В парламента отрязаха Плевнелиев за национален референдум

Комисията по правни въпроси в Народното събрание не прие предложението на президента за провеждане на национален референдум. То бе отхвърлено с 6 гласа „за”, 8 „против” и един „въздържал се”. Росен Плевнелиев искаше допитване с 3 въпроса как да гласуваме, което да се проведе заедно с евроизборите.

Осъдиха братя за изнудване на екипа на "Трансформърс 4"

Единият брат получи две години и половина затвор, а другият – 6 месеца

Туристическият бранш във Варна очаква силен сезон

Варна /КРОСС/ Очакванията са за тазгодишния туристически сезон са добри. Той в никакъв случай няма да отстъпи на 2013 - та година, категоричен е председателят на Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" Георги Щерев.Към момента има не малък брой записвания от немски туристи. Конкретни цифри за очаквания брой посетители от Германия и Русия ще има след провеждането на туристическите борси в Берлин и Москва през март.Към момента записванията от българи са изключително малко. Това е характерно за всеки сезон, каза още Щерев.В края на миналия сезон е отчетен 3%-ен ръст на нощувките в курортните комплекси край морската столица, а Варненското летище е обслужило 1, 259 милиона пътници, съобщи Moreto.net.

В парламента бе демонстриран четвърти вариант на машина за гласуване

/КРОСС/ В Народното събрание беше демонстриран четвърти вариант на машина за гласуване. В новия Изборен кодекс депутатите въведоха машинното гласуване експериментално в до 500 секции в един избирателен район, които ще бъдат посочени от ЦИК 5 дни преди датата на насрочване на изборите.  На представянето присъства заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова, която бе и председател на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс. Тя уточни, че парламентът дава възможност за демонстрация на различни машини, а обществената поръчка и окончателния избор ще бъде направен от Министерския съвет. Представената машина е с четворно презастраховане за сигурността на резултатите. Данните се съхраняват в компютъра на машината и чрез радиовръзка се предават по GSM-мрежа в ЦИК. Предвидени са варианти за съхранение на данните и при разпадане на връзката. От фирмата производител гарантираха, че машината им е и вандалоустойчива. Избирателят прави своя вот със смарткарта, която получава от комисията. След гласуването получава бележка, която слага в плик и пуска в урната.  

Парламентът отказа референдум на Плевнелиев

Правната комисия в парламента гласува против искането на президента Плевнелиев да се проведе референдум за изборна реформа.

П.Чобанов: Няма банка с над 18% от държавните пари

Най-голямата експозиция на дружествата в енергетиката към една банка е намаляла три пъти, каза финансовият министър

Орлин Алексиев: Ще съдя всички

София /КРОСС/ Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, чиито имоти бяха обискирани миналия петък, се закани да съди за клевета депутата Атанас Мерджанов и всички медии, които са опетнили името му около кокаиновата афера "Дакар". Става въпрос за споменаването на съпричастност на Алексиев към задържания на 21 февруари във Франция 1.4 тона кокаин в гумите на автомобили, участвали в рали "Дакар".По време на брифинг Алексиев заяви, че за няколко дни са се изсипали тонове клевети, а срещу него се разработва сценарий. "Моралната загуба за мен е огромна, изсипаха се тонове гнусотия по мой адрес. Излизат тонове писания и във Фейсбук. Ще съдя всички", закани се той.Алексиев сподели, че всичките слухове около името му са се отразили и на здравето на родителите му. "Сега трябва да обяснявам и на учениците си, че не съм дилър. Те не разбират от политически поръчки", коментира той.

Оправдателна присъда за Димо Стоянов, съден за убийството на вуйчо си Борислав Енев

   27 годишният Димо Стоянов от Аксаково, който беше изправен на съд по обвинение, че предумишлено и с користна цел е убил вуйчо си Борислав Енев беше оправдан от Варненския окръжен съд днес, научи Moreto.net. Процесът започна в края на м.

Хиляди чужденци с незаконни български паспорти

Хора без български корени получавали бележки за наш произход

Румънски хотелиери местят фирмите си в България

Хотелиерите от румънското Черноморие са започнали да откриват фирми за мениджмънт в България, тъй като данъците и таксите са по-ниски, отколкото в Румъния, заяви Драгош Радукан, заместник-председател на Федерацията на собствениците в румънския туризъм, цитиран от вестник "Ромъния либера". "Процедурата е следната: аз, като румънски собственик на хотел, си откривам фирма за хотелиерски мениджмънт в България и там назначавам персонал, също румънци. В Румъния таксите за служител са 86 процента, а в България - само 43 процента. Освен това, ДДС и данък печалба са по-малки в България. С така откритата фирма за мениджмънт управлявам хотела си с намалени наполовина разходи", обясни Радукан. Той заяви, че миналата година този експеримент са опитали няколко хотелиери от крайбрежието, а тази година в България са се регистрирали няколко десетки подобни фирми. Радукан очаква, че явлението ще се разрасне в близко бъдеще. "Все повече собственици на хотели на морето възнамеряват по този начин да избегнат данъчното облагане в Румъния. Ако при тях експериментът даде резултати, явлението ще обхване вероятно и хотелите от други зони на Румъния", посочи Радукан, като отбеляза, че федерацията, която представлява, не насърчава подобни практики.

Мълчание относно увеличението на депутатските заплати

След като в края на януари депутатите си вдигнаха заплатите и после се появиха изявления, че ще има замразяване, все още няма никакво решение по въпроса. Засега само ГЕРБ внесе предложение да има зам...

Opel Astra OPC EXTREME с над 300 „коня“ и 100 кг по-малко

Astra OPC EXTREME е разработена директно на базата на версията Cup и пренася чисто състезателни технологии върху пътя. Ако реакцията на публиката е положителна – както се очаква – ...

Виктория Бекъм помага на ХИВ позитивни деца в ЮАР

Съпругата на звездата на "Манчестър Юнайтед" Виктория Бекъм доказа отново, че не се интересува само от мода. Дизайнерката направи изненадващо посещение в Кейптаун с благотворителна мисия. ...

Стойчо Стоев притеснен да не "прегорят" играчите

Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев призна, че се притеснява играчите му да не излязат пренавити за реванша с Лацио в Лига Европа. Той добави, че футболистите се наслаждават на мачовете в този турнир ...

Браншови организации обсъдиха промените в наредбите, свързани с директните плащания

/КРОСС/ Повече от 45 представители на браншови организации обсъдиха със заместник-министъра на земеделието и храните Бюрхан Абазов промените в наредбите, свързани с директните плащания. Категоричната позиция на МЗХ е, че заложените промени в наредбите по никакъв начин не противопоставят малките и големите стопанства, обясни зам.-министър Абазов: „Направените изменения са съобразени с изготвен анализ на прилаганата през последните седем години Схемата за единно плащане на площ, с европейската политика в областта на земеделието и Общата селскостопанска политика. Всички тези промени са в синхрон с политиката на Правителството и на МЗХ за насърчаване на малките и средни стопанства и подпомагане на недофинансираните сектори през последните години, а именно - растениевъдство, овощарство и животновъдство".Той обясни, че целта на промените е постигането на баланс и справедливост в подпомагането между различните отрасли. Неравномерното разпределение на директните плащания е характерно за почти всички държави членки на ЕС. Целта на Схемата за преразпределителното плащане е да се постигне по-равномерно разпределение на директните плащания между отделните групи бенефициенти. Той обясни, че чрез въвеждането и се предвижда малките и средни стопанства с площ до 300 дка да получават по-високо ниво на подпомагане от средното. Предложението за бюджетът по схемата е в размер на 104 898 241 лв. или 53 634 441 евро, посочи Абазов

Делото срещу Екълстоун започва на 24 април

83-годишният милиардер е обвинен от съда в Мюнхен в прилагането на корупционни схеми при продажбата на правата за "Формула 1" през 2006 и 2007 година. /КРОСС/ Първото заседание по новия съдебен процес срещу боса на Формула 1 Бърни Екълстоун ще се проведе на 24 април, съобщава „Франс прес". Съдът предвижда по делото да се проведат 26 изслушвания, а присъдата ще бъде произнесена на 16 септември.

Правната комисия отхвърли идеята за референдум

Шестима депутати приеха НС да приеме решение за провеждане на референдум по посочените въпроси, против бяха осем, един се въздържа

Поклонението на дъщерята на Ренета Инджова ще се състои в България

Поклонението на дъщерята на Ренета Инджова ще се състои в България. Това съобщават на сайта на НСИ.
„Към настоящия момент д-р Инджова е в САЩ. Повод за заминаването й е участие в 45-ата сесия на Статистическата комисия на ООН“, съобщават още от статистическия институт.
Всички служебни ангажименти на Инджова в САЩ се отменят. Поклонението на дъщерята на Ренета Инджова ще се състои в България. Това съобщават на сайта на НСИ. „Към настоящия момент д-р Инджова е в САЩ. Повод за заминаването й е участие в 45-ата сесия на Статистическата комисия на ООН“, съобщават още от статистическия институт. Всички служебни ангажименти на Инджова в САЩ се отменят.

Варненски ученици помагат на връстници с учебен блог по история и география

Блог, поддържан от двама възпитаници на ОУ „Г. С. Раковски“, помага на учениците да се справят с уроците и тестовете по история и география. Инициатори на идеята са Адриана Трифонова и Димитър Димитров. Те помагат на връстниците си като осигуряват свободен достъп до богат набор от примерни тестове за предстоящи олимпиади, както и въпросници от минали състезания.

Над 18 кг хероин заловени на Капъкуле в български камион

Турските митничари на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево са заловили пратка от 18,604 кг. хероин при опит да бъде изнесен нелегално от Турция. Наркотикът бил открит в тир с българска регистрация, шофиран от Г.И.М, български гражданин, предаде БТА от Истанбул. При проверката уредът показал наличие на повече товар. Турските митничари предприели обстойна проверка на тира с участието на специално обучено куче. Дрогата, разпределена в пакети, била укрита в тайници в шофьорската кабина. Шофьорът е поставен под арест от съдебните власти в град. Одрин по обвинение за наркотрафик. Води се следствие.

Образование и здравеопазване бавят разпределението на европарите

Образованието и здравеопазването са причина все още да няма ясно финансово разпределение на европейските средства от над 7.4 млрд. евро по оперативните програми в следващите седем години. Причината е, че двете министерства не могат да кажат колко болници и училища ще бъдат закрити при провеждането на исканата от Брюксел реформа, за да получат еврофинансиране. Това стана ясно в сряда при последното публично обсъждане на Споразумението за партньорство 2014-2020 г. Всички очакваха да бъде показано финансовото разпределение на евросредствата, но това не се случи. Така министри и зам.-министри четяха предварително написани листчета с общи положения по ресорните им програми, докато в същото време обясняваха как вкарват високите технологии в училище и е-управление за бизнеса и хората. Единствено министърът на транспорта Данаил Папазов и представителят на земеделското министерство Светлана Александрова представиха бюджетите и разпределението на средствата по ресорните им програми. Отложен старт Финансовото разпределение на средствата е било планирано да бъде одобрено на оперативно заседание на правителството в сряда, но вместо това на редовното заседание е взето решение за удължаване на сроковете за изпълнение на предварителните условия, които са задължителни за усвояването на евросредствата. Въпреки че според първоначалния план по-голямата част от условията трябваше да бъдат изпълнени до края на 2013 г., сега новите срокове се удължават до 2015 г. и дори за последния възможен момент – 2016 г. Това се отнася за одобряването на стратегиите за ВиК сектора, образованието, за интелигентна специализация, здравеопазването, както и приемането на промени в редица закони свързани с тях, както и този за училищното образование, който се влачи от времето на тройната коалиция. На последните преговори в Брюксел миналата седмица българските власти са обещали да представят ясен план за действие за тези сектори, за да може Еврокомисията да ни пусне да усвояваме парите под условие до 2016 г. Ако не ги изпълним дотогава, средствата по програмите за тези сектори ще бъдат спрени. Еврочиновниците са останали недоволни от факта, че България отново е отишла на срещата неподготвена – "с празни таблици", както се изрази правителствен източник. Брюксел е очаквал да види финалното разпределение на 7.4 млрд. евро до 2020 г., но това не се е случило. Така финансовото разпределение на парите ще стане ясно в края на март, когато правителството ще одобри Споразумението за партньорство, стана ясно от изказването на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Транспорт и метро са големите печеливши Оперативна програма "Транспорт" е най-големият печеливш от новото разпределение на парите по оперативните програми. Брюксел ясно е заявил, че няма да одобри споразумението за партньорство, ако бюджетът на програмата бъде по-нисък от този програмен период – 2 млрд. евро, както и че държи "най-успешния европроект в целия ЕС" – метрото да получи пълно финансиране, разказаха правителствени източници, участвали в срещите в Брюксел. Така бюджетът на "Транспорт" е вдигнат на 2.1 млрд. евро, заедно с резерва и националното съфинансиране, което е повече с 350 млн. лв. спрямо първоначалните разчети. Софийското метро пък получава исканите 343 млн. евро, при първоначално обявени 200 млн. евро, казаха от оперативната програма пред Mediapool. С тези пари ще се строи най-трудният участък от третия лъч на метрото в центъра на София и ще се купи подвижен състав. Пътищата и железопътните магистрали си разделят по равно по 673.3 млн. евро, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов. Това са средствата без резерва от 5%, който се отпуска при изпълнението на определени условия след 2018 г. За въвеждането на информационно-комуникационни технологии в корабоплаването и въздухоплаването са предвидени 77.4 млн. евро. "Човешки ресурси" също с повишен бюджет Другата програма, по която Еврокомисията настоява да няма намаляване на парите през този програмен период, засяга мерките за заетост по оперативна програма "Човешки ресурси". Причината е, че една от ключовите цели на ЕС е борбата с безработицата и бедността. Първоначално по тази програма бяха заделени скромните 707 млн. евро, без съфинансирането и резерва, при малко над 1 млрд. евро през изминалия програмен период. Намалението на средствата дойде заради новата проглама "Наука и образование", към която Брюксел има резерви основно заради липсата на административен опит. Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, която отговаря за програмата, обаче не посочи какъв е новият бюджет. Причината е, че Министерството на образованието все още не е представило план, колко училища ще бъдат закрити до 2016 г.

Проф.Г.Близнашки: 420 000 са се подписали за референдума за задължително гласуване

Подкрепят референдума за задължително гласуване от Германия и САЩ. И в Австралия и Япония събират подписи да референдума.Това каза в "Лице в лице" професор Георги Близнашки, който призова всички отговорни граждани да се включат в подписката.Над 420 000 подписа събрахме до снощи, съобщи още той.

Интернет платформа ще свързва всички регионални инспекторати и училищата

Важно е да има дигитализация в образованието и да модернизираме системата. Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в ефира...

Борисов качи във Фейсбук свои фотоси от казармата до генералския пагон

Вълна от умиление и носталгия очевидно е обзела лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в сряда публикува на стената си във Фейсбук различни фотоси от живота си под пагон, проследяващи израстването му в чин. Поредицата в стил "Най-добрите години от нашия живот", придружена със съответните коментари на Борисов, бе качена през последните 24 часа. Снимките са от казармата, пожарната и МВР. Първо са качени две снимки с обяснението: "Първата снимка е от 1982 година, когато станах лейтенант, а на втората вече съм генерал-лейтенант". Фотографиите подчертават разликата между младия изпънат като струна "дихател" отпреди 34 години и улегналия полицейски генерал, овладял точната физиономия за публиката. Бойко Борисов обаче не се спира до тук. Той публикува и снимката на своето уволнение от казармата с надпис: "Един мой стар приятел ме зарадва страхотно с тази снимка. Това е на уволнението. Спомням си точната дата - 9 септември 1978 година (усмивчица)". Борисов никога не е крил, че "Батальонът се строява" е една от любимите му песни. Тематичният преход на стената на лидера на ГЕРБ е забележителен. Преди да се впусне в спомени за младостта и израстването си в военната йерархия, той споделя тежките си мисли по темите за Бареков и кворума в Народното събрание.

Шойгу: Няма връзка между военните маневри и украинските събития

/КРОСС/ Внезапната проверка на бойната готовност на руската армия в района, граничещ с Украйна, по никакъв начин не е свързана със събитията в западния съсед на Русия, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу пред ИТАР-ТАСС.Започналите днес по нареждане на президента Владимир Путин маневри ще продължат до 3 март. Те обхващат части от различни родове войски в Централния и в Западния военни окръзи на Русия. Министър Шойгу отрече връзката на проверката със събитията в Украйна: „Не свързваме двете неща по никакъв начин. Тези учения ще се извършват включително по границите на Русия с други държави. Сред тях може да попада и Украйна".Министърът разясни, че ученията обхващат 110 хиляди военни от различни родове войски и органи на военното управление: „Ще бъдат задействани 90 самолета, повече от 110 хеликоптера и 1200 единици военна техника, до 880 танка и 80 кораба".Отработването на взаимодействието между отделните родове войски при различни сценарии за военни действия е основна задача на започналите учения, отбеляза Шойгу.Reuters обаче оценява действията на Путин като най-силовия ход след свалянето на президента Виктор Янукович от власт в събота.Агенцията подчертава думите на Шойгу, че Русия следи внимателно случващото се в Крим и предприема мерки за гарантиране сигурността на обекти, инфраструктурата и арсенала на Черноморския флот.

ВКС прекрати едно от делата за "Софийски имоти"

София /КРОСС/ Върховният касационен съд прекрати заради изтекла давност едно от делата срещу бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев. Делото се водеше от прокуратурата изключително бавно.През 2012 година Софийският градски съд осъди Тошко Добрев на 4 години затвор. Присъдата бе странна сама по себе си, защото бе постановена с решение единствено на двамата съдебни заседатели, а съдията докладчик бе против. На втора инстанция Добрев беше оправдан.Подобна ситуация се среща много рядко, а по дела с висок обществен интерес бе прецедент. Съдебните заседатели са граждани, които получават право да участват в първоинстанционните съдебни състави по наказателните дела, защото са избрани от местния общински съвет.По това дело Тошко Добрев бе подсъдим за замяна на имот в столичния кв. "Люлин" 10 за 26 автомобила "Пежо". Сделката е сключена през 1998 г. със "София Франс Ауто", като прокуратурата твърди, че чрез нея е нанесена щета на общината на стойност 300 000 лева.Второто дело, по което Софийският градски съд даде на Добрев 4 години затвор, още виси пред Софийския апелативен съд. Бившият шеф на "Софийски имоти" има и четири оправдателни присъди. Съдебните саги по мегаделото продължават вече над шест години, а пред прокуратурата се очертава поредния тих финал след шумен старт

Папазов гарантира, че "Левски" ще е баскетболният шампион на България


Старши треньорът на баскетболния "Левски" Константин Папазов заяви, че в момента разполага с най-добрия състав и обеща спечелването на шампионската титла през настоящия сезон.

Папазов е убеден, че сините ще прекъснат тоталната доминацията на "Лукойл Академик". Вече единадесет години поред "студентите" неизменно печелят титлата, а последният успех на "Левски" беше през 2001 г.

"Категорично вярвам в успеха и категорично заявявам днес, че "Левски" ще бъде шампион на България....

Учителка счупи ръка на петокласник с пръчка

63-годишната учителка по български и руски език от хасковското село. Динево е уволнена, родителите се канят да я съдят

Сблъсъци избухнаха пред местния парламент в Крим

Обстановката в Украйна остава динамична. В кримска област избухнаха сблъсъци между проруски сепаратисти и поддръжници на новото украинско ръководство. При инцидента бяха ранени близо двадесет души. Проруски сепаратисти и поддръжници на новото украинско ръководство влязоха в сблъсъци пред сградата на Върховния съвет на Крим преди началото на свиканата спешно сесия на регионалния парламент на автономната република.

Отхвърлиха искането на Плевнелиев за референдум

Комисията по правни въпроси отхвърли предложението

Вицепремиерът Бобева "на лов" за инвеститори в Белгия

Тамошният бизнес очаква по-висок икономически ръст у нас

Чобанов: 17% от държавните пари са в една банка

В края на първото тримесечие на 2013 г. една от банките държеше 50% от всички средства на държавните фирми, докато в момента делът им във въпросната...

С температури до 25 градуса ще ни радва Баба Марта

Астрономическата пролет идва на 20 март в 18.57 часа

    


Учителка счупи с тояга ръката на петокласник, не слушал в час

Хасково /КРОСС/ Учителка счупи с тояга ръката на петокласник, защото не слушал в час. Грозната сцена се разиграла пред целия клас на 20 февруари. Дясната ръка на момченцето била гипсирана от китката до рамото след побоя.Срамният инцидент се разиграл в ОУ „Христо Ботев" в село Динево. Преподавателката по руски и български език Виолета Николова била изнервена от шума в клас и замахнала с близо метър дълга сопа към първия чин в опит да въдвори ред. Ударът обаче контузил сериозно дясната лакетна става на 5-класника Димитър *, който на всичкото отгоре нямал отношение към лошата дисциплина, пише Хасково.нет. Според обясненията на г-жа Николова инцидентът е станал „по грешка". По думите на учителката контузията се е получила, защото пръчката отскочила от чина и ударила детето.Детенцето е в гипс и не посещава училище. То е било освидетелствано от съдебния лекар д-р Христо Еленски, а родителите се заканват да съдят госпожата. Днес случаят бе разследван от нарочна комисия, изпратена от РИО-Хасково. Разкритото било фрапиращо. Според децата от същия клас госпожата често влизала в час със сопата, която използвала за показалка. Крещяла, а често и ги наказвала, макар и да не става ясно дали и друг път е използвала „ударни аргументи". Станало също ясно, че учениците въобще не признавали авторитета на преподавателката. В конкретния час, освен суматохата, от задните чинове се чуло мяукане, което допълнително изнервило преподавателката

3300 жертвите на сблъсъци между джихадисти и бунтовници в Сирия от януари насам

Боевете, атентатите с коли бомби и екзекуциите са отнели живота на 3300 души в Сирия от началото на сблъсъците между бунтовниците и джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център на наблюдение на правата на човека. Конфликтът между двете враждуващи страни, които някога се сражаваха заедно срещу силите на режима на Башар Асад, започна на 3 януари.

Черен щъркел подрани с цял месец в "Русенски Лом"


Черен щъркел в природен парк "Русенски Лом" е подранил тази пролет с месец, като е пристигнал още на 21 февруари. За пръв път защитената птица долита още през зимата и ще се следи чрез малък сателитен предавател като част от проект "Дейности по устойчиво управление" на парка. От четири години на гнездото на този вид птица е монтирана и камера, уточнява директорът на парка Цонка Христова, цитирана от БТА.

"Русенски Лом" отбелязва днес 44 години от създаването му като защитена...

Екземпляр на "Моята борба" с автограф на Хитлер отива на търг

От аукционната къща не уточняват каква е цената на лота

    


Управляващите отхвърлиха в комисия искането на президента за референдум, не харесаха въпросите

С гласовете на БСП и ДПС правната комисия в парламента отхвърли искането на президента Росен Плевнелиев за референдум за изборното законодателство. В края на януари държавният глава предложи парламентът да насрочи допитване дали част от депутатите да се избират мажоритарно, дали да се въведе задължително и дистанционно електронно гласуване .

Днес от ГЕРБ подкрепиха референдума, а депутатът от "Атака" Петър Петров се въздържа. Аргументите на управляващите – не се знае как ще се...

Вдигат доходите по селата, наливат милиони в жп-то

Споразумението за партньорство на България с Еврокомисията за следващия програмен период 2012-2020 трябва да бъде готово до края на март. Отделните министерства вече са заложили основните приоритети, по които ще работят. Сериозни суми пари са предвидени за жп и пътна инфраструктура; повишаване доходите в селските райони; развитие на северозападния район на страната; повишаване заплащането на медицинските кадри; въвеждане на дуална система на образование; повишаване на заетостта и икономическата активност с фокус върху жените.

Тревожно "изтичане на мозъци" и от Германия

Експертна комисия към германското правителство изрази безпокойство от "изтичане на мозъци" от научните среди, което лишава най-голямата европейска икономика от някои от най-блестящите й умове, предаде Франс прес. "По пътя на емиграцията Германия губи много от най-добрите си учени", посочва Комисията за иновации и развойна дейност в доклада си, представен днес на канцлера Ангела Меркел. Германската система за научна дейност изглежда не е достатъчно привлекателна за най-добрите изследователи, се казва в текста. Над 23 000 действащи учени са емигрирали от Германия между 1996 и 2011 г., докато за същия период в Германия са се установили по-малко от 20 000. В много страни като САЩ, Швейцария, Холандия или Белгия, германците представляват най-многобройната чуждестранна научна общност, отбелязват експертите. Те съветват германското правителство да разработи специални програми за насърчаване на учените да се връщат и да работят активно за развиване на специализирани центрове по интереси в германската университетска система. Наред с това авторите на доклада приканват германските научни институти да наемат повече чуждестранни учени и да правят всичко възможно да ги задържат. Докладът, изготвен от шестима университетски професори, засяга и няколко аспекта от изобретателската и развойната дейност в Германия. Той приветства факта, че разходите за наука и развойна дейност в страната достигат 2,9 процента от брутния вътрешен продукт, което се доближава максимално до набелязаната цел от 3 процента. Документът обаче подчертава, че все повече германски компании реализират разходите си за развойна дейност в чужбина. Между 2009 и 2011 г. разходите за научно-изследователска и развойна дейност на германски предприятия извън Германия са се увеличавали с по 15,3 процент годишно, при увеличение от 5,7 процента на разходите в границите на Германия. Разходите за изследователска и развойна дейност на германски фирми са най-значителни в САЩ, следвани от Франция и Япония. Китай набира позиции в това отношение, но остава далеч назад.

Полицията издирва 18-годишно момиче от София

Родителите на момичето потърсили помощ в столичното Трето РУП, когато на 21 февруари дъщеря им не се прибрала вкъщи

Янев: Кольо Босия е амортизиран медиен трол

София /КРОСС/ Никога, по никакъв повод не съм бил съпричастен към каквито и да било служби. В моя род няма нито един комунист, в моя род винаги сме били срещу комунистите. Това каза пред Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев по повод твърденията на Николай Колев-Босия, че лидерът на РЗС бил вербуван от ДС под псевдонима Хлапето. Според него Босия претопля стара манджа - информация отпреди 4 години.„Кольо Босия е един трол. Тогава, когато е удобен на кукловодите и олигарсите, тогава го пускат", смята Янев. Според него, Босия е заговорил отново за ДС, защото бившият депутат напомнил на хората, че трябва да се говори за корупция. "Ако имаше с какво да ме изпеят, досега да са го направили 100 пъти", каза още Янев. Аз съм антисистемен, извън всякакви схеми", подчерта той.

В "севернокорейския Гулаг" кучетата пазачи разкъсват деца

Севернокореецът Ахн Мьон-чхол, охранявал в продължение на 8 години затворнически лагери в Северна Корея, съобщи на конференция на правозащитници в Женева, че в севернокорейския Гулаг кучета разкъсват деца, а убийствата се възнаграждават, съобщи Франс прес.   "Имаше три кучета и те убиха пет деца. Изплъзвайки се от пазачите, животните се нахвърлиха на децата, които се връщаха от училището на лагера, и умъртвиха три от тях, другите две едва дишаха и бяха заровени живи", разказа той чрез преводач. На следващия ден, вместо да ликвидират кучетата, пазачите ги наградили със специална храна.   Ахн Мьон-чхол, беглец от Северна Корея, направи покъртителните разкрития, преди Съветът на ООН за защита на човешките права да разгледа през март доклад за нарушенията на правата на човека от страна на Пхенян. Ахн е един от свидетелите, разпитани от Разследващата комисия на ООН.   Според доклада й, публикуван миналата седмица, в КНДР се извършват престъпления срещу човечеството и международната общност трябва да реагира.   Стотици хиляди политически затворници са загинали в лагерите през последните 50 години от глад, принудителен труд, екзекуции, изтезания и изнасилвания, посочва комисията.   Ахн разказа, че хората, изпратени в лагерите, не са смятани за човешки същества и на тях гледат като на мухи, които могат да бъдат смачквани. Той избягал от КНДР през 1994 година. Станал пазач на 18 години, защото произхождал от семейството на местен кадър.   След 8 години работа Ахн открива, че баща му се е самоубил, след като се напил и критикувал управляващите. Майка му, сестра му и брат му били арестувани и никога не научава съдбата им.   За да избегне същата участ, Ахн използвал камиона си, за да достигне китайската граница и прекосил реката с плуване. След като се добрал до Южна Корея, работел в банка допреди 3 години, когато се присъединил към неправителствената организация "Освободете севернокорейския Гулаг".   Ахн служил в 4 лагера на Гулаг-а, известни като "зони за тотален контрол". Там затворниците работят по 16 до 18 часа на ден, спят по 4 до 5 часа и получават три пъти по 100 грама овесена каша, ако изпълнят нормата си. "Всеки ден умираха от глад, изтощение и инциденти", разказва той.   На първото му назначение в Лагер 14 на север от Пхенян бил насърчаван да практикува уменията си по Таекуондо върху затворниците, след като се опитали да му промият мозъка, че трябва да ги смята за въплъщение на злото. Убиването на избягали затворници се награждавало с изпращането на пазача в университет, след като покажат трупа, поради което някои пазачи извеждали затворници от лагера и нарочно ги убивали, за да спечелят наградата. Ахн признава, че е участвал в насилие, но не смята, че някога е убил някого.   След като е назначен за шофьор на камион, той има повече възможности да разговаря със затворници и установява, че много от тях са в лагера от 2-годишна или от 4-годишна възраст, а други са родени в него. "90 на сто от тях не знаеха защо са там", каза Ахн.   Разследващата комисия на ООН съобщава, че семействата на враговете на режима системно са изпращани в лагерите. И въпреки че броят на лагерите и затворниците е намалял поради смъртните случаи и пускането на някои от обитателите им, според данни на комисията в момента в 4 големи лагера се намират между 80 хиляди и 120 хиляди политически затворници.   "Когато се говори за Гулаг, при Северна Корея трябва да се говори в сегашно време, тези ужаси продължават", подчерта бившият пазач Ахн. "При сегашния ръководител Ким Чен-ун населението е парализирано от страх."

Алексиев чака втори обиск за наркоканала

Общинарят от ГЕРБ Орлин Алексиев разкри пред медиите, че очаква втори обиск. Освен това при него щели да му подхвърлят нещо уличаващо го, удари го на предчувствие и хипотетични обвинения към МВР герберът. Категорично пък обяви, че ще съди Атанас Мерджанов и някои медии, задето набъркали името с коката в гумите на ралито "Париж-Дакар".

Дучето: Кърджали не е България заради политиците

Протестирах, но с известно закъснение. Това заяви с лека ирония известният като лидер на агитката на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето. Припомняме, че вчера той беше задържан в Кърджали, тъй като там се оча...

Таксим отново се разбуни и иска оставката на Ердоган

Площад „Таксим” отново се бунтува. За втори ден на знаковото за Турция място се събират хиляди хора, които искат оставката на турския премиер Реджеп Ердоган. Начело на протеста за...

Орлин Алексиев ще съди председателя на комисията за вътрешна сигурност в парламента


Общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, чиито имоти бяха обискирани миналия петък, ще съди за клевета председателят на комисията за вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, заради твърденията му от вчера, за връзка на общинаря с един от "кокаиновите крале". Най-вероятно ще бъдат заведени и дела срещу медии, които според Алексиев са "изляли помия върху името му" през последните пет дни.

Става въпрос за споменаването на съпричастност на Алексиев към задържания на 21...

Курортите ще рекламират каузата "Варна - Европейска столица на културата - 2019"

Кандидатурата на Варна за Европейска столица през 2019 да бъде популяризирана чрез рекламна кампания в курортите. Реализирането на тази цел си поставиха участниците в днешното заседание на Обществения съвет по туризъм, предаде репортер на Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване