Второто издание на "Кариера с Кауза" ще се проведе на 31 май

Форумът е подходящ за младежи, които търсят професионална реализация


Стоилов призова за ново ръководство на БСП, но не и за нов председател

/КРОСС/На следващите избори БСП трябва да се яви с ново ръководство, обяви вчера Янаки Стоилов, заместник-председател на Изпълнителното бюро на БСП. Тази сутрин в студиото на Нова депутатът уточни: „Ние сме в ситуация, в която трябва да се вземат решения, които имат малко по-дълъг период на развитие". Поставени сме пред две трудни задачи - как да продължи управлението на страната и как партията да възстанови своите позиции, така че тя да не губи по-нататък своите привърженици, каза Стоилов. Аз не смятам, че и за страната, и за БСП трябва да се отиде веднага на избори, тъй като дори и партията, която е спечелила изборите, не е с дотам висока подкрепа. За мен е по-спешният въпрос е именно това да се актуализират задачите пред правителството, не говоря само за програма. Това трябва да бъде нещо по-кратко, по-конкретно, с хоризонт, който може да бъде отчетен до края на годината, каза социалистът и предложи следните мерки: -       да се преценят резултатите от едногодишното управление; -       да се поставят конкретни задачи и ако те изискват, да се направят промени в кабинета. Според Янаки Стоилов БСП в момента не трябва да се заема главно със своите собствени проблеми, защото това означава да се дестабилизира правителството. Той обаче е категоричен, че цялото изпълнително ръководство, включително и трябва да минат през оценка

Бивша аптекарка отглежда 40 крави и кози в центъра на Криводол

Къщата на животновъди в централната част на Криводол е превърната в селскостопанска постройка, където се отглеждат 40 крави и кози.
Бившата аптекарка Христина смята, че така е нормално и дори ползва субсидии от Брюксел за регистрираните си животни.
Хората, живеещи около къщата й обаче не са на същото мнение и протестират, Къщата на животновъди в централната част на Криводол е превърната в селскостопанска постройка, където се отглеждат 40 крави и кози. Бившата аптекарка Христина смята, че така е нормално и дори ползва субсидии от Брюксел за регистрираните си животни. Хората, живеещи около къщата й обаче не са на същото мнение и протестират,

Националистическият вот е разпилян, но само временно

Една от големите новини след изборите за европарламент е респектиращият резултат на евроскептичните, националистически формации. За да разберем какво се случи с българския националистически вот на фона на тази общоевропейска тенденция, първо трябва да кажем от какво той се храни:
- От усещането за провален преход и липса на Една от големите новини след изборите за европарламент е респектиращият резултат на евроскептичните, националистически формации. За да разберем какво се случи с българския националистически вот на фона на тази общоевропейска тенденция, първо трябва да кажем от какво той се храни: - От усещането за провален преход и липса на

Лиса Стенсфийлд открито за чистата любов и житейските уроци

 "Научих какво е щастието. А то е много просто – хората да се обичаме и уважаваме, да не си причиняваме зло един към друг, да правим добро", казва певицата Лиса Стенсфийлд дни преди да се срещне с почитателите си в Зала 1 на НДК.

Лиса Джейн Стенсфийлд е родeна през 1966 г. в Манчестър и започва своята кариера през 1980 г. След първите си сингли тя прави групата Blue Zone, но само четири години по-късно започва солова кариера, отдавайки се на соул, ритъм енд блус и поп.

Нейните песни са станали част от саундтрака на живота ни и са спечелили безброй награди.

Тя е продала над 20 милиона албума и притежава любовта на почитателите си като актриса и певица.

Хитовете й са нeизброими, а дуетите й с Бари Уайт и с Джордж Майкъл - емблематични.

Уникалният й концерт пред 80-хиляди души на стадион "Уембли" в Лондон през 1992 г. остава в историята и абсолютно утвърждава Лиса като една от най-запомнящите се в света изпълнителки на живо с изключително елегантен и магнетичен стил.

След известно прекъсване, точно преди година, Лиса Стенсфийл обяви:

"Време е за завръщане, време е за нов албум с истинска стойност".

Сега тя отново е в светлините на прожекторите. Лиса започна своето триумфално турне, обикаляйки Западна Европа и завръщайки се сред своята публика с впечатляващи концерти, а сега пътят й я отвежда тук, в София, като на 1 юни в Зала 1 на НДК ще се срещне с всички родни почитатели.

- Вие сте истинска музикална икона. Но бихте ли се описала и като човека Лиса – коя сте всъщност?
- Знаете ли, на младини се чувствах едновременно срамежлива и екстровертна, премерена и импулсивна. Това ме караше да правя странни неща и да взимам нестандартни решения. Например, израснах в Рочдейл, което не е най-интересното място на света, затова, когато бях на 21 и срещнах един италианец, просто го последвах в Рим и се омъжих за него - ей така. Това беше за кратко. Сега съм различна – по-мъдра, по-улегнала. Човек, който обича предизвикателствата и намира удоволствие в работата си.

- През 2013 г. заявихте, че зашеметяването от славата, от 20-милионните продажби на албуми, както и печеленето на две статуетки БРИТ сякаш са Ви разрушили. Какво имахте предвид?
- Да, аз съм на сцената от 14-годишна. Стресът в онези години беше огромен за мен – не ми оставаше време за нищо, освен за албуми, турнета и работа, работа, работа... Тогава се случи така, че се наложи да прекъсна за малко, защото бях много отслабнала, силите ми намаляха от напрежението и стреса и започнах да получавам ранички в устата. Не можех да преглъщам, хранех се само със супи и течни храни, а после се оказа, че съм станала алергична към собствената си слюнка. Излекувах се, но сега вече знам, че когато се печели едно, се губи друго.

- Имало ли е момент, в който сте губила увереността си?
-  Не мога да си позволя в работата си да изгубя увереност, да се почувствам уязвима и несигурна. Това би било край на успешната ми кариера. Това не бих била аз, защото, когато правя нещо, гледам да го направя перфектно до край. Разчитам на това, че пеенето за мен е удоволствие и ми донася истинско удовлетворение.

- 10 години след последния Ви албум, сега се завръщате с нов - „Seven”. Как решихте, че сега е моментът за него?
- Е, все някога - рано или късно, трябваше да стане. Просто почувствах, че е време.

- Какво искате да кажете с песните от „Seven” на аудиторията?
- В този албум аз им разказвам за любов. За женската любов, за жадуваната или за несподелената... Това е музика за душата, всяка една песен е отделна история, която аз споделям с хората.

- Някога съжалявала ли сте за това, че е трябвало да бъдете името Лиса Стенсфийлд, а не човекът...
- Не, нищо в живота ми до сега не ме е карало да съжалявам. Аз съм човек като всички останали.

-  Казвате: „Ако през цялото време всичко беше страхотно, нямаше да научим нищо“, Кой тогава е най-големият Ви урок?
- Научих какво е щастието. А то е много просто – хората да се обичаме и уважаваме, да не си причиняваме зло един към друг, да правим добро.

- Кога открихте чистата любов в живота си?
- Ха-ха-ха...Може да звучи невероятно, но най-истинските неща са винаги на една крачка от нас. И моята голяма и истинска любов е била до мен от дете. С Иън, мъжа на живота ми, се познавам от малка, от училище. С него започнахме да пеем в една група, звучи шаблонно, но той е най-добрият ми приятел, с който заедно работим, заедно се смеем и забавляваме. Имах ранен и краткотраен брак с италианеца, но това беше нещо временно, когато бях само на 21.

Източник: Rob Evans

- Колко е важно да се усмихваме и кое беше последното нещо, което Ви разсмя чистосърдечно?
- Да се смееш е нещо, което трябва да правиш всеки ден. Много неща карат душата ми да се чувства щастлива. Понякога това може да е чудна човешка усмивка, предизвикана от музиката ми. За мен това е много важно. Целта на всеки мой концерт е да накарам хората да почувстват щастие. Тогава и аз цялата грея в усмивка...

- Какви изненади можем да очакваме от концерта Ви в България на 1 юни в Зала 1 на НДК?
- Ние идваме с прекрасна група и целта ни е да накараме публиката да танцува. Не идвайте на 1 юни, освен ако не сте си обули танцовите обувки! Щастливата музика е танцувална, тя те кара да се чувстваш свободен, да мечтаеш, да чувстваш. И ние ще направим това, изпълнявайки песни от товия албум и известните стари парчета.

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел за анализ на изборите

Лидерите на страните членки на ЕС се събраха на неофициална среща в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите за Европейски парламент, съобщи "И Ю Обзървър". Това става след покана на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой към всички 28 лидери на страните членки на евросъюза.

БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши

Йотова: В ЕП се изиска много политически и житейски опит


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Сноудън: Аз съм шпионин, не просто системен администратор

 Бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън, който предаде на медиите доказателства за наличиетопрограми за електронен шпионаж от страна на САЩ, опроверга твърденията на американските власти за това, че някога е бил само обикновен системен администратор

„Бях обучаван за шпионин в традиционния смисъл на думата:

живеех под прикритие в чужбина, преструвайки се, че работя, а работата бе измислена и дори действах под измислено име“, казва Сноудън в интервю за американската телевизионна компания Ен Би Си.

Миналата година, когато Сноудън започна да предава на медиите сведения за водената от американското разузнаване глобална програма за следене, представители на администрацията на САЩ се опитаха за потушат скандала и започнаха да заявяват, че той не е заемал никаква висока длъжност в специалните служби. 

Те заявиха, че Сноудън е системен администратор, а президентът на САЩ Барак Обама казва през юни, че

„не планира да вдига изтребители, за да залови 29-годишен хакер“.

Сега Сноудън разказва пред телевизията, че е специалист в областта на компютърните технологии и е изпълнявал задачи в полза на правителството на САЩ на високо равнище, в включително и като таен агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност (АНС). 

Освен това той изнасял лекции в контраразузнавателната академия на Военното министерство.

„Аз съм технически специалист, технически експерт. Не съм работил с хора, не съм вербувал агенти. Занимавах се с настройка на (компютърните системи) за САЩ и го правех на всички равнища – от най-ниското до най-високото“, отбелязва 30-годишният сега Сноудън.

Ен Би Си е първата американска телевизионна компания, която получава интервю от бившия служител на АНС.

Според правителството на САЩ

вредата на националната сигурност на САЩ, нанесена от Сноудън, се оценява на милиарди долари. 

Експерти на Пентагона са стигнали до извода, че той е откраднал около 1,7 млн. секретни документа, отнасящи се не само до работата на специалните служби, но и до операции на всички видове въоръжени сили на САЩ.

През август миналата година Сноудън получи временно убежище в Русия, след като престоя над месец в транзитната зона на московска аерогара

В САЩ са му повдигнати обвинения за разпространяване на секретна информация. Администрацията на Обама неведнъж заявява, че смята Сноудън за предател и няма намерение да му прощава, защото е нанесъл вреда на националната сигурност на САЩ. 

Кутев: Борисов става и ляга 10 г. с БСП

От 25 години всички партии не правят друго, освен да се измерват с БСП. Но нас пак ни има!

Защо МВР и ДАНС допуснаха купуване на гласове, пита ГЕРБ

Не бяха предприети превантивни мерки, скочи опозицията


Я. Стоилов: Лидерът не бива да подава оставка в момента

В политиката няма много начини за поемане на отговорност, но ние сме поставени пред трудни задачи - за управлението на страната и за състоянието на партията, каза по НТВ Янаки Стоиов от ръководството на БСП.

Шулц, Юнкер или....някой друг

 Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц всъщност са добри приятели. Двамата се познават от десетилетия. "Запознахме се в задните тъмни стаички, където се вземат решенията в Брюксел", иронично подметна Жан-Клод Юнкер по време на предизборнта кампания. Хармонията между двамата обаче приключи, защото Мартин Шулц също държи да стане председател на Европейската комисия, независимо от това, че неговите социалисти са втора по сила фракция в Европарламента с 189 от 751 мандата. Те бяха изпреварени с незначителна преднина от консерваторите на Юнкер, които се сринаха до 214 мандата, губейки една пета от депутатите си.

Кой ще успее събере мнозинство?

И двамата кандидати обаче трябва да потърсят коалиционен партньор, защото нямат собствено мнозинство. Само ако двете фракции се обединят, биха могли да постигнат необходимото абсолютно мнозинство. Всякакви други коалиции, като съюз с левите, либералите или зелените, не са достатъчни. Мартин Шулц напомни, че Европейската народна партия /ЕНП/ е загубила почти 60 мандата в сравнение с 2009 година и поради това няма право да се "перчи" прекалено. Шефът на европейските социалисти Сергей Станишев заяви на пресконференция в понеделник, че Мартин Шулц също ще се опита да организира свое мнозинство. "Ние ще започнем консултации с другите политически групи, за да създадем условия за стабилно и демократично мнозинство в Европейския парламент", каза Станишев.

Мартин Шулц получава значителна подкрепа и от германските социалдемократи. Председателят на ГСДП Зигмар Габриел смята, че консерваторите трябва да направят компромисни предложения на социалистите във връзка с избора на президент на Комисията. Федералната канцлерка Ангела Меркел официално поддържа кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, но без особено въодушевление. Затова и не е ясно дали Меркел няма в крайна сметка да предложи съвсем друга кандидатура.

Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни-членки на ЕС сега започват да обсъждат заемането на различните постове в ЕС. Защото става дума не само за избор на председател на Еврокомисията, а и за постовете външен министър на ЕС и председател на Европейския съвет, както и за председателското място на страните от еврогрупата.

Популистите не представляват особена сила

Шефът на центъра за европейски политически проучвания /Centre for European Policy Studies/Даниел Грос смята, че консерватори, социалисти, либерали и зелени ще трябва да си сътрудничат още по-тясно, ако искат да има дееспособен Европейски парламент, който да е в състояние да гласува и закони. Той смята, че само по този начин партиите могат да реагират на засиленото влияние на радикалните и евроскептични сили в ЕП. Победите на френския Национален фронт, на ЮКИП във Великобритания и на датската Народна партия са "катастрофа" за съответните държави, смята експертът, но добавя, че тяхното засилено присъствие няма да окаже голямо влияние върху Европейския парламент. "Избирателите отправиха послания, насочени към националните правителства, а не към Европа", казва Данеил Грос.

Основният кандидат на консерваторите Жан-Клод Юнкер също не смята, че предстои драматична промяна на европейския курс. Според него триумфът на Националния фронт във Франция няма да промени икономическата политика на страната. "Не вярвам, че резултатите от изборите във Франция ще окажат влияние върху политиката на консолидиране и стопански растеж, която ние дефинирахме през изминалите години. Френското правителство знае много добре, че трябва да санира френския държавен бюджет", заяви още Жан-Клод Юнкер.

Той обаче смята, че не бива да се прекалява и с мерките за икономии, които могат да задушат икономиката. Даниел Грос твърди, че десните или левите популисти не биха могли да окажат реално политическо влияние над Европейския парламент. "Те по традиция не обичат да се занимават с детайлите около важните европейски законодателни инициативи като тази за банковия съюз например. Те искат да печелят червени точки и популярност на национално равнище", казва той.

Още в изборната нощ председателят на либералната фракция Ги Верховстад призова двете големи фракции и държавните и правителствени ръководители да постигнат бързо единомислие. Един продължителен процес, при който накрая да изникне трети кандидат, според него, би навредил на демокрацията. "Предизборната борба не беше просто игра. Нямаме право да се подиграваме по този начин на избирателите", каза той. 

Лиса Стенсфийлд открито за любовта и житейските уроци

За славата, чистата любов, житейските уроци, позитивното мислене разказва Лиса Стенсфийлд открито, неподправено и с усмивка в интервю на Наталия Такова от Vesti.bg

Лиса Стенсфийлд открито за любовта и житейските уроци

За славата, чистата любов, житейските уроци, позитивното мислене разказва Лиса Стенсфийлд открито, неподправено и с усмивка в интервю на Наталия Такова от Vesti.bg

Орешарски съсипва системата на МВР с назначения, обвързани с престъпления, твърди Румен Петков

Манипулираният вот, под формата на корпоративен натиск, е изиграл решаващо значение при определянето на поне четири от мандатите за евродепутати на България. Това заяви лидерът на евролистата на АБВ ...

Социолозите да се самозакрият

Купената социология отдавна не е ново явление в българския политически живот. Такава обаче нагла и разгащена надпревара кой ще лъже по-упорито не е имало отдавна. От много години насам това е първата...

28-ми май е Международен ден за действие по отношение на женското здраве

На 28-ми май, акти­висти и защит­ници на жен­с­ките права от цял свят се моби­ли­зи­рат за чес­т­ва­нето на Ме...

Кранчар: Страдам, но няма да се отчайвам

Халфът на КПР и Хърватска Нико Кранчар, който няма да вземе участие на Световното заради контузия страда от този факт, но не смята да се отчайва. Хърватинът се контузи във финала за промоция във Висш...

Йотова: Ако продължава играта с кворума, лично аз ще поискам предсрочни избори

БСП подцени в голяма степен преференциалния вот на евроизборите, заяви по БНР евродепутатът Илияна Йотова. Тя определи ситуацията с избора на предпочитан кандидат в листата като горчив опит за партият...

Оптимизмът в САЩ зарази и азиатските борси

Капитализацията на LG Electronics се разшири с 1,8% след представянето на новия смартфон G3


Сензори ще броят колите по пътищата

Система за автоматично броене на превозните средства по родните магистрали и първокласните пътища ще бъде изградена. Нейната стойност е 4,7 млн. лева...

Тони Стораро и Софи Маринова помогнали за избора на "любимец 15"

Фолкзвездите Тони Стораро и Софи Маринова са сред хората, които са помогнали за избора на Момчил Неков от БСП за евродепутат. Това стана ясно от изказване на лидера на „Евророма“ Цветелин Кънчев пред bTV. Той коментира случая, при който Неков, който беше на 15 място в бюлетината на БСП, изпревари в преференциалния вот лидера на партията Сергей Станишев. Новоизбраният евродепутат заяви вчера, че няма намерение да се отказва от спечеления мандат. „Правихме много концерти за симпатизантите ни и Тони Стораро, Софи Маринова и други, викаха: „15, 15...“ и хората ни са се улисали. Това е масово в нашите секции, не е правено умишлено“, коментира Кънчев. Лидерът на „Евророма“ заяви, че на миналите избори големият губещ са ДПС, защото тяхната цел била да са първа политическа сила. „Все пак осем години съм бил коалиционен партньор в тази партия и много съм научил. Прегръдката между г-н Лютви Местан и г-н Сергей Станишев, след това прегръдка и кафе на Лютви Местан и Бойко Борисов - това е равно на ниска избирателната активност. Познавам ги и знам“, коментира Кънчев и допълни, че и Доган, и Местан имат какво да покажат като идеи, но нямат подготвени хора. „Стиснатостта на БСП доведе до тези резултати на изборите. И да искат няма как да дават, защото живеят на заеми“, каза Кънчев. По думите му в над 70 общини, където има кметове на ГЕРБ, ромският етнос е бил подложен на натиск. „Крадецът вика дръжте крадеца. Писна ми от този от Банкя“, каза още Кънчев. Той обясни, че ромите масово отказвали „чували с пари“. „Нека да престанат с тази папагалщина, че само цигани се купуват. Вярвайте ми, болшинството от хората, които се продават, са българи“, каза още лидерът на „Евророма“.

Най-важното от Черноморието във вчерашния 27 май

Откриха първите два плажа Заради рязкото затопляне на времето вече са открити първите два плажа – градският във Варна и на Златните пясъци. До края на месеца ще бъдат открити и останалите плажове. Официално това ще стане от 1 юни.

1 загинал и 21 ранени в катастрофи

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 19 тежки пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 21 ранени, съобщиха от СБА.

Световни и европейски шампиони ще се сборят в Бургас

Бургас ще бъде домакин на изключително силен турнир по борба в двата стила -Държавен личен отборен шампионат за мъже и жени по свободна  икласическа борба.  Той ще се проведе от 30 май до 1 юни в спортна зала “Младост”. За формата на своите състезатели ще следи лично националният треньор на класиците Армен Назарян. В държавния шампионат ще вземат участие световни и европейски шампиони, медалисти от олимпийски игри. Сред тях са Явор Янакиев, Христо Маринов, Янко Шопов, Елис Гури, Иво Ангелов, Александър Костадинов, както и бургаските надежди за медал Кирил Терзиев и Николай Паслар. Входът е свободен.

ПРОГРАМА:

31 май /събота/ – начало на схватките ще бъде от 09.00 часа – класичка борба

Награждаване – 14.00 часа – Класичка борба.

01 юни /неделя/ – начало на схватките ще бъде от 09.00 часа – свободна борба

Награждаване – 16.00 часа – Свободна борба.

Среща на върха за ремонт на кабинета

Сценариите за изход от сложната ситуация властта обмисля вече два дни. Редът на първото заседание на парламента на практика бе предначертан от управляващите и опозицията още преди евроизборите. Несъстоялият се вот на недоверие на ГЕРБ за енергетиката депутатите ще трябва да разгледат днес, защото в петък го отложиха.

Caterham не се продава, търси инвеститори

Британската компания официално опроверга информацията, че си търси купувач


Протест посреща депутатите пред НС

/КРОСС/ С протест под надслов „В подкрепа на морала и обединението" депутатите ще бъдат посрещнати днес, когато ще отидат на работа, за да дебатират по внесения от ГЕРБ вот на недоверие. На събитието, организирано във Фейсбук, са заявили, че ще отидат над 2400 души. Обединени за първите стъпки към нова България, посочват те: 1.Оставка; 2. Нови избори; 3. Лустрация; 4.Съд за мафията, която ограби България; 5. Нова конституция. Поради натискът на нечисти инвеститори подкрепяме и протестите за Карадере и в защита на териториите от Натура 2000" - обявиха организаторите на протеста. Преди две седмици парламентът излезе в извънредна ваканция до вота за избор на български евродепутати, който се състоя на 25 май. Почивката беше дадена с мотив парламентът да не се превръща в трибуна за предизборна агитация.  

До тази вечер Украйна трябва да вземе решение за заплащането на дълга си за руския газ

  До тази вечер Украйна трябва да вземе решение за покриването на дълга си за руския газ, предаде УНН, позовавайки се на изявление на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му, първата част от дълга в размер на 2 милиарда долара може да бъде заплатена още в четвъртък. 
ЕС изпълнява ролята на посредник между Русия и Украйна. 
УНН напомня, че от юни Украйна преминава на авансово заплащане на природния газ. Официален представител на „Газпром” отбеляза, че „Газпром” е представил на „Нафтогаз Украйна” предварителната сметка за юни в размер на 1.66 милиарда долара. 

"Хеликон" обявява тази вечер пролетните си номинации за нова българска проза


Вторите за годината номинации, разделени по годишните сезони, за литературната награда "Хеликон" 2014 за нова българска проза ще бъдат обявени официално тази вечер, 28 май, от 17:30 ч. в книжарницата на булевард "Цар Освободител" 4.

Първите три книги от зимните номинации - "Скептици" на Людмил Тодоров (Сиела), "Портрет на поета като млад" на Недялко Славов (Хермес) и "Влакът за Емаус" на Теодора Димова (Сиела), сега се допълват от номинираните за пролетта - сборниците с разкази...

"Хеликон" връчва тази вечер пролетните си номинации за нова българска проза


Вторите за годината номинации, разделени по годишните сезони, за литературната награда "Хеликон" 2014 за нова българска проза ще бъдат връчени официално тази вечер, 28 май, от 17:30 ч. в книжарницата на булевард "Цар Освободител" 4.

Първите три книги от зимните номинации - "Скептици" на Людмил Тодоров (Сиела), "Портрет на поета като млад" на Недялко Славов (Хермес) и "Влакът за Емаус" на Теодора Димова (Сиела), сега се допълват от номинираните за пролетта - сборниците с разкази...

"Хеликон" връчват тази вечер пролетните си номинации за нова българска проза


Вторите за годината номиниации, разделени по годишните сезони, за литературната награда "Хеликон" 2014 за нова българска проза ще бъдат връчени официално тази вечер, 28 май, от 17:30 ч. в книжарицата на булевард "Цар Освободител" 4.

Първите три книги от зимните номинации - "Скептици" на Людмил Тодоров (Сиела), "Портрет на поета като млад" на Недялко Славов (Хермес) и "Влакът за Емаус" на Теодора Димова (Сиела), сега се допълват от номинираните за пролетта - сборниците с разкази...

Пиронкова ще се бори за подвиг срещу Шарапова на "Ролан Гарос"


Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова излиза срещу Мария Шарапова в мач от втория кръг на "Ролан Гарос". Двубоят е тази вечер и ще е последен в програмата на централния корт "Филип Шатрие".

Първият мач за деня там е между Винъс Уилямс и Ана Шмедлова. След това започват две срещи от мъжкия турнир - Новак Джокович играе с Жереми Шарди, а Жо-Вилфред Цонга среща Юрген Мелцер.

Мачът между Пиронкова и Шарапова ще бъде излъчван от "Евроспорт".

Досега двете...

Войните в Ирак и Афганистан костваха на британския данъкоплатец 30 милиарда лири

 Разходите за британските интервенции в Ирак и Афганистан достигнаха почти 30 милиарда лири, което прави по хиляда за всеки отделен данъкоплатец в страната, пише The Independent, позовавайки се на уважаван аналитичен център. Когато войските на Обединеното кралство се подготвяха за изтегляне от Афганистан, Кралският институт пресметна, че приносът на Великобритания във водената от САЩ кампания в страната между 2006 и 2013 година се е равнявал на 19,59 милиарда паунда, а цената на операцията в Ирак между 2003 и 2009 е била 9,56 милиарда. Крайният сбор от тези суми не включва и тазгодишните разходи по изтеглянето на войските от Афганистан.

Сериен нападател ползва урина в Токио

Токийската полиция издирва сериен заливач с урина след най-малко шест случая, в които с неприятната течност са били облети млади жени. Извършителят се е придвижвал с мотоциклет, съобщи японски вестник в сряда.

Барозу: Ще вземем мерки за „Южен поток“

В Брюксел държавните и правителствените ръководители на 28-те страни от съюза се събраха, за да обсъдят бъдещето му след изборите за Европейски парламент

Пилешки шишчета с манго

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Арест за българка в Лас Вегас след катастрофа, употребила алкохол и наркотици

Българка е арестувана в Лас Вегас след катастрофа тази сутрин, в която нейният спътник вероятно няма да оцелее. Според властите алкохол и наркотици са вероятната причина за инцидента, съобщи Нова телевизия.
23-годишната Кристияна Димчева е загубила управлението на автомобила си и се е блъснала в стена. Българка е арестувана в Лас Вегас след катастрофа тази сутрин, в която нейният спътник вероятно няма да оцелее. Според властите алкохол и наркотици са вероятната причина за инцидента, съобщи Нова телевизия. 23-годишната Кристияна Димчева е загубила управлението на автомобила си и се е блъснала в стена.

Кризата в Украйна внася силно напрежение на пазара на бизнес имоти в Русия

Делът на чуждите инвестиции от общия обем инвестиции в бизнес имоти в страната се очаква да продължи да намалява през годината


Днес да почерпят


Александър Дяков, скулптор, 82 г.
Божидар Томов, белетрист, поет и драматург, 70 г.
Веселин Пенгезов, съдия, 55 г.
Владимир Костов, журналист и публицист, 82 г.
Иван Костадинов, зам.-председател на УС на “Петрол” АД, 40 г.
Инж. Кирил Ерменков, министър на транспорта в правителството на Л. Беров, 76 г.
Развигор Попов, композитор, 74 г. Александър Дяков, скулптор, 82 г. Божидар Томов, белетрист, поет и драматург, 70 г. Веселин Пенгезов, съдия, 55 г. Владимир Костов, журналист и публицист, 82 г. Иван Костадинов, зам.-председател на УС на “Петрол” АД, 40 г. Инж. Кирил Ерменков, министър на транспорта в правителството на Л. Беров, 76 г. Развигор Попов, композитор, 74 г.

Екстремисти нападнаха дома на вътрешния министър на Тунис

При нападението е убит полицай, министърът не е бил в дома си

Преглед на печата - 28 май

Нестихващите изборни вълнения са сред водещите теми за вестниците в сряда. „Избирателите масово са се възползвали от правото си да пренаредят листите на партиите за Европейски парламент - всеки четвърти участник във вота е отбелязал предпочитанието си, сочат междинните данни на ЦИК.

Българка арестувана в Лас Вегас след катастрофа, употребила алкохол и наркотици

Българка е арестувана в Лас Вегас след катастрофа тази сутрин, в която нейният спътник вероятно няма да оцелее. Според властите алкохол и наркотици са вероятната причина за инцидента, съобщи Нова телевизия.
23-годишната Кристияна Димчева е загубила управлението на автомобила си и се е блъснала в стена. Българка е арестувана в Лас Вегас след катастрофа тази сутрин, в която нейният спътник вероятно няма да оцелее. Според властите алкохол и наркотици са вероятната причина за инцидента, съобщи Нова телевизия. 23-годишната Кристияна Димчева е загубила управлението на автомобила си и се е блъснала в стена.

Времето е пари, но е трудно да използваш парите, за да получиш време

/КРОСС/ Времето е пари, но е трудно да използваш парите, за да получиш време. (Китайска поговорка)

Парламентът ще гласува вота на недоверие към правителството за провал в областта на енергетиката

  Парламентът ще гласува Проект за решение за гласуване на вот на недоверие на Министерски съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на енергетиката. Гласуването е насрочено за 11.30 часа. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители внесоха вота на 16 май. В мотивите към него се посочва липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал в един от най-важните стратегически проекти за България – газопровода „Южен поток”. Вотът трябваше да бъде разискван на извънредно пленарно заседание на 23 май, но поради липса на кворум дебати така и не се състояха. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.
Преди това депутатите ще продължат с приемането на Законопроект за Министерството на вътрешните работи на второ четене.

Михаил Константинов: Партийният апарат е в ужас от преференцията

Предсрочни избори ще има не наесен, но през пролетта на следващата година. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на БСП Александър Симов в студиото на Нова тв в коментар след резултатите от вота. Че избори ще има, е повече от ясно, заяви и математикът Михаил Константинов. На това мнение бе и социологът Цветозар Томов. Политическата ситуация у нас ще зависи много от международната ситуация - в Украйна се води гражданска война, конфликтът в Сирия не е затихнал, тепърва ще ударят Иран, заяви той. Митове и легенди са твърденията, че има срив в резултатите на левицата, както и че има ръст при ДПС, заяви Михаил Константинов в коментар за резултатите от вота през 2014 и ги сравни с тези от изборите през 2007 и 2009 г. "Но вижте "Атака" - катастрофа. На първите избори са имали трима депутати, на вторите - двама, а сега - 0. При десните резултатът е 0-0-1", коментира Константинов. "Партийният апарат изпитва ужас към преференцията", каза още той. При разместването на листите заради възможността за преференциално гласуване №15 например измести водача и лидер на БСП и ПЕС Сергей Станишев от листата, която също носеше №15 в бюлетината. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, който беше следващ гост в студиото, отрече левицата да се готви за предсрочни избори. Според него Сергей Станишев направил добре, като отказал да подаде оставка след 11-ата си загуба на избори. Той обаче потвърди, че промени в кабинета са много вероятни.

92-годишен грък ще е най-старият евродепутат

/КРОСС/Новата "реколта" депутати, която влиза в Европейския парламент от това лято, включва всякакви екзотични личности, сред които има фашисти, ксенофоби, крайнолеви и такива, които отричат холокоста, пише британският в. "Гардиън", цитиран от "24 часа". Най-възрастният евродепутат ще е 92-годишният грък Манолис Глезос, лидер на листата на крайнолявата СИРИЗА. Герой от съпротивата през Втората световна война, Глезос разби конкуренцията в родината си, като спечели 105 184 гласа при преференциалния вот, повече от който и да е друг от новите евродепутати. За "колежката" му Костадинка Кунева гласуваха около 30 000 гърци. Глезос не е абониран за туитър и не може да пише на компютър. Държи да си дремва всеки ден по 2 часа - навик, който му е останал от времето, когато е бил затворник за 16 години. Единственият му страх са самолетите, затова ще пътува до Брюксел с автобус и кораб. Новоизбраният полски евродепутат Януш Корвин-Мике е противник на ЕС и демокрацията, привърженик на Путин и според неговите собствени оценки - противник на жените. 72-годишният поляк изведе своята партия "Нова десница" до четвърто място в евроизборите в своята страна, като спечели 7,2% от гласовете. Колоритна личност, Мике се явява на всички избори. Той е привърженик на капитализъм от ерата на Дикенс, в който няма закони за работниците

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване