Трайчо Трайков: Имаме четири коза при спиране на газа от Русия

Има доста разлики спрямо 2009 година и евентуално спиране на газа сега. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в коментар на заплахата на Русия да спре синьото злато за Украйна, тъй като ...

Швеция търси идеи от света за нови компютърни игри

Швеция приканва геймърите от целия свят да участват в общ проект за създаване на нов вид компютърни игри, съобщава TheNextWeb. Северноевропейската държава стартира уеб сайта Democreativity, който е о...

Анексирането на Крим може да се окаже доста скъпо за Русия

Кремъл ще трябва да плаща 800 млн. евро годишно само за попълване на местния бюджет

    


Поетесата Цветанка Бъчева подарява стихотворение на дамите в Перник

С излязлата наскоро от печат пова книжка "Пей ми, мамо" със стихове и разказчета за деца, поетесата Цветанка Бъчева поздравява всички учителки от детските заведения и учителките от първоначалните училищни класове, за тения всеотдаен труд и голямата обич, които отдават при възпитанието на прекрасните деца на Перник.

Също така поздравява всички свои съгражданки с пожелание за пролетно настроение и повече усмивки.

Поетесата подарява стихотворението...

Продължава

Днес да почерпят

Албена Бъчварова, журналистка.

Велизар Бинев, актьор, 47 г.

Георги Милков, журналист,  редакционен директор на списание GEO, 39 г. 

Даниела Йорданова, бивша лекоатлетка.

Ели Скорчева, актриса.

Жанина Драгостинова, писателка, преводачка, кинокритика.

Звонимир Цветков, бизнесмен, 67 г.

Калина Цанева, писателка. 

Милена Марков Албена Бъчварова, журналистка. Велизар Бинев, актьор, 47 г. Георги Милков, журналист, редакционен директор на списание GEO, 39 г. Даниела Йорданова, бивша лекоатлетка. Ели Скорчева, актриса. Жанина Драгостинова, писателка, преводачка, кинокритика. Звонимир Цветков, бизнесмен, 67 г. Калина Цанева, писателка. Милена Марков

Жените навлизат в автокражбите

Приятелки на автоапаши все по-често навлизат в запазената доскоро за мъже територия - кражбите на коли. Жените осигуряват прикритие и служат за отклоняване на вниманието, докато любимите им се измъкват с чуждото возило, твърдят полицаи. Понякога се използва проста, но проверена и действаща схема.

Преглед на печата - 8 март

Окончателният разрив между БСП и АБВ е водеща тема за съботните вестници. „Георги Първанов, Румен Петков и още 8 от привържениците на АБВ бяха изключени от БСП. Решението бе взето от Националния съвет на партията с 85 гласа „за".

Тодоровден е!

Първата събота след Сирни православната църква отбелязва Тодоровден - един от първите пролетни празници в народния календар.

Кредитор си върна част от резиденция на Мишо Бирата

“България лизинг” ЕАД си върна част от бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк “Липник”, съобщиха от съдебната палата в Русе.
През 2013 г. софийското лизингово дружество заведе изпълнително дело срещу “Хотел мениджмънт” АД, след като наследникът на Михаил Михов - синът Пламен, прехвърлил Дом 2 и 3 от ВИП-комплекса на “Бул инвестмънт” ЕАД от “България лизинг” ЕАД си върна част от бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк “Липник”, съобщиха от съдебната палата в Русе. През 2013 г. софийското лизингово дружество заведе изпълнително дело срещу “Хотел мениджмънт” АД, след като наследникът на Михаил Михов - синът Пламен, прехвърлил Дом 2 и 3 от ВИП-комплекса на “Бул инвестмънт” ЕАД от

Днес отбелязваме Тодоровден

Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар, пише женското списание Hera.bg. Отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни. Познат е още като Конски Великден, защото се празнува най-вече за здравето на конете.

Лили Иванова стана Марлене Дитрих

С фрак, цилиндър и папийонка Лили Иванова неочаквано влезе в ролята на Марлене Дитрих от плаката на филма “Мароко” от 1930 г. Това е първият американски филм на Марлене, в който тя шокира пуританите и става икона в стила и модата на Америка. 
Лили никога не е участвала в подобна фотосесия, но Христо Мутафчиев я вика с ролята да помогне за инициати С фрак, цилиндър и папийонка Лили Иванова неочаквано влезе в ролята на Марлене Дитрих от плаката на филма “Мароко” от 1930 г. Това е първият американски филм на Марлене, в който тя шокира пуританите и става икона в стила и модата на Америка. Лили никога не е участвала в подобна фотосесия, но Христо Мутафчиев я вика с ролята да помогне за инициати

Украйна хвърли сянка и върху пазара на ваканционни имоти

Руските клиенти бавят плащанията по сделките в очакване на развой на кризата.

Подготвяме се за по-студено време със слаб дъжд

Днес облачността ще е значителна и отново на много места, с прекъсвания ще превалява слаб дъжд. Видимостта на места в низините ще е намалена. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от севе...

8 март - химн на феминизма или мъжки празник?

С всеки изминал 8-ми март броят на жените, които се отнасят скептично към него нараства все повече. Какво е днес 8-ми март?Празник на пролетта или  или мъжки празни?За мнозина това е просто о...

Акция на седмицата – Агрия груп холдинг АД

Книжата на дружеството бяха първи по ръст сред компаниите от BGTR30

    


Пътна обстановка в страната - 8 март

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Тодоровден е!

Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.

 

Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото.

 

На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче” или „копито”, на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

 

Много от пролетните ни празници са запазили елементи от по-стари езически вярвания. Християнската религия се е приспособила към тези стародавни практики, като е наложила върху тях патронажа на някой християнски светец. Характерен пример за това е Тодоровден, който се празнува за здраве на конете и същевременно като ден на св. Тодор.

 

В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар”, въпреки че в народното съзнание липсва ясно разграничение.

 

Двама от тях се воини-великомъченици – св. Тодор Тирон и св. Тодор Стратилат, чиито жития показват много общи моменти. Те са били римски войници, канонизирани заради мъченическата си смърт в името на Христовата вяра. Култът към тези двама воини-светии е особено разпространен в българските земи и е намерил отражение в някои паметници на нашата художествена култура.

 

 

 

 

Хасково  Новини

Теди Кацарова готви и пее

Теди Кацарова ще представи тази вечер своята книга с кулинарни рецепти “От двете страни на съвършената храна”, която се издава от КК “Труд”. Събитието ще се състои в ресторанта на магазин ИКЕА от 19 ч и ще предложи кулинарни демонстрации и музика на живо.
Книгата, написана в съавторство с майстор-готвачът Филип Петров, предлага не само изкушаващи Теди Кацарова ще представи тази вечер своята книга с кулинарни рецепти “От двете страни на съвършената храна”, която се издава от КК “Труд”. Събитието ще се състои в ресторанта на магазин ИКЕА от 19 ч и ще предложи кулинарни демонстрации и музика на живо. Книгата, написана в съавторство с майстор-готвачът Филип Петров, предлага не само изкушаващи

Семейство се натрови с дрога в месо

Четири членно американско семейство от град Тампа, щата Флорида, се натрови от купено месо, в което някой е сложил наркотика ЛСД, предизвикващ халюцинации.

Честит празник, мили дами!

На днешния ден отбелязваме Международния ден на жената

    


На 8 март рожден ден имат

Александър Воронов, актьор
Борислав Ноев, бивш депутат
Велизар Бинев, актьор
Даниела Йорданова, лекоатлетка
Жанина Драгостинова, журналистка, преводачка, писателка
Калина Цанева, писателк
Милена Маркова, актриса
Проф. Милко Коларов, композитор
Проф. Митко Динев, скулптор
Огнян Аврамов, юрист, бивш главен секретар на НС
Силвия Русинова, ак Александър Воронов, актьор Борислав Ноев, бивш депутат Велизар Бинев, актьор Даниела Йорданова, лекоатлетка Жанина Драгостинова, журналистка, преводачка, писателка Калина Цанева, писателк Милена Маркова, актриса Проф. Милко Коларов, композитор Проф. Митко Динев, скулптор Огнян Аврамов, юрист, бивш главен секретар на НС Силвия Русинова, ак

8 март в историята

Събития 1169 г. — Киев е превзет и опустошен от Андрей I Боголюбски, княз на Владимирско-Суздалското княжество 1722 г. — По заповед на Петър I в Петербург започват системно да наблюдават атмосферните условия. 1752 г.

Бизнес и синдикати скочиха срещу поскъпването на индустриалния ток

Най-големите индустриални предприятия у нас се подготвят да сезират Европейската комисия и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради поскъпването на тока за бизнеса. Това се казва в съвместно писмо на Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската минно-геоложка Най-големите индустриални предприятия у нас се подготвят да сезират Европейската комисия и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради поскъпването на тока за бизнеса. Това се казва в съвместно писмо на Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската минно-геоложка

Честит Тодоровден!

Днес празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Празникът е в памет на свети великомъченик Теодор Тирон. При изгрева на слънцето мъжете сплитат опашките и гривите...

Стефан Данаилов: Прибирам се здрав

"Здрав се прибирам!". Това е казал една от иконите на българското кино Стефан Данаилов на лидера на БСП Сергей Станишев и е добавил, че се връща в България. Ламбо кацнал на летището в София...

Брюксел – строго поверително, епизод 1

ЕС взима решението за бюджета на EFSF в размер на 440 млрд. евро по случаен и комичен начин

    


Интернет гласуването - толкова ли е лесно и просто?


Ще се опитам да разсъждавам по темата за дистанционното гласуване чрез използване на интернет. За краткост ще го наричам интернет гласуване, за да го различаваме от електронното гласуване на машини или терминали в избирателните секции, което ще наричам машинно гласуване.

Основните въпроси, преди да решим искаме ли или не интернет гласуване, са няколко, но техните отговори винаги предполагат избор между различни възможности. Първият въпрос е кое е по-важното за нас в процедурата за...

Християните празнуват Тодоровден


Православните християни празнуват днес Тодоровден. Денят на св. великомъченик Теодор Тирон се почита винаги в съботния ден от първата седмица на Великия пост. 

Имен ден празнуват Тодор, Тодорина, Теодор, Теодора, Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея.

Легендата разказва, че на този ден св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне (кушии). Затова...

Интер готви нов удар, взима и Торес

"Нерадзурите" вадят 20 милиона паунда за нападателя на Челси

    


Mъже на токчета се включват в шествие срещу насилието над жени


Тази сутрин мъже ще обуят дамски обувки на висок ток, за да подкрепят жените, жертви на домашно и сексуално насилие. 

Днес ще се състои второто българско издание на инициативата "Извърви километър в нейните обувки". Шествието започва в 12 ч. от "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София).

Всяка година през март все по-голям брой мъже по света и техните семейства се присъединяват към инициативата. "Walk a mile in her shoes" е международна...

Прогноза за времето - 8 март

Облачността ще е значителна и отново на много места, с прекъсвания ще превалява слаб дъжд, в планините сняг. Без валежи ще е в югозападните райони. На места в низините видимостта ще е намалена. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север, североизток.

За или против 8 март? - фейлетон от Лола Монтескьо

Нека да бъда ясна още в началото: Аз съм от “Левски” и съм против АЕЦ “Белене”. За украинците съм като цяло и против Путин в частност. За легализиране на хомосексуалните бракове и против пушенето в заведения. За европеизма като цяло и против брюкселизма в частност. Харесвам блус, мразя чалга. По-скоро Йорданка Христова, отколкото Лили Иванова. 
Нека да бъда ясна още в началото: Аз съм от “Левски” и съм против АЕЦ “Белене”. За украинците съм като цяло и против Путин в частност. За легализиране на хомосексуалните бракове и против пушенето в заведения. За европеизма като цяло и против брюкселизма в частност. Харесвам блус, мразя чалга. По-скоро Йорданка Христова, отколкото Лили Иванова.

БСП и ДПС оглавяват професионалния ЦИК

Надпреварата за шеф и ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК) официално започна в петък, след като парламентът прие правилата за избор на новото ръководство. Според новия Изборен кодекс ЦИК ще е професионална.
Ивилина Алексиева, директор на Института за модерна политика (ИМП) е харесана от БСП за шеф на ЦИК Надпреварата за шеф и ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК) официално започна в петък, след като парламентът прие правилата за избор на новото ръководство. Според новия Изборен кодекс ЦИК ще е професионална. Ивилина Алексиева, директор на Института за модерна политика (ИМП) е харесана от БСП за шеф на ЦИК

Анексирането на Крим може да се окаже доста скъпо за Русия

Кремъл ще трябва да плаща по около 800 млн. евро годишно само за попълване на местния бюджет

    


Честит 8-ми март за празнуващите дами, другарки и Тодорки

Честит празник на всички, които тачат 8-ми март! За онези, които не го признават - нека изпитат наслада от стиховете на Дамян Дамянов и неговата "Среднощна молитва"

Земетресение с магнитуд 5.5 е регистрирано на остров Суматра

Не е обявена опасност от цунами, не се съобщава за жертви

Евростат: Българките взимат 15% по-ниски заплати от мъжете

Жените в България вземат около 15% по-ниски заплати от мъжете и по този показател страната е на средноевропейско ниво.

Днес е Тодоровден

Тодоровден. Преп. Теофилакт, еп. Никомидийски
 Тодоровден се празнува през първата събота след Сирни заговезни в памет на св. вмчк Теодор Тирон - млад воин в Амасий, Мала Азия, който издържал на всички изпитания, сам се качил на кладата и изгорял за вярата си в Христа.
 Празнуват: Тодор, Тодора, Тодорка, Теодор, Теодора, Теди, Тотьо, Тотка, Дарин Тодоровден. Преп. Теофилакт, еп. Никомидийски Тодоровден се празнува през първата събота след Сирни заговезни в памет на св. вмчк Теодор Тирон - млад воин в Амасий, Мала Азия, който издържал на всички изпитания, сам се качил на кладата и изгорял за вярата си в Христа. Празнуват: Тодор, Тодора, Тодорка, Теодор, Теодора, Теди, Тотьо, Тотка, Дарин

Решават за "Б" отбор на България

Вариант за сформиране на “Б” национален отбор ще дискутират в изпълкома на БФС. Идеята е на първия вицепрезидент Йордан Лечков. А поводът - предложенията за платени от съперници приятелски мачове, които нашите с нежелание са отхвърлили. 
Например контрола с Австралия в Сидни срещу 200 хиляди евро, но и изтощително пътуване със смяна на часови пояс Вариант за сформиране на “Б” национален отбор ще дискутират в изпълкома на БФС. Идеята е на първия вицепрезидент Йордан Лечков. А поводът - предложенията за платени от съперници приятелски мачове, които нашите с нежелание са отхвърлили. Например контрола с Австралия в Сидни срещу 200 хиляди евро, но и изтощително пътуване със смяна на часови пояс

Атака в Крим без нито един изстрел

Въоръжена група без опознавателни знаци щурмува украинска военна част, разположена до Севастопол. Атаката срещу пост на украинската противоракетна отбрана приключи през нощта, без да бъде произведен нито един изстрел, предаде „Ройтерс”, като се позова на свой кореспондент на място.

Тодор да почерпи! Християните отбелязват днес Тодоровден

Празникът е известен още и като Конски Великден

    


Речта на американския президент Роналд Рейгън, в която той нарича СССР "империя на злото".

Империя на злото е политическо клише, използвано за първи път от президента на САЩ Роналд Рейгън по отношение СССР. Обозначава силна държава, чиято политическа природа априорно се приема за зла. В ре...

Станишев за изключените: Решението е въпрос на принципи

Не става дума за лична разправия, категоричен е лидерът на БСП

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване