Хилари Клинтън съставя екип за щурмуване на Белия дом

В него влизат ключови фигури от администрацията на настоящия президент Барак Обама, специалисти по новите технологии и холивудски продуцент

Закопчаха убиеца на Хюлия в Холандия

На влизане в Холандия убиецът на Хюлия Маджар от Белоградец е бил арестуван. Иван Тодоров е обвинен в отвличане с цел откуп, както и за убийство. Тодоров все още се намира в Холандия и скоро ще бъде предаден на властите у нас. Той е съученик на жертвата и е криминално проявен.

Погребват Петър в един гроб с жена му, която той застреля във Варна

Петър Георгиев, който застреля жената, с която живее на семейни начела Живка Пенчева, и приятеля й Стефан, може да бъде погребан днес в един гроб с неофициалната си съпруга. Такова желание изразил бащата на Живка - Пенчо, който е бивш полицай.

Къщата на Джон Ленън се предлага за 14 млн. паунда

Имението е било купено през 1964 г. за 20 хил. паунда

    


Колкото по-красиви, толкова по-желани за работа сме

Скорошен експеримент на американския университет Уисконсин показва, че външната красота определено хваща окото на работодателя. "Добре изглеждащите хора често са определяни за по-добри, по-умни ...

Наводненията все още са реална опасност във Великобритания

Великобритания продължава да е заплашена от сериозни наводнения заради лошото време в региона. Опасност има за Англия, Шотландия и Уелс, информира BBC. Метеорологичната служба на Острова съобщава за ...

Зам.-министър Чавдар Георгиев: Не е необходимо директорите да са екоспециалисти


"Не е необходимо директорите на административни структури да са специалисти по екология и опазване на околната среда. Ролята на един директор на регионална инспекция по околната среда и водите е да бъде ръководител на административната структура и да следи нейната работа." Това мнение изрази заместник-министърът по екологията Чавдар Георгиев пред БНР по повод новоназначените директори на националните паркове, на четирите басейнови дирекции и на регионалните екоинспекции, чиито имена бяха...

Зам.министър Чавдар Георгиев: Не е необходимо директорите да са екоспециалисти


"Не е необходимо директорите на административни структури да са специалисти по екология и опазване на околната среда. Ролята на един директор на регионална инспекция по околната среда и водите е да бъде ръководител на административната структура и да следи нейната работа." Това мнение изрази заместник-министърът по екологията Чавдар Георгиев пред БНР по повод новоназначените директори на националните паркове, на четирите басейнови дирекции и на регионалните екоинспекции, чиито имена бяха...

Главиницкият епископ Йоан отслужи литургия на Ивановден

Главиницкият епископ Йоан отслужи празничната литургия на Ивановден в църквата „Успение Богородично”.  Стотици миряни дойдоха да почетат празника и да посрещнат Негово Преосвещенство  в храма.

 
Главиницкият епископ Йоан водеше литургията на големия християнски празник. Всички хасковски свещеници бяха в храма начело с архиерейския наместник Георги Тодев.

Десетки миряни в църкватa  посрещнаха Негово Преосвещенство.

 

 
Богомолците запалиха свещи за здраве и за благоденствие на големия православен празник.

Негово Преосвещенство отслужи и панихида за загиналите за свободата на България.

 
Ивановден е един от 12-те най-големи християнски празници. Св. Йоан Кръстител е последният старозаветен пророк и кръстител на Исус Христос в река Йордан.

 

 

 

 

 

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

 

Анжелина Янева

 

 

Всяко кихане освобождава над 2000 вируса

Всеки път, когато кашляме и кихаме освобождаваме около 3000 миниатюрни капки, които могат да съдържат до 2000 вируса, изчислиха учени от Сингапур.

Една от най-продаваните книги е бестселърът на премиера на ОАЕ

/КРОСС/Една от най-продаваните книги в Дубай и Обединените арабски емирства въобще за 2013 г.е бестселърът на премиера на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум. Неговата книга „Flashes of Thought" е вдъхновена от политическо събитие от февруари 2013 г., когато шейх Мохамед отговаря на въпроси и държа речи. Произведението има автобиографични елементи. То разкрива черти от характера на Мохамед бин Рашид ал-Мактум, както и неговата философия и рецепта за лидерство. Сред основните теми са мениджмънт, творчески дух, способност за поемане на риск, амбиция, мотивация, успех. Авторът споделя още житейски уроци и мъдрости от неговото детство, както и спомени свързани с футбол, езда, поезия, детство и др. „Flashes of Thought" е с предговор от Халифа ибн Зайед ал-Нахаян - президент на Обединените арабски емирства и 18-ти емир на Абу Даби. Той казва: „Казвам на своите синове и по-млади братя на ключови политически позиции, че тази книга дава възможност човек да се учи от един успешен арабски лидер с богат опит".  

Чистката в Турция продължава

Анкара смени посланици на ключови постове и продължава да уволнява и преназначава полицаи

Френското посолство с позиция за инцидента с Волен Сидеров на Летище „Варна“

Посолството на Република Франция у нас разпространи до медиите позиция аз инцидента на летище „Варна“ в понеделник вечер, при който Волен Сидеров е „проявил агресия“ срещу френския дипломат Стефани Дюмортие, директорка на „Алианс франсез“ във Варна.

Вижте и цялата позиция на френското посолство (неофициален превод):

„Френски дипломатически агент е бил обект на обиди и заплахи на очевидно пиян български гражданин по време на полет компания Bulgaria Air от София до Варна. Този български гражданин е критикувал националността и като депутат е настоявал да се проверят документите на този дипломатически агент, ясно игнорирайки разделението на законодателната и изпълнителната власт.

Посолството на Франция очаква извинение от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно нито за член на парламента, нито за уважаващ себе си човек.

Посолството на Франция и френското министерство на външните работи в момента проучват ситуацията, за да предприемат всички необходими мерки, за да се справят с тази нетърпима ситуация. Те припомнят, че по силата на Виенската конвенция от 18 април 1961 г., българските власти са длъжни да предприемат всички нужни мерки за предотвратяване посегателства срещу личността, свободата или достойнството на дипломатическите агенти.“

Очаквайте подробности и още реакции.

The post Френското посолство с позиция за инцидента с Волен Сидеров на Летище „Варна“ appeared first on Noresharski.com.

Инфлацията в еврозоната се забавя през декември


Инфлацията в еврозоната е продължила да забавя темпа си през декември и това развитие може да накара Европейската централна банка да преосмисли паричната си политика през идните месеци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Днес Европейската статистическа служба "Евростат" обяви експресната си оценка, според която годишната инфлация във валутния съюз през декември 2013 г. е 0.8% при 0.9% месец по-рано. Окончателните данни ще бъдат публикувани на 16 януари. 

Най-голямо...

Видео: Граждански патрул нахлу в нощен клуб в Перу


Членове на доброволчески граждански отряд нахлуха в нощен клуб в западната част на Перу и започнаха да блъскат и налагат с пръчки оскъдно облечените девойки от персонала, разказва агенция "Ройтерс".

Мъжете – някои от тях с маски, други с нахлупени качулки или шапки – от местна неофициална група предизвикаха безредици в дискотека Alondra, гонейки жените и крещейки на мъжете служители на клуба.

Около 50 дами са видени да бягат от мястото. На видеото се вижда и как...

България с едно от най-ниските заплащания на лекари в ЕС

„Чиновническото отношения към здравеопазването го съсипва”, каза в „Здравей, България” бившият десен депутат на д-р Ваньо Шарков. Той представи таблица със средните европейски възнаграждения на лекарите. Според тези данни България е на дъното – с 296 евро месечно заплащане.

Новият Наказателен кодекс въвежда незапомнена цензура в България

Проектът за нов Наказателен кодекс въвежда незапомнена цензура в България, коментира във вторник пред бТВ адв. Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Той визира член 146, ал. 1 от проекта, който гласи, че "който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба."   Според него тези разпоредби са изцяло в услуга на властимащите и са насочени срещу основни права на гражданите.   Той допълни, че тези разпоредби заплашват свободата на словото и свободата на изразяване изобщо. Кашъмов обясни, че правото на всеки да събира, търси, получава и разпространява информация, е предвидено в Европейската конвенция по правата на човека и българската конституция, която забранява цензурата.   "Това е една цензура, каквато не е била въвеждана никога досега в България. Ако направим сравнение с НК от 1951 г., в който има наказание "смърт" за събиране на информация, представляваща държавна тайна, с цел да бъде издадена, дори в онзи НК няма такъв текст, който да предвижда при снимане на някого да може да влезеш в затвора", допълни адвокат Кашъмов.   Правозащитникът каза, че никъде в нормалния свят няма наказателна отговорност за такива действия.   "Разбира се, има определени случаи, в които един човек има право да не бъде сниман. Той обаче може да си заведе съответен иск, да си иска обезщетение, ако е сниман, но наказателна отговорност за такова нещо няма никъде и това може ясно да се проследи в практиката на Европейския съд по правата на човека. Това е абсолютно безпрецедентно, не знам дори дали в Централна Азия има подобно законодателство", допълни Кашъмов.   Според него въвеждането на подобно законодателство освен ограничаване на граждански права ще обслужва директно политиците и особено онази част от тях, която най-често прибягва до съдене на журналисти за клевета и обида.   Кашъмов уточни, че защитата на личната сфера също е основно право, защитено и в конституцията, но когато става дума за публични фигури, тази сфера е по-ограничена.   "Трагичната история на последните 10-15 г. показва, че политиците са тези, които опитват да защитават своето лично пространство. Именно те са тези, които водят дела за обида и клевета срещу журналисти", каза Кашъмов и припомни, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров най-често води такива дела, и допусна, че тъкмо той и такива като него ще се възползват от подобно законодателство.   Лидерът на "Атака" стана обект на скандал със снимките му от плажове и екзотични дестинации. Ако НК бъде приет в този му вид, прокуратурата ще получи възможност да търси наказателна отговорност от автора на въпросните снимки.   Кашъмов допусна, че последните предложения не са изолиран случай. Той каза, че промените предвиждат завишена отговорност за разгласяване на държавна тайна, на служебна тайна, на т. нар. защитена информация, която за пръв път се явява.   "По-скандалното е, че всяка информация, която попада в ограниченията по Закона за достъп до обществена информация и разгласяването й, оттук нататък се превръща в престъпно деяние. Това означава, че държавни служители няма да изнасят информация, която разкрива нередности, журналисти няма да могат да публикуват такава информация. Това е абсолютно скандално сваляне на нивото на защита на обществения дебат и на основните права в България. Всичко това ще има като обществена последица едно невероятно задушаване на обществения дебат и невъзможността да се разкриват нередности, корупция и да се вадят на показ мръсните ризи", обясни адвокат Кашъмов.

Миков за скандала със Сидеров: На ход е съдебната власт

/КРОСС/Всички сме равни пред закона, на ход е съдебната власт и когато фактите бъдат установени и бъдат сложени на масата, тогава ще се произнасяме. Но не може да има никакви съображения за политическа целесъобразност при нарушение на закона. Така председателят на НС Михаил Миков коментира пред БНР сканадала с Волен Сидеров на летище Варна. В разговор за приоритетите в новата сесия на НС Миков обясни: "Несъмнено основен приоритет е изборното законодателство. Критиките към него предполагат изборите, които са през май, европейските избори, да се проведат с променено законодателство, съобразено с обществените нагласи. Законодателството, насочено към злоупотреба с монополно положение - тук влизат законопроектите за обществените поръчки, за защитата на потребителите, цял кръг от въпроси, които са обект на общественото внимание". Новият Наказателен кодекс е в дискусионната си фаза преди МС, посочи още Миков и уточни: "Не бих искал да коментирам, преди да видя какво е внесено в НС, така Миков отговори на въпрос за притесненията, възникнали около идеите за промени в НК. Едва ли през тази сесия ще се стигне до промени в Наказателния кодекс. Това е много сериозна работа, виждате, че три правителства се занимаваха с проекта, сега трябва да се обсъди от професионалната общност, от съдийската общност, от прокурорите и най-вече от гражданите".  

Нацията ни загива, обяви Костов

Българите сме най-бедни в Европа и

Миков за Сидеров: Всички сме равни пред закона

„Не може да има съображения за политическа целесъобразност“

    


Българин до Дейвид Камерън: Не идваме при Вас, за да завладеем кралството Ви

/КРОСС/ Българинът Георги Кардашев изпрати писмо, чрез информационната система на сайта на Консервативната партия във Великобритания, до министър-председателя Дейвид Камерън. Кардашев вярва, че българите във Обединеното кралство имат нужда от подкрепа особено след като там се реализират спекулативни кампании. Ето и целия текст на писмото му: Уважаеми г-н Камерън, Аз съм българин и нося в сърцето си 1333 - годишната история на моята държава. В този дълъг период моят народ е преживял велики победи и драматични загуби, но винаги е стоял достойно в очите на световната политическа сцена, защото е отстоявал европейското си съществуване.Вие добре знаете, че България е млад член на Европейския съюз, но не забравяйте, че тя е огромен фактор в геополитиката на Европа. Въпреки малките си размери моята страна съдържа огромно богатство. За мен всеки български гражданин е част от това богатство, защото носи в себе си гения на българската техническа мисъл, лоялност и всеотдайност към постиженията ни в хуманитарните и природни науки и не на последно място трудолюбиe. Днес, когато това богатство може да е във Ваши ръце, поради отпадане на забраната за достъп до пазара на труда на Великобритания, Ви моля да се отнесете към него с уважението, с което всеки български гражданин се отнася към Вашата държава. Ние не идваме при Вас, за да завладеем кралството Ви, защото сами сме имали велики царе

И китайският кораб успя да излезе от ледовете

Китайският кораб, заседнал в ледовете на Антарктида, е успял да излезе от ледовете.

Депутат от ГЕРБ скри за 173 бона, дадени назаем

Двама депутати от ГЕРБ, прокурори, съдии, следователи, кметове и представители на държавната власт „сбъркали“ декларациите си пред Сметната палата. Заключенията от проверката са изпратени на изпълнителния директор на НАП и до председателя на ДАНС.

ГЕРБ иска нов срок за избор на съдебен инспектор

Като мотиви за предложението от ГЕРБ посочват острата обществена реакция срещу единствената номинация в обявения срок - тази на съдия Веселина Тенева

Айтос със завод за скариди през юни

Фабриката ще бъде на българо-шведското дружество

Направи училище

/КРОСС/ Реалността на българската образователна система става все по - обезпокоителна - учениците у нас са сред най-ранно напускащите училище в Европа, а тези, които завършват образователния си курс често са с формирано негативно отношение към ученето, не като радостен акт на откриване на света и себе си, а като досадно задължение, което ги ограничава. Всички членове на обществото в една или друга степен са заинтересовани от това какво образование и възпитание получават децата, които са „бъдещето на нацията", и върху които проектираме надеждите си за икономически, политически, социален и духовен просперитет.Какви са алтернативите и кой е отговорен да ги предложи и реализира? Възможно ли е да съществува училище, в което децата да ходят с нетърпение и което да развива индивидуалните заложби и интереси на всеки ученик? Какъв трябва да бъде „новият учител", за да посрещне предизвикателствата на съвременната, динамична епоха, в която живеем?Тези и още много въпроси ще бъдат във фокуса на предстоящия форум „Направи училище" - част от едноименния проект на сдружение „Селище Зелено Училище". В рамките на 10 дни в периода между февруари и юни 2014 г. в София и Пловдив ще се проведат интерактивни обучения и дискусии, отворени за учители, директори, заинтересовани граждани и родители, които приемат реформирането на съвременното училище и активното участие в живота на децата си за свой дълг

Инфлацията в еврозоната се е забавила до 0,8% през декември

/КРОСС/ Годишната инфлация в еврозоната се е забавила до 0,8% през декември, след като през ноември достигна 0,9%, сочи предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат, цитирана от Инвестор. Най-силен годишен ръст през декември записват цените на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия (1,8% в сравнение с 1,6% през ноември), следвани от цените на услугите (1% при 1,4% през ноември), неенергийните индустриални стоки (0,2%, без промяна спрямо ноември). Цените на енергията през декември не са се променили спрямо нивата, отчетени през декември миналата година, докато през ноември беше записан годишен спад от 1,1%. Окончателните данни за инфлацията в еврозоната Евростат ще публикува на 16 януари. В отделен доклад европейската статистическа служба съобщава, че през ноември спрямо октомври цените на производител са се понижили с 0,1% и в еврозоната, и в целия Европейски съюз (ЕС), след като през октомври беше отчетен месечен спад от по 0,5%. На годишна база през ноември цените на производител са се понижили с 1,2% в еврозоната и с 1% в 28-те държави-членки на общността. България е страната с най-силен годишен спад на цените на производител през ноември (-4%), следвана от Холандия (-3,4%) и Белгия (-2,7%). Най-голям годишен ръст е отчетен в Естония (8,7%), Румъния (0,9%), Ирландия (0,8%) и Чехия (0,6%).  

Турция уволни 350 полицаи, отговарящи за финансови престъпления

/КРОСС/ Турското правителство уволни 350 полицаи в Анкара във връзка със скандалното разследване за корупция по високите етажи на властта. На местата на освободените служители са преразпределени стотици техни колеги от други градове, съобщи BBC. Уволненията са извършени с решение на кабинета, издадено в полунощ. От постовете им са отстранени полицаи в звената, отговарящи за финансовите престъпления, борбата с контрабандата и организираната престъпност. Мнозина смятат, че арестите и уволненията отразяват враждата в рамките на управляващата Партия на справедливостта и развитието - между подкрепящите Реджеп Тайип Ердоган и поддържниците на влиятелния ислямски учен Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Твърди се, че членовете на движението на Гюлен - Хизмет, се намират на влиятелни позиции в институции, в полицията, съдебната власт и в самата управляваща партия. От години последователите на Гюлен се борят за по-голяма роля на исляма в светската държава.  

Меркел с патерици, пее коледни песни с деца

Германският канцлер Ангела Меркел се появи за първи път пред обществеността с патерици, след като пострада при каране на ски в швейцарските Алпи, съобщават германските медии.
Меркел се срещна в канцлерството в Берлин със стотина деца, изпълняващи коледни песни и попя с тях на Богоявление, когато католици и протестанти честват Празника на Германският канцлер Ангела Меркел се появи за първи път пред обществеността с патерици, след като пострада при каране на ски в швейцарските Алпи, съобщават германските медии. Меркел се срещна в канцлерството в Берлин със стотина деца, изпълняващи коледни песни и попя с тях на Богоявление, когато католици и протестанти честват Празника на

И чаршафите шепнат: Обичам те

Любовно обяснение на бял чаршаф цъфна в центъра на Хасково

    


Задържаха шофьор, опитал да подкупи варненски полицаи

На 6 януари, около 22:40 часа, на пътя между с. Житница и с. Манастир, общ. Провадия, при извършване на полицейска проверка на лек автомобил "Опел Зафира" с водач И.А. на 40 г. от с. Бозвелийско, осъждан, същият прави опит да подкупи служителите на полицията като им подхвърля банкнота от 20 лв.

Руският историк Борис Соколов: Червената армия дава 10 пъти повече жертви от Вермахта

Лондонското издателство “Хеликон” издаде книгата на московския военен историк Борис Соколов “Ролята на Съветския съюз във Втората световна война: преосмисляне”. Това е сборник от статии, в които авторът повдига болезнената за руското патриотично съзнание тема. Подходът на Соколов противоречи на каноничния възглед за Втората световна война, изработе Лондонското издателство “Хеликон” издаде книгата на московския военен историк Борис Соколов “Ролята на Съветския съюз във Втората световна война: преосмисляне”. Това е сборник от статии, в които авторът повдига болезнената за руското патриотично съзнание тема. Подходът на Соколов противоречи на каноничния възглед за Втората световна война, изработе

Арктическият студ в САЩ

Вижте кадри от "замръзнала" Америка

    


"Лотус" ще пропусне първия тест във Формула 1


"Лотус" ще пропусне първия предсезонен тест във Формула 1, съобщи техническият директор Ник Честър в официално изявление от екипа.

Изпитанията, които ще се проведат между 28 и 31 януари на испанската писта "Херес", са от ключово значение за развитието на новите болиди предвид огромната промяна в правилата за 2014 г.

Новината за отсъствието на "Лотус" от испанската писта се приема като потвърждение за големите финансови проблеми на тима. Според слуховете отборът закъснява с...

Търговският дефицит на САЩ се сви до 4-годишен минимум

Резкият спад се дължи на по-ниската стойност на вноса на петролни продукти, заради поевтиняването на суровината през ноември

    


Радан Кънев: Реформаторският блок и ГЕРБ са на едно мнение за оставката на кабинета Орешарски

Истина е, че искаме да организираме всеобща среща между всички политически и неправителствени организации, които желаят оставката на това правителство, а в числото на тези организации е и ГЕРБ. Това з...

Линдзи Вон пропуска Олимпиадата в Сочи заради контузия

Една от най-известните ски състезателки Линдзи Вон няма да стартира на Зимните олимпийски игри в Сочи поради нараняване на коляното. В съобщение в социалната мрежа Facebook тя написа следното: &...

Иван Костов: Нацията загива

/КРОСС/ Ние сме най-бедни в Европа, защото демографски сме едни от най-лошостоящите. Хората имат най-ниското потребление и качество на живота от страните в ЕС. Относителното усещане за бедност е много силно. А причината за това е, че нацията загива. Когато нацията загива, и решенията не могат да са добри. Това каза пред БНР бившият син лидер Иван Костов. И абсолютната, и относителната бедност е много висока, констатира икономистът. След като излезе от активната политика, Иван Костов създаде "Лаборатория за управление на рисковете" към Нов български университет. Според него най-големите рискове пред България през 2014-а година са в социалния и в политическия сектор, както и националните рискове. Последното нещо, за което хората трябва да се притесняват, е, че България ще натрупа дългове, които не може да плаща. Въпросът е за какво ще се взимат и какво ще се прави с тях? България не може да усвоява европейски фондове, бизнесът не отделя собствени пари за инвестиции, предпочита да спестява... Тези неща са като скачени съдове, при това с обратна връзка, коментира още Костов.  

Меркел се появи за първи път с патерици след инцидента

Германският канцлер Ангела Меркел се появи за първи път пред обществеността с патерици, след като пострада при каране на ски в швейцарските Алпи, съобщават германските медии.
Меркел се срещна в канцлерството в Берлин със стотина деца, изпълняващи коледни песни и попя с тях на Богоявление, когато католици и протестанти честват Празника на Германският канцлер Ангела Меркел се появи за първи път пред обществеността с патерици, след като пострада при каране на ски в швейцарските Алпи, съобщават германските медии. Меркел се срещна в канцлерството в Берлин със стотина деца, изпълняващи коледни песни и попя с тях на Богоявление, когато католици и протестанти честват Празника на

Сидеров не е лицето на българския национализъм

За жалост г-н Сидеров може би не осъзнава, че работи активно за реабилитацията на диктатора Бойко Борисов, заяви Николай Бареков в свой коментар.

Мъж е пострадал тежко при катастрофа в Дупнишко

Сблъсъкът е бил между джип, товарен и лек автомобил

    


Реформаторите включиха и ГЕРБ в политическите консултации

/КРОСС/ Реформаторският блок започва консултации с всички партии, включително и ГЕРБ, които са декларирали, че оставката на кабинета на Пламен Орешарски е приоритет. Реформаторите представиха основните, според тях, стъпки за излизане от кризата през следващите две години. Според тях, оставката на кабинета е първата необходима стъпка за излизане от кризата. Петър Москов заяви, че след падането на правителството на Орешарски е необходим кратък мандат на управление от година и половина, през който да бъдат извършени реформите, сед което да бъде свикано и Велико народно събрание. Това са и принципите, които реформаторите ще търсят консенсус и с други партии и организации, каза Москов. За нас оставката на правителството не е самоцел, а тя е просто първа крачка от плана за излизане от кризата. Ние още през следващата седмица ще отправим до всички тези, които са приели, че оставката на правителството е първото и задължително условие, официална покана за обща среща, а иначе от края на този месец ние влизаме в предкампания за европейските избори, каза Петър Москов. Председателят на СДС Божидар Лукарски коментира и казуса с избора на главен инспектор на ВСС и бъдещата политическа реакция на ГЕРБ в парламента. Самата процедура, неясните критерии за избор и за номиниране на кандидати са най малкото нещо, което може да удостои думата скандал. За нас е изключително важно поведението на ГЕРБ като парламентарно-представена опозиция, каза Лукарски

Бившият румънски премиер Нъстасе беше осъден на 4 години затвор за подкуп

Съдът го призна за виновен, че е получил строителни материали и обзавеждане за 623 хил. евро от Ирина Жиану, за да оглави тя Държавния строителен инспекторат

    


НСлС не е труп, жива е

НСлС не е в клинична смърт, както твърди новият й ръководител Евгени Диков, това заявиха пред Фрог нюз доскорошни шефове, пожелали анонимност, тъй като не желаят да водят задочен спор с новото ръководство на службата.

До 2015 г. фермерите с полупазарни стопанства ще бъдат консултирани безплатно

Земеделските производители ще получават професионална помощ в областта на управлението на земеделското стопанството

    


Изпратиха първото съобщение, създадено от изпарения от водка

/КРОСС/Учени създадоха молекулярна съобщителна система, способна да предава данни на разстояние няколко метра с помощта единствено на свободно достъпни материали, пише Gizmag, цтиран от "24 часа". Системата струва около 100 долара и ползва малко водка. Тя пресъздава действието на химическите сигнали, които се срещат в природата, и едно от потенциалните й приложения е като средство за комуникации в среда, където конвенционалните безжични технологии не са приложими. Такива са подводни райони, тунели и тръбопроводи, както и в наносреда и в човешкото тяло. "И преди хората са постигали предаване на късо разстояние с помощта на химикали, но ние успяхме да излъчим повтарящи се и случайни съобщения на разстояние няколко метра", обяснява д-р Вейси Гуо от Факултета по инженерни науки в Университета на Уоруик, който работи по проекта заедно с Университета на Йорк в Канада. Първото изпратено съобщение е "О, Канада", което е част от националния химн на страната. Използвайки изпарения от водка, учените успяват да предадат бинарните данни. Те кодират азбуката в бинарен формат, използвайки еднократно напръскване с алкохол - едно напръскване означава 1, а липсата на алкохол е 0. С помощта на настолен вентилатор молекулярното съобщение се изпраща от предавател на дистанция 4 метра към приемник, който отчита степента на промяна в концентрацията на алкохолните молекули.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване