СДВР проведе акция срещу организирането на незаконни авто и мото гонки

Поради зачестилите в последните месеци нерегламентирани струпвания на по-голям брой автомобили и мотоциклети в предпразничните и почивни дни на определени места в столицата, от СДВР бяха проведени редица специализирани полицейски операции, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Акциите бяха проведени с цел недопускане на нерегламентирани състезания Поради зачестилите в последните месеци нерегламентирани струпвания на по-голям брой автомобили и мотоциклети в предпразничните и почивни дни на определени места в столицата, от СДВР бяха проведени редица специализирани полицейски операции, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акциите бяха проведени с цел недопускане на нерегламентирани състезания

"Индиана" спечели редовния сезон на Изток, "Мемфис" допълни плейофите на Запад


Баскетболистите на "Индиана пейсърс" спечелиха първото място в Източната конференция на НБА след редовния сезон.

"Пешеходците" си гарантираха домакинско предимство в плейофите, след като преследвачът "Маями хийт" загуби с 93:114 при гостуването на "Вашингот уизърдс" без Леброн Джеймс и Крис Бош в състава си.  

Един кръг преди края отборът на Франк Фьогел има 55 победи и 26 загуби, докато шампионите допуснаха 27-о поражение при 54 спечелени мача. 

Дори двата...

Един заек и малкото му достойнство прецакаха всички горски обитатели

Вървял си лъвът из гората и изведнъж пропаднал в един дълбок трап. Започнал да вика с всичка сила за помощ, опитвал се да се изкатери, но без резултат. След известно време наблизо минавал заекът и чу...

Берлускони ще полага 1 година общественополезен труд

Както се предвиждаше, бившият италиански премиер Силвио Берлускони ще полага общественополезен труд, за да изпълни едногодишната присъда за данъчни измами, която вече му коства мястото в Сената, както...

Излиза "Граматика на съвременния български език"

Излиза осъвременена граматика на българския език, написана от Мария Пашова на достъпен за всекиго език. Изданието „Граматика на съвременния български език“ (ИК „Изток-Зап...

Историята на дзен в една книга

„Дзен и японската култура“ (ИК „Изток-Запад“) на изтъкнатия познавач на дзен будизма Дайсецу Т. Судзуки е един от най-ярките трудове, посветени на дзен в светов...

Как да се защитим от пробива в сигурността на интернет


Пробивът в сигурността на интернет “Хартблийд” (кървене на сърце) е пропуск, който позволява на всеки да чете паметта на системите, защитени от уязвимата версия на OpenSSL. Това е технология, която се използва за криптиране на данните в 2/3 от уебсайтовете.
Уязвимостта компрометира тайните ключове, Пробивът в сигурността на интернет “Хартблийд” (кървене на сърце) е пропуск, който позволява на всеки да чете паметта на системите, защитени от уязвимата версия на OpenSSL. Това е технология, която се използва за криптиране на данните в 2/3 от уебсайтовете. Уязвимостта компрометира тайните ключове,

Работници без договори във фирма, изпълнявала обществени поръчки по фонд “Козлодуй”

 Фирма, изпълнявала обществени поръчки по фонд “Козлодуй”, е наемала работниците си без всякакви договори. Предприятието е санирало шест детски градини в Пловдив миналото лято, но и до днес дължи над 90 000 лв. на строителите си. Собственикът на фирмата е неоткриваем, той е от фамилията на Кирил Рашков.

Над 30 строителни работници са били наети от фирма “Надекс груп инженеринг”, за да ремонтират детски градини. Въпреки че фирмата е спечелила обществена поръчка и има договор с общината и Европейската банка за развитие, работниците са без всякакви документи.

“Щяхме да подписваме някакви договори, ма така си и остана работата”, – заяви сподели строителят Елин Минчев.

“Не са ни предложили договори, не се интересувахме, щото като няма работа и решихме да почнем работа, обещаха ни всяка седмица да ни плащат”, – разкри строителят Йордан Христов.

Седмичното заплащане било за кратко. Седем месеца след приключване на обектите, строителите още не са получили парите си. Хората са наети по обяви от двама представители на фирмата. Те твърдят, че отношенията им със собственика са на приятелски начала.

Техническият ръководител на обектите също не е виждал договора си. Напуснал е фирмата след като му се наложило да си заложи колата, за да плати разходите си.

“И на мен ми дължи 5 000 лв., какво да правя, търпя го, вече два месеца телефони, той не се обажда никакъв”, – сподели Петър Койчев, технически ръководител.

Всички телефони на собственика на фирмата Кирил Илиев са прекратени. На софийския адрес, на който е регистрирано дружеството, открихме друга фирма. Те обясниха, че само обслужват административно “Надекс груп”. Потърсихме позицията на Община-Пловдив, която е страна по договора, но оттам отказаха коментар по случая. Разбрахме обаче, че общината е превела своята част от плащанията на фирмата-изпълнител.

Останалите 50% се дължат от Европейската банка за развитие. От българския клон на институцията обясниха, че писмените ни въпроси са изпратени до централния офис в Лондон, откъдето ще дойде отговор. От Камарата на строителите в Пловдив – координатор на проектите по фонд “Козлодуй”, разясниха, че сроковете за изплащане на средствата от Европейската банка не са изтекли. Забавянето на парите принуждава някои фирми да се движат по ръба на закона. Срещу “Надекс груп инженеринг” в Камарата нямало сигнали.

По 104 лв. на квадрат за ремонт на тротоара на бул. „Мария Луиза“

По около 104 лв. на квадратен метър ще излезе ремонтът на северния тротоар на бул. “Мария Луиза” във Варна. Това стана ясно в понеделник, когато започна подмяната на плочките. Отсечката от бул. “Сливница” до ул. “Шопен” обхваща 1600 кв.

Носорозите са застрашени от изчезване до 2020 г.

"Ако ситуацията не се промени, до 2020 г. няма да останат носорози в естествената им среда", предупреждава Уил Травърс от фондацията "Борн фрий"

Куюмджиев: Проектът АЕЦ “Белене” е „съвсем реален"

Проектът АЕЦ “Белене” е „съвсем реален" и е „най-напредналият". "Ще направим всичко възможно Белене да го има". Това заяви в ефира на bTV...

Google придобива компанията за безпилотни самолети Titan Aerospace


Google ще стане новият собственик на компанията за безпилотни самолети Titan Aerospace. Интернет гигантът е успял да надвиши офертата на Facebook, който също искаше да придобие фирмата, съобщава в. The Wall Street Journal.

Google потвърждава сделката, но не дава информация за финансовите детайли. Вместо това компанията казва, че може да използва технологиите на Titan за правене на снимки и предлагане на интернет достъп до отдалечени места.

Втората част е особено интересна,...

Чуждестранните инвестиции са намалели наполовина


Влезлите в българската икономика преки чуждестранни инвестиции са намалели наполовина  през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на 2013 г., показват данните на БНБ. В същото  време по-голямата част от сумите идват от офшорни зони.

За двата месеца нетната стойност на чуждестранните инвестиции в България е 114.1 млн. евро, или 0.3 на сто от БВП на страната. Година по-рано размерът им е бил 223.3 млн. евро, или 6 на сто от БВП, съобщава "Капитал daily".
...

„Литекс“ отговаря на „Левски“ с мъдри цитати за ревността и благородството

Ръководството на „Литекс Ръководството на „Литекс" отговори с цитати на декларацията на „Левски", която "сините" пуснаха в понеделник по медиите, а това стана в официалния сайт на клуба от Ловеч. Ето и цитатите публикувани без редакторска намеса: 1.В древни времена са се въздържали от думи, страхували са се от позора, който e бил неизбежен, ако делата не отговарят на

Ромски оркестър „възпя“ стрелеца от Лясковец с песента „Петко, предай се“

Оркестър "Пумите" от Лясковец „възпя“ Петко Савов Петков - стрелецът от Лясковец, който преди месец се барикадира в дома си, застреля полицай и рани други двама. Аматьорският клип на лясковските музиканти беше показан от TV7, в него те укоряват постъпката на убиеца. Идеята е дал фронменът Живко. "Това е наша простотия.

D2 ще подгреят концерта на "Аеросмит" на 17 май

На концерта D2 смятат да изпълнят на живо специална селекция от парчета, включваща тракове от чисто новия им албум “Феникс”, както и най-популярните песни в дискографията им

Сериалът на БНТ “Четвърта власт” с престижна европейска награда

 Сериалът на БНТ “Четвърта власт” получи наградата в категория “Игрални филми” на един от най-престижните конкурси за телевизионни програми в Европа CIRCOM 2014. Решението на 14-членното международно жури, професионалисти от европейски държави, което заседава в София, беше обявено днес. Официалната церемония по връчването на наградите ще бъде на Националната конференция на Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ, на 9 май в хърватския курорт Цавтат.

БНТ е единствената телевизия на изток от Париж, която печели награда в конкурса на CIRCOM. Тази година в надпреварата участват над 220 програми от 30 страни, с най-много програми се състезаваше BBC. От журито определиха наградения сериал “Четвърта власт” като много динамичен и наистина добре направен.

Едуардо Бонийа, RTVCYL, Испания: “Това е страхотен, страхотен сериал. Много добра идея, персонажи, чудесно написан сценарий и преди всичко доста трудна тема.”

Джеки Ходжсън, BBC, Великобритания: “Ние видяхме само един епизод и на мен ми се иска да разбера какво се случва на края. Беше много интригуващо, с много напрежение. Бях много изненадана, че такъв тип политическа история се разказва. Това наистина беше много интересно.”

От журито коментираха, че е имало разгорещени дискусии за това кой трябва да спечели и с какви качества трябва да е наградената продукция, което няма нищо общо с това колко е голяма една телевизия или с колко пари разполага. Всичко зависи от качеството.

Йонберт Дийкер, Omroep Flevoland, Холандия: “Обсъждахме и спорихме за различни неща – историята, операторската работа, журналистическата работа. Всичко трябва да е перфектно, за да спечели такова голямо европейско отличие.”

Наградите на Асоциацията на европейските телевизии CIRCOM се присъждат от 1990 година. Те са за продукции, свързани с актуални европейски събития и отличаващи се с висок професионализъм. В тазгодишното издание на конкурса бяха включени категориите: документални програми, спорт, магазинни предавания и обзорни новинарски програми, както и игрални филми и видео журналистика.

Има Бог, но той не е в Космоса

/КРОСС/ За честванията по случай 35 години от полета на първия български космонавт у нас пристигна делегация космонавти от Русия, Полша, Унгария, Чехия, Германия, Румъния. Сред тях е проф. Виктор Савиних, който през 1988 г. летя заедно с втория ни космонавт Александър Александров на борда на „Союз ТМ-5". Мисията им продължи от 7 до 17 юни. Общият престой в космоса на Савиних е 252 дни, 17 часа и 38 минути. Три години по-рано Савиних прикова дъха на всички, докато ремонтираше повредената орбитална станция „Салют-7". През 1989 г. Савиних напуска отряда на космонавтите и става ректор на Московския държавен университет по геодезия и картография, на кой- то пост остава до 2007 г. Професор, председател на Асоциацията на руските висши училища. С журналист на „Преса" се срещна и космонавтът Павел Виноградов, който има 7 излизания в открития Космос. С американския астронавт Джеф Уилямс излизат в открития Космос през 2006 г. На 5 август следваща- та година той излита със „Союз ТМ-26" до космическата станция „Мир" и прекарва там 197 денонощия, като с командира на полета Анатолий Соловьов извършват 5 космически разходки, прекарвайки в открития Космос общо 25 часа и 16 минути. През миналата година Виноградов отново напусна кораба. И името му се записа като най-възрастния човек, който е работил някога в пространството. Последното му излизане бе на възраст 59 години

11 са независимите кандидати за вота

10 инициативни комитета и един независим кандидат се регистрираха в ЦИК до крайния срок, който изтече вчера. Това означава, че независимите кандидати за ЕП могат да са най-много 11. До 22 април инициативните комитети трябва да излъчат своя избраник. Като независима се е регистрирала Румяна Угърчинска-Винсенти - писател и журналист, живяла дълги години във Франция. Сред другите независими кандидати са основателят на фондовата борса Виктор Папазов, Александър Сандев, експертът по национална и международна сигурност Алекс Алексиев, Орлин Каменов Калев, националистът Николай Йовев и Евгения Банева. Освен независимите кандидати 18 партии и шест коалиции се регистрираха в ЦИК за изборите за Европейски парламент, които у нас ще се проведат на 25 май 2014 г.

Антон Гинев: Заловихме двойно повече нелегални маршрутки

- Господин Гинев, как новите електронни услуги при провеждане на практическия изпит за шофьори ще ограничат купуването на книжки и корупционните схеми?
- Смисълът на новата ни система е да остави доказателства за нивото на обучение на подготвения курсист. Затова има видеозаснемане на пътя чрез камери в кабината. Така ще се види и какви са - Господин Гинев, как новите електронни услуги при провеждане на практическия изпит за шофьори ще ограничат купуването на книжки и корупционните схеми? - Смисълът на новата ни система е да остави доказателства за нивото на обучение на подготвения курсист. Затова има видеозаснемане на пътя чрез камери в кабината. Така ще се види и какви са

Явор Куюмджиев: Ще направим и невъзможното АЕЦ "Белене" да стане

АЕЦ "Белене" е реален проект и ние ще направим всичко възможно той да се осъществи. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Той обясни, че България е държава, която има ниско потребление на електроенергия, почти никаква индустрия, бедно население, което потребява малко, няма развито селско стопанство и достатъчно електромобили, които ще се наложи да въведем до 2030 г.

Благотворителен концерт „Да помогнем на Вальо“

/КРОСС/ На 24.04.2014г. от 19:30 часа в Сатеричен театър "Алеко Константинов" - гр. София ще се проведе благотворителен фолклоренконцерт с цел набиране на средства за диагностика и лечение в Германия на Валентин Иванов на 43 г. Валентин има установени туморни разсейки без открито първично огнище вече година. Организаторите са подготвили и благотворителен базар във фоайето на театъра, където ще бъдат предложени ръчно направени лакомства, украшения и подаръци. Благотворителния базар ще отвори врати от 18:30 часа. На концерта ще бъдат показани красиви танцови разработки от всички фолкорни области в България, изпълнени от ансамбъл „Хоро", фолклорна формация „Глагорци" и със специалното участие на фолклорните изпълнители Христо Косашки и Боряна Василева. Участие в концерта ще вземат и Формациите IVOLUTION и децата от New Ex Dance Group. На 43-годишния Валентин Иванов са намерени ракови разсейки, но никой медик не може да каже къде в тялото му е първичното огнище. За последната близо една година са му направени над 30 различни изследвания в България, но лекарите не могат да установят причината за заболяването на Валентин, който решава да се бори за живота си в клиника в Германия. Той се надява на финансова помощ от здравната каса, но от институцията излизат с решението, че нито могат да му съдействат, нито пък му отказват Надеждата пред Валентин е да се лекува в интердисциплинарния онкологичен център в Мюнхен

ЧЕЗ България няма съмнения, че ще запази лицензите си

Одитният доклад на ДКЕВР още не е готов, но представените досега протоколи не показват съществени нарушения


Цигански оркестър „възпя“ стрелеца от Лясковец с „Петко, предай се“ (видео)


Оркестър Оркестър "Пумите" от Лясковец „възпя“ Петко Савов Петков - стрелецът от Лясковец, който преди месец се барикадира в дома си, застреля полицай и рани други двама. Аматьорският клип на лясковските музиканти беше показан от TV7, в него те укоряват постъпката на убиеца. Идеята е дал фронменът Живко. "Това е наша простотия.

Георги Пирински: На тези избори избираме между две визии за развитие на България и Европа

/КРОСС/ На тези избори ние не избираме партии или личности. Ние избираме между две визии за развитие на България и Европа. Това заяви кандидатът за евродепутат от левицата Георги Пирински при посещението си в градовете Сопот и Карлово, където се срещна с жители от двете общини, както и с ръководството на ВМЗ - Спопот. По думите му едната от визиите е политиката на рязане на бюджети и отнемане на трудови права с аргумента за разточителността на социалните държави. „Това е политиката на безсъвестни фалшификации на икономическата действителност", поясни той. Според него другата визия е ясно очертана от Манифеста на ПЕС. „В Манифеста се казва, че "Европа трябва да се промени". В този си вид Европа не работи в полза на своите граждани, а в полза на една тясна група. На всичко това трябва да бъде сложено край. Заради това трябва да си дадем ясен отговор на въпроса "Какво следва след тези избори?" и да осъзнаем тяхното огромно значение за развитието на България", категоричен бе Пирински. Той подчерта, че различието на тези визии става ясно и в отношението на предходното и настоящето правителство към ВМЗ - Сопот. „Предходното бе зачеркнало завода и създаваше перспектива за работещите в него в градинарството. Обратно, само след месец работа настоящето правителство ясно показа намерението си да стабилизира и развива ВМЗ - Сопот, създавайки по този начин перспектива за развитие на целия регион", каза още той.

Жена осъди общината в Сливен


Жена, която си е счупила крака при поледици на непочистена улица в Сливен, ще получи над 8 400 лева обезщетение, реши районният съд в града. 

6 200 лева са присъдени на пострадалата за неимуществени вреди. Сливенското кметство трябва да заплати и още близо 1 500 лева разноски по делото и 800 лева имуществени вреди.

Жената е паднала в края на януари миналата година, пресичайки непочистеното от общинската фирма за поддържане на улиците пътно платно, уточнява БНР.

Адвокат: ЕГН-проверката в ЦИК е злоупотреба с лични данни

Безпрецедентен политически маркетинг и злоупотреба с чувствителни лични данни от страна на Централната избирателна комисия – такива определения дадоха специалисти в областта на защитата на личните данни по повод новата функционалност на сайта на ЦИК.

659,26 лв. е средният осигурителен доход за февруари

Размерът на средния осигурителен доход за страната за февруари 2014 г. е 659,26 лв., което сравнено със средния доход за януари представлява...

Пребиха жестоко кандидат за президент на Украйна

Олег Царов от „Партията на регионите” е в тежко състояние

Берлускони ще полага една година общественополезен труд

Така бившият италиански премиер избегна домашния арест


За трети пореден месец безработицата у нас е 12,2%

През март безработицата в страната е 12,2%. Това е трети пореден месец, в който делът на хората без работа остава непроменен, информират от Агенцията...

10 „руски диверсанти” били ликвидирани на пропускателен пункт в Донецка област

Неизвестни нападатели са открили огън срещу издигнат от сепаратистите пропускателен пункт в украинската Донецка област, съобщи Униан, позовавайки се на депутата Леся Оробец.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

„Има групи от хора, които не са готови да се „присъединят" към Путин и оказват съ Неизвестни нападатели са открили огън срещу издигнат от сепаратистите пропускателен пункт в украинската Донецка област, съобщи Униан, позовавайки се на депутата Леся Оробец. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Има групи от хора, които не са готови да се „присъединят" към Путин и оказват съ

В САЩ вила с имение бе продадена за рекордните $120 млн.


В щата Кънектикът беше продадена къща за рекордните 120 милиона долара, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Разкошната вила Копър бич фарм (Copper Beech Farm) в град Гринуич е с площ 1400 квадратни метра, има 12 спални и 7 бани. Намира се на брега на пролива Лонг Айлънд, а на прилежащата към нея земя с площ 20 хектара има басейн, параклис, тенискорт, оранжерия и солариум. Към имота принадлежат и два острова.

Вилата е построена през 1898 година, а през 1904 година е купена...

Безработицата през март е 12,2%

В бюрата по труда са регистрирани общо 398 858 души - с 2085 по-малко, сравнено с февруари

Изграждат се отделения за долекуване, но няма регламент за финансирането им

/КРОСС/ В тринадесет общински болници в страната се изграждат нови отделения за долекуване. Те обаче не могат да влязат в експлоатация и да приемат пациенти, защото няма стандарт за финансирането им и клинична пътека за работа. Едно от тези лечебни заведения е болницата в Тетевен. Болницата в Тетевен е реализирала проект за над 4 000 000 лв., чрез който е закупена нова модерна апаратура, извършен е основен ремонт и е обособено отделение за долекуване. То обаче вече 4 месеца не може да бъде отворено за пациенти, съобщи директорът на лечебното заведение доктор Нивелина Ганева. Стоят заключени тези отделения, няма нито стандарти, нито регламент. От голямо значение е как ще се остойностят, защото разходите са си разходи, заплатите са си заплати. Във всички случаи ще бъде голямо удобство, защото при нас основно е възрастното население, заяви д-р Ганева, цитирана от БНР.  Според бившия министър на регионалното развитие, а сега депутат от ГЕРБ, Лиляна Павлова, която провери как е изпълнен проектът, правителството е замразило поредната реформа в здравеопазването. Министерството, което е длъжно да осигури и приемственост, и устойчивост на инвестициите, не е направило необходимото тези отделения да могат да бъдат не само въведени в експлоатация, но да започнат реално да се ползват от пациенти. Това беше ангажимент за 2013-та, когато се планираше бюджета и на Здравна каса, и на държавата. Тогава беше моментът да се предвиди.  

Кой създава кризите

 Голямата депресия можеше

да си остане малка рецесия

 

По време на криза винаги се разгорещяват дебатите какви политики да бъдат приложени за възстановяване на икономическия растеж. Левият и десният лагер се сблъскват традиционно както в сферата на икономиката, така и в сферата на политиката. Но докато устойчиво разрешаване на този спор засега е невъзможно до голяма степен поради неговото хипотетично естество, доста категорична оценка може да се постави върху историческите причини за създаване на икономическите кризи. От дистанцията на времето е възможно да се анализира с висока точност дали причините за определена рецесия в миналото са гравитирали основно около пазарен или държавен провал. Да направим бърз преглед на причините зад най-големите кризи и депресии през XX и XXI век. В първата част ще погледнем две от най-важните кризи през XXI век – паниката от 1907 г. и Голямата депресия.

Паниката от 1907 в САЩ

Кризата от 1907 г. е предшествана от около двугодишен период на извънредни икономически трудности, създадени от огромното земетресение в Сан Франциско, действия на английската централна банка, проинфлационната политика на финансовия министър Шоу, неадекватната държавна намеса в железопътния бизнес и индустрията, както и повишения апетит на банките за рисково кредитиране след въвеждането на института за ограничена отговорност. Тези събития се развиват на фона на около 40 г. бързо икономическо развитие и удвояване на населението на САЩ, предизвикало общо оптимистично настроение сред гражданите и финансовите пазари, което от своя страна води до разширено кредитиране.

През октомври 1907 г., картел от няколко големи частни, но силно регулирани банки прави агресивен ход за елиминиране на конкурентни тръстови кредитори, което хвърля клиентите на вторите в паника и те започват да изтеглят масово парите си. Паниката се разпространява и за около две седмици обхваща няколкостотин малки финансови институции и започва да заплашва стабилността на големите. Най-богатите американски бизнесмени се намесват да спасят банките си чрез личното си богатство, водени от Дж. П. Морган. Шест седмици по-късно колективните действия на водещите банкери и индустриалци възвръщат доверието в системата, но няколко финансови институции са оставени да фалират.

Въпреки че паниката от 1907 г. е изключително кратка и по-дълбока криза е избегната основно благодарение на действията на частния бизнес, тя става формалната причина за създаването на американската централна банка (FED), чиято основна задача е да не допуска повече финансови кризи и предизивикани от тях рецесии.

 

Колапсът на Уолстрийт от 1929 и Голямата депресия (1929–1939)

Повечето хора смятат, че Голямата депресия е една криза, започнала през 1929 и приключила през 1939, но с икономически трудности продължили и след това. Всъщност през този период има (поне) две кризи, които трябва да се разглеждат поотделно, за да може да се направят правилните изводи.

Първата голяма заблуда е, че колапсът на финансовите пазари през 1929 година е плод изцяло на човешкия свръхоптимизъм, превърнал се в прекалено агресивни спекулации. Всъщност той е до голяма степен следствие на дългогодишна проинфлационна политика на вече създадената американска централна банка (FED), която преди това е и финансирала военните разходи на американското правителство за Първата световна война. Лесните пари се изливат в надуващ се балон във финансовия и жилищния американски пазар и водят до всеобщо въвличане на американските граждани в спекулативни сделки и лесни печалби, създали всеизвестните бурни 20-те години, познати ни от книгата “Великият Гетсби”. Същият период съвпада с възхода на австрийската икономическа школа и предстоящата криза бива предсказана с удивителна точност от Лудвиг фон Мизес и Фридрих Хайек, както и американския икономист Бенджамин Андерсън. Последният предупреждава, че политиките на новосъздадения Федерален резерв, вместо да предпазят обществото от криза, ще го вкарат в най-жестоката депресия.

Точно това се получава. Балонът на финансовите пазари, предизвикан в съществена степен от системата на Федералния резерв, се пука през октомври 1929 г.

Тук следва втората голяма заблуда, а именно, че сривът на финансовите пазари предизвиква последвалата почти десетгодишна криза, позната като Голямата депресия. Това е абсолютно невярно, тъй като твърдящите го икономисти и политици “изпускат” от анализа си няколко ключови месеца от 1929 и 1930 г. Всъщност два месеца след Черния вторник безработицата в САЩ стига до 9%, което е приемливо за нормална рецесия ниво. Към лятото на 1930, 8 месеца след колапса на Уолстрийт, безработицата е намаляла до 6%!

След юни 1930 г. обаче сравнително бързо настъпва истинската икономическа катастрофа. Американските политици решават, че е време да се намесят, за да изведат държавата от кризата. Президентът Хувър въвежда закона “Смут-Хоули”, който поставя жестоки ограничения върху външната търговия на САЩ, въпреки предупрежденията на няколкостотин икономисти и университетски преподаватели. Шест месеца по-късно безработицата вече е над 10%. Правителството решава, че трябва да увеличи все повече намесата си и в края на мандата на Хувър вече се оформя черновата на класическата социалистическа програма на

Новата сделка, която

бива приложена от

Рузвелт – командно-

административна

планова икономика, овластяване на синдикатите, монополизация и картелизация на цели сектори, поемане на огромни държавни дългове и наливането им в държавни проекти. Безумието кулминира през 1933 година, когато администрацията на Рузвелт плаща на фермерите субсидии, за да не засаждат продукция и да избиват животните си с цел повишаване цените на земеделската продукция. С всяка следваща държавна политика и “помощ” кризата се задълбочава и безработицата се увеличава. За капак на всичко, Федералният pезерв, вече направил огромна грешка с проинфлационната политика, довела до надуването на финансовия балон, реагира напълно неадекватно и позволява на паричното предлагане да се свие с над 1/3, ефективно намалявайки значително шансовете за икономическо възстановяване.

Всеки човек, който аналитично и непредубедено изследва внимателно историята на Голямата депресия, достига неизбежно до извода и прозрението, че това е

най-грандиозният провал

на държавна политика през XX век, директно следствие от вредни правителствени политики, превърнали една рецесия в почти десетилетна депресия. Оптимизмът на Уолстрийт и в американското общество, довел до надуването и спукването на балона през 1929, е по-скоро следствие, отколкото първопричина, и ако американското правителство не се беше намесило да извежда държавата от кризата, и ако Федералният резерв бе реагирал по-адекватно (или не беше създаден въобще), Голямата депресия щеше днес да бъде позната като Малката рецесия от 1929.

В следващата част ще видим как заблудите и политическата пропаганда последвали Голямата депресия, водят до устойчивото прилагане на вредни държавни политики, които почти 100 години по-късно кулминират в кризисното дежавю от 2008-2009.Кой създава...

11-годишно момче се шегува за бомба в линейка

Момчето подало фалшив сигнал за взривно устройство


Берлускони ще полага общественополезен труд една година

Бившият италиански премиер беше обвинен в данъчна измама във връзка с телевизионни права, закупени от компанията му Mediaset


Кръгла маса „1200 години от управлението на кан Крум"

/КРОСС/Днес от 14.30 ч. в Националния военноисторически ще се състои кръгла маса „1200 години от управлението на кан Крум". Проявата е част от националната програма за отбелязване на годишнината от смъртта на кан Крум. Участие в дискусията ще вземат: проф. д.и.н. Лиляна Симеонова от Института по Балканистика с Център по Тракология, БАН, гл. ас. д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей при БАН, гл. ас. д-р Чавдар Кирилов от СУ „Св. Климент Охридски", катедра Археология, както и гл. ас. д-р Янко Димитров от филиал Националeн археологически институт с музей при БАН - Шумен.Кръглата маса е съвместна инициатива на НВИМ и Националния археологически институт с музей при БАН.

Зловеща битка за №1 в първата седмица

Ако нямаше мачове като тези срещу "Любимец", "Пирин" (Гоце Делчев), битката за титлата в първата седмица щеше да е на живот и смърт. Шест отбора са в 5 точки и едва ли някой би прогнозирал кой ще е шампион, ако...
Лидерът "Лудогорец" е запазил първото си място с 3 победи и 3 ремита. Но очевидно не е толкова убедителен, както преди да се раздели пъ Ако нямаше мачове като тези срещу "Любимец", "Пирин" (Гоце Делчев), битката за титлата в първата седмица щеше да е на живот и смърт. Шест отбора са в 5 точки и едва ли някой би прогнозирал кой ще е шампион, ако... Лидерът "Лудогорец" е запазил първото си място с 3 победи и 3 ремита. Но очевидно не е толкова убедителен, както преди да се раздели пъ

Бастос титуляр във Вечното дерби

Бразилският плеймейкър Рафаел Бастос почти сигурно ще започне като титуляр за Левски и в мача с ЦСКА, съобщава „Меридиан мач“. Футболистът получи шанс от първата минута в двубоя с ...

Литекс разби Левски с 10 цитата за умници

Ръководството на Литекс отговори с цитати на декларацията на Левски, която “сините” пуснаха в понеделник по медиите. От "Герена" скочиха на ловчанлии с избрани цитати от ...

Христо Бонев-Зума: Чакам Динев да каже остава ли

Освен легенда на Локомотив (Пд) Христо Бонев е и почетен президент на клуба, а и думата му се чува и сред феновете. Той говори пред "България днес" за положението в клуба: - Г-н Бонев, Лок...

Осем пъти повече пари за агитация вземат "малките" партии от независимите кандидати

Лъвският пай от парите, които по Изборен кодекс се падат на по-малки партии, коалиции и независими кандидати за евродепутати за медийна кампания, ще отиде за политическите формирования. Съотношението ...

Борисов: Подписът на наш депутат е взет от друга партия

Депутат от ГЕРБ открил, че е дал гласа си освен за партията, в която членува, и за друга. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес в Ямбол, предаде БГНЕС. Борисов още не е проверил дали някой ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване