Учениците стават все по-агресивни

/КРОСС/ Първокласниците стават все по-агресивни, показва проверка на Агенцията за закрила на детето. Експертите са констатирали още, че някои преподавателите използват груби методи за наказания, които травмират учениците, предава Нова телевизия. Модерен е не само боят, но и това той да бъде документиран. В последните две години интернет беше залят от клипчета, в които тийнеджъри употребяват сила върху свои съученици. Учителите обаче стават свидетели предимно на свадите. Децата, които проявяват насилие се чувстват недооценени. Един от най-лесните начини да привлекат внимание, е да използват насилие. Жертвите на насилие обикновено се прикриват. Затова и за педагозите не винаги е лесно да забележат, че има проблем. Все пак има признаци, по които не може да се сбърка. Съветът е всеки, който има информация за дете в риск, незабавно да се обърне към органите за закрила.  

Армани облича звездите на Байерн Мюнхен

"Униформите" за специални събития ще се състоят от перфектно скроени сака по прецизния дизайн на майстора, създадени от вълна и кашмир.

Обама бори тероризма с $5 милиарда

Тя "ще ни позволи да обучим, изградим капацитет и улесним партньорските си страни на фронтовата линия”. Обама уточни, че парите ще отидат за мисии, като обучаване на полицията в Йемен, подкрепа на сините каски в Сомалия, работа с европейските партньори за обучение на либийските сили за сигурност и помощ за френските операции в Мали. Тя "ще ни позволи да обучим, изградим капацитет и улесним партньорските си страни на фронтовата линия”. Обама уточни, че парите ще отидат за мисии, като обучаване на полицията в Йемен, подкрепа на сините каски в Сомалия, работа с европейските партньори за обучение на либийските сили за сигурност и помощ за френските операции в Мали.

От Бъкингамския дворец потвърдиха: Кейт чака близнаци

/КРОСС/ Кейт Мидълтън чака близнаци. Чуждите медии съобщават, че съпругата на Уилям очаква две момиченца. И този път новината за поредната бременност на херцогинята на Кеймбридж не е менте, а лично потвърдена от Бъкингамския дворец за списание „OK!". Изданието добавя, че бъдещата мама вече е качила 5 кг. Все още обаче не е ясно в кой месец е херцогинята. По-рано таблоиди от целия свят писаха, че съпругата на наследника на британския престол копнее за момиченце и дори спазва специална диета, за да зачене женска рожба. Сега, вероятно, двойната радост на Кейт и Уилям няма граници.

С "още, още" и без аргументи премина вотът (ОБЗОР)

Без аргументи по същество и под знака на лични нападки и изтъкване на “човешки недъзи” премина обсъждането на вота на недоверие към кабинета Орешарски в сряда. Преди две седмици депутатите от ГЕРБ поискаха вот на недоверие към правителството заради водената енергийна политика. На темата  не беше придадено особено значение, а по-скоро народните пред Без аргументи по същество и под знака на лични нападки и изтъкване на “човешки недъзи” премина обсъждането на вота на недоверие към кабинета Орешарски в сряда. Преди две седмици депутатите от ГЕРБ поискаха вот на недоверие към правителството заради водената енергийна политика. На темата не беше придадено особено значение, а по-скоро народните пред

Адам Михник: ЕС не е само дойна крава, имаме и отговорности


В Полша често се отнасяме към Европейския съюз (ЕС) като към някаква крава, която да доим, но нямаме съзнанието, че като европейци имаме и отговорности, казва полският дисидент и главен редактор на вестник "Газета Виборча" Адам Михник в интервю за "Дневник".

Михник отдава ниската избирателна активност в Полша на евроизборите на липсата на отговорност. Казва, че това го безпокои и че чувства известна вина.

"Едно време ни се струваше, че възможността за свободен избор е...

Растения еколози чистят природата

Всеки знае, че растенията пречистват въздуха от въглеродния диоксид. Затова парковете във всяко населено място са “белите дробове” на града. Някои от растенията обаче могат да пречистват и почвата от тежки метали и органични суровини като суров петрол, разтворители и полиароматни въглеводороди. И на много места по света ги използват. Всеки знае, че растенията пречистват въздуха от въглеродния диоксид. Затова парковете във всяко населено място са “белите дробове” на града. Някои от растенията обаче могат да пречистват и почвата от тежки метали и органични суровини като суров петрол, разтворители и полиароматни въглеводороди. И на много места по света ги използват.

Яценюк: Моето политическо бъдеще не ме интересува

/КРОСС/ „Моето политическо бъдеще не ме интересува, за мен е важно бъдещето на моята страна", това заяви в интервю за вестник Bild украинският премиер Арсений Яценюк. "На Украйна е нужно единство, ново качество на държавната власт. Страната трябва да стане част от Европа и да премине през сложни промени- не на хартия, а в живота", каза още министър-председателят. Днес и утре Яценюк е на посещение в Германия, където ще се срещне с ръководството на страната.  

Гръм порази 16-годишна, докато спи в леглото си

/КРОСС/ Внезапно разразила се буря в община Руен едва не отне нелепо живота на 16-годищната Репсиме Ж. от село Ръжица. Момичето спяло в леглото днес следобед, когато силен гръм минал през комина на двуетажната им къща и го поразил. Репсиме не е подозирала нищо, тъй като светкавицата блеснала преди над селото да рукне поройния дъжд. „Мълнията е била кълбовидна, изключително рядко природно явление, имащо свойството да прави криволинейни движения. Затова е успяла да премине през комина и да бъде привлечена от металната рамка на спалнята", каза ексклузивно за „Флагман.бг" дежурен лекар от Спешния център в МБАЛ - Бургас.Момичето е в съзнание, има обаче аномалия в сърдечната дейност от силния стрес, заради което е поставена на специална апаратура в интензивния сектор на болницата.Това е вторият случай на поразено от гръм дете. Вчера деветгодишният Йордан Т. бе жестоко ударен от мълния, когато с родителите си потърсили подслон под вековен орех по време на силен дъжд. Мълнията буквално разцепила вековното дърво и преминала през цялата дясна половина на тялото на момченцето. Момчето също бе докарано спешно в МБАЛ - Бургас.

ГЕРБ - 30,4%, БСП - 18,93%, ДПС - 17,27, ББЦ - 10,66, РБ - 6,45

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите от проведените на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България.
ГЕРБ - 30,4%, 680 838 гласа - 6 представители в ЕП
Коалиция за България - 18,93%, 424 037 гласа - 4 мандата
ДПС - 17,27% 386 725 гласа - 4 манда Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите от проведените на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България. ГЕРБ - 30,4%, 680 838 гласа - 6 представители в ЕП Коалиция за България - 18,93%, 424 037 гласа - 4 мандата ДПС - 17,27% 386 725 гласа - 4 манда

Окончателно от ЦИК: ГЕРБ - 30,4%, БСП - 18,93%

ЦИК обяви окончателните резултати от провелите се на 25 май 2014 г. избори за членове на Европарламента от България

Бареков: Не съм изключил опцията с ГЕРБ

Аз искам да управлявам България като министър-председател. Това каза Николай Бареков - лидер на „България без цензура", в предаването „Лице в лице" по БТВ. "Искам да имам 70-80 депутата, което е постижимо, ние ще утроим нашия резултат.

Синдикален лидер набит в Бобов дол

/КРОСС/ Синдикалният лидер на КНСБ в Мини "Бобов дол" Любчо Стефанов е бил нападнат и бит в сряда следобед на улица в града. Той е бил обвинен от нападателите си, че като профсъюзен деятел не е защитавал интересите на работниците.За нападението самият Стефанов е съобщил на медиите. От полицията в Кюстендил са казали, че сигналът за нападението е бил регистриран в местното полицейско управление и по него се работело.За тежкото и унизително положение на миньорите стана известно преди изборите, когато медии разкриха, че от ръководството на минното предприятие, наето от бизнесмена Христо Ковачки, са оказвали недопустим натиск върху работниците да гласуват за БСП. След това избухна втори скандал, когато камери на Нова телевизия заснеха как работещите в мините се блъскат в празния магазин на Ковачки да си купят нещо с купоните, които им се раздават за храна.След това централите на двата големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" изведнъж "се сетиха", че има проблем в Бобов дол и "издействаха" НОИ да поиска от НАП разсрочване на неплатените осигуровки на миньорите, които надхвърлят 41 млн. лв., съобщи "Медиапул".    

Математика на любовта

Eкип от американски и британски психолози, ръководен от Джон Готъм от департамента по психология във Вашингтонския университет, смята, че любовта може да сведе до няколко формули, които разкриват с точност до 90% дали тя ще бъде мимолетна или продължителна. Изводите на учените се основават на 20-годишно наблюдение на над повече от 200 двойки по Eкип от американски и британски психолози, ръководен от Джон Готъм от департамента по психология във Вашингтонския университет, смята, че любовта може да сведе до няколко формули, които разкриват с точност до 90% дали тя ще бъде мимолетна или продължителна. Изводите на учените се основават на 20-годишно наблюдение на над повече от 200 двойки по

ЦИК официално: ГЕРБ - 30,4%, БСП - 18,93%, ДПС - 17,27, ББЦ - 10,66, РБ - 6,45

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите от проведените на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България.
ГЕРБ - 30,4%, 680 838 гласа - 6 представители в ЕП
Коалиция за България - 18,93%, 424 037 гласа - 4 мандата
ДПС - 17,27% 386 725 гласа - 4 манда Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите от проведените на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България. ГЕРБ - 30,4%, 680 838 гласа - 6 представители в ЕП Коалиция за България - 18,93%, 424 037 гласа - 4 мандата ДПС - 17,27% 386 725 гласа - 4 манда

"Бийсти бойс" се борят срещу комерсиалната употреба на песните си


След като през 2013 г. спряха реклама за детски играчки, която използваше пародия на песента им Girls, във вторник живите членове на хип-хоп групата "Бийсти бойс" (Beastie Boys) Mike D и Ad-Rock се явиха в манхатънски съд за началото на делото си срещу компанията - производител на напитки Monster Beverage Corp. Бруклинските музиканти съдят фирмата за неправомерна употреба на техни песни в рекламно видео от 2012 г., съобщи "Ройтерс".

Клипът включвал кадри от ежегодно организирано от...

Обама се среща с Порошенко

Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко по време на предстоящата си визита в Европа. Това съобщиха от пресслужбата на съвета за национална сигурност на САЩ към Белия дом.

Украйна с нов ултиматум към „Газпром”

/КРОСС/ Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан заяви, че страната му ще бъде готова да се разплати с "Газпром", едва след като бъде одобрена временна цена на газа в размер на 268,5 долара за 1000 куб. метра, която да бъде в сила до окончателното уреждане на спора между двете страни."В момента ние предлагаме пакетно споразумение, в което да бъде фиксирана цената за руския газ от 1 април. Ние вярваме, че справедливата цена е тази от първото тримесечие на 2014 г. (268,5 щатски долара за 1000 кубически метра). Според такова пакетно споразумение, цената ще бъде в сила до окончателното решение на въпроса", каза Продан, цитиран от "Интерфакс"."Едва след подписването на пакетното споразумение ще се решава въпросът за плащане на сметките", каза още министърът. По-рано еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер оцени газовия дълг на Украйна на 4 милиарда щатски долара. По думите му 268,5 долара за 1 000 кубически метра е много ниска цена, а 485 - много висока.

Анджелина Джоли е омагьосана фея в "Господарка на злото"

Приключенското фентъзи Приключенското фентъзи "Господарка на злото" , което тръгва на големия екран на 30 май, е режисьорски дебют на експерта по визуалните ефекти Робърт Стромбърг, работил над суперпродукции като "Аватар", "Алиса в страната на чудесата", "Оз: Великият и могъщият", "Игрите на глада". Той е поверил ролята на Злодеида на актрисата Анджелина Джоли.

Мълния влезе през комин, удари тийнейджърка, докато спи

16-годишно момиче едва не почина от мълния, докато спи. Репсиме Ж. от село Ръжица спяла в леглото си днес следобед, когато силен гръм минал през комина на двуетажната им къща и го поразил. Репсиме не е подозирала нищо, тъй като светкавицата блеснала преди поройния дъжд, излял се над селото, съобщава 16-годишно момиче едва не почина от мълния, докато спи. Репсиме Ж. от село Ръжица спяла в леглото си днес следобед, когато силен гръм минал през комина на двуетажната им къща и го поразил. Репсиме не е подозирала нищо, тъй като светкавицата блеснала преди поройния дъжд, излял се над селото, съобщава "Флагман".

Папата подарил на Орешарски писалка "за добри неща"

Папа Франциск подари на Орешарски писалка (с настолен комплект), "за да подписва добри неща", както му каза усмихнато

Google направи почти незабележима промяна в логото си (СНИМКИ)

Технологичната корпорация Google направи промяна в корпоративното си лого през изминалия уикенд, информира „Бизнес Инсайдър“. Като най-скъпия...

"Само Башар" и организирани автобуси - изборите за сирийски президент в чужбина


Насрочените за трети юни президентски избори в Сирия започнаха по-рано в редица чуждестранни държави. Десетки хиляди бежанци от войната ще дадат гласа си, въпреки че опозицията отказа да признае легитимността на вота, наричайки го фарс, разказва агенция "Ройтерс".

Голяма част от готовите да гласуват са поддръжници на досегашния президент Башар ал Асад. Бежанци развяват сирийски знамена и снимки на президента, когато в сряда застават пред посолството на страната си в Ливан с желанието...

Гръм удари през комина тийнейджърка, докато спи

16-годишно момиче едва не почина от мълния, докато спи. Репсиме Ж. от село Ръжица спяла в леглото си днес следобед, когато силен гръм минал през комина на двуетажната им къща и го поразил. Репсиме не е подозирала нищо, тъй като светкавицата блеснала преди поройния дъжд, излял се над селото, съобщава "Флагман". 16-годишно момиче едва не почина от мълния, докато спи. Репсиме Ж. от село Ръжица спяла в леглото си днес следобед, когато силен гръм минал през комина на двуетажната им къща и го поразил. Репсиме не е подозирала нищо, тъй като светкавицата блеснала преди поройния дъжд, излял се над селото, съобщава "Флагман".

300 000 руснаци живеят постоянно в Източна България, притежават 500 000 имота по Черноморието

300 000 руски граждани пребивават постоянно в Източна България, обяви консулът на Руската Федерация във Варна Юрий Соловьов, чийто мандат приключва. Дипломатът уточни, че става въпрос за територията на консулския окръг, който включва Варна, Добрич, Бургас, Сливен и Ямбол.

Биха синдикален лидер в мини „Бобов дол”

Синдикалният лидер на КНСБ в Мини „Бобов дол" Любчо Стефанов е бил нападнат и бит днес следобед на улица в града. Обвиняват го, че не защитавал интересите на миньорите.

МВнР осъди нападението над екип на мисия на ООН в Сирия

/КРОСС/ Министърът на външните работи Кристиан Вигенин излезе с официално изявление по повод инцидента с мисия на Организацията за забрана на химическото оръжие в Сирия. Ето и пълния текст на изявлението: "МВнР категорично осъжда извършеното вчера в Сирия нападение над екип на мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие и ООН. Инцидентът с екипа, ръководен от българина Милко Бернер, е завършил без жертви. МВнР ще настоява пред Секретариата на ООН да предприеме всички възможни мерки за намаляване на рисковете при планиране на подобни операции. МВнР приветства усилията на екипа и проявената от тях смелост и изразява увереност, че ще продължат работата си без животът им да бъде излаган на опасност в бъдеще."  

Йордан Цонев: Партиите да извървят контролиран път към политическа стабилизация

Политическите сили, в това число и ДПС, трябва да извървят един контролиран път към политическа стабилизация на страната. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Още от деня Политическите сили, в това число и ДПС, трябва да извървят един контролиран път към политическа стабилизация на страната. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в предаването „Още от деня" на БНТ. „Основният мотив, който разви господин Местан е, че страната е в политическа нестабилност от февруари миналата година. Политическите сили, в това чис

„А” група започва с 12 тима на есен

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви, че твърдо ще се придържат към 12 тима за началото на новия шампионат. Михайлов беше категоричен, че максималният брой отбори в елита няма да се променя. В „Б” група пък ще бъдат 16 тима.

Синдикален лидер бе набит в Бобов дол вероятно по заръка на недоволни миньори

Синдикалният лидер на КНСБ в Мини "Бобов дол" Любчо Стефанов е бил нападнат и бит в сряда следобед на улица в града, предаде БТА. Той е бил обвинен от нападателите си, че като профсъюзен деятел не е защитавал интересите на работниците.   За нападението Стефанов самият Стефанов е съобщил на медиите. От полицията в Кюстендил са казали, че сигналът за нападението е бил регистриран в местното полицейско управление и по него се работело.   За тежкото и унизително положение на миньорите стана известно преди изборите, когато медии разкриха, че от ръководството на минното предприятие, наето от бизнесмена Христо Ковачки, са оказвали недопустим натиск върху работниците да гласуват за БСП. След това избухна втори скандал, когато камери на Нова телевизия заснеха как работещите в мините се блъскат в празния магазин на Ковачки да си купят нещо с купоните, които им се раздават за храна.   След това централите на двата големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" изведнъж "се сетиха", че има проблем в Бобов дол и "издействаха" НОИ да поиска от НАП разсрочване на неплатените осигуровки на миньорите, които надхвърлят 41 млн. лв.   А в сряда, в деня, когато профсъюзният лидер в мините изяде бой, вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обяви по БНР, че купоните за храна на работниците, които им се полагат по силата на колективния трудов договор, ще важат във всички магазини на града, а не само в полупразния магазин на Христо Ковачки.

"Форбс": Ангела Меркел - най-влиятелната жена в света

Световните войни затвърдили позицията й за Крим


Проданов: Бяхме вкарани в жесток обяснителен режим

София /КРОСС/ Резултатът, който постигнахме е много под очакванията ни. Тезата, че сме напълно готови да се преборим за два или три мандата, не беше просто „помпане на мускули", а реално постижима цел, в която искрено вярвахме. Това заяви в ефира на радио К2 членът на листата на АБВ за проведения на 25 май евровот Константин Проданов. Сред основните причини за неуспеха според Проданов са краткото време за подготовка, което АБВ имаше преди отминалите евроизбори. Не успяхме да наложим достатъчно своите тези и послания, защото бяхме вкарани в жесток обяснителен режим. Станахме жертва и на приятелски огън от страна на левицата, а срещу нашите симпатизанти бе упражнен чудовищен натиск, за да не гласуват, посочи Проданов. Според него решителна роля е изиграла и ниската избирателна активност, стимулирана умишлено от водещите политически сили, в това число и БСП. Ръководството на социалистите трябва да осъзнае, че в лявото пространство има място за повече от една политическа сила, заяви още Проданов. Той определи, като абсолютно неверни твърденията, че АБВ е взело гласоподаватели от БСП, като посочи, че огромна част от избирателите, които са подкрепили гражданската инициатива са хора, които по принцип са възнамерявали да не гласуват, защото не виждат алтернатива и са разочаровани от начина, по който от години в България се играе на политика. В отговор на въпрос Проданов коментира и дебатите по вота на недоверие

Расате: ЕС в този му вид не е съюз на свободите народи

/КРОСС/ „Моето лично мнение е, че успехът на евроскептиците се дължи на факта, че от десетилетия в Европа се провежда една пропаганда, която не кореспондира с разбиранията на голямата част от обществото. Казано по друг начин Европейският съюз в този му вид не е Европейски съюз на свободите народи и свободните нации, както е бил замислен", заяви Боян Расате, лидер на „Национално единство" в ефира на News7. "Категорично съм против някой извън България да взима решения за съдбата на българските граждани най-малкото, защото само българите можем да си подредим съдбата по начин, съобразен с нашите традиции, история и манталитет", заяви Боян Расате. "Не смятам, че е нормално западни бюрократи да вземат решения вместо български политици", каза още той като посочи, че друг е въпросът, че в момента нямаме български политици, които да вземат правилните решения за българския народ.  

Няколко варненски района остават без вода до късно през нощта

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в следните райони: ж.к.Изгрев в района над ул."Христо Смирненски" от Вятърна мелница до пътя за кв.Виница и част от ж.к.Бриз.

САЩ трябва да покаже сдържаност зад граница, обяви Обама

Американската външна политика щяла да бъде основана на "колективното действие"

Синдикален лидер пребит в Бобов дол

Синдикалният лидер на КНСБ в Мини "Бобов дол" Любчо Стефанов е бил нападнат и бит в сряда следобед на улица в града. Той е бил обвинен от нападателите си, че като профсъюзен деятел не е защи...

ОССЕ загубила контакт с втора група наблюдатели, сред които и българи, близо до Донецк

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че е загубила контакт с втора група наблюдатели близо до източния украински град Донецк, в която има двама българи, предаде БГНЕС. "...

Цонев: Политическа стабилност -чрез ремонт на кабинета или предсрочни избори

Бяхме подготвени за думата на Лютви Местан. Думите му обаче бяха извадени от контекста на цялото му изказване. Вчера той каза същите неща и пред нас, в анализ на политическата ситуация в страната след евроизборите. Това заяви пред камерите на БНТ Йордан Цонев от ДПС по повод коментарите, че лидерът на ДПС е поискал оставка на правителството и предсрочни избори.

Кольо Анастасов по дънки в Сатирата

Доайенът на комиците Никола Анастасов като обикновен простосмъртен изгледа във вторник вечерта премиерния спектакъл на Петър Денчев „Бурунданга” в любимия си театър ­ Сатирата.

ЕК поиска замразяване на "Южен поток"

Проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство. Това се казва в Комюнике на Европейската комисия до ЕП и Съвета относно европейската стратегия за енергийна сигурност.

Обама: Трябва да сме лидери, но да проявяваме сдържаност

Американският президент Барак Обама обяви, че САЩ ще увеличат подкрепата за сирийската опозиция, която според него е най-добрата алтернатива на фона на терористите и на президента Башар Асад, и анонсира фонд за борба с тероризма на стойност 5 милиарда долара, който би подпомогнал Йордания, Ливан, Турция и Ирак. Обама заяви в програмна реч пред военната академия в Уест Пойнт, че САЩ трябва да бъдат лидери на световната сцена, но също така да бъдат сдържани, преди да се впуснат във военни операции в чужбина.   Той призовава Конгреса да подкрепи предложения от него фонд, като каза, че ресурсите за него ще се осигурят от края на мисията в Афганистан.   "Тези ресурси ще ни дадат необходимата гъвкавост, за да изпълняваме различни мисии, включително обучаване на силите за сигурност в Йемен, които преминаха в офанзива срещу Ал Каида, подкрепа за многонационалните сили за поддържане на мира в Сомалия, работата с европейските съюзници за създаване на сили за сигурност в Либия, полиция по оперативните граници и помощ за френските военни операции в Мали", каза Обама.   Без военни авантюри, ще се търсят съвместни действия   "Съединените щати излизат от дълъг период на война, но изолационизмът не е опция през 21 век. САЩ ще използват сила, когато е необходимо, но Америка е по-силна, когато не действа сама", заяви Обама.   В речта си той очерта външнополитическите си виждания за оставащите му две години начело на страната.   Той посочи, че САЩ трябва да показва пътя на международната сцена, но отбелязва, че "след Втората световна война някои от нашите най-скъпи грешки дойдоха не от нашето въздържане, а от нашето желание да се впуснем във военни авантюри, без да мислим за всички последствия". "Ако не го направим, никой няма да го направи. Армията е и винаги ще бъде гръбначният стълб на това ръководство. Но американската военна намеса не може да бъде единствената или дори първата съставна част на нашето лидерство при всички обстоятелства. Само защото имаме най-добрия чук, не бива всеки проблем да бъде възприеман като пирон", посочи американският президент. Тероризмът остава основна заплаха, но отговорът ще бъде променен "Макар Съединените щати да се съвзеха след двете войни, последвали нападенията от 11 септември 2001 г. (в Афганистан и Ирак), тероризмът остава най-пряката заплаха за американската сигурност. Тъй като тази заплаха се е видоизменила и сега, вместо централизираната Ал Каида, има редица нейни клонове, американският отговор също трябва да бъде променен", заяви Обама. Обявявайки решението си за постепенно изтегляне на американските войници в Афганистан до края на 2016 г. или няколко седмици преди края на втория си мандат, Обама заяви, че иска "да обърне страницата на повече от десетилетие, в което нашата външна политика беше посветена преди всичко на войните в Афганистан и Ирак". Той обаче предупреди, че този график ще зависи от подписването от бъдещия афганистански президент на двустранния договор за сигурност за условията на американското военно присъствие.

САЩ ще увеличат подкрепата за сирийската опозиция, готвят 5 млрд. долара за борба срещу тероризма

Американският президент Барак Обама обяви, че САЩ ще увеличат подкрепата за сирийската опозиция, която според него е най-добрата алтернатива на фона на терористите и на президента Башар Асад, и анонсира фонд за борба с тероризма на стойност 5 милиарда долара, който би подпомогнал Йордания, Ливан, Турция и Ирак. Обама заяви в програмна реч пред военната академия в Уест Пойнт, че САЩ трябва да бъдат лидери на световната сцена, но също така да бъдат сдържани, преди да се впуснат във военни операции в чужбина.   Той призовава Конгреса да подкрепи предложения от него фонд, като каза, че ресурсите за него ще се осигурят от края на мисията в Афганистан.   "Тези ресурси ще ни дадат необходимата гъвкавост, за да изпълняваме различни мисии, включително обучаване на силите за сигурност в Йемен, които преминаха в офанзива срещу Ал Каида, подкрепа за многонационалните сили за поддържане на мира в Сомалия, работата с европейските съюзници за създаване на сили за сигурност в Либия, полиция по оперативните граници и помощ за френските военни операции в Мали", каза Обама.   Без военни авантюри, ще се търсят съвместни действия   "Съединените щати излизат от дълъг период на война, но изолационизмът не е опция през 21 век. САЩ ще използват сила, когато е необходимо, но Америка е по-силна, когато не действа сама", заяви Обама.   В речта си той очерта външнополитическите си виждания за оставащите му две години начело на страната.   Той посочи, че САЩ трябва да показва пътя на международната сцена, но отбелязва, че "след Втората световна война някои от нашите най-скъпи грешки дойдоха не от нашето въздържане, а от нашето желание да се впуснем във военни авантюри, без да мислим за всички последствия". "Ако не го направим, никой няма да го направи. Армията е и винаги ще бъде гръбначният стълб на това ръководство. Но американската военна намеса не може да бъде единствената или дори първата съставна част на нашето лидерство при всички обстоятелства. Само защото имаме най-добрия чук, не бива всеки проблем да бъде възприеман като пирон", посочи американският президент. Тероризмът остава основна заплаха, но отговорът ще бъде променен "Макар Съединените щати да се съвзеха след двете войни, последвали нападенията от 11 септември 2001 г. (в Афганистан и Ирак), тероризмът остава най-пряката заплаха за американската сигурност. Тъй като тази заплаха се е видоизменила и сега, вместо централизираната Ал Каида, има редица нейни клонове, американският отговор също трябва да бъде променен", заяви Обама. Обявявайки решението си за постепенно изтегляне на американските войници в Афганистан до края на 2016 г. или няколко седмици преди края на втория си мандат, Обама заяви, че иска "да обърне страницата на повече от десетилетие, в което нашата външна политика беше посветена преди всичко на войните в Афганистан и Ирак". Той обаче предупреди, че този график ще зависи от подписването от бъдещия афганистански президент на двустранния договор за сигурност за условията на американското военно присъствие.

Нападнаха синдикален лидер в Мини „Бобов дол”

Обвинен е, че не взима отношение по проблемите в мината

Томислав Дончев и депутати от ГЕРБ дойдоха при протестиращите на площад "Независимост"

Депутати от ГЕРБ се появиха на площад „Независимост" в поредния ден на недоволство от кабинета „Независимост". Там е и водачът на листата на ГЕРБ за европейски парламент Томислав Дончев. Днес митингът е доста по-многолюден от обикновено.
Очаквайте подробности.































Депутати от ГЕРБ се появиха на площад „Независимост" в поредния ден на недоволство от кабинета „Независимост". Там е и водачът на листата на ГЕРБ за европейски парламент Томислав Дончев. Днес митингът е доста по-многолюден от обикновено. Очаквайте подробности.

Депутати от ГЕРБ се появиха при протестиращите на площад "Независимост"

Депутати от ГЕРБ се появиха на площад „Независимост Депутати от ГЕРБ се появиха на площад „Независимост" в поредния ден на недоволство от кабинета „Независимост". Там е и водачът на листата на ГЕРБ за европейски парламент Томислав Дончев. Днес митингът е доста по-многолюден от обикновено. Очаквайте подробности.

"Форбс": Ангела Меркел продължава да е най-влиятелната жена в света

Германският канцлер Ангела Меркел остава най-влиятелната жена в света, изпреварвайки председателката на американската централна банка (УФР) Джанет Йелън, според списание "Форбс". Меркел заема престижната челна позиция за четвърта поредна година и за девети път в период от 11 години. Както и миналата година съпругата на Бил Гейтс - бизнесдамата и филантроп Мелинда Гейтс - се нарежда трета, а президентката на Бразилия Дилма Русеф минава от втора на четвърта позиция.   Пета в класацията е директорката на Международния валутен фонд, французойката Кристин Лагард, която миналата година беше на седмо място. "Форбс" класира Хилари Клинтън на шеста позиция, на седма е новата директорка на "Дженерал мотърс" Мери Бара, а Мишел Обама е осма по влияние.   Списъкът съдържа девет жени, изпълняващи функцията на държавен глава, 28 шефове на предприятия и 13 милиардерки. В него фигурират 18 нови имена, сред които и Джанет Йелън. Най-младият член на класацията остава ексцентричната певица Лейди Гага (на 67-о място), а най-възрастна е 88-годишната британска кралица Елизабет Втора, която е 35-а. Стоте най-влиятелни жени в света работят в областта на технологиите, политиката, бизнеса, медиите, финансите, шоубизнеса, в благотворителни организации или са милиардерки. "Форбс" ги подрежда в класацията си в зависимост от авоарите, медийното им присъствие, въздействието и сферата им на влияние.

670 джипита работят без специалност

/КРОСС/ Повече от 600 джипита в страната, които обслужват около 1 милион здравноосигурени българи, години наред работят без дори да са зачислили специализация. Това съобщиха пред Дарик лекари и пациенти, броени дни преди да изтече 15-годишният срок, в който тези общопрактикуващи лекари или трябва да зачислят или да закрият своите практики.За да не останат обаче една седма от българите без личен лекар, управляващите увериха, че се готвят законови промени, които да позволят на лекарите без специалност да продължат да ни преглеждат, при условие, че до една година започнат специализация. Проблемът, за който от Българския лекарски съюз съобщиха пред нашата медия, се състои в това, че е нужен поне месец, за да могат тези промени да бъдат разгледани и да влязат в сила. Срокът, до който джипита без специалност могат да обслужват пациенти обаче изтича на 5-и юни.Ако се спазва законът, личните лекари без специалност трябва да спрат да обслужват пациенти от началото на следващия месец, твърди Иван Димитров от федерация Български пациентски форум: „Това означава, че касата приключва да им плаща. Около един милион са тези, които са без тези джипита български граждани"

И Цецка Цачева излезе на протеста срещу кабинета "Орешарски"

Над 300 души в момента са на протеста срещу кабинета "Орешарски" на площад "Независимост" в центъра на София. Сред множеството се виждат и знамена на ГЕРБ, а сред демонстрантите - и бившият председател на парламента Цецка Цачева. Нова протестна вълна с искане за оставка се надига срещу правителството на Пламен Орешарски след изборите за Европейски парламент. "Гражданите се произнесоха. И на избори. Олигархично-политическият монопол, който издевателства над България близо година беше осъден на политическа смърт. Ние настояваме за НЕЗАБАВНА ОСТАВКА И ИЗБОРИ. Елате да им го кажем в лицето, както го правим от 14-ти юни", пишат организаторите на протеста във Фейсбук. "Приятели, днес и утре ще са ключови дни. Започва ясно да се оформя сценарий на статуквото, който отново не съвпада с интересите на гражданското общество. БСП организира контра-митинг, Лютви Местан говори за оставка, бръснати глави начело с Росен Петров се навъртат из центъра, Дудука говори за управление с БСП... Да не им позволяваме да вземат инициативата. Да не позволяваме да отровят автентичната гражданска енергия. Да излезем днес и утре и да заявим ясно нашата позиция - ГРАЖДАНИ срещу МАФИЯТА!", коментира в социалната мрежа един от инициаторите на протеста, музикантът Виктор Стоянов. Синът на продуцента Магърдич Халваджиян - Бедрос Халваджиян също е сред организаторите на демонстрациите срещу правителството.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване