Д-р Александър Златанов става временно изпълняващ шеф на Спешната помощ в София

За временно изпълняващ длъжността шеф на Център за Спешна медицинска помощ ще бъде назначен д-р Александър Златанов. Длъжността се заема от утре. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева след среща с представители на Спешна помощ. 
Д-р Златанов ще е заместникът на предложения за уволнение д-р Георги Гелев, За временно изпълняващ длъжността шеф на Център за Спешна медицинска помощ ще бъде назначен д-р Александър Златанов. Длъжността се заема от утре. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева след среща с представители на Спешна помощ.  Д-р Златанов ще е заместникът на предложения за уволнение д-р Георги Гелев,

Хуан Карлос абдикира в полза на "обновяването" на монархията

76-годишният испански крал Хуан Карлос потвърди в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе, за да стимулира "обновяването" на монархията в преживяващата криза Испания, съобщи АФП.
46-годишният принц на Астуриас Фелипе трябва да се превърне в следващия крал на Испания под името Фелипе VI. 76-годишният испански крал Хуан Карлос потвърди в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе, за да стимулира "обновяването" на монархията в преживяващата криза Испания, съобщи АФП. 46-годишният принц на Астуриас Фелипе трябва да се превърне в следващия крал на Испания под името Фелипе VI.

Един учебник по всеки предмет до 4 клас иска Клисарова

Държавата давала милиони, които отивали в частни издателства


Д-р Александър Златанов поема временно Спешната помощ в София

София /КРОСС/ Д-р Александър Златанов ще поеме временно Центъра за спешна медицинска помощ в София. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Таня Андреева, която днес се срещна с представители на Център за Спешна медицинска помощ - София град. На срещата бяха обсъдени както проблемите в ЦСМП - София град, така и предприеманите от ведомството стъпки за решаването им. Акцент ще бъде поставен и върху цялостната политика на Министерство на здравеопазването по отношение на Спешната помощ в България. След края на срещата д-р Таня Андреева ще даде брифинг.Златанов, който е директор на Регионалната здравна инспекция София-област, ще поеме поста от утре. Засега д-р Георги Гелев остава в болничен до края на юни. След това ще бъде назначен нов директор на ЦСМП - София.

Европейските акции започнаха седмицата с повишения

Добивният сектор подкрепи индексите след добрите икономически данни от Китай


Бъдещата кралица на Испания - внучка на шофьор на такси, която довчера бе журналистка

Без благородно потекло, внучка на шофьор на такси, бивша телевизионна журналистка - бъдещата кралица на Испания Летисия още от сватбата си с принц Фелипе съумя да наложи своя модерен стил и да донесе малко блясък на кралското семейство, предаде АФП.
Красива, активна, спонтанна, Летисия Ортис Рокасолано изтърси праха от образа на кралското Без благородно потекло, внучка на шофьор на такси, бивша телевизионна журналистка - бъдещата кралица на Испания Летисия още от сватбата си с принц Фелипе съумя да наложи своя модерен стил и да донесе малко блясък на кралското семейство, предаде АФП. Красива, активна, спонтанна, Летисия Ортис Рокасолано изтърси праха от образа на кралското

Закопчаха 25-годишен изнудвач

Заловени са и двама негови помагачи

Орешарски няма да сменя министри заради мнението на малка група хора

За мен е чест и гордост да бъда сред вас в Деня на Ботев и заедно да отдадем почит на великия български поет и революционер, както и на загиналите за свободата на България. Това заяви в Калофер премиерът Пламен Орешарски, който присъства на военен ритуал в памет на загиналите за свободата на България, предаде кореспондентът на БГНЕС в Калофер.

Камери ще дебнат за терористи и вандали на централната гара в Перник

Обезопасяване на гари от тероризъм и вандализъм чрез изграждане на видеонаблюдение е наименованието на обществена поръчка, обявена от Национална компания "Железопътна инфраструктура"
 

Място на изпълнение на строителството и доставката са: жп гарите Благоевград, Дупница, Перник, София-север, Враца, Червен бряг, Сливен, Карлово, Ямбол и Карнобат. В тези гари ще бъде изградена система от технически средства. В работата се включват проектиране,...

Продължава

Ексклузивно от снимачната площадка на „Междузвездни войни”

/КРОСС/ В мрежата се появиха фотоси от снимките на последния епизод от поредицата "Междузвездни войни". На един от тях, публикуван от таблоида TMZ, се вижда някакво огромно животно, нещо средно между прасе и хипопотам. Съществото се управлява от пет човека, които са във вътрешността му.   Според източници на изданието, производителите планират да сведат до минимум компютърните ефекти, наблягайки на механичните. Снимките на седмия епизод на култовата междузвездна сага започнаха в Абу Даби в ОАЕ в средата на миналия месец. Директор на лентата, която ще излезе на големите екрани на 18 декември 2015 година, е Джей Джей Ейбрамс.

Социалистите в Перник почетоха 2 юни пред Братската могила в парка

 Пернишките социалисти почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, на Братската могила в парка.





Продължава

Андреева отхвърли исканията на лекарите, назначи им нов шеф

Здравният министър д-р Таня Андреева не е приела нито едно от основните искания на протестиращите лекари от Спешна помощ. Това стана ясно на брифинг след края на срещата й с представители на протестиращите спешни лекари. Тя не отстъпи пред искането им за връщането на д-р Георги Гелев и д-р Ангел Ангелов в ръководството на Спешна помощ в София. Вместо това, на мястото на уволнения от нея д-р Гелев назначи за временно изпълняващ длъжността директор д-р Александър Златанов, директор на РЗИ София-област. Андреева не пое и никакви конкретни ангажименти за заплатите на спешните лекари. "Обясних на колегите, че в рамките на бюджетната година се увеличат заплатите, не е решение само на министъра", каза тя. Министърката обеща да осигури допълнителни екипи за столичното звено. За нея било необяснимо защо имало толкова незаети места в Спешна помощ в София. Очаквайте подробности!

Максим Ешкенази: Хората са абсолютно еднакви навсякъде и имаме нужда само от музика, от нещо, което да ни размърдва сърцата

 Максим Ешкенази: Хората са абсолютно еднакви навсякъде и имаме нужда само от музика, от нещо, което да ни размърдва сърцата...

 

           Това каза вчера световно известният диригент и цигулар Максим Ешкенази, който взе участие в деветнадесетото издание на инициативата Рецепти за успех − поредица от срещи с вдъхновяващи лектори, които споделят своите тайни по пътя към успеха. Събитието беше организирано от M3 CollegeСдружение Тук-Там иФондация Заедно в час

          Целта на събитието беше да срещне присъстващите с един млад и талантлив музикант, който не само да сподели своя опит, успехи, вълнуващи моменти, но и да разкаже за трудностите, през които е минал по пътя към славата.

          Според Ешкенази успехът е много странно нещо, но само когато човек се докосне реално до него, може да разбере каква е същността му. В кръга на шегата не забрави да подчертае, че това да си музикант и да имаш пари за ядене само по себе си пак е успех. Тайната на всеки успех е да видиш цялата картина и да правиш малки стъпки, за да стигнеш крайната цел, допълни още той.

       Максим сподели, че работи с език, който е напълно разбираем в цял свят и това му дава редица предимства. Музиката му отваря врати. Той коментира още, че се чувства щастлив, ако има музика около себе си и това му е напълно достатъчно.

     Според него предимствата на София пред Лос Анджелис са градският транспорт, българското сирене и пролетно-есенният климат.

На въпроса Кое е по-лесно − да дирижираш или да управляваш самолет?Ешкенази отговори, че обича да контролира нещата и затова най-много харесва да управлява самолети и да дирижира. Според него дирижирането изисква повече концентрация, но при всички случаи успехът е в резултат на 1% талант и 99% работа.

            На въпроса Кой е любимият ви композитор? той не даде еднозначен отговор. Споменаха се имена като Малер, Вагнер, Щраус, но също така Максим сподели, че харесва и диджейска музика. Не пропусна да каже, че е фен на Панчо Владигеров − където и да дирижирам Владигеров в Америка, музикантите се побъркват от кеф. За него когато думите спрат, музиката започва − не знаеш какво чувстваш, но го чувстваш. Най-ценното нещо е да убедиш обществото, че има нужда от музика, че тя е важна, допълни още той. Вярва, че всяко дете има право на музика и той е решен да се бори за това.

       Работил е с много млади певци от българската поп музика, сред които Криско, Печенката, Ангел и Мойсей, и други. Според него щом някой е успял в поп музиката, значи има защо. На въпрос от публиката Каква музика не бихте свирили? Максим отговори, че няма такава музика и допълни, че ако едно нещо ти харесва просто го правиш.

      За съвместната работа с хората около него той каза, че Най-важно е да видиш възможностите на човека и да го оставиш да се развива. Да стигне сам от точка А до точка Б. Когато казваш на хората какво да правят, те спират да бъдат инициативни и да мислят.

    Той разказа още, че на 6 години е искал да стане пилот във Формула 1, на 16 − пилот на изтребител, а на 26 вече диригент. Сподели също, че най-ценното нещо на сцената е това да успееш да забравиш всичко и да се отдадеш на музиката. В професионален план си пожелава точно това. Никога не се е изморявал на сцената. Музиката му дава енергия. Това, което си пожелава в личен план е сериозна връзка и семейство, защото вече се чувства достатъчно пораснал за тази стъпка. 

Източник: http://ecasting.bg/-news-215
 

Д-р Александър Златанов е назначен за временен шеф на Спешната помощ в София

Обясних на колегите, че в рамките на бюджетната година се увеличават заплатите, не е решение само на министъра. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева след среща с представители на Спешна помощ.
„Предстоят разговори. Екип на министерството ще разгледа как се разпределя финансовия ресурс и каква възможност има да се Обясних на колегите, че в рамките на бюджетната година се увеличават заплатите, не е решение само на министъра. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева след среща с представители на Спешна помощ. „Предстоят разговори. Екип на министерството ще разгледа как се разпределя финансовия ресурс и каква възможност има да се

Изтребител бомбардира в Луганск, най-малко петима убити

Украинските ВВС нанесоха удар по областната администрация


Министерство иска 5 бона от пещерния убиец

Министерството на правосъдието е предявило пред врачанския районен съд срещу Михаил Лещарски от мездренското село Царевец, станал известен като убиеца от пещерата. Искът е за близо 5 000 лв.

Социалната полиция


Основен аргумент за скоростното приемане на новия Закон за МВР се оказаха не реформите в системата, а декларираното от управляващите желание най-после българските полицаи да бъдат удовлетворени в социален план. Бързане, определяно от някои като предизборно и гарантиращо подкрепата и отдадеността на ресурса на министерството към парламентарното мнозинство, а според други – лицемерно подхвърляне на трохи, които не пречеше да са факт още при предходната тройна коалиция.

Социалните...

Със 750 кг. сценография се представя спектакълът „Народен враг“ във ВТФ

Спектакълът „Народен враг“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“-Плевен стъпва тази вечер на варненска сцена като част от програмата на фестивала „Варненско лято“. Любопитен факт за сценографията на постановката е, че теглото й е 750 кг.

"Месец на фотографията 2014" с изложба и в Перник

Петото юбилейно издание на "Месец на фотографията" представя над 60 изложби и събития в цялата страна. Официалният старт на поредицата ще бъде даден на 3 юни в галерия "Индустриална 11" с откриване на група от изложби и връчване на статуетката "Академика".

Програмата ще протече в градовете София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Гоце Делчев, Пловдив, Пазарджик, Павликени, Бургас, Смолян, Севлиево и селата Бистрица и Безден. Изложбата...

Продължава

Фандъкова: Наложена е финансова корекция за депото за битови отпадъци в с. Яна, ще заведем дело

Над 85 милиона са изплатени до момента, получихме и първото потвърждение за наложена финансова корекция за депото и за това ще заведем иск в съда. Това каза пред журналисти при посещение на обекта &am...

До 30 юни можем да сменим личния си лекар

До 30 юни всяко здравноосигурено лице /ЗОЛ/ има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Това съобщиха от пресс...

ЕК отправя 6 препоръки към България

Европейската комисия отправя шест препоръки към България за периода 2014-215 г. в областта на бюджета, пенсионната реформа, заетостта, образованието, бизнес средата и енергийния сектор. Комисията п...

КЗК спря поръчка на строителното министерство

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на главния секретар на Министерство на регионалното развитие за откриване на процедура за...

Греков: Диалогът с браншовите организации трябва да е целенасочен и конкретен

София /КРОСС/ Диалогът с браншовите организации трябва да е целенасочен и конкретен, защото само така можем да постигаме реални резултати. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с представители на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели. Министърът представи пред организацията актуалните политики в земеделието, насочени към малките производители, сред които приоритетите в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, промените в Наредба 26 за директните доставки и прилагането на системата за ваучерите за гориво.Министър Греков отбеляза, че един от приоритетите на МЗХ е улесняването на връзката между малките производители и потребителите. „Затова работим активно за създаването на тържища по Черноморието и на Дунава. Разчитаме на вашето партньорство като представители на малките фермери, за да бъдем в максимална полза на производителите", подчерта министърът.

Ще бъде ли Робърт Патинсън Индиана Джоунс

28-годишният талант е на първо място в списъка с млади и обещаващи актьори, които имат качествата да наследят в ролята Харисън Форд

Без политици на всенародното поклонение на връх "Околчица"

Политиците загърбиха всенародното поклонение пред подвига на Ботев и загиналите за свободатао на България вчера и на обгърнатият от гъста мъгла и пронизващо студен вятър на връх "Околчица" във Врачанския балкан. В подножието на легендарния връх се осмелиха да се качат само петима депутати и нито един представител на изпълнителната власт. Политиците загърбиха всенародното поклонение пред подвига на Ботев и загиналите за свободатао на България вчера и на обгърнатият от гъста мъгла и пронизващо студен вятър на връх "Околчица" във Врачанския балкан. В подножието на легендарния връх се осмелиха да се качат само петима депутати и нито един представител на изпълнителната власт.

До 100 хил. евро годишно печелят родни кардиолози във Франция

Френската държава търси да наеме български медицински кадри. Според обявите най-високо заплащане се предлага за кардиолозите. Обявената годишна...

Ташева и Попова заедно на празника на розата в Карлово


Вицепрезидентът Маргарита Попова и депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, която оглави временната парламентарна комисия срещу държавния глава Росен Плевнелиев, бяха заедно на празника на розата в Карлово на 31 май.

Снимка, публикувана в профила на NOрешарски в социалната мрежа "Фейсбук", показва как двете разговарят. "Контравицепрезидентката на празника на розата. Цъфнала е и вързала заедно с дружката си от "Атака" Магдалена Ташева. Двете споделят розов сън - да се освободят от този...

Клисарова иска пълен държавен контрол над учебниците


Просветният министър Анелия Клисарова лансира поредна нова идея - всички учебници до осми клас да бъдат писани, печатани и разпространявани само от Министерството на образованието и науката. Досега учителите избираха между няколко варианта учебници по всяка дисциплина на различни издателства, одобрени от ведомството.

"До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега - да се избира между три", каза Клисарова на среща с учители в...

КЗК отново спря поръчка на "Мини Марица-изток"


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на изпълнителния директор на "Мини Марица-изток" ЕАД, с което е открита процедура за възлагане на обществена поръчка. Тя е за избор на транспортна фирма, която да превозва служителите и работниците на дружеството при спортни, културни и социални мероприятия.

Производството на комисията установило, че в документацията за участие са включени изисквания, които ограничават участието на потенциални кандидати в обществената...

Още един район във Варна остана бе вода

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите над лятно кино Тракия до 19 часа; Припомняме, че без вода до 17 часа днес ще са местностите Добрева чешма, Телевизионна кула, Перчемлията, Черноморска панорама, Асмалар, Сълзица, както и селата Каменар и Куманово и част от ниска зона на кв.

Откриха труп на мъж край река Марица

Тялото е било открито в храстите край пътя Димитровград-Стара Загора, на няколко метра след моста на р. Марица в посока Стара Загора

Бавното възстановяване на икономика на САЩ - проблемът е в средната класа

Когато по-голямата част от печалбата от икономическия растеж отива при една малка прослойка на върха, това води до харченето на малко пари.   Единственият смисъл от икономическите прогнози е, че правят астрологията да изглежда достойна за уважение, казваше Джон Кенет Галбрайт. Икономистите приписват основната вина за свиването на икономиката на САЩ с 1% през първото тримесечие на тази година на суровата зима. Сега, когато полярният вихър го няма, дългоочакваното "отлепяне" на САЩ най-накрая ще стане факт, твърдят те. Такава е непоколебимата самоувереност на хората от бранша. За моите пари по-скоро ще се допитам до звездите. Или ще погледна прогнозата за времето.   Авторите на икономически прогнози все още не са включили в уравнението факта, че икономиката на САЩ се е променила в основата си. Покупателната способност на мнозинството от гражданите на страната не просто не е нараснала от началото на възстановяването преди пет години - в действителност тя е намаляла.   При средни годишни доходи от 53 000 долара средностатистическото американско домакинство е с над 4000 долара или със 7,6% по-бедно в реално изражение, отколкото в началото на рецесията през 2008 година, според Sentier Research.   Икономиката като цяло обаче отдавна надхвърли размера отпреди рецесията.   Виновникът е нарастващото неравенство в доходите и богатството - най-важната икономическа истина на нашето време. Както каза миналата седмица Марк Карни, управителят на Bank of England: "В обществата, на практика без изключение, неравенството в доходите, както между поколенията, така и в самите тях, очевидно се увеличи."   Когато повечето от печалбата от икономическия растеж отива при една малка прослойка от хора с най-високи доходи, то малка част от нея се харчи. Общият растеж непрекъснато е уязвим. Няма нищо загадъчно за работните сили. Нека вземем възстановяването на жилищния пазар в САЩ, което отново забуксува през последните няколко месеца (негативна тенденция, наблюдавана както преди, така и след страховитата зима).   През първите четири месеца на тази година, продажбите на единия процент най-скъпи жилища в САЩ, които струват 1,67 милиона долара или повече - са нараснали с 21%, според брокерската група Redfin. Това повишение идва след увеличението от 35% през 2013 година, водено от шикозния район на залива на Сан Франциско, където цената на най-скъпите къщи започва от 5,35 милиона долара.   В същото време продажбите на останалите 99% от жилищата в САЩ са намалели със 7,6% от началото на годината. Това е нагледно сбито обобщение на американската икономика. Общата стойност на жилищата се е увеличила. Повечето хора обаче не виждат това.   Същото важи и за потреблението в други сфери. Високите технологии преживяват истински бум. Така както и сегменти от основните сектори. Повечето отрасли между тях изпитват сериозни трудности. През първото тримесечие на 2014 година увеличението на приходите на LVMH, конгломерата за луксозни стоки, който включва скъпи марки като Louis Vuitton и Bulgari, се увеличи с 9% в световен мащаб - воден от силните продажби в САЩ. Продажбите на Tiffany, американския производител на бижута, също се повишиха рязко с 9% през първата четвърт на годината, докато американската икономика като цяло се е свила. Компаниите, които разчитат на единия процент на върха, се представят чудесно.   Приходите на веригата супермаркети Walmart междувременно са намалели с 5% през първото тримесечие. Увеличението на приходите на Sears Holding, който някога бе индикатор за състоянието на американския потребител от средната класа, е спаднал с 6,8%. И така нататък.   Само на дъното на пазара, където най-бедните американци са на лов за изгодни сделки, ситуацията е розова като на другия, луксозен край. Продажбите на Discount Tree, водещия търговец на стоки на дребно с отстъпка в САЩ, са скочили със 7,2% през първите три месеца на 2014 г. Има тенденция магазините за намалени стоки да отнемат пазарен дял от по-големите супермаркети, когато времената са тежки. По същия начин нарастването на приходите на Public Storage и Extra Space Storage, двата най-големи оператора в един сектор, който служи като индикатор за икономически беди, е от порядъка на двуцифрено число.   Такива резки отклонения отразяват разнопосочните сигнали от пазарите на активи - акциите продължават да се представят добре, водени от оптимизма за растежа на корпоративните печалби, докато американските държавни облигации са на цени, които изразяват песимизъм на равнище от периода на депресията.   Доходността на американските държавни облигации с падеж след 10 години намаля от 3,04% в началото на годината до само 2,45% миналата седмица - мрачна последица от липсата на изгледи за инфлация в САЩ. На кого трябва да вярваме? На фондовия или на облигационния пазар? Отговорът е и на двата.   Много американски акции ще продължат да се представят добре на основата на ръста на приходите на компаниите от високотехнологичния сектор и продажбите в чужбина. Малко вероятно е обаче растежът на американската икономика като цяло да "отлепи", в резултат на което лихвите по облигациите остават толкова ниски.   Облигационният пазар схвана нещо, което продължава да убягва на много икономисти. Ние живеем в един разнопосочен свят.   Основната история обаче е проста. Средната класа в САЩ продължава да се изпразва от съдържание, въпреки че икономиката продължава да расте. Подемът на втората обаче е ограничен от кризата на първата. Ако средната класа не започне да регистрира сериозен ръст на своите доходи, ние ще бъдем хванати в капана на онова, което досадно бива наричано "новата нормалност".   Нито Демократическата, нито Републиканската партия - подобно на повечето партии в Европа - изглежда имат отговор. Президентът на САЩ Барак Обама настоява за по-висока минимална работна заплата, която несъмнено ще помогне на най-бедните слоеве от трудовата сила в страната. Тя обаче няма да допринесе с нищо за оправянето на основния проблем. А републиканците продължават да отстояват тезата за понижаване на данъците на създателите на богатство. Обратната страна на една и съща монета. Спор, който доведе до безизходица.   И за двете водещи партии в САЩ може да е поучително да погледнат на север, към Канада, която понесе с твърдост най-суровата си зима от 20 години.   Канадската икономика нарасна с 1,2% през първото тримесечие на годината, в противовес на свиването на американската с 1%. Канада "случайно" има по-силна средна класа.   Разочароващото икономическо възстановяване на САЩ далеч не опира само до времето.

НЕК с рекордна загуба за миналата година

София /КРОСС/ Рекордно висока за последните 5 години загуба от 338 млн. лв. е натрупала държавната Национална електрическа компания (НЕК) през 2013 г., научи "Труд" от източник от министерството на икономиката.Най-голямата годишна загуба на дружеството за последните 5 години е 99 млн. лв. през 2012 г.От компанията отказват да дадат официална информация за финансовите си резултати за предходната година, както и за първото тримесечие на 2014 г. Дружеството трябваше да ги публикува на сайта на Министерството на финансите.Това обаче направиха останалите държавни енергийни фирми, но не и НЕК. Последният обявен отчет на дружеството беше за третото тримесечие на 2013 г.От пет дни обаче и той е свален от сайта на финансовото министерство. Въпреки това "Труд" разполага с документа, в който е отчетена загуба от 113 млн. лв. към края на септември 2013 г.Тя е обяснена с определените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени на електроенергията, както и с падналото потребление на ток в страната.Констатацията за намаления пазар на електроенергия, който влошава резултатите на НЕК, беше потвърдена и от ДКЕВР преди дни.Според данни на министерството на икономиката кабинетът на ГЕРБ е планирал загуба на НЕК от 400 млн. лева, а за 2014 г. - 500 млн.Според бившия икономически министър в правителството на Бойко Борисов Делян Добрев в момента управляващите се опитват да изкарат НЕК на печалба

Министерство с иск за почти 5 бона от Пещерния убиец

Министерството на правосъдието, представлявано от Зинаида Златанова, е предявило регресен иск пред врачанския районен съд срещу Михаил Лещарски от мездренското село Царевец, станал известен като Пещерния убиец. Искът е за близо 5 000 лв., съобщава „Конкурент“.
Правосъдното министерство е поискало Лещарски да заплати сумата от 4 475 лв. Министерството на правосъдието, представлявано от Зинаида Златанова, е предявило регресен иск пред врачанския районен съд срещу Михаил Лещарски от мездренското село Царевец, станал известен като Пещерния убиец. Искът е за близо 5 000 лв., съобщава „Конкурент“. Правосъдното министерство е поискало Лещарски да заплати сумата от 4 475 лв.

Министерство с иск за почти 5000 лева от Пещерния убиец

Министерството на правосъдието, представлявано от Зинаида Златанова, е предявило регресен иск пред врачанския районен съд срещу Михаил Лещарски от мездренското село Царевец, станал известен като Пещерния убиец. Искът е за близо 5 000 лв., съобщава „Конкурент“.
Правосъдното министерство е поискало Лещарски да заплати сумата от 4 475 лв. Министерството на правосъдието, представлявано от Зинаида Златанова, е предявило регресен иск пред врачанския районен съд срещу Михаил Лещарски от мездренското село Царевец, станал известен като Пещерния убиец. Искът е за близо 5 000 лв., съобщава „Конкурент“. Правосъдното министерство е поискало Лещарски да заплати сумата от 4 475 лв.

Трима мъже събрали над 8 бона, мамейки мъж, че снаха му е отвлечена в Германия

25-годишен мъж от Харманли е задържан за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР.
На 10 май мъж е потърсил съдействието на полицията. Той се оплакал, че през месец март трима непознати мъже започнали да го притесняват по телефона. Те твърдели, че са отвлекли 22-годишната му снаха, която работела в Германия. 25-годишен мъж от Харманли е задържан за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 10 май мъж е потърсил съдействието на полицията. Той се оплакал, че през месец март трима непознати мъже започнали да го притесняват по телефона. Те твърдели, че са отвлекли 22-годишната му снаха, която работела в Германия.

Едуард Сноудън поиска убежище в Бразилия


Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън е подал документи за получаване на убежище в Бразилия. Това заяви самият Сноудън пред бразилския телевизионен канал "Глобо". Бразилското външно министерство обаче заяви, че не е получавало официално подобно искане.

Временното убежище, което Сноудън получи от Москва, изтича през август. Бившият сътрудник на ЦРУ припомни, че никога не е имал намерение да остава в Русия. Неговата цел е била от Хонконг, където е пребивавал...

Любимката на народа Летисия – бъдещата кралица на Испания

Как журналистката от Овиедо се превърна в първата дама на страната


Новият закон за земеделските земи предвижда тежки глоби за офшорките

София /КРОСС/ Солени санкции за офшорните компании ако не продадат земеделските си земи до края на тази година предвиждат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Според проекта собствениците на офшорни фирми, които притежават земя, трябва да я продадат в срок до 1 януари. В случай, че не изпълнят изискването на закона, те ще бъдат глобявани със 100 лева на декар. При неизпълнение на закона след изтичане на гратисния период, санкцията се утроява и става 300 лева. По този начин дружествата, които са притежавани от офшорни компании и които са собственици на земеделски земи ще трябва да продадат собствеността си в най-кратки срокове, ако искат да не понесат сериозни загуби, които по размер могат да надхвърлят дори и стойността на притежаваното от тях имущество. Така приетите промени са удар срещу скритата спекулативна дейност на редица „инвеститори", които досега инвестираха в земеделска земя като средство за изпиране на финансови средства с неясен, а понякога и престъпен произход. Така се гарантира, че земята ще бъде в ръцете на тези, които наистина имат намерението да я стопанисват. Офшорни собственици на земеделска земя в България има много и всички те ще трябва в най-кратки срокове да се ориентират и да продадат притежаваната от тях земя, ако искат да не загубят собствеността си и да си върнат поне малка част от направената от тях инвестиция

Валутни курсове на БНБ за 3 юни 2014 година

Валутни курсове на БНБ за 3 юни 2014 година.

Театрално студио "Чушките" ще изиграе комедията "Далавера за леваци" в младежкия дом

Постановката "Далавера за леваци" ще представи в Перник театрално студио "Чушките", съобщиха за ZaPernik.com.

Постановката ще се състои в Големия салон в Общинския младежки дом на 4 юни от 19:00 часа. Комедията е на Майкъл Куни, а постановката е представена от Васко Чушев. Билети се продават в Общинския младежки дом.

Комедията "Далавера за леваци" следва традициите на английския фарс, който в най-добрите си образци не се...

Продължава

Най-трудни за седмокласниците са сложните изречения

/КРОСС/ Определянето на вида на сложните съставни изречения и частите в тях са сред най-трудните въпроси за седмокласниците на тазгодишния изпит по български език и литература. Масова грешка, която децата са допуснали, е при определянето на подчиненото допълнително в състава на сложното изречение (21-ви въпрос). В тази задача уловката е, че трудно откриват правилното изречение, тъй като няма препинателен знак, който го отделя от другото, разказаха проверители на писмените работи. Според тях децата се объркват и при определянето на вида на сложното изречение, каквото е условието на 6-и въпрос, пише "Сега". Проблеми има и при 20-и въпрос, в който пряката реч трябва да се преобразува в непряка. Учениците запазват смисъла на изречението, но го представят като страничен наблюдател, а не от името на специалиста, който съветва настолният компютър да не се оставя включен, когато не се ползва. На първия въпрос от теста - за определянето на жанра на текст, масово децата са отговорили, че е публицистична статия, а всъщност е информационна бележка. Учители признаха, че подобни упражнения са по-бегло застъпени в програмата. За същия въпрос родители сигнализираха, че е сбъркан, но от просветното министерство ги опровергаха. Условието на последната задача също се оказало по-сложно - децата трябва да запишат в 2-3 изречения какво внушават думите "...нашият изгубен рай..." от творбата "Заточеници"

Въоръжени сепаратисти нападнаха граничната служба в покрайнините на град Луганск

Въоръжени сепаратисти нападнаха военна част на украинската гранична служба в покрайнините на град Луганск. Около 100 въоръжени са атакували, но атаката е била отблъсната успешно. Граничарите предупреждават, че струпването на военна техника в региона продължава, съобщава се и за стрелба от близките жилищни сгради.

Трио събрало над 8 бона, лъжейки мъж, че снаха му е отвлечена в Германия

25-годишен мъж от Харманли е задържан за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР.
На 10 май мъж е потърсил съдействието на полицията. Той се оплакал, че през месец март трима непознати мъже започнали да го притесняват по телефона. Те твърдели, че са отвлекли 22-годишната му снаха, която работела в Германия. 25-годишен мъж от Харманли е задържан за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 10 май мъж е потърсил съдействието на полицията. Той се оплакал, че през месец март трима непознати мъже започнали да го притесняват по телефона. Те твърдели, че са отвлекли 22-годишната му снаха, която работела в Германия.

Лавина от подаръци за победителите в конкурса за детска рисунка, организиран от „Сдружение Азбукари“

/КРОСС/ 16 млади художници заявиха с усмивка „Искам да бъда" на церемония по награждаване на победителите в конкурса за детска рисунка. Това е равносметката от надпреварата, в която се включиха почти 600 деца от различни краища на България. Те се впуснаха в приключението да разкажат за себе си с различни техники в изобразителното изкуство, наситени с въображение. Отличените получиха грамоти и признанието на гостите, а домакин бе Националният исторически музей. Успехът на децата бе възнаграден с подаръци на стойност над 150 лева. Интересът към събитието бе голям и заради Деня на детето, който доведе на празника от различни населени места и родителите на наградените деца. Всички те пропътуваха далечни разстояния, за да се насладят на успеха на хлапетата. Участниците бяха разделени в три възрастови категории - между 5 и 7 години, от 8 до 12 години и между 13 и 18 години. Във всяка една от тях имаше по четирима отличени. Изборът кои деца да бъдат наградени бе направен от председателя на българските художници Любен Генов, Божидар Хинков, Румяна Дочева, Мария Димитрова, Йоанна Драгнева и Искрен Пецов. Номинирани бяха и децата, чийто рисунки бяха подкрепени във фейсбук страницата - Детски фестивал „Вярвам в теб!"

Реформаторите искат КСНС за финансовата криза

Над 10 млрд. лв. е финансовата дупка, която се е образувала за една година управление на това правителство, обяви днес Мартин Димитров от гражданския съвет на Реформаторския блок. Според Реформаторите има опасност от "гръцки сценарий по български". Те настояват за спешно разширено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) към президента с участието и на партиите, получили места в европарламента. По думите на Димитров за година управление правителството е натрупало над 3 млрд. лв. нови дългове. 3 млрд. лв. са само дълговете на Националната електрическа компания (НЕК), а още 1 млрд. лв. е дълъгът на Българският енергиен холдинг (БЕХ). Останалата сума до 10 млрд. лв. включва бюджетния дефицит, дълговете на общините, дефицита в здравеопазването, както и 1.2 млрд. лв. за газопровода "Южен поток". По изчисления на Мартин Димитров всеки работещ българин е натрупал краткосрочен дълг от 3000 лв., или по близо една минимална работна заплата на месец.  Икономистът Георги Ганев посочи три причини за натрупването на задълженията – кражби, прахосничество и опит българската енергетика да бъде доведена умишлено до фалит, а активите на предприятията да бъдат прехвърлени към "стратегически приятели на България" в Русия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване