Призраци спасяват закъсали училища

Защо им трябва на учителите да обучават “мъртви души”, да ги водят в дневниците, да им пишат оценки, дори и документ за завършен клас да им издават? 
Защото буквално пазят хляба си - заплатите и работните места. Причините да се докарат до там са две - делегираните бюджети, които се разпределят според броя на учениците и неспособността на директори Защо им трябва на учителите да обучават “мъртви души”, да ги водят в дневниците, да им пишат оценки, дори и документ за завършен клас да им издават? Защото буквално пазят хляба си - заплатите и работните места. Причините да се докарат до там са две - делегираните бюджети, които се разпределят според броя на учениците и неспособността на директори

Доклад за тайните тунели на кан Крум предизвика интерес в НИМ

/КРОСС/ С кръгла маса „1200 години от управлението на кан Крум" Националният военноисторически музей отбеляза годишнината от смъртта на българския владетел. Интерес сред участниците в проявата предизвика докладът „Крумовият дворец в Плиска - дворец голям като град. Тайните тунели на кан Крум - спасителни изходи при обсада" на гл. ас. д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ - БАН) и „Кан Крумовото време и паметниците на дървената архитектура в Плиска" на гл. ас. д-р Янко Димитров от филиал НАИМ - БАН в Шумен. С интересни и любопитни моменти за живота на кан Крум, както и с популярни клишета за неговото управление, проф. д.и.н. Лиляна Симеонова от Института по Балканистика с Център по Тракология, БАН доразви темата на кръглата маса. Дискусията предизвика вниманието както на историци и музейни работници, така и на студенти, ученици и граждани. Инициативата е организирана от Националния военноисторически музей и Националния археологически институт с музей при БАН, и е част от националната програма за отбелязване на годишнината от смъртта на кан Крум.  

Печатар на фалшиви пари бълва десетолевки за Великден

50-тодишен мъж от Бургас е задържан за производство на фалшиви банкноти с номинал 10 и 20 лв.
Димитър Георгиев, който веднъж вече е съден за същото, разкрил пред полицаите, че имал намерение да пласира ментетата по Великден.
С фалшивите пари смятал да купува животни, като разчитал на занижения контрол по празниците и това, че животновъдите ще 50-тодишен мъж от Бургас е задържан за производство на фалшиви банкноти с номинал 10 и 20 лв. Димитър Георгиев, който веднъж вече е съден за същото, разкрил пред полицаите, че имал намерение да пласира ментетата по Великден. С фалшивите пари смятал да купува животни, като разчитал на занижения контрол по празниците и това, че животновъдите ще

Георги Младенов е новият селекционер на националния отбор по баскетбол


Легендата на българския баскетбол Георги Младенов е новият селекционер на мъжкия национален отбор.

Той беше избран със седем гласа "за" и един "въздържал се" по време на днешното заседание на Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол.

Младенов заменя на поста Константин Папазов, който напусна заради скандалното си поведение в полуфиналите за Купата на България срещу "Рилски спортист".

Договорът на 51-годишния специалист е за три години.
...

Софиянци ще избират нов вид на фонтана на бул. "Витоша"

Това ще се случи през следващите две седмици в онлайн анкета, публикувана на сайта на Столичната община

ООН: Корупцията остава сред сериозните проблеми в Украйна

Корупцията остава един от най-сериозните проблеми в Украйна и тя се отрязва на всички човешки права. Това се казва в доклад на ООН за страната. ...

ЦСКА разкри на кого плати един милион лева за лиценза

ЦСКА обяви на своя сайт плащанията, извършени от клуба, по унаследени задължения от предишното ръководство и свързани с издаването на лиценз.
 
 
 Спас Делев
 неизплатени заплати 2013
 21,175.00 лв.
 
 
 Милен Радуканов
 неизплатени заплати 2013
 50,000.00 лв.
 
 
 Аспарух Никодимов
 неизплатени заплати 2013
 36,230.00 лв.
 
 
 Ал ЦСКА обяви на своя сайт плащанията, извършени от клуба, по унаследени задължения от предишното ръководство и свързани с издаването на лиценз. Спас Делев неизплатени заплати 2013 21,175.00 лв. Милен Радуканов неизплатени заплати 2013 50,000.00 лв. Аспарух Никодимов неизплатени заплати 2013 36,230.00 лв. Ал

Заловиха автокрадец

На 14.04.т.г. около 15.30 ч. в района пред магазин «Технополис» в бургаския комплекс «Славейков» служители от Второ Районно управление «Полиция» – Бургас спрели за проверка л.а. «Рено Лагуна», с великотърновска регистрация, обявен за общодържавно издирване същия ден от Районно управление «Полиция» – Несебър за престъпление по чл. 206 ал. 1 от НК / обсебване/. Констатирано е, че автомобилът е управляван от 34- годишния М.А. от с. Равда, общ. Несебър, за когото собственикът на «Реното» – 32- годишен мъж от Велико Търново заявил в Районно управление «Полиция» – Несебър, че е извършител на обсебването, осъществено пред ресторант «Сънрайз» в с. Равда за времето от 12.04.т.г. до 14.04.т.г.

Водачът на «Реното» – М.А. е тестван за употреба на наркотични вещества с дрегер, който отчел наличието на амфетамин и метамфетамини. Взета му е кръвна проба за химичен анализ. М.А. е задържан за срок от 24 ч., след което е приведен в бургаския затвор за изтърпяване на влязла в сила присъда, наложена от Несебърския районен съд за извършен въоръжен грабеж в автобус.

Констатирано е, че от 11.04.т.г. М.А. е с мярка «домашен арест» по влязлата в сила присъда «лишаване от свобода», но същият е нарушил мярката и е извършил обсебването на автомобила, който шофирал след употреба на наркотични вещества. Самоличността на М.А., като извършител на въоръжения грабеж в автобус, спрял на спирка в с. Равда, е установена в резултат на полицейски действия на служители от Районно управление «Полиция» – Несебър. Сигналът за инцидента е получен на 08.04.т.г. около 22.45 ч., когато в спрелия в центъра на с. Равда, до автобусната спирка на ул. «Св.Св. Кирил и Методий» автобус, движещ се към Несебър, се качил мъж с качулка на главата и маска на лицето. Същият насочил пистолет към 62- годишния шофьор, като го заставил да изключи двигателя и осветлението на автобуса, след което се обърнал към 27 годишната кондукторка и пребърквайки чантичката на кръста й, отнел дневния оборот в размер на 350 лв. Водачът на автобуса не изгубил присъствие на духа, използвал момента, в който нападателя бил обърнат към кондукторката и избил оръжието от ръката му. С помощта на пътниците от автобуса, го повалил на пода и го обезвредил. От М.А. е иззет газов пистолет «Enser-Sportwaffen», кал. 9 мм., с пълнител без боеприпаси, като по случая е обарзувано бързо полицейско производство, приключило с присъда на Несебърския районен съд.

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Цитат на деня: ГЕРБ засади 28 дръвчета, Станишев с пиара си - само едно


В инициативата на младежкия ГЕРБ на Цветница на Рупите засадихме 28 дръвчета и бяхме около 300 - 400 души. Видях, когато Сергей Станишев в предишния ден засаждаше неговото дръвче само с пиара си, и не видях никого около него. Той засади само едно дръвче.

Така шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на журналистически въпрос в парламента как ще коментира изказване на лидера на БСП Сергей Станишев, че левицата ще има повече евродепутати от ГЕРБ.

"Това е...

Манолова: Проверката на подписите ще подейства отрезвяващо на политическия пейзаж

/КРОСС/ „Проверката на подписите в подкрепа на регистрация на партия за изборите ще подейства отрезвяващо и очистващо за целия политически пейзаж", заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова. Тя добави, че не счита за нормално у нас да има регистрирани 300 партии и да се стига до парадокси, при които някои от тях събират повече подписи за регистрация, отколкото гласове по време на изборите. „Тепърва, като се види за какъв обем от злоупотреба става дума, ще се предприемат съответни действия. Това е една от новите възможности, които дава Изборният кодекс. Радвам се, че хората са се възползвали от това да видят дали коректно фигурират в подписките на партиите. Така ще стане ясно как партиите събират своите подписи за регистрация, а също така и за иницииране на референдум, където за няколко дни по необясним начин се събират стотици хиляди подписи", каза още Манолова. "ЦИК работи, новите изборни правила действат по много добър начин. Надявам се, че това ще бъде оценено от българските граждани. Без разправии бяха назначени ръководствата на РИК, като за първи път няма монопол на една партия. Това са стъпки, които осигуряват повече честност, обективност, безпристрастност на изборния процес", добави тя. „Призовах и инициативния комитет, който събираше подписката за иницииране на референдум, да даде възможност граждани да проверяват дали фигурира в подписката

"Дер Щандарт": Пеевски вече е неудобен, Цветан Василев се дистанцира от него


Неудобният Делян Пеевски ще бъде "прогонен" в Страсбург, а медийната му група бе продадена на никому неизвестен ирландски инвеститор, пише австрийският вестник "Дер Щандарт". (Изданието няколко пъти през изминалата година публикува нападки на банкера Цветан Василев срещу държавния глава и Иво Прокопиев, издател на "Дневник".)

"Най-спорната личност в България" се приготвя да се оттегли. За това говорели някои решения на неформалната власт в страната, доминирана от различни сили, които...

Григор Димитров се класира за втория кръг в Монте Карло

Григор Димитров се класира за втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло, след като победи с 2:1 сета (6:2, 4:6, 6:2) испанеца Марсел Гранойерс. Победата бе трудна за българина, но бе своеобразен реванш за двете победи на испанеца срещу него през 2009-та и 2013-та година.   Мачът започна със сравнително лесно спечелване на подаванията за двамата. Така се стига до шестия гейм в първия сет, когато Димитров успя да достигне до брейк за 4:2. Сетът бе затворен бързо за 6:2 с още един пробив.   На почивката Гранойерс поиска лекарска помощ и излезе за втория сет с превързано дясно бедро. Първи до точка за пробив отново стигна Григор Димитров в четвъртия гейм. Този път той не успя да се възползва и резултатът в сета бе изравнен – 2:2.   При 3:3 испанецът за първи път в мача имаше брейкпойнт и след грешка на българина той успя да поведе с 4:3. Димитров можеше да върне брейка още в следващия гейм, но изтърва две възможност – 5:3 за Гранойерс. Въпреки че Димитров намали със сервис гейм на нула, после испанецът набързо стигна до 40:15 и сложи точка на сета още при първата си възможност.   Третата част започна лошо за Димитров. Гранойерс успя да вземе подаването и после проби българския тенисист – 2:0. Последва силна серия за Григор, който очевидно се мотивира от ролята си на догонващ и спечели следващите шест гейма. Той направи два пробива - в четвъртия и в шестия гейм, спечели три свои подавания и обърна в своя полза - 5:2.   Малко след това грешка на Гранойерс и топка в аут доведоха до мачбол за българина, който приключи мача с хубав диагонален удар.   Във втория кръг Григор Димитров ще играе отново с испанец – Алберт Рамос, който елиминира финландеца Ярко Ниеминен с 6:2, 7:5.   С победата си Григор Димитров си осигури 45 точки за световната ранглиста и 18 860 евро от наградния фонд. Той има да защитава 180 точки от този турнир, защото през миналата година стигна 1/4-финал, където отпадна от Рафаел Надал.

Пернишката поетеса Цветанка Бъчева представя новата си книга "Пей ми, мамо" по повод 85-годишния й юбилей

Пернишката поетеса Цветанка Бъчева представя новата си детска книжка "Пей ми, мамо" по повод 85-годишния й юбилей, съобщават от Двореца на културата.

На 25 април (петък) в конферентната зала на Двореца на културата ще се състои събитието "Поетесата Цветанка Бъчева на 85 г.". Рецензент на книжката ще бъде доктор Ивайло Христов.

Инициативата е на регионална библиотека "Светослав Минков", Двореца на културата и Клуба на дейците...

Продължава

Депутатите приеха спорни промени в ЗЗК на първо четене

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за защита на конкуренцията, предаде БГНЕС. Поправките се отнасят за регулацията на отношенията между българските производители и доставчици на ст...

Ивайло Калфин: ЕС дължи бюджета си до 2020 г. на Европейския парламент

Приемането на дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. беше грандиозно политическо упражнение и предизвикателство за Европейския парламент, заяви Ивайло Калфин при приемането на доклада му за изводите от преговорния процес по бюджета.

Валутни курсове на БНБ за 16 април 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 16 април 2014 година

Катаджии очакват задръствания преди и след Великденските празници по пътя София - Перник

Очакваме да има засилен трафик на 17, 18 април сутринта и на 21-и април. Това каза на пресконференция по повод предприетите мерки от МВР за осигуряване на пътната безопасност в страната преди, по време и след Великденските празници главен комисар Антон Антонов, началник Дирекция „Пътна полиция”.

"В празничната вечер около църквите се очаква да има натрупване и в тази връзка Главна Дирекция „Национална полиция” е разпоредила мерки в...

Продължава

Григор Димитров с важна победа в Монте Карло

Григор Димитров записа важна първа победа на силния тенис турнир от сериите "Мастърс 1000" в Монте Карло. Той победи испанеца Марсел Гранойерс с 6:2, 4:6, 6:2. Гришо започна силно и спечели първия сет с 6:2 след два пробива. При 3:2 в своя полза 22-годишния българин се добра до първите си два брейкбола в мача, главно заради по-добрата си игра от основната линия. Гришо затвърди пробива, като взе гейма си при 5:2. Гранойерс получи медицинска помощ в паузата между двата гейма, а при завръщането си на корта не успя да вземе подаването си и Димитров спечели първия гейм. По време на почивката между първия и втория сет Гранойерс, който изпитваше болка в горната част на дясното си бедро, отново бе масажиран и превързан. Във втората част големият брой непредизвикани грешки от сервис на Григор и недостатъчно убедителната му игра позволиха на испанеца да изравни резултата след 4:6. Третият сет започна с ранен пробив на Гранойерс, което сякаш подейства по-скоро мотивиращо на 14-ия в световната ранглиста българин. Благодарение на по-високата си концентрация, а и на две фрапантни грешки при излизане на мрежата на испанеца, Григор успя да върне пробива и да изравни резултата при 2:2. Силната му игра продължи и Григор направи решителен пробив за 4:2. Първата българска ракета подобри значително точността на ретурите си и вече си личеше, че иска да приключи мача колкото се може по-бързо. Така той взе още два гейма и затвори сета при 6:2. По този начин българинът продължава във втората фаза и записва първи успех над този съперник в третия мач помежду им и втори в турнир на АТР.  Следващият опонент на 14-ия в света ще бъде друг испанец – Алберт Рамос, който елиминира Ярко Нийминен. Програмата на турнира предвещава срещи на Димитров само с представители на Испания. Евентуалните му следващи съперници са Давид Ферер или световният №1 Рафаел Надал. Именно Надал спря устрема на Гришо на четвъртфиналите в Монте Карло миналата година.

Формула 1 обмисля завръщането на активното окачване


Отборите във Формула 1 обмислят завръщането на активното окачване като част от планираните мерки за контролиране на разходите, твърди "Аутоспорт".

Според изданието Стратегическата група към световния шампионат търси алтернативни варианти за задържане на настоящите нива на харчене, след като реши да не въвежда ограничение в разходите на отборите.

Едно от предложенията е вдигането на забраната за активното окачване за първи път след 1993 г. Предполага се, че електрическата...

Мистър Бийн напуска съпругата си

Звездата от сериала "Мистър Бийн" решил да сложи край на връзката с дългогодишната си половинка Сунетра, след като от известно време насам двамата били отчуждени.

Субсидиите за едрите фермери намаляват, дребните може да не вземат по 1250 евро

Директното плащане на хектар за големите стопанства ще намалява през следващите години, а обявените за сигурни 1250 евро за всеки дребен земеделски производител от лидера на ДПС Лютви Местан на практика може да се окаже, че не са толкова. Въпреки че кампанията за подаване на заявления вече започна, все още не са ясни правилата. Министерството на земеделието се бави с изготвянето на нормативната база за схемите за директни плащания и Програмата за селските райони за периода 2014-2020 г. Това стана ясно на семинар, организиран от Института за агростратегии и иновации.   "Липсва всякаква информация за новите правила. Няма конкретни разчети на парите, няма нормативна уредба, никой не говори за малките фермери конкретно, както и за важните подробности около кандидатстването за субсидии, които всеки производител трябва да знае, преди да подаде своето заявление, за да получи пари от европейските фондове", каза председателят на института Светлана Боянова, която беше зам.-министър на земеделието по време на управлението на ГЕРБ и отговаряше за селската програма.   Европейската комисия очаква от България да стартират схемите за директни субсидии за млади фермери, както и за зелени дейности, които всички стопани трябва да извършват в своите стопанства от 2015 г., посочи Боянова. Според нея липсата на нормативна уредба около новите правила обаче води до хаос и объркване сред производителите. Причината е, че те не са наясно какви заявления трябва да подават, за да получат нужната субсидия, както и какви дейности трябва да извършват, а сроковете изтичат.   Разпределянето на 700 млн. евро субсидия за директни плащания   В момента тече кампанията за директните плащания за площ за 2014 г. Срокът за подаване на заявленията е до 15 май, като пропусналите могат да подадат документи и до 9 май, но ще бъдат наказани с 1% лихва за всеки ден забава.   Практиката досега показва, че годишно се заявяват около 3.5 млн. хектара обработваема земя.   За нея от директните плащания са предвидени по около 700 млн. евро годишно, които ще се разпределят между фермерите. Как ще става това обаче, засега е загадка, защото земеделското министерство все още не е провело информационна кампания.   Съгласно европейските директиви 30% от 700 млн. евро задължително отиват за зелени плащания. До 10% от парите са предвидени за подпомагане на дребните фермери (т. нар. помощ "Местан" от 1250 евро). Други до 2% трябва да се заделят за надбавка за млад фермер.   Въпреки неяснотите по редица въпроси разчетите на Института по агростратегии и иновации сочат, че едрите земеделци ще бъдат най-засегнати от новите правила и ще взимат по-малко пари спрямо изминалия програмен период.   Колко точно, не е ясно, защото земеделското министерство не е казало какъв процент от парите ще отиде за младите фермери и какъв по помощта "Местан".   Младите фермери с надбавка от 25%   Новият програмен период дава възможност освен директното подпомагане на хектар младите фермери да получат и надбавка от 25% върху сумата. За да бъдете млад фермер, трябва да сте до 40 години и да заявявате площите за първи път.   Пълна каша е надбавката за зелените плащания, която е 30%. За тази година няма изискване, но от следващата стопаните задължително трябва да посочат зеленото плащане, иначе помощта им се намалява с 30%.   Другото ново е оставянето на 5% от обработваемата земя с т. нар. "екологично насочени площи". Това може да бъде земя, оставена под угар, буферни ивици, агролесовъдни хектари, особености на ландшафта, площи с междинни култури и т.н. Проблемът е, че земеделското министерство все още не е определило кои за България ще бъдат "екологично насочените площи".   Несигурната помощ "Местан" от 1250 евро   Проблем може да възникне и при субсидиите за малките производители, предупредиха още от Института за агростратегии и иновации.   На срещата на правителството с бизнеса лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че се прави революция в бранша и всеки земеделски стопанин ще получи по 1250 евро, независимо дали обработва земята или не.   Това обаче не е точно така. Съгласно европейските директиви подпомагането може да бъде от 500 до 1250 евро на един земеделец, който има малко стопанство от 10 до 20 хектара. Този фермер обаче няма да получи нищо от другите плащания. Затова трябва да си направи добре сметката дали ще му бъде изгодно.   За България максималната сума за подпомагане по тази схема е 70 млн. евро. Правителството обаче все още не е определило какво стопанство ще разбира под малко – до 10 ха или до 20 ха. Не е ясно дали право ще имат само регистрираните земеделски производители или и земеделските стопани. Разликата е, че вторите сега не плащат данъци.   Няма прогнозни разчети колко фермери може да подадат такива заявления, за да се вземе решение дали безвъзмездната помощ да е таванът от 1250 евро, за да стигне за всички или да е по-малко.   Именно заради неяснотите от Националната асоциация на зърнопроизводителите се опасяват, че субсидията от 1250 евро може да отиде в сивия сектор, а не към реалните фермери, и настояха за обществено обсъждане.   Пълна мъгла е новата селска програма   Пълна мъгла пък е Програмата за развитие на селските райони за 2014-2020 г. Документът все още не е готов и се подава откъслечна информация. Няма яснота кои мерки и кога ще бъдат отворени през тази година.   От Института за агростратегии и иновации очакват да започнат обществени дебати с всички засегнати страни, както и бързи действия от страна на Министерството на земеделието, за да могат производителите да планират най-добре своя бизнес.

Евросубсидиите за едрите фермери намаляват, дребните може да не вземат по 1250 евро

Директното плащане на хектар за големите стопанства ще намалява през следващите години, а обявените за сигурни 1250 евро за всеки дребен земеделски производител от лидера на ДПС Лютви Местан на практика може да се окаже, че не са толкова. Въпреки че кампанията за подаване на заявления вече започна, все още не са ясни правилата. Министерството на земеделието се бави с изготвянето на нормативната база за схемите за директни плащания и Програмата за селските райони за периода 2014-2020 г. Това стана ясно на семинар, организиран от Института за агростратегии и иновации.   "Липсва всякаква информация за новите правила. Няма конкретни разчети на парите, няма нормативна уредба, никой не говори за малките фермери конкретно, както и за важните подробности около кандидатстването за субсидии, които всеки производител трябва да знае, преди да подаде своето заявление, за да получи пари от европейските фондове", каза председателят на института Светлана Боянова, която беше зам.-министър на земеделието по време на управлението на ГЕРБ и отговаряше за селската програма.   Европейската комисия очаква от България да стартират схемите за директни субсидии за млади фермери, както и за зелени дейности, които всички стопани трябва да извършват в своите стопанства от 2015 г., посочи Боянова. Според нея липсата на нормативна уредба около новите правила обаче води до хаос и объркване сред производителите. Причината е, че те не са наясно какви заявления трябва да подават, за да получат нужната субсидия, както и какви дейности трябва да извършват, а сроковете изтичат.   Разпределянето на 700 млн. евро субсидия за директни плащания   В момента тече кампанията за директните плащания за площ за 2014 г. Срокът за подаване на заявленията е до 15 май, като пропусналите могат да подадат документи и до 9 май, но ще бъдат наказани с 1% лихва за всеки ден забава.   Практиката досега показва, че годишно се заявяват около 3.5 млн. хектара обработваема земя.   За нея от директните плащания са предвидени по около 700 млн. евро, които ще се разпределят между фермерите. Как ще става това обаче, засега е загадка, защото земеделското министерство все още не е провело информационна кампания.   Съгласно европейските директиви 30% от 700 млн. евро задължително отиват за зелени плащания. До 10% от парите са предвидени за подпомагане на дребните фермери (т. нар. помощ "Местан" от 1250 евро). Други до 2% трябва да се заделят за надбавка за млад фермер.   Въпреки неяснотите по редица въпроси разчетите на Института по агростратегии и иновации сочат, че едрите земеделци ще бъдат най-засегнати от новите правила и ще взимат по-малко пари спрямо изминалия програмен период.   Колко точно, не е ясно, защото земеделското министерство не е казало какъв процент от парите ще отиде за младите фермери и какъв по помощта "Местан".   Младите фермери с надбавка от 25% Новият програмен период дава възможност освен директното подпомагане на хектар младите фермери да получат и надбавка от 25% върху сумата. За да бъдете млад фермер, трябва да сте до 40 години и да заявявате площите за първи път.   Пълна каша е надбавката за зелените плащания, която е 30%. За тази година няма изискване, но от следващата стопаните задължително трябва да посочат зеленото плащане, иначе помощта им се намалява с 30%.   Другото ново е оставянето на 5% от обработваемата земя с т. нар. "екологично насочени площи". Това може да бъде земя, оставена под угар, буферни ивици, агролесовъдни хектари, особености на ландшафта, площи с междинни култури и т.н. Проблемът е, че земеделското министерство все още не е определило кои за България ще бъдат "екологично насочените площи".   Несигурната помощ "Местан" от 1250 евро   Проблем може да възникне и при субсидиите за малките производители, предупредиха още от Института за агростратегии и иновации.   На срещата на правителството с бизнеса лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че се прави революция в бранша и всеки земеделски стопанин ще получи по 1250 евро, независимо дали обработва земята или не.   Това обаче не е точно така. Съгласно европейските директиви подпомагането може да бъде от 500 до 1250 евро на един земеделец, който има малко стопанство от 10 до 20 хектара. Този фермер обаче няма да получи нищо от другите плащания. Затова трябва да си направи добре сметката дали ще му бъде изгодно.   За България максималната сума за подпомагане по тази схема е 70 млн. евро. Правителството обаче все още не е определило какво стопанство ще разбира под малко стопанство – до 10 ха или до 20 ха. Не е ясно дали право ще имат само регистрираните земеделски производители или и земеделските стопани. Разликата е, че вторите сега не плащат данъци.   Няма прогнозни разчети колко фермери може да подадат такива заявления, за да се вземе решение дали безвъзмездната помощ да е таванът от 1250 евро, за да стигне за всички или да е по-малко.   Именно заради неяснотите от Националната асоциация на зърнопроизводителите се опасяват, че субсидията от 1250 евро може да отиде в сивия сектор, а не към реалните фермери, и настояха за обществено обсъждане.   Пълна мъгла е новата селска програма   Пълна мъгла пък е Програмата за развитие на селските райони за 2014-2020 г. Документът все още не е готов и се подава откъслечна информация. Няма яснота кои мерки и кога ще бъдат отворени през тази година.   От Института за агростратегии и иновации очакват да започнат обществени дебати с всички засегнати страни, както и бързи действия от страна на Министерството на земеделието, за да могат производителите да планират най-добре своя бизнес.

Болниците отказвали да приемат пациенти с хемофилия

Болници отказват да приемат пациенти, страдащи от хемофилия поради липса на фактори за кръвосъсирване, съобщи Виктор Паскалев, председател на Българска асоциация по хемофилия, цитиран във вторник от БТА. Той уточни, че пациентите се приемат в болница, само ако състоянието им е животозастрашаващо. В случаи на по-леки инциденти им е отказвана хоспитализация поради липса на кръвосъсирващите фактори, което налага пациентът да овладее кръвоизлива в домашни условия. Пациентите настояват болниците да имат резерв от тези фактори. Министерството на здравеопазването осигурява кръвосъсирващите фактори само в случаите на животозастрашаващи състояния, а не при всички случаи на хоспитализации на хемофилици, каза още Паскалев. Извън спешните случаи болниците трябва сами да ги купуват, на търг, а факторите са скъпи, добави той. Факторите за кръвосъсирване, предназначени за домашно лечение, също не са достатъчни, обясни Паскалев. По думите му, за да се увеличи количеството за даден пациент, Здравната каса изисква като доказателство за повишената нужда, пациентът да е бил хоспитализиран. Получава се порочен кръг, тъй като болниците отказват хоспитализиране, а няма друг начин да се докаже, че пациентът има нужда от повишаване на единиците фактор за кръвосъсирване, посочи Паскалев.

ЦСКА обяви на кого какво плати за лиценза

ЦСКА обяви на своя сайт плащанията, извършени от клуба, по унаследени задължения от предишното ръководство и свързани с издаването на лиценз.
 
 
 Спас Делев
 неизплатени заплати 2013
 21,175.00 лв.
 
 
 Милен Радуканов
 неизплатени заплати 2013
 50,000.00 лв.
 
 
 Аспарух Никодимов
 неизплатени заплати 2013
 36,230.00 лв.
 
 
 Ал ЦСКА обяви на своя сайт плащанията, извършени от клуба, по унаследени задължения от предишното ръководство и свързани с издаването на лиценз. Спас Делев неизплатени заплати 2013 21,175.00 лв. Милен Радуканов неизплатени заплати 2013 50,000.00 лв. Аспарух Никодимов неизплатени заплати 2013 36,230.00 лв. Ал

11-годишно момче подава фалшив сигнал за бомба в линейка в село Горица

На 14.04.т.г. около 16.56 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено анонимно телефоно обаждане за поставено взривно устройство в линейка в с. Горица, съобщиха от пресцентъра на полицията. В резултат на бързите оперативно-издирвателни мероприятия е констатирано, че сигналът е подаден от 11- годишно момче от с. Гълъбец, който решил да се пошегува. По случая е образувано досъдебно производство.

НС изслушва Цветлин Йовчев на закрито заседание

Депутатите ще изслушат вътрешния министър заради разменени между БСП и ГЕРБ обвинения в политически чадър над трафика на наркотици

Престрелка на летището в Краматорск

На летището в Краматорск в Донецка област е започнала престрелка, съобщиха украински медии. Над летището е забелязан военен самолет. Според разкази на очевидци самолетът летял много ниско около половин час, след което полетял в посока Донецк. Малко след това от летището се чули взривове и изстрели. Според активисти от Общоукраинския комитет престрелката е между сепаратисти и украинските сили за сигурност. До летището в Краматорск са пристигнали няколко линейки и екип на Министерството на извънредните ситуации. В същото време Еспресо.TV съобщава, че е започнал щурм на сградата на администрацията на летището.

Австрийски ученички бягат от къщи, за да се включат във войната в Сирия

Австрийската полиция обяви за международно издирване две момичета на възраст 15 и 16 години, които избягали от къщи, за да се участват в битките в сирийската гражданска война. В писмо до своите близки те споделили, че ще се видят с тях в рая. Последната следа от момичетата води до Турция.Полицейският говорител Томас Кейблингер потвърди пред Австрийската полиция обяви за международно издирване две момичета на възраст 15 и 16 години, които избягали от къщи, за да се участват в битките в сирийската гражданска война. В писмо до своите близки те споделили, че ще се видят с тях в рая. Последната следа от момичетата води до Турция.Полицейският говорител Томас Кейблингер потвърди пред

Без ток във Варна и областта утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 16 април - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 08:00 ч. до 17:00 ч. - гр.Варна - местност „Вилна зона Кранево” - от 09:00 ч.

Изложбата "Слоеве" на Силвия Радева завладява зала „България"

/КРОСС/ Младата художничка Силвия Радева, която живее и работи в Лондон, ще представи пред българска публика изложбата си „Слоеве". Тя ще се състои на 16 април /сряда/ от 18.00 часа в Мраморно фоайе на зала „България".

До 4 май приемат молби на пернишки избиратели с трайни увреждания, които искат да гласуват в подвижна избирателна кутия

Избирателите с трайни увреждания трябва да подадат молби за гласуване чрез подвижна избирателна кутия до 4 май.

Съгласно чл. 37 от Изборния кодекс избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си не по-късно от 20 дни преди изборния ден (4 май 2014 г.) в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и изпратено по...

Продължава

Наш бизнесмен в македонски арест за данъчни измами

Горнооряховският бизнесмен Любомир Петков /42 г./ е в ареста в македонската столица Скопие. Той е задържан за 30 дена за данъчни измами за 455 000 евро, съобщава македонският вестник Горнооряховският бизнесмен Любомир Петков /42 г./ е в ареста в македонската столица Скопие. Той е задържан за 30 дена за данъчни измами за 455 000 евро, съобщава македонският вестник "Дневник", позовавайки се на финансовата полиция, която е водила разследването. Името на предприемача нашумя у нас през 2011 г.

Ще получаваме 1 милиард кубични метра природен газ от Гърция годишно

Строителство на интерконекторната връзка между България и Гърция се очаква да започне до началото на следващата година. Чрез не азербайджанската фирма Шах Дениз ще доставя по 1 милиард кубични метра природен газ годишно към страната ни. Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев с министъра на Строителство на интерконекторната връзка между България и Гърция се очаква да започне до началото на следващата година. Чрез не азербайджанската фирма Шах Дениз ще доставя по 1 милиард кубични метра природен газ годишно към страната ни. Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев с министъра на

Георги Младенов е новият треньор на националния отбор по баскетбол

/КРОСС/ Георги Младенов е новият селекционер на националния отбор по баскетбол. Това реши днес Управителният съвет на федерацията след гласуване. Избирането на Младенов начело на националите получи 7 гласа „За" и един „въздържал се". Договорът на Младенов е за 3 години. Младенов ще замени на поста подалия оставка в началото на месец март Константин Папазов. Новият селекционер вече е наясно с част от програмата за подготовка за квалификациите за Евробаскет 2015. Както е известно България попадна в група с отборите на Черна гора, Израел и Холандия. Мачовете ще се играят през месец август, като първия кръг е на 10-и, а последният на 27-и. Вече е ясно, че тимът ни ще участва в приятелски турнир в Оберварт 25-27 юли. От 1-ви до 3-ти август пък тимът ни ще е домакин на международен турнир в новата зала „Арена Ботевград", като участие са потвърдили тимовете на Дания и Румъния и се търси четвърти отбор. В момента Младенов е консултант в отбора на Академик Благоевград. До месец май на миналата година той водеше старозагорския Берое, а преди това и дамския тим на „зелените". През 2013 г. Младенов бе старши-треньор на националния отбор за юноши. Бил е начело и на Лукойл Акадмеик, Балкан и Спартак Евроинс.  

Австрийски ученички избягали от къщи, за да участват във войната в Сирия

Австрийската полиция обяви за международно издирване две момичета на възраст 15 и 16 години, които избягали от къщи, за да се участват в битките в сирийската гражданска война. В писмо до своите близки споделили, че ще се видят с тях в рая. Последната следа от момичетата води до Турция.
Полицейският говорител Томас Кейблингер потвърди пред агенция Австрийската полиция обяви за международно издирване две момичета на възраст 15 и 16 години, които избягали от къщи, за да се участват в битките в сирийската гражданска война. В писмо до своите близки споделили, че ще се видят с тях в рая. Последната следа от момичетата води до Турция. Полицейският говорител Томас Кейблингер потвърди пред агенция

Сноудън донесе “Пулицър” на смели вестници

Един от флагманите на американската журналистика - в. “Вашингтон пост”, и британският в. “Гардиън”, който има редакция и в САЩ, спечелиха най-престижната вестникарска награда - “Пулицър” за служба на обществото.
Златният медал с лика на бившия US президент Бенджамин Франклин им бе присъден за публикуването на разкритията на кибершпионина Едуард Един от флагманите на американската журналистика - в. “Вашингтон пост”, и британският в. “Гардиън”, който има редакция и в САЩ, спечелиха най-престижната вестникарска награда - “Пулицър” за служба на обществото. Златният медал с лика на бившия US президент Бенджамин Франклин им бе присъден за публикуването на разкритията на кибершпионина Едуард

"България без цензура" гостува в Пазарджик

Спектакъла "Площадът" част от турнето за повдигане на националното самочувствие на "България без цензура", ВМРО и ЗНС, ще гостува на 16 април сряда в град Пазарджик от 18:30 часа в в Драматичен - куклен театър "Константин Величков" .
В него участие ще вземе и Деси Добрева, а зрителите ще могат да зададат своите въпроси към Николай Бареков, Спектакъла "Площадът" част от турнето за повдигане на националното самочувствие на "България без цензура", ВМРО и ЗНС, ще гостува на 16 април сряда в град Пазарджик от 18:30 часа в в Драматичен - куклен театър "Константин Величков" . В него участие ще вземе и Деси Добрева, а зрителите ще могат да зададат своите въпроси към Николай Бареков,

Полицията готви акция "Скорост" по пътищата за Великден

КАТ спира тировете в най-натоварените часове до края на празниците


Ханес Свобода: Изненадам съм от номинирането на Пеевски за евродепутат

/КРОСС/ Лидерът на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода заяви, че е много изненадан от номинирането на Делян Пеевски за евродепутат. По думите му макар и партийна, а не правителствена, тази номинация е трудно обяснима, като се има предвид колко шум се вдигна и пред какви затруднения се изправи кабинетът, когато същия човек беше определен за шеф на ДАНС: "Като цяло се отнасям много критично към олигархичните структури - били те в Русия, Украйна или в страна - членка на Европейския съюз. Особено от либерална гледна точка трябва да има ясно разграничение между икономическа, медийна и политическа власт. Демокрацията живее от разделението на властите, и когато те се съберат на едно място, това не е добре за нея", заяви Свобода, цитиран от БНР. Той добави, че от българските граждани зависи какви решения ще вземат, когато застанат пред избирателните урни.  

Лиляна Боянова се връща в новините

Телевизионерката Лиляна Боянова официално стана част от екипа на bTV. Такава информация се появи още преди няколко дни, само че според слуховете тя...

"Билд" инициира петиция за премахване на два съветски танка от центъра на Берлин

Най-тиражният германски вестник "Билд" е инициатор на петиция за премахване на два съветски танка от мемориал край Бранденбургската врата в центъра на Берлин, посветен на освобождаването на града от Червената армия в края на Втората световна война. "Във време, когато руски танкове заплашват свободна и демократична Европа, не искаме руски танкове край Бранденбургската врата!", се казва в текста на петицията, която ще бъде изпратена в Бундестага (долната камара на германския парламент). Петицията, чийто съинициатор е берлинският таблоид "Бе Цет", призовава милионите читатели на двата вестника да се обявят за недопускане на военното насилие като политическо средство през 21 век. По повод Украйна се посочва, че руски войски заплашат свободата на една суверенна държава. В петицията се подчертава, че страданието и жертвите на руския народ по време на Втората световна война заслужават уважение и почит, но те не бива да се свързват с "хегемонистичната военна политика на днешното ръководство на Кремъл". Издателят на "Билд" Аксел Шпрингер е известен с антикомунистическите си позиции. Паметникът на Съветската армия на булевард "17 юни" в центъра на Берлин е посветен на над 80 000-те войници от Червената армия, загинали в битката за германската столица през април и май 1945 г. Двата танка в подножието на паметника са първите съветски танкове, влезли в Берлин след края на сраженията.

ООН: Условията за бежанците в България се подобряват

/КРОСС/ Агенцията на ООН за бежанците частично отменя призива си за спиране връщането на хора, търсещи убежище в България, защото условията в страната са се подобрили. Въз основа на настоящите правила европейските страни трябва да връщат бежанците в първата страна на континента, в която те пристигат. През януари ООН призова европейските страни да прекратят връщанията към България заради "систематични пропуски в условията в приемните центрове и в процедурите за предоставяне на убежище", след като страната беше залята от бежанци от Сирия. Днес агенцията съобщи, че положението се е подобрило, но съветът остава в сила за уязвимите хора като деца и хора, страдащи от травма или наранявания, предаде Нова тв. Миналата година 7144 души са пристигнали в страната с искане за убежище. Това е много повече от средния годишен брой от 1000 души в последните 10 години. В центъра за настаняване в Харманли бежанците живееха в нестабилни палатки в разгара на зимата преди четири години. Днес обаче жителите там обитават ремонтирани сгради с отопление и имат ежедневен достъп до топли ястия и здравни грижи. Остават обаче опасенията за два центъра в столицата, в които живеят над 800 души, повечето от които сирийци. Снимка: Булфото, всички права запазени

Партии подписали и омбудсмана, и секретарката на Миков

Парламентарният шеф призна, че и на неговата секретарка свили ЕГН-то, ама не за да я подпишат за БСП, а за никому неизвестна партия. Това лъсна по време на попълването на новите членове на Комисията за защита на личните данни.

Стартира инициатива срещу телефонните измамници във Варна

Младежката организация на ПП ГЕРБ във Варна стартира национална информационна кампания срещу телефонните измами. Жертви на „Ало”-мошениците стават най-често възрастни хора, затова днес започна инициативата в пенсионерските клубове в морската столица, а през следващите дни ще обхване и останалите общини от областта.

Автобус и тролей се удариха при Кауфланд - СНИМКИ

 Катастрофа с автобус и тролей е станала около 17:00 часа на кръстовището при Кауфланд в Перник, съобщи читател до zaPernik.com.

Двете превозни средства са пострадали, но по първоначални данни няма пострадали пътници.

Тролей № 20, който се е движел в посока Център е с разбито предно стъкло и счупен калник.

На място има полицаи, които оглеждат щетите.

Камион на "Гражданска защита" е на място. На мястото на катастрофата има...

Продължава

Търси се нов модел за цифровизацията

Държавата най-вероятно ще потърси нов механизъм за финансирането на разпространението на цифровата ефирна телевизия, стана ясно от заседание на Органа по цифровизация. Членовете му се събраха, за да обсъдят казуса с иска на bTV Media Group за прекратяване на лицензите за цифрово ефирно разпространение на каналите bTV Lady+1 и РИНГ БГ+1. Решение за прекратяване на лицензите не бе взето на днешното заседание на Съвета за електронни медии - органът, който по закон има право да направи това. Медийният регулатор за втори път отлага решението, този път заради отсъстващи членове на съвета. Решението на СЕМ е трудно, защото свалянето на двата нишови канала от мултиплекса на частната компания "НУРТС Диджитал" поставя под въпрос успеха на целия процес на цифровизация на тв ефира. Той бе дългоочакван, а основният ефект за зрителите трябваше да е именно разнообразието от безплатни канали. На днешната среща на Органа по цифровизация, която се проведе в Министерството на транспорта (МТИТС) преди заседанието на СЕМ, всички заинтересовани страни са изложили мотивите си, разказаха пред OFFNews участници във формата, провеждан по регламент при закрити врата. Представителите на СЕМ са заявили, че очакват резултата от общественото обсъждане. bTV Media Group чрез свои представители е обявила, че се надява в скоро време отговорните институции да вземат решение по иска й, който е законосъобразен. По-остро са реагирали от "НУРТС Диджитал", които са призовали СЕМ да не уважи иска на bTV. В отговор председателят на медийния регулатор доц. Георги Лозанов е посочил, че ще предаде посланието на членовете на съвета, но е посочил, че СЕМ няма законово основание да откаже прекратяване на лицензите на двете програми. В хода на срещата е било обсъдено да се почерпят идеи от чуждия опит за модела на финансиране на цифровото ефирно излъчване. Българският модел е следният: държавата в лицето на КРС проведе конкурси за оператори на мултиплекси (платформите, които предават цифровия тв сигнал), които са частни компании. Телевизиите от своя страна сключват договори с мултиплекс операторите срещу определено заплащане и след като са получили лиценз за ефирно разпространение от СЕМ. На заседанието на Органа по цифровизация е решено заинтересованите страни да внесат до 9 май 2014 г. примери от европейски държави за модела на финансиране на цифровото тв разпространение. След това те ще бъдат обсъдени на ново заседание на 10 май, а по-късно същия месец ще бъдат оформени предложения за промени в Плана за цифровизация и внесени в Министерския съвет. Очаква се в предложенията да има идеи в посока покриване на част от разходите на телевизиите и/или мултиплеските от държавата или с европейски средства.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване