Пешеходка осъди шофьорка за 40 773 лв

Пострадала пешеходка от Велико Търново осъди шофьорка за 40 773 лв.Окръжният съд уважи иск на потърпевшата след автомобилна катастрофа. 20 000 лв. са присъдени заради болничното лечение на пострадалата, а останалите 20 773 лв - за претърпения стрес и продължителна депресия.Инцидентът станал във вечерните часове на 2 февруари 2011 г Пострадала пешеходка от Велико Търново осъди шофьорка за 40 773 лв.Окръжният съд уважи иск на потърпевшата след автомобилна катастрофа. 20 000 лв. са присъдени заради болничното лечение на пострадалата, а останалите 20 773 лв - за претърпения стрес и продължителна депресия.Инцидентът станал във вечерните часове на 2 февруари 2011 г

Падението на крал Хуан Карлос повлича и монархията в Испания

Испанският крал Хуан Карлос направи поредния си гаф, и то навръх рождения си ден, пише “Ел Паис”.
На 5 януари, когато навърши 76 г., той се появи за първи път публично от 21 ноември 2013 г., когато претърпя четвъртата поред операция на бедрото. Хуан Карлос пропусна цял абзац от предварително написаната си реч и няколко пъти обърка думите. Испанският крал Хуан Карлос направи поредния си гаф, и то навръх рождения си ден, пише “Ел Паис”. На 5 януари, когато навърши 76 г., той се появи за първи път публично от 21 ноември 2013 г., когато претърпя четвъртата поред операция на бедрото. Хуан Карлос пропусна цял абзац от предварително написаната си реч и няколко пъти обърка думите.

В Галисия издирват трима, след като ги погълна вълна

Трима души бяха обявени за изчезнали снощи в Галисия, северозападна Испания, след като бяха отнесени от приливна вълна в бушуващата буря, съобщиха регионалните власти.

Петролът поевтиня заради позитивните новини от Либия

Цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на позитивните новини от Либия, където е налице постепенно възстановяване на нефтодобива до нормалните му обеми.

Студенти извадиха кръста от морето във Варна и Каварна

Студенти от варненски университети успяха да извадят Богоявленския кръст от морето във Варна и Каварна. Ритуалът на Първа буна в морската столица събра хиляди варненци. Преди церемонията публиката се забавляваше с шоуто на трима облечени като Дядо Коледа младежи, които пореха водата с мощни джетове. 
Литийното шествие към буната бе предвождано от Студенти от варненски университети успяха да извадят Богоявленския кръст от морето във Варна и Каварна. Ритуалът на Първа буна в морската столица събра хиляди варненци. Преди церемонията публиката се забавляваше с шоуто на трима облечени като Дядо Коледа младежи, които пореха водата с мощни джетове. Литийното шествие към буната бе предвождано от

Димитър Рачков ще играе Чарли Чаплин в “Светлините на рампата”

"Бяхме говорили с Тодор Колев за една постановка по Чарли-Чаплиновия филм "Светлините на рампата", но кончината му осуети този проект. Аз не съм се отказал от него, но трудно се намира заместник на такъв голям комик", разказа актьорът и режисьор Светослав Пеев. Той намекна, че води преговори с Димитър Рачков, който според него ще се справи с

Трима затворници пребити до смърт в Мексико

Трима затворници са били пребити до смърт в затвор край мексиканския курорт Акапулко - ден след като са били трансферирани от друг затвор.

Български обирджии арестувани в Гърция

В Гърция са били арестувани 4-ма българи на възраст от 31 до 44 г. за участие в кражби, както и заради незаконно притежание на оръжие.

Линейка мина през крака на жена

Линейка мина през крака на 42-годишна жена в Сливен. Инцидентът станал в 15,20 ч на 3 януари пред областната болница в града.
Пострадалата е от Защитеното жилище за жени с интелектуални затруднения. То се намира срещу областната болница и изхода за линейките. Жената се е хвърлила пред тръгващата линейка, заявиха от болницата. Имало данни, че тя Линейка мина през крака на 42-годишна жена в Сливен. Инцидентът станал в 15,20 ч на 3 януари пред областната болница в града. Пострадалата е от Защитеното жилище за жени с интелектуални затруднения. То се намира срещу областната болница и изхода за линейките. Жената се е хвърлила пред тръгващата линейка, заявиха от болницата. Имало данни, че тя

Сенатът одобри Джанет Йелън за президент на Федералния резерв

Американският сенат одобри номинацията на Джанет Йелън начеро на Федералния резерв.

Пожар в Москва, един загинал

Един човек загина, а още двама пострадаха при пожар в жилищен дом на юг в Москва, съобщава ИТАР-ТАСС.

Ходорковски диша свободен в Швейцария

Руският олигарх Михаил Ходорковски пристигна с цялото си семейство в Швейцария с влак от Германия, предаде Нюзру.
При пристигането си в град Базел той заяви, че това е втората страна, където диша въздуха на свободата. Освободеният в края на 2013 г. от затвора Ходорковски допълни, че визитата му там е частна. Руският олигарх Михаил Ходорковски пристигна с цялото си семейство в Швейцария с влак от Германия, предаде Нюзру. При пристигането си в град Базел той заяви, че това е втората страна, където диша въздуха на свободата. Освободеният в края на 2013 г. от затвора Ходорковски допълни, че визитата му там е частна.

Проф. Александър Кьосев: Аз сега няма за кого да гласувам…

Създават негативен ореол на всеки с публична позиция, достойни хора се оттеглят, казва професорът

Проф. Александър Кьосев. Снимка: Булфото

Проф. Александър Кьосев е преподавател по история на българската литература и  по история на културата в Софийския университет от 1988 до сега.
Доктор на филологическите науки, доцент по Философия на културата, политиката, правото и икономиката с труда си „Опити върху културната история на прехода“ (1999) и професор по Европейска културна история ХІХ – ХХ в.
Специализирал е в Чехословакия, Великобритания, Франция, Унгария. Бил е лектор по български език, култура и литература в Гьотингенския университет „Карл Аугуст“ и в университета на Саарбрюкен. Преподавал е история на културата в НБУ и в Пловдивския университет.
Бил е член на управителния съвет на фондация „Отворено общество“, София, (1998-2001). Директор е на Културния център на Софийския университет от 2009
- Наблюдаваме устойчив спад в участието на антиправителствените протести, макар че те получиха допълнителен тласък от студентските протести. Как ще коментирате това?

- Би било странно, ако този дух не падне. 150 дни хората бяха на площада и малко са тези, имащи вътрешна енергия и инат, които могат да издържат на подобно напрежение. Даже имаше момент в предишния етап на протестите, когато самият аз се бях обезверил и казвах, а и досега казвам, че в началото се усещаше сила, а впоследствие, когато хората останаха малко, всъщност демонстрираха мизерност и безсилие. Имаше период - края на август, началото на септември, когато твърдях пред приятели, не публично, че протестите трябва да спрат. Не защото са ненужни, неморални или ненавременни. Напротив - те са всичко това заедно. А защото не е добре да демонстрираш слабост пред по-силен противник. Тогава избухнаха студентските протести. Трябва да кажа, че обществото може само да съжалява, че те не съвпаднаха с юлските. Това беше чист късмет за управляващите. Ако бяха съвпаднали, това правителство щеше да бъде „отсвирено” веднага. Тогава студентите бяха в сесия и докато се наканят, парламентът влезе във ваканция. Протестиращите се разминаха на площада, което е тъжно. В някакъв смисъл беше пропуснат шанс. А нормално е енергията да отслабва, хората не са от желязо…В началото аз водих своя осемгодишен син на  протестите, тогава когато те бяха „красиви” и „смешни”. И той беше развълнуван, беше голям враг на правителството (смее се). После започна да говори (очевидно уплашен), че полицията го е била, което не е вярно, а накрая заяви, че не иска да протестира повече, защото му е омръзнало… Т. е. той имаше някакви детски фантазии и смея да кажа, че тази инфантилна реакция е валидна за цялото ни общество.

- Погледнато в по-широка рамка, дори и извън националното, на какво са симптом сегашните протести?

- Благодаря за въпроса, на подобни неща трябва да се гледа именно дългосрочно, в голямата картина. Българските медии имат много „бързоликвиден” дневен ред. И задават като по команда едни и същи въпроси: „Какво мислите за окупацията?”. Сякаш тя е най-важното нещо на света и сякаш не се вписва е една по-едра картина на протестите в България и извън нея. Протестите са нужни и очевидно демонстрират разцепване между политическия елит - в български план, и не само. Това се случва в Украйна, Турция, цяла Европа, целия свят. Получава се страхотен социален процеп между елитите, политически и финансови, и нас.

- А породилата се социална енергия ще запълни ли този процеп?

- Страх ме е да правя прогнози…Очевидно в момента отсъстват ясни и рационални субекти с планове за бъдещето. И това може да причини страхотни катаклизми в дългосрочен план. Надявам се да не съм прав. Очевидно е, че ние сме в момента в„ленинска” ситуация - елитите не ...

Волен Сидеров предизвика скандала на летище Варна

Лидерът на „Атака” е влязъл в конфликт с жена и младеж

Телата на двама американски алпинисти - открити в Андите

Телата на двама американски алпинисти, които миналия вторник подадоха сигнал за помощ, бяха забелязани от спасителен хеликопте. Хеликоптерът на аржентинската планинска спасителна служба е прелитал над най-високия връх в Америка - връх Асонсагуа.

Рали "Дакар", етап 2: Петерхансел спечели и излезе начело (видео)


Миналогодишният шампион Стефан Петерхансел спечели втория етап на рали "Дакар" и излезе начело във временното класиране при автомобилистите.

48-годишният френски пилот, който преследва 12-а победа в най-тежкото автомобилно състезание, измина отсечката от Сан Луис до Сан Рафаел за 3.52:05 часа и изпревари с 46 секунди испанеца Карлос Сайнц.

"Беше много приятен етап. В началото беше много бърз и средната скорост беше над 100 км/ч. В края имаше много хубави дюни. Навигацията...

Рали "Дакар", етап 2: Петерхансел спечели и излезе начело


Миналогодишният шампион Стефан Петерхансел спечели втория етап на рали "Дакар" и излезе начело във временното класиране при автомобилистите.

48-годишният френски пилот, който преследва 12-а победа в най-тежкото автомобилно състезание, измина отсечката от Сан Луис до Сан Рафаел за 3.52:05 часа и изпревари с 46 секунди испанеца Карлос Сайнц.

"Беше много приятен етап. В началото беше много бърз и средната скорост беше над 100 км/ч. В края имаше много хубави дюни. Навигацията...

Взрив в увеселителен парк във Франция, 1 жертва

Най-малко един човек е загинал, а един е бил сериозно ранен в резултат на взрив в увеселителен парк край френския град Руан.

Запор за пишман бащата на "Отоман"

Комисията за конфискация запорира имоти за 661 250 лв. на Росен Йорданов.Това е човекът, опитал да регистрира партия “Отоман”, който е по-известен като Юзеир Юзеиров. От комисията съобщиха, че Йорданов/Юзеиров е осъден за недекларирани доходи и укрити данъци за близо 90 хиляди лева. Заради тази присъда е започнала проверка срещу него и ... Комисията за конфискация запорира имоти за 661 250 лв. на Росен Йорданов.Това е човекът, опитал да регистрира партия “Отоман”, който е по-известен като Юзеир Юзеиров. От комисията съобщиха, че Йорданов/Юзеиров е осъден за недекларирани доходи и укрити данъци за близо 90 хиляди лева. Заради тази присъда е започнала проверка срещу него и ...

Стойчо отказа да говори и бойкотира брифинга си

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов отказа да говори пред медиите на предварително заявения си брифинг при първата за годината тренировка на тима. Младенов поиска от журналист да напусне и обяви, че няма да говори, преди той да си е тръгнал. След като видя, че това няма да се случи, треньорът демонстративно се прибра в съблекалнята

На 7 януари рожден ден имат

Андрей Янев, художник

Братан Ценов, световен и европейски шампион по борба класически стил

Велизар Енчев, журналист, бивш посланик в Хърватия

Георги Господинов, поет и писател

Иван Великов, областен управител на Варна

Калина Крумова, бивш депутат

Лилия Маркова, специалист в отдел Човешки ресурси на ВГБ

Николай Пенев, областен Андрей Янев, художник Братан Ценов, световен и европейски шампион по борба класически стил Велизар Енчев, журналист, бивш посланик в Хърватия Георги Господинов, поет и писател Иван Великов, областен управител на Варна Калина Крумова, бивш депутат Лилия Маркова, специалист в отдел Човешки ресурси на ВГБ Николай Пенев, областен

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване