Граничарите ми казаха – добре, че не сте гръмнал, господин генерал!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5117161

Интервю на Анна Заркова с бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев, който залови сам 34 нелегални имигранти  

- Мятате пушка нарамо, тръгвате на лов за глигани и залавяте 34 афганистанци. Поздравления, господин генерал!
- Не е геройство това. Служил съм на границата, бил съм началник на бургаския граничен сектор и районът ми е познат.
Интервю на Анна Заркова с бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев, който залови сам 34 нелегални имигранти   - Мятате пушка нарамо, тръгвате на лов за глигани и залавяте 34 афганистанци. Поздравления, господин генерал! - Не е геройство това. Служил съм на границата, бил съм началник на бургаския граничен сектор и районът ми е познат.

Волен Сидеров пред задържане

http://bulgarski.pogled.info/news/69290/Volen-Siderov-pred-zadarzhane

/Поглед.инфо/ Лидерът на „Атака” Волен Сидеров и заместникът му Денислав Чуколов са призовани днес в столичното следствие.

НИМХ: Времето остава топло за сезона

http://pik.bg/нимх-времето-остава-топло-за-сезона-news436527.html

НИМХ: Времето остава топло за сезона

Времето над страната и на 17 ноември ще се задържи с променлива облачност, но без валежи. По-значителна ще е облачността преди обяд над източните, а след обяд над западните райони от страната. Вятърът вече ще е слаб.

Температурите сутринта ще са между 3 и 8 градуса, по високите полета на Западна България до към 0 – 1 градуса. Максималните температури ще са от 13 до 18 градуса, а в София минималната - около 2 градуса, а максималната – 14 градуса.

И в сряда ще бъде без валежи, с променлива облачност и слаб западен вятър. В повечето места минималните температури ще бъдат между 2 и 7 градуса, а максималните – 15 – 20 градуса. 

Заради атентатите - паспортен контрол на френската граница за Евро 2016

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5117154

Шенгенското споразумение ще отпадне временно и преди и по време на европейското първенство във Франция през следващото лято ще бъде възстановен паспортният контрол по нейните граници.
За тази мярка, предизвикана от зверските терористични удари, информира най-многотиражният вестник в Европа - “Билд”.
Шенгенското споразумение ще отпадне временно и преди и по време на европейското първенство във Франция през следващото лято ще бъде възстановен паспортният контрол по нейните граници. За тази мярка, предизвикана от зверските терористични удари, информира най-многотиражният вестник в Европа - “Билд”.

Георги Първанов: За президент трябва не само печеливша кандидатура, а той да излъчва достойнство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5117033

Още акценти:
Време е за промени в кабинета - има министри, които го дърпат надолу
През 1999 г. доказахме, че единни можем да успеем - и на местните избори, и на президентските. И нямаше кой да спре левицата, докато тя сама не се спъна
Не вярвам някой да си играе със стабилността и да съчетава президентските избори с парламентарни
С лидера на АБВ
Още акценти: Време е за промени в кабинета - има министри, които го дърпат надолу През 1999 г. доказахме, че единни можем да успеем - и на местните избори, и на президентските. И нямаше кой да спре левицата, докато тя сама не се спъна Не вярвам някой да си играе със стабилността и да съчетава президентските избори с парламентарни С лидера на АБВ

Часът на еретиците

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/17/2650357_chasut_na_ereticite/?ref=rss


13.11.2015 г. Гледам мълчаливо кадрите от окървавения и разплакан Париж. Върнах се точно преди месец от там, напускайки с предчувствие за бъдеща носталгия безкрайния празник на светлините и металната, атлетично разкрачена сянка на Айфеловата кула, гмурнала се между мостовете във водите на Сена...

Изнасиленият Париж. Не изпитвам горест или гняв. Само мрачнo déjà vu. През 2005-та година след като си тръгнах от Англия, в Лондон отекнаха атентатите в метрото, което използвах всеки ден,...

Тръмп иска закриване на джамиите в САЩ

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/69289/Tramp-iska-zakrivane-na-dzhamiite-v-SASHT

/Поглед.инфо/ Кандидат-президентът Доналд Тръмп предлага да се помисли за закриване на джамиите в САЩ.

Франция отново атакува позиции на ИД в Сирия

http://petel.bg/Frantsiya-otnovo-atakuva-pozitsii-na-ID-v-Siriya-__134281

Франция отново атакува позиции на "Ислямска държава" в Сирия. И днес мишени на въздушните удари са били обекти в крепостта на джихадистите...

Борисов: Не съм ястреб, по-сдържано към Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260456_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D1%8F%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%2C+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A0%D1%

 Премиерът се разграничи от позицията на президента Росен Плевнелиев

Ако преди година западните лидери избягваха демонстративно на срещата на Г-20 в Австралия Путин, сега в Турция всеки един от тях искаше да говори с него

Бойко Борисов последва примера на световните лидери и посъветва да се промени тонът на българските политици към Русия.

“Аз не съм такъв ястреб. Трябва внимателно да си мерим думите. Виждате, че и на срещата на Г-20 най-големите лидери в света се държат доста сдържано с Русия.” Това заяви българският премиер във Варна на въпрос дали подкрепя изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия води хибридна война срещу България.

Така Бойко

Борисов

деликатно се

разграничи от

твърдата

антируска

позиция на

държавния ни

глава

Дни преди Париж да бъде окървавен, Росен Плевнелиев даде интервю пред британския вестник “Индипендънт”, което обаче бе публикувано часове след атентатите във Франция.

Българският президент предупреждава, че Русия е насочила поглед към Балканите, за да започне хибридна война, целяща дестабилизация на цяла Европа.

Плевнелиев призова САЩ и НАТО да контрират растящата заплаха от руска агресия.

Хибридната война, за която говори Плевнелиев, включва финансиране на партии и организации в чужди държави, водене на пропагандни кампании. (Виж на 3-а стр.)

След атентатите в Париж обаче отчетливо се забелязва променено отношение на Запада към Русия. Това особено бе видимо вчера на срещата на Г-20, която се провежда в турския град Анталия. (Виж на 3-а стр.)

Френският президент Франсоа Оланд до няколко дни ще се срещне с руския си колега Владимир Путин и с Барак Обама, за да обмислят общи действия срещу “Ислямска държава”.

За разлика от миналогодишната среща на Г-20 в Австралия, когато

западните лидери

демонстративно

избягваха Путин,

в Анталия руският президент се превърна едва ли не в най-популярния лидер, пише и агенция “Блумбърг".

Всички искаха да общуват с него, разказва и руската представителка на форума в Анталия Светлана Лукаш. Срещата минавала в много дружелюбна атмосфера,

всички лидери

там общували

на равна нога

“Не забелязах каквито и да било моменти, че в миналото е имало лед, който сега се е пропукал”, добави тя. За 45-минутната среща с Обама Лукаш разказа, че двамата си разменили “проблясъци на усмивки”. Били се навели един към друг, за да се чуват по-добре сред околния шум.

Ако на преговорите Обама - Путин в Ню Йорк на Общото събрание на ООН американската страна очевидно не желаеше да излиза от рамките на протоколните снимки, сега журналистите наблюдаваха организираното от турската страна излъчване на срещата им, макар и без звук.

Президентите се държаха доста непринудено и правеха усилия да се чуват помежду си.

“Уолстрийт джърнъл” отбеляза, че след срещата между Обама и Путин коментарите на Белия дом показват “промяна на тона” на американската администрация по отношение на действията на Русия в Сирия.

Преди три дни германският канцлер Ангела Меркел отново повтори, че Европа не може да реши конфликта с “Ислямска държава” без участието на Москва.

Американският президент Обама покани руския си колега Путин в обща коалиция срещу Сирия.

В началото на октомври президентът на Европейската комисия Юнкер посъветва Европейския съюз да възстанови практическите си отношения с Русия, за да не позволи на САЩ да диктуват политиката на континента.

“Русия трябва

да бъде третирана

прилично”,

бе съветът на Юнкер.

Много външнополитически наблюдатели говорят за сценарий на сближаване на Запада и Русия пред лицето на общия враг - “Ислямска държава”.

В тази посока бяха и думите на бившия външен министър Соломон Паси часове след атентата пред bTV: “Само НАТО няма да се справи с тази задача (войната с тероризма - б.р.). Трябва да обърнем поглед към Русия. Съветът НАТО-Русия трябва да възобнови своята работа”.

Обама кани Путин в обща коалиция

На Г-20 президентът на САЩ призна колко са важни военните усилия на Москва в Сирия

Барак Омаба призова Русия да се присъедини към международната коалиция за борба с терористите от “Ислямска държава”.

В интервю за тв Ей Би Си от срещата на Г-20 в Анталия американският президент каза, че включването в този процес на Техеран и Москва е трудна задача, но те вече са на масата на преговорите. Така започва сформиране на групи, които

могат отговорно

да управляват

Сирия

Според Обама напоследък Москва показвала повече разбиране, че в Сирия не може да се победи по военен път. Тя обаче още не била стигнала до разбирането, че сегашният президент Башар Асад не може да бъде част от нова Сирия.

В неделя Обама разговаря на четири очи с руския си колега и го призова да се фокусира върху битката срещу “Ислямска държава”. Същевременно той предпазливо отбелязал “важността на военните усилия” на Русия в Сирия. Анализаторите възприеха изявлението като

смекчаване на

позицията на

Вашингтон

по отношение на Москва. Белият дом досега настояваше, че значителна част от въздушните удари на Русия в Сирия не се нанасят по “Ислямска държава”, а по бунтовниците срещу Асад. Според изявление на представител от администрацията на Обама на разговора с Путин той избягвал категоричните формулировки по въпроса.

На срещата двамата лидери се съгласили, че нуждата от решаване на сирийския проблем е още по-остра след атентатите в Париж. Според тях е необходимо да се постигне примирие, след което да има преходен период в управлението на Сирия, предшестван от спешни преговори между режима и опозицията.

На среща с турския президент Реджеп Ердоган Владимир Путин

обсъдил

реализирането на

“Турски поток”

Страните се договорили да продължат разглеждането на сроковете за проекта след формиране на министерски кабинет в Турция.

Ердоган се видя насаме и с Барак Обама, който обеща да “удвои усилията” срещу “Ислямска държава”. След срещата президентът на САЩ каза, че “убийството на невинни хора, базирано на засукана идеология, е атака не само срещу Франция, не само срещу Турция, но и атака срещу цивилизования свят”.

В рамките на Г-20 Владимир Путин се срещна с британския премиер Дейвид Камерън. Той благодари за разузнавателните данни, предоставени от Лондон за катастрофата на руския еърбъс в Египет. “Що се отнася до двустранните отношения, те не преживяват най-добрите си времена, но има съживяване, включително по линия на междуправителствената комисия”, каза Путин.

“Последните трагични събития във Франция говорят, че ние сме принудени – това отдавна трябваше да се направи – да обединим усилия в борбата с това зло”, добави той.

На срещата на световните лидери в Анталия Ангела Меркел призова да не се прави връзка между атентатите в Париж и “многобройните невинни бежанци”. Германският канцлер предложи да се създадат повече възможности за легална миграция в ЕС и по този начин да се достигне до намаляване на количеството бежанци.

Какво е хибридна война

Според статия в сп. “НАТО Ривю”, посветена на хибридната война, интервенцията на Русия в Украйна е предизвикала голям дебат за използването и ефективността на хибридната война - тип война, която съчетава конвенционални и неконвенционални средства, информационни и кибератаки.

“Хибридната война - пише Робърт Нюсън в сайта на министерство на Военноморския флот на САЩ - се дефинира като комбинация между конвенционални, нетрадиционни и асиметрични средства, включващи

манипулация на

политически и

идеологически

конфликт

Тя може да съчетава:

- специални операции и конвенционални военни сили,

- агенти на разунаването,

- политически провокатори,

- медийни манипулации и информационна война,

- икономически смутове,

- кибератаки,

- използване на паравоенни, терористи и криминални елементи.

Войните традиционно имат редовни и нередовни компоненти - това не е ново. Тези компоненти обаче са се прилагали в различни области на операциите. Модерната хибридна война ги съчетава едновременно. Това силно увеличава сложността на конфликта и изисква многостранен подход - военен, правителствен и неправителствен.”

За термина “хибридна война” се чу у нас покрай провокиралия скандали стратегически документ “Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020”. “Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер- и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България", пишеше във вариант, лансиран от Велизар Шаламанов, докато беше военен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки. После от визията отпадна частта за информационната война.

Българо-руска комисия в София след 4 г. пауза

В края на януари 2016 г. - след 4-годишно прекъсване, в София ще се проведе Българо-руската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Последната - през декември 2011 г., е била в Москва. Това стана ясно при посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в руската столица. В понеделник тя се срещна с първия зам.-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов, който е председател на комисията от руска страна. От българска пък председатели са двама министри: на икономиката - Божидар Лукарски, и на енергетиката - Теменужка Петкова.

 

Турският президент Реджеп Ердоган и Владимир Путин се отправят на двустранна среща.
 
Владимир Путин и Барак Обама разговарят усмихнати на форума на Г-20.
 
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и първият зам.-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов разговаряха в Москва за възобновяване на заседанията на междуведомствената комисия.

 

Депутатите ще обсъдят отпадането на потребителските такси за БНТ и БНР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/17/2650535_deputatite_shte_obsudiat_otpadaneto_na_potrebitelskite/?ref=rss


Парламентарната комисия по култура и медии ще обсъди на първо четене проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, предвиждащи закриване на нефункциониращия фонд "Радио и телевизия" и отказ от разпоредбите държавните БНТ и БНР да се финансират и с такси от потребителите. Законопроектът е на Министерския съвет и е внесен в Народното събрание на 9 ноември.

Идеята за фонда "Радио и телевизия" бе залегнала в досегашния закон, но така и не заработи. Във фонда към Съвета за електронни медии (СЕМ) трябваше да постъпват всички първоначални и годишни такси, а след това да отиват за финансиране на дейността на СЕМ, БНТ и БНР.

Проектът предвижда и отпадането на друг "мъртъв" текст – за финансирането на държавните радио и телевизия чрез потребителски такси на база регистрираните електромери. Според сега действащия закон гражданите трябва да плащат месечна такса в размер на 0.6% от минималната работна заплата за страната за всеки регистриран електромер. Вносителите отбелязват, че това изискване е останало неприложено. "Отмяната на посочените разпоредби отговоря на трайно установените начини на смесено финансиране на националните обществени доставчици – чрез държавна субсидия (сега трансфер) и реклама", пише в мотивите.

Друго предложение е свързано с промяна на модела на разпореждане с държавните средства за медийния регулатор, БНТ и БНР. Досега обществените радио и телевизия получаваха държавна субсидия, а според проекта те вече ще се финансират с "трансфери от държавния бюджет". С промените отпада административното им задължение да представят всяка година списък за целевата субсидия за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи, който да бъде утвърден от министъра на финансите.

"Средствата, необходими за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи, се предвиждат в проектобюджета на съответните организации ежегодно и съответно подлежат на контрол и съгласуване от Министерството на финансите", посочват вносителите.

Камерън зове за идеологическа борба с екстремизма

http://svetoven.pogled.info/news/69288/Kameran-zove-za-ideologicheska-borba-s-ekstremizma

/Поглед.инфо/ Не трябва да се поставя знак за равенство между исляма и ислямизма, отбеляза британският премиер Дейвид Камерън.

Необявената Трета световна война. Динамики в борбата с ИДИЛ по оста Анкара-Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260455_%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0.+%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC

 Зверствата в Анкара на 10 октомври и в Париж на 13

ноември показват, че борбата на света срещу тероризма вече е
придобила характеристиката на Трета световна война. Тази война
ще бъде между демократичния, свободомислещ, ценящ човека,
застъпващ се за равноправие и неограничен от идеологически
калъпи начин на живот, и съставящия напълно противоположния
лагер обществен модел, в който изцяло властват тъмнината,
закостенялото и тоталитарно разбиране. В тази война всеки трябва
ясно да заяви на коя страна се намира.

Много важно е да се поучим от миналите грешки, за да
можем да получим ефективни резултати в тази война. Политиката,
която Турция следва още от самото начало по отношение на кризата
в Сирия, е различна от подхода на международната общност. Да,
трябваше още в началото, на по-ранен етап, международната
общност да се заеме със сирийската криза, и да помогне и
подкрепи демократичната опозиция, възникваща в тази страна, за
да сложи край на потъпкването на сирийския народ при тиранията
на диктатурата на Асад. Това не се случи. Фактът, че
международната общност не успя да покаже на този етап нужната
решителност, създаде предпоставки за избиването на хиляди хора и
за разселването на милиони други от къщите, родните им места,
земите, където са израснали и където по всяка вероятност никога
няма да се завърнат. Сирия вече никога няма да бъде като преди.

Можеше да се разбере, че всеки етап от сирийската криза
има своя особеност. Международната общност не можа още в
началото да се справи с кризата, но не закъсня да определи
проблема, който ИД създава и който възникна в резултат на тази
грешка, за най-сериозната заплаха, предизвикана от кризата.
Грешката на Турция пък бе, че се забави в разбирането за
изменчивия характер на сирийската криза. Днес Турция участва
активно в борбата срещу ИД, бомбардира, макар и с прекъсвания,
мишени на ИД в Сирия, опитва се да разкрие една по една спящите
клетки на ИД на турска територия и вече прави необходимото
спрямо тях.

Промяната на тази политика вероятно би могло да се случи
и без терористичните нападения, причинени от ИД, и загиването
на стотици невинни граждани на Турция. Не стана така. Ако беше
станало, в съзнанието на опечалените близки на тези невинни души
нямаше да се създаде впечатлението, че равнодушието в Турция по
отношение на ИД и подобни формирования и прикрита идеологическа
симпатия са сред причините за разрастването на тази ламя.

“Злощастният петък” на 13 ноември 2015 г. във Франция
бележи началото на нов период в борбата срещу ИД. Е, каква
страница разгръщаме? Къде, на коя земя, срещу кой враг и как ще
продължи необявената Трета световна война? Ако целта е “Ислямска
държава” каква е тактиката и стратегията, които ще бъдат
следвани във войната срещу тази цел? И преди всичко, каква роля
ще поеме Турция в тази война и какъв принос ще има?

Нека първо направим това разяснение. Вече загуби
валидност тезата, че “няма решение в Сирия, ако режимът на Асад
не си тръгне”. Тази твърда позиция на Турция бе приета с
най-голямо разбиране от Франция. След зверството в Париж
главният враг на Франция вече е ИД.

Второто разяснение е за характера на ИД. Терористите
шумно заявяват, че водят джихад, че кръвожадно избиват хора и
безпощадно режат глави “в името на религията”. Дори името на
държавата, която твърдят, че са създали, е “Ислямска държава”.
При такова положение няма да послужат нито усилията да се
изчисти името на ислямската религия с изказвания от рода
“тероризмът няма религия”, нито арабските акробатики думата
“ислям” да не фигурира в названието на ИД. Естествено, че
тероризмът няма религия. Но докато я има ИД, е невъзможно да се
убеди който и да било, че религията няма тероризъм.

Скъсването на връзката между исляма и тероризма ще бъде
възможно само след като религията се освободи от политизирането.

Ето на този етап е много важна ролята, която се пада на Франция
и на Турция. Франция има зряло, светско и либерално общество,
така че дори и когато тези терористи обявяват, че са извършили
атентатите в името на религията, да не категоризира ислямската
религия като терористична и да не превърне войната в
противопоставяне на исляма. Турция, където мнозинството от
населението е мюсюлманско, има светска обществена структура и с
тази си особеност е единствената мюсюлманска държава, която може
да допринесе за разбирането. Именно ако Франция и Турция
използват тази основа, ще бъде възможно войната срещу ИД да не
се превърне във война срещу религията. В противен случай има
сили в западните общества, които биха могли да поискат да
избухне ислямофобия, и ще използват всяка възможност, която
изникне пред тях, за да осъществят злите си стремежи.

За да се построи бъдещето на Сирия, трябва Сирия и
близкият ни регион да бъдат избавени от ИД. За съжаление, тази
борба ще продължи много по-дълго от срока от 18 месеца, обявен
във Виена в постигнато между САЩ и Русия споразумение (за мирния
преход в Сирия).

Български туристи напират за екскурзии в Париж

http://pik.bg/български-туристи-напират-за-екскурзии-в-париж-news436468.html

Български туристи напират за екскурзии в Париж

Кървавите атентати във Франция не стреснаха българските туристи, планирали да заминат на екскурзия в Париж. До момента няма отказани резервации от българи, показва проверка на в. "Телеграф" сред туристическите фирми.

В близките месеци дори се очаква наплив на гости във френската столица. Всеки, който се е колебаел до този момент дари да посети Париж, ще го стори, и то от солидарност, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

17 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=306619

Събития 284 г. — Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. — След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г. — Провежда се първото заседание на Конгреса на САЩ във Вашингтон.

Българската анимация "Златната ябълка" иска да събере милион гледания в YouTube

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/17/2650479_bulgarskata_animaciia_zlatnata_iabulka_iska_da_subere/?ref=rss



"Национално предизвикателство Един милион: Да направим българския сериал "Златната ябълка" световно събитие".

Това е името на започналата вчера кампания, чиято цел е до 26 ноември да бъдат достигнати 1 милион гледания в You Tube на трейлъра на първото българско анимационно фентъзи.

Създателите на анимацията "Златната Ябълка", която представя българските митове и легенди, искат да я превърнат в световно събитие чрез подкрепата на световната интернет аудитория,...

Учени откриха четвърти клон от предшественици на европейците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260454_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82

 Специалисти по генетика са открили четвърти клон от предшественици, допринесли за европейския генетичен пул, пише BBC News. Вече е известно, че европейците са смес от три основни групи - местните ловци, близкоизточните земеделци и население, дошло от изток по време на Бронзовата епоха. Сега, ДНК от древни останки в Кавказ разкриват съществуването на четвърта група, която се е вляла в тази амалгама. Резултатите от проучването са публикувани в журнала Nature Communications.
Научният напредък през последните години дава възможност на изследователите да възстановяват и анализират древни погребения. Геномът е генетичната матрица на човека, която се съдържа в ядрото на всяка клетка. Достъпът до все повече и по-точна информация променя представата ни за генетичните характеристики на съвременните хора.
Първият пласт от европейското наследство произлиза от местните ловци-събирачи, които са се заселили в Европа преди Ледената епоха, което означава преди 40 хиляди години. Преди 7000 години те са били пометени от миграцията на хора от Близкия изток, които са донесли замеделието. Преди 3000 години пък отглеждащи животни номади от ямната култура са навлезли в Европа от източните части на степите, които в момента се намират на територията на Украйна и Русия. Представителите на ямната култура вероятно са донесли със себе си индо-европейските езици. Днес това езиково семейство съставлява по-голямата част от говоримите езици в Европа. Самите ямна обаче са били смесено население. Една част от него е произхождала от ловци-събирачи, населявали Европа преди земеделието, и друга част - от близкоизточните мигранти, донесли земеделието.
Изследователи са анализирали геномите на двама ловци-събирачи от Грузия на възраст 13300 и 9700 години. Резултатите показват, че тези кавказки ловци вероятно са източникът на ДНК у представителите на ямната култура, което прилича на ДНК на земеделците. Учените предполагат, че кавказките ловци-събирачи са повлияли на населението и на изток и по-специално в Южна Азия. Смята се още, че този клон от предшествениците ни може да е свързан с разпространението на индо-европейските езици в региона.

Вузовете ще получават повече пари за дефицитни специалности

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WFPjbvXaH9Y/

Университетите ще получават държавна субсидия на базата на нови критерии, като размерът на средствата вече ще зависи от акредитационната оценка на вуза, научната му дейност и наличието на специалности с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Това става ясно от проектопостановление на МС за определяне на средствата за издръжка на висшите училища у нас, пише “Сега”.

В момента държавните университети получават субсидията си освен на брой студенти, но и в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Средствата се дават по професионални направления, като диференцираният норматив за издръжка на един студент в дадено направление се умножава по определен коефициент, който е различен за различните направления. Занапред ще има и вторично отсяване на базата на нови критерии. Коефициентът на всеки вуз по професионално направление вече ще се изчислява, като се умножат 5 коефициента – за акредитационна оценка, за научни изследвания, за реализация на пазара на труда, за място в рейтинга на университетите, и за професионални направления с очакван бъдещ недостиг на кадри.

При определяне на акредитационната оценка ще се вземат показателите на вуза от рейтинговата система на университетите към 30 септември на годината, предхождаща годината, за която се отпускат средствата. Оценката за научни изследвания ще зависи от това колко пъти е цитирано дадено висше училище в международните бази данни Scopus и Web of Science, какъв е средният брой на цитиранията, колко докторски програми има в професионално направление и др. Коефициентът за реализация на трудовия пазар съществува и сега, но вече ще се изчислява по нова матрица. Коефициентът за място в рейтинга, или т.нар. коефициент за първо място, ще се определя за университета, получил най-висока комплексна оценка за качество на обучението и съответствието му с пазара на труда, както и за вузове, които са с оценка по-ниска с 2 или по-малко точки от оценката на първия. Този коефициент ще е по-голям за тези университети, които са определени на първо място по направленията педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, аграрни науки и ветеринарна медицина, изкуства, но ако безработицата при тях е под 2%, а приложението на придобитото висше образование е над 65%. Повече средства ще се дават и за направленията с очакван недостиг като например инженерни, технически науки, педагогика и т.н.

В резултат на второто сито средствата за някои професионални направления с ниска оценка и слаба реализация ще бъдат намалени или изцяло спрени. Най-засегнатите ще са икономика и администрация и управление, и то в близо 1/2 от университетите, които ги предлагат. Орязване на субсидиите ще има и при правото. При техническите и инженерните науки намалението ще е по-малко, а специалности като педагогика и математика ще получат повече пари. Прогнозите са почти по всички 52 професионални направления у нас държавни пари да не получи поне по 1 висше училище. Промените са в синхрон с одобрените на 1-во четене в комисия промени в Закона за висшето образование, които предлагат именно ново разпределение на държавната субсидия за университетите на база на качеството на обучението им

Изобретиха батерия, която зарежда телефони десет пъти по-бързо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260453_%D0%98%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%

  Китайската компания Huawei е разработила литиево-йонна батерия, която се зарежда до 50 процента за пет минути, пише MailOnline. Това означава телефонът ни да се зарежда, докато изпием набързо чаша кафе.
Устройството с капацитет 3000 милиаперчаса и размери, подобни на тези на батериите, които пасват в по-голямата част от смартфоните, е било представено на 56-тия Симпозиум за батерии в Япония. Изобретателите са изложили и батерия с по-малък капацитет - 600 милиаперчаса, която се зарежда до 68 процента за две минути.
В публикация в блог на Huawei се посочва: “Huawei е уверена, че този пробив в бързото зареждане на батерии ще доведе до революция в електронните устройства, особено мобилните телефони, електрическите автомобили, носимите устройства и мобилните зарядни устройства.” Компанията посочва, че бързото зареждане не е в ущърб на продължителността на живота на батерията и количеството енергия, която може да складира.
По-рано тази година британска фирма разкри, че е създала малък прототип на захранвана с водород клетка за iPhone 6, която позволява на устройството с високо потребление на електричество да функционира в продължение на една седмица без презареждане. Разпространиха се дори слухове, че експерти от Intelligent Energy работят с Apple по конструирането на нови модели, но нито една от двете компании не коментира спекулациите. Прототипната система функционира подобно на батериите, създадени за екологични автомобили, но е значително по-малка. Тя съдържа батерия с уникална технология, която генерира енергия чрез смесване на водород и кислород, като остатъчните продукти са само вода и топлина.

Облаци в цялата страна, но няма да вали

http://offnews.bg/news/n_1/n_592530.html

Облаци в цялата страна, повече на изток преди обяд, а след пладне - на запад, но никъде няма да вали. Максималните температури ще са от 13 до 18 градуса, в София - 14 градуса. В планините ще духа умерен вятър, по високите върхове термометрите ще се качат до около 2 градуса. Морето и въздуха на брега ще са еднакво топли - 14 градуса, според прогнозата на НИМХ.  Температурите пак тръгват нагоре, максималните ще са 15-20 градуса в сряда, вятър отнася облаците в четвъртък. 

Здравите крака помагат на мозъка да не старее

http://health.actualno.com/zdravite-kraka-pomagat-na-mozyka-da-ne-staree-news_507913.html

При възрастните жени, които имат силни крака, е по-малко вероятно развитието на старческо слабоумие, се казва в изследване на британски учени. Учените от Лондонския кралски колеж, които в продължение на 10 години наблюдавали 150 двойки близнаци, са стигнали до извода, че силната мускулатура на краката се явява своеобразен показател за това дали човек получава достатъчно физическо натоварване, за да съхрани яснотата на разсъдъка си на преклонна възраст. Физическите упражнения освобождават химич

Делото на Орлин Тодоров стигна до ВКС

http://crime.actualno.com/deloto-na-orlin-todorov-stigna-do-vks-news_507954.html

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа днес (17 ноември) делото срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, предаде БГНЕС. Tодоров е осъден по обвинението, че като началник на ТЗ "БОП", на четири пъти изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Информацията била разгласена на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката на подсъдимия Красимира Михайлова. Присъдата, която му определи Окръжния съд във Велико

Чуколов: Ще отидем при Сотир Цацаров, когато му дойде времето

http://politics.actualno.com/chukolov-shte-otidem-pri-sotir-cacarov-kogato-mu-dojde-vremeto-news_507960.html

"Ще отидем при Сотир Цацаров, когато му дойде времето, този човек изпълнява някаква поръчка, дали от американското посолство, дали от другаде, не знам." Това кзаа пред камерата на bTV Десислав Чуколов. Депутатът заяви още, че заплахите на прокуратурата няма да го уплашат и посочи, че става дума за първи политически арест у нас след промените: "Да не мислите, че в Народното събрание няма хора, които трябва да търкат наровете в затвора, аз не съм откраднал нищо, ако някой има нещо да ми каже по

Във Виена създадоха най-големия в света модел на кристал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260452_%D0%92%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%

 В кметството на Виена е сглобен най-големият триизмерен модел на кристал от малки топки и пръчки, пише BBC News. Той възпроизвежда повтарящата се решетка от натрий и хлор, от която се състоят кристалите на трапезната сол (NaCl). Високият над 3 метра модел, конструиран от д-р Роберт Крикл, съдържа приблизително 40 хиляди топки и 10 километра пръчки. Опитът за поставяне на световен рекорд ще бъде разгледан от Книгата на Гинес на 23 ноември. Моделът ще бъде изложен до 30 ноември и вече е увековечен в марка на австрийските пощи.
“Искам да покажа - да визуализирам, как изглежда света ни, когато се увеличи милиарди пъти,” казва д-р Крикл. Повтарящата се матрица, от която е изграден, в която стотици “йони” формират прецизни линии от различни ъгли, придава внушителност на огромния модел.” Той има особено значение тази седмица, изтъква д-р Крикл. “Тази седмица е 100-ната годишнина от присъждането на Нобелова награда за откритието на това, което показвам с този модел - подреждането на атомите в кристали.”
Екипът от баща и син - Уилиям и Лорънс Браг, печели Нобелова награда за физика през 1915 година за създаването на техниката, сега позната като рентгенова кристалография. “Откритието наистина има голямо значение за науката и за разбирането ни за света,” посочва д-р Крикл. “То води до определянето на структурата на ДНК, на вирусите, на протеините и от друга страна, на материалите от всекидневния ни живот, позволяващи конструиране на по-бързи, по-добри и по-леки машини.”

Нова теория обяснява галактическите магнитни полета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260451_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%

 Учени от Принстънския университет смятат, че са започнали да разбират как се формират магнитните полета на звездите и галактиките, пише Tech Times. Вече се знае как се образуват магнитните полета на планетите. Процесът стартира с движението на подобните на плазма течности в ядрото на планетата. Тези течности провеждат електричество и създават електрически заряд. Досега произходът на магнитните полета около звездите и галактиките обаче беше мистерия. “Нещо поддържа магнитните полета на Вселената в продължение на милиарди години,“ казва Амитава Бхатахаржее, един от авторите на новото изследване. “Но как точно Вселената получава тези постоянни магнитни свойства?”
За да отговорят на този въпрос, теоретични физици от Принстън са проучили т.нар. динамо - прояви на магнетизъм, генерирани от движението на подобни на плазма флуиди. Плазмата има електрически заряд и затова, когато се движи по определен начин, тя може да създаде собствено магнитно поле, макар и слабо. Веднъж създадено, благодарение на движението, полето увеличава силата си.
Ако този процес протича на различни места в плазмата, това означава, че в нея има множество слаби полета. Учените са се запитали, дали съществува начин тези полета да се обединят, превръщайки се в една огромна сила. Това е изглеждало малко вероятно, тъй като по-скоро може да се очаква, че зарядът намалява с течение на времето. Рядко във Вселената нещо може да премине от хаотичност към подреденост. Вместо това обикновено всяко поле постепенно отслабва.
Все пак екипът е използвал компютърно моделиране, за да тества теорията си и е установил, че полетата не само могат да се сливат, но и могат да останат устойчиви. За да получат по-убедителни доказателства, учените трябва да проведат симулации при много ниска скорост на разсейване, което не може да бъде направено от компютър. Изследователите обаче са успели да се доближат максимално близо и резултатите им показват, че е много вероятно полетата да се сливат и да остават слети в продължение на милиарди години. Това е само първата крачка към разбирането на генезиса на магнитните полета, но тя ще отвори нови вълнуващи възможности за бъдещи изследвания. Проучването би могло да допринесе за открития и в областта на управляемия термоядрен синтез.

Птиците усещат магнитните полета чрез протеин, който действа като компас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260450_%D0%9F%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BF

  Различни видове животни, сред които морски костенурки, птици, червеи, пеперуди и вълци, са в състояние да усещат магнитните полета на Земята. Структурите вътре в клетките, които правят това възможно обаче са загадка за учените, поне досега, пише New Scientist. Екип, ръководен от Кан Си от Пекинския университет в Китай е открил протеин в плодовите мушици, пеперудите и гълъбите, за който се смята, че прави възможно усещането на магнитните полета. 
Две теории си съперничат при обяснението на усещането на магнитните полета. Според едната, то се дължи на свързващи се с желязо молекули. Според другата, ключът е протеин, наречен крипохром, който засича светлина. Екипът на Си е първият, стигнал до извода, че и двете са част от една система, а сега изследователите са открили как функционират заедно. 
Учените са изследвали генома на плодова мушица за протеин, които отговаря на определени критерии. Молекулата е трябвало да се свързва с желязо, да е изразена вътре в клетката, а не в клетъчната мембрана, да се намира в главата, където обикновено са сетивата за магнитни полета, и да взаимодейства с криптохром. 
„Открихме, че един ген отговаря на всички прогнози,“ казва Си. Изследователите са нарекли гена MagR и са използвали електронна микроскопия и компютърно моделиране, за да проучат структурата му. Те са установили, че MagR и криптохромът образуват цилиндър, който се състои от пълнеж от 20 молекули MagR, заобиколени от 10 криптохрома. След това екипът е идентифицирал и изолирал този протеинов комплекс от гълъби и пеперуди Монарх. При лабораторни тестове протеините са реагирали на магнитно поле като компас. Те са били привличани и са полепвали към използваните от учените инструменти, съдържащи желязо и това е наложило изработването на инструменти по поръчка от пластмаса. 

Прогноза за времето - 17 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306625

Днес преди обяд ще има по-значителна облачност източните райони от страната, а след обяд и над западните. Вятърът вече ще е слаб. Температурите сутринта ще са между 3° и 8°, по високите полета на Западна България до към 0°-1°. Максималните температури ще са от 13° до 18°, в София минимална около 2°, максимална 14°.

Световната метеорологична асоциация предупреди, че тази година феноменът „Ел Ниньо“ ще бъде най-силен от последните 15 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260449_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D

 Метеорологичната агенция на ООН предупреди, че тази година феноменът „Ел Ниньо“ ще бъде най-силен от последните 15 години, предаде CRI.
Председателят на Световната метеорологична асоциация (СМО)Мишел Жаро заяви, че тази година „Ел Ниньо“ , който отново се появи преди няколко месеца, вече е предизвикал тежки засушавания и наводнения. Очаква се феноменът да стане още по-силен до края на годината.
„Както казах, феноменът е много силен, температурата на водата на повърхността в екваториалните и източно-централно тропичните части на Тихия океан е 2 градуса по Целзий над нормалните температури. Това означава, че тазгодишният „Ел Ниньо“ е един от най-силните в последните 50 години“, заяви Жаро.
СМО оповести данните си за „Ел Ниньо“ в навечерието на конференцията, посветена на климатичните въпроси, която ще се проведе в Ню Йорк във вторник и седмици преди Световната среща за климата в Париж.
Явлението „Ел Ниньо“ е предизвикано от затоплянето на морската повърхност в Тихия океан. То може да предизвика необичайно проливни дъждове и тежки засушавания.

Волен Сидеров пред задържане

http://pik.bg/волен-сидеров-пред-задържане-news436520.html

Волен Сидеров пред задържане

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров и заместникът му Денислав Чуколов са призовани днес в столичното следствие. На народните представители, които се простиха с имунитета си, са повдигнати обвинения за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Обвиненията са заради нахлуването в НАТФИЗ в нощта на първия тур на местните избори. За това престъпление законът предвижда до 5 години затвор.

На Сидеров ще бъде повдигнато и друго обвинение - за принуда. То е заради действията му, насочени срещу студентка от Театралната академия. Лидерът на „Атака” извил китките на момичето, за да пусне телефона, с който го снимала. За това престъпление Сидеров може да получи наказание от 6 години лишаване от свобода.

Като обвиняем е привлечен и мъжът, ударил Сидеров в изборната нощ. Народното събрание даде разрешение за задържането им, а междувременно двамата се отказаха от имунитета си.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че е очевидно, че след като е поискано разрешение от Народното събрание за задържане, да се проведе цялата процедура по НПК. „Трябва да бъдем съвсем наясно, че на първо място ще бъдат спазени всички процесуални изисквания. Разрешението за задържане по отношение на Прокуратурата, касае до 72 часа. Дали ще бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, решава съдът, но тя ще бъде претендирана от Прокуратурата”, заяви вече Цацаров. 

Европа връща границите! Временно замразяват Шенген

http://petel.bg/Evropa-vrashha-granitsite--Vremenno-zamrazyavat-SHengen__134280

Европа връща границите. Временно замразяване на Шенгенското споразумение се готви да поиска Франция. Това е една от мерките, които съюзът...

На 17 ноември рожден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5116904


Проф. Александър Кьосев, културолог
Методи Манченко, журналист, шеф на Спортна редакция в БНТ
Панчо Панчев (Дядо Пънч), писател и драматург
Пламен Петков, журналист, сценарист и режисьор
Проф. Виктор Паунов, художник, зам.- ректор на НХА
Проф. Георги Танев, министър на земеделието в правителството на Л.
Проф. Александър Кьосев, културолог Методи Манченко, журналист, шеф на Спортна редакция в БНТ Панчо Панчев (Дядо Пънч), писател и драматург Пламен Петков, журналист, сценарист и режисьор Проф. Виктор Паунов, художник, зам.- ректор на НХА Проф. Георги Танев, министър на земеделието в правителството на Л.

Путин от аутсайдер стана лидер на Г-20

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260448_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D1%83%D1%82%D1%81%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%93-20

 Под заглавие „Путин се превърна от аутсайдер в лидер на срещата на Г-20 в Турция, признат и от Обама“ и подзаглавие

„Руският президент най-търсеният събеседник в Анталия“ американската агенция „Блумбърг“ отразява срещата на върха на лидерите на най-развити държави в света.

По време на срещата си с Владимир Путин в Турция Барак Обама предпазливо отбеляза „важността на военните усилия” на Русия в Сирия. Американските медии възприеха изявлението на Обама като промяна на позицията на Вашингтон по отношение на Москва, коментира „Блумбърг“.

Форумът се провежда на фона на шока, обзел света сред терористичните актове в Париж. За разлика от миналогодишната среща на върха в Австралия, когато западните лидери демонстративно избягваха Путин, в Анталия руският президент, на практика оглавил борбата с „Ислямска държава”, се превърна едва ли не в най-популярният лидер, пише US агенцията.

Изказването, направено от Обама за военната операция на Русия в Сирия, е може би първото изявление с положителен характер на фона на честата критика, която Вашингтон отправя към Москва за действията й в региона.

Белият дом до последно настояваше, че значителна, ако не и голяма част от ударите от въздуха на Русия по територията на Сирия изобщо не се нанасят по позициите на „Ислямска държава”, а по бунтовниците от въоръжената опозиция. А избраната от Путин стратегия се характеризираше от Белия дом като „контрапродуктивна”.

Срещата на двамата лидери се е различавала от предишните и по редица други подробности. Ако по време на преговорите между Обама и Путин в Ню Йорк по време на Генералната асамблея на ООН американската страна очевидно не желаеше да излиза от рамките на протоколните снимки този път журналистите можеха да наблюдават излъчването на 35-минутната им среща, вярно без звук. Излъчването бе организирано от турската страна.

Президентите се държаха доста непринудено и правеха усилия да се чуват помежду си. Путин и Обама разговаряха в присъствието на съветника по национална сигурност Сюзън Райс и на преводач.

Както отбелязва „Уол стрийт джърнъл”, след срещата между Обама и Путин коментарите на Белия дом показват „промяна на тона” на американската администрация по отношение на действията на Русия в Сирия.

Шефът на президиума на Съвета по външна политика и отбрана Фьодор Лукиянов нарече изявлението на Обама „любопитен нюанс” в политиката на САЩ по отношение на военната операция на Русия в Сирия и отбеляза, че фокусът на възгледа на Запада към сирийските събития „се измества”.

Според Лукиянов изявлението на Обама би могло да означава и това, че въпросът за свалянето на режима на Асад в този момент, ако не е свален от дневен ред, то поне е отишъл на втори план.

Помощникът на президента Путин по външната политика Юрий Ушаков потвърди пред журналисти, че стратегическите цели на САЩ и Русия по отношение на борбата с тероризма са много близки, но разминаванията по тактиката на действията остават.

Както отбелязва в разговора си с журналистите представителят на Русия Светлана Лукаш, президентът Путин е бил една от най-популярните фигури на приема: „Всички искаха да разговарят с него”, твърди тя.

За разлика от форума на Г-20 в Австралия през миналата година, на който заради събитията в Украйна Путин се натъкна на твърдата реакция на западните лидери, по време на срещата на върха в Турция отношението към него вече беше друго.

Както отбелязва в коментара си агенция „Блумбърг”, на срещата в Анталия руският лидер „от аутсайдер се превърна в играч”.

 
 

Световен ден на недоносените деца

http://pik.bg/световен-ден-на-недоносените-деца-news436519.html

Световен ден на недоносените деца

На 17 ноември ще бъде отбелязан Световният ден на недоносените деца с представяне на първия наръчник и онлайн платформа „Всичко за недоносените бебета”.

Световният ден се отбелязва ежегодно в повече от 60 страни от цял свят, като в България се провежда 4-то поредно честване. Въпреки широката обществена подкрепа към каузата на недоносените деца в България, много родители продължават да се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане, без да имат достъп до необходимата им информация.

От 11.00 часа в НДК в София Фондация „Нашите недоносени деца“ ще даде пресконференция за отбелязване на Световния ден на недоносените деца и представяне на първия в България цялостен наръчник за родители на недоносени деца „Всичко за недоносените бебета”, и първата по рода си в Европа комплексна онлайн платформа за бърз и лесен достъп до информация за преждевременното раждане.

В официалното представяне на резултата от дългогодишните усилия на множество специалисти и доброволци и една реализирана мечта на родителите на недоносени деца – наръчник и онлайн платформа „Всичко за недоносените бебета”, ще вземат участие: представители на Фондация „Нашите недоносени деца”, водещи неонатолози, сред които д-р Таня Праматарова, началник на Отделението по неонатология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – гр. Сливен, Елена Кръстева, психолог и консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”. 

ИД: Както ударихме Париж, така ще ударим и Вашингтон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260447_%D0%98%D0%94%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6%2C+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D0%

 "Ислямска държава" (ИД) предупреди в ново видео, че страните, които участват във въздушната операция в Сирия и Ирак, че ще ги сполети съдбата на Франция. Терористичната групировка отправи специална заплаха за нападение срещу Вашингтон, предаде Ройтерс.

Ние казваме на страните, които участват в кръстоносния поход, че както ударихме Франция в сърцето й в Париж, ще ударим и тях и се кълнем, че ще ударим и Америка в центъра й във Вашингтон. "Ние ще завладеем Рим", заканва се мъж, идентифициран в субтитрите като Ал Гариб Алжиреца.

Засега не може да се потвърди автентичността на записа, за който се твърди, че е направен от бойци на „Ислямска държава“ в Салах ад дин, на север от Багдад.

Ал Гариб Алжиреца предупреждава Европа, че ще последват още атаки. "Заявявам на европейските страни, че ние идваме, идваме с взривни устройства и експлозиви, с колани с експлозиви и оръжия със заглушители и че вие няма да можете да ни спрете, защото днес ние сме по-силни отпреди."

Очевидно имайки предвид международните преговори за прекратяване на сирийския конфликт, друг мъж във видеото, наречен Ал Карар Иракчанина, казва на френския президент Франсоа Оланд: "Ние решихме да преговаряме с теб в окопите, а не по хотелите."

„Докато продължавате бомбардировките, няма да живеете в мир. Ще изпитвате страх, дори когато ходите на пазар", казва във видеото мъж, който е с брада, говори на арабски и е заобиколен от други бойци. Във видеото се отправя призив към мюсюлманите, които не могат да отидат в Сирия и да участват в свещената война, да извършат нападения във Франция.

“Уембли” пее „Марсилезата“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5116493

90 000 зрители на стадион “Уембли”, повечето от тях британци, ще станат на крака и ще запеят „Марсилезата“ преди началото на приятелския мач Англия – Франция довечера. Грандиозната акция на феновете се роди от идеята на самите английски футболисти да пеят френския химн заедно със съперниците си. За улеснение на публиката текстът ще бъде изписан
90 000 зрители на стадион “Уембли”, повечето от тях британци, ще станат на крака и ще запеят „Марсилезата“ преди началото на приятелския мач Англия – Франция довечера. Грандиозната акция на феновете се роди от идеята на самите английски футболисти да пеят френския химн заедно със съперниците си. За улеснение на публиката текстът ще бъде изписан

"Ислямска държава" има стотици спящи клетки в Европа, твърди дезертьор

http://news.ibox.bg/news/id_947437217

Според дезертьора Абу Халед, това е новата стратегия на лидерите на джихадистите, тъй като броят на бойците в Сирия намалява

НАП пусна лотария с касовите бележки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260446_%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8

 

Пазете фискалния бон, иначе оставате без наградата

Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на финансите пуснаха лотария с касовите бележки. Голямата награда е Опел Астра с всички екстри. Тя ще бъде изтеглена на 11 декември догодина.

Освен нея НАП ще раздава седмични и месечни награди. Седмичните награди ще са смартфони, а месечната ще е 40-инчов 3D смарт телевизор (Panasonic). В лотарията може да участва всеки, който има навършени 14 години.

Регистрацията на касовите бележки ще става на специален сайт – www.kasovbon.bg. За целта всеки първо трябва да си направи собствен профил на сайта. Освен трите имена и e-mail, ще трябва да посочи и ЕГН-то си, града и да се съгласи с условията на лотарията. Веднъж направен профилът, всеки може да регистрира неограничен брой касови бележки. За целта се посочва датата, точният час (с минути и секунди) на покупката и сумата (със стотинките).

Няма ограничение за стойността на покупката, нито за това дали е за стока или за услуга. Допускат се регистрации само на касови бележки, издадени след 16 ноември тази година. Един и същи човек не може да регистрира два пъти една и съща касова бележка, но за сметка на това може да я регистрира цялото му семейства, стига всички да имат профили в www.kasovbon.bg

Печелившите в лотарията ще се теглят в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, което се излъчва в неделя. Първият седмичен победител ще бъде изтеглен на 20 декември 2015 г., а първият месечен – на 10 януари 2016 г.

Много важно е да се знае, че дори да сте изтеглен като печеливш, ще получите наградата само, ако сте запазили касовата си бележка – на хартия или сканирана.

За всички хора, които нямат достъп до интернет в близките седмици ще бъде пусната опция за регистрацията на касовите бележки по телефона. Това ще става на единния национален номер на НАП 0 700 18 700, на цената на един градски разговор. От днес мобилното приложение на НАП за Android вече позволява регистрацията на фискалните бонове, а скоро ще заработи и това за IOS.

Наградата няма да бъде отнемана, ако печелившият има задължения към НАП, успокоиха от приходната агенция. Разходите по лотарията, които ще направи НАП и финансовото министерство са 280 хил. лв., а очакваните чисти приходи в хазната – 19 млн. лв.

Общото събрание на СУ избира наследник на проф. Иван Илчев

http://pik.bg/общото-събрание-на-су-избира-наследник-на-проф-иван-илчев-news436518.html

Общото събрание на СУ избира наследник на проф. Иван Илчев

Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще избере еднолични и колективни органи на управление и контрол на висшето учебно заведение.

Общото събрание на Софийския университет ще започне в 9.30 часа на 17 ноември в 65-та аудитория на Ректората. Дневният ред на заседанието включва девет основни точки. Общото събрание ще трябва да избере наследник на ректора на СУ проф. Иван Илчев. Ще бъдат избрани комисии, председател и заместник-председател. Събранието ще избере Контролен съвет, Университетски обществен застъпник и Академически съвет.

Досегашният ректор на Софийския университет ще направи мандатен отчетен доклад, какъвто ще представи от своя страна и Контролния съвет. Отчетен доклад ще даде и Университетският обществен застъпник. 

Припомняме, че кандидатурите за ректор на СУ „Св. Климент Охридски” са две - на проф. дфн Анастас Герджиков и на чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов. Кандидатурата на проф. дфн Анастас Герджиков е издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии. Кандидатурата на чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов е издигната от Факултетния съвет на Факултета по химия и фармация.

Проф. Иван Илчев е ректор на най-старото и най-голямото висше учебно заведение у нас от 2007 година. През 2011 година той спечели втори мандат след балотаж срещу проф. Петър Славейков от Геолого-географския факултет. В последната си официална позиция, дни преди Общото събрание на СУ, проф. Илчев призова да бъде прекратена „кресливата кампания” срещу Алма Матер. Според него е недостойно университетът да се използва като декор на чужди битки. „Убеден съм, че следващият ректор ще вложи целия си авторитет и ще впрегне енергията си в името на защитаването на достойнството на Софийския университет и на запазването на позицията му на най-добрия академичен и научен център в България”, заяви Илчев в декларация, разпространена на 11 ноември. 

Какви са глобалните последици от атаките в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260445_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82

 

Терористите удрят в деликатен момент от френската и европейската история

Всеки нюйоркчанин и лондончанин разбира инстинктивно какво преживяват французите - смесица от шок, ужас, обърканост и страх за бъдещето. Но, от друга страна, споменът за терористичните нападения от 2001 година в Ню Йорк и от 2005 година в Лондон показва, че великите градове са издръжливи. Те са в състояние да се съвземат от терористични актове с учудваща бързина и енергичност. Да казваш, че терористите няма „да победят Париж“, не е проява на израз на предизвикателно незачитане на действителността. Такива са просто фактите.
В Париж историята е наразривна част от града, така както насилието и шокиращите събития често са били неразривна част от нея. Навсякъде има по нещо, което да напомня за революции, кланета, войни и окупация - не само в музеите, но и в имената на улиците, и в самата архитектура на града. Но въпреки всичко това Париж се е превърнал в нарицателно за красота, ведрост и творчески дух.
 

Но макар да няма никакво съмнение, че Париж ще се съвземе

 

 

вярно е също, че този атентат бе извършен в особено деликатен момент от френската и европейската история. Само преди десет месеца френската столица стана жертва на кървавите нападения срещу списание „Шарли Ебдо“ и еврейския супермаркет, изкарали след това милиони хора на улична демонстрация, за да покажат, че няма да паднат на колене. Но жертвите след последните атентати са доста повече. Фактът, че тази втора вълна връхлетя толкова скоро след жестокостта в редакцията на „Шарли Ебдо“, ще засили усещането за несигурност. Непосредствените политически въпроси са дали ще се промени френският курс в Близкия изток и ще повлияе ли по някакъв начин атентатът на предстоящите във Франция идния месец регионални избори. Твърди се, че терористите са крещели нещо за войната в Сирия. Франция предприе първите си въздушни удари срещу радикалните джихадисти от ИДИЛ в Сирия през септември, а от доста месеци вече участва в бомбардировките срещу групировката в Ирак. Минимална е вероятността френският президент Франсоа Оланд да реагира на терористичните нападения, като прекрати участието на Франция във войната срещу ИДИЛ. В краткосрочен план по-вероятно е военното участие да се засили още повече.
 

 

Внимателно ще се следи реакцията на френските избиратели

 

 

на регионалните избори. Социологическите проучвания така или иначе сочеха Марин льо Пен, ръководителката на крайнодесния Национален фронт, за победител в региона Нор па дьо Кале. Племенницата й Марион Марешал льо Пен също излезе начело в някои проучвания, по-специално в Прованс на юг. Националният фронт, който по традиция е враждебен към мюсюлманската имиграция и се бори за възстановяване на граничния контрол, определено може да спечели вследствие на атентатите. Някои от аргументите му така или иначе вече бяха започнали да се използват от традиционните десноцентристки партии. Терористичните нападения в Париж бяха извършени и във време, когато Европа се намира в разгара на „миграционна криза“. При положение, че Германия се готви да приеме тази година над един милион бежанци - повечето от които идват от опустошения от военни конфликти Близък изток, засили се вътрешният натиск върху канцлера Ангела Меркел да затвори германските граници за нови мигранти. Още преди атентатите в Париж Швеция обяви, че частично затваря границите си за нови бежанци, макар и като временна мярка. След събитията в Париж Меркел навярно ще бъде изкушена да предприеме подобен ход.

 

 

Точният произход на терористите със сигурност ще промени

 

дебата след нападението. Но ако и когато предположенията за предполагаемата връзка на нападателите с ислямистки терористични движения се потвърдят с факти, дебатът за западната политика в Близкия изток ще стане по-интензивен, но не непременно и по-ясен. Една от възможните последици ще бъде фокусът на западната политика да се измести още повече към побеждаване на джихадистите от ИДИЛ и същевременно да бъдат оставени на заден план допълнителни цели като отстраняването на сирийския президент Башар Асад. Франция обаче застана в челните редици на страните, които отстояват мнението, че Асад е в центъра на проблема в Сирия. През идните седмици е малко вероятно политическият курс срещу Асад да претърпи цялостна промяна. По-вероятно е тази политика да претърпи развитие в идните месеци, когато ефектът от въздействието, поуките и самият шок от терористичните нападения в Париж вече ще е изконсумиран.

СБЛЪСЪК: Калоян Паргов vs. Атанас Мерджанов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260444_%D0%A1%D0%91%D0%9B%D0%AA%D0%A1%D0%AA%D0%9A%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2+vs.+%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%BE

 Бурно заседание на Националния съвет претърпя БСП в събота. В крайна сметка членовете на Изпълнителното бюро на Столетницата останаха на постовете си въпреки исканията за оставки, но напрежението в партията не изглежда туширано. От ръководството по собствено желание си тръгнаха само зам.-председателят Драгомир Стойнев, шефът на Софийската градска организация Калоян Паргов и евродепутатът Илияна Йотова. Пленумът отхвърли предложенията за незабавно стартиране на пълен цикъл от отчети и избори, който да доведе до по-ранно свикване на конгреса. По план такъв трябва да се проведе през май или юни. На него социалистите ще изберат лидер, защото мандатът на Михаил Миков изтича. Новият председател пък ще посочи състав на ръководството, с който иска да работи. „Монитор“ потърси за мнение и двете страни в спора правилно или не е било решението на пленума от събота.

 

 

Калоян Паргов: Партията е по-важна от личното оцеляване

 

- Господин Паргов, защо взехте решение да подадете оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП?

 

- Моята оставка от Изпълнителното бюро на БСП е естествено продължение от решенията на заседанието на градския съвет партията, където цялото бюро подаде оставка. На мен ми беше даден мандат в рамките на две седмици да предложа ново Изпълнително бюро, което да започне цикъл от отчети и избори. Беше даден мандат на представителите на столичната организация в Националния съвет да поискат да бъде стартиран пълен цикъл от отчети и избори, като по този начин да се спрат всички спекулации по лидерския въпрос.

 

- Направихте предложение за бързо стартиране на отчетно-изборен цикъл за цялата страна. Защо?

 

- В състояние на отчетно-изборна кампания всички влизаме в състояние на оставка и приключване на мандата. В този цикъл щеше да се даде възможност редовите членове да дадат своята оценка за поведението на всеки един от нас в рамките на мандата ни и на изминалите избори. По този начин напреженията щяха да бъдат туширани, както и крайните оценки. За съжаление този подход не беше приет и се спряхме единствено на лошото състояние на структурите. Ако продължим с организационни мерки, организационно лечение тип „Видин” и „Пазарджик” (там партийното ръководство взе на ръчно управление структурите – бел.ред.), рискуваме съвсем да изгубим структурите и съвсем да демотивираме хората, които в момента имат нужда от единомислие и единодействие. Структурите трябва да бъдат мобилизирани, а това ще стане, като покажем лицето на истинската опозиционност и като дадем ясен сигнал, че се върви към решаване на всички лидерски, персонални и кадрови проблеми. Те се решават точно в един отчетен цикъл и стартирането му щеше да има такъв ефект. Трябваше да подадем сигнал към обществото и да успокоим обстановката. Вместо това сигнал нямаше. Продължаваме по същия път с организационни, силови мерки, за които дори се появиха спекулации, че целят да нагласят следващия конгрес. Това звучи ужасяващо за представянето на БСП на следващите избори. Най-лошото нещо, което се случи, беше да се персонализираме в една или друга позиция.

 

- Част от ръководството прие искането за промяна като директна атака срещу Михаил Миков. Така ли беше?

 

- Аз на този пленум не чух да има персонална позиция спрямо личността на председателя, за да ставаме ден по-късно свидетели на подобна реакция от негова страна. Всичко това няма да улесни излизането на БСП от тресавището, а ще затрудни още този процес. Ще спечели този в БСП, които успее да обедини всички остри камъни и остри ръбове, а не този, който още ги заостря и прави. Трябва да ангажираме всички инакомислещи в процеса на отчетно-изборния цикъл и подготовката на документите за конференциите и конгреса. Това ще даде спокойствие и знак на доверие. Затварянето на отделни групички по кьошета, офиси и кабинети на „Позитано” и извън - това е контрапродуктивно. За съжаление случилото се на Националния съвет обрича партията да върви именно в тази посока. Надявам се разумът да надделее и всички да седнат заедно. БСП е много по-важна от персоналното лично оцеляване на когото и да било.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Атанас Мерджанов: Оставките не водят до качествена промяна в БСП

 

- Господин Мерджанов, какъв е вашият прочит за случилото се на пленума?

 

- Целта на заседанието на Националния съвет в събота беше да направи политически анализ и една обективна оценка на изминалите избори. Вместо това очевидно имаше опит за смяна в ръководството и за смяна на членове на Изпълнителното бюро. Винаги кадровите промени трябва да следват оценката и резултатите от изборите. В такива случаи анализът за състоянието, в което се намира БСП, е изключително важен. В такива моменти е необходима оценка на политическата линия и курса, които следва партията. Едва тогава кадровите решения излизат на дневен ред.

 

- Защо се стигна до искане на оставки в ръководството?

 

- Опитът, който беше направен на пленума да се атакува Изпълнителното бюро и  ръководство на партията, говори за едно. Този подход показва опит да се избяга от персоналната и личната отговорност на всички равнища - на общинско, на областно и, разбира се, на национално ниво. В крайна сметка не непременно промените на върха могат да доведат до качествена промяна в партията. А точно това е необходимо на БСП – качествена промяна.

Другарите, които направиха предложенията за промени в ръководство, сами се изолират от процесите в партията и от вътрешния живот на БСП.

По същество настояването да се проведе гласуване на оставката на Изпълнителното бюро и предложението за съставяне на комисия, която да подготви предстоящия конгрес, беше опит за заобикаляне на уставните норми и предрешаване на предстоящия конгреса.

 

- Има ли опасност от разцепление в БСП заради тези процеси?

 

- БСП е била много пъти под заплахи за разцепление. Но в крайна сметка, ако нейните членове и симпатизанти потвърждават политическата линия, която партията следва – на остра опозиционност, няма опасност от разцепление. Нашата политическа линия е политика на ярка и убедителна опозиционност на сега действащото правителство, което провежда чиста проба дясна политика.

Лувърът и Айфеловата кула отново отвориха врати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260443_%D0%9B%D1%83%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B8+%D0%90%D0%B9%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8

 Лувърът и Айфеловата кула отново бяха отворени за посетители, след като бяха временно затворени заради атентатите в Париж. Врати отвориха още десетки културни, исторически и туристически обекти като Дисниленд, Версай, прекратили временно приема на посетители заради терора, залял Париж.
Това стана в 13.00 часа местно време, след общонационална минута мълчание в памет на жертвите на атентатите.

Айфеловата кула бе отворена малко по-късно, в 15.30 часа, което бе посрещнато с аплодисменти от тълпата туристи пред входа. При повторното си отваряне символът на Париж бе осветен в цветовете на френското знаме - синьо, бяло, червено. 

ВСС би отбой и засега няма да кани Борисов заради случая "Янева - Ченалова"

http://crime.actualno.com/vss-bi-otboj-i-zasega-njama-da-kani-borisov-zaradi-sluchaja-janeva---chenalova-news_507943.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) се отказа засега да кани премиера Бойко Борисов заради записите между бившата шефка на СГС Владимира Янева и скандалната съдийка Румяна Ченалова. Вместо него, Етичната комисия на ВСС реши да покани за изслушване двете съдийки. Очаква се това да стане на извънредно заседание на комисията в сряда (18 ноември), научи "Правен свят". Чак след тяхното изслушване ще се решава дали да се канят и други хора. Комисията е решила още да поиска от Върховната касационна прокуратур

Хиляди в Дрезден поискаха оставката на Меркел

http://europe.actualno.com/hiljadi-v-drezden-poiskaha-ostavkata-na-merkel-news_507953.html

В Дрезден се проведе поредната многохилядна антиислямска демонстрация, организирана от ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада). Шествието започна с минута мълчание в памет на жертвите на атентатите в Париж. Демонстрантите носеха френски знамена и плакати, гласящи: "Днес в Париж, утре в Германия", предаде БГНЕС. "Атентатите в Париж не дойдоха от нищото. Причината за тях е провалената мигрантска политика на Европа", отбеляза един от лидерите на ПЕГИДА Зигрфид Дебриц, а множе

Тръмп "блести" с предложения за борба с тероризма в САЩ

http://america.actualno.com/trymp-blesti-s-predlojenija-za-borba-s-terorizma-v-sasht-news_507956.html

Кандидат-президентът на САЩ Доналд Тръмп предлага да се помисли за закриване на джамиите на американска територия, предаде БГНЕС. "Не бих искал това, но очевидно въпросът трябва сериозно да се обмисли", заяви Тръмп по повод кървавите събития в Париж. "От джамиите тръгва абсолютна, невероятна ненавист, извън предела на нашите разбирания". Лидерът за президентската номинация на Републиканската партия разкритикува и миналогодишното решение на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио да прекъсне тайната про

6 района в София на сухо днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_592511.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата , съобщиха от дружеството.  Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Никола Вапцаров“ в жк.„Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на живеещите по ул. „Мала планина“ от ул. „Карамашев“ до бул. „Никола Йонков Вапцаров“ №6; ул. „Драгалевска“ бл. 32, ул. „Беломорски проход“ №51.  Във връзка с изграждане на уличен водопровод на ул. „Ненко Балкански“ в кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на живеещите на ул. „Ненко Балкански“ и ул. „Гергьовче“. Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Георги Стаматов“ в ж.к. „Надежда“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на живеещите по ул. „Кумановски бой“ от ул. „Царевец“ до ул. „Възрожденска“, ул. „Георги Стаматов“, ул. „Кръстьо Кръстев“.  Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Лазурно утро“ в кв. „Горна баня“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на живеещите на ул. „Росна китка“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дъбиците“ в кв. „Кумарица“ гр. Нови Искър, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на живеещите на ул. „Светлина“, ул. „Дъбиците“, ул. „Леярска“, ул. „Стадион“, ул. „Хаджи Димитър“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Македонска“ в с. Световрачене, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:30 часа на живеещите  по ул. „Липа“ от ул. „Здравец“ до ул. „Македонска“.

Масов бунт на губернатори на щати срещу Вашингтон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260442_%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%

 Губернатори на няколко щата в САЩ използваха атентатите в Париж, за да се обявят категорично против плановете на президента Барак Обама да приеме в страната 10 000 сирийски бежанци. Така в понеделник общо 17 щата отказват да приемат бягащите от войната в Близкия изток, тъй като било прекалено опасно за местните жители.
Но специалисти по миграционно право, цитирани от "Ройтерс", казват, че най-вероятно губернаторите нямат законово основание да попречат на федералното правителство да ги допусне в страната. Те обаче могат да объркат плановете на Вашингтон като съкратят финансирането и като създадат враждебна атмосфера за целия план.

Само Маги Хасан от Ню Хемпшир е демократ. Останалите са губернаторите републиканци на Мейн, Небраска, Тексас, Арканзас, Аризона, Индиана, Луизиана, Мисисипи, Масачузетс, Охайо, Северна Каролина, Уисконсин, Джорджия, Илинойс, Алабама и Мичиган.

"Тексас не може да участва в каквато и да е програма, в резултат на която сирийските бежанци - всеки от които би могъл да се окаже свързан с тероризъм - да се засели при нас", написа до Барак Обама губернаторът Грег Абът. "Нито вие, нито който и да е федерален чиновник не може да гарантира, че сирийските бежанци няма да станат част от някаква терористична дейност", обяснява мотивите си губернаторът.

Маги Хасан призова Белият дом да спре процеса заради недостатъчно данни за проверките за бежанците. Но Марк Тонер от Държавния департамент отговори, че "от всички категории, пристигащи в САЩ, тези бежанци се подлагат на проверка за сигурност от най-висок ранг".

Обама призова да не се прави връзка между терористичните нападения и проблема с бежанците.

Защитници на правата им казват, че това са хора, бягащи от терор, а не извършители на екстремистки престъпления.

В предишната фискална година, приключила на 30 септември, в САЩ са приети само 1682 сирийски бежанци и това е в пъти повече от 105 през 2014 г. Повечето от приетите са в Тексас, Калифорния и Мичиган.

Държавният секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще увеличат през следващите две години до 15 000 души годишно бежанците от цял свят. Така към 2017г. в страната ще има общо 100 000 души с този статут.

Как става проверката

- Проверката на кандидатите за убежище може да отнеме до 2 години и включва лични разговори с тях, медицински преглед и проверки за сигурност.

- С процедурата се занимават Държавният департамент, Департаментът за вътрешна сигурност и Департаментът за здравеопазване, както и международни, неправителствени и религиозни организации.

- Първата стъпка за включване в бежанската програма на САЩ е препоръка от Върховния комисариат на ООН за бежанците, но някои кандидатстват директно. В момента има около 18 000 души, препоръчани от ООН и около 10 000, които се разглеждат като индивидуални случаи.

- Молбите се подават до един от деветте центъра, финансирани от Държавния департамент в чужбина, но управлявани от неправителствени или международни организации.

- След това служители на Департамента за вътрешна сигурност и имиграционните служби посещават тези центрове и решават кой отговаря на правните изисквания за бежанец, основно - дали са били преследвани или биха били преследвани, ако не получат закрила.

- Проверките за сигурност са няколко и включват Национални център за борба с тероризма, центърът за проследяване на терористи към ФБР, Департамента за вътрешна сигурност и Държавния депратамент, като данните остават секретни.

- Здравни екипи проверяват състоянието на кандидатите за заболявания, които представляват заплаха за общественото здраве, например туберколоза

- Одобрените преминават през 3-дневен клас за запознаване със страната и нравите в нея. Пътуването се организира от Международната организация по миграцията. Разходите са от бюджета на САЩ, но бежанецът подписва документ, че ще ги възстанови.

- В САЩ бежанецът може да си избере определен град, но е свободен да се премести където желае.

Проблем и в Канада

Същият проблем има и новият канадски премиер Джъстин Трюдо с плановете да бъдат приети до края на годината 25 000 сирийски бежанци. Няколко лидери на федерални провинции - включително на франкофонски Квебек - и на големи общини предупредиха, че сроковете са невъзможни за изпълнение.

Премиерът на Саскечуан призова направо планът да бъде спрян след атентатите в Париж, защото "Ще бъде катастрофален резултат, ако заради бързането в Канада влязат дори малък брой лица, желаещи да навредят на страната си."

Министърът на имиграцията обещава във вторник да се срещне с кметовете на големите градове, за да даде повече подробности за разходите, сроковете и сигурността около операцията.

ВКС гледа дело срещу Орлин Тодоров

http://pik.bg/вкс-гледа-дело-срещу-орлин-тодоров-news436517.html

ВКС гледа дело срещу Орлин Тодоров

Върховният касационен съд (ВКС) гледа делото срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров на 17 ноември. Tодоров е осъден по обвинението, че като началник на ТЗ "БОП", на четири пъти изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Информацията била разгласена на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката на подсъдимия Красимира Михайлова.

Присъдата, която му определи Окръжния съд във Велико Търново бе 1 година условно с 3 години изпитателен срок и го глоби с 2 000 лв. Апелативният съд във Варна обаче увеличи това наказание и от 1 на 3 години, а изпитателният срок – на 5 години.

Делото стигна до третата последна инстанция именно по жалба на Тодоров. В нея се твърди, че наложеното на подсъдимия наказание е явно несправедливо. Отправят се алтернативни искания – за оправдаване на подсъдимия или за изменяне на решението и намаляване на наложеното на Тодоров наказание. Обвинението, по което е осъден и присъдата срещу Тодоров са в пряка връзка с големия скандал за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, когато бившият вътрешен министър Цветан Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна. Тодоров е осъден, че е изнасял информация именно от горнооряховския случай. Той разказал на бизнесмена Петър Христов за информацията, събрана при подслушването на директора на болницата в Горна Оряховица – Миролюб Кожухаров. Тодоров споделил за случая и с журналистка и така в изданието за пръв път е публикувана статия със заглавие "Бебе във фризера".

Други разследвания, за които Тодоров е изнасял данни, са "Килърите" и "Фалшификаторите". Орлин Тодоров обаче бе оправдан на две инстанции по всички останали обвинения. Едното е за разгласяване на информация от 6 досъдебни производства, която представлява държавна тайна. Според прокуратурата и по тези разследвания Тодоров е споделял информацията основно с бизнесмена Христов.

Другата оправдателна присъда е за злоупотреба със служебно положение. Според това обвинение той поискал от свидетел да достави детска люлка и пързалка на приятелката му Красимира Михайлова, въпреки че знаел, че те са крадени. Тодоров е невинен още за това, че разпоредил на полицейски шеф в Горна Оряховица да освободи задържан за хулиганство, че правил справки за собственици на коли по искане на приятели, проверявал хора за криминални и съдебни регистрации след запитване от журналисти, изнасял информация за разследвания без разрешение на наблюдаващия прокурор, въздействал на катаджии да не глобяват негов приятел. Със същата цел въздействал също на шеф на пожарната и на директор на Регионална дирекция към Комисията за защита на потребителите.

Последното обвинение, по което Тодоров бе оправдан е, че склонявал разследващи полицаи да нарушат задълженията си с цел да не се повдига обвинение на негов близък. 

Говорителката на външното министерство на Русия възхити немците със своя сексапил и решителност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260441_%D0%93%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D

 Репортерите от немското издание Stern изпаднаха във възторг от това как официалният представител и говорител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова разкритикува работата на агенция Reuters заради съобщенията за предполагаемата дъщеря на Путин.
Според Stern тя е "показала характер спрямо чуждестранните журналисти". 

Както отбелязва Гернот Крампе, "сексапилната, умна и изключително уверената в себе си блондинка" се противопостави на журналистите за това, че са се осмелили да осветяват личния живот на семейството на президента на Русия.

Според немския журналист коментарите на Захарова към Reuters са явно обявяване на война на агенцията.

В статията се съобщава, че Мария Захарова просто се присмяла на чуждестранните журналисти със своето изявление: "Имам законен въпрос към агенция Reuters, която се представлява в Русия практически от 50 кореспондента - "А вие журналисти ли сте всъщност? Ако не работите и не се занимавате с коментарите в Москва и след като всичко при вас се подготвя в Лондон, какво правите тогава в Москва и то толкова много служители?".

 Гернот Крампер счита, че "привлекателната говорителка на Кремъл" Мария Захарова "показа ноктите си" на пресконференцията си.

Работата не е само в това, че личният живот на президента на Русия е табу, а също и в това, че агенция Reuters не съобщи нищо ново. 

Слуховете за това, че дъщерята на Путин живее в Москва под името Екатерина Тихонова се разпространяваха и по-рано

В статията се съобщава също така, че официалният представител на външното министерство на Русия не е само "женствена, красива и успешна" но и "открито се наслаждава на "сексуалната си привлекателност". Освен това в американските издания Захарова вече е получила прозвището "секс бомба" заради "секси акаунта си в Instagram".

Заради засилените мерки за сигурност: Опашките от автомобили по границата са километрични

http://petel.bg/Zaradi-zasilenite-merki-za-sigurnost--Opashkite-ot-avtomobili-po-granitsata-sa-kilometrichni__134278

Снимка: Булфото Трагедията във Франция с отклик и у нас - четвърти ден километрични опашки от товарни автомобили по границите ни....

Камери засякоха шпионин на крачки от Путин и Обама (Видео)

http://petel.bg/Kameri-zasyakoha-shpionin-na-krachki-ot-Putin-i-Obama--Video-__134279

Кадър: youtube На срещата на Г-20 камерите успяха да запечатат мъж с акредитация, който се опита да подслуша разговора между Барак Обама и Владимир Путин, съобщи Русская Весна. Засега няма информация за самоличността на мъжа. 

Важно за всички шофьори! Камерите на КАТ вече ще виждат и в тъмното

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki-shofori--Kamerite-na-KAT-veche-shhe-vizhdat-i-v-tamnoto__134277

Снимка: Булфото Всички мобилни камери на КАТ съвсем скоро ще „прогледнат” и скоро ще могат да засичат шофьорите за превишена скорост и...

По какъв начин атентатите във Франция ще повлияят на войната в Сирия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260440_%D0%9F%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B

 След събитията във Франция съдбата на „Ислямска държава“ на практика е предрешена, но за Русия ситуацията стана по-сложна. Колкото по-бързо бъдат разбити терористите, толкова по-остър става въпросът какво да се прави с Башар Асад, пише РБК Daily, цитиран от "Фокус".
„От всички големи атентати на ислямистите, този в Париж най-много прилича на този, който е прието да се смята за „отправната точка в международната борба с ислямския тероризъм“- 11 септември 2001 година в САЩ. Във Франция също ясно се вижда изпълнителят, който вече пое отговорност за атентата. Загубите сред мирното население са значителни, което позволява на френските власти да говорят за военни действия и да се обърнат към точка 5 от Устава на НАТО , която предполага съвместни действия на Алианса срещу агресора.

Може да се очаква, че именно в това направление ще се развиват събитията - Франция, с подкрепата на САЩ още в понеделник сутрин нанесе въздушни удари по Ракка, столицата на „Ислямска държава“. 

В Париж все по-активно говорят за необходимостта от мобилизиране на силите на НАТО под единно твърдо командване. Също така говори се и за възможното изпращане на френски експедиционен корпус в Сирия.

С други думи, най-малкото ядрото на сегашната „мека“ коалиция може да бъде сменено с „твърдо“, тоест натовска групировка. Даже запазвайки предишната стратегия на борба само с ИДИЛ, обновената коалиция с натовско ударно ядро ще може бързо да нанесе поражение на терористичната групировка. А това означава и приближаване на края на режима на Башар Асад в Сирия“, смята Александър Шумилин, ръководител на Центъра за анализ близкоизточни конфликти към ИСК на РАН.

Кисинджър: САЩ и Русия имат общ подход към борбата с екстремизма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260439_%D0%9A%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D1%89+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D0%BA%D1%8A%

 "Една от стратегическите причини" за военното въздействие на Русия върху ситуацията в Сирия е тази, че "Близкият изток оказва влияние на стабилността вътре в самата Русия, заяви бившият държавен секретар и помощник на президента на САЩ по националната безопасност Хенри Кисинджър, цитиран от РИА Новости.
 "Русия се опасява, че недържавните структури, имащи радикална основа и развиващи се в Близкия изток рано или късно могат да достигнат нейните граници", каза патриархът на американската политика, изнасяйки реч на форума по безопасност във Вашингтон.

В тази връзка Кисинджър изрази мнение, че "Русия се старае да предотврати развитието и консолидацията на радикалните ислямисти".

"В този план техните цели са сходни с нашите. И аз виждам възможност за паралелни заедно с Русия подходи за решаването на проблема с радикалния ислямизъм в Близкия изток", добави той.

Френските спецслужби: Подготвят атентат срещу папата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260438_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B

 Има доста голяма вероятност ислямисти да подготвят покушение срещу папа Франциск в Централноафриканската република. Това съобщиха френските спецслужби, цитирани от руския сайт news.ru.Там Светият отец ще участва в откриването на събора в столицата Банги на 29 ноември.
Според антитерористичните специалисти рискът от атентат срещу папата е много висок, а ефективността на местните служби за сигурност е доста ниска. Ситуацията се усложнява от факта, че визитата на главата на Римокатолическата църква ще привлече огромен брой вярващи.

Папата бил уведомен за заплахата, но категорично отказал да отмени визитата си в ЦАР. Силите за сигурност на Светия престол вече са изпратили екип експерти в Банги, за да отработят всички възможни сценарии за защита на понтифика и да доведат до минимум риска за вярващите. Както уточнява "Хъфингтън Поуст", може да става дума за десетки, дори стотици хиляди поклонници от ЦАР, както и от съседните Чад, Камерун, Судан, Южен Судан, Конго и други страни, където в последно време се активизираха бойците на терористичните огранизации "Ислямска държава" и "Боко Харам".

Охраната на папа Франциск неведнъж се е оплаквала от трудностите, които понтификът създава на отговорните за неговата безопасност служби. Той често променя утвърдените графици и маршрути, а също така се отказва от всичко, което счита за излишно, в това число от бронирани автомобили.

При подготовката на визитата му в САЩ през септември например, помощниците му, работещи с тайните служби, настояваха, че той има нужда от възможност във всеки един момент да излезе от кортежа и да пообщува с хората на улицата.

Папата се опитва да направи Римокатолическата църква по-открита и радушна, отказва се от формалности, сам разговаря с непознати хора по телефона или на четири очи, а също така си позволява много по-голяма свобода на придвижване отколкото неговите предшественици. В САЩ на вярващите, преминали предвалителна проверка, им бе забранено да се доближават до папата с пръчки за селфи. Въпреки това те постоянно хвърляха всякакви неща по кортежа му, някои дори протягаха към него малки деца.

Съмнение за опит за атентат срещу Юнкер и Туск в Анталия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260437_%D0%A1%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D0%

 Самолетът, с който председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Европейския съвет Доналд Туск трябваше да отпътуват от турския курорт Анталия след края на срещата на Г20 не е излетял от летището от съображения за сигурност, предаде "Ройтерс".
Те трябваше да пътуват със самолет на Белгийските авиолинии (BAF), но летищните власти са ги предупредили, че ще се наложи да почакат пристигането на друг самолет, който да ги отведе в Брюксел.

Турските власти провеждат разследване.

Другите полети от Анталия пътуват по график.

Припомняме, че след атаките в Париж заваляха заплахи към редица други държави и техните лидери. Срещата на Г20 също премина под знака на атаките. 

Франция влиза в решителен бой! Самолетоносачът "Шарл де Гол" поема към Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260436_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%21+%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0

 Флагманът на военно-морския флот на Франция - самолетоносачът "Шарл де Гол" потегля към бреговете на Сирия в четвъртък, на 19 ноември. Това съобщи днес във френския парламент президентът Франсоа Оланд. Оланд обясни, че страната трябва да подсили присъствието си в Сирия и да направи участието си в операцията срещу "Ислямска държава" по-интензивно.
"Организаторите на атаките в Париж трябва да знаят, че техните престъпления само укрепват решимостта на Франция да се бори", каза президентът.

Франция нанесе масирани удари над сирийския град Рака в нощта в неделя. Над 20 авиобомби бяха хвърлени над обекти на ислямисти.

Серия от терористични актове вдигна накрак Париж на 13 ноември. По последни данни загиналите са над 130, а ранените около 300 души.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5116499

Св. Григорий Неокесарийски, чудотворец
 Св. Григорий е велик светител, живял през III век. Първоначално той водел пустинен живот в молитва и усамотение, но по настояване на вярващите от Неокесария приел да им стане епископ. Св. Григорий се прославил с добродетелните си дела, а чудесата му били тъй многобройни, че го наричали втори Моисей.
Св. Григорий Неокесарийски, чудотворец Св. Григорий е велик светител, живял през III век. Първоначално той водел пустинен живот в молитва и усамотение, но по настояване на вярващите от Неокесария приел да им стане епископ. Св. Григорий се прославил с добродетелните си дела, а чудесата му били тъй многобройни, че го наричали втори Моисей.

Раздават безплатни храни на бедни след Нова година

http://pik.bg/раздават-безплатни-храни-на-бедни-след-нова-година-news436441.html

Раздават безплатни храни на бедни след Нова година

Раздаването на безплатните храни за около 260 000 бедни най-вероятно ще стане чак в началото на 2016 г. Това стана ясно от изказване на социалния министър Ивайло Калфин. “Не мога да обещая, че хората ще получат храните за Коледа”, каза той. Първоначално се предвиждаше пакетите да се раздадат до лятото. През 2014 г. нямаше доставки, тъй като новата оперативна програма, по която се финансират пакетите, още не беше одобрена.

Причината за забавянето е, че търговете за доставка на 14 от 21 продукта се обжалват и се чака становището на Комисията за защита на конкуренцията, обясни Калфин. За останалите 7 вида храни, сред които боб, захар, ориз, вече имало избрани доставчици, които са сключили договори с Агенцията за социално подпомагане. За доставката на захар ще се тегли жребий, тъй като фирмата победител се е отказала от участие, а следващите две компании са дали еднакви оферти, обясни Калфин.

От думите на социалния министър стана ясно още, че дългоочакваните реформи при отпускането на инвалидни пенсии, на които се разчита да спрат злоупотребите в системата, в най-добрия случай ще влязат в сила през 2017 г. Законодателството ще е готово до края на 2016 г. С Министерството на здравеопазването работим в паралелни, но координирани писти, каза Калфин.

Идеята на социалното министерство е след ТЕЛК хората да се явяват пред социално-медицинска комисия, която да преценява дали и какво могат да работят в зависимост от увреждането. “Ако се реши, че човек може да се труди, инвалидната му пенсия няма да се спира”, каза Калфин.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5116463

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ударите в Париж променят всичко за бежанците

http://news.ibox.bg/comment/id_866622786

Крайнодесните партии набират популярност заедно с разрастващата се в Европа ислямофобия. След атаките все повече хора подкрепят тезата, че ако бежанциър не бяха допуснати, атентатът нямаше да се случи

МВР призна: България пропуска хиляди без особен контрол към Западна Европа

http://society.actualno.com/mvr-prizna-bylgarija-propuska-hiljadi-bez-osoben-kontrol-kym-zapadna-evropa-news_507941.html

Потокът от имигранти, минаващ през България за Западна Европа, съвсем не е толкова малък, колкото изглеждаше на фона на новините за бежанската вълна, минаваща през Гърция, Македония и Сърбия по пътя на запад. Според статитиката на МВР само за седмица преди кървавия ужас в Париж над 1000 души са напуснали центровете на Държавната агенция за бежанците. От 25 септември досега общият брой на заминалите нелегално към Западна Европа е 6702-ма души. От януари до края на септември избягалите са 17 481,

Откъс от "Отблъскващо щастие" на Гийермо Мартинес

http://literature.actualno.com/otkys-ot-otblyskvashto-shtastie-na-gijermo-martines--news_507931.html

Чета Флобер. Необходими са три условия, за да бъде човек щастлив: да е глупав, да е егоист и да се радва на добро здраве. Добре, но дори и така да е, всеки път щом някой заяви като аксиома, че „пълно щастие не съществува“, не мога да не си спомня за спокойното, дълготрайно, невъзмутимо и направо отблъскващо щастие на семейство М. Знам, че премълчаването на името е абсурдно, дребен ненужен свян, анаморфоза, тоест своеобразна промяна на перспективата, към каквато ме призоваваше баща ми

Карикатурата на Charlie Hebdo за жертвите в Париж

http://europe.actualno.com/karikaturata-na-charlie-hebdo-za-jertvite-v-parij-news_507930.html

В новия брой на скандално известното френско списание Charlie Hebdo е публикувана "карикатура на деня", посветена на парижките терористични актове. "Французите се връщат към нормален живот", гласи надписът. На рисунката, публикувана на сайта на изданието, са изобразени привидения, стилизирани под стереотипните жители на Франция – мустаци, барета и традиционната франзела. Редакцията на списанието, която през януари стана мишена на терористи и загуби няколко служители, по-рано осъди терори

НЕБИВАЛ ИНТЕРЕС КЪМ ЗВЕЗДНОТО ШОУ ЗА ЮБИЛЕЯ НА ХРИСТО СТОИЧКОВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260435_%D0%9D%D0%95%D0%91%D0%98%D0%92%D0%90%D0%9B+%D0%98%D0%9D%D0%A2%D0%95%D0%A0%D0%95%D0%A1+%D0%9A%D0%AA%D0%9C+%D0%97%D0%92%D0%95%D0%97%D0%94%D0%9D%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%A8%D0%9E%D0%A3+%D0%97%D0%90+%D0%AE%D0%91%D0%9

 Интересът към грандиозното събитие „50 години номер 8“ по случай юбилея на Христо Стоичков, което ще събере на едно място все признати футболни легенди от световна величина, е изключително голям. За сблъсъка на титаните, който ще се проведе на 20 май на Националния стадион „Васил Левски“, са продадени над 10 000 билета и то при положениe, че до незабравимото за няколко поколения събитие остават повече от шест месеца.

 

Обявените футболни легенди до момента, които ще участват в юбилейния мач за 50-годишнината на Христо Стоичков, са: Диего Армандо Марадона, Карлос Валдерама, Джика Хаджи, Джика Попеску, както и вратарите Хорхе Кампос и Хосе Луис Чилаверт. Тази седмица ще станат ясни поредните имена, които ще се включат в звездната селекция. Сериозна заявка за едно невероятно футболно шоу – истински празник за всички футболни фенове.

 

Междувременно стана факт още едно ексклузивно предложение, което ще зарадва всички почитатели на Кавалера на „Златната топка“. Те ще могат едновременно да се сдобият с билет за юбилейното шоу на Камата „50 години номер 8“, което ще е на 20 май, и с луксозен биографичен фотоалбум „Стоичков - Това съм аз“, на специална цена.

 

Бройките са ограничени, така че само първите, които си закупят билети от ценова категория 88,88 лв. за „Сектор А“ на Националния стадион „Васил Левски“ от сайта на Eventim, както и в централния офис на тикет компанията, ще могат да се възползват от промоцията.

 

 

Събитието „50 години номер 8“ е на 20 май 2016 г. на Национален стадион „Васил Левски“. Начало 20:00 часа. Билети за звездния футболен мач търсете в мрежата на Eventim. Цена на билетите: от 18,88 лв. до 88,88 лв

Reebok празнува пет години CrossFit® иновации с новия Reebok Crossfit® Nano 5.0

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260434_Reebok+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+CrossFit%C2%AE+%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D

 Лидерът в CrossFit® иновациите Reebok отбеляза петата си годишнина, като официален производител на специализирани облекла, обувки и аксесоари за един от най-модерните методи на спортуване, като пуска на пазара дългоочакваните Reebok CrossFit Nano 5.0. Специално проектирани за нуждите на атлетите, и разработени заедно с CrossFit експерти от целия свят, новите Reebok CrossFit Nano 5.0 се характеризират с няколко подобрения, които ги правят ултимативната спортна обувка. Това са обувки за трениране, създадени от изключително здравия материал Kevlar®, който спомага за защита и стабилност на трениращия.

 

Reebok продължава да еволюира в изработката на обувки за CrossFit с представянето на специалния материал Kevlar®, който изгражда горната част на обувката за по-добра стабилност и предпазване от изтъркване. Kevlar® инкорпорира иновативната 360 градусова BulletCage технология, създадена да издържи на най-тежките и разнорододни CrossFit дневни тренировки. По този начин се получава добавена защита и здравина, комбинирани със сцепление и стабилност, като основната идея в дизайна на Reebok CrossFit Nano 5.0 продължава да бъде синхрона с естествените движения на тялото.

 

Освен революционното нововъведение на Kevlar®, Reebok CrossFit Nano 5.0 може да се похвали и с изцяло нов дизайн в задната част, която следва анатомичните извивки на крака. Предната част на подметката е подплатена със специалната R55 платформа, която предоставя повече омекотяване. Обувката е направена за по-добро сцепление по цялата дължина на подметката с помощта на технологиите MetaSplit и RopePro+.

 

 „В Reebok осъзнаваме колко е важно CrossFit екипировката да е издръжлива на постоянно променящите се функционални упражнения и високия им интензитет, за това е важно обувките да стимулират резултатите. Работихме заедно, за да създадем обувки и облекло, което продължава да се развива, точно както се надграждат постиженията във фитнеса.“, каза Стив Вайс от глобалната организация CrossFit Inc.

 

„Както CrossFit тренировките стават все по-тежки и атлетите – все по-сспособни и силни, така и Reebok CrossFit Nano се развива. Горди сме с устойчивото си партньорство с CrossFit, което роди голяма гама от облекла и обувки, а Reebok CrossFit Nano 5.0 е последният етап в категорията.“

 

 „Reebok CrossFit Nano 5.0 е най-иновативната и висококачествена, специализирана за CrossFit обувка до сега“, казва Дан Хобсън, вицепрезидент на Footwear Design в Design at Reebok и добавя: „С допълнението на Kevlar материала, известен със своята здравина и устойчивост, сме сигурни, че Reebok CrossFit Nano 5.0 ще стане фаворит на трениращите по света. Ние поставяме нуждите на атлета на първо място и сме сигурни, че Reebok CrossFit Nano 5.0 е обувката за всички, които практикуват спорта от бърпито до изкачването по въже.“

 

Можете да гледате CrossFit игрите 2015 от Карсън, Калифорния и да видите невероятните атлети от цял свят, обути в Reebok CrossFit Nano 5.0 на games.crossfit.com. Reebok CrossFit Nano 5.0 са налични в представителния магазин на Reebok в Сердика център, ниво 1 и на официалните сайтове на Reebok и CrossFit®.

БЪЛГАРСКИ ФОРУМ НА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ 13-И ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА ОТГОВОРЕН БИЗНЕС 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260433_%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%A4%D0%9E%D0%A0%D0%A3%D0%9C+%D0%9D%D0%90+%D0%91%D0%98%D0%97%D0%9D%D0%95%D0%A1+%D0%9B%D0%98%D0%94%D0%95%D0%A0%D0%98%D0%A2%D0%95++13-%D0%98+%D0%93%D0%9E%

 КОНКУРСЪТ

Наградите са учредени през 2003 г. по повод петата годишнина на Форума, за да популяризират дейностите на компаниите с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност в България и да поощрят останалите фирми да развиват активна социална политика. Стремим се да разпространяваме добрите практики на инвестиции в обществото, околната среда, образованието, човешкия капитал.

 

КАТЕГОРИИТЕ

„Инвеститор в обществото” отличава компанията с най-сериозни бизнес практики, насочени към дългосрочно социално развитие и просперитет.

„Инвеститор в околната среда” се присъжда на компанията с най-активна дейност за опазване на околната среда, създаване и използване на екологично чисти продукти.

Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд  е запазена територия на най-добрите практики на компаниите в този област.

Инвеститор в знанието отличава компаниите, които работят усилено за повишаване качеството на образованието и квалификацията на младите хора, подпомагане на научната и изследователска дейност.

Награда за маркетинг, свързан с кауза отличава компании, които, рекламирайки своя продукт или услуга, декларират и подкрепата си за определена социална кауза. Tя може да е материална или под формата на добро послание към клиентите. Така потребителите не само се присъединяват към отговорното поведение на компанията, но и научават повече за нуждите на обществото.

Наградата за най-добра социална политика на малко или средно предприятие

Специалната награда ENGAGE се присъжда на един от всички номинирани проекти във всички категории. Носителят й се определя от Международния форум на бизнес лидерите, а о основен критерий е степента на ангажираност и участие на служителите при реализирането на проекта или цялостният им принос към полезни каузи.

 

ЖУРИ

Журито на Наградите се състои от уважавани професионалисти от областта на бизнеса, правителствения и неправителствения сектор, академичните среди и медиите. За членове тази година са поканени:

  • Йорданка Фандъкова, кмет на София

  • Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика;

  • акад. Дамян Дамянов, заместник-председател на БАН;

  • Мариета Захариева, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП;

  • Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата

  • Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара

  • Мария Хесус Конде, постоянен представител на УНИЦЕФ за България;

  • Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България;

  • Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България;

  • Елица Баракова, изпълнителен директор на „Помощ за благотворителността в България”;

  • Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България”;

  • Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум;

  • Максим Майер, управител и редакционен директор на сп. „Мениджър”.

 

КРИТЕРИИ

  • конкретна полза за обществото;

  • работа в партньорство с други организации;

  • ангажираност на служителите на компанията в осъществяването на проекта;

  • продължителност и последователност на инициативата;

  • новаторство;

  • обществено признание.

 

СТАРТ НА КАМПАНИЯТА ПО НОМИНИРАНЕ

1 октомври 2015 г.

 

КАК ДА КАНДИДАТСТВАТЕ

  • За наградите могат да бъдат номинирани компании от цялата страна без задължително да са членове на БФБЛ.

  • Компаниите могат да бъдат номинирани от други компании или да кандидатстват директно със свой проект.

  • Компаниите не могат да бъдат номинирани с един и същи проект в повече от една категория.

  • За да се включите в състезанието, попълнете ОНЛАЙН номинационния формуляр на български и на английски език, който ще намерите на www.bblf.bg.

  • Участието е напълно безплатно.

  • Екипът на Форума ще Ви окаже пълно съдействие при кандидатстването.

 

КРАЕН СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА НОМИНАЦИИ

15 януари 2016 г.

 

ЦЕРЕМОНИЯ

Българският форум на бизнес лидерите ще обяви победителите в най-престижния конкурс за корпоративна социална отговорност на официална церемония през февруари 2016 г.

 

БФБЛ

БФБЛ е лидерски форум от организации със споделени ценности, чиято мисия е да създават стойност за обществото по отговорен, прозрачен и етичен начин. Приобщаваме ключови лидери от политиката, бизнеса, дипломацията, неправителствения сектор и медиите, за да трансформираме заедно обществото. Визията ни е България да стане желано място за инвестиции, работа и живот.

ООН предупреди: Тази година Ел Ниньо ще е най-силен от последните десетилетия

http://petel.bg/OON-predupredi--Tazi-godina-El-Nino-shhe-e-nay-silen-ot-poslednite-desetiletiya__134276

Метеорологичната агенция на ООН предупреди, че тази година феноменът Ел Ниньо ще бъде най-силен от последните 15 години, предаде CRI....

Старт на номинациите в Годишните награди за отговорен бизнес 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260432_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%93%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4

 Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви старта на номинациите в своите Годишни награди за отговорен бизнес. Кандидатурите ще се приемат онлайн през следващите два месеца с крайна дата 15 януари 2016-та година. Най-престижният конкурс за корпоративна социална отговорност у нас се провежда за 13-а поредна година и е отворен за всички компании, реализирали или подкрепили инициативи в социалната сфера. Целта на Форума като организатор на конкурса е да поощри и популяризира компаниите, които инвестират в каузи с висока обществена стойност и чрез вдъхновяващия им пример да стимулира и много други да ги последват.

 

Щастливи сме от факта, че философията на бизнес  етиката и отговорното бизнес поведение се споделя от все повече компании у нас, които подхождат  изключително сериозно  към своите ангажименти към околната среда, служителите, образованието, здравеопазването и други социални сфери. Наблюдаваме стабилен ръст в броя на фирмите, които инвестират ресурси в проекти с добавена стойност за обществото и така трайно променят средата, в която живеем. Искаме да отбележим и  отпразнуваме техните усилия, вярваме, че те ни приближават до нашата цел да направим България по-добро място за инвестиции, работа и живот”, отбеляза Ираван Хира, председател на БФБЛ.

 

Категориите, в които се състезават компаниите, са шест, а един от всички номинирани проекти получава и специалната награда „Енгейдж” за ангажираност на служителите в социалните инициативи.

 

Призоваваме компаниите да участват независимо от своя размер, сфера на дейност или ресурси. Надяваме се, че и тази година Наградите освен конкурс в национален мащаб ще са и платформа за споделяне на вдъхновяващи идеи и най-добри практики, както утвърдени, така и иновативни, в областта на корпоративната социална отговорност. Уверени сме, че това е пътят към устойчиво развитие на обществото”, каза Георги Руйчев, изпълнителен директор на Форума.  

 

Българският форум на бизнес лидерите предоставя респектираща трибуна, на която компаниите могат да споделят своите социални проекти. Миналогодишното издание на Наградите отбеляза ръст в броя на новите и старт-ъп компании, които участваха и спечелиха. Нека си пожелаем още по-успешно и наситено с нови проекти издание през 2015”, каза Катя Димитрова, изпълнителен директор на „ИнтерИмидж”. Компанията получи голямата награда в категорията „Инвеститор в околната среда” за 2014 г., което й дава възможност да се състезава и в Бизнес наградите за околна среда на Европейската комисия през 2016 г. 

 

Участието на Министерството на труда и социалната политика в журито е ясен знак на подкрепа на компаниите, които работят за промяна на социалната среда. Нещо повече, усилията на бизнеса са и двигател за развитие на редица секторни политики не само в социалната сфера”, каза Веселин Илков, началник отдел „Европейска координация" в МТСП.

 

За Годишните награди за отговорен бизнес 2015  могат да кандидатстват компании от цялата страна независимо дали са членове на Форума или не. Номинациите се правят онлайн на www.bblf.bg, а крайният срок за подаване на кандидатури е 15 януари 2016 г. Носителите на Наградите за отговорен бизнес 2015 ще бъдат обявени на официална церемония през февруари 2016 г. 

За Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ

Годишните награди на БФБЛ са учредени през 2003 г. Целта им е да популяризират дейностите на компаниите с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност в България и да  мотивират останалите фирми да развиват активна социална политика.

 

За БФБЛ

БФБЛ е лидерски форум от организации със споделени ценности, чиято мисия е да  създават стойност за обществото по отговорен, прозрачен и етичен начин. Приобщаваме ключови лидери от политиката, бизнеса, дипломацията, неправителствения сектор и медиите, за да трансформираме заедно обществото. Визията ни е България да стане желано място за инвестиции, работа и живот. 

AМЕРИКАНСКАТА R‘N‘B ДИВА TRUTH HURTS ДАВА СТАРТ НА ПРОЕКТА TRIBUTE TO LEGENDS

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260431_A%D0%9C%D0%95%D0%A0%D0%98%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A2%D0%90+R%E2%80%98N%E2%80%98B+%D0%94%D0%98%D0%92%D0%90+TRUTH+HURTS+%D0%94%D0%90%D0%92%D0%90+%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%A0%D0%A2+%D0%9D%D0%90+%D0%9F%

 08.12.2015, 21:00

На 8-ми декември от 21ч., на сцената на най-добрия клуб за жива музика у нас - SOFIA LIVE CLUB, ще се състои първото по рода си събитие DIVA’S NIGHT от поредицата TRIBUTE TO LEGENDS.

В навечерието на студентския празник, меломаните ще могат да чуят едни от най-великите песни на Дивите в джаз, соул, блус и R‘n‘B музиката – Billie Holiday, Etta James, Nina Simone, Sarah Vaughan, Any Winehouse и много други.

Гранд дамата на вечерта ще бъде американската R‘n‘B изпълнителка Truth Hurts, която ще представи свои авторски парчета и песни от новия си проект Truth Loves Classics – класически соул и джаз пиеси облечени в модерни аранжименти. От българска страна в проекта ще се включи Рут Колева със своя бенд, които обещават да запленят публиката с неповторими изпълнения както на кавъри, така и на свои собствени композиции.

В специалната вечер на сцената ще се качат и родните диви Деси Андонова, Елена Кокорска, Мей, Криста, Бора Докле и Александра Борисова, а за цялостната аранжировка на концерта ще се погрижи талантливия пианист Милен Кокушаров.

След музикалната колаборация на талантливите дами, вечерта ще продължи до ранните часове с DJ сет на Деси Андонова.

БИЛЕТИ за събитието на цена от 18 лева, могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim и партньорските каси. Цената на място ще е 20 лева.

ERP.BG стартира националната си партньорска програма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260430_ERP.BG+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+

 Българската софтуерна компания ERP.BG обяви старта на своята национална партньорска програма, в рамките на която тя сертифицира партньори в три направления: внедряване на системи за управление на бизнеса, разработка на уеб и мобилни приложения, съвместими с нейната ERP (Enterprise Resource Planning) система EnterpriseOne и продажба на продуктите й. С това ERP.BG става първата българска фирма за разработка на ERP системи, която развива собствена партньорска мрежа от внедрители – подход, характерен по-скоро за големите международни корпорации в този бранш. Програмата за разработчици от своя страна ще й помогне да създаде мрежа от партньори, създаващи приложения чрез нейния API интерфейс (Application Programming Interface – интерфейс за програмиране на приложения), което ще й позволи да се развива като отворена екосистема по модела, наложен в световен мащаб от най-популярните мобилни платформи.

 

В рамките на новата програма ERP.BG сертифицира три партньора в областта на внедряването на бизнес софтуер. Това са Crazy Web Studio, Институт „Общество на знанието“ и VS Bulgaria. Организациите са преминали през специализирано обучение за консултанти по внедряване на бизнес софтуер. Предстои такива обучения да бъдат организирани регулярно и в трите направления на партньорската програма. Софтуерната компания ще подкрепя своите партньори и с маркетиране на тяхната дейност.

 

„ERP системата не е униформа, а по-скоро костюм по мярка. Трябва да има качествено внедряване, хора които да са обучени да правят това. Чрез анализ на място и според възможностите и потребностите на фирмата, бизнес процесите, реинженеринг на процесите, да се изгради едно цялостно автоматизирано решение, което да дава вярната информация в реално време на управленския състав, за да може той да взима адекватни решения“ - заяви проф. д. ик. н. Кирил Ангелов, председател на управителния съвет на Институт „Общество на знанието“, преподавател в Стопанския факултет на Технически университет –София и специалист с дългогодишен опит в областта на организацията и управлението на процеси в администрацията и производството, моделиране и реинженеринг на бизнес процеси.

 

„ERP системите постоянно се развиват. В тази връзка в момента България по-скоро догонва нивото на Западна Европа, защото там няма фирми без вградени ERP системи от някакъв вид. Трябва да се насочим към цялостни решения, които могат да интегрират в себе си информацията от различните аспекти в дадено предприятие и респективно да дават верните решения за това какво да се прави в конкретни условия“ - добави още той.

 

„Впечатлени сме от всеобхватността и целостта на решенията, които ERP.BG предлага на пазара. Смятаме, че технологията и методиката, които ERP.BG използва в разработването на продуктите си, е иновативна и ефективна. Ставайки партньор на ERP.BG, пред нас се откриват нови възможности да развиваме бизнеса си. От друга страна вярваме, че ще добавим стойност към решенията, които те предлагат“ - посочи Радослав Недялков, мениджър на Crazy Web Studio. Компанията ще внедрява и продава продуктите на ERP.BG, но също така ще разработва и собствени приложения, които ще се свързват с EnterpriseOne.

 

Повече за ERP.BG

 

ERP.BG (И Ар Пи България ООД) е един от първите български разработчици на системи за управление на бизнеса от клас ERP, с над 20-годишен опит в разработката, внедряването и поддръжката на такива решения. Компанията има специфичен опит и завършени проекти в сегментите търговия на едро и дребно, печатарска индустрия, хранително ¨C вкусова промишленост, текстил, строителство и строителни материали, транспортна дейност и реклама. В ERP.BG работят над 20 висококвалифицирани специалисти, включително екипи за внедряване, за техническа поддръжка, за гореща телефонна и онлайн поддръжка. Повече информация за компанията и за предлаганите от нея продукти и услуги можете да откриете на адрес http://erp.bg/.

Днес времето ще се задържи с променлива облачност

http://society.actualno.com/dnes-vremeto-shte-se-zadyrji-s-promenliva-oblachnost-news_507868.html

Днес времето ще се задържи с променлива облачност, без валежи. По-значителна ще е преди обяд над източните, а след обяд над западните райони от страната. Вятърът вече ще е слаб. Температурите сутринта ще са между 3° и 8°, по високите полета на Западна България до към 0°-1°. Максималните температури ще са от 13° до 18°, в София минимална около 2°, максимална 14°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурния синоптик Орлин Лазаров от Националния институт по м

Св. Григорий Чудотворец, епископ Неокесарийски

http://celebrate.actualno.com/sv-grigorij-chudotvorec-episkop-neokesarijski-news_507928.html

Св. Григорий, епископ Неокесарийски, Чудотворец - като християнин обикнал молитвата и пустинния живот. Верните усърдно се молили да им стане епископ и Бог изпълнил желанието им. Като станал епископ в НеокесарияРечник, имало само 17 християни, а преди смъртта си узнал, че в града са останали 17 езичници. Проявил добродетелни дела и пазил Църквата от ереси. Починал в 265 година. Смята се, че блажената кончина на св. Григорий Неокесарийски била между 266 и 270 година. Недълго преди смъртта си (п

Словения и Австрия уведомиха Сърбия, че затварят границите

http://europe.actualno.com/slovenija-i-avstrija-uvedomiha-syrbija-che-zatvarjat-granicite-news_507952.html

Съгласно правилата и споразумението от Шенген властите в Сърбия са били информирани, че ще има затваряне на границите на Словения и Австрия. Това предаде сръбската държавна телевизия РТС и припомня, че Хърватия обсъжда подобна мярка, а властите в Република Македония вече официално съобщиха, че ще пристъпят към подобни действия, припомня БГНЕС. "След завръщането на премиера Александър Вучич от Буяновац и Прешево тази вечер с 21.00 часа ще се проведе ново заседание на Центъра за координация на сл

Романтичен хороскоп за 17 ноември

http://curious.actualno.com/romantichen-horoskop-za-17-noemvri-news_507926.html

Овен Днес половинката ви ще трябва да положи доста усилия, за му обърнете необходимото внимание, а не би трябвало да е така. Ако сте много заети в работата се извинете предварително, но това не може да продължава вечно. Преценете добре приоритетите ви. Телец Днес половинката ви ще има проблеми, за чието решаване ще е необходима вашата помощ. Откликнете трезво, но не гледайте през призмата на вашите отношения. Извън тях има други правила. Изразяването на разбиране от ваша страна ще помогне н

Esquire обяви победителите в първия конкурс Esquire Best Dressed Man за 2015

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260429_Esquire+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81+Esquire+Be

 На стилно парти в Tequila Club списание Esquire представи първата класация  Best Dressed Man 2015. Приятели, журналисти и гости бяха в компанията на  Ники Кънчев, Преслава Пейчева, Теодора Духовникова, Рая Пакова, Валентина Войкова, Славена Вътова, Ваня Джaферович, Любомир Стойков, Юлияна Дончева, главния редактор на списание Esquire Христо Запрянов, водещата Мария Силвестър и още куп известни лица.

Конкурсът за най-стилен български мъж Best Dressed Man 2015 на списание Esquire се провежда за първа година. Номинациите са в шест категории – Бизнес, Политика, Общество, Спорт, Сцена и Телевизия и във всяка категория са номинирани по пет лица.

Ето и победителите по категории:

Бизнес

Илиян Скарлатов

От анализатор през брокер, сега той консултира едни от най-големите инвестиционни проекти в България. елегантен мъж със сицилиански корени, брокерско минало, диплома от Атинския университет по бизнес и икономика, и златна такава по бизнес администрация от лондонския Thames Valley University.

 

Политика

Димитър Николов

Кметът на Бургас е нещо като легенда не само за жителите на града си, но и за всички останали, отправящи завистлив поглед към морето. Винаги елегантен, точно както позицията, реномето и постиженията му предполагат.

Общество

Мирослав Боршош

Продуцент, издател, някогашен лидер на младежкия СДС, сега директор на Националния дворец на културата. Понастоящем прави чудеса от храброст с Националния дворец на културата – и пак му остава време да се облича и поддържа по начин, който би следвало да бъде философия за всеки уважаващ себе си мъж, надхвърлил 40-те.

 

 

 

Спорт

Димитър Бербатов

Няма как да се забрави корицата му за Esquire от преди няколко месеца – тогава най-скъпарските костюми в реномираните ни бутици му лепнаха от раз, което няма как да е изненада, тъй като стилът на самия Митко е подобен. Изчистен, строен и стилен.

 

Сцена

Деян Донков

Стилът му е логично продължение на сценичната му многостранност – в един момент може да е облечен като рокзвезда от края на 70-те, в друг – по-спортно, в трети – чиста проба ексцентрично. Няма как обаче да му се отрече, че изглежда съвършено, независимо от избора и настроението.

 

Телевизия

Захари Бахаров

Актьорските му постижения напоследък са без всякаква конкуренция, а в амплоато си на водещ озонира телевизионната среда. Изглежда тежко и стабилно, без значение от ситуацията и повода; винаги стилен и впечатляващ.

 

Наградата за „Най-стилният читател” бе връчена на Антон Цонев, един от кандидатите, изпратил мотивационно писмо и снимки на редакционния адрес.

Тазгодишният конкурс се провежда с подкрепата на онлайн платформата All in One, кожени изделия и аксесоари ART 93 и най-стилното място на нощна София – Tequila Club.

Атентатите в Париж сринаха еврото

http://petel.bg/Atentatite-v-Parizh-srinaha-evroto__134273

Снимка: Булфото Eврото падна до 7-месечен минимум спрямо долара и йената, след като терористичните атаки от миналия петък накараха...

The Telegraph: „Ислямска държава“ не може да бъде победена с разговори, убеждаване и разбиране

http://petel.bg/The-Telegraph-----Islyamska-darzhava----ne-mozhe-da-bade-pobedena-s-razgovori--ubezhdavane-i-razbirane__134274

Джихадистите от „Ислямска държава“ не могат да бъдат победени с разговори, убеждаване и разбиране. Компромиси не може да има, пише...

Нова теория обяснява галактическите магнитни полета

http://petel.bg/Nova-teoriya-obyasnyava-galakticheskite-magnitni-poleta__134275

Снимка: АФП Учени от Принстънския университет смятат, че са започнали да разбират как се формират магнитните полета на звездите и...

ФОНДАЦИЯ „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ ЗАПОЧВА ДА НАБИРА КАНДИДАТИ ЗА ПРОГРАМИТЕ „ОБЕЩАВАЩИ ЛИДЕРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО“ И „АКАДЕМИЯ ЗА УЧИЛИЩНИ ЛИДЕРИ“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260428_%D0%A4%D0%9E%D0%9D%D0%94%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%AF+%E2%80%9E%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%A0%D0%98%D0%9A%D0%90+%D0%97%D0%90+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF%E2%80%9C+%D0%97%D0%90%D0%9F%D0%9E%D0%A7%D0%92%

 практически обучения и да обменят опит с американски колеги

Фондация „Америка за България“ започва набирането на кандидати по две от водещите си програми за професионално развитие на учители и директори в САЩ – „Обещаващи лидери в образованието“ и „Академия за училищни лидери“. Двете програми започват да набират кандидати на 13 ноември 2016 г. Ще бъдат избрани 30 директори и 15 учители. Крайният срок за кандидатстване е 7 февруари 2016 г. Програмите за професионално развитие на Фондация „Америка за България“ се администрират от Института за международно образование в Ню Йорк – организация със 100-годишна история в осъществяването на първокласни програми за образование и културен обмен.

 

Всяка година Фондация „Америка за България“ избира с конкурсна процедура 15 български учители, които вземат участие в програмата „Обещаващи лидери в образованието“. Избраните участници посещават 3-седмично интензивно обучение в педагогическия факултет към Колумбийския университет (Columbia University’s Teachers College) в Ню Йорк. Те се запознават с най-новите педагогически методики, образователни технологии и похвати за измерване на постиженията на учениците. Програмата има силен практически фокус, като включва серия от посещения на училища в Ню Йорк и обмяна на знания с американски колеги. След завръщането си в България учителите споделят наученото със свои колеги и работят за осъвременяване на методите на преподаване.

 

Програмата „Академия за училищни лидери“ избира 30 български училищни директори за участие в едноседмичен интензивен семинар за професионално развитие. Специално за провеждането на семинара в България пристигат признати експерти по педагогика и лидерство в образованието от Банк Стрийт Колидж (Bank Street College of Education) в Ню Йорк. По време на семинара участниците преминават през динамични упражнения и задачи, чрез които научават как по-добре да идентифицират, анализират и да се справят с проблемите в училище.

 

След приключване на семинара директорите разработват и предават детайлни планове за иновативност и подобряване на своите училища, сред които американското жури избира 15. Директорите, чиито проекти бъдат избрани, имат възможността да участват в десет-дневен професионален семинар в Ню Йорк, да посетят училища и да обменят опит с американски училищни директори.

 

За Фондация “Америка за България”: Фондация „Америка за България” е основана през 2009 година, за да подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на демократични институции в България. Тя подкрепя инициативи в шест основни области: образование и библиотеки, гражданско общество и демократични институции, изкуство и култура, земеделие, социална сфера, културно наследство и туризъм. От създаването си досега Фондация „Америка за България“ е финансирала над 600 проекта на обща стойност повече от 170 милиона долара. През последните 6 години фондацията е работила в партньорство с български държавни и общински институции, неправителствени организации, обществени и частни медии, социални предприемачи и изследователи, университети, училища, библиотеки, читалища, кина, театри, опери, симфонични оркестри, музеи и галерии в над 200 градове и села из цяла България. 

Pagani Zonda Revolution е най-бързият автомобил на „Ринга“ с 6,30 мин.

http://cars.actualno.com/pagani-zonda-revolution-e-naj-byrzijat-avtomobil-na-ringa-s-630-min-news_507921.html

Тази новина идва много изненадващо, тъй като собствениците на „Северната дъга“ наложиха забрана за преследване на подобни рекорди. Затова се налага уточнението, че новината идва от Крис Сингх (и снимката, на която може да се види отбелязанж времето върху капака на автомобила), който е известен автомобилен колекционер, а не от официалния източник – Pagani. И още едно супер важно уточнение: тук става въпрос за рекорд за автомобил, който не може да се движи по обществената пътна м

Арестуват днес Сидеров и Чуколов?

http://news.ibox.bg/news/id_911327246

Двамата са призовани да се явят в следствието по случая с нахлуването в НАТФИЗ в нощта на изборите

Изобретиха батерия, зареждаща телефони десет пъти по-бързо

http://petel.bg/-Izobretiha-bateriya--zarezhdashha-telefoni-deset-pati-po-barzo__134272

Илюстрация: Булфото Китайската компания Huawei е разработила литиево-йонна батерия, която се зарежда до 50 процента за пет минути, пише Mail...

НАП разиграва лотария с касови бележки

http://pik.bg/нап-разиграва-лотария-с-касови-бележки-news436498.html

НАП разиграва лотария с касови бележки

Дългогодишната идея на НАП да разиграе лотария с касови бележки вече е факт. Всеки гражданин над 14 години може да регистрира неограничен брой бележки на електронната страница kasovbon.bg., съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Няма значение каква е стойността на покупката, а също и дали става въпрос за стока или услуга.

Лотарията ще продължи до 12 декември 2016 г. като дотогава ще бъдат раздадени 52 смартфона, 12 смарт телевизора, а голямата награда ще бъде лека кола. Всяка седмица един от участниците ще получи мобилен телефон, а първият печеливш ще бъде изтеглен на 20 декември т.г. в сутрешния блок на БНТ. В последната неделя на всеки месец пък ще бъде даван по един телевизор. Автомобилът ще бъде разигран през декември догодина, като марката и стойността му не беше съобщена.

За да участват, желаещите трябва да създадат свой профил в сайта на лотарията, като въведат име, фамилия, ЕГН, населено място, имейл и телефон. При регистрацията на касовата бележка се вписват датата и часът на издаването и стойността на покупката. Могат да се регистрират фискални бонове издадени след 16 ноември т.г. Участниците трябва да пазят касовите си бележки или сканирано копие до края на лотарията.
Росен Бъчваров уточни, че НАП и Министерството на финансите ще инвестират в кампанията 280 хил. лв., а се очаква приходите в бюджета да нараснат с 19 млн. лв. Подобни лотарии се провеждат в Полша, Словакия и Румъния.

Започва Нежната революция в Чехословакия

http://chronicles.actualno.com/zapochva-nejnata-revolucija-v-chehoslovakija-news_507874.html

Нежната революция представлява безкръвна революция в Чехословакия, чиято цел е отхвърлянето на комунистическото управление в държавата. На 17 ноември 1989 г. мирна студентска демонстрация в Прага е жестоко отблъсната от полицейското отделение за борба с размирици. Това става причина за серия от протести проведени от 19 ноември до края на декември. На 20 ноември броят на мирно протестиращите в Прага нараства от 200 000, предишния ден, до половин милион. На 27 ноември се провежда 2-часова обща ст

Предстоят още терористични атаки, убеден директорът на ЦРУ

http://news.ibox.bg/news/id_1835688753

По думите му, ударите във френската столица са били внимателно планирани и проведени.

Синдиците на КТБ вече са трима

http://pik.bg/синдиците-на-ктб-вече-са-трима-news436467.html

Синдиците на КТБ вече са трима

Един от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) Росен Ангелчев е бил освободен от поста по негова молба, става ясно от съобщение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. На негово място са назначени двама нови - Ангел Донов и Кристи Маринова. Така заедно с Лазар Илиев КТБ вече има трима синдици.

От съобщението става ясно, че Ангел Донов е юрист, специализирал в областта на търговското, банковото и финансовото право. Кристи Маринова е икономист с опит в счетоводството. И двамата са били включени в списъка на лицата, които могат да се назначават като синдици на банки през октомври т.г. Още през август стана ясно, че правителството иска синдиците на КТБ да бъдат увеличени на трима.

Рафаел Надал мина през Стан Вавринка в първия си мач на финалите на АТР

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/17/2650732_rafael_nadal_mina_prez_stan_vavrinka_v_purviia_si_mach/?ref=rss


Рафаел Надал в пореден мач доказа, че възвръща старата си форма, след като мина през Стан Вавринка в първия си мач на финалния турнир на АТР в Лондон.

Испанецът се наложи в срещата от група "Илия Настасе" с 6:3, 6:2 за по малко от 1.5 часа игра, в които напълно доминираше срещу швейцареца.

Вавринка записа десет директни точки от сервис и направи 29 печеливши удара срещу 18 на Надал, но и записа цели 35 непредизвикани грешки срещу само 12 на испанеца. Надал имаше по-добра...

КИЦ "Босилеград": Сръбските медии да спрат с вулгарните псувни срещу българите

http://pik.bg/киц-босилеград-сръбските-медии-да-спрат-с-вулгарните-псувни-срещу-българите-news436454.html

КИЦ "Босилеград": Сръбските медии да спрат с вулгарните псувни срещу българите

Българите от Западните покрайнини изразяват безпокойствие и тревога от бруталния говор на омразата, ксенофобията и националната нетолерантност към българите в Сърбия, който продължава да се разпространява и до днес. Това се казва в открито писмо на Иван Николов от Културно-информационния център „Босилеград“, изпратено до омбудсмана на Република Сърбия Саша Янкович, до комисаря за защита на равноправието Бранкица Янкович и до генералния директор на телевизия „Пинк“ Желко Митрович.

Повод за писмото е риалити шоуто „Фарма“, излъчено на 11 ноември 2015 г. В него една от участничките Майа вулгарно псува в ефир „майка смрадлива българска“ Габриела Пейчев, българка от Цариброд. Последната стана изключително популярна в цяла Сърбия с участието си музикалното шоу „Звездите на Пинк“. Сега Габриела участва и във „Фарма“. “Имайки предвид, че подобен вид телевизионни предавания се ползват с широка зрителска аудитория, посланието, което по този начин бе отправено в национален ефир, е крайно просташко, скандално и обидно не само за всички българи в Сърбия, но и за всички граждани на Р Сърбия като кандидат-членка на ЕС”, се казва в писмото на г-н Иван Николов.

КИЦ „Босилеград“ изразява безпокойствие и тревога от бруталния говор на омразата, ксенофобията и националната нетолерантност към българите в Сърбия, която продължава да се разпространява не само от представителите на подобни ТВ шоу и забавни програми, но и от представителите на държавните институции, университетите, историците, литераторите, кинорежисьорите, Сръбската православна църква и пр. “Още по-тревожно е това, че става дума за млади хора, които говорят с националистическата лексика от миналото. Подобни обидни антибългарски реплики не са никаква новост и са широко разпространени в много сръбски литературни произведения, фолклора, филмите, театъра и пр. – и то в творби с претенции за висока художествена стойност”, посочва Иван Николов. Според него по този начин в сръбското общество се възпитава национална омраза и презрение към българите и се нагнетява атмосфера на етническо напрежение.

“Имайки предвид тежкото наследство от миналото, както и безспорния факт, че българите в Сърбия десетилетия наред са подложени на национална асимилация и грубо погазване на правата на човека, тиражирането на подобен вид вулгарни и обидни послания към българите чрез националните медии в Р Сърбия не е само израз на примитивизъм, простащина и лош вкус. Това е и известен начин за мобилизиране на националистическата общественост срещу малцинствата, които винаги са разглеждани като втора ръка граждани и като дезинтегриращ фактор на Сърбия”, се казва в писмото на КИЦ „Босилеград“.

“Българското малцинство в Сърбия с нищо не е дало повод за подобни националистически внушения. Мултиетническият състав, добрите сръбско-български отношения и членството на Сърбия в ЕС изискват сръбското общество да излезе от досегашната националистическа матрица и активно да работи за усвояване и създаване на съвременен европейски културен модел”, се посочва още в писмото.

КИЦ „Босилеград“ призовава ТВ Пинк, Комисариата за защита на равноправието, Омбудсмана на Р Сърбия и европейските мониторингови институции, да предприемат мерки за предотвратяване на подобен вид вулгарни, обидни и унизителни за българите в Сърбия коментари – източник на национална омраза и нетърпимост. 

В САЩ губернатори на 17 щата отказаха да приемат сирийски бежанци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/17/2650729_v_sasht_gubernatori_na_17_shtata_otkazaha_da_priemat/?ref=rss


Губернатори на няколко щата в САЩ използваха атентатите в Париж, за да се обявят категорично против плановете на президента Барак Обама да приеме в страната 10 000 сирийски бежанци. Така в понеделник общо 17 щата отказват да приемат бягащите от войната в Близкия изток, тъй като било прекалено опасно за местните жители.

Но специалисти по миграционно право, цитирани от "Ройтерс", казват, че най-вероятно губернаторите нямат законово основание да попречат на федералното правителство да ги допусне в страната. Те обаче могат да объркат плановете на Вашингтон като съкратят финансирането и като създадат враждебна атмосфера за целия план.

Само Маги Хасан от Ню Хемпшир е демократ. Останалите са губернаторите републиканци на Мейн, Небраска, Тексас, Арканзас, Аризона, Индиана, Луизиана, Мисисипи, Масачузетс, Охайо, Северна Каролина, Уисконсин, Джорджия, Илинойс, Алабама и Мичиган.

"Тексас не може да участва в каквато и да е програма, в резултат на която сирийските бежанци - всеки от които би могъл да се окаже свързан с тероризъм - да се засели при нас", написа до Барак Обама губернаторът Грег Абът. "Нито вие, нито който и да е федерален чиновник не може да гарантира, че сирийските бежанци няма да станат част от някаква терористична дейност", обяснява мотивите си губернаторът.

Маги Хасан призова Белият дом да спре процеса заради недостатъчно данни за проверките за бежанците. Но Марк Тонер от Държавния департамент отговори, че "от всички категории, пристигащи в САЩ, тези бежанци се подлагат на проверка за сигурност от най-висок ранг".

Обама призова да не се прави връзка между терористичните нападения и проблема с бежанците.

Защитници на правата им казват, че това са хора, бягащи от терор, а не извършители на екстремистки престъпления.

В предишната фискална година, приключила на 30 септември, в САЩ са приети само 1682 сирийски бежанци и това е в пъти повече от 105 през 2014 г. Повечето от приетите са в Тексас, Калифорния и Мичиган.

Държавният секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще увеличат през следващите две години до 15 000 души годишно бежанците от цял свят. Така към 2017г. в страната ще има общо 100 000 души с този статут.

Как става проверката

- Проверката на кандидатите за убежище може да отнеме до 2 години и включва лични разговори с тях, медицински преглед и проверки за сигурност.

- С процедурата се занимават Държавният департамент, Департаментът за вътрешна сигурност и Департаментът за здравеопазване, както и международни, неправителствени и религиозни организации.

- Първата стъпка за включване в бежанската програма на САЩ е препоръка от Върховния комисариат на ООН за бежанците, но някои кандидатстват директно. В момента има около 18 000 души, препоръчани от ООН и около 10 000, които се разглеждат като индивидуални случаи.

- Молбите се подават до един от деветте центъра, финансирани от Държавния департамент в чужбина, но управлявани от неправителствени или международни организации.

- След това служители на Департамента за вътрешна сигурност и имиграционните служби посещават тези центрове и решават кой отговаря на правните изисквания за бежанец, основно - дали са били преследвани или биха били преследвани, ако не получат закрила.

- Проверките за сигурност са няколко и включват Национални център за борба с тероризма, центърът за проследяване на терористи към ФБР, Департамента за вътрешна сигурност и Държавния депратамент, като данните остават секретни.

- Здравни екипи проверяват състоянието на кандидатите за заболявания, които представляват заплаха за общественото здраве, например туберколоза

- Одобрените преминават през 3-дневен клас за запознаване със страната и нравите в нея. Пътуването се организира от Международната организация по миграцията. Разходите са от бюджета на САЩ, но бежанецът подписва документ, че ще ги възстанови.

- В САЩ бежанецът може да си избере определен град, но е свободен да се премести където желае.

Безплатните храни за бедни – чак след Нова година

http://petel.bg/Bezplatnite-hrani-za-bedni-----chak-sled-Nova-godina-__134271

Мишел Гутсузян; Труд Раздаването на безплатните храни за около 260 000 бедни най-вероятно ще стане чак в началото на 2016 г. Това стана ясно...

Безработицата се е увеличила до 9,5%

http://pik.bg/безработицата-се-е-увеличила-до-95-news436440.html

Безработицата се е увеличила до 9,5%

Безработицата у нас се е повишила до 9,5% през октомври. Основните причини са съкращаването на кадри в края на лятото и традиционно по-малкото търсене на работници в края на годината. Това показват данните на Агенцията по заетостта.

В бюрата по труда са регистрирани 312 915 души или с над 10 000 повече, отколкото през септември. Тогава безработицата беше 9,2%. Спрямо октомври 2014 г. обаче безработицата е намаляла с 1,2 пункта.

Работодателите от реалния сектор са обявили 11 853 свободни места в бюрата по труда. На годишна база броят им се увеличава с 1179. Най-много кадри се търсят в преработвателната промишленост и търговията.

Междувременно НСИ публикува данни за работната сила в България. Числата показват, че през третото тримесечие броят на работещите у нас е стигнал 3,104 млн. души, което е с 42 800 повече в сравнение със същия период на 2014 г. Увеличение на заетостта обаче има само в сектора на услугите. Броят на заетите в тази сфера достига 1,9 млн. души, които са близо 63% от всички работещи. В производствени предприятия се трудят 922 400 души, а в селското стопанство - 233 500.

Джонатан Уолтърс прати Ирландия на европейското с два гола срещу Босна

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/17/2650726_djonatan_uolturs_prati_irlandiia_na_evropeiskoto_s_dva/?ref=rss


Ирландия стана 22-ият отбор, който се класира за европейското първенство догодина. 

Тимът победи пред собствена публика Босна и Херцеговина с 2:0 в реванш от баражите и така с общ резултат от двете срещи 3:1 намери място сред финалистите на шампионата на Стария континент.

В герой за домакините се превърна Джонатан Уолтърс, който вкара и двете попадения в срещата. Ирландия е четвъртият отбор от своя регион, който намери място на финалите във Франция след Северна Ирландия,...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106297

Проф. д-р Александър Кьосев, културолог, директор на Университетския културен център и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", 62 г.
Проф. Виктор Паунов, художник, председател на Общото събрание и зам.-ректор на Националната художествена академия, 58 г.
Акад. проф. д.и.н. Георги Марков, историк, 68 г.
Проф. д-р Александър Кьосев, културолог, директор на Университетския културен център и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", 62 г. Проф. Виктор Паунов, художник, председател на Общото събрание и зам.-ректор на Националната художествена академия, 58 г. Акад. проф. д.и.н. Георги Марков, историк, 68 г.

Как традиционната китайска медицина разделя хората?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096751

Традиционната китайска медицина твърди, че всеки човек в някаква степен е уникален по отношение на структурата на тялото, физиологията и характера. Тези индивидуални особености се дължат на различни фактори – наследството, въздействията на околната среда, начина на живот и дори социалното обкръжение.
Традиционната китайска медицина твърди, че всеки човек в някаква степен е уникален по отношение на структурата на тялото, физиологията и характера. Тези индивидуални особености се дължат на различни фактори – наследството, въздействията на околната среда, начина на живот и дори социалното обкръжение.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване