ПРЕДСТОЯЩО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще присъства на тържественото събрание на Съюза на юристите в България по повод Деня на Конституцията и юриста. Форумът ще се проведе на 16 април 2014 г. от 16.00 часа в сградата на Съюза на юристите в България, ул. „Пиротска” 7.

 
На празничното честване ще бъдат наградени изявени юристи и ще бъдат връчени годишните награди на Съюза на юристите в България за журналистически публикации или предавания за точно и обективно отразяване дейността на органите на съдебната власт.

Търговските вериги ще обявяват договорите си с производителите

Големите търговски вериги вече ще трябва да обявяват договорите си с всеки един производител. Документите ще бъдат предоставяни на Комисията за...

Търговските вериги ще обявяват договорите си с производителите

Големите търговски вериги вече ще трябва да обявяват договорите си с всеки един производител. Документите ще бъдат предоставяни на Комисията за...

Бобева: Чуждите инвестиции у нас са се увеличили

/КРОСС/ По повод излезлия вчера доклад на БНБ, според който чуждите инвестиции у нас са намалели значително в сравнение с първите два месеца на миналата година, вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-изпълнителният директорът на Агенцията за инвестиции Костадин Джатев заявиха пред журналисти в Ловеч, че чуждите инвестиции не само не намаляват, но и са се увеличили три пъти. Даниела Бобева обясни, че разминаването с доклада на БНБ идва от различната методика на изчисляване. "Данните на БНБ са си верни, но те трябва да бъдат сравнявани и интерпретирани за целите на политиката по начин, който да взима впредвид различната методика и характера на тези числа. В никакъв случай не трябва да се гледат месечни данни за инвестиции. Обикновено, когато се говори за инвестиции, се гледа на годишна база", заяви тя, цитирана от БНР. Заместник-изпълнителният директор на Българската агенцията за инвестиции Костадин Джатев обясни методиката. "За да сравним данните, трябва да ги сравним с неревизираните данни за същия период на миналата година, февруари месец. И когато ги сравним ясно се вижда, че миналата година за същия този период неревизираните данни са били 40 милиона евро. Сега неревизираните данни за тези два месеца са 115 милиона. Ясно се вижда, че почти три пъти са повече инвестициите за същия период при сравняване на едни и същи данни

Търновската конституция е достижение, създадено и претворено с превъплътения български дух за свобода

 Търновската конституция е достижение на младата българска държава, което не е спуснато от имперската канцелария или направено в научен институт, а достижение, създадено и претворено с превъплътения български дух за свобода. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на 15 април 2014 г. пред участниците в заключителното заседание на тридневната научна конференция "135 години български парламентаризъм".

 
 
Сигурно Търновската конституция ще бъде предмет на изследвания и след още 100 години, сигурно ще има критики и анализи от юридическа и от историческа гледна точка, но трябва да сме наясно, че тя се създава, когато в Европа все още робството не е отменено, подчерта Михаил Миков. Той уточни, че в цивилизована, културна Европа робството се отменя 40, формално 47 години след създаването на българския основен закон. Този текст от Търновската конституция е само пример за отношението на създателите на българския основен закон, той е отговор не само на волята за свобода, но и на онова, което вече броди из Европа като нагласа за обществени и политически промени, добави председателят на Народното събрание.
 
 
Михаил Миков посочи, че доклади в научната конференция, която започна на 13 април във Велико Търново, са представили повече от 50 лектори. По думите му фактът, че 135 години след създаването на Търновската конституция има такъв интерес към буквата, но и към духа на този основен закон, показва непреходният й характер. Много от текстовете на Търновската конституция днес са залегнали в действащия ни основен закон, много от правата и свободите са преминали, преплетени и през трите следващи Търновската конституция български основни закони, подчерта председателят на парламента. Той добави, че въпреки многото спорове дали България да създаде свой основен закон преди да е решен въпросът за обединението й, в Търново е надделяло усещането за държавност, за възможното решение при устройването на новата българска държава, което по-късно става основа за създаването на Княжеството, за Съединението на България, за укрепването на третата българска държава.
 
 
Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Янаки Стоилов определи България според Търновската конституция като конституционна дуалистична монархия с елементи на парламентаризиране. По думите му това залага големите политически конфликти, които са съпътствали най-дълго действалия български основен закон. В по-голямата част от времето, в което е действала Търновската конституция, тя или е била нарушавана, или дори суспендирана, добави Янаки Стоилов.
 
Конституцията не е единствената защита на демокрацията, без пълноценно действие на партиите, на гражданските сдружения, на самите граждани, тя няма как да надрасне обществото и да гарантира своето собствено прилагане, заяви Янаки Стоилов. Според него по тази причина често на основния закон се приписват недъзи на самото общество. Сегашната ни Конституция е устойчива, тя с малки промени даде възможност на България да стане член на Европейския съюз, тя не е остаряла, съпоставена с моделите, които действат в другите страни, дори с нея България може да започне и следващ преход, добави той.
 
 
Няма належащи промени, които да бъдат приемани в Конституцията, но има нужда от конституционен дебат, смята Янаки Стоилов. По думите му този дебат може да започне, но трябва да се води много по-сериозно, отколкото се предлага в последните няколко години. Конституционният дебат, който ни се предлага, е интелектуално изтощен, теоретично принизен и политически много ограничен, заяви председателят на Комисията по външна политика. Според него първо трябва да се определят проблемите и едва тогава да се прецени кои от тях могат да бъдат решени от Конституцията. Янаки Стоилов подчерта, че едни от най-големите властови сфери днес - финансовата система, медиите, външните фактори, нямат конституционна уредба и уточни, че това са големите теми, по които трябва да се започне дебат.
 
 
В изказването си пред участниците във форума деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Сашо Пенов отбеляза, че преди Освобождението само 56 българи изучават юридически науки и на тях е трябвало да разчита и новообразуваната българска държава. Въпреки, че първенците са били малко, а тези с юридическо образование и кариера още по-рядко явление, всеки от участниците в Учредителното събрание се е превърнал в конституционалист и е трябвало да осмисли що е то разделението на властите, какви са правата на човека, какъв е механизмът, по който се осъществяват обществените отношения и други основни политико-юридически термини, подчерта той.
 
 
Още с първия основен закон на третата българска държава е прогласено разделението на законодателна, изпълнителна и съдебна власт, заяви проф. Сашо Пенов. Той отбеляза, че израз на истинския стремеж за свобода и уважение към човешкото достойнство са разпоредбите на Търновската конституция, които изразяват отношението на народното представителство към свободата и равенството пред закона.
 
 
Независимо от превратностите на съдбата, благодарение на тези хора вече 135 години имаме конституционно устройство, подчерта деканът на Юридическия факултет на СУ. Той призова към преклонение пред родолюбието и изпълнената с мисъл за България и българския народ дейност на българските държавници, чиито демократични идеи и воля да отстояват свободата и правовата държава правят България достоен член на европейското семейство.
 
В доклада си проф. Мария Манолова от Българската академия на науките подчерта, че Търновската конституция прокламира принципи, които залягат в основата на всички демократично устроени държави. Това са важните за всяко държавно устройство – разделение на властите, политически плурализъм, парламентарен контрол и министерска отговорност, децентрализация в общинското управление, основни политически права и свободи на гражданите, уточни тя.
 
 
Проф. Евгени Танчев от Юридическия факултет на СУ посочи, че не е било възможно Търновската конституция да предвиди друга форма на управление на България, различна от конституционната монархия. Единственият републикански проект в рамките на действието на Търновската конституция принадлежи на Александър Стамболийски, подчерта той и допълни, че за този проект Александър Цанков пише, че предвижда провъзгласяването на републиканска конституция, но, за да се успокоят Великите сили, цар Борис запазва пожизнено функциите на президент. По думите му не е справедливо и не можем да предявяваме обвинения и към сегашната конституция, защото голямата част от идеите за промени не са били предложени при нейното създаване. Конституцията трябва да тачим, а не толкова индивидуалните носители на идеи и политици, завърши изказването си проф. Евгени Танчев.
 
 
Пред участниците във форума изказване направи и проф. Искра Баева от Историческия факултет на СУ.
 
 
По време на конференцията в София беше представен енциклопедичния справочник „Учредителите” на проф. Милко Палангурски. В него за първи път на едно място са събрани биографиите на онези 230 души – създатели на първия конституционен закон на България. „Учредителите, които поемат тежкия кръст да създадат условията за бъдещото развитие на страната не са аристократични наследници, предприемачи или учени от световен мащаб, но всички са си извоювали правото да бъдат лидери”, посочва авторът на книгата. Той отбелязва, че за първи път различните течения и направления във възрожденското общество се сливат в едно тяло, което гордо постановява, че Княжество България ще има парламентарна система на управление, която ще се развива по класическите конституционни принципи, съчетани с широките права и свободи на гражданите.
 
 
Тридневната научна конференция "135 години български парламентаризъм" беше организирана от Народното събрание съвместно с Юридическия и Историческия факултет на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
 
На 13 и 14 април 2014 г. във Велико Търново пред участниците в конференцията говориха ректорът на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ, председателят на Народното събрание Михаил Миков, председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, член-кореспондентът на Българската академия на науките проф. Андрей Пантев, както и академик Георги Марков.

КАТ дебне със 100 радара за Великден

Стотина радари ще бъдат извадени по всички основни пътища за великденските празници, където се очаква да има сериозен поток от автомобили. С тях патрулите на КАТ ще се опитат да предотвратят рискови изпреварвания и драстично превишаване на скоростта.

Кредитори запорираха два имота на БДЖ

Кредиторите на “Холдинг БДЖ” са наложили през миналата седмица частична възбрана върху два от имотите на дружеството в столицата. Това означава, че с тях не могат да се извършват разпоредителни сделки. Става въпрос за 50% от централната сграда на жп превозвача на ул. “Иван Вазов” и за 50% от сградата на Национална компания “Железопътна Кредиторите на “Холдинг БДЖ” са наложили през миналата седмица частична възбрана върху два от имотите на дружеството в столицата. Това означава, че с тях не могат да се извършват разпоредителни сделки. Става въпрос за 50% от централната сграда на жп превозвача на ул. “Иван Вазов” и за 50% от сградата на Национална компания “Железопътна

"Аскеер" обяви своите номинации за театър

/КРОСС/ На 24 май за 24-ти път фондация академия „Аскеер" ще връчи своите награди за най-добри постижения в театъра. Тази година наградата за цялостен принос ще получи театралният педагог и режисьор проф. Надежда Сейкова. 25-годишната Тея Сугарева, наскоро взела Икар за дебют, се състезава с Петринел Гочев и Теди Москов в категорията за режисура. „Много е приятно, когато те номинират особено с фигура като Теди Москов, на който аз съм страхотен фен", обясни Тея Сугарева пред Нова телевизия. Актьорът Владимир Пенев се конкурира за Аскеер за водеща мъжка роля с Ивайло Христов и Малин Кръстев. Александра Василева е номинирана за водеща женска роля в спектакъла „Свобода в Бремен" в Народния театър. Тя се състезава с Бойка Велкова от същата трупа и Ивана Папазова от Драматичен театър - Пловдив. Част от номинираните вече имат спечелени статуетки Аскер и Икар.  

Сами да възстановим своето "Място в сърцето"

Националната кампания „Място в сърцето“ избра 12 любими на поколения места в 12 български града, които ще възстанови, ако откликнем и дарим средства. В хода на кампанията с гласуване хората сами избраха местата, станали емблематични за  техния град, които да бъдат възстановени. Вече са изготвени проектите и са ясни сумите, които са нужни за различните обекти.

Благоевград – Градинката с паметника на Васил Левски – 15 000 лв.

Проектът предвижда ремонт на градинката с паметника на Васил Левски, подмяна на плочките и поставяне на осветление.

Бургас – църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ – 50 000 лв. за ремонт на фасадата на църквата.

Варна – Малките римски терми Одесос – 30 000 лв.

Проектът има за цел да подобри достъпа до мястото, да се постави осветление, така че да стане по-достъпно място за посещение на варненци и туристи.

Габрово – Градинката с мечето – 50 000 лв.

Проект предвижда възстановяване на фонтана (водната атракция) и монтаж на оборудване за звук (с възможност и за дневно изпълнение на мелодии) и художествено осветление. Ремонт на декоративното езерото (езерото с лилиите) – настилка и изолации на дъно и стени, монтаж на художествено осветление, възстановяване водна растителност. Разполагане на т.нар. скулптури за игра (художествени фигурина животни, в стилистиката на мечето)

Кърджали – Фонтана на площад „Освобождение“ – 50 000 лв. за ремонт на съоръжението.

Фонтана на площад Освобождение в КърджалиФонтана на площад „Освобождение“ в Кърджали

Плевен – Спортно игрище за боче – 20 000 лв. С набраните средства се предвижда да бъде изградено първото в страната стационарно Боче - игрище. То ще бъде с размери: 25/5 м. Върху игрището ще бъде изграден Боче-корт с размери: 18/3,50 м., пейки за зрители и съдийски места. Изграждането на Боче-игрище ще даде възможност за успешното провеждане на националните турнири на Спешъл Олимпикс по Боче, на които град Плевен е домакин от 2005 г., както и спортни събития и състезания с деца и младежи от града.

Пловдив – Младежки хълм – 20 000 лв.

Целта е със събраните средства да се създаде младежка зона, в която да има спортни съоръжения и обособени места за различни младежки дейности - учебни пространства и работилници. Чрез изграждането на Спортно-учебен център ще се осмисли свободното време на деца и младежи, ще се популяризира спорта, ще се повиши екологичното мислене на деца и младежи. Дейностите, които ще се развиват, са превенция на агресията, наркотиците, наднорменото тегло при подрастващите и спомагат за интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение.

Русе – Русенският кей – 10 000 лв. С малко средства и доброволен труд, Кеят на Русе може да стане привлекателно място за разходка, срещи, забавление и почивка.

Сливен – Двора на параклис „Свети Мина“, гр. Сливен, кв. Ново село – 15 000 лв. за ремонт на покривна конструкция; консервация и реставрация на стенописи и олтар; реставрация на икона на "Св. Мина"; ремонт на входна врата, алея и поставяне на обозначителна табела.

София – Мостиката и гъбата на езерото Панчарево – 50 000 лв.

Проект за ремонт и реконструкция на мостика и гъбата.

Стара Загора – Зоопарк Стара Загора – 10 000 лв. за изграждане на детски приключенски кът на територията на зоопарка.

Зоопаркът в Стара Загора е едно от любимите места на старозагорци. Намира се в красивия парк „Аязмото”, предпочитано място за разходка на жителите и гостите на града. Площта му е около 240 000 кв. м. В Зоопарка се отглеждат близо 450 екземпляра от около 80 вида - бозайници, птици и земноводни. Освен за своите обитатели Зоопаркът се грижи и за удобството на своите посетители. На неговата територия има кафене, пейки, пешеходни алеи. Идеята е да се създаде детски приключенски кът от естествени материали, където децата да се забавляват, но и да развиват двигателната си култура сред природата на парка.

Ямбол – Православен храм „Успение на Пресвета Богородица“ – 50 000 лв.

Проектът е за изработване на иконостас за новостроящия се храм. Иконостасът е задължителен елемент в православния храм за да се извършва богослужение, даже по сградата да има довършителни работи. Набраните средства по тази кампания, ще помогнат новопостроения храм в квартал "Аврен" на град Ямбол да посрещне богомолци колкото се може по-скоро.

За избраните проекти могат за даряват граждани, фирми, институции и корпоративни дарители.

Всеки може да дари за мястото, което подкрепя, а на сайта на кампанията може да прочетете Правилата за даряване в настоящия етап и начините, по които може да го направите

Йовчев: Всички действия срещу Орлин Алексиев са обосновани

/КРОСС/ „Всички действия, които са предприети, включително и по отношение на офиси и фирми, свързани с Орлин Алексиев, са абсолютно обосновани." Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който бе изслушан от депутатите на закрито заседание относно Орлин Алексиев и връзката му със заловените 1.4 тона кокаин. "Повторих на народните представители същото, което казах и по време на изслушването в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Няма нова информация", обясни той. "Ако не бяхме предприели тези действия можеше основателно да бъдем обвинени, че не сме си свършили работата по закон", добави вътрешният министър. По думите му оттук нататък прокуратурата е тази, която повдига обвинения, а съдът казва кой е виновен и кой - не. „Когато има достатъчно данни, то тогава започва досъдебно производство. В хода на това досъдебно производство се извършват процесуално-следствени действия, за да се съберат доказателства. Когато има достатъчно доказателства, се повдига обвинение. Оттам-нататък в съдебно заседание съдът решава дали определен български гражданин или друг гражданин е виновен или не", категоричен бе Йовчев.  

България получи похвала – животът на бежанците у нас се подобрява

Условията по предоставяне на убежище в България се подобряват. Това е основният извод, който може да се направи от изявлението на говорителя на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг днес в Женева, където бе представен доклад за България.

Десетки музиканти се намериха в подписката на "Глас народен", от партията заподозряха активно мероприятие


Музикантът Владимир Джамбазов е един от хората, открили, че фигурират в подписка на партия за Европейските избори, без да знае за това. Пред БНР той каза, че освен неговото име в подписка на партията "Глас народен" на музиканта Светльо Витков фигурират имената на десетки хора от филхармонията, Ансамбъл "Софийски солисти" и щатния оркестър на Музикалната академия. 

"Доста съм изненадан. Ако човек си каже - не ме интересува, с политика не се занимавам, безпокойството е предимно за...

"Българска история" представиха първата си книга (снимки)

Момчетата от "Българска история"  представиха първата си авторска книга - „Българската история в 100 личности“. Премиерата се състоя в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски", а водещ беше Драгомир Симеонов. Аулата беше препълнена от над 200 души, които чуха изпълнение на живо на българска песен и разказите на трите момчета, стоящи зад проекта, както и думите на хората, които са ги вдъхновили. Цената на книгата е 12 лв. - може да бъде намерена в книжарниците или в интернет .

Украинци търсят утеха в книги за Ванга

Уплашени, че може да започне война, украинците намират утеха в книги за езотерика, енергийни камъни и дискове със звуци от природата, пише в. “Сегодня”.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Продавачи в магазин в Лвов разказали, че все повече хора търсят да си купят нещо, Уплашени, че може да започне война, украинците намират утеха в книги за езотерика, енергийни камъни и дискове със звуци от природата, пише в. “Сегодня”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Продавачи в магазин в Лвов разказали, че все повече хора търсят да си купят нещо,

КС допусна единодушно дело за указа на президента за ЦИК

 Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество конституционно дело № 6/2014 г. по искане на 117 народни представители за установяване на противоконституционност науказа на президента Росен Плевнелиев, с който на 20 март бяха назначени членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Определението за допустимостта е прието с единодушие.

Предстои съдиите да го разгледат по същество и да установят дали указът на президента противоречи на Конституцията.

Делото бе образувано на 3 април, след като 117 народни представители от БСП и ДПС внесоха в КС искане за обявяване на противоконституционност на указа. „В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и на разделението на властите“, обясни тогава Мая Манолова.

Според управляващото мнозинство президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава. Със своя указ той вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин президентът се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите, обясни тогава Манолова.

Южнокорейската здравноосигурителна каса на борба срещу цигарите

Южнокорейската здравноосигурителна каса завежда дело срещу три компании производители на цигари. Фирмите, подведени под отговорност, са местният клон...

Тимошенко отмени предизборната си кампания

/КРОСС/ Юлия Тимошенко заяви, че смята за богохулство да се провеждат предизборни кампании на фона на сложната социално-политическа ситуация в Украйна. "Моето име е на бюлетината, аз оставам участник в предизборната кампания, но отлагам предизборната си кампания. Нея я оставям настрана и вместо това ще се концентрирам върху защитата на нашата държава и създаването на съпротивително движение, което да обедини всички граждани, които са готови да се борят за Украйна", каза тя на пресконференция, цитирана от Риа новости. "Днес, всеки кандидат за президент, струва ми се, не трябва да се концентрира само върху своята личност, а да създаде възможности за защита на нашата независимост", добави Тимошенко.    

Шон Пен ще предложи скоро брак на Чарлийз Терон?

Връзката на двамата актьори може би ще премине в нещо по-сериозно


Тодор Славков: Съдя адвокат Марковски, защото си позволява да говори глупости

“Прекарах една година в Швейцария, защото се борех да не ме екстрадират. После прекарах около една година в затвор, за мен беше като в казармата, но благодарение на баща ми и дядо ми и там бях с "връзки". То разказа пред TV7 Тодор Славков относно престоя си зад решетките.
Внукът на Тодор Живков проговори и за материалното си състояние. “Прекарах една година в Швейцария, защото се борех да не ме екстрадират. После прекарах около една година в затвор, за мен беше като в казармата, но благодарение на баща ми и дядо ми и там бях с "връзки". То разказа пред TV7 Тодор Славков относно престоя си зад решетките. Внукът на Тодор Живков проговори и за материалното си състояние.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за защита на конкуренцията

/КРОСС/ Тройна подкрепа срещна на първо разглеждане законопроектът на социалистите за промени в Закона за защита на конкуренцията. След мотивацията на вносителите от столетницата новите текстове бяха подкрепени от становища на БСП, ДПС и „Атака". Поправките се отнасят за регулацията на отношенията между производителите и доставчици на стоки и големите търговски вериги и бяха приети със 123 гласа "за" от депутатите на "Коалиция за България", ДПС и "Атака", а няколко души от ГЕРБ гласуваха "въздържал се". Социалистката Корнелия Нинова определи предлаганите текстове като всичко друго, но не и антипазарни. Според нея измененията целят да се помогне на малките производители да получат равни условия на работа спрямо големите вериги. За нея подобно действие ще гарантира ръста на производството, от което следва повишаване и на брутния вътрешен продукт, на данъците и на работните места. „Кой български народен представител би гласувал против или въздържал се? Ако го направи, да излезе и да си каже мотивите", поиска тя, като апелира колегите си да подкрепят „червения" законопроект. След емоционалното изказване на Нинова колегата й Станислав Станилов й благодари, че е „атакизирала" БСП и НС с този закон. „Той прави чест на това НС, първият, който се опитва да защити малкия човек", похвали Станилов законопроекта

Покритият басейн във Варна ще се казва „д-р Любен Лазаров”

Така дълго чаканото откриване на покрития басейн на плувен комплекс „Приморски” ще се състои. Затова увери Лилия Христова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” към община Варна. Тя не се ангажира с конкретен срок, като намекна, че съвсем скоро варненци ще могат да използват съоръжението.

Константин Пенчев: Скандалът с личните данни може да повлияе на изборите


Човек ще си помисли - ако някой може да краде ЕГН-та с торби, те ще купят и изборите. Така омбудсманът Константин Пенчев изрази опасенията си, че скандалът с кражбата на лични данни за регистрация на партиите на избори ще повлияе върху избирателната активност на евровота на 25 май. 

Самият Пенчев установил при проверка в сайта на Централната избирателна комисия, че неговото ЕГН е използвано за регистрацията на Национална демократична партия, създадена от бившата съпруга на лидера на...

Лее се кръв: 4-има загинаха в боевете в Краматорск (видео)

По време на операцията са загинали четирима души, а други двама са ранени, като пострадалите са милиционери", заяви свидетел на сраженията. Според него, бойните действия са приключили, след като представителите на силите на реда са били принудени да се оттеглят.

В парламента има хора, свързани с наркотрафика!

"Атака" ще поиска разсекретяване на класифицираната информация за наркотрафика, изнесена от вътрешния министър Цветлин Йовчев по повод аферата "Кокаинови крале" в пленарната зала на закрито заседание. Това обяви зам.-председателят на партията и член на вътрешната комисия Десислав Чуколов. Все едно четях семейство Сопрано, възкликна той след чутото и заключи, че в пленарната зала има хора, които са директно свързани с наркотрафика. Схемите за пране на пари минавали и през боклука, и през автокъщите, станало ясно от думите на МВР-шефа.

„Ботев” (Пд) кани Херо за спортен директор

Димитър Димитров – Херо може да стане спортен директор на пловдивския „Ботев” от лятото, твърди сайтът PlovdivNews.bg. Треньорът на „Черноморец” вече е провел една среща с ръководството на пловдивчани, на която са обсъдени детайли по бъдещата работа.

Терористи отвлякоха 200 ученички в Нигерия

Въоръжени лица са нахлули снощи в училище в Чибук, североизточна Нигерия и са отвлекли близо 200 ученички, живеещи в общежитията, съобщава Би Би Си. Властите смятат, че нападателите са част от ислямистката групировка "Боко Харам", отговорна за вчерашния бомбен атентат в столицата Абуджа, при който загинаха близо 71 души. Отвличането беше официално потвърдено и от полицията. Една от ученичките, която успяла да избяга от похитителите си разказва пред Би Би Си, че останaлите й връстнички са спали, когато въоръжените са нахлули. Те са взели хранителните запаси от училището и са откарали момичетата с автобус и два камиона. След като e подминал 3 села, конвоят е бил принуден да спре заради повреда в един от камионите. Момичето е имало около 10 минути, за да избяга и да се скрие в храстите. Нигерийските медии съобщават, че двама от охранителите в училището са убити. Близо 170 къщи в района на училището са били подпалени по време на атаката. "Боко Харам", чието име означава на местния език хауса "западното образование е забранено" , водят въоръжена кампания за установяване на ислямистка държава в северната част на Нигерия.

Десетки загинаха в Краматорск

Украинските въоръжени сили са поели контрола върху летището в Краматорск и са отблъснали атака на сепаритистите, съобщи УНИАН. По неуточнени данни няколко души са загинали в Краматорск в рамките на антитерористичната операция, която украинските сили за сигурност провеждат срещу проруските сепаратисти, съобщава агенцията, Украинските въоръжени сили са поели контрола върху летището в Краматорск и са отблъснали атака на сепаритистите, съобщи УНИАН. По неуточнени данни няколко души са загинали в Краматорск в рамките на антитерористичната операция, която украинските сили за сигурност провеждат срещу проруските сепаратисти, съобщава агенцията,

Всеки пети без достатъчно стаж за пенсия

/КРОСС/ 18% или всеки пети от българите, пенсионирани през миналата година, не са имали достатъчно стаж. Това става ясно от анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии. 6624 души са пенсионирани, след като са навършили 65 години и 8 месеца вместо на 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. 16 пък са хората с новоотпуснати пенсии за стаж и възраст, които са над 80-годишни. Според експерти проблемът с липсата на достатъчно осигурителен стаж се е появил, защото хората имат много години като безработни, пише в.24 часа. При реформата, която правителството планира за тази година трябва да се отчетат годините безработица и хората да не губят право на пенсия, предложи вицепрезидентът на "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.  

Десетки са убити в Краматорск (видео)

Украинските въоръжени сили са поели контрола върху летището в Краматорск и са отблъснали атака на сепаритистите, съобщи УНИАН. По неуточнени данни няколко души са загинали в Краматорск в рамките на антитерористичната операция, която украинските сили за сигурност провеждат срещу проруските сепаратисти, съобщава агенцията, Украинските въоръжени сили са поели контрола върху летището в Краматорск и са отблъснали атака на сепаритистите, съобщи УНИАН. По неуточнени данни няколко души са загинали в Краматорск в рамките на антитерористичната операция, която украинските сили за сигурност провеждат срещу проруските сепаратисти, съобщава агенцията,

Тодор Славков: Съдя адвокат Марковски, защото си позволява да говори глупости

“Прекарах една година в Швейцария, защото се борех да не ме екстрадират. После прекарах около една година в затвор, за мен беше като в казармата, но благодарение на баща ми и дядо ми и там бях с “Прекарах една година в Швейцария, защото се борех да не ме екстрадират. После прекарах около една година в затвор, за мен беше като в казармата, но благодарение на баща ми и дядо ми и там бях с "връзки". То разказа пред TV7 Тодор Славков относно престоя си зад решетките. Внукът на Тодор Живков проговори и за материалното си състояние.

Анчелоти: Отсъствието на Роналдо ни мотивира и обединява


Отсъствието на Кристиано Роналдо мотивира и обединява "Реал" (Мадрид), каза треньорът на отбора Карло Анчелоти. Белите няма да могат да разчитат на голмайстора си във финала с "Барселона" за Купата на краля в сряда.

Италианският специалист заяви, че би било рисковано да пусне нападателя. "Вярвам в отбора, който винаги реагира добре, когато има някой контузен. Губим футболист от невероятна класа, но това е голяма мотивация за състава."

Анчелоти обясни, че не гледа на мача...

Всеки пети без достатъчно стаж за пенсия

18% или всеки пети от българите, пенсионирани през миналата година, не са имали достатъчно стаж. Това става ясно от анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии.
6624 души са пенсионирани, след като са навършили 65 години и 8 месеца вместо на 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. 18% или всеки пети от българите, пенсионирани през миналата година, не са имали достатъчно стаж. Това става ясно от анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии. 6624 души са пенсионирани, след като са навършили 65 години и 8 месеца вместо на 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете.

Двама активисти на Златна зора осъдени на доживотен затвор

Съд в Атина осъди на доживотен затвор двама предполагаеми активисти на неонацистката партия Златна зора за убийството на млад пакистанец на улица в гръцката столица през януари 2013 г.

Няколко фирми имат интерес към Северозападния регион

Няколко фирми имат интерес към инвестиции в Северозападния регион. Те са от различни сфери, в това число текстил, автобуси, машиностроене,...

Росен Плевнелиев поздрави еврейската общност в България с настъпването на празника Песах

Президентът Росен Плевнелиев изпрати писмо до председателя на Централния израилтянски духовен съвет Роберт Джераси по повод празника Песах, съобщиха от пресцентъра на президентството.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Бих искал да Ви поздравя с настъпването на Песах и да отправя към Вас и Президентът Росен Плевнелиев изпрати писмо до председателя на Централния израилтянски духовен съвет Роберт Джераси по повод празника Песах, съобщиха от пресцентъра на президентството. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Бих искал да Ви поздравя с настъпването на Песах и да отправя към Вас и

НС отхвърли ветото на Плевнелиев по закона за Сметната палата

Със 123 гласа "за" от "Коалиция за България", ДПС и "Атака" Народното събрание прие окончателно поправките, които превръщат Сметната палата в колективен орган с 9 членове. Депутатите от мнозинството отхвърлиха ветото на държавния глава върху промените.

Путин призова Обама да обуздае Киев

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама отново не стигнаха до компромис и до общо решение за изход от кризата в Украйна. В нощен разговор вчера президентите обсъдиха събитията в бившата съветска република и си отправиха взаимни критики.

Президентът поздрави еврейската общност в България с настъпването на празника Песах

Президентът Росен Плевнелиев изпрати писмо до председателя на Централния израилтянски духовен съвет Роберт Джераси по повод празника Песах, съобщиха от пресцентъра на президентството.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Бих искал да Ви поздравя с настъпването на Песах и да отправя към Вас и Президентът Росен Плевнелиев изпрати писмо до председателя на Централния израилтянски духовен съвет Роберт Джераси по повод празника Песах, съобщиха от пресцентъра на президентството. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Бих искал да Ви поздравя с настъпването на Песах и да отправя към Вас и

Да се проверим за ЕГН-та и в изборния референдум!

Избирателите да могат да проверят дали данните им не присъстват и в подписката за национален референдум за изборна реформа. За това призоваха от Института за модерна политика.

В.Рашидов:К‘во е т‘ва Петно бе, к‘ъв е тоя национален герой?

Сега се забавляваме с едни готини, красиви хора. Ако ви харесват кандидатите за евродепутатите, халал да ви е“, подчерта бившият културен министър Вежди Рашидов в "Още от деня"

Плевнелиев поздрави еврейската общност в България за Песах

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев изпрати писмо до председателя на Централния израилтянски духовен съвет Роберт Джераси по повод празника Песах. „Бих искал да Ви поздравя с настъпването на Песах и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-искрени пожелания за здраве и благоденствие", заявява в писмото си държавният глава. „В настъпващите дни разпръснати по целия свят семействата ще се срещат отново, за да прочетат и да си припомнят историята за освобождението от подтисничеството, за изхода към свободата. Затова нека в дните на Песах да помислим за миг и за всички онези, които и днес са жертва на дискриминация, насилие, военни конфликти. Разбирателството и съпричастността към ближния трябва да водят делата ни, защото единствено заедно можем градим по-добрия утрешен ден на децата ни", се казва още в писмото на президента Росен Плевнелиев.

Активисти на „Златна зора” ще лежат в затвора доживот

Двама симпатизанти на гръцката неонацистка партия "Златна зора" получиха доживотни присъди за убийството на малд пакистанец в Атина през януари 2013. Това предаде АФП, цитирана от БГНЕС. ...

Рудник "Ораново" отново работи

/КРОСС/ Мина "Ораново - Пирин" край Симитли отново добива въглища. Последната проверка на инспекцията по труда обяви условията на труд за безопасни и разреши на миньорите да слязат под земята на две смени, съобщи бТВ. Рудникът има одобрен план от Министерството на икономиката и тази година трябва да произведе 67 200 тона въглища. Според последната проверка, условията на труда не застрашават живота на работниците, а галериите се укрепват и вентилират. Въпреки това само преди дни работник по чудо не загина - беше затрупан до кръста от въглища и спасен от колегите си.  

Таксиметрови шофьори против по-чести прегледи

Представителите на таксиметровия бранш подкрепят увеличаването на възрастта на такситата от 10 на 15 години и определянето на минимална цена на километър. Те са съгласни да се засили контролът, но са на различно мнение по въпроса дали трябва да се въведат технически прегледи на жълтите коли на всеки 3 месеца. Представителите на таксиметровия бранш подкрепят увеличаването на възрастта на такситата от 10 на 15 години и определянето на минимална цена на километър. Те са съгласни да се засили контролът, но са на различно мнение по въпроса дали трябва да се въведат технически прегледи на жълтите коли на всеки 3 месеца.

Разбиха нелегална печатница за пари край Бургас, готвела удар с фалшиви десетолевки преди Великден

Печатница за пари бе разбита в село Черни връх, край Бургас.
Спецакцията на полицаите се провела рано сутринта. Въпреки неоичайния час ченгетата сгащили 50 годишния Димитър Георгиев, криминално проявен, да печата десетолевки на специална компютърна конфигурация. Мъжът е бургазлия, съден за фалшификация на пари, Печатница за пари бе разбита в село Черни връх, край Бургас. Спецакцията на полицаите се провела рано сутринта. Въпреки неоичайния час ченгетата сгащили 50 годишния Димитър Георгиев, криминално проявен, да печата десетолевки на специална компютърна конфигурация. Мъжът е бургазлия, съден за фалшификация на пари,

Фрог научи: Пожарът в "Милениум център" предизвикан от човек

Пожарът в комплекса "Милениум център" в центъра на София е предизвикан от човешка дейност, категорични са пред Фрог нюз от Пожарната.

Няколко фирми имат интерес към Северозападния регион*

Няколко фирми имат интерес към инвестиции в Северозападния регион. Те са от различни сфери, в това число текстил, автобуси, машиностроене,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване