Маргарита Попова: Актовете с подписа на президента трябва да излъчват класа

- Г-жо вицепрезидент, преди дни започна предизборната борба. Какво очаквате от нея, какви препоръки бихте дали, за да се избегне ожесточаващото се противопоставяне?
- Очаквам да се случи това, което обикновено се случва в предизборни състезания. Всеобщият мир и съгласие не са възможни, нито полезни. Противопоставянето на идеи с творческа енергия - Г-жо вицепрезидент, преди дни започна предизборната борба. Какво очаквате от нея, какви препоръки бихте дали, за да се избегне ожесточаващото се противопоставяне? - Очаквам да се случи това, което обикновено се случва в предизборни състезания. Всеобщият мир и съгласие не са възможни, нито полезни. Противопоставянето на идеи с творческа енергия

Максималните температури днес ще са между 17° и 22°, в София 17°

Днес, в часовете преди обяд, ще има разкъсвания на облачността. Около и след обяд тя отново ще се увеличи и на места в страната ще превали краткотрайно, ще прегърми. На повече места и по-съществени ще са валежите в планинските райони. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Такава е прогнозата на Националния институт по Днес, в часовете преди обяд, ще има разкъсвания на облачността. Около и след обяд тя отново ще се увеличи и на места в страната ще превали краткотрайно, ще прегърми. На повече места и по-съществени ще са валежите в планинските райони. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Такава е прогнозата на Националния институт по

Бандата на Мицубишито пред съда в Чикаго днес

СИМЕОН ГАСПАРОВ
Специално за “Труд”

ЧИКАГО - Бандата, източвала банкови карти, ръководена от нашенеца Георги Мартов-Мицубишито, ще се изправи пред съда в Чикаго днес. Процедурата, която в САЩ наричат “предварително изслушване”, ще започне около 18,30 ч българско време във федералния съд в града.
 Групата на Мицубишито бе разбита в края... СИМЕОН ГАСПАРОВ Специално за “Труд” ЧИКАГО - Бандата, източвала банкови карти, ръководена от нашенеца Георги Мартов-Мицубишито, ще се изправи пред съда в Чикаго днес. Процедурата, която в САЩ наричат “предварително изслушване”, ще започне около 18,30 ч българско време във федералния съд в града. Групата на Мицубишито бе разбита в края...

Бомбен атентат в Китай уби 4-ма и рани десетки

При бомбен атентат в Китай са загинали най-малко 3-ма, а други 80-ет души са ранени, като четирима от тях са в тежко състояние.

138 г. от Априлското въстание

Навършват се 138 години от Априлското въстание, което избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.

Фед подкрепи японските акции

В Европа днес повечето пазари не работят заради Деня на труда


Производствената активност в Китай се е ускорила слабо през април

Подобрението в производствената активност вероятно индикира засилване на вътрешното търсене, според икономист


Изгонените сирийци бяха приютени в Крън

В град Крън ще живеят изгонените от Розово 17 сирийци.

Пръст от срутил се изкоп затрупа работник

Пострадалият е в болница без опасност за живота


Над 200 000 окупират старата столица

 Повече от 200 хиляди гости ще посрещнат в старата столица през всичките почивни дни от днес до Гергьовден, научи „Монитор”. Над 130 хил. души се очакват да “окупират” Велико Търново за Третия национален събор на овцевъдите, който ще се проведе през уикенда. Празниците в Търновско ще изкарат и много чужди туристи, които ще опитат от крехките български агънца и ще се запознаят с магията на чевермето с горски билки. Група японски туристи и няколко арабски семейства дори са изявили желание да отидат и на събора на овцевъдите, където на живо ще могат да видят как се доят и стрижат овце, как се обезкостяват агнета и как се върти хайдушко чеверме на буков пушек. Освен това гостите от Азия ще имат възможност да видят нестинарски танц върху жарава и

 

да си купят на място истинско българско кисело мляко

 

сирене и кашкавал.

 

Освен събора на овцевъдите, през празничните дни във Велико Търново ще се проведе и автомобилното рали, част от републиканския шампион по затворен маршрут, в което ще участват най-големите родни асове. Желаещите да се поразходят из областта туристи пък могат да прескочат до Павликени, където ще се проведе първият Празник на яйцето. На 5 май в понеделник вечерта пък за всички жители и гости на старопрестолния град ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл “Звук и светлина”.

 

Хотелите и стаите за гости във Велико Търново са

 

заети отдавна заради специалните отстъпки

 

които предлагат на гостите си за гергьовденските празници. Така бившата резиденция на Тодор Живков в Арбанаси предлага пакет с три нощувки в двойна стая за 156 лв., за 5 нощувки цената е 223 лв.

 

В нея влизат съответният брой нощувки, закуски, празничен обяд и ползване на римска баня.

 

В друг четиризвезден хотел в старата част на Велико Търново пакет две нощувки със закуска и празнична вечеря се предлага за 124 лв.

 

По-ниски са

 

цените в къщите за гости

 

в Еленския балкан. В хотел в самия град Елена три нощувки в двойна стая със закуски и празнична вечеря с гергьовско агне на 6 май струват 105 или 112 лв. в зависимост от това дали стаята е с климатик или без.

 

Заради многото гости някои хотелиери и собственици на ресторанти са наели за празничните дни допълнително персонал, а работното време на заведенията е удължено до 2-3 часа след полунощ.

“Южен поток” ще стига до Австрия

Газопроводът "Южен поток" ще стигне до Австрия. За целта в Москва беше подписан меморандум за реализацията на австрийския участък от тръбата между председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер и председателя на Изпълнителния съвет на OMV Герхард Ройс.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които днес ще следи обществената телевизия:

В Странджа чакат гости за фестивала на зелениката

 За 11-и път природен парк „Странджа” към агенцията по горите организира Фестивал на зелениката. Това е единственият вид рододендрон, който расте у нас в естествена среда. В петък и събота гостите на фестивала ще могат да опитат традиционните странджански ястия и напитки, сред които и странджански пчелен мед. Любителите на природата могат да се включат във фотолов на орхидеи. Предвидена е възможност за конна езда, разходка с лодка  и джип-сафари. Няколко туристически маршрута предлага и тази година фестивалът. Гостите ще видят забележителни странджански места и гледки от царството на зелениката. Най-добрите танцьори ще се изявят в традиционно надиграване, а певците могат да участват в странджанско караоке

Дъжд и малко слънце по празниците

Дъждовно и по-хладно от обичайното за месеца ще е през почивните дни от 1 до 6 май, сочат последните прогнози. Над по-голямата част от страната валежи ще има на 1-ви и 2-ри май, след това отново на 5-ти и 6-ти май. Прогнозата е за повече слънце и сухо време на 3-ти и 4-ти май. В неделя обаче се очаква температурите да се понижат и максималните да са между 13 и 18 градуса. Повече слънчеви часове ще има в събота и неделя. На 3-ти май дори ще бъде почти без валежи. Тогава ще бъде и малко по-топло, между 19 и 24 градуса.   На Гергьовден – 6-ти май, когато ще бъде и традиционният военния парад в София за празника на армията, също се очаква да е облачно и с валежи.

Австрия официално се завърна в „Южен поток”

 Австрия официално се завърна в проекта „Южен поток”. Във вторник австрийската OMV и руската „Газпром” съобщиха са подписали меморандум за намерения за реализацията на проекта на територията на Австрия, съобщиха от двете компании. Документът е бил подписан от шефовете на „Газпром” и OMV Алексей Милер и Герхард Ройс.

 

Според меморандума тръбата на австрийска територия ще е с капацитет от 32 млрд. куб. метра годишно. Той ще завършва в Баумгартен, градът, който е австрийският газоразпределителен център, като преди това тръбата ще мине през България, Сърбия и Унгария. В Баумгартен щеше да завършва и пропадналия проект „Набуко”. Завръщането на Австрия към „Южен поток” се случва 10 месеца, след като „Набуко” изгуби надпреварата с Трансадриатическия газопровод (ТАП) за азерския газ от находището „Шах Дениз 2”.

 

Освен това документът предвижда

 

участие на

 

„Газпром” в

 

Централноевропейския газов хъб (CEGH)

 

а също така предоставяне на капацитет на руския гигант в газовите хранилища на OMV в Австрия.

 

Герхард Ройс е връчил на Милер писмо от австрийския икономически министър Райнхолд Митерлнер за подкрепа на проекта.

 

Двете страни са се споразумели всички необходими разрешения за строителство да бъдат получени до края на 2015 г.

 

Първите доставки на синьо гориво в Австрия се планират за 2017 г.

 

а достигането на пълния капацитет на австрийския участък от газопровода – към януари 2018 г.

 

Реализацията в такива кратки срокове изглежда реална, тъй като между Москва и Виена вече има подписано междуправителствено споразумение - от април 2010 г. Тогава Русия планираше „Южен поток” да се раздели на два лъча – към Баумгартен, Австрия и към Северна Италия. Заради приоритета, който тогава Австрия даде на „Набуко”, обаче работата по австрийският участък бяха замразени.

 

„Необходимостта от изграждането и преимуществата на „Южен поток” за Европа са очевидни. Проектът е насочен към повишаване на енергийната сигурност на европейските потребители, което винаги е било сред основните приоритети на „Газпром”, е казал Алексей Милер, цитиран от пресцентъра си.

 

„Това е важна стъпка към увеличаване на сигурността на доставките на синьо гориво в Австрия, както и за усилване на ролята на Баумгартен като ключов газов хъб в Централна и Източна Европа”, е коментирал шефът на OMV Герхард Ройс, цитиран от пресслужбата на австрийската компания. „Близо 50-годишното ни сътрудничество с „Газпром” допринесе за успеха на това начинание, което ще послужи за по-нататъшното разнообразяване на маршрутите за доставка на енергоносители в Европа”, е допълнил той.

„Олсийс” ще положи 900 км тръби по дъното на Черно море

Снимка allseas.com
Швейцарската компания ще използва кораба Pieter Schelte за полагането на тръбите. Той е с дължина 477 метра, има 6 цеха за заваряване и нанасяне на защитно покритие на тръбите.
„Южен поток транспорт” и „Олсийс Груп” са подписали договор за полагането на втората от общо четири линии от морския газопровод „Южен поток”. Според него „Олсийс” ще положат около 900 км тръби по дъното на морето. Допълнителните услуги, необходими за изграждането на втория тръбопровод, пък ще бъдат предоставени от италианската „Сайпем”. По-рано „Сайпем” беше избрана да полага първата линия, както и да строи и четирите линии в плитководните участъци.

 

„Олсийс” ще започне полагането на тръбите от втората линия през лятото на 2015 г. Планира се тя да бъде пусната в експлоатация до края на 2016 г.

На 1 май се чества Международният ден на труда и работническата солидарност


Дългата поредица от почивни дни започва днес - на 1 май. От 1889 г. тази дата е записана като Деня на труда и международната работническа солидарност и се отбелязва в 66 страни по света, включително и в България. Определена е в памет на американските работници, загинали на същата дата през 1886 г. при ожесточени сблъсъци с полицията по време на стачка за въвеждане на 8-часовия работен ден.

У нас 1 май е един от символите на комунистическия строй и повод за традиционния първомайски...

Половин милион българи се изнасят по магистралите

От четвъртък се очаква половин милион българи да напуснат столицата и големите градове заради предстоящите празнични дни до Гергьовден.

138 години от Априлското въстание

То избухва предсрочно на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г.

Спешните екипи без готовност за дежурство по бензиностанции

Линейки няма да дежурят по бензиностанциите в София от днес. Въпреки обещанието на Столичната община засега мярката се отлага. Идеята е линейките да бъдат разположени в различни части на София на паркингите на 14 бензиностанции.

1 май или кой ми сви празника

КТ "Подкрепа" отказва да участва в първомайските тържества, за да не се смесва с "масовката на БСП". Социалистите си присвоили празника на синдикалната солидарност, вкарали в него идеология, десетилетия наред го ползвали... За капак го обявили и за ден на печатния си орган в. "Дума". Впрочем празникът често си мени предназначението, а от 2001 г.

Германците предпочитат неутралитет вместо санкции срещу Москва


Германският канцлер Ангела Меркел пристига на кратко посещение във Вашингтон днес и санкциите срещу Русия са водещата тема. Прогнозите са, че президентът Барак Обама ще настоява Берлин да заеме по-твърда позиция и да поведе ЕС към нови ограничения и да се подготви за наказания срещу цели сектори от руската икономика.

По-голяма част от германците обаче предпочитат страната им да запази неутралитет в конфликта между Русия, от една страна, и НАТО и ЕС, от друга, вместо да застава на...

Два района без вода днес във Варна

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - кв."Аспарухово" в района между ул."Розова долина" и ул."Народни будители" до 14

По важни новини от Черноморието за 30.4.2014

Във Варна бе даден старт на Международната регата Tall Ships 2014. Това е най-голямото подобно събитие в света, а Варна е домакин за втори път. В дните от 30 април до 3 май в града се очаква да гостуват близо 25 ветрохода. През трите дни корабите ще приемат на борда си всички желаещи да ги разгледат.

Свети пророк Йеремия

Ветхий завет. Книга на пророк Иеремия Глава 1. 1. Думи на Иеремия, - син на Хелкия, един от свещениците в Анатот, в земята Вениаминова, -2. към когото биде слово Господне в дните на Иосия, син на иудейския цар Амона, в тринайсетата година от царуването му,3. и също в дните на Иоакима, син на иудейския цар Иосия, до края на единайсетата година на Седекия, син на иудейския цар Иосия, до преселението на Йерусалим в петия месец.4. И биде към мене слово Господне:5. преди да те образувам в утробата, Аз те познах, и преди да излезеш из утробата, осветих те: поставих те пророк за народите.6. Аз пък отговорих: о, Господи Боже! не умея да говоря, защото съм още млад.7. Но Господ ми рече: не казвай: "млад съм", защото до всички, до които те пратя, ще идеш, и всичко, що ти заповядам, ще кажеш.8. Не бой се от тях; защото Аз съм с тебе, за да те избавям, рече Господ.9. И протегна Господ ръка и се докосна до устата ми; и рече ми Господ: ето, Аз турих Моите думи в устата ти.10. Гледай, Аз те поставих днес над народи и царства, за да изкореняваш и разоряваш, да погубваш и разрушаваш, да съзидваш и насаждаш.11. И биде слово Господне към мене: що виждаш, Иеремие? Отговорих: виждам клонче от миндално дърво.12. Господ ми рече: добре виждаш, защото Аз бдя над Моето слово, за да се изпълни то скоро.13. И биде слово Господне към мене втори път: що виждаш? Отговорих: виждам раздухван от вятъра котел, който ври, и лицето му е към север.14

Организация на МДПС регистрира стотици наблюдатели за евроизборите

/КРОСС/ Фондацията "Младежка толерантност", близка до ДПС, се очертава като най-големия наблюдател на предстоящите евроизбори. До 29 април организацията регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) над 400 наблюдатели, а на заседанието си в сряда комисията одобри още няколко десетки имена. Организации с дългогодишен опит като наблюдатели - ГИСДИ ("Гражданска инициатива за свободни и демократични избори"), "Прозрачност без граници" и Институтът за модерна политика досега са регистрирали по по-малко от 50 души. ЦИК регистрира наблюдатели до 24 май. Фондация "Младежка толерантност" е регистрирана на адреса на ДПС - бул. "Александър Стамболийски" 45А в София, а двата стационарни телефона, оставени за контакт на интернет страницата на фондацията, съвпадат с телефоните на младежката организация на партията. Председател на фондацията е Икмал Джомова, която е и член на Централния оперативен съвет на младежкото ДПС. Джомова е сред регистрираните наблюдатели. Лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк пък е четвърти в листата на ДПС за евровота. На заседанието на ЦИК в сряда говорителят на комисията Цветозар Томов, издигнат от ГЕРБ, гласува против регистрацията на нови наблюдатели на "Младежка толерантност"

1 май в историята

/КРОСС/ 1707 г. - Кралство Англия и Кралство Шотландия се обединяват под името Кралство Великобритания. 1776 г. - Философът Адам Вайсхаупт създава тайното общество на илюминатите  1786 г. - Премиера на операта Сватбата на Фигаро от Волфганг Амадеус Моцарт във Виена.1851 г. - Провежда се първото Световно изложение, открито от Кралица Виктория.1869 г. - Васил Левски започва втората си обиколка из България, по време на която създава революционни комитети.1860 г. - Открита е жп гарата в Йол по линията Корк-Йол.1873 г. - Излиза първият брой на вестник „Будилник", редактор на който е Христо Ботев.1884 г. - Публикувана е прокламация с искане за осемчасов работен ден в САЩ.1931 г. - В Ню Йорк е открит 102-етажният Емпайър Стейт Билдинг.1941 г. - Състои се премиерата на американския драматичен филм Гражданинът Кейн.1948 г. - Образувана е Северна Корея, а Ким Ир Сен става първият ѝ президент.1960 г. - Студената война: СССР сваля американски разузнавателен самолет над своя територия и взима в плен пилота Гари Пауърс.1978 г. - Японецът Наоми Уемура става първият човек, достигнал сам Северния полюс.1982 г. - Започват масови манифестации на полските работници срещу режима, които продължават три дена във Варшава, Гданск, Шчечин, Краков и други градове на страната. При сблъсъци със силите на реда са ранени над 1500 демонстранти, над 600 са арестувани.1982 г

Преглед на печата

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - Надежда за длъжникав. 24 часа - Синдикатите се заканват: Фериботите в Гърция спират заради 1 майв. Стандарт - Бургазлия изкара 13,6 милионав. Новинар - Сезонът на матурите започва на 7 майв. Дума - Кредитите поевтиняха въпреки прогнозитев. Сега - В 10 области в страната безработицата продължава да растев. Телеграф - Тъпчем се на 14 квадратав. Монитор - Разграбиха агнешкото на промоцияв. Всеки ден - Антон Хекемян вдига сватбав. България днес - Людмила се молеше чисто голав. Капитал - ТЪМНАТА СТРАНА НА ДОМАТАв. Преса - Българи купуват трънското злато Водещи заглавия на вътрешните страници Създават център за борба с тероризма - в. Новинар - стр. 2Лидия Руменова оглави Сметната палата - в. Новинар - стр. 2НАП ще следи оборотите на хотелите - в. Новинар - стр. 3БДЖ пуска допълнителни вагони - в. Новинар - стр. 3Таксата за държавен вуз се повишава средно с 9% - в. Сега - стр. 3Комисията за Христо Бисеров се оказа безпомощна и ненужна - в. Сега - стр. 2МВР подхваща изгонването на сирийците от "етнически чистото" Розово - в. Сега - стр. 3Москва възропта срещу София заради отменена визита - в. Сега - стр. 4Парламентът подхваща Плевнелиев след Гергьовден - в. Монитор - стр. 4Пресаташето на ЦСКА става депутат - в. Монитор - стр. 4Фонтанът в „карето на властта" светва с цветовете на флага ни - в. Монитор - стр. 5Намериха четвъртия загинал от сем. Рамадан - в. Монитор - стр. 5МС ОТПУСНА НАД 26,7 МЛН. ЛВ

Рон Пол: Американската конституция не позволява свалянето на чужди правителства

Жителите на Крим гласуваха дали искат да бъдат автономен регион на Украйна или да се присъединят към Руската Федерация. Така те се наредиха до редица държави и региони – включително Шотландия, Каталуния и Венеция, които искат да се отделят от една власт, която считат за безотговорна и репресивна.

Докато желанието на последните три не буди много шум, референдумът в Крим разгневи лидерите на САЩ и ЕС и изтласка НАТО по-близо до директен конфликт с Русия, който не сме виждали от годините на Студената война.

Какъв е големия проблем? Противниците на Кримския референдум обичат да акцентират над

Рон Пол е американски лекар, писател, политик и дългогодишен член на Конгреса на САЩ от републиканската партия от щата Тексас. Кандидатира се два пъти за президент, веднъж през 1988 година от името на либертарианската партия и отново през 2008 година в предварителните избори на републиканската партия.  Той е кандидат за президент и на изборите през 2012 година. Рон Пол е описван като консерватор, конституционалист и либертарианец. Като критик на американската външна политика, Рон Пол се обявява против войната в Ирак и подкрепя идеята за изолационизма. Той е за излизането на САЩ от организации като НАТО, СТО, ООН, МНС и др.

легимността му. Но правото на самоопределяне е основополагаща част в международното право. Член 1 на устава на ООН ясно гласи „развиване на приятелски отношения между нациите, базирано над уважението и принципите на равните права и самоопределянето на хората“.

Защо САЩ е толкова угрижена чий флаг се вее над това малко парче земя на хиляди километри?

Критиците сочат руската „окупация“ на Крим като доказателство за това, че вота не е трябвало да се проведе. Къде бяха тези критици, когато се провеждаха избори в Ирак под окупацията на американските войници?Тогава това се наричаше „триумф на демокрацията“, нали?

Може би американските официални лица, които подкрепиха противозаконния преврат в Украйна трябва да фокусират енергията си в изучаването на нашата собствена конституция, която не позволява на американското правителство да сваля чужди правителства и да праща милярди долари заеми на Украйна и нейните кредитори.

Администрацията на Барак Обама наложи някакви минимални санкции над определени лица от Крим и Русия, но нито САЩ, нито ЕС могат да си позволят по-крупни санкции над Русия. Глобалната търговия и икономическите отношения предлагат твърде много облаги и на двете страни. (САЩ и ЕС и Русия – бел.ред.). Всъщност световните пазари са най-сигурния път към мира и просперитета. Световния бизнес не иска санкции срещу Русия. Нека се надяваме, че това ще осъзнаят и правителствата.

 

Жозе Моуриньо: Дузпата промени мача

"Имахме проблеми и аз съм горд с момчетата"


Предстоящи събития в страната за днес, 1 май

/КРОСС/ *** Панагюрище.Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в честванията по повод на 138-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. От 20.30 ч. на площад „20 април" в града държавният глава ще присъства на тържествена заря-проверка по повод Априлската епопея. Президентът ще приеме строя на почетния караул и ще произнесе слово. ***Клисура.От 10.30 часа в Клисура, вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в тържествата по случай 138 години от Априлското въстание. Вицепрезидентът ще произнесе слово и ще присъства на възстановка на моменти от Априлското въстание през 1876 г. в гр. Клисура с участници от Национално дружество "Традиция". В 12.30 часа Маргарита Попова ще посети Историческия музей в гр. Клисура и ще поднесе цветя пред паметника на героя от Априлската епопея в Клисура Никола Караджов. ***София.Национална Съпротива организира шествие по повод 1 май - Денят на труда. Шествието на националистическата младеж ще започне от 12.00 часа от пилоните на НДК. ***София.От 11:00 часа, на пл. "Народно събрание" (южната страна на пл. "Св. Александър Невски", между храм-паметника, БАН и Народното събрание), ще се отбележи на Денят на труда и на международната работническа солидарност. Организатори на събитието са НС на БСП, СГС на БСП и редакцията на в. "Дума". След първомайския митинг ще се проведе традиционното шествие, което ще премине от пл. "Александър Невски" по ул

Гърците отбелязват 1 май със стачки, корабите и влаковете са блокирани


Кораби и влакове в Гърция днес няма да се движат заради 24-часова стачка, свикана от двата синдиката в страната - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), по случай 1 май - Международния ден на труда и работническата солидарност, съобщиха гръцките медии.

В стачката ще участват също работещите на пристанищата, в градския транспорт, местното самоуправление, банките, аптеките и болниците. Фериботите, тролеи, автобуси и метрото ще бъдат с нарушен...

"Южен поток" стига до Австрия

В Москва беше подписан меморандум за реализация на австрийския участък от газопровода "Южен поток"между председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер и председателя на Изпълнителния съвет на OMV Герхард Ройс. Така крайната точка на "Южен поток" вече ще бъде Баумгартен, където се намира и Централноевропейският газоразпределителен център (CEGH).

Трицветни кексчета с годжи бери

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Кой готви

Любомир Луков ни Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Кой готви Любомир Луков ни

Днес да почерпят

Венцислав Занков, художник-авангардист, 52 г. 

Екатерина Дунева, "Мисис България Свят 2007".

Иван Славов, кореспондент на в. "Труд" в Стара Загора, 32 г.

Иво Танев, певец и тв водещ, 48 г.

Киро Мавров, художник, 65 г.

Мая Нешкова, певица.

Проф. Нанко Димитров, цигулар, 68 г. 

Тезджан Наимова, световна шампионка по лека атлетик Венцислав Занков, художник-авангардист, 52 г. Екатерина Дунева, "Мисис България Свят 2007". Иван Славов, кореспондент на в. "Труд" в Стара Загора, 32 г. Иво Танев, певец и тв водещ, 48 г. Киро Мавров, художник, 65 г. Мая Нешкова, певица. Проф. Нанко Димитров, цигулар, 68 г. Тезджан Наимова, световна шампионка по лека атлетик

Има ли месодайно животновъдство в България?

Какви са предизвикателствата пред сектора обсъждаха участниците в Клуб Investor.bg


1 май - Международен Ден на труда

Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда, Първи май) се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата, много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

1-ви май - Ден на труда

 На 1 май светът отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата, много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Денят е един от официалните празници в България. Първият опит за честване на Първи май у нас е през 1890 година от Топографското дружество. През 1939 година Първи май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт започва да чества празника всяка година. След края на комунистическия режим през 1989 година Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Преди 138 г.: Избухва Априлското въстание!

 България отбелязва 138 години от Априлското въстание, което избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица.

То избухва по-рано от уречената дата заради предателство - на 20 април вместо на 1 май 1876 г.

Началото му бележи гръмването на първата пушка и изпращането на Кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков. Писмото е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал 5-часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа.

Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти.

Заловени са редица комитетски дейци като Никола Славков, а Георги Икономов е поставен под наблюдение. Нанесен е изпреварващ удар в Горна Оряховица.

Прави се опит за изпреварващ удар в Копривщица и Панагюрище. Започва прехвърляне на войски от Шумен в Търново, от Одрин в Пловдив и Пазарджик и др.

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже,

въоръжени с огнестрелно оръжие.

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и

пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързия му и кървав край.

Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция.

Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници ,очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили.

Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех

на българската нация дотогава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България.

Според историка проф. Божидар Димитров обаче да се говори, че въстанието е провал, е най-голямата глупост, писана в учебниците.

"Априлското въстание е най-успешното въстание в българската история.

Политическата цел на Априлското въстание е възстановяване на българската държава. И точно това се случва, именно благодарение на него в следващите две години”, каза професорът преди дни.

Истина или лъжа: Запорираха фирмата на Башар Рахал

Фирмата на актьора Башар Рахал - Фирмата на актьора Башар Рахал - "Инди филмс", е запорирана заради дългове на съдружника му Константин Боров, написа преди дни голям вестник. Запорът е наложен на 28 януари 2014 г. "Инди филмс" е създадена през 2010 г. от двамата с капитал 100 лева. Предметът на дейност са производство на филми, посредничество и агентство, свързани с филмови и

Държавата е пустош. Страшно е!

 Георги Карауланов (1933 г.) е строител монтажник и е един от най-прославените герои на социалистическия труд (1969 г.). Участвал е в строителството и градежа на Азотноторовия завод в Димитровград, „Марица изток“, „Кремиковци“, заводите в Троян и Ловеч, зала „Фестивална“, покритите тенис кортове в Борисовата градина, радио „София“, 25-етажния Дом на профсъюзите. През 1974 г. става секретар на ЦС на българските профсъюзи.

- Какво си мислите, когато наближи 1 май, г-н Карауланов? Във времето преди 10 ноември 1989 г. имаше големи манифестации, на които хората маршируваха под строй, прославяйки труда и партията, но днес не е така...

- Наближаването на този ден ми навява необяснима тъга. Трудът е същността на човека. Неговата професия може да бъде на поет, на зидар или журналист например. Ако на човека му се отнеме правото на труд, означава, че е убит. Никой не се ражда просяк, всеки има мисия, която да изпълни през живота си. Затова съм безкрайно притеснен...

- От какво ви боли?

- Боли ме от лицемерието на това капиталистическо общество. Мразя го от душата си, защото то убива хората, отнемайки им правото да се трудят, и то заради една мръсна печалба. Може предишното време да го смятате за панаир заради разветите знамена, но хората тогава работеха и никой не чакаше да му харижат нещо, с което богаташите да си измият гузната съвест.

- Да, но онова време - на социализма, беше отречено от самото общество.

- Капиталистическото общество също ще бъде отречено. А на предишното дори не му дадоха да се развие. Нищо че ще ми кажете нали строихме развито социалистическо общество... То беше смачкано от парата. Тя е тази, която днес определя деянията на обществото. Нищо друго не важи. Ако капиталистът не печели, той загива. Да ме репликират както искат.

Има един вечен спор дали кокошката, или яйцето е първо. Въпросът за първенството между труда и капитала обаче отдавна е решен. Трудът ражда капитала. Но в обществото трудът не е оценен по достойнство. Оценява се капиталът, а тези, които го творят, са пренебрегнати.

- Но и преди е имало популизъм, не можете да отречете...

- Имало е, не е било идеално. С карикатуриста Борис Димовски бяхме големи приятели. Спомням си един пленум на ЦК на БКП, разглеждаше се въпросът за фуража, който не достигаше. Вътре беше пълно празнословие. Пленумът завърши с документ - програма на ЦК за задоволяване потребностите на животните. На другия ден вестник „Труд“ излезе с великолепна карикатура на Борката - дръглива крава, ребрата на която се броят като клавишите на акордеон. И гледа с огромни тъжни очи стопанина си, а той, набол директивите на партията, й ги дава. Кравата обаче не яде тезиси, а яде сено, нали? Та така е и сега. На обществото му пробутват разни щастливи кокошки, прави, а не криви краставици и други подобни. И го залъгват, че се грижат за него.

- Очаквам да ми припомните и факта, че тогава не е имало безработица и е имало работа за всички. Познах ли?

- Взехте ми думата от устата... Може да сме работили за малко, но имаше за всички, имаше и някаква справедливост. Кажете ми как да си затвори човек очите, когато вижда клошарите, сред които има и висшисти. Как да съм щастлив и да ръкопляскам днес на това безумие! За какво? Та децата ни избягаха от България! Ето дотам стигнахме, мойто момиче. Хората да ровят в кофите за боклук, а внуците ни да чакат самолети на терминал 1 и 2.

Какъв празник на труда ще празнуваме, всичко е ужасно лицемерие. Кажете ми какво ще прави Станишев утре (днес - б.р.) в Борисовата градина и другите около него - ще плямпат групости.

- Вие сте герой на социалистическия труд. Как изглежда днес едно такова звание?

- Сега не може да има такова звание, защото днешните герои не са на труда, а на кражбите и на далаверата. Това е голямата разлика. Знам, че някога и при нас имаше несправедливост при даването на тези звания. Едно общество, за което е валидна парата, не може да издига в култ труда и да изтъква тези хора, които се трудят. Те възприемат това като дар на простака, който си прави печалбите.

- Вие сте били секретар на Централния съвет на българските профсъюзи. Как мислите - днес синдикатите грижат ли се за работниците, защитават ли правата им?

- Днес не се цени трудът, а тези хора са представители на трудещите се. И понеже не се цени, той се купува. Няма условия за равноправие. Днес собственикът на фирма само ако разбере, че си разговарял с някого от профсъюзите или синдикатите, ще те изхвърли веднага от работа. За какъв морал става дума!

- Да не намеквате, че има страх?

- Има! Хората не смеят да говорят на глас, страхуват се, защото знаят, че ще останат на улицата. Какви синдикати, какви пет лева. Страхът ни е завладял изцяло. Ха си се обадил или си помислил за профсъюз, ха си изхвърчал. Как е възможно в България да има 20-30% безработица?

- Не преувеличавате ли?

- Не, и всички знаят за онази, скритата безработица. Идете в селата и по-малките градчета, че и в по-големите - какво работи там? Да не би да има заводи, да не би фабриките да са пълни с работници - нищо няма. Пустош. Страшно е, мойто момиче... И се чудя политиците слепи ли са, или са напълно безчувствени. Като говорят на младите срещу миналото, те говорят срещу нас, които направихме богата държавата ни. Ние я почнахме, изградихме я, а те ни я взеха.

- Защо насъскват младите срещу старите, защо се ненавиждаме?

- Омразата е проникнала навсякъде, не зная остана ли място, където тя да не се чувства. Ние, огромната част от по-старите, по инерция търсим сега социалната справедливост в една партия на социалистите. А за да се докаже, че онова време е било идиотско, трябва да бъдат убити и бащите, и майките. И то от синовете им...

- Момент! Може би ви се е насъбрало прекалено много, толкова силни думи, недейте така...

- Не, казвам ви истината, аз виждам всичко, което се случва около мен, информиран човек съм. Разбирайте го и в буквалния, и в преносния смисъл, както искате. Затъваме, а нацията ни се изражда и не може да не ме боли.

- Тръгнали сте на работа още 15-годишен, били сте на всички най-големи обекти, започнали сте ги и сте ги построили - Азотноторовия завод в Димитровград, „Кремиковци“, Мариците, Троян и Ловеч...

- (Тежко мълчание.) Не искам, мойто момиче, да говоря за това, сърцето ме боли и може да се пръсне... Искам да го напишеш, както го казвам: идиотът бандит руши, а човекът строи. Тези, които разрушиха „Кремиковци“, другите заводи, мавзолея, които разрушиха България, те са идиоти. Не мога да употребя друга дума. Чудя се как в едно общество за толкова кратко време се народиха толкова много идиоти. В това число и бивши комунисти, които не могат или не искат да разберат, че те са временно на тая земя и трябва все пак нещо да оставят за другите поколения. Как така става да не плащаш заплати с години?! Такива случаи се чуват непрекъснато. Къде дават това? Може ли за една открадната кокошка човек да отива в затвора, а богаташът, който цяла година не плаща изработеното, да не му направят нищо? Какво по-голямо престъпление от това!

- Няма ли нещо, което да ви радва, да ви дава надежда?

- Има, и последната ми надежда са младите, които вярвам, че не могат да бъдат лъгани до безкрайност и ще направят каквото трябва. Много лошотии пишете във вестниците. Омръзна ми да чета за Черна Златка, за Бяла Златка и разни търгаши,  това са циреи. Скоро прочетох за едни млади момчета от Варна, които са създали уред, с който да спасят Космоса от отпадъци. Липсват ми точно такива положителни  новини. Аз много обичам вашата професия. Преди също е било трудно, но журналистите пишеха - „няма хляб, но утре той ще бъде със 100 грама повече. Квартири няма, но се строят и ще има.“ Даваха ни кураж. Не като днес... Медиите са пълни с мръсотии. Пожалете хората, които купуват вестниците и гледат телевизия, направете така, че да просветне в душата им. Не крийте истината за миналото - имаше и хубави, имаше и лоши неща. Няма общество, в което всичко да е било положително.

- Много мрачен стана разговорът ни, а идва празник. Я разкажете нещо, което истински ви забавлява.

- На много спомени се усмихвам, не са един или два. Но когато се сетя за едно недоразумение, ме избива голям смях. Тъкмо бяха публикувани „Тезиси за младежта“ с автор Тодор Живков и по този повод на „Кремиковци“ ме намери млад журналист, който ме помоли да поговорим по въпросите, особено частта за раждаемостта. „Бихте ли увеличили след този повик броя на децата си?“, попита ме той. „Стигат ми две деца, но ако бай Тодор настоява, кажете му, че съм готов на дъщеря му да направя колкото иска!“ Журналистът почна да се смее, хвана придружаващия го за ръка и си тръгна, без да каже дума.

- Ама вие сериозно ли така му казахте! И той публикува ли го?

- Чакайте, не бързайте... Дойде Нова година, в дома ми се напълни с приятели и изведнъж токът спря - голяма авария, ток няма да има до утре. Като наближи 12 ч., реших да поздравя моя приятел поета Любо Левчев, щото после телефоните ще блокират. Оплаках се, че я караме на тъмно, и Любо започна да нарежда да идваме всички у тях. В новогодишната нощ там се оказаха две млади семейства. Като тръгнах да ги здрависвам, познах журналиста. Той държи яко ръката ми, хили се и вика на жена си: „Ето го тоз, дето искаше да ти направи деца, съгласно тезисите!“ След това се обърна към мен и вика: „Знаеш ли жена ми как се надяваше?...“ Този журналист се оказа зетят на Живков - Иван Славков, а младата жена - Людмила Живкова. Тя се смее, та се къса, гостите и те, а аз ни жив, ни умрял. Срам! Добре, че тези симпатяги се оказаха големи зевзеци, та после като се напихме, им пях странджански песни...

- Какво пожелание бихте отправили към работниците на наемния труд?

- Не зная и не ми е ясно накъде отива цялото общество. Мирише ми на анархия, а тя се познава. Има един свещен призив - „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“. Хората са равни, това го прокламира и нашата конституция. Искам да помоля хората, които са наемни - от професорите до метачите, да не бъдат наивни, а да си търсят правата. Или най-малкото да принудят всяко правителство да уреди законово този въпрос. Така че да не може мошеникът да краде труда на добрия работник. Да се борят за честта си, да има хляб, който да изкарват с честен труд, вместо да приемат подаяния. 

Реорганизират движението за празниците

За предстоящите 6 почивни дни – от 1 май до 6 май – Гергьовден се отварят по две ленти за движение в посока София – Пловдив при виадуктите на 67-ми километър от АМ „Тракия“ и при „Бебреш“ – 30-ти км от АМ „Хемус“ в посока София – Варна, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

На тази дата: Създадена е Северна Корея


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 1 май 1948 г. на картата на света се явява нова държава - Корейската народно-демократична република. Ким Ир Сен става първия ѝ президент и се титулова "Великия вожд".

Северна Корея...

Сблъсъци между полиция и демонстранти в Истанбул

Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ


Холандски учени открили тайната на смъртта

 Обикновено се казва, че нищо в живота не е известно като смъртта, но неотдавнашното откритие на холандски учени може да постави под въпрос тази максима.

Благодарение на развитието на медицината, хората живеят значително по-дълго, но въпреки това науката все още не може да обещае дълголетие.

Има изследвания, които се опитват да открият процесите в организма, предизвикващи стареенето.

Анализът на кръвта на някогашната най-стара жена на света Хендрике ван Андел Схипер от Холандия, която почина през 2005 г. на 115-годишна възраст, дава възможни отговори.

Дори и в дълбока старост тя е имала здрав дух и здраво тяло. Причинаjd за смъртта A все още не е известна, тъй като всички нейни анализи са почти перфектни.

На 85 години тя обещала да даде тялото си в името на науката, но при условие, че всички резултати бъдат публично оповестени.

Почти 30 години по-късно решението на възрастната жена позволило на учените да проучат нейните "супергени".

Резултатите показват, че продължителността на живота зависи от способността на стволовите клетки да поддържат ежедневния процес на обновяване на тъканите.

Когато в един момент те достигнат границата на живота си и започнат да умират, жизненоважни органи и кръвни клетки престават да се обновяват. Кръвните проби показват, че в края на живота оцеляват само две активни стволови клетки, които произвеждат бели кръвни телца. Това означава, че почти всички стволови клетки, с които сме се родили, са измрели.

"Помислих си, че това е невъзможно", каза водещият автор на изследването Хене Хостеге от Амстердам.

Когато се роди, човек има около 1300 активни стволови клетки в кръвта, които непрекъснато се разделят и така регенерират кръвта.

"Това значи ли, че има граница за разделянето на клетките, а с това и граница на човешкия живот? Дали би могло да удължим запасите си и така да живеем по-дълго?

На всички тези въпроси се опитали да отговорят холандските експерти. Те открили още едно доказателство, че организмът се изчерпва и стволовите клетки изчезват.

Анализите показват, че теломерите, защитните върхове на хромозомите на стволовите клетки в кръвта значително се изразходват.

Теломерите се съкращават през целия живот с всяко разделение на клетките. Когато станат твърде къси, подялбата на клетките вече не е възможна и те умират.

Смята се, че именно в това се крие биологичнияj часовник, който определя смъртта на стволовите клетки.

Учените смятат, че изследването отваря възможност за подмладяване на тялото с инжекции от стволови клетки.

"Въпреки това все още сме далеч от тези манипулации. Освен това, въпреки че кръвта има доминираща роля в продължителността на живота, не трябва да се забравя, че отказът на органите да работят е най-честата причина за смърт", обясниха учените.

На 1 май рожден ден имат

Венцислав Занков, скулптор авангардист Добринка Шаламанова, лекоатлеткаМая Нешкова, певицаТатяна Калканова, бивш депутатТезджан Наимова, бивша лекоатлеткаЯнислав Тачев, световен, европейски и балкански шампион по културизъмИво Танев, певец и тв Венцислав Занков, скулптор авангардист Добринка Шаламанова, лекоатлеткаМая Нешкова, певицаТатяна Калканова, бивш депутатТезджан Наимова, бивша лекоатлеткаЯнислав Тачев, световен, европейски и балкански шампион по културизъмИво Танев, певец и тв

Преглед на печата - 1 май

Вестниците в четвъртък цитират изявления на президента Росен Плевнелиев за западни медии, в които коментира украинската криза. „България се чувства застрашена от кризата в Украйна. Това заяви българският държавен глава Росен Плевнелиев.

Мед срещу рани и банани срещу махмурлук

 Британски лекар съветва сънародниците си да се лекуват със средства, които има във всеки дом – мед, захар, джинджифил, краставици. Порезните рани успешно могат да се лекуват с мед, твърди Роб Хикс пред "Дейли мейл".

По думите дори малките порезни рани могат да се възпаляват, особено в горещо време.

"Те трябва да намажат с мед, който убива бактериите. Ако няма мед, може да се използва захар", съветва д-р Хикс.

Терапевтът твърди, че ухапванията на насекоми, които могат да оставят белези при чесане, може да се лекуват с чаени пакетчета или овесени ядки.

При цистит помага обикновена сода с вода.

Ако половин чаена лъжичка със сода се сипе в чаша вода и дневно се изпиват по няколко такива чаши, това ще намали чувствително болката, макар че няма да отстрани възпалението.

При слънчеви изгаряния специалистът светва да се използват краставици, а махмурлукът се оправя с с банани.

Два взрива избухнаха на гара в Индия

Един човек е загинал, над 10 са ранени, не е ясно какви са причините

Нов скандал със Строс-Кан и бордей

 Бившият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан ще сезира френското правосъдие, защото неговите инициали били използвани за име на нов публичен дом в Белгия, предаде АФП, като се позова на адвокатите на Строс-Кан.

Заведението, наречено ДСК, беше открито в Блатон, близо до границата на Белгия с Франция, от Доминик Алдервейрелд-Додо Саламурата.

Последният обаче твърди, че съкращението ДСК не означавало името на Строс-Кан, а идвало от „Додо Секс Клуб“.

В клуба ДСК ще работят седем момичета, едно от които – транссексуална, ще има танцувална зала с маса-дансинг, както и спални. Додо Саламурата има няколко публични домове в Белгия и планира да открие още един в скоро време.

Алдервейрелд – 64-годишен французин, установил се в Белгия, беше забъркан в сексскандал заедно със Строс-Кан. Смята се, че той е осигурявал проститутки на бившия шеф на МВФ.

Додо Саламурата отрича твърденията. Предстои той да бъде съден във връзка със сексскандала.

Строс-Кан пък беше арестуван на 14 май преди три години заради сексуално посегателство над камериерка в Ню Йорк. Това коства номинацията му за кандидат за президент на социалистите във Франция и поста му на директор на МВФ. Наказателното дело срещу него беше преустановено през август същата година заради ненадеждност на предполагаемата жертва. Гражданското дело приключи година и половина по-късно с подписването на тайно финансово споразумение между Строс-Кан и предполагаемата му жертва.

Еден Азар: Атлетико имаха повече мотивация от нас

Най-добрият футболист на Челси през сезона Еден Азар заяви, че загубата от Атлетико с 1:3 в полуфинала-реванш от Шампионската лига е добър урок за следващия сезон. "Горчив, но добър урок! Много ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване