Тибо Куртоа: Спасяването срещу Тери не беше чак толкова трудно

Вратарят на Атлетико Мадрид Тибо Куртоа бе удовлетворен от победата с 3:1 над Челси, чиято собственост е, но не се съгласи с казаното мениджъра на „сините“ Жозе Моуриньо. След кра...

Без изненади - натоварен трафик и през първия почивен ден

Трафикът в първия празничен ден е натоварен на изходите от столицата, предаде БГНЕС. Очаква се по-късно движението да се натовари още повече. Трафикът днес е предимно от автомобили и автобуси. Около...

МВФ отпуска 17 млрд. долара на Украйна

 Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобри отпускането на кредит на Украйна в размер на 17,01 млрд. долара.

В съобщение на МВФ се казва, че средствата се отпускат за икономическата програма на украинското правителство, чиято цел е укрепване на икономиката на страната и формирането на икономически ръст, както и в защита на най-уязвимите социални слоеве на населението.

Още в края на март МВФ и Киев постигнаха договореност за отпускането на кредит в размер 14 до 18 млрд. долара. На 25 април украинският министър на финансите Александър Шлапак заяви, че страната очаква отпускането на заем в размер на 16,8 млрд. долара.

Мисията на МВФ в Украйна препоръча отпускането на кредит от 17 млрд. долара на фона на прогнозата за съкращаване на брутния вътрешен продукт на страната за текущата година с 5%. В замяната на отпуснатия заем Киев се ангажира да осигури по-голяма гъвкавост на гривната, да повиши постепенно цените на електроенергията, да проведе пенсионна реформа и съкрати държавните разходи

Преди 138 г.: Избухва Априлското въстание!

На 1 май (по нов стил) преди 138 години избухва Априлското въстание.

Атлетико води с 4-1 победи във финали срещу Реал

Всичките триумфи на състава са в надпреварата за Купата на Краля


Земетресение в Чили, 5.1 по Рихтер

 Земетресение с магнитуд 5.1 по Рихтер е било регистрирано в Чили, съобщи Геологическата служба на САЩ. 

Епицентърът на труса се бил на 41 км югозападно от гр. Ла Лигуя, на дълбочина от 11,5 км. Не се съобщава за пострадали и разрушения. Земетресението е било последвано от серия вторични трусове с магнитуд около 3.0.

Пътна обстановка в страната - 1 май

Метеорологична обстановка: Преди обяд над страната ще има временни разкъсвания и намаления на облачността. След обяд тя отново ще се увеличи и на отделни места, главно в западната половина от страната и планинските райони, ще превали дъжд, придружен от гръмотевици.

Имплант ще възстановява паметта на ранени войници в САЩ

Американски изследователи разработват имплант, който ще може да възстановява загубена памет на ранени войници.

120 жертви на нападения в Алепо и Хомс

 Насилието в Сирия взе над 120 жертви в рамките на два дни.

Най-малко 18 цивилни са загинали днес при въздушни удари на правителствената авиация по контролиран от бунтовниците район в северния сирийски град Алепо, предадоха АФП и ДПА.

Според съобщението на базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права сред убитите в квартал „Ал Ансар“ са най-малко 10 деца.

Ударите са били нанесени по местно училище на две вълни в интервал от 10 минути,

заявиха местни източници. Сред убитите има и най-малко един учител.

Местни активисти показаха видеоклип, в който се вижда редица тела на деца в сиви чували. Някои са окървавени.

Засега няма официален коментар по случая от страна на правителството в Дамаск.

Алепо е главното бойно поле между войските на режима и бунтовниците, които искат да свалят президента Башар Асад.

Междувременно нови данни за вчерашния двоен атентат с коли бомби в Хомс показват, че жертвите са най-малко 100 души, сред които 80 цивилни, предаде АФП, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Това е третата най-кървава атака в Хомс

от началото на сирийската гражданска война.

Централният сирийски град е трети в страната по брой жители.

Отговорност за двойния атентат пое „Фронтът Ан Нусра“, клон на „Ал Кайда“ в Сирия. Нападението беше извършено в квартала „Абасия“, който е населен с алауити. Сирийският президент Башар Асад също е алауит.

Най-малко 150 хил. души са загинали в продължаващата вече четвърта година гражданска война в Сирия, сочат данни на опозиционни активисти.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг прикани мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) да проведе възможно най-бързо разследване на твърденията за нападение с хлор в Сирия, предаде АФП. „Информациите, според коитохимически оръжия са били използвани отново, са абсолютно възмутителни. Това само влошава още повече страданията на сирийския народ“, се казва в изявление на Хейг.

Вчера ОЗХО обяви, че ще извърши разследване на неотдавнашните твърдения за нападение с хлор в сирийско село, и подчерта, че Дамаск е приел мисия да посети населеното място. Франция и САЩ обвиниха Дамаск, че използва срещу бунтовниците хлор. Режимът твърди, че бунтовниците са употребили промишленото токсично вещество. Според британския вестник „Дейли телеграф“ анализи, направени в лаборатория, чието име не се уточнява, от проби от почвата, взети от три места на предполагаемите нападения, показват доста значителни следи за наличието на хлор и дори на амоняк.

Сняг след рекордния с дъждовете април

Времето се оправя, ама след празниците. В края на май расте опасността от градушки
Април е рекорден по валежи за София, паднали са 150 литра на квадратен метър. Подобрението му е значително, предишният е от 1937 г., когато са се извалели 122 литра на квадратен метър. Това обобщи вчера синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Времето се оправя, ама след празниците. В края на май расте опасността от градушки Април е рекорден по валежи за София, паднали са 150 литра на квадратен метър. Подобрението му е значително, предишният е от 1937 г., когато са се извалели 122 литра на квадратен метър. Това обобщи вчера синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

Вотът "яде" депутатски заплати

Действащите депутати - кандидати в листите за Брюксел, които не са в служебен отпуск за кампанията и не ходят на работа, няма да получат пълни заплати за април и май. При 3 последователни неизвинени отсъствия или пет в рамките на месец основното възнаграждение на народните избраници се орязва с 2/3 и става 816 лв.
 Финансови санкции няма да има за Действащите депутати - кандидати в листите за Брюксел, които не са в служебен отпуск за кампанията и не ходят на работа, няма да получат пълни заплати за април и май. При 3 последователни неизвинени отсъствия или пет в рамките на месец основното възнаграждение на народните избраници се орязва с 2/3 и става 816 лв. Финансови санкции няма да има за

Дъщерна организация на младежкото ДПС регистрира стотици наблюдатели за евроизборите


Фондацията "Младежка толерантност", близка до ДПС, се очертава като най-големия наблюдател на предстоящите евроизбори. До 29 април организацията регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) над 400 наблюдатели, а на заседанието си в сряда комисията одобри още няколко десетки имена.

Организации с дългогодишен опит като наблюдатели – ГИСДИ ("Гражданска инициатива за свободни и демократични избори"), "Прозрачност без граници" и Институтът за модерна политика досега са регистрирали...

Петролът поевтиня до 99,74 долара за барел

 Цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на данните за нефтените запаси на САЩ.

На нюйоркската борса NYMEX юнските фючърси на американски лек петрол тип WTI понижиха стойността си с 1,54 долара - до 99,74 долара за барел. Юнските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE, поевтиняха с 0,91 долара — до 108,07 долара за барел.

Съгласно публикуваните данни на енергийното министерство на САЩ, за седмицата, завършила на 25 април, нефтените запаси на страната /без стратегическия резерв/ са се увеличили с 1,7 млн. барела /0,4%/ - до 399,4 млн. барела. Бензиновите запаси са се увеличили с 1,6 млн. барела /0,7%/ - до 211,6 млн. барела. Запасите от дестилати са се увеличили с 1,9 млн. барела /1,7%/ - до 114,4 млн. барела.

17-годишен спука съсед от бой заради забележка

Непълнолетен младеж от Пловдив е задържан за 24 часа, тъй като негов съсед се оплакал, че го пребил. Според данните, нервите на момчето не издържали, когато 56-годишния мъж му направил забележка на улицата.

Доходите в България трябва да се увеличат драстично, според икономист

Реиндустриализацията не бива да се осъществява по планиран и централизиран начин, според Николай Ников


Село СТРАХ


Ако някой все още не е разбрал, миналия петък "сепаратисти" от никому неизвестното село Розово, извоюваха автономия. Най-здравите подложиха рамене, а най-кресливите се качиха по-нависоко и метнаха два трикольора на асмата пред една от селските къщи. Събраха се мъже и жени, извикаха "България! България!", напсуваха държавата, поставиха й ултиматум и тя го изпълни. Като бита.

Със заплахи за саморазправа

стотина души успяха да изгонят 17 сирийски бежанци, включително 6 деца...

1 май в историята

Събития 1707 г. — Кралство Англия и Кралство Шотландия се обединяват под името Кралство Великобритания. 1776 г. — Създадено е тайното общество на илюминатите от философа Адам Вайсхаупт. 1786 г. — Състои се премиерата на операта Сватбата на Фигаро от Волфганг Амадеус Моцарт във Виена.

Атлетико води с 4-1 победи във финали срещу Реал

Феновете на испанския футбол са в еуфория от предстоящия финал в Шампионската лига между мадридските съперници Реал и Атлетико. Привържениците на дюшекчиите пък са на "седмото небе" след не...

Клисурци пазят камбаната, обявила Априлското въстание

Камбаната, обявила Априлското въстание в Клисура, е запазена в музея на града. След като въстанието е зверски потушено, а градът опожарен, турците пренасят в Карлово камбаната като трофей, но по-късн...

Диего Коща: Целият отбор игра брилянтно

Дадохме всичко от себе си, за да се класираме на този финал, заяви нападателят на Атлетико (Мадрид) Диего Коща след последния съдийски сигнал на "Стамфорд Бридж". Бразилецът с испански паспо...

Куцкова: Склонна съм да вярвам за дела под натиск

Да се проверят думите на Пенгезов, призова тя


Пускат филм с Георги Черкелов и "Българе" по БНТ

Споменът за Георги Черкелов ще бъде възроден с премиерния музикално-танцов филм “Това е България!”, който БНТ ще излъчи в две части от 12,35 часа на 1 и 2 май. Любимият на няколко поколения актьор, който почина преди две години, изпълнява последната си роля в едноименния спектакъл на ансамбъл “Българе”, залегнал в основата на документалната... Споменът за Георги Черкелов ще бъде възроден с премиерния музикално-танцов филм “Това е България!”, който БНТ ще излъчи в две части от 12,35 часа на 1 и 2 май. Любимият на няколко поколения актьор, който почина преди две години, изпълнява последната си роля в едноименния спектакъл на ансамбъл “Българе”, залегнал в основата на документалната...

Избирателите с увреждания имат 5 дни да поискат подвижна урна за евроизборите


Още пет дни - до 4 май, избирателите с трайни увреждания, които не могат да отидат до урните в деня на изборите за евродепутати в края на май, могат да заявят желание да гласуват с подвижна урна на предстоящите евроизбори. 

Те трябва да подадат заявление за подвижна урна до съответната община по постоянен адрес. Това може да стане и по електронен път през интернет страницата на общината. Заявление може да се подаде и по настоящ адрес, ако той не съвпада с постоянния, но избирателят...

Прогноза за времето - 1 май

Сутринта в часовете преди обяд, ще има и разкъсвания на облачността. Около и след обяд тя отново ще се увеличи и на места ще превали краткотрайно, ще прегърми. На повече места и по-съществени ще са валежите в планинските райони. Сутрешните температури ще са между 6° и 11° и на отделни места в низините за кратко ще се образува мъгла.

Религиозен календар за 1 май

Св. прор. Йеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. благ. Тамара, царица Грузинска
 Св. Йеремия е един от четиримата старозаветни пророци, живял 600 години преди Христа. Той наставлявал народа в истинско богопочитание, предавал му Божите слова, призовавайки го към покаяние. Прор. Йеремия предсказал падането на Ерусалим, което и станало по негово време. О Св. прор. Йеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. благ. Тамара, царица Грузинска Св. Йеремия е един от четиримата старозаветни пророци, живял 600 години преди Христа. Той наставлявал народа в истинско богопочитание, предавал му Божите слова, призовавайки го към покаяние. Прор. Йеремия предсказал падането на Ерусалим, което и станало по негово време. О

Меркел изключва военно решение за Украйна

72% от германците са обезпокоени от нова Студена война


Фалшива проверка за преливащ язовир

Областната управа на Сливен не е проверила на място обявения от нея за много опасен язовир "Калън дере", който се намира във военен полигон и заплашва да залее ниските части на село Мокрен. 
"Не сме получили нито ред предписание за общинския язовир във военната база "Ново село". Защо наш представител не участва в проверката? Къде е протоколът от Областната управа на Сливен не е проверила на място обявения от нея за много опасен язовир "Калън дере", който се намира във военен полигон и заплашва да залее ниските части на село Мокрен. "Не сме получили нито ред предписание за общинския язовир във военната база "Ново село". Защо наш представител не участва в проверката? Къде е протоколът от

Бизнесът иска методика за определянето на минималните осигурителни прагове

Бизнесът трябва да преориентира политиката си по задържането на доходите, според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов


Жозе Моуриньо: Полуфиналите се решават от малки детайли

Всичко в този мач се реши в една съдбовна минута, заями мениджърът на Челси Жозе Моуриньо след загубата от Атлетико с 1:3, която остави тима му извън финала в Шампионската лига. "Първо вратарят ...

138 години от Априлското въстание

На днешната дата се навършват 138 години от началото на Априлското въстание, което избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен центр...

През почивните дни времето ще остане предимно облачно и дъждовно


Облачно, с кратки превалявания ще бъде на много места в страната през серията от почивни дни, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

Сутринта в четвъртък и в часовете преди обяд ще има и разкъсвания на облачността. Около и след обяд, тя отново ще се увеличи и на места ще превали краткотрайно, ще прегърми. На повече места и по-съществени ще са валежите в планинските райони. Сутрешните температури ще са между 6° и 11° и на отделни места в...

Черен списък на ЕС спирал Наришкин да дойде в София

Председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин няма да дойде на посещение у нас, тъй като срещу него действат ограничителни мерки на ЕС, които са задължителни и за България. Това съобщи пресцентърът на българското външно министерство късно във вторник.
Името на Наришкин е в черен списък на Брюксел, приет на 21 март 2014 г. Председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин няма да дойде на посещение у нас, тъй като срещу него действат ограничителни мерки на ЕС, които са задължителни и за България. Това съобщи пресцентърът на българското външно министерство късно във вторник. Името на Наришкин е в черен списък на Брюксел, приет на 21 март 2014 г.

Взрив на нефтен кладенец в Тексас, 2 жертви

Взрив избухна на нефтодобивен кланедец в Западен Тексас, в резултат на което загинаха двама души, съобщава АП.

Дъждовно, но топло време през първия почивен ден

В първия работен ден времето се очертава подходящо за излежаване под топлите завивки.  Преди обяд, ще има разкъсвания на облачността. Около и след обяд тя отново ще се увеличи и на места ще ...

Св. пророк Йеремия, Св. преподобномъченик Акакий Сярски

Св. пророк Иеремия - от Левиевото коляно. Живял 600 години преди Христа. Наставлявал народа в истинското богопочитание. Предсказал падането на Иерусалим, което и станало в негово време. По време на В...

Диего Симеоне: Благодаря на майките на играчите ми

Много щастлив, но здраво стъпил на земята остана треньорът на Атлетико (Мадрид) Диего Симеоне след триумфалното 3:1 над Челси, с което тимът му се класира на финала в Шампионската лига за първи път сл...

Необичайна активност на интимния живот през май

Отново се оформя Голям кръст, но този път Венера и Марс застават една срещу друга в разменени позиции – Венера е в знак, който се владее от Марс, а Марс е в знак под властта на Венера.

прочети повече

Нов метод за спасение от дискова херния завинаги

Над 1000 българи годишно се подлагат на операция заради болезнена дискова херния. Но тя отново се появява при 7% от пациентите. И те трябва да се върнат при неврохирурга заради рецидива.
От броени дни проф. Николай Габровски, началник на неврохирургията в столичния “Пирогов” и зам.-председател на Българското дружество по неврохирургия, прилага нов Над 1000 българи годишно се подлагат на операция заради болезнена дискова херния. Но тя отново се появява при 7% от пациентите. И те трябва да се върнат при неврохирурга заради рецидива. От броени дни проф. Николай Габровски, началник на неврохирургията в столичния “Пирогов” и зам.-председател на Българското дружество по неврохирургия, прилага нов

Как да намалите неразположенията по време на път

Избягвайте консумацията на мазни храни и алкохол


МВФ отпусна 17,1 млрд. долара за Украйна

Парите ще бъдат освобождавани на траншове в продължение на две години, като първият (3,2 млрд. долара) е преведен незабавно на Киев


Украйна обяви руския военноморския аташе за персона нон грата

Руският дипломат е задържан при извършване на агентурна акция

1 май - ден на труда

На 1 май светът отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. На тази дата, много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Дълго ...

Русия подаде жалба в СТО срещу Третия либерализационен енергиен пакет

Москва и Брюксел ще започнат серия от консултации най-рано в средата на май


Да си спомним за великия - 20 години от смъртта на Айртон Сена

Днес се навършват 20 години от една от най-големите спортни трагедии - смъртта на великия бразилски пилот от Формула 1 Айртон Сена. Според мнозина Сена е най-великият, който е сядал зад волана на най...

Плевнелиев: Руската агресия е заплаха за ЕС

Всяка нощ излитат български изтребители, за да прехванат руски самолети

138 години от избухването на Априлското въстание

Плевнелиев ще се включи в честванията в Панагюрище


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване