Десетки хиляди се стичат на регата „Тол Шипс”

Десетки хиляди варненци гости на града се стекоха на Пристанище Варна, за да разгледат отворените за посещение ветроходи-участници в регата SCF Black Sea Tall Ships 2014, на която морската столица е домакин до 3 май. Най-голям е интересът към ветроходните гиганти от клас А - руските „Мир”, „Крузенщерн”, „Надежда” и „Седов”, научи Moreto.

Бързащ за работа диджей изпреварил Рамаданови, затова останал жив

Бързащ за работа диджей изпреварил „Опел Бързащ за работа диджей изпреварил „Опел"-а на загиналото във водния ад край Винево семейство Рамаданови метри преди фаталния мост и така се спасил от смъртта. 5-метровата вълна от вода, кал и дървета стигнала до моста, който бил за ремонт, точно когато колата на кърджалийското семейство стигнала дефектното съоръжение, пише rodopi24.com.

20 метра път край Кърджали пропадна от свлачище

Около 20-метров участък от платното по пътя се село Висока поляна край Кърджали пропадна заради продължаващите от години свлачищни процеси в района. Ако не бъдат предприети спешни мерки, при следващи проливни дъждове достъпът на автомобили до населеното място може да бъде блокиран.

Предварителен доклад за изчезналия малайзийски самолет

В Малайзия днес беше публикуван предварителен доклад за полет МН370, което до този момент е най-значителното огласяване на информация за самолета на малайзийските авиолинии, изчезнал, преди близо два месеца с 239 души на борда.

Затворникът Психото - първият разпитан за бягството на Шатката

Осъденият на 20 години затвор за убийство Асен Китанов - Психото, е първият, който полицията и властите в затвора разпитали за бягството на Н. Николов- Шатката и гватемалеца с испанско гражданство Хосе Мартинес, съобщи Struma.com.
Според запознати, Психото бил страшно притеснен след бяството, тъй като поддържал отношения в затвора с Шатката и се Осъденият на 20 години затвор за убийство Асен Китанов - Психото, е първият, който полицията и властите в затвора разпитали за бягството на Н. Николов- Шатката и гватемалеца с испанско гражданство Хосе Мартинес, съобщи Struma.com. Според запознати, Психото бил страшно притеснен след бяството, тъй като поддържал отношения в затвора с Шатката и се

Бягство от затвора в бг вариант - за първи път от години

За първи път от години има такъв случай да се избяга от корпус на затвор, заяви за Фокус Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България.

Никой да не е посмял да хвърля прах върху българския народ!

Попова вини политиците за случая с бежанците в Розово


Опра Уинфри е сред кандидатите за баскетболния "Клипърс"


Опра Уинфри е поредният американски милиардер, включен в списъка за потенциален нов собственик на баскетболния клуб "Лос Анджелис клипърс", твърди ESPN.

Настоящият притежател Доналд Стърлинг беше наказан доживот от НБА заради расистките си изказвания и се очаква да бъде принуден да продаде отбора.

Американската телевизионна водеща Уинфри обмисляла участие в съвместна сделка с музикалния продуцент Дейвид Гефен и основателя на Oracle Лари Елисън.

"Опра не се...

Жена роди 20 години, след като влезе в менопауза

Британката Рейчъл Мерчънт била на 17 години, когато навлязла в менопауза и лекарите й казали, че никога няма да може има деца. 20 години по-късно тя родила своята дъщеричка, пише британският Daily Mail. Лекарите казват, че в състоянието на 36-годишната жена е настъпил обрат, който те не могат да обяснят. Някои от тях признават, че това е първият случай на обрат при менопауза, диагностицирана в тийнейджърските години. Първите признаци, че Мерчънт може да се възстанови дошли през 2012 г. Объркана от противоречивите мнения на лекарите, британката решила да потърси експертен съвет от един от най-добрите лекари в лондонска болница. Той потвърдил диагнозата, но малко след това жената изненадващо установила, че е бременна. Не можех да повярвам, споделя Рейчъл. Според проучване от 2011 г. една жена на всеки 20 страда от ранна менопауза. Жените с подобен проблем смятат, че няма как да имат деца, но според доктор Ник Панай това не е точно така. "На практика е напълно възможно функцията на яйчниците да се възстанови и някоя от все още съществуващите яйцеклетки да бъде оплодена", смята той.

Първият разпитан за бягството на Шатката е затворникът Психото

Осъденият на 20 години затвор за убийство Асен Китанов - Психото, е първият, който полицията и властите в затвора разпитали за бягството на Н. Николов- Шатката и гватемалеца с испанско гражданство Хосе Мартинес, съобщи Struma.com.
Според запознати, Психото бил страшно притеснен след бяството, тъй като поддържал отношения в затвора с Шатката и се Осъденият на 20 години затвор за убийство Асен Китанов - Психото, е първият, който полицията и властите в затвора разпитали за бягството на Н. Николов- Шатката и гватемалеца с испанско гражданство Хосе Мартинес, съобщи Struma.com. Според запознати, Психото бил страшно притеснен след бяството, тъй като поддържал отношения в затвора с Шатката и се

Борисов: Станишев честити 1 май, без да е работил

Денят на труда, честван от БСП и припознаван от левицата като партиен празник стана повод в четвъртък и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да вземе отношение по темата. "Станишев вика: "Честит 1 май трудов празник". Празник било. Ти не си работил, ти какво работиш? Работи депутат“, заключи председателят на опозицията. След това той дълго коментира темата "строителство“, като в крайна сметка направи извода, че ГЕРБ строят спортни зали в градовете, а ДПС в селата, "докато управлението на Станишев може да доведе до по-тежък от гръцкия сценарий“. "ДПС да прави спортни зали и училища за малките села, ние да правим за големите, и така върви държавата", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти, след като разгледа новоизградената спортна зала на 88 СОУ "Димитър Попниколов ". На въпрос за това, че децата от малките населени места също имат нужда от спортни съоръжения, Борисов коментира: "Точно това казвам – те да правят за малките, ние да правим за големите. Така че те да направят за 20, ние за 2000 и тогава всички ще са доволни. Точно това казах. Няма ощетени". По думите му българите горчиво ще се каят затова, че държат Станишев на власт. "Аз знам какво искат: да им кажат нещо хубаво, да им приказваш лъжите, които им говорят другите. След една година, тази държава няма да има оправяне. Останат ли тези, след една година, гръцкият сценарий е много мек за България", каза още Бойко Борисов. "Двадесет години - какво са правели комунистите, двадесет години от прехода къде са направени? Ако те бяха правили по една магистрала на година, аз нямаше да правя седем заедно. Ако те бяха правили ремонт на училищата двадесет години, нямаше сега да се радваме на всяка спортна зала. Оставиха София без спортна зала, Пловдив без спортна зала. Кой го направи това? С кои очи Станишев, Овчаров и компания ще дават оценка? ГЕРБ е от четири години и направеното е видно, само за три години и половина, и за техните 20. Я ми покажете - какво е направено?", коментира още лидерът на ГЕРБ. "Взимат заеми, за да кажат, че дават пари на пенсионерите. Тези заеми са наши, да не са негови пари? Те не са изкарани от икономиката. Безработицата расте. Инфлация, отлив на инвестиции. Сега им е на минус бюджетът (близо милиард) и те развързали кесията. От кои пари? На данъкоплатците. На кой са дали, кое са дали? От това, че не могат да съберат приходите или затъва икономиката, или са изгонили инвеститорите? Сега - дайте да съберем заеми, да ги дадем, и след това - вие ще си ги върнете с лихвата", каза още той.

Пернишки "Опел" и тузарски "Мерцедес" се чукнаха на пътен възел "Даскалово"

Лек пътен инцидент е станал на пътен възел "Даскалово" този следобед, научи ZaPernik.com.

Два автомобила са се чукнали на изхода от Перник. В пътния инцидент са пострадали с незначителни материални щети "Опел Корса" с пернишка регистрация, шофиран от мъж и тузарски "Мерцедес", управляван от русокоса дама.

Катастрофата е станала около 15 часа. Минути след ПТП-то водачът на пернишкия автомобил предложи на дамата да изтеглят...

Продължава

Най-големият четиримачтов ветроход пристигна във Варна

Той ще се включи в международната регата „Тол Шипс“; България ще бъде представена от ветроходите „Калиакра“ и „Роял Хелена“

Пътник отклони самолет, за да участва в демонстрациите в Истанбул


Пътник се опита да отвлече самолет, летящ от Никозия за Анкара, тази сутрин, заплашвайки да взриви бомба, ако пилотът откаже да насочи полета към Истанбул, съобщи турският вестник "Хюриет дейли нюз". Похитителят казал, че иска да се присъедини към демонстрациите по повод Първи май в най-големия турски град.

50-годишният мъж, който властите не назоваха, казал на екипажа на полет на авиокомпанията Анадолу Джет, че има бомба в якето си. След това той се заключил в тоалетната на...

Лидерът на Шин Фейн арестуван за убийство от 1972 г.

Лидерът на ирландското политическо течение Шин Фейн и главен преговарящ в мирния процес в Ирландия бе арестуван в сряда вечерта във връзка с убийство на жена, извършено през 1972 година, предадоха световните агенции. Близките на жертвата - Джийн Макконвил, вдовица и майка на 10 деца, убита точно преди Рождество през 1972 година, приветстваха ареста и заявиха, че се надяват цялата истина да излезе наяве. 65-годишният лидер на републиканците е бил арестуван в сряда през нощта, след като доброволно се явил за разпит в полицейски участък в Антрим, Северна Ирландия. Адамс отрича да е свързан с убийството – един от най-известните инциденти в изпълнената с насилие история на Северна Ирландия - заявявайки в изявление, че обвиненията са „злонамерени”. В същото време бивши членове на ИРА директно го обвиняват, че е убил Макконвил. Министър-председателят на Великобритания отрече да има политически мотиви в ареста на Адамс. Запитан дали арестът е бил "политически мотивиран", говорител на премиера заяви, че той е бил плод на независимото разследване на полицията.

Двама затворници са избягали от Централния софийски затвор

Двама затворници са избягали от Централния софийски затвор. Българин, който изтърпява 20-годишна присъда за убийство и гватемалски гражданин, подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие, са избягали от затвора в сряда.

Честването на Деня на труда в Турция прерасна в безредици

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата


Една трета от българите не знаят, че трудовият договор е само писмен

Една трета от българите на практика не знаят, че трудов договор се сключва изключително в писмена форма. Този фрапиращ факт бе съобщен пред БНТ от...

Фрог научи: Архимандрит Григорий пиян до козирката два пъти подред

Обилно почерпеният водач е архимандрит Григорий от Троянската света обител, дрегерът отчел шампионските 2,69 промила. Отчето било осъдено по бързата процедура и му взели книжката, но на другия ден пак го спипали да шофира.

След 2 дни огледи полицията призна за умишлен палеж на автобуси

Двата автобуса на пловдивската фирма "Хеброс бус" , които изгоряха на 29 април в Стара Загора са били подпалени умишлено. Това признават от полицията след извършения втори оглед на местопроизшествието.

Българите взимат под 4 евро на час, датчаните - по 40

България е на дъното в европейската класация по производителност на труда, показват данни на Евростат.
Българите заедно с румънците имаме най-негативни резултати сред държавите в Европейския съюз.
Начело на класацията са Норвегия, Люксембург и Белгия, където трудът е далеч по-резултатен от средните нива за континента. България е на дъното в европейската класация по производителност на труда, показват данни на Евростат. Българите заедно с румънците имаме най-негативни резултати сред държавите в Европейския съюз. Начело на класацията са Норвегия, Люксембург и Белгия, където трудът е далеч по-резултатен от средните нива за континента.

Калин Сърменов отпраши за Гърция, Михаела Филева - за Търново

Танцуващите звезди и журито, което ги оценява в “Денсинг старс”, се впуснаха на път за голямата майска почивка, която започва от днес. 
Водещият на шоуто по Нова тв Калин Сърменов реши да се отдаде на ласките на слънцето в съседна Гърция, както вероятно ще направят още мнозина българи. За гръцката столица Атина вече отпътува и Галена Великова Танцуващите звезди и журито, което ги оценява в “Денсинг старс”, се впуснаха на път за голямата майска почивка, която започва от днес. Водещият на шоуто по Нова тв Калин Сърменов реши да се отдаде на ласките на слънцето в съседна Гърция, както вероятно ще направят още мнозина българи. За гръцката столица Атина вече отпътува и Галена Великова

Бойко Борисов: Колкото по-бързо ГЕРБ се върне на власт, толкова по-добре за образованието

/КРОСС/ Колкото по-бързо ГЕРБ се върне на власт, толкова по-добре за образованието, за спорта, за всички, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след като разгледа новата спортна зала на 88 СОУ „Димитър Попниколов" в столичния квартал Овча купел. Средствата за залата са отпуснати от правителството на ГЕРБ, отбелязва пресцентърът на партията. „На всички кметове давахме - Перник, Шумен, Разград и Търговище, където бяха „червени" кметове. Помня ги наизуст кметовете, защото са малко, не са да изброиш 90 на ГЕРБ. Като направиш магистрала, правиш и съпътстващите пътища след това, за да доведеш хората до нея. Не може 2-милионен град да няма инфраструктура, спортни зали, училища. Те имат намерение да го правят, а ние сме го направили. Това е голямата разлика", коментира Борисов. „Зная какво беше само преди три години и какво е по Южната дъга и по пътя за Банкя. И софиянци могат да направят разлика", допълни председателят на ГЕРБ. Борисов е категоричен, че българите ще се каят горчиво за това, че държат Станишев на власт: „След една година, тази държава няма да има оправяне. Останат ли тези, след една година гръцкият сценарий е много мек за България. Двадесет години какво са правили комунистите, 20 години от прехода къде е направеното? Ако те бяха правили по една магистрала на година, аз нямаше да правя седем заедно

Българите взимат под 4 евро на час, шведите и датчаните - по 40

България е на дъното в европейската класация по производителност на труда, показват данни на Евростат.
Българите заедно с румънците имаме най-негативни резултати сред държавите в Европейския съюз.
Начело на класацията са Норвегия, Люксембург и Белгия, където трудът е далеч по-резултатен от средните нива за континента. България е на дъното в европейската класация по производителност на труда, показват данни на Евростат. Българите заедно с румънците имаме най-негативни резултати сред държавите в Европейския съюз. Начело на класацията са Норвегия, Люксембург и Белгия, където трудът е далеч по-резултатен от средните нива за континента.

Калфин: ДАНС да ни следи в интернет е опит за налагане на AКТА

Ивайло Калфин изрази в блога си притеснение от вероятността ДАНС да следи за сигурността в Интернет. Създаването на антитерористично звено в ДАНС звучи страховито, написа водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин в блога си. Коментарът му е по повод информацията от вътрешния министър Цветлин Йовчев, който обяви вчера след изнесеното заседание на кабинета в Бургас, че ще се създава контратерористичен център. Той ще гарантира сигурността на интернет данните, обяви Йовчев. Според Калфин сигурността в интернет трябва да се поддържа от цивилна техническа структура, каквато е звеното за реакция при спешни случаи (CERT). Такива бяха създадени във всички държави в ЕС, включително в България. По думите му разрешението ДАНС да рови и следи интернет „по сигнали" е неприемливо, тъй като сигурността на интернет е важен, но технически въпрос, а не на службите. Обещанието, че експерти на ДАНС отиват в САЩ на обучение, навява асоциация с американската Агенция за национална сигурност (АНС), печално известна с подслушването и следенето на целия свят, донесло силни протести срещу САЩ в Европа, пише още Калфин. Той напомни, че сигурността в интернет не е задължително свързана с извършването на престъпления. Най-често тя означава реакция и бързо възстановяване на мрежите при атаки, без щети с голямо обществено значение. „ Опитът на ДАНС да се скрие зад кибер сигурността е напълно сравним с печалния опит за налагане на американската АКТА , решително отхвърлен в цяла Европа", твърди още Ивайло Калфин .

Манолова най-бъбрива в НС; 18 депутата не проронили и дума

Класация на най-бъбривите и най-мълчаливите народни представители направи НТВ. Според официалната статистика например за близо година Димитър Аврамов от "Атака" е говорил в пленарната зала 5 минути и 5 секунди.

Гръцкият външен министър не е оптимист, че ще има напредък в отношенията с Македония

Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос не е оптимист, че македонското правителство след изборите планира да направи стъпки, за да бъде постигнат напредък в спора за името, предаде БТА.

В интервю за три гръцки телевизии Венизелос подчерта, че Гърция очаква по-открита позиция от македонска страна и изпълнение от страна на Скопие на критериите и забележките, поставени от Европейския съюз.

С доза песимизъм Венизелос коментира, че от новото македонско правителство...

Ден на отворени врати във Военноморския музей във Варна по повод 6-ти май

По повод 6-ти май Ден на храбростта и Празник на българската армия, Военноморският музей обявява Ден на отворени врати, научи Moreto.net. Свободни за посещение от 10.00 до 18.00 ч. ще бъдат постоянната експозиция, както и залата за временни изложби, в която може да се види гостуващата изложба „Воини светци”.

Съветник на Тимошенко предрече провал на президентските избори

Тарас Березовец предупреди за нови проруски бунтове до месец

Миков: Били сме европейци още преди да се появим на европейската политическа карта като самостоятелна държава

Заветът на Оборище е, че макар и в беда, и в условия на чуждо господство, ние сме намерили сили. На първо място – да се опълчим. И на второ – да отправим едно послание за бъдеща толерантност, въпреки че на Оборище не се коментира каква ще бъде бъдещата българска държава, а се взима само решение за въстание. Заветът на Оборище е, че макар и в беда, и в условия на чуждо господство, ние сме намерили сили. На първо място – да се опълчим. И на второ – да отправим едно послание за бъдеща толерантност, въпреки че на Оборище не се коментира каква ще бъде бъдещата българска държава, а се взима само решение за въстание.

Най-бъбривият депутат в парламента се оказа Мая Манолова

Както във всеки парламент, така и в състава на 42-я има депутати, които се "отличават" с мълчаливостта си - такива, които никога не са вземали думата и други, които искат да се изкажат при всеки удобен момент. Най-бъбривият депутат в състава на това НС се оказва социалистката Мая Манолова. Тя е пребивавала на парламентарната трибуна повече от 21 часа, става ясно от справка, предоставена от парламента. С час по-малко я догонва Йордан Цонев от ДПС. С по близо 10 часа са Павел Шопов от "Атака" и Десислава Атанасова от ГЕРБ. Толкова има и Лютви Местан. Той единствен от партийните лидери се класира в челната петица на ораторите в 42-ото Народно събрание. По 6 часа са говорили водачът на социалистите Сергей Станишев и на националистите Волен Сидеров. Бойко Борисов пък не е от приказливите - изказвал се е общо час и 19 минути Според официалната статистика например за близо година Димитър Аврамов от "Атака" е говорил в пленарната зала 5 минути и 5 секунди. Има обаче и народни представители, които за същото време изобщо не са припарили до нея - 7 от опозиционната ГЕРБ, петима от управляващата „Коалиция за България", четирима от партньорската ДПС, по един от "Атака" и независимите. Да компенсира "тишината" през изминалата година се зарича независимият Георги Марков. Други чистосърдечно си признават, че оставят думата на по-добрите и по-опитните, съобщава "Нова телевизия“. Медията изчислява също, че от началото на мандата си досега парламентът ни е струвал 15 милиона лева. От бюджета са заделени 11 132 713 лева за възнаграждения на депутатите, от които близо 9 милиона и половина са за заплати. В началото на тази година депутатите оставиха заплатите си незамразени и те вече са над 2500 лева. Отделно народните представители получават пари за участието си в комисии - малко над 1 700 000 лева. Това обаче все още не е всичко. Още около 4 милиона лева сме платили за представителни разходи на депутатите.   Според правилата всеки един депутат от общо 240 души в парламента има право на две трети от заплатата си за т. нар. представителни разходи. Тези пари обаче остават в техните парламентарни групи и се харчат за общи цели.

Миков: Били сме европейци още преди да се появим на европейската политическа карта като самостоятелна държава

Заветът на Оборище е, че макар и в беда, и в условия на чуждо господство, ние сме намерили сили. На първо място – да се опълчим. И на второ – да отправим едно послание за бъдеща толерантност, въпреки че на Оборище не се коментира каква ще бъде бъдещата българска държава, а се взима само решение за въстание. Заветът на Оборище е, че макар и в беда, и в условия на чуждо господство, ние сме намерили сили. На първо място – да се опълчим. И на второ – да отправим едно послание за бъдеща толерантност, въпреки че на Оборище не се коментира каква ще бъде бъдещата българска държава, а се взима само решение за въстание.

Пияница пощръкля, чукал по прозорците за бонбони и ракия

Мъж, пощръклявал като се напие, отива в психиатрия за един месец.

Работник е пострадал при изкоп на канализация в Кубрат

Работник е бил затрупан с пръст от срутил се изкоп в Кубрат, съобщават от Областната дирекция на МВР в Разград. Злополуката е станала в сряда преди обяд на улица „Вит". При изграждане на ВиК-канализация, канал с дълбочина 4 метра се срутил от едната страна и затрупал 30-годишния мъж. Постадалият е под наблюдение в Разградската болница без опасност за живота. По случая се води досъдебно производство.

С клипове за шах, фехтовка и бокс БСП ще агитира срещу ГЕРБ

Пресцентърът на БСП съобщи, че партията ще агитира в евроизборите с три видеоклипа, които  илюстрират предизборната борба с двубой между кандидати в синьо и червено в три спорта - шах, фехтовка и бокс. Самите клипове не са достъпни, но от съобщението се разбира, че ще бъдат разпространени чрез телевизионния ефир. Основната идея в тях е, че големият сблъсък на тези избори е между ПЕС и ЕНП, а в България - между ГЕРБ и БСП. Според авторите на клиповете социалната политика на левите в България и в Европа неизбежно ще победи, се посочва в съобщението. Текстът на клиповете е базиран на насоките в манифеста на европейските социалисти – за повече социална политика, повече права на потребителите, повече работни места и освобождаване на държавите в Европа от сляпото подчинение на кредитните агенции, информира пресцентърът. Клиповете са създадени от рекламната агенция "С енд Френдс", която е българският клон на германската Scholz & Friends.  В тя участват професионални актьори и статисти, като на снимките са присъствали инструктори по фехтовка и бокс. Клиповете са снимани във фитнес комплекс в София в продължение на една нощ.

С клипове за шах, фехтовка и бокс БСП ще агитира срешу ГЕРБ

Пресцентърът на БСП съобщи, че партията ще агитира в евроизборите с три видеоклипа, които  илюстрират предизборната борба с двубой между кандидати в синьо и червено в три спорта - шах, фехтовка и бокс. Самите клипове не са достъпни, но от съобщението се разбира, че ще бъдат разпространени чрез телевизионния ефир. Основната идея в тях е, че големият сблъсък на тези избори е между ПЕС и ЕНП, а в България - между ГЕРБ и БСП. Според авторите на клиповете социалната политика на левите в България и в Европа неизбежно ще победи, се посочва в съобщението. Текстът на клиповете е базиран на насоките в манифеста на европейските социалисти – за повече социална политика, повече права на потребителите, повече работни места и освобождаване на държавите в Европа от сляпото подчинение на кредитните агенции, информира пресцентърът. Клиповете са създадени от рекламната агенция "С енд Френдс", която е българският клон на германската Scholz & Friends.  В тя участват професионални актьори и статисти, като на снимките са присъствали инструктори по фехтовка и бокс. Клиповете са снимани във фитнес комплекс в София в продължение на една нощ.

"Хюриет" съобщава за неуспешен опит за отвличане на самолет

Пътник на турската авиокомпания "Анадолу джет" се опитал днес да отвлече самолет, изпълняващ полет от кипърската столица Никозия за Анкара, като заплашил, че ще взриви бомба, съобщава интернет порталът на в. "Хюриет".

Цитат на деня: Станишев честити трудовия празник, но какво работи


Не като Станишев – нищо да не прави. Вика "Честит 1 май трудов празник". Празник било. Ти не си работил, ти какво работиш? Работи депутат.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар, че ГЕРБ, а и ДПС строят спортни зали, докато управлението на лидера на БСП Сергей Станишев може да доведе до по-тежък от гръцкия сценарий.

"ДПС да прави спортни зали и училища за малките села, ние да правим за големите, и така върви държавата", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред...

Доц. Георги Вълчев: Кризата в образованието ще се задълбочава, ако не вземем спешни мерки

/КРОСС/ Висшето образование е в криза и това е резултат от липсата на дългосрочна стратегия и визия в сектора. Това, че имаме три свободни места за един кандидат-студент е само едно от проявленията на неразумните политики в сферата на висшето образование, които се провеждат години наред, коментира доц. Георги Вълчев, кандидат за евродепутат от листата на АБВ.Една от причините за създалата се ситуация е, че в България се разкриха прекалено много университети и висши учебни заведения, местата в които далече надхвърлят реалните нужди на страната. При очевидните демографски проблеми, все по-малкият брой млади хора и все по-засилващата се конкуренция на задграничните университети е наложително да се преосмисли създадената по време на прехода мрежа от висши училища. Допълнителен, но не по-малко значим проблем е липсата на перспектива за добра работа и професионално развитие в България. В подобна ситуация е нормално голяма част от най-даровитите и амбициозни млади хора да искат да следват в чужбина, защото това би им дало по-голям шанс да се реализират директно на европейския трудов пазар, обясни доц. Вълчев.Ако не се вземат спешни мерки, кризата в образованието ще се задълбочи, защото се получава порочен омагьосан кръг. Университетите и висшите учебни заведения се финансират от държавата чрез субсидии на брой студенти и неизпълнението на заявените бройки ще доведе до последващи санкции и тежък дефицит в техните бюджети

МВФ отпуска 17 млрд. долара на Украйна

Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобри отпускането на кредит на Украйна в размер на 17 млрд. долара, съобщи агенция Блумбърг. В съобщение на фонда се казва, че средствата се отпускат за икономическата програма на украинското правителство, чиято цел е укрепване на икономиката на страната и формирането на икономически ръст, както и в защита на най-уязвимите социални слоеве на населението.

От днес се осъществяват полетите между Варна и Белград

Тази сутрин на летището в морската ни столица бяха посрещнати първите пасажери по маршрута


На 2 май щурмуват контролираните от сепаратистите обекти в Източна Украйна

Ръководенето на спецоперациите в Източна Украйна премина от вътрешния министър Арсен Аваков у началника на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко, за 2 май е планиран щурм на обекти и блокпостове, намиращи се под контрола на опълчението в Източна Украйна, съобщава пред РИА Новости източник от Генералния щаб на ВС на Украйна. Ръководенето на спецоперациите в Източна Украйна премина от вътрешния министър Арсен Аваков у началника на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко, за 2 май е планиран щурм на обекти и блокпостове, намиращи се под контрола на опълчението в Източна Украйна, съобщава пред РИА Новости източник от Генералния щаб на ВС на Украйна.

Затворници прокопаха тунел и избягаха

Двама лишени от свобода от Централния затвор в София са обявени за общонационално издирване, съобщава Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.Единият от бегълците е български гражданин, който изтърпява 20-годишна присъда за убийство. Името му е Николай Кръстев Николов (46 г.) от Брезник, среден на ръст,  с кестенява коса  и пъстри очи. Другият е гватемалският гражданин, подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие. Казва се Хосе Луис Гевара Мартинез (48 г.), висок, с бяла, къса коса и сини очи

Мъжете са избягали от затвора на 30 април вечерта.

Тази сутрин оперативна група е направила повторен оглед на мястото за установяване фактите около инцидента. Разпоредена е вътрешна проверка за причините, довели до бягството на двамата лишени от свобода.

Смята се, че бягството е планирано. Двамата мъже са прокопали дълъг тунел, през който снощи успели да се измъкнат.

Издирват съучастници в прокопаването на тунела, полицията е на крак, блокирани са граничните пунктове към Сърбия и Гърция.

Избягалият българин е Николай Николов-Шатката/46 г./ Той е в затвора за убийството на Николай Христов-Хайо и стана известен със съгласието си, заедно с килъра Сиси, да свидетелства срещу разбитата банда на т.нар. Пернишки килъри, отговорни за смъртта на бащата на Райко Кръвта.

МВР умолява всички, които имат информация за издирваните, да се обадят на тел. 112 или в най-близкото управление на полицията. Ведомството уверява, че анонимността им е гарантирана.

Според публикации в електронни медии двамата са работили като парнаджии, познавали са подземията на затвора и това им е помогнало да организират и осъществят бягството, предава Кросс.

 

 

 

 

 

Щурмуват на 2 май контролираните от сепаратистите обекти в Източна Украйна

Ръководенето на спецоперациите в Източна Украйна премина от вътрешния министър Арсен Аваков у началника на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко, за 2 май е планиран щурм на обекти и блокпостове, намиращи се под контрола на опълчението в Източна Украйна, съобщава пред РИА Новости източник от Генералния щаб на ВС на Украйна. Ръководенето на спецоперациите в Източна Украйна премина от вътрешния министър Арсен Аваков у началника на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко, за 2 май е планиран щурм на обекти и блокпостове, намиращи се под контрола на опълчението в Източна Украйна, съобщава пред РИА Новости източник от Генералния щаб на ВС на Украйна.

Превзетите сгради в Югоизточна Украйна ще бъдат щурмувани на 2 май

/КРОСС/ Ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна (ССУ) Валентин Наливайченко ще ръководи специалната операция в юго-източните райони на страната, която ще се проведе на 2 май. Планира се щурм на обектите и блокпостовете в градовете на източна Украйна, превзети от проруски активисти. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник от генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. По негови данни, ръководителят на МВР Арсен Аваков е отстранен от операцията заради провала на първия й етап. Източникът твърди, че Наливайченко, осъзнавайки безполезността от използване на армейски военни части в Луганска и Донецка области, е организирал подготовка на специални батальони от представители на неонацистката групировка „Десен сектор", които ще участват в провеждането на щурма. Отбелазва се, че на ръководителя на ССУ е поставена задача - да реши въпросът с възстановяването на контрола в Луганска област в срок до 3 май, подчертава се - на всяка цена.      

Родопчанка стана на 104 години

Без проблем окопава лехите с фасул

Публикуваха доклада за изчезналия самолет (обновена)

Властите в Малайзия публикуваха доклад с предварителни изводи по разследването на обстоятелствата, които доведоха до изчезването на пътническия Боинг 777 на Малайзийските авиолинии, предаде РИА Новост...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване