3 загинали и 31 ранени в катастрофи

http://www.vesti.bg/novini/3-zaginali-i-31-raneni-v-katastrofi-6016213

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 24 тежки пътнотранспортни произшествия с 3 загинали и 31 ранени, от които 1 с опасност за живота.

Среща в Берлин заради кризата в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168891

Външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна ще се срещнат днес в Берлин в опит да съгласуват действията за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, съобщиха световните медии.
Дипломати заявиха, че срещата няма утвърден дневен ред, за да не се създават предварителни очаквания.
В телефонен разговор снощи руският външен министър Външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна ще се срещнат днес в Берлин в опит да съгласуват действията за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, съобщиха световните медии. Дипломати заявиха, че срещата няма утвърден дневен ред, за да не се създават предварителни очаквания. В телефонен разговор снощи руският външен министър

След скока на тока, скача и цената на хляба

http://www.cross.bg/toka-stotinki-tzenata-1418641.html

/КРОСС/Хлябът ще поскъпне с около 5 стотинки за брой заради по-високите цени на тока. Поскъпват също банички, кифли и други закуски. Причината е, че за малките фирми, каквито са кварталните фурни, цената на електроенергията беше вдигната драстично - с 11-14% дневната тарифа, а нощната с 21-29%. За големите хлебозаводи, които се снабдяват с ток от свободния пазар, поскъпването е по-малко. Хлебозаводи в Бургас вече са получили писма за 8% повишение на електроенергията. „Фурните ще трябва да увеличат цената на крайния продукт минимум със заложените от ДКЕВР 24%. Това обаче няма да го позволи пазарът, затова ще последва съкращаване на работни места и вероятно увеличение на сивия сектор в бранша. Предприятията, работещи на черно, крадат ток. Независимо от това на места хлябът като краен продукт би трябвало да поскъпне поне с 5 стотинки", прогнозира пред в. „Труд" Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Тя обаче уточни, че всяка фирма сама ще реши как да подходи. Там, където има поскъпване, то ще е резултат от цялостното поскъпване на суровината, преработката и в мелниците до готовия хляб. „Хлебозаводи в Бургаско, които са на свободния пазар, вече имат писма от ЕВН за поскъпване на тока с 8%. Това на брой хляб ще се отрази до 5 стотинки", посочва пред изданието Димитър Людиев, шеф на регионалния съюз на индустриалните хлебопроизводители

В началото беше КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243325_%D0%92+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%9A%D0%A2%D0%91

 Може би си спомняте, че в началото не бяха опашките. В началото беше акцията на полицията и прокуратурата в КТБ. Тя се състоя на 13 юни и беше аргументирана с твърдението, че шефът на КТБ Цветан Василев е проверяван за евентуално намерение да убие депутата от ДПС Делян Пеевски. Акцията започна сутринта, а следобяд беше вече пределно ясно, че тандемът Василев-Пеевски е разбит. Нещо повече дори: между двамата е започнала война.

Да обсъждаме цялата последвала паника без да си спомним събитията от този ден, би било по-лесно, но не и по-достоверно. Защото е факт, че за добро или за зло полицията и прокуратурата стоят в началото на целия стихиен процес.

Хронологията

От онзи ден първи до днес събитията се развиха главоломно: хората се наредиха на опашки, за да изтеглят парите си от КТБ; някои фирми, които държат активите си в тази банка, бяха блокирани; „Булгартабак” обяви, че е прехвърлил задълженията си към КТБ към друга банка, а накрая КТБ беше поставена под надзора на БНБ.

Седмица по-късно възникна проблем с втора банка - ПИБ. В нощта срещу 29 юни стотици абонати са получили анонимни текстови съобщения, в които се твърди, че и тази банка е разклатена. Часове по-късно, когато хората се наредиха на опашки пред филиалите на ПИБ, в страната вече масово се говореше за сценарий, който цели дестабилизирането на банковата система. Ден по-късно Европейската комисия разреши на българските власти да предоставят на банковия сектор кредитна линия в размер на 3,3 милиарда лева. Целта е да се осигури ликвидност на банките и да се успокоят вложителите. Подробностите около това разрешение все още не са известни, така че не е възможно да се правят предположения за по-нататъшната съдба на тези пари.

Късно вечерта в понеделник дойде и съобщение от Международния валутен фонд. В него се казва, че институцията е готова да помогне на България, но се уточнява, че по данни на Фонда финансовият сектор на страната е „добре капитализиран“. Пак в понеделник БНБ обяви, че напрежението в сектора е преодоляно.

В същото време е факт, че България излиза от тази история със следния микс от нерадостни констатации: коментирайки банковите сътресения, анализаторите не спират да говорят за „грабеж“ и за „шайка престъпници“, списание „Форбс“ недоумява от факта, че хората в България реагират на анонимни съобщения, а вестник „Файненшъл таймс“ констатира, че страната продължава да е управлявана от едно неуспешно правителство, което вече няма никакъв полезен ход.

А сега ето и мненията на авторитетни български икономисти, коментирали основните въпроси, които вълнуват българите:

Как си обяснявате това, което се случи?

Георги Ганев (пред сайта ClubZ): “... това, което се случва, е абсолютно целенасочена, обмислена и предумишлена атака срещу цялата българска банкова система, основана на разпространяване на слухове и директен опит да се убие доверието на хората към банките и да се причини паника, при която да стане пожар и да изгори всичко“. И още: „... външнополитически сценарий, идващ от Кремъл, категорично не мога да изключа. Знаем, че в момента се решават нещата с Южен поток.”

Красен Станчев (пред сайта desebg.com): „Очевидно е, че правителството е било приватизирано от тези хора [Василев и Пеевски], а когато те започват да се карат, това се отразява на настроенията спрямо банката [КТБ]. (...) Фрапантното в този случай е, че политиката на едно правителство и един парламент за относително дълъг период от време е диктувана от интересите на една банка, по-скоро от двама души. Дали това е в интерес на хората? Очевидно не е. И това се вижда по обстоятелството, че след като са изтеглени държавните депозити, главоболията са за сметка на частните спестители. Но те сами са поели този риск, никой не ги е завел там насила“. И още, този път за ПИБ: „Хората знаят, че малките влогове са гарантирани. Но те знаят и друго: че КТБ ще изсмуче всички резерви. Затова и започват да си теглят парите.“

Кой печели от сътресенията около КТБ?

Петър Ганев (в бюлетина на Института за пазарна икономика): “Очевидно е, че „крахът” на банката [КТБ] не е причинен от натрупване на лоши кредити, а от координирана атака, породена от динамиката на политическата сцена”. И още: „Неслучайно там, където държавните компании държат парите си, е и мястото, където се случват такива катаклизми.“

Владимир Каролев (пред „24 часа“): „Причината е отново медийна и пропагандна атака, от една страна, както и непремерени и безотговорни изказвания на политици от практически всички водещи партии в страната (за държавни фалити, банкови фалити, клатения на банки и т.н.). (...) Прокуратурата пък ненужно огласи разследване срещу водеща фигура в БНБ, с което наля масло в огъня.”

Трябва ли да се страхуваме от това, което предстои в банковия сектор?

Петър Ганев (в бюлетина на ИПИ): “При нас я няма тази взаимообвързаност на банките, която би създала ефект на доминото - тоест, една банка дори и да фалира, това чисто оперативно не води до автоматични проблеми за всички останали.”

Георги Ганев (пред сайта ClubZ): „От всичко, което наблюдавам като данни за българската банкова система, тя има изключително високи ликвидни наличности.“

Красен Станчев (пред сайта desebg.com): “Важно е да се знае, че няма системен проблем в банковия сектор. Второ, има относително бързи действия на централната банка.“

Левон Хампарцумян (пред Нова телевизия): „Банковата криза от 1996-1997 година не може да се повтори заради ситуацията с КТБ. (...) Една банка не може да повлече останалите.”

Трябва ли да изтеглим парите си от банките?

Георги Ангелов (в профила си във Фейсбук): „Депозитите са защитени от държавата. Банките, БНБ и правителството имат необходимите ресурси за това. Вложителите няма да загубят пари.”

Георги Ганев (в профила си във Фейсбук): „Аз НЯМА да играя по свирката на шайка престъпници. Няма да се паникьосам [и да изтегля парите си].“

Дянков: Сценарии не могат да бутнат банковата система

http://pik.bg/дянков-сценарии-не-могат-да-бутнат-банковата-система-news197677.html

Дянков: Сценарии не могат да бутнат банковата система

Няма как да се събори банковата ни система със сценарии. Дори и в най-простия случай - ако някой има да връща кредити и иска да направи така, че да няма на кого да ги върне, това няма как да сработи. Може би има едно надценяване на такива способности. Toва коментира в интервю за "24 часа" бившият финансов министър в кабинета "Борисов" Симеон Дянков

"Нашите банкови регулации са по-строги от европейските и когато хармонизирахме законодателството си с ЕС, тази строгост остана. Затова банковата криза от 2008-2010 г. не удари България, въпреки че някои от банките майки навън не бяха в най-доброто си състояние. Отделно, трезорите ни държат много по-висока бърза ликвидност от една средноевропейска банка. Това е допълнителна застраховка срещу ефекта на изкуствената паника, когато някой се уплаши и тръгне да си тегли парите“, уточни той. 

„Вече има дата за изборите, има и дата за разпускане на парламента. Сега би трябвало нещата да са по-спокойни, защото напрежението идва от липсата на дневен ред“, твърди той пред изданието.

„Европа излиза от кризата, а у нас тези възможности не се използват. Когато нямаш растеж поради причини отвън, прибягваш до финансовите резерви и до заеми, за да компенсираш дефицита. Когато обаче вече имаш условия за растеж, а парите отиват за кърпене на нереформирани системи вместо например за капиталови разходи с гарантирана възвръщаемост, тогава пропускаш момента и създаваш проблеми, които някой ще трябва да решава утре. През изминалата една година се наливаха средства, за да се поддържа социално спокойствие. Това обаче е спирала надолу - нереформираните сектори искат все повече пари, без положението да се подобрява. В крайна сметка губиш и социалното спокойствие, губиш и ценно време“, казва още Дянков.



Самолет се заби в търговска сграда в Найроби

http://www.vesti.bg/novini/samolet-se-zabi-v-tyrgovska-sgrada-v-najrobi-6016214

Транспортен самолет се разби в търговска сграда малко след излитането си в сряда от главното летище на кенийската столица - най-натовареното в Източна Африка.

Спешните медици се срещат с ръководството си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168886

Продължават протестите на медиците в Спешна помощ. Те ще имат официална среща днес с ръководството на центъра. Целта е да се обсъдят проблемите и евентуалните решения по наболели теми, съобщи Нова тв.
Символичните протести на лекари, медицински сестри и шофьори в Бърза помощ бяха възобновени след поредната проява на агресия срещу лекар. Продължават протестите на медиците в Спешна помощ. Те ще имат официална среща днес с ръководството на центъра. Целта е да се обсъдят проблемите и евентуалните решения по наболели теми, съобщи Нова тв. Символичните протести на лекари, медицински сестри и шофьори в Бърза помощ бяха възобновени след поредната проява на агресия срещу лекар.

Все повече българи избират Белград за кратка почивка

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/07/02/2335272_vse_poveche_bulgari_izbirat_belgrad_za_kratka_pochivka/?ref=rss


Все повече туристи от България избират Белград за кратка почивка или така наречената сити брейк. За първите пет месеца на годината българите, които са пътували за сръбската столица, са се увеличили с 60 на сто на годишна база(при 28 на сто ръст общо на чуждестранните туристи). Това съобщи Миодраг Попович, генерален мениджър на туристическата организация на Белград. Заради този голям интерес от страна на българите организацията направи представяне на възможностите за туризъм пред български...

Най-важното от Варна и Черноморието във вчерашния 1 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256556

Клисарова: Ще подпомогнем пострадалите училища във Варна и Добрич с допълнителни средства В централния бюджет отделихме 100 млн.лв. допълнително за образование и при тази екстрена ситуация е важно да подпомогнем училищата във Варна и Добрич, пострадали от наводненията.

''Ислямът е вечен и съвършен''

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243324_%27%27%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B5%D0%BD%27%27

 Абу Бакр ал Багдади, мистериозният лидер на иракската сунитска групировка ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта), обяви създаването на халифат в завладените от неговата организация територии в Ирак и Сирия. По този начин той цели да заличи междудържавните граници, начертани след залеза на Османската империя. Но постига и още нещо: съживяването на една идея, която тъне в прах от десетилетия насам - създаването на глобален халифат. Съвсем скоро Близкият изток може да се "сдобие" с нов държавен ред, а надеждите за мир и стабилност в региона вече стават все по-безпочвени.

Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади

Крайната цел: глобален халифат

Привържениците на ИДИЛ са мюсюлмани-уахабити, които се самоопределят като салафити. Те проповядват ислямския интегрализъм и искат да наложат исляма като универсална религия. В основата на всичките им действия стои стремежът да наложат своята версия на сунитския ислям - т.нар. Салафия. Проповедниците на това религиозно течение се опитват да докажат вечната валидност на исляма. Те се отнасят враждебно към много от достиженията на съвременния свят и се борят за прочистването на омърсената от човека вяра в Бога. В техните представи ислямът е вечен и съвършен - и единствено той е достоен да поеме лидерската роля.

Салафитите аргументират политическата си дейност с постулатите на Корана, като крайната цел е обявяването на глобален халифат. Установяването на религиозен ред е общ стремеж на всички военизирани ислямисти, а от особено значение е въпросът за легитимния наследник на пророка Мохамед. Тъй като въпросът за политическото и религиозното наследство на Пророка остава навремето неизяснен, властта отива в ръцете на първите четирима халифи, наричани още Праведните - Абу Бакр, Омар, Осман и Али.

Шиитите не приемат това разпределение на наследството на Мохамед и признават единствено Али, четвъртия от праведните халифи. Оттук произтича и непримиримата вражда между салафити и шиити - вражда, която взима жертви и до днес. Само през последните няколко дни джихадистите от ИДИЛ избиха в Ирак стотици шиитски войници и полицаи.

Бойци на ИДИЛ в Сирия

Кутията на Пандора

Титлата "халиф", използвана от османските султани в продължение на над 400 години, е превръщала нейния носител във "владетел на всички правоверни" и "наследник на пророка Мохамед". След залеза на Османската империя халифатът успява да просъществува до 1924 година, когато е отменен от Кемал Ататюрк. Оттогава насам различни халифатски движения се опитват да възродят тази форма на управление, а надеждата им е, че халифатът ще превърне света в по-добро място за живеене.

Онези мюсюлмани, които разглеждат исляма като вечен и съвършен, мечтаят за ренесанс на ислямския Златен век. Днешната изостаналост на ислямския свят се дължи, според тях, на заговор на Запада - и най-вече на американците и ционистите, които искали да унищожат исляма. В този смисъл джихадистите от ИДИЛ отварят Кутията на Пандора - при това не само в Близкия изток.

Медиците в Спешна помощ се срещат с ръководството си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168884

Продължават протестите на медиците в Спешна помощ. Те ще имат официална среща днес с ръководството на центъра. Целта е да се обсъдят проблемите и евентуалните решения по наболели теми, съобщи Нова тв.
Символичните протести на лекари, медицински сестри и шофьори в Бърза помощ бяха възобновени след поредната проява на агресия срещу лекар. Продължават протестите на медиците в Спешна помощ. Те ще имат официална среща днес с ръководството на центъра. Целта е да се обсъдят проблемите и евентуалните решения по наболели теми, съобщи Нова тв. Символичните протести на лекари, медицински сестри и шофьори в Бърза помощ бяха възобновени след поредната проява на агресия срещу лекар.

Шефът на Спешна помощ кани на разговор лекари, сестри и шофьори

http://www.cross.bg/direktzionen-suvet-pomosht-1418640.html

/КРОСС/В 9 часа временно изпълняващият длъжността директор на "Спешна помощ" в София д-р Александър Златанов свиква дирекционен съвет, на който кани лекари, сестри и шофьори да споделят проблемите си. Свиквам дирекционен съвет, нещо, което не е правено никога досега. Той ще е във формат, освен ръководството, каня хора от всички среди и нива да дойдат и да се чуем. Защото подозирам, че дирекционен съвет се е събирал на определено високо ниво, но не са имали среща с хората, обясни той. Д-р Златанов заяви, че няма списъци с хора за уволнение заради участие в протестите. Медиците от Спешната помощ в столицата отново ще протестират, заради новите случаи на насилие срещу тях и с искане за по-високо заплащане.  

Никола Саркози вече е обвиняем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243323_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B5%D0%BC

 На бившия френски президент Никола Саркози беше повдигнато обвинение за търговия с влияние, предаде Франс прес. 

Според съобщение на прокуратурата, Саркози е заподозрян, че е

използвал положението и връзките си за получаване на вътрешна информация за хода на делото „Бетанкур“,

засягащо незаконно финансиране на неговата президентска кампания през 2007 г.

В края на март миналата година срещу бившия френски президент започна разследване по аферата „Бетанкур“. Подозренията бяха, че Саркози се е „възползвал от уязвимо лице“, тъй като е получил солидно дарение за предизборната си кампания от богатата наследница на империята „Лореал“ – Лилиан Бетанкур. 

Дарението е проблематично за Саркози, тъй като заради напредналата си възраст, деменция и Алцхаймер, Бетанкур не е била в състояние да взема решения. През 2011 г. тя бе поставена под попечителство иизгуби контрола върху козметичната компания

Сега разследващите твърдят, че в замяна на

информацията, подавана към Саркози от зам.-главния прокурор Жилбер Азибер,

на него е бил обещан престижен пост в Монако. На Азибер, както и на адвоката на Никола Саркози – Тиери Ерзог, за когото се смята, че е осъществявал връзката с висшия прокурор, също бяха повдигнати обвинения. 

Сред обвиненията към Саркози фигурират и активна корупция и нарушаване на професионална тайна, предава Франс прес. 

Според френското законодателство повдигането на обвинение показва, че съществуват „сериозни или логични доказателства“, насочващи към вероятно участие на заподозрения в престъпление, отбелязва Ройтерс. 

Проблемите на Саркози с правосъдието идват в момент, когато се засилиха

слуховете, че той ще поеме по-активна роля в политиката като оглави през есента своята консервативна партия Съюз за народно движение. 

Облаците над главата на Саркози се сгъстиха, след като през февруари възникнаха съмнения, че бившият френски президент е бил незаконно информиран, че е подслушван. 

Подслушването е било разпоредено през септември 2013 г. заради друго разследване, свързано с обвинения, че предизборната кампания на бившия президент през 2007 г. е била финансирана и от Либия, управлявана по това време от Муамар Кадафи. 

Компани: Да играем срещу Аржентина е сбъдната мечта

http://worldcup2014.actualno.com/Kompani-Da-igraem-sreshtu-Arjentina-e-sbydnata-mechta-news_37383.html

Капитанът на националния отбор на Белгия Венсан Компани заяви след класирането на тима за четвъртфиналите на световното първенство, че мач срещу Аржентина е сбъдната мечта. На осминафиналите на свето...

Куртоа: Меси изобщо не ме притеснява

http://worldcup2014.actualno.com/Kurtoa-Mesi-izobshto-ne-me-pritesnjava-news_37384.html

Вратарят на националния отбор по футбол на Белгия Тибо Куртоа заяви след класирането на тима си за четвъртфиналите на световното първенство в Бразилия, че няма нужда да гледа на видео играта на Лионел...

Парашутната кула в Плевен е демонтирана

http://pleven.actualno.com/Parashutnata-kula-v-Pleven-e-demontirana--news_37385.html

Парашутната кула, която се намира в парк "Кайлъка", е демонтирана преди около две седмици. Съоръжението било потенциално опасно, тъй като е доста старо и неподдържано. Опасност за минувачи...

Аксел Витсел: Имахме 38 удара в мача и победихме САЩ по красив начин

http://worldcup2014.actualno.com/Aksel-Vitsel-Imahme-38-udara-v-macha-i-pobedihme-SASht-po-krasiv-nachin-news_37387.html

Полузащитникът на националния отбор на Белгия Аксел Витцел заяви след класирането на тима си за четвъртфиналите на световното първенство, че срещу Съединените щати отборът е показал, че може да побежд...

Половината служебен кабинет от „Дондуков”2?

http://www.cross.bg/ministur-prezidenta-plevneliev-1418639.html

/КРОСС/ Голяма част от министрите в бъдещия служебен кабинет, който държавният глава Росен Плевнелиев ще обяви след разпускането на парламента на 6 август, ще бъдат измежду сегашните съветници и секретари на президента, пише в."Труд". "Имам готовност, имам и опита да създавам и сформирам служебни правителства", каза вчера Плевнелиев. Той поясни, че ще проведе консултации с всички партии, след като правителството подаде оставка. Желанието на Плевнелиев е да избягва имена на хора, които се свързват с политическа партия или финансова групировка. Една от най-сериозните кандидатури за служебен премиер е на началника на кабинета на президента Екатерина Захариева. В служебното правителство на Марин Райков тя беше вицепремиер и министър на регионалното развитие. За министър на регионалното развитие се спряга Йорданка Чобанова. Тя е съветник по европейските въпроси на Плевнелиев, а в служебното правителство бе шеф на кабинета на Захариева. Силна е и кандидатурата на Евгени Ангелов за министър на икономиката. Сега той е съветник на президента по икономическите въпроси. От средата на 2009 до края на 2011 г. той бе зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. За външен министър се очертава секретарят по външната политика на президента Тихомир Стойчев. Той е дипломат от кариерата в МВнР. Бил е временно управляващ и зам.-ръководител на посолството ни във Вашингтон

Търсят 100 работници да чистят Аспарухово

http://www.bnews.bg/article-109961

Сто човека ще бъдат назначени към варненското общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване”. Те ще помагат за ликвидиране на последиците от наводненията в "Аспарухово".

Части на столицата остават без вода

http://pik.bg/части-на-столицата-остават-без-вода-news197675.html

Части на столицата остават без вода

Във връзка с подмяната на спирателен кран в софийския кв. "Кръстова вада" се налага спиране на водоподаването от 10.00 ч. до 22.00 ч. в района на кв. "Кръстова вада", кв. "Манастирски ливади"-изток /около газостанцията на бул. "Луи Айер"/, в ж. к. "Малинова долина", по бул. "Симеоновско шосе" - между ул. "Околовръстен път" и ул. "Иван Странски", кв. "Витоша" - ж. к. "Макси", ж. к. "Градина". Това съобщиха от пресцентъра на "Софийска вода".

С понижено налягане от 10.00 ч. до 22.00 ч. ще бъде водата в кв. "Горна баня" - в района между бул. "Никола Петков", ул. "Бойчо Бойчев", ж. п. линията София-Перник и м. "Подлозище". Във връзка с текущ ремонт на водопровод на ул. "Тракийска могила", с. Световрачене, се налага спиране на водоподаването от 10.00 ч. до 22.00 ч. в района на с. Световрачене. Заради направата на водопроводна връзка на ул. "Георги Брадистилов", кв. "Студентски град", се налага спиране на водоподаването от 10.00 ч. до 20.00 ч. в района на ул. "Иван Багрянов", бул. "Г. М. Димитров" 57. Във връзка с подмяната на сградно отклонение на ул. "Беласица", Банкя, се налага спиране на водоподаването от 10.00 ч. до 15.00 ч. в района на улиците "Беласица", "Христо Ботев", "Ботьо Петков".

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа, като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата могат да получат повече информация на тел. 0700 12121. 

Промени в закони и ратификации очакват депутатите, ако има кворум

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168877

Ако днес парламентът събере кворум, депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за автомобилните превози. Преди това те трябва да гласуват няколко ратификации.
На днешното заседание ще се проведе и блиц-контролът, по време на който на депутатски въпроси ще отговарят премиерът и вицепремиерите. Ако днес парламентът събере кворум, депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за автомобилните превози. Преди това те трябва да гласуват няколко ратификации. На днешното заседание ще се проведе и блиц-контролът, по време на който на депутатски въпроси ще отговарят премиерът и вицепремиерите.

Икономисти и юристи се обявиха срещу опасните поправки за банките

http://www.cross.bg/institytzii-tekstove-bankite-1418638.html

/КРОСС/Икономисти и юристи се обявиха срещу предложението на БНБ за нови текстове в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор дори само за критики на банки. Според тях те са опасни, защото на практика ще доведат до цензура в медиите, тъй като всяка статия може да бъде преценена субективно за потенциално всяваща паника. Така гражданите няма да могат да се информират изобщо за състоянието на финансовите институции, обобщава "Сега". Предложението на БНБ е в противоречие с практиката в ЕС и особено в САЩ, където в разгара на финансовата криза преди 5 години съдът задължи банките да разкрият истинското си състояние на обществото, а нито една медия не пострада за критики към парично-кредитната система, тъй като водещ беше общественият интерес. Текстовете, предложени от БНБ, предвиждат тежки наказания за всеки, "който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението". Централната банка настоява санкцията да е от две до пет години затвор, а при причиняване на значителни вреди или получаване на значителни неправомерни доходи - от пет до 10 години и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв. "Смятам, че е грешка да се търси толкова сериозна регулаторна промяна след проблемните дни на банковия сектор", обясни пред БНР икономистът от "Индъстри уоч" Георги Стоев

Ранно предупреждение за наводнение ще обхване 50% от софиянци до 2020г., предвижда стратегия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335012_ranno_preduprejdenie_za_navodnenie_shte_obhvane_50_ot/?ref=rss


Видеонаблюдение във всички училища и детски градини, система за ранно предупреждение за наводнения, която да обхване 50% от населението, и изграждането на полигон за обучение на гражданите за действия при бедствия. Това са част от заложените промени в нова Стратегия за сигурността на територията на София от 2014 до 2020г., която е публикувана на сайта на общинския съвет за обществено обсъждане.

В документа се предвижда до 2018 г. във всички 390 училища и детски градини да има камери...

Росен Плевнелиев ще бъде домакин на вечеря ифтар по случай свещения месец Рамазан

http://pik.bg/росен-плевнелиев-ще-бъде-домакин-на-вечеря-ифтар-по-случай-свещения-месец-рамазан-news197674.html

Росен Плевнелиев ще бъде домакин на вечеря ифтар по случай свещения месец Рамазан

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде домакин на вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На празничната вечеря са поканени да присъстват представители на всички традиционни вероизповедания в България, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министри, лидери на парламентарно представените политически партии, представители на дипломатическия корпус, учени, хора на изкуството.

От встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев провежда редовен диалог с основните вероизповедания у нас и традиционно почита техните празници. Домакинството на президента на тазгодишната вечеря ифтар е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Ако има кворум: Промени в закони и ратификации очакват депутатите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168875

Ако днес парламентът събере кворум, депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за автомобилните превози. Преди това те трябва да гласуват няколко ратификации.
На днешното заседание ще се проведе и блиц-контролът, по време на който на депутатски въпроси ще отговарят премиерът и вицепремиерите. Ако днес парламентът събере кворум, депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за автомобилните превози. Преди това те трябва да гласуват няколко ратификации. На днешното заседание ще се проведе и блиц-контролът, по време на който на депутатски въпроси ще отговарят премиерът и вицепремиерите.

Ливърпул и Барселона започват преговори за Суарес

http://www.cross.bg/syares-livurpyl-barselona-1418637.html

/КРОСС/ Ръководствата на Ливърпул и Барселона ще започнат преговори за трансфера на Луис Суарес в сряда. Това съобщава авторитетното английско издание Liverpool Echo. Изпълнителният директор на „червените" Йън Ейър ще се срещне с представители на „каталунския" гранд в Лондон, като на срещата ще бъде обсъдено и привличането на Алексис Санчес на „Анфийлд". От Барселона са осъществили контакт с колегите си от Ливърпул веднага щом Суарес поднесе публичните си извинения за инцидента с Джорджо Киелини по време на Световното в Бразилия. Според информациите, Ливърпул не би се разделил със звездата си за сума по-малка от 70 млн. паунда, въпреки тежкото наказание, което понесе Суарес. Различни източници твърдят, че клаузата в договора на уругваеца, според която той може да напусне „Анфийлд", ако някой клуб я плати, е между 70 и 80 млн. паунда, пише Gong.  

Пътна обстановка в страната - 2 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256614

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Сливен: Монтиране на 13 броя рекламни съоръжения до 30.06.2014 г., при км 240+660 дясно, км 242+264 ляво, км 242+300 дясно, км 243+741 ляво, км 243+752 дясно, км 245+660 дясно, км 245+692 дясно, км 247+349 ляво, км 251+302 дясно и км 269+840 ляво.

Русия връща петилетките

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c1649ea/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Crusiia0Evryshta0Epetiletkite0H17540A90C/story01.htm

5-годишните стратегии ще бъдат представени по-късно през юли, посочиха от президентската администрация


Спират движението на камиони през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168427

От 1 юли до 15 септември 2014 г. през уикендите ще се ограничава движението по шест основни пътни артерии в страната на камиони над 12 тона, селскостопанска и строителна техника. Това гласи заповед на шефа на Агенция “Пътна инфраструктура” Стефан Чайков, публикувана вчера на сайта на ведомството.
Забраната се отнася за пътищата Русе-Велико Търново, От 1 юли до 15 септември 2014 г. през уикендите ще се ограничава движението по шест основни пътни артерии в страната на камиони над 12 тона, селскостопанска и строителна техника. Това гласи заповед на шефа на Агенция “Пътна инфраструктура” Стефан Чайков, публикувана вчера на сайта на ведомството. Забраната се отнася за пътищата Русе-Велико Търново,

Премиерът благодари на Алмуния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243322_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BB%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Премиерът Пламен Орешарски благодари лично на зам.-председателя на ЕК и еврокомисар за конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и кооперативния стил на работа с правителството по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за банковата система у нас. От пресслужбата на кабинета уточниха, че в телефонен разговор Орешарски е запознал еврокомисаря с преодоляването на създалото се напрежение вследствие на атаката срещу някои български банки. България не е първата, която ползва механизма за подкрепа на банковата система. Той е отработен в ЕС и от него се е възползвала дори Германия. От ЕК заявиха, че продължават да държат връзка с българските власти и случващото се по линия на одобрената схема за осигуряване на ликвидност, която е под нейния мониторинг. Правителството разполага със солиден резерв и няма място за паника, сметките на борда не е нужно да се пипат, коментира пък финансистът Емил Хърсев. Според него одобрението за предоставяне на държавна помощ от ЕК доказва, че системата е стабилна и хората не бива да се притесняват. Практически България няма нужда от подобна подкрепа, защото в страната има достатъчно средства, за да се справим със ситуацията, смята и финансистът Бисер Манолов, който уточни, че ходът се прави, за да се успокоят вложителите.

Саркози с обвинение в корупция и търговия с влияние

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/sarkozi-s-obvinenie-v-korupciia-i-tyrgoviia-s-vliianie-6016211

На бившия френски президент беше повдигнато обвинение за търговия с влияние и корупция във връзка с делото „Бетанкур“

Никола Саркози вече е обвиняем

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/nikola-sarkozi-veche-e-obviniaem-6016211

На бившия френски президент беше повдигнато обвинение за търговия с влияние и корупция във връзка с делото „Бетанкур“

След повече от 15 часа разпит обвиниха Саркози

http://www.cross.bg/sled-poveche-ot-chasa-razpit-obviniha-sarkozi-1418635.html

/КРОСС/Френската прокуратура повдигна официално обвинение на Никола Саркози за търговия с влияние. Бившият държавен глава е заподозрян, че е използвал положението и връзките си за получаване на вътрешна информация за хода на т. нар. дело „Бетанкур". То засяга незаконно финансиране на неговата президентска кампания през 2007 година от наследницата на френската козметична компания „Л'Ореал" Лилиан Бетанкур. Саркози беше задържан във вторник сутринта и разпитван в продължение на повече от 15 часа.

Григор Димитров излиза пълен с увереност, за да детронира шампиона Мъри

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/02/2335307_grigor_dimitrov_izliza_pulen_s_uverenost_za_da/?ref=rss


Григор Димитров оправда предварителните очаквания за силно представяне на "Уимбълдън" и за първи път в кариерата си достигна четвъртфиналите на най-стария тенис турнир, който спечели като юноша през 2008 г. 

Сега обаче 23-годишният български тенисист има възможност да докаже, че заслужава прогнозите на големите специалистите, които му предричат бляскаво бъдеще и го определят за следващия голям шампион. 

Димитров ще се изправи срещу миналогодишния шампион Анди Мъри в опит...

Шаренкова: Идеите през последните години се подменят с опорни точки

http://www.cross.bg/sharenkova-partiyata-podmenyat-1418634.html

/КРОСС/ „Хора от цялата страна застанаха зад нашето предложение за смяна на ръководството на БСП. Има криза в идеята или по-скоро в това, че не си говорим за идеите, а ние имаме доста такива. Светли идеи, за които сме дали живота си. Кризата в БСП е системна и е обхванала всички елементи на партията. Промяната не може да дойде отдолу нагоре, а само обратното." Това заяви в сутрешния блок на БНТ Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на БСП и председател на Форум „България-Русия. Припомняме, че активисти на БСП настояват за свикване на конгрес на партията, на който да бъде избрано ново ръководство на партията. Тя бе категорична, че с това не се търси преврат, а просто свикване на конгреса на БСП, на който всеки да каже какво мисли. Шаренкова многократно повтори, че тя и колегите й, които застават зад идеята за промени в ръководството на БСП, не са превратаджии. „Идеите през последните години се подменят с опорни точки, а разговорите за политики с PR технологии. Сергей Станишев би трябвало да се вслуша в нашите гласове и в собствената си съвест", допълни тя. На въпрос кой би бил новият лидер Шаренкова отговори, че конгресът ще е за това - хора, които имат потенциал да поведат БСП, да докажат това на едно събрание и честно да бъдат избрани.  

Искат Стефан Данаилов за нов шеф на БСП, той отказа

http://pik.bg/искат-стефан-данаилов-за-нов-шеф-на-бсп-той-отказа-news197672.html

Искат Стефан Данаилов за нов шеф на БСП, той отказа

Стефан Данаилов бил единствената консенсусна фигура в БСП, която можела да оглави левицата, да я спаси от разпад и да я консолидира преди изборите на 5 октомври, пише "Преса". Идеята на членовете на дискусионен клуб "Георги Кирков" била да предложат на Ламбо поне за шест месеца да застане начело на БСП. Дотогава спокойно щели да се номинират претенденти за лидери на столетницата, които да минат през гласуване от местните структури.

Актьорът обаче категорично отхвърлил предложението да застане на начело на партия точно в този труден за него момент. Друга идея на т.нар. вътрешна опозиция била да предложат временно ръководство от трима или петима активисти, които да покажат на червените избиратели, че нещо в партията се променя.


Слънчева и топла сряда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168866

Днес ще бъде слънчево, в следобедните часове над източните и планинските райони с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София – около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус. Днес ще бъде слънчево, в следобедните часове над източните и планинските райони с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София – около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.

Шефът на пернишката болница: Трябва да лекуваме болните по - лошо или да съкратим персонал

http://www.zapernik.com/obshtestvo/shefut-na-pernishkata-bolnica-tryabva-da-lekuvame-bolnite-po_32807/

Областните болници в страната излязоха с декларация за очаквани фалити, ако бюджетите им бъдат намалени с 33%. Лечебните заведения не могат да свият дейността си, тъй като обслужват огромни райони и пациентите им са предимно спешни. Затова лекарите настояват за спешна актуализация на бюджета на касата.
 

Областните болници покриват големи райони и по никакъв начин не могат да ограничат дейността си. „Ние имаме голям процент преминали спешни пациенти...

Продължава

Слънчева сряда със слаб вятър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168864

Днес ще бъде слънчево, в следобедните часове над източните и планинските райони с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София – около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус. Днес ще бъде слънчево, в следобедните часове над източните и планинските райони с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София – около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Фокус.

Кворумът зависи само и единствено от ГЕРБ

http://www.cross.bg/gerb-promenite-purva-1418633.html

/КРОСС/От днес Народното събрание разчита изцяло на депутатите от ГЕРБ, след като вчера "Атака" обяви, че ще бойкотира пленарната зала до края на мандата на 6 август. Волен Сидеров декларира, че не вижда смисъл от по-нататъшно участие в работата на НС. "За какво да влизаме, след като е ясно, че трябва да се ходи на избори. Ясно е, че този кабинет е изгубил доверието и трябва да си ходи. Това трябва да стане час по-скоро, няма нужда да се удължава с месеци на агония, с месеци на договаряне, на задкулисие, които нищо друго хубаво няма да родят освен някакъв нов политически заговор", обясни той. По думите му правителството и кворумът в парламента се поддържат благодарение на подкрепата на Бойко Борисов, който умишлено бавел предсрочните избори. Причината за това била, че бившите управляващи, заедно с БСП и ДПС, задкулисно редят следизборния кабинет.  Новината за оттеглянето на "Атака" от парламента не притесни управляващите."Въпросът дали ще има кворум не е към мен и зависи от всички политически сили", лаконично коментира председателят на НС Михаил Миков от БСП. Йордан Цонев обясни, че за ДПС най-важни са законовите мерки за поддържането на финансовата стабилност, като промените в Наказателния кодекс за банките, както и приемането на онези закони, без които можем да бъдем санкционирани от ЕС. Герберите също акцентират върху евроинтеграционните закони

Официално: Диего Коща е футболист на Челси

http://football.actualno.com/Oficialno-Diego-Koshta-e-futbolist-na-Chelsi-news_37376.html

Челси обяви официално привличането на нападателя на Атлетико Мадрид Диего Коща. Новината бе съобщена както на сайта на сините, така и на мадридчани. Лондончани ще платят клаузата за разтрогване на до...

МВР затваря масово столовете и бюфетите си

http://society.actualno.com/MVR-zatvarja-masovo-stolovete-i-bufetite-si-news_37377.html

Заповед да не работят получи персоналът, който обслужва столовете в системата на вътрешното министерство. Служителите от звено „Обществено хранене” предстои да бъдат съкратени. До...

И малкият Меси изгледа победата на Аржентина

http://worldcup2014.actualno.com/I-malkijat-Mesi-izgleda-pobedata-na-Arjentina-news_37378.html

Радостта и удовлетворението от четвъртфинала на Мондиала нямат граници. Доказаха го аржентинците с победата си с 1:0 над Алжир. Лионел Меси отпусна емоциите още в съблекалнята. Меси, Ди Мария и Езекие...

20 болести се лекуват с топла вода

http://health.actualno.com/20-bolesti-se-lekuvat-s-topla-voda-news_37380.html

Редица заболявания реагират добре и дори се лекуват с прост и лесен метод, известен на японците от векове. Пиенето на топла вода сутрин на гладно се препоръчва при различни състояния. Това подобрява...

Рекордьорът Хауърд: Оставихме сърцата си на терена, но не сбъднахме мечтата си

http://worldcup2014.actualno.com/Rekordioryt-Hauyrd-Ostavihme-syrcata-si-na-terena-no-ne-sbydnahme-mechtata-si-news_37381.html

Вратарят на САЩ Тим Хауърд влезе във футболната история, след като направи уникалните 16 спасявания в осминафиналния мач от Мондиал 2014 срещу Белгия снощи. Това е рекорд за една среща на Световно пър...

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=256596

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 2 юли - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - кв."Чайка" бл.1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11, бул.

Икономическата комисия в НС ще обсъди ветото на президента

http://www.cross.bg/prezidenta-ikonomicheskata-potrebitelite-1418632.html

/КРОСС/ Икономическата комисия в парламента ще обсъди законопроекта за т.нар. фирми за бързи кредити. Неговите вносители предлагат лицензирането и регулацията за небанковите дружества, които дават кредити за потребителите, да бъде извършвана от Комисията за финансов надзор, а не както досега - от Българската народна банка. Освен това фирмите ще трябва да доказват 1 млн. лева капитал. Очаква се комисията да разгледа и ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за защита на конкуренцията, с който се въвежда понятието "значителна пазарна сила". Опасенията на президента срещу закона са, че той ще доведе до поскъпване на хранителните стоки в големите търговски вериги, за каквото предупредиха от бранша. Според вносителите обаче промените ще регулират отношенията между веригите, доставчиците и потребителите.  

Увеличаване на парите за общините и някои министерства, обсъжда кабинетът

http://www.cross.bg/kabinetut-ministrite-parite-1418631.html

/КРОСС/ Допълнителни бюджетни трансфери към общините, както и увеличаване на парите за енергийното и за външното министерство ще обсъди кабинетът на редовното си правителствено заседание. Очаква се също така министрите да коментират и изпълнението на бюджета на Здравната каса, но за миналата година, а не за полугодието на 2014 г. В предварителния дневен ред на министрите е създаването на комитет за отбелязване на участието на страната ни в Първата световна война, както и редица промени в нормативни актове.  

4102 (банкова антиутопия)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/07/02/2334281_4102_bankova_antiutopiia/?ref=rss


Синът ми ме издаде. Осъдиха ме за престъпление против банковата система. В детската градина ги обучават да докладват всеки, който говори лошо за банките. Разбира се, като всички български семейства от години не употребяваме думата банка от страх да не попаднем под тежките удари на закона. Веднъж обаче го предупредих да не яде една ябълка, тъй като е изгнила. Оказа се, че децата са тренирани да откриват всякакви синоними и названия, използвани със значението банка, а гнили ябълки бил точно такъв...

Църквата иска резиденцията на посланика ни в Берлин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168353

Правителството е на път да даде сградата на резиденцията на българското посолство в Берлин на църквата. Целта е там да се настани седалището на Западноевропейската митрополия на Българската православна църква. Митрополит Антоний иска да ползва сградата временно за 10-20 години. Имотът в момента не се ползва от посланик Ради Найденов. Правителството е на път да даде сградата на резиденцията на българското посолство в Берлин на църквата. Целта е там да се настани седалището на Западноевропейската митрополия на Българската православна църква. Митрополит Антоний иска да ползва сградата временно за 10-20 години. Имотът в момента не се ползва от посланик Ради Найденов.

Симеон Дянков, екслузивно за "24 часа": Всички харчим непроизведеното, сигурно условие за нови кризи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168598

Какво установихте - научиха ли си уроците от кризата политици, банкери, обикновени хора. Свърши ли животът на кредит, или иначе казано харчене в аванс на това, което още не си произвел?
- Харченето в аванс е сигурно условие за нови кризи. Европа няма да е готова за фискален съюз през следващите няколко мандата, въпреки че сега Жан-Клод Юнкер поем Какво установихте - научиха ли си уроците от кризата политици, банкери, обикновени хора. Свърши ли животът на кредит, или иначе казано харчене в аванс на това, което още не си произвел? - Харченето в аванс е сигурно условие за нови кризи. Европа няма да е готова за фискален съюз през следващите няколко мандата, въпреки че сега Жан-Клод Юнкер поем

Цялото семейство на Мариян Христов гледа световното с фланелки на Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168559


"Германците направо ме докараха до лудост. С Диана и децата, цялото семейство сме се строили с фланелки на Германия и гледаме. И на четиримата ни скъсаха нервите срещу Алжир." Това разказва пред "24 часа" първият и засега единствен българин, ставал шампион в Бундеслигата - Мариян Христов. "Но в елиминационната фаза на абсолютно всички фаворити им

Скандал! Вигенин урежда с постове у нас и в чужбина 105 червени калинки

http://pik.bg/скандал-вигенин-урежда-с-постове-у-нас-и-в-чужбина-105-червени-калинки-news197598.html

Скандал! Вигенин урежда с постове у нас и в чужбина 105 червени калинки

Отиващо си провалено правителство на Пламен Орешарски ударно сключва рискови сделки и масово назначава червени и удобни калинки на възлови позиции в държавната администрация. Един от рекордьорите е Външно министерство, пише faktor.bg.

Медията пуска информация от източници от дипломатическите среди, че само дни след като Станишев и Местан потвърдиха, че правителството няма бъдеще и влизаме в цикъл на предсрочни избори, външният министър Кристиян Вигенин е утвърдил в средата на юни скандална заповед № ЧР-95-00-153, с която 105 служители от ведомството получават кариерно израстване и задгранични назначения (виж прикачения файл).

Късмет с преназначения на сигурни и топли местенца, на длъжност началник отдел в ЦУ на МВнР са извадили 12 служители. Повечето от тях заемат дипломатически постове в наши представителства в чужбина.

Други 90 отличници са получили заповеди и министерски гаранции, че след приключване на дипломатическите им мандати по света ще бъдат преназначени и няма като простосмъртните българи да се редят по трудовите борси. Още трима други служители пък са получили според Закона за дипломатическата служба временен дипломатически ранг и задгранични командировки в съседни държави.

Просто като на пожар си уреждат свои доверени лица по възлови местенца. Става дума за проверени верни на БСП и кръга около Станишев хора, или пък за техни деца. Това правителство си отива след тотален провал и в морален план то няма право да прави тези безотговорни назначения. Спокойно можеше да се изчака и процедурата да мине или при служебния, или при следващия редовен кабинет. Така обаче не само ще бъде гарантирана сигурността на доверените на властта, но и ще се блокира, а може би и бойкотира работата на дипломатическата администрация при едно следващо управление, коментира наш дипломат, пожелал анонимност. 

Според него става дума за проверени хора, много от които пряко или косвено са свързани с комунистическата номенклатура, тайните служби и задкулисни корпоративни среди и лобита на магистрати. Източници от Външно коментират, че влиянието на Моника Станишева и тук е изключително силно. Самият Вигенин е от най-близкото обкръжение на абдикиралия от държавата и партията си Станишев.

Очаква се в близките дни външният министър да уреди още свои хора, а заповедите им в момента се изготвят.

От ГЕРБ днес алармираха, че подобна е и ситуацията в МВР. След скандалното приемане на новия закон, до дни се очаква масово назначение на постоянни длъжности на полицейски началници в цялата страна. До сега те умишлено се водеха временно изпълняващи длъжностите, защото бяха посочени от Йовчев и Лазаров без конкурс. А сега послушните и преданите ще получат за награда постоянни назначения.

Има опасност с безпринципни назначения в последните дни кабинетът на Орешарски да блокира цялата държавна администрация, а това да провали всеки опит на следващата власт за реформи и ефективност.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/sofiyaot-zala-provede-1418629.html

/КРОСС/ София.От 9.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. София.Държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде домакин на вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. София.На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще награди с висши държавни отличия големи български спортисти. София.От 9.30 часа в Университета за библиотекознание и информационни технологии ще се състои работна среща с участието на заинтересованите страни на тема „Електронна здравна интероперабилна рамка за България". София.От 11.00 часа заместник-кметът на Столичната община Ирина Савина ще провери напредъка на проект: „Изграждане на инженерна инфраструктура на ВиК мрежата на град Банкя и на кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и село Иваняне, район „Банкя" - главни канализационни колектори и подмяна на съществуващи водопроводи попадащи по трасетата им". София.От 11.00 часа на бул. „Джеймс Баучер" 23 (южно от резиденция „Лозенец") ще бъде представен анализ на института „Иван Хаджийски" за политическия юни. София.От 11.00 часа в залата на Съюза на българските журналисти на ул. „Граф Игнатиев" №4 ще се проведе среща-разговор с Н.Пр

Фалшивите тапии в нета струват от 400 до 5600

http://www.cross.bg/ministerstvo-prosvetnoto-sredno-1418630.html

/КРОСС/Продавачи на дипломи в нета изправиха на нокти просветното министерство. Министър Клисарова изпрати писмо до прокуратурата с молба да извърши проверка по сигнали за търговия с документи за средно и висше образование, пише "Сандарт". За първи път в съобщения на "търговци" се твърди, че документът, който купувате, може да има всички необходими защити, които дава и просветното министерство. Ако действително някой търгува с такива дипломи, това би означавало, че в далаверата има замесени хора както от ведомството, така и от вузовете. Възможно е обаче просто продавачите на незаконни документи да подвеждат клиентелата си. Просветното министерство е получило няколко сигнала за подобни оферти, публикувани в сайтове за обяви. Последните от тях бяха публикации в пресата, след като репортер е получил такова предложение от сайта diplomite.wordpress.com. Трябва ви фалшива диплома? Може да си я купите и за 400, и за над 5000 лева. Зависи за какво ви е нужна. Ако сте сигурни, че работодателят ви няма да проверява автентичността на документа ви в сайта на образователното министерство, може да минете и тънко. Ако ви трябва тапия за времето преди 2009 година, също ще ви излезе по-евтино. Причината е, че след това просветното министерство въвежда защита на тапиите с холограмни стикери, което прави фалшификацията по-трудна. Най-скъпо е да се сдобиете с диплома за магистър, която при това има всички екстри на просветното ведомство. Тя ще излезе общо 5600 лева

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-razgovor-zhivo-1418628.html

/КРОСС/ bTV, "Тази сутрин" Тема:Готви ли се вътрешен преврат в БСП? Гост: Мая Манолова Тема Защо скочи цената на тока? Тема Защо МВР издаде заповед на своите служители да ходят на работа, но да не вършат нищо? Тема Атаката срещу банките.Гост: Милен Велчев Тема Мачът на Гришо Нова ТВ, "Здравей, България" Тема: Подробности за задаващата се криза в здравеопазването и отговор на въпроса „След протестите в Спешна помощ започват ли да гърмят и болници?" Тема: „Атака" напусна парламента - приключенията на Волен Сидеров от Варадеро до Москва през Париж и Брюксел. Тема: На живо - събарят още незаконни къщи. Ще легнат ли пред багерите обитателите на „Гъбената махала" във Варна? Тема: Ще ни хване ли тока и с колко? Тема: Кой накара фирми да теглят пари в деня Х и има ли повече кражби от буркан банк по домовете? Тема: На живо - започва кастинга за X Factor БНТ1, "Денят започва" Тема: Световното по футбол с Румен Бахов. Тема: Бунт в червените редици - защо активисти на БСП настояват за промени в ръководството - разговор със Светлана Шаренкова. Тема: Как един мексикански писател написа писмо до Христо Стоичков 20 години след като отборът на България отстрани Мексико на Световното през 94 г. Тема: На живо от Варна - Има ли опасност от хепатит в морето и добро ли е качеството на питейната вода?Тема: Какво се случва в левицата - разговор с Румен Гечев

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168913

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1418625.html

/КРОСС/ Проф. д-р Банко Банков, белетрист, драматург, 78 г.Галина Щърбева, журналистка в Нова телевизия.Георги Иванов, първият български космонавт, 74 г.Георги Иванов-Гонзо, спортен директор на ПфК „Левски", 38 г.Денчо Бояджиев, кмет на Разград, 62 г.Димо Тонев, бивш волейболист, 50 г.Ернестина Шинова, актриса.Илиан Илиев, треньор по футбол, 46 г.Кирил Ананиев, финансист, съветник на премиера Орешарски, 59 г.Красимир Кънев, учредител и председател на Българския хелзинкски комитет, 56 г.Проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет, преподавател в УНСС, 57 г.Росица Кирилова, поп певица.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/bulgariya-kritiki-spechelili-1418627.html

/КРОСС/ в. Капитал ДейлиРазривът в управлението на европейските фондове за селско стопанство е на своя връх - във вторник агроминистърът Димитър Греков втвърди тона към ръководството на фонд „ Земеделие" и за втори път в последните седмици обяви, че ще поиска оставки. Реално сблъсъкът е по-едър: от едната страна е ДПС, която и чрез министъра иска да овладее ръководството на фонда, а от друга - БСП, която е назначила сегашното. в. 24 часаМВР вече е най-големият работодател в България, след като щатът на министерството бе обявен официално.Точно 52 900 полицаи и служители има вътрешното министерство според новия устройствен правилник, предложен от вицепремиера Цветлин Йовчев за одобрение на правителството.За сравнение компанията с най-много работници през 2013 г. е била Национална компания „Железопътна инфраструктура" с 13 000 заети. в. СегаОценките са от "грешка" и "нелепост" до "коридор за корупция" и "пълна цензура"Икономисти и юристи се обявиха срещу предложението на БНБ за нови текстове в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор дори само за критики на банки. Според тях те са опасни, защото на практика ще доведат до цензура в медиите, тъй като всяка статия може да бъде преценена субективно за потенциално всяваща паника. Така гражданите няма да могат да се информират изобщо за състоянието на финансовите институции

Срамота! Le Monde diplomatique със скандални твърдения за „македонски език”

http://frognews.bg/news_72425/

В 15-ти брой на изключително авторитетното и сериозно дипломатическо списание Le Monde diplomatique се появи странна и повече от спорна статия, подписана от Лоран Жеслин, озаглавена „Братска страна и сестрински език” („Bruderland und Schwestersprache” – ние четем германската версия на изданието – б.ред).

Станишев мълчи до събота остава ли начело на БСП

http://www.cross.bg/stanishev-plenyma-politicheski-1418626.html

/КРОСС/До събота Сергей Станишев няма да каже дали остава начело на БСП, или ще сдаде поста преди Бузлуджа. За тогава е свикано отложеното от понеделник заседание на Националния съвет, пише "24 часа". В дневния ред на пленума обаче няма планирана точка за свикване на извънреден конгрес. "Решението е само и единствено на Станишев. Ако реши да си тръгне от БСП - той може да го направи. Ако реши да остане начело на партията - ние съвсем спокойно можем да удържим позицията той да остане. Можем да удържим и едната, и другата ситуация както на пленум, така и на конгрес." Това заяви член на червеното Изпълнително бюро. На заседанието му вчера обаче темата не е била обсъждана. Станишев мълчи и не казва дори на най-близките си какво ще е решението му. Заради заседанието на соцръководството вчера той отложи пътуването си до Брюксел и заклеването си като евродепутат. Затова червени очакваха, че на бюрото ще бъде обсъдена и важната тема за конгреса, но това не станало. По-късно и пред журналисти Станишев отказа да отговори дали е склонен като изпреварващ ход сам да поиска заседание на конгреса, след като в понеделник над 25 видни социалисти от дискусионния клуб "Георги Кирков" настояха за незабавното свикване на висшия партиен орган, който да избере ново ръководство. "Няма да обсъждам дискусионни клубове", лаконичен бе лидерът. Той обясни, че не е в Брюксел, защото "стабилността в държавата е по-важна"

Животът е редуване на избори

http://www.cross.bg/zhivotut-izbori-redyvane-1418624.html

/КРОСС/Мишел дьо Нострадам (1503 - 1566), наричан Нострадамус - френски лекар, математик и астролог, станал известен с пророчествата си за бъдещи войни и бедствия и техните последвали тълкувания: Животът е редуване на избори.

2 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=256613

Събития 1556 г. — Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. — Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. — Континенталният конгрес гласува за обявяване на независимост на Тринадесетте колонии (САЩ) от Великобритания.

Вилмотс: Изпуснахме поне 15 положения за гол

http://worldcup2014.actualno.com/Vilmots-Izpusnahme-pone-15-polojenija-za-gol-news_37372.html

Селекционерът на Белгия Марк Вилмотс смята, че неговият отбор напълно заслужено се е класирал за четвъртфиналите на Световното. Снощи „червените дяволи“ победиха САЩ с 2:1 в оспорв...

Добро момче или мачо - кого предпочитат жените?

http://interest.actualno.com/Dobro-momche-ili-macho---kogo-predpochitat-jenite-news_37373.html

Започвайки мимолетна връзка жените се ориентират преди всичко от физическата привлекателност на мъжа. Но когато става въпрос за продължителни отношения, добротата и отзивчивостта на партньора са по-ва...

Лукаку: Когато съперникът се измори, ние превключваме на по-висока скорост

http://worldcup2014.actualno.com/Lukaku-Kogato-sypernikyt-se-izmori-nie-prevkluchvame-na-po-visoka-skorost-news_37375.html

Един най-добре представилите се футболисти в снощния мач на Белгия Ромелу Лукаку е много щастлив от класирането на четвъртфиналите. "Осъзнах, че не трябва да бъда под толкова голямо напрежение. ...

"Газпром" обсъжда мерки за енергийна сигурност на 10 юли

http://europe.actualno.com/Gazprom-obsyjda-merki-za-energijna-sigurnost-na-10-uli--news_37374.html

Директорите на руския газов гигант "Газпром" ще обсъдят допълнителни мерки за сигурността на доставките на синьо гориво за Западна Европа. Това ще се случи на заседание на 10 юли, предаде РИ...

Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна

http://www.cross.bg/bogoroditza-devoiika-drehata-1418623.html

/КРОСС/Полагане одеждата на св. Богородица във Влахернската църква В дните на византийския имератор Лъв Велики (царувал от 457 г. до 474 г.) в Цариград живеели двама братя в сенаторски сан - Галвий и Кандид. С разрешение на царя те предприели пътуване из Палестина, за да се поклонят на светите места. Отишли и в Назарет да видят къщата, в която св. Дева Мария получила архангелското благовестие, че ще стане майка на Спасителя Христос. По Божие внушение те влезли в дома на една девойка - благочестива еврейка. Тази девойка пазела в тайна стаичка, осветявана от свещи и благоухаеща от тамян, дрехата на св. Богородица, от която мнозина получавали изцеление от разни болести и недъзи. На братята направило впечатление, че при този дом се трупали много болни. Пък и сами почувствали, че съцата им пламтят като на Лука и Клеопа, когато на път за Емаус разговаряли с възкръсналия Христос. Те поискали да узнаят на какво се дължи това. Девойката им разказала, че била получила дрехата на св. Богородица по наследство от своя сродница девойка, която имала тази дреха като предсмъртно завещание от св. Богородица. Така дрехата била предавана от девойка на девойка досега. Девойката разказала, че вече нямала от рода си друга девойка, на която да предаде тайната, а била вече в напреднала възраст. Дрехата била поставена в ракла - ковчег на подходящо място в стаята. Около раклата имало запалени лампади и благоуханни аромати. Двамата братя паднали на колене и се молили цяла нощ пред раклата

Празничен фойерверк или взрив отекна тази сутрин в Перник в 4:56 часа

http://www.zapernik.com/obshtestvo/praznichen-foierverk-ili-vzriv-otekna-tazi-sutrin-v-pernik-v_32806/

Празничен фойерверк или взрив се чу рано тази сутрин в Перник, установи проверка на ZaPernik.com.

В 4:56 часа силен и кратък звук отекна в целия град, като най - силно се чу в района на центъра. Кучетата се разлаяха, а аларми на автомобили се включиха.

Работничка в автокозметичен център "Релакс" в квартал "Селото" (бивш "Дараците"), когато чула тътена била в кафенето към търговския обект. Излязла навън и видяла светлина в небето,...

Продължава

2 юли в историята

http://www.cross.bg/vietnam-polet-vreme-1418622.html

/КРОСС/1556 г. - Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. - Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур.1776 г. - Континенталният конгрес гласува за обявяване на независимост на Тринадесетте колонии (САЩ) от Великобритания.1819 г. - Със закон в Англия се забранява наемането на деца под 9 години във фабриките и се ограничава работния ден до 12 часа за децата до 16-годишна възраст.1853 г. - С преминаването на река Прут от руската армия започва Кримската война.1900 г. - Граф Фердинанд фон Цепелин извършва първия полет с дирижабъл край Боденското езеро, Германия, продължил 18 мин.1934 г. - Със смъртта на Ернст Рьом приключва Нощта на дългите ножове.1937 г. - Амелия Ерхарт и нейният навигатор за последен път са чути над Атлантическия океан, докато се опитват да осъществят първия околосветски полет със самолет над екватора.1947 г. - СССР отказва да се включи в Плана Маршал за възстановяване на съюзническите страни в Европа след Втората световна война.1949 г. - Георги Димитров умира. Министър-председател на България става Васил Коларов.1954 г. - Започва да функционира телевизионна мрежа Евровизия.1962 г. - В Арканзас е открит първият магазин от най-голямата в света верига от хипермаркети Уолмарт.1964 г. - Президентът на САЩ Линдън Джонсън подписва Акта за гражданските права, който забранява расовата дискриминация.1976 г. - Северен и Южен Виетнам, разделени след 1954 г

На тази дата: Гулиелмо Маркони патентова радиото

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/07/02/2327497_na_tazi_data_gulielmo_markoni_patentova_radioto/?ref=rss


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 2 юни 1896 г. италианският инженер Гулиелмо Маркони патентова безжична телеграфна система, получила впоследствие широка популярност под названието "радио".

Той е роден в Болоня...

Прогноза за времето - 2 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=256611

Днес ще преобладава слънчево време. Над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността. Още през нощта вятърът чувствително ще отслабне и ще се ориентира от изток-североизток, като през деня ще е слаб, в източните райони – до умерен.

Доброволците оредяват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168088

Доброволците в кв. "Аспарухово" оредяха 13 дни след потопа. 250-300 души дневно ринат кал, докато в пиковите дни идваха по 1000-1200, каза шефът на БЧК във Варна Илия Раев. Той алармира, че заради липсата на координация цивилни помощници са били пращани в опасни къщи. "По закон там могат да влизат само екипи на пожарната, но тук всеки действаше Доброволците в кв. "Аспарухово" оредяха 13 дни след потопа. 250-300 души дневно ринат кал, докато в пиковите дни идваха по 1000-1200, каза шефът на БЧК във Варна Илия Раев. Той алармира, че заради липсата на координация цивилни помощници са били пращани в опасни къщи. "По закон там могат да влизат само екипи на пожарната, но тук всеки действаше

Цялата "Струма" ще е готова до 2022 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168664

Лот 2 на магистрала “Струма” от Дупница до Благоевград ще бъде готов през март 2015 г., а участъкът от Сандански до гръцката граница - през октомври. Това каза преди дни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на инспекцията по изпълнението на аутобана заедно с шефа на пътната агенция Стефан Чайков. 

Очаква се цялата маги Лот 2 на магистрала “Струма” от Дупница до Благоевград ще бъде готов през март 2015 г., а участъкът от Сандански до гръцката граница - през октомври. Това каза преди дни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на инспекцията по изпълнението на аутобана заедно с шефа на пътната агенция Стефан Чайков. Очаква се цялата маги

Резервата Лукаку уби САЩ и класира Белгия на 1/4-финал

http://www.bnews.bg/article-109959

Белгия победи САЩ с 2:1 на стадион "Арена Фонте Нова" в Салвадор и се класира за първия си четвъртфинал от 1986 година насам.

Религиозен календар за 2 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4167754

Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна
 В Назарет благочестива еврейска девойка пазела дрехата на св. Богородица, получена  от сродница, която пък я имала като завещание от самата Божия майка. Братята сенатори Галвий и Кандид се сдобили с безценната реликва и я отнесли в дома си в Цариград. Разбрали, че не могат да крият таков Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна В Назарет благочестива еврейска девойка пазела дрехата на св. Богородица, получена от сродница, която пък я имала като завещание от самата Божия майка. Братята сенатори Галвий и Кандид се сдобили с безценната реликва и я отнесли в дома си в Цариград. Разбрали, че не могат да крият таков

Божидар Данев: Изборите не са добри за бизнеса, все трябва да учим правителствата

http://business.actualno.com/Bojidar-Danev-Izborite-ne-sa-dobri-za-biznesa-vse-trjabva-da-uchim-pravitelstvata-news_37368.html

За голямо съжаление политическата култура на политиците ни е много ниска и изборите не са добри за бизнеса. При Бойко Борисов се смениха 40 хил. души в администрацията, при Орешарски – око...

Ако държавата не се погрижи за работещите, да върви по дяволите

http://cite.actualno.com/Ako-dyrjavata-ne-se-pogriji-za-raboteshtite-da-vyrvi-po-djavolite-news_37362.html

С тази реплика професор Милан Миланов обрисува ситуацията в "Спешна помощ" и в здравния сектор. Миланов добави, че е абсурдно лекарите "да маат с линейките през почивните дни" и да...

Парламентът започна работа, Борисов иска дневният ред да се върти около банките

http://politics.actualno.com/Parlamentyt-zapochna-rabota-Borisov-iska-dnevnijat-red-da-se-vyrti-okolo-bankite-news_37369.html

Кворум в Народното събрание има. Току що седмичната програма на парламента беше гласувана от общо 184 депутати. Не закъсня и първият скандал - Цецка Цачева от ГЕРБ обвини председателя на парламента М...

До другата страна и обратно

http://books.actualno.com/Do-drugata-strana-i-obratno----news_37361.html

Излезе новата книга на Силвия Браун „До другата страна и обратно“. След успеха на „Изследване нивата на мирозданието“, авторката издава нов пътеводител за отвъд...

Банките в Кипър трябва да бъдат подпомогнати с нови капитали

http://europe.actualno.com/Bankite-v-Kipyr-trjabva-da-bydat-podpomognati-s-novi-kapitali-news_37370.html

Банките в Кипър трябва да бъдат подпомогнати с нови капитали, за да се избегнат явления от миналото, разклатили икономиката на острова. Това предупреди финансовият министър на страната Харис Георгиади...

Клинсман: Бяхме уплашени

http://worldcup2014.actualno.com/Klinsman-Bjahme-uplasheni-news_37371.html

Селекционерът на САЩ Юрген Клинсман бе доволен от представянето на своите футболисти въпреки отпадането от Световното първенство и уточни, че вече прави планове за участие на следващия Мондиал през 20...

Почти една пета от търговските площи у нас - неефективни и проблемни

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c15e2db/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cimoti0C10A90Ca0Cpochti0Eedna0Epeta0Eot0Etyrgovskite0Eploshti0Eu0Enas0Eneefektivni0Ei0Eproblemni0H1753690C/story01.htm

В средните по размер градове на страната трудно би оцелял повече от един търговски център, освен ако не се променят концепциите на моловете, смята експерт


Пострадало семейство от Добрич получи 2000 лева от книжарница „Хеликон“

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%87-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87/

Книжарница „Хеликон“ в Добрич дари 2000 лева на едно от пострадалите от наводнението семейства. Семейство Георгиеви живеят по улица „Индже войвода“, която е сред най-тежко пострадалите в Добрич. От книжарницата обясниха, че са решили да дарят сумата на семейство Георгиеви, защото са останали впечатлени от […]

Продажбите на автомобили в САЩ продължават своя възход и през юни

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c15e2de/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C4440Ca0Cprodajbite0Ena0Eavtomobili0Ev0Esasht0Eprodyljavat0Esvoia0Evyzhod0Ei0Eprez0Eiuni0H1753970C/story01.htm

Концерните си стъпиха на краката след суровата зима, въпреки че са налице признаци за отслабване на търсенето на най-популярните им модели


Защо БНБ се държа с КТБ като мащеха, а с ПИБ – като майка?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243321_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%91%D0%9D%D0%91+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0+%D1%81+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B5%D1%85%D0%B0%2C+%D0%B0+%D1%81+%D0%9F%D0%98%D0%

 Черният лебед е метафора на Насим Талеб, ливански финансист и писател, работещ в САЩ, от едноименната му книга, в която описва алгоритъма на възникване на неочаквана пазарна ситуация. Основната причина е, че черният лебед, събитието, което изважда системата от равновесие е извън полезрението на анализаторите и не може да бъде предсказано. Или поне не по използваната методология. Има и психологическа предпоставка – човек винаги вижда това, което отговаря на очакванията му – положителни или не дотам.

През последните две седмици две банки – КТБ и ПИБ съвсем изненадващо се изправиха срещу кризисна ситуация, засягаща тяхната платежоспосбност.

КТБ и ПИБ  - прилики и разлики

Прилика: И двете банки, според  доклада на БНБ „Банките в България октомври-декември 2013“ за четвъртото тримесечие на 2014 (последният наличен към редакционното приключване на статията) са класирани в „първа група“, сред 5-те най-големи банки на базата на общите им активи. Авторите на доклада изрично подчертават, че въпросната класация не е показател за финансовото състояние на кредитни институции, т.е. поставянето им в първа, втора и т.н. група е само показател за размера на активите. И като че ли с това се изчерпват приликите.
Разлики: Разликите са на първо място свързани с двойния стандарт на държавните институции и не на последно място – на принципала – БНБ.

Влизането на прокуратурата на проверка във фирми, свързани с КТБ беше първият черен лебед (13.06.2014), в смисъл на неочаквано събитие, което променя хода на развитието. Беше оповестено, че прокуратурата проверява фирми, свързани с банката във връзка със сигнал за готвен атентат срещу Пеевски. Но спокойно, това е само готвен атентат, не се е случил, а проверката касае само фирми на Василев, не банката.

Вторият черен лебед беше поведението на БНБ, която първо замълча, а после – потвърди (едва на 17.06.2014)  финансовата стабилност на банката.
Последваха обвиненията към подуправителя на БНБ и ръководител на „Банков надзор“ – Цветан Гунев (19.06.2014), че е прикривал източването на кредитна институция („Монитор“). Той не коментира, а излезе в отпуск.

В крайна сметка КТБ е поставена под специален надзор (20.06.2014), въпреки че три дена по-рано БНБ официално потвърди финансовата й стабилност . Два дена след това (22.06.2014) под надзор е поставена и „Креди Агрикол“, придобита от Василев на 12.06. 2014 и преименувана на ТБ „Виктория“.

Въпроси по казуса КТБ без претенция за изчерпателност:

1. Какви са резултатите от прокурорската проверка в свързаните с КТБ фирми? Има ли данни за престъпление – или няма? (И ако няма – как прокуратурата ще обясни действията си?)

2. Защо БНБ мълча известно време, преди да защити КТБ?

3. И защо 2 дена по-късно в медиите изтече информация, че Цветан Гунев, подуправител на БНБ и шеф на „Банковия надзор“ е разследван във връзка с това, че е прикривал източването на финансова институция. (разследването според „Монитор“ било започнало 2 седмици по-рано?)

4. Защо след като БНБ защити официално КТБ, 3 дена по-късно банката поиска да бъде поставена под специален надзор? Какво се случи в КТБ между 17.06 и 20.06.2014?

5. Защо БНБ постави едва на 22.06.2014 –а или два дена след КТБ „Креди Агрикол“ под особен надзор и какви операции са извършвани по това време в „Креди Агрикол“?

6. Защо в крайна сметка БНБ се държа с КТБ като мащеха, а с ПИБ – като майка? (Не сме против майчинското отношение към ПИБ, но все пак търсим корените на двойния стандарт)

7. Какво се случи с финансовите резултати на фирмите на Василев? На 31.01. 2014–та – Цветан Василев пред „Хандесблат“, цитиран от бТВ, заявява, че неговите фирми допринасяли с над 10% за българския БВП (т.е. над 5 млрд. щ. долара). В интервюто той още казва „в България не намираме общи цели.“

В основата на дестабилизацията на КТБ

е политическият скандал между Цветан Василев и Пеевски, докато при ПИБ не е ясен мотивът. Ако черният лебед КТБ, се излюпи за 1 седмица – между 13 и 20 юни и не без участието на прокуратурата, медиите и непоследователното поведение на БНБ, то лебедът ПИБ се излюпва за няколко часа само благодарение на няколко статуса във Фейсбук и SMS кампания. Хората изпадат в паника и започват да теглят спестяванията си.
Заловеният виновник – Чикагото на практика разпространява текст, публикуван от журналиста Григор Лилов 3 месеца по-рано.

Въпрос: Защо, ако тази информация е толкова страшна за финансовата стабилност на държавата, всичко това не се случи, когато статията беше публикувана, а трябваше да минат цели 3 месеца? (Вероятно това е времето, необходимо да се измъти един черен лебед?)

Но, ако лебедът се измътва трудно, наказателните инициативи на БНБ се случват светкавично:
Григор Лилов пише във Фейсбук статия под заглавие „Защо не ме арестуват“, публикувана на 29.06.2014. Ден по-късно (30.06.2014), му отговарят от БНБ с прессъобщение, в което се казва, че централната банка иска допълнение в НК и по-специално -  да се създаде чл. 252 а със следното съдържание:
„Чл. 252 а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.“

На практика предложената от БНБ промяна на НК би ограничила свободата на словото, защото и по сега действащите ГПК и НПК може да бъде заведен иск срещу хора, разпространяващи невярна информация, но не подлежат на наказание лица, разпространяващи вярна информация…

Тук се намесва един

епизодичен герой – българският интелектуалец,

който вместо да се обезпокои за свободата на словото, се уплашва за доходите си и подема кампания за спасяване на банковата система. Интернет изобилства с всякакви умилителни изказвания в посока на това как да накажем лошите и да подкрепим банките.

Подкрепата на банките дойде обаче от ЕК, която одобрила държавна помощ за предоставяне на ликвидност на българските банки в размер на 3,3 млрд. лв. Макар че информацията мина мимоходом и не стана ясно дали е се касае заем или друг вид финансиране, топката се успокои.

(Защото успокоението не би могло да стане с реклама, пък ако и в продукцията да участва цялата артистична общност, която получава държавни пари или заработва хонорари от банкови реклами!)

Иначе ПИБ, може да се окажат не дотам губещата страна:

1. Няма да плащат лихви по изтеглените депозити (на нетна стойност от 800 млн. по информация на ПИБ)

2. Получили са такса за теглене на каса

3. Благодарение на оздравителната линия, одобрена от ЕК, акциите им скочиха с около 27 %

4. Получиха и евтин ресурс от държавата

Ех, лебеди, мои, черни лебеди!

Десета жертва на влака убиец София-Кардам: Почина машинистът, който спаси десетки пътници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168416

Машинистът спасител от влака факла София-Кардам Христо Колев от Горна Оряховица почина след мъчително боледуване. Смъртта му е следствие от ужасяващия инцидент от февруари 2008 година.  Мъжът е починал на 5 юни, но притисната от неволите, вдовицата му Мария изплака едва вчера пред медиите. В огнения ад на влака София-Крадам загинаха девет души. Машинистът спасител от влака факла София-Кардам Христо Колев от Горна Оряховица почина след мъчително боледуване. Смъртта му е следствие от ужасяващия инцидент от февруари 2008 година. Мъжът е починал на 5 юни, но притисната от неволите, вдовицата му Мария изплака едва вчера пред медиите. В огнения ад на влака София-Крадам загинаха девет души.

Михаил Миков поздрави Мартин Шулц по повод избирането му за председател на Европейския парламент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243320_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB+%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%A8%D1%83%D0%BB%D1%86+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B

 Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати на 1 юли 2014 г. поздравителен адрес до Мартин Шулц по повод избирането му за председател на Европейския парламент.

 
„Фактът, че сте първият председател на тази най-висша институция, избран за втори мандат, е ясно заявено признание за Вашите безспорни качества на голям политик и лидер”, пише председателят на българския парламент.
 
„Изправена пред много предизвикателства, днес повече от всякога Европа има нужда от смели идеи, воля за провеждане на решителни политики и пряк диалог с хората”, се казва в поздравителния адрес.
„Приоритетите на ЕП, които откроихте веднага след избирането Ви на поста, са заявка, че сте твърдо решен да следвате тези високи цели. Искрено съм убеден, че българските членове на Европейския парламент ще работят активно както за реализирането на приоритетите на институцията, така и за един по-силен и по-солидарен Европейски съюз”, отбелязва председателят на Народното събрание.
 
Михаил Миков пожелава на Мартин Шулц да продължи да работи за авторитета на Европейския парламент и за нарастващо доверие сред европейските избиратели.

''Ислямът е вечен и съвършен''

http://features.actualno.com/Isljamyt-e-vechen-i-syvyrshen-news_37351.html

Абу Бакр ал Багдади, мистериозният лидер на иракската сунитска групировка ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта), обяви създаването на халифат в завладените от неговата организация територии в Ирак ...

Директорът на ДФЗ: Не виждам основание за оставка

http://politics.actualno.com/Direktoryt-na-DFZ-Ne-vijdam-osnovanie-za-ostavka-news_37364.html

Не виждам основание към момента да подам оставка. Ние сме първото ръководство, което разплати всички пари. Аз съм си изпълнил ангажиментите. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Държавен ...

Ще влезе ли Гришо в Топ 10 на света

http://tennis.actualno.com/Shte-vleze-li-Grisho-v-Top-10-na-sveta-news_37365.html

Историческото достигане на Григор Димитров до 1/4 финал на Уимбълдън ще доведе и до историческото за България влизане в Топ 10 на световния тенис. 23-годишният хасковлия се класира сред осемте на Уимб...

Сензацията от Джули Гаруд

http://books.actualno.com/Senzacijata--ot--Djuli-Garud-news_37356.html

Бестселъровата авторка на Ню Йорк Таймс Джули Гаруд се завръща с нов роман, който излиза на 27 юни. „Сензацията“ балансира между романс и наелектризиращ съспенс, а историята на Пей...

Мая Манолова: БСП е единствената демократична партия

http://politics.actualno.com/Maja-Manolova-BSP-e-edinstvenata-demokratichna-partija-news_37366.html

"Законът за МВР вече влезе в сила от 1 юли, така че смятам за абсурдно да може да бъде отложено във времето неговото действие. Също така с промените в закона се решават много от проблемите на ...

Любо Ганев: От Константинов и Стоев, по-скоро съм за Пламен

http://volleyball.actualno.com/Lubo-Ganev-Ot-Konstantinov-i--Stoev-po-skoro-sym-za-Plamen--news_37367.html

Пътят на Пламен Константинов за поста селекционер на националния отбор на България по волейбол е разчистен. Стори го довчерашния старши-треньор Камило Плачи. Това, което си пожела Пламен Константинов ...

Преглед на печата от 2 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/02/2335259_pregled_na_pechata_ot_2_juli/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Разривът БСП - ДПС стигна и до фонд "Земеделие"
Агроминистърът иска да смени изпълнителния директор, но заради липса на кворум може и да не успее

Министерство на правосъдието предлага: Без такси при доброволно плащане на частен съдебен изпълнител
Проекти в парламента също предвиждат по-ниски разходи за длъжника

Труд

Токът оскъпява хляба
Хлябът ще поскъпне с около 5 стотинки за брой заради...

От Централния софийски затвор думите на Борисов щяха да звучат различно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243319_%D0%9E%D1%82+%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0

 Обявяването,че катастрофата се превръща в бедствие за България, привикването от Бойко Борисов на МВФ като пожарна команда, изказване, което нагнети банковия стрес, е типична реакция на пожарникар, но МВФ не е такъв. Борисов също отдавана не е пожарникар.

Трябва да влезе в кожата на цивилната си специалност- ВиК. Нито има пожар, нито има необходимост от пожарна команда. Борисов свикна с позицията на лъжливото овчарче, което още от идването си на власт сигнализираше за фалиралата държава и за корупцията, на която се е натъкнал. Четиригодишното управление на ГЕРБ не само не намали тази корупция, но и я увеличи . Борисов е човек, който има мнение, но не е съгласен с него- сутринта казва едно, вечерта- друго, днес обявява война, утре пие кафе с враговете си. Затова сериозните хора отдавна не му вярват. Според мен, вината е на главния прокурор, който отдавна трябваше да е задействал и завършил делото за Мишо Бирата. От Централния софийски затвор думите на Борисов щяха да имат съвсем друго значение.

По принцип всяка опозиция се стреми да свали правителството, но не на цената на отявлени лъжи и дестабилизация на държавността. И за да критикуваш правителството най-малкото трябва твоето управление да е било по-добро, а то не е било. Народът го казва: за да сочиш с пръст мръсните ризи на другите трябва да имаш поне чисти гащи. А бойковите не са. Нивата на корупция при Бойко Борисов надхвърлиха степента на корупция през последните 15 г., измервани от "Трансперънси интернешънъл", Центъра за изследване на демокрацията и др. Така че е важно кой точно ги говори тези неща и не е Бойко Борисов човекът, който да чете морал и присъди. Отдавна той трябваше да отговаря пред прокуратурата в гр. Монтана за поведението си около случая с Мишо Бирата.

Защо иска отново властта Бойко Борисов? Най-краткият отговор е, защото иска пак да се вози на самолет от Авиоотряд 28.Беше го превърнал в лични гащи с перка. Номер ХХL.

Отново осъдиха България в Страсбург за Чората

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243318_%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+%D0%A

 Европейският съд по правата на човека в Страсбург отново осъди България за полицейско насилие и неадекватното му разследване за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Решението на съда е публикувано на сайта на съда днес.

В днешното си решение по делото "Димитров и други срещу България" Европейският съд по правата на човека в Страсбург обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила чл. 2 от ЕКПЧ – право на живот и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение. Решението по този пункт е взето с шест на един гласа. Съдът не приема, че има самостоятелно нарушение на чл. 6§1 (право на справедлив процес), доколкото това е част от нарушенията по чл. 2 и чл. 3 от ЕКПЧ.

Делото беше заведено от сина на Димитров Райчо, от съпругата му Анита Велянова и от родителите му Райчо и Адриана Димитрови. ЕСПЧ счита, че наказателните процедури, предприети от българските власти, не са разяснили всички обстоятелства около отговорността на държавните служители и не са довели до установяването на пълна отговорност за тяхната роля в малтретирането на Димитров и смъртта му. Не се е стигнало и до ефективно прилагане на разпоредбите на българските закони, гарантиращи спазване на правото на живот и правото да не бъдещ подлаган на нечовешко или унизително отношение. Съдът отбелязва с безпокойство, че заключението на Върховния касационен съд, според което петимата полицаи не са извършили никакво нарушение на закона, обхваща без изключение всички действия на полицаите по време на инцидента.

Съдът в Страсбург посочва и липсата на разследване на начина, по който операцията срещу Димитров е била планирана и контролирана.

ЕСПЧ постанови, че до три месеца от датата на издаването на присъдата българската държава трябва да плати на всички ищци 50 000 евро за нанесени неимуществени щети, както и 5000 лева на Анита Велянова и по 6000 лева на родителите на Чората за покриване на разходите по делата в България.

Страната ще трябва да покрие и разходите на ищците по съдебните процедури в Страсбург.

Чората почина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За убийството му петимата полицай бяха осъдени на първата инстанция на 18 или 16 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане. През ноември 2010 г. Военно-апелативният съд намали присъдите им наполовина. На 9 март 2011 година върховните магистрати заседаваха за втори път по това дело и на 9 юни петимата бяха оневинени.

Мини локатор следи къде са децата ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243317_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B8

 Финландци са разработили устройство, което помага на родителите без проблем да установят местонахождението на децата им.

Компанията "Йепзон" е създала миниатюрен локатор, който може да бъде прикрепен към дрехите, или да бъде сложен в джоба. Устройството няма бутони, достатъчно е за секунди да се избере чрез смартфона, за да се установи връзката. След това локаторът е в състояние по всяко време да определи къде се намира детето, благодарение на комбинация от сателитни технологии и възможностите на безжичната мрежова технология "Блутут". Родителите ще могат да установят местонахождението на детето на екрана на мобилните си телефони. Особеното в новата разработка е това, че локаторът може да "заспи" докато не се използва, което позволява батериите му да издържат до три месеца.

Twitter привлече бивш шеф в Goldman Sachs за свой финансов директор

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c158a3f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csocialni0Emreji0C4540Ca0Ctwitter0Eprivleche0Ebivsh0Eshef0Ev0Egoldman0Esachs0Eza0Esvoi0Efinansov0Edirektor0H1753980C/story01.htm

Антъни Ното заменя Майк Гупта, които ще изпълнява ролята на старши вицепрезидент с ресор стратегически инвестиции в социалната мрежа


Милиардер държи златото на Челопеч

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243316_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A7%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%87

 Канадският милиардер и филантроп Нейтън (Нед) Гудман контролира фирмата „Дънди прешъс металс Челопеч“, която добива злато от най-голямото находище у нас. Това показва подадена декларация по закона „Цонев - Пеевски“, който урежда дейността на офшорките у нас.

Посочено е, че българската фирма е част от икономическата група на „Дънди прешъс металс“ - публично дружество, чиито книжа се търгуват на фондовата борса в Торонто. Обявени са обаче две свързани фирми: „Ватрин инвестмънт“ от Британските Вирджински острови и „Дънди прешъс Кюрасао“, регистрирана на карибския остров Кюрасао. Едноличен собственик и на двете офшорки е Нейтън Гудман. От това се заключава, че реално той контролира „Дънди прешъс металс“ чрез дружеството „Дънди корп.“, което е най-голям акционер в публичната компания.

Гудман е роден през 1937 г. в Монреал, Канада. Той е основател, президент и главен изпълнителен директор на холдинга „Дънди корп.“, който опе- рира в областта на природните богатства, недвижимите имоти и управлението на активи.

 Нед Гудман има славата на един от най-успешните и авторитетни канадски инвеститори. От 1967 г. е сертифициран финансов аналитик (CFA), а по-късно с негови дарения е основан Институтът за инвестиционен мениджмънт към университета „Конкордия“ в Монреал.

"Най-добрата ми инвестиция е образованието. Първата ми диплома е като геолог. В края на 50-те години, когато цените на металите падаха, бях уволнен от „Норанда“ (минна компания), след което записах програма по бизнес администрация (MBA) в университета в Торонто“, споделя Гудман пред канадския „Глоуб енд мейл“.

През 2011 г. канадската Скотиабанк купи за 2,25 млрд. щатски долара компанията за управление на инвестиции „Дънди Уелт“, която дотогава беше на фамилията Гудман.

За 2012 г. фирмата концесионер на находището в Челопеч е продала златно-меден концентрат за 421 млн. лв. и има 201 млн. лв. печалба. На българската държава са платени 12,7 млн. лв. концесионна такса. Находището в Челопеч е с доказани залежи от 92 тона злато.

Вземат лиценза на брокерите, всявали банкова паника

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243315_%D0%92%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0

 Инвестиционната фирма „Глобал Маркетс”, чиито шефове бяха арестувани заради разпространяване на невярна информация срещу банковата система у нас, ще се раздели с лиценза си. Комисията за финансов надзор откри вчера производство по отнемане на разрешителното на дружеството да се занимава с борсова и посредническа дейност.

 

Двама от директорите на „Глобал Маркетс” - Робърт Димитров и Кирил Джабаров, бяха обвинени от прокуратурата в разпращане на фалшиви сигнали за тревога. Според правоохранителните органи двамата, заедно с други свързани с фирмата лица, са изградили

 

престъпна мрежа

 

разпространяваща слухове срещу няколко трезора у нас. Те разпращали имейли, в които приканвали вложителите в няколко БГ банки да изтеглят парите си и да ги внесат при тях за управление.

 

От КФН обясниха, че основанията да започнат отнемането на лиценза на дружеството са „констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти”. От комисията допълват, че „от 2010 година до сега КФН е извършила различни проверки на дейността на ИП „Глобал Маркетс” ООД, вследствие на които са съставени близо 120 акта за установяване на административно нарушение”. Проверяващите са установили, че във фирмата има практика за извършване на неправомерни действия с активи на клиенти. Констатирани са дори случаи, при които с пари на клиенти са сключвани сделки в полза на дружеството.

 

Освен това „Глобал Маркетс” е била уличена в „неспазване на основополагащи принципи, регламентиращи дейността на инвестиционните посредници, заложени в ЗПФИ и актовете по прилагането му - да действа честно, справедливо и като професионалист в съответствие с най-добрите интереси на своите клиенти”, мотивираха се от КФН. Досега на инвестиционния посредник са били отправени 42 препоръки.

 

Междувременно шефът на бюджетната комисия на НС Йордан Цонев заяви пред БНР, че до две седмици поправките в НК, поискани от БНБ, ще станат факт. Депутатът обясни, че политическите сили в парламента

 

подкрепят предложението

 

на БНБ разпространителите на неверни слухове за банковата система да се наказват със затвор. „След като липсата на превенция допусна такава атака, би трябвало сега да подходим по така, че да успокоим нещата и да има ред в тази система. И в Европа, и в САЩ подобни действия се наказват”, коментира Цонев.

„Атака” напуска парламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243314_%E2%80%9E%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0

 „Атака” напуска окончателно 42-рото НС два месеца преди разпускането му, съобщи лидерът на партията Волен Сидеров.

 

„Не виждам защо да продължаваме да влизаме на заседания, като няма какво повече да се реши и да се прави. Това НС няма какво повече да роди. Какво се занимават с банкерите? Вместо да има санкции против тях, сега правят наказателни мерки за тези, които критикуват банките. Ами аз съм първият човек, който явно трябва да бъде наказан, защото постоянно ги критикувам”, коментира Сидеров, който за пореден път заподозря останалите формации в тайна договорка. Така партията ще спази традицията. В началото на 2009 година „Атака” запечата стаята си в НС няколко месеца преди парламентарния вот.

 

Междувременно стана ясно, че бившият шеф на НАП Красимир Стефанов е подал заявление, в което информира ръководството на НС, че освобождава депутатската си банка. „Стефанов декларира пред мен готовността си като топексперт в данъчната област да бъде на разположение на всички национално отговорни партии включително и ББЦ”, заяви лидерът на партията Николай Бареков. След напускането на независимия избраник групата на ГЕРБ, от която той се отлюспи неотдавна, ще се увеличи с един депутат, който ще влезе в парламента на неговото място.

Юлската фактура за ток - по две цени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243313_%D0%AE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA+-+%D0%BF%D0%BE+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 Фактурата за тока, консумиран през юли, ще бъде по две цени – по старата цена за потреблението до 1 юли и по новата цена след това. Това се налага заради промяната в цените, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прави всяка година по това време. Вместо намаление, както се очакваше, регулаторът одобри с под 3% поскъпване на тока.

 

Ако държите сметката ви да е абсолютно точна и да не се притеснявате, че ще платите повече ток по по-високите цени, можете да се възползвате от възможността, която ЕРП-тата дават за самоотчет. За целта трябва да си засечете електромера и да подадете данните в енергото.

 

Най-дълъг срок за самоотчет дава Енерго про

 

която обслужва Североизточна България. Крайният срок  е 7 юли.  Клиентите на ЧЕЗ могат да предават показанията на електромерите си, които са записали сами от 1 до 5 юли. И двете ЕРП-та приемат данните и по телефона или по мейла, освен в клиентските центрове, а от ЧЕЗ обявиха, че и самото енерго започва извънреден отчет. От ЕВН съобщиха, че приемат самоотчетите до петък, но те трябва да бъдат занесени в най-близкия офис, където се попълва декларация.

 

В случай, че не бъдат подадени данни от самоотчет, сметката ще се формира на следния принцип. Първо, енергото ще умножи консумацията за месеца на броя на дните между предишното и сегашното засичане. Така ще получи средното потребление. След това ще умножи средното потребление по броя на дните до 30 юни включително и по старата цена, за да получи сметката по старите тарифи. Аналогично,

 

за да получи дължимата сума по новите тарифи

 

ще умножи средното потребление по броя на дните след 1 юли и по новата цена.

 

За да покажат как увеличението ще се отрази на сметките на хората, от ДКЕВР са направили изчисления за месечно потребление от 317 киловатчаса. От тях 228 квтч са дневна консумация, а 89 квтч – нощна. Според регулатора при тези условия клиентите на ЧЕЗ ще платят 51,33 лв. след увеличението при 49,99 лв. преди него. За същото потребление клиентите на ЕВН ще получат сметка от 51,49 лева, което е само с 29 стотинки повече от това, което биха платили по старите цени. Най-голямо ще е увеличението за тези в Североизточна България. При тях сметката става 54,31 лв. при 53,13 лв
Парното по-изгодно за отопление от еленергията


По-ниската цена на парното не спира хората да се отказват от него заради множеството проблеми, които водят до високи сметки.
 
Дори след поскъпването

 


Дори след поскъпването с 5-7% от 1 юли парното остава по-евтиният начин на отопление през зимата в сравнение с електрическата енергия, показва сравнението между одобрените тарифи от ДКЕВР.

 

В София например след увеличението с 5,9 на сто един киловатчас топлинна енергия вече струва 10,2 стотинки. В същото време нощната тарифа на тока в столицата е 10,44 ст., а дневната 18,44 ст. Ясно е обаче, че основната енергия за отопление на жилищата не е през нощта, просто защото акумулиращите печки, които бяха пускани само на нощна тарифа, вече са изключителна рядкост в домовете.

 

От всички топлофикации в страната

 

единствено във Велико Търново цената на топлинната енергия е по-висока

 

от нощната тарифа за еленергията – 11,2 стотинки за квтч срещу 10,74 ст. Въпреки това тя остава далеч зад цената на дневния ток за Североизточна България – 19,63 ст. за квтч.

 

Тази разлика е най-видима за Бургас, където от години плащат най-евтиното парно. От 1 юли цената на топлинната енергия в морския град е 6,5 стотинки за киловатчас. Там цената на нощния ток е 10,43 лв., а дневната тарифа е 18,51 лв. за квтч.

 

Точно заради тази разлика между цената на парното и нощния ток топлофикациите апелираха ДКЕВР да им одобри по-малко поскъпване на тарифите, за да не изгубят клиенти. Първоначално регулаторът планираше двойно по-голямо поскъпване в сравнение с одобреното.

 

Разбира се

 

тези изводи са верни само при сравнение на единичната цена

 

на тока и парното. Заради множеството проблеми в топлофицираните сгради, свързани с кражби на парно и високия дял на сградната инсталация, обичайно отоплението на ток в крайна сметка се оказва по-изгодно и свързано с доста по-малко главоболия от това на парно. Дали тези проблеми ще бъдат решени от промените в наредбата за топлоснабдяването и ще доведат да връщане на клиенти към топлофикациите, ще покаже следващият отоплителен сезон.

Стефанова остана пета на Гран при в Грузия

http://moresport.actualno.com/Stefanova-ostana-peta-na-Gran-pri-v-Gruzija-news_37360.html

Антоанета Стефанова завърши на пето място на турнира от веригата Гран при за жени в грузинския град Лопота, съобщи сайтът на състезанието. Българската шахматистка завърши реми срещу Харика Дронавали о...

"Убий Алекс Крос" от Джеймс Патерсън Кралят на бестселърите

http://books.actualno.com/Ubij-Aleks-Kros--ot--Djejms-Patersyn-Kraljat-na-bestselyrite-news_37349.html

Тази година Джеймс Патерсън и милионите му почитатели по цял свят отбелязаха вълнуващ юбилей – популярният и обичан от всички детектив Алекс Крос навърши 20 години на книжния пазар!След три ...

Баланс на хормоните, баланс в живота

http://literature.actualno.com/Balans-na-hormonite-balans-v-jivota-news_37363.html

За хората, които търсят медицински съвет – въпреки че информацията, идеите и гледните точки в тази книга почиват на аюрведическите, традиционните китайски и западните алопатични принципи и и...

Най-големият исторически паметник в България

http://www.grreporter.info/Nay-golemiyat_istoricheski_pametnik_v_Blgariya/15745

Грандиозната композиция „Създатели на българската държава” в град Шумен може да се види в радиус от 30 километра, тъй като е дълъг 140 метра и е висок 70 метра.

прочети повече

Полицай паркира три етажа над улицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243312_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B9+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Китайски полицай избягна наказание, след като изгуби контрол над ван и той остана да виси във въздуха три етажа над улицата, съобщи в. „Дейли мейл”.

 

Когато станал инцидентът, Парк Хъ се връщал в полицейския участък в гр. Вейхай. Срещу него карал друг автомобил в грешното платно. За да го избегне, той завил наляво. Реакцията му обаче не била правилна, защото така минал по покрива на сграда и се оказал заклещен между два блока три етажа над съседната улица. Ако бил завил надясно, резултатът нямало да е толкова зрелищен.

 

При инцидента няма пострадали. Ванът е преместен с кран, след като първо е укрепен с въжета, за да не падне на улицата под него.

 

От полицията отчитат, че Парк Хъ е рискувал собствения си живот, за да спаси чужд.

Обама: Слагат ми дрога в десерта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243311_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0%3A+%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B8+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%B2+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0

 Президентът на САЩ Барак Обама е пуснал нелепа шега по повод употребата на наркотици, като духовито заявил, че му забъркват дрогата в десерта. Това изказване на американския президент прозвучало по време на традиционния прием за хора с нетрадиционна сексуална ориентация. По време на речта си Обама изрази уважението си към личния си сладкар гей Бил Йосес, който неотдавна обяви, че смята да се пенсионира. „Неговите сладкиши... Не знам какво слага, дали пък не е дрога, но...” Последвала неловка пауза, която била прекъсната от Мишел Обама. Тя побързала да успокои присъстващите любители на еднополовата любов и да ги увери, че президентът не употребява наркотици и в сладкишите им няма никакви опиати.

 

Въпросната шегичка веднага събуди спомени в американските медии за всичко, свързано с Обама и наркотиците. Миналата година съученичка на Обама заяви, че той е употребявал кокаин, а преди това самият президент си е признавал нееднократно, че като млад е пушил „пакалоло”, както наричат марихуаната на Хаваите.

Сирия очаква началото на Първата световна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243310_%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2

 Сирийският тв канал Syria TV погрешка взе за новина убийството на австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд отпреди сто години, съобщи телевизия „Ал Арабия”. Вероятно журналистите са се объркали от съобщение в Twitter на исторически проект на Би Би Си.

 

„20 души са били ранени в резултат на

 

взрив до кортежа на ерцхерцога

 

гласяла извънредна новина, появила се на тв екраните, която успял да заснеме и да пусне в Twitter ливански журналист на АФП.

 

Недоразумението дошло от това, че сайтът на Би Би Си на арабски пуснал в Twitter съобщение за убийството на Франц Фердинанд, за да отбележи стогодишнината от атентата в Сараево, довел до започването на Първата световна война, която продължава четири години и става причина за гибелта на милиони хора, съобщава „Ал Арабия”.

 

Объркването на сирийските журналисти напомня на реакцията на главния герой на сатиричния роман на чешкия писател Ярослав Хашек „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война”. „Убили са нашия Фердинанд”, съобщава на Йозеф Швейк в самото начало на книгата неговата прислужница госпожа Мюлерова.

 

В отговор главният герой, който е освободен от военна служба, защото лекарската комисия го е обявила за идиот, демонстрира добра осведоменост:

 

Кой Фердинанд, госпожа Мюлерова?

 

– запита Швейк, без да прекъсне да разтрива коленете си. – Аз зная двама Фердинандовци. Единият слугува у дрогериста Пруша и веднъж погрешка изпи шише с лекарство против косопад, а освен това познавам и Фердинанд Кокошка, дето събира кучешки лайна. И за двамата няма какво да се съжалява.”

 

Очевидно името на ерцхерцога не е говорило на сътрудниците на Syria TV нищо повече, отколкото на Швейк.

20 години затвор за бандит, убил баба за пари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4168458

Видинският окръжен съд осъди на 20 г. затвор Николай Димитров, който удуши 78-годишна баба, за да я обере. Трупът на самотно живеещата Стефка Йонова бе открит навръх 8 март в дома  във видинското село Майор Узуново. Броени часове по-късно за убийството бе задържан 23-годишният Николай Димитров. Разследването показало, че убийството ... Видинският окръжен съд осъди на 20 г. затвор Николай Димитров, който удуши 78-годишна баба, за да я обере. Трупът на самотно живеещата Стефка Йонова бе открит навръх 8 март в дома във видинското село Майор Узуново. Броени часове по-късно за убийството бе задържан 23-годишният Николай Димитров. Разследването показало, че убийството ...

Мартин Шулц оглави Европарламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243309_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%A8%D1%83%D0%BB%D1%86+%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0

 Очаквано кандидатът на социалистите и демократите Мартин Шулц беше избран вчера по време на учредителна сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург за председател на институцията в следващите две години и половина, предадоха агенциите.

 

През втората част от мандата на ЕП той ще бъде оглавен от представител на Европейската народна партия – такава е договореността между двете най-големи групи в Европейския парламент.

 

В избора на председател сега участваха 723-ма депутати. Изискваното абсолютно мнозинство се равняваше на 307 гласа, а Шулц

 

беше подкрепен от 409 евродепутати

 

С този избор Шулц стана първият в историята председател на Европарламента с два мандата. Той беше начело на институцията във втората половина от мандата на предходния парламент.

 

Германският евродепутат открои сред акцентите в предстоящата работа на ЕП преговорите със САЩ по търговското споразумение, защитата на човешките права в цифровата ера, въпросите на миграцията и убежището, равенството на половете, заетостта, икономическия растеж, осигуряването на повече справедливост, независимост в енергийната политика на ЕС.

 

Той добави, че съюзът трябва да има

 

независима енергийна политика

 

която осигурява сигурност на доставките и достъпни цени на енергоносителите.

 

Тези, които искат да търгуват с ЕС, трябва да приемат върховенството на закона, а не да изповядват правото на по-силния, заяви Шулц.

 

Той се обяви в защита на човешкото достойнство без значение на произход, пол, сексуална ориентация, етническа и религиозна принадлежност.

 

В речта след избирането си Мартин Шулц приветства новите евродепутати и ги предупреди, че ще бъдат изправени пред нови и стари предизвикателства по време на мандата си. Германският политик каза, че Европарламентът съвместно трябва да се бори за това да се справи с тези предизвикателства.

 

Осмият мандат на Европейския парламент беше тържествено открит с изпълнение на “Ода на радостта” ­ химна на ЕС, представен от Страсбургската филхармония.

 

Четиримата кандидати за председател на ЕП изложиха своите

 

програмни намерения

 

а след това започна процедурата за тайно гласуване.

 

Преди гласуването Шулц призова за сътрудничество между парламентарните групи. Сътрудничеството е в основата на нашата работа, никой не получи мнозинство от избирателите, отбеляза той. Никой не може повече да заобиколи ЕП, защото тежестта му вече е равнопоставена на останалите институции на ЕС, допълни Шулц.

 

Кандидати за председател на Европарламента бяха още Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания), Саджад Карим (ЕКР, Великобритания), Улрике Луначек (Зелените/ЕСА, Австрия).

 

От най-голямата група в парламента ­ Европейската народна партия, нямаше кандидат, тъй като предварително бяха постигнали споразумение със социалистите Шулц да бъде председател на Европарламента. От своя страна социалистическите лидери подкрепиха кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Либералите също нямаха свой кандидат за поста.

Мартин Шулц имал своя книжарница, баща му е полицай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4168560

Mартин Шулц е роден на 20 декември 1955 г. в градчето Ешвайлер в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. То е на няколко километра от границите с Холандия и Белгия. Баща му е местният полицай, а Шулц е едно от пет деца.
Влиза в политиката на 19 г. като член на социалдемократите. След училище става книжар и дори отваря собствена книжарница, Mартин Шулц е роден на 20 декември 1955 г. в градчето Ешвайлер в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. То е на няколко километра от границите с Холандия и Белгия. Баща му е местният полицай, а Шулц е едно от пет деца. Влиза в политиката на 19 г. като член на социалдемократите. След училище става книжар и дори отваря собствена книжарница,

Европа трябва да се поучи от горчивия урок на Япония

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c151ad4/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C910Ca0Cevropa0Etriabva0Eda0Ese0Epouchi0Eot0Egorchiviia0Eurok0Ena0Eiaponiia0H1753770C/story01.htm

Твърде ниската инфлация затруднява страни в криза като Гърция, Испания и Италия да намалят цените и да понижат дълга си


Америка и Обама стискаха палци за 1/4 финал (ВИДЕО)

http://worldcup2014.actualno.com/Amerika-i-Obama-stiskaha-palci-za-14-final-VIDEO-news_37355.html

Фенове се събраха в Чикаго, Вашингтон и Далас, за да гледа цяла Америка осминафиналният двубой на Мондиал Белгия - САЩ, завършил 2:1 в допълнителното време. Американският президент Барак Обама също...

"Софийска вода" ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата

http://society.actualno.com/Sofijska-voda-shte-prekysne-dnes-vodosnabdjavaneto-v-njakoi-chasti-na-stolicata-news_37348.html

"Софийска вода" ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от дружеството. Във връзка с подмяната на спирателен кран в кв. "Кръстова вада" се налага сп...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване