Видео: БОК отказа да оцени представянето в Сочи


С реплики от сорта "беше добре, но и не чак толкова добре" Българският олимпийски комитет всъщност не даде категорична оценка за представянето на олимпийците на зимните игри в Сочи през февруари.

Председателят на БОК Стефка Костадинова заяви, че представянето е било според очакванията. 

"Очакванията, които имахме се оправдаха. На зимните олимпийски игри винаги сме били по-слаби. В цялата ни история България може да се похвали само с шест медала. Малка България все пак има...

Рок-откритие на ВВС ще пее във Варна

26-годишна българка гради успешна солова музикална кариера във Великобритания и вече е първият наш артист с 3 парчета, които се въртят по 10 радиостации на BBC с национален обхват, научи Moreto.net. Песните на Илона са включени и в националната плейлиста на SubTV за Обединеното кралство.

Плевнелиев: България да се върне в семейството на космическите държави

България трябва да използва опита на своите космонавти, за да се присъедини отново към семейството на космическите държави, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Той се срещна на "Дондуков" 2 с летци и космонавти по повод Международния ден на космонавтиката и авиацията, както и отбелязването на 35-годишнината от първия български космически полет. В срещата участваха космонавтите Георги Иванов, Александър Александров, Красимир Стоянов, Виктор Савиних, Павел Виноградов, Юрий Гидзенко, Мирослав Хермашевски, Берталан Фаркаш, Думитру Прунариу, както и главният координатор на честването на 35-годишнината от първия български космически полет генерал Михо Михов. "Благодарение на вас България стана шестата страна в света, която изпрати свой космонавт в орбита", каза Плевнелиев. Президентът призова за създаването на условия за развитието и използването на знанията на българските учени и изследователи. От своя страна космонавтът Красимир Стоянов категорично подкрепи президента Плевнелиев в мнението му, че трябва да се работи за развиване на таланта на българските деца и студенти. "В България нямаме полезни изкопаеми, но имаме невероятни учени, а средствата, вложени в космически проучвания, имат многократна възвръщаемост", каза в допълнение вторият български космонавт Александър Александров. По време на срещата е била обсъдена възможността да бъде изработена българска космическа програма, както и структура на правителствено ниво, която да координира действията на отделните институти и агенции. Всяка една държава със значителен научен потенциал трябва да подкрепя и развива космически проекти. България разполага с възможности и може да се включи по-активно в дейността на Европейската космическа агенция. Такъв съвет даде на българския президент румънският космонавт Думитру Прунариу. "По време на изпитанията и мисиите в космоса, винаги сме разчитали на надеждната българска апаратура. България има гигантски научен потенциал за участие в нови програми", заяви на срещата руският космонавт Павел Виноградов. По-късно през деня Росен Плевнелиев награди с ордени български военни летци за заслугите им за развитието на Военновъздушните сили. Орден "За военна заслуга" I степен получи о.з. генерал-майор Тодор Тодоров. С орден "За военна заслуга" II степен бяха удостоени о.з. полковник Филип Цеков и о.з. полковник Тома Ковачев. Държавният глава награди посмъртно с орден "За военна заслуга" I степен генерал-полковник Симеон Симеонов. С орден "За военна заслуга" II степен посмъртно бяха удостоени полковник Атанас Атанасов, полковник Атанас Димитров, полковник Георги Божилов и полковник Димо Димов.

Георги Младенов ще води баскетболистите

Георги Младенов е новият национален селекционер на мъжкия национален отбор по баскетбол. Това реши на заседание Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол. Преди месец досегашният национален треньор Константин Папазов - Тити подаде оставка след скандалите около полуфинала за Купата на България между "Левски" и "Рилски спортист".

Георги Младенов е новият национален селекционер на мъжкия национален отбор по баскетбол. Това реши на заседание Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол. Преди месец досегашният национален треньор Константин Папазов - Тити подаде оставка след скандалите около полуфинала за Купата на България между "Левски" и "Рилски спортист".

Първанов: Очаквам много мръсна кампания

Очаквам една много мръсна кампания за предстоящите избори за европарламент, тя и в момента върви, каза в Пазарджик Георги Първанов, лидер на АБВ.

БСП в Кърджали отлюспи общински съветник заради АБВ

Изпълнителното бюро на БСП в Кърджали сне доверието си от общинския съветник Стефан Ангелов и препоръчва на колегите му в местния парламент да го изключат от червената група, обяви областният лидер на социалистите Георги Кючуков.
Повод за острата реакция е пристрастията на Ангелов към АБВ. Отлюспеният съветник открито заявил пред социалистите, Изпълнителното бюро на БСП в Кърджали сне доверието си от общинския съветник Стефан Ангелов и препоръчва на колегите му в местния парламент да го изключат от червената група, обяви областният лидер на социалистите Георги Кючуков. Повод за острата реакция е пристрастията на Ангелов към АБВ. Отлюспеният съветник открито заявил пред социалистите,

През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще е облачно

През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще е облачно, с валежи от дъжд, главно в западните и централни райони. В сутрешните часове във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг.

Скъпите притежания на звездните бебета

Ясно е, че едно бебе не прави разлика между пластмаса и скъпоценни камъни, нито познава луксозните дизайнерски брандове. Някои световноизвестни...

Общопрактикуващите лекари не се нуждаят от здравна карта, а от пари

/КРОСС/ "За да имат по-добър достъп до пациентите, общопрактикуващите лекари в България се нуждаят не от Национална здравна карта, а от пари." Мнението изрази в интервю за Дарик председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас доц. Любомир Киров. Той определи достъпа на българина до семейния си лекар като един от най-лесните, спрямо повечето държави. Въпреки това има определени региони, в които тези лекари не достигат. Доц. Киров е убеден, че в един район, населен от 200 души, няма как да отиде да работи лекар, независимо дали става дума за България или някоя западна държава. Председателят на сдружението изрази недоумението си от факта, че Лекарският съюз непрекъснато говори за увеличаване на бюджетите на болниците и за увеличаване на средствата за специализирана помощ. „Съсловната организация обаче си мълчи по отношение на парите за общопрактикуващите лекари и затова ние ще предявим претенции," добавя доц. Киров. "Националната здравна карта няма да реши проблема с разпределението на семейните лекари в страната", убеден е доц. Любомир Киров. Доц. Киров смята, че ако се увеличат парите за семейните лекари, това няма да ощети много държавата, тъй като те работят с не повече от 7% от бюджета на НЗОК.    

Различни изпълнители и невероятна музика обещава джазфестът в Банско

Три месеца делят Банско от най-значимото събитие за старинния планински град – най-големият музикален джазфорум в България, който тази година ще се проведе за 17-ти път.   Тези, които са били на фестивала, няма нужда да бъдат увещавани да дойдат пак, тъй като те знаят - дните им между 8 и 13 август са ангажирани предварително. От предната година. Когато по същото време джазфестът в Банско им е подарил пет незабравими дни.   "Когато започнахме да работим по първия джазфест в Банско, отидох в БАН и поисках да ми кажат за трийсет години назад кои са най-недъждовните дни в града в началото на август. Казаха ми от 8 до 13 ... и така до ден днешен, имали сме само 6-7 дъждовни дни. За 17 години", казва основателят и организатор на събитието д-р Емил Илиев.   "Устойчиви сме на всякакви дребни зарази. И така се получиха 105 музикални дни", продължава Доктора, както го познават повечето участници и многобройните посетители на джазфеста.   Анонсирайки предстоящото събитие, той не пропуска да отбележи, че миналата година по данни на МВР през музикалния уикенд, част от феста, в Банско са пренощували над 21 000 души, което е най-многолюдната посещаемост на града – повече дори от зимния сезон.   За да се подготвят за неповторимата атмосфера, пълна с джаз, суинг и блус, тази година организаторите предлагат два предфестивални дни, в които гостите на града могат да чуят клавирните концерти на Александър Хинчев и проф. Йовчо Крушев.   Веднага след тях започват петте неповторими дни с музика и танци под нощното небе на пиринския град.   Началото на тазгодишния фест ще отбележи примата Камелия Тодорова и Брас Асосиейшън КОМБО с тромпетист Михаил Йосифов. Веднага след тях в афиша на събитието e американската джазизпълнителка JeSante. Тя и нейният бенд ще пренесат публиката от площада в Банско в латински ритми, фънк, соул и джаз с африкански етно елементи.   След американката на сцената под звездите ще се представи новият български проект Магнетик. Пред публиката Илин Гривнишки (DJ ilko) и Майкъл Флеминг (бивши Tri'o 5) ще представят новите си парчета и ще настроят публиката за среднощния джаз, който ще приканва публиката за танци всяка вечер в хотелите Бъндерица, Перун Лодж и Кемпински. Там за публиката ще свирят Михаил Йосифов квартет, Група Фейм и Саунд Ъндърграунд Трио.   Втората фестивална вечер (9 август) ще започне с Васил Петров, който заедно с Камелия Тодорова, е сред най-честите гости и изпълнители на Bansko jazz. Българският джазмен ще си партньира с Биг бен Благоевград.   Вечерта ще продължи с поляците "Куба Станкевич квартет". А веднага след тях на сцената ще излезе неподражаемата Чайна Моузес и музикалният й партньор Рафаел Лемоние. Присъствието на Чайна, която е дъщеря на Ди Ди Бриджутър, на тазгодишното издание на фестивала е особена гордост за неговите организатори.   Вечерта ще бъде закрита от десетте германски музиканти от 8WD (Eight Wheel Drive), които вече са били гости на феста в Банско.   Българското участие в третата музикална вечер ще бъде новост за джазфестивала. За първи път в 17-годишната история на събитието в него ще участват млади български джазмени певци и музиаканти. Повечето от тях са студенти, а след края на участията в неделя, на 10 август, на импровизиран конкурс младите таланти ще бъдат оценявани от международно жури, съставено от останалите участници във фестивала.   Неделната вечер ще продължи с италианците Rossella Graziani & Dolce Vita. Веднага след тях в програмата място са намерили германецът Аксел Цвингенбергер и японецът Кейто Сайто. За тях специално организаторите ще опитат да качат на сцената в Банско два рояла.   Вечерта ще приключи с гръцките "Д-р Водкатини", които ще покажат, че музиката също като водката и мартини (откъдето идва името им) може да опиянява.   Българското участие в понеделник – на 11 август ще бъде от Елена Колева и квартет "Петият сезон", а вечерта веднага след това ще продължи с уникалната Ийока (САЩ). Изпълнителката е поканена за участие още миналата година, а неповторимите й етно-джаз вариации се очаква да бъдат един от гвоздеите на програмата в Банско.   След американската певица на сцената ще се качат британските суингър и джайвъри от Jive Aces.   Четвъртата вечер от феста ще започне с американците от "Саунд Ъндърграунд трио", унгарците "Нигун" и бразилските "Таня Мария Вива Бразил квартет".   Заключителният ден на фестивала (13 август) ще започне с израелското трио "Асаф Кехати трио", ще продължи с джазмените Хюбърт Табс & бенд, а краят ще бъде сложен от смесващата редица стилове – от R&B до фюджън джаз, Шийла И..   "Подборът ни на музиканти, убеден съм, че ще задоволи и най-претенциозните слушатели", обясни по повод предстоящия фест д-р Емил Илиев. И не забрави да напомни, че и тази година като предишните 16, фестивалът ще запознае публиката с виртуозни музиканти, ще озвучи и оцвети Банско и освен наслада за слушателите ще ги предизвика за поредица танци, там на площад "Никола Вапцаров".   Като всяка година.

Мерджанов: Медийната активност на Орлин Алексиев е изпълнение на нареждане от Борисов

Зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов представи декларация по повод изслушването на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за операцията, при която бяха заловени 1400 кг кокаин на стойност над 270 млн. евро. Ето и целият текст на декларацията: 
На 9-ти април 2014 г. Зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов представи декларация по повод изслушването на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за операцията, при която бяха заловени 1400 кг кокаин на стойност над 270 млн. евро. Ето и целият текст на декларацията:  На 9-ти април 2014 г.

Какво да направите, ако откриете името си в партийна подписка


След десетки оплаквания от хора, открили имената си в партийните подписки за регистрацията за евроизборите, Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че сигналите трябва да се отправят към прокуратурата и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Самата ЦИК също ще прехвърля сигналите към комисията. По неофициална информация до 14.30 ч. във вторник ЦИК ще изпрати към КЗЛД над сто жалби.

"Дневник" се свърза с Комисията за защита на личните данни, за да предостави информация...

Бъдещи юристи във Варна организират първата си студентска научна сесия

Студенти от Юридическия факултет на ВСУ"Ч.Храбър" от първи до пети курс, организират първата си Научна сесия на 16 април 2014 година от 14,00 часа в зала 307 на ВСУ. Форумът на бъдещите юристи ще представи пред своите колеги и пред научно жури постиженията си в проучването на проблемите в нормативната уредба и правната теория в областта на гражданското и наказателното право, съобщиха от Варненския окръжен съд за Moreto.

Медведев се надява, че Киев има "достатъчно разум"

Западът да даде "поне един долар" на Украйна, призова премиерът


Мерджанов: Медийната активност на Орлин Алексиев е изпълнение на нареждане от Борисов

Зам.-председателят на Парламентарната група на КБ Атанас Мерджанов представи декларация по повод изслушванено на министъра на вътрешните работи Йовчев и операцията, при която бяха заловени 1 400 кг. кокаин на стойност над 270 млн. евро. Ето и целия текст на декларацията: 
На 9-ти април 2014 г. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Зам.-председателят на Парламентарната група на КБ Атанас Мерджанов представи декларация по повод изслушванено на министъра на вътрешните работи Йовчев и операцията, при която бяха заловени 1 400 кг. кокаин на стойност над 270 млн. евро. Ето и целия текст на декларацията:  На 9-ти април 2014 г. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

Комисията за защита на личните данни с нов състав

Още утре ще има заседание относно скандала с предполагаемата кражба на данни за регистрацията на партиите в изборите, увери председателят Венцислав Караджов


Министър Данаил Папазов откри модернизираната жп отсечка Михайлово-Калояновец

/КРОСС/ Откриваме втория железопътен проект, изграден със средства от Оперативна програма „Транспорт". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на церемонията по официално въвеждане в експлоатация на модернизираната железопътна отсечка Михайлово-Калояновец, част от проекта за рехабилитация на линията Пловдив-Бургас. „Другите два лота, които са част от линията Пловдив-Бургас и са в процес на изграждане, са достигнали между 70 и 80% изпълнение", каза Данаил Папазов. Очаква се те да бъдат завършени до края на тази година. По думите му целта е до 2020 г. по-голяма част от линията да позволява скорост от 160 км/ч. Министър Данаил Папазов съобщи, че всички железопътни проекти по Оперативна програма „Транспорт" са в процес на изпълнение. До този момент Национална компания „Железопътна инфраструктура" е получила над 394 млн. лв. от европейската програма. По време на събитието стана ясно, че са били проведени съвместни проверки от българска и румънска страна на техническото състояние и осигурителна техника на жп линията по моста на „Нова Европа" при Видин-Калафат. Те са показали, че линията отговаря на всички технически изисквания за експлоатация и безопасност на движението и жп трафикът по моста може да бъде пуснат. Очаква се първият влак да премине по моста през месец май

Подписът на омбудсмана се оказа в подписката на "Национална демократична партия"

/КРОСС/ Подписът на националния омбудсманът Константин Пенчев се оказа включен в регистрацията на Национална демократична партия, създадена от бившата съпруга на лидера на "Атака" Волен Сидеров - Капка Георгиева, и евродепутата Димитър Стоянов. "Предвид информацията в медиите за наличие на злоупотреба с лични данни по повод на предстоящите избори за членове на Европейския парламент, днес - 15.04.2014 г., реших да проверя моя единен граждански номер в интернет страницата на Централната избирателна комисия в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партия, коалиция или инициативен комитет. С учудване установих, че данните ми са налични в списъка на политическа партия "Национал-демократична партия" на страница 117, ред 1170. Декларирам, че не съм подкрепял регистрацията на нито една партия, коалиция или инициативен комитет за участие в предстоящите избори за членове на Европейския парламент." Това заявява самият той в писмо, изпратено до Сотир Цацаров, Венета Шопова, председател на Комисията за защита на лични данни и до Ивилина Алексиева - председател на ЦИК. "Възмутен съм като гражданин от безсилието на институциите да се справят години наред с този проблем, който продължава да се появява при произвеждането на почти всички избори в страната

Вигенин: Няма да има война между НАТО и Русия

Не се готвим за война и не смятам, че ще има такава между НАТО и Русия. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в предаването "Лице в лице" на БТВ. По думите му подобен вар...

15-годишен тренира с мъжете на Левски

Младият талант на Левски Атанас Кабов проведе първото си занимание с мъжкия отбор. Момчето е родено в Пловдив през 1999 година. Кабов играе на поста "крило" и е привикан в първия отбор на &q...

И личните данни на омбудсмана били откраднати

Разраства се скандалът с личните данни на хора, които са били използвани без знанието им в подписките на партии и коалиции за евроизборите. Оказва се, че жертва на схемата за измами е станал дори ом...

Една сцена от "Правосъдие БГ"

Ако имаше сега (като по времето на Алеко Константинов) Всемирно изложение на правосъдието например, то на българския щанд можеше като типично да се представи едно съдебно заседание срещу полицая, помагал на Наглите (виж стр. 6). 
Влиза прокурорът в тога, важен. Тишина. Очаква се в негово лице държавното обвинение да смаже Наглото ченге! Гордият ма Ако имаше сега (като по времето на Алеко Константинов) Всемирно изложение на правосъдието например, то на българския щанд можеше като типично да се представи едно съдебно заседание срещу полицая, помагал на Наглите (виж стр. 6). Влиза прокурорът в тога, важен. Тишина. Очаква се в негово лице държавното обвинение да смаже Наглото ченге! Гордият ма

Жена роди и трите си деца на една дата в различни години

Нечувано съвпадение превърна 10 април в троен семеен празник. Ангелина и Мирослав Гатеви имат късмет, по-рядък от печалбата и на джакпот - и трите им деца се раждат на една и съща дата, съобщи Нова.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Първото дете Елена се родило преди 9 години на 10 април, Нечувано съвпадение превърна 10 април в троен семеен празник. Ангелина и Мирослав Гатеви имат късмет, по-рядък от печалбата и на джакпот - и трите им деца се раждат на една и съща дата, съобщи Нова. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Първото дете Елена се родило преди 9 години на 10 април,

Изумително съвпадение: Майка роди и трите си деца на една дата в различни години

Нечувано съвпадение превърна 10 април в троен семеен празник. Ангелина и Мирослав Гатеви имат късмет, по-рядък от печалбата и на джакпот - и трите им деца се раждат на една и съща дата, съобщи Нова тв.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Първото дете Елена се родило преди 9 години на 10 април, Нечувано съвпадение превърна 10 април в троен семеен празник. Ангелина и Мирослав Гатеви имат късмет, по-рядък от печалбата и на джакпот - и трите им деца се раждат на една и съща дата, съобщи Нова тв. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Първото дете Елена се родило преди 9 години на 10 април,

България заплашена от наказателна процедура заради водата в пилешкото

България е застрашена от наказателна процедура от Европейската комисия заради шумно рекламирана в България, но запазена в тайна от Европа промяна в земеделска наредба по времето на министър Мирослав Найденов. Промяната е била в разрез с регламенти на ЕС и заради това сега сме заплашени от санкции. С промяната в Наредба 32 от 2006 г. на 20 ноември 2012 г. България налага ограничения за съдържанието на вода в заготовките и продуктите от птиче месо (напр. овкусени бутчета, гърди, крилца), каквито Европа изисква само за птичето месо (т.е. за цели пилета). С това нарушаваме европейския Регламент 534/2008, който определя подробните правила за прилагането на Регламент 1234/2007, който пък определя пазарните стандарти за птиче месо. Те налагат ограничения за водата в птичето месо, но не и за съдържанието й в заготовките и продуктите. От Европа реагират остро на промените, като на 13 август 2013 г. изпращат писмо до МЗХ с искане на информация относно констатираните несъответствия между наредбата и правото на ЕС. В писмото от дирекция "Земеделско законодателство" към Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в Европейската комисия, с копие от което OFFNews разполага, се казва: "Регламент 543/2008 предвижда максимално съдържание на вода единствено в птичи трупове и части от трупове от домашни птици. Вярно е, че съображение 4 от Регламент 1047/2009 за изменение на Регламент (ЕО) №1234/2007 гласи, че "приложното поле на пазарните стандарти за птиче месо следва да се разшири, за да обхване и заготовки от птиче месо и продукти". Въпреки това европейският законодател не е въвел правила относно максимално допустимото съдържание на вода по отношение на заготовки от птиче месо и продукти. Независимо от това, българската Наредба установява същите ограничения - както се съдържат в правилата на ЕС - за максимално допустимото съдържание на вода (приложим за птичи трупове и части от трупове от домашни птици) и за заготовки от птиче месо и продукти. Оказва се, че българският законодател така е разписал допълнителни ограничения в хармонизираната област." Освен че грубо е нарушило строгите европейски изисквания за храните, земеделското министерство го е направило тайно от ЕК, отново в разрез с поетите от наша страна ангажименти. "Бъргарските власти не успяха да изпълнят  задължението си по член 8 от Директива 98/34/ЕО, а именно, че не са съобщили проекта на текста на българската Наредба на Комисията преди приемането й", се казва още в писмото от европейската дирекция. От там са категорични, че подобен подход на приемане на технически регламенти в нарушение на член 8 представлява "процесуално нарушение, което прави разпоредбите неприложими и недействителни по отношение на трети лица... Следователно, националният съд може да откаже да прилага национална правна разпоредба, която представлява технически регламент, ако тя не е била нотифицирана на Комисията преди приемането й". От ЕК императивно посочват, че "службите на Комисията биха искали да бъдат информирани за конкретните мерки, които българските власти възнамеряват да предприемат, за да се изправи процесуалният недостатък, посочен по-горе". Освен нарушените изисквания за съдържанието на вода и за предварителното уведомяване на ЕК за планираните промени от дирекцията констатират още две нарушения. Със същата наредба България е забранила включването на овлажнители, хидроколоиди и растителни и/или животински белтъчини в производството на заготовки от птиче месо и продукти (те се влагат с цел задържането на вода). Това отново нарушава европейски регламент - в ЕС използването им е забранено за трупно месо, но не и за заготовки и продукти. "Противно на българската разпоредба, Регламент 1333/2008... въвежда изчерпателен списък за територията на Съюза на добавките в храните, одобрени за употреба в хранителните продукти. Следователно, само веществата, изброени в част Б на приложение II могат да се използват като добавки в храните. Европейският законодател също така е определил кои добавки могат да се използват в различите категории храни, и при какви условия... Оказва се, че българският законодател така е предвидил допълнителни ограничения в област, в която законодателството на ЕС вече е изцяло регламентирана", се казва в писмото от дирекцията на ЕК. Четвъртото нарушение се отнася до специфичните хигиенни правила за храните от животински произход. "Регламент (ЕО) №853/2004 е определил специфични хигиенни правила за храните от животински произход. В приложение III, раздел II относно домашните птици, глва VII "Агенти, задържащи вода", се предвижда, че "Бизнес операторите на храни гарантират, че птичето месо, което е било специфично обработено да задържа вода, не се пуска на пазара като прясно месо, а като месни заготовки или се използва за производството на преработени продукти". Съответно не съществува забрана на равнището на ЕС за използването на агенти за задържане на вода за птиче месо, което се пуска на пазара като заготовка от птиче месо или продукти. Има забрана да се използват в прясно птиче месо, което ще бъде пуснато на пазара като прясно месо. Оказва се, че българският законодател излиза извън обхвата на Регламент 853/2004 като добавя ограничения в хармонизирана област", пишат от дирекция "Земеделско законодателство" на ЕК. Вместо да се съобразят с писмото от ЕК и да променят наредбата в съответствие с регламентите, от МЗХ изпращат отговор, в който се опитват да убедят Европа колко добре се е получила наредбата с оглед на пазарните условия у нас и че в България за заготовките и продуктите трябва да се прилагат изискванията, определени за целите пилето, въпреки че това е в разрез с регламентите. Този отговор явно силно е раздразнил служителите в европейската дирекция и това личи от второто писмо, което МЗХ получава на 20 декември 2013 г. "Българските власти обясняват, че увеличаващата се гама от месни продукти от домашни птици е наложила спазването на външни изисквания относно съдържанието на вода, посочени в приложения VI, VII и VIII от Регламент за изпълнение (ЕО) №543/2008 относно стандартите за птиче месо. Въпреки това, Комисията отбелязва, че заготовките и месните продукти от птиче месо не са в обхвата на Регламент (ЕО) №543/2008, тъй като той се прилага само за прясно и замразено месо от домашни птици (трупове и разфасовки). Дори ако обхвата на пазарните стандарти за птиче месо се разшири, за да включи месни заготовки и продукти от домашни птици, както е предвидено в съображение 4 от Регламент 1047/2009 за изменение на Регламент (ЕО) №1234/2007 за установяване на обща организация на селскостопанските пазари по отношение на пазарните стандарти за птиче месо, европейският законодател не е, към днешна дата, въвел правила относно максимално допустимото съдържание на вода по отношение на птичето месо, заготовките и продуктите. Ето защо ограниченията, включени там, не могат да бъдат наложени. ... Няма никакво ограничение за водозадържащи агенти, които да се добавят към месни заготовки и месни продукти. Ето защо граници на водно съдържание не могат да се прилагат за месни продукти от птиче месо и месни заготовки така, както българската наредба прави. Правото на ЕС е хармонизирано по отношение на изискванията за птиче месо, заготовки и продукти по отношение на агентите за задържане на вода и държавите-членки не могат да отидат по-далече", пише в писмото, с копие от което OFFNews също разполага. От ЕК са категорични: "В светлината на изложеното по-горе, българската наредба не изглежда да спазва разпоредбите на ЕС и това несъответствие следва да бъде отстранено от България... В това отношение Комисията би желала да получи график от българските власти по отношение на наредбата". Защо България нарушава правилата на ЕС Защо България нарушава по толкова очевиден начин правилата на Европейския съюз, при положение, че страната ни е хармонизирала законодателството си с правото на ЕС и че по отношение на храните правилата на Европа са доста строги? Според производители в решението на земеделското министерство, ръководено по това време от ГЕРБ чрез министър Мирослав Найденов, причината за промените се корени в лоби от големи производители на пилешко месо у нас. Ограниченията за влагане на вода и забраната за употреба на водозадържащи агенти, чрез които се правят малотрайните заготовки и продукти, неминуемо ограничава предлагането им на пазара. На практика това удря малките фирми, които купуват цели пилета и след това препродават заготовки и продукти. В същото време то работи за големите производители, чиито пилета и разфасовки се продават повече. В България е добре известно кои бяха галениците на Мирослав Найденов. Министерството например е работило в удивителен синхрон с фирма "Градус", която малко преди въвеждането на забраната имаше рекламна кампания с акцент, че конкурентите й слагат вода в пилето. Знаменитата Кристинка на Миро, която получи от Земеделското министерство 50 000 лева, за Фейсбук и още 50 000 лева за Туитър на Програмата за развитие на селските райони, е закупила луксозните си два апартамента именно от "Градус - 1". По това време бившата пиарка на Агенцията по храните и Министерството на земеделието е само на 25 г., а апартаментите бяха купени от фирмата на Кристина Спасова "Кей Ем Ком", без да се ползва кредит. Реакцията на МЗХ OFFNews се обърна към земеделското министерство с въпроси във връзка с променената в разрез с европейските регламенти Наредба 32. Отговорът от пресцентъра гласи: "Настоящото ръководство на МЗХ е запознато с проблема и е разпоредило създаване на работна група за изменение и допълнение на сега действащата наредба. За това е уведомена и ЕК. Създадената работна група вече работи, като са проведени две работни заседания. Окончателния проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 32 от 2006 г. за окачествяване, съхраняване и предлагане на пазара на месо и черен дроб от домашни птици следва да бъде финализиран до месец юни 2014 г." От МЗХ признават, че проектът на наредбата не е бил нотифициран пред европейските институции и че по този начин България е нарушила изискванията, но поясняват, че "решението за това е взето от тогавашното ръководството на Министерството на земеделието и храните". "Предложението и отговорността за последната промяна на Наредбата от месец ноември 2012 г. също се носи от ръководните фигури, които са управлявали ведомството по това време", пишат още от земеделското министерство. В същото време допълват, че "МЗХ не е институция, която има правомощия да определя санкции и наказания за действия, извършени от държавни управници, затова си има компетентни органи".

Приемни семейства и за стари хора

Ще има приемни семейства и за възрастни хора, а не само за деца. Това е записано в проектозакон за възрастните хора, подготвян от шефката на парламентарната социална комисия Корнелия Нинова. Той ще бъде внесен преди лятната ваканция на депутатите.

ЕС публикува имената на още санкционирани украинци

Към списъка са включени бившият премиер на Украйна

ТЕЦ-Варна хлопва кепенците до края на годината?

Защото не отговаря на екологичното законодателство

Как да вбесите шофьор

Да вбесиш шофьор в България не е особено трудно, да не говорим за по-големите градове, където тежкият трафик води до размяна на тежки думи и понякога...

Директорът на ЦРУ е търсил изчезналите американски наемници в Украйна

/КРОСС/ Високопоставеният източник от Съвета за сигурност на Русия, заяви пред вестник «Взгляд», че близо до Донецк са изчезнали около 20 американски граждани, предположително, те са сътрудниците на частната военна компания Blackwater. По думите на източника, това обстоятелство е станало причина за спешната визита на директора на ЦРУ Джон Бренан в Киев. Следите на американците до сега не са открити, а киевските власти не могат да съдействат по никакъв начин на Бренън, добави още източникът.Държавният департамент на САЩ в понеделник потвърди, че директорът на ЦРУ на САЩ Джон Бренън наистина е бил в Киев на 12 април (събота). Отстраненият с преврат от поста на президент на Украйна Виктор Янукович, заяви в извънредното си изявление в неделя (13 април), че всъщност украинските силовици са взели решение за спецоперация в източната част на страната веднага след срещата с Бренън. В руската Държавна дума предполагат, че САЩ, по всяка вероятност са обезпокоени от неустойчивите нови власти в Киев и самата Украйна като цяло и именно в този контекст следва да се разглежда визитата на директора на ЦРУ в Киев.Информацията, че с потушаването на протестните настроения в Източна Украйна ще се заемат евентуално служителите на американската частна военна компания Greystone Limited (структура, принадлежаща на Academi, бившата Blackwater), излезе още на 25 март

"Синьо единство" потвърди наличието на подписа на Румен Йончев

/КРОСС/ Ръководството на "Синьо Единство" излезе с официална декларация по повод появилата се информация в медиите, че Румен Йончев е намерил името си в подписката на партията. Ето и пълния текст на декларацията: "По повод появилата се информация в медиите, че г-н Румен Йончев е намерил името си в подписката на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО за регистрация в ЦИК, извършихме нужните проверки и установихме, че председателят на ЗНС наистина фигурира в електронния регистър на подписалите се. В тази връзка ПП СИНЬО ЕДИНСТВО предприема всички необходими действия, за да установи в рамките на партийната си структура дали това е провокация или злоупотреба с данни. До изясняване на обстоятелствата Националното ръководство на партията поднася извиненията си, както на г-н Румен Йончев, така и на други граждани, ако има такива. Отнасяме се с пълно разбиране към възмущението им, тъй като и наши симпатизанти, членове и кандидати се оказаха в аналогична ситуация, намирайки имената си в подписките на Реформаторски блок, ГЕРБ, Християндемократическа партия и др. Категорично осъждаме една от най-лошите практики на българските партии - да употребяват нерегламентирано бази с лични данни на свои членове и и симпатизанти и ще се борим с нея както вътре в организацията си, така и в целия партиен живот на страната. Твърдо решени сме да променим лошите наслагвания от миналото."  

Facebook разработва електронни пари


Facebook планира да навлезе в сферата на финансовите услуги. Компанията разработва услуга за електронни пари, съобщава онлайн изданието The Next Web.

Идеята за e-money услугата на Facebook е да позволи на потребителите да захранват сметки в профилите си с истински пари. След това ще могат да ги използват за разплащания за различни услуги или просто да пращат пари на приятели.

Според в. Financial Times, Facebook вече дори са подали документи за получаване на разрешение да...

Украйна обяви Крим и Севастопол за окупирани територии

Киев не признава "приемането на руско гражданство"


Съобщение до медиите в ЕС

От
Специализираната болница за активно лечение по кардиология Видин
и
Българския кардиологичен институт

Невъзможно е човек да обича българските граждани от Видин и Видинско и от Монтана и Монтанско, общо около 200 000, и да спира единствената модерна кардиологична болница в цяла Северозападна България вече 4 месеца. От Специализираната болница за активно лечение по кардиология Видин и Българския кардиологичен институт Невъзможно е човек да обича българските граждани от Видин и Видинско и от Монтана и Монтанско, общо около 200 000, и да спира единствената модерна кардиологична болница в цяла Северозападна България вече 4 месеца.

НС отхвърли ветото върху Закона за Сметната палата

С общо 123 гласа "за" от "Коалиция за България", ДПС и "Атака" Народното събрание прие окончателно поправките, които превръщат Сметната палата в колективен орган с 9 членове

В. Николов: Одържавяването на ЕРП-тата ще се стовари като парен чук върху нас

ЕРП-тата са на борсата, това значи, че всичко при тях е прозрачно. Те имат акционери, които следят какво се случва в техните дружества. Ако има сценарии за смяната на собствеността на дружествата, това ще гръмне в Европа, защото са публични дружества. При всички случаи ще се стовари като парен чук върху България, коментира пред Фрог нюз екс шефът на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов.

БДЖ иска от кредиторите си разсрочване на дълга за 10 г.


Дългът на БДЖ само за няколко месеца е намалял с 11 на сто и в момента е около 600 млн. лв., съобщи в ефира на държавното радио транспортният министър Данаил Папазов.

Продължават преговорите с кредиторите на компанията, като транспортният министър настоява в тях да се включи и "по-висшестоящ" представител на Министерството на финансите, за да се поиска разсрочване на задълженията на компанията за 10 години. У по-голямата част от тях срещаме разбиране засега, по-настоятелна е една от...

Кралски кукли


С какво си играят малките бъдещи кралици? С кукли като всички останали момиченца, но те са облечени с тоалети от висшата мода.
Какво се крие в старите сандъци с играчки на Бъкингам, ще стане известно по време на изложба през лятото, която ще е посветена не само на детските забавления, но и на други лични вещи и снимки на кралица Елизабет II като С какво си играят малките бъдещи кралици? С кукли като всички останали момиченца, но те са облечени с тоалети от висшата мода. Какво се крие в старите сандъци с играчки на Бъкингам, ще стане известно по време на изложба през лятото, която ще е посветена не само на детските забавления, но и на други лични вещи и снимки на кралица Елизабет II като

Най-големият полицейски синдикат в стачна готовност

/КРОСС/ Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) разпространи във вторник остра позиция срещу Народното събрание (НС) заради забавеното приемане на промените в Закона за МВР (ЗМВР). Същевременно ръководството на най-големия полицейски синдикат намеква, че липсата на диалог може да доведе до излизане "на площада" от страна на членовете на федерацията. Според полицаите депутатите отказват публично да обсъждат идеите в законопроекта.Повод за становището на СФСМВР е организирана преди ден кръгла маса за обсъждане на проекта за ЗМВР, на която освен представители на медии, неправителствени организации и профсъюзи, бяха поканени и общо 17-ма депутати от вътрешната, правната и социалната комисии. Нито един от тях обаче не се отзова на поканата на полицейския синдикат. До края на април ще бъде проведено извънредно заседание на управителния съвет на СФСМВР, на което да бъде взето решение каква да бъде реакцията на синдиката заради забавеното приемане на новия ЗМВР. Синдикалистите уточняват, че според предварителните нагласи реакцията вероятно ще бъде остра. Законовите промени бяха приети на първо четене в парламента през февруари т.г. Оттогава парламентът не е разисквал измененията.  

Заложиха 400 гр тротил пред офис на пловдивски бизнесмен

400 грама тротил без детонатор бяха открити в двора на автокъща за коли втора употреба, собственост на Ангел Мерджанов от Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Сигнал за бомба в Съдебната палата в София

Сигналът е подаден около 14,45 ч. на телефонът за спешни случаи 112 от анонимен мъжки глас

Великденски концерти на НУИ „Добри Христов“ ще се проведат във Варна

В седмицата преди Великден учениците и учителите от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ са подготвили за многобройната си публика серия концерти с различна по жанрове интересна музика, научи Moreto.net. Днес, 15 април, в залата на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ ще се състои традиционният Великденски фолклорен концерт.

И подписът на омбудсмана се оказа в подписка - на партията на евродепутата Димитър Стоянов


Подписът на националния омбудсманът Константин Пенчев се оказа включен в регистрацията на Национална демократична партия, създадена от бившата съпруга на лидера на "Атака" Волен Сидеров - Капка Георгиева, и евродепутата Димитър Стоянов.

За това съобщи Пенчев. Той вече е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров, Комисията за защита на личните данни и Централната избирателна комисия.



"Възмутен съм като гражданин от безсилието на институциите да се справят години...

Полицаи разбиха печатница за фалшиви пари в Бургаско

/КРОСС/ В резултат на полицейските действия на служители от група "Противодействие на икономическата престъпност" при Районно управление "Полиция" - Несебър, отдел "Икономическа полиция" и "Специализирани полицейски сили" при ОДМВР - Бургас е неутрализирана печатница за изготвяне на неистински парични знаци и разпространението им на територията на Община - Несебър. Констатирано е, че в частна къща в с. Черни връх, общ. Камено, се намират компютърна конфигурация и принтер-скенер, чрез които са изготвяни неистински парични знаци с номинал 10 лева. В момента на изготвяне е задържан 50 годишния Д.Г. от Бургас, криминално проявен / съден за фалшификация на пари, излежал присъда в бургаския затвор и пуснат на свобода от м. ануари тази година/. Спрямо Д.Г. е повдигнато обвинение по чл. 243, ал. 1 от НК / подправка на парични знаци/, като му е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Установено, е че Д.Г. ползвал няколко човека за разпространители на "готовата продукция". Към момента на задържането на бургазлията е констатирано, че работния процесс е бил в начална фаза, като са установени близо 70 броя заготовки за 10 левови банкноти. Целта на "печатаря" била подправените пари да бъдат използвани при търговията с животни около Великденските празници, предвид занижената бдителност от страна на животновъдите и липсата на възможности за проверка на оригиналността на банкнотите

Сигнал за бомба в Софийски градски съд

Сигнал за бомба в Съдебната палата в София е подаден на тел. 112 в 14.45 ч., съобщиха за БГНЕС от МВР.

"Атака" помогна на управляващите да отхвърлят и ветото върху новия Закон за Сметната палата


"Атака" помогна на управляващите да преодолеят и шестото вето на президента Росен Плевнелиев от начало на мандата на този парламент. Със 123 гласа "за" (78 от БСП, 32 от ДПС и 13 от "Атака") и 71 "против" (на ГЕРБ) без въздържали се парламентът прие окончателно новия Закон за Сметната палата.

Той предвижда да се възстанови колегиалният принцип в работата на институцията. По време на дебатите най-активни в критиките си бяха депутатите от ГЕРБ, които приемат аргументите на държавния...

Новите предложения за визията на "бидето на Витошка" (галерия)

Прославеният из цяла София чисто нов фонтан на булевард „Витоша“, печално известен като "Бидето на Витошка", ще бъде визуално „подобрен“. Столична община е пуснала конкурс за нова визия на шадравана, а снимки на предложенията може да видите на нейния блог , където може и да гласувате за предложението, което Ви се хареса най-много (на страницата вляво). „Тъй като фонтанът изглежда недовършен, се обърнах към студентите от Националната художествена академия (НХА)“, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „Изчакахме времето да позволи това, за да можем публично да разгледаме проектите на студентите. Общо 12 проекта са представени. Целта е да се направи нещо, което да бъде интересно, което да бъде популярно”, обясни тя. Няма предвидени пари в бюджета на София за освежаването на все още чисто новия фонтан, но според нея това не е скъп проект и лесно ще се намери финансиране. Кметът изтъкна, че най-важно е мнението на гражданите по въпроса. Очаква се новият облик да бъде реализиран между лятото и есента на 2015 г. Снимки на предложенията има около фонтана, където да бъдат видени от минаващите граждани. В момента е в ход и процес за избиране на процедура за ремонтиране на останала част от бул. „Витоша”, като Фандъкова очаква работата да започне през есента. Още седем фонтана в столицата чакат да бъдат ремонтирани чрез поставяне на хидроизолация, подмяна на плочки, изнасяне на помпените агрегати в нови помпени шахти извън водните огледала. "Бидето" е част от противоречивия ремонт на пешеходната зона в центъра на столицата. Освен обект на чисто визуални подигравки то си навлече и одумването на гражданите след няколко случая на неработещи дюзи, които не можеха да изхвърлят вода или пръскаха видимо неравномерно. Веднъж даже за два дни във фонтана имаше неизяснена бяла субстанция с вид на пяна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване