Спецакция срещу наркодилъри в София

Столичната полиция провежда операция срещу дилъри на наркотици.

Конен ескорт изпрати Джоко Росич в сетния му път

Ескорт от четири черни коня с ездачи от Каскадьорската група към Киноцентъра изпрати актьора Джоко Росич в сетния му път. Приятели на популярното лице на българското кино застанаха на седлата като почетна стража пред столичната църква "Св. Седмочисленици", докато в сряда стотици приятели, почитатели и близките на големия артист му отдаваха последна почит. Актьорът почина на 21 февруари на 81-годишна възраст. "Джоко много обичаше конете, непрекъснато беше между нас - изпращаме го като приятели и колеги", каза пред репортери Йордан Захариев от каскадьорите и приятел на Росич. "Мъж, човек, професионалист, приятел, приятел и на нас, каскадьорската група, и на конете, затова и дойдохме с тях, за да го изпратим", каза още той. "Не мога да разделя Джоко от коня - във всяка роля той е на кон. Най-добрият ездач между актьорите и най-добрият актьор между каскадьорите", допълни продуцентът Александър Методиев, инициатор на жеста на почит към именития артист. "Човек има нужда от подкрепа и добри думи, докато е жив. А днес е ден да помълчим", каза бившият министър на културата Вежди Рашидов, цитиран от БТА. "Джоко Росич е един обичан човек и затова днес сме тук да се простим с него, в поредния тъжен ден", допълни Рашидов. "Споменът ми за него е гласът. След смъртта на Джоко малко останаха истинските мъже в България", заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. "Той не поучаваше, не размахваше пръст - само с едно "добър ден" те учеше на уважение, достойнство, чест", допълни актьорът. "Хубаво бе, прекрасно бе, че го имаше - изключително топъл актьор, с глас който гали. Мъжкар на екрана и в живота – нещо, което лично изпитах. Когато снимахме филма "Осмият", трябваше да ми удари шамар и едва не ми проби тъпанчето", спомни си с усмивка актьорът Никола Анастасов. "Сега го изпращам, но не се разделяме, защото той остава в нас", добави той. "Отиде си един исполин - не толкова актьор, а преди всичко човек, внушаващ респект, почит и уважение, такова е моето усещане. За мен Джоко Росич е като патриарх. Дай, Боже, повече българи като него! Голяма личност! Няма да остави спомен, защото остава с нас", каза музикантът Етиен Леви. "Никой не знае къде отиваме, горе се съди, но Джоко няма за какво да го съдят - добра душа, светъл човек. Вярвам, че е отишъл на добро място", каза актрисата Ирен Кривошиева. "Ей такъв човек - широк, широк...", прости се с Росич и актьорът Славчо Пеев. "Просто още не мога да повярвам, че това се е случило и все този фантастичен глас ми е в ушите", каза илюзионистът Астор.

Разпределят над 1.3 млрд. евро за жп и пътна инфраструктура

Бюджетът на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” достига почти 1.9 млрд. евро заедно с националното дофинансиране. Това заяви министърът на...

"Мини Клъбмен" ще порасне сериозно (видео)


Второто поколение на "Мини Клъбмен" ще порасне сериозно спрямо сега предлагания модел и вместо с една задна врата вече ще е два, става ясно от концептуалната разработка, на базата на която ще се появи новият модел. MINI Clubman Concept ще бъде показан на автосалона в Женева и ще е с 26 см по-дълъг (до 4.22 м) и 17 см по-широк (1.85 м) спрямо актуалния "Клъбмен".

Другата новост са двете врати отзад, докато досега имахме само една. Въпреки по-големите си размери автомобилът се...

Туристическия бранш във Варна очаква силен летен сезон

Очакванията са за тазгодишния туристически сезон са добри. Той в никакъв случай няма да отстъпи на 2013 – та година, категоричен е председателят на Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" Георги Щерев. Към момента има не малък брой записвания от немски туристи.

Експлозия и сблъсъци пред сградата на парламента в Крим

/КРОСС/ Пред сградата на парламента на автономната република Крим в град Симферопол е избухнала експлозия. "Ситуацията е много тревожна", съобщиха пред ИТАР-ТАСС от пресслужбата на законодателния орган на републиката.Група протестиращи се опитва да пробие в сградата на парламента, където е на път да се проведе извънредно заседание, за да обсъдят политическата ситуация в Украйна, чийто президент Виктор Янукович бе свален след бурни протести. Пред сградата се събраха около 7 000 души. Те участват в два митинга. Двете страни са разделени от жив полицейски щит. Участниците в първия протест скандират: "Крим - не Русия" , "Украйна , Украйна". Участниците в другия митинг скандират под знамената на Русия и Крим: "Русия, Русия".Върховният съвет на Крим, където са разположени стратегическите за Русия бази на военноморския й флот, трябва да обсъди дали да избере Русия или да остане в Украйна.По-късно обаче председателят на Висшия съвет на автономната република Крим - Владимир Константинов, опроверга медийната информация, че е насрочено извънредното пленарно заседание, на което ще бъде прието крайното решение за излизането на Крим от състава на Украйна. Част от жителите настояват Крим да не се подчинява на Киев, докато местната мюсюлманска общност на кримските татари изрази подкрепата си за новата украинска власт.

Нов арест в София по кокаиновата афера "Дакар"

Току що е бил арестуван Александър Маликатов във връзка с кокаиновия канал с хваната кока за 1400 килограма. Досега в жилището му в София в ж.к. Надежда -5 В в апартамента му на петия етаж е правен обиск, твърди "Афера бг".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Обискът е продължил два часа. Току що е бил арестуван Александър Маликатов във връзка с кокаиновия канал с хваната кока за 1400 килограма. Досега в жилището му в София в ж.к. Надежда -5 В в апартамента му на петия етаж е правен обиск, твърди "Афера бг". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Обискът е продължил два часа.

Вицепремиерът Бобева покани бизнеса от Фландрия да инвестира в България

/КРОСС/ Бизнесът от белгийската област Фландрия заяви интереса си към по-широко присъствие в България на среща на зам.министър - председателя по икономическото развитие Даниела Бобева, организирана от Търговско-промишлената камара на Фландрия и посолството на България в Брюксел.На срещата вицепремиерът Бобева представи инвестциония климат в България в пост-кризисния период и секторите, които биха представлявали интерес за белгийските инвеститори. Присъстващите споделиха положителния си опит от бизнеса в България, като изтъкнаха като предимства високото ниво на образованост и квалификация, както и данъчните ставки, благоприятстващи бизнеса. Бяха изразени очаквания за по-висок икономически ръст, за политика, насърчаваща заетостта и за задържане на младите и квалифицирани кадри в страната. Това според присъстващите ще бъде още една предпоставка за привличане на инвестиции. Директорът на международното пристанище в Антверпен изрази готовност да съдейства за оптимизиране на дейността на пристанищата в България, за по-ефективно управление съвместно с местните власти, както и за разработване на нормативна рамка и финансово партньорство. На срещата присъстваха и фирми от строителния бранш и сектора на информационните технологии, които също заявиха потенциален интерес към инвестиции или разширяване на дейността си в България

Жените прекарват пред огледалото по 55 минути на ден

Мъжете най-често се притесняват за корема, косата и кожата си

    


Марчело Абонданца се разделя с женския национален отбор по волейбол


Досегашният селекционер на женския национален отбор по волейбол Марчело Абонданца напуска поста. От волейболната федерация твърдят, че раздялата е по взаимно съгласие.

До споразумението за прекратяване на договора се е стигнало след разговори между двете страни, пише в сайта на БФВ.

Промяната идва в месеците преди натоварения сезон. Българките ще играят в Европейската лига, Гран при и на световното в Италия.

Още преди месец ръководството на федерацията намекна...

Арестуваха наркодилър - част от кокаиновия канал „Рали Дакар“

Малко преди 17 ч. е бил арестуван Александър Маликатов във връзка с кокаиновия канал с хваната кока за 1400 килограма.

ВКС прекрати едно от делата за "Софийски имоти" заради изтекла давност

Върховният касационен съд прекрати заради изтекла давност едно от делата срещу бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев. Делото се водеше от прокуратурата изключително бавно.   През 2012 година Софийският градски съд осъди Тошко Добрев на 4 години затвор. Присъдата бе странна сама по себе си, защото бе постановена с решение единствено на двамата съдебни заседатели, а съдията докладчик бе против. На втора инстанция Добрев беше оправдан.   Подобна ситуация се среща много рядко, а по дела с висок обществен интерес бе прецедент. Съдебните заседатели са граждани, които получават право да участват в първоинстанционните съдебни състави по наказателните дела, защото са избрани от местния общински съвет.   По това дело Тошко Добрев бе подсъдим за замяна на имот в столичния кв. "Люлин" 10 за 26 автомобила "Пежо". Сделката е сключена през 1998 г. със "София Франс Ауто", като прокуратурата твърди, че чрез нея е нанесена щета на общината на стойност 300 000 лева.   Второто дело, по което Софийският градски съд даде на Добрев 4 години затвор, още виси пред Софийския апелативен съд. Бившият шеф на "Софийски имоти" има и четири оправдателни присъди. Съдебните саги по мегаделото продължават вече над шест години, а пред прокуратурата се очертава поредния тих финал след шумен старт.   Мегаделото "Софийски имоти" започна през 2006 година с разследване по над 50 сделки на дружеството, което е сочено многократно за ключова част от схемата за скритата приватизация на София. Фактът, че разследваните сделки са извършени в периода 1998-2003 година, означава, че ще има и други прекратени по давност дела.

БАБХ отрече за хормоните в птичето месо

15 години няма нито един случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз според справка в системата RASFF, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Още един арест за кокаиновата афера "Дакар"

Току що е бил арестуван Александър Маликатов във връзка с кокаиновия канал с хваната кока за 1400 килограма. Досега в жилището му в София в ж.к. Надежда -5 В в апартамента му на петия етаж е правен обиск, твърди Току що е бил арестуван Александър Маликатов във връзка с кокаиновия канал с хваната кока за 1400 килограма. Досега в жилището му в София в ж.к. Надежда -5 В в апартамента му на петия етаж е правен обиск, твърди "Афера бг". Обискът е продължил два часа. Според други източници арестуваният е по-дребен дилър и е задържан в съседния ...

Мила Йовович със семейството си у нас

Актрисата Мила Йовович пристигна в София за снимките на филма „Сървайвър”. Тя ще остане в България около две седмици. Вчера кацна у нас и Пиърс Броснан, който партнира на Йовович в лентата.

Бербатов трогна нета - показа двете си принцеси

Гордият татко Димитър Бербатов трогна нета, като пусна фотос, на който върху него лежат двете му дъщери – Деа и Елиа.

Президентът отвърна на удара - наложи вето на Изборния кодекс

След като буквлано преди по-малко от час Правната комисия на парламента реши да отхвърли законодателната инициатива за изборния процес на президента Росен Плевнелиев, той реши да наложи вето върху нов...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 19 часа:
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по сигнала на "Протестна мрежа", който беше внесен вчера.

Присъда от 3 години и 6 месеца получи Октай Енимехмедов за нападението над Ахмед Доган.

Извършени са обиски в офиси на Виктор Янукович и други сгради в Украйна, сред които националната...

Бареков иска да разтури парламента

След изборите за европарламент ние ще разтурим това Народно събрание. До края на 2014 г. България ще има нов парламент, министър-председател и президент. Това обеща днес във Варна лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков. Той е категоричен, че партията му е готова да спечели парламентарните избори още тази година.

Папа Бенедикт XVI проговори за първи път след оттеглянето си: Не беше по принуда

Бившият папа Бенедикт XVI отхвърли спекулакциите, че се е оттеглил по принуда. Година след като подаде оставка, Йозеф Ратцингер проговори публично за първи път. Той направи това в писмо до италианския всекидневник „Ла Стампа".

Бившият глава на Римокатолическата църква, който е първият папа за последните 6 века, оттеглил се от трона на Свети Петъ Бившият папа Бенедикт XVI отхвърли спекулакциите, че се е оттеглил по принуда. Година след като подаде оставка, Йозеф Ратцингер проговори публично за първи път. Той направи това в писмо до италианския всекидневник „Ла Стампа". Бившият глава на Римокатолическата църква, който е първият папа за последните 6 века, оттеглил се от трона на Свети Петъ

Полицията предотврати отвличането на роднина на бизнесмен от Пловдив


Акция на полицията и прокуратурата в Пловдив е предотвратила отвличане на член на семейството на собственика на частната "Неотложна помощ" в Пловдив Атанас Червенков-Райфъла, съобщиха от окръжната прокуратура в града. Пред Би Ти Ви бизнесменът уточнява, че задържаните трима младежи щели да поискат откуп от 750 000 лева за жена му или сина му.

Червенков сам подал сигнала в полицията, след като забелязал, че едни и същи мъже го следят. Пет месеца служителите на реда наблюдавала групата...

Давутоглу: Сирия се превръща в проблем за еропейските държави


Според турския външен министър Ахмед Давутоглу, цитиран от "Ройтерс", конфликтът в Сирия представлява риск за всички страни в региона, понеже Башар ал Асад си позволява да продължава с "престъпленията си", а джихадисти от целия свят се стичат в Сирия, за да му се противопоставят.
Според него в сърцето на проблема е тоталитарният характер на режима на Асад и връзките на въоръжените групи с "Ал Кайда". "Сирия се превръща в проблем за еропейските държави", добави той. 

Давутоглу...

Путин разпореди проверка на бойната готовност

Русия взима мерки за гарантиране на сигурността на съоръженията и арсеналите на Черноморския й флот в Украйна, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу

Кабинетът махна областния управител на Монтана, защото симпатизира на АБВ

Правителството освободи Анатолий Младенов като областен управител на Монтана и назначи на длъжността Николай Пенчев. Това решение бе взето на заседанието на правителството в сряда. Няма посочени причини за смяната.   Те обаче са прозрачни след като Анатолий Младенов открито подкрепи формацията на президента Георги Първанов АБВ. А отношенията между ръководството на БСП и АБВ са повече от неприязнени.   Новоназначеният областен управител е по образование инженер химик, но досега е работил само в структурите на Гражданска защита. Последната заемана от него длъжност е директор на Националния учебен център за гражданска защита на МВР в Монтана, който от 2011 г. е Регионален учебен център на НАТО за обучение по Международната програма за ядрена, химическа, биологична и радиационна защита, съобщиха от правителствената пресслужба.

Варна със самолетна линия до Истанбул от края на май

От края на май от летище Варна ще може да се пътува до почти всички държави в света. Това стана ясно вчера на среща между директора на Turkish Airlines за България Дженк Йоджал и варненския кмет Иван Портних.
Авиокомпанията стартира редовни полети Варна - Истанбул от 21 май, като самолетите ще летят четири пъти седмично от морската столица до лети От края на май от летище Варна ще може да се пътува до почти всички държави в света. Това стана ясно вчера на среща между директора на Turkish Airlines за България Дженк Йоджал и варненския кмет Иван Портних. Авиокомпанията стартира редовни полети Варна - Истанбул от 21 май, като самолетите ще летят четири пъти седмично от морската столица до лети

Папа Бенедикт XVI: Не се оттеглих по принуда

Бившият папа Бенедикт XVI отхвърли спекулакциите, че се е оттеглил по принуда. Година след като подаде оставка, Йозеф Ратцингер проговори публично за първи път. Той направи това в писмо до италианския всекидневник „Ла Стампа Бившият папа Бенедикт XVI отхвърли спекулакциите, че се е оттеглил по принуда. Година след като подаде оставка, Йозеф Ратцингер проговори публично за първи път. Той направи това в писмо до италианския всекидневник „Ла Стампа". Бившият глава на Римокатолическата църква, който е първият папа за последните 6 века, оттеглил се от трона на Свети Петъ

Едно наум: "Тромби със силен звук" срещу 200 лева и контрапротестът ще стане атрактивен


В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува едно към едно прессъобщения, информация, откъси от материали, които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се.

Сайтът "Биволъ" публикува текст, който според тях е докладна записка до Изпълнителното бюро на БСП от депутата Антон Кутев с дата 31 октомври м.г. Това е седмица след като започна окупацията на Ректората от "Ранобудните студенти" и при продължаващите протести срещу кабинета "Орешарски". Темата - как...

Чобанов обори ГЕРБ с цифри

София /КРОСС/ За целия си мандат правителството на Борисов е раздало допълнителен ресурс от 500 милиона лева на общините, като 70% от тези пари са били насочени към общини, управлявани от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов, който се бе подготвил с цифри заради критиките към сегашния кабинет относно разпределението на средствата за публични инвестиции.Чобанов подчерта, че при подготовката на тазгодишното разпределение не са зачерквани общини на ГЕРБ, и посочи, че към кметовете от тази партия ще бъдат насочени 36 процента от разходите.Според статистиката на Чобанов около 90 процента от парите за капиталови разходи, давани на общините през миналия мандат, са отишли в общини на ГЕРБ. Само Столичната община е получила 107 милиона лева по това перо. Друг пример за целенасочено раздаване на средства са отпуснатите в края на мандата 30 милиона лева за нови детски градини, обясни Чобанов. "Всичките отиват в седем общини на ГЕРБ", допълни финансовият министър.Той припомни, че подходът при тазгодишното разпределение на парите към общините не е бил партиен, и е предвиждал подбор на проекти, включително от общини на ГЕРБ."Не можем да кажем, че имаме някакво категорично негативно отношение към населението или към общините като цяло на ГЕРБ, тъй като 36 на сто от целия ресурс съвсем не е малко", коментира Чобанов

Едно наум: "Тромби със силен тръбящ звук" срещу 200 лева и контрапротестът ще стане атрактивен


В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува едно към едно прессъобщения, информация, откъси от материали, които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се.

Сайтът "Биволъ" публикува текст, който според тях е докладна записка до Изпълнителното бюро на БСП от депутата Антон Кутев с дата 31 октомври м.г. Това е седмица след като започна окупацията на Ректората от "Ранобудните студенти" и при продължаващите протести срещу кабинета "Орешарски". Темата - как...

Плевнелиев налага вето на новия Изборен кодекс

Президентът връща за ново обсъждане текстове от приетия кодекс

    


Бъдещите медици от МУ – Варна провеждат благотворителна мартенска кампания

„Купи мартеница, помогни на колега в неравностойно положение“ – под това мото студентите от Медицински университет – Варна, ще проведат превърналата се вече в традиция благотворителна кампания по случай 1 март, научи Moreto.net. Събраните средства от собственоръчно направените от бъдещите медици мартенички ще бъдат внесени в новоучредения към университета по инициатива на Студентския съвет Фонд „Стипендии за студенти в неравностойно положение“.

Започна разследване срещу Ханс-Петер Фридрих

То е по подозрение в издаване на поверителна информация

Чобанов поиска одит и на раздадените от ГЕРБ пари за общините

Сметната палата е решила на свое заседание в сряда, че ще започне проверка на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която финансовото министерство разпредели в началото на февруари 500 млн. лв. за общински и министерски проекти. От бившата управляваща партия ГЕРБ обвиниха кабинета на Пламен Орешарски, че е финансирал основно кметове на БСП и ДПС, а лидерът й Бойко Борисов дори се закани, че ще сезира Брюксел за раздаване на парите на партиен принцип. Новината за одита на Сметната палата, който ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на парите, дойде на фона на среща на финансовия министър Петър Чобанов с Националното сдружение на общините, което също не е наясно по какъв критерий са подбрани проектите, за които е дадено финансиране. "Ние нямаме яснота за пълния обем на проектите, които са подадени за публична инвестиционна програма, тъй като такъв списък с подадените обекти не беше публикуван. Нямаме информация дали има задържани проекти на областно равнище и защо те са задържани - или няма, или всички проекти са представени. Искаме информация с обосновки и мотивация за отхвърлените проекти", коментира изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова пред БНР в сряда. От Сметната палата обясниха, че са се самосезирали по случая заради високия обществен интерес и целта на одита им е да се отговори своевременно на въпросите, зададени в публичното пространство от общини, икономисти и др. за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на финансираните проекти. Одитът се включва в програмата за контролната дейност на палатата за 2014 година, тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно, пише в съобщението на ведомството. От своя страна финансовият министър Петър Чобанов отново отрече парите да са разпределени на партиен принцип и каза, че такъв е имало по времето на ГЕРБ. По думите му за периода 2009-2013 към общините в България са разпределени 500 милиона лева за инвестиционни проекти, от които 70 процента са отишли в общини на ГЕРБ. Най-много в София - 169 млн. лв., и в Пловдив - 46 млн., коментира Чобанов. Пред журналисти след срещата с общините той посочи, че "ако иска, Сметната палата може да разшири проверката за парите за регионите и за предишни години". Министърът на финансите каза, че не знае как би изглеждала проверката на Сметната палата, но одитният орган бил добре дошъл във ведомството му. Чобанов добави, че първата контрола на одобрените за финансиране проекти ще е на 10 юни и ако дотогава за тяхното изпълнение няма обявени обществени поръчки, то ще има корекции, тъй като е ясно, че няма как да се изпълнят. Така освободеният финансов ресурс ще се пусне за ново одобрение на общински проекти сред тези, които не са одобрени в сегашната класация. От думите му стана ясно, че от финансирането ще отпадат и онези одобрени проекти, които до началото на септември нямат сключени договори с изпълнители. Тези проекти, които в момента не са получили финансиране, в никакъв случай не трябва да се разглеждат като отхвърлени завинаги, заяви финансовият министър. Той обеща още да предаде на общините списъкът с всички кандидатствали проекти. По думите му подходите за разпределяне на бюджетните ресурси за последните пет години са били коренно противоположни. "Единият е директно постановление и писма, а другият е публична програма, която е обявена и всички могат да обсъждат и подобряват. Обединихме се, че пътят, който сме поели, именно публичната програма е по-правилният. Самата програма е много подходяща да се използва и за прегледи на разходите, които са част от подхода на публичните финанси на европейско ниво”, каза още Чобанов. Той обеща публична инвестиционна програма да има и през следващите години. През есента на тази година ще се съберат новите предложения на общините и към края на 2014 г. се очаква да има яснота кои ще са проектите, които ще се финансират от бюджета за 2015 догодина, обясни министърът. "Беше важно да подобрим и уточним методологията на оценяване, която създаде най-голямо напрежение у колегите. Не съществува абсолютно справедлива методология, но считам, че ще постигнем тази цел. Още тази година ще има второ класиране от ресурса, който при всички положения, ще остане нереализиран през юни. Приоритетни ще са проекти, които не са намерили финансиране при първото раздаване”, заяви Тодор Попов, председател на Националното сдружение на общините в България. Той каза още, че очакванията на местната власт са от 2015 г. да започне реалната децентрализация на общините с преотстъпване на част от данъците, най-вече данъка върху доходите на физическите лица.

Сметната палата ще провери как да раздадени 500-те млн. лв. за регионален растеж

Сметната палата е решила на свое заседание в сряда, че ще започне проверка на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която финансовото министерство разпредели в началото на февруари 500 млн. лв. за общински и министерски проекти. От бившата управляваща партия ГЕРБ обвиниха кабинета на Пламен Орешарски, че е финансирал основно кметове на БСП и ДПС, а лидерът й Бойко Борисов дори се закани, че ще сезира Брюксел за раздаване на парите на партиен принцип. Новината за одита на Сметната палата, който ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на парите, идва на фона на среща на финансовия министър Петър Чобанов с Националното сдружение на общините, което също не е наясно по какъв критерий са подбрани проектите, за които е дадено финансиране. "Ние нямаме яснота за пълния обем на проектите, които са подадени за публична инвестиционна програма, тъй като такъв списък с подадените обекти не беше публикуван. Нямаме информация дали има задържани проекти на областно равнище и защо те са задържани - или няма, или всички проекти са представени. Искаме информация с обосновки и мотивация за отхвърлените проекти", коментира изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова пред БНР в сряда. От Сметната палата обясниха, че целта на одита им е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от общини, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на финансираните проекти. Одитът се включва в програмата за контролната дейност на палатата за 2014 година, тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно, пише в съобщението на ведомството. От своя страна финансовият министър Петър Чобанов отново отрече, че парите са разпределени на партиен принцип и каза, че такъв е имало по времето на ГЕРБ. По думите му за периода 2009-2013 към общините в България са разпределени 500 милиона лева за инвестиционни проекти, от които 70 процента са отишли в общини на ГЕРБ. Най-много в София - 169 млн. лв., и в Пловдив - 46 млн., коментира Чобанов. Той добави, че в средата на годината на база корекции в одобрените вече проекти ще се освободи ресурс и ще има ново одобрение на проекти на общините. Тези проекти, които в момента не са получили финансиране, в никакъв случай не трябва да се разглеждат като отхвърлени завинаги, подчерта Чобанов. Очаквайте подробности

Мила Йовович пристигна в България (видео)

Холивудската звезда с балканска кръв Мила Йовович пристигна днес в София за снимките на филма Холивудската звезда с балканска кръв Мила Йовович пристигна днес в София за снимките на филма "Сървайвър", придружена от съпруга и дъщеря си. Йовович ще остане в България около две седмици. Част от снимките вече са се осъществили в Лондон, но най-силните сцени ще бъдат заснети в столичния кв. Кремиковци,

Фенове на “Челси” ранени в Турция

Двама фенове на “Челси” са ранени на истанбулския площад “Таксим” преди снощния мач срещу “Галатасарай” в Шампионската лига. Според английски медии става въпрос за нанесени рани с нож. Няма информация колко е сериозно състоянието на привържениците.

През 2000 г. двама фенове на “Лийдс” бяха убити на същото място преди мач с “Галатасарай”. След то Двама фенове на “Челси” са ранени на истанбулския площад “Таксим” преди снощния мач срещу “Галатасарай” в Шампионската лига. Според английски медии става въпрос за нанесени рани с нож. Няма информация колко е сериозно състоянието на привържениците. През 2000 г. двама фенове на “Лийдс” бяха убити на същото място преди мач с “Галатасарай”. След то

Поредни промени в bTV Новини

След всички промени в екипа на bTV в последно време изглежда медията няма намерение скоро да спре с изненадите. От следващия вторник лице на късната...

Поредни промени в bTV Новини

След всички промени в екипа на bTV в последно време изглежда медията няма намерение скоро да спре с изненадите. От следващия вторник лице на късната...

Прекратиха издирването на Янукович в Крим

За да не се допуснат сблъсъци между различни радикали

Fitch: Руските банки може да пострадат от кризата в Украйна

Те са отпуснали кредити на украински компании на стойност около 28 млрд. долара и при лош сценарий може да поискат помощ

    


Проукраински протестиращи нахлуха в парламента на Крим

Най-малко 20 души са ранени при сблъсъците между проруски и проукраински протестиращи в автономната република

58-годишен мъж се бори за живота си след тежка катастрофа

58-годишен русенец се бори за живота си, след като катастрофира тежко в ранния следобед на булевард "България", предаде кореспондентът на БГНЕС от Русе.

Осигуряват допълнителни места във влаковете от и за Варна през празничните дни

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на 116 влака, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод националния празник на РБългария – 3-и март.

През март сняг само в планините

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 3 и 6°, по Черноморието и в Южна България - между 5 и 8°, а в планините - между минус 7 и минус 1°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. 

Месечната сума Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 3 и 6°, по Черноморието и в Южна България - между 5 и 8°, а в планините - между минус 7 и минус 1°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Месечната сума

В очакване на мечтаната статуетка

Вижте кой ще се бори за "Оскар" за главна мъжка и женска роля

    


Ердоган туши протестите със сила и хваща съда изкъсо

Турците пак скочиха срещу премиера си след като в YouTube беше публикуван запис на подслушан разговор между бащата и сина Ердоган, в който двамата обсъждат варианти да укрият сума, равностойна на около 30 млн. евро. Като реакция на записа миналата нощ в Турция се проведоха антиправителствени демонстрации. В Анкара, Истанбул и Измир полицията употреби водомети и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите срещу Ердоган.

Единната сметка за плащани на данъци и осигуровки ще важи до петък, 28 февруари

Единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски ще се използва до петък, 28 февруари, съобщиха от НАП.   Днес Народното събрание одобри на второ четене измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Промяната в начина на плащане на данъци и осигурителни вноски е продиктувана от решението на Конституционния съд, с което текстове на ДОПК, регламентиращи т. нар. единна сметка, бяха обявени за противоречащи на Конституцията.   Плащанията по т. нар. единна сметка ще бъдат обработвани най-късно на 28 февруари, петък, уточняват от НАП.   Препоръчително е последните преводи по старата сметка да се извършат не по-късно от 11.00 часа на тази дата. В края на работния ден на 28.02.2014 г. досегашните банкови сметки на НАП ще бъдат закрити.   От 4.03.2014 г. плащанията ще се извършват по 4 нови сметки – за данъци, за социално-осигурителните вноски, за здравните вноски и за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване.   Информация за новите банкови сметки по териториални структури ще бъде достъпна след 1 март 2014 г. в рубриката "Плащане“ на www.nap.bg, в банковите офиси и на гишета за обслужване на клиенти на НАП.   НАП ще изпрати близо 300 000 персонални електронни писма до всички данъкоплатци, чиито електронни адреси са достъпни в регистрите на Агенцията до края на седмицата.

Бюджетът на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" е почти 1,9 млрд. евро

/КРОСС/ С националното съфинансиране бюджетът на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" достига почти 1.9 милиарда евро. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на днешното обсъждане на Споразумението за партньорство за програмен период 2014 - 2020 г. По думите му, около 70% от тези средства или над 1.3 милиарда евро ще бъдат разпределени поравно за изграждането на железопътна и пътна инфраструктура.„С останалите средства ще се инвестира в подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитие на устойчив градски транспорт, чрез изграждането на Столичното метро и Интермодален терминал в град Русе", каза още министър Папазов. Той допълни, че над 77 милиона евро от бюджета на програмата ще бъдат инвестирани в развитието на информационни системи в корабоплаването и гражданското въздухоплаване. „Целта ни е да се потърси баланс в инвестициите между Северна и Южна България", заяви министър Данаил Папазов. По време на събитието стана ясно, че е предвидено средствата за железопътна инфраструктура да бъдат инвестирани за подобряване на жп линиите Русе - Варна; Карнобат - Синдел; Пловдив - Бургас и София - Септември. Допълнително чрез Инструмента за свързаност на Европа ще се кандидатства за рехабилитация на участъка Видин - Медковец и София - Драгоман

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване