Мъж почина на Евромайдана, блокадата остава

Мъж почина от сърдечна недостатъчност на протестите в центъра Киев. Иначе обстановката на площад "Независимост", където продължава безсрочният протест на опозицията, остава спокойна, според ИТАР-ТАСС.

Бург 2013 Петър Алексиев дари наградата си

Основателят на футболен клуб «Звездичка» Петър Алексиев спечели тазгодишния приз «Бург на годината». Младият създател на най-голямата футболна школа обаче дари нагрдата си на Мария Димитрова, която е учредител на фондация «Безопасни улици от Валя». Двамата са стигнали до върха на класацията на Радио Микс, като има разлика само от няколко гласа. Организаторът на конкурса Красимир Димитров разкри, че това е била най-оспорваната надпревара досега и дори са били организирани различни лобита в града, съобщава gramofona.com.

Алексиев получи приза и заяви, че всички трябва да се борим и подкрепяме каузата на Мария Димитрова, затова връчва статуетката на нея.

Останалите номинирани за „Бург на годината” бяха Весела Йорданова и екипът на Дирекция „Култура, маркетинг и ПР” в община Бургас, за засилване на ролята на изкуството като двигател в процеса на развитие на града и хората, чрез фестивала „Включи града”. Създателят и ръководител на фолклорен ансамбъл „Странджа” професор Стефан Чапкънов бе друг от номинираните. За голямо постижение в областта на спорта бе номинирам щангистът Иван Марков, който през тази година спечели сребърен медал на Световното първенство по вдигане на тежести в Полша.

Сред номинираните бе сдружение „ Хамалогика”, които получиха честта да за разкриване на потенциала на Бургас, провокиране участието на гражданите в неговия живот и създаване на различен поглед върху градското пространство.

Музикантът и диригент Левон Манукян получи награда в категорията за завърнали се млади бургазлии.

Мобилен кабинет на площад "Кракра Пернишки" преглежда безплатно и анонимно за СПИН

Мобилен кабинет на площад "Кракра Пернишки" изследва безплатно и анонимно за ХИВ и СПИН, предаде репортер на ZaPernik.com.

Кабинетът е разположен пред централната поща. Инициативата е част от кампанията по повод световния ден за борбата с ХИВ/СПИН - 1 декември, която се организира от БМЧК - Перник и младежки клуб "П.У.М.А.С.".

От 13:30 часа кабинетът е позициониран на площада в центъра на Перник. 3 екипа на клуб "П.У.М.А.С."...

Продължава

ЮАР и светът празнуват изумителния живот на Нелсън Мандела

През нощта пред неговия дом десетки южноафриканци, някои от тях по пижами, танцуваха

Twitter иска да е достъпен и на телефони без интернет


В опит да привлече още повече потребители особено от развиващите се пазари, Twitter подготвя нова услуга. Тя ще позволи на хората да използват микроблога от мобилния си телефон дори и да нямат връзка с интернет, съобщава агенция Reuters.

За целта компанията е сключила партньорство със сингапурската U2opia Mobile. тя ще разработи новата услуга, която ще позволи на хората да виждат информация от микроблога по всяко време.

За целта те ще трябва да са ползватели на специалната...

Партийни поздрави за 8 декември в аванс

/КРОСС/ След поздрава на ГЕРБ към студентите по повод празника им - 8 декември - и призива на партията на Борисов към управляващите да не допускат "децата" да страдат от грешките им, и от БСП излезнаха с обръщение към младежите. Финансовият министър подчерта, че той и премиерът Орешарски са дали много на студентите и ще продължат да водят лекции. "Ще кажа нещо, с което рискувам утре да бъде организирана окупация на лекцията, която имам. Това е най-академичното правителство, което сме имали. Имаме чести срещи със студентите, не се притесняваме да общуваме с тях, напротив - те самите ни търсят", каза Чобанов. Той обаче посъветва студентите: "да стоят малко по-встрани от политиката, особено когато са замесени в най-калната част от нея". Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев бе по-кратък в поздрава към студентите и просто цитира химна им. "Атака", в лицето на Магдалена Ташева, се извини на "българската академична младеж" за това, че държавата е допуснала студентската окупация. Искам да поздравя българската академична младеж и да й се извиня от името на 42-рия парламент, че не можа да предотврати т. нар "окупация", която прекъсна академичния процес, единствено и само за да върне на власт онзи, който пращаше IT специалистите да пасат овце. Защото и така се търси агнешко, помните ли тази реплика - ама той бил IT специалист, голяма работа,каза Ташева

Финансовото министерство все още не знае дали държавните пари са струпани в същите банки

  Все още във финансовото министерство няма информация дали всички държавни дружества са изпълнили наредбата, според която най-много 25% от парите им могат да бъдат в една банка. Това съобщи ресорният министър Петър Чобанов. Наредбата бе приета от служебното правителство. Петър Чобанов обясни още, че 19 000 лв. ще струва на хазната промяната, която депутатите гласуваха в последния момент - обезщетението за безработица на съпрузите на военните, които променят населеното място, в което живеят заради служебните си задължения, да се вдигне от 270 н...

Окончателно: Сакскобургготски не е собственик на двореца "Кричим"

Върховният касационен съд отхвърли жалбата на бившия премиер

Акция на младежите от ГЕРБ прати управляващите да летят за Северна Корея

Бутафорни, поименни и еднопосочни самолетни билети до Северна Корея раздадоха младежи от ГЕРБ на част от депутати от управляващите партии БСП, БПС и "Атака". Акцията се разигра в петък по време на парламентарното заседание и бе определена от лидера на социалистите Сергей Станишев като копие на тяхна стара инициатива спрямо бившия финансов министър Симеон Дянков.   Младежите от ГЕРБ обявиха, че искането ми да си тръгват управляващите, за да има шанс за младите хора в България. Да хванат еднопосочен полет и да има предсрочни избори, обясни символиката Митя Атанасов.   Някои депутати взеха билетите, други реагираха остро.   Предполагам, че тези билети са купени от Борисов и Цветанов с парите, които са откраднали от българските граждани по време на тяхното управление, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, когато един от младежите се опита да му връчи бутафорния билет, но той падна на червения килим.   Той обясни, че акцията не оригинална, тъй като копира стара акция на БСП и препоръча на младите от ГЕРБ да прочетат поне в Уикипедия какво значи "хунвейбин" ("червеногвардейци") и каква е съдбата им в Китай по време на т.нар. културна революция под ръководството тогава на председателя Мао.   Очевидно единственият начин, който виждат от ГЕРБ, за да се върнат на власт, е всички, които им пречат, да ги изпратят извън страната, заключи Станишев.

Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден

Десетки малки и големи великотърновци се събраха по-рано днес в прак „Марно поле”, където Община Велико Търново организира празнично честване на Никулден. Традиционният празник на Св. Николай Мирликийски чудотворец, избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите, бе един от акцентите в коледната програма на Общината. Въпреки че празнува имен ден, директорът на дирекция „Култура и туризъм” в общината Нелина Църова бе в парка и лично следеше реализацията на програмата. Именничката ще празнува довечера с...

Петър Чобанов към студентите: Пожелавам да стоите малко по-встрани от политиката

Финансовият министър Петър Чобанов пожела на студентите да стоят по-встрани от политиката, особено когато са замесени в най-калната част от нея, съобщава Дарик.
Това стана от парламентарната трибуна, след поздравленията на всички парламентарно представени партии, отправени към студентите, по случай предсточщия 8 декември.
„Ще кажа нещо, с Финансовият министър Петър Чобанов пожела на студентите да стоят по-встрани от политиката, особено когато са замесени в най-калната част от нея, съобщава Дарик. Това стана от парламентарната трибуна, след поздравленията на всички парламентарно представени партии, отправени към студентите, по случай предсточщия 8 декември. „Ще кажа нещо, с

МГЕРБ връчи еднопосочни билети до Северна Корея

Представители на Младежи ГЕРБ раздадоха в кулоарите на Народното събрание и пуснаха в пощенските кутии на депутатите от тройната коалиция БСП, ДПС и Атака бутафорни еднопосочни билети до Северна Корея. „Инициативата, която предприехме, са еднопосочни билети до Северна Корея за така наречените управляващи в момента. Смятаме, че те трябва да си тръгнат, за да има възможност младите хора да останат в България и да се реализират“, подчерта Георг Георгиев от МГЕРБ. По думите му младите хора категорично заявиха, че не желаят тези управляващи да останат и те вече са нелегитимни. „Искаме по един символичен начин да им покажем Терминал 2, както те ни го показаха. Искаме да им кажем – заминете вие натам, ние оставаме в България, за да се развиваме тук и като управляващи сте длъжни да дадете тази възможност. Има билети за народните представители от тройната коалиция Атака, ДПС и БСП”, подчерта той. Георгиев посочи, че МГЕРБ са подготвили по-голям билет за премиера Пламен Орешарски. „Това е специален чартърен полет. Тъй като Северна Корея е от тоталитарен тип, управляващите биха се реализирали добре в тази обстановка”, категоричен бе Георг Георгиев.

„Ние им даваме билетите съвсем любезно, но бяхме наругани и не го очаквахме. Подготвили сме поименни билети за всички депутати от БСП, ДПС и „Атака” – 142, плюс билети за правителството. Прецедент в България е месеци наред да има протести. За младите в България не се прави нищо в момента, в навечерието на студентския празник. Повод за веселба в момента няма”, обясни Митя Атанасов. Той припомни, че при правителството на Бойко Борисов за първи път след 23 години планове е бил приет Закон за младежта, а сегашните управляващи подготвят промени в този закон, които да облагодетелстват единствено младежките организации на управляващите партии.

След провеждането на инициативата на МГЕРБ в кулоарите на Народното събрание, народният представител Александър Ненков прочете декларация от името на Парламентарната група на ПП ГЕРБ в пленарната зала, по повод студентския празник 8 декември. „От името на парламентарната група на ПП ГЕРБ поздравяваме всички български студенти по случай официалния студентски празник – 8 декември. Уважаеми управляващи, обръщаме се и към вас с апел да не допускате нашите деца да страдат от вашите грешки. Бъдете открити и честни към обществото, управлявайте в интерес на хората и на техните нужди. Само с красиви, но изпразнени от съдържание обещания не се управлява, не го ли разбрахте вече? Народът ни страда именно от вашия популизъм. Чувате ли какво искат от вас същите тези, които наградихте за гражданскатата им позиция и чувство за справедливост, с епитети като „Интернет лумпени“, „Ултраси“, „Вандали“ и „Платени банди“? Вместо обаче да се замислите над призивите на нашето бъдеще, вие, господа управляващи, си позволявате да малтретирате, обиждате и игнорирате най-будната част от нашето общество. Нека не забравяме, че точно вашата партия-майка, БКП, отмени след 1944 г. отбелязването на студентския празник.

Ние от ГЕРБ няма да забравим или да оставим да бъде забравена датата 12.11.2013, когато бе употребена сила срещу мирно протестиращи студенти, които се борят за морал и човешки ценности. Ще се борим с всички законови средства, за да не се повтори тази срамна дата за България. Държавата, вместо майка, се превърна в мащеха за тези млади хора, които може би все още имат останала капчица надежда, че ще могат да живеят и да се развиват тук.

Честит празник, скъпи студенти! Бъдете винаги активни, будни и чувствителни към несправедливостите, които Ви заобикалят. Продължавайте да отстоявате все по-гласно своите възгледи и принципи. Това е единствената гаранция, че България ще скъса един път завинаги с тоталитарното си минало и ще обърне нова страница, в която има място за всеки млад, способен и работещ българин.

Г-да управляващи, подайте оставка, за да не се лиши България от бъдещето на страната в лицето на младите хора. Tръгнете си, за да могат нашите деца да намерят смисъл да продължат живота си в своята родина“, се казва в декларацията на ПГ на ГЕРБ.

След края на изявлението си Александър Ненков връчи билетът за премиера Пламен Орешарски на единствения присъстващ в залата министър Петър Чобанов, с молба да го предаде на министър-председателя.

Сватбени фотографии ще украсят фоайето на общинския младежки дом в Перник

Общинският младежки дом в Перник кани на изложба - сватбена фотография, научи ZaPernik.com.

Изложбата е под надслов "Любов в обектива" и ще се открие на 12 декември (четвъртък) от 16 часа във фоайето на младежкия дом. Автори на фотографиите са Милена Методиева и Симеон Богданов.

Лацио краде треньора на Иван Иванов

Наставникът на Базел Мурат Якин много скоро може би ще се премести в Серия А. Медиите в Италия съобщават, че Лацио е много заинтересован от треньора на Иван Иванов, тъй като търси промяна на слабото си представяне от началото на годината. Ситуацията в „римските орли“ е доста напрегната заради 11-ото място на тима, който изостава с цели 20 точки зад лидера Ювентус. Това най-вероятно ще коства главата на наставника Владимир Петкович, за когото се вярва, че междувременно преговаря с Швейцарската футболна федерация за поста на национален селекционе...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.


Акцентите днес:

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст. 

Парламентът продължава с обсъждането на държавния бюджет за следващата година. 

Бурята "Ксавиер" взе пет жертви, предизвиква наводнения и транспортен хаос в Северна Европа. 

Българската православна църква почита Свети...

“Газпром” изненадан и разочарован от становището на ЕК за "Южен поток"

Обичайно действие е трансгранични инвестиционни проекти да бъдат подкрепяни от междуправителствени споразумения, за да бъде постигната сигурност и стабилност за инвеститорите. "Газпром" не е страна по тези споразумения, чиито текстове са достъпни от години.

110 депутати подкрепиха Мая Манолова, 72 гласуваха да не е зам.- председател на НС

Заместник- председателят на Народното събрание Мая Манолова остава на поста си, след като искането за нейното освобождаване бе отхвърлено. От гласувалите 182 народни представители, 72 подкрепиха искането за ГЕРБ, а 110 бяха "против".Депутатите дебатираха два часа по искането на ГЕРБ за предсрочното освобождаване на Манолова."Никога не се е приемал закон за бюджета без опозицията да има възможност да аргументира своите предложения. Заради това ние днес искаме предсрочното прекратяване и освобождаване на г-жа Манолова от поста заместник-председ...

Безработицата в САЩ спадна до 5-годишно дъно от 7%

Работните места в Щатите през ноември са се увеличили с 203 хил., надвишавайки очакванията на анализаторите

    


Звезди на бунт срещу Галя от "Сатен"

Причината - звездите от Академията не одобрявали хореографията на Галя и дори я обвинявали бившата „Сатенка“, че създадените от нея танци са скучни и остарели.

Бившият царски дворец "Кричим" остана държавна собственост

/КРОСС/ Бившият царски дворец "Кричим", а днес държавна резиденция, остава държавна собственост, реши Върховният касационен съд (ВКС). Магистратите не уважиха молбата на Симеон Саксбургготски и сестра му Мария-Луиза Борисова-Хробок за отмяна на основание "новооткрито обстоятелство" на влезлите в сила решения на Окръжен съд-Пловдив, потвърдено от Апелативен съд-Пловдив и от ВКС, и връщане на делото за ново разглеждане. Трите съдебни инстанции последователно отхвърлиха иска на царските наследници срещу държавата, с който те претендират да им бъде възстановена собствеността.  Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза се основаха на ново писмено доказателство от съществено значение за делото, а именно Протокол от VI заседание на V Обикновено Народно събрание на Княжество България, проведено на 23.10.1887 г., с който се дава легално тълкуване на въпроса за характера на секретаря на Княза като държавен служител. Според тях, даденото тълкуване за частния характер на службата следва да намери приложение и към тълкуване на спорния въпрос по делото за качеството на службата Интендантство към Княза. Според тричленния състав на ВКС обаче този документ няма пряко отношение към спора.      

12 млн. лв. повече за общините

Това обяви депутатът от левицата Дора Янкова

Партиите в парламента употребиха и 8-ми декември

Финансовият министър определи този кабинет като най-академичното

Отличникът на Световните ски награди Банско открива зимния сезон с музика и забавления

Тази година сгушеният в прегръдката на Пирин автентичен български град Банско бе забелязан от най-високо място! Академията на Световните ски награди (World Ski Awards) връчи приза за най-добър зимен курорт в България за 2013 година на Банско и го нареди в Топ 20 на планетата. Зимната столица на Балканите получи статуетката си на бляскава гала в австрийския курорт Кицбюел, където се събра елитът на бранша от пет континента. Самото събитие бе отразено от всички световни медии и така за Банско научиха над 100 млн. души от цял свят.

Audi разкри новия си дизайн

Показа концептуален модел, който ще има премиера в Детройт

    


Борисов: Зачетох „опорните точки” на Моника и се втрещих

ГЕРБ обвиниха БСП в черен пиар срещу Бойко Борисов още от 2009 г. ”Вчера в различни електронни издания изтекоха “опорни точки”, които е давала пиар агенцията на Моника Йосифова, сега Станишева, ако ги проследите в тяхното развитие, може да издадете наръчник как се прави черен пиар в България”, коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Това даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да твърди, че години наред БСП с помощта на Моника Йосифова са развивали своята машина за черен ПР и че с идеята си да ударят един човек, него, всъщност са застрашили здравето на два милиона души, предаде КРОСС.

Днес се зачетох в „опорните точки” на Моника, които излязоха в публичното пространство и съм втрещен от видяното, признава Борисов в социалната мрежа Фейсбук, допълвайки думите си със снимки от документа. Показвам ви само част от тях, уточнява Борисов.

Години наред, пише Бойко Борисов, БСП с помощта на Моника Йосифова са развивали своята машина за черен ПР. Още 2009 година съпругата на Станишев лично е изпращала указания как да се коментира законопроектът за Суходол още преди приемането му. Тези хора изкуствено създадоха кризата с боклука и застрашиха здравето на 2 милиона души в София, за да бъда аз публично омаскарен преди изборите 2009 г. Жертваха толкова хора, за да бъде медийно притиснат един човек, техен опонент.

Сами разбирате, че времето опроверга жестоките им спекулации и вече шест години София няма проблем с боклука, обяснява бившият столичен кмет. От 29 юни 2009 г. виждаме „опорни точки” за това какво грозно внушение трябва да направят членовете на БСП в публичното пространство -„ Борисов е пътят на Костов обратно към властта”. Спомняте си и как бяха създадени видео клипове, които се въртяха в национален ефир, в които Костов се появяваше зад гърба ми.

Прочитайки опорните точки на БСП, лидерът на ГЕРБ прави следния извод: “Този черен ПР има за цел да раздели дясното пространство в България, да създаде конфликт между нас и за съжаление с тези си действия социалистическата манипулативна машина успя и все още дясното политическо пространство е разединено. А след като и Хохегер беше осъден се разбра и с какви пари, връщани от него в България, са плащани всички тези безобразия. Още по-скандално е, че в „опорните точки” на БСП се дават указания, които влияят в последствие на решения на държавни институции. В 17ч. в деня на изборите тази година БСП получават „опорни точки” как да интерпретират резултатите на изборите. Сценарият за дискредитация на опонента от 2009 е същият, но 2013 г. черната им кампания е още по-зловеща с манипулацията в Костинброд, която впоследствие прокуратурата опроверга. С тези разкрития вече се материализират думите на президента Първанов, който многократно в националните медии назоваваше близкото обкръжение до Станишев като основен фактор в управлението на държавата, унищожаващ политическите опоненти с черен ПР.”

Митрополит Николай: Бог ще съди клеветниците срещу мен

/КРОСС/ "Бог ще съди клеветниците срещу мен", каза в емоционална проповед на имения си ден Пловдивският митрополит Николай. Той напомни, че откакто е бил избран на престола, непрекъснато е бил атакуван и всяко негово дело в прослава на църквата е било охулвано и подигравано. Владиката категорично отхвърли излезлите срещу него клевети за убийство и всякакъв друг вид посегателство срещу когото и да е. Дядо Николай ще иска от Светия Синод подробно да обсъди източниците на тези атаки срещу църквата като цяло и срещу отделни духовници в частност. "На това нещо трябва да се сложи край", категоричен бе владиката под тепетата. И добави, че ако Патриархът или негов друг събрат от Синода му поиска оставката в името на всичко това, той ще си я подаде.  

Станишев за Борисов: Нещо средно между фюрер и кръчмар

Влезте най-после в ролята на демократична опозиция, а не на партизани, които водят борба срещу българския парламент, призова колегите си от ГЕРБ в парламента лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев, предаде КРОСС.

ГЕРБ отказаха тази сутрин да се регистрират в началото на пленарното заседание, което започна с дебати по исканата от самите тях оставка на зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

“Има огромен контраст между дебатите, които вървят в момента, дори в критиките, които са конструктивни, и мотивите на ПГ на ГЕРБ, които не знам кой ви е написал, заяви Станишев.

Междувременно стана ясно и за нови опорни точки за левицата, историята на които започнала още от 2009 година.

Провокиран от искането на отстраняване на Манолова Станишев заяви: “При предишното управление парламентът беше превърнат в една изтривалка на изпълнителната власт и в изпълнител на еднолична воля на човек, който се държеше като нещо средно между фюрер и кръчмар. Бившият премиер назоваваше всички народни представители безделници. Това беше не само стил, а и съдържание на предишното управление”, остро разкритикува опозицията и лидера й Бойко Борисов Сергей Станишев.

„Проблемите, с които сегашният парламент се сблъсква, са в резултат на един факт – отказът на ГЕРБ да признае резултатите от изборите и отказа да влезе в ролята, която самите избиратели и мнозинството в парламента са определили на ГЕРБ. Опозицията има свещено право да отстоява своето право. Целта на ръководството на ГЕРБ е да покаже, че това е неработещ парламент, заради това че двама души не са на власт”, заяви лидерът на Коалиция за България. „Г-н Борисов заяви – работа на опозицията е да пречи”, припомни Станишев.

„Невярно е, че опозицията няма възможност да участва в дебатите. Миналата година по Закона за бюджета общо дебатите са продължили 10 часа и 50 минути. Сега ние обсъждаме държавния бюджет вече три дни. Два дни се обсъжда член първи. Вчера парламентът работи от 9.00 до 23.30 часа и искате да кажете, че не сте се изказвали? Трябва да влезете в ролята на една силна, надявам се, опозиция”, заяви Станишев.

„Много неудачно сте използвали термина „сталинградски тип, защото се поставяте в ролята на германците през 1942 г.”, посочи Станишев.

„ПГ на Коалиция за България няма да подкрепи вашето предложение. Мнозина от вас няма да гласувате искрено за отстраняване на Мая Манолова”, каза още Станишев.

Портрет на Фрагонар се продаде за рекордна цена

Произведението, част от колекцията на покойния филантроп Густав Рау, достигна цена от 17,1 млн. паунда

    


Върховният съд пак отказа да върне двореца ”Кричим”

Върховният касационен съд отказа да върне на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза двореца "Кричим", след като през юни делото бе възобновено.

Иво Тодоров представя новата си стихосбирка с мултимедийно шоу

/КРОСС/ Журналистът Иво Тодоров ще представи новата си стихосбирка „Добро утро, синева" с нетрадиционно мултимедийно шоу. Авторът, който е Програмен директор на Българското национално радио, е избрал този модерен начин за комуникация с публиката, защото счита, че трябва да бъдат търсени нови канали към аудиториите не само в медиите, но и в изкуството. На премиерата на книгата, освен автора, стихове ще четат и популярни представители на съвременната българска култура, като той засега издава само името на поетесата Маргарита Петкова. Като част от мултимедийното шоу, на сцената ще бъдат поднесени и няколко музикални изненади, а на пианото ще седне известен и обичан български композитор, за да представи специално написаната си песен по текст на Иво Тодоров. В книгата си „Добро утро, синева" Иво Тодоров е заложил много провокации към читателите - в корицата, в чиято синева се извисява кулата на Big Ben в Лондон, в играта с емоциите и редуването на драматични, саморазрушаващи болката и иронични текстове на живота и любовта, в англоезичните заглавия, в препратките към реалии в различни европейски градове... Стихосбирката е включена в каталога на Издателска къща "Синева" (без да е търсена аналогия със заглавието). През миналата година тя издаде и романа му OMG [Момчето, което искаше да убие Смъртта]

Япония отменя забраната за износ на оръжие

/КРОСС/ Японските власти имат намерение в най-скоро време да отменят действащата в продължение на близо 50 г. забрана за износ на оръжие, предаде ИТАР-ТАСС. Според местните медии правителството на Япония е представило тази инициатива за разглеждане от партиите в управляващата коалиция - Либерално-демократическата партия и „Ново Комейто". Документът има за цел да внесе промени в националната политика в сферата на производството и износа на оръжие. Ако забраната бъде отменена, тогава решенията за всички сделки за износ на оръжие ще се взимат от създадения наскоро Съвет за национална сигурност на Япония.  

Избяга съветник на чичото на Ким Чен Ун

Финансистът на изпадналия в немилост Джан Сон-тхек е поискал убежище в Южна Корея.

Още през август ЕК е предупредила за проблемите с "Южен поток"

Брюксел настоява страните членки на общността да предоговорят споразуменията

    


"Газпром": Строителството на "Южен поток" ще продължи

Строителството на "Южен поток" ще продължи както е планирано и в пълно съответствие с местните закони и международните стандарти, обяви компанията "Газпром" в изявление до медиите.

С нов сайт Европарламентът информира за предстоящите избори


С наближаването на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. темата става все по-актуална, а избирателите вече могат да се информират подробно на официалния сайт.

В него, освен новини и водещите теми около евроизборите, може да се намери и подробна полезна информация за всяка държава членка, за европейските политически партии, както и за политиките на ЕС и в частност на Европарламента в различни области - от икономическа и финансова реформа до права на потребителите и...

Щраус, Калман, Лехар, Щолц и Джери Бок на Оперетната гала

И в тазгодишния, вече XIV Коледен музикален фестивал, ще прозвучи специална Оперетна гала, посветена на многобройните любители на този лек и забавен жанр, съчетаващ добро настроение, изящество и шик с известни мелодии и талантливи артисти. Оперетната гала 2013 включва популярни фрагменти, арии и ансамбли от оперети на Йохан Щраус – баща и син, Имре Калман, Франц Лехар, Роберт Щолц и Джери Бок. Музикалният празник на 9 декември ще дирижира Маестро Юли Дамянов, режисурата е дело на Марио Николов, който ще се изяви и като солист. Диригент на хора ...

Община Варна отпуска 15 хил. лева за социални помощи

Сумата от 15 хил. лева да бъде отпусната на нуждаещи се варненци като социални помощи. Това решиха членовете на общинската комисия по социални дейности на днешно заседание. За първи път успяваме да разгледаме и приключим с исканията по всички молби към комисията за годината, заяви председателят на комисията Медиха Хамза.

Тръгва делото за подкуп срещу дясната ръка на Фидосова

Димитър Аврамов

Делото срещу бившия депутат на ГЕРБ Димитър Аврамов тръгва в Софийския градски съд, предаде БГНЕС.

Срещу Аврамов има доказателства за търговия с влияние. Ексдепутатът е обвинен, че е искал от бизнесмени парични и имотни облаги, за да годатайства за тях пред Областна дирекция „Земеделие“ в Монтана и пред началника на МВР в града.

Според обвинителите Аврамов е правел неколкократни предложения на фирмата ЕТ „Светослав Илчовски“ и нейния собственик. По данни на прокуратурата на 6 юли 2012 г. ексдепутатът е поискал от Илчовски 50-60 хил. лв. и права върху 2500 дка земеделски земи, на които фирмата е била арендатор. Има данни, че подобни предложения са правени няколко пъти през юли.

На 17 юли в дома си в Монтана Аврамов е получил от Илчовски исканата сума от 50 000 лв. Бизнесменът обаче подал сигнал в полицията и на 18 юли бившият кадър на ГЕРБ бе задържан. Заедно с Аврамов, като обвиняем по случая е привлечен и общинският съветник от Плевен Методи Петков. Срещу него има доказателства, че е бил съучастник на народния представител.

Аврамов престоя в ареста за кратко, след което съдът го пусна под гаранция от 15 000 лв.

Димитър Аврамов бе депутат на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Той се считаше за дясната ръка на бившия зам.-председател на ПГ ГЕРБ Искра Фидосова. След скандала с подкупа Фидосова обясни, че двамата не са били особено близки, а просто са имали „колегиални отношения“. Неофициално обаче близки до нея депутати разпространиха версията, че Фидосова се е скарала с Аврамов и затова сега му показват нагледно колко е лошо да се скараш с Фидосова.

Статията "Тръгва делото за подкуп срещу дясната ръка на Фидосова" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Провал на Националния рамков договор след оттегляне на лекарския съюз

Българският лекарски съюз (БЛС) се оттегли в петък от преговорите за Националния рамков договор за 2014 година. Съсловната организация ще заведе дело в Административния съд срещу Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса заради липсата на кворум от страна на членовете му на трета поредна среща.   Председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов цитира текстове от Закона за здравното осигуряване, според които за водене на преговори и одобрение на Националния рамков договор е необходимо присъствието на не по-малко от седмина членове на надзора. По-голямата част от съвета вече два пъти не са се явили, а на третия опит за среща са дошли само трима.   На нито едно от досегашните заседания не са присъствали повече от четирима души, което практически обезсмисля и поставя в невъзможност каквото и да е договаряне, посочват от лекарският съюз и подчертават, че управителният съвет на тяхната организация е бил винаги в пълен състав.   Според лекарския съюз, членовете на надзора на здравната каса "умишлено и съзнателно саботират преговорния процес и поставят пред невъзможност подписването на НРД-2014".   Лекарският съюз възприема това като "отказ за преговаряне" и прекратяват участието си "на всички нива и институции, касаещи здравеопазването".   Ще направим всичко възможно, лично аз ще се опитам, включително д-р Тодорова пое ангажимент да направим още една среща другата седмица, каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който е член и на надзорния съвет на касата.   Съюзът на медиците имаше искане с новия рамков договор да се увеличат цените на някои клинични пътеки с 5 процента. Според съсловната организация, предложените цени за завишаване заплащането на медицинската дейност са "под 1 процент от бюджета на НЗОК и не биха го нарушили с нищо". Желанието им обаче остана неудовлетворено, а Райчинов заяви, че медиците в страната със сигурност ще протестират по този повод.   Конкретните по-нататъшни действия на съсловната организация ще бъдат обсъдени и решени на заседания от управителните й органи, уточниха от пресцентъра на съюза.   По-рано същия ден на извънредно заседание надзорният съвет на касата прие разпределението на петте процента от оперативния резерв да се определя месец за месец.   Надзорът ще разглежда всеки месец отчетите на изпълнителите на медицинска помощ, като ще се решава за конкретната ситуация как да се разпределят парите, обясниха от касата.   На заседанието надзорът на здравната каса одобри прогнозните обеми и цени на медицинската помощ за 2014 година. Пет процента от резерва на касата са нарочени за предварително разпределение по перото на болничната помощ.   Надзорният съвет е органът, който трябва да решава как да бъде разходван резервът на касата, а не министърът на финансите или министърът на здравеопазването, нито лекарският съюз, коментира Иван Димитров от Българския пациентски форум.

Здравната каса ще решава месец за месец за какво да се харчи резервът й

Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще решава месец за месец как да се разпределя бюджетът й. Това реши управителният орган на институцията на заседанието си в петък.   Надзорът ще разглежда всеки месец отчетите на изпълнителите на медицинска помощ, като ще се решава за конкретната ситуация как да се разпределят парите, обясниха от касата.   На заседанието надзорът на здравната каса одобри прогнозните обеми и цени на медицинската помощ за 2014 година. Пет процента от резерва на касата са нарочени за предварително разпределение по перото на болничната помощ.

Депутатите увеличиха помощите за децата с увреждания и съпрузите на военните


Семействата, които имат деца с увреждания, ще получават месечно обезщетение от 240 лв., решиха депутатите при гласуването на проектозакона за държавния бюджет за 2014 г. В момента тази помощ е 189 лева.

С друг текст от проектозакона беше решено съпрузите на военните да получават помощ в продължение ан не повече от 12 месеца от 340 лева. Сумата беше одобрена по предложение на "Атака". Правителството предвиждаше парите да са 270 лв. Венцислав Лаков от партията на Сидеров призова от...

Над 2200 именници празнуват на Никулден в Община Г. Оряховица

2217 именици в Община Горна Оряховица празнуват на Никулден. Празнични наздравици ще има във всички населени места, макар в някои от тях да има само по двама именици. Най-много в общината са Николаевците - 1107. След тях по численост се нареждат мъжете с името Никола - 754. Жените, носещи името Никол, са 83, като 70 от тях живеят в Горна Оряховица, а останалите са от селищата на общината. С десет повече са Николините - 93, а Николинките са два пъти повече - 180. И докато в Горна Оряховица имениците са над 1 700, то в Горски горен Тръмбеш, Горск...

Божидар Димитров: С паметниците на Стефан Душан и Тито лъсна сръбската същност на македонизма

С последните два паметника, които бяха издигнати в скопския Паноптикум - тези на сръбския крал Стефан Душан и на ръководителя на следвоенна Югославия Йосип Броз Тито, сръбската същност на македонизма като обществено-политическо явление лъсна със страшна сила. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, на въпрос за коментар на издигането на паметник на сръбския крал Стефан Душан в Скопие, и на паметник на Йосип Броз Тито, предаде Фокус. "В интерес на истината, това смути и някои скопски общественици, които в опита си да защитят издигането поне на паметника на Стефан Душан, измислиха поредната историческа лъжа – че в титулатурата си, той се е обявил, освен за крал на сърбите, за цар на българите и за цар на македонците. Такова нещо няма - в т...

Общините ще получат 12 млн. лева повече през 2014 г.

Местната власт има нужда от подкрепа, рече Дора Янкова

    


Общините ще получат 12 млн. лева повече през 2014

Местната власт има нужда от подкрепа, рече Дора Янкова

    


Граждани заковаха обирджия на златарско ателие

Будни бургазлии сами са задържали извършител на въоръжен грабеж от златарски магазин.

„Обрат” в бюджета – мина предложение на ГЕРБ

ГЕРБ и Атака поискаха да се увеличи обезщетението на съпрузите

Италиански стил и шотландски традиции

Лимитирана серия - "Създаден за джентълмени"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване