Въдвориха Величкия епископ Сионий за игумен на Троянския манастир

Ревизия показала, че финансовото състояние на манастира не е лошо

Меркел призова Путин да помогне за освобождаването на задържаните наблюдатели на ОССЕ


Германският канцлер Ангела Меркел призова днес в телефонен разговор руския президент Владимир Путин да помогне за освобождаването на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които бяха задържани от проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщи Кремъл, цитиран от агенция "Франс прес".

Сред задържаните миналата седмица има и германци. Днешният разговор е проведен по инициатива на Берлин.

Путин от своя страна е подчертал необходимостта...

Разкрасиха безплатно перничанки на сцената в централния градски парк - СНИМКИ

По повод 1 май - Деня на труда перничанки бяха разкрасени безплатно с козметика на сцената в централния градски парк на града, предаде човек на ZaPernik.com.

Инициативата е на Avon и е част от честването на 15-годишнината на компанията за козметика.

"15 години Avon празнуваме. Разкрасяваме дамите безплатно, забавляваме техните деца и определяме типа кожа, което е много важно за всяка дама. Не всяка дама знае какъв тип кожа има и каква козметика да ползва...

Продължава

Двама престъпници избягаха от Софийския централен затвор

Главна дирекция "Национална полиция" издирва Николай Кръстев Николов /46г./ от Брезник и Хосе Луис Гевара Мартинез /48г./, гватемалски гражданин, избягали от Софийския централен затвор, съобщиха от МВР.

Отново се търси шеф на бургаския затвор

Министерството на правосъдието ще насрочи нов конкурс за избор на началник на Бургаския затвор. Това заяви вицепремиерът Зинаида Златанова при посещението си в града. На въпрос какво се случва с вече приключилия конкурс и защо три месеца след края му, няма назначен титуляр, Зинаида Златанова отговори: „Конкурс с един кандидат не е никакъв конкурс. Няма да влизам в детайли, защото става въпрос за конкретни хора и не е редно да говоря в отсъствието на заинтересованите страни”.

Според нея е необходимо насрочването на нов конкурс, в който да се включат повече кандидати. Министър Златанова обаче не се ангажира с конкретни срокове за обявяване на новата процедура. Реално бургаският затвор е без действаща администрация вече втора година.

След като бившият началник Деян Костов беше уволнен, затворът временно се оглавяваше от Златко Златев. В края на миналата година беше обявен конкурс за шефската позиция, но на него се яви единствено бившият зам. министър Димитър Бонгалов. Той премина успешно всички етапи от конкурса, но въпреки това не получи заповед за назначението си, предаде Gramofona.com

ГЕРБ масово купуват места в секционните комисии

ГЕРБ вече купува масово места в секционните комисии.

Всеки втори служител в България - привързан към работодателя си

Всеки втори служител в България е положително настроен към своя работодател, показват последни проучвания. Хората над 50-годишна възраст са най-привързани към началниците си. Сред водещите факторите, които мотивират служителите да работят повече, са парите, за разлика от много западноевропейски държави.

Река заля главния път за Плевен при с. Румянцево

Река е заляла главния път за Плевен при село Румянцево късно вечерта на 30 април, съобщи БНР. Прелял е един от подземните притоци на река Златна Панега. Около 300 м е дължината на наводнената отсечка от главния път. Дълбочината е около 30 см. Скоростта е ограничена до 40 км/ч.

Мая Манолова е говорила 21 часа в парламента, 18 не са проронили и дума

Смята се, че думата парламент произлиза от италианската "parlare". В превод - говоря. Ако се съди по наименованието, Народното събрание би трябвало да е едно от основните места за дискутиране. Изхождайки от тази теория, „Новините на Нова“ направиха класация на най-бъбривите и най-мълчаливите народни представители. Смята се, че думата парламент произлиза от италианската "parlare". В превод - говоря. Ако се съди по наименованието, Народното събрание би трябвало да е едно от основните места за дискутиране. Изхождайки от тази теория, „Новините на Нова“ направиха класация на най-бъбривите и най-мълчаливите народни представители.

Мая Манолова - рекордьор по говорене в парламента, 18 не са проронили и дума

Смята се, че думата парламент произлиза от италианската Смята се, че думата парламент произлиза от италианската "parlare". В превод - говоря. Ако се съди по наименованието, Народното събрание би трябвало да е едно от основните места за дискутиране. Изхождайки от тази теория, „Новините на Нова“ направиха класация на най-бъбривите и най-мълчаливите народни представители.

Борисов строял за големите, не за малките

„Точно това казвам – те да правят за малките, ние да правим за големите. Така че те да направят за 20, ние за 2000 и тогава всички ще са доволни. Точно това казах. Няма ощетени“, каза Бойко Борисов.

Емо Фаса: Свидетелите на схемата "19/45" се страхуват да говорят

Не искам да кажа имената на свидетелите по схемата "19/45", защото хората все още работят в Министерството на земеделието и храните и ги е страх да не загубят работата си. Това заяви  Емил Димитров, по-известен като Емо Фаса, пред OFFNews в коментар за скандалната корупционна схема. Според разпространената от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов информация за схемата 19 е датата от всеки месец, когато директорите на горските държавни предприятия е трябвало да плащат по 45 000 лева "откуп", за да запазят постовете си. Те се "отчитали" на зам.-министърка на земеделието. Единствената жена зам.-министър в сегашния управленски екип на МЗХ Валентина Маринова (ДПС). За да осигурят парите, по всяка вероятност директори са допускали масова незанонна сеч. Схемата стана публично известна след смъртта на един от директорите на предприятия - Юри Миков, починал при автомобилна катастрофа в Гърция на 17 април. Тогава лидерът на ГЕРБ обяви, че Миков е искал да разкрие схемата и намекна, че смъртта му не е инцидент. "Аз никога не съм говорил празни приказки. След като казвам, че са ми се оплаквали, значи са ми се. Това не е слух, но не мога да ви дам имената на свидетелите", каза още Димитров. Той обясни, че знае за "19/45" от оплакванията на тези хора и е разбрал за нея поне месец и половина преди смъртта на Юри Миков. „Явно по едно едно и също време тези хора са се оплаквали на Борисов на Мирослав Найденов и на мен“, обясни той. Димитров каза още, че според него схемата вече е прекъсната, защото участниците в нея се уплашили. Той гарантира, че в предишния кабинет не е имало "19/45" - "Не само казвам, но и гарантирам, че такава схема не е имало, все пак аз бях в ресорната земеделска комисия и активно съм участвал в правенето на този закон". Димитров сподели също, че схемата не е заработила веднага след като това правителство получи властта. „Явно им е трябвало време за да я разбработят“, уточни той. Според него било напълно възможно в Министерство на земеделието и храните дори да не са наясно какво се случва в държавните горски предприятия. Димитров обясни, че не може да твърди, че министър Греков знае, но „със сигурност кръгове, които управляват задкулисно министерството знаят много добре и те си заят кои са“.

Барселона продава Фабрегас

Барселона може да продаде 26-годишния Сеск Фабрегас при условие, че в клуба пристигне оферта за него. Той има две години още до изтичане на договора, но има вероятност да отиде във Висшата лига, пише ...

138 арестувани и 51 ранени при сблъсъците в Истанбул

Най-малко 138 души са арестувани, а 51 са били ранени днес в Истанбул по време на сблъсъци между полицията и демонстрантите, които участваха в шествие по случай Първи май, предаде AFP. Пострадалите п...

От Реал искали Челси на финала

Съперникът на Реал Мадрид на финала за Шампионската лига в Лисабон е ясен и той се казва Атлетико Мадрид. Футболистите на Кралския клуб обаче са стискали палци да се изправят срещу Челси, предава Marc...

САЩ няма да налага "ненужни правила" на малките банки

Джанет Йелън отчете стабилен ръст на кредитирането като знак, че икономиката на САЩ се подобрява


Канада изпраща военна фрегата в Черно море

/КРОСС/ Фрегатата HMCS Regina в Арабско море ще се присъедини към военноморските сили на НАТО в Черно море в отговор на ситуацията в източната част на Европа, заяви канадският премиер Стивън Харпър.  Въпреки изявлението му, все още няма яснота каква ще е ролята на Канада по отношение на кризата с Украйна. От Министерството на националната отбрана отказват да предоставят допълнителна информация, като например кой ръководи кораба и кога ще пристигне. „Действията все още се планират", заявяват от министерството, цитирани от Ottawacitizen.com. Харпър съобщи вчера, че HMCS Regina ще се присъедини към постоянните военноморски сили на НАТО, като част от „успокояващите действия на НАТО за Украйна". „Канада работи с ръководството на НАТО и нашите съюзници, за да се определи как точно HMCS Regina ще участва. Докато това не бъде решено, ние не можем да кажем накъде ще отплава корабът или кога ще напусне Арабско море и ще се присъедини към флота на НАТО", отбеляза премиерът. В силите на НАТО се очаква да се включат и Кралските военно-въздушни сили. Все още не може да се каже дали самолетите CF-18 ще бъдат въоръжени. На този етап очакванията са около 228 служители на Канадската армия да бъдат изпратени в Румъния и още 15 в централата на НАТО в Белгия. Консервативното правителство на Канада твърди, че разполагането на силите е ясно послание към Русия за действията й в Украйна

Във варненска гимназия преподават математика насън

Дремещи по чиновете ученици са заварили представители на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Варна при скорошнa проверка в Професионалната гимназия по машиностроене и автотранспорт. Инспекторите забелязали, че липсват тетрадки и учебници и какъвто и да било учебен процес.

Цените на газа за украинците скачат от днес до 150%

От 1 май влизат в сила новите цени за търговия на дребно на природен газ за битовите клиенти в Украйна, като поскъпването е над 1.5 пъти.

Промените за одобрени в решение на националния регулатор още на 3 април. За използващите газ в кухнята и затопляне на вода цената е 1300 гривни (114 щатски долара) за 1000 куб. м, ако нямат газомер, а при наличие на измервателен уред цената е с около 10 долара по-ниска.

Има още три ценови групи според обема природен газ, който се...

Петър Диков: Санирането стигна Казахстан, но нас ни подмина

- Г-н Диков, Комисията за защита на конкуренцията върна конкурса за нова визия на центъра на София за зона 2 и 3. Забележките са, че някои от проектите не отговарят на заданието, което се чу и на обществените обсъждания. Защо за пореден път архитектурен конкурс бе спрян? - Приемам становището на КЗК като основателно. Няма да го обжалваме и ще - Г-н Диков, Комисията за защита на конкуренцията върна конкурса за нова визия на центъра на София за зона 2 и 3. Забележките са, че някои от проектите не отговарят на заданието, което се чу и на обществените обсъждания. Защо за пореден път архитектурен конкурс бе спрян? - Приемам становището на КЗК като основателно. Няма да го обжалваме и ще

McLaren почете Сена с най-добрата обиколка в историята (видео)

/КРОСС/ Днес се навършват 20 години от смъртта на Аертон Сена, а от McLaren показаха, че не са забравили може би най-великият пилот в историята си. Екипът от Уокинг припомня един от най-завладяващите моменти в богатата кариера на бразилеца - легендарната квалификационна обиколка в Гран При на Монако през 1988 г., считана за най-добрата в историята на Формула 1.Тогава той постига феноменално първо време, като изпреварва с цели 1,427 секунди най-близкия си съперник и своя съотборник в McLarenАлен Прост. „В този ден внезапно осъзнах, че вече не управлявам автомобила съзнателно. Сякаш бях в друго измерение. За мен пистата беше като тунел, по който просто продължавах и продължавах, и продължавах. И осъзнах, че аз съм отвъд съзнателното разбиране на реалността", заявява Сена за преживяванетоси начело на колоната през онзи паметен уикенд в княжеството. Бразилецът загина в тежка катастрофа на Imola на 1 май 1994 г. след 161 състезания, в които е спечелил три световни титли, 41 победи и 65 полпозишъна. video:http://www.youtube.com/watch?v=xn8gh39SsrM

Чудо! Очакваните тапи на пътя се разминаха!

Чудо - трафикът върви, а тапи по магистралите няма.

Взрив в затвор в САЩ, двама убити и стотина ранени

В окръжния затвор на американския щат Флорида е станала експлозия на газ, при която двама души са загинали, а други около 100, включително сътрудници в затворническата администрация, са ранени, съобщи днес телевизия Си Ен Ен.

Над 59 000 българи в Гърция за празниците

Над 59 000 сънародници ще прекарат почивните дни от 1 до 6 май в Гърция. Това сочат данните за преминалите превозни средства и лица през граничните контролно-пропускателни пунктове на границата с Гърция, съобщи гл. инспектор Бойко Божков, директор на "Гранична полиция" - Смолян за агенци "Фокус". В посока Гърция са преминали над 15 000 автомобила и над 59 000 души. Данните са за цялата българо-гръцка граница, в последните 24 часа - от 12 часа вчера до 12 часа днес. Най-голямото натоварване е на ГКПП Кулата, където за последните 24 часа са преминали над 11 000 МПС. На следващо място най-голямото натоварване е на ГКПП Маказа. До момента там са преминали над 4800 МПС. Там в момента работят максимален брой трасета. Има голямо движение от цялата страна към този пункт. Натрупала се е опашка, дълга около два километра, каза главен инспектор Бойко Божков.

Италиански затворник учи български "колеги" да готвят лазаня и скариди

15 затворници нагостиха своите “колеги” от Софийския централен затвор с отбрани италиански ястия вчера, когато бе честван националният празник на Италия.
 Така лишените от свобода приключиха неколкомесечния курс по италиански език и италианска кухня, воден от Салваторе Караба, също обитател на софийския затвор. На финала усилията им бяха възнаград 15 затворници нагостиха своите “колеги” от Софийския централен затвор с отбрани италиански ястия вчера, когато бе честван националният празник на Италия. Така лишените от свобода приключиха неколкомесечния курс по италиански език и италианска кухня, воден от Салваторе Караба, също обитател на софийския затвор. На финала усилията им бяха възнаград

Профилактична хирургия като на Анджелина Джоли

Точно преди година Анджелина Джоли развълнува света с признанието - преживяла е операция за отстраняването на двете  гърди заради доказан 87% риск от рак на млечната жлеза.
За смъртоносната заплаха актрисата научила от специфично генетично изследване. Резултатите от него я накарали да вземе трудното решение.
Така красавицата се подложила на т.нар Точно преди година Анджелина Джоли развълнува света с признанието - преживяла е операция за отстраняването на двете гърди заради доказан 87% риск от рак на млечната жлеза. За смъртоносната заплаха актрисата научила от специфично генетично изследване. Резултатите от него я накарали да вземе трудното решение. Така красавицата се подложила на т.нар

Цените на масовите медикаменти - размразени от днес

Цените на масовите медикаменти се „размразяват" от днес. До поскъпване обаче ще се стигне само при някои лекарства и то не драстично, уверяват собственици на аптеки. Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви, че цените само на някои лекарства може да се увеличат с не повече от 50 стотинки.

Евертън няма да легне на Манчестър Сити

Евертън не се е отказал от амбициите си да попадне в Топ 4 на Висшата лига и ще излезе за победа в двубоя срещу Манчестър Сити през уикенда. Това обеща мениджърът на "карамелите" Роберто Мар...

300 проруски активисти са нападнали прокуратурата в Донецк

Около 300 проруски активисти са нападнали днес сградата на прокуратурата в украинския град Донецк, предаде кореспондент на AFP. Демонстрантите са хвърляли камъни срещу сградата, а около 100 полицаи о...

Малайзия иска следене на полетите в реално време

Това ще помогне да се локализират полетите във всеки един момент


Маргарита Попова: Отговорността за случилото се в Розово е на политиците

/КРОСС/ Не гражданите, а политиците са виновни в случая с изгонените от село Розово бежанци, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред журналисти в Клисура, където участва в честването на годишнината от Априлското въстание. „Далече ръцете от българските граждани и народ, защото политиците са тези, които трябва да си вършат работата и отдалеч да предвиждат опасностите, да бъдат далновидни, за да не се случват такива неща", казва Попова. Напрегнатото всекидневие и бедността обясняват реакцията на местните, отбеляза Попова, но определи поведението на местната власт като „лошо" и „нехристиянско". Вчера позицията на кмета Теодора Георгиева (ГЕРБ) беше разкритикувана и от вицепремиера Цветлин Йовчев. Попова коментира, че поведението на политиците от години е недалновидно, а дипломацията - неуместна. Нито хората по места, нито медиите са били подготвени за бежанския въпрос, докато „западни писачи" обявяват как българският народ не е възпитан добре, отбеляза тя. „Виждаме, че само на една крачка от село Розово изгонените бежанци бяха посрещнати топло, приети и нахранени. Не може да се твърди, че между хората от едното и другото село има различия", каза Попова. „Живеем в бедност и мизерия и това, което първо трябва да се направи, е да подготвим хората по този въпрос, за да са спокойни

МВФ одобри $17 млрд. спасителен план за Украйна

От днес „Нафтогаз Украйна“ увеличава с над 50 на сто цената на газа за битови потребители, за да се изпълнят изискванията на Фонда

Станишев обвини Дянков в социален геноцид

1 май е празникът на хората, на труда по целия свят. Днес в цяла Европа хора излизат по улиците за да кажат, че първи май и трудът са изключително важни за човешкото достойнство, за целостта на личността на всеки човек, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на митинга на БСП.Затова и ние, социалистите, сме тук, на този площад - за да отправим нашите думи, емоции към всички трудови хора на България и на Европа. Ние не сме сами, промяната, която искат мнозинството българи е достойно заплащане на труда, достойни условия на труд. 10 години от нашият живот, от живота на всички европейци - ЕНП, консерваторите, десните доминират и налагат своите политики и рецепти и те се оказаха погрешни и порочни, защото решават всички проблеми на гърба на обикновените хора. Тяхната политика беше катастрофа за България, допълни Станишев.Видяхме резултатите от социалния геноцид на Дянков. 26 милиона са безработните в ЕС, най-богатият съюз с толкова много бедни. Разликата, неравенството и в страните, и между държавите в ЕС се задълбочиха заради политиката на десните, а тя се свеждаше само до думата орязване - на социални права, на доходи, на работни места, на пари за образование и здравеопазване. Не искаме тази политика да продължи, категоричен е Станишев. Той допълни, че на тази позиция са десетки милиони европейци. За разлика от друг път, сега всеки европеец и българин може да каже лично кого иска да види начело на европейското правителство

Новият игумен на Троянския манастир планира ремонт


Да започне ремонтирането на съществуващите сгради и да се довърши изграждането на южното крило на Троянския манастир  са първите задачи, които си поставя новият игумен - Величкият епископ Сионий, съобщи БТА.

Днес Сионий беше въдворен за игумен на манастира от Ловчанския митрополит Гавриил. 

Като приоритети обяви необходимостта да се обнови богослужението в храма, да се акцентира върху духовния живот и изповедта, върху светото причастие.  "Моят предшественик е направил...

Драгомир Стойнев: България вече не е разграден двор

  България вече не е разграден двор.Тук трябва да се спазват закони и да се уважават българските институции и който не го прави ще си носи...

Ето какво може да ви мотивира да използвате стълби вместо ескалатор (видео)

Изкачването по стълби е полезно, здравословно и от него се отслабва. Колко от нас обаче го предпочитат, когато имат на разположение ескалатор?
Това клипче ще докаже, че създаването на изкуство е най-добрата мотивация, за да се завърнем към изкачването на стълби. Резултатът - 66% от хората не използват ескалатора. Изкачването по стълби е полезно, здравословно и от него се отслабва. Колко от нас обаче го предпочитат, когато имат на разположение ескалатор? Това клипче ще докаже, че създаването на изкуство е най-добрата мотивация, за да се завърнем към изкачването на стълби. Резултатът - 66% от хората не използват ескалатора.

Видео: "Макларън" почете Сена с най-добрата обиколка в историята


Днес се навършват 20 години от смъртта на Аертон Сена, а от "Макларън" показаха, че не са забравили може би най-великият пилот в историята си.

Екипът от Уокинг припомня един от най-завладяващите моменти в богатата кариера на бразилеца – легендарната квалификационна обиколка в Гран при на Монако през 1988 г., считана за най-добрата в историята на Формула 1.

Тогава той постига феноменално първо време, като изпреварва с цели 1,427 секунди най-близкия си съперник и своя...

Борисов: Комунистите ни забраняваха Великден, а днес се правят на набожни

Над 250 - 260 църкви, манастири, джамии, храмове са подпомогнати по време на нашето управление, с нашите кметове. Това е вяра, това остава с векове след нас и хората го приемат много добре.

Летище Варна откри нов маршрут до Белград

Летище Варна откри официално нов маршрут до Белград на сръбския национален превозвач - Air Serbia. Първите пътници бяха приветствани днес на летището със слънчогледи- символ на новия Терминал 2. Те опитаха традиционна българска баница и получиха специални подаръци.

Станишев обвини Дянков в социален геноцид и призова за подкрепа на БСП на евровота

Няколко хиляди души се стекоха пеша и с автобуси от цялата страна в центъра на София, за да се включат в първомайския митинг на социалистите. Шествието потегли от площад "Народно събрание", премина по бул. "Цар Освободител” покрай Софийския университет и се отправи към Борисовата градина за музикалната програма в чест на празника на левия печат. От пресцентъра на левицата пък преброиха, че чествалите 1 май – Деня на труда са около 20 000 хиляди привърженици на партията. Левицата избра за митинга си пространството около храм - паметника "Св. Александър Невски", а издигнатите лозунги гласяха: "За справедлива България, за социална Европа", "Аз мога, аз вярвам, аз знам", "Действие, съдействие, въздействие". Симпатизантка на левицата подари на лидера на БСП Сергей Станишев пита, информира пресцентърът на партията. В изказванията на митинга бяха повторени основните предизборни тези на левицата - за нуждата за ляво управление в Европейския съюз, което да смени неуспешната политика на ЕНП, за провала на предишните управляващи от ГЕРБ и за нуждата от подкрепа за кабинета "Орешарски", който да доведе до край социалната си програма. "Политиката на десните се свеждаше само до една дума - орязване. Орязване на социални права, на доходи, на пари за образование и здравеопазване", каза  по адрес на ЕНП и ГЕРБ лидерът на БСП, на Партията на европейските социалисти и водач на изборната листа Сергей Станишев. За да звучи по-убедително пред събралите се социалисти в центъра на столицата той илюстрира примерите си за политиката на ЕНП не с кой да е друг, а с бившия финансов министър, по времето на ГЕРБ – Симеон Дянков. Според Станишев той е подложил българите на социален геноцид. "1 май е празникът на хората, на труда по целия свят. Днес в цяла Европа хора излизат по улиците за да кажат, че първи май и трудът са изключително важни за човешкото достойнство, за целостта на личността на всеки човек. За това и ние социалистите сме тук на този площад, за да отправим нашите думи, емоции към всички трудови хора на България и на Европа. Ние не сме сами, промяната, която искат мнозинството българи е достойно заплащане на труда, достойни условия на труд“, каза Станишев. И за пореден път призова за масова подкрепа на БСП на евроизборите, която щяла да затвърди позициите на кабинета „Орешарски“ и да даде възможност на министър-председателя да доведе социалните реформи до край.  Евродепутатът и втора в лявата листа Илияна Йотова изрази убеденост в победата на изборите "не само заради бъдеща Европа, която ще се управлява от социалистите, а за да дадем стабилност на правителството в името на хората на България".  Министърът на икономиката Драгомир Стойнев пък наблегна на милионите, които правителството налива в икономиката - "нещо невиждано досега". "Ние тръгнахме по пътя на икономически растеж. Освободихме бизнеса от административната примка, която го бе хванала, наляхме милиони в икономиката и се борим за дълготрайни работни места", каза Стойнев, цитиран от пресцентъра на БСП. След митинга привържениците на социалистическата идея потеглиха към Борисовата градина, където по традиция на днешния ден се отбелязва празникът на вестник "Дума и левия печат.

Топчето пукна в Клисура

 С възстановка на събитията от избухването на Априлското въстание в Клисура започнаха тържествата по повод 138-годишнината от Априлската епопея, предаде репортер на БГНЕС.

"Мама му стара, топчето пукна, Турция ке падне" провъзгласи Боримечката и пукотевица взриви площада. На него под песните на пролетните птици се беше събрало хилядно множество от местни жители, кметове, сред гостите бе и вицепрезидентът Маргарита Попова.

"Днес е време за почит и размисъл за величието на българския дух. Време да осъзнаем отговорността на водачите", обяви Попова. "Нека споделим тези славни и трагични времена заедно", призова тя и добави, че епохите не си отиват станели дума за свобода и човешко достойнство. "Днес трябва всички да се съберем и различията ни ще покажат кои са добрите", каза още Попова.

На площада в подбалканския град, преоблечен като революционера Никола Караджов, въстанник разигра сцената как е било разпоредено началото на въстанието. Той провъзгласи: "Малко сме на брой, слаби сме по оръжие, но сме силни на правда".

БГНЕС припомня, че днес отбелязваме 138-та годишнина от Априлската епопея.

Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил (1 май по нов стил) в Копривщица, е потушено с много кръв и зверства, но то предизвиква за първи път светът да обърне внимание на България. То е нашата, българската революция – морална и с оръжие, която се оказва, че е победила, независимо от потушаването на въстанието. Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за "предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието - Ненко Терзийски от Балдово, чието име на предател е изтрито от паметника в местността.

От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал 5 часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа.

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Много са причините за кървавия и трагичен край на Априлското въстание, но то е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила.

Апостолите и загиналите във въстанието остават в българската история не като мъченици, а като герои, които с младостта си, с образоваността си, с безкористието на саможертвата си и 136 години след тези героични събития като недостижима мечта за българите. Тази недостижима мечта върви вече през столетията, заедно с предшествениците на Каблешков, на Бенковски, на Бачо Киро - Раковски, Левски и месец по-късно героично и самотно загиналия Христо Ботев.

ЕС отбелязва 10 години от най-голямото си разширяване

Европа е станала по-силна, по-богата и по-безопасна – икономически, политически и културно, според Жозе Мануел Барозу


Ето какво може да ви мотивира да използвате стълби вместо ескалатор (видео)

Изкачването по стълби е полезно, здравословно и от него се отслабва. Колко от нас обаче го предпочитат, когато имат на разположение ескалатор?
Това клипче ще докаже, че създаването на изкуство е най-добрата мотивация, за да се завърнем към изкачването на стълби. Резултатът - 66% от хората не използват ескалатора. Изкачването по стълби е полезно, здравословно и от него се отслабва. Колко от нас обаче го предпочитат, когато имат на разположение ескалатор? Това клипче ще докаже, че създаването на изкуство е най-добрата мотивация, за да се завърнем към изкачването на стълби. Резултатът - 66% от хората не използват ескалатора.

Черният уикенд, който промени Формула 1

На 1 май се навършват 20 години от смъртта на Аертон Сена


Слабо повишение на индексите на БФБ през април

Отминалата тридневна седмица на Българската фондова борса (БФБ) бе белязана от предстоящите празници и шестте поредни почивни дни. Пазарните...

Двама затворници са загинали и над 100 са ранени при газов взрив в затвор във Флорида (обновена)


Двама затворници загинаха, а над 100 души са ранени при газова експлозия в затвор в Пенсакола в северната част на най-южния американски щат Флорида, съобщи "Асошиейтед прес".

Взривът е станал в 23.00 ч. местно време през изминалата нощ и сградата на затвора частично е рухнала, съобщи пресслужителка на властите на окръг Ескамбия. Според нея броят на ранените е между 100 и 150 души и все още се уточнява. Сред тях има както затворници, така и служители на изправителното заведение....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване