Г. Ганев: Икономиката ни показва слабост, когато конюнктурата се подобрява

Според икономиста най-тревожно остава изпълнението на бюджета


Задържаните от ДАНС и Европол за източване на карти теглили суми от различни държави

Задържаните вчера при международна операция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), италианските служби и Европол за източване на кредитни карти, са криминално проявени лица. Те са пътували до различни места по света, за да осъществяват тегления на пари в брой от банкомати, използвайки данните, Задържаните вчера при международна операция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), италианските служби и Европол за източване на кредитни карти, са криминално проявени лица. Те са пътували до различни места по света, за да осъществяват тегления на пари в брой от банкомати, използвайки данните,

Таксиджиите подкрепиха максималната възраст за колите

Гласените промени противопоставиха организациите в бранша


Народното събрание избра нов шеф на Комисия за защита на личните данни

Депутатите избраха членове и председател на Комисия за защита на личните данни.
Председател на комисията ще бъде Венцислав Караджов, а за членове бяха избрани Цанко Вълков Цолов, Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков. „За” гласуваха 99 народни представители, 11 се въздържаха, съобщава „Фокус“. Депутатите избраха членове и председател на Комисия за защита на личните данни. Председател на комисията ще бъде Венцислав Караджов, а за членове бяха избрани Цанко Вълков Цолов, Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков. „За” гласуваха 99 народни представители, 11 се въздържаха, съобщава „Фокус“.

Цитат на деня: В дивата капиталистическа конкуренция всяка партия може да навреди на друга


"Проблемът е, че всяка една партия на принципа на дивия капиталистически конкурентен подход може да реши да създаде проблеми на други организации. Законодателят не е предвидил и не знам защо го е пропуснал това като възможност".

Така председателят на Съюза на комунистите в България Павел Иванов обясни пред "Дневник" защо се е получила злоупотребата с лични данни в списъците на партиите за ЦИК.

По думите му става въпрос за умишлен опит за дискредитиране на малките и новите...

Корнелия Нинова: С промените на Закона за конкуренцията изпълняваме ангажиментите си и защитаваме българското

Българските производители не могат да чакат повече, приемаме Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. Той идва в изпълнение на политически ангажименти за борба с монополи, с големите, с тези с господстващо положение в защита на малкия и средния български производител. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Българските производители не могат да чакат повече, приемаме Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. Той идва в изпълнение на политически ангажименти за борба с монополи, с големите, с тези с господстващо положение в защита на малкия и средния български производител. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от

Мартино: Няма как всяка година да си най-добрият в света


Треньорът на "Барселона" Херардо Мартино заяви, че хората трябва да разберат, че отборът не може всяка година да е най-добрият в света. По думите му каталунците вече са оставили следа в световния футбол.

Изказването му идва в навечерието на финала с "Реал" (Мадрид) за Купата на краля. Аржентинецът се надява отборът му да извлече поуките от последните две срещи между двата състава.

"Ако играем добре, ще спечелим. Необходимо е да открием най-добрата си футболна версия. Това...

Ханес Свобода: Изненадан съм от номинирането на Пеевски за евродепутат

Лидерът на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода заяви във вторник, че е много изненадан от номинирането на Делян Пеевски за евродепутат.   По думите му, макар и партийна, а не правителствена, тази номинация е трудно обяснима, като се има предвид колко шум се вдигна и пред какви затруднения се изправи кабинетът, когато същият човек беше определен за шеф на ДАНС.   Без да посочва директно спорния депутат от ДПС и медиен магнат за олигарх, лидерът на ПЕС в Европарламента направи остро изказване в този дух.   "Като цяло се отнасям много критично към олигархичните структури – били те в Русия, Украйна или в страна членка на Европейския съюз. Особено от либерална гледна точка трябва да има ясно разграничение между икономическа, медийна и политическа власт. Демокрацията живее от разделението на властите, и когато те се съберат на едно място, това не е добре за нея", обясни той, намеквайки, че номинациите идват именно от ДПС, които са членове на либералния алианс.   Свобода добави още, че от българските граждани зависи какви решения ще вземат, когато застанат пред избирателните урни.   Това не е първата остра критика на Ханес Свобода за обвързаностите на управляващите у нас с Делян Пеевски.   Малко след избирането от парламента на депутата за шеф на ДАНС, което буквално взриви България, евросоциалистът посвети на случая коментар в блога си.   "За мен остава неразбираемо и неприемливо, че новото правителство на малцинството назначи за главен борец с корупцията един олигарх... Също така не мога да разбера защо шефът на дясно екстремистката партия "Атака" беше избран за председател на комисията за борба с корупцията в парламента", написа Свобода миналия юни.   След като разкритикува назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, председателят на групата на ПЕС в ЕП подчерта, че въпреки неговата отмяна новото правителство трябва да понесе последствията. Според парламентариста не е достатъчно да се отменят едни назначения и да се поставят други хора на поста. Трябва да има цялостна смяна на системата, каза тогава той. "България трябва да се бори срещу всяка форма на корупция", написа още Свобода в блога си.

Омбудсманът: Има създадена мрежа за търговия с лични данни

/КРОСС/ До сега над 100 човека са се оплакали, че имената им са попаднали в списъците, с който партиите са се регистрирали в ЦИК. Един от тях е омбудсмана на страната Константин Пенчев. „Самият говорител на Районна прокуратура каза, че това е подправка на частен документ и има наказание, но се съмнявам някой да бъде разкрит или наказан. Кой знае кой точно е събирал тези имена и кой точно е попълнил графата? Всеки от събиращите подписки може да каже, че някой е дошъл и я е попълнил", коментира Константин Пенчев в "Още от деня" по БНТ. За него е очевидно, че има създадена мрежа за търговия с лични данни, като те могат да бъдат взети от много места като от мобилен оператор, от Агенцията по вписванията , от общината и други. В телефонна връзка със студиото Александър Андреев, говорител на ЦИК, заяви че целта на подписките е да се види каква подкрепа съответната партия има, за да участва в изборите. "Не бих могъл да коментирам дали има необходимост от тези списъци или не. Този въпрос би следвало да бъде отнесен към законодателя", посочи Андреев. По думите му няма да бъде прекратена практиката за онлайн проверка на избирателите. Омбудсманът коментира и случая с пребит клиент на бързи кредити. „Искам фирмата, която наема такива момчета да носи някаква отговорност. Трябва да има възможност на такива фирми да им бъде отнето правото да извършват тази дейност", категоричен е той.    

Нинова: С промените на Закона за конкуренцията изпълняваме ангажиментите си и защитаваме българското

Българските производители не могат да чакат повече, приемаме Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. Той идва в изпълнение на политически ангажименти за борба с монополи, с големите, с тези с господстващо положение в защита на малкия и средния български производител. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Българските производители не могат да чакат повече, приемаме Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. Той идва в изпълнение на политически ангажименти за борба с монополи, с големите, с тези с господстващо положение в защита на малкия и средния български производител. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от

Разследват 3 версии за изчезването на Стоянка

„Никога назад не гледам, пътят ми не е натам!” Това е написала във фейсбук профила си дни преди да изчезне безследно обявената за национално издирване Стоянка Дудекова от Карлово.

Орешарски и Алиев обсъдиха диверсификацията в енергийната сфера

Перспективите по отношение на диверсификацията в енергийната сфера обсъдиха премиерът Пламен Орешарски и министърът на енергетиката на Азербайджан...

Йовчев ще даде обяснения за "Кокаинови крале"

/КРОСС/ От 19.00 часа по предложение на "Атака" ще се проведе извънредно изслушване на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Народното събрание. Закритото заседание ще бъде във връзка с изнесената в медиите информация за акцията "Кокаинови крале". Казусът вазникна след откриването на тон и половина кокаин във Франция. Беше замесено и името на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Малко по-рано днес председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов обвини ГЕРБ, че са дискредитирали работата на вътрешното министерство.  

Основна банкова сметка за всички потребители в ЕС

Всички потребители, които пребивават законно на територията на Европейския съюз, ще имат възможност да открият основна банкова сметка. Правилата за това вече са договорени от Съвета на ЕС и предстои да бъдат гласувани във вторник от Европейския парламент.

КС единодушно допусна дело за президентския указ за ЦИК

Конституционният съд (КС) допусна единодушно за разглеждане по същество конституционно дело по искането на БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за ЦИК, пише БГНЕС.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Делото на КС, Конституционният съд (КС) допусна единодушно за разглеждане по същество конституционно дело по искането на БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за ЦИК, пише БГНЕС. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Делото на КС,

Единодушно КС допусна дело за указа на Плевнелиев за ЦИК

Конституционният съд (КС) допусна единодушно за разглеждане по същество конституционно дело по искането на БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за ЦИК, пише БГНЕС.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Делото на КС, Конституционният съд (КС) допусна единодушно за разглеждане по същество конституционно дело по искането на БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за ЦИК, пише БГНЕС. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Делото на КС,

Запалиха небостъргач в София

Една от най-високите сгради в столицата на кръстовището между булевардите „България” и „Витоша” беше запалена в понеделник през нощта.

Нинова призова всички да подкрепят промените в Закона за защита на конкуренцията

/КРОСС/ "Българските производители не могат да чакат повече, приемаме Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. Той идва в изпълнение на политически ангажименти за борба с монополи, с големите, с тези с господстващо положение в защита на малкия и средния български производител." Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на КБ и председател на социалната комисия Корнелия Нинова. Тя попита кой ще е този български народен представител, който би гласувал срещу такива предложения и ако го направи, то с какъв аргумент ще бъде. „Затова призовавам цялата зала, всички, независимо от политическите различия, да подкрепим промените в Закона за защита на конкуренцията заради дребните и средни производители, заради българското, заради повече работни места и повече данъци в бюджета и повече брутен вътрешен продукт", каза още Нинова. „Защитаваме дребните български производители, като им гарантираме равнопоставеност с големите. Няма да се налагат от страна на веригите такси, срещу които не се предоставя услуга; няма да се продава под себестойност. Веригите няма да могат да поставят и условия да не се продава на други места и на различна цена. Общите условия ще бъдат публични и ще се качват в интернет", обясни депутатът.  

Църквата се престарава като цензор

Откакто получи самочувствие и усети вдъхновяваща липса на контрол след 1989-а, Българската православна църква изведнъж започна да скучае. И за да не изглежда изолирана от процесите и събитията, през последните 10-15 години зае позицията на цензор в собствения си двор, като под прицела  бяха прекрасни международни филми, качествен български театър. Откакто получи самочувствие и усети вдъхновяваща липса на контрол след 1989-а, Българската православна църква изведнъж започна да скучае. И за да не изглежда изолирана от процесите и събитията, през последните 10-15 години зае позицията на цензор в собствения си двор, като под прицела бяха прекрасни международни филми, качествен български театър.

Най-застрашените животински видове в Африка

Африка е дом на много уникални видове в дивата природа, но много от тези емблематични видове са застрашени от изчезване

КС допусна единодушно дело за указа на президента за ЦИК

Делото бе образувано на 3 април, след като 117 народни представители от БСП и ДПС внесоха в КС искане за обявяване на противоконституционност на указа

5 важни въпроса, преди да станем родители

Последиците от необмисленото предприемане на родителската роля


КС допусна за разглеждане делото за президентската квота в ЦИК

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество във вторник делото срещу указа на президента Росен Плевнелиев за разпределението на квотите в ЦИК.   В началото на април КС образува самото дело по казуса, а за докладчик бе определена съдия Стефка Стоева, която е избрана за член на съда от съдийската квота.   Искането до съда е подписано от 117 депутати от БСП и ДПС. Те твърдят, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите.   Според управляващите президентът по "недвусмислен начин показва", че указът му не се съобразява с изискванията на Изборния кодекс, а само с идеите на държавния глава за плурализъм, справедливост и равнопоставеност. "Тези разбирания, за съжаление, се разминават с разума и буквата на Изборния кодекс", се казва в жалбата.   Основен проблем в искането е, че в него не се посочва как точно държавният глава е нарушил конституцията. Те твърдят, че президентът е нарушил закона, а оттам и конституцията, защото в нея пише, че той трябва да спазва законите.   Пред Mediapool бившият конституционен съдия Димитър Гочев обяви, че дори ако Плевнелиев е изчислил грешно разпределението на квотите в ЦИК, указът му е дефектен, но той не може да бъде обжалван пред КС. Гочев допълни, че указите на президента могат да бъдат атакувани пред КС само за нарушение на основния закон. В случая обаче може да става дума най-много за нарушение на Изборния кодекс, а не на конституцията.   Политическият скандал избухна заради спорен член в Изборния кодекс, предвиждащ партийните квоти да се делят само между редовите членове на ЦИК, но да не важат за ръководството.   Управляващите твърдят, че държавният глава е нарушил текста за разпределението на местата в ЦИК, като е изчислил квотите на парламентарните партии спрямо целия състав на комисията, а не само върху назначаваните от него 15 членове. Така ДПС са били ощетени с едно място в ЦИК за сметка на ГЕРБ, които са облагодетелствани. Плевнелиев твърди, че ЦИК не е двукамерен орган и не може да се дели на ръководство и членове.   "Несправедливостта" бе поправена междувременно с промени в изборния закон, внесени от ГЕРБ, и съставът на ЦИК се увеличава от 19 на 20 члена, с което ДПС получава трети човек в комисията.

Конституционният съд допусна делото за указа на Плевнелиев за ЦИК

/КРОСС/ Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане дело по искането на БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за ЦИК. Искането е за обявяване противоконституционност на указа на президента от 20.03.2014 г. за назначаване на членове на ЦИК. Предстои съдиите да го разгледат по същество и да установят дали той противоречи на Конституцията. Припомняме, че при издаването на президентския указ за определяне квотите на партиите в Централната избирателна комисия, Росен Плевнелиев даде един глас повече на ГЕРБ, ощетявайки с едно място в ЦИК Движението за права и свободи. На 2 април 117 депутати от управляващата коалиция сезираха КС за указа на президента.  

Премиерът Пламен Орешарски обсъди с министъра на енергетиката на Азербайджан перспективите за енергийна диверсификация

oresharski_az

Целта ни е още в края на тази или в началото на следващата година да предприемем конкретни строителни действия по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, която за съжаление през годините беше доста забавена, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев

Перспективите по отношение на диверсификацията в енергийната сфера, реализирането на проекти от взаимен интерес и потенциалните направления за инвестиции бяха сред акцентите в разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. По време на срещата в Министерския съвет беше обсъдена и реализацията на Южния газов коридоря, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който също участва в разговора, заяви пред медиите, че днешната среща е изключително важна за изпълнението на една от най- важните и основни политики на правителството, а именно – диверсификацията на източниците на енергийни ресурси за страната. „В тази политика Азербайджан се явява основен партньор“, заяви министър Стойнев. Той напомни, че след отпадането на проекта Набуко, се взе решение за реализация на проекта ТАП, основна част от Южния газов коридор. „Българското правителство веднага предприе конкретни действия. През септември миналата година Булгаргаз подписа договор с консирциума Шах Дениз 2 за доставка на 1 милиард кубически метра природен газ. България е единствената страна, която подписа договор, извън държавите, през които преминава газопроводът ТАП“, подчерта министърът на икономиката и енергетиката.

Г-н Стойнев отбеляза, че се наваксва по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, по която договорените 1 милиард кубически метра природен газ трябва да дойдат в България. Министърът обясни, че тази година се очаква да има технически проект, а в края на месеца ще започне да се търси и финансиране. „Целта ни е още в края на тази или в началото на следващата година да предприемем и конкретни строителни действия по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, която за съжаление през годините беше доста забавена“, добави министър Стойнев. Според него българското правителство трябва да предприеме всички необходими действия и в краткосрочен план, за да гарантира сигурност на доставки на природен газ за България.

Министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев също акцентира върху договорените 1 милиард кубически метра природен газ и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. Г-н Алиев подчерта, че Южният газов коридор гарантира определени доставки на допълнителни количества газ в Европа. „Започнат е огромен обем от работа в находището Шах Дениз, което през 2018г. – 2019г. ще донесе още около 10 милиарда кубически метра газ“, подчерта Алиев. По думите му това дава възможност да се реши и въпросът с доставките в България.

Министърът на енергетиката на Азербайджан отбеляза, че по време на разговора в Министерския съвет са разгледани възможностите и перспективите за газовата индустрия в България, като например – развитието на газовата инфраструктура и нарастването на степента на газифициране. Министър Алиев подчерта, че посещението му в България е в резултат на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски и на президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку.

Депутатите избраха нов шеф на Комисия за защита на личните данни

Депутатите избраха членове и председател на Комисия за защита на личните данни.
Председател на комисията ще бъде Венцислав Караджов, а за членове бяха избрани Цанко Вълков Цолов, Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков. „За” гласуваха 99 народни представители, 11 се въздържаха, съобщава „Фокус“. Депутатите избраха членове и председател на Комисия за защита на личните данни. Председател на комисията ще бъде Венцислав Караджов, а за членове бяха избрани Цанко Вълков Цолов, Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков. „За” гласуваха 99 народни представители, 11 се въздържаха, съобщава „Фокус“.

Украйна обяви Крим и Севастопол за окупирани територии

Върховната рада на Украйна прие закон, с който Крим и Севастопол се обявяват за "окупирани територии", съобщи ИТАР-ТАСС. За него гласуваха 228 депутати при минимално необходими 226. За окупирани територии се признават също "вътрешните води и териториалното море на Украйна, подводното пространство в границите на териториалното море и въздушното пространство" около тях. В закона е записано, че "гражданите, които имат украински паспорт и нямат адресна регистрация в Крим, могат свободно да пресичат границата с Крим", а също, че Киев не признава "приемането на руско гражданство".

Име, ЕГН и адрес на два клика от партийната подписка


Оказа се, че е не е никак трудно да се сдобиеш с трите имена, единните граждански номера (ЕГН) и адрес на стотици хора само с няколко клика в интернет, включително и в държавни регистри. И да ги използваш за различни цели, сред които и включването им в подписка на партия за явяване на избори.

За първи път за евровота през май Централната избирателна комисия (ЦИК) даде възможност гражданите да проверят дали са подкрепили регистрацията на някоя политическа формация. От вчера вече има...

Граждански организации искат нови правила за избора на шеф на ВКС

Девет авторитетни граждански организации поискаха промяна на правилата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Ключовият избор стои в дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото мандатът на сегашния председател Лазар Груев изтича в началото на ноември тази година.   Неправителствените организации искат ВСС да гарантира възможността съдийските колегии на двете върховните съдилища (ВКС и ВАС) да участват в процеса по излъчване и изслушване на кандидатите за техни шефове. Другото искане е да се създадат гаранции за високите професионални и ръководни качества на избраниците.   Третото настояване е ВСС да създаде процедура за "наистина задълбочена проверка на всички възможни разумни съмнения в почтеността на кандидатите". Последното искане е изборът да става с интегрална хартиена бюлетина.   Всичко това не се случи по време на последните избори за главен прокурор (Сотир Цацаров) и председател на Върховния административен съд (Георги Колев). Тогава неправителственият сектор и Европейската комисия излязоха с критики към ВСС.   "Изборът на председател на ВКС е от ключово значение за съдбата на съдебната реформа в България. Процесът по определяне на ново лице на Върховния касационен съд в страната е важна по-нататъшна крачка за утвърждаване на принципно ново лидерство, основано на широко доверие и легитимност чрез автентичен професионален авторитет", се казва в писмото на гражданските организации.   Те напомнят, че Европейската комисия е призовала в своя последен доклад за възвръщане общественото доверие в съдебната система.   "Пред новия председател на ВКС стои задачата да продължи обединяването на професионалната общност около решителна визия за устойчиви реформи в изпълнение на главната задача – да се гарантира полагащата се роля на съда да бъде основен носител на съдебната власт", казват неправителствените организации.   Те обявяват, че и този ВСС е "продължил да служи на задкулисни договорки и да жертва критериите за висока нравственост и професионализъм в името на налагане волята на административни лобита".   Писмото е адресирано до ВСС, президента, правосъдния министър и Европейската комисия. То е подписано от Съюза на съдиите в България, Българския институт за правни инициативи, Българския хелзинкски комитет, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Фондация РискМонитор, Центъра за изследване на демокрацията, Центъра на НПО – Разград, Програмата за развитие на съдебната система и Български адвокати за правата на човека.

Вицепрезидентът: Политиците не са привързани към закона

Когато политиците говорят за закон и правосъдие, останалите слушаме и не пропускаме да отбележим, когато те имат усет към правостта. Когато заговорим за ЕС, предпочитаме да говорим за социални ценно...

Мерджанов се чуди дали в ГЕРБ са престъпници, Цветанов иска "морални ценности и истина"

След като през последните няколко дни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров даде няколко интервюта, в които намекна, че бившите управляващи са прикривали лица, свързани с наркотрафик, както и че хора, свързани с т. нар. "кокаинови крале" са се възползвали от публични средства в Столичната община, БСП и ГЕРБ сътвориха поредния си скандал в парламента на тема – кой кого е покровителствал. Разпрата бе подета от шефа на вътрешната комисия Атанас Мерджанов (БСП), който изчете от трибуната декларация от името на социалистите, в която се изразяваше съмнение дали в опозицията има политици или обикновени престъпници. Това провокира бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да издекламира добре познатия си репертоар от обвинения към левицата за разпъване на политически чадър над дейността на наркотрафиканти в недалечното минало. "След бивш вътрешен министър, подсъдим по няколко дела, но шеф на предизборен щаб (Цветан Цветанов - бел. ред.), след общински съветник, заловен с няколко килограма кокаин, но освободен от бразилски затвор по неизяснени причини (Гълъбин Боевски - бел. ред.), след шеф на бюджетната столична комисия с неясна роля в трафика на наркотици в размери, учудили цяла Европа (Орлин Алексиев - бел. ред.) е трудно да се отговори това политици ли са или престъпници", обяви от трибуната Мерджанов. С небрежната уговорка, че отговор на този въпрос ще даде съда, той добави, че "докато такива хора заемат официални постове и високи партийни позиции, българският политически дебат не може да се абстрахира от такива въпроси и българският политически живот не ще може да заприлича на европейския". Припомняйки, че името на Орлин Алексиев бе замесено в скандал покрай заловените наскоро във Франция 1.4 тона кокаин в рамките на международна акция с наше участие, Мерджанов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се запознае със справката на МВР по случая, за да разбере "дали тя или обясненията на Орлин Алексиев са по-убедителни". "Поздравявам органите на МВР за акцията. Това, че Орлин Алексиев е от ГЕРБ, не е предизвикало акцията. Разликата с предишен период е, че това не я е и спряло", добави депутатът от БСП, заключвайки, че "през 2012 г. тази информация до голяма степен е била известна на властите. Оправдано е поставянето на въпроса за политически чадър – защо не са били предприети действия през 2012 г., а не през 2014 година". Цветанов повтори стария сценарий за провалената акция срещу Брендо Декларацията на социалистите предизвика острата на реакция на Цветанов, който настоя групата на БСП да се извини на Алексиев и "да се придържаме поне към някакви морални ценности и истина, която можем да говорим от тази трибуна". "От името на ПГ на ГЕРБ искаме остро да се противопоставим на подобни продължаващи внушения и пропагандни действия, присъщи само на Коалиция за България. Търси се отклоняване на общественото мнение, за да говорите на опорните точки. Призовавам ви, г-н Мерджанов, да се извините, че отправяте обвинения към човек, на когото не са повдигнати никакви обвинения и хора, които по никакъв начин не са правили това, което твърдите. Защо не давате отговор за цената на оградата на границата, за опит за палеж на врата на полицейския началник в Плевен, кражбите на МПС. Защото информационният обмен в Европол е спаднал с 2 пъти", реагира зам.-председателят на ГЕРБ. Той не пропусна и подготвяната през 2008 г. акция срещу Евелин Банев-Брендо, която Цветанов обяви за саботирана през 2012 г., малко след като Банев бе задържан по подозрение, че се кани да напусне държавата. "Важно е да се знае какво се случи през 2008 г. Италианските власти запознават българските институции за акция за 4 тона кокаин. Трябваше това да стане в сътрудничество с българските власти. Това не се случи заради изтичане на информация от българските власти", обобщи бившият МВР шеф. Репликата "Извини се" била патент на "Атака" В крайна сметка размяната на реплики между двамата бе прекратена от зам.-председателя на "Атака" Десислав Чуколов, който иронично подхвърли, че репликата "Извини се" била патент на националистите, а след това предложи вътрешният министър Цветлин Йовчев да бъде изслушан по темата на закрито заседание след 19.00 часа във вторник, когато трябва да завърши пленарният ден. "Изкарват се скандални факти, казват се много неща, ние трябва да бъдем информирани какво се случва, иначе си мислим, че това е част от предстоящата предизборна кампания", аргументира се Чуколов, след което парламентът одобри предложението му да привика МВР шефа на изслушване. Поредният скандал за това коя партия е покровителствала наркотрафика, докато е била на власт, се развихри в края на февруари, когато стана ясно, че имоти на Орлин Алексиев са обискирани в рамките на международна операция срещу канал за трафик на кокаин от Боливия към Западна Европа. От МВР така и не обявиха директно, че имат подозрения за съпричастност на Алексиев към трафика, но на няколко пъти го загатнаха. Всичко започна с изявление от главния секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров, че родните разследващи са участвали в успешна международна акция, при която на кораб, плаващ за Франция, са открити 1400 кг кокаин, укрит в автомобилни гуми, превозвани за рали "Дакар". Същият ден от МВР контролирано пуснаха неофициална информация, че се обискират домът, автокъщата и офисите на столичния общински съветник Орлин Алексиев, който от години участва във въпросното рали. Това породи множество коментари, включително на лидера на БСП Сергей Станишев и на депутата от левицата Атанас Мерджанов, които свързаха името на общинаря с акцията срещу наркоканала. Лазаров пък подхрани съмненията им, заявявайки впоследствие, че изгорени документи, свързани с рали "Дакар", са били открити в ресторант, имащ общо с Алексиев. Миналата седмица Йовчев и Лазаров бяха изслушани по този повод във вътрешната комисия. След заседанието вътрешният министър бе доста лаконичен и не пожела директно да обвърже Алексиев със заловения кокаин. "Водят се досъдебни производства. Не бива да се споделя тази информация. Не само че се води досъдебно производство, не само че е класифицирана информация. Към момента това е оперативна информация, а не категорични доказателства за каквото и да било", заяви силовият вицепремиер пред журналисти в отговор на въпрос дали има данни участници в рали "Дакар" да са замесени с разкрития наркоканал.

Два източни региона в Украйна пуснаха руските телевизии въпреки забраната на Киев

Четиридесет кабелни оператори в източноукраинската Луганска област възобновиха предаванията на руските телевизионни канали, съобщи украинският Национален съвет за телевизионно и радиоизлъчване, цитиран от ИТАР-ТАСС. Същото сториха и някои кабелни оператори в съседната Донецка област. Решението да се поднови излъчването на руските телевизии бе взето от народния комитет на т.нар. Донецка народна република, провъзгласена от протестиращите рускоезични жители на областта. Подновено е излъчването на каналите ОРТ, "РТР Планета", "Россия 24", "НТВ Мир" и ТВЦ. Излъчването на тези и други руски телевизионни канали бе забранено на територията на Украйна в края на март с решение на Киевския административен съд. То бе обосновано с "изопаченото" представяне на украинските събития по руските телевизии.

Над 150 чувала боклук събраха доброволци от Паша Дере и плажа на Поморийско езеро

Поморийско езеро и Паша дере бяха двата плажа, почистени от доброволци през втория уикенд на месец април. В рамките на почивните дни 80 доброволци успяха да съберат над 150 чувала боклук, по-голямата част от който под формата на пластмаса, научи Moreto.

Нов шеф на Комисията за защита на личните данни

/КРОСС/ Депутатите избраха членове и председател на Комисия за защита на личните данни. Председател на комисията ще бъде Венцислав Караджов, а за членове бяха избрани Цанко Вълков Цолов, Цветелин Софрониев, Мария Матева и Веселин Целков. „За" гласуваха 99 народни представители, 11 се въздържаха. По повод скандала със злоупотребата с личните данни в списъците за регистрация на партии и коалиции Караджов посочи, че това вече е престъпление и напомни, че Комисията за защита на личните данни няма такива правомощия. Тя би трябвало да санкционира доколкото има някакви нарушения администраторите на лични данни и обработващите лични данни. Той увери, че правомощията на комисията, дадени й по закон, ще бъдат използвани максимално бързо във възможно най-голям обхват, така че да може да се създаде необходимото ниво на защита на личните данни на българските избиратели. След избора председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви: „Честито на председателя и на членовете. От утре започвайте да си вършите работата".  

Сами да възстановим своето "Място в сърцето"

Кампания разчита на активността на всеки за възстановяване на емблематични места в 12 града

И световните лидери могат да разпускат

Вижте как и къде почиват най-важните политици в света


Облаци и дъжд утре, но до 20°

През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще е облачно, с валежи от дъжд, главно в западните и централни райони. В сутрешните часове във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Временни намаления и разкъсвания на облачността ще има над източните райони и там ще е почти без валежи. През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще е облачно, с валежи от дъжд, главно в западните и централни райони. В сутрешните часове във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Временни намаления и разкъсвания на облачността ще има над източните райони и там ще е почти без валежи.

Колев: Избирателят се чувства омерзен от редица безумия

/КРОСС/ "Скандалът със злоупотребата с лични данни на избиратели едва ли ще повлияе особено на нагласата на избирателите. Потенциалният избирател се чувства омерзен от редица безумия, сред които поредната информация за кражба на ЕГН-та", коментира в студиото на предаването NEWSROOM по NEWS7 социологът Кольо Колев. "Оказа се, че подписите и ЕГН-тата на стотици българи са използване неправомерно с политическа цел. От Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха за подадени над 100 сигнала от граждани за злоупотреба с лични данни в списъците на партиите за евровота. Не съм изненадан, при положение, че личните ни данни се искат за какво ли не и дори не знаем къде се търкаля ЕГН-то ни", заяви социологът. По думите му на предстоящия евровот ще отсъства именно европейската тематика.  

Парламентът в Киев обяви Крим за окупирана територия на Украйна


Върховната Рада на Украйна прие закон, с който определя какви точно са статутът, правата и свободите на ражданите, живеещи на анексирания от Русия украински полуостров Крим. Доскорошната област от Украйна сега вече е обявена за "временно окупирана територия".

Със закона се определя, че Русия е окупатор и носи отговорност за всички нарушения на правата и свободите на украинските граждани в Крим.

По повод изявленията на Русия, че украинците, които не са обявили, че се...

"Приказки без край" радват децата в болниците


Националната инициатива "Приказки без край" помага на децата да преодолеят страха си от болниците. Чрез игри и аниматори престоят им в лечебните заведения става по-лек и приятен. В кампанията от днес се включи ще една болница - Университетската в Пловдив, показа репортаж на "Нова телевизия".

Без приятели и игри, престоят в болницата е страшен и мъчителен за децата. В инициативата днес се включиха Бате Енчо и актьорът Димитър Рачков, които четоха приказки, боядисваха яйца и играха с...

Утре облаци и дъжд, но до 20°

През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще е облачно, с валежи от дъжд, главно в западните и централни райони. В сутрешните часове във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Временни намаления и разкъсвания на облачността ще има над източните райони и там ще е почти без валежи. През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще е облачно, с валежи от дъжд, главно в западните и централни райони. В сутрешните часове във високите полета на Западна България е възможно дъждът да се примесва със сняг. Временни намаления и разкъсвания на облачността ще има над източните райони и там ще е почти без валежи.

Данаил Папазов: С над сто милиона лева са намалели задълженията на БДЖ

С над сто милиона лева са намалели задълженията на Български държавни железници, съобщи в старозагорското село Михайлово министърът на транспорта Данаил Папазов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. В края на 2013 г. задълженията са били 624 милиона лева, а в момента те са около 605 милиона лева, каза Папазов, и увери, че с още 50 милиона лева, ще бъдат съкратени задълженията на железниците до края на тази година.

Млад мъж застреля два щъркела

23-годишният Й.В. е бил задържан под стража в Априлци за 24 часа по обвинение, че е убил два щъркела.
Балканджията е криминално проявен, научи вчера наш екип.
Информацията бе потвърдена от Областната полицейска дирекция в Ловеч.
До ареста на убиеца на щъркели се стигнало, след като в троянската полиция бил получен сигнал, 23-годишният Й.В. е бил задържан под стража в Априлци за 24 часа по обвинение, че е убил два щъркела. Балканджията е криминално проявен, научи вчера наш екип. Информацията бе потвърдена от Областната полицейска дирекция в Ловеч. До ареста на убиеца на щъркели се стигнало, след като в троянската полиция бил получен сигнал,

Депутат от ГЕРБ и секретарката на Миков с откраднати подписи. Манолова: Това е очистващо

Депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова и секретарката на председателя на Народното събрание са попаднали в подписки на партии без тяхното знание. Соколова се оплака на медиите в кулоарите на парламента като показа на лаптоп какво излиза в регистъра на ЦИК срещу нейното ЕГН - участие в подписката на България без цензура. Странното е, че тя е участвала в подписката на ГЕРБ, но там не излиза. Депутатката заплаши, че ще си търси правата в съда. Миков пък съобщи за незаконното използване на данните на неговата секретарка в пленарна зала, докато водеше заседанието. Тя била включена в подписката на неизвестна за нея партия. По-рано днес стана ясно, че независимият депутат Румен Йончев , който стана член на България без цензура, фигурира без да е подозирал в подписката на "Синьо единство" на Надежда Михайлова . Коментарите на парламентарно представените партии за скандала с фалшивите подписи бяха в посока малките партии злоупотребяват, защото не могат да съберат реална подкрепа. "По този начин ще стане ясно как някои партии си събират подписките за регистрация. Същото ще важи и за подписите за референдум, където също по необясним начин, буквално за броени дни", коментира социалистката и зам.-председател на парламента Мая Манолова . На въпрос какво следва за тези, които са използвали ЕГН-та на хора без тяхното знание тя отговори: "тепърва като се види за какъв обем от злоупотреба става дума, ще се предприемат конкретни действия". Според мен това ще подейства отрезвяващо и очистващо за целия политически пейзаж, сподели Манолова. Тя смята, че не е нормално в България да има 300 партии. По думите й именно заради големия им брой се налага събиране на подписи за регистрация за изборите. Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че се дават указания към всички структури на партия ГЕРБ как да се събират подписите.  На обвиненията, че в подписката на ГЕРБ фигурират без тяхно знание имена и ЕГН-та на хора, участвали в подписката за референдума Цветанов отговори: "Всички подписи, събрани за референдума, са окомплектовани и прошноровани, и са предадени на инициативния комитет, който ги внесе в Народното събрание. В тази посока нито имаме възможност да събираме такъв архив, а и не е необходимо, защото всички подписи, които се събират за всяка една инициатива, са за конкретно съдържание, има мотив за събиране на тези подписи”. "Това означава, че новият Изборен кодекс работи по-добре, има повече прозрачност. Явно някои партии и коалиции не успяват да съберат и минималния брой подписи на подкрепящи граждани. Каква сериозност би имала една партия или коалиция, която не може да събере 2500 подписа”. Така коментира скандала с откраднатите подписи Мустафа Карадайъ от ДПС.

Йовчев прехвърли към прокуратурата случая "Алексиев"

Цветанов отрече да е разтварял чадър над Орлин Алексиев


Атака: Нарушенията по време на управлението на ГЕРБ са грандиозни

/КРОСС/ "В случая с полетите на „Авиоотряд 28" стигаме до двойните стандарти на прокуратурата. По делото на Волен Сидеров и случая на летището във Варна, прокуратурата само на базата на едни лъжесвидетелски показания образува дело. Докато по случая с полетите на отряда имахме анкетна комисия и неин доклад по случая, преди това имахме и други доклади по темата, но реакция от прокуратурата нямаше." Това заяви Венцислав Лаков, депутат от „Атака", председател на временната парламентарна комисия за „Авиоотряд 28" в предаването "Лице в лице" по бТВ. "Едва наскоро разбрахме, че по случая е бил обвинен бившият ръководител на отряда Пенчо Пенчев. Според нас обаче той може и да е бил началник на Авиотряд 28, но негов принципал по времето, когато той е бил директор, е бил премиерът на България, в случая Бойко Борисов. Защо прокуратурата не се е самосезирала и за това", попита Лаков. "Нарушенията по време на управлението на ГЕРБ и полетите на авиоотряда са грандиозни. Принципал на Авиоотряд 28 е бил Бойко Борисов. Полетите са ни стрували 876 578 лева. Това са пари взети от моя и от вашия джоб", каза депутатът от „Атака". "Тук говорим за политически морал. По същия начин са ползвани и военните самолети и хеликоптери. Борисов се е возил с тях, за да участва в предизборни кампании на ГЕРБ. Ето това е политически цинизъм

Азербайджан готов да инвестира в газохранилището в Чирен, ТЕЦ-ове и "Химко"

Азербайджан е готов да инвестира в разширяването на газохранилището в Чирен, ТЕЦ-ове и, вероятно, в азотно-торовия завод "Химко". Това стана ясно от изявлението на министъра на енергетиката Натиг Алиев, който имаше среща с премиера Пламен Орешарски и българския си колега Драгомир Стойнев в София.   В разговорите е била обсъдена и ситуацията в Украйна, както и диверсификацията на доставките на газ за България. Азербайджан може да доставя синьо гориво веднага, но България не е готова с интерконекторната връзка с Гърция, стана ясно от изявленията на двамата министри.   Драгомир Стойнев съобщи, че в понеделник е провел конферентен разговор с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, който неотдавна му поиска обяснения за промените в енергийния закон, които засягат изграждането на газопровода "Южен поток", както и за заканата за отнемането на лиценза на снабдителите с ток. Стойнев не съобщи какво е казал на Йотингер, но уточни, че днес ще проведе още един разговор с него.   Азербайджан ще участва в Чирен при "привлекателни условия"   България и Азербайджан са обсъдили възможностите за развитие на газовата индустрия у нас, включително увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен. Азербайджан има огромен опит в това и държавната му компания може да осъществи разширяването "при привлекателни условия", каза Натиг Алиев.   Азербайджан има интерес и към инвестиции в ТЕЦ-ове в България, както и в азотно-торови заводи, каза Алиев. "Всички тези въпроси не представляват просто обмяна на мнения, работихме върху механизмите за тяхното реализиране", посочи енергийният министър на Азербайджан.   На експерти е възложено до две седмици да придадат на тези въпроси "достатъчно окончателен вид във формата на споразумения и договори", допълни Стойнев.   Двамата министри не уточниха дали става въпрос за торовия завод "Химко". Фалиралото предприятие се продава на търг, като държавата се готви да участва. Неотдавна Стойнев обяви, че към "Химко" има интерес от инвеститор, но той искал да го купи от държавата. Икономическият министър не обяви кой е инвеститорът, както и не обясни защо държи да купи завода от държавата, а не участва директно в търга.   България не е готова за доставките на газ от Баку   "Азербайджан няколко пъти е отбелязвал готовност да започне доставки за България, но нямаме достатъчно сериозни транспортни трасета, които да позволят диверсифицирането на доставките", каза още Алиев.   Той припомни, че в момента се строи Южният газов коридор, който през 2018-2019 г. ще донесе още около 10 млрд. куб. метра газ за Турция и Европа. Според Алиев това ще даде възможност и за решаване на проблема с доставките на газ за България, "нещо, за което говорим отдавна".   Драгомир Стойнев обяви, че почти наваксваме изоставането в изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. Тази година се очаква да е готов техническият проект, а строителството да тръгне до края на годината или най-късно в началото на 2015 г. В края на април ще започнем да търсим и евентуално финансиране, като вече няколко банки са изявили желание да финансират тръбата със заеми, каза Стойнев.   Азербайджан купува газови компании в Гърция   Двамата министри са обсъдили и въпросът за доставка на втечнен газ от Азербайджан до гръцки пристанища.   Баку има намерение да закупи гръцката газоразпределителна компания ДЕСФА, съобщи Алиев.   В момента държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР се конкурира с руския газов монополист "Газпром" за гръцката държавна газова корпорация ДЕПА (DEPA), която се продава като част от приватизационната програма на Гърция.

Aрмията на Украйна щурмува летището в Краматорск

Украински въоръжени сили започнаха „специална операция"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване