"Газпром": Ние сме надежден доставчик на газ за Европа

Ръководителят на московския гигант „Газпроп“ Алекей Милер е уверил еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, че руската компания е „надежден...

Кънев: България трябва да спре да избира ментета

/КРОСС/ "Ние не усвоихме парите от ЕС, защото нямаме добра администрация и защото корупцията е повсеместна, но този „черен печат" не може да бъде слаган върху българските граждани. България не е нито най-корумпираната, нито най-немощната държава. Реформите трябва да се правят постепенно, за да бъде вътрешната ни политика като европейската." Това каза на прескоференция на Реформаторския блок в Димитровград водачът на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева. РБ предлага България да стане основателка на Европейския енергиен съюз, за да плащаме по-евтин газ до 30 %, когато ЕС ще може да купува на едро големи количества газ, добави Кунева и като пример посочи, че по-ниска цена на газа може да направи например „Неохим" в Димитровград по-конкурентноспобен и да открие нови работни места. "ЕС настоява да се преборим с корупцията, непрозрачността и разпределянето на парите „под масата", заяви лидерът на СДС и председател на Предизборния щаб на РБ Божидар Лукарски. Според него тази среда захранва престъпното управление и мафията, която стои зад него. РБ предлага засилване на контрола върху европейските средства с цел максимално премахване на всички възможности за злоупотреби, подчерта той и каза, че целта на парите от ЕС е да подпомагат дребния и средния бизнес и да създават нови работни места

Русия няма да вкара войски на територията на Украйна

Русия няма да въвежда свои войски на територията на Украйна при никакви обстоятелства. Това е сигурно, въпреки че писмо с молба за подобни мерки е било изпратено до руския президент Владимир Путин, пр...

Общината спечели 690 000 лв. за доизграждане на канализацията във Виница

Безвъзмездно финансиране в размер от 690 000 лв. спечели община Варна за изграждане на битова канализация на СО „Виница-север“ в едноименния квартал на морската столица съобщиха от Община за Moreto.net Средствата са по проект към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините тази вечер:

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов съобщи, че утре ще бъде проведено закрито заседание на парламента, в което ще вземат участие ръководителите на силовите ведомства в страната.

"Все още е рано да се говори за разполагане на силите на НАТО в Източна Европа", заяви генералният...

Константинов: Решение на проблема с „мъртвите души" не е намерено

/КРОСС/ "Решение на проблема с „мъртвите души" не е намерено. Имаше едно плахо предложение да се премине към активна регистрация, което беше убито в зародиш. Има сили в България, които не искат да се изчистят списъците." Това каза в ефира на ТВ7 бившият зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов. "През 1994г. се направи първият сериозен опит с фалшиви ЕГН-та да се регистрира кандидат", заяви професорът и допълни: "Бяха събрани подписи с несъответстващи имена и ЕГН-та. Процедурата се стабилизира след това и ГРАО проверява подписките, но не може да бъде проверен случай, в който някой ви е взел данните и ви е записал", споделя той. По думите му на всяко листче, чрез което се събират подписи по закон трябва да има име на събралия подписите. „Нахалството им е велико. Взели са ЕГН-то на омбудсмана на републиката. Учудвам се как и името на президента го няма вътре", коментира проф. Константинов. "Законът е казал 2 500 подписа, вие нямате толкова, защото има хора, които не знаят, че са ви подкрепили. Тоест, това не е истинска подкрепа", категоричен е той. Проф. Константинов призова независимите кандидати да използват това, че им се дава трибуна и поне да кажат какви са техните представи за оправяне на държавата. „Че няма да станат евродепутатити, те самите си знаят", допълва той

Какво се таи в мътните води, залели Украйна

Тежко въоръжени мъже с униформи без опознавателни знаци патрулират по улиците на Славянск в понеделник

Седмица след седмица новите власти в Киев чакаха с тревога руснаците да нахлуят в Украйна. Западните лидери неведнъж приканваха Москва да изтегли войските си от общата граница. Щом обаче кризата избухна, тя не дойде в образа на руски танкове, потеглили да смажат източните региони. Виждаме нещо по-коварно, подмолно, което не се вмества в еднозначни оценки.

* * *

Много от групите хора, които превземаха тези дни административни сгради и поставяха блокпостове по пътищата, изглеждат добре организирани и действащи професионално.

Журналисти информират от мястото на събитията, че тези хора, често с маски на лицата, носят еднакви униформи и са въоръжени - боравят с оръжието умело и твърде привично.

Понякога пристигат с автобуси. Понякога някой вижда как дават или получават заповеди, после изчезват. Понякога руският им език има ясни отлики от местния говор.

Естествено сред тези хора има и местни жители, недоволни от станалото в Киев. Лидерите им обаче - онези, които подстрекават най-сериозните им акции за неподчинение на властите, подозрително наподобяват бойци от специални части, изпратени да провокират безредици и да проверят може ли Киев да контролира положението в региона.

Прехвърляне на вината

Руските власти отхвърлят, то се знае, всички предположения, че са замесени. Настояват, че става дума за протест на местните жители, които се мъчат как ли не да запазят тесните връзки на региона с Русия и им е писнало от действията на онези в Киев - незаконното според тях правителство.

Последните бунтове според Кремъл нямат нищо общо с Москва - просто местното население “отчаяно” е решило да вземе нещата в свои ръце.

Нищо чудно, че руските власти неуморно повтарят: Кремъл не планира да праща войски в чужбина. Президентът Путин не желае да поеме отговорността за избухването на една война. Напротив, както личи от неделното изявление на руското външно министерство, Кремъл иска правителството в Киев да признае вината си - било защото не може да възстанови реда в страната, било защото използва армията срещу собствения си народ.

И в единия, и в другия случай Москва печели. Кремъл разчита, че слабата централна власт в Украйна ще се огъне пред Москва и ще позволи на своя индустриален Изток да скъса връзките с Киев, за да развие по-тесни отношения с Русия.

Избори и санкции

Какво следва по-нататък? Много зависи от това как ще тръгнат тези дни нещата в Източна Украйна. С оглед на стремителния развой неотдавна в Крим е твърде трудно да правим прогнози.

Ясен е стремежът на Русия да не допусне насрочените през май президентски избори в Украйна, тъй като президентът, избран по всички правила, ще получи мандат да управлява цялата страна - законен и неоспорим.

Затова очакваме през оставащите седмици до изборите по-нататъшна дестабилизация и призиви за бойкот на вота. Любопитни сме впрочем какво ще излезе от приказките на Запада за санкции срещу Русия.

САЩ вече казаха и обещаха доста неща, но за 28-те членки на ЕС ще е трудно да стигнат до консенсус по въпроса, защото ситуацията не е така очевидна, каквато бихме видели при открито руско нахлуване. Събитията в Източна Украйна са твърде объркани и всяко обвинение срещу Русия трябва да се докаже.

Теоретично преговорите на делегати от САЩ, ЕС, Украйна и Русия, насрочени за четвъртък в Женева, би могло да отслабят сегашното напрежение.

Не съзре ли обаче Русия признаци, че Киев е готов да преотстъпи широки пълномощия на областите в Източна Украйна, външният министър Сергей Лавров може и да не замине за Женева (както вече намекна).

А като цяло, все още се точи бавната бракоразводна процедура между Русия и Запада.

Дори да оставим санкциите настрана, частни лица, компании и правителства вече правят стъпки за скъсване на ...

Видео: Проруски кандидат за президент на Украйна беше пребит заради изказване




Един от кандидатите за президент на Украйна Олег Царьов, известен с радикалните си проруски възгледи, беше пребит рано тази сутрин в Киев от тълпа, разгневена от негово изказване в телевизионно предаване.

Царьов, който подкрепя присъединяването на Украйна към водения от Москва Митнически съюз и често е сниман с тениска с надпис "Роден в СССР", беше нападнат от хора, възприели думите му като подкрепа за влизането на руски войски в разбунтувалите се източни региони на...

Депутатка от ГЕРБ лъсна в подписката на Бареков

Ирена Соколова твърди, че не е подкрепяла новия политик

Вигенин: Не, не се готвим за война

/КРОСС/ "Не, не се готвим за война и не смятам, че ще има война между НАТО и Русия." Това каза в предаването на БТВ „Лице в лице" Кристиан Вигенин, министър на външните работи. "Подобна опция никога не е била обсъждана и не е била поставяна на дневен ред", добави той. "Зачестилите полети на руски самолети в Черно море не са от вчера, а още от миналата година, но нямаме информация, че от тях произтича някаква заплаха и опасност за България", смята външният министър. "НАТО е организация, която гарантира сигурност за своите членове и изказванията на министъра на отбраната Ангел Найденов и президента Плевнелиев, че страната ни се нуждае от повече НАТО означава може би това, но все пак не искам да тълкувам вместо тях техните думи", каза Вигенин. "Позицията на България е, че в момента няма нова Студена война с Русия и не трябва да създаваме възможности да има такава. ЕС и НАТО не бива да стават причина за ескалация на напрежението в отношенията с Русия заради случващото се в Украйна. Така че трябва много внимателно да се прецени какви санкции би могло да бъдат наложени на Русия, ако изобщо трябва да има такива", каза външният министър. Кристиан Вигенин заяви, че не вижда нищо антируско в общата позиция относно случващото се в Украйна, като отново цитира взетите на съвета решения, за да аргументира позицията си

Вигенин: Не, не се готвим за война

/КРОСС/ "Не, не се готвим за война и не смятам, че ще има война между НАТО и Русия." Това каза в предаването на БТВ „Лице в лице" Кристиан Вигенин, министър на външните работи. "Подобна опция никога не е била обсъждана и не е била поставяна на дневен ред", добави той. "Зачестилите полети на руски самолети в Черно море не са от вчера, а още от миналата година, но нямаме информация, че от тях произтича някаква заплаха и опасност за България", смята външният министър. "НАТО е организация, която гарантира сигурност за своите членове и изказванията на министъра на отбраната Ангел Найденов и президента Плевнелиев, че страната ни се нуждае от повече НАТО означава може би това, но все пак не искам да тълкувам вместо тях техните думи", каза Вигенин. "Позицията на България е, че в момента няма нова Студена война с Русия и не трябва да създаваме възможности да има такава. ЕС и НАТО не бива да стават причина за ескалация на напрежението в отношенията с Русия заради случващото се в Украйна. Така че трябва много внимателно да се прецени какви санкции би могло да бъдат наложени на Русия, ако изобщо трябва да има такива", каза външният министър. Кристиан Вигенин заяви, че не вижда нищо антируско в общата позиция относно случващото се в Украйна, като отново цитира взетите на съвета решения, за да аргументира позицията си

Достъпът на българите до лични лекари е сред най-лесните спрямо други държави

За да имат по-добър достъп до пациентите, общопрактикуващите лекари в България се нуждаят не от Национална здравна карта, а от пари. Мнението изрази в интервю за Дарик председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас доц.

Парламентът заседава на закрито: За Кокаинови крале!

По искане на "Атака" вътрешният министър Цветлин Йовчев дойде на изслушване в парламента тази вечер от 19.00 часа, за да извади класифицирани данни за връзката межда Кокаинови крале, обиските на общинаря от ГЕРБ Орлин Алексиев и партията му. Затогава го е повикал председателят на парламента Михаил Миков

"Десен сектор" и наемници са атакували летището

Краматорск все още е наш, твърдят проруски активисти


Украинска операция в Източна Украйна започна с десант (видео)


В източна Украйна настъпват войски с бронирана техника и хеликоптери, съобщава вестник "Украинская правда". Очевидец на "Ройтерс" казва, че е видал десант на украински военни от хеликоптери в покрайнините на Краматорск

В района на летището в Краматорск са чути изстрели и няколко взрива. Над летището известно време кръжал военен, самолет. По думите на очевидците самолетът е МИГ-25 или СУ-27, летял е ниско. Половин час след като пристигнал самолетът отлетял в посока Донецк....

БАН разработва оранжерия за Марс - ще има ягоди,чушки и домати

/КРОСС/ Институтът за космически изследвания и технологии при БАН разработва оранжерия за Марс. Целта и е да се проследи как в космически условия израстват растения, развиват се нормално и служат за храна на космонавтите. Българските учени разработват трето поколение на българската космическа оранжерия "Свет"." Тя има доста дълга история и е летяла повече от десет години в космоса. Още през 80-те години по програмата "Интеркосмос" български учени са поканени да участват в разработването на биологична система за осигуряване живот на космонавтите при техните дълготрайни полети. Първият дълготраен полет е до най-близката планета Марс. "Трябваше да се разработят отделните звена на една такава биологична система, в която, както на земната биосфера, става естествен кръговрат на веществата. Космонавтите не могат да си вземат достатъчно количество храна, въздух, вода. Това трябва да става така, както на земята, както е свикнал човек и се е приспособил", разказа доц. Таня Иванова пред Дарик. "На нашите учени са възложили разработката на звеното "Висши растения". Имало е още звено "Низши растения" и "Животни". Това не е било случайно, защото те имат 20-на години успехи в космическото приборостроене. Опитите да се правят оранжерии са свършвали безуспешно дотогава. Дори се е смятало, че растенията не могат да се развиват в безтегловност

Раздвижване на войски в Източна Украйна (видео)


В източна Украйна настъпват войски, съобщава вестник "Украинская правда".

В района на летището в Крематорск са чути изстрели и няколко взрива. Над летището известно време кръжал военен, самолет. По думите на очевидците самолетът е МИГ-25 или СУ-27, летял е ниско. Половин час след като пристигнал самолетът отлетял в посока Донецк.               

След това към летището се отправили няколко коли на "Бърза помощ" и органите за бързо реагиране. Оттам се чули изстрели и...

ОПАК отваря нова процедура за Националния институт на правосъдието

/КРОСС/ Управляващият орган на Оперативна програма „Административен капацитет" (ОПАК) стартира процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Националния институт на правосъдието (НИП). Целта е усъвършенстване на правоприлагането в областта на гражданските и търговските дела чрез повишаване на текущата квалификация на магистратите, съдебните и прокурорските помощници, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията, както и на административните ръководители в органите на съдебната власт. Процедурата цели още укрепване на капацитета на магистратите и съдебните служители с оглед ефективното прилагане на правото на Европейския съюз. Процедурата е по приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси", 2.4 „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси", бюджетна линия BG051PO002/14/2.4-13. Общият бюджет по процедурата е 3 млн. лв. Предвидената минимална стойност на отделните проекти е в размер на 50 000 лв., а максимален праг няма. Проектите трябва да бъдат изпълнени в рамките на 18 месеца. Крайният срок за кандидатстване е 16.05.2014 г. (петък), 17:30 часа. По ОПАК ще бъдат сключени нови договори в размер на общо 20 млн. лв. на база реализирани икономии при изпълнение на договорите за безвъзмездна финансова помощ по програмата

Карачанаков преподписа с ЦСКА при по-висока заплата


Атакуващият футболист на ЦСКА Антон Карачанаков поднови договора си с клуба. Той преподписа за две години и контрактът му вече е до 2016 г.

Очаквано Карачанаков постигна подобряване на личните си условия. Заплатата му вече ще е 10 хил. лева, което е с 2500 лева повече от досегашното му възнаграждение.

Двете страни преговаряха дълго, преди да стигнат до разбирателство. През зимата имаше разминавания по няколко точки.

Карачанаков заяви, че желанието му е да играе...

ОПАК отваря нова процедура за 3 млн. лв. за НИП

Управляващият орган на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) стартира процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Националния институт на правосъдието (НИП), съобщиха от МФ.

В Австралия се появиха слухове за разпадането на AC/DC


Бъдещето на групата AC/DC за едни може да изглежда светло и просторно, особено след като преди време се появи информция, че на през май бандата се готви да се събере в студиото за шест седмици и да се отдаде на записите на нов албум по случай 40-ия си юбилей. От началото на деня в Австралия обаче някои медии разпространяват слух за тяхното пенсиониране и края на съществуването им в сегашния им вид.

Първоначално австралийска радио станция обяви, че AC/DC са на път да се разпаднат,...

Слухове в Австралия пенсионираха AC/DC


Бъдещето на групата AC/DC за едни може да изглежда светло и просторно, особено след като преди време се появи информция, че на през май бандата се готви да се събере в студиото за шест седмици и да се отдаде на записите на нов албум по случай 40-ия си юбилей. От началото на деня в Австралия обаче някои медии разпространяват слух за тяхното пенсиониране и края на съществуването им в сегашния им вид.

Първоначално австралийска радио станция обяви, че AC/DC са на път да се разпаднат,...

Съпруг на депутатка оглави комисията за личните данни

Съпругът на депутатката от БСП Деница Караджова – Венцислав Караджов, е новият шеф на Комисията за защита на личните данни. В момента, в който се вихри скандал със злоупотребата на лични данни в подписките на партиите, парламентът гласува днес предложения от Министерския съвет нов състав на комисията. Комисията се управлява от председател и четирима членове. Мандатът на сегашното ръководство, начело с Венета Шопова , е изтекъл декември 2012 г. Сред членовете е Цветелин Софрониев, кандидат за депутат на БСП на последните парламентарни избори (в момента е главен секретар на комисията). Другите трима членове се Цанко Цолов и бившите членове на Държавната комисия за сигурността на информацията Мария Матева и Веселин Целков . От ГЕРБ поискаха отлагане на избора на нова комисия, защото съставът е предложен в последния момент. Министерският съвет включи миналата сряда като извънредна точка избора на нов председател и членове на комисията. След това гласуването на новия състав на комисията беше включено в заседанието на парламентарната Комисия за вътрешна сигурност и обществен ред също извънредно, а днес се гласува окончателно в пленарна зала на извънредно заседание на Народното събрание. Мнозинството отхвърли поисканото от ГЕРБ отлагане на тази точка, докато се изготвят правила за подбор и изслушване на кандидатите. Срокът за предложения за тази комисия е изтекъл декември 2012 г., обяви председателят на парламента Михаил Миков, напомняйки, че мандатът на сегашните членове е изтекъл преди повече от година. Скандалът с незаконното използване на лични данни в подписката на партиите показва колко важен и навременен е изборът на нов състав на комисията, обяви Май Манолова от левицата. Новият шеф на комисията Венцислав Караджов коментира скандала с подписките на партиите, в които се оказаха стотици хора с незаконно използвани лични данни. "Той прехвърли отговорността за проблема на ЦИК и обяви, че комисията не е предвидила достатъчна защита на данните. Нивото на защита според мен не е достатъчно", коментира новият шеф на Комисията за защита на личните данни.

Държавен куклен театър Варна с две номинации за „Аскеер“

Ново признание за Държавен куклен театър - Варна беше огласено днес – хитовият спектакъл на Теди Москов „Професия лъжец“ е номиниран в две от категориите на наградите „Аскеер" 201, научи Moreot.net. Фондация „Академия Аскеер" номинира постановката за най-добро представление, а Теди Москов за режисура.

Кавъри на "Happy" от целия свят разплакаха Фарел (видео)

Рапърът Фарел Уилямс избухна в сълзи в телевизионното шоу на Опра Уинфри, след като видя малка част от кавърите на песента му "Happy". След като изгледа кавърите, които го просълзиха, 41-годишният носител на седем приза "Грами" сподели, че много обича работата си и благодари на всички, които вярват в него. Към края на интервюто Опра и гостът й заключиха, че в основата на успеха на родения във Вирджиния Фарел е най-вече посвещението му да работи много сериозно. Вижте част от интервюто на Опра Уинфри с Фарел: За жалост,  българският кавър на песента "Happy" не попадна в компилацията, излъчена в шоуто, но все пак ви предлагаме отново да се насладите на веселия клип от София.

Фики показа горещ кадър от новия си видеоклип

Младата надежда на „Пайнер“ Фики Стораро показа горещ кадър от новия си видеоклип.

Катя Дафовска стана член на БОК

Единствената ни олимпийска шампионка в ЗОИ Катя Дафовска стана най-човият член на БОК.

До война с Русия няма да се стигне, не сме застрашени, успокои Вигенин

До военен конфликт за Украйна с Русия няма да се стигне, успокои вътрешният министър Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице" по bTV.

Няма пряка опасност за България показвали нашите оценки, допълни той. Не сме сред страните, които се считат за застрашени, добави Вигенин.

Трябва за пресечем всякакви опити да се нагнетява напрежение, особе До военен конфликт за Украйна с Русия няма да се стигне, успокои вътрешният министър Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице" по bTV. Няма пряка опасност за България показвали нашите оценки, допълни той. Не сме сред страните, които се считат за застрашени, добави Вигенин. Трябва за пресечем всякакви опити да се нагнетява напрежение, особе

Банкомат на площад "Кракра Пернишки" опъна нервите на перничани

Банкомат в центъра на миньорския град опъна нервите на перничани, съобщиха читатели до ZaPernik.com.

Машината на Централна кооперативна банка започнала да дава дефекти около обяд. Картоползватели се оплакали в банката, че на екрана им се изписват значително по - малки суми от тези, които трябвало да имат. Служителите казали, че проблемът идвал от "Борика". 

"За около 2 часа никой не можеше да си изтегли парите. Хората се ядосваха.",...

Продължава

Действията на полицията срещу Алексиев са напълно обосновани, каза Йовчев

Вече казах това на излушването в Комсията по вътрешна сиурност - няма нова информация. Всички действия, които са предприети, включително по отношение на офиси и фирми, свързани с г-н Алексиев, са аб...

Герджиков: СОС няма да се намесва в криминални афери

Опитите да се намеси институцията Столична община и респективно Столичен общински съвет в една очевидно чисто криминална афера е пълен абсурд. Това каза за председателят на Столичния общински съвет Ел...

Злоупотребиха и с личните данни на шефа на "Лукойл-България"

/КРОСС/ При направена проверка чрез сайта на Централната избирателна комисия в списъка на лицата, подкрепящи регистрацията на партии, коалиции и инициативни комитети за евроизборите, бе установено, че името на генералния директор на „ЛУКОЙЛ-България" ЕООД Валентин Златев фигурира в подписката на ПП „Съюз на комунистите в България". "Г-н Златев никога и по никакъв повод не е полагал подписа си в каквато и да било подписка с политически характер. Наличието му в подобен списък е свидетелство за злоупотреба с лични данни с цел политически маркетинг, за която незабавно са предприети съответните стъпки за сезиране на компетентните органи - Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата", обявиха от комапнията.  

Музиканти подкрепили Витков без да знаят

В Комисията за защита на личните данни са се оплакали както хора, изненадани от включването им в нечия партийна подписка, и хора, които са се подписали за дадена партия, но името им фигурирало в списък на друга политическа сила

Граждани се жалват в комисия - включили ги в подписки

В Комисията за защита на личните данни са се оплакали както хора, изненадани от включването им в нечия партийна подписка, и хора, които са се подписали за дадена партия, но името им фигурирало в списък на друга политическа сила

Вигенин: До война с Русия няма да се стигне

До военен конфликт за Украйна с Русия няма да се стигне, успокои вътрешният министър Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице До военен конфликт за Украйна с Русия няма да се стигне, успокои вътрешният министър Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице" по bTV. Няма пряка опасност за България показвали нашите оценки, допълни той. Не сме сред страните, които се считат за застрашени, добави Вигенин. Трябва за пресечем всякакви опити да се нагнетява напрежение, особе

Защо смартфонът е най-доброто гадже, което някога сте имали

Забавната страна на модерните взаимоотношения между хората и новите технологии


Лукойл продава свои активи в Казахстан на китайската Sinopec за 1,2 млрд. долара

Въпреки че руският петролен гигант продава част от активите си в бившата съветска република, той заздравява позициите в родната си страна


Човек на име Бог съди бюрократи

Най-голямата електронна система не е могла да разпознае необичайното име и е съобщила, че Год няма кредитна история

Една година от атентата на Бостънския маратон

САЩ почитат една година от бомбения атентат по време на Бостънския маратон, отнел живота на трима души и оставил близо 260 души с тежки наранявания, съобщава агенция ИТАР-ТАСС. На 15 април 2013 г., малко преди финала на ежегодния Бостънски маратон, избухват две бомби, направени от тенджери под налягане, пълни с пирони, болтове и остри топчета. Дни по-късно американските власти разпространяват снимки на заподозрените за атентата. Обвинени са Джохар А. Царнаев и Тамерлан Царнаев - братя от чеченски произход, и двамата легални емигранти в САЩ. Непосредствено след разобличаването на самоличността на атентаторите, Тамерлан бе убит в полицейска престрелка, а Джохар арестуван в предградие на Бостън. Срещу него са повдигнати обвинения за използване на оръжия за масово унищожение. По време на разпитите Джохар признава, че инициатор на бомбения атентат е брат му Тамерлан, но отказва да потвърди вината си по 30-те повдигнати обвинения. 20-годишният Джохар Царнев е заплашен от смъртна присъда. Съдът ще заседава на 3 ноември.  Властите арестуват и трима други замесени в Бостънския атентат - двама казахстанци и един американски гражданин. И тримата са били съквартиранти на Джохар в общежитията на Бостънския университет. Церемонията в памет на жертвите и ранените ще се проведе в центъра на града. В нея ще вземат участие вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, кметът на Бостън Мартин Уолш, губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик, както и роднини на загиналите и пострадали в атентата.

Стойнев: Целта ни е скоро да започнем работа по интерконекторната връзка с Гърция

/КРОСС/ Перспективите по отношение на диверсификацията в енергийната сфера, реализирането на проекти от взаимен интерес и потенциалните направления за инвестиции бяха сред акцентите в разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. По време на срещата в Министерския съвет беше обсъдена и реализацията на Южния газов коридор. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който също участва в разговора, заяви пред медиите, че днешната среща е изключително важна за изпълнението на една от най- важните и основни политики на правителството, а именно - диверсификацията на източниците на енергийни ресурси за страната. „В тази политика Азербайджан се явява основен партньор", заяви министър Стойнев. Той напомни, че след отпадането на проекта Набуко, се взе решение за реализация на проекта ТАП, основна част от Южния газов коридор. „Българското правителство веднага предприе конкретни действия. През септември миналата година Булгаргаз подписа договор с консирциума Шах Дениз 2 за доставка на 1 милиард кубически метра природен газ. България е единствената страна, която подписа договор, извън държавите, през които преминава газопроводът ТАП", подчерта министърът на икономиката и енергетиката. Г-н Стойнев отбеляза, че се наваксва по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, по която договорените 1 милиард кубически метра природен газ трябва да дойдат в България

Абсурд: БМВ прелетя с 252 км/ч на изхода на Враца

Нов нарушител-рекордьор на пътя е установен на територията на врачанска област. Водачът е засечен с бясна скорост от стационарната камера на КАТ на изхода на Враца посока Мездра.

Трудна победа на Григор Димитров на старта в Монте Карло

Григор Димитров започна с победа участието си на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. Най-добрият български тенисист победи испанеца Марсел Гранойерс с 6:2, 4:6, 6:2. В първия сет Григор направи относително рано пробив, задържа го и спечели.

Цветанов: ГЕРБ разчита на съвестта на членовете и симпатизантите си

/КРОСС/ "ГЕРБ разчита на съвестта на членовете и симпатизантите си, които събират подписи за регистрация на партията за вота", заяви заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по темата за подписките на партиите. Той каза, че не можел да гарантира на 100%, защото се давали указания към всички структури на партия ГЕРБ. "ГЕРБ събрахме над 38 000 подписа. Необходимите подписи за регистрация в ЦИК са 2500. Ние обработихме и внесохме в комисията 9999 подписа. Не мога да гарантирам, че всички събрани подписи са редовни, тъй като голяма част са събирани в провинцията. Затова и всяка една партия винаги събира много повече, за да се избегнат подобни провокации или неразумни действия, които са предприети от някои недобросъвестни граждани, които са събирали подписи", обясни Цветанов. За това, че подписи, събирани за референдума за нова изборна система, попадат в партийните подписки, Цветанов каза, че събраните от опозицията подписи са прошнуровани, окомплектовани и предадени на инициативния комитет. "В тази посока нито имаме възможност да събираме такъв архив, а и не е необходимо, защото всички подписи, които се събират за всяка една инициатива, са за конкретно съдържание, има мотив за събиране на тези подписи", посочи Цветанов. "С моето семейство проверихме дали сме записани правилно в изборните секции за предстоящите евроизбори, защото голямата ми дъщеря ще има право да гласува за първи път

Коя е най-трудната професия в света (видео)

Ще се явите ли на обява за работа, която е представена като "най-трудната професия в света"? Едва ли. Американската рекламна агенция "Мулен" пусна такава обява, която бе видяна от над 2,7 млн американци, а на интервю за работа се явиха едва 24 от тях. Фирмата, която търси да наеме работник за тази професия, е фалшива и е измислена от агенцията за целта на кампания. Интервютата с явилите се кандидати бяха проведени по интернет чрез видео връзка. На тях им бе представена и трудовата характеристика на "най-трудната професия":  - Да стоите прави през по-голяма част от времето - Да работите около 135 часа на седмица - 365 дни в годината - Без отпуск - Без празници - Без сън - Без заплата Видеото с интервюираните събра над 1 млн посещения само за 24 часа и обиколи социалните мрежи. За да не ви разваляме удволствието и да ви кажем каква е професията, вижте видеото и ще се уверите, че всъщност милиони хора са в този "бранш":

5 намушкани на домашно парти в Канада

Петима души загинаха, пронизани с нож, на домашен купон по случай завършването на университета в канадския град Калгари, съобщиха местните медии.

Най-опасният вирус в света вече действа - удари в Канада

Страницата на канадската данъчна администрация, както и сайт за майки с малки деца - Mumsnet - станаха тази седмица първите жертви на вируса Heartbleed, който поразява защитния софтуер на мрежите. От двете места за оплакаха от кражба на лични данни.

Утре избират председател на Окръжен съд Варна

След като на 6 февруари Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Ванухи Аракелян за председател на Апелативен съд Варна, ръководният пост за Окръжен съд Варна бе овакантен и на 14 март ВСС обяви процедура избор на председател на Окръжния съд, научи Moreto.

Сметките за парно и топла вода на софиянци - до 150 лева

Това сочат данните за март за 93% от домакинствата


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване