Лекарят на Уругвай: Суарес ще е готов за мача с Коста Рика

Лекарят на Уругвай д-р Алберто Пан обяви дългоочакваната от цялата страна и от милиони запалянковци новина: звездата на тима Луис Суарес ще бъде възстановен за началото на световното първенство в Браз...

Израелските власти затягат санкциите срещу Палестина

/КРОСС/ Израелските власти потвърдиха отказа си от мирни преговори с палестинците и възложиха на министър-председателя Бенямин Нетаняху да затегне санкциите срещу палестинската национална администрация, която формира общо правителство с ислямистите.Ответният отговор бе формулиран по време на заседание на израелския военно-политически кабинет, в който влизат ръководителите на ключови министерства и шефовете на силови ведомства. "Продължаваме да действа в съответствие с решението на Министерския съвет от 24 април и няма да водим преговори с палестинско правителство, което се основава на съюз с терористичната организация „Хамас", която призовава за унищожаване на Израел ... Ще действаме, включително и на международната сцена, против участието на терористичните организации на изборите.

Стойнев: България активно участва в диалога ЕС-Русия за "Южен поток"

България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия.

Търговските регистри в ЕС ще бъдат обединени


Търговските регистри на всички страни от ЕС ще бъдат обединени като за целта до 7 юли всяка държавата трябва да съобрази законодателството си. Проектът за промени в Закона за търговския регистър е вече обявен за обществено обсъждане от правителството и по него се приемат мнения до 11 юни.

Промените в информационната система на Търговския регистър се предвижда да струват 610 хил. лв., които правосъдното министерство иска да му бъдат предвидени в бюджета за 2016 г. Връзките между...

Вижте как се променят разписанията на пернишкия градски транспорт за Задушница

Тази събота е Вселенска задушница, която се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича “Черешова” по името на най-популярния плод в това време на годината. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии. След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на “отминалите от тоя свят”.

Християните посещават гробовете на близките си, почистват...

Продължава

Роза и шоколадово яйце за Лиса Стенсфийлд

Лиса Стенсфийлд се разрази като природно бедствие на сцената на зала 1 на НДК. Дребничката певица се появи в елегантна рокля цвят шампанско и високи токчета. След второто парче, когато фотографите трябваше да приберат апаратите си, Лиса каза: “Чакайте да си пусна косата.” Развърза стегнатата опашка, разчорли коси, събу дамските обувки и остана боса Лиса Стенсфийлд се разрази като природно бедствие на сцената на зала 1 на НДК. Дребничката певица се появи в елегантна рокля цвят шампанско и високи токчета. След второто парче, когато фотографите трябваше да приберат апаратите си, Лиса каза: “Чакайте да си пусна косата.” Развърза стегнатата опашка, разчорли коси, събу дамските обувки и остана боса

Горбачов. Пътят към безсилието

Малко след полунощ, когато Горбачови кацат в Москва, на президента му става напълно ясно кой ще плати най-високата цена за последните три дни: Раиса Максимовна. Тя получава криза с високо кръвно налягане, диагностицирана като мозъчен удар, има смущения в говора и странична обездвиженост.

Така че на въпроса на шофьора си накъде да кара, Горбачов отвръща, без да се замисли: Към дачата. Междувременно демонстрантите пред Белия дом разбират от радиото за освобождаването на пленниците от Крим и радостно скандират: “Президентът! Президентът!” Напразно, той се отказва дори от шанса си да даде сензационни интервюта. Това също е решение – срещу възможността да застане в светлината на прожекторите като втория човек до Елцин, така всъщност спестява на жена си и на себе си още един шок, пък ако ще и положителен. В Кремъл се появява едва на другата сутрин, но не стига до нормалната си работа. Бързи решения, уволнения и назначения – в зависимост от ролята на засегнатия в критичните дни; телефонни обаждания с поздравления от чуждестранни държавни глави и носители на почетни съветски звания. В останалото време президентът просто разказва случилото се, за да се освободи от напрежението.

Вероятно тази хиперактивност му пречи да забележи колко точни са думите, произнесени от него в самолета Летим към една нова страна. Извънредното положение, чиято обявена цел е край на разпада на Съветския съюз, на практика ускорява и задълбочава този процес. На 20 август Естония провъзгласява независимостта си от Съветския съюз. На 24 август Украйна обявява излизането си от СССР. На 25 август Беларус напуска държавния съюз, а на 27 август молдовският парламент повтаря решенията на другите републики. На 30 август Азербайджан се появява на картата като нова държава, на 31 август Киргизстан и Узбекистан вече не са съветски републики. Вместо Съюз на суверенните държави се появяват суверенни държави, които са свързани помежду си само чрез свободни икономически връзки. Целта на преврата, спасението на Съветския съюз, се преобразува точно в неговата пълна противоположност. Някои от участниците сами определят последиците за себе си: Борис Пуго си тегли куршум в главата, маршал Ахромеев избира въжето. Не мога да живея повече, щом родината ми умира, когато всичко, което смятах за смисъл на живота ми, бива разрушено, обяснява той в предсмъртното си писмо.

Пуч с непланирани последици не е събитие, което да се случва за първи път в руската история. Например главнокомандващият на руската армия Лавър Корнилов организира през август 1917 г. бунт срещу слабото временно правителство на Александър Керенски, за да спаси страната от болшевиките.

Керенски разпорежда отговорните за пуча генерали да бъдат арестувани. По този начин той отслабва армията, а с това и самия себе си, като резултатът е, че щурмът срещу Зимния дворец през октомври 1917 г. в крайна сметка е изпълнен напълно безпроблемно. Раждането и смъртта на държавата на Ленин протичат по подобен начин – в това се крие дори не и иронията, а направо сарказмът на историята.

Наред с делата си като спасител на демокрацията руският президент използва за утвърждаването на собствената си власт и доброволното отдалечаване от Москва на Горбачов. На 19 август Елцин поставя всички действащи в Русия части на КГБ, на Вътрешното министерство и на Министерството на отбраната под юрисдикцията на Руската съветска социалистическа република. Ден по-късно той поема главнокомандването над всички въоръжени сили на СССР, разположени в руските земи.

На 21 август присвоява всички съветски предприятия на руска територия и забранява на общосъветските служби да разрешават вносни и износни сделки без координацията с Русия.

В този момент действията му могат и да бъдат схванати като временни мерки срещу плановете на Държавния комитет по извънредните ситуации. Но през ума на Борис Елцин дори и за ...

Обама идва. Ще го разбере ли Европа?

Ройтерс

Американският президент получава втори шанс да обясни политиката си към Русия

Президентът Обама държи реч във военната академия в Уест Пойнт. Снимка: от тв екрана

Президентът Барак Обама заминава тази седмица за Варшава, Брюксел, Париж и Нормандия, където се очаква да разясни ангажимента на САЩ за противодействие на руските ходове срещу Украйна и да увери разтревожените съюзници, че САЩ са готови да ги защитават.

В Полша - западния съсед на Украйна - Обама ще се срещне в сряда с източноевропейски лидери, включително новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, и се очаква да отвърне на критиките, че не прави достатъчно за оказване на натиск върху Москва, след като тя присъедини Крим през март.

Президентът се отправя на това пътуване, след като миналата седмица произнесе реч във Военната академия на САЩ, в която заяви, че американското водачество в света би трябвало да бъде упражнявано главно чрез дипломация, многостранни действия и икономически натиск, както в Украйна, а не с военна мощ.

“Нашата способност да оформяме световното мнение помогна за незабавното изолиране на Русия. Заради американското водачество светът веднага осъди руските действия”, каза Обама.

Но когато се срещне във Варшава с лидери от 10 държави от Централна и Източна Европа, той ще бъде приканен да представи по-ясен план, който да помогне за предотвратяване на по-нататъшна нестабилност в региона, казват анализатори.

“Има опасение, че ние ще изчезнем, ще избледнеем, когато ни връхлети следващата криза”, заяви Хедър Конли от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Обама отдавна е призоваван от източноевропейски държавници да бъде по-твърд, включително от Лех Валенса, който водеше полското профсъюзно движение “Солидарност”, изиграло съществена роля за събарянето на комунизма през 80-те години на 20 век.

Валенса, който е бивш президент на Полша, каза миналата седмица в интервю за полската телевизия ТВН-24, че е разочарован от недостатъчно твърдия според него подход на Обама към украинската криза.

“Свръхсилата не действа както трябва по този въпрос, поради което светът е в опасна ситуация и може би наистина е вярно, че множество лоши неща се случват в света, защото няма водачество”, каза Валенса.

Символизъм

Американците подкрепиха продемократичните дейци по време на военното положение, което беше наложено в Полша през 1981 г., и оказаха поддръжка на борбата им за първите свободни избори преди 25 години, спомня си Ришард Шнепф, участвал в движението “Солидарност”.

Посещението на Обама е “вид сантиментален жест към Полша” в Деня на свободата, когато е годишнината от тези избори, каза в интервю Шнепф, който сега е посланик на Полша в САЩ.

Полша е благодарна за американската подкрепа в сегашната криза, но лидерите искат повече, заяви той. “Ние поддържаме идеята за по-голямо ангажиране на САЩ в региона”, каза той.

Предвижда се по време на честването на Деня на свободата в сряда Обама да произнесе реч за американско-европейските отношения.

Белият дом обмисля идеи за повече “ротационни разполагания” на войски или изпращане на допълнителен персонал в региона, каза пред репортери заместник-съветникът на Обама по националната сигурност Бен Роудс.

Но не се очаква Обама да направи съществени анонси по време на пътуването. По-скоро целта на неговата мисия е да даде уверения.

“Всяка от спирките е заредена със силен символизъм”, каза Джеймс Голдгейър от Факултета по международна служба на Американския университет.

Г-7, не Г-8

След Полша Обама се отправя към Брюксел за среща на Г-7. Първоначално беше планирано форумът на водещите икономически сили да се състои в Сочи, докато Москва не беше временно изключена от групата - тогава Г-8 - заради украинската криза.

Оттогава Русия предприе стъпки за изтегляне на войските, които разположи по границата по-рано тази година, а президентските избори в Украйна се проведоха без сериозни ...

Държавните служители сами да си плащат здравните

Над 250 хил. държавни служители, полицаи, военни, прокурори, съдии и надзиратели да започнат сами да си плащат здравните осигуровки, обсъдиха вчера социалистите в комисията за публични политики на БСП, чийто председател е Георги Пирински.

Ще има ли Румъния президент германец?

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

Политическата сцена в Румъния преживява сътресения, а разместванията на пластовете може да родят нова силна фигура преди президентските избори през есента.

Национално-либералната партия НЛП получи 15 процента от гласовете на евроизборите на 25 май и оцени този резултат като слаб на фона на очакванията за поне 20 процента подкрепа. Разочарованието доведе до оставката на първия заместник-председател на партията Клаус Йоханис, а веднага след това и на председателя Крин Антонеску.

Същия ден либералната партия обяви официално, че сменя европейското си политическо семейство, преминавайки от Алианса на либералите и демократите АЛДЕ към Европейската народна партия ЕНП , а Антонеску заговори за необходимостта от обединяване на дясното пространство в Румъния.

Този ход на либералите идва след скъсването на пакта със Социалдемократическата партия СДП на премиера Виктор Понта през февруари. Тогава НЛП напусна управляващата коалиция и премина в опозиция. Социал-либералният съюз СЛС , обединяващ двете най-силни партии в страната - СДП и НЛП, заедно с по-малкия традиционен съюзник на социалдемократите - Консервативната партия КП - просъществува три години: от февруари 2011 г. до февруари 2014 г.

През това време левоцентристкият алианс с лидери Виктор Понта и Крин Антонеску, чиято обединяваща сила според анализаторите беше единствено борбата срещу десноцентристкия президент Траян Бъсеску, успя да притесни европейските партньори за състоянието на демокрацията в страната.

Коалицията спечели със смазващ резултат общите избори през 2012 г., а парламентарното й мнозинство от 70 процента й позволи да приеме серия от спорни законопроекти. Опитът за отстраняване от длъжност на президента Бъсеску предизвика критични реакции от страна на ЕС и САЩ. Балансът обаче се пропука в началото на тази година и НЛП сложи край на коалицията, а формалният повод беше желанието на либералите да назначат своя първи заместник-председател Клаус Йоханис за вицепремиер, което не се хареса на социалдемократите.

През тези три години Крин Антонеску беше официалният кандидат за президент на СЛС и шансовете му за успех бяха безспорни, като се има предвид огромната електорална подкрепа, на която се радваше алиансът. С разпадането му обаче подкрепата към Антонеску в сондажите значително спадна, а социалдемократите заговориха за свой собствен кандидат, като най-често споменаваното име беше това на премиера Виктор Понта. Засега обаче те отложиха официалното обявяване на името на своя претендент до септември.

Останалата без лидер НЛП започна преговори с другата голяма опозиционна партия -Демократично-либералната ДЛП - с идеята за създаване на обединена дясна сила. Непосредствен резултат от тези преговори беше решението двете партии да се явят на президентските избори с общ кандидат, а по-късно дори да се слеят в една политическа формация.

Предстои да се види дали тенденцията към окрупняване ще завладее и останалите по-малки десни партии, особено сравнително новите формации като Гражданска сила на бившия премиер Михай Ръзван Унгуряну и близката до президента Бъсеску Партия Народно движение ПНД , чийто неформален лидер е бившият министър на туризма Елена Удря.

Ако инициативата наистина успее, новата обединена десница може да се превърне в почти равностоен съперник на социалдемократите. На изборите за Европейски парламент алиансът на СДП с Националния съюз за прогрес на Румъния и Консервативната партия получи 37,6 процента. НЛП и ДЛП получиха съответно 15 и 12,23 процента, тоест сборният им резултат е около 27 процента. Ако към тях се присъедини и близката до Бъсеску ПНД с нейните 6,21 процента и Гражданска сила на Унгуряну с 2,60 процента, общата им подкрепа ще достигне 35,8 процента. Така резултатите на десницата биха се доближили до тези на левицата.

Ключова роля в схемата, както много пъти досега, ще има отново Демократичният съюз на унгарците в Румъния ДСУР , който получи 6,30 процента. Гласовете на унгарците ще могат да наклонят везните в едната или другата посока и вероятно ...

25 години след събитията на площад Тянанмън Китай вече не е парий

Франс прес

Двадесет и пет години след репресиите на площад Тянанмън Пекин промени статута си от международен парий на силно ухажвана свръхсила при постепенното заглъхване на проблема с човешките права.

Скандализираните западни сили наложиха икономически санкции на Китай след нападението на армията в нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г., което взе стотици жертви сред искащите демокрация протестиращи студенти.

Предвещавайки бъдещето, тогавашният президент на САЩ - и бивш посланик в Пекин - Джордж Х. У. Буш устоя на призиви за по-строги санкции и дори тайно изпрати свои представители в Пекин, за да успокои китайския лидер Дън Сяопин.

Приемникът му Бил Клинтън, който по време на предизборната си кампания през 1992 г. критикуваше “касапите в Пекин”, отначало обвърза развитието на американско-китайските търговски отношения с напредък в областта на човешките права, но това изискване бързо бе забравено.

“Малката ни тайна е, че имахме някакъв напредък, но икономическите агенции не бяха въодушевени и подкопаха политиката ни, а президентът Клинтън не подкрепи Държавния департамент”, спомня си Уинстън Лорд, който по онова време е бил главният отговорник на американската дипломация за Източна Азия.

“Администрацията ни бе разделена. Китайците се възползваха от това и не постигнаха съществено развитие по правата на човека”, подчерта неотдавна Лорд на изслушване в Конгреса.

Четвърт век по-късно дипломатът, чийто посланически пост в Китай изтече само шест седмици преди събитията на Тянанмън, призовава САЩ да поддържат натиска за човешките права, но смята, че може би ще е по-ефикасно да се наблегне на “по-предпазливи” въпроси като околната среда, “тъй като китайският режим е издигнал оцеляването си в главен приоритет”.

Някои мерки все пак продължават да са в сила от 1989 г.: западняците и Япония редовно организират с Пекин дискусии за човешките права и отказват да продават оръжия на Китай, макар и в миналото Франция да е призовавала за отмяна на ембаргото на ЕС.

Днес обаче Китай има несъразмерно по-голямо влияние отколкото през 1989 г.: икономическата й тежест се увеличи 30 пъти с превръщането на страната в платформа за евтино производство на промишлени стоки.

Откакто президентът Си Цзинпин встъпи в длъжност миналата година, Китай отправя все повече и повече морски териториални претенции към съседите си, а влиянието на Пекин се търси по разнообразни теми като световната икономика, климатичните промени, Северна Корея, Иран и Судан.

“От самото начало правителствата (на САЩ) не държат особено да разглеждат тези въпроси” за човешките права, посочва Уорън Коен, преподавател по история на американската дипломация в Мерилендския университет в Балтимор.

“От време на време се повдига въпросът, ако е станал някакъв инцидент или някой е написал статия. Но съвсем ясното послание, което бе изпратено на китайците, е, че отношенията ни с тях са много по-важни от това, на което подлагат народа си”, каза Коен.

С нормализирането на американско-китайските търговски отношения Бил Клинтън уверяваше, че това решение е най-добрият начин да се насърчи “жизнеспособен напредък в дългосрочен план” за правата на човека.

Съвсем неотдавна обаче американски официални лица повдигнаха въпроса за влошаване на ситуацията с арести на дисиденти, налагани ограничения на малцинства и пълно затъмнение върху споменаването на случилото се на Тянанмън - цензура, която Камарата на представителите на САЩ почти единодушно поиска миналата седмица да бъде отменена.

“Не може да се каже, че развитието на икономиката ще доведе до подобряване на гражданските и политическите права. Китай ясно показа, че това не е така”, изразява съжаление Софи Ричардсън, директор за Китай в правозащитната организация Хюман райтс уоч.

“Имали ли сме инструмент за влияние в някакъв момент? Съмнявам се. Ще ми се да го вярвам, ще ми се да е било така, но е трудно да се види какво сме можели да направим”, подчертава Уорън Коен.

БТА

Има безплатни лекарства за деца и възрастни в Европа

Във Великобритания и Германия лекарствата за деца до 18 години са безплатни. Освободени от плащане са и възрастните хора на възраст над 60 години. Във Франция не се заплащат лекарствата за деца под 1 година и за възрастни над 60 години.

Само чудо би решило бързо въпроса за името на Македония

в. Утрински весник

Независимо от вътрешните си проблеми, гръцкото правителство все пак изглежда не планира напълно да затвори вратата за спора с Македония за името. Последните изявления на ръководителя на гръцката дипломация Евангелос Венизелос, който е отворен за ново посещение на посредника Матю Нимиц в региона, са сигнал, че гръцката страна не планира да пренебрегне или да избегне нови инициативи за интензифициране на преговорите за името.

Преговорите няма да спрат напълно, но малцина в Гърция очакват бърза развръзка на проблема до срещата на високо равнище на НАТО тази есен , за която се подгряват надежди, че може да получим зелена светлина за влизане в алианса, може би под временното наименование.

Макар че поради резултатите от европейските избори, които донесоха победа на опозиционната СИРИЗА, гръцкото правителство ще се фокусира в следващия период главно върху реконструкцията на правителството и ревизирането на правителствената политика за съкращаване на дълга и облекчаване на финансовото натоварване на гражданите, все пак реториката на Венизелос потвърждава, че той планира да отдели и време за потенциално лятно посещение на посредника на ООН в Скопие и Атина.

Нимиц е добре дошъл във всеки момент в региона и тук, за да разговаряме. Той винаги е интересен събеседник, посочи Венизелос във връзка с възможността за ново посещение на посредника.

Венизелос, който използва най-много възможности за счупване на леда и задълбочаване на комуникацията с македонската страна чрез посещение в Скопие срещата с премиера Никола Груевски бе първата след почти двегодишната пауза от гръцка страна, след 11 срещи с премиера Георгиос Папандреу, срещата със следващия премиер Лукас Пападимос и три срещи с неговия македонски колега Никола Попоски през изминалите пет месеца за момента смекчи реториката към македонската страна. Той подчерта, че на срещата с Груевски не само гръцката, но и двете страни са се съгласили, че трябва да се придаде голямо значение на инициативите на Нимиц.

Като доказателство за гръцката посветеност и последователност към този договор, към македонските събеседници и към Обединените нации, той посочи двете последни срещи на посредника с преговарящите Зоран Йолевски и Адамандиос Василакис. Подчертаването от страна на Гърция на посветеността към този процес от друга страна е и послание, че не се мисли за преговори в друг формат, освен този в ООН.

Ключов въпрос е това какъв би бил изходът от това посещение на посредника в този момент и дали има надежда, че евентуални летни преговори биха довели до решение и до приемането ни в НАТО през септември. Коментарите в Гърция са, че само някакво чудо би помогнало за три месеца Никола Груевски и Андонис Самарас да намерят общ език и да направят взаимен компромис за напредък към цялостно решаване на проблема.

С актуалната вътрешна ситуация гръцкото правителство не би си вкарало автоголове чрез готовност само то да направи компромиси, ако не види отстъпки от македонска страна. Нарастването на рейтингите на гръцките ултранационалисти са допълнителен тревожен фактор.

Поради това гръцките анализатори не прогнозират експресно решаване на спора до септември, за който се чу, че е неформален краен срок, поставен от международната общност към Гърция и Македония за решаване на проблема. Коментарите са, че заради ситуацията след европейските избори международната общност не би се прицелвала отново в гръцкия кораб, за да не предизвика допълнителна нестабилност и насрочване на предсрочни избори.

Гръцката страна верятно ще сервира на Нимиц същото меню. Отстъпки засега не са включени открито в менюто. Прибързаността за реформиране на политиката, запазването на стабилността и надпреварата за симпатиите на избирателите, които губят доверие в Нова демокрация и ПАСОК, ще държат гръцкото правителство доста ангажирано и с това ще оставят в нова летаргия и ангажимента във връзка с името.

В Гърция се прави оценката, че единственото, ...

Независимая газета: САЩ и НАТО милитаризират Черно море

в. Независимая газета

Американският военен кораб Маунт Уитни пристигна във Варна
Най-големият кораб на ВМС на САЩ, плавал в Черно море, пристигна във Варна. “Маунт Уитни” участва в учението “Черноморско партньорство” на НАТО. Екипажът му е от 150 моряци, 12 офицери и 150 цивилни. Снимка: Булфото

В отговор на руските действия спрямо Украйна военното ръководство на САЩ и НАТО поддържат поетия курс към милитаризация. Генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, говорил миналия петък пред Парламентарната асамблея във Вилнюс, сподели опасения, че Русия ще продължи “незаконната си агресия”, и прикани европейските правителства към повишаване на военните разходи. Това ще бъде сторено, потвърди на 31 май шефът на Пентагона Чък Хейгъл, участвал в конференция по сигурността в Сингапур.

Увеличени са вече силите на НАТО в Балтийския регион. Военни кораби на алианса започнаха на ротационен принцип редовно патрулиране в Черно море. Последното е твърде осезаемо за Русия и другите крайморски страни, тъй като конвенцията от Монтрьо не позволява на военни кораби от трети държави да се намират в Черно море над 21 дни.

През последните години документът бе нарушаван неведнъж от военни кораби на НАТО, отбеляза наскоро с тревога руският външен министър Сергей Лавров. За последен път нарушение извърши през пролетта на 2014 г. американската фрегата “Тейлър”, надхвърлила срока за пребиваване в Черно море с 11 денонощия (уж защото заседнала на плитчина край турския бряг). Руски експерти допускат, че в най-скоро време нарушенията на конвенцията може да се превърнат в норма.

На 28 май в Черно море влезе фрегатата “Сюркуф” от военноморските сили на Франция; до 29 май в акваторията се намираше и разузнавателният кораб “Дюпюи дьо Лом” от флота на същата страна. Освен това край бреговете на Румъния и на България действа американският ракетен крайцер “Вела гълф”, пристигнал в Черно море на 23 май. Значителна военноморска групировка за мащабите на въпросната акватория. Според конвенцията “Вела гълф” ще трябва да напусне района най-късно на 13 юни вечерта, а “Сюркуф” - до вечерта на 18 юни. Възможно е обаче да се забавят, ако ли не - също като друг път ще ги сменят нови кораби на НАТО.

С тези действия на НАТО в Черно море “САЩ и Северноатлантическият съюз започват голяма политика с цел агресивен натиск върху Русия”, коментира Михаил Ненашев, оглавяващ националното Движение в подкрепа на флота (ДПФ). Тази политика включва според него усилия за отмяна на самата конвенция от Монтрьо, за да може кораби от всички страни да прекарват дълго време в Черно море.

“Подобни опити вече имаше, но те не бяха подкрепени от никоя черноморска страна”, казва Едуард Родюков, член-кореспондент на Академията за военни науки. Според експерта обаче “днес американците и ръководството на НАТО, с оглед на промените в геополитическата ситуация след присъединяването на Крим към Русия, явно ще се опитат пак да склонят своите сателити - България, Грузия и Румъния, да одобрят промени в конвенцията. Букурещ примерно вече се съгласи да вдигне военния си бюджет; кораби на НАТО прекарват впрочем най-дълго време точно край румънския бряг”.

Родюков изтъква и твърде важната според него позиция на Украйна и на Турция. Киев осуети вече тазгодишните маневри на военни кораби от Черноморската военноморска група за оперативно взаимодействие “Блексифор”, в които се предвиждаше да участват наред с руски и украински военноморски сили от Турция, Грузия, Румъния и България. Учението на “Блексифор” бе насрочено за периода 28 март - 15 април в Черно море, но не се състоя. Няма да се състоят навярно и военните маневри “Черноморска хармония”, в които участваха по-рано Турция и Русия, а в по-ограничен мащаб - Украйна и Румъния. И днес е невъзможно да преценим доколко ...

Конкуренти в хазарта поръчали Жоро Шопа

Покушението срещу Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа, не е свързано с неговия покровител Евелин Банев-Брендо, а идва от конкуренти в хазартния бизнес. Това е една от основните версии, по които работи полицията. 
Криминалистите проучват дали стрелбата не е дошла и от противници на Шопа в туристическия бизнес. Мъжът е.... Покушението срещу Георги Семерджиев, по-известен като Жоро Шопа, не е свързано с неговия покровител Евелин Банев-Брендо, а идва от конкуренти в хазартния бизнес. Това е една от основните версии, по които работи полицията. Криминалистите проучват дали стрелбата не е дошла и от противници на Шопа в туристическия бизнес. Мъжът е....

Хората на държавна заплата ще си плащат здравните осигуровки

София /КРОСС/ Над 250 хил. държавни служители, полицаи, военни, прокурори, съдии и надзиратели да започнат сами да си плащат здравните осигуровки.Такова предложение е обсъждано вчера в комисията за публични политики на БСП, чийто председател е Георги Пирински. Идеята, която срещнала подкрепа, била лансирана от депутата д-р Емил Райнов - бивш зам. здравен министър в тройната коалиция. Заседанието било по повод отчета за едногодишното управление на кабинета "Орешарски".За същата мярка отдавна настояват Българският лекарски съюз и бизнесът. Целта е да се увеличат приходите на Националната здравноосигурителна каса.Според груби изчисления подобна реформа може да вдигне приходите в НЗОК с 50-100% спрямо предвидените в тазгодишния бюджет 1,8 млрд. лв. от осигуровки. Така приходите може да минат 3 млрд. лв. на година.В момента 1,8 млн. българи, които си плащат здравните осигуровки, издържат още 1,2 млн., се чуло на заседанието на комисията. Причината е, че независимо кой е на власт, държавата не плаща редовно и навреме осигуровките. При реформа осигуровките ще се удържат всеки месец при изплащане на заплатата, както е в частния сектор.На практика в момента държавата взема от приходите от данъците на здравноосигурените българи, за да покрива осигуровките на останалите.Идеята държавата да престане да плаща за тези над 250 хил. души се подкрепя и от здравния министър Таня Андреева

Десетилетия помощ за Малави не я освобождават от капана на бедността

ДПА

Въпреки че Малави получава десетилетия наред помощи за развитието си, страната все още е затънала в бедност и е недостатъчно развита. Дали самите програми за подпомагане не са проблемът за това?

В Балака - типичен град за Малави с ниски си сгради, многолюдни пазари и пътища, препълнени с велосипедисти - благотворителните организации сякаш са навсякъде.

Две международни неправителствени организации (НПО) имат големи офиси на главния път. Като се завие пък по страничен път има още една НПО. Указателни табелки сочат пътя към други такива организации.

В града с население 350 000 на около 300 км южно от столицата Лилонгве има 35 регистрирани НПО, които работят във всякакви сфери - от образование и СПИН до селско стопанство и човешки права, посочи Харолд Качепацонга, който е координатор на такива групи в Балака. “Хората, за които съм работил, имаха голяма полза от НПО. Понякога обаче си мислиш, че те са тук, само за да забогатеят, посочва местен лидер,” пожелал анонимност.

Балака не е изключение в Малави, южноафриканска страна с население 16,7 милиона души, в която има около 2500 неправителствени организации, според Съвета за неправителствените организации в Малави (Congoma). Те включват около 450 групи, регистрирани към Congoma, включително150 международни, и над 2000 групи, свързани с отделни общности, които получават средства от чужбина.

Броят на неправителствените организации се увеличи през годините, както и помощта от чуждестранните правителства и банките за развитие. Малави започна да получава финансиране по проекти за развитие още преди независимостта си през 1964 година. В края на 90-те бе включена пряка подкрепа за бюджета на страната и оттогава периодично се увеличава, посочи Нейшънс Мсовоя, заместник-директор в министерството на финансите.

При управлението на досегашния президент Джойс Банда Малави е получила близо 1 милиард долара от западни донори и банки за развитие през 2013 година, докато донорите неочаквано не намалиха част от подпомагането, което представлява 40% от бюджета на страната след голям корупционен скандал, станал известен като Кешгейт. “Въпреки цялата помощ, която се излива в Малави, страната едва се е придвижила напред за 50 години, докато съседните страни се развиха,” посочва западен дипломат.

В провинцията времето сякаш е спряло. Къщурки с покриви от трева се редят край пътя, хората пътува с волски каруци, а в павилиончета от клони се продават чували с картофи. Около 80% от населението са бедни фермери, борещи се за прехраната си, обработвайки малки парчета земя.

Анализаторите обясняват вялото развитие с бързия растеж на населението, липсата на природни ресурси, ниското равнище на образование, ширещата се корупция, изключително йерархизираната администрация, в която вземането на решения е бавно, и с обвинения във вещерство срещу успелите хора, за които се твърди, че са прибягнали до магията. Помощта се превърна “в навик, който задуши нашите нововъведения,” признава Мсовоя.

“Ние (донорите) сме част от проблема,” отбелязваха няколко дипломати, според които Западът трябва да действа по-здраво, за да окаже натиск върху Малави и страната “да поеме своите отговорности”.

Гражданите на Малави, от друга страна, разбират, че трябва да действат по-настойчиво с донорите, които дават насока и така нарушават правителствените мерки, като понякога си противоречат едни на други. “Един донор иска да даде пари в помощ на хората с увреждания, а друг настоява да се помогне на селското стопанство,” обясни Мсовоя.

НПО понякога вършат една и съща работа, което често убягва на правителствения контрол. Може да има пет НПО, които вършат едно и също нещо, посочва Емили Банда, ръководителка на правителствения съвет на НПО.

НПО би трябвало да представят годишен доклад на съвета, за да се гарантира, че дейността им съответства на правителствените политики, но няма достатъчно капацитет, за да бъдат накарани, посочи Банда.

Високите заплати и пътните разходи на чуждестранния персонал на НПО изяждат средствата, ...

Бан Ки-мун призова Порошенко към диалог с Путин

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова новия президент на Украйна Петро Порошенко да започне диалог с руския си колега Владимир Путин. В събота, в телефонен разговор с генералния секретар на ООН, Порошенко заяви, че напълно разбира необходимостта да защитава суверенитета на страната си, но подчерта, че това трябва да стане с мирни средства."Насилието в Украйна продължава, гражданите се оказаха между два огъня", каза говорителят на Бан Ки-мун Стефан Дюжарик.„Ние се обръщаме към всички страни с призив да се намери мирно политическо решение, а тези, които могат да повлияят, да го използват", добави той.

Фейсбук ще се бори със спама в новинарския поток

Фейсбук ще намали броя на автоматично създадените публикации като мярка за борба със спама, съобщи Би Би Си.
Социалната мрежа обяви, че взема мерки за значително намаляване на броя на постовете, публикувани автоматично от външни приложения в лентите с новини на потребителите. Този тип публикации най-често се отбелязват като спам и са нежелани за Фейсбук ще намали броя на автоматично създадените публикации като мярка за борба със спама, съобщи Би Би Си. Социалната мрежа обяви, че взема мерки за значително намаляване на броя на постовете, публикувани автоматично от външни приложения в лентите с новини на потребителите. Този тип публикации най-често се отбелязват като спам и са нежелани за

Протестите в парка Гези - знам какво направи миналото лято

в. Хюриет дейли нюз

Репортажна снимка от протестите на площад “Таксим” в Истанбул. Снимка от социалната мрежа tumblr

На 31 май бе отбелязана първата годишнина от протестите в парка Гези с изключително много онлайн събития, както и мероприятия в парковете в цялата страна. Събитията във Фейсбук и други онлайн събития бяха съпроводени от представянето на форумите за Гези (от миналата година), излъчването на документален филм в парковете и други.

“Знам какво направи миналото лято”, гласеше една от поканите за събитие във Фейсбук на 31 май. Бихме ли могли да се срещнем някъде? Бихме ли могли да се разходим по улиците, за да покажем съпротивата си? Бихме ли могли да се срещнем тук - в парка Кугулу (известен парк с лебеди в Анкара)? Бихме ли могли да се притесним за лебедите, изложени на сълзотворен газ? Това бе само едно от многото подобни събития във Фейсбук на 31 май.

Съпротивата, за която се говори, са протестите в парка Гези, ескалирали в протестни демонстрации в цялата страна, в които участваха над 2 милиона души в продължение на близо месец миналата година. Паркът Кугулу бе един от многото райони за събирания за протестиращи в Анкара. А сълзотворният газ е основният символ на неочакваната полицейска бруталност, която превърна мирните протести в насилствени сблъсъци по цялата страна.

На 31 май бе годишнината от протестите в парка Гези, мирният протест срещу плановете за реконструкция на една от малкото останали зелени площи в сърцето на Истанбул, който се превърна в един от най-големите масови протести в историята на Турция. През последните седмици хиляди напомнят един на друг по социалните мрежи да не се забравят събитията от миналата година.

Разпалените покани за събития за годишнината отразяваха някои от основните характеристики на протестите от миналата година и резултатите от тях: хумор, креативност, както и постоянно напомняне за жестокостта, при която хиляди бяха ранени, а някои загинаха.

Социалните мрежи и интернет бяха препълнени с различни материали, свързани с протестите миналата година.

Събития в музеи, четене на открито, изложби, излъчване на филми, показване на форумите за парка Гези бяха сред другите избрани средства за отбелязването на първата годишнина от протестите за Гези. Много хора сложиха в раниците си маски и разтвори срещу преките ефекти от сълзотворен газ, както и зарядни устройства за смартфоните, чрез които десетки хиляди хора на улиците (и по домовете си) се информираха през социалните мрежи. Полицията също не спести средства за подготовките във връзка с очакваните протести за годишнината, като разположи водните оръдия ТОМА на местата, където се смяташе за вероятно да се съберат тълпи от протестиращи като истанбулския площад Таксим и анкарския площад Къзълай.

Един от кулминационните моменти на отбелязването на първата годишнина стана документалният филм за събитията в Гези на режисьора и журналист Джан Дюндар - “Гьоздагъ”. Буквалният превод на заглавието на филма означава “заплаха”, но думата е била избрана и тъй като включва думата “око” - “гьоз”. Филмът е за първите 48 часа на протестите, а фокусът е насочен към шестима протестиращи, загубили едното си око заради употребата на гранати със сълзотворен газ. Във филма са включени и записи на протестите от смартфони.

Духът на Гези ни научи да виждаме. Той ни научи как да бъдем смели, как да се съпротивляваме, как да споделяме, писа Дюндар за документалния си филм.

Направихме този филм заради това, което научихме в Гези. Това е документален филм за тези, които загубиха очите си. Историята за страна, която започна да вижда и за това как страната бе простреляна в окото, посочи още Дюндар.

Премиерата на филма бе на 30 май пред огромен брой развълнувани хора в културния център Джаддебостан (в истанбулския квартал Кадъкьой), в който се ...

3,5 пъти повече пари за здраве, никой не е доволен

Кой стана по-доволен за тези 15 години – пациентите ли, докторите ли, попита Плевнелиев

200 безработни стават пазачи на населените места в пернишко

Двеста безработни са започнали работа от днес в Пернишка област по националната програма "Сигурност", съобщи областният управител Михаил Михайлов.

Те ще бъдат сътрудници на полицията в малките населени места, където не достига ресурсът на органите на реда. Наетите ще имат пълно работно време в продължение на осем месеца при възнаграждение от 340 лв. Патрулите ще се движат със светлоотразителни жилетки, без оръжие и униформа, но с карта за легитимация. Те ще...

Продължава

Драмата на издателя Неделко

Не хвърляй камък в рядка кал, защото ще те опръска - тази поговорка ми дойде наум, като прочетох какво пише за моя милост в сайта ПИК на Недялко Недялков.
Вчера за втори път ме напада лично.

Първият път беше безпричинно – Неделко се ядосал, че ме канят да коментирам в телевизията. Ревнува ли големият журналист и издател? Може би все пак не е безпричинно. Той ме канеше да пиша в неговия вестник “Ретро”, и в още два вестника, в единия от които криеше, че е издател. Няма да обяснявам, не слизам на неговото стъпало. И за главен редактор на списание ме е канил. После отказах да пиша в неговите издания, той продължи да ме кани – и като автор, и на работа в нов вестник, който така и не тръгна, защото много хора не искаха да работят при него. И аз му отказах. Сред колегията вече му се носи славата. Продължават да му отказват. Може би затова напада ядно хора, с които е работил. Пише клеветнически антрефилета и после сам коментира под тях с измислени имена.

Сега поредната порция срещу мен е заради това, че съм споменал подлата му дописка – как съдията е осъдил Цветанов, защото от БСП пратили жена му в Берлин като дипломат. Което не е вярно. Но Неделко го пише в сайта си.
И ядосан, че някой казва на черното черно, вади кофата с боята и я излива на главата ми. Най-важният му аргумент е, че съм бил ортак с Моника Йосифова. Даже го измислил в проценти – 50 на 50. Уви, никога не съм бил съдружник с никого. Взимал съм пари от реклами, медиите от това живеят. Но за политически пиар – съжалявам. Не се е родил още този, който ще ме купи да напиша едно или друго. Няма и да се роди. Това е разликата между мен и неделковци.

И други като Неделко разпространяваха версии – че работя за Алексей Петров, за Пеевски, за Моника. Не могат да си обяснят например, че някой е просто ей така против Борисов. И не от скоро, ами още от 2002 година, когато за пръв път писах за това опасно явление. Тогава не искаха да ме публикуват. Не само за Борисов, ами и за други. Та накрая се събрах в един сайт, за разлика от издателите, които се продават и препродават, въртят пари, сменят медии, правят нови, обръщат палачинката по няколко пъти.

Неделко се вози на мерцедес 600 с шофьор, да не навлизам в битовите му подробности и богаташки табиети. Нека, лошо няма. Продал е по собствено желание вестника си “Уикенд” на Пеевски за милиони, и в момента издава други два вестника. И заяжда мен, като добре знае, а може и да не знае, че нямам и офис, и се гнуси да седне в ръждясала 20-годишна кола като моята.

Такива като мен са му криви.
“К’ъв е тоя, бе, я да го наклепам, да не ми се прави много на независим.”
По тая философия години наред Неделко списваше вестника си “Уикенд” и оскърби много хора. Мнозина махнаха с ръка и се отказаха да го съдят. Сега обаче го съдят един куп хора. Номерът му вече не минава безболезнено.
Достатъчно е да погледне човек какви са рекламите в сайта му, за да разбере откъде идват пари при него. Достатъчно е да види и някои дописки, за да му стане ясно.

Защо този голям журналист и независим издател се е захванал с мен и със скромния ми сайт, който не е номер 1 като неговия ПИК (както той сам си го рекламира)? Какво го мъчи отвътре? Признание? Иска да му ръкопляскат? Да признаят, че е най-големият?

„На рецензента трябва да се отговаря, само ако ви обвини, ...

Драмата на издателя Неделко

Не хвърляй камък в рядка кал, защото ще те опръска - тази поговорка ми дойде наум, като прочетох какво пише за моя милост в сайта ПИК на Недялко Недялков.
Вчера за втори път ме напада лично.

Първият път беше безпричинно – Неделко се ядосал, че ме канят да коментирам в телевизията. Ревнува ли големият журналист и издател? Може би все пак не е безпричинно. Той ме канеше да пиша в неговия вестник “Ретро”, и в още два вестника, в единия от които криеше, че е издател. Няма да обяснявам, не слизам на неговото стъпало. И за главен редактор на списание ме е канил. После отказах да пиша в неговите издания, той продължи да ме кани – и като автор, и на работа в нов вестник, който така и не тръгна, защото много хора не искаха да работят при него. И аз му отказах. Сред колегията вече му се носи славата. Продължават да му отказват. Може би затова напада ядно хора, с които е работил. Пише клеветнически антрефилета и после сам коментира под тях с измислени имена.

Сега поредната порция срещу мен е заради това, че съм споменал подлата му дописка – как съдията е осъдил Цветанов, защото от БСП пратили жена му в Берлин като дипломат. Което не е вярно. Но Неделко го пише в сайта си.
И ядосан, че някой казва на черното черно, вади кофата с боята и я излива на главата ми. Най-важният му аргумент е, че съм бил ортак с Моника Йосифова. Даже го измислил в проценти – 50 на 50. Уви, никога не съм бил съдружник с никого. Взимал съм пари от реклами, медиите от това живеят. Но за политически пиар – съжалявам. Не се е родил още този, който ще ме купи да напиша едно или друго. Няма и да се роди. Това е разликата между мен и неделковци.

И други като Неделко разпространяваха версии – че работя за Алексей Петров, за Пеевски, за Моника. Не могат да си обяснят например, че някой е просто ей така против Борисов. И не от скоро, ами още от 2002 година, когато за пръв път писах за това опасно явление. Тогава не искаха да ме публикуват. Не само за Борисов, ами и за други. Та накрая се събрах в един сайт, за разлика от издателите, които се продават и препродават, въртят пари, сменят медии, правят нови, обръщат палачинката по няколко пъти.

Неделко се вози на мерцедес 600 с шофьор, да не навлизам в битовите му подробности и богаташки табиети. Нека, лошо няма. Продал е по собствено желание вестника си “Уикенд” на Пеевски за милиони, и в момента издава други два вестника. И заяжда мен, като добре знае, а може и да не знае, че нямам и офис, и се гнуси да седне в ръждясала 20-годишна кола като моята.

Такива като мен са му криви.
“К’ъв е тоя, бе, я да го наклепам, да не ми се прави много на независим.”
По тая философия години наред Неделко списваше вестника си “Уикенд” и оскърби много хора. Мнозина махнаха с ръка и се отказаха да го съдят. Сега обаче го съдят един куп хора. Номерът му вече не минава безболезнено.
Достатъчно е да погледне човек какви са рекламите в сайта му, за да разбере откъде идват пари при него. Достатъчно е да види и някои дописки, за да му стане ясно.

Защо този голям журналист и независим издател се е захванал с мен и със скромния ми сайт, който не е номер 1 като неговия ПИК (както той сам си го рекламира)? Какво го мъчи отвътре? Признание? Иска да му ръкопляскат? Да признаят, че е най-големият?

„На рецензента трябва да се отговаря, само ако ви обвини, ...

Умира Паисий Хилендарски

Паисий Хилендарски (1722–1773), често наричан още Отец Паисий, e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“. Изразените в труда му идеи за ...

Пророкът Моуриньо: Португалия ще играе 1/8-финал с Русия

Наставникът на Челси Жозе Моуриньо даде прогнозите си за това какво ще се случи след груповата фаза на световното първенство в Бразилия. Според него Русия ще завърши на първо място в група "Н&quo...

Дано да е само "бомба"

Добре, че повечето начинания на просветната министърка Анелия Клисарова не се реализират. Иначе с последната “бомба” за единия учебник ще изпуснем влака на модерното образование. Много хора искат един учебник, защото в сегашните цели уроци са неразбираеми. Но причината за това са непроменените от миналия век учебни програми. Да не говорим, че и с

Президентски избори в Сирия - предрешен край в държава с несигурно бъдеще

Артилерийски снаряди се изсипват като дъжд върху крепките стени на цитаделата - някои рикошират от монолитните каменни блокове, а други нанасят тежки поражения. Това някога е била Крепостта на рицарите хоспиталиери (Крак де Шевалие), удържала множество обсади, благодарение на здравите си укрепления, защитен ров и стратегическо разположение.

През 1271 г. обаче, в разгара на поредната обсада, фалшиво писмо, подписано уж от Великия магистър на Ордена на тамплиерите, нарежда на обсадените вътре рицари да се предадат. Находчивият план на султана на мамелюците Байбарс Първи сработва и той успява да превземе крепостта, построена на върха на хълм, от който може да се наглежда проходът от Средиземно море към град Хомс.

Благодарение на съвременните технологии за водене на война на сирийската армия не бе нужна хитрост, за да разбие съпротивата на барикадиралите се в крепостта бунтовници и подкрепящите ги цивилни, които се укриха там миналата зима.

В Сирия гражданската война продължава вече над 3 години, а жертвите са повече от 162 000 по данни на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Милиони са вътрешно разселените сирийци, други са избягали в чужбина от страх да не изгубят живота си и живеят в пренаселени бежански лагери в ничията земя между Сирия и Турция, в Ливан и Йордания. В момента няма единен боен фронт.

Съществуват няколко линии, по които се водят военни действия - главно в Северна и Южна Сирия, което е главната причина много хора да бягат от Сирия - обикновено бежанци се оказват онези, които живеят по фронтовите линии, заяви анализаторът по Близкия изток Руслан Трад, който е създател на първия български блог за Близкия изток и Северна Африка - ruslantrad.com.

Изместването на фокуса на вниманието на международната общност и медиите от Сирия към кризата в Украйна позволи на режима на Башар Асад да засили натиска срещу сирийските бунтовници и да вземе отчетлив превес във войната, на която двама бележити дипломати като Кофи Анан и Лахдар Брахими не успяха да помогнат да бъде сложен край.

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В РАЗГАРА НА ВОЙНАТА

На фона на военните действия Сирия се готви за утрешните избори - вот с предрешен край, в който двамата опоненти на Башар Асад - депутатът комунист Махер ал Хаджар и Хасан Абдел ан Нури, бивш държавен министър по въпросите на администрацията, изглеждат като пиари на сирийския президент. В предизборните си кампании те изтъкнаха колко е трудно да се изправят срещу такъв силен кандидат, който толкова умело води войната срещу терористите. През март сирийският парламент прие нов изборен кодекс, съгласно който за президент може да се кандидатират няколко претенденти. Досега управляващата партия избираше кандидат за поста, след което той биваше одобрен от парламента и накрая се гласуваше на референдум в подкрепа на този кандидат.

Страните от групата “Приятели на Сирия” осъдиха тези избори, които според тях са в разрез с договореностите от конференцията “Женева-2″, и изказаха съмнение относно истинността на резултатите на вот, състоял се в разгара на гражданска война.

За утрешния вот не е нужно да се правят социологически проучвания, нито експертни оценки за политическите платформи на кандидатите. Очакванията са Асад да бъде преизбран със съкрушително мнозинство от 15-те милиона души (по данни на правителството), които имат право да гласуват. Какво точно цели Башар Асад с произвеждането на тези избори? Надали търси инструмент за легитимиране на властта си, предвид факта, че 40 процента от 22,4-милионното довоенно население на Сирия е разселено заради конфликта и няма да може да упражни правото си на вот.

Смисълът на утрешните президентски избори е друг - те ще бъдат лост за запазване на статуквото в Сирия. Съюзниците на сирийския режим, Русия и Иран, ще бъдат в пълното си право след 3 ...

Крис Браун излезе от затвора

/КРОСС/ Американският рапър Крис Браун излезе от затвора в Лос Анджелис, съобщава Fox News. Браун попадна зад решетките през март, когато бе изгонен от клиника за рехабилитация за нарушаване на реда. Браун трябваше да остане в затвора една година, но от срока са му приспаднати 116-те дни, прекарани в клиниката за рехабилитация, както и 59-те дни зад решетките."Смирен и благословен. Обратно към музиката и феновете. Благодаря ти, Господи", побърза да напише изпълнителят в Туитър, след като излезе на свобода.

Държавният ни дълг нарасна с 35,4 млн. евро за месец

Държавният дълг на страната ни се е увеличил с 35,4 млн. евро за един месец като към края на април 2014 г. възлиза на 7,7495 млрд. евро според данните от водения от Министерството на финансите официален регистър, съобщи БНР.

Министерство на икономиката: България е ангажирана с европейската правна рамка при реализацията на "Южен поток"

България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия. Това се казва в позиция на Министерство на икономиката и енергетиката, разпространена до медиите. Tя по повод изявлението на ЕК за стартиране на наказателна България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия. Това се казва в позиция на Министерство на икономиката и енергетиката, разпространена до медиите. Tя по повод изявлението на ЕК за стартиране на наказателна

Министър Клисарова иска: Един учебник по всеки предмет (ОБЗОР)

Един учебник по всеки предмет. Да се пишат от учители и да се отпечатват от печатницата на просветното министерство. За тези промени се обяви вчера министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.
“До завършването на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега - да се избира между 3”, заяви тя пред у Един учебник по всеки предмет. Да се пишат от учители и да се отпечатват от печатницата на просветното министерство. За тези промени се обяви вчера министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. “До завършването на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега - да се избира между 3”, заяви тя пред у

Спортното министерство няма да даде 1.7 млн. лева за домакинство на атлетиката


Министерството на младежта и спорта отказа да предостави на Българската федерация по лека атлетика 1.681 млн. лева, необходими за домакинството на европейския шампионат по кроскънтри в Самоков.

Това съобщи пресцентъра на ведомството, което се аргументира с липсата на средства. Въпросната надпревара трябва да се проведе на 14 декември.

"Шефът на федерацията г-н Добромир Карамаринов бе уведомен, че няма как да получи 1 681 540 лв. за домакинството на този европейски...

Министър Греков си търси социолог, плаща 78 бона

Mинистърът, който е сред нарочените за смяна при предстоящия ремонт на правителството, иска да подобри комуникацията между бенефициентите и Държавен фонд „Земеделие“. От месеци между Греков и и изпълнителния директор Мирослав Николов има остър конфликт, който е свързан с това кои проекти да бъдат одобрявани и на кого от бизнесмените приоритетно да бъдат плащани европари.

Червеният шаман: Ръководството на БСП трябва да си ходи

Всички, които са в ръководството на БСП, трябва да си ходят. Трябва ново ръководство, нов лидер. Това заяви пред БНР политическият психолог Димитър Гронев, популярен в левицата като “Червения шаман”. Когато атакуват ръководния пост, тогава съответният политически лидер попада в един капан, в който - както показват анализите на подобни случаи - измъкване няма или поне за дълго време измъкване няма. Този стресов капан означава от цялата информация, която пристига към теб, ти отбираш само онази, която отговаря на твоето виждане за ситуацията, обграждаш се само с такива сътрудници, които са ти предани и лоялни, като няма значение дали са умни и информирани, заяви Гронев. В стресова ситуация тези неща се изострят, защото не може да се преценява правилно ситуацията. В този психологически удар капанът ти казва: Ти си изправен пред въпрос на живот и смърт. Тогава ръководителите са склонни да вложат целия ресурс на партията или на държавата, за да решат своя проблем. Когато това се получи – жалко за партията, жалко за държавата, каза политическият психолог.

Ученически духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави от Перник и Радомир дефилираха в град Свищов

На 31 май се проведе Вторият национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в град Свищов. Прегледът няма конкурсен характер, цели да популяризира дейността и да даде възможност за творческа изява на учениците.

Лошото време не попречи на участниците от Лом, Белене, Радомир, Шумен, Перник, Враца, Новачене, Ветово, София, Свищов и други да дефилират в центъра на града и да представят усвоеното от богатите ни музикални традиции.

Артилерийски обстрел остави без ток село край Славянск

Село Семьоновка край Славянск, Донецка област, остана без ток след артилерийски обстрел от страна на украинската армия, съобщи представител на сепаратисткото опълчение.

МИЕ: България е ангажирана с европейскат правната рамка при реализацията на "Южен поток"


България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия. Това се казва в позиция на Министерство на икономиката и енергетиката, разпространена до медиите. Tя по повод изявлението на ЕК за стартиране на наказателна България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия. Това се казва в позиция на Министерство на икономиката и енергетиката, разпространена до медиите. Tя по повод изявлението на ЕК за стартиране на наказателна

Google строи бъдещето на интернет

Google планира да създаде и „вдигне“ в орбитата на планетата 180 малки сателита с висок капацитет , които ще предоставят интернет услуги на места, до...

Най-важните новини от деня, понеделник, 2 юни

Купуваме ток от ВЕИ-тата, колкото от държавните централи Битовите клиенти и малките фирми ще потребят и платят количества ток от зелените...

Русия обвини НАТО, че пречи на мира в Източна Украйна


НАТО насърчава украинското правителство да използва сила в Източна Украйна и затруднява намирането на мирен изход от кризата, заяви посланикът на Русия в НАТО Александър Грушко, цитиран от Ройтерс.

Грушко заяви на среща с посланиците на страни членки на НАТО в Брюксел, че безпрецедентната активност на организацията край руските граници повишава напрежението и може да подкопае съществуващите споразумения в областта на сигурността, предаде РИА Новости. Русия призовава членовете на...

Русия и Украйна няма да ходят в Арбитражния съд в Стокхолм

/КРОСС/ Русия и Украйна се споразумяха, че нито една от страните няма да се обръща към Арбитражния съд в Стокхолм. Това изявление бе направено шефа на "Газпром" Алексей Милер. По думите му следващата тристранна среща Русия-Украйна-ЕС по газовия въпрос все още не е определена, но тя може да се проведе на 9 юни.Милър добави, че „Газпром" и Европейската комисия има едно и също виждане по темата - да бъде погасен газовият дълг. Украйна също така трябва да изплати дълга си за ноември и декември 2013 г. по цена от 385 долара за 1 000 кубически метра. Той добави, че Газпром" е готов да понижи цената на газа за "Нафтогаз Украйна". По-рано днес Русия даде отсрочка на Украйна до 9 юни за авансовото плащане на количествата доставян газ през юни. "Газпром", който беше предупредил, че може да спре кранчето за Украйна, даде да се разбере, че ще отложи до 9 юни въвеждането на системата за авансово плащане за газовите доставки за Киев. Часове преди началото на газовите преговори в Брюксел между ЕС, Русия и Украйна шефът на "Газпром" Алексей Милер потвърди, че сумата от 786 млн. долара от Украйна е постъпила по сметка на компанията, но припомни, че общото задължение на Киев за доставките до 1 април възлиза на 2,3 млрд. долара.    

Децата на СК "Калоян Ладимекс" заеха първо място на международен турнир по таекуондо

Повече от 200 състезатели участваха във вече международния турнир по таекуондо за купа „Стоян Стоянов“ в Пловдив. Събитието бе открито от заместник-кмета по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков.

В състезанието участваха 16 отбора във всички възрастови групи – деца, юноши и девойки, мъже и жени, в дисциплините спаринг и форма. „Организаторът – Армейски спортен таекуондо клуб „Тракия“ и неговият президент...

Продължава

Хората на държавна заплата ще си плащат здравните осигуровки

Над 250 хил. държавни служители, полицаи, военни, прокурори, съдии и надзиратели да започнат сами да си плащат здравните осигуровки.
Такова предложение е обсъждано вчера в комисията за публични политики на БСП, чийто председател е Георги Пирински. Идеята, която срещнала подкрепа, била лансирана от депутата д-р Емил Райнов - бивш зам. Над 250 хил. държавни служители, полицаи, военни, прокурори, съдии и надзиратели да започнат сами да си плащат здравните осигуровки. Такова предложение е обсъждано вчера в комисията за публични политики на БСП, чийто председател е Георги Пирински. Идеята, която срещнала подкрепа, била лансирана от депутата д-р Емил Райнов - бивш зам.

Дръзко: от Пекин до САЩ с влак!

 Още не беше изсъхнало мастилото под договора за газови доставки в размер на 400 милиарда долара, сключен миналата седмица между Русия и Китай, и на Запад се разнесоха страховете, че се създавал нов Източен блок. Всъщност нещата далеч не са стигнали дотам. Руският президент Владимир Путин просто иска да си запази правото на избор между Китай и Европа. В крайна сметка преговорите за газовите доставки не се водят откакто Западът наложи санкции на Русия заради украинската криза, а текат вече от над десет години. Истинският печеливш от сделката следователно е Китай, който извлича дивиденти от отслабената позиция на Русия в Европа и успя да се пребори за твърде изгодна цена. Затова сега има добри шансове за прокарването и на още по-дръзки проекти. Не е случайно, че именно сега китайските медии информират за гигантски инфраструктурен проект, който може да се реализира само с руска благословия, но би бил от полза както за Русия, така и за Китай.

Става дума за високоскоростна железопътна линия от Пекин през източноруския пристанищен град Владивосток та до САЩ. Западът начаса обяви, че проектът не може да бъде реализиран, а най-малко пък от китайците. Вярно обаче е точно обратното. Никой друг освен китайците не е в състояние да реализира подобен проект. Те са единствените, които са готови да финансират такъв проект. Спънката тук е руският президент Путин, който предпочита да гледа на Запад, вместо към задния си двор. Затова и Сибир с право се чувства пренебрегнат. Ако Сибир беше китайски, китайците отдавна щяха да са убедили Фолксваган да построи там свой завод. Но докато руската икономика продължава да е с отслабени позиции, Путин си има съвсем други грижи.

Транссибирската железница

Транссибирската железопътна линия е строена миналия век. Тя оживи икономически по-скоро двете си крайни точки, отколкото страната, през която преминава. А самият Путин няма нито парите, нито пробивната сила, за да изгради градове по протежението й. Пък и с кого ли би могъл да ги насели? Затова пък китайците разполагат с предостатъчно хора. Тъкмо това е и причината, поради която Путин се колебае. Китайците биха могли да използват проекта, за да "превземат" постепенно източното крайбрежие на Русия, както вече сториха в Тайланд и Виетнам, където играят все по-важна роля.

Транссибирската железница между Москва и Владивосток ще е като детска играчка пред китайския проект

Всичко това кара Путин да се колебае въпреки примамливите аргументи на китайците. За тях парите не играят никаква роля и Русия няма да е първата страна в света, на която те помагат с изграждането на железопътни линии. В Кения например те ще строят железопътна отсечка от 600 километра, която да свързва столицата Найроби с източноафриканския град Момбаса. Китайците навлязоха и в Аржентина с нови железопътни трасета. Тук те прилагат натрупания у дома опит. От две години насам в самия Китай функционира най-дългата високоскоростна железопътна линия в света. Влаковете взимат разстоянието от 2 300 километра между Пекин и Гуанджоу само за осем часа.

От Пекин до Америка

13-те хиляди километра от Пекин през Владивосток до САЩ, биха могли да се взимат за два дни, при скорост на движение от 350 километра в час. Двеста километровият тунел под Беринговия проток би бил четири пъти по-дълъг от тунела през Ламанша. Китайските инженери обаче не се притесняват от подобно предизвикателство. Проектът би свързал по суша Русия и Северна Америка, а това ще е важно не само за хората, които за един ден ще достигат до Китай или до САЩ. Подобна връзка би имала огромно значение и за товарния транспорт, както и за руските суровини. Да не говорим, че би означавала и прилив на самочувствие и нов имидж в очите на света.

Проблемът обаче е в това, че Путин не е президент на някоя страна от Третия свят, която благодарно и охотно разтваря вратите си за китайците и в замяна на това им предлага достъп до суровини без да се пазари за цената. Путин може да е прагматик, но той трябва да внимава да не се поддаде на лабилната руска национална гордост. В края на краищата някой ден Пекин би могъл да се аргументира точно като него по повод на Крим. Нали ако собствените китайски сънародници внезапно се окажат в беда, Пекин би бил принуден да им се притече на помощ - в Русия! Затова на китайските граждани явно още дълго ще им се налага да взимат самолет от Пекин за САЩ. А Владивосток ще си остане за тях последна "спирка желание".

 

Путин и Камерън няма да обсъждат думите на принц Чарлз

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин няма да обсъжда с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън изказването на принц Чарлз. Това съобщи прессекретарят на държавния глава на Русия Дмитрий Песков. "Това далеч не е основният въпрос", каза Песков и добави, че изявлението на принц Чарлз не може да бъде тема на ограничените откъм време преговори. Припомняме, че става въпрос за изказване на принц Чарлз по време на негово посещение в канадски музей пред полякиня, дете на родители бежанци от Втората световна война. В частен разговор членът на кралското семейството сравни политиката на руския президент с действията на Адолф Хитлер.Както стана известно днес, срещата между Путин и Камерън ще се проведе на 6 юни в рамките на посещението на руския държавен глава Франция.

Брюксел стартира наказателна процедура срещу България

ЕК започва наказателна процедура срещу България, след като от Брюксел ни бяха отправени ред предупреждения и критики относно проекта "Южен поток". ЕК е изпратила официално писмо за известяване днес, в което е поискала спиране на всички дейности по изграждане на проекта. Българските власти имат срок от месец да отговорят. Ако това не се случи, Европейската комисия може да изпрати случая в Европейския съд, който може да наложи глоба на България.

ЕК започна наказателна процедура срещу България

Европейската комисия иска още от българските власти да прекратят изпълнението на проекта

БГ абитуриентите: Кич по време на криза

Валсът, елегантните танци и дискретните тоалети отдавна са останали в миналото. В днешно време друго надделява в балната нощ, а именно силните крясъци, музиката, натруфените вечерни рокли, докато родителите затъват в дългове, за да ги осигурят, пишат френските медии, описвайки абитуриентските балове в България.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване