Нелсън Мандела (Визитка)

Нелсън Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в Мвезо в югоизточната част на ЮАР.
През 1940 г. е изгонен от университета за участие в студентска стачка. На следващата година се мести в Йоханесбург и става полицай в мина. През 1943 г. се присъединява към Африкански национален конгрес. През 1952 г. отваря първата правна кантора на чернокож в Йоханесбург Нелсън Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в Мвезо в югоизточната част на ЮАР. През 1940 г. е изгонен от университета за участие в студентска стачка. На следващата година се мести в Йоханесбург и става полицай в мина. През 1943 г. се присъединява към Африкански национален конгрес. През 1952 г. отваря първата правна кантора на чернокож в Йоханесбург

Парагвай се съгласи Венецуела да влезе в Меркосур

Парагвайският президент Хорасио Картес в четвъртък подписа Протокол за присъединяване на Венецуела към Южноамериканския общ пазар – Меркосур. Парагвай - историческа страна-членка на тази организация - дълго време се съпротивляваше на членството на Венецуела.

Спад в началото на петъка на борсата в Токио

Токийската фондова борса започна търговията в петък на червено основно заради спада на долара и под влиянието на страховете на Уолстрийт за възможното намаляване на финансовите мерки за подкрепа на икономиката на САЩ от Федералния резерв (ФЕД).

В Царево се скараха за фар

"Няколко души от БСП направиха така, че Царево да няма морски фар", заяви по време на общинската сесия кметът на града Георги Лапчев (ГЕРБ). По думите му цялата държава се занимавала с фара на града - във всички възможни агенции били пуснати възражения срещу проекта за изграждането му.Дори ДАНС започнала разследването на случая. Става въпрос за 30- "Няколко души от БСП направиха така, че Царево да няма морски фар", заяви по време на общинската сесия кметът на града Георги Лапчев (ГЕРБ). По думите му цялата държава се занимавала с фара на града - във всички възможни агенции били пуснати възражения срещу проекта за изграждането му.Дори ДАНС започнала разследването на случая. Става въпрос за 30-

Фитопродукти за здрава простата

Статистиката сочи, че мъжете изчакват дълго, преди да потърсят помощ, особено ако имат проблеми с простатата. А според Световната здравна организация те засягат 80% от мъжете в даден период.

Върбовката е европейска билка, използвана в традиционната медицина срещу неразположения на простатната жлеза и пикочните пътища. Дребноцветната върбовка Статистиката сочи, че мъжете изчакват дълго, преди да потърсят помощ, особено ако имат проблеми с простатата. А според Световната здравна организация те засягат 80% от мъжете в даден период. Върбовката е европейска билка, използвана в традиционната медицина срещу неразположения на простатната жлеза и пикочните пътища. Дребноцветната върбовка

Разбиха престъпна мрежа действала в интернет

Около два милиона откраднати пароли са били намерени на сървър в Холандия, предупреди в четвъртък американска компания, специализирана в компютърната сигурност.

Световни лидери изказаха първи съболезнования след смъртта на Мандела


Минути след новината, че е починал Нелсън Мандела, социалните мрежи бяха залети от съболезнования за кончината му, снимки и цитати, споделяни, както от обикновени хора, така и от световни лидери. В личните си профили в Twitter и Facebook своите съболезнования изказаха държавни, правителствени, институционални и бизнес лидери като Барак Обама, Дейвид Камерън, Бан Ки Мун, Кристин Лагард, Бил Гейтс, Херман ван Ромпой, еврокомисари.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече Нелсън...

Световните лидери изказаха първи съболезнования след смъртта на Мандела


Минути след новината, че е починал Нелсън Мандела, социалните мрежи бяха залети от съболезнования за кончината му, снимки и цитати, споделяни, както от обикновени хора, така и от световни лидери. В личните си профили в Twitter и Facebook своите съболезнования изказаха държавни, правителствени, институционални и бизнес лидери като Барак Обама, Дейвид Камерън, Бан Ки Мун, Кристин Лагард, Бил Гейтс, Херман ван Ромпой, еврокомисари.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече Нелсън...

Кои промени в менструалния цикъл издават промени

Менструалният цикъл е физиологичен знак на женския организъм, че репродуктивната система работи нормално. Прието е да се смята, че той е дълъг 28 дни, като менструалното кървене трае от 3 до 5 (най-много 7) дни. Но това е съвсем условно. Продължителен или кратък, болезнен или лекопротичащ, обилен или оскъден, той е индивидуален за всяка жена. Менструалният цикъл е физиологичен знак на женския организъм, че репродуктивната система работи нормално. Прието е да се смята, че той е дълъг 28 дни, като менструалното кървене трае от 3 до 5 (най-много 7) дни. Но това е съвсем условно. Продължителен или кратък, болезнен или лекопротичащ, обилен или оскъден, той е индивидуален за всяка жена.

Вдъхновяващият Нелсън Мандела

Присъщата харизма на Нелсън Мандела, самоосъдително чувство за хумор и липса на язвителност. Това са вероятно качествата, с които първият демократично избран чернокож президент на Южна Африка ще остане в историята. Носител е на редица международни призове, сред които са Нобелова награда за мир, наградата „Сахаров”, включително и най-високото българско отличие - орден „Стара планина”. До последно не спира да инициира анти СПИН кампании и да защитава правата на своите граждани пред света.Основател е на опозиционно движение, което се бори за замян...

Любовта без бижута и изпитания не може

Докато породисти бикове се борят за своето оцеляване на манежа, един мъж и една жена ще се борят за своята любов. На 9 декември по Би Ти Ви Лейди стартира сагата “Изпитание на любовта”. Поредицата ще се излъчва всеки делничен ден от 19,00 ч. Историята се върти около Диана Ривера, изиграна от Дана Гарсия. Диана е ветеринарен лекар, а най-голямата Докато породисти бикове се борят за своето оцеляване на манежа, един мъж и една жена ще се борят за своята любов. На 9 декември по Би Ти Ви Лейди стартира сагата “Изпитание на любовта”. Поредицата ще се излъчва всеки делничен ден от 19,00 ч. Историята се върти около Диана Ривера, изиграна от Дана Гарсия. Диана е ветеринарен лекар, а най-голямата

Почина Нелсън Мандела

Бившият президент на Южна Африка и герой на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела почина днес на 95-годишна възраст.

Мандела е първият избран с всеобщо гласуване президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година.

Преди това е сред изявените противници на апартейда и ръководител на Умконто ве сизве, въоръжената организация на Афр Бившият президент на Южна Африка и герой на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела почина днес на 95-годишна възраст. Мандела е първият избран с всеобщо гласуване президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година. Преди това е сред изявените противници на апартейда и ръководител на Умконто ве сизве, въоръжената организация на Афр

Половината българи живеят в бедност

Всеки втори българин е застрашен от бедност или социално изключване. Това показва традиционното изследване на Евростат за 2012 г. За поредна година България заема първо място сред 28-те страни от ЕС по дял на хората, които живеят в недоимък.

Данните показват, че у нас 3,6 млн. души, или 49,3% от населението на страната попада в тази категория. Всеки втори българин е застрашен от бедност или социално изключване. Това показва традиционното изследване на Евростат за 2012 г. За поредна година България заема първо място сред 28-те страни от ЕС по дял на хората, които живеят в недоимък. Данните показват, че у нас 3,6 млн. души, или 49,3% от населението на страната попада в тази категория.

Идеите на Мандела в цитати


Политически лидер в продължение на десетилетия, Нелсън Мандела бе и източник на вдъхновяващи изрази. Предлагаме ви някои от тях:

"Образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва, за да се промени светът."

"Ако говориш на някого на език, който той разбира, казаното от теб достига ума му. Ако му говориш на неговия собствен език, казаното влиза в сърцето му."

"По-добре е да ръководиш, без да се изтъкваш, и да поставиш на предната линия други хора,...

Дирят снимки на олтар

Духовният водач на католиците във Варна отец Яцек Вуйчик издирва фотоси на неоготически бял мраморен олтар, дарен преди 80 години от италианския консул във Варна на храма “Непорочно зачатие на св. Дева Мария". Красивата църква в центъра на града, строена преди 228 г. от ордена на отците пасионисти, ще отвори врати в понеделник след 7-годишен ремонт Духовният водач на католиците във Варна отец Яцек Вуйчик издирва фотоси на неоготически бял мраморен олтар, дарен преди 80 години от италианския консул във Варна на храма “Непорочно зачатие на св. Дева Мария". Красивата църква в центъра на града, строена преди 228 г. от ордена на отците пасионисти, ще отвори врати в понеделник след 7-годишен ремонт

Глас от Македония: По-щастливи сме от българите

в. Утрински весник

Албански сватбари край Скопие. Снимка: Антон Митов

Трудно мога да ви опиша каква радост и умиление ме обзеха вчера, когато прочетох новината на десетилетието - че македонците са по-щастливи страдалци от българите.

След това грандиозно и чудесно откритие на “Галъп” се провалиха всички големи теми за моята рубрика - роуд-шоуто на премиера в лондонските вестници, отвореното писмо на Андрей Жерновски до Никола Груевски за дребната кражба на само осем милиона евро за 11 паметници, не стига дори до милионче за паметник. Жалка работа. В писмото до обществеността и до премиера, представете си, няма и дума за това колко пари са похарчени за тонове и тонове ненужен бронз. Осем милиона евро са били съмнително похарчени. А другите стотици милиони сякаш имат покритие, хвърлени в кич, с който се майтапят световните медии.

Звъни ми по телефона един германец, много известен славист и приятел на Македония, който гледал по германската телевизия предаване за нашата столица и барока, което му изглеждало много провинциално и разочароващо, като черен хумор, тъй като сравнявали неговото Скопие с Дисниленд, и по швабски отсечено и люто ми вика: “Алоо! Какво, вика, направихте с моя град?”

Казвам му: “Само вие ли ще имате барок, рококо, готика.”

Човече, отвръща ми той. “Това са го градили царе и крале векове наред.”

“Добре де, нашите владетели са закъснели малко, само няколко века, както винаги в историята. Какво е това в сравнение с вечността.”

“Ау, вика ми. И ти ли, Бруте.”

Какво да му кажа, истински шваба, хич нямат чувство за хумор, всичко взима насериозно. Затова са за никъде в списъка на “Галъп”, като хептен дребни страдалци. Откачат от учене и от работа, та животът им преминава в щастие и задоволство. `

След лечебната новина на “Галъп”, че сме по-добре от българите, ми стана безинтересна дори драмата във “Фершпед”, особено когато видях, че твърде честният Миленко е избрал правилната страна, което никога не се удаде на българите във войните за Македония.

Дори и паметникът на Тито, който се приземи нелегално на 29 ноември пред гимназията “Йосип Броз”, ми заприлича на вече видян данайски дар от левите сили, които дават мигач наляво, а завиват надясно. Не ме разтревожиха ни най-малко дълговете на правителството поради разплащането с местните банки. Това нашият министър на финансите, Зоран Ставрески, го прави умело всеки ден.

Скучно е ежедневно да задлъжняваш и към чуждестранните, и към нашите лихвари. Тук няма тема, това е чиста наука за Нобелова награда, когато взимате назаем стотици милиони евро, харчите ги за паметници, а с всеки нов дълг сте все по-ниско задлъжняла страна. Фантастично, наистина Ставрески е за Нобел. Темата ще стане по-вълнуваща, когато балонът се спука и държавата няма да може вече да изплаща дълговете. Това се нарича банкрут, фалит, обявяване в несъстоятелност, Бунарджик с катинар на вратата. Край. За това обаче не е виновен някой друг, обикновено е този, който ще връща парите.

Много са досадни и се повтарят темите за сиромашията и мизерията в Македония. И там нещата са на същото дередже, все още не сме стигнали до дъното. Все още са повече хората в Македония, които ядат по три пъти на ден и се къпят веднъж седмично, от онези, които ядат по веднъж на ден и се къпят два пъти в годината. Това е голям успех, тези хора са много по-щастливи от нашите съседи българите.

Ето какво показва проучването на “Галъп”, проведено в 143 страни в света, за това кои народи се чувстват най-щастливи, а кои страдат най-много и са най-нещастни. Първото и най-важното е, че гражданите на Македония са по-щастливи от гражданите на България. За трета поредна година България е на върха на черната световна ...

Религиозен календар за 6 декември

Св. Николай, архиеп.  Мирликийски, Чудотворец (Никулден)
 Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Той помагал на страдащите,  укрепвал слабите със  словото на истината и вярата, извършил много чудеса чрез божията благодат. 
 Починал през 342 г. Светите му мощи днес се пазят в  базилика в италианския град Бари.    Св. Николай е по Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец (Никулден) Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Той помагал на страдащите, укрепвал слабите със словото на истината и вярата, извършил много чудеса чрез божията благодат. Починал през 342 г. Светите му мощи днес се пазят в базилика в италианския град Бари. Св. Николай е по

Вярна ли е класацията ПИЗА за образователната подготовка на учениците?

Ученици в Южна Корея празнуват завършването на гимназия. Снимка: АП/БТА

Публикуваните вчера резултати от световната класация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за образователната подготовка на учениците е най-широко коментираната новина в днешната световна преса.

В зависимост от мястото на съответната държава в класацията, известна като ПИЗА (Програма за международно оценяване на учениците) данните се интерпретират различно, но общата тема на коментарите е нуждата от подобряване на политиките в областта на образованието и необходимостта от осигуряване на достъп до качествено образование за хората с ограничени финансови възможности.

Според класацията, България заема 47-о място по математика, 51-о – по четивна грамотност и 45-о – по природни науки от общо 65 участвали държави и региони. 43,8% от българските ученици на 15-16-годишна възраст нямат елементарни знания и умения по математика. Само 4,1% могат да решат най-сложните задачи.
7-те най-силни държави в света по математически умения на 15-16-годишните са азиатски. На първо място е Шанхай – Китай (613 т.), на второ – Сингапур (573 т.) и на трето – Хонконг -Китай (561 т.).
Резултатите на България в PISA 2012 по математика (439) са под средните в света (494 точки). 37 държави са под средното ниво. България е в една група със Сърбия (449), Турция (448), Румъния (445), Кипър (400), ОАЕ и Казахстан. На последно място е Перу с 368 точки.

Има обаче и доста критични забележки към методологията и смисъла на изследването.

“Ако сме сериозни в намерението да повишим стандартите, най-умните и най-надарените ни ученици трябва да бъдат изцяло финансирани, а успешните училища - възнаграждавани”, пише британският вестник “Таймс”. “Ние сме вероятно единствената страна, където децата са по-зле образовани от своите родители”, коментира консервативният “Експрес”.

“Сред 65-те страни участнички в изследването, социално-икономическата среда оказва влияние в особено голяма степен върху представянето на учениците във Франция”, подчертава френският “Фигаро”. Изданието отбелязва, че България, наред с Чили, Унгария, Перу, Словакия и Уругвай, са страните, където влиянието на средата се отразява най-слабо върху резултатите на образователните тестове.

“Монд” излиза със заглавие “Франция работи за своя елит, не за учениците в затруднение”. Изданието цитира Ерик Шарбоние, експерт в ОИСР, според когото трябва да се мисли за разработване на система на индивидуализиране на училищното образование. Вестникът обаче публикува и критична статия за самото изследване под заглавие “Как ПИЗА стана световен стандарт за оценка на училищното образование?”

В статията се посочва, че участието на представителната извадка от 4300 френски ученици в последното изследване ПИЗА е струвало на Франция 534 000 евро, от които 283 000 евро са дадени за участие в централното изследване, а останалата сума е изразходвана за отпечатване на тестовете за учениците, проверка на резултатите и други организационни дейности.

“ОИСР е заела терена, а фактурите за плащане към нея пречат на някои страни да развият национална система за оценка”, твърди изданието, цитирайки професора по психология от университета “Париж-Нантер” Пиер Врино.

В България 5280 ученици от 188 училища са участвали в PISA 2012. Най-голямата част от тях са били деветокласници (91,2%). Не се съобщават данни колко е струвало това на държавата.

Коментирайки критично методологията на изследването германският “Франкфуртер алгемайне цайтунг” също повдига въпроса за таксите за участие. Изданието дава пример с Швейцария, която отказвайки се да плаща за включване в ПИЗА, е инвестирала освободените средства в изследвания, насочени не към констатирането, а към решаването на проблемите. ПИЗА няма да предостави на политиците рецепти за подобряване на училищното образование, заключава “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Въпреки доброто ...

Видео: Николай Михайлов получи четири гола в дебюта си за "Верона"


Българският вратар Николай Михайлов изигра своя първи мач за "Верона", но нямаше повод да отпразнува дебюта си, след като неговият отбор загуби с 1:4 при гостуването на "Сампдория" и отпадна в четвъртия кръг за Купата на Италия. 

И двамата треньори заложиха изцяло на резервни състезатели, като направиха по 11 промени спрямо двубоите от Серия А, където новакът "Верона" се представя много силно и заема шесто място, докато "Сампдория" е предпоследен. 

Михайлов, който премина...

Празнуваме Никулден

На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец

Животът и борбата на Нелсън Мандела


Нелсън Мандела е един от най-почитаните държавници в света, водил продължителната борба за отмяна на режима на апартейда в Южна Африка и за замяната му с демокрация на многото раси.

След почти три десетилетия, прекарани в затвора, през първата половина на 90-те години той става първият чернокож президент на ЮАР и играе водеща роля в постигането на мирно разрешение и на други конфликти в страната и извън нея. Мандела участва в мирните преговори в Конго, Бурунди и други държави в...

Samsung залага на 20-мегапикселовите камери в смартфоните

Всеки четвърти модел до две години ще е оборудван с подобен сензор

"Ферари" разглежда завръщане в Льо Ман с прототип


"Ферари" може да направи своето завръщане в Льо Ман със заводски прототип в най-високата категория LMP1, разчитащ на новите задвижващи системи от Формула 1 за следващия сезон.

В момента Скудерията разучава правилата в Световния ендуранс шампионат (WEC) за следващата година и възможността да изгради собствено шаси около своя 1.6-литров V6 двигател.

През март силовият тракт ще направи своя състезателен дебют в болидите на Фернандо Алонсо и Кими Райконен, като ще си партнира...

Почина Нелсън Мандела

Първият чернокож президент на ЮАР почина на 95 след дълго боледуване

Филми в Дневник След 5: Нико 2 - Малко братче, големи проблеми


Жанр: Анимация, Семеен
Държава: Финландия
Език: Български
Година: 2012
Времетраене: 80
Режисьор: Йорген Лердам, Кари Йосонен
Артисти: дублиран на български език
Летящото еленче Нико трябва да приеме факта, че майка му си има нов мъж и трябва да се грижи за по-малкото си доведено братче. Отначало това е много досадна задача за Нико, но орлите отвличат малкия Джони и Нико тръгва на пътешествие, за да го спаси.

Към него се присъединява и старият...

Най-често доброволците се ползват при големите пожари през лятото

Във връзка с отбелязването на Международния ден на доброволеца, на 4 и 5 декември в ОУПБЗН-Плевен и всичките районни служби в областта беше обявен "Ден на отворените врати" с цел да се даде възможност на организирани групи и отделни граждани да разгледат техниката и да им се обясни естеството на работа в службите. Доброволните формирования се създават като структури към съответната община и са на пряко подчинение на кмета. Взема се решение на общинския съвет за създаване на доброволно формирование, обявява се прием на доброволци, подават се док...

Филми в Дневник След 5: Отбранителна линия


Жанр: Драма, Трилър
САЩ / 2013 / 100 минути
Сценарист: Силвестър Сталоун
Режисьор: Гари Фледър
В ролите: Джеймс Франко, Джейсън Стейтъм, Уинона Райдър, Кейт Босуърт, Франк Грило, Рейчъл Лефевр, Криста Кембъл
Екшън-звездата Джейсън Стейтъм изпълнява ролята на бившия агент от Отдела за борба с наркотиците (DEA) Фил Брокър, който с надеждата да остави миналото зад гърба си се мести със семейството си в малък и тих град в провинцията. Но вместо очакваното спокойствие и...

Нелсън Мандела е починал

Нелсън Мандела, уважаваната икона на борбата срещу апартейда в ЮАР и една от отявлените фигури в политиката на 20 век, е починал на 95-годишна възраст, съобщи президента Джекъм Зума. „Нашата нация изгуби своя велик син”, каза Зума. Очаквайте подробности Нелсън Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в Мвезо, Южна Африка. Завършва образованието си в Нелсън Мандела, уважаваната икона на борбата срещу апартейда в ЮАР и една от отявлените фигури в политиката на 20 век, е починал на 95-годишна възраст, съобщи президента Джекъм Зума. „Нашата нация изгуби своя велик син”, каза Зума. Очаквайте подробности Нелсън Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в Мвезо, Южна Африка. Завършва образованието си в

Нелсън Мандела почина

Нелсън Мандела, уважаваната икона на борбата срещу апартейда в ЮАР и една от отявлените фигури в политиката на 20 век, е починал на 95-годишна възраст, съобщи президента Джекъм Зума. „Нашата нация изгуби своя велик син”, каза Зума. Очаквайте подробности                                                             Нелсън Мандела, уважаваната икона на борбата срещу апартейда в ЮАР и една от отявлените фигури в политиката на 20 век, е починал на 95-годишна възраст, съобщи президента Джекъм Зума. „Нашата нация изгуби своя велик син”, каза Зума. Очаквайте подробности

Забраняват на Барак Обама да използва iPhone

Президентът обаче има iPad 2, подарен му лично от Стив Джобс. Само десет човека знаят електронната му поща

Михайлов дебютира в Италия с 1:4

Николай Михайлов направи дебют на вратата на „Верона” при 1:4 със „Сампдория” на чужд терен в ІV кръг за Купата на Италия. Националът пази 90 минути в първия си мач  на Ботуша.
Домакините поведоха набързо чрез Джанлука Сансоне (15) и исландеца Биркир Бярнасон (20). „Верона” намали с гол на Самуела Лонго (64). Сърбинът Ненад Кръстичич обаче вкара в Николай Михайлов направи дебют на вратата на „Верона” при 1:4 със „Сампдория” на чужд терен в ІV кръг за Купата на Италия. Националът пази 90 минути в първия си мач на Ботуша. Домакините поведоха набързо чрез Джанлука Сансоне (15) и исландеца Биркир Бярнасон (20). „Верона” намали с гол на Самуела Лонго (64). Сърбинът Ненад Кръстичич обаче вкара в

Нелсън Мандела почина на 95 години

Нелсън Мандела, уважаваната икона на борбата срещу апартейда в ЮАР и една от забележителните фигури в политиката на 20 век, е починал на 95-годишна възраст, съобщи президентът на страната Джейкъб Зума.

Преглед на печата

В броя на вестник "Посредник" от петък четете: Може ли празната чаша за кафе да развесели колкото пълна чаша с ракия, според млад японец - медик Къде и как ще посрещнат тази година празника си плевенските студенти С какви изложби ще отбележат 10 декември Военноисторическите музеи Кой успя да сгрее галерия "Дарение Светлин Русев" с изпълнение на руски романси Златната ни хандбалистка Александра Антонова за турнира в Мексико, пътя и празниците Как "Българската Коледа" доведе при малките пациенти в УМБАЛ плеяда приказни герои Анон...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване