Велики вторник. Св. апостоли Аристарх, Пуд и Трофим

От Матея Свето Евангелие 25 1. Тогава царството небесно ще се оприличи на десет девици, които взеха светилниците си и излязоха да посрещнат младоженеца;2. пет от тях бяха мъдри, а петте неразумни.3. Неразумните, като взеха светилниците си, не взеха със себе си масло;4. а мъдрите, заедно със светилниците си, взеха и масло в съдовете си;5. и понеже младоженецът се бавеше, всички задрямаха и заспаха.6. А посред нощ се чу вик: ето, младоженецът иде, излизайте да го посрещнете.7. Тогава всички тия девици станаха и приготвиха светилниците си;8. а неразумните рекоха на мъдрите: дайте ни от вашето масло, защото светилниците ни гаснат.9. Мъдрите пък отговориха и казаха: да не би някак да не стигне и нам, и вам, по-добре идете у продавачите и си купете.10. А когато те отиваха да купят, пристигна младоженецът, и готовите влязоха с него на сватбата, и вратата се затвориха.11. После дохождат и другите девици и викат: господине, господине, отвори ни!12. А той им отговори и рече: истина ви казвам, не ви познавам.13. И тъй, бъдете будни, защото не знаете ни деня, ни часа, когато ще дойде Син Човеческий.14. Защото Той ще постъпи като човек, който, тръгвайки за чужбина, повика слугите си и им предаде имота си:15. и едному даде пет таланта, другиму два, другиму един, всекиму според силата; и веднага отпътува.16. Който взе петте таланта, отиде, употреби ги в работа и спечели други пет таланта;17. също тъй и който взе двата таланта, спечели и други два;18

Спират временно водата в кв. Орландовци

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията.Във връзка с монтаж на спирателни кранове и надземен пожар...

Изборна измама - масова кражба на подписи и лични данни от партии?

Оказа се, че съм се подписала за националистически партии – за „Свобода” на Бисер Миланов-Петното, а аз не съм правила такова нещо. Подписвала съм се за друго движение и ...

Кулата на Давид - най-високото гето в света

Този изоставен небостъргач се намира във Венецуела и е дом на бедняците


Кулата на Давид - най-високото гето света

Този изоставен небостъргач се намира във Венецуела и е дом на бедняците


Правят ОВОС за "Хемус"

Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти” обяви обществена поръчка за изготвяне на ОВОС за непостроената част от магистрала “Хемус”. Избраната фирма ще трябва да изготви екодоклад за цялото трасе между Ябланица и шуменското село Белокопитово. Наскоро компанията обяви обществена поръчка за изготвяне на идейния проект само на Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти” обяви обществена поръчка за изготвяне на ОВОС за непостроената част от магистрала “Хемус”. Избраната фирма ще трябва да изготви екодоклад за цялото трасе между Ябланица и шуменското село Белокопитово. Наскоро компанията обяви обществена поръчка за изготвяне на идейния проект само на

Годишнина от атентатите на бостънския маратон

Днес в САЩ почитат паметта на жертвите на терористичния атентат година по-рано по време на Бостънския маратон.

На 15 април 2013 г. в центъра на Бостън, недалеч от финиша, прогърмяха две експлозии в интервал от 12 секунди. Трима души загинаха, а повече от 260 бяха ранени. За извършители на тези атентати се считат братя Царнаеви - 26-годишният Тамерлан и сега 21-годишният Джохар. Няколко дни след атентатите Тамерлан е убит при престрелка с полицията. Джохар е арестуван след спецоперация. Той не се признава за виновен. Процесът срещу него започва през ноември. Обвинението ще иска смъртна присъда. На днешната церемония в центъра на Бостън ще присъства вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, кметът на Бостън Мартин Уолш, губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик и други официални лица. В 14.30 часа местно време на мястото на взривовете ще бъде издигнат американския флаг и ще бъде обявена минута мълчание.

Студенти: Историята трябва да излезе от скучните учебници

"Не трябва да познаваме само славните моменти в историята ни, но и трудните, защото от тях се вижда как един народ може да се самосъхрани". Това заявиха авторите на книгата "Българската история в 100 личности" Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев, предаде репортер на БГНЕС.

При представянето на първата си книга, 20-годишните студенти от СУ "Св. Климент Охридски" разказаха пред пълната с младежи аула на "Алма Матер", че всичко е тръгнало от идеята им историята да излезе от скучните учебници, за да достигне до младите хора.

За да привлекат, колкото се може по-голяма аудитория, през последните 2 години Марио, Иван и Ивомир са направили кратък исторически филм, чието представяне ги е отвело в различни кътчета на България. След представянето му, младите любители на историята са се отбивали в селата, за да се срещнат и поговорят с местните хора. Впечатлени от техните разкази за родния край, тримата студенти са направили документалната поредица "Легендите оживяват". Последвала е и инициативата тримата да преподават в училища в страната, използвайки интерактивни методи.

"С книгата "Българската история в 100 личности" искаме да покажем, че историята може да излезе от скучните учебници", казаха тримата автори на книгата, които преди всичко са искали да покажат историята на България през личните истории и на малко познатите личности.

За да се стигне до 100-те личности, които книгата представя, Марио, Иван и Ивомир са направили първоначална селекция от 300 лица от българската истории. Първоначално младежите са искали са да включат 30-40 военни, но издателят е настоял да има личности от всяка една сфера на обществения живот в България. "От историята можем да извлечем поуки, които да ни послужат и днес. Това не е задължително да стане непременно от личности като Васил Левски и Христо Ботев, защото има много други бележити българи, за които знаем малко. Сред тях са изобретателят на първия български самолет Асен Йорданов, както и швейцарецът Луи Айер, който се сражава в три войни за българска страна, умира при битката край Дойран", обясниха младежите. Според авторите на книгата не трябва да забравяме и първия летец, който е управлявал изтребител. Това е Неделчо Бончев, който се врязва в бомбардировач по време на война, за да го свали.

След 5-те месеца, които са прекарали в писането на "Българската история в 100 личности", Марио, Иван и Ивомир подготвят следващите си два проекта. Това са книгите "Българската история в 100 събития" и "Българската история в 100 дестинации".

Не се ли превръща Големият брат в геополитически вредител?

Както можеше да се очаква, САЩ изпаднаха в "двойственост на самоличността" в Украйна. По повод последните събития в Югоизточна Украйна първият американски дипломат Джон Кери грабнал телефона в събота, набрал номера на руския му колега Сергей Лавров и обвинил страната му, че подстрекавала протестите там.

Той призовал Русия "да махне своите хора от югоизтока". "Ако Русия не предприеме стъпки за спада на напрежението в Източна Украйна..., това ще предизвика допълнителни последици", заявил още държавният секретар на САЩ.

 

На всички е ясно, че сегашните протести в Източна Украйна са продължение на Евромайдана и зимните вълнения в Западна Украйна. Тези два протеста са скачени съдове - без последиците от зимните протести в едната част на страната нямаше да ги има пролетните протести в противоположната й част.

 

Всички си спомняме снимките на първата евродипломатка Катрин Аштън от Евромайдана в Киев. Там бяха и редица европейски политици и влиятелни фигури, които държаха прочувствени и възпламеняващи речи пред протестиращите. Тяхната поява не просто окуражаваше, но и настървяваше Евромайдана, включително и дирижиращите го екстремисти. Да си спомняте Джон Кери да е обвинил ЕС в подстрекаване на протестите? Да си спомняте Вашингтон да е искал от ЕС да махне своите хора от Киев? Или да е предупреждавал с последици Брюксел и някои други столици (Варшава например), ако не предприемат стъпки за спада на напрежението?

 

През зимата в Западна Украйна бяха завземани административни сгради, а част от протестиращите изземваха оръжието от завзетите силови структури или се въоръжаваха по други незаконни начини. Да си спомняте Джон Кери да е грабнал телефона и да е предупредил с последици лидерите на Евромайдана Яценюк или Кличко, ако не вземат мерки за връщане на оръжието и спада на напрежението?

 

Виктор Янукович е сред главните виновници за сегашната драма на Украйна и развихрили се впоследствие геополитически сблъсък между Запада и Русия. Но той все пак бе законно избран президент, а най-вече подписа споразумението за регулиране на кризата, предвиждащо и предсрочни президентски избори тази година. Но преди още да е изсъхнало мастилото от подписите, той силово бе отстранен от поста. А на власт дойдоха лица от шовинистичната партия "Свобода", заради които сега бушува Източна Украйна (и се отцепи Крим). Да си спомняте Вашингтон да е настоявал да се спази законността, реда и споразумението, подписано впрочем с европейско посредничество?

 

Няма как да си спомняте, защото такива действия просто нямаше. Всъщност да си дойдем на думата – нямаше как да има такава принципна позиция, след като самият Кери изпрати заместничката си Виктория Нюланд на Евромайдана да налива масло в огъня. След като от 2004-та САЩ са налели 5 млрд. долара, за да прикоткат Украйна в сферата на Запада. И след като американското посолство в Киев бе координатор на цялата тази политика, включително и на зимните протести.

 

Всъщност сега Джон Кери обвинява Русия в нещо, което той и страната му са вършили през целия Евромайдан. На това се казва "Крадецът вика: "Дръжте крадеца"

 

Да, спокойно може да кажем, че Вашингтон действа в Украйна като геополитически крадец. За Русия тази страна не е като трите балтийски държави, Грузия и Молдова. От историята знаем, че първата руска държава е Киевска Рус. Киев е люлката на руската държавност и заради това Украйна е тръпката, кръвта и паметта на руския етнос. И сега, тази люлка и кръв Вашингтон иска да отмъкне и да я сложи в музея на геополитически си завоевания. В експозицията на цивилизационната си слава. И да превърне това завоевание в част от своята и на Запада историческа памет. От където и да го погледнеш, това си е грабеж, макар и прикрит като геополитически. Със Сърбия и Косово се получи. С Русия едва ли, защото геополитическите габарити са други. Макар че Вашингтон може и да отмъкне нещо от Украйна. Но дори и да не го направи, той вече насъска Олег срещу Олег, Дмитрий срещу Дмитрий, Сергей срещу Сергей. Насъска един народ срещу себе си, макар този народ да има различени исторически опит и да представлява две различни всъщност цивилизации. Вашингтон би могъл да работи ако не за обединяването, то поне не и за сблъсъка им. САЩ обаче не го направиха – и освен като крадец Вашингтон вече влиза в ролята и на геополитически вредител.

 

Всъщност защо пък да влиза? Не изпълнява ли Големият брат тази роля и в други части на света от началото на миналото десетилетие. Да вземем Сирия. Да, тя беше диктатура, управлявана от алевитско малцинство, но икономически бе в повече от добро състояние, имаше и социален и етнически мир, а и режимът бе доста светски за една арабска държава. Някои дори я намираха за процъфтяваща арабска държава, нищо че нямаше нефт. И за разлика от Тунис и Египет изобщо не бе за Арабската пролет. Но бунтът бе наложена отвън и днес Сирия е в разруха и смърт. Над 130 000 сирийци са загинали в пламналата през 2011 г. гражданска война, а 10 000 от тях са деца, твърди ООН. Отделно над 2,5 млн. сирийци са напуснали страната, а засегнатите от война деца надхвърлят 5,5 млн. души. Несъмнено вина за тези жертви има и режимът на Башар Асад. Но в крайна сметка не той подпали гражданската война. Регионалните вредители в Сирия са Саудитска Арабия и Катар – по различни, разбира се, причини. В борбата за регионално лидерство срещу шиитския Иран сунитското теократично кралство бе решило да премахне алевитско-шиитския му съюзник в Дамаск. На Катар пък падането на режима му трябваше, за да прокара газова тръба през сирийската територия. Така или иначе с нефто- и газодолари двете страни насъскаха сирийците един срещу друг. Да сте чули Вашингтон да ги е предупреждавал да не подстрекават протестите и насилието? Още повече, че Башар Асад бе предприел стъпки за помирение – промяна на конституцията и въвеждане на многопартийни избори. Няма как да сте чули, защото Вашингтон също търсеше падането на Асад – било заради Иран, било заради напъна за демокрация с "правилните" хора. Америка спретна международна коалиция и въоръжаваше също опозицията, макар и ограничено (заради джихадистите). Така че трагедията в Сирия идва и от Големия ни брат. Но не само – абсурдът е, че американският напън за демокрация в Сирия взе, че застраши самата Америка. Самото разузнаване на САЩ признава, че там се бият и трупат опит джихадисти от САЩ и Запада, които могат да се завърнат в страните си и да подготвят атентати. Така Америка стана вредител на самата себе си, а демокрацията застраши самия... Запад.

 

Да вземем и Либия. Там Щатите помогнаха да падне режима на Кадафи и в замяна какво получи международната сигурност? Е, не кървавата баня в Сирия, но също разруха и хаос, а най-вече терористична заплаха. В източна Либия има поне два лагера, където се подготвят терористи, включително граждани на западни страни.

 

Накрая стигаме и до Ирак. Навремето Големият ни брат хубаво ни излъга, че режимът на Саддам Хюсеин криел забранени оръжия, а и премахването му ще донесе свобода и демокрация, благодарение на които страната ще процъфти. Мнозина му се вързахме (включително и пишещият тези редове), но сега виждаме, че Ирак не може да излезе от кървавата баня на терора. Идиотски звучи, но в тази страна свободата и демокрацията посяха много смърт.

 

Изкусително е към тази редичка да се добави и Афганистан, но това ще бъде грешка. Америка нямаше как да не тръгне на война с талибанския режим, след като той бе приютил най-опасния й враг. В крайна сметка Осама бин Ладен бе скроил 11 септември и от Афганистан.

 

Разбира се, има сфери, региони и държави, където ролята на Вашингтон е градивна. Но Украйна и трите арабски държави не спадат към тази категория.


В. Мектупчиян: Очакваме до 2020 г. Спиди АД да удвои бизнеса си

Дунав мост 2 ще има все по-голямо значение за оптимизацията на времената и разходите ни, разкри още изпълнителният директор на куриерската компания


Жени ще управляват "Ени", "Енел", "Финмеканика" и пощите

Правителството на Матео Ренци номинира новите ръководители на четири дружества с държавно участие - "Ени", "Енел", "Финмеканика" и Ла Посте.

Трима от новите ръководители са жени. Правителството обяви, че занапред техните заплати няма да може да надвишават 238 000 евро бруто на година. Патрициа Гриеко, която досега бе начело на компанията за информационни технологии "Оливети", бе номинирана за президент на "Енел", в която държавата притежава 31.24%. Начело на енергийния гигант "Ени" правителството избра да застане Ема Марчегаля, бивш президент на "Конфиндустрия". В "Ени" държавата участва пряко с 4.34% и чрез "Каса депозити" с 25.76% . Италианските пощи са 100% държавно дружество и също ще бъдат с жена начело в лицето на Луиза Тодини. Досега тя бе в административния съвет на обществената телевизия РАИ. На поста като президент на "Финмеканика" остава Джани де Дженаро. Държавата е акционер в отбранителния и самолетостроителен холдинг с 30.2%

Филип Рот: "Животът ми като мъж"

„Животът ми като мъж“ е забавната и разтърсваща история на отношенията му с жените на млад американец, чийто стремеж да се държи „мъжествено“ се сблъсква с нежн...

Временно прекратиха търсенето на изчезналия Боинг

След 16-часова издирвателна операция подводният апарата Bluefin-21 прекрати издирването на черната кутия на изчезналия Боинг на Малайзиските авиолинии. Апаратът бе спуснат във водата от борда на во...

В Украйна пребиха кандидат-президент

Депутатът и кандидат за президент на Украйна Олег Царев е в тежко състояние, след като му е бил нанесен побой, съобщава УНИАН. След края на продаването по телевизия ICTV депутатът Царев е станал обе...

Няма пострадали при снощния пожар до НДК

МВР работи по установяване на причините за пожара възникнал снощи. Пожарът е възникнал в новострояща се сграда на бул. „Витоша” и бул. „България”. Това съобщ...

Голям пожар гори край НДК

Пожар избухна на последните етажи на висока новострояща се сграда в района на НДК, съобщи БНР, цитиращо МВР.

Пожарът е тръгнал от дървен кофраж на 30-ия етаж на новострояща се сграда. Горят последните два етажа на сградата. На мястото са пристигнали две пожарни коли. Районът е отцепен, спряно е движението по околните улици. Забелязани са да падат горящи отломки. Огънят се вижда от различни части на София.

Google купи производител на дронове

Google купи компанията за производство на безпилотни самолети Titan Aerospace, според слуховете, за да попречи на Facebook да стори това.

Безпилотниците на Titan Aerospace работят на слънчева енергия, като са способни да останат във въздуха до 5 години. Моделите Solara 50 и Solara 60 могат да изпълняват множество от операциите, които изпълняват орбиталните спътници, като при това да по-маневрени и достъпни.

Параметрите по сделката не бяха огласени, но според запознати Facebook се е готвел да закупи Titan Aerospace за около 60 млн. долара. Ръководството на социалната мрежа планирало чрез безпилотниците да разшири интернет мрежата си и до труднодостъпни райони, като дроновете действат в комбинация с аеростати.

Google развива подобен собствен проект под название Project Loon, който предвижда доставка на високоскоростен интернет в трудно достъпни или бедни райони на планетата. Покупката на Titan Aerospace ще позволи на компанията да активизира усилията си в тази сфера.

В края на март Facebook пък обяви, че създава лаборатория Connectivity Lab, в която ще се разработват безпилотници, атмосферни спътници и лазери, с чиято помощ да се осигури интернет достъп на всеки нуждаещ се жител на Земята.

Пожар горя в центъра на София

Огънят пламна в новострояща се сграда, няма пострадали


Рождениците днес

/КРОСС/ Анжело Чепилев, регионален директор на Janssen-Cilag/Johnson & Johnson, 58 г. Камен Донев, актьор, драматург, режисьор, 43 г. Мая Ойфалош, член на УС и изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка. Павел Васев, режисьор, директор на Народния театър, 63 г. Румен Бояджиев, композитор, музикант от фСБ, 61 г. Румен Рачев, художник, 58 г. Акад. дфн Чавдар Палев, физик, 78 г.

15 април в историята

/КРОСС/ 1715 г. - В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. - Литва е присъединена към Русия.1841 г. - Карл Маркс получава докторска степен по философия.1865 г. - Умира президентът на САЩ Ейбрахъм Линкълн (прострелян предната вечер) и начело на държавата застава вицепрезидентът Андрю Джонсън.1872 г. - Антим I получава своя екзархийски берат на официално организирана във Високата порта церемония.1874 г. - Под името Анонимно дружество на художници живописци, скулптури, графици и др. се провежда първата изложба на импресионистите.1912 г. - При първото си пътуване луксозният пасажерски кораб Титаник потъва, два часа и четиридесет минути след сблъсък с айсберг, при което загиват около 1500 души.1914 г. - Учредена е Българска фондова борса - София; правилникът ѝ влиза в сила от 1 юни 1915.1919 г. - С декрет на съветската власт са създадени трудово-възпитателните лагери, наречени ГУЛАГ (Главно Управление на Лагерите).1923 г. - Инсулинът става общодостъпен за всички болни от диабет.1923 г. - В „Риалто тиътър" в Ню Йорк се провежда първата в света комерсиална прожекция на озвучен филм.1938 г. - Частите на генерал Франциско Франко превземат Винарос по време на Испанската гражданска война.1943 г

Преглед на печата

/КРОСС/ в. Труд Такситата може да започнат да минават на технически преглед на всеки три месеца. Такава възможност се разглежда, ако депутатите решат да удължат живота на жълтите коли от 10 на 15 години, съобщи в интервю за „Труд" зам.-министъра на транспорта Антон Гинев. В момента такситата минават на технически преглед два пъти годишно. в. Капитал ДейлиКомпанията за бързи кредити „ Кредисимо" се готви за дебют на Българската фондова борса. Проспектът за листването е получил одобрението на Комисията за финансов надзор, а намерението на собствениците е акциите да започнат се търгуват до края на април. Целта на предлагането не е набирането на финансов ресурс от инвеститорите, а по-скоро крачка към привличането на стратегически партньор. Затова първоначално на инвеститорите ще се предложи съвсем малък обем книжа за покупка, който засега е тайна. в. МониторКомпютър ще определя датата за кормуванетоИнспекторите ще бъдат давани на прокурор, ако се установи, че не отбелязват коректно грешките на курсиста при практическия изпит за книжка. Това е най-тежката мярка, която ИА „Автомобилна администрация" може да предприеме при сигнал за нередност. „На изпитвача е дадено правото да каже дали човек получава книжка и той носи отговорност за своите действия", посочи Димитър Ганев, шеф на агенцията при представянето на новости в шофьорските изпити. И допълни, че дали има закононарушение, може да реши само съдът

Китайско растение облекчава артрит по-добре от лекарствата

Китайско растение действа по-добре от всички широко предписвани лекарства за облекчаване на ревматоиден артрит, става ясно от научно изследване.

Растението е било дълго време използвано в Китай за лечение на това инвалидизиращо автоимунно заболяване, което обичайно засяга ставите на ръцете и краката. То е известно на мандарински диалект като lei gong teng, а за ботаниците е Tripterygium wilfordii Hook F. Екстракти от това растение вече са събудили интереса на фармацевтични лаборатории тъй като съдържат стотици съставки, включително и особени молекули, за които се смята, че помагат на възпалението и имунния отговор на организма.

В изследването, което бе публикувано в британското списание BMJ Open, китайски учени провеждат наблюдение върху 207 пациента с ревматоиден артрит, като им дават от тази трева, лекарството methotrexate/ с търговски наименования Rheumatrex или Trexall/ или комбинация от двете. След 6 месеца пациентите оценяват състоянието си и дали чувстват прамяна в него. Критерий за подобрение е ACR 50 /името идва от American College of Rheumatology и показва 50% подобрение - намаляване на подуването, болката и възпалението на ставните връзки, както и обездвижеността.

От наблюдаваните пациенти 55% от приемалите билката постигат ACR 50, докато при лекуваните само с methotrexate - 46% постигат това. Най-добри са резултатите при групата на лекуваните с комбинация от лекарството methotrexate и билката - от тях 77% постигат критерия за подобрение ACR 50. При тревата, подобно на лекарствата приемани за това заболяване има странични ефекти - най-вече стомашни оплаквания. Изследването, ръководено от Сюан Чжан /Xuan Zhang/ - ревматолог от Пекинския медицински колеж /Peking Union Medical College Hospital in Beijing/, признава някои ограничения.

Едно от тях е, че лекарите, които лекуват пациентите и самите пациенти, знаят кой от пациентите какво лечение е имал по време на наблюдението. Друг недостатък на изследването е, че то е направено за твърде къс период от време, за да ссе каже категорично дали наистина билката спира напредъка на заболяването или само облекчава симптомите. Освен това резултатите от изследването са повлияни от това, че на пациентите, лекувани с methotrexate, е давано по 12.5 мг на седмица. Това е стандарт за Азия, но на Запад пациентите приемат по-високи дози.

Предстоящи събития в страната за днес, 15 април

/КРОСС/ *** София.От 14.00 часа ще се проведе заседание Народното събрание. ***София.От 9.00 часа в зала „Пресцентър" в източното крило на сградата на Народното събрание на площад „Княз Александър І" № 1, с изказвания на председателя на Народното събрание Михаил Миков и водещи български юристи ще завърши тридневната научна конференция „135 години български парламентаризъм". ***София.От 09.30 Софийски градски съд, 4 състав, ще заседава по НОХД №165/2011 - срещу Божидар Проданов и Ирен Вълев за смъртта на Пламен Куцаров (чл. 123 от НК ). ***София.От 10:00 часа в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (София, пл. „Княз Александър І") ще се провеждат работилници за писани великденски яйца и демонстрации на стари традиционни восъчни техники за изписване. ***София.От 10:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Подкрепа за малките и средни предприятия за достъп до външни пазари и насърчаване на експорта". ***София.От 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема: „Познатата банка и лихвата предопределят избора на жилищен кредит. Повечето хора, ползващи ипотечен кредит не са запознати с начина на формиране на лихвата." ***София

Има злоупотреба с данни в списъците на ЦИК

Има злоупотреба с данни в списъците, предадени в ЦИК, за подкрепа на партии и коалиции, алармират потърпевши пред Дарик радио.

Те твърдят че не са се подписвали в полза на никой, а имената им излизали в списъци за регистрация. На сайта на комисията всеки може да провери с ЕГН-то си дали и коя партия или коалиция е подкрепил.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призна, че комисията е „залята" от оплаквания

и очаква до утре да излязат с решение.

Един от пострадалите - Ахилеас Лилов, разказва, че днес на шега решил да провери на сайта на ЦИК дали името му не е в някой списък. Не очаквал да фигурира, защото му е принцип да не демонстрира подкрепа към която и да е политическа сила.

„Първо си казах, че е станала грешка. Въведох отново данните и се оказа, че наистина съм подкрепил, и кой номер съм в списъка - „Глас народен", дори не можах да се сетя на кого е тази партия. Влязох в интернет и видях, че това е партията на Витков.

Подадох сигнал до ЦИК, че това не е вярно и че е фалшификация, и помолих името ми да бъде заличено, и да се потърси отговорност, ако се предвижда такова нещо за тези, които са направили тази глупост.

Единственият шанс е, ако се съм се подписал за някоя благородна инициатива и по този начин да са използвали данните ми, но за партия, категорично, никога не съм го правил през живота ми", обясни Лилов.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че на този етап няма решение на комисията: „В момента има обсъждане и ще решим как да се действа в тези случаи.

ЦИК не е орган, който може да санкционира който и да било.

Ако има данни за извършено нарушение, като администратори на лични данни, компетентна е Комисията за личните данни.

Ако има извършено престъпление, прокуратурата е тази, която може да санкционира длъжностните лица въз основа на сигнала на избирателя, че е бил включен и подписан в определени списъци".

За първи път преди евровота подобен регистър е достъпен на интернет страницата на ЦИК.


Бившият финансов министър на Египет бе арестуван в Париж

Юсеф Бутрос Гали вероятно ще бъде екстрадиран в родината си


Теми и гости в ефира

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Казармата ли прави от момчето мъж? Авторката на статията, която разбуни социалните мрежи, гост на предаването Тема: Има ли шанс за лечение на Любчо във Виена? Тема: Сигнали за кражби на лични данни на избирателите. Достоверни ли са подписките на партиите? Тема: Какви проблеми можем да срещнем, когато пазаруваме по интернет и знаем ли как да защитим потребителските си права? Тема: Ще останат ли хипермаркетите без хляб от български производители? Тема: Продават ли се вредни бои за яйца? Резултати от проверката на "Денят започва" Тема: Как движенията на морето могат да решат енергийните проблеми на света? Тема на рубриката "Зелена светлина на фокус" БТВ, „Тази сутрин" Тема: Защо депутатът Александър Методиев известен като Бат Сали поиска оставката на кмета на Галиче Ценко Чоков Тема: Пореден опит за рестарт на АЕЦ „Белене". За и против строежа на втората АЕЦ? Тема: Юбилей за 700 хиляди лева. Във финансова криза ли е Левски? Отговорът от Тити Папазов Тема: Ромска мода в абитуриентските тоалети. На живо най-търсената шивачка в квартал Филиповци Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Десетки, стотици или хиляди? Колко ще открият себе си в партийните списъци, без никога да са се подписвали? Очаквайте разказите на "опарени" от различни партии

Остава топло, но ще вали

Днес от северозапад облачността ще се увеличава и вплътнява. Около обяд вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Н...

Клоп фаворит да замени Мойс начело на Юнайтед

Немецът е вариант №1 пред "червените дяволи"


Протест в Мадрид поиска премахване на монархията

Шествието бе на комунистически и републикански партии


По 6 боксьори от категория от София отиват на олимпиада

По шестима боксьори от категория от световното за младежи и девойки до 18 г. в София ще се класират за младежките олимпийски игри в Нанджинг (Китай). Това обяви на пресконференция в зала “Арена Армеец” д-р Чинг-Куо Ву, президент на Международната федерация по бокс за аматьори (АИБА). 
Досега се обявяваше, че по петима младежи и 4 девойки от всяка По шестима боксьори от категория от световното за младежи и девойки до 18 г. в София ще се класират за младежките олимпийски игри в Нанджинг (Китай). Това обяви на пресконференция в зала “Арена Армеец” д-р Чинг-Куо Ву, президент на Международната федерация по бокс за аматьори (АИБА). Досега се обявяваше, че по петима младежи и 4 девойки от всяка

На 15 април рожден ден имат

Красимира Симеонова, бивш депутат
Мая Ойфалош, член на УС и изпълнителен директор на ПИБ
Павел Васев, директор на Народен театър Красимира Симеонова, бивш депутат Мая Ойфалош, член на УС и изпълнителен директор на ПИБ Павел Васев, директор на Народен театър "Иван Вазов" Румен Бояджиев, музикант, един от основателите на ФСБ Румен Рачев, художник Цветан Денев,

Велики вторник

На Велики вторник от Страстната седмица се припомня притчата на Спасителя за 10-те девойки, като с това се подсказва, че хората трябва да бъдат богати на добри дела в очакване на бъдещия съд. На Вели...

Обама и Оланд: На Русия ще се наложи да плати сериозна цена

Президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Франция Франсоа Оланд обсъдиха по телефона ситуацията в Източна Украйна и заплашиха Русия с нови санкции, предаде ИТАР-ТАСС. По мнението на американс...

Евроскептиците в Европа - все по-единни

Те могат да изградят силен съюз, смята ново проучване


Путин призова Обама да не допуска кръвопролитие в Украйна

Американският президент пък обвини Русия, че подкрепя сепаратистите


Китайско растение облекчава артрит по-добре от лекарствата

Китайско растение действа по-добре от всички широко предписвани лекарства за облекчаване на ревматоиден артрит, става ясно от научно изследване.

Отборът на папата дебютира с корида

Аржентинци създадоха отбор в чест на папа Франциск. Тимът "Светецът от Юга" има за цел да демонстрира феърплея във футбола. Но първият мач в историята се превърна във фиаско. "Светецът от Юга" се срещна с "Трефулес", а в двубоя бяха вдигнати 4 червени картона - южняшките емоции надделяха. "Мотото ни е "Не на хулиганизма, не на битките, не на обидит Аржентинци създадоха отбор в чест на папа Франциск. Тимът "Светецът от Юга" има за цел да демонстрира феърплея във футбола. Но първият мач в историята се превърна във фиаско. "Светецът от Юга" се срещна с "Трефулес", а в двубоя бяха вдигнати 4 червени картона - южняшките емоции надделяха. "Мотото ни е "Не на хулиганизма, не на битките, не на обидит

Google купи производител на дронове

Google купи компанията за производство на безпилотни самолети Titan Aerospace, според слуховете, за да попречи на Facebook да стори това.

Титаник потъва

Титаник е британски лайнер от клас "Олимпик", известен със сблъсъка си с айсберг и трагичното си потъване на 15 април 1912 г. Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, &q...

Пожар е избухнал край НДК през нощта

Пожар избухна на последните етажи на висока новострояща се сграда в района на НДК тази нощ, съобщи БНР. Пожарът е тръгнал от дървен кофраж на 30-ия етаж на новострояща се сграда. Горели са последнит...

Втори американски кораб ще пристигне в Черно море

В Черно море ще пристигне втори американски военен кораб. Това обяви румънският президент Траян Бъсеску по време на посещението си на американския миноносец „Доналд Кук”, който в...

Голям пожар гори край НДК

Пожар избухна на последните етажи на висока новострояща се сграда в района на НДК, съобщи БНР, цитиращо МВР.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване