Руснак на няколко водки се заби с мощен джип в хотел

54-годишен руснак предизвика поредния екшън по морето, забивайки се с мощен джип 54-годишен руснак предизвика поредния екшън по морето, забивайки се с мощен джип "Чероки" в хотел в Св.Влас. Около един часа тази нощ Е.Л. от Москва се метнал на джипа си и потеглил на заден ход. Приближавайки до фасадата на хотелски комплекс "Трявна бийч", пияният шофьор натиснал педала на газта, вместо на спирачката и с висока скорост се врязал

Най-голямата петролна рафинерия в Ирак затвори, бунтовниците са на 60 км от Багдад


Най-голямата петролна рафинерия в Ирак, в град Байджи, беше затворена, а чуждестранният персонал е бил евакуиран, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на източници от рафинерията. Местният персонал остава на работните си места, а военните все още контролират рафинерията.

Миналата седмица радикалните сунити от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) достигнаха до Байджи и обградиха рафинерията. Те контролират втория по големина град в Ирак Мосул, както и родния...

Поп, треньор, певици, актьори и моторист подкрепиха Цветан Василев

Родни общественици от различни житейски поприща се обявиха във вторник в подкрепа на банкера Цветан Василев, който в последните дни е разнасян в публичното пространство като поръчител на убийството на Делян Пеевски. В пресклуба на БТА за техен говорител бе обявен актьорът Владислав Карамфилов - Въргала, който обяви съществуването на "граждански комитет", събрал под една кауза известните личности.   "Гражданският комитет" инициира форум "Кой кого поръчва в България", а зад инициативата застават още треньорът на баскетболния Левски Тити Папазов, актрисата Аня Пенчева, певиците Силвия Кацарова и Николина Чакърдъкова, както и отец Никанор от Гигинския манастир.   С уточнението, че Въргала и съмишлениците му в залата не са адвокати на Василев, бе изчетена декларация, в която се посочва, че държавата е абдикирала от всички свои отрасли и това създава бедност.   "Днес имаме основание да смятаме държавата си за враг, а политическата класа няма аналог в световната практика - пише в обръщение към журналистите гражданският комитет и призовава - съдебната система да покаже, че истината няма цена и никой не може да я купи".   "Защитаваме правото на Цветан Василев да работи, както нашето право да работим без да бъдем изнудвани", допълниха от гражданския комитет.   Влади Въргала се зарече, че ако "този цирк даде резултат" и рефлектира върху Цветан Василев и бизнеса му, той ще кара такси или ще влезе в манастир. Той припомни, че е автор на филм, който е получил подкрепа от бизнесмена.   "Цветан Василев ми поръча да убия Пеевски", опита се да бъде ироничен Въргала. По думите му с финансовата помощ, която получил от банкера за неговия филм, той искал да убие пеевщината. "Тук има много хора, на които Василев им е поръчал да убият пеевщината в своя отрасъл", разясни Въргала.   Думата взе и шефът на Федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Той сподели, че около "80% процента от елитния спорт в България няма да го има без подкрепата на Цветан Василев". Той предложи да се издигне паметник на Цветан Василев до Съдебната палата, за да може главният прокурор Сотир Цацаров да си я гледа всеки ден.   Отец Никанор също взе думата и каза, че банкерът може да разчита на духовна подкрепа. Гигинският манастир се ползва с голяма помощ от страна на Василев, а преди година стана ясно, че на банкера е посветен стенопис в манастира. По-късно обаче ктиторският портрет на Василев бе заличен, Никанор описа финансиста като "възрожденец по дух", а атаките срещу него бяха категоризирани като "духовно убийство".

КСНС реши: Изборите ще са в периода 28 септември-12 октомври

Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) не се обединиха около дата за предсрочните избори.  След заседанието стана ясно, че е постигната договорка изборите да се проведат в периода 28 септември-12 октомври 2014 година.  Президентът Росен Плевнелиев обяви, че участниците в КСНС се обединили около идеята за "плавен преход" и предстоящи консултации за точната дата на изборите. "Необходимо е достатъчно време за подготовка на изборите, за да не поставим под съмнение тяхната легитимност и резултати", каза президентът Росен Плевнелиев. По думите му: "Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите".  По време на заседанието на КСНС президентът е заявил, че политиците трябва да успокоят нацията. "Готов съм да бъда част от решението за дата за предсрочни избори, но то зависи от мандатоносителя и от управляващата коалиция", е заявил президентът. Пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че е взето решение правителството да подаде оставка едва след като бъде определена точна дата на изборите. Това щяло да стане след допълнителни политически консултации между парламентарните и извънпарламентарните политически сили.  Очаквайте подробности!

Потоп с градушка удари 10 села в Родопите

Силен порой с градушка удари община Баните късно вечерта в понеделник. Пострадали няма.
"Пътищата и улиците в пет села Оряховец, Вишнево, Давидково, Стърница, Загражден и Гълъбово имат изровени и пропаднали участъци, има и изцяло прекъснати пътища от стихията. Щетите са за около 700 000 лв.", каза кметът на община Баните Райчо Данаилов. Силен порой с градушка удари община Баните късно вечерта в понеделник. Пострадали няма. "Пътищата и улиците в пет села Оряховец, Вишнево, Давидково, Стърница, Загражден и Гълъбово имат изровени и пропаднали участъци, има и изцяло прекъснати пътища от стихията. Щетите са за около 700 000 лв.", каза кметът на община Баните Райчо Данаилов.

Почина мотористът, пострадал след катастрофа във Варна

Почина мотористът, пострадал след катастрофа във Варна

Почина мотористът, който бе с опасност за живота след катастрофа във Варна, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна. 61-годишният мъж беше блъснат вчера от лека кола на кръстовището до Автогарата, е починал тази нощ в болница „Св. Анна”.

Мъжът бе хоспитализиран в критично състояние с фрактура на черепа и черепно-мозъчна травма. Въпреки усилията на лекарите, той не е успял да се пребори за живота си. До фаталния инцидент се стига след като 36-годишният водач на „Пежо“, идващо по ул. „Струга”, отнема предимството на мотопедиста, движещ се по бул. „Владислав Варненчик”. След удара мотопедът се отклонява и се блъска в друг автомобил „Фолксваген”, идващ от ул. „Доброволци”.

Няма данни шофьорът на колата, предизвикала катастрофата, да е употребил алкохол. По случая има образувано досъдебно производство.

Все повече мераклии за спасители на море във Варна

Тенденция към увеличение на броя на завършващите курсове за спасители на море в морската столица, отчитат от Варненската водноспасителна служба. От началото на годината до момента са обучени 43-ма души. Очакванията са броят им да нарасне още до края на обучителната програма и да се бележи бум в обучените за спасяване на море, каза за Moreto.

Президентът: Избори между 28 септември и 12 октомври

От 28 септември до 12 октомври 2014 г. е най-приемливият период, в който ще бъдат проведени предсрочните парламентарни избори.

Обратен завой преди кръговото при "Билла" в Перник завърши с катастрофа

Джип се е опитал да направил обратен завой на пешеходната пътека при магазин "Билла" - център в Перник, но е бил ударен от автомобил, съобщи читател на ZaPernik.com.

Джипът се е опитал да премине покрай островчето разделящо улица "Свети Свети Кирил и Методий". Точно там е направена пешеходна пътека, на която малко шофьори пропускат пешеходците. Въпреки, че на около 20 метра от нея се намира кръгово движение, което може да послужи за обръщане...

Продължава

Res Parvae IX: „Цунг-Цванг”

Борисов няма как да заподозре, че с неговия „цунг-цванг” не само ме разсмя с глас, но и че всъщност е прав на цели две нива. Първо, че положението в държавата наистина наподобява шахматния термин “zugzwang”, и второ, че ако той, който потрива кебапчестите си пръсти и се готви да управлява, дори не може да произнесе правилно „цугцванг”, с това – ipso facto - претовръждава тезата си, че нещата наистина са стигнали до ебати тоталния цугцванг. *** Софизмът за момент настрана, „цугцванг” е нещо дори още по-лошо, отколкото си мисли „шахматистът” Борисов. То не значи, че просто ей така, по принцип, нямаме полезен ход – а че който там е наред да мести, може единствено да влоши [собственото си] положение, но, забележете, е длъжен да мести. Слагам „собственото” в скоби, защото можем да заключим, че и самият Борисов един вид признава, че включително всеки негов ход би бил лош. Стига, разбира се, наистина да познава термина – в което, ipso facto 2, се съмнявам. *** Понеже още не мога да спра да се смея, ето ви още един, някак звукоподражателен коментар на злощастния термин: всички, вече включително и Борисов, правят „цунг” на Доган, но единствен махатмата на ДПС си е присвоил правото на „цванг”. Последното идва от нещо на немски, което е свързано с принуда, т.е. Доган хем е инсталирал Джаба Хатянина да движи бизнеса, хем принуждава всички крадливи джедаи да танцуват пред него. И не смята да спре дотук. Това не е партия между Щайниц и Ласкер, не; повече прилича на хобито на Филип Марлоу. Един човек сам си реди фигурите, сам си избира дебютите и играе шах сам със себе си. *** Не, толкова е забавно, че няма накъде повече. Цветан и Делян (т.е. Доган) се развеждат. Единият вика, дай си ми куклите, примерно сградата на бившата „Пресгрупа” и печатницата, а другият – дай си ми парцалките (не, не фолкпевиците, ами монопола върху разпространението и вестниците). Знам, че се развеждаме, продължава вторият, не те обичам повече: дай за по-едрите работи да се оправим през частично държавната ББР . Аз ще налея там едни пари и ще си запазя медиите, строителните фирми и Булгартабак , а ти ще бъдеш „рефинансиран” чрез въпросната банка. Първият обаче се нервира, суче нервно мустак и си казва, а-а, не си познал, колега, ама с много не си познал, сега ще видиш кон боб яде ли. *** Всъщност и двамата не се свенят да се гнервират, мразнят и фигурират до безкрай – точно като двойка, събрана по стечение (или сечение) на обстоятелствата. Строят като бобъра, без любов, само по животински инстинкт; мислят си, че летят надалеч и свободно като албатроса, но в крайна сметка, подобно на нелепата безкрила птица додо, ще изчезнат като вид, пак без любов. Накратко, всичко между тях беше плод на изначалното отсъствие на любов. И сега работата, с извинение към г-н Пеевски, е дебела. *** Любовта, само да напомня, разгръща личността и ни преподава част от основните уроци за действителността, докато сексуалните завоевания развиват единствено „Аз”-а. Това ме изпълва с необяснима тъга. *** Между другото, честита годишнина от най-новото „невиждано” свинство, наречено „ кабинет на Орешарски ” (най-новото „невиждано”, защото някои помним например и предното – на Борисов, Цветанов и двамата от развода по-горе). Искрено поздравявам всички, с които протестирахме – това все още ми изглежда като пръв опит за истински, неотменим граждански натиск. Е, тази власт на наглите, уви, не падна точно заради него, а заради прословутата „Тръба” и спорът кой да я строи, Цветан или Доган, но нищо. Междувременно, в момента тече още един неконтролируем цирк – никой не знае дали „Южен поток” е спрян или не. Както казва ген. Дрийдъл в онази велика книга на Хелър, никога не съм виждал подобна некадърност. *** Като споменах протеста: освен РБ , никой няма моралното право да се присламчва към него, най-малко банкянският Батман и физкултурният му Робин (впрочем най-блестящият гръбначен мозък, когото съм виждал). Няма да се уморя да повтарям: ГЕРБ имат общо с дясното, колкото и уличното движение в Англия. Те са част от същия задушлив политически климат с висока влажност, който изцежда гражданските ви сили; същият смок, засмукал живот народен, ако повикаме на помощ и Ботев. *** Междувременно, Бойко Борисов от САЩ изпрати до всички послание тип „е накрая ше ми кацнете, пиленца”, понеже уж се готви да им развали ДПС-БСП-ББЦ-схемата. Както обикновено, той смята, че ще дойдат при него да се „разберат” и, съвсем по байганьовски, „да паднат на бойковия”. Следователно, цугцвангът е пълен: Борисов отново е в ролята на горския, като в стария виц, в който иска да дойде и да напердаши всички. Направо да потръпнеш от смътен ужас и лоши предчувствия. *** И още горчив смях: когато протестирахме ние, правителството се държеше като неваляшка и продължи най-безочливо да боядисва бъдещето в кафяво; но когато Василев и Пеевски почнаха да протестират един срещу друг, изведнъж се подчини на гравитацията. *** ББЦ , къде без тях: имам чувството, че на Василев вече не му се занимава с психотичния в своите обещания Бареков (иначе интелигентен и многопластов като емотикон), и иска да го пробута на Пеевски/ДПС. Т.е. Бареков да стане „пенис” на ДПС. „Пенис” на латински, впрочем, преди всичко означава „опашка”. *** Разбирам фрустрацията на инвеститора, особено в светлината на фактите напоследък: не може да налееш 20-30 млн. в калъп за кухо шоколадово дядомразче и да очакваш да получиш Давид на Микеланджело. Не знам как ще си търси парите, но по моему трябва да предизвика един вид ревизия; там ще излязат великолепни йонесковски неща, например златни тоалетни и други парвенюшки разходи, които препотвърждават абсурда на подобна инвестиция. *** Смехът продължава: Бареков и плеонастичните му опити да придобие raison d’être. Той пак, този път отцеубийствено, ще седне в широкия скут на Пеевски (Василев магнетично клони към БСП). Т.е. в това има нещо смътно едиповско, ако позволите – мустакатият Пигмалион те е направил от рядка пловдиска кал с ей тези две ръце, а ти го дебнеш с тежък и тъп предмет в ръка (нямам предвид никого, просто метафора). „Пак ще се прегърнем”, ако си спомняте тази гигантска песен на ФСБ. *** Напоследък спя добре и дори сънувам. Лошото е, че когато се събудя, са останали само размити образи, почти като в онзи изкуствен рай на Бодлер, и ми е трудно да ги разпозная, камо ли да ги изразя. Както веднъж каза една от интелигентните жени, с които съм имал раздразнението да общувам: „Ти имаш предразположение към неизразимото”. „Fuck mе”, изумих се аз. „Тъкмо в неизразимото трябва да се търси. Там може и да намериш.” Гледах я и се усмихвах, но не добавих нищо повече. Така де - човек не бива да се навира в клещите на някакво илюзорно щастие. *** Но ето и откъслечните ми спомени от съня. Двама наши политически лидери си го мерят от години; единият вика, моят е по-дебел, а другият – моят е по-чист. За единия се твърди, че бил анално ретентивен, т.е. леко, така, ей-си ди-си, а другият пък поканил някаква много близка на първия да го поцелува в кабинета му, но не непременно по устата (докато храбро се борила за някакъв европейски проект). Първият разбрал за тази, как да кажа, абоминация, и го намразил за цели два мандата напред. Слухове, какво да ги правиш – can’t live with them, can’t live without them, дет викаше Линдзи Бъкингам. *** Никой не е застрахован от личен провал, дори най-добрите – след всяко „Гробище за домашни любимци”, рано или късно, се появява и по един „Капан за сънища”. Това важи даже и за ДПС, на които им е абсолютно все тая кога ще са предсрочните, защото имат важна цел - да погълнат едно от най-вкусните парчета от пицата, фонд „Земеделие”, изтръгвайки го със сила от доскорошния си сиамски близнак. *** ДПС, впрочем, са “army of me”, която позира като партия. Уви, в момента те са и „алфа-мъжкарят”. Само с едно леко движение в кръста (напред) постигнаха всички цели на дългия наш протест – докато ние всъщност протестирахме точно против тях. И ако това не е киркегорова ирония. *** Американците, например, вярват по детски в държавната власт и институции – че тя ще им помогне, дори ако си заклещят крака вкъщи. С известно основание, впрочем. Ние вярваме в държавната власт и институции единствено ако се облагодетелстваме от тях – и, съответно, мантрата „нещата ще се оправят” за нас означава да се оправим „ние” – малкият родов кръг, или пък местният сговор на кмета, „предприемача” и всички от ловната дружинка. *** В момента всички се упражняват в политиканстване, но има важна разграничителна линия. От едната страна е простолюдието, което се добра до медии (форумите и Фейсбук), а от другата - хората, които наистина размишляват, оборудвани с необходимия главен мозък и образование, които действително дърпат общата ни родна политико-социо-антропо-и т.н. мисъл напред. И ето един същностен проблем – вторите все така, по стародавна 25-годишна традиция, не влияят на същинския процес, а сякаш са застинали в лабораторна среда. *** Още по-лошо: техните наблюдения не достигат до хората под 30. Преходът така „изкиники” 20-25-годишните, че те не правят връзка между собственото си бъдеще и хората, от които то зависи. Още по-простичко: те не формулират съмненията си, смесват истината с недоверието и, вместо антисистемната им кръв да кипи, те са comfortably numb. Но вината не е тяхна. *** По всичко личи (освен ако не сте „рейнмени”), че основните политически играчи цяло лято ще ви мажат нежно с бебешко олио, подготвяйки поредното задкулисно съглашение – според изхода от войната Пеевски-Василев. Както стана дума, Василев клони към БСП, а Бареков ще се прегърне с Пеевски, отричайки се от своя финансов отец, и даже вече шепне „но избави ме от лукаваго”. Цялото това съглашение, впрочем, сякаш почива на отвратителната логика, че ако не си религиозен, каквото и да вършиш, не е грях. *** Новото съглашение пак ще ви бие с 5:0, или с “manita”, „ръчичка”, чиито пет пръста обозначават петте гола - както казват испанците, които впрочем усетиха ръчичката на Холандия не където трябва (а мачът много приличаше на въстанието на нидерландците срещу Филип ІІ Испански през XVI-и в., успехът на което води до колапса на Испания като европейска сила). Въпросът е дали събудената гражданска енергия ще успее да отбележи поне почетен гол за 1:5. *** БСП: Станишев не е проблемът, той е последният опит за “damage control”. Опитайте се да го разберете: в момента, докато четете, той се плъзга надолу по сипея и трябва да спасява бъдещето си като политик. Партията му, в цялото си вековно безсрамие, ще се оправи, криво-ляво; разказът тук е, че разните там вътрешни фракцийки искат той да се провали ЛИЧНО, и така да компенсира споделената некадърност в БСП. Същата тя, заедно с, как да кажа, „неостротата” на Мая Манолова, роди онзи, 15-ият хомункулус, който стана символ на една заслужена агония. *** Колко ще изгубим, ако общата клика ДПС-БСП-ГЕРБ плюс дребосъчетата и Карлсон ни управлява и през следващото десетилетие? Нищо и половина - само три-четвърти от европарите. И понеже България е сключила сума ти договори по тях, ще бъде принудена да взима заеми, които, поради серийния бандитизъм на властите, по един или друг начин ще трябва да бъдат плащани от децата ви. *** Докато всички се упражняват по конституционно право (т.е. кога да са изборите), на никой не му хрумва, че бизнесът не може да функционира нормално в условията на несигурна ситуация – и това особено важи за бъдещите инвестиции. Но ето и втора серия от моя сън: след скандалите за сервитута на „Южен поток”, цели пет групировки (или властови центрове, if you must) се дърлят как да си разпределят към милиард и половина евро за строежа на Тръбата. Понеже, нали е сън, образите на въпросните групировки са ми леко размити, но си спомням поне две от тях, свързани съответно с развеждащата се двойка; и тъкмо това съперничество за строежа е в основата на цялата буря напоследък. Междувременно, КТБ си иска кредитите към Делян, а банката, която рефинансира дълговете му към КТБ, е споменатата ББР, с държавно участие; съответно целта, при следващо правителство след изборите, е който вземе властта, да има контрол върху активите на Делян. (А сделката за откупване на медиите на въпросния от някакъв ирландец е просто нагорещен въздух.) Но може и да бъркам – все пак става въпрос за мъгляви спомени от сън. *** Дори и да бъркам, едно е сигурно: оттук насетне вече окончателно ще ви управлява капиталът, а партиите ще бъдат просто тояги (или моркови, според целесъобразността) в ръцете му. Нещата ще стават лабораторно, чрез технология, и далеч от очите и медиите, чрез тайно финансиране. Въпросът е дали този капитал ще бъде поне отчасти национално-отговорен, или нещата ще продължат да се влошават; лично според мен коефициентът за второто е 1,01. *** Все метат, и все по-мръсно става, както казва на едно място Чудомир. Това е истинският „цунг-цванг”, български вариант. 15 юни 2014 Ако имате да споделите нещо с автора, пишете му на resparvae@abv.bg

Петчленна комисия от експерти ще прави проверка за сечта в Голо Бърдо

Петчленна комисия ще проверява сечта в Голо Бърдо. В нея влизат двама експерти от Изпълнителна агенция по горите и Горското стопанство в Радомир, и един представител на Община Перник.

Комисията се свиква по повод на протестите на млади перничани, които протестираха пред Община Перник срещу поголовното и безконтролно изсичане на дърветата. Екозащитниците настояваха техен представител да бъде контрольор на общинското предприятие "Гори".

По повод серията протести, на 3 април т.г....

Продължава

Христо Гешов - една година живот на инат

/КРОСС/ Христо Гешов е носител на вируса хепатит Б, следствие на който развива чернодробна цироза в напреднал стадии. Христо доби популярност в страната ни след като разказа как многократно е дарявал кръв в различни краища на страната ни, а никой никога и никъде не го информира за носителството. Малко след като научава страшната диагноза, Христо основава фондация, която помага на носители на вируса и стартира Национална информационна кампания за борба и превенция с хепатит под наслов „Хепатитът до мен". Фондацията на хепатитноболния се бори за повече права на болните от коварния вирус, промени в законодателството, изграждане на информационна здравна система, както и връзка между кръвните центрове в страната. „В една европейска държава, каквато е България, кръвните центрове в страната нямат връзка помежду си. Така на практика се оказва, че всеки може да дарява кръв в различни центрове за кръводаряване по всяко време с цел печалба на дарителя. Явно държавата толерира това отношение, което е жалко. На практика един дарител отива да помогне на някого, но държавата не може да го информира, ако разбере, че кръвта му е заразена с даден вирус

Официално: БФС приключи мъките на Гъргоров и Менди в ЦСКА

Разтрогването на договорите на Емил Гъргоров и Джаксън Менди с ЦСКА вече е официално. Решения за това излязоха на сайта на БФС, като те са били взети от Спортно-техническата комисия. Двамата вчера нап...

Икер вече не е предишният Касияс

С ръце на хълбоците, левият крак малко пред десния, той се взря в таблото с резултата. Така остана 3-4 минути Икер Касияс, преживявайки отново фаула, който му направи Ван Перси преди 1:3, а също и жъл...

Играй и спечели една двойна покана за "Фестивал на цветовете"

България, готови ли сте за Фестивал на цветовете?! На 21 юни 2014 г. София ще избухне в цветове и ще отпразнува за първи път Холи - Фестивалът на цветовете. Популярната индийска традиция, обединяваща...

Педро: Трябва да повдигнем духа си преди мача с Чили

Испанският национал Педро заяви, че мачът срещу Чили ще бъде равностоен на финал за него и съотборниците му. Това играчът сподели след загубата с 1:5 от Холандия.„Не знам какво ще се случи, ...

"Булгартабак" към КТБ: Докажете, че имаме кредити към вас, иначе отиваме на съд

Разпространяването на невярна информация от представители на ръководството на банкова институция по адрес на свой клиент е абсолютно непрофесионално и противоречи на корпоративната и бизнес етика. ...

Въвеждат по-точен метод за измерване разхода на гориво

Новата система ще причини главоболия на европейските автопроизводители, твърдят анализатори


Секс три пъти седмично ни подмладява със 7 години

И още: Двойките, които редовно се докосват и целуват са 8 пъти по-малко застрашени от депресия в сравнение с партньорите, които го правят само по време на секс

Норвегия се кани да забрани просията на обществени места

Норвежкият парламент започна дебат по спорен законопроект за забрана на просията, съобщава AFP. Законодателната промяна е била обсъдена в парламента...

Моторист почина във Варна, блъснат от кола

Почина моторист, който бе с опасност за живота след катастрофа във Варна, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна.
61-годишният мъж беше блъснат вчера от лека кола на кръстовището до Автогарата, е починал тази нощ в болница „Св. Анна”. Мъжът бе хоспитализиран в критично състояние с фрактура на черепа и черепно-мозъчна травма. Почина моторист, който бе с опасност за живота след катастрофа във Варна, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна. 61-годишният мъж беше блъснат вчера от лека кола на кръстовището до Автогарата, е починал тази нощ в болница „Св. Анна”. Мъжът бе хоспитализиран в критично състояние с фрактура на черепа и черепно-мозъчна травма.

През май: Най-много растат продажбите на коли в Румъния

Продажбите на нови автомобили в Европа нарастват за девети пореден месец

Повече от 4 часа КСНС заседава

Повече от четири часа и половина продължава извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Испания: Хванаха българин, набирал джихадисти за ИДИЛ

Задържани са 10 души. Осем от тях са мароканци, а освен българина, чиято самоличност не се съобщава, е арестуван и един аржентинец

Несебър в класация за 10 прекрасни места на Балканите

На първо място в списъка на "Пулс 24" е езерото Блед в Словения

Предстои Ветроходна регата „Циклон” – 2014

В акваторията на Поморийския залив, от 20.06 до 22.06.2014 г., ще се проведе XV Ветроходна регата „Циклон -2014”. Над 100 участника от цялата страна ще се борят за купата на Община Поморие.

На старта ще застанат яхти от класовете Оптимист, Лазер 4.7, Лазер Радиал, 420, Кадет и Рейсборд.

Официалното откриване ще се състои на 20 юни (петък), от 13:00 часа, в спортна база „Циклон”, бул. „Яворов” № 3, а на 22 май (неделя), от 16:30 часа ще бъде награждаването на участниците. Регатата е организирана от Общински младежки спортен клуб „Циклон” – Поморие и Община Поморие, със съдействието на Българска Федерация по ветроходство.

 

Новата стратегия за висшето образование го сближава с бизнеса

Стратегията предвижда бизнесът да участва в учебни планове и програми с реални работни места


Изборите ще са между 28 септември и 12 октомври (видео)


Предсрочните парламентарни избори да се проведат между 28 септември и 12 октомври - около това решение са се обединили днес участниците в Консултативния съвет по национална сигурност, съобщи президентът Росен Плевнелиев след края на заседанието. 

Дискусията при държавния глава, в която участваха лидерите на парламентарно представените партии, премиерът, шефът на парламента и министри, продължи четири часа и половина. За разлика от последните заседания този път нямаше политици, които...

Извънредното заседание на КСНС продължава повече от 4 часа

Повече от 4 часа продължава извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).
На извънредното заседание присъстват премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на БСП Сергей Станишев, Повече от 4 часа продължава извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). На извънредното заседание присъстват премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на БСП Сергей Станишев,

61-годишен моторист почина, блъснат от кола

Почина моторист, който бе с опасност за живота след катастрофа във Варна, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна.
61-годишният мъж беше блъснат вчера от лека кола на кръстовището до Автогарата, е починал тази нощ в болница „Св. Анна”. Мъжът бе хоспитализиран в критично състояние с фрактура на черепа и черепно-мозъчна травма. Почина моторист, който бе с опасност за живота след катастрофа във Варна, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Варна. 61-годишният мъж беше блъснат вчера от лека кола на кръстовището до Автогарата, е починал тази нощ в болница „Св. Анна”. Мъжът бе хоспитализиран в критично състояние с фрактура на черепа и черепно-мозъчна травма.

Изборите ще са между 28 септември и 12 октомври


Предсрочните парламентарни избори да се проведат между 28 септември и 12 октомври - около това решение са се обединили днес участниците в Консултативния съвет по национална сигурност, съобщи президентът Росен Плевнелиев след края на заседанието. 

Дискусията при държавния глава, в която участваха лидерите на парламентарно представените партии, премиерът, шефът на парламента и министри, продължи три часа и половина. За разлика от последните заседания, този път нямаше политици, които да...

Повече от четири часа продължава извънредното заседание на КСНС

Повече от четири часа продължава извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).
На извънредното заседание присъстват премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на БСП Сергей Станишев, Повече от четири часа продължава извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). На извънредното заседание присъстват премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министърът на отбраната Ангел Найденов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на БСП Сергей Станишев,

Година по-късно: Кюфтета ли изтровиха 100 души?

Съдът разпореди ново разследване и даде точни указания на обвинението как да се работи. В тях се нарежда да бъдат разпитани още свидетели и да бъде направена нова медицинска експертиза.

Двойно торнадо вилня в САЩ, има жертви

Един човек загина, а 16 други бяха ранени в САЩ , след като необичайно двойно торнадо премина през град Пилджър в щата Небраска. Двата стълба на стихията бяха на около километър един от друг. Двойното торнадо беше част от циклон, донесъл гръмотевични бури и проливни дъждове в големите равнини.

7,1 млн. гледали последния епизод за сезона на "Игра на тронове"

Финалът гледан с 1,5 млн. души повече от този на предходния сезон


Лавров: "Южен поток" е спрян само временно

Руският външен министър изрази увереност, че "Южен поток" е единственото решение на проблемите със снабдяването с газ в Югоизточна Европа.

Позиция на ГЕРБ относно Национален Парк „Българско Черноморие“

Природата на България е нашата национална съкровищница. И в краткосрочен, и в дългосрочен стратегически план съхраняването на биоразнообразието, чистите вода и въздух и почвените ресурси са жизненоважни за живота и здравето на хората и за икономическия ни просперитет.

Още преди една година, по време на обсъжданията за приемане на Мораториум за забрана на строителството в държавните имоти в района на Черноморското крайбрежие, ние многократно заявявахме, че това е акт, с който настоящото управление се опитва да наложи свой псевдо-екозащитен образ, да хвърли прах в очите на хората и да замете безобразията, извършвани по време на тройната коалиция. Не само това, правителството си даде една година гратисен период, през който да се реализират нечистите амбиции за унищожаване на ценни девствени кътчета по Черноморието с цел извличане на лична изгода.

Ние от ГЕРБ, считаме презастрояването, което би могло да увреди ценни природни местообитания и застрашени и редки видове растения и животни, за неприемливо. Но не считаме, че предложението, което се представя на вниманието ни, е решение на проблемите.

Освен, че е технически неточно, тъй като не включва съществена част от най-чувствителните и уязвими зони, то е практически неприложимо. Създаването на Национален Парк „Българско Черноморие“ по смисъла на Закона за Защитените Територии изисква цялата площ да бъде изключителна държавна собственост, а предложението включва множество частни и общински имоти. Това означава, че държавата би трябвало да осигури огромен финансов ресурс за изкупуване на земите от собствениците, което не е реалистично. Предложението противоречи на действащи устройствени планове, а също така осигурява значително по-малко покритие от съществуващите защитени зони и територии. Територията трябва да бъде компактна, за да се осигури адекватна защита, а това не е възможно с така предложената фрагментарна територия. Необходима е и специална администрация за управление на тази територия, което със сигурност ще доведе до увеличение на административните разходи, а в крайна сметка, до доста неясен и спорен ефект. Самият процес на създаването на национален парк изисква период от близо две години, което отново ще забави реалните решения и ще създаде рискове.

Ние смятаме, че решение има. Българското законодателство изцяло транспонира европейското и осигурява всички механизми за съхраняване на ценните видове и местообитания. Законите за опазване на околната среда, за защитените територии, за биологичното разнообразие и за устройство на черноморското крайбрежие съдържат механизми за защитата на природата. Проблемът не е в липсата на регламентация. Проблемът е, че в последната година не бе направено нищо за прилагането на закона. Затова станахме свидетели на странни маневри по отношение на ОУП на Царево и в крайна сметка до поредно забавяне на изготвянето му, както и до неприемането на плана за управление на Природен Парк Странджа. Имаше индикации за реанимиране на строителството върху дюни в Несебър. Случи се Калиакра, може би ще последват и Камчийски пясъци.

Това, което е необходимо да бъде направено, е следното:

• Най-бързата и адекватна защита на българското Черноморие може да се осигури чрез обявяването от министъра на околната среда и водите на заповедите за 19-те защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 по директивата за местообитанията. Картирането им приключи през месец април миналата година, а все още нито една заповед не е публикувана. Чрез тези заповеди могат ясно да се определят ограниченията и забраните за конкретните зони и при спазването им да не се допуснат безобразия.

• Все още не са готови и специализираните кадастрални карти за дюните, за което три ведомства (МРР, МИП и МОСВ) така и не можаха да се разберат. Необходимо е спешно да бъдат утвърдени.

• Няма напредък по изготвянето на ОУП на черноморските общини, няма действащи планове за управление на защитени зони и територии. Необходимо е да се положат максимални усилия да бъдат изготвени, подложени на широко публично обсъждане и приети, за да се въведе яснота и порядък.

• Въвличане на местните общности и органите на местното самоуправление в управлението на защитените зони.

В случай, че всичко това бъде направено, ще бъде постигнат баланс между защитата на природата и устойчивото развитие на черноморския регион. Без да се изпада в крайности, ще можем да сме сигурни, че се осигурява опазване и възстановяване на природните екосистеми и биологичните видове. Спазвайки ограниченията и условията, ще могат да се осъществяват национални и местни планове и проекти за икономическо развитие, просперитет, създаване и запазване на работни места без рискове за природна.

 

Финалът на четвърти сезон на "Игра на тронове" е гледан от над 7 млн. души


Изпълненият с кръвопролития финален епизод на четвърти сезон на сериала на HBO "Игра на тронове" е бил гледан от 7.1 млн. зрители, обяви мрежата в понеделник, предаде "Ройтерс". С това той бие предишния си рекорд от 5.4 млн. души, гледали финала на трети сезон.

Епизодът, излъчен в неделя и озаглавен "Децата", приключи, показвайки много от главните герои да взимат важни решения, които предопределят съдбата им в следващия сезон, докато други намериха смъртта си. Събитията, за които...

EVN България внася яснота по създалата се ситуация с електрозахранването в МЦ2

Във връзка с инцидент с асансьор в Медицински център 2(МЦ2) в кв. Славейков, гр. Бургас, EVN България Електроразпределение установи следните факти:

Лечебното заведениеМЦ2 се захранва с електроенергия от кабелна линия „МАК-ПВК“ от подстанция „Славейков“. Техническите данни сочат, че на 16 юни 2014 г. (понеделник) по съоръженията от електроразпределителната мрежа, захранващи МЦ2 и които се обслужват от дружеството, не е регистрирана „авария“ или „токов удар“. Подчертаваме, че на 16 юни качеството на подаваното напрежение към МЦ2 е било в рамките на техническите норми и стандарти.По кабелна линия „МАК-ПВК“ на 16 юни 2014г. е извършено оперативно едноминутно превключване от диспечерския център на дружеството за времето от 12:38 ч. до 12:39 ч.Оперативното превключване е извършено с цел стандартно обезопасяване на системата при извършване на технически дейности в трафопост „ПВК“. Тези дейности не са извънредни за отстраняване на „авария“. Оперативното превключване, каквото е извършено в периода 12:38 – 12:39 ч., е стандартна техническа дейност в диспечирането на електроразпределителни мрежи и няма отношение по нормалното функциониране на съоръжения, отговарящи на съответните норми и стандарти.

Това показва, че подаваното напрежение към сградата на 16 юни 2014г. няма как да бъде фактор върху поведението на асансьора, още повече, че както вече посочихме подаваното напрежение към сградата на МЦ 2 на същия ден е било в рамките на техническите стандарти като по мрежата не е имало „авария“ или „токов удар“.

 

 

Информационна среща за висше образование във Великобритания ще се проведе във Варна

Информационна среща на тема обучение в британски бакалавърски и магистърски програми в България и Великобритания ще бъде организирана на 1 юли (вторник) от 17:00 до 18:30 в сградата на Висше училище Международен колеж (ВУМК) във Варна (ул.

БНБ: КТБ е с висока ликвидност, функционира нормално

От Народната банка съобщават, че следят отблизо целия банков сектор


Наводнения заляха Италия

На места метрото в Рим е било напълно наводнено

Ръстът на работните заплати у нас - над средния за ЕС

Възнагражденията в България са се повишили с 2,8% през първото тримесечие на годишна база, докато увеличението в Европейския съюз е било 1,7%


Мандатът на кабинета приключва 2 месеца преди датата на вота

ДПС няма предпочитания дали изборите да са на 28 септември, 5 или 12 октомври


Млад мъж опита да подпали автопарка на чичо си

Млад мъж опита да подпали автопарка на чичо си

24-годишен жител на Димитровград бе задържан след опит да запали автомобилите на чичо си, съобщи ОД на МВР - Хасково. 44-годишният собственик на фирма забелязал завчера следобяд, че племеникът му залива с моторно масло паркираните в двора на дружеството возила явно с намерение да драсне клечката, пише "24 часа".

Той подал сигнал до органите на реда, които задържали младежа. Според наши източници готволият аутодафето имал психични отклонения. Образувано е досъдебно произвоство за палеж, уточняват от пресцентъра на МВР - дирекцията.

Патриарх Кирил: Незабавно спрете кръвопролитията в Украйна!

/КРОСС/ Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил излезе с обръщение за единност и пълнота на Руската Православна Църква, съобщи официалният сайт на руската Патриаршия.«Днес за нас не може да има нищо по-важно и по-близко до сърцето от братоубийството в Украйна. Всеки ден тази война отнема нови животи. В пределите на историческа Рус се разпалиха вътрешни размирици», се отбелязва в обръщението на руския патриарх. По думите на Патриарх Кирил, «резултатите от кървавия конфликт са ужасяващи и само Дяволът може да празнува победа, когато с кръвопролития се сблъскват братя, унищожавайки един друг, нанасяйки ущърб и отслабвайки жизнените сили на народа». «Руската Православна Църква, Църквата на духовно неделимата Рус, не може да разделя единен народ Божий на политически, национален, социален или всеки друг принцип», подчерта Предстоятелят на РПЦ. Та нали «Църквата изпълнява мисия, поверена й от Господа Иисуса Христа, а не поръчки или поръчения от страна на тези или онези политически сили. Именно с това тя се отличава от някои религиозни по име, но светски по смисъл организации». «Вътрешни конфликти не веднъж е имало в нашата история

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване