Изложба „Оръжието на свободатата” гостува на Военноморския музей

/КРОСС/ С изложба, представяща лично оръжие на едни от най-изявените дейци на националноосвободителните борби в България и картини, които отразяват епизоди от Руско-турската освободителна война, Националният военноисторически музей гостува на своя филиал Военноморския музей във Варна по повод 3 март. Ножът на Васил Левски, кремъчен пистолет на Панайот Хитов, сабя на Христо Ботев и тесак на Захари Стоянов, са сред най-ценните предмети, подбрани от фонда на Националния военноисторически музей, които публиката във Варна ще има възможност да види за първи път. Интерес представлявя и оръжието на Велчо Атанасов, Ильо войвода, и капитан дядо Никола Филиповски. Дванадесет платна, запечатали картини и образи от Освобождението на България ни напомнят за събитията от онези дни и ни потопят в атмосферата на националноосвободителните борби. Изложбата ще бъде открита в 11.00 ч. на 28.02.2014 г. (петък) и ще остане в залата за временни експозиции на музея до края на месец април.  

Новият трудов кодекс не урежда възможността 15-годишните да работят законно

/КРОСС/ Другата седмица ще приемем окончателно промените в Кодекса на труда. Там няма работа на 15-годишни. Такава тема няма. Както и за отнемане на отпуските по време на майчинство - нито дума няма в новия Трудов кодекс. С тези думи депутатът от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика, сложи точка на дискусиите по двете теми - дали 15-годишните ще могат да работят законно и дали майките ще останат без отпуск по време на майчинство. „Платеният годишен отпуск няма отношение към раждането. Защо трябва да отнемаме едно право за сметка на това, че една майка е родила, особено в условия на демографска криза", посочи народният представител от левицата. Стана ясно още, че сроковете на майчинството също няма да се променят. Корнелия Нинова коментира и предложения, внесени от депутати между първо и второ четене на Кодекса на труда в парламента. Едно от тях предвижда, ако пенсионер продължи да работи, работодателят да може да го освободи на основание, че е навършил пенсионна възраст, за да се освободят работни места за младите безработни. Нинова обяви, че тази идея няма да бъде гласувана сега. Аргументът на управляващите - да не се решават пенсионни въпроси на парче. „Предстои ни цялостен разговор по пенсионната реформа и система: повишаване на възрастта и на какво основание, работещи пенсионери, военни и т.н. Посветихме 2014 г

Джон Кери: Ще работим с Русия за мира в Украйна

Когато определя своето бъдеще, Украйна не трябва да избира между САЩ и Русия, заяви американският държавен секретар.

Министрите либерали напуснаха румънското правителство

Управляващата лявоцентристка коалиция в Румъния се разпадна заради разногласия между Националната либерална партия и премиера Виктор Понта, съобщи АФП. Несъгласието бе породено от плановете за промени в кабинета. Очаква се правителството, което остава с нестабилно мнозинство в парламента, да се задържи на власт с подкрепата на други малки партии. Късно във вторник лидерът на Национално-либералната партия Крин Антонеску обяви, че партията излиза от управлението и Социал-либералният съюз се разпада. Отношенията между двете основни партии в Социал-либералният съюз - Социалдемократическата и Национално-либералната – се обтегнаха заради предложението на либералите кметът на град Сибиу Клаус Йоханис да поеме едновременно поста на вътрешен министър и вицепремиер, на което социалдемократите на Понта се противопоставиха. Ден по-рано премиерът Виктор Понта призова либералите да запазят формулата на управление на СЛС, но посочи, че неговата Социалдемократическа партия (СДП) е готова да продължи управлението без либералите. В сряда министрите либерали подадоха оставка, а премиерът социалдемократ Виктор Понта обяви имената на министрите от Социалдемократическата партия, които временно ще заемат постовете, освободени от бившите им съюзници. Така министърът на младежта и спорта Николае Баничою ще поеме и поста на здравен министър, делегираният министър за социалния диалог Дойна Пана ще бъде назначена и за министър на труда. Дан Шова, делегиран министър за инфраструктурните проекти, ще бъде временен министър на транспорта. Делегираният министър за висшето образование Михня Костою ще поеме поста министър на културата. Рована Плумб, министър на околната среда, ще бъде назначена за делегиран министър за водите и горите. Правосъдният министър Роберт Казанчук ще поеме поста делегиран министър за връзката с парламента. Външният министър Титус Корлъцян ще бъде назначен за делегиран министър за румънците в чужбина. Малко по-късно румънската Национална дирекция за борба с корупцията поиска от президента на страната разрешение за започване на наказателно преследване срещу делегирания министър в оставка за румънците по цял свят Кристиан Давид, предаде Аджерпрес. Според информационния сайт Зиаре антикорупционните прокурори обвиняват министъра либерал в злоупотреба със служебно положение, използване на фалшифицирани документи и деклариране на неверни данни. Давид е обвинен, че е фалшифицирал декларацията си за имущество, в която е вписал заем от 60 000 евро от майка си, посочва сайтът.

Управляващата коалиция в Румъния се разпадна

Управляващата лявоцентристка коалиция в Румъния се разпадна заради разногласия между Националната либерална партия и премиера Виктор Понта, съобщи АФП. Несъгласието бе породено от плановете за промени в кабинета. Очаква се правителството, което остава с нестабилно мнозинство в парламента, да се задържи на власт с подкрепата на други малки партии. Във вторник първият зам.-председател на Национално-либералната партия Клаус Йоханис съобщи за провал на преговорите за смяна на министри в кабинета. ”Управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) съществува на хартия, но дефакто не съществува", подчерта кметът на град Сибиу, чиято номинация за министър на вътрешните работи и вицепремиер беше отхвърлена от социалдемократите на премиера Виктор Понта. Именно това доведе до разрив между двете основни партии в коалицията. Ден по-рано премиерът Виктор Понта призова либералите да запазят формулата на управление на СЛС, но посочи, че неговата Социалдемократическа партия (СДП) е готова да продължи управлението без либералите.

Вече има лифтинг и за колене

Отпуснатите, набръчкани колене и ръцете с видимо остаряла кожа са едни от най-големите индикатори на старостта. Жертви на тези фактори стават дори холивудски знаменитости като Катрин Зита-Джоунс и Деми Мур.

За втора година КРИБ връчва награди за социално-отговорен бизнес в Хасковско

Стефан Димитров, регионален представител на КРИБ за област Хасково

За втора поредна година на 25 март, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ще връчи награди за социално-отговорен бизнес в региона. Гласът на българския бизнес ще номинира и отличи съвместно с ръководствата на общините търговски дружества от Хасковска област.

Ще бъде връчена наградата „Социално отговорна компания – партньор на община”, която бе учредена по инициатива на регионалната структура на най-голямата работодателска организация.

За постигнати резултати по критериите в статута на отличието през 2012 г., м. г. бяха отличени 30 фирми от отзовалите се на инициативата 7 общини: Хасково, Димитровград, Харманли, Тополовград, Ивайловград, Симеоновград, Ивайловград.

На официалната церемония в хасковски хотел ще присъства министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който ще има възможността наред с успехите, да се запознае и с актуалните проблеми пред бизнеса в региона.

Критериите за оценяване са свързани с корпоративната политика по социализацията на компанията и нейното вписване в обществения живот, чрез включване на обществено -значими проекти на местната и националната власт.

Сред тях са благоустройство и развитие на общината;програми за благотворителност; спонсорски програми; инвестиции на компанията в общината: инфраструктура, здравеопазване, образование, спорт и култура;платени данъци и такси.

„Целта на наградата е да повиши и да популяризира усилията на фирмите, които развиват дейността си на територията на общината, да представи на обществеността най-добрите практики за корпоративна социална отговорност и подкрепа на обществен интерес. КРИБ вярва, че принципите но корпоративната социална отговорност трябва да са част от цялостната бизнес-стратегия на компаниите в общините и ще стимулира такова поведение”, сподели регионалният представител на КРИБ за област Хасково Стефан Димитров.

Хасково Новини

В Украйна са разпуснати спецчастите "Беркут"


Арсен Аваков, който изпълнява длъжността министър на вътрешните работи на Украйна, съобщи в страницата си във "Фейсбук", че е издал заповед за закриване на спецчастите за борба с безредици "Беркут". 

Той обеща да даде повече подробности за решението си на пресконференция днес.

Специалните подразделения на милицията за гражданска сигурност "Беркут" станаха известни покрай протестите и сблъсъците в центъра на Киев и други украински градове по време на тримесечната кампания...

На път: Вълнуващите туристически тенденции през 2014 г.


Отличията за иновации в хотелиерството и туризма са най-добрият ориентир какви ще са тенденциите през следващата година. Бутикови хотели с персонално отношение и обслужване, по-дълбок досег до местната култура, повече възможности за споделяне в социалните мрежи и повече забавления за цялото семейство прогнозират за тази година експертите Mr & Mrs Smith, след като правят равносметка на победителите от 2013 г. Истински вълнуващите пътешествия през 2014 г. ще бъдат свързани с една или много от...

Издигнаха руското знаме на правителствено учреждение в Крим

Докато знамената на Украйна и Автономна република Крим

Късметлия от Харманли спечели 8 000 лв. от Еврошанс

София /КРОСС/ Със залог от само 0.20 лв., Валентин Арабаджиев спечели 8 000 лв. от лото играта Еврошанс. Късметлията разказва, че играе редовно с тези числа. „Пет от числата са на съпругата ми, другите са мои. Пускам ги редовно и друг път съм печелил с тях, но досега не са излизали всички".Валентин работи в рудник, семеен е и има близнаци на 4 години. „Щастлив съм! Със спечелената сума планирам да направя ремонт, но освен това задължително ще заведа семейството на екскурзия.„През изминалия тираж в игрите на Евробет бяха спечелени 1 273 097 лв.

Ако имаш пари, и без избори си набавяш депутати!

Борисов: За Бареков ще е самоубийство, ако подкрепя кабинета

    


Терзиева иска МС да одобри отмяната на Закона за публично-частното партньорство

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ще поиска от колегите си в правителството да одобрят отмяната на Закона за публично-частното партньорство. Мотивите си Терзиева изложи пред БНР. Макар и да отговаря на общите изисквания на Европейската комисия, този закон е неработещ. Той създава само допълнителни пречки пред бизнеса и пред общините. Мога да кажа в прав текст, че този Закон създаде една допълнителна процедура, която абсолютно нямаше как да се изпълни, заяви министър Терзиева.  ГЕРБ защити Закона, приет преди по-малко от година. Предшественичката на Терзиева в регионалното министерство, Лиляна Павлова, призна, че са нужни промени в текстовете, но предупреди, че отмяната на целия Закон ще създаде предпоставки за корупция: Ако отпадне Законът, това ще означава, че общината може без процедура, без конкурс утре да каже: "Ами всъщност ние имаме този, да кажем, пазар, ще го отдаваме на частен инвеститор да го стопанисва от наше име. Избираме си този, защото този най-много ни харесва. Каква цена дава той, няма значение, важното е, че той е проявил желание и ние го харесваме - значи го взимаме", каза още министър Терзиева.   

Видео: Coldplay изненадаха феновете си с нова песен


Coldplay изненадаха феновете си с появата на нова песен, която се очаква да бъде последвана от повече детайли около следващия им албум, коментират музикалните медии. Излизането на Midnight не беше предшествано от каквато и да било информация, като групата досега не е конкретизирала плановете си за 2014 г.

Само за няколко часа минималистичното видео към песента вече има над 1 млн. ротации в YouTube, а звученето й породи сравнения с канадската инди рок група Bon Iver. 
...

Влакът поскъпва за 1,1 млн. пътници

Над 1,1 млн. пътници ще плащат по-високи цени за пътуване с влак от 1 март. Толкова са хората, които ползват годишно бързи влакове със задължителна резервация по търговските линии, сочат данни на БДЖ. Според информацията на компанията това е около 4 на сто от всички пътници, ползващи железопътен транспорт.

Босия: Яне Янев е агент Хлапето и е действащ

Единственият начин да се бори тежката организирана престъпност в страната е чрез агенти. Проблемът възниква, когато тези агенти решат да станат народни представители. Тези хора преди са заемали различни длъжности в службите. Това заяви бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев по bTV. Единственият начин да се бори тежката организирана престъпност в страната е чрез агенти. Проблемът възниква, когато тези агенти решат да станат народни представители. Тези хора преди са заемали различни длъжности в службите. Това заяви бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев по bTV.

Румен Йончев: Люспенето на парламентарните групи ще продължи

/КРОСС/ Депутатът на ЗНС Румен Йончев, който стана представител на "България без цензура", прогнозира люспенето на парламентарните групи да продължи. "Очаквам още народни представители да ни последват, защото е необходимо това Народно събрание да работи нормално", каза напусналият групата на Коалиция на България депутат в сутрешния блок на БНТ. Йончев обясни, че продължава да изразява идеите на ЗНС, както е правил досега, но вече ще отразява и идеите на бъдещия си коалиционен партньор Николай Бареков. Имал разговори за съвместна работа само със Светлин Танчев, който пък остави групата на ГЕРБ и също стана лице на "България без цензура". Двамата ще внасят заедно законопроекти в НС. Според Йончев не се налага падане на правителството до евровота, а на самия избор за евродепутати ще се реши съдбата на кабинета. Дотогава трябва да осигурим нормална работа на парламента, заключи той. Тогава щяла да се определи и позицията на новата коалиция за позиционирането й в европарламента. Като най-естествено място Йончев определи ЕНП. Той обясни, че изключването на ЗНС от нея е високата цена, която земеделците платили за отстраняването на ГЕРБ от властта.  

Първи поглед към бъдещата Lada Niva

Появиха се изображения на модела, които нямат нищо общо с концепта Lada X-Ray

    


Гълъбов: Протестите в Украйна и България следваха един и същ сценарий

/КРОСС/ Твърденията, че кворумът в Народното събрание вече няма да зависи от „Атака", а от независимите депутати, са част от кампанията за лансиране на „България без цензура". Това каза в ефира на БНР политологът Антоний Гълъбов. Според него няма как двама депутати да определят кворума: Същественият проблем на българския парламент е, че той не функционира добре, че продължава да не е в състояние да спечели доверието на българските граждани, а политиците в него твърде малко се интересуват кой и защо ги е изпратил там. Очаквах „Атака" по-рано да се идентифицира като опозиционна партия, защото започна да губи подкрепа и сила преди повече от два месеца. Ако ви прави впечатление, те застават в ляво от БСП. Критиката на „Атака" по отношение на управлението е крайно левичарска. За мен големият проблем, който остава невидим е какво представлява „Коалиция за България", защото участието на партия, която е член на ЕНП в КБ, само по себе си, много преди Румен Йончев да напусне, будеше много въпроси. Участието на партия като „Нова зора" много отдавна будеше въпроси, които продължават да не се виждат. В това отношение истинският проблем е около БСП и в самата социалистическа партия, коментира Антоний Гълъбов. Според него истинският проблем на българската демокрация е БСП

Григор Димитров преодоля първия кръг на турнира в Мексико

Григор Димитров започна с победа участието си на тенис турнира в Акапулко (Мексико) след победа с  7:5, 6:1 над Маринко Матошевич (Авл). Мачът продължи час и 27 минути. Следващият съперник на Димитров е Маркос Багдатис (Кип), срещу когото нашият тенисист има 4 победи и 1 загуба. За преодоляването на първия кръг българинът ще получи 16 625 долара от наградния фонд и 45 точки за ранглистата на ATP.

Токсин в пластмасовите опаковки променя сексуалността

/КРОСС/ Наблюденията категорично показват, че химикалът бисфенол А, който подобрява пластичността на пластмасата, засилва значително нивата на женския хормон естроген в организма, което предизвиква колебания в сексуалните желания. Това разкри пред "Новинар" доц. Светлана Фоткова от Факултета по фармация към Медицинския университет във Варна. По думите й токсинът влияе пагубно и на репродуктивната система, оказвайки се "ендокринен разрушител". "Проведен е експеримент за влиянието на бисфенол А върху риби. Резултатите показват, че животните започнали да уеднаквяват пола си, като мъжките риби се феминизирали, вследствие на което видът им бил заплашен от изчезване, тъй като нямало как да се възпроизвеждат", обясни доц. Фоткова. При изследванията било установено, че пластмасите съдържат опасни вещества, които могат да предизвикат метаболитни проблеми и тумори. Смята се, че токсинът е отговорен и за сърдечносъдовите болести, рака и диабета, които значително са се увеличили, откакто такъв тип опаковки превзеха света през 1957 г. Най-популярните продукти, в които присъства и са масови и в България, са пластмасовите бутилки за вода, бебешките шишенца, найлоновите торбички, както и редица пластмасови съдове за хранене и за съхранение. Последните са особено опасни, когато се използват в микровълнова печка, защото тогава бисфенолът А се просмуква и в яденето. Именно заради това доц

М. Андреев: Няма НС без хора от бившата ДС

Няма български парламент, в който да няма хора от бившата ДС. Сега вече има агенти на съвременните служби за сигурност в различните държавни институции, които да съблюдават как се върши работата в тях, което си е нормално, заяви по БТВ бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Босия: Яне Янев е действащият агент Хлапето

Единственият начин да се бори тежката организирана престъпност в страната е чрез агенти. Проблемът възниква, когато тези агенти решат да станат народни представители. Тези хора преди са заемали различни длъжности в службите. Това заяви бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев по bTV. Единственият начин да се бори тежката организирана престъпност в страната е чрез агенти. Проблемът възниква, когато тези агенти решат да станат народни представители. Тези хора преди са заемали различни длъжности в службите. Това заяви бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев по bTV.

Depeche Mode отмени концерт в Киев

Според членовете на групата Depeche Mode причината да отменят концерта си в украинската столица е сложната обстановка в Украйна.

"Труд": Хиляди незаконни български паспорти

Държавната агенция за българите в чужбина неправомерно е издавала на чужденци документи за български произход, които позволяват по-лесно да се придобие българско гражданство

Кои са големите битки за евровота

Няма да има предсрочни избори, заяви Андрей Райчев

    


Софтуерна фирма с офис у нас привлече 41 млн. долара инвестиции

Компанията eCommera, която разработва софтуер за електронна търговия, успя да привлече инвестиции в размер на 41 млн. долара. Те ще стимулират...

Лудогорец поскъпна с 6 милиона евро

Шампионският състав на Стойчо Стоев пише история с настоящото си участие в Лига Европа. Единственият ни представител в турнирите стигна на 1/16-финалите и вече гледа към следващия етап, който минава п...

"Адидас" обиди Бразилия на "сексуална дестинация"

Германският производител на спортни екипи "Адидас" (Adidas) обяви във вторник, че изтегля от продажба тениски със съмнителен дизайн, който бразилските власти разобличиха като "пропага...

ЦСКА чака решение от КФН за акциите до средата на март

ЦСКА трябва да получи отговор до средата на март дали има право да пусне акции на борсата, съобщиха за "24 часа" от комисията за финансов надзор. Срокът за вземане на официално решение изтич...

Жена е с опасност за живота след побой

41-годишна жена е с опасност за живота след нанесен побой, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен. Вчера около 5.00 часа в дежурната част на ОД на МВР-Сливен е получен сигнал, че са забеляза...

Мойс се хвърли на амбразурата, пое отговорността за унижението

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Дейвид Мойс се хвърли на амбразурата и пое цялата отговорност за историческото унижение, което отборът му преживя в Гърция снощи. "Червените дяволи" бяха прег...

Варненската и Великопреславска Св. митрополия ще отслужи богослужения през великия пост

Варненската и Великопреславска Св. митрополия ще отслужи богослужения през великия пост, съобщи Агенция Фокус. Великият пост тази година започва от 3 март. Това е най-важният период от църковната год...

Откриха част от съкровището на нибелунгите?

Немски любител, занимаващ се с археология, откри в горски район на южната част на Германия ( Райнланд - Пфалц ) съкровище, което според неговото съобщение и първи анализи може да бъде свързано с л...

Credit Suisse е помагала на богати американци да укриват данъци

Швейцарската банка е открила 22 хил. тайни сметки на клиенти от САЩ

    


За сблъсъците в Украйна от първо лице

Пред очите ни умираха хора, разказаха Данаил Глишев и оператора Десислав Митов

Григор Димитров започна с победа и ще играе с Багдатис в Акапулко


Българският тенисист Григор Димитров преодоля първия кръг от турнира в Акапулко. Той победи със 7:5, 6:1 австралиеца Маринко Матошевич.

Хасковлията се представи на ниво и след 78 минути на корта постигна успеха. Следващият му съперник ще е Маркос Багдатис. Кипърецът преодоля след 6:2, 6:4 представителя на домакините Мигел Анхел Рейес-Варела, който е 502-и в света.

Димитров и Матошевич изиграха първия двубой помежду си. Българинът, за когото това е дебют в надпреварата,...

Фънки сменя прякора - става актьор в "Столичани в повече"

Димитър Ковачев-Фънки сменя прякора си заради седмия сезон на сериала на Би Ти Ви "Столичани в повече". Там той е затворник и всички го знаят като Швабата. Фънки е в една килия заедно с Христо Гърбов, чиито герой Пацо е арестуван, докато се преструва на близнака си Константин. Появата на промоутъра, който досега се изявяваше по телевизията най-вече Димитър Ковачев-Фънки сменя прякора си заради седмия сезон на сериала на Би Ти Ви "Столичани в повече". Там той е затворник и всички го знаят като Швабата. Фънки е в една килия заедно с Христо Гърбов, чиито герой Пацо е арестуван, докато се преструва на близнака си Константин. Появата на промоутъра, който досега се изявяваше по телевизията най-вече

Преглед на варненския печат - 26 февруари

Губим украински туристи ако конфликтът на спре- заглавие на в-к Черно море. Предупреждението е на доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Украинските туристи са на пето място по посещаемост през миналата година. По официални данни през 2013-та година има ръст от 13.

Правителството гласува еднократната помощ за най-бедните

Предстои правителството да гласува решението за раздаване на 30-те лева еднократна помощ за бедните българи. Според разчетите, над 270 хиляди души ще...

ИКХ с 2,9 млн. лв. печалба за групата и 10,5 млн. лв. за малцинственото участие

Причината за това разпределение е, че Индустриален капитал холдинг АД има малък дял в основните си дружества

    


МВФ обмисля да прати свои експерти в Украйна


Международният валутен фонд (МВФ) вероятно скоро ще изпрати в Украйна екип от технически експерти, които да помогнат на страната да реши финансовите си проблеми след свалянето на президента Виктор Янукавич. Това заяви вчера управляващият  директор на фонда Кристин Лагард, цитирана от АП.

Тя обясни, че МВФ е длъжен да направи това, ако негова страна членка отправи съответното искане. "Ясно е, че това ще се служби", каза Лагард по време на проява в Станфордския университети в...

Босия: Янев е дейставащ агент "Хлапето"

Яне Янев е бил вербуван от службите през 1989 г. Псевдонимът му като агент бил Хлапето, съобщи по БТВ Николай Колев - Босия, без да разкрие откъде има тази информация.

Преглед на печата, сряда, 26 февруари

  СТАНДАРТ: ББР дава 100 млн. кредити за фермери Българската банка за развитие (ББР) стартира кредитен продукт, предназначен за...

Сретен Йосич беше в компанията на висши полицейски служители

Сретен Йосич беше част от компанията на най-висши полицейски служители в България. Това заяви бившият премиер на Сърбия в Гореща точка" по ТВ7, явно визирайки Бойко Борисов от времената му като главен секретар на МВР.

Вигенин предложи банка на Катар

Катарска банка да се появи у нас, предложи външният ни министър Кристиан Вигенин на министър-председателя на страната шейх Абдулла ал Тани по време на посещението си.

Комитетът на регионите предлага платен стаж


Всяка година Комитетът на регионите предоставя ограничен брой стажантски места на младежи, които искат да се запознаят с работата в евроинституцията.

Намерете в ЕВРОПА.дневник.бг възможности за:
Образование - магистратури, стипендии, стажове, курсове
Конкурси - фотография, кино, предприемачество, танци и още
Работа - новини, свободни позиции в европейски институции и организации
Пътуване - интересни европейски места, фестивали и събития Стаж
...

САЩ с 481 милиардери, Китай с 358

В Китай /включително Хонконг , Макао и Тайван/ днес има 358 милиардери и по този показател Поднебесното царство е на второ място след САЩ / 481 души /. На трето място е Русия / 103 / , следвана от Обединеното кралство и Индия. Това сочат резултатите от проучване, проведено от китайското списание "Хужун", аналог на "Форбс".

Според изданието, милиардерите в света са 1867 – с 414 повече от предходната година. Общото им богатство достига 6,9 трилиона долара. Това е повече от годишния БВП на Япония - третата икономическа сила на планетата, се посочва в доклада.

"Възстановяването на американската икономика и бумът на пазара на информационните технологии прави рекорден броят на милиардерите", посочва главният организатор на проучването на "Хужун" Рупърт Хугеверт.

Ню Йорк е отнел на Москва титлата "Световна столица на милиардерите". В американския мегаполис числото на милиардерите за една година се е увеличило с 14 души и сега те са 84. Втора е Москва / 77 /, следвана от Хонконг / 65 /, Пекин и Лондон.

Най-богатият човек на планетата е основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, който е натрупал 68 милиарда долара. Следват го американският инвеститор Уорън Бъфет с 64 милиарда, испанецът Амансио Ортега, собственик на веригата магазини за дрехи "Зара" - с 62 милиарда, а мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим е на четвърта позиция с 60 милиарда.

В Азия най-богат отново е 86-годишният собственик и президент на Hutchison Whampoa Limited и Cheung Kong Holdings Ли Ка Шин от Хонконг с 33 милиарда долара. Най-състоятелният жител на континенталната част на Китай е Ван Цзянлин, собственик на инвестиционната компания Dalian Wanda Group. За една година той е успял да удвои капитала си до 25 милиарда долара.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване