София ще се съобрази с всички искания на Брюксел по "Южен поток"

“Южен поток” да се прекрати до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, обяви ЕК в комюнике вчера по повод европейската стратегия за енергийна сигурност.
Предлага се след това да се направи нова оценка на проекта според приоритетите на енергийната сигурност на ЕС.
Българското министерство на икономиката е в постоянен диалог “Южен поток” да се прекрати до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, обяви ЕК в комюнике вчера по повод европейската стратегия за енергийна сигурност. Предлага се след това да се направи нова оценка на проекта според приоритетите на енергийната сигурност на ЕС. Българското министерство на икономиката е в постоянен диалог

Българин е бил нападнат в Сирия


Вчера екип от шестимата инспектори на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) е попаднал в престрелка в Сирия. Екипът е бил ръководен от българинът Милко Бернер, съобщи външното ни министерство. Инспекторите са се измъкнали невредими и вече са в безопасност. 

Българското правителство остро осъди нападението и заяви, че ще настоява пред Секретариата на ООН да предприеме всички възможни мерки за намаляване на рисковете при планиране на подобни операции.  

Защо неуспехът на Бъсеску е добра новина и кой е истинският победител на изборите?

в. Ромъния либера

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Добрата новина, която ни донесоха резултатите от тези избори за Европейски парламент, е, че средствата, които президентът Траян Бъсеску избра в предизборната кампания, се оказаха губещи. Лошата новина е, че единствената партия, която сега представлява сериозна заплаха за Социалдемократическата партия (СДП - управляващата формация - бел. ред.), е разтърсена от вътрешни конфликти.

Партия Народно движение може да смята, че е извадила късмет с резултата от 6,2 процента, получен на изборите в неделя. За щастие, битката за евроизборите приключи на 25 май, защото ако бе продължила още две седмици, войнствените генерали Траян Бъсеску и Елена Удря щяха да закопаят собствената си армия в същото мочурище от 1-2 процента, в което гният от 14 години политиците от Националноселската християнска и демократическа партия (първата политическа партия, регистрирана след падането на комунизма - бел. ред.).

Когато избраха да се борят с Виктор Понта и СДП с техните оръжия - ругатни, плюене в лицето, заплахи и тежки обвинения, президентът и неговият доверен човек пропуснаха нещо основно: Партия Народно движение не визира същия електорат като СДП. По този начин, вместо да бъдат мобилизирани от атаките на Траян Бъсеску срещу премиера, както и от агресивните призиви на президента и неговите хора да се гласува, потенциалните гласоподаватели на президентската партия почувстваха, че им се налива олово в краката. Президентът май не успя да подлъже онези, които не осъзнават колко опасни са Виктор Понта и СДП за бъдещето на Румъния.

Стратегията се оказа напълно погрешна. Всички хора, които биха могли да гласуват за президентската партия, знаеха защо не са добри Виктор Понта и бароните от СДП. Това, което не знаеха, бе какво реално решение вижда президентът срещу всичко онова, което представлява Понта и неговата партия. А Бъсеску им отговори кратко, без детайли: “Елена Удря”. “Само толкова?”, питаха хората. “Да, какво искате още? Ако аз казвам Елена Удря, тогава трябва да ме слушате”, им отговори президентът. “ОК!”, казаха и избирателите, докато си правеха резервации в планината за 25 май.

По същество, неуспехът от неделя на президентската партия е добра новина, макар че в листата й за Европейския парламент се намираха достатъчно хора, от които не бихме се срамували в Брюксел. Жалко за тях.

Този урок може обаче да е от полза на всички онези, които биха се изкушили да се хвърлят в кални борби с хората на СДП. Неприятно ми е, но в този спорт социалдемократите, подпомогнати от двете партньорски телевизии (телевизионните канали на почетния лидер на Консервативната партия Дан Войкулеску - бел. ред.), са непобедими.

Да говорим сега за победителите-изненада на тези избори - либералите. При условие че коалицията около СДП получи само 37,6 процента от гласовете, 15-те процента на Национално-либералната партия (НЛП) имат много по-голяма стойност, отколкото ако партията на Понта бе изкарала 43-44 на сто (колкото й отреждаха сондажите), а Крин Антонеску бе постигнал целта от 20 процента.

СДП не може да има твърде големи претенции за президентските избори, докато НЛП е потвърдена като основната опозиционна партия. Дори с оттеглилия се Йоханис (Клаус Йоханис - заместник-председател на НЛП и кмет на град Сибиу - бел. ред.) и подалия оставка Антонеску, като временен председател, либералите в момента са приковали цялото внимание към себе си, защото от тях ще тръгне всеки план за обединение на десницата и издигането на общ кандидат на президентските избори (през ноември - бел. ред.).

Оттук и яростната атака срещу тази партия на СДП, която ще направи всичко по силите си, за да я унищожи под претекст, вече инфантилен, за възстановяване на Социал-либералния съюз (либералите го напуснаха през февруари т.г. - бел. ред.). Остава да се види дали НЛП ще издържи ...

Възродителният процес: Тодор Живков призовава Турция да отвори границите си

"Голямата екскурзия" - така е известен процесът на масово изселване от лятото на 1989 г. на български граждани от турското малцинство в страната. Засегнатите са около 360 000 души, които са...

Млада американка се самоуби в Бургас

Бургас /КРОСС/ 30-годишна американка скочи от 6 етаж на една от най-луксозните сгради в Бургас и издъхна."Със сигурност се касае за самоубийство", твърдят очевидци пред местния сайт „Флагман".Американката живеела в сградата. Все още не е ясна причината, поради която е решила да сложи край на живота си.

Хвърлят отрязана петльова глава пред дома на митничар, застрелват го в гърба след 10 дни

Полицията в Пловдив търси двама поръчители на разстрела на 34-годишния митничар Георги Дребчев, който бе убит показно през юни 1999 г.
 Разследването за смъртта му бе съживено тези дни, след като анонимен свидетел посочи физическите извършители на убийството. Пловдивчаните Божидар Атанасов ( 49 г.)  и Иван Шиеков (67 г.) бяха задържани под стража. Полицията в Пловдив търси двама поръчители на разстрела на 34-годишния митничар Георги Дребчев, който бе убит показно през юни 1999 г. Разследването за смъртта му бе съживено тези дни, след като анонимен свидетел посочи физическите извършители на убийството. Пловдивчаните Божидар Атанасов ( 49 г.) и Иван Шиеков (67 г.) бяха задържани под стража.

Общински рецитал-конкурс по творби на П.К.Яворов

Читалище “Просвета 1888” гр. Поморие организира Общински рецитал-конкурс по творби на П.К.Яворов. Конкурсът ще се проведе на 7 юни 2014 г. /събота/ от 10 ч. в залата на Читалище “Просвета 1888”.

Кандидатите могат да се представят с индивидуални изпълнения и групови рецитали. Отличените ще вземат участие в Националните поетични празници “Яворови  дни – 2014”.

тел.0596/2 23 16

Хъркането може да убие

В САЩ годишно 450 000 души умират в съня си от недостиг на кислород
То не само разваля семейства. Хъркането излага здравето и дори живота на риск. Може да предизвика сърдечни проблеми, склероза на сънните артерии, дори инсулт.
Причината е, че на хъркащия не му стига кислородът. Това води до хипоксия, обясни Лиони Хаджи, доктор по уши-нос-гърло. В САЩ годишно 450 000 души умират в съня си от недостиг на кислород То не само разваля семейства. Хъркането излага здравето и дори живота на риск. Може да предизвика сърдечни проблеми, склероза на сънните артерии, дори инсулт. Причината е, че на хъркащия не му стига кислородът. Това води до хипоксия, обясни Лиони Хаджи, доктор по уши-нос-гърло.

Музиканти искат нова концертна зала

София /КРОСС/ За нова концертна зала с по-голям капацитет и самостоятелен мениджмънт настояват музикантите у нас. По думите им единствена зала с подходяща акустика за симфонична музика е столичната зала България, местата в нея обаче, както и свободните часове за репетиция за всички действащи оркестри у нас са крайно недостатъчни. Днес дискусията, което се проведе в рамките на "Европейския музикален фестивал" обедини музиканти, архитекти и представители на общината.Зала "България" е построена преди повече от 77 години и крайно недостатъчна за нуждите на всички оркестри в страната и многократно нарасналото население на столицата."Капацитетът е доста малък, освен това няма никакви условия вече за артистите. Отзад са администрацията, дори няма гримьорни достатъчно. Така, че е прекрасна зала, акустически за щастие, единствената в нашата държава. Но, на нас ни трябва, поне в София още една зала", коментира Емил Табаков, гл.диригент на Симфоничния оркестър към БНР: "Причината да инициираме тази кръгла маса е, че всички оркестри в София, с изключение на Софийската филхармония нямат зала практически. а пък тази зала се натоварва прекалено много и от факта, че самата филхармония си е резидент - оркестър в тази зала", каза Васил Димитров, председател на "Европейския музикален фестивал". Засега идеята за изграждане на нова концертна зала остава на думи. От Столичната община обаче застават плътно зад нея

Съдът в Страсбург разреши записите със скрита камера

/КРОСС/ Записите на човек на обществено място без негово знание могат да се използват като доказателства по съдебни дела, постанови Европейският съд по човешките права (ЕСПЧ) в Страсбург. Според ЕСПЧ използването на подобни кадри не е незаконно и не нарушава правото на личен живот на заснетите лица. Обосновката на съда е, че предназначението на записите е да служат като доказателства, а не да бъдат разпространявани публично. Решението бе взето по делото на Хосе Луис де Ла Флор Кабрера - испански гражданин, който живее в Севиля. През 1997 г. лек автомобил блъска Кабрера, докато той кара колело. Испанецът повдига обвинение срещу шофьора на колата и застрахователната си компания, твърдейки, че страда от посттравматична невроза и е неспособен да управлява каквото и да е моторно превозно средство след инцидента. Застрахователната компания обаче наема частна детективска агенция, която заснема Кабрера, докато той кара мотоциклет. Съдът в Севиля приема доказателството за лъжливия иск на испанеца и отхвърля претенциите му. Кабрера обжалва решението с мотива, че заснемането му без негово съгласие е нарушение на правото му на личен живот и неприкосновеност по чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. ЕСПЧ постановява обаче, че в случая правото на личен живот на испанеца не е нарушено, тъй като извършеното му заснемане не е систематично, а е извършено с цел да служи като доказателство пред съда за лъжливите му твърдения, пише в.Сега.  

Върнете ни баскетбола

Българският баскетбол се опростачва.
Интересното първенство и добрите мачове остават в дълбока сянка. Играта на интелигентните хора е стъпкана от скандали, обвинения, псувни, разправии, изпълзяващи отвсякъде след почти всеки мач. Начетохме се и на декларации - от всички срещу всички.
 “Черно море” писа срещу съдии, федерация, “Левски”, “Балкан” Българският баскетбол се опростачва. Интересното първенство и добрите мачове остават в дълбока сянка. Играта на интелигентните хора е стъпкана от скандали, обвинения, псувни, разправии, изпълзяващи отвсякъде след почти всеки мач. Начетохме се и на декларации - от всички срещу всички. “Черно море” писа срещу съдии, федерация, “Левски”, “Балкан”

Пернишки Голф умира за разврат и к*рвалък

Пернишкият хумористичен гений продължава да изненадва с таланта си. Пернишки "Фолксваген Голф", 2-ка се движи с предизвикателен надпис на задната броня, улови обективът на ZaPernik.com.

На превозното средство е изписано "умирам за разврат", и с по - големи букви до него е продължено "и к*рвалък". Не е ясно дали водачът на "Голф"-а или самото возило умира за тези две неща. Важното в случая е, че надписът привлича...

Продължава

Депутатите оставиха за утре гласуването на вота

Гласуването на поискания от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета „Орешарски” ще бъде утре сутринта вместо както обикновено – 24 часа след приключване на дебатите. Решението за това обяви вчера от трибуната парламентарният шеф Михаил Миков след близо 5-часовите разисквания за сектор „Енергетика”.

Безплатни профилактични прегледи за разширени вени в Бургас през юни

За трета поредна година съдовите хирурзи от МБАЛ Бургас се присъединяват към Националната кампания за борба с разширените вени, която се осъществява със съдействието на Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия и Националното дружество по флебология.

По последни данни над 1 500 000 българи страдат от разширени вени, но за помощ от специалист се обръщат една минимална част от тях. Най-често засегнати са работещите на пълен работен ден с обездвижване на работното място, фамилна обремененост и наднормено тегло, като симптоми се наблюдават все по-често и при по-млади пациенти. Разширените вени са прогресиращо заболяване, започващо с болка, оток, чувство на тежест в краката, което ако не се лекува не само нарушава естетичния им вид, но води до образуването на незарастващи, болезнени и трудни за лечение язви, влошаващи качеството на живот на пациента. Специалистите съветват да не пренебрегваме профилактиката и консултациите с лекар.

“Всеки, който иска да премине на безплатен профилактичен преглед в Бургас, може да го направи след предварително записване на www.venite.bg”, обясняват организаторите.

 

График на провеждане на безплатните консултативни прегледи за разширени вени:

 

Д-р Борислав Тръпчев, съдов хирург -всеки вторник (3,10,17,24 юни) от 14 00 в МЦ “Николай Чудотворец“, хирургичен к-т N 8.

 

Д-р Валентин Василев, съдов хирург, началник Отделение по съдова хирургия МБАЛ Бургас-всеки вторник (3,10,17,24 юни) от 15 30 в ДКЦ 1, к-т 312, бул.Стефан Стамболов 76

 

Д-р Огнян Матков, съдов хирург-всеки четвъртък (5,12,19,26 юни) от 15 30 в ДКЦ 1,к-т 312,бул. Стефан Стамболов 76

Детски театър в ОУ „Отец Паисий“ гр. Бяла отпразнува своята 10-та годишнина

С юбилеен спектакъл детска театрална група „Слънчице“ при ОУ „Отец Паисий“ гр. Бяла отпразнува своя десети рожден ден, научи Moreto.net. Пиесата, с която талантливите актьори отново изненадаха своята публика бе „Сънят на Йони“. Децата пренесоха зрителите в съня на малката Йони, която на сън се озова в невероятната, но непозната страна на приказките.

Отворени сме за диалог с всички

„Има нужда от разговори за намиране на изход, за намиране на пътя за политическия процес в страната. Готови сме да участваме в разговори с всички за намиране на изход от тази ситуация.” Така коментира вчера в НС лидерът на ДПС Лютви Местан ситуацията след провелия се в неделя евровот.

ЕК предлага цялостна стратегия за енергийна сигурност

Европейската комисия реагира на настоящата геополитическа обстановка и зависимостта на ЕС от вноса като предлага нова европейска стратегия за енергийна сигурност. Сред най-важните акценти на стратегията са диверсификацията на външните енергийни доставки, подобряването на енергийната инфраструктура, завършването на вътрешния енергиен пазар на ЕС и спестяването на енергия. Също така в стратегията се подчертават необходимостта от координация на националните решения в областта на енергийната политика и значението на единната позиция при преговорите с външни партньори. Стратегията се опира на напредъка, осъществен след газовата криза от 2009 г. На Европейския съвет от 26 — 27 юни държавните или правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят предложенията на Комисията, включително действията за осигуряване на непрекъснатост на доставките през тази зима.

Най-важните новини от деня, сряда, 28 май

Microsoft обяви война на Samsung с рекламна кампания (СНИМКИ) С премиерата на флагмана си Galaxy S5, Samsung стартира и своята рекламна...

Бензиностанциите не искат ваучери от фермерите

Бензиностанции не приемат ваучерите на фермери и механизмът за преотстъпен акциз е неефективен. Доставчиците на горива отказват да приемат боновете за гориво в разгара на компанията, твърдят зърнопроизводители.

30-годишна американка се самоуби в Бургас

30-годишна американка скочи от 6 етаж на една от най-луксозните сгради в Бургас и издъхна.
"Със сигурност се касае за самоубийство", твърдят очевидци пред „Флагман”.
Американката живеела в сградата. Все още не е ясна причината, поради която е решила да сложи край на живота




























30-годишна американка скочи от 6 етаж на една от най-луксозните сгради в Бургас и издъхна. "Със сигурност се касае за самоубийство", твърдят очевидци пред „Флагман”. Американката живеела в сградата. Все още не е ясна причината, поради която е решила да сложи край на живота

Официално от ЦИК: ГЕРБ - 6 мандата, БСП - 4, ДПС - 4, ББЦ - 2, РБ - 1


Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателните резултати от гласуването и разпределението на мандатите от проведените на 25 май избори за членове на Европейския парламент:

ГЕРБ - 30.4%, 680 838 гласа - 6 представители в ЕП.

Коалиция за България - 18.93%, 424 037 гласа - 4 мандата.

ДПС - 17.27% 386 725 гласа - 4 мандата.

ББЦ - 10.66%, 238 629 - 2 мандата.

РБ - 144 532 гласа, 6.45% от всички гласове, един мандат в ЕП.
...

Борим в комбина с Италия незаконната емиграция

България и Италия обединяват сили в борбата с незаконната емиграция, след като и двете европейски страни изпитаха трудности при овладяването на бежанската вълна от Сирия.

50 бона са щетите на стадион "Лазур"

Щетите, нанесени на стадион „Лазур” от феновете на Ботев - Пловдив по време на финала за купата срещу Лудогорец, са оценени на около 55 000 лева.

БСП е най-демократичната и нормална партия

 Цигани не са гласували за „България без цензура”. Като гледам цялата ситуация в парламента, единствената нормална партия, която се държи нормално, като изключим нейното ръководство, е БСП. Това заяви лидерът на „България без цензура” Николай Бареков пред журналисти в парламента. „БСП е най-демократичната и нормална партия”, допълни той.
„Като гледам цялата ситуация в парламента, единствената нормална партия, която се държи нормално в цялата ситуация, като изключим ръководството и е БСП”, обясни Бареков. Той заяви, че Станишев трябва да напусне БСП, както и старите муцуни на партията, за да поемат партията младите хора на БСП. Те все ще има 40, 50 депутата в НС и, ако е такова положението ще предложа БСП да идва при нас и с нея да правя правителство и да управлявам, на мен ще ми трябват депутати”, коментира Бареков.
„Това според мен е най-добрата опция”, заяви Бареков.
Попитан дали е чул изказването на Десислав Чуколов, Бареков обясни, че са му били разказали. „Позорно поведение, това нещо не отговаря на институцията Народно събрание. Срам, позор, обидно, възмутително. Политическият елит в България се докара дотам как народа ще гласува на предстоящите избори”, посочи Бареков.
Бареков обясни, че има двама депутатите в парламента, единия е Румен Йончев, другия Светлин Танчев. „Другите да си гласуват както искат. Тези хора са част от ББЦ и част от успеха, който постигнахме. Тези хора ще гласуват против правителството”, каза Бареков.
Той отново повтори, че цигани не са гласували за него.

САЩ ще увеличи военната си помощ за сирийската опозиция

/КРОСС/ САЩ признаваха, че въоръжават сирийската опозиция и възнамеряват да увеличат размера, предвиден за военна помощ, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние ясно заявяваме, че оказваме военна помощ на сирийската опозиция", каза пред репортери, длъжностното лице от администрацията на президента Барак Обама. "Ние въоръжаваме сирийската опозиция, но няма да конкретизираме самата подкрепа. Ще продължим обаче да увеличаваме измеренията на военната помощ за сирийската опозиция, като същевременно Конгресът ще обсъди и ролята, която американската армия би могла да има в този конфликт", каза още той. По рано днес, говорейки в Уест Пойнт, Обама обеща, че САЩ ще помогне на сирийската опозиция, която се бори срещу правителствените сили на президента Башар ал-Асад. "Реших, че ние не трябва да изпращаме американски войски в разгара на гражданска война в страната, но това не означава, че ние не трябва да помогнем на сирийския народ да се противопостави на диктатора, който бомбардира и убива от глад народа си", каза държавният глава.  

Диего Коща напусна лагера на Испания

Нападателят на Атлетико (Мадрид) и Испания - Диего Коща, напусна лагера на националния отбор и се отправи на курс по физиотерапия. Според "As" той ще се подложи на терапията в центъра на Лас...

Мертезакер: В Арсенал са готови да залагат за Германия

Защитникът на Арсенал и Германия Пер Мертезакер смята, че отборът му има всички шансове да спечели световното първенство в Бразилия. В подкрепа на оптимистичните си очаквания той посочва, че много от ...

Папата подари на Пламен Орешарски мастилница

“Благодарих на папата за продължаващата от години традиция наша делегация да посещава папата за 24 май, както и за признателността към Светия престол за утвърждаването на българската азбука, превърнала се във вековете в славянска”, разказа премиерът Пламен Орешарски след среща с папа Франциск. Орешарски благодарил и за предоставения за литургийно “Благодарих на папата за продължаващата от години традиция наша делегация да посещава папата за 24 май, както и за признателността към Светия престол за утвърждаването на българската азбука, превърнала се във вековете в славянска”, разказа премиерът Пламен Орешарски след среща с папа Франциск. Орешарски благодарил и за предоставения за литургийно

Търновци искат "Хемус" по-близо до града си

Велико Търново ще се опита да “натисне” държавата, за да бъде променено трасето на автомагистрала “Хемус” и докарано по-близо до града. Според последния вариант то минава на 30 километра северно от Търново. Кметът Даниел Панов (ГЕРБ) заяви пред общинския съвет, че вече е внесъл възражение до Министерството на регионалното развитие (МРР). Велико Търново ще се опита да “натисне” държавата, за да бъде променено трасето на автомагистрала “Хемус” и докарано по-близо до града. Според последния вариант то минава на 30 километра северно от Търново. Кметът Даниел Панов (ГЕРБ) заяви пред общинския съвет, че вече е внесъл възражение до Министерството на регионалното развитие (МРР).

Орешарски няма да издържи до края на мандата

 Лидерът на ДПС Лютви Местан призна, че кабинетът „Орешарски" няма да оцелее до края на мандатата. „Такива са политическите реалности", обобщи той. Местан заяви, че много сериозно трябва да се обсъди темата с предсрочни парламентарни избори.

Възможни варианти според него са ремонт на кабинета, приемане на актуализирани или задължителни четири-пет приоритета, които този кабинет и този парламент да направят преди предсрочен вот, незабавен предсрочен вот още есента, най-късно до края на годината. Това са все опции, които са отворени за ДПС, отбеляза Местан и допълни, че са готови на разговори за постигане на съгласие за най-правилното решение за страната.

"Базирайки се на подкрепата на своите избиратели и въпреки тази подкрепа, като отчитаме по-общите измерения на вота, ДПС е отворено за разговори за намиране на полезен за България изход от ситуацията и преход към стабилизиране", обяви Местан.

"Има нужда от разговори за намиране на изход и път към стабилизиране на политическия процес в страната", призна Местан. "В това число

трябва да се обсъди и идеята за избори,

но много трезво, без емоция и не като резултат от ултиматума, който би бил поставен от партии, които в сравнителен план се явяват успели, но при по прецизен анализ, те също губят над 400 хил. гласа", допълните лидерът на ДПС.

На въпрос дали е възможен вариант, при който правителството на Пламен Орешарски да изкара целия си мандат, Местан отвърна, че с оглед на политическите реалности това е малко вероятно."Въпросът с легитимността на кабинета "Орешарски" е съществен, но трябва да се постави въпроса и за реалната алтернатива", обясни той.

"Не е коректно да се преувеличава ролята на ДПС в ситуацията", подчерта Местан и добави, че партията му е ограничена от силната подкрепа на своите избиратели, за да се съгласи с улматимативи искания за незабавно разпускане на парламента. "Не можем да не се съгласим с волята на нашите избиратели, но въпреки тяхната подкрепа сме готови да участваме в разговори с всички за намиране на изход от тази ситуация", подчерта Лютви Местан.

Местан призна, че до този момент не е имал среща с председателя на БСП Сергей Станишев. Такава среща, обаче е

имало с президента Росен Плевнелиев.

На нея Местан е споделил своята оценка на резултатите от изборите. "Такива срещи вероятно ще бъдат проведени с всички участници в изборите и това е съвършено нормално", посочи лидерът на ДПС. "Необходим е разговор за елегантен и съответен на националния интерес изход от ситуацията, създадена след вота и това означава, че за ДПС не е изключена нито една опция", повтори той. "На този етап това е максимумът, който мога да споделя", подчерта Местан. Той

отхвърли възможността ДПС да бъде първопричината още днес правителството да падне.

"Не изпаднах в самодоволство и еуфория от този вот, защото знам в какъв общ политически контекст се разполага силната подкрепа за ДПС и препоръчвам на другите политически сили да влагат една идея по-малко емоция и еуфория, защото има победители, но и победители трябва да отчетат своята загуба", призова Местан.

 

Млада американка се самоуби в Бургас

30-годишна американка скочи от 6 етаж на една от най-луксозните сгради в Бургас и издъхна.
30-годишна американка скочи от 6 етаж на една от най-луксозните сгради в Бургас и издъхна. "Със сигурност се касае за самоубийство", твърдят очевидци пред „Флагман”. Американката живеела в сградата. Все още не е ясна причината, поради която е решила да сложи край на живота

Skype с функция преводач до края на годината

До края на годината комуникацията в Skype може да става чрез преводач, който ще превежда думите на чуждестранния ви събеседник в реално време. Новината беше съобщена на официалния блог на Microsoft, която е собственик на сървъра. Новата функция, наречена "Скайп преводач", ще бъде достъпна за потребителите на версията Windows 8.

3,7 милиона лева за борба с домашното насилие

/КРОСС/ Националната програма за превенция на домашното насилие предвижда отпускане на 3 695 436 лв. за година. Това се вижда от стратегията, която беше обявена за обществено обсъждане. До края на тази година ще може да се кандидатства по различни програми, за да се спечелят проектите и да бъдат отпуснати средства по Норвежкия финансов механизъм (НФИ). Най-много пари - 937 130 евро, се предвижда да бъдат дадени за откриването на нови и поддържането на вече съществуващите центрове за защита от домашно насилие. 240 000 евро ще бъдат усвоени за подпомагане на ромите и други уязвими групи, при които често се наблюдава тормоз вкъщи. 200 000 евро ще могат да бъдат спечелени от неправителствени организации, които представят проекти за събиране на данни за насилие по полов признак. За информационна кампания ще бъдат дадени 170 588 евро. Според правозащитните организации всяка четвърта жена у нас е подложена на домашно насилие, пише Труд.  

Сменят шефа на митниците?

София /КРОСС/ Шефът на Агенция "Митници" Павел Тонев ще бъде сменен, твърдят за "24 часа" запознати с плановете на премиера. Официално от финансовото министерство и от централата на митниците не потвърждават информацията.Източниците ни обаче твърдят, че рокадата е планирана преди изборите и щяла да се състои независимо от това ще има ли и колко голям ще е ремонтът на кабинета.Първата причина за уволнението на Тонев са слабите приходи. Миналата година митниците не изпълниха плана си, а за тази още отсега се очертава изоставане от 400 млн. лв.Втората, по-сериозна причина, са последните скандали с митнически служители на високи постове. Преди дни ДАНС по сигнал на американската ДЕА задържа шефа на свиленградската митница Георги Костадинов, след като намери дрога в служебния му автомобил.Две са имената, които щели да се обсъждат за наследник на Тонев. Едното е на шефа на столичната митница Стефан Златков, а второто - на Кирил Йорданов, който оглавява митницата в Свищов.Тонев бе назначен през ноември миналата година на мястото на Кирил Желев, който стана зам. финансов министър.

Двама българи изчезнаха край Днепропетровск

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е загубила контакт с група свои наблюдатели в Източна Украйна, сред които и двама българи. 11-членният екип, който пътувал към град Днепропетровск, е спрян днес на контролно-пропускателен пункт на проруски сепаратисти край село Маринка - Донецка област. Контактът бил възстановен в 19 ч., когато групата се върнала в Донецк, където е базирана. Екипът се състои от двама българи, австриец, холандец, финландец, италианец, норвежец, поляк, руснак, словак и американец, съобщава ОССЕ в специално комюнике. Все още организацията не уточнява дали наблюдателите са освободени. В понеделник вечерта ОССЕ загуби контакт с 4-членна своя наблюдателна група в Източна Украйна, която също била спряна на сепаратистки контролно-пропускателен пункт. Изчезналият екип се състои от датчанин, естонец, турчин и швейцарец. В световния информационен поток се появи и още едно съобщение за инцидент с български гражданин. Българското външно министерство "категорично осъжда извършеното вчера в Сирия нападение над екип на мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие и ООН. Инцидентът с екипа, ръководен от българина Милко Бернер, е завършил без жертви". МВнР ще настоява пред Секретариата на ООН да предприеме всички възможни мерки за намаляване на рисковете при планиране на подобни операции. МВнР приветства усилията на екипа и проявената от тях смелост и изразява увереност, че ще продължат работата си без животът им да бъде излаган на опасност в бъдеще.

ДЕТСКИ ПРАЗНИК С КАПЧО И КАПЧИЦА НА 1 ЮНИ

 На 1 юни “Софийска вода” и “Веолия вода” ще зарадват всички малки жители на столицата със специален празник по случай Международния ден на детето. Събитието ще се проведе на хижа Алеко на Витоша и ще премине под надслова “Аз обичам водата и знам как да я пестя”, а негови специални домакини ще бъдат детските талисмани Капчо и Капчица. Началото е точно в 10:00 часа сутринта, а празникът ще продължи до 14:00.

Организаторите са подготвили множество игри и викторини за всички малки и големи деца и обещават никой да не си тръгне без награда.

Забавлявайки се, малчуганите ще научат полезна информация за водата – откъде идва, защо е толкова важна, как да я ценят и пестят.

Всички присъстващи ще получат специални материали с полезни съвети за пестенето на водата, подходящи дори и за най-малките. Ще има оформен и специален детски кът, където всяко хлапе ще може да развихри творческата си фантазия.

Самите Капчо и Капчица също ще участват в игрите и ще забавляват децата през цялото време. Всички, които пожелаят, ще могат да се снимат с тях, а след това снимките ще бъдат качени в официалната страница на “Софийска вода” във Фейсбук на адрес: www.facebook.com/sofiyskavoda.

И това са само част от подготвените изненади, обещават от “Софийска вода” и “Веолия вода”.

Детският празник е тази неделя (1 юни) на хижа Алеко и започва точно в 10:00 часа сутринта – награди ще има за всички. 

ОССЕ е готова да разследва трагедията в Одеса

/КРОСС/ Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е готова да изпрати независими експерти в помощ на разследването на трагедията в Одеса, ако получи съответната молба от Украйна, съобщиха от пресслужбата на ОССЕ. На 2 май десетки активисти загинаха по време на пожар в сградата на Дома на профсъюзите в Одеса, подпалена от екстремисти на радикалния „Десен сектор" и техни привърженици по време на сблъсъци. Съгласно официални данни, жертвите са 48 души, пострадалите са над 200, пише Гласът на Русия.  

Откриха най-старата галактика

/КРОСС/ Австралийски астрономи засякоха недалеч нова радиогалактика, която се намира на около 250 милиона светлинни години от Земята. NGC1434 е доста голяма. В нея все още текат процеси на звездообразуване. Външният й вид предполага, че не е била изложена на сблъсъци и сливания с други галактики. Тя е разположена близо до Млечния път и има формата на спирала. Експертите смятат, че NGC1434 е най-старата галактика, известна на човечеството. Тя може да се е появила милиард години след Големия взрив. В центъра на новооткритата галактика има черна дупка, която не е активна заради големите размери на обекта. Учените смятат да продължат изследването на находката, за да обяснят всички нейни особености и свойства.

3,7 милиона лева за борба с домашното насилие

Националната програма за превенция на домашното насилие предвижда отпускане на 3 695 436 лв. за година. Това се вижда от стратегията, която беше обявена за обществено обсъждане. До края на тази година ще може да се кандидатства по различни програми, за да се спечелят проектите и да бъдат отпуснати средства по Норвежкия финансов механизъм (НФИ)

Националната програма за превенция на домашното насилие предвижда отпускане на 3 695 436 лв. за година. Това се вижда от стратегията, която беше обявена за обществено обсъждане. До края на тази година ще може да се кандидатства по различни програми, за да се спечелят проектите и да бъдат отпуснати средства по Норвежкия финансов механизъм (НФИ)

Какво ще правят партиите за околната среда в месеците след изборите за Европейски парламент

  В месеца преди изборите за Европейски парламент представители на ГЕРБ, Реформаторския блок и ПП „Зелените” се включиха в серия от дебати по ключови екологични теми от инициативата „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“. Управляващите партии БСП, ДПС и Атака отказаха участие във всичките пет дебата.

 

Андрей Ковачев, Лиляна Павлова, Десислава Танева и Георги Костов – от ПП „ГЕРБ“, Меглена Кунева, Светослав Малинов, Прошко Прошков и Марта Георгиева – от Реформаторския блок, както и Борислав Сандов, Албена Симеонова, Андрей Ралев и Андрей Ковачев от ПП „Зелените” се включиха в петте дебата от проекта на Сдружение за изследователски практики. Участващите политически партии, представители на неправителствения сектор и граждани демонстрираха добра воля и съгласие по множество от бъдещите насоки на развитие на българските зелени политики.

 

В същината на инициативата бяха петте дискусии по темите за енергетиката, селското стопанство и устойчивото развитие на България. Най-силен интерес предизвикаха дебатите по темите енергетика и устройство на територията, в които се обсъдиха актуални проблеми с очаквани последици по промяна на законодателство. Най-спешните мерки, за които имаше заявена воля са: адаптационни конкретни мерки по промените в климата за реакция при природни бедствия, обявяване на заповедите за зоните по „Натура 2000“, изготвяне на механизъм за връщане на нерегламентираната държавна помощ, предоставена чрез заменките, разпределение на земеделските субсидии към малките и младите производители и биопрозводството, намаляване на газовата зависимост, , преориентирането към ВЕИ в енергетиката, премахване на Министерството на инвестиционното проектиране, задължително изработване на всички общи устройствени планове (ОУП) и достъпно публикуване на подробните планове (ПУП), прозрачност на управлението във всички сфери и спазването на законите в държавата по принцип.

 

Повечето партии – освен ресорната ПП „Зелените“ - не заявиха конкретни намерения по всички теми, но демонстрираха добра воля за бъдеща работа по обсъжданите проблеми. ПП „ГЕРБ“ бяха убедителни по темата за устройство на територията и остойностяване на екосистемните услуги, включително ресурсите от горите. Реформаторите заявиха воля да продължат досегашната си работа в ЕП в сферата на биоразнообразието, както и общата си ориентация за по-силен акцент върху природата в бъдеще. 

„Смятам, че първите дебати от проекта изпълниха целта си, въпреки че управляващите партии нямат интерес за диалог с гражданите, заяви Вера Стаевска, Председател на УС на СИП. "Има нужда от смислени дискусии по екологичните политики в България. Надяваме се с постоянство и активен мониторинг на изпълнението на предизборните обещания да докажем, че има смисъл от усилията ни да изграждаме мост между политическото и гражданското отношение към околната среда. Окуражаващо е сериозното отношение на три партии - ГЕРБ, Реформаторите и Зелените - към дебатите досега, и се надяваме инициативата ни да се разрасне и да постигнем диалог и с други партии, търсещи легитимност чрез обратна връзка от избирателите."

 

Проектът „Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“ продължава с мониторинг на изпълнението на заявените в предизборните програми ангажименти на партиите по тези пет зелени сфери на политика. През пролетта на 2015 г. ще се проведе и заключителна серия от дискусии по същите пет теми. Граждани и политици отново ще се съберат, за да анализират доколко политическите партии са осъществили на практика своите предизборни позиции. С помощта на експертите ще се обобщи какво още трябва да се направи, за да бъдат постигнати видими резултати за  дългосрочно опазване на околната среда.

 

Всеки гражданин ще може да намери пълна информация за проекта и записи на всички дебати на онлайн платформата на проекта zelenizakoni.com

Двама са заловени да шофират след употреба на алкохол във Варненско

В ранните часове на 27 май, в гр. Варна, на ул. "Народни будители" в ж.к. "Аспарухово", при извършване на полицейска проверка на лек автомобил "Ауди" с водач Е.Е. на 26 г. от с. Езерово, е установено, че същият управлява автомобила след употреба на алкохол.

Шефът на Бърза помощ аут заради смъртта на ели

Шефът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение. Това съобщи вчера зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Шарапова отново би Пиронкова

Приятелката на първата ни ракета Григор Димитров - Мария Шарапова би за пети пореден път най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова в мачовете помежду им.

В среща от втория кръг на турнира от Големия шлем - "Ролан Гарос" рускинята победи със 7:5, 6:2.




































Приятелката на първата ни ракета Григор Димитров - Мария Шарапова би за пети пореден път най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова в мачовете помежду им. В среща от втория кръг на турнира от Големия шлем - "Ролан Гарос" рускинята победи със 7:5, 6:2.

Проект 0 - изграждането на една от най-мащабните инсталации в публично пространство в България

 Пресконференция по повод финалния етап на Проект 0 - изграждането на една от най-мащабните инсталации в публично пространство в България, създадено със споделено финансиране от художника Кирил Кузманов и куратора Владия Михайлова в партньорство с Фондация "Отворени изкуства", Пловдив. На събитието ще научите повече за концепцията, историята и предстоящото откриване на десетметровата огледална стена в квартал Капана в Пловдив, документалната изложба за проекта и предстоящата международна конференция за изкуството в публична среда. 

В пресконференцията ще участват:

Владия Михайлова, куратор на Проект 0;

Веселина Сариева, Фондация Отворени изкуства, партньор на Проект 0;
Георги Кътов и Вяра Желязкова, I/O Аrchitects, архитекти, заявители и собственици на фрагменти от инсталацията; 

Милена Фетваджиева, URBANVIVA, архитект и урбанист, участник в международната конференция. 

Приложено ще намерите покана за медийното събитие в петък, 30 май от 10 часа в Suspacious на ул. "6-ти септември" 13.

Кмет дава работа с томбола

/КРОСС/ Кметът на врачанското село Девене Николай Мицов дава работа с томбола, научи "Стандарт". Той събира безработните, обяснява какви работни места са отпуснати на селото по програми за временна заетост и раздава на всички листчета с късмети. На печелившите пише "Да", а на останалите - "Чакаш". "Гледаме да осигурим работа поне на един член от семействата без препитание, както и на хората, които досега не са били включени в програми за заетост", обясни Мицов. Така той посича всякакви приказки, че дава работа само на роднини и приятели.В Девене живеят 850 души, от които 118 са безработни. "През миналата година имахме повече места по субсидираните програми за заетост, но тази година положението е много тежко", обясни управникът. За последно той е наемал безработни за зимните аварийни групи, които освободил през март. Преди няколко дни обаче от общината във Враца му отпуснали 4 работни места по програмата "От социални помощи към заетост". Късметлиите избрал с томбола. Те ще работят по 4 часа на ден за поддържане на чистотата в селото в продължение на 3 месеца и заплата 140 лв. Заради липсата на пари в малките общини държавата отпусна преди месец 7,5 млн. лв. за наемане на 10 000 безработни през летните месеци. Те ще помагат за почистване на речните корита, гробищните паркове, градинките и улиците.

Готвят смяна на шефа на митниците

Шефът на Агенция “Митници” Павел Тонев ще бъде сменен, твърдят за “24 часа” запознати с плановете на премиера.
Официално от финансовото министерство и от централата на митниците не потвърждават информацията. 
Източниците ни обаче твърдят, че рокадата е планирана преди изборите и щяла да се състои независимо от това ще има ли и колко голям Шефът на Агенция “Митници” Павел Тонев ще бъде сменен, твърдят за “24 часа” запознати с плановете на премиера. Официално от финансовото министерство и от централата на митниците не потвърждават информацията. Източниците ни обаче твърдят, че рокадата е планирана преди изборите и щяла да се състои независимо от това ще има ли и колко голям

ЦИК обяви окончателните резултати от евроизборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателните резултати от гласуването и разпределението на мандатите на състоялите се на 25 май избори...

АМФЛ и ФК Ферион сблъскват Левски, ЦСКА и Лудогорец в голям турнир през уикенда

Ако искате да погледате истински футбол, в който не парите, а страстта към играта е всичко - трябва да гледате детски футболен турнир. Такъв, в навечерието на празника на детето 1-ви юни, за втора пор...

Ван Перси: Испания си остава фаворит

Нападателят на Холандия Робин ван Перси посочи отбора на Испания като основен фаворит на предстоящото световно първенство в Бразилия. Футболистът на Манчестър Юнайтед сподели още, че напълно се доверя...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване