Строителството на „Южен поток” у нас тръгва през юни

Про­ек­тът „Южен по­ток” се дви­жи по гра­фик, през май или юни ще за­поч­не стро­и­тел­с­т­во­то на га­зоп­ро­во­да на те­ри­то­ри­я­та на об­щи­на Вар­на. То­ва съ­об­щи Игор Ел­кин, из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на „Южен по­ток Бъл­га­рия” на фо­рум в ку­рор­та Св. св. Кон­с­тан­тин и Еле­на за пол­зи­те от про­ек­та за Бъл­га­рия и Ев­ро­па.

На днешния ден през 2005 г. е качено първото видео в YouTube


На днешната дата през 2005 г. е каченото първото видео в YouTube, съобщава Time. Според изданието това е направил лично съоснователят на виедо платформата Джоуд Карим.

Към момента видеото "Аз в зоологическата градина" е гледано над 14 млн. пъти.

Клипът, който е дълъг едва 19 секунди, показва Карим пред слонове в зоологическата градина в Сан Диего, който обяснява, че слоновете имат "наистина дълги хоботи".

По информация на изданието клипът е сниман от ученика...

Стойчо Младенов: Мартин свърши страхотна работа в ЦСКА

Мартин Петров обяви край на престоя си в ЦСКА след края на сезона и заслужи куп похвали от треньора Стойчо Младенов.

“Той свърши страхотна работа - заяви екзекуторът на “Ливърпул”. - Мартин оправда всички очаквания към него. На терена беше отличен, голям професионалист. Извън терена накара в Европа и света отново да заговорят с уважение за ЦСКА. Мартин Петров обяви край на престоя си в ЦСКА след края на сезона и заслужи куп похвали от треньора Стойчо Младенов. “Той свърши страхотна работа - заяви екзекуторът на “Ливърпул”. - Мартин оправда всички очаквания към него. На терена беше отличен, голям професионалист. Извън терена накара в Европа и света отново да заговорят с уважение за ЦСКА.

Шефът на Софийския апелативен съд става обвиняем

Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков са получили призовки

Всяка трета болница мами здравната каса

Всяка трета болница, или 38% от проверените лечебни заведения при последната акция на здравната каса по празниците, е хваната в нарушение.
Най-честите измами са липсващи пациенти, заключени отделения, дежурни лекари без необходимата специалност и болни, за които е отчетено скъпоструващо лечение, а е бил достатъчен и преглед. Резултатите обяви вчер Всяка трета болница, или 38% от проверените лечебни заведения при последната акция на здравната каса по празниците, е хваната в нарушение. Най-честите измами са липсващи пациенти, заключени отделения, дежурни лекари без необходимата специалност и болни, за които е отчетено скъпоструващо лечение, а е бил достатъчен и преглед. Резултатите обяви вчер

Средната класа в Канада - най-богатата в света

/КРОСС/ Средната класа в Канада има по-високи доходи и живее по-добре от средните американци, за които в продължение на десетилетия се смяташе, че са стожер на икономиката на САЩ и получават най-високи доходи в сравнение с представители на този ешелон в останалите държави по света, писа в. "Ню Йорк таймс". Изданието цитира проучване, което е правено в продължение на 35 години и проследява промените в нивото на доходите на човек от средната класа в периода от 1980 до 2010 г. Доходът на средните канадци е скочил с 20% в периода между 2000 г. и 2010 г. и възлиза на 18 700 долара. Проучвания на доходите в Канада от 2010 г. насам показват, че възнагражденията в страната вече превишават тези в САЩ, пише в."Сега". Три са основните фактори, на които се дължи забогатяването на средната класа в Канада, обясняват авторите на проучването. На първо място това е образованието, на което в Канада гледат много по-положително, отколкото в САЩ и в останалата част на света. Вторият фактор, поради който американците от средната класа губят първата си позиция, е, че заплатите им не се увеличават с темпа на ръст на икономиката. И третият фактор е, че в Западна и Северна Европа правителствата се намесват повече, за да преразпределят доходите към по-бедните. Американците обаче продължават да са най-богатите в света, що се отнася до т.нар. висша класа, се казва още в проучването.    

Зам.-кметът на Плевен взел 4000 лв да уреди обществена поръчка

Зам.-кметът по финансите на Плевен Алексей Зелов е взел 4000 лв. подкуп, съобщиха от Софийската градска прокуратура.
"Труд" научи, че рушветът му бил даден от представител на местната фирма "Пауър инженеринг". Срещу паричното поощрение зам.-кметът трябвало да съдейства за спечелването на обществена поръчка. През 2008 г. фирмата е сключила договор Зам.-кметът по финансите на Плевен Алексей Зелов е взел 4000 лв. подкуп, съобщиха от Софийската градска прокуратура. "Труд" научи, че рушветът му бил даден от представител на местната фирма "Пауър инженеринг". Срещу паричното поощрение зам.-кметът трябвало да съдейства за спечелването на обществена поръчка. През 2008 г. фирмата е сключила договор

Благой Найденов ще играе финал на световното по бокс за младежи


Благой Найденов оправда надеждите и се класира за финала в категория до 81 кг на световното първенство по бокс за младежи в София.

В своя полуфинал софиянецът имаше превърходство над Нарек Манасян от Армения и спечели по точки с единодушно решение на съдиите – 3:0 (30:26, 30:27, 30:27).

Така Найденов, който е шампион от европейското в София през 2012 г., ще донесе втори медал за страната от турнира след бронза на Душко Благовестов в категория до 56 кг.

"Този мач...

МВР вече не търси Валя, чака тялото й да изплува!

Приключихме разследването още на 17 април. Няма данни за отвличане. Очаква се трупът на момичето да изплува, обявиха от полицията. До този момент единственото, което бяха заявили разследващите, е, че Валя не е била отвлечена или убита. За пръв път те заявяват категорично, че е мъртва.

Apple оправда очакванията на Wall Street, но съмненията за бъдещето остават

Компанията разширява програмата си за обратно изкупуване на акциите и увеличава тримесечния дивидент


„Хамас” и „Фатах” стигнаха до споразумение

Споразумението между ислямистите от „Хамас” и арабските националисти от „Фатах” има за цел да сложи край на дълъг кървав конфликт, продължаващ над 7 години.

Брюксел ще проверява на място всички европроекти

Брюксел може да започне и физически проверки на място на европроекти, след като завърши одитната процедура по ОП “Околна среда”. Това заяви вчера вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. В края на 2013 г. заради нарушения в обществени поръчки по програмата ЕК замрази плащанията и поиска проверка на договорите. Брюксел може да започне и физически проверки на място на европроекти, след като завърши одитната процедура по ОП “Околна среда”. Това заяви вчера вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. В края на 2013 г. заради нарушения в обществени поръчки по програмата ЕК замрази плащанията и поиска проверка на договорите.

Наказаха 8 души от щангите в Азербайджан

Осем души, свързани с щангите в Азербайджан, са отстранени от работа. Сред тях е и главният треньор Златан Ванев, а причината е големият скандал с положителните проби на 18 състезатели, сред които и натурализираните българи Валентин Христов и Силвия Ангелова. Сред наказаните са хора от федерацията и лекарят на отбора. 

В момента върви разследван Осем души, свързани с щангите в Азербайджан, са отстранени от работа. Сред тях е и главният треньор Златан Ванев, а причината е големият скандал с положителните проби на 18 състезатели, сред които и натурализираните българи Валентин Христов и Силвия Ангелова. Сред наказаните са хора от федерацията и лекарят на отбора. В момента върви разследван

НЗОК наложи санкции за около 1,5 млн. лева на болници

Общопрактикуващи лекари са издавали фиктивни направления към специалисти, съществува и съмнително качество на лечение на всички нива в здравната...

Израел отмени преговорите с Палестина заради Хамас и Фатах

/КРОСС/ Израелските власти обявиха, че са отменили мирните преговори с палестинците, предаде ИТАР-ТАСС. Решението бе взето след като представители на палестинските групировки Фатах и Хамас подписаха споразумение за започване на процеса на формиране на правителство на националното единство, твърдят израелските медии. Радикалното движение Хамас контролира ивицата Газа, а умереното движение Фатах управлява Западния бряг на Йордан. Споразумението засяга ключови проблеми, като президентските и парламентарните избори, формирането на единно правителство и възстановяването на Организацията за освобождаване на Палестина, както и за освобождаване на политически затворници. По време на срещата между Израел и Палестина е било планирано да се обсъди възможността за разширяване на мирните преговори. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди процеса на примирие между групировките. "Вместо да се движи към мир с Израел, Махмуд Абас се движи към мир с Хамас," - каза той. „Той трябва да избира какво иска: съюз с Хамас или мир с Израел. Изборът може да бъде само един", заяви Нетаняху.  

9000 румънци на почивка край Варна през май

Около 9000 румънци ще отмарят в курортите край Варна от 1 до 6 май по предварителни записвания. “Базите с общо около 10 000 легла са почти напълно резервирани. Ситуацията е подобна на тази от Великден - над 90% от гостите ще са от Румъния, останалите ще са българи. За празниците нашенците предпочитат да обикалят Европа или да отскочат до Турция или Около 9000 румънци ще отмарят в курортите край Варна от 1 до 6 май по предварителни записвания. “Базите с общо около 10 000 легла са почти напълно резервирани. Ситуацията е подобна на тази от Великден - над 90% от гостите ще са от Румъния, останалите ще са българи. За празниците нашенците предпочитат да обикалят Европа или да отскочат до Турция или

Борис Акунин призова "Ив Роше" да не съди Навални


Руският писател Борис Акунин призова ръководителите на френската козметична компания "Ив Роше" да се откажат да съдят един от критиците на Кремъл, Алексей Навални, когото обвиняват в присвояване на средства и чийто процес започва утре, предаде Франс прес.

Процесът срещу 37-годишния адвокат "се вписва в поредица изфабрикувани процеси, благодарение на които авторитарният режим се опитва да изключи Навални от политическия живот", заяви в отворено писмо близкият до руската опозиция...

Един загинал и трима ранени при срутване в мина в Чили

Един човек загина, а трима бяха ранени при срутване в мина близо до Антофагаста, край северното крайбрежие на Чили, съобщи компанията собственик.

БНТ иска 1800 лв. за интервю в сутрешния блок

Двуминутното блиц интервю в предаването „5 въпроса за Европа“ струва 2 706 лв.

712 евро средна заплата в Хърватия

 Средната месечна заплата през месец февруари тази година в Хърватия е била 712 евро /5427 куни/. 
Това показват последните данни на Статистическия институт в Загреб. В сравнение с месец януари средната заплата е намаляла със 126 куни - 2.3 на сто.

Антон Хекимян ще води сутрешния блок на Би Ти Ви от другия месец

Антон Хекимян започва да води сутрешния блок по Би Ти Ви Антон Хекимян започва да води сутрешния блок по Би Ти Ви "Тази сутрин" още от другия месец. Официално изявление на телевизията за тази промяна все още няма, въпреки че новият водещ вече е избран. Той ще замести Константин Караджов и бременната Генка Шикерова. Журналистката излиза в майчинство, за да роди и гледа бебето си, а заедно с нея от

Опитаха се да убият иракския министър на образованието

/КРОСС/ Мощно взривно устройство е избухнало близо до кортежа на иракския министър на образованието, съобщи за телевизионния канал "Al-Sumar" генерал Мохамед ал-Дулейми. „Бомбата е избухнала на пътя в близост до село Ел Манзил, на 90 км. от град Киркук в Северен Ирак. Целта на атаката е била кортежа на министъра. Няма пострадали", каза още той.  

Плевнелиев и Орешарски подкрепиха нова инвестиция на "Лукойл" в България

 Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски изразиха своята подкрепа за инвестицията на "Лукойл" в бургаската рафинерия, с която се изгражда нова инсталация за хидрокрекинг на гудрон, която трябва да повиши ефективността на производството на горива в Бургас.

Това стана ясно, след като и двамата се срещнаха с Вагит Алекперов - президентът на "Лукойл", който е на посещение в България.

"Изграждането на новия завод на "Лукойл" за преработка на нефт в Бургас създава не само по-добра икономическа перспектива за отделните региони в България, но има положителен ефект и за позиционирането на страната ни като износител на горива", заявил Плевнелиев по време на срещата, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Президентът е подчертал, че при свито вътрешно потребление поради икономическата криза, България има интерес да насърчи инвестициите и износа като фактори за растеж.

"През 2015 година България ще почувства положителните резултати от откриването на новия комплекс за преработка на петрол, който отговаря на най-високите екологични стандарти", заявил президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов.

Той представил пред държавния глава дейността на "Лукойл" в света и в региона на Югоизточна Европа.

"Нашият успех се дължи не само в увеличаването на добива на нефт, но и в търсенето на нови находища", подчерта Алекперов.

Президентът е приел отправената покана от Вагит Алекперов да присъства на откриването на новия комплекс на "Лукойл" в Бургас.

Като добра инвестиция министър-председателят Пламен Орешарски определи комплекса за преработка на тежки отпадъци в Лукойл Нефтохим Бургас, съобщиха от пресслужбата на правителстото.

Общата стойност на инвестицията за осъществяване на първия етап от проекта - изграждане на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, възлиза общо на 1,5 милиарда долара, като се предвижда строителството да приключи в срок от 36 месеца.

В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2000 души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3000.

Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители.

Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност, пише в прессъобщението. В света има 6 страни с подобни действащи инсталации - Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт.

По време на днешния разговор е обсъдена нормализацията на бизнес климата в България, както и мерките на кабинета за насърчаване на инвестициите.

Двама магистрати с обвинение заради еврофондове

До края на седмицата шефът на Софийския апелативен съд ще бъде отстранен от длъжност, пише още в. "Труд"

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 17 часа:

- Централната избирателна комисия определи с жребий номерата в бюлетината за предстоящите Евроизбори.

- Множество нарушения са констатирани при внезапни проверки в болници в страната.

- Засега не е взето решение за налагане на следващи санкции срещу Русия, заяви на пресконференция Майкъл Ман,...

Питат клошар за Чеци

Клошар почти си спомни, че е видял подсъдимия Николай Русинов-Чеци в Борисовата градина в нощта на убийството на 28-годишната Яна Кръстева. После скитникът Мирослав Цветков се сети, че е бил много пиян и най-добре ще каже неговият приятел по чашка Тони. 
Яна бе открита мъртва в Борисовата градина на 9 юли 2011 г. За престъплението е обвинен... Клошар почти си спомни, че е видял подсъдимия Николай Русинов-Чеци в Борисовата градина в нощта на убийството на 28-годишната Яна Кръстева. После скитникът Мирослав Цветков се сети, че е бил много пиян и най-добре ще каже неговият приятел по чашка Тони. Яна бе открита мъртва в Борисовата градина на 9 юли 2011 г. За престъплението е обвинен...

Без коли в Борисовата градина

Автоматични антипаркинг колчета ще спират движението на автомобили в Борисовата градина в столицата. Това предложение направиха вчера представители на инспектората пред общинските съветници по транспорт. Пиломатите, както се наричат тези съоръжения, ще се монтират на входовете откъм бул. „Драган Цанков” и ул. „Незабравка”.

Медицински университет - Плевен, представя революционна система за роботизирана хирургия и обучение

 Проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането и развитието на роботизираната хирургия 

в България и Източна Европа, 
и проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен, 
Ви канят на 


ПРИЯТЕЛСКА СРЕЩА

по повод успешното внедряване на втора роботизирана система от последно поколение - роботизирана система Da Vinci Si със симулатор за обучение.
Те лично ще Ви запознаят с предимствата на роботизираната хирургия за пациента и  ползите за медицинското образование и наука у нас.

Очакваме Ви

на 29 април 2014 г., вторник, в 11 ч.
в Radisson Blu Grand Hotel, София, пл. „Народно събрание“ № 4

Европлощади за милиони вече се рушат

Площади в няколко български града, ремонтирани с европари, вече се рушат и се нуждаят спешно от нова поправка, показа проверка на “Труд”.
Новите дървета в центъра на Лом например изсъхнаха, защото бяха садени върху асфалт, а тези в Нови пазар измръзнаха, защото ги поставиха при минусови температури. Площади в няколко български града, ремонтирани с европари, вече се рушат и се нуждаят спешно от нова поправка, показа проверка на “Труд”. Новите дървета в центъра на Лом например изсъхнаха, защото бяха садени върху асфалт, а тези в Нови пазар измръзнаха, защото ги поставиха при минусови температури.

Ива Дойчинова, Марин Бодаков и Румен Леонидов получиха отличието "Рицар на книгата"


На международния ден на книгата – 23 април, Асоциация "Българска книга" традиционно отличи журналисти за приноса им за отразяване на издателския бизнес в България. Наградата "Рицар на книгата" тази година получиха Ива Дойчинова от радио FM+, поетът Марин Бодаков за анализите си във в. "Култура" и авторът на сайтовете Fakel.bg и Lira.bg Румен Леонидов.

За втори път в историята на конкурса обаче почетната статуетка на рицаря не беше присъдена на никого. Тя се полага на политик или...

Иззеха 20 грама марихуана от дома на варненец

На 22 април, при извършване на процесуално – следствени действия – претърсване и изземване, в частен дом в гр. Варна, на ул. "П. Ю. Тодоров", е намерено найлоново пакетче, съдържащо суха тревиста маса, установена като марихуана с тегло около 0,20 гр.

Лошо падане отне живота на брата на Камила

/КРОСС/ Братът на съпругата на британския наследник принц Чарлз е починал в болницата в Ню Йорк, вследствие на сериозна трамва на главата, предаде ИТАР-ТАСС. Марк Шанд, братът на Камила, херцогинята на Корнуол е пострадал при падане, съобщи официален представител на семейството. 62-годишният мъж се е контузил вчера след благотворителен прием, организиран от аукционна къща. Според източници той се подхлъзнал, паднал и си е ударил главата. Лекарите не могли да го спасят.      

Марк Пинкъс сдаде Zynga

Основателят на закъсалата компания, която отчете 61 млн. долара загуба за тримесечието, остава като неизпълнителен председател на борда на директорите


Почина братът на Камила Паркър

Братът на съпругата на британския наследник принц Чарлз е починал в болницата след падане в Ню Йорк, съобщава NY Daily News.
Марк Шанд, братът на Камила Паркът, херцогинята на Корнуол, е бил приет в болница в Ню Йорк в критично състояние заради сериозна травма на главата.
Той пострадал при падане, съобщи официален представител на семейството, Братът на съпругата на британския наследник принц Чарлз е починал в болницата след падане в Ню Йорк, съобщава NY Daily News. Марк Шанд, братът на Камила Паркът, херцогинята на Корнуол, е бил приет в болница в Ню Йорк в критично състояние заради сериозна травма на главата. Той пострадал при падане, съобщи официален представител на семейството,

Джипита търгуват с направления

Общопрактикуващи лекари въртят търговия с направления. Това разкри управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова вчера. Някои от джипитата дават част от талоните за безплатни прегледи непопълнени, веднага щом ги вземат от районните каси, на лекари–специалисти или на лабораториите.

„Газпром” няма да спира газовите доставки за Украйна

„Газпром” не възнамерява да спира газовите доставки за Украйна въпреки дълговете. Това заяви заместник-председателят на руската компания Александър...

Украйна съобщи, че е освободила от сепаратистите Святогорск

Вътрешното министерство на Украйна обяви, че е "освободило от сепаратистите" град Святогирск (Святогорск на руски), разположен на около 20 км от проруския бастион Славянск. Това е станало в рамките на възобновената вчера от Киев антитерористична операция, предаде Франс прес.

Операцията е преминала без жертви, уточнява министерството. То описва града с население близо 5000 жители като стратегически пункт на границата на три рускоезични области - Донецка, Луганска и Харковска.
...

Голям Реал хвана цаката на Байерн и взе минимална преднина

Голям Реал (Мадрид) взе безценна преднина срещу Байерн в полуфинален мач от Шампионската лига. С гол на Карим Бензема "белия балет" победи носителя на трофея с 1:0 на "Сантиаго Бернабеу...

Танцьорите от “Огънят на Анадола” медитират преди всеки спектакъл

Турската трупа “Огънят на Анадола” се завръща в България с три представления след големия си успех у нас миналата година.
Танцьорите идват със спектакъла “Еволюция” и ще го представят тази вечер във Варна, утре във Велико Търново и на 27-и в зала 1 на НДК в София.
Преди всяко свое шоу трупата и нейният създател Мустафа Ердоган изпълняват специа Турската трупа “Огънят на Анадола” се завръща в България с три представления след големия си успех у нас миналата година. Танцьорите идват със спектакъла “Еволюция” и ще го представят тази вечер във Варна, утре във Велико Търново и на 27-и в зала 1 на НДК в София. Преди всяко свое шоу трупата и нейният създател Мустафа Ердоган изпълняват специа

Шефът на Апелативния съд в София замесен в източване на европари

Председателите на Софийския апелативен съд и на Военно-апелативния съд са призовани от Военно-окръжната прокуратура в София, за да бъде привлечени като обвиняеми, съобщи "Капитал" в сряда. Веселин Пенгезов и Петко Петков, чиито мандати изтичат това лято, са фаворити за втори мандат за шефските позиции, но евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от състезанието, коментира изданието. Информацията била потвърдена неофициално от прокуратурата. Срещу Пенгезов и Петков се води разследване за злоупотреба с европейски средства, но не бе потвърдено, че ще бъдат обвинени, съобщава Mediapool. Разследването срещу двамата е за европейския проект "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се реализира от Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд, Пенгезов бе председател на военния съд, а след това бе наследен от Петков. Делото се води от 2010 година в спецзвеното за измами с европейските фондове към Софийската градска прокуратура. Източници, запознати с разследването, съобщават за "Капитал", че става дума за "нагласяване" на обществени поръчки, свързани с проекта. Те са заподозряни дори и в подмяна на документи. Прокуратурата е установила, че след като е станало ясно, че поръчките по проекта са сбъркани, документите са били подменени с други, като на новите е сложена задна дата. По разследването е била разпитвана и Мария Дивизиева, настоящ шеф на кабинета на Пламен Орешарски, която до 2009 г. беше зам.-министър на държавната администрация и административната реформа и ръководител на управляващия орган по ОПАК. Пред "Капитал" Веселин Пенгезов определя разследването като поръчка и прави пряка връзка между призоваването му и откритата от ВСС процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд. Попитан откъде идва поръчката, Пенгезов коментира, че миналата седмица е получил изпълнителен лист по делото, по което осъди свързания с Делян Пеевски в. "Уикенд" за 50 000 лв.

Братът на Камила Паркър почина

Братът на съпругата на британския наследник принц Чарлз е починал в болницата след падане в Ню Йорк, съобщава NY Daily News.
Марк Шанд, братът на Камила Паркът, херцогинята на Корнуол, е бил приет в болница в Ню Йорк в критично състояние заради сериозна травма на главата.
Той пострадал при падане, съобщи официален представител на семейството, Братът на съпругата на британския наследник принц Чарлз е починал в болницата след падане в Ню Йорк, съобщава NY Daily News. Марк Шанд, братът на Камила Паркът, херцогинята на Корнуол, е бил приет в болница в Ню Йорк в критично състояние заради сериозна травма на главата. Той пострадал при падане, съобщи официален представител на семейството,

Ученици наставници ще се грижат за по-малките от рискови семейства

/КРОСС/ Ученици наставници ще се грижат за децата, които са застрашени от отпадане от училище. Тази идея е част от новия проектоплан към националната стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите училище. Целта е той да стане поне 11%. Сега е над 12,5. Или по-друг начин казано, миналата година класните стаи напуснаха 7000 ученици, по-миналата - 4000, пише Труд. Проектът, в който са описани мерките за задържане на децата в часовете, е предложен за обсъждане от образователното ведомство. Наставниците ще са по-големи ученици, които ще се грижат за малките от рискови семейства, обясниха експерти пред изданието. Те ще им помагат за уроците, ще ходят заедно на извънкласни занимания, ще им помагат приятелски при семейни кризи. Наставниците ще съществуват само в училищата, които искат, няма да е задължително. Смята се, че помощта от връстници ще повлияе положително сред тази група от ученици. Сред другите мерки е осигуряването на помощник на учителя, който да поема пряка грижа за застрашените деца, привличането на децата към обучението по занаяти, повече часове по български език. В стратегията има и други любопитни мерки за задържане в училищата, като привличане на учениците с участие в екологични събития. Дори е посочено кои може да са те - Денят на земята, Денят на околната среда, Световният ден на водата. Тези инициативи ще се покриват от бюджета на екоминистерството. Ако проектопланът бъде приет, мерките по него ще влязат в сила от 2014-2015 г

П Р Е С К О Н Ф Е Р Е Н Ц И Я

 EUVOX 2014 e онлайн приложение, което Ви позволява да сравните възгледите си по различните политики с позициите на основните политически партии или коалиции. EUVOX 2014 показва Вашето място в политическия спектър в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент. EUVOX 2014 - България е част от EUVOX 2014, обхващащо всички страни-членки и в него са включени както общи въпроси, отнасящи се до ЕС, така и специфични въпроси за всяка конкретна страна. Онлайн приложението дава възможност на избирателите да направят информиран и рационален избор, като по този начин допринася за по-висока избирателна активност.

 

 

Проектът е разработен от академичен екип, в който участват водещи експерти и учени от университети и изследователски центрове от всички страни-членки. Координатор на проекта за България е Европейският институт, а ръководител на изследователския екип е доц. д-р Антоний Гълъбов.

 

 

EUVOX 2014 е изцяло академичен проект, който не е свързан с никоя политическа партия или движение. Политическите партии не са имали въздействие върху разработването на проекта и цялата информация е събрана от независими експерти.

Място на провеждане: Конферентна зала, Дом на Европа

Адрес: София, ул. „Г. Раковски” № 124

Час: 12:00

Дата: 28 април 2014 г.

Пресконференцията ще се проведе с участието на доц. д-р Антоний Гълъбов, НБУ, ръководител на научния екип за България; г-н Теодор Стойчев, и.д. Ръководител на Информационното бюро на ЕП в България и г-жа Любов Панайотова, директор на Европейския институт.

 

Моля да заявите участието си в срок до 25 април.

 

За контакти:

 

Г-жа Виктория Баръмова

Европейски институт

1000 София, ул. „Г. Раковски” № 101

T + 359 2 9886410

F + 359 2 9886411

M +359 887 939 949

e-mail: vbaramova@europe.bg 

www.europeaninstitute.bg

Опасен вирус до нас - в Гърция, 70% смъртност

 В Гърция се появи първият внесен в страната случай на опасна зараза, причинена от опасен мутирал вирус. Потвърди се, че лекуван в болница в Атина мъж е заразен с Близкоизточния респираторен коронавирус, съобщи Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията. Според здравните власти в Гърция ситуацията е под контрол,  В Гърция се появи първият внесен в страната случай на опасна зараза, причинена от опасен мутирал вирус. Потвърди се, че лекуван в болница в Атина мъж е заразен с Близкоизточния респираторен коронавирус, съобщи Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията. Според здравните власти в Гърция ситуацията е под контрол,

Изложба в галерия "Арт салон" представя рисунки от конкурса "Наследници на Дечко Узунов"

Събитието се организира съвместно от Галерия Перник и Къща музей "Дечко Узунов".

Изложба в галерия "Арт салон" ще представи най-добрите рисунки от миналогодишния конкурс "Наследници на Дечко Узунов". 

Събитието се организира съвместно от Галерия Перник и къща-музей "Дечко Узунов". В рамките на обмена между двете институции в Перник вече бе представена изложба с творби на големия майстор. Сега гостуват наградените рисунки от традиционния конкурс, който се организира в родния град на художника Казанлък. Изложбата...

Продължава

Станишев призна: БСП отнася негативи заради коалицията с ДПС

Отчитаме, че БСП отнася негативи заради партньорството си с ДПС, защото по принцип коалицията в България  е непопулярна дума, но правим всичко в името на страната. Това заяви пред журналисти в Кърджали лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му партньорството с ДПС се гради на каузата за възстановяване на икономика, държавност и социална справедливост: "Докато правителството, начело с господин Орешарски, изпълнява програмата, която е в основата на партньорството с ДПС, ще го подкрепяме", допълни той. Станишев каза, че в последните седмици са били приети редица закони, които защитават интересите на потребителите и на производителите, сред които и закона за потребителския кредит, защитаващ интересите и на хората, които са изтеглили потребителски кредит: "На първо четене е приет и законът за търговските вериги. Той ще бъде приет и на второ четене, това е наш твърд ангажимент, за да може и българските производители и хората, които пазаруват във веригите да бъдат по-добре защитени. Именно монополите са един от големите проблеми в българското общество, които са се просмукали под различна форма в целия икономически живот", поясни още Станишев. Аз съм скандализиран от приетата от ЕП резолюция срещу проекта "Южен поток", защото това решение не е справедливо към България, коментира президентът на ПЕС. Защо този, който иска да наказва Русия, не спре "Северен поток"? Защо все ние трябва да плащаме сметката за съперничеството на големите. Докога? - попита той. Станишев бе категоричен, че трябва да се научим да спазваме българските интереси, а "Южен поток" е важен за икономиката на България. По думите му това са живи инвестиции и работни места у нас.

Мистерията около изчезването на малайзийския самолет се задълбочава

Продължава издирването на изчезналия Боинг. Все още обаче няма следи от черните кутии на малайзийския самолет.Подводните роботи, които участват в операцията вече са претърсили 80 процента от зоната в Индийския океан, където се предполага, че е паднала машината.

Криза за бармани преди световен конкурс в София

България отвя конкурентите си Италия, Швейцария и Израел и ще бъде домакин на световното първенство за бармани през 2015 г. Радостната новина съобщи председателят на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев, който преди месец подобри рекорд на Гинес, като приготви 2014 коктейла за 24 часа. За световното в края на септември догодина в хотел " България отвя конкурентите си Италия, Швейцария и Израел и ще бъде домакин на световното първенство за бармани през 2015 г. Радостната новина съобщи председателят на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев, който преди месец подобри рекорд на Гинес, като приготви 2014 коктейла за 24 часа. За световното в края на септември догодина в хотел "

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване