НЗОК няма да плати 1,5 млн. лева на болниците заради нарушения

Здравната каса няма да изплати милион и половина лева на болниците заради многото нарушения, установени при проверките през първото тримесечие за тази година. Това съобщи управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Анализите сочат, че най-честите нарушения са свръххоспитализациите по клинични пътеки, които са по-високо заплатени, както и хоспитализации в случаи, когато състоянието на пациента би могло да се овладее в извънболничната помощ.

Очакваме с 5% повече туристи през лятото

Готви се Стратегия за развитие на сектора

Милан Миланов е новия председател на Общински съвет Перник

Главата на Караилиев падна с 22 гласа.

Милан Миланов е новият общински председател, избран единодушно от 23-ма общински съветници.

След инфарктно заседание на общинския съвет на Перник, досегашният председател на съвета Владислав Караилиев от ГЕРБ беше свален от власт. На негово място бе избран Милан Миланов.

ZaPernik.com проследи подробно как премина гласуването и информира своите читатели минута по минута какво се случва в зала „Панорама”.

Заседанието на...

Продължава

Тютюнджиите отново излизат на протест

Недоволни са от разпределението на премиите

Банките спират лихвените промоции

Разнообразната палитра от промоции по жилищни кредити ще претърпи съществена промяна в следващите три месеца. Очаква се значително да намалеят промоциите с по-ниски или нулеви лихви през първите години от срока на жилищните заеми, показа анкета на “Труд” сред мениджъри на банки. Причината са приетите промени в Закона за потребителския кредит, Разнообразната палитра от промоции по жилищни кредити ще претърпи съществена промяна в следващите три месеца. Очаква се значително да намалеят промоциите с по-ниски или нулеви лихви през първите години от срока на жилищните заеми, показа анкета на “Труд” сред мениджъри на банки. Причината са приетите промени в Закона за потребителския кредит,

Душко Благовестов остана с бронз от световното по бокс за младежи


Българинът Душко Благовестов остана с бронзовия медал в категория до 56 кг от световното по бокс за младежи в София. Той отстъпи по точки с 1:2 съдийски гласа (28:29, 30:26, 29:28) срещу кубинеца Хавиер Ибанес.

Варненецът, който е сребърен медалист от европейското в София от 2012 г., загуби първия рунд, но във втория се представи по-добре и съдиите дадоха предимство в негова полза. В решителната част от полуфинала Ибанес беше по-активен и спечели срещата.

Благовестов...

Станишев заложи на червено в Кърджали и спечели

/КРОСС/ Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат в Кърджали от местни социалисти. Той посети църквата "Св. Георги Победоносец" и подари на местния свещеник отец Петър дървено конче за малкия му син Манол. В църквата Станишев и отец Петър спазиха християнски ритуал с яйца по Великден. Лидерът на БСП заложи на червения цвят и постигна победа. Отец Петър изрази надежда, че ще бъде осигурена помощ за църквата и в тази връзка той посочи че един един от най-големите благодетели на храма е бил покойният народен представител от ПГ на КБ Димчо Михалевски. След църквата соцлидерът посети гроба на Димчо Михалевски, където поднесе цветя и запали свещ в негова памет. "Димчо много ни липсва, и на БСП, и на парламентарната група, сигурен съм и на много други хора, защото той беше истински патриот и правеше всичко възможно да подобри живота на хората от региона", каза Сергей Станишев.  

"Нюзуик": Бивш дипломат на САЩ в София е подозиран във връзки с мафията


Грегъри Хюстън, аташе по въпросите на сигурността в посолството на САЩ в София в периода  2006-2009, е бил заподозрян, че е продал стотици американски визи на българи и е свързан с организираната престъпност. Това е било установено от вътрешно разследване на Държавния департамент, но докладът по него е останал само в работен вариант и на Хюстън е било позволено да се пенсионира, вместо да се стига до съд.

Това се разказва в обширна статия за американското списание "Нюзуик", автор на...

Евростат: През 2013 г. в България дефицитът възлиза на 1.5% от БВП

През 2013 година дефицитът на сектор "Държавно управление" на ЕС-28 възлиза на 437 323 млн. евро, или 3.3% от БВП, и бележи спад спрямо 2012 година, показват предварителните данни на Евростат, съобщиха от Националния статистически институт.

Австралийските власти с лъч надежда за изчезналия самолет

Край бреговете на Австралия е открит неидентифициран материал, за който се смята, че е свързан с изчезналия самолет. Властите водят разследване,...

Сагата с варненското ОУ "Васил Априлов" влиза в съда

Поредицата жалби и проверки във варненското ОУ „Васил Априлов” вече дават негативно отражение върху работата в школото. Никой не е проявил интерес към обява за свободно работно място за помощник-директор по административно-стопанската дейност (АСД), публикувана в сайта на Регионалния инспекторат по образованието преди време.

Мартин Шулц открива кампанията на БСП в НДК

Пред над 4000 членове и симпатизанти на БСП в зала 1 на НДК, лично кандидатът за председател на Европейската комисия на ПЕС Мартин Шулц ще открие кампанията на левицата за предстоящите европейски избори. Той каца в София на 25 април в 18 часа, съобщиха от червения пресцентър.

Борисов прахосал 100 бона за Великден в Дубай

Като цинизъм определи Великденския воаяж в Дубай на Бойко Борисов лидерът на ББЦ Николай Бареков. Такова пътуване излиза и до 100 хил. лв. , изчисли той. От партията подскочиха като ужилени и съобщиха, че Борисов привличал инвеститори на важни срещи в ОАЕ.

България и Словения с общи позиции като страни-членки на ЕС и НАТО

/КРОСС/ "България и Словения споделят общи позиции по редица въпроси от международния дневен ред, участието ни в НАТО, както и действията на ЕС. Това е добра предпоставка да работим още по-активно заедно, за да налагаме конструктивни позиции, които са в интерес както на нашите две страни, така и на държавите от Западните Балкани, към които ние имаме отговорност като членки на ЕС и НАТО." Това заяви министър Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция в Любляна със словенския си колега Карл Ерявец. Словения и България имат отлични отношения не само в политическата сфера, но и във всички останали области на взаимен интерес. Официалното посещение на министър Вигенин поставя началото на една година на интензивен двустранен диалог, който включва визита на българския премиер Пламен Орешарски и срещи между президентите на двете страни, заяви от своя страна министър Ерявец. Двамата външни министри обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на икономиката. Кристиан Вигенин запозна своя колега с усилията за икономизиране на дипломацията като един от приоритетите на правителството на България. „Опитваме се да създадем по-добра бизнес среда както за българския, така и за чуждия бизнес", подчерта той. Сред темите на разговора беше още политиката на разширяване на ЕС и бъдещето на НАТО в контекста на предстоящата среща на върха в Уелс

Любомир Павлов се отказа от делото за клевета срещу Бареков

Софийски районен съд (СРС) прекрати делото, което бившият съсобственик на "Медийна група България холдинг" Любомир Павлов води срещу Николай Бареков за обида и клевета, предаде БГНЕС. Па...

Съдбата на "Южен поток" ще се реши в Близкия изток

Поредното решение на европейските държави за бъдещето на „Южен поток” напомня не само опит за политическо манипулиране на Русия, но и отчаян стремеж за въвличане на руския газов ...

Отпускат 7,2 млн. лв. се отпускат за осигуряване на субсидирана заетост

7,2 млн. лв от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. ще бъдат използвани за осигуряване на субсидирана заетост през...

Отпускат 7,2 млн. лв. за осигуряване на субсидирана заетост

7,2 млн. лв от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. ще бъдат използвани за осигуряване на субсидирана заетост през...

Фиксинг на БНБ за сряда, 23 април

Валутните курсове на БНБ за 23 април в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре са:   за ...

Пресаташето на ЦСКА е на път да стане депутат


Пресаташето и член на управителния съвет на ЦСКА от около половин година Иван Ченчев е близо до депутатското място. Влизането му в парламента зависи от резултатите на БСП в изборите за Европейски парламент.

Народният представител от БСП Петър Курумбашев заема избираемото четвъртото място в листата на левицата за евровота. Ако той влезе в европарламента, мястото му в българския парламент трябва да заеме следващият в листата на БСП в 24-ти софийски избирателен район - Атанас...

Бияч на лекарски екип май ще мине само с глоба

Ленко Панов, който е обвиняем за нанесен побой срещу лекарски екип от 24 май м.г., май ще се размине с наказателната отговорност.

ГЕРБ: Правителството "глобява" общини на ГЕРБ

От партията обвиниха управляващите, че за едно и също нарушение се прилага различен процент корекция спрямо отделните общини по ОП "Околна среда"

Станишев заложи на червено в Кърджали и спечели

Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат в Кърджали от местни социалисти. Той посети църквата "Св. Георги Победоносец" и подари на местния свещеник отец Петър дървено конче за малкия му син Манол.

В църквата Станишев и отец Петър спазиха християнски ритуал с яйца по Великден. Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат в Кърджали от местни социалисти. Той посети църквата "Св. Георги Победоносец" и подари на местния свещеник отец Петър дървено конче за малкия му син Манол. В църквата Станишев и отец Петър спазиха християнски ритуал с яйца по Великден.

Пак с ЕГН проверяваме кой е гласувал

/КРОСС/ Въпреки скандала с ЕГН-тата, от който стана ясно, че системата за проверка участвали ли сме в партийни подписки трябва да бъде подсилена, Централната избирателна комисия (ЦИК) обмисля още една възможност за справки на сайта си. Този път - гласували ли сме изобщо, пише Клуб Z, позовавайки се на членове на ЦИК. Идеята е имената на всички, представили валиден документ за самоличност и пуснали бюлетина в тъмната стаичка, да бъдат въведени в електронен регистър. Така всеки ще може да провери отчетен ли е бил вотът му, ако е гласувал, както и дали ако не е, някой не го е направил вместо него. В системата, разбира се, няма да бъдат въведени данни и за това за коя партия сме гласували. Според някои от членовете на ЦИК подобно нещо е напълно възможно да бъде направено малко след вота на 25 май и не би трябвало да има технически затруднения. Междувременно отношенията между ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) все още са в точката на замръзване. Комисията за личните данни поиска от ЦИК да въведе допълнителни защити, тъй като в момента справката дали сме участвали в подписката "за" регистрация на някоя партия позволява това да се прави само с ЕГН. Така всеки, който разполага с чужд единен граждански номер, може да провери дали лицето симпатизира на някоя определена формация

Златанова: ЕК не опъва чадър над никого

"В началото на мандата заварихме тежко замитане под килима на огромни проекти". Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, предаде репортер на БГНЕС. "Моят начин на работа не включва замитане на проблема и колкото повече се крие, толкова по-голям е проблемът и толкова по-лоши са последствията", подчерта Златанова.

Станишев заложи на червено в Кърджали и спечели

Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат в Кърджали от местни социалисти. Той посети църквата Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат в Кърджали от местни социалисти. Той посети църквата "Св. Георги Победоносец" и подари на местния свещеник отец Петър дървено конче за малкия му син Манол. В църквата Станишев и отец Петър спазиха християнски ритуал с яйца по Великден.

Ердоган поднесе съболезнования за избитите арменци

В историческо изявление турският премиер подчерта „споделената болка“ понесена по време на събитията от 1915 г.Реджеп Тайип Ердоган поднесе съболезнованията на Турция на внуците на арменците, убити през 1915 г. по време на масовото избиване на представители на арменската общност в Османската империя, предаде АФП.

Национален конкурс за детска рисунка и фотография/фотоколаж на тема: „Победи опасността” организира Държавната агенция за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето стартира национална кампания за детската безопасност

От 23.04.2014г. Държавната агенция за закрила на детето стартира националната кампания „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа”. Инициативата се реализира в партньорство с областните администрации, кметовете на общини, органите по закрила на детето, институции и граждански организации. Тя е посветена на правата на детето и осигуряване на безопасна среда за живот и развитие на подрастващите. Водеща цел на кампанията е повишаване на обществената...

Продължава

В проруското Приднестровие на хората им е дотегнало да живеят в "страна, която не съществува"

На 28-годишната Ана й е дотегнало "да живее в страна, която в очите на света не съществува". Жителите на Приднестровието, проруския сепаратистки регион на Молдова, искат признание, но преживяват мъчително конфликта в съседна Украйна. След присъединяването на Крим към Русия Молдова и НАТО се опасяват да не би тази ивица земя с 500 000 жители да стане новата гореща точка пред прага на Европейския съюз. Против волята на Кишинев там от години са разположени около 1500 руски войници. В Тираспол, "столицата" на тази република, която не е призната от никоя държава, черешовите дръвчета цъфтят и семейства се разхождат по главната улица, покрай паметниците в прослава на някогашния Съветски съюз и паната с "националния" герб - сърп и чук, обградени от житни класове и гроздове. Често ще видите обаче и свръхмодерните супермаркети на частната компания "Шериф", един от гигантите на местната икономика. Но конфликтът в Украйна тревожи хората, установи екип на Франс прес, който успя да посети тази територия, до която достъпът на чужди журналисти е ограничен. "Много сме обезпокоени. Много от нас имат роднини в Украйна. Много сме зависими от тази страна за всички видове стоки", подчертава Елена Ротари, която продава зеленчуци на централния пазар. "Всички ни е страх да няма война", признава 49-годишната преподавателка Олга Загужелска, която срещнахме на граничния контролен пунк в Кучурган - Первомайск, основният и винаги отворен граничен пункт между Украйна и Приднестровието. Според Тираспол украинците са затегнали контрола по границата, защото се страхуват от проникване на проруски настроени лица. "Но нашата република на държавно ниво не се меси във вътрешните работи на Украйна", настоява президентът Евгений Шевчук в ексклузивно интервю за Франс прес. В анклава, в който 30 процента от населението са руснаци, 28 процента украинци и 40 процента молдовци, конфликтът в Украйна събужда болезнените спомени от гражданската война, която през 1992 г. взе 800 жертви. Разтревожено от това, че руският може да изчезне в румънскоезичната Молдова, през 1990 г. Приднестровието се отдели, на фона на разпадането на Съветския съюз. "Знаем какво е война. Тъжно е да гледаме как нашите братя в Украйна се бият едни срещу други", казва Загужелска. Две "враждуващи" сестри, Молдова и Приднестровието днес са изправени срещу друга на двата бряга на Днестър. На левия бряг Тираспол мечтае за митнически съюз с Москва. Пред Върховния съвет (парламента) се издига паметник на Ленин, а много активните служби за сигурност все още се наричат КГБ. На десния бряг Молдова се готви да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз. И от двете страни на реката хиляди граждани са запазили съветските си паспорти, които още са валидни. Парадоксално, но въпреки сепаратистката риторика, футболният клуб "Шериф Тираспол" играе в националния шампионат на Молдова и предприятията от Приднестровието се регистрират в Кишинев, за да могат да осъществяват износ. Самите граждани се справят: приднестровските им паспорти не се признават никъде, така че те използват молдовски, руски или украински документи. Миналата седмица Тираспол поиска Москва и ООН да признаят независимостта на Приднестровието, за която през 2006 г. на референдум гласуваха 97 процента от жителите на областта. Ще се присъедини ли Приднестровието към Москва? Седнал зад бюрото си, под портрет на Владимир Путин, Евгений Шевчук отказва да "спекулира". Все пак признава, че в миналото "е мечтаел за обединение" с Русия. Путин се ограничава да напомня, че на Приднестровието трябва да му бъде разрешено "да решава собственото си бъдеще", без обаче да признава официално областта, която няма обща граница с Русия. Кремъл няма интерес да присъедини Приднестровието към Русия, смята политическият анализатор Константин Калачов. "Нашето бъдеще е Русия. Тя винаги ни е помагала", убедена е обаче Елена Ротари от Тираспол. Москва поддържа местната икономика чрез финансова подкрепа, която възлиза на близо един милиард долара годишно (под формата на отстъпки от цената на газа и хуманитарни помощи), твърди председателят на парламента Михаил Бурла, цитиран от местните медии. Кремъл плаща и добавка от 15 долара към пенсиите, които са по-високи от тези в Молдова. "Медиите, които се получават тук, са руски или проруски, а това влияе върху общественото мнение", споделя млада жителка на областта, пожелала да остане анонимна. Тя критикува и блокирането на достъпа до някои дискусионни форуми в интернет. Десетки хиляди са емигрирали от Приднестровието, където средната заплата е около 200 евро на месец. В областта сега има повече пенсионери, отколкото хора в активна възраст. Според Галина Михайлова, млада юристка в неправителствена организация за социално подпомагане, "колкото и да настояват, че сме независима държава, се чувствам по-близка до Молдова или Русия. Важно е да бъдеш признат, статутът ти да е уреден. Ако ли не, хората ще продължат да напускат."

Бездомник видял Чеци да бяга в Борисовата градина

На днешното заседание клошарят беше докаран в залата от служители на СДВР, тъй като няма адрес, на който да бъде призован

Преследване на руснаци в бивша Украйна

/КРОСС/ Писмо от представител на антифашистко движение в ПолтаваРуски институт за стратегически изследвания От редакцията. На вниманието на руския читател – събитията в Донбас и като цяло в Новорусия. Обаче преследванията на руснаци се случват в цяла бивша Украйна. Представителите на „международните” организации като ПАСЕ и ОССЕ се стараят да не забелязват този геноцид на руснаците. Очевидно, трябва да се открие нова рубрика: „Руски писма от нацистки неволи”. Надяваме се да съберем документални свидетелства, доказващи погазването на правата на руските граждани в другите региони на бившата украинска ССР. Публикуваното по-долу писмо получихме от Полтава. Името и данните на автора скриваме, поради съображения за сигурност. Ситуацията в гр. Полтава и Полтавска област е дотолкова сериозна и плашеща, че антифашисткото движение в областта е принудено да стои под земята. Днес у нас няма нито една легална политическа сила или обществена организация, която би оказала подкрепа на антифашистко движение. Действията на полтавските антифашисти носят стого конспиративен характер. Средствата, с които разполагаме, са информиране на населението на града и цяла Украйна за престъпната същност на киевската хунта и нейните протежета. Нощем, на свой страх и риск, бойците от антифашистката съпротива разлепват листовки

Министър Цветлин Йовчев се срещна с федералния прокурор на Белгия Фредерик Ван Льов

Много висока оценка бе дадена на сътрудничеството в областта на правоприлагането между двете държави

Напрежение в Юнайтед? Мойс отказа да благодари на футболистите

/КРОСС/ Посредством профсъюза на мениджърите бившият треньор на "Манчестър юнайтед" даде първото си изявление, след като беше уволнен от "Олд трафорд" във вторник. Шотландецът не пропусна да изрази своята благодарност към ръководството на клуба, феновете, своите помощници в треньорския щаб и към сър Алекс Фъргюсън. Това, което прави впечатление е, че той нито веднъж не споменава футболистите на Юнайтед. "Да бъде назначен за мениджър на "Манчестър юнайтед", един от най-великите клубове в света, беше и продължава да бъде нещо, от което винаги ще бъда изключително горд", заяви Мойс. "Бих искал да благодаря на щаба в "Юнайтед", че ме накара да се чувствам толкова добре дошли и част от семейството още от първия ми ден. И разбира се, искам да благодаря на феновете, които ме подкрепяха през целия сезон. Желая на тях и на клуба всичко най-добро за в бъдеще", добави шотландецът. "Оставам горд от това, че изведоха отбора до четвъртфиналите в тазгодишното издание на Шампионската лига и оставам благодарен на сър Алекс Фъргюсън, че повярва в способността ми и ми даде шанс да бъда мениджър на "Манчестър юнайтед", допълни той.  

Златанова: Не делим общините на свои и чужди

"Това правителство не дели общините на свои и чужди, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова пред журналисти в Министерски съвет. Има правила и закони, и ние се водим по тях", допълни тя. Що се отнася до това, че се спекулира с факта, че са санкционирани основно общини на ГЕРБ - отговорът е ясен - само с тях са сключвани договори, коментира министъръ "Това правителство не дели общините на свои и чужди, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова пред журналисти в Министерски съвет. Има правила и закони, и ние се водим по тях", допълни тя. Що се отнася до това, че се спекулира с факта, че са санкционирани основно общини на ГЕРБ - отговорът е ясен - само с тях са сключвани договори, коментира министъръ

Милена Миланова:”Днес станахме свидетели на безпрецедентна задкулисна политическа игра и платен корпоративен вот”

„Безпрецедентна задкулисна политическа игра и платен корпоративен вот промени на днешното заседание мнозинството в Общински съвет –Перник.” Това заяви председателят на групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Перник Милена Миланова, като допълни, че по този начин е бил подменен вота на перничани, които категорично са дали гласа си за дясно мнозинство в Общинския съвет.

Тя допълни, че в знак на несъгласие с произведения контролирания вот за...

Продължава

Ловешкият съд глоби болен от множествена склероза за отглеждане на марихуана

Ловешкият окръжен съд отмени в сряда историческото решение на местния Районен съд от 27 март, с което болният от множествена склероза Марин Калчев бе оправдан за притежание на две растения марихуана. Оневиняването му се превърна в положителен прецедент за защитниците на тезата, че употребата и притежанието на канабис трябва да бъдат декриминализирани поне в случаите, когато се ползват с медицински цели. Българското законодателство третира еднакво разпространителите на всякакви видове наркотици и потребителите им, без да отдава особено значение кой каква дрога ползва и с какво количество е бил заловен от полицията. В настоящия си вид Наказателният кодекс поне допуска съдът да прекрати дадено дело, ако го прецени като маловажен случай, тъй като хванатото количество марихуана, например, не е достатъчно дори да му бъде направена експертиза. Служителите на МВР по традиция обаче не се интересуват от това и обикновено или заключват всеки със стрък или фас марихуана в джоба, или използват случая, за да изнудват за пари. Случаят на Марин Калчев стана повод за коментари, че все повече представители на съдебната система започват да правят разлика между дилърите на наркотици, хората, които употребяват лека дрога като марихуаната и тези, които го правят, за да облекчат симптомите на някои сериозни заболявания като рак, глаукома или множествена склероза. Именно употребата на канабис с медицински цели бе призната като облекчаваща състоянието на Калчев от вещите лица, ангажирани да изготвят експертиза по делото срещу него. Заключенията им пък се оказаха решаващи Районният съд в Ловеч да оправдае младия мъж. По-малко от месец по-късно обаче горната и последна в случая инстанция се позова на закона, очевидно четейки го абсолютно буквално, и без да отчитат факта, че подсъдимият е болен от нелечимо заболяване, чиито симптоми, според множество световни изследвания, се повлияват положително от активното вещество в канабиса – THC. Ловешкият окръжен съд осъди Калчев да плати глоба от 1000 лева, както и разходите по делото, признавайки го за виновен по обвинение в притежание на 59.101 грама марихуана, чиято стойност според съдебната система възлиза на 354.62 лева. За сравнение – поддържащото лечение при болните от множествена склероза в България струва между 600 и 2000 лева месечно, като по неофициални данни от тази болест страдат около 5000 души. Въпреки заключенията на вещите лица, че употребата на марихуана повлиява положително симптомите на множествената склероза и очевидната разлика в цената между нея и традиционните медицински методи, представителят на прокуратурата в Ловеч пледира пред съда, че по делото нямало доказателства, че Марин Калчев е изчерпал всички възможни методи на лечение. Нямало и данни, които да доказват влиянието на марихуаната за подобряване или влошаване на здравето му и симптомите на болестта. Обвинителят обаче не се спря на обстоятелството, че множествената склероза засега е нелечима. Именно около този факт адвокатът на Калчев – Калин Ангелов, разви своята пледоария, отбелязвайки, че марихуаната влияе добре на симптомите на болестта и позволява на Калчев да живее нормален живот, колкото е възможно това. "Аз съм гледал две растения и това, което ще получа от тях, е многократно по-ниско от стойността на т. нар. нарколаборатория", заяви иронично в съдебната зала подсъдимият, цитиран от БТА. Той заяви още, че е отглеждал растенията с ясната идея, че това е незаконно. Пред журналистите извън залата добави още, че ще продължи да отглежда и употребява марихуана. Адвокат Ангелов пък коментира, че ще подаде жалба в Съда по правата на човека в Страсбург от името на клиента си.

Дейвид Мойс благодари на всички в "Юнайтед" с изключение на футболистите


Бившият мениджър на "Манчестър юнайтед" даде първото си изявление, след като беше уволнен от "Олд трафорд" във вторник.

Шотландецът използва профсъюза на мениджърите (LMA), за да изрази благодарност към ръководството и феновете на клуба, към своите помощници в треньорския щаб и към сър Алекс Фъргюсън, който го избра за свой наследник. В същото време Мойс нито веднъж не спомена футболистите в своето изявление.

Мениджърът, който се задържа на поста само десет месеца, заяви,...

Обвиненият Тодор топи убития Николай, че е бил дрогиран и го е нападнал пръв

21-годишният Тодор Атанасов е заявил при разпита пред криминалисти, че убитият от него Николай Христов пръв го е нападнал с нож, научи 21-годишният Тодор Атанасов е заявил при разпита пред криминалисти, че убитият от него Николай Христов пръв го е нападнал с нож, научи "24 часа". Николай изчезна на Разпети петък, ден по-късно става ясно, че младият мъж е убит и за престъплението бе задържан приятелят му Тодор, с когото живеят в един и същи блок. Атанасов разказал, че купил две

Възможни ли са алтернативи на тунела „Крупник – Кресна” на АМ „Струма”?

/КРОСС/ На 24. 04. т.г. в международния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема „Възможни ли са алтернативи на 15 километровия тунел „Крупник - Кресна" на АМ „Струма"? Организатори са Българска браншова камара „Пътища" ББКП, Камарата на строителите в България КСБ, Сдружение на пътните инженери и консултанти СПИК, Българска браншова асоциация „Пътна безопасност" ББАПБ и Университетът по архитектура, строителство и геодезия УАСГ. Участници в пресконференцията ще са д-р Николай Иванов, председател на УС на ББК "Пътища" и ББАПБ, инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на КСБ, инж. Тодор Тодоров, изпълнителен директор на СПИК, проф. д-р инж.Румен Миланов, член на УС на ББАПБ, доц. Красимир Ангелов, сеизмолог, проф. д-р инж. Иван Трифонов, ББАПБ, проф. д-р инж. Красимир Петров, ректор на УАСГ и инж. Костадин Таушанов.  

Доц. Стоян Маринов: Почти на 100% са заети хотелите край Варна за Майските празници

Почти на 100% са заети хотелите край Варна за Майските празници. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара. Той добави, че резервациите вървят много добре, даже в някои хотели са почти приключили, защото базата е запълнена.

ГЕРБ видя политически мотив при санкциите по ОПОС, управляващите отричат

Управляващи и опозиция за пореден път размениха остри реплики за това кой е виновен за управлението на еврофондовете. Този път поводът беше наложените финансови корекции на общините, за да бъдат разблокирани спрените плащания по оперативна програма "Околна среда" (ГЕРБ) от Брюксел в края на 2013 г.   Наложени са санкции за 180 млн. лв. на 87 общини и държавни ведомства като национални паркове, изпълнителни агенции на подчинение на ведомството на министър Искра Михайлова и дори на самото министерство.   Въпреки това ГЕРБ видя политически мотив при налагането на санкциите. Аргументите им са, че не са спазени нормативните документи, не са ясни критериите, по които са определени санкциите, за едно и също нарушение общините са санкционирани различно в зависимост от коя политическа партия е кметът. Това обявиха на пресконференция водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и бившият зам.-министър на околната среда и настоящ депутат Ивелина Василева, която отговаряше за програмата.   Отговорът дойде мигновено от управляващите. "Ако някои общини са мислили, че финансовите корекции са запазени само за определена група, сега разбират, че чадър няма над нито една община, няма чадър и над структурите на Министерството на околната среда", каза министърът на околната среда Искра Михайлова след заседанието на правителството.   Според вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова трябва да се разбере, че Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната му принадлежност. "Сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати, само че няма да я плати правителство, а всички българи", допълни Златанова.   ГЕРБ са за налагане на плоска финансова корекция   Изходът от създалата се ситуация е налагането на плоска финансова корекция, която да бъде поета от държавата, каза Ивелина Василева.   За същото настояваха и общините. Надеждите им бяха подхранвани от обещанията на екоминистърът Искра Михайлова. На няколко пъти тя публично заяви, че е за споделената отговорност при налагането на финансови корекции и дори рефрешна идеята за създаването на компенсацоинен фонд. Не на същото мнение обаче очевидно са управляващите.   Всички проектите по ОПОС са минали множество проверки, отбеляза Елен Герджиков. Той посочи, че обществените поръчки по водните проекти на София са били обжалвани и пред Върховния административен съд и той се е произнесъл в полза на Столичната община. Отделно някои от условията по търговете са писани от Европейската банка за възстановяване и развитие, има и одит на Европейската сметна палата и други верификации и изведнъж на някого му хрумва, че може да си съчинява проблем и да решава собствените си такива за сметка на общините, каза Герджиков.   Столичната община има няколко финансови корекции по ОПОС за над 6.8 млн. лв.   Според Герджиков на срещата в МОСВ във вторник ръководството на министерството се е опитало да увери кметовете, че целта на корекциите не е тенденциозна. По думите му обаче, след като минат всички процедури, включително и през ОЛАФ, ще се види кой е прав. Целта може да не е тенденциозна, но методите - да, заключи Герджиков. И добави, че управляващите се опитват да решат, първо финансов проблем на държавата и, на второ място, да бъдат посочени за виновни определени общини, предимно с кметове на ГЕРБ.   От партията обаче се опасяват повече, ако такъв подход се превърне в нещо нормално. Това поставя под риск бъдещи европроекти. Кметовете няма да имат сигурност, че няма да последват административни наказания по политически причини, посочиха от ГЕРБ.   Ако не се намери приемливо решение за размера на санкциите на общините, някои от тях ще се наложи да спрат уличното осветление и да затворят детски градини през лятото, защото няма да могат да плащат, прогнозира Томислав Дончев. Той се надява правителството да намери оптималното решение до май.   Дончев напомни, че общините изпълняват държавни ангажименти по програма "Околна среда". Според него има сходство в матрицата при налагане на корекциите и при разпределението на парите за общините по програмата за развитие на регионите, но с обратен знак.   Михайлова: Проблемът е в некачественото управление на ОПОС   Основният проблем при управлението на оперативна програма "Околна среда" е неритмичното и некачественото й управление през годините и необходимостта тя да бъде изпълнявана в последните възможни години, които позволява плановият период, каза министърът на околната среда Искра Михайлова.   Убедена съм, че системите за управление и контрол на програмата за периода 2010-2013 г. не са били добри, не е упражняван предварителен контрол заради промяна в Закона за обществените поръчки, допълни Михайлова.   Тя отбеляза, че това е причина да се стигне до проблема с финансовите корекции в такива размери в последната година. Последната дума за размера им е на агенция "Одит на средствата от ЕС", като се чака техният финален доклад, каза Михайлова.   Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че процедурата по налагане на финансова корекция е европейска и се прилага еднакво във всички държави-членки, и който е извършил нарушението, за негова сметка са финансовите корекции.   Това, което завари и министър Михайлова, и по други оперативни програми колегите, е тежко "замитане под килима" на огромни проблеми, смята Златанова. Нейният дълъг опит в работата с европейските институции и показвал, че няма начин да скриеш проблема.

Златанова: Санкционираме само общини на ГЕРБ? Само с тях са сключвани договори

"Това правителство не дели общините на свои и чужди, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова пред журналисти в Министерски съвет. Има правила и закони, и ние се водим по тях", допълни тя. Що се отнася до това, че се спекулира с факта, че са санкционирани основно общини на ГЕРБ - отговорът е ясен - само с тях са сключвани договори, коментира министъръ

Мартин Шулц открива кампанията на БСП

Пред над 4000 членове и симпатизанти на БСП в зала 1 на НДК, лично кандидатът за председател на Европейската комисия на ПЕС Мартин Шулц ще открие кампанията на левицата за предстоящите европейски избори. Той каца в София на 25 април в 18 ч., съобщиха от пресцентъра на БСП.Пристигането му в българската столица активизира електората на БСП да даде Пред над 4000 членове и симпатизанти на БСП в зала 1 на НДК, лично кандидатът за председател на Европейската комисия на ПЕС Мартин Шулц ще открие кампанията на левицата за предстоящите европейски избори. Той каца в София на 25 април в 18 ч., съобщиха от пресцентъра на БСП.Пристигането му в българската столица активизира електората на БСП да даде

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване