Жените в България получават 15% по-ниски заплати от мъжете

Жените в България вземат около 15% по-ниски заплати от мъжете, което е средното ниво за Европа, показват анализ на Евростат за неравнопоставеността в заплащането между половете. В страните-членки на ЕС брутното почасово възнаграждение на жените през 2012 година е било средно с 16.4 процента по-малко от това на мъжете. Най-високи разлики в нивата на заплащането между половете са регистрирани в Естония - там жените получават около 30 на сто по-малко от мъжете. В Германия, Австрия, Чехия и Словакия разликите в заплащането между мъже и жени варират от 22 до 25 процента. Почти пълна равнопоставеност има в Словения – разликата е само 2.5 процента. В Малта и Полша разликата е малко над 5 процента. Евростат отчита, че неравнопоставеността в заплащането между половете е по-голяма  в частния сектор. Най-високи разлики в частния сектор при заплащането на мъже и жени са регистрирани в Португалия - над 30 процента, Германия – 26%, Кипър, Словакия и Великобритания - по 24 процента. Най-ниски разлики в заплащането в частния сектор между мъже и жени са открити в Словения - 9 на сто. За България този показател е 12.6 процента.

Защо Кристалина не поведе евролистата на ГЕРБ?

Отказът на Бойко Борисов да номинира Кристалина Георгиева за водач на листата на ГЕРБ слага край на политическата й кариера. Защо лидерът на опозицията "разлюби" еврокомисарката и кои са причините за конфликта им?

Какво иска Русия и защо?


Препубликуваме текста на Иван Кръстев от портал "Култура". Акцентите са на "Дневник". 

На 1 март Русия фактически пое контрола над Крим и това накара германския канцлер Ангела Меркел да каже, че президентът Путин живее "в друг свят". Дали наистина Путин си е загубил ума или той просто иска да наложи властта си над Крим и Източна Украйна? Защо реши да потърси силово решение? И защо не изглежда уплашен от реакцията на Запада? Най-разпространеното мнение е, че руският президент е...

Главсекът на МВР: Не искам да казвам коя е по-опасната агитка

Аз самият 30 години ходя по стадионите и не искам по никакъв начин да смесвам любовта и доброто отношение към футбола с отделни екстремистки прояви.

Русия: Заплахите не са приятелски жест

Меркел и Обама призовават за оттегляне на проруските сили от Крим

    


Русия предупреждава за ефекта „Бумеранг“ при санкции

Меркел и Обама призовават за оттегляне на проруските сили от Крим

    


Кризата в Крим и последствията за България

Анализ на Десислава Николова от Института за пазарна икономика

Безплатни очни прегледи в цялата страна

Безплатни очни прегледи започват в цялата страна по повод на Световната седмица на глаукомата, която се провежда от 9 до 15 март т.г., съобщиха от Националната глаукомна асоциация.

Първо в ZaPernik.com! Автомобил се въртя на пътя София - Перник

Лек автомобил катастрофира на пътя София – Перник, в района на опасния завой при бензиностанция „Лукойл”, предаде репортер на zaPernik.com.

Колата се е завъртяла няколко пъти, ударилd е мантинелите. Предполага се, че водачът е загубил контрол над автомобила заради мократа пътна настилка.

Шофьорът е невредим, отървал се е само с уплаха. Автомобилът е с шуменска регистрация.

Припомняме, че в този пътен участък...

Продължава

Жените по-лесно се научават да яздят коне, казват инструктори

Жените по-лесно се научават да яздят коне, коментира пред БТА Анна Елазарова, която е управител на една от конните бази край София. Днешният празник Осми март съвпада с Тодоровден, който е празн...

Петте сектора в България с най-голям потенциал за развитие на иновации

Едва ли има човек, който да не е наясно, че в момента България продължава да гони цели, които развитите държави са гонили и постигали преди 20 години. Движението ни на „втора скорост&rdq...

Бременна американка и сечейството й се натровиха с месо съдържащо LSD

 Четиричленно семейство от град Тампа в американския щат Флорида се натрови с месо от местен магазин, съдържащо халюциногенно вещество - наркотика ЛСД.
Рони Моралес и неговата съпруга Джесика Росадо, бременна в деветия месец, купили говежда пържола в популярния супермаркет „Уолмарт", разказва ИТАР-ТАСС.  Четиричленно семейство от град Тампа в американския щат Флорида се натрови с месо от местен магазин, съдържащо халюциногенно вещество - наркотика ЛСД. Рони Моралес и неговата съпруга Джесика Росадо, бременна в деветия месец, купили говежда пържола в популярния супермаркет „Уолмарт", разказва ИТАР-ТАСС.

Важно е футболът да победи. МВР ще пази дербито

МВР е достатъчно подготвено да опази обществения ред и да дадем повече сигурност на хората на стадионите и гостите на града, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод предстоящото днес дерби между отборите на Левски и ЦСКА.

Бранимир Ботев обсъди сътрудничеството с германския Институт за културна дипломация

/КРОСС/ Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев се срещна с Марк Донфрийд, изпълнителен директор на Института за културна дипломация(ИКД) в Берлин. Обсъдени бяха възможностите за партниране с неправителствената институция при организирането на съвместни инициативи, свързани с прилагане на идеите и инструментите на културната дипломация за добро разбирателство и превенция, както и създаването на предпоставки за пренасянето на добри практики при кризисни ситуации. Договорено бе в кратки срокове да бъде подготвена концепция от страна на института за формата и обхвата на съвместните инициативи.  В рамките на посещението си в неправителствената организация,заместник-министър Ботев участва в Международния икономически конгрес 2014 г., където изнесе лекция пред студентите от Института за културна дипломация(ИКД). Темата на неговата презентация бе културно-историческото богатство като генератор за развитието на българския туризъм. Пред българските и чуждестранните студенти, зам.-министър Ботев представи любопитни факти за богатството на тракийската цивилизация, разпространението на културата на виното и лозата в района на Средиземно море и Европа, както и за ролята на римската империя в развитието на селищата, намиращи се около минерални извори.България е един от големите износители на божествената напитка в света. Около 150 хил. т е експортът на вино от страната ни и той продължава да нараства

Розата удари 6 лева за 8 март във Варна

Цената на една роза във Варна удари рекордните 6 лева, ден преди празника на дамите 8 март. Това установи репортерска проверка на „Черно море“. 6 лева обаче плащате, ако вземете розата, без да е включена в букет. Популярното цвете в целофан и в различни конфигурации може да се срещне и на цени до 20 лева.

Светлозар Лазаров: Подготвени сме да опазим реда по време на дербито днес

Не искам да се ангажирам с това да казвам коя е по-опасната.На въпрос дали футболните фенове се използват за политически цели, главен комисар Светлозар Лазаров каза: „Нека да разделим нещата на две. Първо, по никакъв начин не искам да смесвам протеста на гражданското общество, който тече от средата на юни месец насам. Не искам да се ангажирам с това да казвам коя е по-опасната.На въпрос дали футболните фенове се използват за политически цели, главен комисар Светлозар Лазаров каза: „Нека да разделим нещата на две. Първо, по никакъв начин не искам да смесвам протеста на гражданското общество, който тече от средата на юни месец насам.

"Левски" или ЦСКА? За кого ще викат известните

Вижте кой ще стиска палци за столичните грандове във вечното дерби

    


Сергей Станишев: Европа нито е излязла от кризата, нито има такава ясна перспектива

След провеждането на двата ключови конгреса на двете основни европейски политически сили – ПЕС и ЕНП, стана ясно, че това всъщност е сблъсъкът за бъдещето на Европа и за бъдещето на всяка една страна в Европа. Това заяви пред БНТ председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията. След провеждането на двата ключови конгреса на двете основни европейски политически сили – ПЕС и ЕНП, стана ясно, че това всъщност е сблъсъкът за бъдещето на Европа и за бъдещето на всяка една страна в Европа. Това заяви пред БНТ председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията.

Сергей Станишев призова Борисов на европейски дебат

След провеждането на двата ключови конгреса на двете основни европейски политически сили – ПЕС и ЕНП, стана ясно, че това всъщност е сблъсъкът за бъдещето на Европа и за бъдещето на всяка една страна в Европа. Това заяви пред БНТ председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията. След провеждането на двата ключови конгреса на двете основни европейски политически сили – ПЕС и ЕНП, стана ясно, че това всъщност е сблъсъкът за бъдещето на Европа и за бъдещето на всяка една страна в Европа. Това заяви пред БНТ председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на партията.

Стойчо Стоев: Успехите на "Лудогорец" се дължат на професионалната работа


Добрите резултати и постижения на "Лудогорец" се дължат на усилена и професионална работа, смята старши треньорът Стойчо Стоев. Според него малко късмет също е необходим, но не трябва да се разчита на това. 

"Когато има изградена структура в клуба, когато разполагаш с качествени футболисти и може би когато треньорът е добър, нещата се получават. Видяхме, че когато нещата се стиковат правилно на терена, можеш да изглеждаш достоен съперник даже и срещу по-класни отбори", заяви Стоев в...

Баян, мюзет, бандонеон, или кратка история на акордеона


Като част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за композиторите или за инструментите, на които е посветена поредната среща на децата с музиката.

Без претенции за изчерпателност, текстовете по забавен начин въвеждат хлапетата и родителите им в света на музиката и ги подготвят за това, което предстои да видят и чуят. Днес Венета Нейнска (музикант и артистичен директор на "Модо България", организатор на проекта) разказва историята на...

Бобева: Реиндустриализация ще има

Ще има реиндустриализация в България, каза по БНТ заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.

И Трайков смята, че увеличение на тока няма да има

  Увеличение на тока няма да има да има поне до изборите за Европарламент. Това мнение застъпи бившият министър на икономиката Трайчо...

Самолет с 239 души падна край Виетнам

/КРОСС/ Малайзийската авиокомпания Malaysia Airlines. е загубила контакт със свой самолет с 239 души на борда, предаде AFP, като се позова на изявление на въздушния превозвач. Компанията собственик на самолета, изпълняващ полет от Куала Лумпур до Пекин, съобщи на своя сайт, че сред 227-те пътници в самолета има граждани на общо 13 държави. Сред тях е един руснак, както и граждани на САЩ, Италия, Франция и Украйна, посочва ИТАР-ТАСС. Самолетът, „Боинг 777-200", излетял от столицата на Малайзия малко след полунощ в събота местно време (18:00 часа българско време в петък). Предвидено било той да кацне в китайската столица в 6.30 ч. местно време днес (0.30 ч. българско време). Връзката със самолета обаче била загубена в 2.40 ч. (20.40 ч. българско време в петък). Самолетът е паднал в морето на разстояние от 153 мили от бреговете на виетнамския остров Тхо Чу, съобщи официална виетнамска медия, позовавайки се на офицер от военноморския флот на страната, предаде Reuters. „В момента в района няма кораби на виетнамския флот, така че трябва да помолим плавателните съдове на остров Фу Куок да бъдат подготвени за спасителна мисия", каза адмирал Нго Ван Пфат.  

Вишеградската четворка призова САЩ да помагат срещу "Газпром"

Полша, Чехия, Словакия и Унгария призоваха американския Конгрес да им помогне да получават американски природен газ, за да намалят зависимостта си от доставките на "Газпром", съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от ”Дневник”. Посланиците във четирите държави от т.нар. Вишеградска четворка са изпратили съвместно писмо до най-влиятелните членове на Сената и Камарата на представителите. В него те  призовават да бъдат премахнати ограниченията за износ на американски газ и да се помогне на страните им с увеличаване доставките на втечнено синьо гориво. В текста те отбелязват, че кризата в Украйна е възродила опасенията, че Русия използва природните си ресурси като геополитическо оръжие, особено в страни като техните, където между 70 и 100 процента от газа идва от "Газпром". "Присъствието на американски природен газ ще бъде добре дошло в Централна и Източна Европа и действия на Конгреса за разширяване на втечнен газ за съюзниците на Америка би съвпаднало с изключително важен момент за района", се казва в писмото до Хари Рийд, лидер на мнозинството в Сената, и Джон Бейнър, председател на Камарата на представителите. "Файненшъл таймс" коментира, че това е по-скоро политически ход с призив за натиск над администрацията на президента Барак Обама, тъй като Конгресът няма пряк контрол над одобренията за износ на втечнен газ. В момента САЩ не осъществяват експорт за Европа и решенията се дават от министерството на енергетиката.  Очаква се първият американски терминал за износ на втечнен газ ще бъде готов за експлоатация през втората половина на 2015г. Привържениците на увеличаването на износа обаче смятат, че даването на съгласие сега ще изпрати сигнал към президента Владимир Путин, че САЩ няма да оставят съюзниците си да бъдат изнудвани от Русия. "Енергийната сигурност не е просто всекидневен проблем за милиони граждани на нашия регион, но и едно от най-големите предизвикателства за американските съюзници в Централна и Източна Европа днес", казват посланиците в писмото си. Междувременно републиканецът Джон Бейнър призовава в статия за ”Уолстрийт джърнъл” Белият дом да вземе инициативата в украинската криза като започне да изнася газ за Европа. "(Енергийната) зависимост има и дипломатически последици, тъй като тези държави не смеят да се противопоставят на някои от арогантните действия на Путин. Неговата схема стъпва на предположението, че САЩ ще продължат да си седят върху собствените си природни ресурси, вместо да предизвикат Русия на световния енергиен пазар”, се казва в неговата статия. Според Бейнър американската забрана за износ на природен газ създава ситуация, от която Путин с удоволствие се възползва, за да финансира геополитическите си цели. ”Вашингтон прави колкото може по-малко в тази сфера, докато би трябвало да правим точно обратното. Да не говорим, че цените на газа и петрола остават високи в САЩ и чужбина, а икономическият ръст е бавен и така налагаме санкции на самите себе си, а пазарният дял отива при държави като Русия, Венецуела и Иран”, смята републиканецът.  Преди ден от Белия дом коментираха, че САШ все още няма изградени терминали за износ на газ за Европа, както и че рискът за Европа да остане без газ е малък, защото хранилищата са пълни.

Вишеградската четворка призова САЩ да започнат да изнасят газ

Полша, Чехия, Словакия и Унгария призоваха американския Конгрес да им помогне да получават американски природен газ, за да намалят зависимостта си от доставките на "Газпром", съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от ”Дневник”. Посланиците във четирите държави от т.нар. Вишеградска четворка са изпратили съвместно писмо до най-влиятелните членове на Сената и Камарата на представителите. В него те  призовават да бъдат премахнати ограниченията за износ на американски газ и да се помогне на страните им с увеличаване доставките на втечнено синьо гориво. В текста те отбелязват, че кризата в Украйна е възродила опасенията, че Русия използва природните си ресурси като геополитическо оръжие, особено в страни като техните, където между 70 и 100 процента от газа идва от "Газпром". "Присъствието на американски природен газ ще бъде добре дошло в Централна и Източна Европа и действия на Конгреса за разширяване на втечнен газ за съюзниците на Америка би съвпаднало с изключително важен момент за района", се казва в писмото до Хари Рийд, лидер на мнозинството в Сената, и Джон Бейнър, председател на Камарата на представителите. "Файненшъл таймс" коментира, че това е по-скоро политически ход с призив за натиск над администрацията на президента Барак Обама, тъй като Конгресът няма пряк контрол над одобренията за износ на втечнен газ. В момента САЩ не осъществяват експорт за Европа и решенията се дават от министерството на енергетиката.  Очаква се първият американски терминал за износ на втечнен газ ще бъде готов за експлоатация през втората половина на 2015г. Привържениците на увеличаването на износа обаче смятат, че даването на съгласие сега ще изпрати сигнал към президента Владимир Путин, че САЩ няма да оставят съюзниците си да бъдат изнудвани от Русия. "Енергийната сигурност не е просто всекидневен проблем за милиони граждани на нашия регион, но и едно от най-големите предизвикателства за американските съюзници в Централна и Източна Европа днес", казват посланиците в писмото си. Междувременно републиканецът Джон Бейнър призовава в статия за ”Уолстрийт джърнъл” Белият дом да вземе инициативата в украинската криза като започне да изнася газ за Европа. "(Енергийната) зависимост има и дипломатически последици, тъй като тези държави не смеят да се противопоставят на някои от арогантните действия на Путин. Неговата схема стъпва на предположението, че САЩ ще продължат да си седят върху собствените си природни ресурси, вместо да предизвикат Русия на световния енергиен пазар”, се казва в неговата статия. Според Бейнър американската забрана за износ на природен газ създава ситуация, от която Путин с удоволствие се възползва, за да финансира геополитическите си цели. ”Вашингтон прави колкото може по-малко в тази сфера, докато би трябвало да правим точно обратното. Да не говорим, че цените на газа и петрола остават високи в САЩ и чужбина, а икономическият ръст е бавен и така налагаме санкции на самите себе си, а пазарният дял отива при държави като Русия, Венецуела и Иран”, смята републиканецът.  Преди ден от Белия дом коментираха, че САШ все още няма изградени терминали за износ на газ за Европа, както и че рискът за Европа да остане без газ е малък, защото хранилищата са пълни.

Боряна Димитрова: Националистическият вот е в процес на преструктуриране

/КРОСС/ Оспорвана битка с неясни резултати между БСП и ГЕРБ на евроизборите прогнозира социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч" в студиото на „Животът и други неща" по БНТ. Тя подчерта, че ДПС запазва устойчиво трето място, като се забелязва и много висока мобилизация за гласуване и рикошет в обществото - нарастване на негативното отношение на обществото към партията на Лютви Местан.Прогнозният резултат на „България без цензура" е около 5,5%, а за Реформаторския блок - около 5%.Най-важното за АБВ е начинът, по който ще бъде комуникирана - като конкуренция на БСП или обратното, защото Калфин може да даде тежест при гласуването, отбеляза Димитрова.Сега задаваме само въпроса за евроизборите. Питаме и за парламентарни избори, но накрая, за да изведем ясни данни, каза социологът Васил Тончев от „Сова Харис".„Атака" издърпва гласовете на НФСБ, а електоратът на ГЕРБ през 2009 г. ще попълни вота за Бареков, смята Тончев.Националистическият вот е в процес на преструктуриране, посочи Боряна Димитрова и прогнозира, че около една трета от избирателите на „Атака" ще гласуват за „България без цензура".Профилът на този електорат е съставен от 18-30 и 50-60-годишни, много радикални мъже, бесни на политическия елит. Много малка част от тях са гласували за ГЕРБ през 2009 г. Ако беше обратното, „България без цензура" щеше да има около 15%, не 5-7%, отбеляза Димитрова.

У нас липсват елементарни лекарства за онкоболни деца

Родители на онкоболни деца са принудени да търсят най-елементарните и евтините лекарства в чужбина, защото медикаментите все още не са регистрирани у нас. Това разказа пред Дарик проф. Драган Бобев, директор на единствената у нас Специализирана болница за лечение на деца с онкохематологични заболявания.

Американско семейство се натрови с месо съдържащо LSD

 Четиричленно семейство от град Тампа в американския щат Флорида се натрови с месо от местен магазин, съдържащо халюциногенно вещество - наркотика ЛСД.
Рони Моралес и неговата съпруга Джесика Росадо, бременна в деветия месец, купили говежда пържола в популярния супермаркет „Уолмарт  Четиричленно семейство от град Тампа в американския щат Флорида се натрови с месо от местен магазин, съдържащо халюциногенно вещество - наркотика ЛСД. Рони Моралес и неговата съпруга Джесика Росадо, бременна в деветия месец, купили говежда пържола в популярния супермаркет „Уолмарт", разказва ИТАР-ТАСС.

Фолкаджийката Стефани чака момиче

Фолк певицата Стефани разкри, че чака момиче. Очаква се изпълнителката да роди до края на март.

Износът на Китай се срива с 18%

Засилват се опасенията, че страната не може да разчита на търговията, за да даде импулс на губещата инерция икономика

    


Генка Шикерова ще има второ момиче, на екрана ще е до май

"Аз съм Сани, каката на бебето." Така от няколко месеца вече се представя едно 3-годишно момиченце, където и да отиде. И го казва, сякаш това е името, презимето и фамилията му. Детето е дъщеричката на Генка Шикерова - водещата на сутрешния блок на Би Ти Ви "Тази сутрин". Понеже майка й е бременна в петия месец, самата Александра кара фантомна

Замърсяването на въздуха в Китай стига нови рекорди

Почти всички китайски градове, където са извършвани изследвания за замърсяване миналата година, не са отговаряли на стандартите за околната среда. Това съобщиха от китайското екологично министерство...

Главният секретар на МВР не каза нищо за уволнението на Атанас Узунов

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров не се ангажира с потвърждение на информацията, че фенове на "Локомотив Пловдив" са участвали в антиправителствени протести и зарад...

„Улица Мелина Меркури” в Музея Бенаки

Мелина от живота, Мелина на сцената, Мелина от екрана, Мелина в политиката... Личната Мелина, обществената Мелина, международната Мелина.

прочети повече

Григор Димитров ще играе срещу Робин Хаасе на Индиън Уелс

Българският тенисист Григор Димитров ще играе срещу холандеца Робин Хаасе във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс. Двубоят ще се играе в неделя. Хаасе е 46 в световната ранглиста. Той преодоля първи кръг с победа с 2:0 сета (6:4, 6:4) срещу квалификанта от Австралия Джон-Патрик Смит. Димитров почиваше на старта като поставен под номер 15 в основната схема. Българинът ще играе срещу Хаасе за втори път през тази година, след като преди два месеца го победи с 2:0 (6:2, 6:3) без особени затруднения. Ако отново се справи с холандския тенисист, Димитров ще спечели 28 000 долара от наградния фонд и ще защити 45-те точки, които спечели при миналогодишното си участие.  При победа Димитров може да се изправи в третия кръг отново срещу добре познат съперник - Ернестс Гулбис. Латвиецът ще играе срещу португалеца Жоао Соуза и е фаворит в мача. Само преди две седмици Григор Димитров победи Гулбис в изключително тежък мач на турнира в Акапулко. Два месеца преди това Гулбис победи българина на турнира в Ротердам Григор Димитров е в третата четвърт на схемата на турнира, където водач е Томаш Бердих, а останалите поставени са Ришар Гаске, Джон Иснър, Филип Колшрайбер, Флориан Майер и Фернандо Вердаско.

Отрекоха информация, че е открит изчезналият самолет на Малайзийските авиолинии

Malaysia Airlines обяви, че е загубила връзка със самолет Boeing 777, изпълняващ полет от Куала Лумпур за Пекин с 227 пътници на борда и 12-членен екипаж. Сред пасажерите е имало граждани на 14 страни.

32 катастрофи са регистрирани във Варна през денонощието

32 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При всички инциденти са нанесени материални щети по автомобилите. Пътните настилки във Варна са сухи. Трафикът е с нормална интензивност по основните улици и булеварди.

Трайчо Трайков: Не очаквам увеличение на цената на тока до изборите

„Не очаквам увеличение на тока преди изборите. След това - зависи дали ще сме отново в предизборна обстановка. Ако правителството реши, че отиваме на предсрочни избори, увеличение няма да има и след евровота", заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в интервю за Нова телевизия. От известно време се наблюдава задържане на всички разходи за инвестиции и подценяване всички оперативни разходи, отбеляза Трайков и допълни: „Не мога да кажа докога ще издържи системата". Според него цените, които в момента плащат хората на регулирания пазар, не показват реално това, което плащаме. Освен това те не са истински, а административни решения, приложение на социалната политика на правителството. Дефицитът се плаща пак отхората, но чрез трансфер в бюджета, посочи Трайков. Според бившия енергиен министър, България не е заплашена от повторение на ситуацията от 2009 г., когато доставките на газ от Русия през Украйна бяха спрени. По думите му, в момента България разполага с повече запаси.„Първо, навън вече е топло и топлофикациите няма да работят дълго. Вече имаме и местен добив в Черно море. Тези находища не са малки", коментира Трайков. „Газохранилището в Чирен, ако е нагнетено на пълен обем, може да гарантира доставките за около четири месеца".

Изпълнен с любов концерт за мама

Майките получиха най-големия си подарък – думите “Обичам те, мамо”, изпълнени с песни в съпровод на пиано и китара. Това се случи на проведения с много любов концерт по повод Международния ден на жената -8 март. В салона на читалище „Светлина-1939” в град Поморие учениците на Детската музикалната школа поднесоха цветя в знак на благодарност и към своите преподавателки г-жа Елена Илиева и г-жа Ралица Петрова.

koncert2

Дете на 6 години е в кома след падане от тераса

Дете на 6 години от гоцеделчевското село Рибново е пострадало тежко при падане от терасата на третия етаж на къща. През нощта на петък срещу събота то е транспортирано в ”Пирогов" в кома заради тежка травма на главата. Детето първо е транспортирано до болницата в Гоце Делчев. Там е поставено на апаратна вентилация, след което линейката потеглила за София. Поради повреда в апаратурата на линейката, в Благоевград момичето е прехвърлено в линейка на болницата в Благоевград, който 30 минути след полунощ е потеглил за „Пирогов". Причините за инцидента с детето се изясняват от полицията, съобщава БГНЕС.

Росица Янакиева: Изключи ни не партията, а ръководството

/КРОСС/ Болката е, не че сме изключени, а че в ръководството на БСП продължава да липсва чуваемост. Решението на това ръководство не е решение на партията. Това заяви пред "Нова телевизия" Росица Янакиева от АБВ. Вчера Националният съвет на БСП констатира самоизключване на десет свои членове, сред които бившият президент Георги Първанов, заради „системно нарушаване на уставните норми, изразяващо се в активна дейност в подкрепа на друга листа, нарушаване на единството и единодействието на партията и неизпълнение на колективно взетите решения".  „За" изключването са гласували 85 от 181 членове на Националния съвет на БСП, което, според Росица Янакиева, доказва тезата й. Резултатите от този вот показват, че проблемът с липсата на комуникация с водещите фигури на „Позитано" се задълбочава, отбеляза Янакиева.С нито един от изключените вчера, в това число и с мен, не е воден никакъв разговор, каза още тя. Ръководствата се сменят. Аз никога няма да променя убежденията си, заяви Янакиева и изрази надежда, че отново ще бъде част от БСП.

Графика на деня – Жените в политиката

„Светът ще е по-добро място с повече жени в политиката“, смятат една трета от респондентите в глобално проучване

    


Румен Овчаров: Не подкрепям политическия канибализъм

Не подкрепям политическия канибализъм, каза Румен Овчаров в коментар на вчерашното решение на на Националния съвет на БСП и допълни: „Не мисля, че изключването дава сила на която и да било партия. Партии, които са отлюспвали и делили, не са станали по-силни. Изборът на Първанов, Петков и на останалите беше ясен, друг е въпросът дали БСП трябваше да се разправи с тях по този начин. Заседанието на Националния съвет трябваше да даде знак за здравината, твърдостта и силата на БСП. Не мисля, че вече сме стигнали дотам, че за различно мнение да режат глави". Не се е родил още този, който да ме праща някъде, без аз да желая, отговори Овчаров на въпроса дали ако изключат и него, биха го отпратили към АБВ. Няма да се откажа от три неща - жена ми, партията ми, отбора ми (ЦСКА), поясни Овчаров. Нито Първанов, нито Станишев са ми били лични приятели, посочи Овчаров. Той изрази резерви към проучванията, според които АБВ ще вземе 7%, но призна, че резултатът им ще бъде значителен, в рамките на 100-тина хиляди. Това обаче няма да е достатъчно за евродепутат, допълни той. „България без цензура" не е творение на БСП или поне не непосредствено. От резултата му обаче ще зависи дали скоро ще има избори. Коментарите за заплаха за доставките на ядрено гориво и на петрол за „Нефтохим" са неоснователни. Имаме ядрено гориво поне за две презарядки, а петрол не доставяме от Украйна, отбеляза Овчаров

Хаасе е първият съперник на Григор Димитров в Индиън Уелс

/КРОСС/ Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се изправи срещу Робин Хаасе във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс. Двубоят ще е в неделя, а началният час все още не е обявен. Холандецът преодоля първи кръг след победа с 6:4, 6:4 срещу квалификанта от Австралия Джон-Патрик Смит. Той реализира два пробива от седемте си възможности, не даде нито една точка за пробив на съперника и приключи двубоя за 1.24 часа. Димитров почиваше на старта като поставен под номер 15 в основната схема. 22-годишният хасковлия ще срещне Хаасе за втори път, след като преди два месеца го победи с 6:2, 6:3 без особени трудности. 26-годишният състезател от Хага заема 46-ото място в световната ранглиста, а върховото му класиране е 33-а позиция през 2012 г. Ако отново се справи с холандския тенисист, българинът ще спечели 28 000 долара от наградния фонд и ще защити 45-те точки, които спечели при миналогодишното си участие. Победителят от двубоя между Димитров и Хаасе ще срещне в третия кръг латвиеца Ернестс Гулбис или португалеца Жоао Соуза, който в първия кръг победи Александър Недовиесов от Казахстан с 6:4, 6:1. Тези мачове са от третата четвърт на схемата, където водач е Томаш Бердих, а останалите поставени са Ришар Гаске, Джон Иснър, Филип Колшрайбер, Флориан Майер и Фернандо Вердаско.  

България може да пострада сериозно от конфликта между Русия и Украйна

  Ако Европейският съюз наложи ограничителни санкции срещу Русия, то това ще вкара България в тежка рецесия. Понастоящем Москва снабдява...

Дете на 6 години в кома след падане от третия етаж

Момиченцето е транспортирано в "Пирогов"

    


Тодоровден

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. На този ден църквата възпоменава паметта на Св. Тодор Тирон. По време на гоненията на християните император Юлиан (332 – 363) продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да ги застави да ядат идоложертвена храна. Наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните да се осквернят и да бъдат подиграни.Св. Тодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит и останал посрамен

Българските предания разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче” или „копито”, на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

Честит Тодоровден на празнуващите!

 

Обсъждат 2% вдигане на осигуровките

Вдигане на осигуровките с поне 2% ще обсъжда на 12 март комисията по осигурителни отношения на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако мярката бъде одобрена от синдикатите, бизнеса и правителството, тя ще залегне в пакт за реформа в осигурителното и трудовото законодателство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване