Станишев на съд до Нова година

Сергей Станишев. Снимка: Сергей Антонов

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще бъде изправен на съд до Нова година, съобщава в “Труд”. 

От 2009 г. Станишев има обвинение, че е загубил 7 секретни доклада – три от ДАНС, два от МВР и два от министъра на отбраната и от НАТО. Документите изчезнали от деловодството на Министерския съвет, докато той бил премиер.

Оттогава прокуратурата на три пъти внася в съда предложение за освобождаването му от наказателна отговорност, тъй като за това престъпление се предвижда само административно наказание. И трите пъти Софийският градски съд връща делото на прокуратурата.

Дори да бъде признат за виновен, единственото наказание, което Станишев може да получи, е глоба до 5000 лева.

В края на октомври лидерът на БСП поиска главният прокурор да ускори разследването срещу него и делото да влезе по-скоро в съда. 

Статията "Станишев на съд до Нова година" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Френски министър определи протестите в Украйна като мирно движение за демокрация


Френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен, който се срещна с украински протестиращи на площада на независимостта в Киев в четвъртък, ги описва като мирно движение, което иска демокрация, предаде агенция "Франс прес".

Репантен, интервюиран по радио "Франс ентер", разказа, че е посетил централния площад и кметството на украинската столица през нощта, за да си състави собствено мнение.

"Говореше се за размирици и дори за държавен преврат. Видях събрали се мъже...

Варна няма да строи автогара с европари

Община Варна няма да получи европейско финансиране за строеж на нова автогара. Това стана ясно след окончателното одобрение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на морската столица. 
След няколкомесечна кореспонденция управляващият орган на оперативната програма “Регионално развитие” е премахнал само този проект от листата Община Варна няма да получи европейско финансиране за строеж на нова автогара. Това стана ясно след окончателното одобрение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на морската столица. След няколкомесечна кореспонденция управляващият орган на оперативната програма “Регионално развитие” е премахнал само този проект от листата

Студът блокира част от САЩ

Жителите от от Тексас до Ню Йорк бяха засегнати след като зимна буря доведе до затварянето на училища и магазини , стихията също така покри с лед пътищата и линиите на електрозахранването и застрашава да блокира транспортните връзки в голяма част от територията на САЩ.

Заподозрян за убийството на Самоковеца е прострелян

Опит за покушение е бил извършен в четвъртък вечерта срещу Васил Качиков от Сливен, който беше подозиран за участие в убийството на Константин Димитров – Самоковеца.

Ураганът, ударил Северна Европа, взе пет жертви

Ураганът "Ксавер", който връхлетя Северна Европа, вече взе пет жертви, причини транспортен хаос и остави десетки хиляди без ток.

Хасан Адемов шампион в бюджета - 11 млрд. за социални разходи

Рекордните 11,3 млрд. лв., или 13,8% от брутния вътрешен продукт, получи социалният министър Хасан Адемов при приемането на бюджет 2014 по сектори. На третия ден от второто му четене депутатите работиха извънредно 13 часа - до 22 ч снощи.

3 години строят църквата “Свети Николай”

3 години продължава строежът на новата църква “Свети Николай” между районите “Централен” и “Западен”. Първата копка на храма бе направена на Никулден през 2010-та. Храмът е по руски модел със син купол, който бе поставен през пролетта на 2012-та. Тази пролет бе монтиран двуметров позлатен кръст, изработен в украинския манастир Киевско-Печорска лавра. Ктитор на храма е Кирил Василев, а проектът е изготвен от арх. Илко Николов и предоставен като дарение. Куполът е висок близо 6 метра, като е с диаметър 10.5 м и тежи 10 тона.

Парламентът отхвърли предложения на Дончев и Михов за новия бюджет

"Депутатите от управляващото  мнозинство на БСП и ДПС в парламента отхвърлиха предложенията на народните представители от ГЕРБ – Габрово Томислав Дончев – за изграждане на център за възстановяване на деца с онкохематологични заболявания, и на Цветомир Михов – за увеличаване на средствата за Техническия университет в Габрово", това съобщават от пресцентъра на ГЕРБ - Габрово. Томислав Дончев е поискал в бюджета да бъдат заделени 4,5 милиона лева като капиталови разходи за Община Костинброд, с които да бъде изграден Център за възстановяване на дец...

Тъмната страна на София


Пълен мрак. Едва различими човешки силуети. Чуват се стъпките на престрашилите се да преминат през парка "Слатинска река" в столичния квартал "Христо Смирненски". По-предпочитани за придвижване са осветените улици и пътечки наоколо.

По нищо този парк не се различава от много други места в София, потънали в тъмнина през нощта. Или изобщо никога не са били осветени, както "Слатинска река", или лампите, стълбовете и електрическата инсталация са технически остарели и неработещи.
...

Петрол холдинг системно е взимал оборотните средства на Петрол АД

Към 1 януари 2009 г. холдингът е дължал 37,8 млн. лв., а към 30 септември 2013 г. това са 164 млн. лв.

    


Целият свят скърби за Мандела

Цял свят скърби за иконата на борбата срещу апартейда в ЮАР Нелсън Мандела, който почина вчера на 95-годишна възраст.

Властите в ЮАР ще организират погребение с държавни почести за бившия президент на страната, предаде Ройтерс. Президентът на ЮАР Джейкъб Зума обяви още, че националният флаг в цялата страна ще бъде свален на половина до Цял свят скърби за иконата на борбата срещу апартейда в ЮАР Нелсън Мандела, който почина вчера на 95-годишна възраст. Властите в ЮАР ще организират погребение с държавни почести за бившия президент на страната, предаде Ройтерс. Президентът на ЮАР Джейкъб Зума обяви още, че националният флаг в цялата страна ще бъде свален на половина до

Станишев на съд до Нова година

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще бъде изправен на съд до Нова година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Труд". От 2009 г. Станишев има обвинение, че е загубил 7 секретни доклада - три от ДАНС, два от МВР и два от министъра на отбраната и от НАТО. Документите изчезнали от деловодството на Министерския съвет, докато той бил премиер. Оттогава прокуратурата на три пъти внася в съда предложение за освобождаването му от наказателна отговорност, тъй като за това престъпление се предвижда само административно наказание. И трите ...

Новак в Серия А си купи стадион на търг

Новакът в Серия А Сасуоло е на път да се сдобие със собствен стадион, след като собственикът на клуба Джорджо Скуинци спечели търга за „Мапей Стейдиъм“. „Неровердите“ ползват съоръжението, за да играят домакинските си мачове, а вчера техният бос спечели наддаването с оферта за 3,65 милиона евро. Тя се оказа достатъчна, за да победи предложението на президента на Реджиана Алесандро Барили, който даде със 100 хиляди по-малко. В следващите 10 дни всичики необходими процедури ще бъдат извършени и ратифицирани, но във всеки един момент друг инвестит...

Die Presse: Клинтън бойкотира Петър Стоянов във Виена

Причината за това е тясното сътрудничество между Стоянов с осъдения за шпионаж преди дни Стамен Станчев, твърди австрийският вестник Die Presse. Скандалът обаче не отказа Жозе Барозу от получаването на годишния приз на фондацията.

Без почивка - депутати пак заседават извънредно

Отмениха днешния парламентарен контрол

    


Възстановена е асфалтовата настилка по ул. "Ангел Кънчев"

Възстановена е асфалтовата  настилка по цялото пътно платно на ул. Ангел Кънчев, след подмяната на водопровода в рамките на проекта за водния цикъл. Ремонтните дейности по улицата са част от етап 1 от рехабилитацията/разширяването на ВиК мрежата на град Габрово. С проекта са изпълнени нови сградни отклонения и бордюри, като при подходящи метеорологични условия предстои асфалтирането и на тротоарите. С асфалтирането на улицата, значително се подобрява състоянието на пътната инфраструктура в района на квартал Варовник. Този документ е създаден с...

Никулден е!

Днес е Никулден! Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Днес празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница. Свети Николай е покровител е на моряците и рибарите, а днешният ден е празник също така и на банкерите.По случай деня на „Св. Николай", Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще служи в едноименния храм в Тутракан в Русенската епархия. Тази година по решение на Светия Синод празничното бого...

8 са жертвите на трудови злополуки през 2013-та

Осем души са починали при трудови злополуки в Пловдив и региона през тази година. Инцидентите през годината са 190, което означава, че на всеки втори ден стават злополуки на работното място. Това съобщи за Дарик директорът на Инспекцията по труда Атанас Чернаев позовавайки са на данните от НОИ за периода януари- септември 2013-та. Трима работници са загинали по време на ремонт или строеж на сгради. При тежки катастрофи, по време на изпълнение на служебните си задължения, са загинали двама души. В тази  черна статистика попада името и на колегат...

Оставка, бюджет и парламентарен контрол

/КРОСС/ Народните представители ще обсъдят искането за предсрочно освобождаване на зам.-председателя на парламента Мая Манолова. То беше внесено от депутатите от ГЕРБ заради „системно превишаване на правата и груби нарушения на правилника". Според опозицията Манолова нарушава правилника на Народното събрание с цел да се ограничи опозицията в изказванията по приемането на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2014 г. В мотивите се казва още, че Манолова „афишира арогантно незачитане на опонента и демонстрира пренебрежение към закона и груба сила". „Всеки ден се нарушават процедура след процедура. Днес Народното събрание достигна своите низини след това, което се случи. Не беше отнета думата на народен представител, който влиза в личното пространство на друг народен представител по недопустим начин", каза след внасянето депутатът Димитър Главчев. Поводът за изказването бяха лични нападки на депутата от Атака Павел Шопов, който обяви, че колегата му Нели Петрова е станала депутат заради смъртта на дъщеря си. Лора загина, след като бе блъсната на пешеходна пътека. След това се предвижда депутатите да продължат работа с приемане на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2014 г. И днес, за четвърти пореден ден депутатите ще обсъждат основния финансов закон на второ четене. Въпреки, че си гласуваха удължено работно време, те не успяха да приключат с него вчера

Продължава работата по отстраняване на авария, на места е спряна водата

В петък продължава работата по отстраняване на аварията, причинена при изпълнение на дейности по водния проект, заради която водоподаването ще бъде преустановено до 18:00 ч. на 06.12.2013 г. на живущите на бул."Дерожински" - от №1 до №13, бул."Столетов" - от "24 декември" до разклона за Шипка и кв. Варчевци. При възможност, водоподаването ще бъде възстановено по-рано. Във връзка с присъединяване на водопроводни отклонения на бул."Априлов", без вода от8:30 до 17:00 ч. на 6 декември 2013 г. ще останат улиците  "Възход", "Бисер", "Слави Ангелов", ...

Мишел Платини иска премахване на жълтите картони

58-годишният президент на УЕФА Мишел Платини смята, че отстраняването на играчите за определено време с опция за връщане на терена, след като наказанието им изтече ще е по-добра стратегия. Французинът коментира, че ще се радва да види система сходна на тази в ръгбито и във футбола.

Индийската рупия изпраща най-добрата си седмица от октомври

Засиленият оптимизъм дойде след добрите данни за търговския дефицит

    


Депутатите пак ще работят извънредно по бюджета. ГЕРБ иска отчет за “Южен поток”

Депутатите.

Депутатите ще работят извънредно и в понеделник, и във вторник следващата седмица, за да продължат гласуването на бюджета за следващата година.

Те заседаваха вчера до 12 часа през нощта по приемането на бюджета, но успяха да стигнат до чл. 51 от общо 96 члена плюс преходни и заключително разпоредби.

Работата по проектобюджета напредна чак до чл. 51 заради късните часове, в които беше обсъждан вчера.

Преди това от ГЕРБ бойкотираха гласуването на бюджета с безкрайни изказвания и процедурни хватки, заради което чл. 1 беше приет чак на третия ден от обсъжданията на Закона за бюджета.

Беше отменен и днешния парламентарен контрол, срещу което от ГЕРБ протестираха.

Делян Добрев от ГЕРБ поиска премиерът Пламен Орешарски да се появи днес в парламента, за да обясни какво е договорено по проекта “Южен поток”.

Преди дни от Европейската комисия обявиха, че двустранните договори на България и останалите европейски държави с Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” са в нарушение на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от нулата.

Янаки Стоилов от левицата обяви, че БСП няма нищо против Орешарски да бъде изслушан по тази тема, защото е важна, но след приемането на проектобюджета за следващата година и в крайна сметка предложението на ГЕРБ беше отхвърлено.

Статията "Депутатите пак ще работят извънредно по бюджета. ГЕРБ иска отчет за “Южен поток”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Изложба "Унгарска графика" гостува на ХГ"Илия Бешков"

След дълги години на сътрудничество с Унгарския Културен институт в София, ХГ"Илия Бешков"- Плевен представи Пътуваща изложба „Унгарски графики" от колекцията на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Изложбата беше открита от Тошо Дончев - директор на Унгарския Културен институт в София, който представи и Каталог „Унгарски майстори в България" и „Графичен албум", съставен от 16 графики - като резултат от съвместната работа с Националната галерия за чуждстранно изкуство и вр. и.д. на Националната галерия, г-жа Бубнова.

Никулден е

Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Разбира се на този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино.

Ето я Кали като малка

Точно като своите идоли, малката Галина Иванова позира в една от първите си фотосесии като солистка на оркестър "Ромски перли".

Крум атакува с "Боклук"

Певецът представи клипа на новото си парче

    


Духов оркестър- Перник с концерт в Кюстендил

С коледен поздрав за всички почитатели на музиката в Кюстендил гостува Духов оркестър към Общински комплекс „Дворец на културата", гр. Перник. Концертът ще започне на 10.12.2013 г в 18,00 часа. в НЧ „Братство 1869". В момента диригент на Духов оркестър - Перник е Трифон Трифонов. Солисти на оркестъра са възпитаници на Вокална група „Ванила" при Обединена школа по изкуствата към Общински комплекс „Дворец на културата". Организатори на събитието са Общински комплекс „Дворец на културата", гр. Перник, Община Кюстендил и НЧ „Братство 1869", гр. Кюс...

Малцинства в спецслужбите от догодина

От началото на следващата година управляващите ще настояват пред ръководствата на службите за сигурност да назначават хора от малцинствата и нехристияни. Това съобщиха вчера пред "24 часа" от мнозинството в парламента. ДПС апелира за това още от миналия мандат. "Като искаш да проследиш какво се случва в Родопите, най-добра работа ще ти свършат мюсюлмани. Познавачите на Корана пък биха могли да направят анализ на разговори и литература на религиозна тема", даде пример зам.-председателят на парламентарната група Камен Костадинов. Той е и зам.-шеф...

Чоран: Циганите са избран народ - не носят отговорност за никое събитие

Емил Мишел Чоран (1911 - 1995), румънски философ и есеист: Циганите са наистина избран народ. Те не носят отговорност за никое събитие, за никоя институция. Техният триумф се дължи на старанието нищо да не основават и за нищо да не се грижат.

Ще връщаме имигранти на Турция срещу падане на визи

Като историческо бе определено от страна на Анкара договарянето на споразумението за реадмисия, което ЕС и Турция ще подпишат на 16 декември, предадоха световните агенции. 
България пък ще може да си поеме дъх, защото то е важна стъпка към облекчаване на бежанския натиск върху нея.
Споразумението позволява на държави от ЕС Като историческо бе определено от страна на Анкара договарянето на споразумението за реадмисия, което ЕС и Турция ще подпишат на 16 декември, предадоха световните агенции. България пък ще може да си поеме дъх, защото то е важна стъпка към облекчаване на бежанския натиск върху нея. Споразумението позволява на държави от ЕС

Днес да почерпят

Доц. д-р Ефрем Ефремов, журналист, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация, 53 г. 

Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит, 71 г. 

Лиляна Павлова, депутат в 42-ото НС от ПГ на ГЕРБ, министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на ГЕРБ. 

Николай Стойнев, зам.-председател на С Доц. д-р Ефрем Ефремов, журналист, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация, 53 г. Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит, 71 г. Лиляна Павлова, депутат в 42-ото НС от ПГ на ГЕРБ, министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на ГЕРБ. Николай Стойнев, зам.-председател на С

Светлин Абаджиев откри изложба в Дупница

Благоевградският художник Светлин Абаджиев откри първата си изложба в Дупница. 30 картини са подредени в зала Джамията, с тях той иска да покаже на хората, че трябва да се гледа повеселата страна на живота. Изложбата му може да видите до 17 декември. Абаджиев живее и работи в Благоевград. Преподавател е в Езиковата гимназия и в ЮЗУ "Неофит Рилски" на студентите в специалност Културология. Докторант е в същия университет. Споделя, че продължава да се учи всеки ден, дори и от своите ученици и студенти. Според него младите днес имат усет и отношен...

Вдигат парите за детските и АГ клиничните пътеки

България е на 31-во място от 35 по здравни грижи в Европа

С 5-10% могат да се увеличат цените на педиатричните, хирургичните, неврохирургичните и акушеро-гинекологичните клинични пътеки, ако днес надзорният съвет на здравната каса подкрепи предложението за повишение. То е направено от лекарския съюз, съобщи вчера за “Труд” председателят му д-р Ц България е на 31-во място от 35 по здравни грижи в Европа С 5-10% могат да се увеличат цените на педиатричните, хирургичните, неврохирургичните и акушеро-гинекологичните клинични пътеки, ако днес надзорният съвет на здравната каса подкрепи предложението за повишение. То е направено от лекарския съюз, съобщи вчера за “Труд” председателят му д-р Ц

България е 31-ва от 35 държави в класация за качеството на здравеопазването


България заема 31-во място от 35 европейски държави в класация за качеството на здравеопазването, сочи изследване на Европейския здравно-потребителски индекс, цитирано от в. "24 часа". След нас са само Полша, Латвия, Румъния и Сърбия.

По ниво на детската смъртност България отново е на тревожна позиция - втора след Румъния. Начело сме и в класацията по брой аборти. Над 400 на 1000 живородени са случаите на аборт, като след България се нареждат единствено Естония и Румъния.
...

Изследване: България е в дъното на класация за здравеопазване

България заема 31-во място от 35 европейски държави в класация за качеството на здравеопазването, сочи изследване на Европейския здравно-потребителски индекс, цитирано от в. "24 часа". След нас са само Полша, Латвия, Румъния и Сърбия.

По ниво на детската смъртност България отново е на тревожна позиция - втора след Румъния. Начело сме и в класацията по брой аборти. Над 400 на 1000 живородени са случаите на аборт, като след България се нареждат единствено Естония и Румъния.
...

Премиера на най-новото заглавие в афиша на театъра

Замисляли ли сте се, какво би станало, ако романтичната любов на Ромео и Жулиета не беше приключила така трагично? Дали щяха да имат щастлив брак и да се обичат до края ни дните си, или да се удавят в блатото на сивотата и скуката на семейния живот? Ето такива въпроси си задава най-новото заглавие в афиша на Драматичен театър Пловдив - „То беше чучулига, Жулиета”. В комедията на Ефраим Кишон, която тази вечер ще направи своята премиера от 19 часа в Каме...

Неповторима Коледа в Беладжио

Ботаническата градина на хотела-казино става магически свят за празниците

    


Зидан: Роналдо няма нужда от коментар, той е чудовищен

Асистент треньорът в Реал Мадрид Зинедин Зидан окачестви представянето на Кристиано Роналдо за клуба и националния отбор на Португалия като „чудовищно“. Суперзвездата на „лос бланкос“ демонстрира умопомрачителна форма и на двата фронта, като вече натрупа 33 гола във всички турнири, макар и да пропусна последните два мача на Реал заради контузия в бедрото. 28-годишният футболист заби хеттрик в мрежата на Швеция в реванша от плейофите за класиране на Мондиал 2014, което помогна на неговата родина да отиде на финалите с общ резултат 4:2 от двата м...

Искров: В БГ има стабилност, инвеститорите го оценяват

Говоренето за по-ниски лихви, за някакви магически пазарни индекси и т.н. води до въздържане от теглене на кредит и от потребление като цяло.

Емил Попов: Има доверие в българската банкова система

Дори и при предсрочни избори не се очакват сътресения в сектора, твърди председателят на фондация „Банки, Инвестиции, Пари”

    


Емил Попов: Има доверие в българската банкова система

Дори и при предсрочни избори не се очакват сътресения в сектора, твърди председателят на фондация „Банки, Инвестиции, Пари”

    


Обичаният Мандела – отвъд смъртта

Емблематични снимки със световни лидери и шоу звезди

    


Малцинствата влизат в службите?

Като искаш да проследиш какво се случва в Родопите, най-добра работа ще ти свършат мюсюлмани. Представителите на всички малцинства ще получат равен шанс да попаднат в службите.

Сбогом на Нелсън Мандела: “Борих се срещу господството и на белите, и на чернокожите”

Героят на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст след дълго белодробно заболяване в дома си в Йоханесбург, заобиколен от близките си, съобщи президентът на Южна Африка Джейкъб Зума по държавната телевизия.

“Нашият многообичан Нелсън Ролихлала Мандела, първият президент на нашата демократична нация, ни напусна. Той почина спокойно в уюта на дома си. Нашият народ изгуби баща. Макар и да знаехме, че този ден ще настъпи, нищо не може да смекчи усещането ни за дълбока и трайна загуба. Неуморната му борба за свобода му спечели уважението на цял свят, а неговото смирение, неговата страст и човечност му спечелиха любовта му. Това за нас е миг на най-дълбока скръб”, заяви Зума.

Мандела ще бъде погребан с държавни почести, а националните знамена ще бъдат спуснати наполовина от днес до деня на погребението.

Мандела, наричан от сънародниците си на галено “Мадиба”, е първият чернокож президент на РЮА и носител на Нобеловата награда за мир за 1993 г. Той бе приеман в болница няколко пъти тази година заради повтаряща се белодробна инфекция.

Нелсън Мандела е бил през живота си упорит борец срещу апартейда, най-известният политически затворник в света и първият чернокож президент на Южна Африка, където е обект на истински култ към личността - нещо, което никога не е искал.

Оглавил борбата на чернокожите срещу расисткия режим на белите, опитали се всячески да институционализират сегрегацията в Южна Африка, Мандела прекарва между 1964 и 1990 г. общо 27 години в затвора.

Зад решетките той се превръща в символ на потисничеството над народа му, докато целият свят протестира и организира концерти за освобождаването му.

Още преди да бъде освободен обаче, той се научава да разбира противниците си (като дори научава езика им африкаанс, и изучава поезията им), научава се да им прощава и да работи заедно с тях.

Това му носи Нобеловата награда за мир за 1993 г., поделена с последния президент от времето на апартейда, Фредерик Де Клерк.

Архиепископ Дезмънд Туту, друг виден борец срещу апартейда и нобелов лауреат, го нарече “Световна емблема на помирението”, тъй като успя умело да постигне разнорасова и относително стабилна демокрация в страната си без твърде много сблъсъци.

Представлявайки партия Африкански национален конгрес (АНК), от 1994 до 1999 г. Мандела е първият президент на новата “разноцветна” държава.

Нелсън Ролихлала Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в селцето Мвезо, в югоизточната част на страната. Произхожда от кралската фамилия Тембу на народността кхоза. По-късно се мести в съседното село Куну, където, както сам казва, прекарва най-щастливите си години, на детството, след което получава добро образование. Учителката му го нарича Нелсън, а баща му - Холишаза (”немирник, размирник” на езика кхоза).

Мандела от ранна възраст проявява непокорен дух. Като студент той е изключен от университета Форт Хеър след конфликт около избирането на студентски представители, а после, 22-годишен, бяга от къщи, за да се отърве от уговорен брак.

Идвайки в Йоханесбург, буйният младеж добива реална представа за сегрегацията, на която са подложени цветнокожите. Там той среща Уолтър Сисулу, който става негов наставник и най-близък приятел, и го въвежда в редиците на АНК. Голям почитател на жените и боксьор любител, Мандела работи временно на различни места, като наред с това учи за адвокат.

С Оливър Тамбо и други млади хора основава Младежка лига на АНК и бързо поема ръководството на партията, смятана за твърде безхарактерна пред режим, който през 1948 г. институционализира апартейда. След като през 1960 г. Африкански национален конгрес бива забранен, арестуваният многократно Мандела минава в нелегалност. Той участва в създаването на въоръжено крило на АНК. През 1962 г. Мандела отново е арестуван, а две години по-късно е осъден на доживотен затвор.

По време на делото той произнася известната си пледоария ...

Предстоящи събития за 6 декември

София. В 09:00 часа ще започне заседание на Народното събрание. София. От 09:30 часа в Информационния център на Европейския съюз на ул. "Раковски" № 124, евродепутатът от ПЕС Евгени Кирилов ще представи резултатите от национално представително проучване на социологическа агенция АФИС. То е на тема: "Мнения и нагласи на българските граждани по въпроса за присъединяване на Република Македония в ЕС". София. От 10:00 часа в Национален дворец на културата, Зала 7, ще се проведе международна конференция на тема: „Кирило-Методиевите традиции и Дмитрий Лихачов: пътят към осмислянето на българския принос в европейската култура". София. От 10:00 часа Софийски градски съд ще разгледа искането за изменение на мярката за неотклонение на Емил Милев-Крокодила. София. От 10:00 часа, в сградата на МОСВ на ул.„ У. Гладстон" 67, зала „Партер", министър Искра Михайлова ще участва в официалната церемония по награждаване на победителите от второто издание на конкурса „Зелена олимпиада". София. От 10:00 часа, в Галерия „Червената точка" на ул.Дякон Игнатий" №19, ще се състои връчване на наградата в конкурса „Златна рибка", организиран от в. „Стандарт" със съдействието на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Голямата награда ще бъде връчена от министърът на земеделието и храните проф

Нелсън Мандела - емблема на свободата и помирението

Нелсън Мандела е бил през живота си упорит борец срещу апартейда, най-известният политически затворник в света и първият чернокож президент на Южна Африка, където е обект на истински култ към личността - нещо, което никога не е искал.

Предстоящи събития за 6 декември

София. В 09:00 часа ще започне заседание на Народното събрание. София.От 09:30 часа в Информационния център на Европейския съюз на ул. "Раковски" № 124, евродепутатът от ПЕС Евгени Кирилов ще представи резултатите от национално представително проучване на социологическа агенция АФИС. То е на тема: "Мнения и нагласи на българските граждани по въпроса за присъединяване на Република Македония в ЕС". София.От 10:00 часа в Национален дворец на културата, Зала 7, ще се проведе международна конференция на тема: „Кирило-Методиевите традиции и Дмитрий Лихачов: пътят към осмислянето на българския принос в европейската култура". София.От 10:00 часа Софийски градски съд ще разгледа искането за изменение на мярката за неотклонение на Емил Милев-Крокодила. София.От 10:00 часа, в сградата на МОСВ на ул.„ У. Гладстон" 67, зала „Партер", министър Искра Михайлова ще участва в официалната церемония по награждаване на победителите от второто издание на конкурса „Зелена олимпиада". София.От 10:00 часа, в Галерия „Червената точка" на ул.Дякон Игнатий" №19, ще се състои връчване на наградата в конкурса „Златна рибка", организиран от в. „Стандарт" със съдействието на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Голямата награда ще бъде връчена от министърът на земеделието и храните проф

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване