Кабинетът одобри 7.2 млн. лева за откриването на 5000 работни места

Правителството одобри 7.2 млн. лева допълнителни разходки към бюджета на Министерството на труда и социалната политика за осигуряване на субсидирана заетост, съобщиха от „Дондуков" 1.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

От тях ще се възползват 5000 безработни от групите в неравностойно поло Правителството одобри 7.2 млн. лева допълнителни разходки към бюджета на Министерството на труда и социалната политика за осигуряване на субсидирана заетост, съобщиха от „Дондуков" 1. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS От тях ще се възползват 5000 безработни от групите в неравностойно поло

Атанас Папаризов ще бъде представителя на страната ни в СТО

Кабинетът определи Атанас Папаризов за представител на България при Световната търговска организация (СТО) със седалище в Женева, съобщи правителствената информационна служба.   Постоянното представителство на България към СТО е учредено през 1996 г. в рамките на постоянното ни представителство при ООН и другите международни организации в Женева.   От дълъг период от време страната ни няма назначен представител при СТО, което създава проблеми при сътрудничеството с тази международна организация, е посочено в мотивите за назначаването на Папаризов.   В момента Атанас Папаризов е съветник на председателя на парламентарната комисия по еврофондовете. Той беше министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество по времето на кабинета на Жан Виденов. Бил е министър и в правителствата на Андрей Луканов и Димитър Попов. В периода 2007-2009 г. Папаризов беше и депутат в Европейския парламент.   Атанас Папаризов е роден на 5 юли 1951 г. в София. Завършил е английска гимназия и "Международни икономически отношения" в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО) в Москва през 1977 г. До 1990 г. е работил в Министерството на външната търговия. Специализирал е в Харвардския университет. Владее английски, френски, испански, руски и шведски език.

Лавров заплаши с намеса в Украйна както в Грузия

Москва смята, че САЩ ръководят нещата в Украйна, заяви руският външен министър

Подпомагат дейността на народните читалища

/КРОСС/ Министерството на културата обяви конкурсна сесия за целево финансово подпомагане дейността на народните читалища за 2014 г. Средствата се предоставят в две сесии. Първата конкурсна сесия е със срок за подаване на документи до 30.04.2014 г. включително. Право за участие в нея имат всички читалища, отговарящи на изискванията на чл. 9, ал. 8 и чл. 10 от Закона за народните читалища.  За 2014 г. целеви финансови средства се предоставят на читалищата за следните тематични области: - Частични ремонтни дейности по сградите на читалищата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства - искана финансова подкрепа в размер до 30 000 лв.; - Художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд - искана финансова подкрепа в размер до 20 000 лв., в това число до 5000 лв. за попълване на библиотечния фонд; - Техническо оборудване, библиотечен и друг специализиран софтуер - искана финансова подкрепа в размер до 5000 лв. Народните читалища, които не са получили целево финансиране на първата конкурсна сесия, имат право да участват с ново проектно предложение на втората конкурсна сесия

Търсенето на продукти за домашнa грижa повиши печалбата на Procter & Gamblе

Тримесечните продажби на най-големия производител на домакински продукти в света останаxa без изменение в размер на 20,6 млрд. долара


Австралия обеща да продължи издирването на изчезналия самолет

Австралийският премиер Тони Абът обеща днес издирването на изчезналия малайзийски самолет да продължи, въпреки че след близо седем седмици не са намерени отломки, а лошото време отново принуди самолетите, участващи в търсенето, да останат на земята, предаде Ройтерс в сряда. В същото време роботът, издирващ черната кутия на самолета, може да приключи още днес първата си мисия. Абът призна, че стратегията за търсене може да се промени, ако роботът не открие следи от изчезналия полет 370 на малайзийските авиолинии. Единственият начин да достигнем до дъното на всичко това е да продължим претърсването на предполагаемата зона на катастрофата, докато намерим нещо или докато я претърсим толкова старателно, колкото е възможно, каза той. Ако скоро не бъдат открити нови следи, търсенето ще спре за няколко дни и тактиката ще се промени, предаде ДПА. Самолетът се издирва на 1548 километра северозападно от австралийският град Пърт, където се предполага, че е паднал. Австралийското и малайзийското правителство са подложени на все по-голям натиск да покажат докъде са готови да стигнат в търсенето на отговор за трагедията. Група, твърдяща че е от роднини на изчезналите при трагедията 239 души, публикува във Фейсбук писмо до малайзийския министър на отбраната Хишамудин бин Тун Хюсейн. В него той се призовава да "мисли нестандартно" и да разследва и старите съобщения в медиите, че самолетът е кацнал в района на афганистанския град Кандахар.

Глобиха община Варна заради проект по ОПОС

Община Варна е глобена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заради нередности в изпълнението на проект по Оперативна програма „Околна...

Тримесечната печалба на Boeing изненада приятно анализаторите

Най-големият производител в света е продал 161 реактивни самолети за периода спрямо 137 година по-рано


„Далкия Варна” съобщава за края на отоплителния сезон във Варна

Във връзка с настъпване и изпълнение на изискванията по климатични условия, Далкия Варна обявява края на отоплителния сезон 2013-2014, считано от 24 април 2014 г, съобщиха от дружеството за Moreto.net. Преминаването в т.нар. „летен режим” на регулаторите на абонатните станции ще се извърши в периода от 22 до 24 април, след което топлоснабдяването ще покрива само нуждите за битово горещо водоснабдяване.

Veolia Вода не планира изтегляне от българския пазар

Столичната община настоява за ускоряване на преговорите с дружеството за ревизия на концесионния договор за "Софийска вода"


Задържаха мъж, отвлякъл майка и син

Полицаи от Плевен задържаха 27-годишен мъж укрил насилствено 25-годишна жена и 4-годишният й син, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Снощи в 23:45 часа, на кръстовище в село Бреница полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген – Пасат”, без регистрационни табели.
Зад волана бил 27-годишен мъж от Койнаре. Полицаи от Плевен задържаха 27-годишен мъж укрил насилствено 25-годишна жена и 4-годишният й син, съобщиха от пресцентъра на МВР. Снощи в 23:45 часа, на кръстовище в село Бреница полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген – Пасат”, без регистрационни табели. Зад волана бил 27-годишен мъж от Койнаре.

Лиляна Боянова и Иван Георгиев ще водят bTV Новините

Двойката заменя Гена Трайкова и Венелин Петков


Хванаха мъж, отвлякъл жена и детето й

Полицаи от Плевен задържаха 27-годишен мъж укрил насилствено 25-годишна жена и 4-годишният й син, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Снощи в 23:45 часа, на кръстовище в село Бреница полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген – Пасат”, без регистрационни табели.
Зад волана бил 27-годишен мъж от Койнаре. Полицаи от Плевен задържаха 27-годишен мъж укрил насилствено 25-годишна жена и 4-годишният й син, съобщиха от пресцентъра на МВР. Снощи в 23:45 часа, на кръстовище в село Бреница полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген – Пасат”, без регистрационни табели. Зад волана бил 27-годишен мъж от Койнаре.

Тони Блеър: Западът трябва да заеме твърда позиция в Близкия изток


Тони Блеър заяви, че Западът трябва вземе страна в Близкия изток, а  борбата срещу ислямисткия екстремизъм да се разглежда като основен приоритет на външната политика, съобщи "Гардиън".

"Големият проблем на западното обществено мнение е, че съществуват две противоположни тези. Когато гледаме Близкия изток, обикновено виждаме голям хаос, но в него няма никой, който да си струва да подкрепяме. Нашите стратегически интереси обаче са пряко свързани със събитията там. Там има и хора,...

Подписаха споразумение за сътрудничество между Прокуратурата на България и Федералната прокуратура на Кралство Белгия

/КРОСС/ Главният прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров и федералният прокурор на Кралство Белгия Фредерик ван Леюв подписаха Споразумение за сътрудничество. Документът обхваща принципите за съвместна дейност по наказателноправни въпроси между българските и белгийските съдебни органи за борба с организираната престъпност и тероризма. Страните се споразумяха непрекъснато да обменят информация, включително чрез всички форми на контакт - пощенски адрес, имейл и телефон за връзка. Предвижда се системата на доброволен обмен на информация, в рамките на позволеното от националното право, да се извършва в максимално кратки срокове. При постъпили молби за правна помощ, страните ги предават директно, а всяко изключение следва да бъде изрично комуникирано. Предвиждат се периодични двустранни консултации, в които при необходимост се включват и членове на Евроюст.  Споразумението ще се актуализира ежегодно, съобразно възникналите въпроси и резултатите от проведените двустранни консултации.По време на срещата на белгийската делегация с българския главен прокурор, г-н Цацаров представи на гостите си Декларацията на четиримата главни прокурори от Испания, Португалия, Италия и България за създаването на Европейска прокуратура. „Нуждаем се от повече Европа в тази насока", заяви г-н ван Леюв. Той се ангажира да предостави документа пред Съвета на прокурорите в Кралство Белгия за обща позиция по създаването на Европейска прокуратура

Правителството субсидира 5000 работни места

Правителството одобри 7.2 млн. лева допълнителни разходки към бюджета на Министерството на труда и социалната политика за осигуряване на субсидирана заетост, съобщиха от „Дондуков Правителството одобри 7.2 млн. лева допълнителни разходки към бюджета на Министерството на труда и социалната политика за осигуряване на субсидирана заетост, съобщиха от „Дондуков" 1. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS От тях ще се възползват 5000 безработни от групите в неравностойно поло

За първи път морски офицер става шеф на армията

Правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да назначи командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов на длъжността началник на отбраната. Към момента постът се заема от ген. Симеон Симеонов, чийто мандат в средата на годината. Предложението на кабинета е от 30 юни 2014 г. най-висшата офицерска длъжност във въоръжените сили да бъде заета от контраадмирал Николов, който ще е първият в историята морски офицер, който е прецедент. Междувременно правителството прие нови правила за избор на кандидати за висши военни длъжности. Така вече офицери с две звания по-ниски от това, което се изисква, ще могат да заемат съответните постове. Това означава, че за началник на отбраната, за което досега се изискваше да бъде пост за генерал с четири звезди или адмирал, вече ще може да кандидатства двузвезден генерал или контраадмирал, какъвто е Николов. Промяната се прави, защото двамата генерали с по 3 звезди, които по сегашните правила могат да станат началници на отбраната - ген.-лейт. Атанас Самандов и ген.-лейт. Стефан Василев, са близо до пределната възраст за пенсия. Така реално по сегашния ред няма подходящи генерали за началник на отбраната, чийто мандат е четири години. До момента началници на Генералния щаб и респективно началници на отбраната (така беше променена длъжността с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили през 2009 година, бел. ред.) са били офицери от само от Военновъздушните сили и Сухопътните войски. Междувременно правителството прие предложението на военния министър за генерални промени във висшия офицерски състав, каквито не са правени през последните години.  Освен началника на отбраната от 30 юни в пенсия ще излязат и неговите двама заместници - генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев. Идвамата са подали рапорти за напускане.  Шефът на Сухопътни- генерал-майор Нейко Ненов, считано от 30 юни, да бъде освободен от длъжността „Командир на Сухопътните войски” и да бъде назначен за заместник-началник на отбраната; - генерал-майор Константин Попов, считано от 30 юни, да бъде освободен от длъжността „Командир на ВВС” и да бъде назначен за заместник-началник на отбраната; - генерал-лейтенант Атанас Самандов да бъде освободен от длъжността „Командващ на Съвместното командване на силите” и от военна служба, считано от 17.09.2014 г. във връзка с навършване на пределна възраст за притежаваното звание; Очаквайте подробности!

Старозагорец се гръмна с ловна пушка

Старозагорка откри съпруга си мъртъв, застрелял се с ловна карабина.

"Шпигел": Новият твърд курс на САЩ към Русия поставя Европа в трудно положение

Новият курс на САЩ, насочен към изолиране на Русия, поставя Европа в деликатно положение, при което би било все по-трудно да се води диалог с Москва, пише германското списание "Шпигел", цитирано в сряда от БТА. Американският държавен секретар Джон Кери и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън изглеждат като добре работеща двойка, такова впечатление създаде и международната среща за Украйна в Женева. Но зад кулисите не се усеща хармония, отбелязва изданието. Европейците с тревога следят новата стратегия на Вашингтон, изразяваща се в липсата на комуникация с Москва. На срещата в Женева американската делегация беше изпълнена със силно недоверие към Русия, а политиката за "рестартиране" на отношенията с Москва, предприета от бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън през 2011 г., окончателно остана в миналото, изтъква "Шпигел". Журналистът Питър Бейкър, пишещ за в. "Ню Йорк таймс", отива още по-далеч. Според него Белият дом възприема ръководните насоки на легендарния американски дипломат Джордж Кенън, който през 40-те години на 20 век предлага основните принципи на Студената война, изразяващи се във възпиране на Съветския съюз вместо диалог. Сега привърженици на твърдия подход във Вашингтон настояват за изолиране на руския президент Владимир Путин и открито противопоставяне с Москва, посочва германското списание. По този начин американците заемат позиция, която се различава от тази на европейците, които искат диалог с Русия. Освен това някои европейски държави са твърдо против широкообхватни санкции срещу Москва и открито противопоставяне с нея, изтъква изданието. В Германия също има съпротива. Специалистът по външна политика от Германската социалдемократическа партия Нилс Анен е силно притеснен от новия твърд курс на САЩ и смята, че в дългосрочен план не може да има стабилност без разумно отношение към Русия. Евродепутатът Александер Ламбсдорф също настоява за диалог с Москва, отбелязва "Шпигел". Подобно мнение изразяват и европейски служители в Брюксел. Според тях за американците е лесно да говорят за санкции, защото, за разлика от Европа, САЩ са много по-слабо зависими в икономически план от Русия и един твърд курс няма да им струва толкова скъпо, изтъква изданието.

Фотогалерия: Това е различен излет, или на какво се обучават руските кадети


После има уроци как се шофира автомобил, както и най-голямата атракция - стрелбата с автомат и пистолет.

Кадър на БСП ще представлява България в Световната търговска организация


Правителството определи Атанас Папаризов за представител на България при Световната търговска организация (СТО) със седалище в Женева, съобщи правителствената пресслужба.

Папаризов е бивш депутат и евродепутат от левицата, а беше и министър на търговията в правителството на Жан Виденов. 

Пресслужбата на Министерския съвет уточнява, че продължително време България е без назначен представител при СТО, а това създава проблеми при сътрудничеството с тази международна...

Това е различен излет, или на какво се обучават руските кадети


После има уроци как се шофира автомобил, както и най-голямата атракция - стрелбата с автомат и пистолет.

Основните претенденти за ЕП ще са на задни позиции в бюлетината

Основните партии, които според социологическите проучвания ще претендират за 17-те места в Европарламента, ще бъдат на по-задни позиции в интегралната бюлетина. Това стана ясно в сряда, когато Централната избирателна комисия (ЦИК) разпредели чрез публично теглене на жребий поредните номера на кандидатските листи на регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети в бюлетината за гласуване за членове на ЕП. Така например управляващите от Коалиция за България ще бъдат 15-и номер в бюлетината, а партньорите им ДПС ще са под номер 29. Опозиционната партия ГЕРБ е номер 18. Реформаторският блок ще фигурира в бюлетината под номер 10, девети ще бъдат пък "Синьо единство". Коалицията на Николай Бареков и ВМРО ще е на 28 място, АБВ на Георги Първанов ще са 13-ти, а "Атака" ще бъдат номер 20. Въпреки изтеглените номера, обаче все още не е ясно как окончателно ще изглежда бюлетината. "Като се уточни листата, следобед с решение на ЦИК, ще се види каква е поредната номерация и как ще изглежда бюлетината", каза членът на ЦИК Румяна Сидерова. Тя обясни, че в последния момент са се оттеглили и са отпаднали независими кандидати, поради тази причина липсват числа. Тя заяви, че не може да каже кои са отказалите се инициативни комитети. "Все още има проверки от ГД "ГРАО” на подписките на независими кандидати. След като излязат тези проверки, ще се определи точният брой на кандидатските листата и техните номера. Може и още някои номерца да отпаднат”, заяви Румяна Сидерова. Обичайната доза "символика" По стар обичай, изпратените партийни представители на тегленето на жребия се почувстваха длъжни да говорят за символиката на отредените им номера. "Ние излизаме, за да спечелим тези избори, тъй като в БСП и в Коалиция за България второ място не се честити", каза народният представител от Коалиция за България и четвърти в кандидатската листа на Коалиция за България за изборите за Европейски парламент – Петър Курумбашев. Попитан дали вижда символика в това, че те заемат номера на ГЕРБ от предишните избори, Курумбашев каза: "Може да се окаже, че с този номер се печелят изборите. Има и друга символика, там има фатални числа. Може за някои тези избори да се окажат фатални”. Според депутата от ДПС и последен в листата на движението за ЕП – Мустафа Карадайъ, избори не се печелят с номера с гласовете на българските избиратели. "За да ги има техните гласове, е нужно да им се спечели доверието, а доверие се печели с вършене на работа”, заяви Карадайъ. "Не виждам кой знае каква символика, но ако трябва да търся някаква връзка с числото 29, може би нещо, което се сещам и с което го свързвам, е някаква цикличност. Високосната година, която е циклична, я свързваме с 29, а и изборите са един цикличен процес. ДПС има много хубав номер. С номер 29 ДПС ще спечели предстоящите избори”, допълни депутатът Мустафа Карадайъ. Според депутатката от "Атака" Деница Гаджева пък партията й не трябва да залага на късмета, а на това, което е направено през годините. "Няма значение с какво число сме на самия изборен ден. Надявам се числото 20 да бъде късметлийско – ще се покаже на 25-ти май”, каза тя. Подреждането според жребия: 1. "Българската левица" 2. "Глас Народен" 3. "Партия на зелените" 4. "Зелена партия" 5. Николай Йовев – независим 6. "Християндемократическа партия на България” 7. Янаки Ганчев – независим 8. "Българска национално-патриотична партия 9. "Синьо единство” 10. Коалиция от партии "Реформаторски блок" 11. "Национален фронт за спасение на България” 12. БАСТА 13. АБВ – "Алтернатива за българско възраждане” 14. Александър Райков Алексиев – независим 16. Виктор Папазов – независим 17. Коалиция КОД – Антония Първанова,, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП 18. ПП ГЕРБ 19. Евгения Банева – независим 20. ПП "Атака" 21. "Съюз на комунистите в България” 22. 23. 24. 25. Българска комунистическа партия 26. Румяна Висенти – независим 27. "Зелените" 28. България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение "Гергьовден” 29. ПП "Движение за права и свободи” 30. Националистическа партия на България   Номерата 22, 23 и 24 са незаети, тъй като някои от независимите кандидати са се отказали.

Фенове на ЦСКА биха деца, защото са от Разград

/КРОСС/ Фенове на ЦСКА са нападнали ученици заради това, че са от Разград. Инцидентът е станал в неделя вечерта във Видин, където тийнейджърите били на екскурзия. Шестима от извършителите са задържани. Децата не са пострадали. Само едно от момчетата имало цицина на челото, прегледано е в болница във Видин и освободено. Според полицейския бюлетин на ОДМВР-Видин, инцидентът е станал в 18,30 ч. на 20 април. Автобус с разградска регистрация бил паркиран до музея във Видин. До него спрели две коли, от които излезли неизвестни лица, нахлули в автобуса и започнали да бият учениците вътре. В този момент повечето деца били навън заедно с учителките им, видели какво става от паркинга и подали сигнал на тел. 112. Децата не са провокирали нападателите си, категоричен е Антон Атанасов, баща на едно от тях. Още същия ден полицията арестува четирима от нападателите по обвинение в хулиганство. Н.А./26г./, Д.Д./26г./ и Ц.Ц./25г./ от Видин и столичанинът М.С./26г./ са задържани за 24 часа, съобщи говорителят на полицията във Видин Лора Стефанова. Днес обвинение за хулиганство е повдигнато и на още двама от нападателите. Нито един от тях не е криминално проявен. Стефанова не отхвърли, нито потвърди версията, че причината за нападението са футболни пристрастия. За хулиганство Наказателният кодекс предвижда санкция от 2 години лишаване от свобода.  

Служител в посолството на САЩ продавал визи

Служител по сигурността в посолството на САЩ е продавал визи, съобщава американското издание Newsweek. Грегъри Хюстън работил в България в периода между 2006 г. и 2009 г. Той е бил разследван от държавния департамент на САЩ заради съмнения, че е продал над 400 визи на български граждани. В заключенията на въпросния доклад се казва, че Хюстън е вършил и други нарушения и е бил във връзка с българската мафия. На полицейските въпроси Хюстън отрекъл обвиненията и е заявил, че не е вършил нищо нередно. Вместо да бъде наказан, Хюстън е получил възможност да се оттегли преждевременно от поста си в българското посолство.

КНСБ: Домакинствата живеят със средства под необходимите за издръжка на живот

Запазва се тенденцията около 80% от домакинствата в страната да живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота.

Кабинетът отпусна допълнително 7.2 млн. лв. за временна работа

Правителството отпусна допълнително 7.2 млн. лв. от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за субсидирана заетост.   От средствата ще се възползват 5000 продължително безработни. Те ще бъдат включени за срок от 6 месеца на четиричасов работен ден в дейности, свързани с ремонт на второкласна и третокласна пътна мрежа, поддържане на гробищни паркове, на общински градини и паркове, охрана на общински сгради и училища, съобщи правителствената информационна служба.   Работодатели по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" са общинските администрации.   За тази работа безработните получават по 40 лв. месечно, като предимно се наемат роми и хора, които са без работа в продължение на години.   Неотдавна роми от Кюстендил поискаха промяна в правилата по програмата, като настояха вместо по четири да работят по осем часа дневно, но за по-кратък период от време. По този начин според тях те ще могат да бъдат наемани временно и на други места, в противен случай целият ден им отива на вятъра. Особено през летния период те имат възможност да работят временно в селското стопанство. Очевидно обаче кабинетът няма намерение да променя правилата по програмата.   Според правителствената пресслужба програмата се очаква да постигане благоприятен ефект върху нивото на безработица и предотвратяване на риска от изпадане в бедност на лица от уязвими групи на трудовия пазар, особено в регионите с високо равнище на безработица.

Робен бил суперзвезда като Меси и Роналдо

Холандското крило на Байерн (Мюнхен) Ариен Робен е играч от калибъра на най-големите световни футболни звезди Кристиано Роналдо и Лео Меси. Това заяви спортният директор на “баварците&ld...

Български награди за уеб стартира 6-то издание, с изцяло нова визия

Най-очаквания Конкурс за уеб проекти в областта на дизайна, разработката и онлайн комуникацията официално стартира. За шеста поредна година, „Български награди за уеб“ ще обедини н...

От "Южен поток" продължават да твърдят, че проектът върви по план

Изграждането на газопровода „Южен поток” ще стартира през юни. Всичко се движи по график. Това заяви изпълнителният директор на проекта за България Игор Елкин, предаде Стандарт Н...

Тим от Серия А отмъква Гаджев от “Герена“

Отбор от италианската Серия А възнамерява да привлече полузащитника на Левски Владимир Гаджев. Става дума за Киево, който и през миналата година следеше изявите на национала. Това съобщава италианския...

Украинските партии не могат да се споразуменят за федерализацията

Парламентарните партии в Украйна не могат да се разберат по меморандум за разрешаване на кризата в Източна Украйна, предаде БГНЕС. Доскоро управляващата Партия на регионите и комунистическата партия ...

След ремонта ще минаваме 5 пъти по-бързо по "Лъвов мост"

Фандъкова инспектира изграждането на кръстовището


Рекордът за най-скъп имот в САЩ бе подобрен

Неизвестен купувач плати 120 млн. долара за най-големият крайбрежен имот между Ню Йорк и Гринуич


Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол

Само една порция дневно нахут, боб, леща, грах и сродните бобови култури могат значително да намалят Само една порция дневно нахут, боб, леща, грах и сродните бобови култури могат значително да намалят "лошия" холестерол, изписван в медицинските документи и изследванията като LDL. По този начин купичката ядене от 130-150 грама може да намали с около 5 процента риска от сърдечносъдови заболявания. Новината за вкусното и евтино по цял свят "хапче"

Военен разстреля жена си и опита да се самоубие

Драмата се е разиграла в присъствието на двете деца на семейството, които били в съседната стая

Мартин Шулц открива кампанията на БСП за евровота

Георги Христов, Михаил Белчев, Нели Рангелова пеят заедно


Докарали 5 морени за паметника на Бенковски в Копривщица

Три дни преди откриването на паметника на Георги Бенковски в Копривщица през 1976 година кран счупил десния крак на коня от монумента. 1000 тона гранит отишли за изработването му. Когато големците от Политбюро пристигнали, скелето още стояло. Никой от тях обаче не забелязал как строителите го свалили. Три дни преди откриването на паметника на Георги Бенковски в Копривщица през 1976 година кран счупил десния крак на коня от монумента. 1000 тона гранит отишли за изработването му. Когато големците от Политбюро пристигнали, скелето още стояло. Никой от тях обаче не забелязал как строителите го свалили.

Почина съпругата на Стефан Данаилов

Съпругата на актьора Стефан Данаилов Мария Данаилова почина внезапно. Тя се е почувствала зле по време на Великденските празници и е била настанена в болница. Починала е вечерта във вторник. Вероятната причина за смъртта на Мария Данаилова е инфекция на белите дробове.

КФН: Доплащането за “Зелена карта” незаконно

Комисията за финансов надзор (КФН) излезе със становище за събираните от застрахователи допълнителни средства за т.нар. „Зелена карта” към автозастраховките - доплащането противоречи на закона.

Андрей Райчев: ГЕРБ, БСП, ДПС плюс Бареков е най-вероятният изход от евровота

- Какво е Великден за българите, г-н Райчев?
- Дефиницията за щастие на нашата нация е колективната трапеза - цялото семейство на масата, заедно с децата и старците. Американците например се събират на масата един-два пъти годишно. Просто друг вид култура. За българина главното е да се върне вкъщи, трудно признава ценности извън семейно-родовите. - Какво е Великден за българите, г-н Райчев? - Дефиницията за щастие на нашата нация е колективната трапеза - цялото семейство на масата, заедно с децата и старците. Американците например се събират на масата един-два пъти годишно. Просто друг вид култура. За българина главното е да се върне вкъщи, трудно признава ценности извън семейно-родовите.

Двайсет години по-късно

В какво се превръщат писателите след смъртта си? Повечето потъват в забрава. Имената им изчезват напълно във фунията на времето. Някои имат повече късмет и се превръщат в улици. Или в площадчета. Някои се преселват дори върху банкнотите. В това, ако помислиш, се крие царска награда, но и велика горест, особено когато писателят е бил безсребърник. Алеко Константинов върху зелената столевка. Бае Алеко, очаквал ли си го това сичкото богатство? Някои писатели след смъртта си стават патрони на литературни награди. Такъв е примерът с наградата „Рашко Сугарев” за кратък публикуван разказ на автори до трийсет и пет години. Тя се връчва вече 17 години. Създадена е от четиримата приятели на Рашко Сугарев Любен Станев, Димитър Коруджиев, Любен Петков и Георги Величков. Един много скъпоценен приятелски жест, който имаше щастието да срещне и разбирането на НДФ „13 века България”. Обявяването на тримата победители на тазгодишното издание на конкурса „Рашко Сугарев” е днес. Затова сега ще се опитам да събера в шепа трохите на паметта, за да се сетим за този човек – за писателя Рашко Сугарев. Спомням си като днес – тогава работех във в. „Експрес”. Редакцията му беше там, където днес е редакцията на в. „Сега”. Един ден ме извика Любен Дилов-син, главният редактор: „Рашко лежи в Чирковата клиника. Болен е. Отиди да направиш едно интервю.” Отидох. И след време, преработвайки неколкократно текста, се получи следното. Което сега предлагам на вашето внимание. „В едно интервю през юли 1993 г., взето в Чирковата клиника, помолих облечения в зелена болнична дреха Рашко Сугарев да разкаже в десет реда биографията си. Ето какво ми отговори той: „Роден съм на 1 април 1941. Завърших медицина – не на лъжа. Изневерих й – не на шега. Последваха страниците. Сутрин кофеин – много. Цигарите – и те много. Махмурлукът ми – и той доста редовен. През свободното си време яздих шеметни мотоциклети на шеметни разстояния. София-Малко Търново за шест часа. Срещнах доста жени. Любовта ни най-често биваше взаимна. В десет реда толкоз.” Рашко създаваше впечатление на едър човек, въпреки че не беше висок. Беше плещест, набит, здрав, с телосложение на хамалин, с гъста брада, с дебели вежди. Ако пренасяш пианото на дъщеря си, ще повикаш тъкмо такъв човек на помощ. Смееше се широко, от сърце, въпреки че на маса повече мълчеше. Зъбите му бяха леко раздалечени, като на добрия магьосник от приказките. За хората с такива леко раздалечени зъби се казва, че са щастливци. Въпреки излъчването си на трапер той беше рядко ненатрапчив човек, носител на едно фино вродено достойнство, с каквото в същата степен са одарени още само трима писатели в нашата литература – Георги Величков, Любен Петков и Димитър Коруджиев. Те четиримата тихо, но страшно упорито проядоха като дървояд соцреализма, създавайки през 70-те и 80-те години безсюжетния психологически разказ у нас. Когато в началото на 90-те се разбра, че писателят Рашко Сугарев е болен от рак, никой не можеше да повярва. Наистина, пушеше като комин, обичаше тези пущини ичкиите. Но Рашко болен от рак – тази мисъл беше толкова далеч от познатите му, колкото и някакво земетресение на островите Фиджи. Сто пъти му го казахме и през онази вечер в ресторанта на СБП в самото начало на 1993 г. Както се оказа, това беше последната вечер на Рашко на свобода – на другия ден влизаше в болницата. Компанията беше голяма, всички го окуражавахме – той изглеждаше бодър, здрав, енергичен. Уж беше зима, а сняг нямаше и навън духаше един пролетен вятър, пълен с бляскави елмазени капки, като пръските по палубата на кораб. Като затвориха ресторанта, неколцина тръгнахме по улиците. Разделих се с него пред Спортната палата на „Гурко” и „Левски” – и още го виждам, приведен срещу вятъра като мотоциклетист, готов за борба с болестта. Искам това да ми е последният спомен от Рашко, но уви, не е. Видях го още веднъж, през юли в Чирковата клиника, малко преди операцията на левия му бял дроб, когато взех от него интервюто. През онези години, когато издавахме първите си книги, авторът Рашко Сугарев ни стряскаше и ни смайваше с езиковото си умение – неговите думи на белия лист не изглеждаха като думите на никой друг от пишещите. Уважението на нас, младоците, към него беше съвсем искрено, както е на хората, за пръв път излезли на татамито – към притежателя на черен колан. Образно казано, докато другите ковяха капси, пък макар и позлатени, Рашко ваеше истински майски бръмбари, готови веднага да зажужат и да литнат. През есента на 1992 г. Рашко Сугарев започва да кашля упорито, припомня началото на сагата му писателят Любен Станев, също по професия лекар като Рашко, в тънката си книжка „Обреченият. Хроника на едно колективно убийство”, излязла точно година след смъртта на писателя на 16 март 1995 г. И продължава: „ Това е обичайно и твърде разпространено явление за нездравия софийски климат, особено през ноември и декември, и Рашко не му обърнал внимание. За коледните празници се прибрал при близките си в Пловдив и те почти насила го завели на преглед в Медицинската академия. И от този миг, буквално от първите дни на 1993 година, се начева рачешкият ход на неговото житие-битие! Проявили необикновено старание (а по-точно престараване!), цяла група интернисти, рентгенолози, онколози и патоанатоми от Пловдив на бърза ръка сътворили страшната диагноза и не само стреснали уважавания си съгражданин и колега с категоричното си мнение, че е закъсал, но загатнали пред жена му, че процесът е толкова напреднал, щото Рашко едва ли щял да изкара повече от седем-осем седмици.” В интерес на истината, Рашко е имал обективна ренгенова находка – така наречената „мантелна сянка” на левия бял дроб, но това явно е била баналната сянка на вирусна бронхопневмония. А колкото до фаталната диагноза, „потвърдена” от взетия чрез бронхоскопия материал за изследване, Любен Станев предполага, че просто в Пловдивската болница е станала грешка, подмяна на Рашковия материал с този на действително болен от най-злокачествения „дребнозърнест” белодробен рак пациент. Местните светила го подлагат на интензивна химио- и лъчева терапия в продължение на два месеца. Брадата и косата на Рашко оредяват. Но той продължава да се чувства здрав, силен. В интервюто го попитах: - Ходи ли при Ванга? - Жена ми беше. Спах върху захарче. Ванга: „От го не оперират, ма? От Илиев с лъчите ли идеш? Туй добре. Да се оперира, ма. Нек се оперира. Друго няма.” Операция препоръчва и професор Чирков. Тандемът е мощен – възнамерявам да се подчиня.” И той се подчинява. Левият бял дроб на Рашко Сугарев е отстранен. А няколко дни след операцията, разказва Любен Станев, в стаята нахлува искрено развълнувана професор Юрукова от цитологичната клиника на ВМИ и едва не го разцелува: „ Ще черпите, колега, нямате никакъв рак! Изваденият ви дроб, който изследвахме основно, е абсолютно здрав, можете да дишате спокойно!” В резултат на срива на имунните му сили след химио и лъчетерапията, Рашко Сугарев развива обаче упорита гнойна инфекция в гръдната кухина. Димитър Коруджиев и Любен Станев му съдействат да замине на лечение в Германия. Любен Станев дори го придружава по време на престоя му там. Но светилата в Германия са безсилни. Ако не бяха приятелите му – Георги Величков, Димитър Коруджиев и Любен Петков и Национален дарителски фонд "13 века България" – малцина днес щяха да си спомнят името на Рашко Сугарев. Наградата за къс разказ „Рашко Сугарев” се връчва вече 17 години. През годините я взеха автори, които днес са емблематични за новата ни литература. За финал ще цитирам няколко думи на Георги Величков за него: „От цялото му същество се излъчваше доброта, която влияеше неотразимо. Той просто беше Рашко, когото всички обичахме. Живееше „странно”. Обитаваше неуютни квартири и хотелски стаи, сред разхвърляни завивки и купища боклуци. Задоволяваше се с най-необходимото: легло, стол и маса, върху която да сложи пишещата си машина. Всяка сутрин ставаше в 5, вземаше две таблетки витамин С и ампула кофеин и пишеше. Тайничко му завиждахме: за свободата, за непукизма, за пълната му отдаденост на литературата – все неща, за които мечтаехме и не смеехме да осъществим.” Тъй че – да си спомним днес за Рашко Сугарев, отдадения изцяло на литературата. Такива хора вече комай няма. Текстът е публикуван в портала Kultura.bg

Свалиха шефа на Общинския съвет в Перник

"Главата" на председателя на общинския съвет в Перник падна. Владислав Караилиев беше детрониран от поста, след като още на 17 април бее внесено искане за оставката му. След няколко часа дебати, в които не липсваха искри, нерви и заплахи Караилиев беше отстранен от лидерското място.

КФН: Искането за доплащане за "зелена карта" за ЕС е нарушение

Практиките на застрахователите да искат доплащане за „Зелена карта” за страните по Многостранното споразумение са в противоречие със закона. Това алармират от Комисията за финансов надзор (КФН).
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на Практиките на застрахователите да искат доплащане за „Зелена карта” за страните по Многостранното споразумение са в противоречие със закона. Това алармират от Комисията за финансов надзор (КФН). Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на

Глобал Маркетс връща лиценза си на КФН, мести се в друга държава

Компанията ще продължи дейността си в бизнес локация с по-развити финансови отношения


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване