Премиера в "Сълзата" в памет на Таня Масалитинова

Световната премиера на най-новата пиеса на прочутия руски драматург Александър Галин ще бъде в България, а екипът я посвещава на Таня Масалитинова. Легендарната актриса почина на 31 май и ще я изпратим на 3 юни в 13 ч в църквата "Св. Седмочисленици". Тя трябваше да е сред официалните гости на представлението на "Лице" от Галин на 7 юни в... Световната премиера на най-новата пиеса на прочутия руски драматург Александър Галин ще бъде в България, а екипът я посвещава на Таня Масалитинова. Легендарната актриса почина на 31 май и ще я изпратим на 3 юни в 13 ч в църквата "Св. Седмочисленици". Тя трябваше да е сред официалните гости на представлението на "Лице" от Галин на 7 юни в...

„Златен скункс” и за Цветанов

Бившият вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е най-новият притежател на наградата „Златен скункс” на „Господари на ефира”.

Миризливата статуетка му бе връчена от „Повелителя на скунксовете” Боби Ваклинов във връзка с това, че е първият български бивш министър, получил ефективна присъда на първа инстанция.

Пред Боби Ваклинов Цветанов обеща и че никога повече няма да допусне в редиците на ГЕРБ хора като Даниел Георгиев./КРОСС/

 

 

Танчев: Идеите ме убедиха да вляза в ББЦ

Независимият депутат Светлин Танчев вече е член на "България без цензура", обяви лидерът на партията Николай Бареков официално. Танчев е одобрен от Изпълнителния съвет за зам.-председател на ББЦ и за областен лидер на формацията в София. Той бе номиниран и за евентуален финансов или външен министър в правителството в сянка.

Брюксел започва наказателна процедура срещу България заради “Южен поток”

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради конкурса за избор на строител на газопровода “Южен поток” и поиска спиране на всички дейности по неговото изграждане. Писмото от Генерална дирекция “Вътрешен пазар и услуги” е изпратено до българските власти в понеделник, които имат един месец да отговорят. Ако това не се случи, Европейската комисия може да изпрати случая в Европейския съд, който може да наложи глоба на България.

Говорителката на ГД “Вътрешен пазар и услуги” Шантал Хюз каза за “Капитал Daily”, че Европейската комисия вече е изразила притесненията си за това дали проектът е съвместим с европейското енергийно законодателство. “Но ние имаме основание да вярваме, че и други правила на вътрешния пазар, в частност тези за обществените поръчки, са били нарушени.”, каза Хюз по повод започналата процедура.

Против правилата

Става дума за обявения на 31 октомври конкурс за строител на газопровода “Южен поток”, който не е проведен по правилата на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Смесеното дружество “Южен поток-България” (в което участват държавните “Газпром” и Българският енергиен холдинг) твърди, че то няма нужда да спазва ЗОП, въпреки че размерът на поръчката – 3.5 млрд. евро, значително надскача минималния праг, под който новите инфраструктурни обекти могат да минават без открит търг. Например изграждащият се паралелно в Гърция газопровод TAP е обявил поръчката си според европейските правила.

Победителят в търга – консорциум между руската “Стройтрансгаз” и българското обединение “Газпроект юг” (водено от фирми, близки на депутата от ДПС Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка), беше обявен миналата седмица. Новината съвпадна със срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. По време на срещата е бил обсъждан проблемът и Орешарски е обещал да вземе под внимание бележките на Брюксел.

Съмненията около търга започнаха не само заради краткия двуседмичен срок за набиране на офертите, но и заради доста технически изисквания, които силно ограничаваха кръга на фирмите. Например от кандидатите се очакваше да имат опит в изграждането на 56-инчови газопроводи (какъвто е “Южен поток” в България), макар че технологията им не се различава от тази на 48-инчовите. Първоначалният конкурс беше прекратен според самата компания “Южен поток-България” поради краткото време за подаване на оферти. Интересното е, че българският участник в избрания по-късно строител “Газпроект юг” беше регистриран едва на 8 ноември.

Нов конкурс беше обявен на 21 декември с краен срок за подаване на офертите 10 януари, т.е. срокът беше десет работни дни. Според “Южен поток-България” този срок не е проблематичен, тъй като на първоначалната фаза се участва само по документи.

Проверката на ЕК започна в началото на януари след подаване на оплаквания от ощетени кандидати, но и след като комисията се е самосезирала по случая. Официално писмо до ЕК беше отправено от “Балмс абогадос България”, адвокатска кантора, която представлява в България консорциум от седем испански компании. От кантората смятаха, че обявеният срок за предоставяне на документи е прекалено къс, за да могат фирмите да представят необходимите документи. Преди това “Балмс абогадос България” бяха поискали удължаване на срока до 10 януари.

Освен самия търг като основание за стартирането на процедурата срещу България от Европейската комисия посочват и подписаното през 2008 г. междуправителствено споразумение за изграждане на “Южен поток” между България и Русия. В него се дава предимство на компании от двете страни при доставките за газопровода (т.е. нарушава се ЗОП). Европейската комисия настоява за предоговаряне на споразумението от август миналата година.

“На българските власти беше даден едномесечен срок да отговорят на нашето запитване и беше поискано от тях да прекратят проекта за изграждане на “Южен поток”, докато подозренията за нарушение не бъдат поправени”, каза Шантал. Тя допълни, че настоящата процедура не изключва започването на други процедури срещу България по проекта “Южен поток”./КРОСС/

 

 

Проф. Миланов: Аутопсията ще изненада много от говорещите за смъртта на фотографката

Много от говорещите за смъртта на фотографка Елизабет Димитрова ще останат изненадани от аутопсията. Само това ще кажа на този етап, защото се чуха какви ли не тези. Това обяви професор Милан Миланов, завеждащ на Централна реанимация в “Пирогов”, пред БНТ.
„Наслушах се на фантастични неща. Медиите превърнаха прецедент в правило. Много от говорещите за смъртта на фотографка Елизабет Димитрова ще останат изненадани от аутопсията. Само това ще кажа на този етап, защото се чуха какви ли не тези. Това обяви професор Милан Миланов, завеждащ на Централна реанимация в “Пирогов”, пред БНТ. „Наслушах се на фантастични неща. Медиите превърнаха прецедент в правило.

Вигенин се срещна с генералния секретар на ОССЕ

София /КРОСС/ Министърът на външните работи Кристиан Вигенин се срещна днес в рамките на работно посещение във Виена с Генералния секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) посланик Ламберто Заниер.Двамата обсъдиха актуални въпроси от дневния ред на Организацията и ролята й в де-ескалалация на кризата в Украйна. Министър Вигенин потвърди българския политически интерес и подкрепа за усилията на ОССЕ в този критичен за сигурността и стабилността в Европа момент.Генералният секретар на ОССЕ изрази благодарност към България за активното й участие в дейностите на Организацията в областта на международната сигурност, както и за приноса й към Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ в Украйна, в която страната ни участва с шестима наблюдатели.В края на срещата министър Вигенин отправи покана към Генералния секретар на ОССЕ да посети България в удобен за него момент и да продължат ползотворен обмен на мнения от взаимен интерес.

Да се отрича ли Реформаторският блок от коалиции


Коментарът е от профила на Даниел Смилов във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник". Оригиналното е "Несвоевременни притеснения".

Приятели в Реформаторския блок (РБ) са се притеснили от нещо, което на тях им се вижда сближаване на блока с ГЕРБ. Като контра-мярка, доколкото разбирам, предлагат РБ да се врече отсега да не влиза в управление/сътрудничество с ГЕРБ и да заяви, че ГЕРБ, БСП и ДПС е триединното лице на "мафията". Нямало сила, която да убеди тези приятели, че горното твърдение...

Варна ще е домакин на 42-то Републиканско състезание по пожароприложен спорт

От 3-ти до 5-ти юни гр. Варна ще бъде домакин на 42-то републиканско състезание по пожароприложен спорт, съобщиха от МВР-Варна за Moreto.net. На спортен комплекс „Локомотив”, на бул. „Сливница” в града, ще премерят сили най-добре представилите се отбори от проведените зонални състезания с участието на областните управления „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Здравният министър на ЛНР е загинала при атаката на украинската авиация в Луганск

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването на "Луганската народна република" Наталия Аркхипова е загинала по време на една от въздушните атаки на украинската авиация над областната държавната администрация. Това бе съобщено от министър-председателя на ЛНР Василий Никитин."Загина нашият министър на здравеопазването Наталия Аркхипова", каза Никитин. Той добави, че по време на атаката Аркхипова е била на верандата на областната администрация и е разговаряла с друга жена.Припомняме, че на 2 юни сградата на областна администрация стана жертва на въздушен удар. Местните медии съобщиха, че при атаката са загинали пет човека. Само след няколко часа властите на ЛНР съобщиха за още един въздушен удар в района на Луганск, при който също има жертви.

Мирчев: Предсрочните парламентарни избори са много опасни

Бизнесът се успокои в последните шест месеца и макар и по-бавно сферата на бизнес предприемчивостта започва да се разгръща. Затова предсрочните парламентарни избори са нещо много опасно, защото пак ще имаме политическа нестабилност, пак 3-4 месеца служебен кабинет, отново бизнесът спира и започва да чака. Това заяви пред БНР социологът проф. Михаил Мирчев. Най-положителното за цялата страна решение е премиерът Орешарски да може да направи 4-5 удачни промени на министерско равнище, за да повиши нивото на компетентност на това правителство, защото очевидно има няколко възлови министерства, където нещата буксуват, твърди социологът. Според него смяна на министри трябва да има в министерството на регионалното развитие, здравното министерство и министерството на образованието и науката. Очевидно е, че Николай Бареков е зависим от банки и финансови кръгове, но сега се обявява, че вече е станал прекалено силен и „някакви си банки“ трябва да му идват на крака пред кабинета – това е т.нар. еманципиране на зависимия политик от тези, които всъщност са му дали старт и са го направили политик. Всеки човек, влизайки в политиката и усещайки се лидер, започва да иска да се отдели от тези, от които е зависим, но Бареков много бърза, отбеляза Михаил Мирчев.

БФБ започна месец юни с намаляваща тенденция на индексите

През първия борсов ден за месец юни 2014 г. почти всички индекси отбелязаха намаление. Най-сериозно понижение отчете CGIX в размер на 0,55% и...

Прокурорите защитиха съдиите от нападките на Цветанов

Те са убедени в принципността, професионалните знания и опит на българските съдии

NSA е събирала данни за граждани в САЩ и чужбина чрез снимки от интернет


Американската агенция за национална сигурност (NSA) е събирала милиони снимки от граждани чрез техни имейли, профили в социалните мрежи, текстови и видеосъобщения, показват секретни доклади на агенцията, цитирани от американския вестник "Ню Йорк таймс". Данните са част от разкритите тайни документи на NSA от бившия й сътрудник Едуард Сноудън.

Според документите от 2011 г. същата година агенцията е успявала да се сдобие с 55 000 снимки на граждани в рамките на един ден. Те са били...

Франция арестува имами, създавали ислямисти

Новината съобщи вътрешният министър Бернар Казньов. Той не уточни дали арестите край Париж и в Южна Франция са свързани с Мехди Немуш. “Това са хората, които набират джихадисти”, каза Казньов. Полицията уточни, че трима от тях са имами, набирали джихадисти. Немуш бе задържан в петък при рутинна проверка в автобус в Марсилия. Новината съобщи вътрешният министър Бернар Казньов. Той не уточни дали арестите край Париж и в Южна Франция са свързани с Мехди Немуш. “Това са хората, които набират джихадисти”, каза Казньов. Полицията уточни, че трима от тях са имами, набирали джихадисти. Немуш бе задържан в петък при рутинна проверка в автобус в Марсилия.

Бензиностанции не приемат ваучери за гориво от страх, че са фалшиви

Големите бензиностанции се страхуват да не им пробутат фалшиви ваучери за евтино гориво, отпуснати като държавна помощ на фермерите, затова отказват да ги приемат. Това станало ясно по време на среща ...

МИЕ: Изборът на изпълнител за "Южен поток" е законосъобразен

България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта "Южен поток" на българска територия. То...

Петков: Кризата в левицата е видима

Голям проблем е, че прокуратурата не реагира на множеството сигнали за купуване на гласове. Причината е, че държавното обвинение е в ролята на обслужващо звено на управляващите. Това заяви Румен Петко...

Невиждана пясъчна буря се изви над Техеран

/КРОСС/ Невиждана пясъчна буря със скорост над 30 метра в секунда се изви над иранската столица Техеран. Преминавайки през града, стихията уби трима души и рани други 27, изкорени дървета, смаза коли, предадоха местни медии.Разразилата се стихия в Техеран напомня на пясъчната буря "haboob", стоварила се върху Финикс през юли 2011. Тези природни явления са резултат от силен вятър, носещ със себе си песъчинки и почвени частици, издигнати във въздуха от територии с открити пясъци и почви, незащитени от растителна покривка - пустинни, полупустинни райони и разорани степни райони.

Пясъчна буря отне живота на 3 души в Иран

Най-малко 3 души са загинали, а десетки са ранени в иранската столица Техеран по време на мощна пясъчна буря и рекордно силни ветрове.

Брюксел пак ни скастри! Вижте къде България изостава!

Независимостта на съдебната власт остава основен проблем, който влияе на бизнес средата в България, напредъкът срещу корупцията е ограничен и нестабилен, нужни са възпиращи санкции за конфликт на интереси. Това обяви Еврокомисията, която представи анализи и препоръки за страните-членки.

Киев започва мащабна антитерористична акция в Луганск

В Луганск ще започне мащабна антитерористична акция. Това обяви ръководителят на Центъра за военно-политически изследвания Дмитрий Тимчук, цитиран от УНИАН. Обект на антитерористичната акция проруските активисти, действащи близо до граничната служба в Луганск, както и в други райони на града, обясни Тимчук. В рамките на операцията ще бъдат включени силите на авиацията и бронетехника, допълни той. Погранични служители в Луганск бяха нападнати от над 400 проруски активисти, като атаките им продължават от миналата нощ до момента. Загинаха трима души, а жителите на микрорайона на Луганск, където се водят боевете, бяха евакуирани.

Мартина Вачкова учи 1 година фотография с Волен Сидеров

Като всички деца и Мартина Вачкова обичала да си играе с куклите като дете и да прави кюфтета от кал и трева. “Майка се кара на мен, а аз - на куклите”, смее се водещата на БНТ.
Това тя смята за първите си опити в актьорството. По-късно, когато учителките я карали да рецитира стихотворения и да чете на глас, осъзнала, че има ужас от публика. Не Като всички деца и Мартина Вачкова обичала да си играе с куклите като дете и да прави кюфтета от кал и трева. “Майка се кара на мен, а аз - на куклите”, смее се водещата на БНТ. Това тя смята за първите си опити в актьорството. По-късно, когато учителките я карали да рецитира стихотворения и да чете на глас, осъзнала, че има ужас от публика. Не

ЕК с шест препоръки към България

Те са в областта на бюджета, пенсионната реформа, заетостта, образованието, бизнес средата и енергийния сектор

Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка

Научаването на втори език може да има положителен ефект върху мозъка, дори ако изучаването му започне в зряла възраст, установиха учени от университета в Единбург. Предишно изследване показа, че двуезичието може да забави отключването на деменция с няколко години.

Успехът на модната индустрия се крие в закръглените дами

Все повече компании мислят за жените с по-големи размери


Какво е да си син на мафиот?

Луиджи ди Чико: От детството си имам само ужасни спомени


Влюбена японка бере рози и гледа кози в Каравелово

“Хубава жена”, “Любим мъж”. Така се обръщат един към друг японката Сатоми и българският другар Георги. Те живеят в карловското село Каравелово, гледат кози, две кучета и мечтаят за розова градина.
64-годишната Сатоми Такада и местният мачо се сближили покрай състава за стари градски песни в селото. Преди две години се споминал съпругът на японката “Хубава жена”, “Любим мъж”. Така се обръщат един към друг японката Сатоми и българският другар Георги. Те живеят в карловското село Каравелово, гледат кози, две кучета и мечтаят за розова градина. 64-годишната Сатоми Такада и местният мачо се сближили покрай състава за стари градски песни в селото. Преди две години се споминал съпругът на японката

Влак се счупи на линията София - Перник

Влак се е счупил на линията София – Перник в района на Западния парк, съобщиха пътници до zaPernik.com.

Друг влак, пътуващ от Петрич за София е спрял на Горна баня. Според служители на БДЖ закъснението ще бъде повече от 30 мин.

Хора стоят на гарата и чакат закъсалия влак да бъде изтеглен.

Припомняме, че преди няколко дни дизелов локомотив Сименс се развали в района на Владая – Горна Баня.

"Газпром" добива нефт от находище в Източен Ирак

Руският гигант „Газпром“ започна експлоатация на нефтените находища в района на Бадра, Източен Ирак. Прогнозите са първоначално добивът да възлиза на...

Валери Домовчийски се завърна в Левски

Бившият нападател на на Херта (Берлин), Дуисбург, Ботев Пд и Черно Море подписа договор за 2 години със сините.

Давид Вия е първият футболист на новия "Ню Йорк сити"


Испанският национал Давид Вия подписа договор с новосформирания "Ню Йорк сити", обявиха от американския клуб.

Отборът е проект между английския футболен "Манчестър сити" и американския бейзболен "Ню Йорк янкис". Вия е първият играч на клуба и ще играе за него от 2015 г. с договор за три сезона.

"Готов съм за това ново предизвикателство. Вълнувам се, защото съм първият футболист на отбора", написа испанецът в профила си в Twitter.

David Villa (@Guaje7Villa)...

Асоциацията на прокурорите защити съда

Асоциацията на прокурорите излезе със специална позиция в защита на българския съд. „Тревожен е фактът колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни се променят оценките за работата му“, пишат от прокурорската организация.

„Златен скункс" и за Цветанов

София /КРОСС/ Бившият вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е най-новият притежател на наградата „Златен скункс" на „Господари на ефира". Миризливата статуетка му бе връчена от „Повелителя на скунксовете" Боби Ваклинов във връзка с това, че е първият български бивш министър, получил ефективна присъда на първа инстанция. Пред Боби Ваклинов Цветанов обеща и че никога повече няма да допусне в редиците на ГЕРБ хора като Даниел Георгиев.

"България без ДПС" е новата политическа цел на Бареков

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков предложи на партиите да се обединят под негово ръководство в алианс "България без ДПС", целящ изваждането на ДПС от властта "за поне два мандата или по възможност завинаги". Той обяви и правителство в сянка, в което е едновременно и премиер, и външен министър, бидейки и евродепутат. "Над главата си нямам началници, не си привиждайте кръгове, кръгчета, банки, медии. Прекалено съм силен, за да бъда зависим от някаква си банка или медия. Прекалено е силен Бареков, обърка им сметките", заяви Бареков в понеделник. Думите му вероятно трябва да опровергаят убежденията, че неговата партия е считана за политически проект на собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Друга интрига от задкулисието, която всички негласно обсъждат, но малцина като Татяна Дончева коментират на глас, е започналото разделяне между Василев и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски, които са оплетени в сложни финансови и бизнес схеми. След като коалицията ББЦ се класира четвърта на евроизборите с около 10% подкрепа, Бареков "насрочи" предсрочни избори за 26 октомври и ежедневно лансира мащабни политически инициативи и сценарии, които най-общо се въртят около това как той измества от сцената БСП, ГЕРБ и ДПС (останалите не ги брои въобще за конкуренция). Миналата Бареков великодушно подаде ръка за коалиция в следващия парламент на БСП (но без Станишев, Моника и сегашното ръководство), като напълно игнорира ГЕРБ, заявявайки, че играчите на политическия ринг са "старият Борисов" срещу "новия Бареков". "България без ДПС" В прессъобщението от "заседанието на Изпълкома" на ББЦ се посочват шест условия, на които трябва да отговарят партиите, за да влязат в анти-ДПС алианса, както и пет стъпки за развитие на държавата, първата от които е създаването на съюз "България без ДПС". Бареков заяви, че ДПС се е превърнала от партия във фирма, която е изкупила стотици хиляди гласове. "За мен държавата прилича на холдинг, в който ДПС държи минимум 50% и управлява, упражнявайки власт върху обществените ресурси. За жалост, ГЕРБ почти финишира като ДПС - фирми и общини, които захранват партията и лидера с пари", каза Бареков. Коалиционният му партньор Красимир Каракачанов от ВМРО напомни, че идеята да се изолира ДПС от властта не е нова: "През 2009 г. лично аз предложих на тогавашните управляващи партии и извънпарламентарни партии да подпишем един подобен пакт, само че нито ГЕРБ, нито БСП се съгласиха на това". "Практиката да се купува етнически вот и да се създава етническо напрежение в смесените региони, за да могат да се контролират част от българските избиратели, ще ни доведе до един сценарий, наблюдаван в страни като Кипър и Босна....Тук, разбира се, включваме и друга етническа партия, която се води част от т.нар. Реформаторски блок", каза Каракачанов. Бареков коментира, че "основен електорален опонент на ГЕРБ още това лято ще бъде ББЦ. "Категорично не" от Борисов за популизма на Бареков "Очаквайте втора политическа сила в най-кратки срокове да е "България без цензура” – това се обяснява с нашата непримирима и последователна политика спрямо два фактора в политиката – ДПС и явлението Бойко Борисов", каза Бареков часове, след като лидерът на ГЕРБ изключи сътрудничество единствено с неговата парти. В отговор на въпрос дали би "играл” с Бареков, лидерът на ГЕРБ каза в понеделник сутринта пред бТВ: "Категорично не!". "Всичките му приказки за безплатни неща и т.н. не са даже в сферата на популизма. Като не зависи нищо от него, може да обещава всичко”", поясни Борисов, чийто феноменален популизъм стана една от запазените марки на политиката му. Анти-ДПС реториката била "мода" Той обясни анти-ДПС реториката на Николай Бареков с "модата” и посочи, че ликът на младия политик е "от първата до последната страница на всички вестници, свързани с ДПС”, имайки предвид медийната империя около Делян Пеевски. "Завчера неговите депутати, които откраднаха от нас, гласуваха с ДПС”, изтъкна още Борисов. Между другото, същите тези медии след евроизборите смениха тона и към Борисов, който от злодей №1 вече е представян в по-неутрална светлина. В нощта след евроизборите Борисов оцени високо представянето на ББЦ, която получи малко над 10% от гласовете в първото си участие на избори. Седмица по-късно обаче Борисов неглижира резултата и заяви, че една "нова партийка, едва спечелила 10%”, няма как да бъде ключова. Най-нахалното е някой едва минал 10% с 30 000 застъпници да трябва да се съобразяват големите играчи с него", заяви Борисов. "Поздравих го, защото не бях разбрал за всичките наблюдатели”, оправда се лидерът на ГЕРБ, който миналата седмица каза, че вратата е отворена за всякакви коалиции, включително с БСП, но след предсрочни избори. Бареков: "ДПС е единствената партия, която унищожава с прегръдката си" Според анализа на изборните резултати, направен от Бареков пред Изпълкома, "в новата политическа карта на България на мястото на ДПС е ББЦ". "Огромни пари се изсипаха срещу нас, спонсорирани от много тъмни кръгове", отбеляза той. ДПС е единствената партия, която унищожава с прегръдка, констатира още Бареков и не се съгласи със заключенията на социолозите, че ДПС било единственият печеливш от евровота. Точната формулировка, според него, е че загубиха всички партии, които косвено или пряко са свързани с ДПС. Сред загубилите той нареди БСП, продали се на ДПС, както и "Атака", а ГЕРБ преживели отлив от 200 хил. души заради съмненията за обща коалиция с ДПС след кафето на Местан и Борисов. Бареков посочи, че ББЦ е единствената партия, която има балансиран електорат - равен при младите и средната възраст, градски, патриотичен, идващ от средите на старото СДС и ГЕРБ. Малко взимаме от "Атака", малко от БСП, унищожаваме Кунева, анализира той. Плановете му полетяха към задължително гласуване (предложено, между другото, като въпрос за референдум за изборните правила, поискан от президента Росен Плевнелиев). При задължително гласуване 5.8 млн. българи биха изпратили в парламента само 4 формации - ГЕРБ с 11.7%, БСП със 7.3%, ДПС с 6.6% и ББЦ с 4.1%, сметна новият политик и заключи: Няма друго, друго не съществува". Още при влизането си на заседанието той показа пред съпартийците си синята си вратовръзка с изписан номер 1 и каза, че си я взел да си я сложи за след евровота. Правителство в сянка Бареков, който е избран за евродепутат, ще съвместява постовете премиер и външен министър в обявеното правителство в сянка на ББЦ. В областта на икономиката, социалната политика и енергетиката ще работят Рада Коджабашева, Калина Крумова, Георги Балабанов и Ангел Славчев. В областта на финансите: Светлин Танчев, завършил финанси в "Харвард” и Хари Гарабедян, завършил финанси в Чикаго. В здравеопазването – доц. Христо Бозов; в сектора на националната сигурност, армията и МВР – бившият тв водещ Росен Петров, Николай Радулов (бивш гл. секретар на МВР), ген. Димитър Цветков и ген. Валери Николов. Номинацията в сектора "образование и култура" е проф. Мирослава Кортенска. "В сектора външна политика тук от нашата пария ще говорим аз, като евродепутат, мисля, че нямате съмнение в моето ниво и г-н Светлин Танчев", каза Бареков. В секторите правосъдие, регионална политика и младежка политика номинациите са: Катя Иванова (председател на общинската структура в Перник), Васил Иванов (председател на адвокатската колегия и председател на общинската структура в Кюстендил) и адв. Дяко Дяков (зам.-председател на градското ръководство в Пловдив); Стефан Кенов, Рашко Димков и Емилия Йосифова, Никола Митев "Имаме хора, които можем да излъчим веднага, без да говорим,че Румен Йончев може да бъде един прекрасен министър на земеделието, без да говорим ,че Красимир Каракачанов може да е един прекрасен министър на отбраната, че Любен Дилов – син може да бъде много по-успешен министър на културата от Петър Стоянович”, обясни Бареков.

300 лева глоба за всеки декар ниви на офшорки

Областните управители ще имат достъп до имотния и търговския регистър
Офшорките, които не се разделят със земята си до Коледа, ще плащат между 100 лева и 300 лева глоба за всеки декар нива, това предвижда нова предложение за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.
Промяната е внесена н 30 30.05.2014 г. Областните управители ще имат достъп до имотния и търговския регистър Офшорките, които не се разделят със земята си до Коледа, ще плащат между 100 лева и 300 лева глоба за всеки декар нива, това предвижда нова предложение за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Промяната е внесена н 30 30.05.2014 г.

ЕК стартира наказателна процедура с искане България да спре "Южен поток"

Европейската комисия открива наказателна процедура срещу България по повод конкурса за избор на строител на газопровода "Южен поток" и иска властите да спрат всички дейности по неговото изграждане. ЕК има съмнения, че с избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар и по-специално провеждането на обществените поръчки. Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние, каза в понеделник пред Mediapool, че българските власти имат едномесечен срок да дадат официална информация за проведената процедура по избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток". Това е първият етап от наказателната процедура. След двумесечно мълчание за направения вече избор, миналата седмица компанията "Южен поток България" обяви, че най-големият за страната ни инвестиционен проект ще бъде даден на консорциум между близката до Кремъл компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми, гравитиращи около властта: "Промишлено строителство холдинг", зад което стоят фирми, свързани с Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг". От "Южен поток България" не пожелаха да кажат каква е крайната цена с мотива, че зависи от обществените поръчки за подизпълнители, които по техни думи вече вървят, но в същото време никъде не са обявени предварително. Според предварителни данни стойността на проекта е 3.5 млрд. евро. Шантал Хюс коментира, че в Брюксел разбират решението на българското правителство да даде приоритетно значение на газопровода, но също така припомни, че Комисията вече е изразила своята загриженост за съответствието на "Южен поток" на европейските правила в областта на енергетиката. Още в средата на януари 2014 г. Шантал Хюс предупреди за проверка от страна на ЕК за начина на провеждането на търга за избор на изпълнител на българското трасе. Тогава тя посочи, че обичайният срок за провеждане на подобна процедура е минимум 10 дни и трябва да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права. Търгът за изпълнител на участъка на "Южен поток" у нас бе обявен на 21 декември 2013 г. - точно преди старта на коледните празници, които продължиха до 29 декември, а преди новогодишната ваканция имаше само два работни дни. Крайният срок за подаване на писма за намерение за участие в конкурса бе 11 януари. Реално кандидатите за участие в процедурата имаха само девет работни дни за заявяване на интереса си. Говорителят на еврокомисар Барние припомни още, че приетата наскоро Европейска стратегия за енергийна сигурност изисква новите инвестиции в енергийната инфраструктура в ЕС да спазват всички правила за вътрешния пазар.   От Министерството на икономиката и енергетиката заявиха, че очакват уведомителното писмо от ЕК с поставените в  него въпроси, на които ще отговорят в изискания срок.  Ведомството смята, че процедурата за избор на изпълнител на българското трасе е следвала законосъобразни процедури, "които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка". Пълна информация по тях щяла да бъде предоставена на Брюксел.   В съобщението до медиите пише още", че България "нееднократно категорично се е  ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта "Южен поток на българска територия". "Българската страна и до сега е информирала навременно и подробно Европейската комисия за всички предприемани действия и развитието на "Южен поток“ на българска територия. В същото време България, заедно със страните-членки, през чиято територия минава трасето на газопровода, сме активен участник в диалога между ЕС и Русия за разрешаване на правните дефицити по реализацията на проекта на територията на съюза", допълват от министерството. България обаче е под заплаха и за откриване на още една наказателна процедура заради "Южен поток" - за предложени от депутати на БСП законови поправки, които според ЕК изключват тръбата от обсега на европейското законодателство, изискващо да се осигури достъп и на трети страни до капацитета на газопровода. България обаче не вижда проблем в това, че с въвеждането на понятието "морски газопровод" ще гарантира на основния акционер в проекта – руската "Газпром", резервиране на пълния капацитет на тръбата в участъка по дъното на Черно море. Единият от вносителите на поправките - Явор Куюмджиев, обясни пред Mediapool, че не било проблем да се регламентира, че на първата газоразпределителна станция на тръбата в България – в региона на варненския плаж Паша дере, част от капацитета ще се разтоварва, за да се освободи мощност за евентуални доставки на други търговци. Технически как ще става това и кой ще ползва освободените количества не е ясно. На среща с представители на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в София на 13 юни България ще иска от тях информация на кои точно разпоредби и членове на европейското законодателство не отговорят предложените от Куюмджиев и Ерменков поправки, обясни депутатът от БСП. От думите му стана ясно, че на този етап управляващите не смятат да се съобразят със забележките на Брюксел, който той преди дни определи като "общи приказки".

ЕК поиска от София да спре строежа на "Южен поток"

Европейската комисия поиска от България да спре строежа на газопровода "Южен поток" през наша територия заради съмнения, че с избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар и по-специално провеждането на обществените поръчки   Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние, каза пред Mediapool, че българските власти имат едномесечен срок да дадат официална информация за проведената процедура по избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток". Това е първият етап от наказателната процедура.     Миналата седмица след два месеца забавяне компанията "Южен поток България" обяви, че трасето у нас ще се строи от консорциум между близката до Кремъл фирма "Стройтрансгаз" и пет близки до българската власт фирми. Консорциумът, в който от българска страна влизат "Промишлено строителство холдинг", зад което стоят фирми, свързани с Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг", взе поръчката за 3.5 млрд. евро. От ""Южен поток България" не пожелаха да кажат каква е крайната цена с мотива, че зависи от обществените поръчки за подизпълнители, които по техни думи вече вървят, но в същото време никъде не са обявени предварително.   Хюс коментира, че в Брюксел разбират решението на българското правителство да даде приоритетно значение на газопровода, но също така припомни, че Комисията вече е изразила своята загриженост за съответствието на проекта "Южен поток" на европейските правила в областта на енергетиката.   Още в средата на януари 2014 г. Шантал Хюс предупреди за проверка от страна на ЕК за начина на провеждането на търга за избор на изпълнител на българското трасе. Тогава тя посочи, че обичайният срок за провеждане на подобна процедура е минимум 10 дни и трябва да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права.   Търгът за изпълнител на участъка на "Южен поток" у нас бе обявен на 21 декември 2013 г. - точно преди старта на коледните празници, които продължиха до 29 декември, а преди новогодишната ваканция имаше само два работни дни. Крайният срок за подаване на писма за намерение за участие в конкурса бе 11 януари. Реално кандидатите за участие в процедурата имаха само девет работни дни за заявяване на интереса си.   Говорителят на еврокомисар Барние припомни още, че приетата наскоро от ЕК Европейска стратегия за енергийна сигурност изисква новите инвестиции в енергийната инфраструктура в ЕС да спазват всички правила за вътрешния пазар   България е под заплаха и за откриване на още една наказателна процедура от Еврокомисията заради "Южен поток" - за предложени от депутати на БСП законови поправки, които според някои юридически тълкувания изключват тръбата от обсега на европейското законодателство, изискващо да се осигури достъп и на трети страни до капацитета на газопровода.   България обаче не вижда проблем в това, че с въвеждането на понятието "морски газопровод" ще гарантира на основния акционер в проекта – руската "Газпром", резервиране на пълния капацитет на тръбата в участъка по дъното на Черно море. Единият от вносителите на поправките - Явор Куюмджиев, обясни пред Mediapool, че не било проблем да се регламентира, че на първата газоразпределителна станция на тръбата в България – в региона на варненския плаж Паша дере, част от капацитета ще се разтоварва, за да се освободи мощност за евентуални доставки на други търговци. Технически как ще става това и кой ще ползва освободените количества не е ясно.   На среща с представители на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в София на 13 март България ще иска от тях информация на кои точно разпоредби и членове на европейското законодателство не отговорят предложените от Куюмджиев и Ерменков поправки, обясни депутатът от БСП. От думите му стана ясно, че на този етап управляващите не смятат да се съобразят със забележките на Брюксел, който той преди дни определи като "общи приказки".

ЕК започна наказателна процедура заради строителя на "Южен поток" у нас

Срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток". Това съобщиха от Европейската комисия в понеделник. Миналата седмица след два месеца забавяне компанията "Южен поток България" обяви, че трасето у нас ще се строи от консорциум между близката до Кремъл фирма "Стройтрансгаз" и пет близки до българската власт фирми. Консорциумът, в който от българска страна влизат  "Промишлено строителство холдинг", зад което стоят фирми, свързани с Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг", взе поръчката за 3.5 млрд. евро. От ""Южен поток България" не пожелаха да кажат каква е крайната цена с мотива, че зависи от обществените поръчки за подизпълнители, които по техни думи вече вървят, но в същото време никъде не са обявени предварително. Още в средата на януари 2014 г. Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние, предупреди за проверката от страна на ЕК за начина на провеждането на търга за избор на изпълнител на българското трасе. Тогава тя посочи, че обичайният срок за провеждане на подобна процедура е минимум 10 дни и трябва да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права. Търгът за изпълнител на участъка на "Южен поток" у нас бе обявен на 21 декември 2013 г. - точно преди старта на коледните празници, които продължиха до 29 декември, а преди новогодишната ваканция имаше само два работни дни. Крайният срок за подаване на писма за намерение за участие в конкурса бе 11 януари. Реално кандидатите за участие в процедурата имаха само девет работни дни за заявяване на интереса си. България е под заплаха и за откриване на още една наказателна процедура от Еврокомисията заради "Южен поток" - за предложени от депутати на БСП законови поправки, които според някои юридически тълкувания изключват тръбата от обсега на европейското законодателство, изискващо да се осигури достъп и на трети страни до капацитета на газопровода.  Очаквайте подробности    

Свирепа пясъчна буря е връхлетяла Техеран (видео)

Силна пясъчна буря е връхлетяла иранската столица Техеран, съобщава АФП. Градът е бил затъмнен, нанесени са щети на сгради, прекъснато е електроснабдяването. По улиците има паднали дървета. По данни на местните медии вятърът достига 120 километра в час. Местните медии предупреждават жителите на града да не напускат домовете си.

Пясъчна буря връхлетя със 120 километра в час Техеран

Силна пясъчна буря е връхлетяла иранската столица Техеран, съобщава АФП. Градът е бил затъмнен, нанесени са щети на сгради, прекъснато е електроснабдяването. По улиците има паднали дървета. По данни на местните медии вятърът достига 120 километра в час. Местните медии предупреждават жителите на града да не напускат домовете си.

Варненка грабна купата „Емил Попов“ по плуване

Два дни водолази от цялата страна мериха сили в републиканското първенство по подводен спорт „Златен делфин“, което се проведе в Бургас този уикенд. Дайвинг състезанието, организирано от Българската национална асоциация по подводна дейност и морски клуб „Приятели на морето“- Бургас, събра любителите на водолазното изкуство в плувен комплекс „Флора“ под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов.

Меркел не вижда необходимост от присъединяването на Грузия към НАТО

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въпросът за членството на Грузия в НАТО няма да бъде в дневния ред на бъдещата среща на върха на Алианса в Уелс."Няма такава необходимост", каза ръководителят на германското правителство при срещата си с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили. Тя добави, че Грузия е добър партньор при провеждането на различните мисии на НАТО и Европейския съюз. Според канцлера, грузинската страна е постигнала успехи по пътя на интеграцията си към Алианса. От своя страна, Гарибашвили подчерта, че по пътя на сближаването си с ЕС страната му смята да покаже пример за успешно сътрудничество както с Европа, така и с Русия. По-специално , грузински министър-председател заяви, че "конструктивните и нормалните отношения с Русия са възможни и с помощта им се решават проблемите между двете страни". Гарибашвили също така призова властите в Киев към по-скорошен диалог с Москва.  

300 лева глоба за всеки декар ниви на офшорки

Областните управители ще имат достъп до имотния и търговския регистър
Офшорките, които не се разделят със земята си до Коледа, ще плащат между 100 лева и 300 лева глоба за всеки декар нива, това предвижда нова предложение за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.
Промяната е внесена н 30 30.05.2014 г. Областните управители ще имат достъп до имотния и търговския регистър Офшорките, които не се разделят със земята си до Коледа, ще плащат между 100 лева и 300 лева глоба за всеки декар нива, това предвижда нова предложение за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Промяната е внесена н 30 30.05.2014 г.

Прокурори: Убедени сме в принципността и опита на съдиите

Тревожен е фактът колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни (по повод постановени присъди) се променят оценките за ра...

Плевнелиев: Три пъти повече пари се дават за здраве, а никой не е доволен

Българските доктори трябва да бъдат честни и да кажат, че парите за здравеопазване преди 15 години са 1 млрд. лева, а днес те са 3,5 млрд. лева – три и половина пъти повече пари налива бълга...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване