Илияна Йотова: Листата на БСП за евроизборите още не е готова

България за трети път ще прави европейски избори и наистина трябва да подхождаме много сериозно, обяви евродепутатът Илияна Йотова в тв предаването на БТВ „Лице в лице България за трети път ще прави европейски избори и наистина трябва да подхождаме много сериозно, обяви евродепутатът Илияна Йотова в тв предаването на БТВ „Лице в лице". Тя заяви, че листата на БСП за евроизборите още не е готова, а утре ще се състои работно заседание на БСП, в което партията ще започне големия разговор за европейските избори. „

Янукович на крака при Путин за бъдещия съюз

Украинският президент Виктор Янукович долетя на кратка визита при руския колега Владимир Путин, въпреки първоначалните опити на администрациите на двете страни да отричат.
Янукович пристигна в Сочи на връщане от Китай, където бе на официална визита, а тема на неформалната среща бе бъдещото партньорство с Русия в икономическата сфера. Украинският президент Виктор Янукович долетя на кратка визита при руския колега Владимир Путин, въпреки първоначалните опити на администрациите на двете страни да отричат. Янукович пристигна в Сочи на връщане от Китай, където бе на официална визита, а тема на неформалната среща бе бъдещото партньорство с Русия в икономическата сфера.

Македония в ЕС? 58% у нас са "за", но първо да изгладим споровете

Българите подкрепят с мнозинство от 58% членство на съседна Македония в ЕС, против са 18 на сто. Това показва проучване на агенция “Афис” от ноември, поръчано от евродепутата Евгений Кирилов. 61 на сто смятат, че преди това двете страни трябва да уредят споровете помежду си. 
Според 84% от анкетираните “най-големите спорове между двете страни са Българите подкрепят с мнозинство от 58% членство на съседна Македония в ЕС, против са 18 на сто. Това показва проучване на агенция “Афис” от ноември, поръчано от евродепутата Евгений Кирилов. 61 на сто смятат, че преди това двете страни трябва да уредят споровете помежду си. Според 84% от анкетираните “най-големите спорове между двете страни са

Положението в ЦСКА е много тежко

Бившият футболист на Волфсбург, Атлетико (Мадрид), и Манчестър Сити Мартин Петров призна, че сегашната ситуация на "Българска армия" е доста тежка и това се вижда от всички, но изрази увереността си, че любимият му клуб ще излезе от финансовата криза, за да заеме полагащото му се място в българския и европейския футбол.

Прокуратурата е знаела още през 2009 г. за делото на бившия депутат от ГЕРБ

Прокуратурата е била сезирана още през 2009 година за доскорошния депутат от ГЕРБ Геогрги Марков, а не както обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди ден, че "буден гражданин" е сигнализирал в полицията през 2010 година. Това става ясно от постановление по случая на районната прокуратура в Свищов, цитирано от сайта "Дневник".   Документите показва, че по делото през 2009 година във Върховната касационна прокуратура постъпва сигнал за данъчни и финансови престъпления. Той е препратен до районната прокуратура в Свищов, която стига до извода, че материалите трябва да бъдат изпратени до Окръжната прокуратура Велико Търново, която е компетентна да разследва случая.   През цялото време разследването е било под специалния надзор на ВКП. Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров обясни друго. Той каза, че "буден гражданин" е сигнализирал в областната дирекция на полиция във Велико Търново за съмненията около Георги Марков. Цацаров допълни, че делото е стояло в полицията две години, преди да се върне в прокуратурата. В края на краищата прокуратурата в София прекрати делото пет дни преди Марков да напусне ГЕРБ.   Документите обаче показва друго. Върховната касационна прокуратура през цялото време е знаела за случващото се с делото и вината не е само в МВР, както се опитва да изкара нещата главния прокурор.   В сигнала, който е подаден пред 2009 година, цитиран от "Дневник", се разказва как през 2004 г. лидерът на ДПС във Велико Търново Севгин Осман продава приватизираната от него автогара в Свищов на фирмата на Марков "Нове-МГ" за 30 хил. лв., а месец след това Марков я продава на "Дунав автотранспорт 2", която е собственост на съпругата на Севгин Осман - Гюлдерин Хюсню Осман. Цената този път е над 93 хил. лв. По сделката е изтеглен ДДС кредит, но след това фирмата е прехвърлена на социално слаби хора.   По време на разследването е установено, че фирмата е прехвърлена на човек, който, след като е разпитан от разследващите, признава, че се е съгласил да даде данните си срещу заплащане, но няма отношение към дейността на дружеството. Цялото досъдебно производство е било работено от окръжните прокурори във Велико Търново, които в края на септември го препращат на СГП. Там то е разпределено в ръководеното от зам.-градския прокурор Роман Василев специализирано звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами. По него работи близката до него прокурорка Ваня Илиева, която само след два работни дни прекратява разследването.   Постановлението й е издадено ден след като Марков влиза в делегацията на Пламен Орешарски в Румъния. Постановлението на прокурор Ваня Илиева отива за служебна проверка на горната инстанция, която го потвърждава. Това става точно пет дни, преди Георги Марков да напусне парламентарната група на ГЕРБ.

Драконът Смог каца у нас в петък 13-ти

Дългоочакваната премиера на “Хобит: Пущинакът на Смог“ ще бъде на 13 декември 2013 г.

БДЖ урежда стар дълг със сръбските железници

Размерът на сумата не се съобщава, но се уточнява, че е натрупана в периода от 1996 до 2006 г. Споразумението за това са постигнали заместник-министър Антон Гинев и държавният секретар в сръбското министерство Миодраг Поледица, като двете страни ще работят и за интегрирането на системите за речни информационни услуги между България и Сърбия. Размерът на сумата не се съобщава, но се уточнява, че е натрупана в периода от 1996 до 2006 г. Споразумението за това са постигнали заместник-министър Антон Гинев и държавният секретар в сръбското министерство Миодраг Поледица, като двете страни ще работят и за интегрирането на системите за речни информационни услуги между България и Сърбия.

Искра Михайлова: Очаква се съдебно решение по изграждането на колекторната станция във Варна

Направена е Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на проектно предложение на сухопътната част на колекторна станция във Варна, което включва основните елементи, които са трасето, разположение на компресорните станции. За излизането на тръбата от морето, и влизането в сухопътната част, още не е правен ОВОС – той е в процес на подготовка от инвеститора.

55% от мъжете пушат, жените с вредния навик са 34%

57% от хората искат димът да остане извън заведенията

    


Агенцията по заетостта с нов шеф

Камелия Лозанова – досегашният директор на Агенцията по заетостта, е освободена, а на нейно място е назначен Асен Ангелов, който преди години е работил като началник сектор и началник отдел в агенцията.

Нови обвинения заплашват Ходорковски

Високопоставен руски прокурор обяви, че на най-известния руски затворник Михаил Ходорковски могат да бъдат предявени нови обвинения, съобщи ABC news.

Ходорковски е в затвора вече 10 години. Преди да го арестуват, той беше най-богатият човек в Русия и 30-и по богатство в света. Личното му състояние бе изчислявано на 8 млрд. долара. Бизнесменът бе Високопоставен руски прокурор обяви, че на най-известния руски затворник Михаил Ходорковски могат да бъдат предявени нови обвинения, съобщи ABC news. Ходорковски е в затвора вече 10 години. Преди да го арестуват, той беше най-богатият човек в Русия и 30-и по богатство в света. Личното му състояние бе изчислявано на 8 млрд. долара. Бизнесменът бе

Юлия Тимошенко прекрати гладната си стачка (видео)

Юлия Тимошенко започна гладната си стачка на 25 ноември в знак на солидарност с протестиращите украинци

Юлия Тимошенко прекрати гладната си стачка, която започна на 25 ноември в знак на солидарност с протестиращите украинци.

Хората, които излязоха на площад Независимост, призоваха майка ми да е внимателна към живота и здравето си, за да бъде един ден с тях. Благодарна съм им, тъй като нашето семейство беше много притеснено за здравето й. Нейното състояние е критично, в момента тя се чувства отпаднала, заяви Евгения Тимошенко – дъщеря на бившия премиер на Украйна.

Днес Евгения посети своята майка в харковската болница.

Гладната стачка беше единственият начин за майка ми да изрази своята подкрепа към протестиращите в Украйна. Много хора я призоваха да спре да гладува. Сред тях бяха и световни, и европейски лидери. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц се обърна към нея с писмо, каза още Евгения.

 

Статията "Юлия Тимошенко прекрати гладната си стачка (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Фотогалерия: Нелсън Мандела и спортът


Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела е приемал спорта като основа за развитието на мечтаната демокрация в страната. Последното публично събитие, на което се появи, беше финалът на световното по футбол през 2010 г.


Депутатите увеличиха надбавките за второ дете

Помощите за отглеждане на второ дете ще бъдат увеличени до 50 лева месечно. Парламентът прие и отпускане на една минимална работна заплата на съпругите на военните извън обичайното местоживее.

В Кипър съдят българин, замесен в схема за измами

/КРОСС/ Днес пред съда в Кипър бе изправен български гражданин, обвинен в съучастие в престъпна схема за измама за над 260 000 евро на повече от 400 безработни кипърци.С решение на съда в Ларнака задържаният 48-годишен български гражданин Петър Господинов Пенчев остава 8 дни в ареста. Срещу него бяха повдигнати обвинения за фалшифициране на документи, използване на чужда самоличност, осигуряване на пари чрез измама, заговор за извършване на престъпление, заговор за измама и нарушаване на няколко члена от Закона за предотвратяване и борба с прането на пари. Престъпленията са извършени в периода юни - септември 2013 г. в три района на Кипър - Ларнака, Лимасол и Фамагуста.48-годишният български гражданин е обвинен като близък сътрудник и съучастник на 58-годишния тунизийски гражданин Мохамед Джамел Бен Хасен - "мозъка" на осъществената престъпна схема за измама на над 400 кипърски безработни срещу обещания за работа в чужбина.Представяйки се под фалшивата самоличност на гръцки гражданин с името Йоргос Красопулос, тунизиецът регистрира в Кипър фирма и започва да набира работници за Франция. Фантомното бюро по труда изисква кандидатите да заплатят предварително 620 евро. От юни до септември 470 души от цял Кипър са се хванали на обещанието. Организаторите на схемата са спечелили над 260 000 евро.Скандалът гръмна през септември, когато първата група заминали за град Лил установи измамата

Дачич: Сърбия не променя плановете си за "Южен поток"

Спорът за газопровода "Южен поток" трябва да бъде решен от Европейския съюз и Русия, а Сърбия не променя плановете си за участието в проекта. Това заяви сръбският премиер Ивица Дачич.

Четвърт милион са без ток в Далас

Полицията призова жителите на града и околностите да останат по домовете си.

Египет и Куба обявиха тридневен траур в памет на Мандела

/КРОСС/ Египетските власти обявиха тридневен траур в памет на Нелсън Мандела, съобщи „Ройтерс". Временният президент на страната Адли Мансур днес издаде указ за обявяване на тридневен държавен траур.Първият чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст в дома си в Йоханесбург. Погребението му ще се състои на 15 декември в родното му село. По-рано бе съобщено, че кубинските власти също са обявили тридневен национален траур в памет на Мандела.Мандела ще остане в паметта на хората заради „великото си дело" и „огромния си пример", заяви кубинският президент Раул Кастро в писмо до южноафриканския си колега Джейкъб Зума.

Помощите за второ дете скачат до 50 лв.

До 50 лева месечно се увеличават помощите за второ дете, а за първото остават на тазгодишното си ниво от 35 лева. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на Бюджет 2014. За четвърти пореден ден народните представители гласуваха текстове от основния финансов закон, като близо половината от работата им остана за извънредните заседания на Народното събрание в понеделник и вторник.

Лондонската полиция разтури окупацията на местен университет

Студентите искат по-добро заплащане и условия за служителите в университета

Миньор загина в рудник "Трояново"

49-годишен миньор е загинал в открития рудник "Трояново" на държавните "Мини Марица"2.

Куршумът е заседнал в малкия таз, казва кримигероят Качиков

„На този етап лекарите решиха да не ми правят операция за изваждането на куршума. Той е минал на 2 см от пикочния ми мехур, заседнал е в малкия таз и медиците са на мнение да го оставят там. Надяват се, че ще се капсулира сам", съобщи Васил Качиков от Сливен. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Припомняме: към „На този етап лекарите решиха да не ми правят операция за изваждането на куршума. Той е минал на 2 см от пикочния ми мехур, заседнал е в малкия таз и медиците са на мнение да го оставят там. Надяват се, че ще се капсулира сам", съобщи Васил Качиков от Сливен. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Припомняме: към

Шефката на Агенцията по заетостта сменена от доктор по икономика

Кабинетът се съобрази с исканията на Европейската комисия и освободи изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.   Тя бе под прицел от миналия месец насам, след като Европейската комисия три пъти изпраща писма до управляващите, в които предупреждаваше, че не е доволна от начина на управление на парите от Европейския социален фонд.   Първото писмо е изпратено още при предишното правителство и министрите Томислав Дончев и Тотю Младенов. Второто е до настоящия вицепремиер Зинаида Златанова, а третото бе изпратено вече лично до премиера Пламен Орешарски. То съдържаше предупреждение, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд.   По думите на Зинаида Златанова, вината е на бившия социален министър Тотю Младенов, който крил писмото за забавени плащания по европейски проекти. По думите й, тя разбрала за случая, след като от Брюксел се обърнали към нея.   Новоназначеният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов е доктор по икономика от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов и магистър по международни икономически отношения от УНСС, обясняват от пресслужбата на социалното министерство и допълват, че Ангелов "има дългогодишен управленски опит в сферата на европейските фондове и международните проекти", а също и че "владее отлично английски език".   По времето на Тройната коалиция Ангелов е заемал ръководни длъжности в Агенцията по заетостта. По същото време е бил и нещатен експерт към Народното събрание по въпросите на синхронизацията и адаптацията на българското законодателство спрямо европейското. От лятото на 2008 до март 2009 г. е бил главен и административен секретар на Държавен фонд "Земеделие".

ДСБ искат съкратен мандат за следващия парламент

Сегашната ситуация на дълбока криза на доверието не може да произведе парламент и правителство, които да имат достатъчно доверие на българските граждани, за да могат да извадят страната от кризата.

Старанието е по-важно от оценките

Днешните ученици имат бележници още от първи клас. Знанията им се оценяват по всеки предмет, макар че в края на учебната година получават обща бележка. Смята се, че оценките са нужни - те са ориентир как се справя детето и са връзка между учител и родител.
 
Дори в началото да нямате повод за радост, че детето е ... Днешните ученици имат бележници още от първи клас. Знанията им се оценяват по всеки предмет, макар че в края на учебната година получават обща бележка. Смята се, че оценките са нужни - те са ориентир как се справя детето и са връзка между учител и родител. Дори в началото да нямате повод за радост, че детето е ...

Бойко Борисов изпълни обещание и зарадва с фланелки 13 деца от Локо Пд

Преди по – малко от месец бившият премиер на България Бойко Борисов обеща да зарадва деца от школата на Локо Пд и да ги дари с екипи на Витоша Бистрица. Обещанието бе дадено веднага след мач от турнира за Купата на България, в който Локомотив загуби с 0:1. Борисов влезе в игра като резерва и не успя да се разпише. След края на двубоя той за шоу на зрителите изпълни дузпа на Кирил Акалски и я вкара. На излизане от терена,, на втората снимка, на път към съблекалните, Борисов подари фланелката си на едно от децата, които бяха ангажирани с гонене ...

Испания срещу Холандия още в групите, Германия с Португалия

Англичаните бяха изтеглени в една група с Италия и Уругвай

    


Microsoft и властите в Европа и САЩ засегнаха работата на ZeroAccess

Ботнет мрежата е генерирала изкуствени приходи от 2,7 млн. долара на месец

    


Димитър Ганчев: Хората на улицата сбъркаха адресата на протеста

/КРОСС/ Социологът Васил Тончев, главният секретар на „Интернет общество" Димитър Ганчев и журналистката Виза Недялкова обсъдиха темата за обществените нагласи по отношение на протестите и политическата система в ефира на bTV. Според проучване на „Сова Харис” 50% от хората искат и търсят морално пречистване, и промяна на политическата система. „Не смятам, че моралът може да донесе някаква промяна в това, което е редно или нередно", коментира социологическото прочуване Виза Недялкова. „Моралът е лично качество. По отношение на общественото отношение трябва да се използват думи като справедливост, а не морал" добави Димитър Ганчев. „Окупациите и блокирането на улиците е вид насилие, а това не може да бъде морално. Такъв вид действия не могат да изискват морал. Такъв тип насилие е оправдано само, когато има отнети свободи. В момента протестът се компрометира и трудно може да бъде използван за граждански цели." , каза още той. Социологът на Васил Тончев обаче смята, че гражданският елемент на протестите е все още жив и, че не е важна бройката на протестиращите, а това, че дори малобройни те са там, заставайки зад идеята на протеста. „Проблемът на протеста е, че няма диалог. Протестиращите сбъркаха адресата. В момента се поставят политически искания, а не граждански

Социолог: Хората на улицата сбъркаха адресата на протеста

/КРОСС/ Социологът Васил Тончев, главният секретар на „Интернет общество" Димитър Ганчев и журналистката Виза Недялкова обсъдиха темата за обществените нагласи по отношение на протестите и политическата система в ефира на bTV. Според проучване на „Сова Харис” 50% от хората искат и търсят морално пречистване, и промяна на политическата система. „Не смятам, че моралът може да донесе някаква промяна в това, което е редно или нередно", коментира социологическото прочуване Виза Недялкова. „Моралът е лично качество. По отношение на общественото отношение трябва да се използват думи като справедливост, а не морал" добави Димитър Ганчев. „Окупациите и блокирането на улиците е вид насилие, а това не може да бъде морално. Такъв вид действия не могат да изискват морал. Такъв тип насилие е оправдано само, когато има отнети свободи. В момента протестът се компрометира и трудно може да бъде използван за граждански цели." , каза още той. Социологът на Васил Тончев обаче смята, че гражданският елемент на протестите е все още жив и, че не е важна бройката на протестиращите, а това, че дори малобройни те са там, заставайки зад идеята на протеста. „Проблемът на протеста е, че няма диалог. Протестиращите сбъркаха адресата. В момента се поставят политически искания, а не граждански

Boeing вдига завод за 10 млрд. долара

/КРОСС/ Авиокомпанията Boeing планира да похарчи 10 млрд. долара за изграждането на завод, в който ще се произвежда новият лайнер 777X , съобщава „Ройтерс". Заводът трябва да се намира в близост до голямо летище и жп линия. Освен това, компанията се надява да придобие мястото на ниска цена или безплатно.Серията 777X е нова версия на линията 777. Според последните изследвания производството на 777X ще създаде 56 000 работни места и ще донесе икономически ползи от 20 млрд. щатски долара в региона, в който ще бъде издигнат заводът.

Благотворителен концерт за децата, загубили майките си при раждане

Коледен благотворителен концерт в подкрепа на деца, загубили майките си при раждане, ще се проведе утре от 18 часа в Държавна опера Стара Загора.Цената на билета е 6 лева. Любимата си плюшена играчка - Тигърчо, ще получи Снежина Снежинова от Стара Загора, която на 1 декември навърши 5 години. „Детската Коледа" е организирана от Сдружение „Живот за България", с подкрепата на кмета на Община Стара Загора и областния управител.На благотворителната проява ще присъства кметът Живко Тодоров. Участват трио " Загорски полъх " , " Човечество наше щасти...

Изключително интересни са групите за Мондиал 2014

Ето как изглеждаха урните преди тегленото на жребия за групите на Мондиал 2014: Урна 1: Бразилия, Аржентина, Колумбия, Уругвай, Белгия, Германия, Испания, Швейцария Урна 2: Алжир, Камерун, Кот Д'Ивоар, Гана, Нигерия, Чили, Еквадор Урна 3: Австралия, Иран, Япония, Република Корея, Коста Рика, Хондурас, Мексико, САЩ Урна 4: Португалия, Франция, Англия, Холандия, Италия, Хърватия, Русия, Гърция, Босна и Херцеговина На церемонията тази вечер един от деветте отбора от 4-та урна премина във втора. Най-логично бе това да е Франция, защото беше с най-нисък коефициент, но в крайна сметка се реши да се тегли жребий и за някой от деветте европейски тима. Церемонията бе удостоена с вниманието на президента на ФИФА, Сеп Блатер, и президентът на Бразилия, Дилма Русев, които почетоха паметта на Нел...

Куршумът минал на 2 см от пикочния мехур на кримигероя Качиков

„На този етап лекарите решиха да не ми правят операция за изваждането на куршума. Той е минал на 2 см от пикочния ми мехур, заседнал е в малкия таз и медиците са на мнение да го оставят там. Надяват се, че ще се капсулира сам „На този етап лекарите решиха да не ми правят операция за изваждането на куршума. Той е минал на 2 см от пикочния ми мехур, заседнал е в малкия таз и медиците са на мнение да го оставят там. Надяват се, че ще се капсулира сам", съобщи Васил Качиков от Сливен. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Припомняме: към

Най-известният руски затворник Михаил Ходорковски изправен пред нови обвинения

Високопоставен руски прокурор обяви, че на най-известния руски затворник Михаил Ходорковски могат да бъдат предявени нови обвинения, съобщи ABC news.

Ходорковски е в затвора вече 10 години. Преди да го арестуват, той беше най-богатият човек в Русия и 30-и по богатство в света. Личното му състояние бе изчислявано на 8 млрд. долара. Бизнесменът бе Високопоставен руски прокурор обяви, че на най-известния руски затворник Михаил Ходорковски могат да бъдат предявени нови обвинения, съобщи ABC news. Ходорковски е в затвора вече 10 години. Преди да го арестуват, той беше най-богатият човек в Русия и 30-и по богатство в света. Личното му състояние бе изчислявано на 8 млрд. долара. Бизнесменът бе

Ангелов горд да е № 1 в най-престижния спорт

Президентът на Българската федерация по борба (БФБ) Валентин Йорданов отчете като успешна 2013 г., в която състезателите спечелиха 28 медала от световни и европейски първенства във всички възрасти. А Иво Ангелов стана единственият българин, триумфирал на световния и европейски връх в олимпийските ни спортове. Той бе отличен и за най-добър борец. 
Президентът на Българската федерация по борба (БФБ) Валентин Йорданов отчете като успешна 2013 г., в която състезателите спечелиха 28 медала от световни и европейски първенства във всички възрасти. А Иво Ангелов стана единственият българин, триумфирал на световния и европейски връх в олимпийските ни спортове. Той бе отличен и за най-добър борец.

Трима осъдени по делото „Козирката” за смъртта на Гергана

Състав на Варненския апелативен съд наложи три присъди по делато "Козирката" за смъртта на студентката от Икономическия университет Гергана Велинова. Тя бе убита от падналата от снега и корозията фасада на офиса на Първа инвестиционна банка на бул.

Енергийните бури за България тепърва предстоят

Всуе се оказаха пиар, копки и заварки на газопровода "Южен поток", след като Европейската комисия обяви всички двустранни междуправителствени споразумения между България, Сърбия, Унгария, Словения, Хърватска, Австрия и Гърция с Русия относно проекта за незаконни, т.е. нищожни и трябва да се преразгледат.   Това не е изненада. Много хора предупреждаваха, че проектът "Южен поток" е общоевропейски и юрисдикцията е наднационална, т .е. ЕК ще има тежката дума по темата за енергийните отношения между Русия и ЕС. Нещо повече, както става известно ЕК и лично еврокомисарят Йотингер са предупредили отделните страни, че са в нарушение както по сключените между правителствени споразумения, така и по бъдещите. Това експлицитно е направено и пред българското правителство само дни преди да подпише двата протокола с "Газпром", за да не се оправдава с незнание или неясно тълкуване. Но то демонстративно подписа, без да се съобразява с мнението на Европейската комисия.   Външният министър Кристиан Вигенин спешно излетя за Киев, за да замаже гафа и да убеждава своите домакини, че този акт на българското правителство не е против Украйна и забележете - че проектът “Южен поток” не бил насочен срещу нейните интереси!? След като в Европа и в Русия и децата знаят причините, поради които той е иницииран. Именно да заобиколи Украйна и я лиши от транзит на руски природен газ. Съответно от милиардни приходи.   Преди няколко дни президентът на Украйна Виктор Янукович, за да не остави никакви съмнения относно начина, по който "Южен поток" се възприема и се използва при натиска от страна на Русия, предупреди в интервю: ”В същото време, докато ние водим преговори, докато градим общата енергийна политика [с ЕС] и Украйна заема достатъчно сериозно място в европейските планове, в това време се подписва споразумение с пет страни от ЕС за строителство на Южния поток”. Това е пряко нарушение. Днес Украйна има пълното право да направи изявление, че излиза от Третия енергопакет, тъй като не се зачитат интересите на нашата страна. Що за партньори сме?”.   Освен Янукович, Украйна е също и Кличко и етническите българи, които също помагаме да бъдат “заобиколени”.   Очевидно е, че скоро време "Южен поток" няма да се строи. Това беше последната карта от злополучния “Голям шлем” на експрезидента Първанов.   Какво получи България в замяна на фотосесията на премиера Пламен Орешарски с шефа на "Газпром" Алексей Милер и руския енергиен Александър Новак и подписалите нищожни протоколи?   Със сигурност загубихме от и без това ограничения си и намаляващ политически капитал и доверие в нашите съюзници и партньори.   Каква е вероятността в ЕК да си припомнят за закачката на постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, че се надяват България да изиграе ролята на “троянски кон” на Русия в ЕС, с допълнението ” в положителен смисъл”? Според моите скромни разбирания единственият положителен смисъл по операцията “Троянски кон” в древна Троя може да се намери от преподаватели във военни академии като пример за успешна атака срещу обсадена крепост, т.е. в нашия случай срещу ЕС.   Най-накрая стана ли ясно на господа управляващите как бяха “прелъстени и изоставени” както на времето останахме със сметката по затворените малки блокове на АЕЦ "Козлодуй", от които загубихме минимум 9 милиарда евро. И причината не беше в ЕС или Запада, а в загубилата доверие на запад съветско-руска ядрена технология и най-вече в недоверието към българската политическа класа, че може да води независима от Русия политика след толкова години без собствена идентичност като нация и държава.   Въпросът ми е – с какво допринесохте за укрепване на доверието на ЕС и ЕК към България и към лоялността ни – във важни моменти да нямаме друга мисъл освен съюзната солидарност, да умеем да играем “в екип”?   Дали еврокомисарите и правителствата на традиционно подозрителните към България страни членки, които бяха раздразнени от заиграването с Русия и предоставянето на пиар инициативата – включително с нескопосаната церемония по първата заварка на тръбата – в решителен момент на битката за Украйна утре или вдруги ден ще “прелеят” от ентусиазъм и симпатия към нас във важни моменти, когато се решават въпроси като Шенген, бежанци, мигранти, европейски програми, доклади, финансиране на проекти, усилваща енергийната ни сигурност и т.н. Може би ще ни помогнат Милер и Новак?   Уж технически не стоим зле, а все някакви “политически ” критерии не можем да изпълним и все не разбираме.   А ключовата дума е доверие и умение да комуникираш.   С какво допринесохте и за българо-руските отношения – сега се съдим за АЕЦ "Белене", а горчилката и взаимните претенции дълго още хвърлят сянка върху тяхното бъдеще? А трябваше просто да заявим ясно какъв е нашия интерес, какво можем да направим сами и какво зависи от Брюксел за да не надграждаме илюзии върху неясен фундамент от целесъобразност и конюнктура.   Да не говорим за разрушаващото българското общество недоверие и разделение, които подобна политика ражда.   За да не се заблуждавате, че проблемите около "Южен поток" и Украйна ще отминат просто така и ще ни се размине – ще напомня думите на руския заместник министър Анатоли Янковски, който беше и в Будапеща и в Брюксел с едно и също послание – Русия не признава правото на Европейската комисия да налага правила и процедури за газопроводи на територията на Европейския съюз, които стартират извън ЕС, т.е. според Москва са предмет на международно право. И допълни, че междуправителствените споразумения на Русия със страните от "Южен поток" имали преимущество пред общоевропейското законодателство!?!   Не зная колко сте запознати с иносказателността в дипломацията – но това е недвусмислена заявка за остро и агресивно съперничество в непосредствено бъдеще, което събитията в Украйна само ще разгорят още повече. Както се казва : “Навлизаме в турбулентна зона. Затегнете коланите!”.   Има провали, които българското общество или поне част от него може да прости – живеем в трудни времена и дори добри намерения могат да затънат в калта на непрогнозируемата конюнктура. Но външната политика и енергийната сигурност са много висок общ приоритет на Европейския съюз и съзнателната или още по-лошо неосъзнатата игра срещу ЕС може да коства много на България.   Няма значение какви са причините – незнание, неумение, корист или нерешителност. Тъй като сте мое правителство и мои министри, го смятам и за лична неудача.   Не бе трудно да бяхте направили предварителни риск анализи и планирате как да ги управлявате, да огледате ситуацията от различни страни, да изчислите прецизно и най-вече с помощта на независими анализатори щетите и ползите. Правилата и процедурите са най-добрата гаранция срещу грешки. Не е трудно да се стремите да изградите вътрешно политически и обществен консенсус въз основа на открита, а не задкулисна политика. Защото задкулисието, освен всичките си недъзи, ражда неефективни и непрофесионални решения, защото винаги отсъстват контра тезата и балансът на интереси.   Бурите в енергетиката тепърва предстоят и Вие правите решението на и без това трудните проблеми още по-трудно.   * Коментарът на автора, който е икономически и енергиен анализатор и бивш посланик на България в Русия, е публикуван в блога му. Редакцията и заглавието са на Mediapool

Липса на медикаменти за хемодиализа в старозагорската болница обрича пациенти

Липса на медикаменти за хемодиализа в старозагорската болница „Проф. Стоян Киркович” застрашава здравето и живота на болните. За това сигнализираха пред Дарик пациенти, пожелали да останат в анонимност. От тях разбираме, че в лечебното заведение няма спринцовки, памук и филтри, а днес един от местните специалисти е ходил до казанлъшка болница, за да заеме филтри за извършване на животоспасяващата процедура. Причината за така създалата се ситуация, според пациентите, се състои в това, че болницата е с 22 млн. лева дългове и е изправена пред фали...

Над 100 килограма риба готви Ути

Над 100 кг риба на площада пред общината в Стара Загора готви Ути Бъчваров. Най-големият екземпляр тази година е 40-килограмов толстолоб хванат в язовир стопанисван от Георги Балев. Кулинарният празник посветен на Никулден ще бъде отбелязан подобаващо с 2 500 безплатни порции вкусен рибен курбан, приготвен в най-големия казан у нас с вместимост 700 л. Той ще бъде раздаден, след като бъде осветен от свещеници от старозагорския храм „Св. Николай". Голямото готвене в центъра на вселената - Стара Загора започва, обяви точно в 15.30 ч. известният к...

Първанов: Демографската политика е най-значимата тема за успеха на българската нация

Демографската криза е проблем на националната сигурност, а демографската политика е най-значимата тема за успеха на българската нация. Това каза по време на форум в Перник на тема „Проблемите на демографската политика като важен фактор за устойчивото развитие на България” президентът (2002-2012) Георги Първанов. По темата е необходимо провеждането на сериозен дебат, какъвто направихме през 2006 г., допълни Първанов, като отбеляза инициираната тогава Стратегия за демографско развитие на страната. Според него причина за тежкия демографски проблем...

Крокодила отново бе задържан минути след пускането му от ареста

Минути след като Софийският градски съд пусна от ареста Емил Милев, по прякор Крокодила, специализираната прокуратурата го задържа за 72 часа като част от групата "Килърите 2". Това информира БНР.

Милев беше арестуван в края на ноември след четиригодишно издирване. Милев е търсен по няколко дела, но твърди, че е живял през цялото време със семей Минути след като Софийският градски съд пусна от ареста Емил Милев, по прякор Крокодила, специализираната прокуратурата го задържа за 72 часа като част от групата "Килърите 2". Това информира БНР. Милев беше арестуван в края на ноември след четиригодишно издирване. Милев е търсен по няколко дела, но твърди, че е живял през цялото време със семей

Тимошенко спря да гладува

Излежаващата присъда украинска опозиционна лидерка Юлия Тимошенко приключи гладната си стачка, която обяви преди 12 дни, за да накара президента Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

Крокодила беше задържан отново след пускането му от ареста

Минути след като Софийският градски съд пусна от ареста Емил Милев, по прякор Крокодила, специализираната прокуратурата го задържа за 72 часа като част от групата Минути след като Софийският градски съд пусна от ареста Емил Милев, по прякор Крокодила, специализираната прокуратурата го задържа за 72 часа като част от групата "Килърите 2". Това информира БНР. Милев беше арестуван в края на ноември след четиригодишно издирване. Милев е търсен по няколко дела, но твърди, че е живял през цялото време със семей

Българите все още пушат много, установи проучване

Разпространението на тютюнопушенето в България остава на много високо ниво, което задължава държавата да увеличи усилията си за намаляване на този рисков фактор. Това е един от основните изводи от ново проучване на „Ноема” и Центъра за изследване на демокрацията, съобщи Нова телевизия.

Осем МВР-ейски съвета за бурния 8-ми декември

Около големите заведения в курортите ще е пълно с полицаи

    


Най-важните новини от деня, петък, 6 декември

Одобриха общата рамка на Бюджет 2014 г. След три дни дебати в Народното събрание (НС) депутатите одобриха на второ четене общата рамка на...

"Сексът и градът" става трилогия?

/КРОСС/ Актрисата Кристин Дейвис, която изпълнява ролята на Шарлот Йорк в телевизионния сериал "Сексът и градът", смята, че едноименният филм може да стане трилогия."Не мисля, че това е неосъществима мечта, поне тази възможност се обсъжда. Би било хубаво, ако се появи и трета част", каза 48-годишната актриса пред списание Haute Living.Въпреки това, Сара Джесика Паркър (Кари Брадшоу) , Ким Катрал (Саманта Джоунс) и Синтия Никсън (Миранда Хобс) не са твърде заинтересовани от снимките на третата част на филма. Кристин Дейвис обаче шеговито обеща да повлияе върху решението на бившите си колежки. Игралният филм за приключенията на четирите приятелки в големия Ню Йорк излезе през 2008 година. Втората му част се появи две години по-късно. През януари 2013 г. се състоя премиерата на филма "Дневниците на Кари", заснет по мотиви на романа-предистория на Кандис Бушнел.

Ранджелович уреден с нова работна виза за Локо Сф

Сърбинът Марко Ранджелович бе уреден с нова работна виза за България и ще може да бъде вписан в групата на железничарите за утрешното гостуване на Берое. Футболистът отсъства по тази причина в предните две срещи. Йованович също се завръща в групата, след като за мача с Локо Пд беше наказан и наред с травмата на Бранеков, отвори голяма дупка в отбраната. С травма от мача с пловдивчани е още вратарят Валентин Галев, макар че няма счупване на носа, каквито бяха опасенията. Администраторът- именик днес Николай Янкулов почерпи отбора още преди замин...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване