Агроминистерството: Не сме компетентният орган, който да каже има ли схема 19/45

„Министерството на земеделието и храните не е компетентният орган, който може да се произнесе по този казус“. Така лаконично отговори земеделското ведомство на запитване на OFFNews за коментар по твърденията за корупционна схема „19/45“, при която директорите на шестте държавни горски предприятия носят на ръка по 45 хиляди лева на човек от министерството всеки месец на 19-то число. В отговор на твърдението на ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов, че седмици преди скандала на зам.-министъра по горите Валентина Маринова е бил отнет ресорът, от ведомството заявиха, че Маринова и в момента отговаря за Изпълнителната агенция по горите. Скандалът около схемата „19/45“ избухна след кончината на един от директорите на горските предприятия – Юри Миков. Той загина в катастрофа в Гърция на връщане за България. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Миков е възнамерявал да разкрие схемата. Днес бе поклонението на Юри Миков.

Бареков: Политиците са циници на наш гръб

Политиците ни се научиха да бъдат циници на наш гръб. Отнеха достойнството, доходите, а сега и децата на българите. Крадат, а като дойдат избори купуват гласове. Гласуват твърдите ядра и после БСП, ДПС и ГЕРБ се хвалят, че ги харесвали хората. Не е вярно, има алтернатива, има избор – това сме ние, това сте вие. Политиците ни се научиха да бъдат циници на наш гръб. Отнеха достойнството, доходите, а сега и децата на българите. Крадат, а като дойдат избори купуват гласове. Гласуват твърдите ядра и после БСП, ДПС и ГЕРБ се хвалят, че ги харесвали хората. Не е вярно, има алтернатива, има избор – това сме ние, това сте вие.

Бареков: Политиците са циници на наш гръб

Политиците ни се научиха да бъдат циници на наш гръб. Отнеха достойнството, доходите, а сега и децата на българите. Крадат, а като дойдат избори купуват гласове. Гласуват твърдите ядра и после БСП, ДПС и ГЕРБ се хвалят, че ги харесвали хората. Не е вярно, има алтернатива, има избор – това сме ние, това сте вие. Политиците ни се научиха да бъдат циници на наш гръб. Отнеха достойнството, доходите, а сега и децата на българите. Крадат, а като дойдат избори купуват гласове. Гласуват твърдите ядра и после БСП, ДПС и ГЕРБ се хвалят, че ги харесвали хората. Не е вярно, има алтернатива, има избор – това сме ние, това сте вие.

ОЛАФ разследва съдията Веселин Пенгезов за европари

Създаденият от главния прокурор Сотир Цацаров отдел за борба с корупцията в правосъдието разследва висш съдия за отклоняване на европейски пари, предназначени за изграждане на софтуер на две съдилища.
Това пише в последния си брой авторитетният австрийски вестник “Дер Щандарт”.
Авторът на разследването Маркус Бернат се позовава на източници от Създаденият от главния прокурор Сотир Цацаров отдел за борба с корупцията в правосъдието разследва висш съдия за отклоняване на европейски пари, предназначени за изграждане на софтуер на две съдилища. Това пише в последния си брой авторитетният австрийски вестник “Дер Щандарт”. Авторът на разследването Маркус Бернат се позовава на източници от

Орешарски доволен от инвестицията на 1,5 млрд " от "Лукойл" в "Нефтохим"

Като добра инвестиция премиерът Пламен Орешарски определи комплекса за преработка на тежки отпадъци в "Лукойл Нефтохим" Бургас. Проектът за неговото изграждане беше основна тема на разговора на премиера с президента на ОАО "Лукойл" Вагит Алекперов в Министерския съвет.

България и Китай ще конкретизират проектите и механизмите за активизиране на двустранното икономическо сътрудничество

Министерският съвет одобри позицията и състава на официалната българска делегация за Петнадесетата сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. Заседанията й ще се проведат в периода 28-30 април в Пекин със съпътстващи бизнес форуми в Пекин и Шанхай. Министерският съвет одобри позицията и състава на официалната българска делегация за Петнадесетата сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. Заседанията й ще се проведат в периода 28-30 април в Пекин със съпътстващи бизнес форуми в Пекин и Шанхай.

Съдът отмени оправдателната присъда за отглежане на марихуана на болен от множествена склероза


Първата оправдателна присъда за отглеждане марихуана беше отменена от Окръжния съд в Ловеч, който осъди Марин Калчев на 1000 лева глоба по обвинението, че отглеждал в дома си две растения канабис с тегло под 60 грама.

Калчев беше съден за това, че отглежда растения коноп, от които извличал екстракт, за да намали симптомите на болестта си – множествена склероза. Съдията от Районния съд в Ловеч Галя Маринова го обяви за невинен и посочи, че той е "извършил деянието при условия на...

Станишев: "Южен поток" е важен за нас, няма да плащаме сметката на големите

Аз съм скандализиран от приетата от ЕП резолюция срещу проекта Аз съм скандализиран от приетата от ЕП резолюция срещу проекта "Южен поток", защото това решение не е справедливо към България. Това заяви на среща с бизнеса в Кърджали лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Защо този, който иска да наказва Русия, не спре "Северен поток".

За първите два месеца на 2014 г. над 6000 младежи са започнали работа на първичния пазар на труда

Правителството одобри актуализация на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра.
Чрез нея в Плана са отразени приетите промени в Кодекса на труда за регламентиране на договора за стажуване, работата по Националната стратегия за учене през целия живот, Правителството одобри актуализация на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра. Чрез нея в Плана са отразени приетите промени в Кодекса на труда за регламентиране на договора за стажуване, работата по Националната стратегия за учене през целия живот,

Австрийски пенсионери заливат Слънчев бряг

Очакваните приходи за месец са над 10 млн. лева

Монов: Трябва да се засили контролът над професиите, отговорни за децата

/КРОСС/ Христо Монов, психолог и депутат от „Коалиция за България" коментира случая във Враца, в който военен уби съпругата си пред очите на двете им деца. Преди дни в Русе баща уби 7-годишното си дете. В случващото се той вижда повод да се замислим. „Ако човекът, който е в общуване с това дете, той ще забележи нещо. Страхувам се обаче, че огромна част от колегите просто не са добре подготвени, за да забележат подобно нещо. А тези, който го забелязват може би робуват и на някаква наша традиция да не създават проблеми и да не се бъркат в работата на друго семейство", посочи психологът по повод подаването на сигнали от околните. Според него трябва да се засили контролът над професиите, които са отговорни за здравето и бъдещето на децата. „По Закона за закрила на детето това са 17 органа. В него е записано, че всеки един от тях, който по повод на изпълнението на своите служебни задължения разбере, че едно дете е в риск и не предприеме мерки търпи определена санкция", категоричен е Христо Монов. По думите му законите ни са добре разписани, но за съжаление обществото ни не е узряло. Депутатът от „Коалиция за България" обясни, че подателят на даден сигнал няма никакъв ангажимент след обаждане на кризисния номер. Монов посочи още, че сигналът може да бъде и анонимен. За Христо Монов социалните работници имат нужда от по-голяма гаранция, че няма да бъдат обект на агресия и съдебно разследване  

Пристигна клинкерът от Германия за централната пешеходна зона във Варна

Първите камиони с клинкера от Германия за централната пешеходна зона пристигнаха във Варна. Това съобщи кметът Иван Портних на страницата си в социалната мрежа Фейсбук. Материала е по спецификациите на проекта и е от най-високо качество, немско производство, уточнява градоначалникът.

Станишев: "Южен поток" е важен за нас, няма да плащаме сметката на големите

Аз съм скандализиран от приетата от ЕП резолюция срещу проекта "Южен поток", защото това решение не е справедливо към България. Това заяви на среща с бизнеса в Кърджали лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на БСП.
"Защо този, който иска да наказва Русия, не спре "Северен поток". Аз съм скандализиран от приетата от ЕП резолюция срещу проекта "Южен поток", защото това решение не е справедливо към България. Това заяви на среща с бизнеса в Кърджали лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Защо този, който иска да наказва Русия, не спре "Северен поток".

Удължават срока на споразумението със Световната банка

До края на 2017 г. се удължава срокът за изпълнение на заемното споразумение със Световната банка за развитие на общинската инфраструктура, реши...

Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане ще насърчи бизнес контактите между България и Румъния

Правителството одобри проект на нова Спогодба между България и Румъния за избягване на двойното данъчно облагане на доходите. Кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише Спогодбата от българска страна при условие за последваща ратификация.
Проектът е изготвен в резултат на постигнатите договорености по време на Правителството одобри проект на нова Спогодба между България и Румъния за избягване на двойното данъчно облагане на доходите. Кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише Спогодбата от българска страна при условие за последваща ратификация. Проектът е изготвен в резултат на постигнатите договорености по време на

Станишев: Скандализиран съм от приетата резолюция срещу "Южен поток"

/КРОСС/ "Аз съм скандализиран от приетата от ЕП резолюция срещу проекта "Южен поток", защото това решение не е справедливо към България." Това заяви на среща с бизнеса в Кърджали лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. "Защо този, които иска да наказва Русия не спре "Северен поток". Защо все ние трябва да плащаме сметката за съперничеството на големите. До кога?", попита той. Станишев бе категоричен, че трябва да се научим да спазваме българските интереси, а "Южен поток" е важен за икономиката на България. По думите му това са живи инвестиции и работни места у нас. Той призова присъстващите при среща с представители на ГЕРБ да зададат въпроса защо са гласували "За" тази накърняваща българските интереси резолюция. По думите му както всички развиващи се страни и България трябва да мисли за диверсификация на енергийните си източници, а "Южен поток" е именно един от начините за това. На срещата бяха обсъдени и промените, предприети от правителството и парламента за нормализиране на бизнес средата. Лидерът на социалистите обяви, че за последните месеци има разкрити 40 000 работни места, но безработицата в страната е все още висока. По темата за реиндустриализацията Станишев подчерта, че БСП е партията, която първа е заговорила за реиндустриализация, като тя е и приоритет номер едно и за Европа

От какви жени се впечатлява той според зодията

Стрелецът би искал да й има доверие, но и да не навлиза в личното му пространство


Южен поток – начин на употреба

В последния си работен ден Европейският парламент гласува скандална резолюция, с която и де факто зачеркна не само почти цяла Южна Европа и раздели континента, за пореден път, на богат север и мизерстващ югоизток, а постави лицемерно прът пред развитието на чисто европейски компании. Южен поток, за сведение на самозаслепените политикани, не е и никога не е бил само руски проект. Акционери в тръбата са такива корпорации като италианската Eni, в която работят 79 000 души и има офиси в 85 държави, френската ЕDF group, която доставя електричество и услуги на около 28,6 млн потребители, и немската Wintershall Holding GmbH, която е най-големият германски производител на нефт и газ.Южен поток, освен изключителна инвестиция за европейците от югоизтока в тяхното бъдеще, ще обслужва не само страните, през които минава тръбата, а и такива, които все още не са членки на ЕС. Става дума за държави като Македония, Албания и Сърбия, на които с резолюцията си европейските депутати заявяват в очите, че ги смятат за второ качество. Ако въпросният документ не бе просто част от огромна и мръсна геостратегическа игра, то до „нивото“ на обявените индиректно за трето качество държави трябва да „падне“ и Австрия, а и всички останали по пътя на тръбата на Запад.Звучи невероятно ЕС да иска точно това, нали? А е ясно, че той няма как да плати неустойките по договорите, които доставчикът има с всяка една страна по пътя на горивото

Москва предлага среща с еврокомисаря по енергетиката

Руският министър на енергетиката Александър Новак е предложил на еврокомисаря Гюнтер Йотингер да се срещнат в Москва на 28 април, за да обсъдят газовия проблем на Украйна.

50 дни преди световното - смърт и пламъци в Бразилия

Точно 50 дни преди началото на световното първенство центърът на бразилската футболна слава - Рио де Жанейро, бе обхванат от вълнения и пламъци, довели до трупове.
Жителите на една от фавелите - така наричат бедните квартали, застроени с тенекиени и дори картонени бараки, вдигнаха барикади и започнаха да палят стари гуми и дори леки коли. Точно 50 дни преди началото на световното първенство центърът на бразилската футболна слава - Рио де Жанейро, бе обхванат от вълнения и пламъци, довели до трупове. Жителите на една от фавелите - така наричат бедните квартали, застроени с тенекиени и дори картонени бараки, вдигнаха барикади и започнаха да палят стари гуми и дори леки коли.

Осигурени са 4 350 000 лв. за насърчаване на иновационната дейност на малките и средни предприятия

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката в размер на 4 350 000 лв., съобщиха от пресслужбата.
Средствата са предвидени за финансово осигуряване на две приоритетни области от Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г. Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката в размер на 4 350 000 лв., съобщиха от пресслужбата. Средствата са предвидени за финансово осигуряване на две приоритетни области от Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г.

Ботев на крачка от мечтаната купа на България

/КРОСС/ Ботев Пловдив е първият финалист в турнира за купата на България. "Канарчетата" победиха Локомотив София с 1:0 като гост и продължават напред с общ резултат 4:1. На финала Ботев ще се изправи срещу Лудогорец. Ако "зелените" се класират станат шампион, то Ботев със сигурност ще участва в Лига Европа през следващия сезон. Финалът е на 15 май, а Ботев ще гони трета купа на България в историята си. Отборът не е печелил трофея от 1981г. Снимка: Булфото, всички права запазени    

Ботев на крачка от мечтаната купа на България

/КРОСС/ Ботев Пловдив е първият финалист в турнира за купата на България. "Канарчетата" победиха Локомотив София с 1:0 като гост и продължават напред с общ резултат 4:1. Малко по-късно днес ще бъде излъчен и втория финалист в турнира. От 18 часа играят Локомотив Пловдив и Лудогорец, като шампионите имат аванс от 2:0. Ако Лудогорец се класира на финала и стане шампион, то Ботев със сигурност ще участва в Лига Европа през следващия сезон. Финалът е на 15 май, а Ботев ще гони трета купа на България в историята си. Отборът не е печелил трофея от 1981г. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Газпром предлага Украйна да плаща авансово за газовите доставки

Компанията не възнамерява да спира синьото гориво за Украйна, въпреки дълговете и, съобщи зам.-изпълнителният директор на компанията Александър Медведев


Кейт Мидълтън и принц Уилям показаха диджейски умения

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж посетиха едно от най-известните музикални студия в Австралия и с малко професионална помощ създадоха първите си музикални мелодии

Приета е националната програма за 2014 г. за превенция и защита от домашно насилие

В следващия месец трябва да бъде подписан национален координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие. Това е записано в одобрената днес от правителството годишна Програма за превенция и защита от домашното насилие.

Тръгна делото за побоя над екип на Бърза помощ в София

/КРОСС/ Започна делото за побоя над екип на Бърза помощ в столицата по време на абитуриентските балове миналата година. Тогава лекар и медицинска сестра бяха бити от близките на 15-годишно момиче, припаднало след употреба на голямо количество алкохол. Година след нападението пред съда се изправи единственият обвиняем Ленко Панов. Той ще отговаря за нанасянето на телесна повреда по хулигански подбуди. Панов обаче твърди, че няма вина и че не е бил на мястото на инцидента. Ако бъде осъден, наказанието, което може да получи, е глоба в размер от хиляда до 5000 лева. Първоначално бяха обвинение трима души, по-късно обаче прокуратурата прецени, че именно Ленко Панов е инициирал побоя над екипа и е счупил предното стъкло на линейката.  

Тежка катастрофа погуби 56 души в Конго

Жертвите във влаковата катастрофа в Конго достигнаха 56 души, съобщиха властите.

Внасят зеленчуци със съмнително качество

Заниженият контрол у нас води до внос на зеленчуци със съмнително качество. Това заяви в ефира на БНР земеделският производител от Сандански и председател на местното селскостопанско дружество Георги Кафтанов.
„Ние от доста време настояваме да се засили този контрол. Самият бюджет на фитосанитарния контрол е доста нисък“, коментира той, допълвайки, Заниженият контрол у нас води до внос на зеленчуци със съмнително качество. Това заяви в ефира на БНР земеделският производител от Сандански и председател на местното селскостопанско дружество Георги Кафтанов. „Ние от доста време настояваме да се засили този контрол. Самият бюджет на фитосанитарния контрол е доста нисък“, коментира той, допълвайки,

Бащата убиец от Русе остава в ареста

Мярката за неотклонение беше гледана в късния следобед днес, а решението може да се обжалва в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд

"Южен поток" - политика или бизнес?


 "Дойче веле" търси отговори на въпросите: Ще наруши ли руската газова тръба националния суверенитет на България? Какви са шансовете за оцеляване на "Южен поток"?

"Южен поток" е стратегически, приоритетен проект за България и намерението на нашето правителство е да започнем строителни дейности още тази година", обяви пред медиите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Разчиствайки пътя към строителството в края на март, парламентът одобри на първо четене промени...

Язовир "Нейковци" е изваден от финансиране от Световната банка


Довършването на язовир "Нейковци" отпада от финансирането със заем от Световната банка за модернизация на общинската ВиК инфраструктура, се разбира от съобщение на Министерския съвет.

Днес правителството одобри проект за промени в споразумението с международната финансова институция. 

В прессъобщението се пояснява, че ще се създаде проектна готовност, така че при появата на финансиране стройтелството на "Нейковци" да се възобнови. 

Световната банка беше дала 81...

Орешарски назначава калинки-стръвници, укори Петков

"Критерият е лоялност към партийните ръководства"


Прокуратурата смята да обвини шефовете на две ключови съдилища

Председателите на Софийския апелативен съд и на Военно-апелативния съд са призовани от Военно-окръжната прокуратура в София, за да бъде привлечени като обвиняеми, съобщи "Капитал" в сряда. Става дума за Веселин Пенгезов и Петко Петков. И двамата магистрати са фаворити за втори мандат за шефските позиции, но евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от състезанието, коментира изданието.   Пред Mediapool от прокуратурата неофициално потвърдиха, че срещу Пенгезов и Петков се води разследване за злоупотреба с европейски средства, но не бе потвърдено, че ще бъдат обвинени.   Разследването срещу тях е за европейския проект "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се реализира от Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд, Пенгезов бе председател на военния съд, а след това бе наследен от Петков. Делото се води от 2010 година в спецзвеното за измами с европейските фондове към Софийската градска прокуратура.   Източници, запознати с разследването, съобщават за "Капитал", че става дума за "нагласяване" на обществени поръчки, свързани с проекта. Те са заподозряни дори и в подмяна на документи. Прокуратурата е установила, че след като е станало ясно, че поръчките по проекта са сбъркани, документите са били подменени с други, като на новите е сложена задна дата. По разследването е била разпитвана и Мария Дивизиева, настоящ шеф на кабинета на Пламен Орешарски, която до 2009 г. беше зам.-министър на държавната администрация и административната реформа и ръководител на управляващия орган по ОПАК.   Пред "Капитал" Веселин Пенгезов определя разследването като поръчка и прави пряка връзка между призоваването му и откритата от ВСС процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд. Попитан откъде идва поръчката, Пенгезов коментира, че миналата седмица е получил изпълнителен лист по делото, по което осъди свързания с Делян Пеевски в. "Уикенд" за 50 000 лв.

Валери, който уби съпругата си, искал да става полицай

Валери Калчев, който тази нощ застреля съпругата си, е искал да става полицай, съобщи директорът на полицията във Враца - комисар Иван Кирилов пред Дарик.
Той е кандидатствал за работа в полицията след разформироването на поделението във Враца през 2012 г.
32-годишният военен Валери Калчев е посегнал на жена си Клавдия най-вероятно от ревност. Валери Калчев, който тази нощ застреля съпругата си, е искал да става полицай, съобщи директорът на полицията във Враца - комисар Иван Кирилов пред Дарик. Той е кандидатствал за работа в полицията след разформироването на поделението във Враца през 2012 г. 32-годишният военен Валери Калчев е посегнал на жена си Клавдия най-вероятно от ревност.

Лупита Нионго e най-красивата жена в света

/КРОСС/ Актрисата Лупита Нионго бе обявена за "Най-красивата жена в света" в ежегодната класация на списание People. Нионго изигра перфектно ролята си на бита и изнасилвана робиня в "12 години робство", за което получи "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля. Впоследствие тя получи и признанието Модна икона. "Много е вълнуващо, това е огромен комплимент. Щастлива съм за всички онези момичета, които ще ме видят и ще се почувстват по-забележими", заяви Лупита по повод признанието. "Майка ми винаги ми е повтаряла, че съм много красива, може би започнах да вярвам в това", каза още тя. Лупита е родена в Мексико, но е отгледана в Кения. Тя твърди, че майка й непрекъснато й е повтаряла, че е красива, но тя не й е вярвала. В личния си живот звездата също се радва на щастлива година, тъй като и предстои сватбата й със сомалийския рапър Кнаан, за когото красавицата твърди, че е голямата й любов.      

Студентите в Европа биха могли да гласуват про-"Еразъм"*

Европейските избори имат лоша репутация. Много хора ги смятат за безсмислени, защото мислят, че техният глас няма промени случващото се в Брюксел. Така те често гласуват по начин, по който биха гласували на национални избори, пише електронното издание EUobserver. Много гласоподаватели трудно разбират ползите от ЕС, но за студентите нещата са различни. Пример за това е популярната програма за обмен на студенти "Еразъм", която дава достъп до финансиране на обучението им в чужбина. Бъдещето на "Еразъм" може да засили интереса на студентите към евроизборите, особено, ако се отчете какво се случи през 2012 година. Поговорката гласи, че "човек не знае какво има, докато не го загуби". Когато през 2012 година немислимото се случи и съкращенията в бюджета на ЕС доведоха до изпразването на фондовете на "Еразъм", хиляди студенти се оказаха в чужбина без финансиране. Реакцията им бе впечатляваща. Подхранвани от множеството публикации за "края на Еразъм", хиляди студенти стартираха свои платформи във Фейсбук и Туитър, за да демонстрират подкрепата си за програмата. За няколко дни кризата бе предотвратена, защото Европейският парламент и Европейският съвет успяха да постигнат компромис, а парите за студентите в чужбина бяха разблокирани. Този случай ни научи на две неща. Първо, че "Еразъм" има потенциал да мобилизира много хора. В тъмните и студени зимни дни на 2012 г. стотици хиляди студенти излязоха по виртуалните "улици" на този протест, за да защитят програмата. Музиканти, писатели, спортни звезди и артисти (включително известният испански режисьор Педро Алмодовар) обединиха своите усилия и изпратиха отворено писмо до столиците на всички държави от ЕС с искане да не се поставя под риск "Еразъм". Ако към тези хора присъедините и милионите бивши студенти, които са участвали в програмата от 1987 година насам, ще видите колко много хора в Европа биха я защитили с гласа си. Вторият урок, който може да се извлече от случилото се през декември 2012 година, е следният – Европейският парламент има значение. Европарламентът бе създаден в началото като институция с много малка практическа полза, но през годините придобиваше все по-голямо значение. Колко важен е този орган сега, може да се илюстрира най-добре с бюджетната процедура на ЕС. В тази процедура той има равни права с държавите членки заради Лисабонския договор. В миналото парламентът можеше да бъде прескочен, но сега той реално одобрява бюджета на ЕС. Поради тази причина съставът на този орган има директно значение за това колко пари ще бъдат насочвани към различните програми на ЕС. Стъпвайки върху тези два факта, ние се опитваме да достигнем до студентите и да увеличим тяхното участие в европейските избори чрез проекта "Помогнете на Еразъм". Идеята ни е проста. Ще публикуване таблица с кандидатите, които участват в тези избори и подкрепят адекватното финансиране на образователни програми като "Еразъм". Това ще помогне и на студентите да направят своя избор Списъкът с кандидати включва над 70 души и е отворен за хора от всички политически партии. Той ще бъде попълван до последния ден преди изборите. Общо 400 милиона души в Европа ще имат право да гласуват на изборите. Прогнозите са, че около 200 милиона дущи ще упражнят правото си. За сравнение, в ЕС има около 20 милиона студенти, което означава, че всяка десета бюлетина може да бъде пусната от студент. Няма нужда от богато въображение, за да се осъзнае какво значение могат да имат студентите, ако решат да гласуват за една кауза. Студентите няма да загубят нищо, ако гласуват едновременно за своята партия и за нейните кандидати, които изрично подкрепят "Еразъм". Изборните закони в 20 държави от ЕС позволяват да се гласува преференциално. Така тези партийни кандидати, които подкрепят "Еразъм", могат да бъдат подпомогнати. В държави, в които няма преференциално гласуване, студентите просто трябва да подкрепят онези кандидати за европейски депутати, които ще подкрепят "Еразъм". Този проект се подкрепя и от няколко европейски студентски организации (ESN, ESU, EMSA, AEGEE). В крайна сметка обаче неговият успех зависи от решението на всеки отделен студент да участва в изборите за Европейски парламент и да помогне на "Еразъм". *Заглавието е на Mediapool

Ще бъде ли годината нулева за биоземеделието ?

Проектът за изменение на наредбата за прилагане на мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони 2007 -2013 г., огласен в последния момент, лишава биологичните земеделски производители от възможността да подават заявления за подпомагане по подмярката Биологично земеделие, Проектът за изменение на наредбата за прилагане на мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони 2007 -2013 г., огласен в последния момент, лишава биологичните земеделски производители от възможността да подават заявления за подпомагане по подмярката Биологично земеделие,

Военният, убил съпругата си, е искал да работи в полицията

Валери Калчев, който тази нощ застреля съпругата си, е искал да става полицай, съобщи директорът на полицията във Враца - комисар Иван Кирилов пред Дарик.
Той е кандидатствал за работа в полицията след разформироването на поделението във Враца през 2012 г.
32-годишният военен Валери Калчев е посегнал на жена си Клавдия най-вероятно от ревност. Валери Калчев, който тази нощ застреля съпругата си, е искал да става полицай, съобщи директорът на полицията във Враца - комисар Иван Кирилов пред Дарик. Той е кандидатствал за работа в полицията след разформироването на поделението във Враца през 2012 г. 32-годишният военен Валери Калчев е посегнал на жена си Клавдия най-вероятно от ревност.

EVN започна преговори с НЕК

/КРОСС/ Днес, 23 април 2014 г., EVN България Електроснабдяване ЕАД (EVN EC) внесе в Националната електрическа компания предложение как да бъде уреден съществуващият търговски спор между двете компании за невъзстановените разходи на EVN EС, произтичащи от задължението за изкупуване на енергията от ВЕИ производители. По този начин EVN EC започна преговори с НЕК, които да доведат до взаимоприемливо решение по спора. Предложението на EVN EC беше изпратено и до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В писмо до ДКЕВР, изпратено вчера, EVN EC поиска отлагане на откритото заседание на комисията, насрочено за 28.04.2014 г., за да може да се запознае с предоставените от НЕК на 7 април 2014 г. нови доказателства. Миналата седмица ЕVN ЕС поиска от ДКЕВР указания относно съдържанието на доказателствата и тяхната връзка с нарушенията, за които се твърди, че са извършени от EVN ЕС.    

Община Варна планира капиталови разходи за 43 млн. лева догодина

Капиталови разходи за близо 43 млн. лева планира да реализира общината през следващата година. Близо 60% от парите се очаква да отидат за рехабилитация на пътища, изграждане на ВиК мрежи, ново осветление и други дейности. Близо 24.

Оранжев велотур, посветен на безопасното движение, ще се проведе в София

На 25 април от 16:00 часа в София ще се проведе Оранжев велотур, посветен на безопасното движение по улиците, съобщи Нова телевизия. Посолството на Нидерландия и неправителствената организация „Велореволюция“ канят всички велосипедисти и любители на придвижването с колело да се включат в инициативата. На 25 април от 16:00 часа в София ще се проведе Оранжев велотур, посветен на безопасното движение по улиците, съобщи Нова телевизия. Посолството на Нидерландия и неправителствената организация „Велореволюция“ канят всички велосипедисти и любители на придвижването с колело да се включат в инициативата.

Орешарски обсъди с Вагит Алекперов новата инвестиция на Лукойл в България

/КРОСС/ Като добра инвестиция министър-председателят Пламен Орешарски определи комплекса за преработка на тежки отпадъци в Лукойл Нефтохим Бургас. Проектът за неговото изграждане беше основна тема на разговора на премиера с президента на ОАО Лукойл Вагит Алекперов в Министерския съвет. Министър-председателят Орешарски приветства разширяването на дейността на Лукойл в България. Общата стойност на инвестицията за осъществяване на първия етап от проекта - изграждане на основна инсталация за хидрокрекинг на гудрон, както и спомагателни инсталации, възлиза общо на 1,5 милиарда долара и се предвижда строителството да приключи в срок от 36 месеца. В изграждането на комплекса са ангажирани пряко 2 000 души, а заедно с организациите, извършващи заготовка за монтаж, общият брой на работните места надвишава 3 000. Редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване, се осъществяват от български фирми-подизпълнители. Завършването и на следващия етап от проекта с изграждането на втората основна инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол може да превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност. В света има само 6 страни с подобни действащи инсталации - Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт

На Ламбо му е много тежко, Мария му беше опора

Лидерът на БСП Сергей Станишев изказа съболезнованията си към емблемата на партията Стефан Данаилов за загубата на жена му и го увери, че може да разчита на съпартийците си в този труден момент.

Кабинетът назначи свой човек за представител на България в СТО

Атанас Папаризов е бивш министър от кабинета на Жан Виденов

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Вижте бащата детеубиец - Пламен Петров

Пламен Петров от Русе, който навръх Великден преби до смърт 7-годишната си дъщеричка Пламена, заяви днес в съда, че не е искал да убие детето си. "Съжалявам. Случи се", заяви без да мигне той пред десетките камери. Според разследващи Пламен е разбил черепа на дъщеричката си с дървен сап.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване