Фарсът с номинацията за председател на ЕК - грешките в дебата за Юнкер

Жан-Клод Юнкер. Снимка: лична страница

На фарса с номинацията за председател на Европейската комисия трябва бързо да бъде сложен край. Точно за поддръжниците на силна Европа е неразумно да се вкопчват в стратегията “Юнкер или нищо”. Аргументите в подкрепа на Юнкер са силни, но съществуват и солидни контрааргументи, които трябва да бъдат взети предвид при вземането на решение.

Първо: дори при най-изгоден за Европейския парламент прочит на договорите за Европейския съюз (ЕС) не можем да не признаем, че председателят на Комисията се нуждае от одобрението на две инстанции.

Който сравнява Европейския съвет с институцията на германския федерален президент и това как той предлага на Бундестага кандидата за канцлер, без да притежава собствено политическо влияние при гласуването, няма да успее да разбере начина, по който функционира днешният Европейски съюз. С други думи: Европейският съвет не е английската кралица. Една силна Комисия се нуждае от председател с политическа подкрепа и от Европейския съвет, и от Парламента.

Второ: само един политически силен председател на ЕК би бил добър председател на ЕК. Този, който стигне до върха без достатъчно подкрепа, вече ще е загубил предстоящите битки. Структурата на ЕК трябва спешно да се промени. Абсурдно е да се върши работа и занапред с 28 равнопоставени комисари. И понеже много от членовете на Съвета ще настояват за правото си да излъчат членове на ЕК, новият председател на Комисията не бива да се колебае да им се противопостави по този въпрос.

Ако обаче голяма част от членовете на Съвета и без това са негативно настроени към новия титуляр или ако той бъде гласуван в резултат на пакетна сделка за разпределението на няколкото ключови европейски позиции, през следващия петгодишен период отново ще имаме междуправителствена Комисия.

Това би било фатално. Комисията не е второ представителство на страните членки на ЕС. Казано на жаргона на ЕС: тя не е КОРЕПЕР 2 Комитета на постоянните представители на страните членки в ЕС пред институциите на общността -бел. ред.

Трето: по-нататъшното намесване на въпроса за Великобритания в споровете за председателя на ЕК би било политически неразумно. От страна на Камерън е точно толкова неприемливо да заплашва с напускане на ЕС, колкото за Съвета би било дипломатическа небрежност да принуждава Камерън да признае, че блъфира и да очаква той да се примири със загубата, ако се стигне до пряко гласуване в Европейския съвет на кандидатурата за председател на ЕК.

За статуса на Великобритания в рамките на ЕС трябва да се преговаря. Резултатът би могъл да бъде нова форма на членство, чиито детайли подлежат на уточняване. Тези преговори ще трябва да се проведат тъкмо от ЕК. Затова за проевропейски настроените скептици по въпроса за Великобритания вероятно би било препоръчително да не залагат на провокативно решение за председател на Европейската комисия.

В противовес на тези аргументи стоят най-вече достатъчно сериозните аргументи за легитимността при политизирането на Комисията. Никой привърженик на Европа не би трябвало с лека ръка да пренебрегва този въпрос. Но си струва тежестта на аргументите да се съпостави. А съпоставката изглежда значително по-трудна, отколкото привържениците на Юнкер понякога коментират. Този, който сега действа прибързано, би могъл повече да навреди, отколкото да помогне на Европа.

Федералният канцлер Ангела Меркел предизвика доста критики със сдържаното си поведение. А то е предвидима и пряка последица от този труден контекст на насрещно претегляне на аргументи. Иначе казано, с всяка седмица на сдържаност и дипломация расте и отговорността в крайна сметка Европа да излезе подсилена от тези преговори. Ако в крайна сметка ЕС и най-вече Комисията се окажат отслабени в сравнение с това, което би постигнало непосредствено след изборите едно бързо решение, включващо Юнкер, критиката би била основателна. Дотогава правилната гледна точка е, че ...

Летисия - “принцеса рокаджийка” ще царува в Испания

Франс прес

Испанският престолонаследник принц Фелипе и съпругата му Летисия са сред най-обичаните аристократи в Испания. Може би защото Летисия е обикновена журналистка, а не благородничка. Снимка: educweb.org

Рок концерти, спектакли на алтерантивни театрални компании, излизане с приятелки - бъдещата кралица на Испания е решена да се откаже от живота си на модерна принцеса и се надява, че бидейки перфекционистка и човек с чувство за отговорност, тя ще изглежда убедително в новата си роля.

С черно кожено яке и дънки, подчертаващи изключително слабата й фигура, принцеса Летисия се смеси с публиката на концерт на американската рок група Ийлс през април 2013 г. Няколко месеца по-рано тя беше сред зрителите, които присъстваха на концерта на популярната през 90-те години испанска инди група Лос Планетас.

Забелязана на най-големия летен рок фестивал или в баровете на Мадрид, новата кралица на Испания успя да си запази тези любими занимания през свободното време, нетипични за европейските кралски персони. Някои дори се смутиха от това.

Едва миналата година испанците научиха за тези излизания на Летисия, намерили отзвук в медиите в момент в който според някои слухове е имало криза в отношенията между принц Фелипе и жената, за която той се ожени през 2004 г., казва Хосе Апесарена, автор на книга, посветена на знатната двойка и появила се на пазара неотдавна.

“Кралският двор тогава е намекнал на принцесата, че тези многократни излизания са оставяли впечатлението, че нещо в брака й не върви”, написа в книгата Апесарена.

Летисия Ортис е родена на 15 септември 1972 г. в семейство от средната класа. Тя е вече разведена и е на 30 години, когато се запознава с принц Фелипе. През това време тя вече е успяла да си изгради кариера като журналистка и водеща на новините и да стане по-взискателна във вкусовете и предпочитанията си.

“Летисия се интересува от много неща. Тя е съвременна жена, която е учила много, която е много образована”, подчертава Коте Вияр, от в. “Мундо”.

“Когато се ожени, Летисия не знаеше какво означаваше това. За 10 години тя научи и разбра, че мястото, което ще заема, налага голяма отговорност”, добави журналистката.

“Откакто през януари кралят обяви, че ще абдикира, тя вече не излиза сама, както преди. Това е най-доброто доказателство, че тя си дава напълно сметка както означава да бъдеш кралица”, казва Коте Вияр.

Летисия изпълнява новата си роля, сякаш това за нея е истинска професия. Тя се държи както едно време, когато беше работеща жена”, казва Хосе Апесарена. Той уточнява, че още от ранната си младост Летисия е описвана от антуража си като отговорна и голяма перфекционистка.

В качеството си на съпруга на престолонаследника, Летисия участва в седмичните заседания на кралския двор. Тъй като тя не е от благородническо потекло и е запазила контактите си с дългогодишните си приятели, Летисия “внася оригинален поглед и открояваща се чувствителност в Кралския двор”, посочва Хосе Апесарена.

В личния си живот Летисия въвлича принца в своите занимания. Сега той ходи да гледа филми и пиеси, които никога преди не би гледал, казва Коте Вияр.

Но въпреки модерната нотка, която придава на двореца, Летисия често пъти изглежда напрегната на обществено място, страхувайки се да не сгафи и бидейки прекалено зависима от мнението на околните за нея, допълва журналистката.

Смятана за хладна и резервирана от някои, Летисия е този член на кралското семейство, който е най-популярен. Допитване до общественото мнение, публикувано след като крал Хуан Карлос съобщи на поданиците, че абдикира на 2 юни, дори показва, че популярността на Летисия леко се е повишила.

Нейното възкачване на престола може автоматично да подобри имиджа й, казва Хосе Апесарена. Още повече, че принцесата не е допуснала големи грешки и че хората, които са ...

Демократите са без план Б, ако Хилари Клинтън откаже да се кандидатира за президент

Франс прес

Хилари Клинтън. Снимка: Държавен департамент

Какво ли би станало, ако най-популярният представител на Демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън най-неочаквано реши да не се кандидатира за президентските избори през 2016 г.? Това би бил отчайващ сценарий за демократите, които не разполагат с алтернативен кандидат.

Докато в републиканския лагер за крайно оспорваните първични избори се готвят десетина претенденти на по 40-50-годишна възраст, Хилари изглежда се е самоизолирала в лагера на демократите.

Кои са възможните претенденти на първичните избори при демократите?

Вицепрезидентът Джо Байдън открито каза, че смята отново да се кандидатира след загубата си през 2008 г. и успеха си на “второ класиране” с Барак Обама. Той обаче е на 71 години - с пет повече от Хилари Клинтън - и въпреки поддържаният от него имидж на непринуден и сърдечен човек, така и не успя да спечели истински демократическия електорат.

Намерение да гласуват за него са заявили едва 12 процента от участниците в публикувана в неделя анкета на Ей Би Си и “Вашингтон пост” - далеч по-малко от 69-те процента за Хилари Клинтън.

“Ако втората им най-добра възможност за избор е Джо Байдън, тогава те наистина имат проблем”, отбелязва иронично Кевин Мадън - говорител на републиканския кандидат Мит Ромни през 2012 г.

Интерес към президентските избори изрази почти непознатият в национален мащаб губернатор на щата Мериленд и бивш кмет на град Балтимор Мартин О’Мали. През февруари той заяви, че се подготвя активно “да предложи по-добър път за страната”. Неговата неизвестност обаче прави задачата особено трудна: само 1 процент от участниците в спомената анкета казват, че биха гласували за него - по-малко, отколкото е процентът на грешката.

Същото е и с бившия губернатор на Монтана Брайън Шуицър, който обаче не се поколеба да каже, че “очевидно” би бил по-добър президент от Хилари Клинтън. Лявата фракция в партията възлага надежди на една сенаторка - Елизабет Уорън от Масачузетс, критичка на Уолстрийт, която се ползва с мъничко повече авторитет и популярност. Тя обаче многократно заяви, че няма да се кандидатира.

Освен, че е фаворит на избирателите, Хилари Клинтън разполага и с голямо влияние върху системата за финансиране на предизборните кампании - ключов критерий в САЩ, където президентските кампании струват по неколкостотин милиона долара. Семейство Клинтън поддържа наследена от президентското управление на Бил Клинтън мрежа от богати дарители, много от които вече обещаха подкрепа на Хилари Клинтън, а това отрязва фондовете за потенциалните й съперници.

Демократката обяви, че ще огласи решението си вероятно в началото на 2015 г., и някои я обвиняват, че “замразява” надпреварата. “Не. Хората могат да правят каквото искат, според собствения си график”, защити се тя по телевизия Ей Би Си.

“Ако Хилари не се кандидатира, това ще направи състезанието много отворено”, каза пред АФП Хауърд Дийн, кандидат на първичните избори преди 10 години и председател на Демократическата партия от 2005 до 2009 г. “Наистина мисля, че тя още не е решила. Има голяма вероятност да се откаже”, допълни Дийн.

Турнето за популяризиране на новата й мемоарна книга “Трудни решения”, придружено с интервюта във всички големи американски телевизии, напомня обаче подгряваща обиколка за втора кандидат-президентска компания, до степен, че Рос Даудет от в. “Ню Йорк таймс” озаглави хрониката си тази седмица “Няма алтернатива”.

Републиканците не чакат официална покана, за да отправят нападки срещу Хилари Клинтън. Те я обвиняват най-вече за неподготвеността на Държавния департамент за терористичното нападение срещу американската дипломатическа мисия в либийския град Бенгази на 11 септември 2012 г.

“Има всички признаци, че тя ще се кандидатира”, казва за АФП сенаторът републиканец Дан Коутс, изброявайки публикуването на книгата й, притока от дарения за нейните комитети за подкрепа и свръхнатоварения й график. “Това са все козове в твоя ...

Парадоксът, наречен Приднестровие

Защо присъединяването към Русия би било икономически шок

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Приднестровието представлява един парадокс: лидерите и голяма част от населението желаят да се присъединят към Русия, само че сепаратисткият регион на Република Молдова има тесни търговски връзки с Европейския съюз.

Министърът на икономиката на Молдова обясни какво е положението на тази зона и какви последици ще има Споразумението за свободна търговия, което предстои да бъде подписано този месец от молдовските власти и ЕС.

В момента производителите в Приднестровието се ползват от Автономни търговски преференции, които им позволяват да доставят на пазара на общността продукти без митнически такси в лимитите на определените квоти за република Молдова.

Тези преференции ще бъдат в сила само до края на 2016 година, след което предприятията в региона ще трябва да се пригодят към европейските норми за качество и безопасност, наложени от Споразумението за свободна търговия.

ЕС е един от основните партньори в търговския обмен в региона. Износът на стоки към държави членки на ЕС, деклариран на митническите пунктове на Република Молдова от предприятията и организациите от лявата страна на Днестър през януари-март 2014 година, възлиза на 71,74 милиарда долара, което представлява около 64 на сто от общия износ на Приднестровието.

В същото време износът към Общността на независимите държави има доста по-малък дял, а именно 26 процента от общия обем на износа на региона.

Според оценките на експертите ползите за региона на Приднестровието, които ще възникнат след прилагането на Споразумението за свободна търговия, се изразяват в повишаване с 3,6 на сто на местния БВП, а отказът от възползване от това споразумение ще означава намаляване на БВП на региона с 5,2 на сто.

В първия случай икономическият растеж ще се дължи на факта, че регионът ще има възможност да запази износа си към ЕС и освен това да го разшири, като се има предвид, че Споразумението за свободна търговия включва серия от нови либерализирани позиции, включително в агро-хранителния сектор.

Освен това производителите и компаниите в региона ще получат стабилен достъп в дългосрочен план до един от най-големите пазари за износ, допринасяйки така за привличане на инвестиции и засилване на експорта.

В дългосрочен план засилената конкуренция между компаниите ще доведе до диверсификация на продуктите и услугите, достъпни за населението в региона.

Според доклад на независимата организация Експерт-Груп най-големите рискове ако Приднестровието откаже споразумението с ЕС произтичат от факта, че икономиката на региона се базира на големи промишлени предприятия, които взимат суровините си от други държави, а малките и средните предприятия не са достатъчно развити и са уязвими.

Освен това зависимостта от финансовата и енергийната подкрепа на Русия ще породи големи рискове в случай, в който Москва се откаже да подкрепя сепаратисткия регион.

“В контекста на гореизложеното загубите за региона на Приднестровието в случай на присъединяване към Руската федерация надвишават потенциалните ползи.

Така Приднестровието ще загуби предимствата, които произтичат от Автономните търговски преференции, давани на Република Молдова от държавите членки на ЕС и в резултат тя би загубила свободния достъп до пазара на ЕС, основният партньор за износ. Освен това регионът би изгубил и ползите, произтичащи от въвеждането на реформите в контекста на подписването на Споразумението за асоцииране и Споразумението за свободна търговия”, твърди министерството на икономиката в Кишинев.

Износът на региона практически се доминира от три индустриални отрасъла: метали и изделия от метал, енергийни продукти и продукти на леката промишленост, които заедно възлизат на около 80 процента от целия износ, според доклада на Експерт-Груп.

На свой ред това са продукти от само няколко големи предприятия. Узина Металурджика Молдовеняска (метали и изделия от метал) осигурява около една трета от общите приходи от експорт в региона. Енергийната индустрия е представена преобладаващо от ...

Неуспели партии "даряват" 30 000 лв. за лечение на деца

Точно с 30 300 лв. ще се увеличи бюджетът на Фонда за лечение на деца в чужбина след изборите за европейски парламент. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).
В Изборния кодекс пише, че безлихвените депозити за участие в евровот на партиите, коалициите и инициативните комитети, получили под 1% от гласовете на изборите, Точно с 30 300 лв. ще се увеличи бюджетът на Фонда за лечение на деца в чужбина след изборите за европейски парламент. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). В Изборния кодекс пише, че безлихвените депозити за участие в евровот на партиите, коалициите и инициативните комитети, получили под 1% от гласовете на изборите,

На тази дата: Осъществена е първата "чиста" операция


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 17 юни 1867 г. британският хирург Джоузеф Листър извършва първата операция при антисептични условия. Пациент е сестра му Изабел, а операцията е осъществена в Кралската болница в Глазгоу....

Майли Сайръс постна голо селфи в Instagram

Вижте поредна предизвикателна провокация на звездата!

Религиозен календар за 17 юни

Св. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски. Св. ап. Аетий
Мануил, Савел и Исмаил били християни. Тримата братя перси не приели да участват в езическите обреди на император Юлиян Отстъпник. Заради това, че не се отрекли от християнската си вяра, тримата били измъчвани и след това посечени с меч. След смъртта им император Теодосий Ве Св. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски. Св. ап. Аетий Мануил, Савел и Исмаил били християни. Тримата братя перси не приели да участват в езическите обреди на император Юлиян Отстъпник. Заради това, че не се отрекли от християнската си вяра, тримата били измъчвани и след това посечени с меч. След смъртта им император Теодосий Ве

Софарма стартира процедура по вливане на Българска роза - Севтополис

Консултант за процедурата по преобразуване е ИП Елана Трейдинг


Прогноза за времето - 17 юни

С преминаващата през най-южните ширини на континента фронтална зона, времето у нас и през следващото денонощие остава без промяна. Силно неустойчиво. По-често облачно, с продължаващи превалявания, на отделни места интензивни, с гръмотевици и с временни усилвания на вятъра.

Ще си нося болката, опитвам се да се преодолея

Големият български актьор, който наскоро загуби любимата си съпруга, сподели, че има достатъчно ангажименти и не смята да се пада духом, но нещо все го тегли към вкъщи.

Сидеров си иска избори през юли, заговори за образователен ценз

На 27 юли може да има избори. Надявам се да има дата след днешния Консултативен национален съвет. Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров на влизане в Президентството. Ако в сл...

Льов: Мечтан старт

Въпреки разгромния успех над Португалия, селекционерът на Германия Йоахим Льов се опита да запази хладнокръвие и трезв поглед. "Това е мечтан старт. Да победиш с 4:0 подобен съперник винаги е от...

Португалски слабак взима голмайстора на "А" група

Единият от двамата голмайстори на "А" група може да напусне българския шампионат. Става дума за колумбийския таран на Литекс Вилмар Джордан, който е пред трансфер в Португалия. Според местн...

Кюрдите обявиха, че няма да воюват с Ал Кайда в Ирак

Въоръжените формирования на Иракски Кюрдистан няма да участват в военните действия срещу бунтовниците от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) - новото име на иракския клон на Ал Кай...

"Кариока" напира да се върне в ЦСКА

Противно на хората, които бягат от ЦСКА, един от бившите футболисти на отбора - бразилецът Фелипе Машадо, заяви, че би бил щастлив да се върне на "Армията". Левият защитник направи това в пр...

Сензационните реформи на Ким

Северна Корея страда от хроничен глад, а реколтите от ориз са жизнено важни за оцеляването. Именно в тази област Ким Чен-ун е решил да проведе стопански реформи. Макар и предпазливи, те са направо р...

Меган Фокс е номер едно по сексапил

Скарлет Йохансон и Пенелопе Крус са й подгласнички


Пламен Таушанов на форума на "Труд": Новият закон за правата на пациентите ще помогне и на лекарите

Участвал съм в създаването на първия законопроект за правата на пациента през 2001 г., внесен от "Коалиция за България", но тогава той не се прие, защото обществото не беше готово. Трябва да се разбере, че подобен закон ще гарантира и правата на лекарите, защото ще ангажира държавата да осигури условия пациентите да имат съответните права. Участвал съм в създаването на първия законопроект за правата на пациента през 2001 г., внесен от "Коалиция за България", но тогава той не се прие, защото обществото не беше готово. Трябва да се разбере, че подобен закон ще гарантира и правата на лекарите, защото ще ангажира държавата да осигури условия пациентите да имат съответните права.

Президентът събира КСНС за датата на вота

Президентът събира парламентарните партии, премиера, министри и службите на заседание на КСНС, обявено от него като извънредно. Очаква се Росен Плевнелиев да разкрие намеренията си кога ще насрочи предсрочните избори, след като чуе политическите лидери.

Стрелба пред хотела на отбора на Хондурас в Бразилия

Демонстранти изгориха знамена на САЩ и ФИФА в град Натал


"Престъпният БВП" – счетоводство, развълнувало ЕС

Италия включи парите от дрога, проституция, контрабанда в своя БВП


Борисов подскочи като ужилен на твърдението, че подал оставка след съвет на Пеевски

Вярно ли е дали Делян Пеевски е посъветвал Бойко Борисов да си подаде оставката като премиер? Според самия Борисов ередно Иво Инджев, който пусна новината вчера, да се представя с агентурното си име. ...

Полицията пази протест пред Президентството

Засилено полицейско присъствие има пред сградата на Президентството. Днес, в 9:00, ще започне извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, на което ще бъде ...

Жената, паднала в асансьорна шахта в Бургас, вече е контактна

51-годишната жена, която падна в асансьорна шахта в бургаска поликлиника, вече е контактна, а животът й е вън от опасност. Жената все още е объркана и неадекватна, каза д-р Геренов от реанимацията н...

Аржентински фенове закопчани за расизъм

Двама футболни фенове от Аржентина бяха арестувани в Бразилия за расистки възгласи. Гаучосите крещели расистки обиди по време на мача Аржентина - Босна и Херцеговина, завърши при резултат 2:1 за Меси...

Преглед на печата от 17 юни


Държавно управление

Сега

Над 130 000 българи са без пенсия заради изчезнали документи
Само за първите 4 месеца на тази година НОИ е отказал доказателства за стаж на близо 10 000 души

Монитор

Разкривали болници с доктори "мъртви души"
НЗОК да ги проверява по УИН кода, настояват от Лекарския съюз

Премиерът Орешарски: Големият резерв за българската икономика е енергийната ефективност
Това е мнението на министър-председателя...

Съветът за национална сигурност при президента решава за предсрочните избори


Президентът Росен Плевнелиев свиква в 9 ч. днес извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, за да обсъди актуалната политическа обстановка в страната и да набележи мерки за излизане от политическата криза. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Очакванията са участниците в съвета за национална сигурност да се обединят кога да бъдат предсрочните парламентарни избори, макар че говорителят на БСП и министър на отбраната Ангел Найденов обяви в...

Спорът за газовата мрежа на Украйна вече е част от енергийната политика на ЕС

Новият епизод от "газовата война" между Москва и Киев няма да се отрази на Европа и България, смятат енергийни експерти


Св. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски. Св. ап. Аетий

/КРОСС/ Братята свети мъченици Мануил, Савел и Измаил били родом от Персия. Техните родители били знатни хора, но вярата им не била една: бащата държал персийското неверие, а майката била благочестива християнка. Тя възпитавала децата си от най-ранна възраст в християнско благочестие и както в младенческите им години ги закърмила с майчиното си мляко, така ги отгледала в страх Божий. А блаженият презвитер Евноик възродил светите братя в банята на светото кръщение и ги научил на словото Божие. Но въпреки че посветили телесните си сили на персийския цар Аламундар, духом те непрестанно работели на небесния Цар, нашия Господ Иисус Христос, като се стараели във всичко да Му угодят с добрите си дела. Веднъж те били пратени от царя при гръко-римския император Юлиан Отстъпник, за да сключат с него мир. Отначало той ги приел с почести, оказвал им милост и се отнасял дружески с тях. Но после, като разбрал, че са християни, се изпълнил с гняв и въпреки общите за всички народи обичаи и закони, предал братята на мъчения заради вярата им в Христа и ги умъртвил след тежки изтезания. А мъченическият им подвиг бил такъв. Веднъж беззаконният император решил да иде във Витиния, в местността, наричана Оргия Тригон, понеже там наближавал един от богомерзките езически празници

Предстоящи събития в страната за днес, 17 юни

/КРОСС/ *** София.Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза". Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, неотложните задачи, които предстоят пред парламента и правителството, провеждането на референдум за изборните правила. ***София.От 14 ч. ща започне извънредно заседание на Народното събрание. В дневния ред има една точка - провеждането на референдум в България. ***София.От 11 ч. в хотел „Хемус" ПП „България без цензура" организира кръгла маса на тема „Накъде след големия енергиен шлем на България - АЕЦ „Белене", газопровода „Южен поток" и нефтопровода „Бургас - Александруполис", съобщиха от пресцентъра на партията. Модератори са зам.- председателите Рада Коджабашева и Ангел Славчев. Ще присъстват още Румен Йончев, Драгомир Стефанов и експерти в енергетиката. След кръглата маса от 13:30 часа ще се проведе пресконференция. ***София.Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне с командващия на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Жан Пол Паломерос

17 юни в историята

1631 г. - Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ̀и, азиатския владетел Шах Джахан, построява за 17 години дворецът гробница Тадж Махал (дн. Индия). 1866 г. - Започва Австро-пруската война.1872 г. - Управителят на Дунавския вилает (Туна вилает) Мидхат паша е назначен от султан Абдул Азис за велик везир на Османската империя.1885 г. - Статуята на Свободата пристига в пристанището на Ню Йорк, на борда на френския кораб Isere.1913 г. - Царство България напада Сърбия и Гърция, което е начало на Междусъюзническата война. Започва битката при Брегалница.1939 г. - Във Франция е извършена последната публична екзекуция с гилотина.1940 г. - Втората световна война: Трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония са окупирани от Съветския съюз.1944 г. - Исландия получава независимост от Дания и е обявена е за република.1945 г. - Участие на България във Втората световна война: В София тържествено са посрещнати частите на Първа българска армия, взела участие в победата над Нацистка Германия в рамките на Трети украински фронт.1953 г. - В няколко града на Източна Германия избухва Работническо въстание, което е потушено от окупационните войски на Съветския съюз.1955 г. - Извършен е първият полет в СССР на реактивен пътнически самолет - Ту-104.1988 г. - Приключва успешно съветската космическа мисия Союз ТМ-5, сред екипажа на която е втория български космонавт - Александър Александров.1990 г

Рождениците днес

/КРОСС/ Борислав Гуцанов, депутат от КБ в XLII НС Бюрхан Абазов, зам.-министър на земеделието, бивш депутат Радина Кърджилова, актриса Светослав Джамбов, почетен консул на Малайзия в България Цвети Кръстева, пресаташе на Столична община

Преглед на печата

/КРОСС/ Преса „Цената на ипотечните кредити у нас падна до рекордно ниски нива. Толкова евтини заемите не са били дори по времето на кредитния бум (2006-2007), когато строителството беше в разцвет." Телеграф „Над милиард лева кредити е раздала КТБ на фирми, свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев. Това показва проверка на „Телеграф" в Търговския и във фирмените регистри на страната." 24 Часа„Баба и внуче пропаднаха в асансьорната шахта на медицински център в Бургас. 51-годишната Ваня Колева отивала с едногодишното си внуче на контролен преглед.Тя отворила вратата на асансьора, но не видяла, че платформата не е на етажа, и полетяла в шахтата заедно с детската количка. Жената започнала да вика за помощ. По-късно е приета в болница в кома. Вероятно става дума за тежка черепно-мозъчна травма, казва реаниматорът д-р Йордан Томов. За щастие бебето е добре и си е вкъщи."   в. ДумаРуската енергийна компания "Газпром" въведе режим за авансово плащане спрямо Украйна, след като вчера в 10 часа изтече крайният срок за погасяване на украинския газов дълг. В същото време не са постъпили предварителни плащания за юни.В съобщението на "Газпром" се казва, че просрочените задължения на Украйна към Русия за доставките на природен газ възлизат на 4,458 млрд. долара. Иск за дължимата сума "Газпром" е внесъл в Стокхолмския арбитражен съд

Теми и гости в ефира

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Бури, проливни дъждове и гръмотевици - докога ще продължава лошото време? Тема: Къде се намира единственият в света музей на Роналдиньо? Гледайте "Световното в България" с Румен Бахов. Тема: След 6 месеца в кома Михаел Шумахер се върна в съзнание. Как човек се връща към живота след подобен инцидент - д-р Асен Хаджиянев. Тема: Енергийни зависимости - има ли риск за газовите доставки за България? Тема: На живо преди Консултативния съвет при президента - ще се разберат ли партиите за дата на предсрочните избори? Тема: Как сътресенията в политиката се отразяват на икономиката? Коментарът на финансистите. БТВ, „Тази сутрин" Тема: Вежди Рашидов - за обръчите от фирми, които сменят правителства. Тема: Кой и защо атакува банка? Изпълнителният директор на КТБ Илиан Зафиров. Тема: Татяна Дончева, която първа заговори за конфликта Пеевски-Василев, с прогноза - Кой ще спечели войната? Тема: На живо от президенството: Политическа совалка. Кога правителството ще подаде оставка, ще има ли предсрочни избори през лятото? Тема: За кризата в политиката и задкулисието - Евгений Дайнов, Росен Босев и Огнян Стефанов. Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Баба с дете пропадна в асансьор. На живо то Бургас: Кой контролира опасните съоръжения?Тема: Оставката, изборите, "Южен поток" и войната Пеевски-Цветан Василев

GM започва да изтегля в сервизите и лимузини

Разходите за ремонтните работи на концерна се повишават с 300 млн. долара до 2 млрд. долара


Украинската армия пак атакува Луганск

Украинската армия е подложила Луганск на мощна артилерийска стрелба, съобщава РИА Новости. В града е обявена тревога, включени са били сирените. Населението е побързало да се укрие на безопасни мест...

Ако няма оставка, за какви предсрочни избори говорим, попита Първанов

Трябва да има бързи, но не прибързани избори. Това е моята тезата. Избори на 25-ти – 30-ти юли ще са само от полза на „технолози” като Делян Пеевски и Цветан Цветанов &am...

Секс услуги в ... библиотека

В американския щат Масачузетс бе арестувана жена, предлагала секс услуги в местна библиотека. Инцидентът с комичен привкус е станал в гр. Тюксбъри, окръг Мидълсекс. Засега не е ясно откога жрицата е...

Китайка гледа вкъщи 100 хил. хлебарки

37-годишна китайка отглежда в дома си 100 000 хлебарки, които тя нарича "мои деца", предаде БГНЕС. Юан Мейшиа живее в село Линбиян, провинция Сечуан, Южен Китай. Тя отглежда хлебарките не ...

Вместо в НДК Айо пее в клуб в Студентски град

Германската певица с нигерийски корени ще пее у нас на друго място и в по-късне час, обявиха вчера организаторите. Вместо в зала 3 на НДК концертът в четвъртък ще е в клуба Joy Station в Студентски град. Той ще започне половин час по-късно - в 20,30 ч.
Германската певица с нигерийски корени ще пее у нас на друго място и в по-късне час, обявиха вчера организаторите. Вместо в зала 3 на НДК концертът в четвъртък ще е в клуба Joy Station в Студентски град. Той ще започне половин час по-късно - в 20,30 ч. "Искам да виждам усмивките по лицата ви, те ме зареждат с позитивна енергия и не мога да си

Д-р Борислав Миланов на форума на "Труд": Има пари за болните зъби на 30% от българите

Вече има директива за правата на пациента и за трансграничното им лечение. Т.е. като страна - членка на ЕС, искаме или не, трябва да я имплементираме в законодателство. А как и по какъв начин е работа на Народното събрание.
Що се отнася до информираното съгласие, то трябва да е достъпно, на обикновен език, но в същото време да се знае, че е задълж Вече има директива за правата на пациента и за трансграничното им лечение. Т.е. като страна - членка на ЕС, искаме или не, трябва да я имплементираме в законодателство. А как и по какъв начин е работа на Народното събрание. Що се отнася до информираното съгласие, то трябва да е достъпно, на обикновен език, но в същото време да се знае, че е задълж

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване