Малки и големи дебелеем с "бързата храна"

60% от пълнолетните българи с наднормено тегло


Кремъл не предвижда среща между Путин и Порошенко в Нормандия

Не се предвижда среща между руския президент Владимир Путин и новоизбрания украински президент Петро Порошенко на церемониите по случай 70-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, които са в петък, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.   В отговор на въпрос за евентуална среща между двамата президенти Песков каза, че такава среща не е планирана и не се работи по този въпрос.   Порошенко беше избран за президент на изборите на 25 май, като получи над 54 на сто от гласовете. Прозападният милиардер ще присъства на честванията на годишнината от десанта на съюзниците, на които беше поканен от френския президент Франсоа Оланд. Преди това той ще се срещне в Полша с президента на САЩ Барак Обама.   Руският президент Путин също ще присъства на тържествата на 6 юни, по време на които ще се срещне лично с британския премиер Дейвид Камерън. Предишната вечер ще вечеря с Оланд в Париж.

След пороите: Златна треска край София

Обилните валежи през последните дни предизвикаха слухове за златна треска около София. Оказва се, че придошлите води помагат на златотърсачите да намират по-лесно ценния метал. Според стари карти и легенди, останали от римско време, в реките на Витоша има златни находища, информира БНТ.
Александър и Мартин са златотърсачи от години. Обилните валежи през последните дни предизвикаха слухове за златна треска около София. Оказва се, че придошлите води помагат на златотърсачите да намират по-лесно ценния метал. Според стари карти и легенди, останали от римско време, в реките на Витоша има златни находища, информира БНТ. Александър и Мартин са златотърсачи от години.

Три анимационни животни на ръба на Космоса

Екип от млади инжeнери изпраща най-забавните животни в стратосферата

Общински служители глобиха евродепутат с 11 лева

Велико Търново /КРОСС/ Евродепутат бе глобен с 11 лева във Велико Търново. Служители на общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи" наложили санкцията на наскоро избрания европейски народен представител Илхан Кючюк, който е студент във Великотърновския университет и завърва „Право". Четвъртият в листата на ДПС оставил колата си на платено паркомясто в събота по обед, но не съобразил, че денят не бе почивен, а работен. Проверителите на смяна видели, че на возилото няма талон за паркинг, нито водачът му е пуснал СМС с регистрационния номер. Те сложили метална запечатваща скоба на лявата му гума.В това време Кючюк обядвал в ресторант в центъра на старата столица с негови приятели и колеги от Великотърновския университет. Щом видял закопчания си автомобил, той платил глобата си - 10 лева за махане на скобата и 1 лев за престоя на колата на място в платената „Синя зона". Общинските служители му обяснили, че паркингите са безплатни само в почивни дни и официални празници, пише "Преса". 

Фандъкова: Изграждането на депото за битови отпадъци върви в срок

/КРОСС/ Изграждането на депото за битови отпадъци в село Яна върви в срок, въпреки обилните валежи и лошото време в последните дни. Това обяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес, заедно с представители на Европейската комисия, провери строителните работи на площадката.По думите й утре трябва да пристигнат две големи и основни машини, които да се включат в строежа и е възможно с тяхна помощ да се стигне до изпреварване на крайния срок.„Тук, на Яна, нещата вървят усилено в изкопните работи. Но всичките четири основни сгради от проекта за механично-биологично третиране и няколко по-малки сгради, според инженера, който току-що докладва, развитието на проекта до този момент няма забавяне", обясни Фандъкова. „Надяваме се да имаме изпреварващо изпълнение от гледна точна на това до зимата да се изпълнят други строителни дейности и да се използва летният и есенният период. Това е етапът, на който сме в момента, така че нямаме притеснения от гледна точка на изпълнение на графика", каза тя. Заводът в село Яна трябва да преработва 410 000 тона отпадъци годишно. Съоражението ще произвежда и RDF гориво, което да послужи за нуждите на „Топлофикация - София".

И утре - облачно, с максимални температури до 25°

През нощта превалявания са малко вероятни, облачността ще е разкъсана. Утре преди обяд ще има и слънчеви часове, но от югозапад, още към края на нощта, ще започне ново увеличение на облачността, отначало предимно висока и средна. По-късно през деня тя ще се вплътни и на места, главно в югозападната половина от страната, ще превали дъжд. Вятърът ще През нощта превалявания са малко вероятни, облачността ще е разкъсана. Утре преди обяд ще има и слънчеви часове, но от югозапад, още към края на нощта, ще започне ново увеличение на облачността, отначало предимно висока и средна. По-късно през деня тя ще се вплътни и на места, главно в югозападната половина от страната, ще превали дъжд. Вятърът ще

Домовчийски подписа с „Левски“ за 2 години

Нападателят Валери Домовчийски подписа днес договор с „Левски“ за срок от две години, съобщи официалният сайт на „сините“.
Той е роден на 5 октомври 1986 г. Юноша на „Левски“. За първия тим на „сините” играе между 2004 г. и 2008 г. като записва общо 105 мача и е отбелязал 53 гола. Двукратен шампион и носител на Купата на България с екипа на Нападателят Валери Домовчийски подписа днес договор с „Левски“ за срок от две години, съобщи официалният сайт на „сините“. Той е роден на 5 октомври 1986 г. Юноша на „Левски“. За първия тим на „сините” играе между 2004 г. и 2008 г. като записва общо 105 мача и е отбелязал 53 гола. Двукратен шампион и носител на Купата на България с екипа на

Валери Домовчийски подписа с „Левски“ за две години


Нападателят Валери Домовчийски подписа днес договор с „Левски“ за срок от две години, съобщи официалният сайт на „сините“.
Той е роден на 5 октомври 1986 г. Юноша на „Левски“. За първия тим на „сините” играе между 2004 г. и 2008 г. като записва общо 105 мача и е отбелязал 53 гола. Двукратен шампион и носител на Купата на България с екипа на Нападателят Валери Домовчийски подписа днес договор с „Левски“ за срок от две години, съобщи официалният сайт на „сините“. Той е роден на 5 октомври 1986 г. Юноша на „Левски“. За първия тим на „сините” играе между 2004 г. и 2008 г. като записва общо 105 мача и е отбелязал 53 гола. Двукратен шампион и носител на Купата на България с екипа на

Зам.-шефът на ОД на МВР-Благоевград напуска

Благоевград /КРОСС/ Заместник-директорът на ОД на МВР Благоевград и началник на Криминална полиция в дирекцията Мирослав Данаилов напуска, научи ексклузивно Struma.com. Според запознати Данаилов започва работа в дирекция Национална служба "Полиция".В момента шефът на Криминална полиция е в отпуск и няма да се връща на територията на местната дирекция. В петък Данаилов е направал прощално парти с колегите си от Кримнална, които за 2- те години на неговото управление реализираха високи резултати в сектора. За 2 години Данаилов опозна тотално региона сякаш цял живот бе работил тук, добрата му работа е в основата за изтеглянето му отново в София, откъдето дойде заедно с директора Георги Костов. Двамата са били колеги в люлинското полицейско управление. За мястото на Данаилов се спрягат двама висши полицаи, имената им ще съобщим по-късно. Преди два месеца си замина и началникът на ОД на МВР Сандански Чавдар Николов, който работи в ДНП . Напускането на Данаилов изненада колегите му,екипът на криминална полиция е шокиран от внезапната смяна.Преместването на Данаилов в София отприщи и коментари за преместването и на директора Георги Костов, засега обаче няма информация дали Георги Костов ще замине за София. В Дирекция НП е ексдиректорът на ОД на МВР Благоевград Константин Титянов, говори се че или Данаилов или Костов ще станат негови заместници в Криминална полиция, която Титянов ще оглави след промените в МВР.

Банка отпразнува половин век с оперните гласове на Arena di Verona

УниКредит Булбанк отбеляза 50-тата си годишнина с концерт на камерния състав на Arena di Verona в София.

Туризмът залага на нови пазари и по-дълъг сезон по морето

По последни данни на НСИ 2013-та е една от най-успешните за туризма от години насам. Истината е, че това е единственият сектор в икономиката, който всяка година бележи ръст. В цифри годината изглежда така – първата година, в която приходите от туризъм надхвърлят 3 милиарда евро с повече от 7 милиона туристи, като регистрираният ръст на приходите се е повишил с 5% спрямо предходната година.

Тази положителна тенденция е много устойчива през годините и 2014-та не би следвало да се отклони от нея. Голямото неизвестно в уравнението обаче е как кризата в Русия и Украйна ще се отрази на броя на туристите от тези държави, които традиционно посещават нашата страна. Успехът на родния туризъм се дължи на множество и комплексни фактори. Именно затова експертите съветват да се потърсят хоризонти към туристи от нови за България пазари и да се положат усилия за удължаване на сезона. Още в началото на годината България започна рекламна кампания “България – открий и сподели” за позиционирането на страната ни като целогодишна туристическа дестинация с цел удължаване на туристическия сезон. Целта бе туристите да опознаят разнообразните форми на туризъм у нас – ски, СПА и уелнес, културно-опознавателен, морски, рекреативен и конферентен. Последният те първа набира сериозна скорост у нас, привличайки усилията на хотелиерите. Пример в тази посока е официалното откриване на най-големия конферентен, разположен в хотелски комплекс, център в България, състоящ се от 10 зали с общ капацитет от над 1 200 места, сред които бална зала с 600 места и амфитеатрална зала с 350 места в INTERNATIONAL Hotel Casino & Tower Suites, Зл. Пясъци. С това и българското Черноморие дава пример, че мисията по привличането на гости извън сезона е напълно възможна. Капацитетът на новооткрития конферентен център почти удвоява сборния такъв от всички места в конферентни зали в градските хотели във Варна (приблизителна обща стойност от 1700места) и е на половина на този, който предлагат всички конферентни зали взети заедно на Златни пясъци (приблизителна обща стойност от 3000 места).

Заместник – министърът на туризма Бранимир Ботев на скоро даде за пример положителната прогноза на известните финансови анализатори от корпорация “Стенли Морган”, която показва, че в близките няколко години туризмът ще генерира 18% от БВП на България. “У нас се наблюдава едно интересно съотношение – местното население е с численост 6.9 млн. души, а чуждестранните ни гости са близо 7.2 млн. Тази тенденция очертава към 2020г. България да бъде посетена от 9.5 млн. чуждестранни туристи”, изчислява заместник-министърът.

Като част от усилията на правителството в посока удължаване на туристическия сезон и позициониране на нови пазари бе извоювана редовна самолета линия между Варна и Истанбул, като първите редовни полети на “Търкиш Еърлайнс” между морската столица и турския мегаполис стартираха на 30 май. По думите на министър Ботев, през изминалата година именно турските туристи са имали най-голям ръст у нас – 61 на сто.

Именно с цел удължаване на сезона, от туристическия бранш съсредоточават усилия върху разработване на комплексни туристически продукти. Така курортите могат да бъдат посещавани не само от чужденци, но и от средния и голям бизнес с цел конференции и обучения, а и от местните граждани, които да се възползват от предложените развлечения.

„От миналата година насам се стараем да развиваме четирисезонен морски туризъм. Усилията в удължаването на сезона са полезни не само за бизнеса, но и за намаляването на сезонната безработица. Това дава шанс и на българския турист да се възползва от чудесната база и то на по-добри цени.“ – споделя Десислава Евстатиева – маркетинг мениджър на INTERNATIONAL Hotel Casino & Tower Suites, където освен на големия конферентен център, залагат и на специалната развлекателна зона – SKYFALL, където през целия сезон ще се провеждат разнообразни тематични партита, ориентирани основно към гражданите на Варна и околностите.

 

Критериите за министрите са вече ясни

Критериите, на които трябва да отговарят министрите, за да останат в кабинета, са готови. Предстоящите смени ще зависят от целите, които предстои да...

Американски учен: Светът свършва този месец

Aамерикански астрофизик през 2005 г. прогнозира края на света, който по негови думи трябва да се случи 1 юни 2014 . Според Шервински нашата планета ще умре от гигантски киселинен облак с размери 16 милиона километра, който ще достигне Слънчевата система пише lifenews.ru.
Унищожителния ефект на киселинния облак астрофизикът описва като вода, Aамерикански астрофизик през 2005 г. прогнозира края на света, който по негови думи трябва да се случи 1 юни 2014 . Според Шервински нашата планета ще умре от гигантски киселинен облак с размери 16 милиона километра, който ще достигне Слънчевата система пише lifenews.ru. Унищожителния ефект на киселинния облак астрофизикът описва като вода,

Обвинен в убийството на Отвертката: Трябва да се лекувам, имам тежки заболявания


Окръжният съд в Кюстендил измени мярката за неотклонение, взета по отношение на Николай Карастоянов, предаде „Фокус”. До момента Николай Карастоянов, който е сред тримата обвиняеми за смъртта на Николай Радев – Отвертката, беше с наложена мярка „домашен арест”. Днес съдът реши да измени мярката в „подписка”. Окръжният съд в Кюстендил измени мярката за неотклонение, взета по отношение на Николай Карастоянов, предаде „Фокус”. До момента Николай Карастоянов, който е сред тримата обвиняеми за смъртта на Николай Радев – Отвертката, беше с наложена мярка „домашен арест”. Днес съдът реши да измени мярката в „подписка”.

Испанският крал Хуан Карлос абдикира в полза на сина си

Испанският крал Хуан Карлос ще абдикира в полза на сина си принц Фелипе, съобщи премиерът на страната Мариано Рахой. 76-годишният крал Хуан Карлос управлява от 1975 г. В по-голямата част от царуването му той беше смятан за един от най-популярните монарси в света.

Шофьор сгази 4-годишно дете с колело, то почина

Инцидентът е станал пред училище в Стара Загора


Професионални военни, "туристи" и бандити, или кои са сепаратистите в Източна Украйна


Появил се наскоро в YouTube клип породи слухове за възможно участие на чеченци в конфликта в Украйна, разказва "Дойче веле". Вероятно става дума за бойци от небезизвестното подразделение "Восток", действало по време на грузинската война през 2008 г. 

Появата на "Восток", гръмкото изказване на Рамазан Кадиров, че именно той е освободил пленените журналисти на Life News, и разказите на местните, че са видели кавказци в Донецк, бяха достатъчни за много блогъри и политици да обявяват, че...

До завършване на основно образование ще се учи по един учебник за всеки предмет

До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ "Христо Ботев"-Ивайловград, съобщиха от МОН.

По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отив До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ "Христо Ботев"-Ивайловград, съобщиха от МОН. По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отив

Светът свършва този месец според американски учен

Aмерикански астрофизик през 2005 г. прогнозира края на света, който по негови думи трябва да се случи 1 юни 2014 . Според Арнолд Шервински нашата планета ще умре от гигантски киселинен облак с размери 16 милиона километра, който ще достигне Слънчевата система, пише lifenews.ru.
Унищожителния ефект на киселинния облак астрофизикът описва като вода, Aмерикански астрофизик през 2005 г. прогнозира края на света, който по негови думи трябва да се случи 1 юни 2014 . Според Арнолд Шервински нашата планета ще умре от гигантски киселинен облак с размери 16 милиона километра, който ще достигне Слънчевата система, пише lifenews.ru. Унищожителния ефект на киселинния облак астрофизикът описва като вода,

Задигнаха скулптура на Дали от музея му в Париж

/КРОСС/ От музея на Салвадор Дали в Париж е открадната скулптура на часовник, известна като "Профилът на времето". Според местни медии, обирът е направен на 31 май. Задигнатото произведение е създадено през 1977 година. Изданията посочват, че престъпниците са искали да направят двоен обир, но бдителна туристка е осуетила опита им да си тръгнат със скулптурата "Танцът на времето" .Всички произведения на Салвадор Дали се съхраняват зад стъкло, но не са били оборудвани със сигнализация.      

Анестезиологът, обвинен в убийството на Отвертката с мярка "подписка"

Дупнишкият анестезиолог д-р Николай Карастоянов, който е обвинен в убийството на Николай Радев-Отвертката, вече е с мярка за неотклонение Дупнишкият анестезиолог д-р Николай Карастоянов, който е обвинен в убийството на Николай Радев-Отвертката, вече е с мярка за неотклонение "подписка", реши окръжният съд в Кюстендил. На 11 март бившият гард на Братя Галеви - Отвертката почина след скандал в заведение "Колата" в Дупница, с бащата Владимир Карастоянов и синовете му Иван и Николай.

Сърбия остана без военна авиация

От десетина дни съседна Сърбия няма нито един изправен изтребител. Сръбските МиГ-21 и МиГ-29 нямат акумулатори и нямат възможност да излитат. Военновъздушните сили (ВВС) очакват от Русия необходимо...

Кметът на Русе възропта срещу поскъпването на топлоенергията

По повод на появилата се в публичното пространство информация за проект в сектора "Топлоенергетика" на ДКЕВР, предвиждащ драстично увеличение на цената на топлоенергията, кметът на Русе Плам...

ББЦ състави алтернативно правителство

„България без цензура“ състави свое правителство. Обявяваме своите номинации, за да покажем, че ако се наложи, още сега можем да извадим качествени кандидатури и да управляваме веднага, обясни Николай Бареков.

Новият закон за земите предвижда солени глоби за офшорките

Солени санкции за офшорните компании, ако не продадат земеделските си земи до края на т.г., предвиждат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

ЕК препоръча спиране на процедурите за прекомерен дефицит срещу 6 членки на ЕС

Председателят на Комисията Барозу насърчи Франция да вземе още мерки за постигане на определените от ЕС бюджетни цели


Теодора Димова представя публицистичната "Четири вида любов" тази вечер


Писателката Теодора Димова ще представи най-новата си книга "Четири вида любов" от 18 ч. Тази вечер в книжарница "Хеликон" на бул. "Цар Освободител" 4.

Последният сборник на известната българска писателка обединява публицистични статии, излезли през последните 2 години в Портал Култура. Тя ги разделя тематично на четири раздела – "четири вида любов" - за протестите, за вярата и за социалната и културна атмосфера, в която живеем. Публикуван е от издателство "Сиела".

Това е...

БСК нападна общините заради новата методика за такса смет


Българските общини отново се оказаха изненадани и неподготвени за въвеждането на отдавна чаканите от данъкоплатците промени в методиката за определяне на таксата за битови отпадъци, а в момента таксата фактически е втори имотен данък.

Това обявиха от Българската стопанска камара по повод сигналите от Столична община, че държавата набързо готви нова методика, за което имаше време от началото на годината. По оценка на общината има опасност таксата да се удвои за повечето граждани....

Без ток във Варна и региона утре ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 3 юни - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 17:00 ч.- гр.Варна - ул."Ген.Столетов" №3,5,7,9,11,15, бул.

Асоциацията на прокурорите подкрепи българските съдии

София /КРОСС/ Тревожен е фактът колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни /по повод постановени присъди/ се променят оценките за работата му. Това пише в становище на Управителния съвет на Асоциация на прокурорите в България.„Ние винаги сме отстоявали, че обществото ни няма нужда от това. То трябва да осъзнае необходимостта от независима съдебна система и да поеме своята обществена и политическа отговорност да изгражда и да пази нейната независимост. Тези, чрез които то се изразява, трябва да призовават към вяра в безпристрастното решаване на делата, независимо от това какви са личностните качества и общественото влияние на подсъдимите", посочват от асоциацията.„Ние сме убедени в принципността, професионалните знания и опит на българските съдии, последователната им и непоколебима практика да провеждат своята независимост при решаването на възложените им дела. Подкрепяме ги и стоим до тях с нашите усилия в тази насока.Призоваваме обществото, медиите и политиците към подкрепа на тези усилия, които ние полагаме не в интерес или ущърб на конкретни лица, а в полза за всички. Това е единствения възможен път за укрепване на държавността и правовия ред", пише още в становището на Асоциация на прокурорите.

Обмисля се въвеждането на един учебник по всеки предмет

До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ "Христо Ботев"-Ивайловград, съобщиха от МОН. По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отив

Задържаха над 55 хил. дрехи менте на митницата в Пловдив

Артикулите са открити в два камиона, идващи от Турция


Министър Клисарова: По един учебник за всеки предмет

В момента държавата дава милиони за учебници, които отиват в частни издателства

До 2750 евро за шофьор на ТИР в Европа

Месечно заплащане от € 1750 до € 2750 предлага испанската фирма “Hermanos Laredo Logistic” на международни шофьори на ТИР. Фирмата развива дейност предимно в областта на международния транспорт и логистиката, като превозва товари по метода Just in time.                                                        Месечно заплащане от € 1750 до € 2750 предлага испанската фирма “Hermanos Laredo Logistic” на международни шофьори на ТИР. Фирмата развива дейност предимно в областта на международния транспорт и логистиката, като превозва товари по метода Just in time.

До 2750 евро за шофьор на ТИР в Европа

Месечно заплащане от € 1750 до € 2750 предлага испанската фирма “Hermanos Laredo Logistic” на международни шофьори на ТИР. Фирмата развива дейност предимно в областта на международния транспорт и логистиката, като превозва товари по метода Just in time.

НЕК с отрицателен финансов резултат за 2013 г.

Отрицателен финансов резултат от 338 млн. лв. е отчела „Национална електрическа компания“ (НЕК) за изминалата 2013 г. Това е с около 70 млн. по-малко...

Екипи от столични болници подсилват Спешната помощ

Преговорите между Таня Андреева и спешните лекари в София дадоха резултат

Най-сетне! Пак ще има само по един учебник по предмет

До завършване на основно образование децата трябва да учат по един учебник по всеки предмет, а не както досега - да избират между три. Това заяви просветният министър Анелия Клисарова на среща с учители в Ивайловград. Вече се правят сметки какво ще се спести от учебници.

Министерство иска 5 бона от убиец, осъден доживот

/КРОСС/ Министерството на правосъдието, представлявано от Зинаида Златанова, е предявило регресен иск пред врачанския районен съд срещу Михаил Лещарски от мездренското село Царевец, станал известен като убиеца от пещерата. Искът е за близо 5000 лева, научи „Конкурент". Правосъдното министерство е поискало Лещарски да заплати сумата от 4475 лева, отпуснати като помощ на роднините на убитата от него Елена Томова. През 2009 година жената беше убита във вилата й в софийското Владо Тричково. Парите са дадени на близките й с решение на националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления. Целта е децата на жертвата да могат да покрият разходите за деловодни и съдебни разноски по време на процеса.Районният съд във Враца уважи иска на министерството и осъди Михаил Лещарски да заплати сумата от 4475 лв. Решението може да бъде обжалвано пред окръжния съд.За бруталното убийство мъжът получи доживотен затвор и на последна инстанция. Престъплението се запечата в съдебните архиви с потресаващото отношение на Лещарски към жертвата. Жената го прибрала във вилата си, за да го нахрани. След убийството „гостът" отрязал с шпакла лявата й гърда и издрал кръст на челото й. Кървавият знак първоначално роди съмнение за ритуално убийство, свързано със секта, което не се потвърди.За по-малко от 2 години процесът мина през три инстанции. Всички съдии отхвърлиха хипотезата, че Лещарски е невменяем

Авторът на плана за застрояване на Царево блокира промяната му

Комисията за защита на конкурeнцията (КЗК) уважи жалбата на арх. Калин Тихолов срещу конкурса за изменение на общия устройствен план на община Царево и изготвянето на екологична оценка. Освен това Министерството на регионалното развитие трябва да му изплати 850 лв. разноски по делото, реши още КЗК.   Арх. Тихолов е автор на скандалния план на Царево, одобрен без екооценка от съда, заради което ЕК ни заплаши с наказателна процедура, заради застрояването на защитени територии в Странджа. Калин Техолов беше първоначалното предложение на ДПС за министър на инвестицонното проектиране, но заради общественото недоволство кандидатурата му беше бързо оттеглена и заменена с тази на колегата му, с когото делят един кабинет в Университета по архитектура, строителство и геодезия, Иван Данов.   По този начин заради липсата на общ устройствен план продължава застрояването на парче на морската община на базата на подборни устройствени планове (ПУП). Общината издава разрешения за строителство на влезли в сила ПУП-ове, които имат всички необходими документи и становище от Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ), казаха от общината пред Mediapol. Оттам уточниха, че в момента се строят нови сгради.   Сагата с общия устройствен план на Царево се точи от години. В края на януари Върховният административен съд утвърди плана на общината, изготвен от колектив начело с арх. Калин Тихолов, въпреки липсата на екологична оценка. Това принуди първо регионалният министър Десислава Терзиева да издаде заповед за спиране на действието на плана, а след това и заповед за изменението му и изготвяне на екооценка. След нея подобна заповед издаде и министърът на околната среда Искра Михайлова. Целта беше да се спре застрояването на природен парк Странджа.   Междувременно сайтът "Биволъ" изнесе данни, че новият общ устройствен план, изработен от колектив, начело с арх. Тихолов, предвижда застроявания в имоти, негова собственост. Сега именно Тихолов има най-голям интерес от бавенето на изменението на плана, коментираха експерти по устройство на територията и природозащитници пред Mediapool. Калин Тихолов отказа коментар с аргумента, че е в лекция.   Регионалното министерство заложило незаконна методика за оценка на офертите   Жалбата срещу конкурса за избор на изпълнител за изработване на проект за изменение на общия устройствен план за цялата територия на община Царево и екологична оценка към него е подадена от "А.С.А." (Архитектурно строителна кооперация), която е еднолична собственост на Калин Тихолов, според Търговския регистър. Той оспорва методиката за оценяване на офертите на кандидатите.   Според КЗК заложената методика за оценка на офертите е незаконосъобразна. Аргументът им е, че за всеки един критерий от трите подпоказателя е предвидена възможност да се получат нула точки. Така се дава възможност за класиране на участник, който е представил непълно техническо предложение – обстоятелство, което би следвало да доведе до отстраняване на офертата, смята КЗК.   Освен това, според КЗК, "възложителят е предвидил една точка да получи предложение, в което участникът е представил график, обхващащ всички набелязани дейности, но без съобразяване с нормативно определената им последователност, а 0.3 точки е оценката за предложение, в което участникът е представил график само за част от набелязаните дейности и не се е съобразил с нормативно определената им последователност".   КЗК намира за незаконосъобразно да подлежат на оценяване предложения, които са разписани в противоречие с нормативните разпоредби. Така одобрената методика създава предпоставки участник с непълна и несъответстваща на нормативните документи техническа оферта, да бъде избран за изпълнител на поръчката, е посочено в съобщението на КЗК.   Регионалното министерство се чуди дали да обжалва   Решението на КЗК може да бъде обжалвано от Министерството на регионалното развитие в 14-дневен срок. От ведомството на министър Терзиева все още не са решили дали ще обжалват.   Ако се съобразят с решението на КЗК, ще трябва да променят методиката за оценка на офертите.   Плановете на министър Терзиева бяха до края на ноември 2015 г. община Царево да има действащ общ устройствен план с екооценка, според публикуваната обява в регистъра за обществените поръчки.   Сега остава заплахата от страна на Брюксел за наказателната процедура срещу страната ни заради неспазване на европейското законодателство.

На 5 юни обявяват „Музикант на годината“ 2013

София /КРОСС/ Тазгодишният носител на наградата „Музикант на годината" за 2013 г. ще бъде обявен на 5 юни. Галаконцертът, с участието на наградените музиканти и камерен ансамбъл „Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров (Юбилей 2009), ще се състои в зала 6 на НДК от 19:00ч.„Музикант на годината" е уникална награда, която се определя от слушателите на програма „Хоризонт" на БНР и предаването за класическа музика „Алегро виваче". Допитването се провежда от 1991 година. На сцената ще видим победителя в националната анкета и носителите на награди в категориите "Дебют", "Активна творческа дейност", "Ансамбъл на годината", "Премиера", "Музикален проект на годината".Призът в предишните 22 издания бе присъден на: диригентите проф.Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов и Найден Тодоров, оперните прими Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова и Красимира Стоянова, цигуларите проф.Минчо Минчев, Васко Василев и Светлин Русев, пианистите проф.Виктор Чучков и Людмил Ангелов, клавирното дуо Аглика Генова - Любен Димитров, композиторът проф.Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов, перкусионистката Татяна Колева

Почина оперната прима София Иванова

Над 35 години тя пя на престижни сцени


Гръцкият студент, който прегази Катя, е напуснал България

Има четири видеозаписа на катастрофата с прегазеното на автобусна спирка 16-годишно момиче, съобщи пред Дарик говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. Три от записите са от видеокамери на МВР, а четвъртият е предоставен от собственик на заведение в района на произшествието, който вече е разпитан.

Министър Клисарова връща комунизма при писане и печатане на учебниците

Министърът на образованието Анелия Клисарова смята да убие всякаква конкуренция при писането и печатането на учебници и на практика да върне комунизма в училищата, убивайки конкуренцията между частните издателства на учебници и въвеждайки „една истина“ за всеки от учебните предмети.

Според Клисарова „учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища“, а по този начин държавата щяла да спестява средства.

Ето и част от съобщението, разпространено днес до медиите от пресцентъра на МОН:

„До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три“. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ „Христо Ботев“ – Ивайловград. По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници. „Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан“, обясни министър Клисарова. „Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни“, добави тя. Според нея, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

Не става ясно обаче защо според Клисарова монополът при подготовката и отпечатването на учебниците е по-добър вариант от свободната конкуренция между различните професионалисти в сферата на образованието.

The post Министър Клисарова връща комунизма при писане и печатане на учебниците appeared first on Noresharski.com.

Държавата продава до 49% от енергетиката

Държавата ще пусне до 49% от акциите си в енергийния сектор. Това става ясно от проекта „Енергийна стратегия на Република България 2014 – 2030 г.“....

Обмисля се въвеждането на един учебник по всеки предмет

До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ "Христо Ботев"-Ивайловград, съобщиха от МОН.

Центърът на Спешна помощ ще има нов шеф от утре

След среща с протестиращите медици здравният министър обеща да осигури допълнителни екипи от различни лечебни заведения, които да дават дежурства в столичния център за спешна помощ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване