Ще се разберат ли партиите на Консултативния съвет при президента? По-скоро не

Ще се разберат ли партиите на Консултативния съвет при президента? По-скоро не

Единни ли ще са партиите в търсене на изход от политическата криза? На този въпрос ще разберем отговора днес на извънредното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Държавният глава свиква партиите, за да направят анализ на политическата обстановка в страната и да вземат решение за дата на предсрочните парламентарни избори. По предварителна информация политиците трябва да обсъдят изхода от кризата, неотложните задачи пред парламента и правителството, както и провеждането на референдум за изборните правила.

Политиците обаче няма да могат да вземат решение за дата на предсрочните избори. Защото дори вътре в политическите сили няма разбирателство по този проблем. "Атака" се очаква да продължи да настоява за избори през юли. БСП все още не е на единно мнение кога точно да са изборите. Едни членове на ръководството са за това те да се през юли, както Станишев предложи на знаменитата си първа следизборна пресконференция в парламента. Други обаче са за избори през септември. 

Междувременно парламентът също се събира днес извънредно. В 14 ч. депутатите ще се съберат, за да обсъждат решение по предложение за произвеждане на национален референдум за изборна реформа, внесено от президента Росен Плевнелиев и по предложение за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет.

 

Жената, пропаднала в асансьорна шахта, излезе от кома

Ваня Колева, която падна в асансьорна шахта в Бургас, тази сутрин е излязла от кома. 51-годишната жена е контактна и вече няма реална опасност за живота й, съобщи Нова телевизия.  Съпругът на Валя - Валентин Колев заяви: „Никой не ме потърси след инцидента, поне да се извини. Оцапали са се до ушите. Ваня Колева, която падна в асансьорна шахта в Бургас, тази сутрин е излязла от кома. 51-годишната жена е контактна и вече няма реална опасност за живота й, съобщи Нова телевизия. Съпругът на Валя - Валентин Колев заяви: „Никой не ме потърси след инцидента, поне да се извини. Оцапали са се до ушите.

Данъчните ще проверяват всеки камион с череши

Данъчните ще проверяват всеки камион с череши

Данъчните ще проверяват всеки камион с череши, ягоди и кайсии, за да не се укриват налози при търговията с тези плодове, информира "Стандарт".

Общо 53 храни са включени в новия списък с рисковите за бюджета стоки, които подлежат на проверки от новото звено за фискален контрол при внос, износ и при транспортиране във вътрешността на страната. Заповедта, с която са определени тези 53 стоки, влезе в сила от вчера. Сред тези рискови стоки са и малините, дините, пъпешите и прасковите. Явно в новия списък са включени сезонните плодове, които вече са на пазара или скоро ще се появят. С тези плодове се правят големи обороти, като най-често се продават на пазари в страната, където няма касови апарати.

Право да продават без касови апарати обаче имат само селскостопански производители, но не и търговци, които продават внесени от Гърция плодове. Именно затова всеки камион или бус с череши и ягоди ще бъде проверяван. От началото на годината бяха направени пунктове за фискален контрол по границите на страната, както и в големите борси и тържища. На тези пунктове служители от новото звено за фискален контрол към НАП проверяват документите на превозваната стока - произхода й, кой е вносител и кой е получател.

Ако има подозрения за данъчна измама, може да се иска обезпечение в размер на дължимите за стоката налози. В новия списък с рискови за хазната стоки влизат и миди, калмари и скариди. Данъчните ще проверяват и превозните средства със сьомга, херинга, сафрид, риба тон, пъстърва и калкан. Освен плодовете и рибата данъчните ще проверяват и превозните средства със сланина, зехтин и маслини.

Съюзът на животновъдите организира национален протест в София

/КРОСС/Съюзът на животновъдите организира национален протест в София заради неизпълнени ангажименти на земеделското министерство. Организиран в социалните мрежи, протестът едва ли ще получи широка подкрепа, тъй като останалите браншови организации в сектора споделят недоволството на колегите си, но признаха пред „Хоризонт", че няма да се присъединят заради краткото организационно време. Повод за протеста е безразличието на институциите към проблемите в сектора. В два последователни регионални протеста животновъдите поискаха от земеделското министерство да реши проблема с плащанията по „Де минимис", да изпълни обещанието за разсрочване на кредитите на животновъдите към Фонд „Земеделие" и да спре раздаването на пасища на фирми, които нямат животни. След последния такъв протест на 6-и юни министърът на земеделието коментира, че това са проблеми, които не засягат всички животновъди и че държавата само за последния месец е отпуснала 15 млн. лв. за подкрепа на сектора. Въпреки това от Съюза на животновъдите призоваха членовете си да изразят недоволството си от липсата на диалог с ресорното министерство днес от 9 часа на площад „Независимост".  

Двама души са с опасност за живота след катастрофи

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 23 тежки пътнотранспортни произшествия, съобщиха от СБА.

Д-р Стойчо Кацаров на форума на "Труд": Лечението е договор между лекар и пациент

Информираното съгласие е един от добре уредените въпроси в нашето законодателство. Въпреки това има непрекъснати проблеми, защото хората, които го прилагат, не се съобразяват с това как то е разписано в закона.
Модерното възприемане за лечение е, че то се основава на договор - пациентът се съгласява да бъде лекуван, Информираното съгласие е един от добре уредените въпроси в нашето законодателство. Въпреки това има непрекъснати проблеми, защото хората, които го прилагат, не се съобразяват с това как то е разписано в закона. Модерното възприемане за лечение е, че то се основава на договор - пациентът се съгласява да бъде лекуван,

Оставката става ясна след датата за предсрочни избори

Първите мъже в държавата ще решат заплетената политическа задача отзад напред. Правителството ще подаде оставка едва след като стане ясна датата за изборите. След като политическите партии постигнат консенсус за това кога да са изборите, ще се пресметнат сроковете по конституция за служебен кабинет и същите за проучвателен мандат на партиите в парламента.

Метална пластина изскочи от пилешко бутче

Метална пластина изскочи от пилешко бутче

Метална пластина, по-голяма от напръстник, откри потребител в замразено пилешко бутче. Продуктът е купен в село Телиш преди седмица. При разопаковането на стоката човекът се учудил, тъй като от плика заедно с бутчето изпаднал и метален предмет, който пукнал чинията, съобщава „Телеграф“.

Тогава човекът се уплашил, тъй като смятал да пусне замразения продукт да се размразява в микровълновата. „Ако го бях направил, печката щеше да гръмне“, заявява Петьо Петков. Заради това се обадил във фирмата производител.

„В отговор на това те се държаха ужасно нахално, като поискаха аз да се свържа с техен дистрибутор, да предам предмета, а те ще ми дадат едно-две бутчета за компенсация“, допълва Петьо. Въпросният предмет бил част от машина. „От една седмица го издирваме“, признали от фирмата производител. Тя се казва „Пирин мес“ от град Разлог и предлага своите продукти в много градове, сред които и София.

Токов удар скапал фаталния асансьор в Бургас?

Токов удар е разстроил управлението и блокировките на вратите – това е една от версиите за ужасяващата ситуация от Бургас.

Парламентът заседава извънредно за референдум за изборните правила

Извънредно заседание на Народното събрание ще се проведе днес с точка единствена - исканият референдум от президента за промяна на изборните правила. Исканият референдум е по три въпроса, предложени от Росен Плевнелиев – дали да се гласува задължително, дали да има мажоритарен вот и дали да се гласуваме по електронен път. Освен официално внесеното предложение на президента за допитване по тези въпроси инициативен комитет около проф. Георги Близнашки събра необходимия брой подписи за референдум. През февруари парламентарната правна комисия отхвърли предложението на президента за референдум. Инициативният комитет на близнашки внесе подписите през март, но правната комисия така и не стигна до решение по предложението и на Инициативния комитет. БСП иска въпросът на референдума да е само за задължителното гласуване, което да важи само за гражданите на територията на страната и само за парламентарните избори. От ГЕРБ освен задължително, настояват и за въвеждане на електронното гласуване, което ще помогне на повече българи зад граница да упражнят правото си на глас.

Преглед на печата - 17 юни

24 часа Крадци травестити атакуват чужденците в Слънчев бряг Крадци травестити атакуват това лято Слънчев бряг. Дегизираните като жени апаши дебнат предимно пияни чужденци, които се разхождат по крайбрежните алеи или по плажа късно през нощта.

Асансьорите ни са сигурни като в Третия свят

В европейската държава България жена падна с внучето си в асансьорна шахта. И при това шахтата не е в някой западнал и разкостен панелен коптор, а в поликлиника в бургаски квартал. (Виж 1-а стр.)
Допреди няколко години си мислехме, че подобни нелепи и драстични инциденти се случват само в някои бедни и изостанали държави от Третия свят. Напоследък В европейската държава България жена падна с внучето си в асансьорна шахта. И при това шахтата не е в някой западнал и разкостен панелен коптор, а в поликлиника в бургаски квартал. (Виж 1-а стр.) Допреди няколко години си мислехме, че подобни нелепи и драстични инциденти се случват само в някои бедни и изостанали държави от Третия свят. Напоследък

Съпругата на лидера на Златна зора пред следователите

Елени Заруля ще даде показания във връзка с обвиненията за участие и ръководство на престъпна организация.

прочети повече

Норвегия удря просията

Предимно цигани от България и Румъния са просещите

Гени определят как залагаме или инвестираме

 Начинът, по който хората залагат или инвестират, се определя от различни генетични варианти, които регулират нивото на допамин /свързан с чувството на удоволствие/ в мозъка. 

До такива изводи стигнаха учени, установявайки за пръв път връзка между специфични гени, които управляват функционирането на този невротрансмитер, който се произвежда от хипоталамуса. Учените от Калифорнийския университет в Бъркли и Илинойс са провели наблюденията си върху 217 студенти от Националния университет в Сингапур. Авторите са концентрирали усилията си върху 143 от генните вариации на 12 гена, регулатори на допамина. Някои от тях участват в регулацията на този невротрансмитер във фронталния кортекс. При други обаче регулацията на допамина е в стриатума. Това е нервна структура, разположена под кортекса. 

Студентите били поканени да играят на компютър срещу неизвестен противник, а мозъкът им се сканирал. При онези, които са били по-склонни да прогнозират действията на противника и да реагират бързо на тях, са установени генни вариации в три гена, които засягат функциите на допамин в някои части на фронталния кортекс. При участниците в експеримента, които са били по-добри да се поучават от грешките си и по-малко да рискуват, вариациите са били в два гена, засягащи функциите на допамин в стриатума.

Новите правила за заемите не ги направиха по-евтини

Новите правила за заемите не ги направиха по-евтини

След 23 юли новите правила за ипотечните кредити влизат в сила, но някои банки вече предлагат продукти без такси за усвояване, за годишно обслужване и за предсрочно погасяване. Това е станало още през май, съобщиха вчера от консултантската компания "Кредит център".

При четири от банките има леко увеличение на лихвата в сравнение с аналогични продукти досега, но общата цена на кредита се запазва. С промените в Закона за потребителския кредит банките бяха задължени да предлагат и заеми, при които продажбата на ипотекирания имот е достатъчна за погасяване на целия кредит. Такива продукти обаче все още няма на пазара. Фирмите за бързи кредити не бързат да въвеждат новите правила. Промените в закона ги задължиха да сложат таван на годишното оскъпяване малко над 50%.

Такива продукти обаче все още няма. Според изпълнителния директор на “Кредит център” Тихомир Тошев е твърде вероятно в този род продукти да се появят редица уловки за клиентите, тъй като промените бяха направени набързо и в закона са отворени доста "вратички". При изтеглените през май ипотечни кредити отново преобладаващата валута е левът, само една четвърт от заемите са в евро. В столицата евровите ипотечни кредити са 36% от общия брой.

Нивото на Дунав се понижи с 5 метра

Нивото на Дунав се понижи с 5 метра

Дунав спадна с 5 метра за месец, съобщават от станцията за измерване на нивото му в село Ново село. В понеделник там са отчетени само 262 см, с 26 см по-малко от предния ден. При Видин и Лом реката е малко над 3 метра, но с тенденция за спадане.

На 16 май Дунав се покачи застрашително и наближи критичните 850 см. Тогава при Видин и Лом започна изграждането на временни диги. Чували от пясък бяха издигнати на три места във Видин, откъдето водата можеше да наводни града. В Лом временна стена бе изградена на пристанището, най-уязвимото място за водата. Спадът с 5 метра за кратко време е нормален за реката, обясниха хидрометеоролози.

Те очакват той да продължи. Горски работници вече могат спокойно да секат дървета или да засаждат нови по островите. Ниската река е рай и за рибари и плажуващи. Къпането обаче по цялото западно крайбрежие е забранено поради липсата на спасители и замърсяването на водата. Сегашното ниво е благоприятно и за корабоплаването.

При президента днес: Обсъждат датата за вота

 Президентът Росен Плевнелиев свиква днес Консултативния съвет на национална сигурност (КСНС). 

Заседанието започва в 9 ч.

Негова тема е: „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. 

Очаква се на заседанието на КСНС политическите лидери на парламентарно представените партии да обсъдят и да решат каква ще е най-подходящата дата за бъдещите предсрочни избори.  

Ще бъдат обсъдени още въпросът за избор на български еврокомисар, за спрените еврофондове за страната ни, както и за някои неотложни реформи.

Днес извънредно заседава Парламентът. 

Заседанието му е от 14 ч. 

Единствената точка в дневния ред е разглеждането на въпроса за провеждане на референдум относно промяна на изборните правила. 

Президентът Росен Плевнелиев предложи три въпроса за референдум – да има ли мажоритарен вот, да се разреши ли електронното гласуване и да се въведе ли задължително гласуване. 

Таксата за обжалване на обществени поръчки ще се обвърже със стойността им

Държавата ще има конкретни ангажименти към изграждането на индустриална инфраструктура, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева


Депутатите ще обсъдят предложенията за референдум за изборното законодателство

/КРОСС/Народното събрание се събира следобед, за да обсъди произвеждането на референдум за промени в изборното законодателство. Това ще бъде вторият опит на депутатите да обсъдят предложенията на президента Росен Плевнелиев и Инициативния комитет за задължително и електронно гласуване и за частична мажоритарна система. Миналата седмица липсата на кворум провали заседанието, на което референдумът трябваше да се разгледа. Държавният глава поиска провеждането на национално допитване с изборните въпроси с мотивите, че това ще даде тласък за стабилизацията на институциите в България, ще се повиши общественото доверие и ще се противодейства на най-порочните изборни практики - корпоративен, манипулиран и купен вот. В края на февруари правната комисия в парламента отхвърли искането на президента. Докладът на комисията посочва, че предложеният въпрос за задължителното гласуване е недопустим, защото се касае за основно конституционно право. Относно електронното гласуване се уточнява, че има решение на Конституционния съд и до момента нито един софтуерен специалист не може да се подпише за гаранция за тайната на вота. Така искането на президента беше оставено от парламента без отговор с аргумента, че ще се изчака резултата от проверката на подписката. През март Инициативен комитет с председател проф. Георги Близнашки внесе над 560 000 подписа, но след проверка на служба ГРАО се оказа, че над 100 000 са невалидни

Молебен за българската журналистика в "Света Неделя"

 С камбанен звън в катедралния храм "Св. Неделя" започна молебен за българската журналистика.

Поводът за духовния празник беше 170-годишнината от родоначалието на българската журналистика и 120-годишнината от организираното журналистическо движение в България, съобщиха от Светия Синод на БПЦ.

 

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Молебенът беше отслужен от викария на Софийския митрополит Браницки епископ Григорий. Под купола на катедралния храм се събраха журналисти от всички възрасти и различни медии, за да се помолят и да станат съпричастни към духовното тържество.

Преди 120 години тук, в този храм, за първи път е отслужен молебен по повод 50 години от началото на българската журналистика. И именно тогава всички журналисти заедно с държавната власт и главата на БПЦ екзарх Йосиф І отправят молитви към Бога. След молебена се е състояло грандиозно литийно шествие, тръгнало от входа на катедралния храм "Св. Неделя", с което отбелязват този паметен ден.

От името на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит епископ Григорий поздрави всички български журналисти с юбилея и пожела винаги върху представителите на медиите да бъде Божията благодат, да бъдат обективни, да разпространяват истината и да са нейни служители.

В края на молебена храмът бе огласен от "На многая лета".

От името на журналистите известният български публицист Любомир Пеевски с нескривано вълнение благодари на БПЦ, че е споделила двойния празник на българската журналистика заедно с нейните представители и припомни на присъстващите в храма епизоди от случилото се преди 120 години на същото това място, където се събират Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Заимов, Михалаки Георгиев, проф. Шишманов, П. Р. Славейков и още 170 представители на българския духовен елит, за да отбележат с тържествен молебен половинвековния юбилей от зараждането на българската журналистика.

"След едно трудно начало за българската журналистика през 1894 г. след молебен в този храм стават знаменателни неща: Иван Вазов издава "Под игото", Алеко Константинов – "Бай Ганьо", а правителството на Константин Стоилов пуска златни български лева и българите започват да получават заплатите си в злато. Искам да пожелая на българските журналисти едно бъдеще, в което да защитаваме заедно България, българския народ и БПЦ. Бог да бъде с нас", каза Любомир Пеевски.

Пороите заляха село Суха река, избиха десетки животни

Водата в някои от пострадалите домове те е достигнала 1,5 м

КСНС заради политическата криза (обновена)

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да договори мерки за излизане от политическата криза. Датата на предсрочните избори да е в периода от 28 септември до 12 октомври - за това са се договорили на днешната среща с президента парламентарно представените партии, предложи държавният глава и уточни, че предстоят нови консултации за конкретната дата на вота. На срещата с него представителите на партиите в Народното събрание са се разбрали да се определят приоритетите и основни важни задачи, които стоят пред парламента и правителството. Държавата ще трябва да избере и своя еврокомисар. Стигнали са до решението, че трябва да има гаранции за честни избори. Министър-председателят Пламен Орешарски отново не коментира кога ще подаде оставка. Той подмина медиите и продължи към Министерския съвет без да отговори на въпросите. Премиерът беше съпроводен от група протестиращи с викове „Оставка". „Парламентарно представените политически сили, членове на КСНС, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната. и като отчитат, че изборите за ЕП не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи

КСНС заради политическата криза (обновена)

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да договори мерки за излизане от политическата криза. Датата на предсрочните избори да е в периода от 28 септември до 12 октомври - за това са се договорили на днешната среща с президента парламентарно представените партии, предложи държавният глава и уточни, че предстоят нови консултации за конкретната дата на вота. На срещата с него представителите на партиите в Народното събрание са се разбрали да се определят приоритетите и основни важни задачи, които стоят пред парламента и правителството. Държавата ще трябва да избере и своя еврокомисар. Стигнали са до решението, че трябва да има гаранции за честни избори. Министър-председателят Пламен Орешарски отново не коментира кога ще подаде оставка. Той подмина медиите и продължи към Министерския съвет без да отговори на въпросите. Премиерът беше съпроводен от група протестиращи с викове „Оставка". „Парламентарно представените политически сили, членове на КСНС, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната. и като отчитат, че изборите за ЕП не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи

КСНС заради политическата криза (обновена)

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да договори мерки за излизане от политическата криза. Датата на предсрочните избори да е в периода от 28 септември до 12 октомври - за това са се договорили на днешната среща с президента парламентарно представените партии, предложи държавният глава и уточни, че предстоят нови консултации за конкретната дата на вота. На срещата с него представителите на партиите в Народното събрание са се разбрали да се определят приоритетите и основни важни задачи, които стоят пред парламента и правителството. Държавата ще трябва да избере и своя еврокомисар. Стигнали са до решението, че трябва да има гаранции за честни избори. Министър-председателят Пламен Орешарски отново не коментира кога ще подаде оставка. Той подмина медиите и продължи към Министерския съвет без да отговори на въпросите. Премиерът беше съпроводен от група протестиращи с викове „Оставка". Президентът насрочи днешния КСНС с аргумента, че не може да приеме политическите лидери да се замерват с дати за предсрочни избори през медиите в опит парламентарните партии да постигнат съгласие помежду си в сложната политическа обстановка. Очаква се на „Дондуков" 2 партийните лидери да се договорят кога да се проведе предсрочният вот. До посочване на конкретна дата обаче може и да не се стигне заради различията между партиите

Президентът свиква КСНС заради политическата криза

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност, за да договори мерки за излизане от политическата криза. Президентът насрочи заседанието с аргумента, че не може да приеме политическите лидери да се замерват с дати за предсрочни избори през медиите в опит парламентарните партии да постигнат съгласие помежду си в сложната политическа обстановка. Очаква се на „Дондуков" 2 партийните лидери да се договорят кога да се проведе предсрочният вот. До посочване на конкретна дата обаче може и да не се стигне заради различията между партиите. От ГЕРБ смятат, че края на септември е най-подходящото време за провеждане на парламентарните избори. Първоначалните предпочитания на ДПС бяха избори до края на годината - в края на ноември или на 7-и декември. От „Атака" поискаха незабавни избори на 20-и юли. Вотът да е до края на следващия месец предложи лидерът на БСП Сергей Станишев, с чийто мандат управлява правителството на Пламен Орешарски. Преди да бъде насрочена дата за предсрочния вот обаче трябва да е ясно кога правителството ще подаде оставка. Управляващи и опозиция очакват отговор на този въпрос на заседанието на „Дондуков" 2. Освен общоприемлива дата за предсрочни избори, президентът очаква от Консултативния съвет: Да имаме съгласие за процедура за избор на еврокомисар за България

Зума избяга в Гърция от "войната" на "Лаута"

Почетният президент на Локо (Пд) Христо Бонев се покри в Гърция, докато на "Лаута“ се вихри война. След като феновете отказаха да пуснат футболисти и треньори за първата тренировка и за...

Жужо: Играта на Бразилия се крепи на Неймар и Оскар

Футболният специалист Андрей Желязков сподели очакванията си от днешните мачове на Мондиал 2014 пред "Стандарт". Като резултат очаквам Бразилия да бие Мексико и да си гарантира класирането ...

Имитираха Азис в гръцкото "Като две капки вода"

Азис стана участник в последното издание за сезона на гръцката версия на предаването “Като две капки вода”, което се излъчва по ANT1. На единия от финалистите - Костас Доксас, бу...

Георги Ангелов: Страната прилича на минно поле

Бюджетът за 2015 г. трябва да бъде приет от новото правителство. Около това мнение се обединиха в ефира на БНТ политологът Даниел Смилов и икономистът Георги Ангелов. Според втория ако това не се слу...

Джони Велинов: Белгия ще е сензацията на турнира

Легендата на ЦСКА Георги Велинов сподели очакванията си от световното първенство в Бразилия пред "24 часа". Според мен изненадата на това първенство ще е Белгия. От първите мачове доста доб...

Цветана Пиронкова започва любимата си част от сезона


След едногодишна пауза най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронков се завръща на любимите си тревни кортове. Тя пропусна състезанията през миналата седмица, но през тази ще участва в турнира в Ийстбърн. 

Първата съперничка на 26-годишната пловдивчанка ще бъде Хедър Уотсън, която заема 69-ото място в световната ранглиста. Българката влезе директно в основната схема, докато 22-годишната представителката на домакините получи покана от организаторите. 

Двубоят им ще бъде...

Хилари иска САЩ с управник като Меркел

 Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън пожела на САЩ управник като Ангела Меркел. САЩ трябва да последват Германия, където Меркел е канцлер, и да имат жена начело, заяви Клинтън пред сп. „Щерн”. Клинтън обаче не каза, че тази жена трябва да е непременно тя. Има големи очаквания Клинтън, която е бивш сенатор и съпруга на бившия президент на САЩ Бил Клинтън, да се кандидатира за Белия дом през 2016 г.

 

Същевременно тя каза също, че разбира гнева на Германия от разкритията, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала мобилния телефон на канцлера Меркел като част от широкомащабното следене на електронните комуникации в Германия - близък съюзник на Америка. “Щях да поискам моят приятел и съюзник да спре подслушването веднага”, посочи Клинтън, добавяйки, че “споразумение за нулев шпионаж”, както искат някои германски политици, не е практическа опция.

Консултации при президента за предсрочните избори

Президентът Росен Плевнелиев насрочи за днес извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). На него Плевнелиев ще обсъди с партийните лидери на парламентарно представените партии политическата криза и се очаква дата за предсрочни избори и за оставка на кабинета "Орешарски". Предпоследно ръководството на БСП реши вчера, че няма да се определя дата за вота на консултациите при президента. От ГЕРБ ще настояват да се насрочи дата, но не по-рано от септември. Очаква се още днес държавният глава да постави и темата за провеждане на референдум за изборните правила. Темата ще се обсъжда и на извънредно заседание на парламента днес. Очаква се Консултативният съвет при държавния глава да определи и процедура за излъчване на еврокомисар от България, както и да се обсъди проектът "Южен поток" и изготвянето на бюджета за следващата година.

Бразилия: Стрелба пред хотел с чужди футболисти

Демонстранти гориха знамето на САЩ, докато те играеха с Гана; в Куритиба бяха арестувани 14 протестиращи

Шефът на НС на работа за ЧРД

 Парламентарният шеф Михаил Миков прекара вчерашния си 54-ти рожден ден в усилена работа, въпреки че заседание на Народното събрание нямаше. Още в 10 ч. сутринта навръх празника си той откри кръгла маса за правата на пациента в парламента, която се проведе под негов патронаж. Следобед пък Миков отиде на „Позитано” 20 за напрегната сбирка на соцръководството, на която се бистреше стратегията на БСП за днешното заседание на КСНС.

 

В червената централа цял ден пристигаха букети за рождения му ден. Самият Миков пристигна в много добро настроение.

 

„Прекрасни сте”, зарадва се дори на поздравленията на репортери. С подарък на „Позитано” 20 дойде заместничката му Мая Манолова, но без да издаде избора си.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се подготвя да „върне жеста” към Миков, след като за своя рожден ден миналата седмица получи от него футболна топка, която символизирала „въздух под налягане”. Изненадата за парламентарния шеф ще бъде поднесена на днешното заседание на депутатите от името на цялата група на ГЕРБ, като подаръкът е произведение на изкуството.

 

Рожденик вчера бе и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който стана на 77 г. Той отбеляза празника си в България заедно със съпругата си Маргарита. Княгиня Калина също планирала да дойде у нас със семейството за рождения ден на баща си, но здравословни причини възпрепятствали пътуването й, научи „Монитор”.

 

Днес Сакскобургготски заминава за Мадрид, където ще бъде един от 150-те официални гости на утрешната церемония по абдикация на испанския крал Хуан Карлос.

Пилешки дробчета с бекон

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Един район без вода днес във Варна

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите по улица "Св.Климент" №17 . Водоподаването в района ще бъде спряно в периода от 8:30 до 13 часа, уточняват от дружеството,

Без ток във варненска област днес ще са...

Поради неотложни ремонтни дейности и профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 17 юни - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 17:00 ч. - са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр.

Водата в пластмасова бутилка съдържа 25 000 химикала

Някои от тези химикали действат като мощни медикаменти в тялото ни


Графика на деня: Автомобилния пазар в Европа с девети пореден ръст през май

Продажбите през миналия месец са се повишили с 4,5% на годишна база, а за първите пет месеца на годината ръстът е 6,9%


България с най-ниска данъчна тежест в ЕС

 Данъчната тежест в България през 2012 г. е била 27,9%, което е втората най-ниска стойност на този показател, като пред нас е единствено Литва с  27,2 на сто. Латвия пък има същия дял на налоговото бреме като нашата страна.

 

След първата тройка се нареждат Румъния и Словакия с по 28,3%, както и Ирландия с 28,7%. Над 40 на сто от брутния вътрешен продукт е била частта на данъците в седем държави, от които на първо място е Дания, където делът на налозите в БВП е 48,1%.

 

Облагането на труда е най-големият източник на постъпления в почти всички страни членки, като този процент е най-висок в Швеция, Холандия, Австрия и Германия, където е над 56 на сто. За България обаче този дял е най-ниският в общността - 32,9%, сочат данните на Евростат, цитирани от БТА.

 

Същевременно само в Хърватия, Малта, Румъния и България данъците върху потреблението са представлявали основен източник на постъпления в хазната. България е разчитала на тези данъци за 53,3% от данъчните приходи.

 

През 2012 година данъчната тежест на страните от ЕС е представлявала 39,4% от брутния вътрешен продукт, което е с 0,6 на сто повече спрямо 2011 г. В еврозоната данъчната тежест е възлизала на 40,4 на сто от БВП.

Газовите доставки за България без проблем засега

 Няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщиха в ранния следобед вчера от Министерството на икономиката и енергетиката, след като в 9 часа българско време Москва спря подаването на синьо гориво за Украйна. От ведомството допълниха, че към момента няма констатирани технически индикации за прекъсвания или промяна на характеристиките на газовия поток никъде по трасето, по което руският газ през Украйна стига до България. Няма промяна на физическия поток и налягането на входните точки на страната, съобщиха още от там.

 

Спирането на доставките от „Газпром“ за Украйна започна веднага след изтичането на поставения от руската компания срок, до който

 

„Нафтогаз Украйна” трябваше да плати 1,951 млрд. долара

 

от задълженията си. Няколкодневните преговори с участието и на европейския енергиен комисар Гюнтер Йотингер обаче приключиха без резултат. Сега спорът между Москва и Киев ще се решава в Арбитражния съд в Стокхолм. Русия вече подаде иск за 4,5 милиарда долара, на колкото според „Газпром” възлиза украинският дълг. Освен това „Газпром“ активира авансовото плащане, което означава, че за да получи гориво, Киев трябва да го предплати. Шефът на руския газов гигант Алексей Милер обаче е съобщил, цитиран от чуждите медии, че „Газпром“ няма да взима предвид украинското авансовото плащане, ако не се погасява дългът.

 

Българското правителство има готовност да осигури газ за минимум 3-4 месеца, коментира по-късно и вицепремиерът Даниела Бобева. Има решение на Министерския съвет да се нагнетяват допълнителни количества в хранилището в Чирен. Имаме идеи и за алтернативни доставки, добави Бобева.

 

Според актуалните данни, предоставени от икономическото ведомство, в момента в хранилището в Чирен има налични 355 млн. куб. метра синьо гориво, като нагнетяването на газ продължава и в момента. Дневно от хранилището могат да се добиват средно 3,3 млн. кубични метра. Това

 

осигурява около 65% от дневното потребление през лятото

 

което означава, че запасите в Чирен ще стигнат най-малко за 100 дни. Освен от хранилището газ може да се ползва и от местен добив, уточниха от ведомството, но не посочиха количества.

 

Допълнителна възможност за доставки в случай на криза е реверсивната връзка с Гърция, по която може да се внасят между 1 и 3 млн. кубични метра на денонощие в зависимост от възможностите на гръцката газопреносна мрежа.

 

При ползването на всички тези ресурси е възможно да се осигури потреблението на газ в страната ни краткосрочно, без прекъсване на доставките за потребителите, допълват от икономическото министерство, без да уточняват конкретен срок.

Ангел Найденов се среща с шефа на трансформацията в НАТО

Ангел Найденов се среща с шефа на трансформацията в НАТО

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне с командващия на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Жан Пол Паломерос, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Генерал Паломерос е на посещение в нашата страна, за да участва в Конференцията на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната, която ще се проведе от 17 до 19 юни 2014 г. в София. 

Международният форум е организиран от Съюзното командване на НАТО по трансформацията и в него ще участват военни делегации от страните-членки и страните-партньори на Алианса. Тази година за участие във форума са поканени представители на повече от 60 държави, като над 20 са страни-партньори.

Над 500 000 търсили трудов стаж онлайн

Общо над 5 милиона справки по интернет са направили клиентите на НАП, които имат персонален идентификационен номер за е-достъп до услуги на Агенцията.

Чакат 100 млн. лв. дивидент от държавните дружества

 Планираните постъпления от дивидент от държавните дружества за 2014 г. са в размер на около 100 млн. лв. и няма да бъдат надхвърлени, съобщиха вчера от Министерството на финансите, след като от икономическото ведомство информираха, че компаниите под тяхната шапка са внесли дължимото към хазната.

 

Срокът за внасяне на дивидент от държавните дружества е 31 май, а за тези, които изготвят консолидиран отчет като БЕХ, той е 15 юли.

 

Само през 2013 г. заради влошеното финансово състояние на БЕХ този срок е бил удължен до 15 ноември, обясниха още от финансовото ведомство. Министър Петър Чобанов коментира, цитиран от пресцентъра си, че се спекулира с това, че предприятията са източвани, което не отговаря категорично на истината, но „същото не може да се твърди за периода 2010-2013 година”.

 

За 2013 година държавните дружества отчисляват 70 процента от печалбата си, като до 2010 година процентът бе 50 на сто, след което беше повишен на 80 процента.

Нефтът свършва след половин век

 Световните доказани запаси на петрол са се увеличили до 1,688 трлн. барела и ще стигнат за 53,3 години при сегашните обеми на добив. Това става ясно от статистическия обзор на световната енергетика, който всяка година изготвя BP. Според разчетите на компанията световните доказани запаси на природен газ в края на миналата година са нараснали до 185,7 трлн. куб. м и ще бъдат достатъчни малко повече - за 54,8 години. Докладът на корпорацията за първи път се представя в Москва вместо в Лондон, уточнява ИТАР ТАСС.

 

Нефтът продължава да бъде основното гориво в света. През миналата година делът на черното злато в общото потребление на енергийни ресурси е бил 32,9%. В същото време обаче делът на петрола на пазара

 

продължава да се свива за 14-а поредна година

 

и сега е най-ниският за целия период от почти 50 години, за който BP има събрани данни. Общото потребление на петрол в света се е увеличило с 1,4 млн. барела дневно, или с 1,4 на сто през миналата година, което е малко над средния показател за последните 10 години.

 

Световното потребление на природен газ също е нараснало през миналата година с 1,4 на сто, но това пък е под средната стойност на този показател през последните 10 години. Синьото гориво е трето по популярност в света след петрола и въглищата. На природния газ се падат 23,7 на сто от световното потребление на енергоносители. Растежът на световното потребление е гарантиран от Китай и САЩ, където този показател се е увеличил съответно с 10,8% и 2,4%.

 

В страните от ЕС потреблението на газ е останало на най-ниското равнище от 1999 г., а

 

лидер на спада е била Италия

 

Използването на газ в тази страна през миналата година се е свило с 12,2%.  BP не анализира запасите на въглища, но оценява степента на потреблението им. Според експертите на компанията увеличението на използването на въглищата в света през 2013 г. е останало най-високо в сравнение с останалите изкопаеми енергоносители - 3%, което е доста под средния показател за последните 10 години от 3,9 на сто, но пък 2 пъти повече от нарастването на потреблението и на петрола, и на газа.

Развиващите се икономики харчат 80% от ресурсите
На развиващите икономики се падат 80 на сто от нарастването на световното потребление на енергийни ресурси през 2013 година. Според данни на ВР търсенето на енергийни ресурси в света през миналата година се е увеличило с 2,3 на сто, но е малко по-ниско спрямо средния показател за последните 10 години. Потреблението на енергийни ресурси в развиващите се икономики е нараствало с темпове, които са по-ниски от средните дългосрочни показатели, и се е увеличило с 3,1 на сто заради по-слабото нарастване в Китай.

 

В същото време потреблението в развитите икономически страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се е увеличавало с темпове, които са над средното равнище - 1,2 на сто “изключително благодарение на мощния растеж на потреблението в САЩ”, се допълва в доклада.

Три трика, които ще видите на Мондиала

Не са особено трудни, но изглеждат впечатляващи


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване