ПП ГЕРБ-Перник се преклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Областният координатор на ПП ГЕРБ-Перник Вяра Церовска, организационния секретар на местната структура Владислав Караилиев, председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ-Перник Милена Миланова, областният координатор на МГЕРБ Денислав Захариев и членове на партията се преклониха пред паметта на великия революционер, загинал за свободата на България Христо Ботев.

Те запазиха минута мълчание в памет на всички отдали живота си за независимостта на родината....

Продължава

Летисия Ортис: Внучката на шофьор на такси, която довчера бе журналистка, а утре ще бъде кралица на Испания

Без благородно потекло, внучка на шофьор на такси, бивша телевизионна журналистка - бъдещата кралица на Испания Летисия още от сватбата си с принц Фелипе съумя да наложи своя модерен стил и да донесе малко блясък на кралското семейство, предаде АФП.
Красива, активна, спонтанна, Летисия Ортис Рокасолано изтърси праха от образа на кралското Без благородно потекло, внучка на шофьор на такси, бивша телевизионна журналистка - бъдещата кралица на Испания Летисия още от сватбата си с принц Фелипе съумя да наложи своя модерен стил и да донесе малко блясък на кралското семейство, предаде АФП. Красива, активна, спонтанна, Летисия Ортис Рокасолано изтърси праха от образа на кралското

Рекордна загуба за НЕК през миналата година

Рекордно висока за последните 5 години загуба от 338 млн. лв. е натрупала държавната Национална електрическа компания (НЕК) през 2013 г., научи “Труд” от източник от министерството на икономиката. Най-голямата годишна загуба на дружеството за последните 5 години е 99 млн. лв. през 2012 г.От компанията отказват да дадат официална информация за Рекордно висока за последните 5 години загуба от 338 млн. лв. е натрупала държавната Национална електрическа компания (НЕК) през 2013 г., научи “Труд” от източник от министерството на икономиката. Най-голямата годишна загуба на дружеството за последните 5 години е 99 млн. лв. през 2012 г.От компанията отказват да дадат официална информация за

Рекордна загуба на НЕК: 113 млн. лв. за 2013 г.

Рекордно висока за последните 5 години загуба от 338 млн. лв. е натрупала държавната Национална електрическа компания (НЕК) през 2013 г.

„Пристанищна инфраструктура” стартира стажантска програма за 2014 г.

От 1 юни 2014 г. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” /ДППИ/ стартира стажантската програма, насочена към способни и мотивирани студенти в различни сфери на обучение. На избраните кандидати се предоставя възможност за неплатен или платен стаж, по време на който ще могат да придобият ценен практически опит.

Подолски в шокираща реклама с кървящо сърце на крава

Германският национал Лукас Подолски участва в шокираща реклама на фирма за спортна екипировка. На снимката футболистът на английския Германският национал Лукас Подолски участва в шокираща реклама на фирма за спортна екипировка. На снимката футболистът на английския "Арсенал" държи сърце на крава. Посланието на немския концерн за спортни артикули е: "За световното ще дам сърцето си!" "Не изпитвах отвращение при фотосесията. Това е моето обещание да дам сърцето си за световната

Във Volkswagen искат по-честа смяна на моделите

Вместо през 7 години, както е сега, поколенията може се сменят през период от 5 години


Почина сопраното София Иванова


Известната българска оперна певица София Иванова е починала рано тази сутрин, 2 юни, съобщиха от Софийска опера и балет.

През 35-те си години на сцените на български оперни театри и в чужбина София Иванова е изпълнила над 30 централни партии за сопрано, сред които Виолета от "Травиата", Татяна от "Евгений Онегин", Мими от "Бохеми" и Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай", но е най-известна с ролята на Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини.

София Иванова беше последната...

Русия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

/КРОСС/ Русия поема от днес председателството на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Тя поема щафетата от Южна Корея и ще я предаде след един месец на Руанда, предаде ИТАР-ТАСС. Макар председателството на Съвета за сигурност да е до голяма степен представителна функция, Русия може да забави усилията за приемане на резолюция на Съвета за по-широк хуманитарен достъп в Сирия, съобщи ДПА, цитирайки експерти. За такъв документ настояват няколко членове на Съвета, но Русия е против. В момента се водят преговори за резолюция с остър тон, която да осигури трансгранични доставки на помощи без съгласието на сирийското правителство. Чрез правото си на вето обаче Москва, която е ключов съюзник на президента Башар Асад, може да използва процедурни хватки, за да забави работата по приемането й. „Много внимание ще бъде обърнато на Близкия изток, ще бъде обсъден напредъка по уреждането на близкоизточния проблем, положението в Йемен, Либия, процесът на химическата демилитаризация на Сирия, хуманитарната ситуация в страната", постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. Очаква се този месец да има заседание за Афганистан, както и поредица от срещи по въпросите на Африка, включително ситуацията в Мали и Кот д`Ивоар, в района на Сахара - Сахел. Също ще се обсъдят въпроси, свързани с отношенията между Судан и Южен Судан. Въпреки че в графика не е предвидено заседание за Украйна, Чуркин не изключва възможността да се проведе и такова

ЕК с критики за замразяването на пенсионната реформа

Брюксел очаква конкуренция и прозрачност в енергетиката


САЩ съкращават вредните емисии в енергийния сектор с 30%

Съединените щати обявиха план за съкращаване на въглеродните емисии от енергийния сектор с 30 процента под нивата от 2005 г. до 2030 г., което е ключов елемент от плана на президента Барак Обама за сп...

МОН въвежда един учебник по всеки предмет

Ивайловград /КРОСС/ До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три". Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ „Христо Ботев" - Ивайловград. По думите й в момента държавата дава милиони лева за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници. „Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан", обясни министър Клисарова. „Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни", добави тя. Според нея, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.В Ивайловград министър Клисарова се включи в патронния празник на училището, носещо името на Христо Ботев. Тя благодари на директорката Александра Хорозова и на учителите за усилията, които полагат, а на учениците пожела да следват заветите на великия поет и революционер и да бъдат единни, когато се решават въпроси за България

Явор Гечев се ожени за любимата си Радина в резиденция "Бояна"

Явор Гечев скъса окончателно с ергенския живот вчера. Зам.-министърът на земеделието каза "да" на любимата си Радина Пенева, с която от известно време живеят под един покрив в София.
Ден преди голямото събитие Явор Гечев издаде пред "Марица", че е влюбен в жената, с която се запознали в партийната централа на БСП. Явор Гечев скъса окончателно с ергенския живот вчера. Зам.-министърът на земеделието каза "да" на любимата си Радина Пенева, с която от известно време живеят под един покрив в София. Ден преди голямото събитие Явор Гечев издаде пред "Марица", че е влюбен в жената, с която се запознали в партийната централа на БСП.

Политиците не уважиха всенародното поклонение на връх "Околчица"

Политиците загърбиха всенародното поклонение пред подвига на Ботев и загиналите за свободатао на България вчера и на обгърнатият от гъста мъгла и пронизващо студен вятър на връх Политиците загърбиха всенародното поклонение пред подвига на Ботев и загиналите за свободатао на България вчера и на обгърнатият от гъста мъгла и пронизващо студен вятър на връх "Околчица" във Врачанския балкан. В подножието на легендарния връх се осмелиха да се качат само петима депутати и нито един представител на изпълнителната власт.

Приемни родители насилват дете

/КРОСС/ Дете е насилвано от приемните си родители. За това алармираха в писмо до медиите и Държавната агенция за закрила на детето от Асоциация за детско развитие "Член 24", позовавайки се на биологичната майка на детето. „Вчера - 01.06.2014 г. разговарях с Веска Владимирова Каличка от гр. Бобов дол, чието дете Александър Весков Владимиров е настанено в приемно семейство в гр. Дупница при Антоанета и Славчо Богданови. При последната среща на Веска с детето си, последното е споделило, че е бито в приемното семейство, освен това има сериозна травма на пръста на едната ръка - липсващ нокът", посочват от асоциацията. И изразяват надежда да не се затвърди хипотезата за двоен стандарт по отношение на родителите и приемните семейства.

Явор Гечев каза "да" на любимата си Радина

Явор Гечев скъса окончателно с ергенския живот вчера. Зам.-министърът на земеделието каза Явор Гечев скъса окончателно с ергенския живот вчера. Зам.-министърът на земеделието каза "да" на любимата си Радина Пенева, с която от известно време живеят под един покрив в София. Ден преди голямото събитие Явор Гечев издаде пред "Марица", че е влюбен в жената, с която се запознали в партийната централа на БСП.

Испанският принц Фелипе е отгледан с една единствена цел - да стане крал

Модерен и дискретен, испанският принц Фелипе е отгледан с една единствена цел - да стане крал на Испания - нещо, което се сбъдва днес, пише агенция Франс прес.
Фелипе е на 46 години, учил е в чужбина, има и военно образование.
Модерен и дискретен, испанският принц Фелипе е отгледан с една единствена цел - да стане крал на Испания - нещо, което се сбъдва днес, пише агенция Франс прес. Фелипе е на 46 години, учил е в чужбина, има и военно образование. "Неговата единствена цел е да служи на Испания. В това е възпитан, това той чувства дълбоко в душата си.

Задържаха 25-годишен за изнудване в Харманли

Криминалисти на РУП-Харманли задържаха 25-годишен мъж за изнудване, съобщиха от МВР.

10 потенциално опасни язовира по поречието на Тунджа

В някои от селата на община Тунджа обстановката е тревожна

Палестинското правителство на националното единство встъпи в длъжност


Новото палестинско правителство на националното единство встъпи днес в длъжност, предадоха световните агенции. Това стана, след като бе преодолян възникнал в последния момент спор между "Фатах" и "Хамас".

Двете страни преговаряха днес до последния момент за състава на кабинета. "Хамас" поиска палестинският президент Махмуд Абас да оттегли решение да премахне от правителството поста министър по въпросите на затворниците.

Малко преди началото на церемонията високопоставеният...

Свалят Шенген за авиокомпаниите ни

Пада административният Шенген за българските авиокомпании. Промени в Закона за чужденците, предложени от Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) и внесени в Народното събрание от депутата от Коалиция за България Петър Мутафчиев, ще сложат край на налагането на глоби на авиопревозвачите поради неправилно интерпретиране на международни документи.

Превес на продавачите в първата юнска сесия на БФБ

Прибирането на печалби натисна цените на дружествата, отбелязали най-голям възход в последните дни на май, констатира Стоян Николов от ПФБК


Фиксинг на БНБ за понеделник, 2 юни

Валутните курсове на БНБ за 2 юни в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре са:   за ...

Димитър Гронев: Промени в кабинета не са необходими

София /КРОСС/ Промени в кабинета не са необходими. Всички, които са в ръководството на БСП, трябва да си ходят. Трябва ново ръководство, нов лидер, каза пред БНР политическият психолог Димитър Гронев.Той представи прогнозата си за бъдещото поведение на лидера на БСП Сергей Станишев в следизборната обстановка."Трябва да намериш онази първа сполучлива реакция на този, който в момента е лидер, и обикновено лидери на такова високо ниво повтарят в подробности онова, което им е донесло успех като схема. /.../ Когато атакуват ръководния ти пост, тогава съответният политически лидер попада в един капан, в който, както показват анализите на подобни случаи, измъкване няма или поне за дълго време измъкване няма. Този стресов капан означава от цялата информация, която пристига към теб, ти отбираш само онази, която отговаря на твоето виждане за ситуацията, обграждаш се само с такива сътрудници, които са ти предани и лоялни, като няма значение дали са умни и информирани. В стресова ситуация тези неща се изострят, защото не може да се преценява правилно ситуацията. Това, което е интересно, че в този психологически удар капанът ти казва: Ти си изправен пред въпрос на живот и смърт. Тогава ръководителите са склонни да вложат целия ресурс на партията или на държавата, за да решат своя проблем. Когато това се получи - жалко за партията, жалко за държавата. /.../ Станишев е бил в подобни ситуации

В Европа Обама получава втори шанс да обясни своята политика към Русия

Президентът Барак Обама заминава тази седмица за Варшава, Брюксел, Париж и Нормандия, където се очаква да разясни ангажимента на САЩ за противодействие на руските ходове срещу Украйна и да увери разтревожените съюзници, че САЩ са готови да ги защитават.   В Полша - западния съсед на Украйна - Обама ще се срещне в сряда с източноевропейски лидери, включително новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, и се очаква да отвърне на критиките, че не прави достатъчно за оказване на натиск върху Москва, след като тя присъедини Крим през март.   Президентът се отправя на това пътуване, след като миналата седмица произнесе реч във Военната академия на САЩ, в която заяви, че американското водачество в света би трябвало да бъде упражнявано главно чрез дипломация, многостранни действия и икономически натиск, както в Украйна, а не с военна мощ.   "Нашата способност да оформяме световното мнение помогна за незабавното изолиране на Русия. Заради американското водачество светът веднага осъди руските действия", каза Обама.   Но когато се срещне във Варшава с лидери от 10 държави от Централна и Източна Европа, той ще бъде приканен да представи по-ясен план, който да помогне за предотвратяване на по-нататъшна нестабилност в региона, казват анализатори.   "Има опасение, че ние ще изчезнем, ще избледнеем, когато ни връхлети следващата криза", заяви Хедър Конли от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.   Обама отдавна е призоваван от източноевропейски държавници да бъде по-твърд, включително от Лех Валенса, който водеше полското профсъюзно движение "Солидарност", изиграло съществена роля за събарянето на комунизма през 80-те години на 20 век.   Валенса, който е бивш президент на Полша, каза миналата седмица в интервю за полската телевизия ТВН-24, че е разочарован от недостатъчно твърдия според него подход на Обама към украинската криза.   "Свръхсилата не действа както трябва по този въпрос, поради което светът е в опасна ситуация и може би наистина е вярно, че множество лоши неща се случват в света, защото няма водачество", каза Валенса. Символизъм Американците подкрепиха продемократичните дейци по време на военното положение, което беше наложено в Полша през 1981 г., и оказаха поддръжка на борбата им за първите свободни избори преди 25 години, спомня си Ришард Шнепф, участвал в движението "Солидарност".   Посещението на Обама е "вид сантиментален жест към Полша" в Деня на свободата, когато е годишнината от тези избори, каза в интервю Шнепф, който сега е посланик на Полша в САЩ.   Полша е благодарна за американската подкрепа в сегашната криза, но лидерите искат повече, заяви той. "Ние поддържаме идеята за по-голямо ангажиране на САЩ в региона", каза той. Предвижда се по време на честването на Деня на свободата в сряда Обама да произнесе реч за американско-европейските отношения.   Белият дом обмисля идеи за повече "ротационни разполагания" на войски или изпращане на допълнителен персонал в региона, каза пред репортери заместник-съветникът на Обама по националната сигурност Бен Роудс.   Но не се очаква Обама да направи съществени анонси по време на пътуването. По-скоро целта на неговата мисия е да даде уверения.   "Всяка от спирките е заредена със силен символизъм", каза Джеймс Голдгейър от Факултета по международна служба на Американския университет. Г-7, не Г-8   След Полша Обама се отправя към Брюксел за среща на Г-7.   Първоначално беше планирано форумът на водещите икономически сили да се състои в Сочи, докато Москва не беше временно изключена от групата - тогава Г-8 - заради украинската криза.   Оттогава Русия предприе стъпки за изтегляне на войските, които разположи по границата по-рано тази година, а президентските избори в Украйна се проведоха без сериозни проблеми, така че изглежда малко вероятно Г-7 да настоява за по-нататъшни икономически санкции срещу Москва.   "В момента всички партньори са съгласни, че целта е да се постигне напредък към намаляване на напрежението, и засега не се предвиждат нови санкции", каза за Ройтерс служител от канцеларията на френския президент Франсоа Оланд.   "Идеята е по-скоро да направим всичко, което можем, за да възстановим диалога", заяви служителят.   След това Обама се отправя към Франция в петък за отбелязване на 70-ата годишнина от деня, в който съюзническите войски правят десант на бреговете на Нормандия и извършват щурм, който води до разгрома на нацистка Германия във Втората световна война.   Руският президент Владимир Путин, който ще присъства на церемониите, трябва да се срещне с Оланд в Париж в четвъртък. Предвижда се и Обама да бъде приет от Оланд същата вечер, но Белият дом каза, че Обама и Путин нямат планирани официални срещи.   По БТА

Новият крал на Испания - модерен и дискретен

Модерен и дискретен, испанският принц Фелипе е отгледан с една единствена цел - да стане крал на Испания - нещо, което се сбъдва днес, пише агенция Франс прес.
Фелипе е на 46 години, учил е в чужбина, има и военно образование.
"Неговата единствена цел е да служи на Испания. В това е възпитан, това той чувства дълбоко в душата си. Модерен и дискретен, испанският принц Фелипе е отгледан с една единствена цел - да стане крал на Испания - нещо, което се сбъдва днес, пише агенция Франс прес. Фелипе е на 46 години, учил е в чужбина, има и военно образование. "Неговата единствена цел е да служи на Испания. В това е възпитан, това той чувства дълбоко в душата си.

Антон Кутев: Станишев, ако искаше да става премиер, щеше да го е направил отдавна

/КРОСС/ Промени в правителството сигурно ще има. Най-малкото те се налагат от това, че част от министрите, един министър, вече стана евродепутат. И като се прави за един, ще има и други. Още повече, за една година има достатъчно време, за да се види къде се изпълняват програмите на правителството и на БСП и къде трябва да се направят някакви промени. Това каза в интервю за "Стандарт" медийният секретар на БСП Антон Кутев. По думите на Кутев очевидно БСП не разпознава правителството като свое. Със сигурност смяната на министри трябва да формулира по някакъв начин, че сме разбрали сигнала, каза Кутев.  Той насочи критиката си към социалното и здрвното министерство. В икономиката също има неща, които трябва да се направят, посочи още той и обобщи: Има много сектори, в които трябва да се мисли, не навсякъде трябва да се решава чрез смяна на министри, разбира се. Единият възможен начин е смяната на министри, но не е единственият. Социалистът смята, че предсрочните избори са абсолютно възможен вариант, било то през есента или през пролетта, но счита, че трябва да се даде още един шанс на кабинета да свърши всичко, което досега не е свършил. Антон Кутев отрече слуховете, според които Сергей Станишев трябва да стане премиер, за да поеме политическата отговорност. Сергей Станишев, ако искаше да става премиер, щеше да го е направил отдавна, каза той и посочи: Логиката все пак е да се търси нещо обединяващо

ЦСКА започва да връща парите на купилите акции

ЦСКА започна да връща парите на участниците в неуспешното първично публично предлагане на акции на "ЦСКА" АД.   Компанията "Елана Трейдинг", през която преминаха повечето сделки за акции на ЦСКА, от понеделник връща парите на кандидат-инвеститорите. Фирмата поема разходите за банкови такси при връщане на парите в банкова сметка.   Необходимо е само да се попълни формуляр "Нареждане за прехвърляне на средства", намиращ се на сайта на "Елана Трейдинг" и да се изпратите на мейл: angelov@elana.net. Фирмата няма да начислява такса за съхранение на средствата по временната емисия на ЦСКА.   При получаване на парите в брой, инвестиционният посредник няма да начислява и такса за теглене за притежателите на акции от временната емисия на ЦСКА.   Краен срок за връщане на средствата не е предвиден, тъй като те нямат давност. Инвестиционните посредници са длъжни да съхраняват средствата, докато бъдат потърсени.

Гръкът, прегазил 16-годишна девойка на спирка, си замина

Гръцкият студент, който прегази 16-годишна девойка на спирка в Пловдив, е напуснал страната. Това съобщи говорителят на районната прокуратура Атанас Илиев.

Хуан Карлос – кралят на испанците в продължение на 38 години

Той помогна на Испания да обърне страницата на франкистката диктатура


Фекална река заля Лом

Лом /КРОСС/ Дни след като Дунав оттегли пролетния си щурм към Лом, градът е залят от фекална река. Порой от изпражнения е покрил половината дунавски парк и обгазява с нетърпима воня крайбрежните алеи, заведения и къщи."Вонята е ужасна! Не може да се диша! Страх ни е, че ще плъзнат зарази!", оплакаха се местни жители. Фекалиите заливат крайдунавския град всяка пролет от четири години насам.След голямото наводнение от април 2006 г. държавата отпусна 10 млн. лева, с които край Лом бе изградена 800 м кейова стена.Осем отходни канала трябваше да бъдат включени в колектор, който да отвежда нечистотиите в две пречиствателни станции на брега на реката. Най-вероятно обаче при строителството част от мръсните канали са останали отворени към реката и затова вдигне ли се нивото на Дунав, водата нахлува в тръбите и мръсотията избива с подпочвените води в парка, обясняват експерти.Огромни кафяви езера покриват градинките и цветята в парка на Лом, в нечистотии са потънали пейки и беседки, а край вонящото блато има детски и спортни площадки. В мръсните локви се въдят и пълчища комари. Заради опасността от епидемии.Регионалната здравна инспекция е изпратила експерти в Лом. "Очакваме нивото на Дунав да падне още. След това ще търсим източника на замърсяванията", заяви зам.-кметът на Лом Александър Александров, цитиран от "Труд".

Концерт във Варна събра средства за децата на загинали полицаи

Голям детски концерт, рисунки на асфалт и снимки на полицейски мотори. Това са само част от инициативите, организирани от Синдикален алианс „Сигурност към МВР“ в полза на децата и семействата на загиналите и инвалидизирани служители на МРВ във Варна.

НАСА потвърди: Ще изпрати хора на Марс до 2035 г.

Преди полета до Марс ще има мисия за преместване на астероид на позиция между Луната и Земята, който ще бъде посетен от астронавти. Това ще е ключова мисия за тестване на технологиите за полет до Марс

Гръцкият младеж, прегазил ученичка, е напуснал страната

Има четири видеозаписа на катастрофата с прегазеното на автобусна спирка 16-годишно момиче, съобщи пред Дарик радио говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.

Над 6000 потребители номинираха своите любими марки

София /КРОСС/ Над шест хиляди души посочиха предпочитаните от тях брандове в първи етап от единствената потребителска класация у нас "ЛЮБИМИТЕ МАРКИ". Стартът на първия етап на инициативата беше на 12 май и продължи до 26 май. В този етап от инициативата потребителите посочваха предпочитаната от тях марка в падащото меню на предварително селектираните 34 категории. Този етап отличи Топ 6 на най-предпочитаните брандове в различните отрасли, съобразно потребителския вот. В категория ВИСОКОАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ продължаващите брандове са ABSOLUT, JAMESON, БРЕНДИ ПЛИСКА, БРЕНДИ СЛЪНЧЕВ БРЯГ, БУРГАС 63 и ЧЕРНОМОРСКО ЗЛАТО - ПОМОРИЕ. При НИСКОАЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ в Топ 6 предпочитани марки продължават КАМЕНИЦА, ПИРИНСКО, ШУМЕНСКО, TUBORG, BECK'S и БУРГАРСКО. В категория БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ първенството държат ФРУТЕЛИ, CAPPY, NESTEA, СОКОВЕ БББ, КОКА КОЛА и ДЕРБИ. Любимите МИНЕРАЛНИ ВОДИ на българския потребител са ДЕВИН, БАНКЯ, ГОРНА БАНЯ, БАЧКОВО, ПИРИН и ВЕЛИН. За най-предпочитаните ЗАХАРНИ И ШОКОЛАДОВИ ИЗДЕЛИЯ бяха отличени БОНБОНИ ЧЕРНОМОРЕЦ, БИСКВИТИ ЗАКУСКА, БИСКВИТИ АНЕЛИЯ, ЛИМОНОВИ РЕЗАНКИ, ЛУКЧЕТА и 7 DAYS. В Топ 6 на най-предпочитаните МЕСНИ ПРОДУКТИ продължават ТАНДЕМ, ДИМИТЪР МАДЖАРОВ, COMPASS, ЛУДОГОРСКО ПИЛЕ, ОРЕХИТЕ и КЕН. Надпреварата в категория МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ще се води от ДИМИТЪР МАДЖАРОВ, АЙРЯН БАЛКАН, ВЕРЕЯ, БОЖЕНЦИ, АКТИВИА и НА БАБА. Любими ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ са КРАПСИ, ЗЛАТНА ДОБРУДЖА, ВИТА, УНИПЕК, ДОБРУДЖАНСКИ ХЛЯБ и ЛАГАРД

Булат Окуджава: А миналото все по-ясно, ясно, ясно…

/КРОСС/ На 9 май популярният руски бард Булат Окуджава щеше да навърши 90 години. Цял живот той е писал за войната - цели цикли от стихотворения, песни по-окуджавски не гръмки и изпълнени със смисъл, повестта „Бъди здрав, школяр!", разказите му... Той ни остави в наследство около двеста авторски и естрадни песни, написани върху собствените му стихове. Някак собственият му живот е формирал у учителя и слушателя образа на лиричния герой, с тези невероятно дълбоки по смисъл произведения - на обикновен млад човек, по собствено желание озовал се на фронта, на войника-доброволец, общия работник на войната. Нека си спомним за този герой. „Довиждане, момчета!" „Пишете писмата си сами, аз не мога да направя това", казвал комисарят Качаров във военкомата, който бе сломен от ината на Булат и неговите приятели, които не били дораснали все още до възрастта на новобранеца, но всеки ден настоявали да бъдат изпратени на фронта. Завършвайки 9-ти клас през май 1941 година, Окуджава трескаво напирал да стигне до фронтовата линия. Напуснал училище, работил в завод като чирак на стругар, извършвал „ровировка" на дулата на огнехвъргачките. По този повод той споделял: «И до днес не знам какво е това „ровировка". Работехме тежка работа по 14-16 часа без прекъсване, ден след ден, нощ след нощ. Но постоянно ходехме при Качаров. Най-накрая той не издържа и ни даде повиквателни, които ние сами си написахме

Гъркът, който прегази Катя на автобусна спирка, е напуснал страната

Гръцкият студент, прегазил на автобусна спирка 16-годишната Катя, шофирайки със скорост над 100 км/час, е напуснал България. Това съобщи за Дарик говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.След наложената му мярка за неотклонение „парична гаранция Гръцкият студент, прегазил на автобусна спирка 16-годишната Катя, шофирайки със скорост над 100 км/час, е напуснал България. Това съобщи за Дарик говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.След наложената му мярка за неотклонение „парична гаранция" той е заявил е, че ще пътува до Гърция за времето от 31-ви май до 13-ти юни.

Китай спря „Гугъл” преди 25 години от събитията на Тиенанмън

Всички останали услуги на търсачката също са недостъпни

България погрешно схвана Мария като политически проблем

Мария живее в една стая с другото момиче от България, което има сходна с нейната съдба и бе открито малко по-късно. Освен ромски, тя е знаела и гръцки език, когато била открита в катуна във Фарсала.

прочети повече

12 хил. европейци искат Google да ги "забрави"

Решението на Съда на Европейския съюз се оказа истински кошмар за интернет компаниите


Няма яснота какви ще са средствата за разкопки на "Перперикон"

София /КРОСС/ Няма яснота какви ще са средствата за планове и разкопки на "Перперикон", твърди археологът проф. Николай Овчаров. Той иска държавата да даде 200 хиляди лева, за да може да завърши един цял етап от изследването на скалния град. Тази година се отбелязват 15 години от мащабните проучвания на обекта.По думите на проф. Овчаров, ако средствата не бъдат осигурени, на археолозите ще бъде забранено да правят разкопки през следващите пет години. Такива са изискванията по европейските проекти, поясни той и добави, че в продължение на пет правителства, от 2000-та година насам, са получавали някакви средства за работа в скалния град."Сега и то веднага ние трябва да получим тези средства. Говорил съм с лидерите на всички основни сили, но имаме обещания за средствата, но по една или друга причина те се бавят. Затова умолявам правителството това да стане по-бързо, буквално говорим за дни, защото пропускаме целия сезон", посочи той. По думите му "Перперикон" е в добро състояние благодарение на аварийната реставрация, която се провежда всяка година, съобщи БНР.

Сара Ерани изхвърли Янкович от Ролан Гарос

Италианката Сара Ерани се класира за четвъртфиналите на Ролан Гарос, след като победи Йелена Янкович със 7-6(5), 6-2 в мач от долната половина на женската схема. Първият сет на "Сюзан Ленглен&qu...

Бул. "Цариградско шосе" вече е истински ремонтен ад

София става много трудно проходима за автомобилистите. Вторият ремонт на булевард "Цариградско шосе" на моста, под който минава булевард "Александър Малинов", стартира вчера, но ...

Времето направи проблема на Шумен с тревата още по-сериозен

След поройните валежи Шумен се изправя пред необичаен проблем - поддържането на тревните площи. На места растителността достигна човешки ръст. Шумен се слави като зелен град, но в момента по-голямата...

Все по-голямо разделение в Турция

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се подготвя да обяви кандидатурата си за президентските избори през август в една Турция, която е все по-разделена заради острия му език и систематичните репрес...

Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка

Научаването на втори език може да има положителен ефект върху мозъка, дори ако изучаването му започне в зряла възраст, установиха учени от университета в Единбург.

Реформаторския блок: Всеки българин задлъжнял с 3000 лв. заради кабинета "Орешарски"

Президентът Росен Плевнелиев да свика КСНС в разширен състав, заради опасността от пълен фалит на държавата, поиска Реформаторският блок. "Анализ на икономическия екип на Блока, представен пред журналисти, показва за една година управление финансова дупка от над 10 млрд.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване