Ще има диференцирана ставка на таксата върху ВЕИ

София /КРОСС/ Производителите на електроенергия ще бъдат обложени с такса. Това съобщи депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев, който е член на енергийната комисия в парламента. Ще има диференцирана ставка на таксата върху ВЕИ. В преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2014 г. депутатите приеха промяна в Закон за енергията от възобновяеми източници, където заложиха такса от 20% върху производителите на ток от слънчева и вятърна енергия. „В момента се работи по този проблем, предполагам, че в понеделник вече ще имаме яснота. Ще бъде диференцирана ставката. Идеята е, че ще бъдат обложени всички производители в системата, за да има справедливост, но ще бъдат обложени с различни по размер такси като процент от приходите, съобразно тежестта, която представляват за обществото и за системата. Ще има диференциация и за самите слънчеви централи. Ще бъдат диференцирани според определени критерии, които още се обсъждат", обясни Куюмджиев.

Apple е най-предпочитаната технологична марка по време на празниците

/КРОСС/Според изследване на Park Associates, цитирано от BGR, Apple е най-предпочитаната марка в широка гама от категории. Продуктите на американската компанията са най-харесвани при таблетите, лаптопите, смартфоните, домашните рутери, MP3 плейърите и стрийминг устройствата. За пръв път в своята история Apple успява да измести Dell от първото място в класацията за най-желан бранд за настолни компютри. Остава да видим дали тези предпочитания се отразяват и в продажбите на американската компания. Едно обаче е ясно - Apple определено е марката, която идва на ум на повечето технологични потребители по време на празниците.

Пазарът в Азия изстреля глобалните цени на имотите към нови върхове

Докато Азия отчаяно се опитва да се справи с бума в цените на имотите, явлението изстреля световните цени на жилищата към нови върхове, предаде...

Мартина Вачкова сяда на шпагат, облечена като елф

Години наред, като наближи Коледа, Мартина Вачкова надява зелен костюм, слага островърха шапка с червен помпон и се развихря в коледен танц заедно с майка си Силвия и дъщеря си Рада. Трите скачат по бюра и се премятат неуморно през глава, изпълнявайки всевъзможни акробатични номера.Уловката е там, че всъщност не точно те правят ... Години наред, като наближи Коледа, Мартина Вачкова надява зелен костюм, слага островърха шапка с червен помпон и се развихря в коледен танц заедно с майка си Силвия и дъщеря си Рада. Трите скачат по бюра и се премятат неуморно през глава, изпълнявайки всевъзможни акробатични номера.Уловката е там, че всъщност не точно те правят ...

Божидар Данев пред „Фрог нюз”: Преживеем ли зимата, икономиката ни има шанс

Моята прогноза е, че ако преживеем успешно зимата на 2014 г., нещата биха могли постепенно да се възстановят. Икономиката ни има шансове да потегли нагоре и да постигне поносими ръстове в своето развитие. Това коментира пред „Фрог нюз” изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) и член на Икономическия и социален съвет (ИСС) Божидар Данев.

Карането на ски прави хората щастливи

/КРОСС/ Корейски учени потвърдиха официално заключението, до което рано или късно стига почти всеки фен на ските, а именно, че този спорт прави хората щастливи. Според тях, карането на ски и сноуборд се отразява положително върху настроението и влияе добре на здравето, съобщава Travel.Учените са анкетирали няколко стотин туристи на три големи ски курорти в Южна Корея. Те са оценявали нивото им на щастие и удовлетворение според различни параметри, отбелязвайки настроенията им преди и след карането. Анкетираните са прекарали в планината средно по 4-4.5 дни, като 90% от тях посещават планината по пет пъти за един сезон. От данните става ясно, че скиорите получават по-голямо удоволствие от зимната почивка, отколкото сноубордистите. Ръководителят на проекта е категоричен, че дори едно пътуване до планината може да окаже положителен ефект върху човека.

Случайност убила миньорите в Ораново?

Няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд при трагедията в рудник „Ораново” от юли т.г., при която загинаха четирима миньори, пише в изготвената експертиза по случая. Прокуратурата в Благоевград обаче продължава разследването.

БСК: Рестартът на "Белене" - неоснователен

КРОСС/БСК смята, че рестарт на проекта „Белене" би бил необоснован, защото централата не е част от дългосрочна икономическа и енергийна стратегия, а и под въпрос в момента е необходимостта за изграждане на нови мощности за задоволяване на вътрешното потребление, съобщи "Труд".

Иво Ангелов и Назарян са №1 в борбата

На специална церемония БФБорба награди своите призьори за отиващата си 2013 година. Напълно заслужено №1 в най-успелия български спорт са Световният и европейски шампион Иво Ангелов и неговия личен треньор Армен Назарян.

Започват масови проверки на хранителните стоки до Ивановден

От Никулден до Ивановден започва кампания „24/30” за масови проверки в търговската мрежа на хранителните стоки на Българската агенция по безопасност на храните. Това обяви директорът на агенцията проф. Пламен Моллов. Инспекторите и екипите на горещият телефон 0 700 122 99 ще работят 24 часа в рамките на 30 дни. Контролът ще се осъществява от специални екипи на агенцията и дежурни инспектори, които да отговарят на сигнали.Българската агенция по безопасност на храните ще извършва висок контрол на качеството на храните и търговските обекти от Нику...

„Бургас танцува“ от понеделник до петък

24 танцови състава от общините Бургас, Поморие и Средец ще се включат  в  тазгодишното издание на „Бургас танцува”, което ще се проведе от 9 до 13 декември.

Фестивалът  по традиция се провежда в средата на месец декември в рамките на пет дни пред сградата на Община Бургас, като всяка вечер е посветена на различен стил.

Събитието събира на едно място както професионални, така и аматьорски състави, обединени от любовта си към танца.

Единствен по рода си в България, фестивалът се радва на огромен интерес.

През първите си две издания във фестивала са се включили над 700 участници от 60 школи от общините Бургас, Поморие, Средец и Малко Търново.

Събитията са с начален час 18:00 часа пред Община Бургас, а при лоши метеорологични условия ще се провеждат в Дома на НХК с вход свободен.

Организатор на фестивала е Община Бургас.

Бургас Танцува 2013

Български народни танци – Понеделник /09.12./

1. Детски фолклорен танцов ансамбъл „Радост“ към Общински детски комплекс гр. Бургас
2. ДЮТА „Искрици“ гр. Средец
3. Фолклорно студио „Прибой“
4. ДТС „Страшимировче“ при Основно училище „Антон Страшимиров“
5. Танцов състав при ГПНЕ „Зорница“ и ДТА „Звездички“ към ОУ „Св. Климент Охридски“
6. Танцов клуб „Чайка“ Поморие и Танцов клуб „Чайка“ Бургас

Хип – хоп и брейк танци – Вторник /10.12./

1. Secret G
2. Танцово Студио 29
3. Танцова школа „D & G”
4. Бляк Стайл Дюн

Латино, спортни, американски, салса и танго танци – Сряда /11.12./

1. Клуб за спортни танци „Бургас 75“
2. Танцово Студио 29
3. Бургаско танго общество Зумба и модерен балет – Четвъртък /12.12./
1. Танцова школа „Estrella”
2. Танцова школа „Крис“
3. Клуб „Зумба – Щери“
4. Танцов клуб „Фрея“
5. Танцова школа „D & G”
6. Бляк Стайл Дюн
7. Студио за танци и йога „Сътворение“

Български народни танци – Петък /13.12./

1. Танцов клуб „Миладина“
2. Фолклорен ансамбъл „Трите пъти“
3. Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“
4. Детски фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ към ДНА гр. Бургас
5. Студио за народни танци „Георгиев“
6. Клуб по български народни танци „Чанове“

 

Наемни полицаи роботи ще борят престъпността през 2015 г.

Калифорнийската компания Knightcope е разработила робот, който да се бори с престъпленията и да осигурява обществена сигурност, предават от CNET.
Моделът се нарича К5, на височина е около метър и половина, тежи 136 килограма и ще се таксува само 6.25 долара на час. Част от обурудването на робота включва камери за нощно виждане, термално зрение Калифорнийската компания Knightcope е разработила робот, който да се бори с престъпленията и да осигурява обществена сигурност, предават от CNET. Моделът се нарича К5, на височина е около метър и половина, тежи 136 килограма и ще се таксува само 6.25 долара на час. Част от обурудването на робота включва камери за нощно виждане, термално зрение

Коледното пазаруване задействало древни инстинкти

Големите тълпи отключвали желанието при опасност да нападнеш или да бягаш, казва психолог

Тимошенко сложи край на гладната си стачка


Намиращата се в затвора Юлия Тимошенко приключи гладната стачка, която обяви преди 12 дена, съобщи "Ройтерс", цитирайки нейната дъщеря Евгения.

Бившият премиер Тимошенко излежава в затвора седемгодишна присъда за злоупотреба с власт. Опозицията разглежда случая като политическо отмъщение.

Тя обяви гладна стачка в подкрепа на опозиционните протести срещу решението на украинското правителство да се откаже от споразумението за асоцииране и свободна търговия с Европейския...

С биткойн вече се купуват и автомобили

Виртуалната валута биткойн (Bitcoin) печели все по-голяма популярност сред компаниите. Досега познатите методи за разплащане отстъпват пред...

ВАС критикува практиката да се водят дела срещу "анонимни" магистрати

Върховният административен съд (ВАС) е постановил решение, което по същество атакува порочната практика на прокуратурата да води разследвания срещу "анонимни" магистрати, които впоследствие се използват срещу тях, независимо дали стигат до съдебна фаза или не. Тричленен състав на ВАС е отменил решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 18 юли, с което апелативният прокурор на Бургас Емил Христов бе отстранен от поста и като редови прокурор, съобщи специализираният сайт "Съдебни репортажи". Предложението за отстраняването на Христов бе на главния прокурор Сотир Цацаров, а мотивът – висящи досъдебни производства срещу него. Казусът започна, след като в медиите контролирано изтекоха разговори между висши магистрати (сред тях и членът на ВСС Ситнилски, окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев и прокурорът Христов), които част от членовете на ВСС разчетоха като лобиране при избора на бившия заместник-главен прокурор Камен Ситнилски за член на ВСС. Христов бе отстранен по реда на чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт, според който, ВСС може да отстрани от длъжност магистрат, срещу когото е образувано досъдебно производство, но не е привлечен като обвиняем. За целта кадровият орган на съдебната власт се позова на копие от постановлението на наблюдаващия прокурор от 16 юли (ден преди главният прокурор да внесе предложението си във ВСС за отстраняване на Христов), с което две разследвания – за престъпление по служба срещу Емил Христов, и за лично укривателство срещу неизвестен извършител, са обединени с цел процесуална икономия, пише изданието. От решението на ВАС става ясно, всъщност, че първоначално делото за лично укривателство срещу неизвестен извършител е отделено от това срещу Христов, а впоследствие двете отново са обединени, непосредствено преди ВСС да се занимае с отстраняването на прокурора. Тази прокурорска еквилибристика изглежда като спомагателно средство с една цел – да подпомогне аргументите за отстраняването на апелативния прокурор от ВСС в определен момент, пише "Съдебни репортажи". Именно тези факти са подробно обсъдени в решението на тричленния състав на ВАС с председател и докладчик по делото Александър Еленков и членове Георги Георгиев и Анелия Ананиева. Решението е засекретено, тъй като съдът е направил това, което ВСС не е, и е изискал и приложил по делото висящите досъдебни производства, в които се съдържа класифицирана информация. Още от определението на съда, с което беше допуснато събирането на доказателствата, обаче става ясно, че ВАС далеч няма да се ограничи да разглежда изтъкнатите оплаквания в жалбата, а ще се задълбочи да изследва принципния въпрос за независимостта на магистратите по отношение на заведени срещу тях наказателни производства, по които те нямат никакви средства за защита, защото не са обвиняеми, но които могат да ги държат в несигурност години наред, като срокът на разследването бъде удължаван до изтичане на давността. "Такъв магистрат очевидно е уязвим и неговите професионални решения лесно могат да бъдат манипулирани от хора, имащи някаква власт (процесуална или друга, например нерегламентирана) върху бързината на разследването. Несъмнено срещу всеки магистрат може да бъде образувано наказателно производство, срокът на разследването по което да бъде безкрайно удължаван", пише съдия Еленков в определението си. Самото решение на ВАС, с което отстраняването на Христов като редови прокурор е отменено, следва точно тази логика на размишления. Според върховните съдии при произнасяне по подобни казуси ВСС е длъжен да проверява обосноваността на разследването срещу един магистрат, а не да обяснява бездействието си с независимостта на разследващите органи. Като не е изпълнил това си задължение кадровият орган на съдебната власт е нарушил процесуалните правила, тъй като не е отговорил на няколко съществени въпроса за решаването на случая, приема ВАС. Такъв, например, е въпросът, откъде съветът вади извод, че второто досъдебно производство (за лично укривателство) има отношение точно към Емил Христов. Или с други думи – ако прокуратурата бе убедена, че именно Емил Христов е извършил престъпление по този член от Наказателния кодекс, защо не е обозначила изводите си, като конкретизира престъплението по този текст и образува делото срещу самия магистрат, съобщава още "Съдебни репортажи". Съдът засяга и друг аспект на проблема – как на практика ВСС защитава независимостта на съдебната власт. ВАС го прави дипломатично, но достатъчно категорично. Тръгва от констатацията за "усилено разпространение" на информация в медиите и форумите на електронните издания, че Христов е корумпиран прокурор, "опънал чадър над мафията" в региона на Бургас. Липсата на краен резултат по разследването срещу апелативния прокурор на Бургас, чиято позиция, не е маловажна (достатъчно е само да се спомене, че Апелативната прокуратура отговаря за престъпленията на две граници), създава недоверие към него и актовете му. А дейността му като апелативен прокурор е безсмислена, ако не вдъхва доверие, мотивират се върховните съдии. Съдът е категоричен, че независимо дали позорната информация е вярна, вредите за авторитета на съдебната власт вече са нанесени. Ако информацията за Христов е достоверна и доказана, то той няма място в съдебната система, отбелязва съдът. Но ако не е, то не само репутацията на конкретния магистрат е засегната, а е уронен и престижът на цялата съдебна власт, "чийто състав и организация се определят и управлението на дейността й се осъществява от ВСС". Така съдът на практика припомня на ВСС, че е органът, който според Закона за съдебната власт е длъжен да защитава независимостта на съдебната власт, от което пък следва, че бавните разследвания на прокуратурата срещу магистрати, които не са привлечени като обвиняеми, са служебен проблем на съдебните кадровици. Затова и още в определението, с което допусна събирането на доказателствата, ВАС изрично посочи, че разследванията срещу магистрати трябва да приключват бързо с категоричен резултат, защото в противен случай те могат да бъдат държани в зависимост. Решението на Върховния административен съд обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав. Ще има още един ефект, ако решението влезе в сила или поне би следвало да има, ако прокуратурата не саботира принципа на правовата държава, да се съобразява с актовете на съда. Главният прокурор вече не би могъл да отказва достъп на членовете на ВСС до делата срещу магистрати, както направи по скандала с бившия градски прокурор Николай Кокинов и след това с отказа си да даде информация за висящите разследвания срещу съдии и прокурори, обобщава сайтът "Съдебни репортажи".

Осъдиха на 30 години жесток убиец в Пловдив

Пловдивският окръжен съд осъди 39-годишния Цанко Лазаров на 30-години затвор при първоначален строг режим.Той бе признат за виновен в жестокото убийство на масажистката Василка Милева, извършено миналото лято при местността „Свети Илия“ в община Неделино. Убиецът и бъдещата му жертва се запознали още през март 2012-та, Жената предлагала специални масажи на клиентите си, които наричала "ръчно освобождаване". Василка Милева извършвала и превози с личния си автомобил срещу заплащане. Лазаров често посещавал Милева за масажи, двамата се сближили и...

„Храните под контрол 24/30"

/КРОСС/ Началото на кампания за контрол на качеството на храните в магазините и обектите за обществено хранене под надслов „Храните под контрол 24/30" обяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов. В рамките на 30 дни, от Никулден до Ивановден, специални екипи на агенцията  ще осъществяват засилен контрол чрез извънредни комплексни проверки на предприятия за производство и търговия с храни, складове за търговия на едро с храни, хотели и заведения за обществено хранене, обекти за търговия с  храни на дребно и пазари и борси на територията на съответните области в страната.  Предмет на извънредните мерки ще бъде регистрацията на обектите, съответствието на сградния фонд и оборудването с действащото законодателство, процедурите по самоконтрол на оператора (НАССР), документите за произход и качество на храните, сроковете и условията на съхранение на храните и етикетирането им. 50 хиляди регистрирани потребители, повече от 10 хиляди аптеки, 11 хиляди обекта за преработка и производство на фуражи са само част от обектите на контрол, каза Моллов.  Качеството на храните е генерален проблем. Ще направим необходимото за повишаване ефективността на контрола в тази област, увери проф. Моллов. Установяването на недобри практики трябва да излезе от кампанийния модел и да се превърне в системно усилие и ангажимент на агенцията, добави той

Трябват бързи мерки за подновяване на плащанията от ЕС

Златанова: В противен случай бюджетът ще бъде подложен на натиск

    


Рокада на върха в Агенцията по заетостта

Новият директор Асен Ангелов е доктор по икономика от Стопанската академия в Свищов

    


Прокуратурата е знаела за разследване срещу Георги Марков от 2009г.


Прокуратурата е била сеизрана още през 2009 г.  за доскорошния депутат от ГЕРБ Геогрги Марков и още оттогава в държавното обвинение е имало разследване срещу негови фирми.  Това става известно от постановление на Районната прокуратура в Свищов с което "Дневник" разполага.

От него разбираме, че през 2009 г. във Върховната касационна прокуратура постъпва сигнал за данъчни и финансови престъпления. Той е препратен до районната прокуратура в Свищов, която стига до извода, че материалите...

Ицо Йовов: Лудогорец диктува модата, но Левски е много по-сериозен като клуб

Спортният директор на Левски Христо Йовов говори пред Гонг преди утрешната среща на „сините“ срещу първенеца Лудогорец. „Очакванията ми могат да бъдат само едни. Левски трябва да изиграе добър мач, както прави в последно време срещу, така наречените, водещи отбори в България. Става дума за по-силните отбори в нашето първенство. Знаем и разбираме, че отборът на Лудогорец е тимът, който диктува модата в българския футбол. Не би трябвало да има страх сред нашите футболисти, не знам, дали е възможно да има подобно нещо. Футболистите на Левски знаят...

Асен Гагаузов влиза във фирмата за газовата връзка с Гърция

Бившият регионален министър от кабинета "Станишев" Асен Гагаузов влиза в управата на фирмата "Ай Си Джи Би", която ще изгражда и експлоатира междусистемната газова връзка на България и Гърция, а друг член на борда на това дружество ще работи едновлеменно и в "Южен поток България". Това сочат данни от Търговския регистър, цитирани от електронното издание publics.bg.   Гагаузов заема поста на Боян Боен, шеф на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който е съакционер в дружеството поравно с италиано-гръцката "Ай Джи Ай Посейдон" Боян Боев. За подготвяната смяна се говори от седмици в бранша, а месеци по-рано слухът бе, че Гагаузов ще става шеф на "Булгартрансгаз", но Кирил Темелков успява да се задържи начело на газовия оператор.   Така Гагаузов става вторият министър от кабинета на Сергей Станишев, който започва работа в енергийна компания, след като Румен Овчаров представлява държавните интереси в "Лукойл Нефтохим"   Останалите представители на България в "Ай Си Джи Би" остават Ина Лазарова, Иван Йончев и Ваньо Христов, който междувременно пък влиза в управата на "Южен поток България", което ще строи и експлоатира едноименния газопровод на наша територия.   Решението за смяната на назначения преди дни за шеф на НЕК Йордан Желев с Ваньо Христов в "Южен поток България" е взета от акционерите БЕХ и "Газпром" на 3 декември.   Любопитна подробност е, че при назначението на Желев в НЕК на мястото на Владимир Инков министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обясни, че Инков е свършил много добра работа в електрическата компания и затова ще се заеме с проекта "Южен поток". Инков обаче все още не присъства след членовете на борда на дружеството за газопровода.

Volvo лансира уникален проект за автономно шофиране

Компанията анонсира старт на “Drive me” - програма за Автономно шофиране, разработена в партньорство с Министерството на транспорта в Швеция. Съгласно договора по улиците на Гьотеборг вече се движат 100 Volvo автомобила, които се управляват самостоятелно, докато шофьорът върши собствени бизнес дела. Този единствен в историята експеримент автоматично превръща шведския бранд в номер 1 по отношение технологиите за мобилност. Автономните автомобили ще се движат средно с 50 км/ч по специално избрани пътни артерии в Гьотеборг, които включват градски трафик и четирилентови пътни платна, позволяващи по-голямо ускорение. Целта е да се анализира поведението на автомобилите при различни условия на шофиране. Едни от най-важните въпроси, на които Volvo ще очаква отговор са: Каква ...

На 8-ми декември ще има денонощен градски транспорт

През нощта на Студентския празник ще се движат автобусни линии 94, 280 и метрото, съобщиха от Столична община. За времето между 24.00 часа на 08.12.2013 г. до 05.00 часа на 09.12.2013 г. "Център за градска мобилност" ЕАД ще осигури нощно движение по автобусни линии №№ 94 и 280. За същото време "Метрополитен" ЕАД ще осигури нощно движение на метровлаковете.

Петър Чобанов пожела на студентите да стоят настрана от най-калната част на политиката

Финансовият министър Петър Чобанов призова студентите да стоят "по-настрани от политиката". Това пожелание той отправи по случай предстоящия студентски празник Осми декември. Изказването си министърът направи в петък от парламентарната трибуна по време на обсъждането на бюджета за идната година. "Ще кажа нещо с риск да бъде окупирана утрешната ми лекция. Имам утре лекция, ще мога да ги поздравя и утре, тъй като няма нужда да напомням, че сме най-академичното правителство. Нямаме проблеми да общуваме със студентите, те сами ни търсят да общуват с нас. Много сме дали, ще продължаваме и да даваме на студентите. Водим си лекциите и ще продължаваме. Нека стоят по-настрани от политиката, особено когато са замесени в най-калната част от нея", заяви министърът. Депутатите от ГЕРБ също поздравиха всички български студенти в декларация по случай студентския празник. В нея те не пропуснаха да обвинят управляващите, че "малтретират, обиждат и игнорират най-будната част от обществото". От БСП отговориха, че управлението на ГЕРБ системно е унижавало българското образование. ДПС се похвали, че има най-голямата младежка организация в Европа с над 3000 студенти, а депутатът Йордан Цонев изрецитира част от студентския химн.

Пореден водач загинал при катастрофа

67 годишен мъж е заинал при катастрофа станала късно снощи, на главен път Е-79 - от гр.Монтана в посока с.Ружинци. Челно са се ударили лек автомобил „Форд”, управляван от Д.Л./67г./ гр.Белоградчик и специален автомобил – хладилник „Ивеко”, управляван от Н.Б./56г./ от гр.Пловдив. Леката кола внезапно променила посоката си на движение, навлязла в несрещната лента и се блъснала с товарния автомобил. На място е загинал водачът на „Форд”-а. Трупът е транспо...

САЩ с най-ниска безработица за последните пет години

Безработицата в САЩ е спаднала до 7% през ноември, което е най-ниската стойност за последните 5 години. Най-голямата икономика в света е добавила 203...

Украйна и България показват силата на европейския модел

България и Украйна показват силата на европейския модел, пише в анализ за белгийското онлайн издание "ИЮ Обзървър" директорът на Европейския съвет за външни отношения в България Димитър Бечев. Авторът използва протестите в България и Украйна, за да обоснове тезата, че историята за това как ЕС е сложил край на опустошителните войни в Европа няма същата сила сред младото поколение, както сред възрастните хора, които все още си спомнят Европа преди 1945 година. "ЕС отчаяно се нуждае от основание, което да оправдае съществуването му", се отбелязва ...

Страшната буря Ксавер сее смърт

147 хиляди домакинства в страната са без ток, след като вятърът събори покриви и дървета и прекъсна електропроводи. В прибалтийския северен район на страната скоростта на вятъра достига 37,5 метра в секунда. Много летища, включително и във Варшава, срещат проблеми и се налага отмяната на повечето полети. 147 хиляди домакинства в страната са без ток, след като вятърът събори покриви и дървета и прекъсна електропроводи. В прибалтийския северен район на страната скоростта на вятъра достига 37,5 метра в секунда. Много летища, включително и във Варшава, срещат проблеми и се налага отмяната на повечето полети.

Шоуто Big Brother All Stars се превръща в мюзикъл

Тази вечер къщата на  Big Brother All Stars 2013 ще се превърне в истински мюзикъл. В новата си седмична мисия съквартирантите ще трябва да общуват помежду си само чрез пеене, съобщават от шоуто. 

Телевизионната къща ще бъде огласена от всевъзможни песни и звуци, които находчивите участници ще използват, за да изразят себе си... Тази вечер къщата на Big Brother All Stars 2013 ще се превърне в истински мюзикъл. В новата си седмична мисия съквартирантите ще трябва да общуват помежду си само чрез пеене, съобщават от шоуто. Телевизионната къща ще бъде огласена от всевъзможни песни и звуци, които находчивите участници ще използват, за да изразят себе си...

Шоуто Big Brother All Stars се превръща в мюзикъл

Тази вечер къщата на  Big Brother All Stars 2013 ще се превърне в истински мюзикъл. В новата си седмична мисия съквартирантите ще трябва да общуват помежду си само чрез пеене, съобщават от шоуто. 

Телевизионната къща ще бъде огласена от всевъзможни песни и звуци, които находчивите участници ще използват, за да изразят себе си... Тази вечер къщата на Big Brother All Stars 2013 ще се превърне в истински мюзикъл. В новата си седмична мисия съквартирантите ще трябва да общуват помежду си само чрез пеене, съобщават от шоуто. Телевизионната къща ще бъде огласена от всевъзможни песни и звуци, които находчивите участници ще използват, за да изразят себе си...

Доклад: Няма преки нарушения на безопасните условия на труд при трагедията в „Ораново

Няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд при трагедията в рудник „Ораново" от юли т.г., при която загинаха четирима миньори. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Това сочи публикуваният експертен доклад от специалисти, изготвен по поръчка на Окръж Няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд при трагедията в рудник „Ораново" от юли т.г., при която загинаха четирима миньори. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Това сочи публикуваният експертен доклад от специалисти, изготвен по поръчка на Окръж

Гражданското участие във властта е нещо като Съвета за правата човека при Тодор Живков

Гражданско участие в управлението по принцип би трябвало да има за цел генерирането на политики и упражняване на контрол над изпълнителната и законодателната власт. Правителството работи с 86 обществени съвета, като мненията в тези органи невинаги са еднозначни, но кабинетът се вслушва в гласа на обществото и превръща разумните искания в закони, каза наскоро вицепремиерът Даниела Бобева. Мнението на читателите на Mediapool за качеството на сегашните практики на гражданско участие в управлението обаче е почти еднозначно отрицателно. Съветите се превръщат в арена за самоизява на спорни експерти и неподготвени хора, чиито предложения често са абсурдни. Меdiapool представя без редакторски корекции някои от оценките на читателите си. "Съветите може да станат 186, но ако се безмозъчни като всичко останало, все тая." "Нещо множко ми се видат. А освен това са и напълно излишни." "Правителството не може да намери 5 нормални човека за да си попълни "специалистите". Как ли е намерило хора за 86 съвета. И да сте чули да "работи" с тях? Може ли някой да изброи поне 10 такива съвета?" "Общественият съвет при Вигенин е нещо подобно на Съвета за правата човека при Тодор Живков! БСП си е бързо преименувано БКП и знаем какви бяха съветите по онова време. Вигенин си е отроче на КГБ! Какви са му родителите и къде работят или са работили. Той е министър на външните работи, не може да има скрито покрито. Приказките за кръстоносците са за червените бабички!" "Всички граждански организации (на пенсионерите, на жените, на майките, синдикатите и т. н.) са на комунистите." "Сякаш имаме някакви експерти. Същите корумпирани престъпници!" "Очевидно цялата пара отива в свирката. Тези обществени съвети са загуба на време и място за празни и нищо и за никого незначещи изказвания." "Като цяло дискусията беше крайно необходима и мина много добре като изключим няколко меко казано "странни" мнения от странни хора. Идеята да се качи дискусията на сайта на президенството е прекрасна. Много от изказванията и предложенията наистина показаха реално илизане от тоталната криза в съдебната система. Не съм привърженик на Плевнелиев, но го поздравявам за инициативността му по този въпрос и разискванията за съдебната система трябва да продължат в още десетки подобни форуми." "Събрали се маса откачалки да се надумвам на патриотарство, защото тяхната партия на военните пенсионери дойде на власт и ще ги чуе поне докато от Европа будалеят да им дават още пари ... докато грубата реалност е че България е държавата с най-отчайваща демография в Европа и може би в света, тоест границата трябва да се отвори широко и не само да приемаме бежанци, ами и веднага да им раздаваме паспорти, ако пожелят зер някакви по жизнени и борбени хора с бъдеще да остане в тая опростачваща се, чалгализираща се и циганизираща се мрънкалница без бъдеще ... поне на тая част, която са християни веднага паспорти! Откачен, прост, безморален, злобен и завистлив народ, който се самоунищожава." "Само по себе си съществуването на обществен съвет към военното министерство е абсурд и пародия и той с пълни сили се старае да го покаже". "Добре е да има такъв съвет, но в правилника трябва да са посочени критериите за членство. Иначе всеки, на когото е отказано, може да се жалва за дискриминационно отношение. Прави впечатление, че сегашните членове са от "правилни", само ляво- и източно-ориентирани НПО. Освен това, какво може да означава, че този съвет е "независим". Този етикет е излишен. Освен ако нямат предвид, че от него нищо не се очаква да зависи." "Обществени съвети=отрядници=квартални ОФ организации=другарски съд и още подобни прелести от социализма. Много удобна форма на размиване на политическата отговорност на управляващите, които за това са избрани." "Цялата власт на гражданите. Този филм вече сме го гледали. Още Ленин го издигна - "вся власт советом" - и резултата го видяхме всички. Те гражданите не мислят кого избират на избори, пък после се чудят защо вървим от зле на по-зле." "А според мене, докато българското средно образование произвежда неграмотни граждани, тази държава няма да се оправи. Грамотността не се измерва само с граматиката, разбира се." "Две са основните умения на грамотния гражданин: да намира качествени източници на информация и още - качествено да я обработва." "Демокрацията е процедура. Неработеща е процедурата, при която една Мая Манолова (тя впрочем ми е симпатична) да обсъжда идеите на гражданството." "Необходимо е всички партии с влияние (не само парламентарно представените) да излъчат контактни групи, към които гражданството да се отнася с идеите си. Обсъжданията да стават на открити форуми." "За съжаление съвременната демокрация не е панацея за проблемите в обществото. Старата максима, че битието определя съзнанието, действа в пълната си мощ и нищо друго ново не е измислено от горните две съждения." "Кой вярва на този граждански контрол? Кой влиза в него? Нали са си подбрали удобни комунистически подлоги. Тия граждански истории ги измислиха, за да заблуждават баба Пена от село. Трябва бързо да ги изритаме, за да се оправи държавата." "Обществени съвети без Петното? Защо правят обществени съвети зад гърба му и докато той преговаря с правителството?" "Обществени съвети - пълна пародия!" _______________ Този документ е препечатан с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Зевса - една легенда се завръща в килиите

Непоправимият апаш Христо Илиев-Големия Зевс отново напомни за себе си, след като бе арестуван за хулиганство и заплахи за убийство към седем души. И докато е зад решетките в Шумен, 46-годишният мъж отново бръкна в торбата с номерата си - реши да се жени. Иска да вдига сватба с Ива, от която има дете, научи “Труд”. Преди 11 години той отново Непоправимият апаш Христо Илиев-Големия Зевс отново напомни за себе си, след като бе арестуван за хулиганство и заплахи за убийство към седем души. И докато е зад решетките в Шумен, 46-годишният мъж отново бръкна в торбата с номерата си - реши да се жени. Иска да вдига сватба с Ива, от която има дете, научи “Труд”. Преди 11 години той отново

Секнаха средствата към метадоновата програма във Варна

Община Варна спира финансирането на Програмата за лечение на наркозависими с метадон от месец декември. За това сигнализира читател на Moreto.net, който е близък на пациент на програмата. Метадоновата програма се реализира години наред от Центъра за психично здраве с финансовата подкрепа на Община Варна.

Пълен стадион за дербито на Пловдив

Отпечатаните до този момент 3 500 билета за дербито на Пловдив в неделя бяха изкупени днес в магазина за фенартикули на "Лаута", съобщиха от пресслужбата на Локомотив Пловдив. Ръководството на "черно-белите" пуска последната партида от 1500 бройки. Припомняме, че цената на пропуските е 7 лева за Трибуна Спортклуб и 10 лева за централната трибуна. Един лев от всеки закупен билет ръководството на Локомотив ще отдели за инициативата "Да вдигнем Бесика"....

Тимошенко спря гладната стачка

/КРОСС/ Юлия Тимошенко прекратява гладната стачка, която бе обявена в знак на протест срещу спирането на европейската интеграция на Украйна. Това съобщи УНИАН, позовавайки се на дъщерята на бившия премиер на Украйна Евгения Тимошенко. "Тя каза, че в името на исканията на хората тя ще спре гладната стачка", каза дъщерята на политика.

Юлия Тимошенко прекрати гладната стачка

Излежаващата присъда в затвора украинска опозиционна лидерка Юлия Тимошенко приключи гладната си стачка, която обяви преди 12 дни, за да накара президента Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

Тимошенко спря гладната стачка

/КРОСС/ Юлия Тимошенко прекратява гладната стачка, която бе обявена в знак на протест срещу спирането на европейската интеграция на Украйна. Това съобщи УНИАН, позовавайки се на дъщерята на бившия премиер на Украйна Евгения Тимошенко.

Удар от ЕК срещу "Газпром" - този път е "Южен поток"

  Министерството на енергетиката на Русия е получило официално писмо от Европейската комисия (ЕК), в което се казва, че е необходимо да се...

Акция на младежи от ГЕРБ прати управляващите с еднопосочен билет в Северна Корея

Бутафорни, поименни и еднопосочни самолетни билети до Северна Корея раздадоха младежи от ГЕРБ на част депутатите от БСП, ДПС и "Атака". Акцията им беше в петък по време на парламентарното заседание, а лидерът на левицата Сергей Станишев ги обвини, че копират инициатива на млади социалисти срещу бившия финансов министър Симеон Дянков.

Младежите от ГЕРБ обявиха, че искането им е да си тръгват управляващите, за да има шанс за младите хора в България. Да хванат еднопосочен полет и да има...

Доклад: Трагедията в "Ораново" е нямало как да бъде предотвратена

Няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд при трагедията в рудник „Ораново Няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд при трагедията в рудник „Ораново" от юли т.г., при която загинаха четирима миньори. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Това сочи публикуваният експертен доклад от специалисти, изготвен по поръчка на Окръж

НАСА откри поток от плазма в Слънцето

Учените отдавна са предсказали, че Слънцето съдържа огромни клетъчни структури с размери 15 пъти по-големи от диаметъра на Земята. Тези клетъчни структури, някои от които са достатъчно големи, за да покрият половината разстояние между Земята и Слънцето, транспортират топлина от дълбините на звездата към неговата повърхност. Дейвид Хатауей от НАСА, който преди 30 години е работил по въпроса като стажант, твърди, че е откривател на тези клетки. Откритието потвърждава много стара теза за това защо Слънцето се ...

Конгрес на БФС най-късно през февруари, обяви Боби Михайлов

Президентът на БФС Борислав Михайлов разкри, че футболната ни централа ще проведе конгрес през януари или февруари 2014 г.

„Конгрес ще има в края на януари, най-късно до средата на февруари. Всички спекулации, които бивши футболни деятели пускат по медиите, нямат никакво основание", каза Михайлов, като визираше съдебните дела, които бившият шеф Президентът на БФС Борислав Михайлов разкри, че футболната ни централа ще проведе конгрес през януари или февруари 2014 г. „Конгрес ще има в края на януари, най-късно до средата на февруари. Всички спекулации, които бивши футболни деятели пускат по медиите, нямат никакво основание", каза Михайлов, като визираше съдебните дела, които бившият шеф

9 жертви на бурята Ксавер в Северна Европа

Жертвите от днешния ден са в Полша и Швеция

Празник на доброволците

През годината екипът и доброволците на ИМКА – Габрово, заедно с Националния Алианс за работа с доброволци отбелязаха за четиринадесети пореден път Международния ден на доброволците – 5 декември. Празничната церемония се състоя в залата на 3-я етаж на Художествената Галерия в Габрово, като предварително от 17.00 часа всички гости успяха да преминат през интерактивното представяне на “професията” доброволец под надслов: “Пътят на доброволеца”. Бяха поканени представители на организации и институции от габровска област, които работят с доброволци....

Международна мисия ще наблюдава разследването на насилието в Киев

/КРОСС/ Разследването на насилието в Киев от 30 ноември тази година ще се осъществи под международен надзор, решиха властите и опозицията в Украйна. Това съобщи „Франс прес", цитирайки съобщение на Съвета на Европа (СЕ).Тричленната мисията от експерти под егидата на Съвета на Европа ще има консултативни правомощия и ще се състои от представител, излъчен от опозицията, представител, посочен от правителството и представител на международната общност.Възможно е международният представител в мисията да е бивш председател на Европейския съд за правата на човека, посочи говорител на СЕ.Украинският премиер Микола Азаров е дал съгласието си разследването да се наблюдава от международни експерти в телефонен разговор снощи с генералния секретар на СЕ Торбьорн Ягланд. Ягланд е в Украйна от вторник, за да помогне за намаляване на напрежението.Множество украинци не одобряват отказа на президента и правителството да се подпише споразумението за асоцииране с ЕС, което трябваше да стане факт миналата седмица. Снимка: Булфото, всички права запазени

Застудява

Прогнози за 7 декември, събота През нощта студеният въздух ще обхване цялата страна. На места, главно в западните райони и Рило-Родопската област ще превали слаб сняг. Ще духа силен северозападен вятър.В събота облачността ще бъде променлива. Почти без валежи. Ще бъде ветровито и студено. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, максималните - до 1°-6°. В Сливен минималната стойност ще бъде минус 5°, максималната - около 4°.Атмосферното налягане ще се повишава.В планините ще бъде студено, със силен и бурен северозападе...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване