Златните резерви на Украйна са се стопили с 3 млрд. долара за по-малко от месец


Обемът на златните резерви на Украйна вероятно са се свили до 15 млрд. долара при 17.8 млрд. долара в края на януари. Това е най-ниското им равнище от 8 години насам, обяви новият управител на централната банка на страната Степан Кубив, цитиран от "Блумбърг".

Свиването на резервите е предизвикано от намерението на предшественика на поста Игор Соркин да се въздържи от девалвацията на местната валута - гривната.

Според Кубив, гривната може да получи подкрепа и девалвацията й...

Крим разединен за бъдещето си

Украинската милиция има затруднения да задържи

Бареков: Да спрем цирка с предсрочни избори

„България без цензура”, чрез своите хора в Народното събрание, внася до 10-тина дни Закона за чисти ръце. Лидерът на партията призова политиците да извадят парите си на светло

Патриарх Кирил за духовното единство между руския и украинския народ

Москва. /КРОСС/ Руският патриарх Кирил извърши богослужение в памет на патриарх Алексий II във вторник, в Богоявленския събор в Москва. По време на проповед, Негово Светейшество заяви, че смята за жизнена необходимост съхраняването на духовното единство между руския и украинския народ. „Във времето, когато се случват тежки и все още неясни промени в живота на украинския народ, ние се молим тези промени да не бъдат във вреда, а за благото на украинците и на всички нас. Молим се тези промени да не разрушат единното духовно тяло и пространството на Светата Рус", цитира думите на патриарх Кирил ИТАР-ТАСС.Напомняме, че на 23 февруари се навършиха 85 години от раждането на патриарх Алексий II. Негово светейшество Алексий II беше 15-ият патриарх на Москва и цяла Русия. И Предстоятел на Руската православна църква в периода от 10 юни 1990 до 5 декември 2008 г.О. Г.

Подпомогнаха най-бедните с 30 лева

Около 270 хил. души ще могат да се възползват

Руската армия беше внезапно вдигната под тревога

Путин проверява бойната готовност на части в Западна и Централна Русия

    


Руската армия започва маневри, сблъсъци пред парламента в Крим


Президентът на Русия Владимир Путин е наредил незабавно да започнат военни маневри, за да се провери бойната готовност на частите в Западна Русия.

"Във връзка със заповед на президента поделенията от Западния военен окръг са вдигнати по тревога в 14 часа днес", съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от агенция "Интерфакс".

"Ройтерс" допълва, че става дума за демонстриране на мускула в напрежението със Запада заради Украйна.

В същото време от Крим...

Здравни инспектори от РЗИ – Варна излязоха на протест заради ниски заплати

Над 50 служители в РЗИ – Варна излязоха на символичен протест в обедната си почивка, за да изразят недоволство от ниските възнаграждения, които получават, предаде репортер на Moreto.net. Протестиращите поискаха увеличение на заплатите им.

Путин проверява бойната готовност на войските в Западна Русия

Нараства напрежението в Крим, проруски демонстранти и поддръжници на новата власт в Киев влязоха в сблъсък пред сградата на Върховния съвет на областта

    


Детското ателие "Прегърни ме" представя изложба и албум "Пътепис"


Проектът "Прегърни ме" вече няколко години подпомага деца и младежи от домове в София да разгърнат творческите си заложби. В откриващата се днес, 26 февруари, изложба ще бъде представена нова серия творби, а заедно с тях и албум "Пътепис", събрал някои от най-харесваните им творби.

Експозицията, чийто домакин е галерията на банката, намираща се на ул. "Княз Александър I" 12, ще бъде на разположение на желаещите да я посетят до края на март.

Представените художествени...

Цацаров заповяда данъчни ревизии на Пеевски, Бареков и Василев

С постановления на прокуратурата на Националната агенция по приходите (НАП) е възложено извършването на пълни данъчни ревизии на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Това се казва в съобщение до медиите, изпратено от пресцентъра на Прокуратурата, във връзка с вчерашния сигнал на "Протестна мрежа".

Официално: Всички в МВР с 10% по-високи заплати

Правителството одобри повишението на заплатите на всички служители в системата на МВР с 10% от 1 януари, съобщи финансовият министър Петър Чобанов.

В настроение за кино

София Филм Фест събира множество български филми

    


10 на сто по-високи заплати за полицаите

/КРОСС/ Заплатите в МВР ще бъдат вдигнати с 10 на сто от 1-ви януари, реши днес правителството. Реално обаче по-високите заплати ще станат факт от март месец, като служителите в Министерството ще получат увеличението си със задна дата. Вдигането на заплатите беше един от приоритетите на новото ръководство на МВР, като до последно не беше ясен и точния процент, с който ще се увеличат възнагражданията на работещите в системата. Финансовият министър Петър Чобанов за пореден път отрече, че 500-те милиона лева от публичната инвестиционна програма са разпределени на партиен принцип между общините. Чобанов цитира данни, че при управлението на ГЕРБ е действал партийният принцип. По думите му за 4 години към общините са разпределени 500 милиона лева за инвестиционни проекти, от които 70% са отишли в общини, управлявани от ГЕРБ, най-много в София - 169 милиона, и в Пловдив - 46 милиона лева.  

Славия прибра бек, разтрогнал с Локо (София)

  Бившият защитник на Локомотив (София) Александър Дюлгеров ще продължи кариерата си в Славия, съобщава NEWS7. 24-годишният Дюлгеров игра в 16 мача за "железничарите" в "А&quo...

Бинев: Над 50 % от населението на България е в хуманитарна криза

/КРОСС/ Над 50 % от населението на България е в хуманитарна криза, официалната безработица е над 12%, а помощите за нуждаещите са смешни - обяви Слави Бинев на последното заседание на ЕП в Страсбург по повод дебата за европейския семестър за координация на икономическите политики, свързани със заетостта и социалната политика в Годишния обзор на растежа за 2014 г. Евродепутатът заяви, че политиката на спестявания се е оказала грандиозен провал за заетостта и социалната сфера в цяла Европа, като дори Международният валутен фонд е признал този факт. „Огромна безработица в целия ЕС, орязани социални услуги, това ли е Европа на 21 век?" - попита той Мартин Шулц - председател на ЕП, Димитрис Коркулас - Заместник министър на външните работи на Гърция, председателстваща Съвета на ЕС и колегите си в пленарна зала. Според Бинев ситуацията, в която се намира Европа, позволява на популистки партии да се възползват от безизходицата на хората, като им обещават многократно по-високи пенсии и заплати от реалните, а когато измамят избирателите си, неспазвайки обещанията си, обвиняват ЕС за провала си. Евродепутатът настоя за коренна промяна в социалната и икономическата сфера, за да не може от провала на Комисията да се възползват тези, които мамят народите си.  

Миро: Бях голям гъз!

Миро от бившия дует "Каризма" заяви в свое интервю, че е съвсем обикновен човек, който има необикновена професия.

Общината дарява на димитровградчани 200 трибагреника за 3 март

200 трибагреника ще подари общинска администрация Димитровград на гражданите, в навечерието на националния празник 3 март.  Знамената с размери 69/90 см ще получи всеки, който в периода до 3 март ползва услугите на Центъра за обслужване на граждани в кметството.

Целта на инициативата е на националния празник димитровградчани да сложат трибагреници по терасите на жилищните сгради или да ги развеят на общоградското честване.

Знамена ще бъдат раздавани и на площад „България”, където програмата по общоградското честване ще стартира от 10:00 часа.

Хасково Новини

Русия плаща на български студенти да учат в нейни университети

Нова политика - Русия плаща на български студенти да учат в нейни университети. И докато студентите ни на Острова имат проблеми с финансирането на обучението си, Руската федерация предлага напълно безплатно висше. От Русия с любов.

Мистериозни кръгове край Плевен и Лом: Има ли наистина НЛО?

Загадъчни окръжности, досущ като тези в Хасковско, се появиха край Лом и в село Божурица, недалеч от Плевен. Местните хора са изумени. Някои вярват, че става дума за явление с извънпланетарен произход, но други са убедени в строго научното обяснение на феномена.
Миналия четвъртък Виктория Каменова от Божурица забелязала сред тревата в двора си Загадъчни окръжности, досущ като тези в Хасковско, се появиха край Лом и в село Божурица, недалеч от Плевен. Местните хора са изумени. Някои вярват, че става дума за явление с извънпланетарен произход, но други са убедени в строго научното обяснение на феномена. Миналия четвъртък Виктория Каменова от Божурица забелязала сред тревата в двора си

Ракета на бъдещето - Вивиан Златанова


"Следвай ги" е нова поредица на "Дневник", в която ще ви запознаем с хора, за които си заслужава да научите. Повечето от тях са много млади и вече с успехи в своите области - изкуство, спорт, бизнес или в професиите, които са избрали. Други без значение от възрастта с дебют в мечтата си да създават нещо и с първи големи постижения. Приятни срещи. 

Когато през 2004 г. Мария Шарапова вдигна над главата си трофея от най-престижния тенис турнир - "Уимбълдън", в успеха на едва...

Ким Кардашян не иска повече деца

/КРОСС/ Риалити звездата Ким Кардашян призна, че не иска повече да ражда деца. И въпреки че неотдавна красавицата твърдеше колко е прекрасно да си майка и иска да роди поне още две деца, сега явно нещо я е накарало да промени плановете си, защото в навечерието на участието си в шоуто Раян Сикрест Ким призна, че ще се ограничи до едно дете. „Обожавам Норт, но смятам да поема по пътя, избран от майка ми. Най-вероятно Норт ще е единственото ни дете", каза тя. Самата Кардашян е израстнала в голямо семейство: майка й, водещата на риалити шоу Крис Дженър, е родила шест деца. Ким стана майка за първи път през лятото на 2013 г. Това лято Ким и рапъра Кание Уест планират сватба. А нищо чудно, след като станат семейство, звездата да промени плановете си.

10 % скок на полицейските заплати, потвърди кабинетът

Ангажиментът бе поет от министър Цветлин Йовчев

Двама се пробваха да похитят жена заради 750 000 лв.

Двама мъже са задържани в Пловдив за опит за отвличане. Тяхната цел била да получат откуп в размер на 750 000 лв. Мишената била близка на пловдивски бизнесмен. Похитителите са следели жертвата повече от месец, съобщиха от Окръжната прокуратура.

Биткойн ентусиастите не се уплашиха от краха на MtGox

Въпреки сътресенията в света на биткойн (bitcoin) през последните седмици, цената на виртуалната валута следва интересна тенденция на...

Плевнелиев ще проведе консултации с ГЕРБ

/КРОСС/ В четвъртък, 27 февруари, президентът Росен Плевнелиев ще приеме представители на ръководството на политическа партия ГЕРБ в рамките на месеца на политическите консултации. Срещата е от 14.00 часа на „Дондуков" 2. Разговорът с представителите на ПП ГЕРБ е последният от месеца на политическите консултации, който държавният глава организира за трета поредна година.  

Контролата между Украйна и САЩ беше преместена в Кипър


Приятелският мач между националните отбори на Украйна и САЩ, който трябваше да се играе на 5 март в Харков, беше преместен в Кипър. Мястото и началният час на двубоя ще бъдат уточнени в близките часове.

Футболните федерации на двете страни договориха промяна в местоположението, след като американците поискаха срещата да се играе извън Украйна заради напрегнатата ситуация в страната.

"След разговори с украинската федерация решихме да не играем мача в Украйна, а да го...

Латиноамерикански ченгета свили 600 кг от кокаина на рали "Дакар"

600 кг от кокаина, спипан при международната операция, при която бяха задържани 1400 кг дрога, е бил задигнат от оперативни полицаи още по трасето на рали 600 кг от кокаина, спипан при международната операция, при която бяха задържани 1400 кг дрога, е бил задигнат от оперативни полицаи още по трасето на рали "Дакар" в Южна Америка, научи "24 часа". Според първоначалната информация част от дрогата е отишла като рекет за полицаи, които трябвало да пропуснат наркотика още преди да бъде натоварен ...

Стартира нова инициатива за референдум

/КРОСС/Стартира нова инициатива за провеждането на референдум. Инициативата е на политическа партия "Република БГ". В момента тече мащабна подготовка в над 30 града. Партията пуска масово уведомления за събиране на подписи. От "Република БГ" неведнъж са заявявали своята позиция в подкрепа на пряката демокрация. "ПП "Република БГ" се обявява за засилване на пряката демокрация и нейното оптимално съчетаване с представителната демокрация в държавното управление. Провеждане на национални или местни референдуми с гласуване по електронен път чрез интернет", се казва в нейната платформа. "Република БГ" е дясноцентристка формация, създадена на 7 юли 2013 г. Неин председател е финансистът Георги Василев, специалист с дългогодишен опит в швейцарски банки и финансови институции. В ръководството на партията влизат юристи, икономисти, преподаватели, журналисти и др. В основата на идеологията на "Република БГ" е т.нар. институционална теория, която е изградена върху идеята за оптимизиране на държавните институции, с цел поставянето на ясни рамки, в които гражданите и бизнесът да се развиват. Партията вече разполага със структури в над 30 града в цялата страна, сред които София, Варна, Свищов, Казанлък, Бургас, Добрич, Ловеч, Монтана и др. Регионалните ръководители се избират изцяло с вота на местната структура, без намесата на централата в София

Всички говорят за тази снимка на Меркел и Нетаняху

Снимка на Бенямин Нетаняху и Ангела Меркел обиколи социалните мрежи.

Губим украинските туристи, ако конфликтът не спре

Ако конфликтът в Украйна няма скорошен завършек и не се постигне успокоение в страната, туристите, които посещават Черноморието ни през лятото, ще намалеят рязко. Това предупреди пред „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Сблъсъци пред местния парламент в Крим

"Крим не е Русия" и "Украйна, Украйна" срещу "Русия, Русия"

    


Путин с рекорден рейтинг

/КРОСС/ Рейтингът на руския президент Владимир Путин достигна максимума си след Олимпиадата в Сочи. В проучването, проведено между 22-23 февруари, участие са взели около 1600 души.Съгласно данните, през последната година броят на руснаците , които одобряват президента си, е достигнал своя връх (67,7%), съобщава wciom.ru. Следва да се отбележи, че през последната седмица руснаците оценяват особено високо работата на държавния глава. "Това е свързано с резултатите от Олимпийските игри в Сочи, както и с ефекта от политическите вълнения и призракът на гражданската война в Украйна. През последните две години максимално ниво на одобрение е регистрирано през май 2012 г. ( 68.8% ), свързано с встъпването му в длъжност като президент. Като цяло, през последните няколко години нивото на одобрение на президента е над 60%", се казва в доклада.    

В Москва излезе трети випуск военни свещеници

Москва. /КРОСС/ Във Военния университет на Министерството на отбраната на Русия се състоя тържествено връчване на дипломи за помощници на командири към военните части, завършили курс за повишаване на квалификация за работа с вярващи военни служители. Тази година за работа във войските са подготвени 23 свещеника към Руска Православна Църква (РПЦ), съобщи РИА Новости.При връчването на дипломите, зам.-началника на Главното управление по работа с личен състав на Въоръжените Сили на Русия генерал-майор Алексей Циганков отбеляза, че днес за длъжността "помощник на командир" в работа с вярващи военни, кандидатите са над 150, а назначените са 113 души. „Мисля, че приключихме процеса за набиране на персонал в краткосрочен план", обеща Циганков. Началникът на Управление за работа с вярващи военнослужещи към Въоръжените Сили на Русия Александър Суровцев, напомняйки за светите воини Александър Невски, Дмитрий Донской, Фьодор Ушаков и други православни пълководци, подчерта, че празничното събитие е само "отправна точка за по-нататъшно обучение, за усъвършенстване на духовните навици и умения, с цел свещенослужителите да могат да станат достойни наследници на традициите на военното духовенство в руската армия".Военните свещеници систематично участват в мисии, а на полигоните разполагат полеви храмове, там те оказват духовна подкрепа на военнослужещите преди учения и бойни дежурства.О. Г.

Адвокатът на Цветанов вижда две прокурорски грешки по делото за подслушването

Два основни пропуска е допуснала прокуратурата в обвинителния акт срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за неупражнен контрол върху подслушването в МВР, смята Менко Менков, адвокат на бившия вътрешен министър. По това дело освен Цветанов обвиняеми са и трима бивши шефовете на дирекцията за подслушвания в министерството (СДОТО).   Делото започна през пролетта на миналата година, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на подслушването в МВР. В крайна сметка бе обявено, че върху тази дейност не е упражняван достатъчен контрол. Автомобилите за мобилно подслушване са обикаляли из града без график, а в една от колите бе открит тефтер с над 850 телефонни номера, за които се предполага, че са били подслушвани без разрешение.   Един от шефовете на отдел в СДОТО Радко Димитров обаче повреди с отвертка записващото устройство на т.нар. "кечър" и направи невъзможно извличането на данните. Поради това прокуратурата поиска експертиза от английската фирма, която произвежда техниката. Експертизата все още не е готова. Въпреки това прокуратурата внесе на 3 февруари делото в съда, а съдът на свой ред го върна след 20 дни с указания да бъдат поправени процесуалните пропуски.   Според адвокат Менко Менков прокуратурата е сбъркала дори и периода, за който обвинява Цветанов. Автомобилите за подслушване били доставени у нас през октомври 2010 година, а прокуратурата твърди, че използването им започнало преди това - още от февруари 2010 година, каза защитникът.   Той смята, че по-големият проблем е тезата на обвинението, че при всяко използване на колите за подслушване бившият началник на СДОТО Цветан Иванов (един от тримата обвиняеми бивши шефове на СДОТО) е трябвало да издава документ, а Цветанов да го контролира.   "Такава необходимост не е имало", твърди адвокатът.   Менко Менков припомни тезата си, че тактиката на прокуратурата е сбъркана, защото разделянето на материалите на няколко различни дела било с цел да има повече дела срещу Цветанов. Той разказа, че от Англия е дошъл човек, който казал, че техниката не може да подслушва. Тази информация не е потвърдена официално.   По това дело Цветан Цветанов беше обвинен, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.

Прокуратурата започва пълна данъчна ревизия на Пеевски, Василев и Бареков

Главният прокурор е възложил проверките по сигнала на "Протестна мрежа"

    


Обсъждат създаването на Европейска прокуратура

/КРОСС/ Правителството одобри българската позиция за предстоящото заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи". Форумът ще се състои на 3 и 4 март в Брюксел. Една от основните теми на министрите на правосъдието е проектът на регламент относно създаването на Европейска прокуратура. От началото на обсъжданията на досието България подкрепя предложената йерархична структура на Европейската прокуратура, която в най-висока степен създава условия за независимост на службата и е предпоставка за нейното ефективно функциониране. От друга страна, значителен брой държави-членки настояват службата да бъде изградена на колегиален принцип. За да бъде приет работещ регламент, е важно той да бъде подкрепен от най-голям брой държави. Българската страна е готова да работи за намиране на решение, което да осигури широка подкрепа, вкл. по въпроса за структурата на службата. Предмет на дискусии ще бъдат също предложенията за директива относно процесуалните гаранции за децата, заподозрени или обвиняеми по наказателни производства, и за общ регламент относно защитата на данните. Очаква се да бъдат приети Заключения относно правосъдните системи в държавите-членки. България ще подкрепи работата в посока изграждане на ефективни, ефикасни и справедливи национални съдебни системи при пълно зачитане на разделението на властите, както и на разнообразието и специфичните характеристики на отделните национални съдебни системи

Две по милион и две по 400 000 - това е картата след голямата поляризация

СЛЕД като една година страната се тресе, февруари изглежда първият спокоен месец. Зад това стои структурата на квазидвуполюсния модел, който България започна да произвежда през 2013 г. - с много силни емоции, гневни изблици, даже със скарване между различни хора, с много резки и противоречащи си позиции на обществото “за” и “против” протестите и т. СЛЕД като една година страната се тресе, февруари изглежда първият спокоен месец. Зад това стои структурата на квазидвуполюсния модел, който България започна да произвежда през 2013 г. - с много силни емоции, гневни изблици, даже със скарване между различни хора, с много резки и противоречащи си позиции на обществото “за” и “против” протестите и т.

71 деца ще получат персонални пенсии

/КРОСС/ 71 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии от 99 лв. месечно, реши правителството. Пенсиите, които са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост, ще се изплащат от 1 март 2014 г. По този начин ще бъдат подпомогнати 48 семейства, останали в затруднено финансово положение.  

Как би изглеждало правителството на Украйна

/КРОСС/ Журналистът Мустафа Найем от в. ''Украинска правда'' публикува във Фейсбук примерен списък с членовете на правителството. Съставът му трябва да бъде обявен довечера. Ето ги и 13-те имената: 1. Премиер - Арсений Яценюк, Пьотр Порошенко 2. Министър на правосъдието - Павел Петренко 3. Министър на вътрешните работи - Виталий Ярем (не е съгласувано) 4. Министър на културата - Евгений Нищук 5. Министър на младежта и спорта - Дмитрий Булатов 6. Министър на образованието и науката - Сергей Квит 7. Министър на финансите - не е ясен, Виктор Пинзенник не иска да го оглави 8. Министър на здравеопазването - Олга Богомолец (иска да бъде и вицепремиер по хуманитарните въпроси) 9. Министър на отбраната - Андрей Парубий (не е сигурна номинация) 10. Министър на външните работи - Борис Тарасюк (Леся Оробец се отказа) 11. Министър на икономиката - Олга Айвазовска (другите варианти са Андрей Магер и Евгений Радченко ) 12. Бюро за борба с корупцията - Василий Гацко, Татяна Черновол 13. Пълномощник за правата на човека - Евгений Захаров  

Трима украински президенти обвиниха Русия в намеса в Крим


Русия, която месеци наред определя като "намеса" във вътрешните работи на Украйна опитите за посредничество на чуждестранни партньори от Западна Европа и САЩ за мирен изход от кризата, сега сама прибягва до пряко вмешателство в политическия живот на Крим.

Това заявиха трима бивши президенти на Украйна, които призовават Съвета за национална сигурност на страната и Главната прокуратура да реагират на руската пропаганда в Крим.

"Идеите на представители на Думата да се проведе...

Осигуриха средства за обновяване на Медицинския факултет на СУ

/КРОСС/ Правителството предостави по бюджета на Министерския съвет допълнителни 18 млн. лв. за обновяването на учебно-клиничната база на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Средствата се осигуряват за сметка на предвидените в централния бюджет за 2014 г. капиталови разходи.С обновяването на учебно-клиничната база ще се подпомогне възможността за правилно структуриране на учебните помещения и закупуване на необходимата специализирана апаратура. По този начин ще се постигне единство между учебен процес, диагностика и лабораторни изследвания, което е в интерес на студентите и на пациентите.  

Жандармерията продължава да громи кокошкари

106 души са били задържани за последното денонощие в рамките на продължаващата акция на ГДНП за борба с битовата престъпност. На проверка за били подложени близо 5600 лица, както и 3226 моторни-превозни средства.

Видео от Европарламента: Властта за народа




Европейският парламент е основополагаща част от структурата на Европейския съюз. Въпреки това много граждани гледат на парламента като институцията на съюза с най-малка власт, тъй като не инициира законодателна дейност, разказва в репортаж EuroparlTV.

Във видеото са обяснени всички правомощия и начинът, по който той функционира – от одобряване, поправяне и отхвърляне на евробюджета и законите, предложени от Европейската комисия, до защита на потребителите и на данните....

Крим не обича Янукович, но той е по-малкото зло според местните

Виктор Янукович в Севастопол. Снимка: униан

Виктор Янукович се разхождал в понеделник на кея в залива Балаклава. Светлана Горбунова го видяла със собствените си очи; тя била изключително изненадана, че сваленият и обявен за издирване президент на Украйна бил сам, непридружаван от телохранители. Така поне описа нещата дъщерята на госпожа Горбунова, Анастасия.

После в историята се появява яхтата с името “Боец”, или “Центурион”, в зависимост от различните истории на рибарите, която тайно се отправила в открито море с мистериозен свръхтовар. Други пък разказват за безшумен хеликоптер на Спецназ, руските специални части, който отлетял през нощта от летището на Севастопол.

Но докато витаят слухове за местонахождението на господин Янукович, развоят на събитията на място подчертава горчивото разделение и жажда за мъст, породени от революцията. Един от най-близките съветници на бившия лидер, Андрий Клюев, бе ранен при засада - бил е прострелян в краката според съобщенията. Той придружавал Янукович при полета му от Киев, но подал оставка, след като пристигнал в Крим.

Засадата била извършена, когато шофирал обратно към столицата, където над двайсет въоръжени мъже нахлули в неговата дача в едно от предградията. В Севастопол, градът с най-голямо руско население в страната, руският гражданин Алексей Чалий бе провъзгласен за кмет от градската управа, заменяйки на поста назначения от правителството Владимир Яцуба.

Длъжностни лица в Киев осъдиха този ход, но местният ръководител на полицията Александър Гончаров обяви, че няма да стори нищо, за да отстрани новия градоначалник. Той каза, че няма никакво намерение да следва “престъпни заповеди”, издадени от “фалшивата” администрация, която завзе столицата.

По пътищата, водещи към Севастопол и Балаклава, са установени контролни пунктове, вероятно за да попречат на въоръжени опозиционни групи да пристигат в района от Киев и западната част на страната. На един такъв пункт полицай заяви, че 24 часа по-рано вече бил върнат автобус с група хора. “Видели по новините, че Янукович бил забелязан в района и казаха, че идвали да го арестуват. Казахме им да си ходят, щеше да има проблеми, ако бяха влезли”.

За това, че президентът е бил видян, съобщи новият вътрешен министър Арсен Аваков - представител на партия “Баткившчина” Отечество , чийто лидер Юлия Тимошенко току-що бе освободена от затвора и обяви, че възнамерява да участва в предстоящите избори. По тези места мнозина приемат предстоящите избори за противоконституционни и предизвикани от насилието.

И, докато във Великобритания имена като Балаклава и Севастопол може би предизвикват асоциация с Кримската война и “Атаката на Леката бригада” (The Charge of the Light Brigade - поема от лорд Тенисон, написана през 1854 г. и посветена на атаката на лека кавалерийска бригада край Балаклава по време на Кримската война - бел.ред.) , мнозина тук, обзети от несигурност и страх от вълненията, поглеждат за напътствие в по-скорошни периоди от историята.

Горбунова вероятно е видяла господин Янукович в Балаклава пред събраните на едно място четири къщи, притежавани от синовете му Олександър и Виктор. От другата страна на отсрещното яхтено пристанище един пазач, Владимир, заяви: “Това, от което се нуждаем сега тук в Крим, е Сталин. Ще ми се присмеете, че казвам това, но ние имаме нужда от някого като него, за да ни спаси от тези фашисти в Киев”. Второто му предпочитание е Пьотър Врангел - безмилостният руски белогвардейски генерал, базирал се тук, докато воювал срещу болшевиките - “От руснаците излизат силни лидери”, каза той.

Руският Черноморски флот е базиран тук и е основен източник на приходи. Има постоянни оплаквания, че в огромната си част те отиват в Киев, а за развитие на района не отива почти нищо. Петдесетгодишният Владимир е готов да се сражава за присъединяване на Крим към Русия, заявявайки, че местните власти вече са раздали оръжие ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване