Млади гербери дариха депутати с „билети” за Северна Корея

Северна Корея отговаряла на възможностите управляващите да реализират политиката си

Нов "Х-мен" през 2016 г.

Хю Джакман отново ще е в главната роля

    


БФС с конгрес през януари или февруари

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов разкри, че футболната ни централа ще проведе конгрес през януари или февруари 2014 година. „Конгрес ще има в края на януари, най-късно до средата на февруари. Всички спекулации, които бивши футболни деятели пускат по медиите, нямат никакво основание“, каза Михайлов, като визираше съдебните дела, които Христо Порточанов води срещу БФС. „Аз като президент, Изпълкомът и самата организация спазват законите на България, така че чакаме решението на съда. Забавянето на конгреса е заради господи...

Денис Гартман: В САЩ няма бедни

Инвеститорът се включи в дебата за повишаването на минималната работна заплата в Щатите

    


Съдът пусна Крокодила след негова силна защитна пледоария

Милев избра нестандартна тактика за защита по време

Лекарският съюз отказа да подпише Националния рамков договор за 2014 г.

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор за 2014 г.

Причината е, че Надзорният съвет на Здравната каса не успя да събере необходимия кворум от петима души, за да се осъществят преговорите, съобщи Дарик.

Лекарите се отказват от всякакви преговори за бюджета за 2014 г. и за рамковият договор няма да бъде подписан, заяви председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Той е категоричен, че БЛС ще заведе дело срещу Надзора на НЗОК заради отказа да преговаря със съсловната организация парите за здраве за следващата година.

Надзорът на Касата саботира българското здравеопазване. Поради това той трябва да бъде разпуснат незабавно, категоричен е Райчинов.

По думите му лекарският съюз е изумен и от позицията на синдикатите, след като техният представител д-р Иван Кокалов също не се е явил на преговорите.

По-рано днес стана ясно, че Надзорният съвет на НЗОК е отхвърлил предложението на БЛС за увеличение с 5% на клиничните пътеки за хирургия, педиатрия, пулмология, за раждане, интензивно лечение и за личните лекари, които наблюдават диспансерно болни с повече от една диагноза.

Причината за отказа от предварителната договрка между Надзора на Касата и БЛС е, че може през годината да се окаже, че парите са необходими за друго и тогава няма да има възможност да бъдат отделени допълнителни средства.

Предложението 5% от оперативния резерв на Касата да отива всеки месец за увеличаване на парите за клинични пътеки беше едно от условията, поставени от лекарите, за подписването на Националния рамков договор за следващата година.

Статията "Лекарският съюз отказа да подпише Националния рамков договор за 2014 г." бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Милев - Крокодила излиза от ареста срещу подписка

Милев бе задържан след четиригодишно издирване по разследване на Районната прокуратура за въоръжен грабеж

Започна френската военна операция в Централноафриканската република

Френски подкрепления започнаха да пристигат в столицата на Централноафриканската република Банги, като за няколко дни се очаква числеността на френския контингент да достигне 1200 души, съобщи министърът на отбраната Жан-Ив Дриан, цитиран от Франс прес и Ройтерс. "На практика операцията започна с патрулиране по улиците на града", каза Дриан за радио "Франс ентернасионал". Той допълни, че нощта е преминала спокойно след вчерашните въоръжени сблъсъци между бивши мюсюлмански бунтовници, завзели властта в страната, и християнски милиции, подкрепяни от бойци, лоялни към сваления президент Франсоа Бозизе. Според очевидец, цитиран от Ройтерс, при сблъсъците са загинали най-малко 105 души. В четвъртък Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина за френска военна интервенция в ЦАР за борба с действащите там екстремисти.

Вижте 5 килограмовия шаран на кмета на кв. Изток Ивайло Иванов

 Това е пет килограмовия шаран, който ще бъде изяден довечера от семейството на кмета на най-големия квартал в Перник "Изток" Ивайло Иванов.

Празнувайте Никулден, заедно с перничани. Изпратете ни Ваша снимка и кратък текст на червения бутон "Изпратете новина". 

Уникално кандило-кораб запалиха във Видин

Уникално сребърно кандило с формата на кораб бе запалено в църквата Уникално сребърно кандило с формата на кораб бе запалено в църквата "Св.Николай" във Видин в деня на храмовия празник. Ритуалът се прави само на Никулден, а кандилото е филигранна изработка от 1872 г. и е подарено на църквата от осем фамилии от видинския златарски еснаф. На брега на Дунав бе отслужена заупокойна молитва за загиналите моряци, в

МВР издирва 13-годишно момиче

Момичето е в неизвестност от 15 ч. на 3 декември, като за последно е забелязана в района на ж.к. „Фондови жилища“ в София

Обсъждат спешни мерки за опазване на Археологическото богатство на област Варна на семинар

Семинар на тема "Спешни мерки за опазване на Археологическото богатство на област Варна" ще се проведе на 13 декември от 15:00 ч. във Вила Марциана, Варна. Организатори на събитието са "Работилница за бъдеще България" и Музеят на мозайките - гр.

Борислав Михайлов: Годината беше успешна за БФС, конгресът ще е до два месеца


Президентът на БФС Борислав Михайлов постави положителна оценка за свършеното през годината. Според него той и екипът му са се справили с работата си.

"Справяме се без финансова подкрепа отникъде. Добра година за футболния съюз. Не може всички да ни харесват, но съм свикнал с това", каза Михайлов. Според него "времето от САЩ '94 със сигурност е изпуснато". "Останахме само с еуфорията. Навсякъде има финансови проблеми, държавата има финансови проблеми. Надявам се в близко бъдеще да...

По 85 лв. на месец за две деца през 2014 г.

Деца се радват на коледната елха на София. Снимка: Сергей Антонов

Детските добавки ще останат 30 лв. на месец за първо дете, но за второ ще са 50 лв. през 2014 г., решиха депутатите с приемането на държавния бюджет за следващата година.

Право на детски отново ще имат семействата с доход под 350 лв. на човек.

За близнаци съответно помощта ще е 150% от помощта за второ дете или по 75 лв. за всяко дете. За децата с увреждания ще е двоен размер на помощта от 50 лв. или по 100 лв. за тях.

За раждане на първо дете на жените ще се изплащат 250 лв., за второ – 600 лв., а за трето и всяко следващо – 200 лв.

Беше одобрено предложението на депутати от ГЕРБ и на Венцислав Лаков от “Атака” обезщетението за безработица на съпругите на загинали военнослужещи ще се изравнят с минималната заплата от януари и ще станат 340 лв. на месец.

В проекта на правителството се предлагаше тяхното обезщетение да остане 270 лв.

Депутатите решиха още, че общините ще получат 100% от парите си за делегираните дейности, които са за образование, за социална политика, за култура те ще си получават средствата на сто процента.

Всички останали второстепенни разпоредителни с бюджетни средства ще получават 95 на сто от размера на бюджета ще се предоставя на институциите и 5 % ще се предоставят, в случай че не се превиши бюджетното салдо по бюджета.

“Българските общини получиха едно голямо уважение от 42-то Народно събрание за следващата година”, коментира Дора Янкова от БСП след края на заседанието. 

Статията "По 85 лв. на месец за две деца през 2014 г." бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Крум натупа гаджето: Четете между редовете!

Попфолк певецът се прояви като доста агресивен и ревнив мъж и дори наби гаджето си. Това обаче е само част от сюжета на новия му клип.

Агенцията на Моника Йосифова издавала "опорни точки" за очерняне на Борисов

ГЕРБ обвини БСП в черен пиар срещу Бойко Борисов още от 2009 г. Повод за обвинението станаха изтекли в медиите "опорни точки", които подготвяла и разпространявала пиар агенцията на Моника Йосифова, сега Станишева. "Ако ги проследите в тяхното развитие, може да издадете наръчник как се прави черен пиар в България, коментира в петък пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Още от 2009 г. е започнала черната кампания срещу Бойко Борисов, тогава кмет на София, отбеляза той. По историята със сметището в Суходол е било посочено как трябва да се говори, след това как трябва да се обяснява защо са загубени евроизборите, за последвалите парламентарни избори е записано как трябва да се акцентира върху това, че Бойко Борисов и Иван Костов ще разпродадат и малкото останало за продаване в България, посочи Главчев. Очевидно, когато някой не може да си изгради позитивен образ, се прибягва до черен пиар на опонента, коментира той. Според него БСП, която се ползва от тези опорни точки, не може да повдигне и със стотни от процента своя рейтинг, и затова всички усилия са насочени към очерняне на опонентите. Странно впечатление прави, че обикновено опорните точки изтичат към адресатите преди компететнтите органи да се произнесат, отбеляза той. Главчев посочи, че Моника Йосифова е знаела два месеца по-рано, че ще има обсъждане на Министерския съвет за договор с лобиста Хохегер. Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева допълни данните за "необичайната информираност" на Моника Йосифова. На 16 април има "опорни точки" за подслушването, на 17 април излиза становище на прокуратурата, на 17 април има "опорни" точки за Флоров, на 19 април той е остранен, посочи Караянчева. По думите й това води до логичните заключения, че може би някой предварително получава информация, която не е регламентирана. Така ли БСП, която е част от ПЕС, работи за обединена Европа, попита Караянчева. Димитър Главчев съобщи, че ГЕРБ ще информира всички европейски институции за това, което се случва, включително и Европарламента, където се разбрало, че Моника Йосифова има консултантски договор. Нарочно писмо ще изпратим до ПЕС, за да видят какви практики се прилагат в България по време на предизборни кампании, добави той.

62% от българите искат Сърбия в ЕС, 57 % - Македония, само 28 % - Турция

По последни данни, Сърбия печели най-големи симпатии от българите за влизането си в ЕС. 62 % от българите гледат позитивно на влизането на Сърбия в ЕС, 57 % от българите са „за" членството на Македония в Съюза, а този процент спада до 46 по отношение на Черна Гора. Около 30 % от българите определят за бъдещи членки на ЕС - Косово, Албания и Босна, По последни данни, Сърбия печели най-големи симпатии от българите за влизането си в ЕС. 62 % от българите гледат позитивно на влизането на Сърбия в ЕС, 57 % от българите са „за" членството на Македония в Съюза, а този процент спада до 46 по отношение на Черна Гора. Около 30 % от българите определят за бъдещи членки на ЕС - Косово, Албания и Босна,

БСК с отрицателна оценка за промени във формата на собственост в ЕРП

/КРОСС/ Българската стопанска камара изразява категорично отрицателна позиция относно проекта за решение за преобразуване на електроразпределителните предприятия в дружества с преобладаващо държавно участие, се посочва в становище на камарата, изпратено до Народното събрание

Борисов: Зачетох „опорните точки" на Моника и се втрещих

/КРОСС/ ГЕРБ обвиниха БСП в черен пиар срещу Бойко Борисов още от 2009 г. ''Вчера в различни електронни издания изтекоха "опорни точки", които е давала пиар агенцията на Моника Йосифова, сега Станишева, ако ги проследите в тяхното развитие, може да издадете наръчник как се прави черен пиар в България'', коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Това даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да твърди, че години наред БСП с помощта на Моника Йосифова са развивали своята машина за черен ПР и че с идеята си да ударят един човек, него, всъщност са застрашили здравето на два милиона души. Днес се зачетох в „опорните точки" на Моника, които излязоха в публичното пространство и съм втрещен от видяното, признава Борисов в социалната мрежа Фейсбук, допълвайки думите си със снимки от документа. Показвам ви само част от тях, уточнява Борисов. Години наред, пише Бойко Борисов, БСП с помощта на Моника Йосифова са развивали своята машина за черен ПР. Още 2009 година съпругата на Станишев лично е изпращала указания как да се коментира законопроектът за Суходол още преди приемането му. Тези хора изкуствено създадоха кризата с боклука и застрашиха здравето на 2 милиона души в София, за да бъда аз публично омаскарен преди изборите 2009 г. Жертваха толкова хора, за да бъде медийно притиснат един човек, техен опонент

Реформаторският блок може да стане коалиция до Коледа

Радан Кънев

 

Много е възможно преди коледните празници Реформаторският блок да прерасне в предизборна коалиция, съобщи пред БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев.

“Специално ние от ДСБ харесваме такова бързо решение, не виждаме никаква причина да се бавим. Разчитам, че ще успеем преди Коледа”, коментира той Кънев.

Засега готовност за коалиране в този формат е дала още една партия от блока – “Синьо единство”

През уикенда в София ще се проведе двудневна среща на координаторите на формациите от РБ. Предвидени са и изказвания на партийните лидери. На срещата вероятно ще бъде дискутирам и въпросът с евентуалното преобразуване на блока в коалиция.

Пред БНР Кънев описа политическите идеи, за които ще работи РБ. Блокът ще участва във властта само ако има споразумение за правителство с мандат до две години и то работи ясна програма. Сред задачите му трябва да са промени в МВР, в съдебната власт, както и административна реформа, която да сложи край на политическите назначения в администрацията.

Статията "Реформаторският блок може да стане коалиция до Коледа" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пуснаха Крокодила от ареста, Килърите 2 го върнаха

Второинстанционен състав на Софийски градски съд пусна срещу подписка небезизвестния Емил Милев-Крокодила, обвинен за въоръжение грабеж на бензиностанцията в Бухово от август м.г. Магистратите прецениха, че свидетелските показания, според които той е разпознат, са много общи и противоречиви.

Гюндоган непреклонен с Борусия при преговорите, все по-близо до Реал

Звездата на Борусия Дортмунд Илкай Гюндоган е все по-близо до трансфер в Реал Мадрид, съобщават германските медии. Причината за това е, че халфът остава твърд в нежеланието си да поднови своя договор с тима, въпреки опитите на клубното ръководство да го разубеди. Настоящият контракт на футболиста изтича през 2015 година, но „жълто-черните“ поискаха от рано да се подсигурят с подписването на нов. Гюндоган обаче до момента отказва предложените му лични условия. В Германия считат, че това е знак за бъдещ трансфер в Реал Мадрид, който от доста врем...

Шел няма да изгражда съоръжения в САЩ

Англо-датският гигант Шел е изоставил плановете за строеж на предприятие в САЩ, където природният газ да се преработва в дизел и други горива заради големите разходи.

Германия посреща още 5000 сирийци

Федералният министър на вътрешните работи на Германия и министрите на провинциите

Издирва се 13-годишната Ралица Кръстева от София

Момичето е в неизвестност от 15 часа на 3-ти декември

Две деца пострадаха при катастрофи

Дете пострада при пътен инцидент вчера в Пловдив. Около 07.30 часа на бул.”Копривщица” лек автомобил „Фиат”, управляван от 30-годишна жена ударил пресичащото пътното платно 10-годишно момче. Детето е настанено в болница. При друг инцидент, лек автомобил блъсна двама пешеходци на бул.”Александър Стамболийски” . При движение с несъобразена скорост 34-годишен мъж блъ...

Германия остава във властта на циклона Ксавер, трима загинаха в Полша

В Северна Германия продължава да бушува ураганният циклон Ксавер, който парализира почти за цял ден провинциите Хамбург и Шлезвиг-Холщайн, предаде ИТАР-ТАСС. Остава сериозна обстановката в Бремен, Долна Саксония и Мекленбург - Предна Померания. Циклонът постепенно отслабва, но се движи на северозапад към Скандинавия и Прибалтика. Като цяло Германия се отърва без жертви, отбелязва Франс прес. Повиши се нивото на река Елба, която нав...

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, за периода 09 - 14 декември 2013 г.

 ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва:


Пернишка областПродължава

Създател на Snapchat си купи къща като затвор за милиони (СНИМКИ)

Боби Мъфви, съосновател на компанията, създала хитовото приложение Snapchat, се сдоби с нова дизайнерска къща от бетон и стъкло за 2,1 млн....

Безкръвно премахване на сливици в “Софиямед”

Щадяща пациента безкръвна технология за премахване на сливици прилагат лекарите в столичната МБАЛ “Софиямед”. “Над 100 българи на възраст от 4 до 40 г. вече са оперирани чрез модерния метод”, съобщи д-р Иван Йорданов, завеждащ отделението по УНГ болести.Различни са техниките на хирургичното лечение на сливиците, като предимствата и ... Щадяща пациента безкръвна технология за премахване на сливици прилагат лекарите в столичната МБАЛ “Софиямед”. “Над 100 българи на възраст от 4 до 40 г. вече са оперирани чрез модерния метод”, съобщи д-р Иван Йорданов, завеждащ отделението по УНГ болести.Различни са техниките на хирургичното лечение на сливиците, като предимствата и ...

Треска за... музика!

Пет дни до концерта на Енио Мориконе

    


Поетичен Никулден

/КРОСС/ На седмия Поетичен Никулден, част от Софийския международен панаир на книгата, тази вечер ще бъде връчена наградата за поезия „Николай Кънчев". Петимата номинирани за наградата са: Иво Рафаилов - за „изброими изкушения", Йордан Ефтимов - за „Сърцето не е създател", Оля Стоянова - за „Улица „Щастие", Росен Карамфилов - за „Стерео тишина", Станислава Станоева - за „Теория на всичко". Водещ на празничната вечер ще бъде актьорът Милен Миланов, а встъпително слово „Апология на поезията" ще произнесе Пламен Дойнов, носител на наградата Николай Кънчев 2012. Номинираните поети ще прочетат свои стихове, а удостоеният с наградата, която се присъжда от съпругата на поета, ще получи почетен диплом, бронзова пластика на поета, дело на скулптора Добромир Иван, и 2200 лв. Ще се състои и празнична премиера на сборника „Литературите на СССР и НРБ: паралелни интерпретации" с участието на проф. Евгений Добренко (Университет на Шефилд), проф. Галин Тиханов (Лондонски университет Queen Marry College) и членове на постоянния изследователски екип на научноизследователската програма „Литературата на НРБ (1946-1990) на департамент „Нова българистика" на НБУ. Поетичният Никулден 2013 се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на фондация „АۥАскеер".  

Англичани купиха апарат на болница

Британски заселници купиха нов респиратор за отделението по неонатология към болницата във Велико Търново. Англичаните организираха поредица от благотворителни акции и за близо година набавиха необходимата сума от 30 хил. лева.Чужденците решили да дарят апаратурата, след като научили, че има нужда за неонатологичното отделение. Медиците в момента Британски заселници купиха нов респиратор за отделението по неонатология към болницата във Велико Търново. Англичаните организираха поредица от благотворителни акции и за близо година набавиха необходимата сума от 30 хил. лева.Чужденците решили да дарят апаратурата, след като научили, че има нужда за неонатологичното отделение. Медиците в момента

За Нелсън Мандела скръбят и в Народното събрание

Председателят на Народното събрание Михаил Миков призова народните представители да се присъединят към скръбта на световната демократична общност по повод смъртта на бившия президент на Южна Африка и носител на Нобеловата награда за мир Нелсън Мандела.

"Скърбим за една от най-големите политически фигури на нашето съвремие", отбеляза Председателят на Народното събрание Михаил Миков призова народните представители да се присъединят към скръбта на световната демократична общност по повод смъртта на бившия президент на Южна Африка и носител на Нобеловата награда за мир Нелсън Мандела. "Скърбим за една от най-големите политически фигури на нашето съвремие", отбеляза

Съдът пусна срещу подписка Емил Милев – Крокодила


Софийски градски съд пусна от ареста Емил Милев, известен с прякора си "Крокодила" с най-леката мярка – подписка, съобщиха агенциите.

Милев бе задържан по дело на Софийска районна прокуратура за въоръжен грабеж, по което бе обявен за общодържавно издирване. Той беше задържан в края на ноември при полицейска акция на магистрала "Хемус" след четири години издирване.

Крокодила е разследван и по друго дело - "Килърите 2". Събират се доказателства за това, че е участвал в обира...

"Газпром" е изненадан и разочарован от становището на Брюксел за "Южен поток"


Обичайно действие е трансгранични инвестиционни проекти да бъдат подкрепяни от междуправителствени споразумения, за да бъде постигната сигурност и стабилност за инвеститорите, се посочва в изявление на "Газпром", разпространено от представителството на концерна в Брюксел, предаде БТА.

"Газпром" не е страна по тези споразумения, чиито текстове са достъпни от години. Затова сме изненадани и разочаровани от опасенията от Европейската комисия, изразени едва сега, след като строителните...

Крокодила остана с най-леката мярка - подписка

/КРОСС/ Софийски градски съд пусна от ареста Емил Милев - Крокодила с най-леката мярка - подписка. След 4 години издирване той бе задържан при спецакция на 24 ноември. Операцията по задържането му бе ръководена лично от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров съвместно със служители на Специализирания отряд за борба с тероризма и Областната дирекция на МВР-София. Секретната акция бе проведена около 03,00 часа сутринта. Милев е проследен до Елин Пелин в имот, който обитавал, и спипан изненадващо. Известният криминално проявен се укрива от 14 декември 2009 година. Крокодила е бил част от групата за мокри поръчки „Новите Килъри" с лидер Валентин Янев - Бореца. Това пък разкри прокуратурата по време на разглеждане на мярката за неотклонение на Кроки в Софийския районен съд. Снимка: Булфото; всички права запазени

Слави Бинев: „Южен поток” е от изключителна важност за Европа

„Проектът „Южен поток" е от изключителна важност за Европа", каза евродепутатът Слави Бинев в реч при откриването на конференцията „Южен поток: Развитието на газопровода" в ЕП. Да не забравяме какво стана преди няколко години, когато даже на полярните мечки в зоопарковете в Европа им стана студено, призова Бинев и подчерта важността на диверсификацията на доставките на природен газ за Европа.

Продължаваме Южен поток, както досега, обяви Газпром

Стандартна практика е инвестициите в големи трансгранични

Коледен венец за 3 милиона лири, издържа 12 дни

Най-скъпият венец е украсен с 40 диаманта и рубина

    


Дънов: Когато Черния водач си отиде, чакайте времето на Апокалипсиса!

/КРОСС/ Със смъртта на Нелсън Мандела и скръбта по него, в пространството отекна едно пророчество на Петър Дънов, припомня "24 часа". Учителят споделил пророчеството си пред ученици през далечната 1937 година, но е документирано доста по-късно. "Когато Черния водач си отиде, небето над Европа ще се продъни. Тогава чакайте, братя, да почне времето на Апокалипсиса!". В пророчеството си Дънов визира смъртта на Нелсън Мандела.  

Китайска инвестиция за над 1 млрд. долара в Североизточна България

За първи път в България НЕК подписа договор за присъединяване на вятърна електрическа централа към електроенергийната система, който договор не обвързва страната ни със задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциална цена и не оказва влияние върху разходите за електрическа енергия на потребителите, съобщиха от Националната електрическа компания. На основание сключения договор с участието на китайски инвеститор НЕК ЕАД няма ангажимент да изкупува електрическата енергията от ВЕИ парка. Тази енергия ще се продава на пазарен принц...

Пожар отне живота на двама възрастни мъже

90-годишен мъж е починал при пожар в село Войсил, Област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив.

Къща се запали, вчера в село Войсил, Пловдивско. При пожара, избухнал около 16.30 часа, е загинал 90-годишният собственик на дома, който живеел сам. 

Причините за случилото се са в процес на установяване. Огънят е унищожил 70 кв. 90-годишен мъж е починал при пожар в село Войсил, Област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив. Къща се запали, вчера в село Войсил, Пловдивско. При пожара, избухнал около 16.30 часа, е загинал 90-годишният собственик на дома, който живеел сам. Причините за случилото се са в процес на установяване. Огънят е унищожил 70 кв.

Влак прегази мъж с велосипед

Мъж с неустановена самоличност е загинал вчера около 18 часа, блъснат от пътническия влак от Пловдив за Нова Загора в междугарието „Тракия” – Скутаре. Починалият е на видима възраст 30-40 години.   По първоначални данни се предполага, че инцидентът е станал, когато мъжът е пресичал жп линията, бутайки велосипеда си....

БСК е против строителството на АЕЦ „Белене"

/КРОСС/ Българската стопанска камара не е в състояние да дефинира нуждата от рестартиране на проекта „Белене", поради следните съображения: 1. Не е налице обоснована дългосрочна икономическа и енергийна стратегия, част от която следва да бъде и проектът „Белене"; 2. БСК няма достъп до  пълна експертна информация за параметрите на проекта с цел оценяване на неговата ефективност, в т.ч.  размер на инвестицията, държавно участие, схема за финансиране, пазари,  цена на електроенергията и т.н.; 3. България е посочена от Европейската комисия като пример за изкуствено поддържане на икономически и екологично неефективни централи, за които плащат потребителите. Под въпрос към момента е необходимостта от нови електропроизводствени мощности за вътрешно потребление, особено като се има предвид, че българската електроенергийна система разполага със значителен свръхкапацитет за производство, се посочва в становище на камарата, изпратено до Народното събрание. Категоричната позиция на камарата е, че: 1. Държавата не трябва да се ангажира финансово в реализацията на проект за нова ядрена централа, а неговата реализация следва да се осъществи само на база частно участие, при отчитане на направените до момента инвестиции и стриктно съблюдаване на изискванията за безопасност. 2

Проучване: Българите все още пушат много - над 55% от мъжете и 34% от жените

Разпространението на тютюнопушенето в България остава на много високо ниво, което задължава държавата да увеличи усилията си за намаляване на този рисков фактор, съобщават от Нова. Това е един от основните изводи от ново проучване на „Ноема" и „Центъра за изследване на демокрацията". 
 Авторите на проучването сочат, че пушачите, които живеят в Разпространението на тютюнопушенето в България остава на много високо ниво, което задължава държавата да увеличи усилията си за намаляване на този рисков фактор, съобщават от Нова. Това е един от основните изводи от ново проучване на „Ноема" и „Центъра за изследване на демокрацията". Авторите на проучването сочат, че пушачите, които живеят в

Пушачите в България остават на много високо ниво - над 55% от мъжете и 34% от жените

Разпространението на тютюнопушенето в България остава на много високо ниво, което задължава държавата да увеличи усилията си за намаляване на този рисков фактор, съобщават от Нова. Това е един от основните изводи от ново проучване на „Ноема Разпространението на тютюнопушенето в България остава на много високо ниво, което задължава държавата да увеличи усилията си за намаляване на този рисков фактор, съобщават от Нова. Това е един от основните изводи от ново проучване на „Ноема" и „Центъра за изследване на демокрацията". Авторите на проучването сочат, че пушачите, които живеят в

Украинската опозиция готова да преговаря с властите, но при определени условия

Лидер на протестиращите, които от няколко дни блокират центъра на Киев, за да принудят правителството да подаде оставка, заяви, че украинската опозиция иска да води преговори с властите, за да намери начин за излизане от кризата, предаде Асошиейтед прес. Той обаче добави, че това може да стане само ако полицията, която разпръсна с насилие демонстрантите бъде наказана. Олег Тягнибок, лидер на националистическата партия Свобода, подчерта, че опозицията е готова да преговаря за промяна на ситуацията, за да се намери изход от настоящата политическа криза, след което постави условието си за преговорите. Полицията в Украйна обаче твърди, че разпръскването и побоят над демонстрантите са станали след провокации по време на протестите. Украинската опозиция и в петък попречи на парламента да проведе заседанието си, посочва ДПА. Това се случва за трети пореден ден. Депутати от опозиционната партия на бившата премиерка Юлия Тимошенко превзеха трибуната на парламентарния председател Володимир Рибак и го принудиха да отмени заседанието на парламента. Янукович – "новият Сталин" След силовото разпръсване на проевропейски демонстранти в Киев опозиционерката Юлия Тимошенко сравни президента Виктор Янукович със Сталин, обвини го, че превръща Украйна в Северна Корея, и прикани опозицията да го свали. "Виждаме как в Украйна се появява един нов Сталин. Ако не го спрем сега съвместно с демократичния свят, ще станем втора Северна Корея", заявява Тимошенко в обръщение, прочетено от дъщеря й Евгения пред хиляди украинци, протестиращи срещу репресиите и замразяването на украинската интеграция в Европа. "Народът на Украйна трябва незабавно да вземе властта, без да води кротки преговори с диктатора", изтъква Тимошенко, определана от агенцията като икона на прозападната "оранжева революция" от 2004 г.. Едновременно с това обаче тя настоява и за "мирен" протест. "Или ще спечелим сега, или се гответе за дългогодишна диктатур. Вярвам във вас! Съжалявам, че не съм с вас и от все сърце ви желая победа", заявява в обръщението си опозиционерката. Тя е изпратила на опозиционните лидери в Украйна "предложения по конкретен план за действия", информира ИТАР-ТАСС, като цитира пресслужбата на нейната партия "Баткившчина" ("Отечество"). Бивша премиерка на Украйна, изгубила срещу Янукович президентските избори през 2010 г., Тимошенко от 2011 г. излежава в затвора седемгодишна присъда за злоупотреба с власт. Опозицията разглежда случая като политическо отмъщение, а Европейският съюз – като пример за избирателно правосъдие. Освобождаването на Тимошенко или изпращането й на лечение в чужбина бе ключово условие на ЕС, за да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, от което Киев се отказа в последния момент. Резкият завой на властта в посока към Русия предизвика протестно движение, невиждано от времето на "оранжевата революция". Янукович при Путин Докато протестите в Киев продължават, на връщане от Китай президентът Виктор Янукович отново посети руския си колега Владимир Путин. Срещата, състояла се в Сочи, бе потвърдена от говорителя на Путин Дмитрий Песков. Двамата лидери са обсъдили въпроси, свързани с руско-украинските отношения, както и подготовката на предстоящото в Москва заседание на междудържавната комисия Русия-Украйна, поясни Песков. Двамата президенти са обсъждали и стратегическо партньорство между Киев и Москва, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на украинското президентство. "Президентите обсъдиха въпросите за търговско и икономическо сътрудничество в различни отрасли на икономиката и подготвянето на бъдещо споразумение за стратегическо партньорство", се казва в съобщението. Безсрочният протест продължава Поредната нощ на протестния площад "Независимост" в центъра Киев премина спокойно, като се изключи внезапната смърт на един от протестиращите, предаде ИТАР-ТАСС. Според първите констатации на пристигналия на мястото екип на спешна помощ причина за смъртта на мъжа на видима възраст 50-55 години е сърдечна недостатъчност. Милицията официално потвърди смъртта му. Самоличността на починалия се установява. В четвъртък опозицията призова за свикване на "Народно вече" (събрание) в неделя. Организаторите се надяват акцията да се превърна в голям протест. Основните им искания са оставка на правителството, предсрочни парламентарни избори и съдебно дело срещу вътрешния министър, а също да се потърси отговорност от участвалите в разгонването на протестиращите на 30 ноември и 1 декември и да бъдат освободени "политическите затворници". Обстановкатав Киев и цялата страна остава спокойна, не са регистрирани груби нарушения на обществения ред, съобщи в петък вътрешното министерство. Най-много протестиращи - почти 5000 души, са струпани край сградата на Върховната рада и в околностите. Над 1300 демонстранти са се събрали на столичния Площад на независимостта, около 200 близо до президентската канцелария, 150 край сградата на правителството. Повече от 400 граждани протестират около сградата на генералната прокуратура, съобщава ИТАР-ТАСС. Около 20 души все още се намират в сградата на кметството. Според съдебно решение от вчера до пет дни административните сгради в украинската столица трябва да бъдат освободени. Ръководството на градската милиция предупреди, че ще предприеме всички необходими мерки за изпълнението на това решение. Пристигнали за срещата на ОССЕ европейски министри подкрепиха протестиращите Шведският външен министър Карл Билд изрази опасения от ново насилие срещу украинските опозиционери. "Боя се, че силите, които искат Украйна да се откаже от европейския път, не се притесняват да използват сила", отбеляза в акаунта си в Туитър Билд, който е в Киев за министерската среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Украйна я очакват критични дни, опасността не бива да се подценява, допълва министърът. Премиерът Микола Азаров заяви пред ОССЕ, че властите няма да изпълнят искането на демонстрантите за предсрочни избори. Според него обаче кабинетът посреща с "разбиране" акциите в подкрепа на евроинтеграцията и ще стори "всичко, за да имат протестите мирен характер". Запитан защо хвърля специални сили срещу демонстранти, премиерът отвърнал, че управниците по принуда реагират на действията на екстремисти, възползвали се от протестите за борба със законната власт. Той приканил мнението на украинците да бъде потърсено на следващите президентски и парламентарни избори - през 2015 и 2017 г. Според руския вестник "Комерсант" са останали излъгани "специалните надежди" на Русия във връзка с украинското председателство на ОССЕ - федерацията смятала, че Киев ще лобира за инициативи, важни за Москва. Редица западни колеги на присъстващия руски външен министър Сергей Лавров демонстративно пренебрегнали предупреждението му да не се месят във вътрешните работи на Украйна, като посетили протестните митинги или заявили, че ще го сторят. САЩ и европейските държави изразиха освен това от трибуната на форума подкрепа за украинската опозиция, оглавила протестите. Според руския официоз "Росийская газета" Лавров възразил срещу опити "да бъде създаден изкуствен водораздел между интеграционните процеси в ЕС и Евразия". Той заявил, че Европа, макар да "поучава другите", също има доста проблеми - "опитите да се легализира детската евтаназия, откритата дейност на педофилски клуб" и други "предизвикателства срещу основите на морала, основите на християнството и другите световни религии". През последните 20 години с идеологията "Или съюз с Русия, или независимост с Европа" бе закърмено цяло поколение украински граждани. И тъкмо то излезе на протестния площад, защото категорично не желае "да легне на Москва", коментира друг руски вестник - "Комсомолская правда". Тези хора си служат вече с "аргументи" от ново поколение - бухалки и камъни. Вече няма как да бъдат променени, придумани, превъзпитани - "нито с евтин газ, нито с общата вяра, нито с борбата срещу хомосексуалистите, нито с другите ни обичайни инструменти", констатира руският всекидневник.

Юлия Тимошенко: Янукович е новият Сталин

След силовото разпръсване на проевропейски демонстранти в Киев опозиционерката Юлия Тимошенко сравни президента Виктор Янукович със Сталин, обвини го, че превръща Украйна в Северна Корея, и прикани опозицията да го свали, предаде Франс прес. "Виждаме как в Украйна се появява един нов Сталин. Ако не го спрем сега съвместно с демократичния свят, ще станем втора Северна Корея", заявява Тимошенко в обръщение, прочетено от дъщеря й Евгения пред хиляди украинци, протестиращи срещу репресиите и замразяването на украинската интеграция в Европа. "Народът на Украйна трябва незабавно да вземе властта, без да води кротки преговори с диктатора", изтъква Тимошенко, определана от агенцията като икона на прозападната "оранжева революция" от 2004 г.. Едновременно с това обаче тя настоява и за "мирен" протест. "Или ще спечелим сега, или се гответе за дългогодишна диктатур. Вярвам във вас! Съжалявам, че не съм с вас и от все сърце ви желая победа", заявява в обръщението си опозиционерката. Тя е изпратила на опозиционните лидери в Украйна "предложения по конкретен план за действия", информира ИТАР-ТАСС, като цитира пресслужбата на нейната партия "Баткившчина" ("Отечество"). Бивша премиерка на Украйна, изгубила срещу Янукович президентските избори през 2010 г., Тимошенко от 2011 г. излежава в затвора седемгодишна присъда за злоупотреба с власт. Опозицията разглежда случая като политическо отмъщение, а Европейският съюз – като пример за избирателно правосъдие. Освобождаването на Тимошенко или изпращането й на лечение в чужбина бе ключово условие на ЕС, за да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, от което Киев се отказа в последния момент. Резкият завой на властта в посока към Русия предизвика протестно движение, невиждано от времето на "оранжевата революция". Безсрочният протест продължава Поредната нощ на протестния площад "Независимост" в центъра Киев премина спокойно, като се изключи внезапната смърт на един от протестиращите, предаде ИТАР-ТАСС. Според първите констатации на пристигналия на мястото екип на спешна помощ причина за смъртта на мъжа на видима възраст 50-55 години е сърдечна недостатъчност. Милицията официално потвърди смъртта му. Самоличността на починалия се установява. Хората на площада са не повече от хиляда, тъй като лошото време, с мокър сняг и вятър, прогони много от демонстрантите, подслонили се в палатките и близките сгради. В четвъртък опозицията призова за свикване на "Народно вече" (събрание) в неделя. Организаторите се надяват акцията да се превърна в голям протест. Основните им искания са оставка на правителството, предсрочни парламентарни избори и съдебно дело срещу вътрешния министър, а също да се потърси отговорност от участвалите в разгонването на протестиращите на 30 ноември и 1 декември и да бъдат освободени "политическите затворници". Около 200 активисти продължават да блокират сградата на министерския съвет. Те развяват знамена със символите на опозиционните партии и знамето на Европейския съюз. Още толкова хора се намират в сградата на кметството. Според съдебно решение от вчера до пет дни административните сгради в украинската столица трябва да бъдат освободени. Ръководството на градската милиция предупреди, че ще предприеме всички необходими мерки за изпълнението на това решение. Пристигнали за срещата на ОССЕ европейски министри подкрепиха протестиращите Шведският външен министър Карл Билд изрази опасения от ново насилие срещу украинските опозиционери. "Боя се, че силите, които искат Украйна да се откаже от европейския път, не се притесняват да използват сила", отбеляза в акаунта си в Туитър Билд, който е в Киев за министерската среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Украйна я очакват критични дни, опасността не бива да се подценява, допълва министърът. Премиерът Микола Азаров заяви пред ОССЕ, че властите няма да изпълнят искането на демонстрантите за предсрочни избори. Според него обаче кабинетът посреща с "разбиране" акциите в подкрепа на евроинтеграцията и ще стори "всичко, за да имат протестите мирен характер". Запитан защо хвърля специални сили срещу демонстранти, премиерът отвърнал, че управниците по принуда реагират на действията на екстремисти, възползвали се от протестите за борба със законната власт. Той приканил мнението на украинците да бъде потърсено на следващите президентски и парламентарни избори - през 2015 и 2017 г. Според руския вестник "Комерсант" са останали излъгани "специалните надежди" на Русия във връзка с украинското председателство на ОССЕ - федерацията смятала, че Киев ще лобира за инициативи, важни за Москва. Редица западни колеги на присъстващия руски външен министър Сергей Лавров демонстративно пренебрегнали предупреждението му да не се месят във вътрешните работи на Украйна, като посетили протестните митинги или заявили, че ще го сторят. САЩ и европейските държави изразиха освен това от трибуната на форума подкрепа за украинската опозиция, оглавила протестите. Според руския официоз "Росийская газета" Лавров възразил срещу опити "да бъде създаден изкуствен водораздел между интеграционните процеси в ЕС и Евразия". Той заявил, че Европа, макар да "поучава другите", също има доста проблеми - "опитите да се легализира детската евтаназия, откритата дейност на педофилски клуб" и други "предизвикателства срещу основите на морала, основите на християнството и другите световни религии". През последните 20 години с идеологията "Или съюз с Русия, или независимост с Европа" бе закърмено цяло поколение украински граждани. И тъкмо то излезе на протестния площад, защото категорично не желае "да легне на Москва", коментира друг руски вестник - "Комсомолская правда". Тези хора си служат вече с "аргументи" от ново поколение - бухалки и камъни. Вече няма как да бъдат променени, придумани, превъзпитани - "нито с евтин газ, нито с общата вяра, нито с борбата срещу хомосексуалистите, нито с другите ни обичайни инструменти", констатира руският всекидневник.

Златото продължава да поевтинява с наближаването на заседанието на Фед

Основните опасения са, че добрите данни за икономиката на САЩ може да накарат централната банка да свие стимулите си

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване