Учените установили границата на личното пространство

Американски учени от университета на Вашингтон решиха да проучат границите на личното пространство, изчислено в сантиметри.

Психолозите казват, че прекрачването на границата на личното пространство причинява негативни последици върху психиката на човек. Изследванията показват, че стресът е причинен от рязкото покачване на хормона кортизол, което може да доведе дори до агресия.

Американски експерти провели експеримент с участието на 200 доброволци, които били разделени на две групи. Първата група била подложена на постоянен стрес от нахлуване в личното им пространство, а втората група участници били заобиколени само от близки хора. Така специалистите успели да изчислят как варират границите при различните типове хора и кога рискувате да се доближите до тях, дотолкова, че да ги накарате да се чувстват неудобно. В сантиметри резултатите от изследването изглеждат така – отворените и общителни хора считат за граница разстоянието между 20 и 22 см. от събеседника им до тяхното лице. При затворения тип хора разстоянието, което трябва да спазвате при общуването с тях нараства до 35 – 40 сантиметра.

Глобиха Asiana Airlines с 500 000 долара

На 6 юли 2013 г. боинг на авиокомпанията

Дечко Узунов – живот като сън и творба

Като най-малък винаги съм бил около Дечко Узунов и съм го чувствал като приятел. Дори в училище идваше той, когато викаха някой от родителите ми. С вуйчо имахме постоянна връзка, а той е един от художниците на трийсетте години, които имаха връзка със Западния свят и бяха признати.

Така започна разказът на Пеньо Вълчанов пред БГНЕС за големия български художник Дечко Узунов. При откриването на изложбата на Дечко Узунов, с която галерията-музей, носеща неговото име отбеляза 115-годишния му юбилей, Пеньо Вълчанов разказа за срещите на вуйчо си с Пикасо и как и четиримата племенници на художника са тръгнали по неговия път.

"Дечко Узунов беше човек, който можеше да намери общ език и с модела в академията, и циганчето от улицата. Не слагаше прегради и беше изключително широко скроен, а това е много важно в изкуството. При него дори една детска рисунка може да въздейства, а в картините си вуйчо ми поставяше даден проблем, който изпяваше с помощта на четката", спомни си Пеньо Вълчанов, който смята, че една от големите магии на Дечко Узунов се скрие в неговата палитра. На нея боите уж изглеждат тъмни, но на самата стена светят.

Пеньо Вълчанов не пропусна да спомене за голямата култура и естетическо чувство на вуйчо си, с когото са правили заедно и керамика, и стенописи. "Дечко Узунов живя и в две Българии, но му беше ясно, че цимент не се разбива с глава. Винаги беше дипломат, а когато през 1945 г. направиха изложба на френски художници в България, за да видят отношението на родните творци към западното изкуство, вуйчо ми казваше: "Много е хубаво, но жалко, че формалистично", спомни си още Вълчанов и обясни, че по този начин Дечко Узунов се е шегувал с българските чиновници, които не могат да усетят западните течения.

"Дечко Узунов не обича да се вторачва в конкретната личност. Той винаги търси типа и тръгва от частното към общото", обясни кураторът на изложбата Ирина Аврамова и разказа как чувства присъствието на Дечко Узунов, който я води, докато рови из архивите, в които има над 13 хиляди творби.

Аврамова подчерта, че при Дечко Узунов нещата не еволюират чисто жанрово. Той се отегчава, когато трябва да изобрази конкретен образ, защото това го ограничава в посланието. Художникът обича да разтваря посланието и смисъла на творбата, независимо дали това е един бял лист, на който има нахвърлени с няколко четки, голо тяло, цвете или дървета. В картините Дечко Узунов не търси визията, а света зад видимото, ритъма и пространството. "Необходимо е да се усетят пътя и стила на автора, за да се почувства и неговата съвременност, защото Дечко Узунов не само е бил в крак с теченията на световното изкуство, но и винаги го е пречупвал и през призмата на българското", отбеляза кураторът на изложбата, според която и най-странната творба на Узунов е със завършено послание.

Според Аврамова, Дечко Узунов е артистът, който преживява целия си живот и творчески път една крачка над земята, като истински бохем. Животът му минава като сън и като творба. "Ако имаме истински художник и бохем в парижкия смисъл на думата, то това е Дечко Узунов и най-хубавото от всичко е, че все още има негови живи ученици, които да съхраняват връзката с художника и да продължават неговия дух", каза в заключение изкуствоведът.

Взрив на трафопост в центъра на Бургас

На 25 .02. към 19.30 часа в трафопост на EVN в близост до пазара в центъра на Бургас на ул. ”Дебелт” срещу бившето Трето районно управление на МВР/ поради техническа неизправност е произведен силен взрив, съпроводен от искри и мощен задушлив пушек от експлозия, която е разтърсила съседните сгради. Няма жертви и пострадали! На мястото на инцидента веднага е пристигнала аварийно-техническа група за да отстрани аварията. За съжаление обаче веднага след намесата на техниците от EVN е последвал втори мощен взрив в центъра на Бургас. След подадени сигнали от граждани на мястото на аварията пристигна Павел Маринов, областен управител на Бургас.  Според служителя на EVN  Полихронов,  категорично става дума за техническа неизправност, а не за терористичен акт.

 

Слънчево – с температури до 10 градуса

Над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Значителна, предимно ниска, облачност ще има над Източна България.

Там, все още, ще духа слаб северен вятър, съобщиха от НИМХ. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, в София минус 2. Дневните температури в североизточните райони ще останат най-ниски - до 4°-5°, докато в останалата част от страната ще започне да се затопля и максималните ще са между 7° и 12°, в София около 10°.

Над планините ще бъде слънчево. След обяд от запад ще се появи разкъсана висока облачност. Ще духа умерен северозападен вятър. Отново започва затопляне. По Черноморието облачността ще бъде предимно значителна, но от юг и там ще започне да намалява. Все още ще духа северен вятър, вече предимно слаб.

Брутално всекидневие в "Сделката"

Романът на Дъглас Кенеди излиза у нас

    


Прощаваме се с големия актьор Джоко Росич

Поклонението пред тленните останки на любимия актьор Джоко Росич е на 26 февруари от 11:00 ч. в църквата "Свети Седмочисленици".

Джоко Росич издъхна на 22 февруари в 21.30 часа в болница "Лозенец". Преди няколко седмици актьорът беше опериран в "Пирогов" от тумор в мозъка.

Джоко Росич е роден на 29 февруари 1932 г. в Крупан. Майка му е българка, а баща му - сърбин. През 1951 г. емигрира в България по политически причини. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР.

Снима се в над 110 филма - български, унгарски, сръбски. Едни от най-известните филми, в които е участвал, са "Осмият", "Езоп", "Демонът на империята", "Михаил Строгов", "На всеки километър", "Гоя", "Антихрист", "Баща ми бояджията", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Камионът", "Хан Аспарух", "Време разделно", "Под игото", "Златният век", "Капитан Петко войвода", "Зарево над Драва".

През февруари 2010 година получи наградата "Златен век" на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино. Преди 4 години в Будапеща той бе удостоен със специална награда за принос към унгарското кино, в което прави сериозен "пробив" още със знаковата си поява в унгарския филм "Под краката им свири вятърът".

Достоен човек

Джоко Росич беше достоен човек и актьор, с голяма вътрешна и външна хубост. Това заяви за БГНЕС актьорът Ицхак Финци по повод смъртта на своя колега и близък приятел. Финци се е разстроил много, когато късно снощи е научил новината за смъртта на Джоко Росич. "Джоко беше топъл и отзивчив човек, притежаваше голямо благородство", добави Финци.

Неговият актьорски талант и майсторска игра беше достойна за подражание. Джоко умееше да придава на образите достоверност и неподправеност. Играта му беше въздействаща, заяви Финци. Той припомни, че Джоко Росич е познат и любим актьор не само на българските, но и на унгарските зрители. По времето на социализма той е един от малкото наши артисти с толкова много участия в чуждестранни филми и копродукции.

"Филмите му в Унгария бяха много популярни и местните зрители оценяваха таланта му доста високо. Росич изпълни повече главни роли в унгарското, отколкото в българското кино", споделя Ицко Финци.

Актьор от европейска класа

Джоко Росич бе актьор от европейска класа, той би бил гордост за всяка една нация, са казва в некролога, издаден от Министерството на културата, съобщиха от ведомството.

"И Джоко го отнесе черният кон. Колко малко читави хора оставят спомени!", написа в своя Фейсбук профил министърът на културата д-р Петър Стоянович по повод кончината на големия наш актьор Джоко Росич, който ни напусна на 81-годишна възраст след тежко боледуване.

В некролога за харизматичния актьор и кино легенда Джоко Росич /1932 – 2014/, издаден от Министерството на културата, се казва: "Българската култура претърпя поредната невероятно тежка загуба - прощаваме се с любимия на поколения българи киноартист, изиграл десетки запомнящи се роли в много от шедьоврите на българското кино, които отдавна са заели достойно място в неговия "Златен фонд". Джоко Росич обаче бе актьор и от висока, европейска класа, той би бил гордост за всяка една нация и трябва да сме признателни, че той беше сред нас. Ще го запомним и като човек на честта, на дадената дума, той никога не предаде приятелите си, не изневери и на принципите си".

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

Св. Порфирий, епископ Газски

Св. Порфирий напуснал богатия си бащин дом, приел монашеството и живял в пост, труд и молитва в Скитската пустиня и Ерусалим. По време на своите митарства заболял тежко. След смъртта на баща си раздал...

Прощаваме се с Джоко Росич

Опелото ще е от 11 часа в църквата „Св. Седмочисленици”

    


ЕС ще конфискува по-лесно имущество на престъпници

Европарламентът гласува вчера в Страсбург правила, улесняващи националните органи в замразяването и конфискацията на активи и имущество на престъпници на територията на целия ЕС.
Законопроектът задължава държавите членки да предвидят конфискация на незаконно придобито имущество след влязла в сила присъда. Европарламентът гласува вчера в Страсбург правила, улесняващи националните органи в замразяването и конфискацията на активи и имущество на престъпници на територията на целия ЕС. Законопроектът задължава държавите членки да предвидят конфискация на незаконно придобито имущество след влязла в сила присъда.

И Евростат отчита: Населението на България намалява

Ние сме сред 9-те страни с негативни демографски процеси в ЕС

    


Земетресение 4,6 в Западна Австралия

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер разлюля днес около 8 часа местно време Западна Австралия.

Над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Значителна, предимно ниска, облачност ще има над Източна България. Там все още ще духа слаб северен вятър и дневните температури в се...

Григор Димитров стартира добре в Акапулко

Българската тенис звезда Григор Димитров започна с успех участието си на турнира от серията ATP 500 Акапулко. Той победи с 2:0 сета – 7:5, 6:1, австралиецът Маринко Матошевич. Първият сет с...

Аваков във Facebook: „Беркут“ ги няма вече

Продължава работата по съставяне на правителствена коалиция в Украйна

    


Къде можеш да се подпишеш за изборния референдум (карта)

Броени дни преди края на събирането на подписите, вече над 400 хиляди граждани са се подписали в подкрепа на инициирането на референдум по въпросите, поставени преди по-малко от месец от президента Росен Плевнелиев.

Ако все още не сте се подписали, можете да го направите в някой от пунктовете в цялата страна до края на февруари – вижте къде на тази карта.

The post Къде можеш да се подпишеш за изборния референдум (карта) appeared first on Noresharski.com.

Битките за евровота: БСП срещу ГЕРБ и Кунева срещу Бареков

Андрей Райчев пред Dnes.bg: Няма да има предсрочни избори

    


Македонският президент Борис Трайковски загива в самолетна катастрофа

Борис Трайковски е политик от Република Македония, роден на 25 юни 1956 година в Струмица. Втори по ред президент на Република Македония, от 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004 година, когат...

Уолстрийт не можа да постигне нов рекорд

Уолстрийт завърши колебливо сесията и малко по-ниско във вторник, губейки възможността да постигне нови рекорди, след като инвеститорите доведоха индексите до по-малко блестящи стойности. Дау Джоунс се понижи с 0,16%, а Насдак – с 0,13%

Според предварителните резултати в края на търговията на фондовата борса в Ню Йорк Дау Джонс (Dow Jones Industrial Average) се понижи с 26,20 пункта до 16 180,94 пункта, а доминираният от технологичните компании Насдак (Nasdaq) отстъпи с 5,38 пункта до 4287,59.

Репсол с милиардна компенсация от Аржентина

Съветът на директорите на испанската петролна компания Репсол (Repsol) одобри във вторник окончателното споразумение с аржентинското правителство за финансова компенсация от 5 милиарда щатски долара за национализацията през 2012 г. от Буенос Айрес на дъщерното й дружество YPF, съобщи петролната компания.
Споразумението, което трябва да бъде ратифицирано от общото събрание на акционерите на компанията и от аржентинските депутати, предлага "гаранции за действителното плащане" на 5 милиарда щатски долара (около 3,6 милиарда евро) и би трябвало да спре всички "съдебни спорове и предприети арбитражи" на реципрочна основа, заяви компанията във вторник.

Религиозен календар за 26 февруари

Св. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк Севастиан
 Св. Порфирий напуснал богатия си бащин дом и приел монашеството. Няколко години прекарал в Скитската пустиня, Йерусалим и йорданската страна, където заболял тежко. След смъртта на баща си раздал цялото богатство на бедни и страдащи хора. 
За тези добрини получил изцеление на болестта си. По-късно бил ръ Св. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк Севастиан Св. Порфирий напуснал богатия си бащин дом и приел монашеството. Няколко години прекарал в Скитската пустиня, Йерусалим и йорданската страна, където заболял тежко. След смъртта на баща си раздал цялото богатство на бедни и страдащи хора. За тези добрини получил изцеление на болестта си. По-късно бил ръ

Дзакерони е вариант да поеме "скуадрата"

Алберто Дзакерони не отрече, че би приел да бъде селекционер на Италия след световното. И това би го наредило сред съперниците ни, защото сме в група за Евро 2016 със "скуадра адзура".
В момента треньорът води Япония и ще се представи на мондиала със "самураите".
"Ако се обади Италия... - коментира пред "Гадзета дело спорт" Дзакерони. - ... Кой з Алберто Дзакерони не отрече, че би приел да бъде селекционер на Италия след световното. И това би го наредило сред съперниците ни, защото сме в група за Евро 2016 със "скуадра адзура". В момента треньорът води Япония и ще се представи на мондиала със "самураите". "Ако се обади Италия... - коментира пред "Гадзета дело спорт" Дзакерони. - ... Кой з

Дъщерята на новия прокурор се появи по бански

Снимки по бански на дъщерята на новия главен прокурор на Украйна са една от най-осбъжданите теми в интернет. Кадрите на плажуващата Мариана Махницкая в социалната мрежа “ВКонтакте” се появиха вчера и бяха широко дебатирани в мрежата. Баща й Олег Махницки - от партия “Свобода”, беше избран на поста след падането на президента Виктор Янукович. Снимки по бански на дъщерята на новия главен прокурор на Украйна са една от най-осбъжданите теми в интернет. Кадрите на плажуващата Мариана Махницкая в социалната мрежа “ВКонтакте” се появиха вчера и бяха широко дебатирани в мрежата. Баща й Олег Махницки - от партия “Свобода”, беше избран на поста след падането на президента Виктор Янукович.

Венецуела праща посланик в САЩ

През 2010 г. тогавашният държавен глава

Геометрията на Пенев с осем промени за Беларус

Любослав Пенев не повика 8 от избраниците си за последния лагер на националите от ноември 2013-а. В списъка за контролата срещу Беларус в София на 5 март попадна абсолютният дебютант Васил Божиков ("Литекс").
Реално Пенев може да пусне цялата защитна четворка на тима от Ловеч, след като в състава са още Страхил Попов, Николай Бодуров и Илия Милано Любослав Пенев не повика 8 от избраниците си за последния лагер на националите от ноември 2013-а. В списъка за контролата срещу Беларус в София на 5 март попадна абсолютният дебютант Васил Божиков ("Литекс"). Реално Пенев може да пусне цялата защитна четворка на тима от Ловеч, след като в състава са още Страхил Попов, Николай Бодуров и Илия Милано

Свиват приема в топгимназии, Хиляди незаконни BG паспорти

45 лв./дка субсидия за малките фермери, 30 лв. за големите

Токийската борса започна срядата със спад

Токийската борса започна търговията в сряда със спад от 1,3% заради смесените данни от САЩ и лекото покачване на йената.

На 26 февруари рожден ден имат

Анюта Асенова, юрист, член
 на СЕМ
Галактион,
 Старозагорски митрополит
Иля Велчев, 
поет, сценарист и режисьор 
Доц. Марко Тодоров, министър на образованието в правителството на Любен Беров и Ренета Инджова, депутат във ВНС
Петър Хубчев, 
футболист и треньор на “Берое”
Ради Стоянов, 
депутат
Славчо Богоев, 
министър на здравеопазването Анюта Асенова, юрист, член на СЕМ Галактион, Старозагорски митрополит Иля Велчев, поет, сценарист и режисьор Доц. Марко Тодоров, министър на образованието в правителството на Любен Беров и Ренета Инджова, депутат във ВНС Петър Хубчев, футболист и треньор на “Берое” Ради Стоянов, депутат Славчо Богоев, министър на здравеопазването

Йовчев: Ще гледаме под лупа оградата с Турция

“Премиерът Пламен Орешарски се заинтересува от проекта за оградата по границата с Турция и ще бъдат направени проверки. Ако има нарушения - ще бъдат взети мерки. Проектът ще бъде гледан под лупа.” Това обяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев за почти двойното поскъпване на проекта от 5,1 млн. лева на 9,6 млн. лева.
Йовчев разя “Премиерът Пламен Орешарски се заинтересува от проекта за оградата по границата с Турция и ще бъдат направени проверки. Ако има нарушения - ще бъдат взети мерки. Проектът ще бъде гледан под лупа.” Това обяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев за почти двойното поскъпване на проекта от 5,1 млн. лева на 9,6 млн. лева. Йовчев разя

Репсол с милиардна компенсация от Аржентина

Съветът на директорите на испанската петролна компания Репсол (Repsol) одобри във вторник окончателното споразумение с аржентинското правителство за финансова компенсация от 5 милиарда щатски долара за национализацията през 2012 г. от Буенос Айрес на дъщерното й дружество YPF, съобщи петролната компания.

"Кенди краш"носи $ 500 млн.

“Кинг диджитъл ентъртейнмънт” - създателите на мобилната игра “Кенди краш сага”, планират да спечелят над $ 500 млн. от предлагането на акции на борсата, предаде Ройтерс. Новината е поредното доказателство за огромния финансов потенциал, който мобилната развлекателна индустрия днес притежава.
Въпреки това, за да гарантира дългосрочен успех, “Кинг диджитъл ентъртейнмънт” - създателите на мобилната игра “Кенди краш сага”, планират да спечелят над $ 500 млн. от предлагането на акции на борсата, предаде Ройтерс. Новината е поредното доказателство за огромния финансов потенциал, който мобилната развлекателна индустрия днес притежава. Въпреки това, за да гарантира дългосрочен успех,

Граждани се пребориха с кмет

Подземен паркинг под езерото с Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина в Пловдив засега няма да се строи, обяви кметът Иван Тотев (ГЕРБ). Той и екипът му отстъпиха под 13-месечния натиск на екоактивисти, сдружение "Граждански контрол - защита на животните", гражданското общество, Съюза на ландшафтните архитекти и опозицията в местния парламент.
Подземен паркинг под езерото с Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина в Пловдив засега няма да се строи, обяви кметът Иван Тотев (ГЕРБ). Той и екипът му отстъпиха под 13-месечния натиск на екоактивисти, сдружение "Граждански контрол - защита на животните", гражданското общество, Съюза на ландшафтните архитекти и опозицията в местния парламент.

По случай Сирната неделя в Москва ще изпекат палачинков пирог, тежащ половин тон

/КРОСС/ Москва се готви да постави рекорд днес. В центъра на руската столица, на площада пред Централния универсален магазин ще бъде приготвен огромен палачинков пирог (сладкиш) с шоколадово-бананов пълнеж. Диаметърът на сладкиша ще бъде 1,5 м, височината - 20 см.За приготвянето на пирога на пет котлона в продължение на 5 часа ще изпекат 4 хиляди палачинки. Ориентировъчното тегло на вкусотията ще са рекордните 500 кг.Рекордът ще бъде поставен на третия ден от Сирната неделя (Масленица), която в Русия се отбелязва от 24 февруари до 2 март. По стара руска традиция през Сирната неделя се пекат палачинки, които руснаците честичко похапват с масло, сметана и червен хайвер.http://itar-tass.com

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване