Съдят четирима за изнасилване на ученичка в двора на ПМГ-Хасково

Хасково/КРОСС/Четирима младежи от Хасково са изправени пред съда по обвинение в изнасилване на младо момиче. Пред Темида застанаха Али Али, Бирджан Хасан, Танер Феим и Христо Христов. Срещу някои от тях е повдигнато и обвинение в блудство. Според запознати с процеса през лятото на миналата година, когато е извършено престъплението, непълнолетният тогава Али и потърпевшата девойка, тогава още ученичка, били гаджета. Възлюбеният я заподозрял в забежки, но въпреки това връзката между тях продължила. Той решил да я сподели със свои приятели. Сношенията били извършени на два пъти в различни дни в двора на Природо-математическата гимназия в Хасково, информира haskovo.net. Днес първото заседание по делото започна с фалстарт, тъй като единият от подсъдимите - Христо Христов се яви без упълномощения си адвокат. Неговият защитник Димитър Георгиев бе изпратил писмо до съда с искане за отлагане на делото, тъй като ползва платен годишен отпуск и не е в страната. Самият Христо заяви, че държи на присъствието на адвоката си. В резултат на това прокурорът Делчо Лачев и адвокатите на другите трима подсъдими изразиха становище, че ход на делото не трябва да се даде, за да не се ограничи правото на защита на Христов. Така председателят на съдийския състав Пламен Георгиев отложи делото за 26 юни

Кадиев: Няма време

5.6% ръст на икономиката, външният дълг е 16% от БВП, бюджетен дефицит от 2%. Мислите, че е България? Не, това е Ирак. При всичките си проблеми, все пак успява да прави сериозен ръст години наред.

Щайнмайер: ЕС ще обсъжда по-строги санкции срещу Русия на срещата на върха


Лидерите на страните - членки на ЕС, може да обсъдят по-строги санкции срещу Русия в контекста на влошаващата се ситуация в Украйна на срещата на върха на 26 юни. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от агенция "Ройтерс".

"Това може да е дебат, който да продължи на следващата среща на европейските лидери", каза Щайнмайер на пресконферения от естонската столица Талин, където е на среща с външните министри на трите прибалтийски държави.

"ЕС...

Китай, Турция и Чехия сред най-големите износители на леки оръжия в света

Броят на страните с износ на леки оръжия за най-малко 100 милиона долара

Харчим до 100 лв. за ден на плажа

Един ден на плаж това лято ще струва между 20 лв. и 100 лв. Тази цена включва разходите за шезлонг, чадър и обяд. На плажа Бургас-север...

Чужди институции гледат под лупа Иво Прокопиев

Институции в чужбина ревизират фирмите на олигарха Иво Прокопиев. Още в началото на годината от Националната агенция за приходите (НАП) стартира...

Янакиева призна провала си с плочките Милка! Дъждът и абитуриентите й пречили! Ще прави ново пренареждане!

Кметът Росица Янакиева призна, че новите плочки в центъра на Перник са поставени некачествено. "Тротоарът беше в тежко състояние, а там се събират абитуриентите. За щастие или нещастие цяла пролет валяха дъждове. Това се случваше и по време на реденето. Да,изпълнението е некачествено, но го направихме заради абитуриентите", каза днес по време на сесията на Общинския съвет Росица Янакиева.

Вчера общинския съветник Стойчо Василев обвини Община Перник, че е наредила плочките в...

Продължава

На Рики Мартин не му е трудно да бъде самотен баща

Певецът има близнаци, родени от сурогатна майка


Сергей Лавров: Спирането на "Южен поток" е временно

Русия и Сърбия потвърдиха договореността си за "Южен поток" и подчертаха необходимостта от реализиране на проекта, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със сръбския си колега Ивица Дачич, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Всички досегашни решения остават в сила. Не са извършени никакви промени в плановете. Русия и Сърбия потвърдиха договореността си за "Южен поток" и подчертаха необходимостта от реализиране на проекта, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със сръбския си колега Ивица Дачич, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Всички досегашни решения остават в сила. Не са извършени никакви промени в плановете.

Големият талон за колата не се изисква от туристи в Гъция

Големият талон в Гърция се изисква само за лекотоварни и тежкотоварни автомобили. Не става въпрос за туристите, поне за момента. Нямаме такава информация да се налага и на водачите, които си управляват леките автомобили. Това каза за Фокус българският консул в Гърция Васил Вълчев.

Появи се "граждански комитет" в подкрепа на Цветан Василев

Граждански комитет в защита на банкера Цветан Василев и с говорител Влади Въргала се появи днес, стана ясно на пресконференция в БТА. Инициаторите - повечето от които хора, работили или спонсорирани от Василев - обявиха, че ще поставят началото на форум под надслов "Кой кого поръчва в България". " Защитаваме правото на Цветан Василев да работи, както нашето право да работим, без да бъдем изнудвани ", заявяват те. Сред подкрепящите банкера от КТБ са още актрисата Аня Пенчева (участвала в риалити-сериал на свързаната с банкера TV7), певиците Николина Чакърдъкова  (КТБ спонсорира концертите й в Зала 1 на НДК) и Силвия Кацарова, Наско от БТР, отец Никанор от Гигинския манастир ( на който Василев е ктитор), Тити Папазов и др. Държавата е абдикирала от всички свои отрасли, това създава бедност. Днес имаме основание да смятаме държавата си за враг, а политическата класа няма аналог в световната практика, пише в обръщение към медиите гражданският комитет. Оттам призовават съдебната система да покаже, че "истината няма цена и никой не може да я купи". Самият Влади Въргала уточни, че неговият сериал "Шметни капели: Легендата"  е получил подкрепа от бизнесмена. Ако този цирк даде резултат и се отрази на Василев и бизнеса му, аз ще вляза в манастир , зарече се Въргала. Около 80% от елитния спорт в България няма да го има без подкрепата на Цветан Василев, каза на свой ред президентът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Той заяви, че по-скоро трябва да бъде издигнат паметник на Цветан Василев до Съдебната палата. Комитетът е сформиран в отговор на прокурорската акция срещу фирми на банкера и обвиненията, че той е поръчител на атентат срещу депутата от ДПС Делян Пеевски.

Политическо движение „Социалдемократи" в област Силистра се влива в АБВ

/КРОСС/ Политическо движение „Социалдемократи" (ПДС) в област Силистра се влива в АБВ, съобщиха от движението. Решението е взето на проведения Областен съвет на ПДС. Представители на седемте общини в областта са се обединили около идеята цялата областна организация да подкрепи АБВ и активно да участва в очакваните парламентарни избори. Ръководството на ПДС в областта е подало оставката си от ръководните структури на партията, а членовете са депозирали заявления за напускане на партията. Делегати на движението ще бъдат сред учредителите на АБВ като партия на 28 юни в София. С този акт те демонстрират одобрение за политика, която предлага АБВ - изчистване на политическия живот от задкулисието, прозрачност при вземане на решенията, поемане на отговорност за изпълнение на ангажиментите към избирателите. ПД „Социалдемократи" има двама общински съветници в община Силистра и един в община Ситово, както и структури във всички общини на областта. Всяка от тях е отворена към желаещите да подкрепят АБВ.

След ултрасите и Църквата скочи на гей парада

Светият синод се обърна към държавните и общински институции, както и към самите организатори на „София Прайд 2014“ с призив да анулират този поход на възгорделия се грях, както и съпътстващите го изложбени и други прояви поради тяхната противоестествена и безнравствена същност.

Таксата за обжалване на търгове ще според цената на поръчката

Правителството на Пламен Орешарски, чиито дни са преброени, се кани да вдигне таксата за обжалване на обществените поръчки и да приеме спорната стратегия за реиндустриализация, която съдържа празни приказки за развитие на дуалното образование, повишаване на конкурентоспособността на фирмите с европари и която не е ясно дали ще се изпълнява от следващите управляващи. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева на годишната конференция за индустриално строителство и инвестиции във вторник. Таксата за обжалване на процедурите по обществени поръчки ще бъде обвързана със стойността на поръчката. Това ще стане с промени в тарифата, която предстои да бъде одобрена от правителството следващата сряда, каза Бобева на фона на консултациите в президентството за подаването на оставката на кабинета и насрочване на предсрочни парламентарни избори. По думите й целта е да се ограничат жалбите, заради които се бави изпълнението на редица инфраструктурни проекти. Европейските изисквания обаче определят такава мярка като ограничаване на достъпа до правосъдие. Бобева обеща още скоро да тръгнат първите електронни търгове за лекарства и стоки. Работи се съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие по електронните търгове за доставки на услуги, каза Бобева. Тя обаче предупреди, че в сферата на строителството електронни обществени поръчки няма да има скоро. Стратегия, която не е ясно дали ще се изпълнява В четвъртък вероятно ще бъде представена стратегията на правителството за реиндустриализация, съобщи още вицепремиерът по икономическото развитие. "Дали ще продължи да я прави някой след нас, или не, не мога да отговоря, но и правителството, неправителствените организации, и академичните среди, сме убедени, че България има нужда от конкретни мерки за насърчаване на индустриализацията", каза Бобева. Спорният документ, който не е предлаган за публично обсъждане, предизвика негативни коментари в бизнеса заради изявленията на икономическия министър Драгомир Стойнев за наливане на държавни пари в съживяването на фалирали частни фирми като торовия завод "Химко" във Враца и ремонтния завод "Ремотекс". Стойнев обаче се отказа от намерението БЕХ да купува "Ремотекс-Раднево", а новият търг за "Химко" е блокиран заради съдебни порове за собствеността. В стратегията, с вариант на която Mediapool разполага, обаче няма нито дума да конкретни инвестиции на държавни предприятия в съживяване на икономиката, нито да административно подпомагане на желаещите да развиват индустрията. По думите на Бобева със стратегията за реиндустриализацията се поема ангажимент към изграждането на индустриалната инфраструктура. Предвижда се около 150 млн. лева от Публичната инвестиционна програма (ПИП) да бъдат заделени за финансиране на индустриална инфраструктура, най-вече за пътища. Парите ще стигнат за рехабилитацията и изграждането на около 350 км пътища, посочи Бобева. През тази година по линия на ПИП бяха отпуснати 50 млн. лв. за ремонт на второкласни и третокласни пътища, като парите бяха дадени без търг на фирмите, които поддържат пътната инфраструктура в съответната област. В стратегията за реиндустриализацията е заложен и нов почин на публично-частно партньорство (ПЧП), след като именно кабинетът на Пламен Орешарски обяви за ненужен Законът за ПЧП, приет от правителството на ГЕРБ, но парламентът още не се е произнесъл за отмяната му. Този нов модел на ПЧП предвижда бизнесът да споделя разходите за изграждането на необходимата инфраструктура, каза Бобева. Като пример тя даде  големите заводи в Девня, които сами са си ремонтирали пътя до тях. Друга мярка, заложена в стратегията за реиндустриализацията, предвижда изграждането на индустриални паркове с европейски пари. Със средства по две от оперативните програми се планира да бъдат построени четири или шест индустриални зони. "На кои места ще бъдат изградени ще стане ясно след изборите", каза Бобева. Програмата за реиндустриализация не предвижда данъчни облекчения за частните инвеститори, уточни вицепремиерът. Тя обаче добави, че в програмата има обща мярка, която предвижда за приоритетни проекти и "депресивни региони" да може да се предвидят подобни мерки. Ще има селективност при прилагането им, едва ли в Слатина, за да ти направят път до бизнес-сграда, ще се прилагат такива стимули, по-скоро в по-рискови места, които се нуждаят повече от бизнес, обясни неясно Бобева. Мерките за намаляване на административната тежест Бедната индустриална инфраструктура, ниската енергийна ефективност на българските предприятия, високата административна тежест в строителството, несправедливите обществени поръчки са едни от основните проблеми с негативен ефект върху икономическия растеж, смята Бобева. Тя припомни, че правителството е започнало да изпълнява три пакета от мерки за намаляване на административната тежест, като голяма част от тези мерки се отнасят за строителния сектор. Най-важното е "сега да се опитаме тези мерки за намаляването на административната тежест да видят бял свят, те да бъдат приети и вие да се възползвате", обърна се Бобева към присъстващите.

Сергей Лавров: Спирането на "Южен поток" е временно

Русия и Сърбия потвърдиха договореността си за Русия и Сърбия потвърдиха договореността си за "Южен поток" и подчертаха необходимостта от реализиране на проекта, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със сръбския си колега Ивица Дачич, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Всички досегашни решения остават в сила. Не са извършени никакви промени в плановете.

БНБ: КТБ е с висока ликвидност и функционира нормално

Централната банка призова за отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения относно банковата система


А група започва с дербитата на ЦСКА с "Литекс" и "Левски"


Дербито между "Литекс" и ЦСКА ще постави началото на новия сезон във футболната А група, стана ясно след изтегленият днес жребий.

Първенството ще започне на 19 юли, а подробната програма ще бъде оформена след допитване до притежателя на телевизионните права ТВ7.

Шампионът "Лудогорец" ще стартира защитата на третата си титла с гостуване на новака "Хасково", а най-тежка в началото е програмата на ЦСКА.

Веднага след мача в Ловеч "армейците" ще играят и с големия си...

Местан: Партии извън НС няма да участват в предстоящите политически консултации

Мандатът на кабинета приключва точно два месеца преди предсрочния вот, каза лидерът на ДПС

Ал. Симов: Извънземни горяха знамето на БСП

Протестиращи подпалиха знамето на БСП, хвърлиха го на земята и започнаха да го тъпчат, а после изхвърлиха отгоре му чаша кафе, вестници и боклуци. Инициаторите обясниха, че това е в отговор на запаления европейски флаг на 9 май.

Градушка унищожи почти цялата реколта в родопско село

Градушка унищожи почти цялата реколта в родопско село

Градушка и пороен дъжд унищожиха около 80 процента от насажденията в родопското село Гълъбово, съобщи кметът Невена Асенова. Няколко къщи в селото са наводнени от проливните дъждове. Силна буря, пороен дъжд и градушка се изсипали над Гълъбово според данни от кметството. Екип на "Спасителна дейност" отводнил приземните етажи на три къщи, засегнати от придошлите води, информират от ОДМВР-Смолян.

Предимно ниви с картофи са засегнати от бурята според кмета Невена Асенова, цитирана от БНТ.

Градушката е била с малки размери, но по-продължителна и е съсипала преобладаваща част от посевите.


Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от емисията в 12 ч.:

- Започна заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, на което трябва да бъде уточнена дата за предсрочните избори. Около сградата на президентството се провеждат два протеста.

- Руската енергийна компания "Газпром" може да внесе втори съдебен иск срещу украинското дружество...

Излъгали децата, че снимат филм, заради зрелищните арести пред хотел "Кантилена"

"Арестите на двамата мъже и младата жена станаха на улицата пред хотела, а не вътре. Това се случи точно когато тримата излизаха от хотела. Чу се голям шум, полицаи в черно ги натръшкаха на земята. Движението на автомобилите спря, събраха се много хора. Имаше много полицаи в черно с качулки. За да не правим циркове пред туристите и от чисто

Започва обсъждането за Национален парк "Българско Черноморие"

Във Варна предстои общественото обсъждане на проекта за създаване на Национален парк "Българско Черноморие" на 19.06.2014 г. от 13.00 ч. в сградата на Областна администрация, научи Moreto.net. Миналата година комисията по околна среда и водите в парламента взе решение да бъде създаден парка с цел опазване на последните незастроени крайморски територии.

Перничанка: Българите са по - нахални и неразбрани от ромите, съсипват ми градинката пред блока

Българите са по - нахални и неразбрани в сравнение с ромите, оплака се перничанка от сънародниците си.

Съгражданката ни живее в жилищен блок на улица "Софийско шосе". За да разведри обстановката около сградата от години тя се поддържа градинка с различни видове цветя. Жената почти сама се грижи за градинката. Нейни съседи също й помагат, когато е нужна помощ.

В близост до блока се намират няколко ромски фамилии, които не са късали цветята....

Продължава

Синодът поиска анулиране на гей парада в България

Синодът поиска анулиране на гей парада в България

Да се анулира организирането на гай парад в България поиска Светият Синод. Това стана в навечериетох на поредния  „София Прайд 2014“ на 21 юни. Членовете на Синода излязоха с призив държавните институции "да анулират този поход на възгорделия се грях, както и съпътстващите го изложбени и други прояви поради тяхната противоестествена и безнравствена същност", съобщиха от синодалния пресцентър.

„Нека всички честно се замислим и си отговорим на следните въпроси:
Трябва ли да бъде изкривявана любовта към Бога и ближните?
Полезно ли е празната похот да шества безпрепятствено в нашия живот?
Откога безчестието „не е срамно” и „не е опустошително” за нас и за хората около нас? 
Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?”, се посочва в позицията на Синода.
„При това в очевидно противоречие със заповедите на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, „Който стана за нас Премъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление” (1 Кор. 1:30)?
„Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници, нито крадци, ни користолюбци, ни пияници, нито хулители, ни грабители няма да наследят царството Божие. И такива бяхте някои от вас; но се умихте, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа нашето Иисуса Христа и чрез Духа на нашия Бог“. 
А царството Божие, според св. ап. Павел, е правда, радост и мир в Св. Дух.
„Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо. Храната е за корема, и коремът за храната; но Бог ще погуби и едното и другото. Ала тялото не е за блудство, а за Господа, а Господ - за тялото. Бог и Господа възкреси, и нас ще възкреси със силата Си. /…/ А който се съединява с Господа, един дух е с Него. Избягвайте блудството; всеки грях, що прави човек, е извън тялото, а блудникът против собственото си тяло греши. Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас и Когото имате от Бога, и че не принадлежите на себе си? Защото вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата си и в душите си, които са Божии” (1 Кор. 6:9-14, 17-20).
Жадувайки за вечно спасение, ние трябва да бъдем отговорни и към земния си живот. Затова Св. Синод не може да одобри провеждането на събития в центъра на Града на Божията Премъдрост - София, които са плод на дълбока заблуда, гибелна гордост и пагубно безбожие. Православната ни съвест не може да приеме прояви, които се организират под мотото „Против правилата“. Защото те обезобразяват човека, представляват опасност за доброто възпитание на нашите деца, рушат устоите на традиционното семейство и заплашват здравината на цялото ни общество. 
Скъпи братя и сестри, „да не бъдем похотливи на зло” (1 Кор. 10:6) и да не упорстваме в греха. А да познаем Бога като следваме Неговите заповеди и като се изпълваме с истинска любов! Любовта е „пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, … на неправда се не радва, а се радва на истина” (1 Кор. 13:4-6). 
„Възлюбени, нека любим един другиго, защото любовта е от Бога, и всякой, който люби, е роден от Бога и познава Бога;
който не люби, той не е познал Бога, защото Бог е любов,
Божията любов към нас в това се яви, дето Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него.
В това се състои любовта, че не ние възлюбихме Бога, а Той ни възлюби и проводи Сина Си да стане умилостивение за нашите грехове.” (1 Йоан. 4:7-10)
Тази любов - Христовата любов - да ни ръководи и събира, да ни просвещава и очиства, да ни милва и спасява сега и вовеки! Амин”, се посочва още в позицията на Светия Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия.

Пепе Мурсия доволен от левскарите

Аймен Белаид продължава да лекува контузия


Ирина Флорин се завръща ударно с нов хит

Дългоочакваният нов сингъл на Ирина Флорин е вече факт.

Въргала: Цветан Василев ми поръча да убия Пеевски

Само за 24 часа Влади Въргала успя да организира известни хора, които да разкажат за помощта, която им е оказал банкерът Цветан Василев. Сред тези лица бяха Тити Папазов, Аня Пенчева, Николина Чакърдъкова, Наско от БТР, Силвия Кацарова и др.

Банките в САЩ възвръщат позициите си на водещи кредитори за бизнес имоти

Пазарът на бизнес имоти преминава през период на висока ликвидност и по-големи обеми на трансакциите


Над 124 вида залози за мачовете от Мондиала предлага „Еврофутбол”

/КРОСС/ Над 124 видове залог предлага родният букмейкър за предстоящите срещи от Световното първенство по футбол във вторник. Сред трите мача най-интригуващ е вторият от група А между домакините от Бразилия и Мексико. „Еврофутбол" определя Селесао като абсолютен фаворит: Бразилия - Мексико Сингъл, Live „1"- 1.38 „Х"- 4.20 „2"- 7.25 Най-вероятните Точни резултати за този сблъсък според българския букмейкър са 1-0 и 2-0 за домакините с коефициент от 6.00. Горещите южноамерикански страсти няма да доведат до червен картон в мача - ставката за това е 1.15, а шансът един от двата отбора да остане с намален състав е 3.00. Всичките 124 видове залози можете да намерите тук. Най-вероятен голмайстор за „Златистите" е Неймар, който е с коефициент от 10.00, а за „Ацтеките" е Орибе Пералта е със 75.00. Ето и всички залози за Голмайстор в мача. Двубоите от Световното първенство са най-вълнуващи за футболните фенове. Коефициентите, които предлага „Еврофутбол" за сблъсъците в следващите три дни, са: Белгия - Алжир Сингъл, Live „1"- 1.38 „Х"- 4.20 „2"- 7.25Русия - Южна Корея Сингъл, Live „1"- 1.88 „Х"- 3.20 „2"- 3.90Австралия - Холандия Сингъл, Live „1"- 13.00 „Х"- 6.25 „2"- 1.15Испания - Чили Сингъл, Live „1"- 1

Внимание! Мъж напада млади жени във Варна

Внимание! Мъж напада млади жени във Варна

Мъж с качулка дебне млади жени във варненския кв. "Левски" в малките часове на нощта, пише "Нова Варна". Нападателят открива жертвите си най-вече около големите барове в града. 

"Прибирайки се към 02.00 ч, приятелката ми реши да отиде до денонощният магазин, а аз да я изчакам пред входа на блока. Застанах до вратата, и на около 3м от мен застана някакво младо момче, под 30г, сива блуза, с качулка на главата, сив анцунг до коляно. Гледаше си телефона и се правеше, че звъни на някого (не се чуваше глас или сигнал). За момента просто си помислих, че е някой, който си е забравил ключовете и звъни/се опитва да звъни, за да му отворят. В този момент дойде приятелката ми (тя живее в този блок) и набра кода, отключи вратата и отидохме до асансьора", разказва една от потърпевшите. 

"Аз погледнах за секунда към врата, защото не чух да се затваря и видях как момчето я е задържало с ръка, но не влиза. Докато чакаме асансьора, той влезе и застана да чака с нас. Понеже е голям блок, не се случва за първи път да се засечем с някого и затова и не се стреснахме първоначално. Влязохме в асансьора тримата, натиснахме си етажа и в този момент момчето посяга да натисне етаж, питайки ни на кой етаж сме ние. Отговорихме на …. В същия момент, ние сме между 1 и 2 етаж. Момчето натиска СТОП, вместо етаж. Беше застанал с гръб къмвратата, блокирайки изхода. Ние го попитахме какво се опитва да направи и какво иска, като вече бяхме доста изплашени. Започнахме да се опитваме да натиснем което и да е копче. Той пък започна да ни блъска ръцете, за да не може да тръгне асансьорът. Понеже бяхме две, едната успя да изблъска неговата ръка, а другата да натисне копче. Асансьорът стигна до етаж три и спря. Аз ритнахвратата и го блъснах, за да излезем на етажа. След мен приятелката ми също го блъсна и успя да излезе. Аз в паниката си звъннах на звънеца на най-близкия апартамент. Той ни погледна, остана в асансьора и слезе надолу", завършва изплашеното момиче. 

С международна конференция почитат Севастьянов

/КРОСС/XVI Международната конференция по вероятности и статистика, посветенa на 145-та годишнина на Българската академия на науките /БАН/, в памет на световно известния руски математик - член-кореспондент на Руската академия на науките Б. А. Севастьянов, ще се проведе в дните 21-29 юни 2014 г., в хотел „Софарма". Очаква се в Поморие да пристигнат около 80 учени от цял свят, известни математици, специалисти в областта на Теорията на вероятностите и Математическата статистика. Официалното откриване ще бъде на 22 юни, от 19:00 часа. По време на научното събитие, което за втори път ще се проведе в Поморие, ще бъде подписано споразумението между Община Поморие и Българската академия на науките /БАН/ за сътрудничество и партньорство по съвместни дейности, свързани с опазването на околната среда и природните ресурси. Най-важната от тях е изготвяне на периодичен мониторинг на състоянието на Поморийското солено езеро и резултатите от човешката намеса, въз основа на който да се предприемат мерки за възстановяване и запазване на ресурсите му, включително и мерки срещу замърсяването и нерегламентирания добив на лечебна кал. Тази година участниците са подготвили изненада за гостите си на конференцията. Те ще пеят на английски и български песен за Поморие по текст, създаден специално за събитието от заместник-председателя на БАН - помориецът проф

Белгия - Алжир

Белгия се радва на най-силното поколение в историята си и очакванията към този тим са големи. Битката на върха в тази група се очаква да е между белгийците и Русия и този мач е задължителен за селекци...

Политическият разум победи, каза Местан след КСНС

Доволен съм, че политическият разум надделя. Днешното заседание и становище на КСНС е класически пример за онова, което определихме като необходимост от плавен преход към политическа стабилност. Ако...

Турските власти задържаха 15 души, подслушвали Ердоган

15 души са били арестувани в Турция по подозрение, че да подслушвали кабинета на премиера Реджеп Таийп Ердоган, както и други високопоставени служители, съобщава БГНЕС. За извършване на задържанията ...

Tравмата на Хумелс не е сериозна

Травмата на немския защитник Матс Хумелс, която получи в мача срещу Португалия (4:0), не е сериозна. Самият футболист заяви, че при повече късмет ще се завърне на терена до няколко дни. Хумелс беше за...

Петерханзел обяви подписването с Peugeot по странен начин

Стефан Петерханзел потвърди участието си в рали „Дакар“ 2015 с Team Peugeot-Total в неделя, 15 юни, по доста необичаен начин. Докато чака възможността да атакува най-взискателното ...

Американски балет за България за четвърти път в операта

Прима-балерини, премиер-солист и солисти на едни от най-големите балетни компании в света – „Ню Йорк Сити балет” и „Пасифик Нордуест балет” , пристигат у нас в рамките на четвъртото издание на Американски балет за България. Танцьорите ще изпълнят пет балета на 20, 21 и 22 юни на сцената на Софийската опера. Прима-балерини, премиер-солист и солисти на едни от най-големите балетни компании в света – „Ню Йорк Сити балет” и „Пасифик Нордуест балет” , пристигат у нас в рамките на четвъртото издание на Американски балет за България. Танцьорите ще изпълнят пет балета на 20, 21 и 22 юни на сцената на Софийската опера.

Новите говорещи тролейбуси в Бургас тръгват от юли

/КРОСС/ До края на месеца всички стари тролейбуси ще бъдат спрени от движение и от 1 юли по бургаските улици ще пътуват само чисто новите от марка Шкода/Соларис. Те съобщават с глас на пътниците полезна информация, съобщава пресцентърът на Община Бургас. В момента приключва процедура, след която с говорещи устройства ще бъдат оборудвани и всички автобуси в обществения транспорт. В момента в движение са пет нови тролейбуса. До края на месеца те ще станат общо 15 и ще могат да обслужват линиите без помощта на старите. Последните седем ще дойдат наесен, за да станат общо 22. Община Бургас осигури тролейбусите чрез еврофинансиране по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен".

Москва и Киев продължават да се надцакват с газови искове

Сагата със съдебните газови спорове между Украйна и Русия се развива доста интензивно след като в понеделник "Газпром" спря кранчето на доставките за Киев заради неплатени стари дългове и украинската икономика ще трябва да разчита само на запасите в газохранилищата си и на вътрешния си добив. След като първо "Газпром" подаде иск в Стокхолмския арбитражен съд за 4.5 млрд. долара газов дълг, а "Нафтогаз" отвърна с претенция за 6 млрд. долара от транзитни такси, късно вечерта в понеделник шефът на руския газов монополист Алексей Милер заяви, че компанията му готви втори иск за 18 млрд. долара заради неизцяло платени доставки през 20012  и 2013 г. В отговор във вторник украинският премиер Арсейний Яценюк обяви пред Върховната Рада, че от 2009 г. Киев е платил на "Газпром" 50 млрд. долара за газови доставки и в тази сума има надплащания, които ще бъдат претендирани. На фона на това и в Русия, и в Украйна са създадени кризисни щабове. Този в Москва следи дали няма отклонения в транзита , а в Киев – енергийния баланс в страната, текущото потребление и енергийната ефективност. От "Газпром" заявиха, че транзитът на руски газ през Украйна върви в нормален режим от 180 млн. куб. м за денонощие, предаде ИТАР-ТАСС. Шефът на компанията Алекесй Милер обяви, че в случай на неправомерно отклоняване на транзитни обеми от страна на Украйна, руският концерн ще увеличи доставките за Европа по други трасета. "Ако разберем, че на украинска територия се взема гориво без разрешение, ще вдигнем доставките чрез "Северен поток" и "Ямал-Европа", ще напомпаме още газ в подземните хранилища", обясни руският газов шеф. Норвежката "Статойл", която е вторият по големина вносител на газ в Европа, заяви, че може да увеличи доставките си за Евросъюза, но не може да замести руския газ. Изпълнителният директор на компанията Хелге Лунд не даде подробности, но Ройтерс припомня, че докато през 2013 г. вностъ на руски газ в Европа е нараснал с 16 процента до рекордните 161.5 млрд. куб. м, то "Статойл" загуби 5 процента от доставките си, които са паднали до 102.5 млрд. куб. м. Австрийският министър на икономиката Райнхолд Митерланер заяви, че страната му може да изкара без руски газ до февруари и "ще преживеем зимата", но призова да се намери политическо решение на газовото криза. "Ако ние не намерил политическо решение с Украйна на ниво Ес, то ще имаме проблеми", каза Митерланер, цитиран от австрийската агенция АПА. Според него ЕС може в крайна сметка да покрие газовия дълг на Украйна предвид сегашните й икономически проблеми. До три години Русия може да се откаже от Украйна като страна-транзитьор на газ за Европа, прогнозира президентът на Руския газов съюз Сергей Чижов. "Имаме два варианта как бихме могли в най-близко бъдеще да минем без Украйна. Първо, да увеличим с близо 15 на сто доставките чрез построените вече газопроводи като "Северен поток". Второ, ще може да подаваме газ чрез новия "Южен поток", естествено ако Европейската комисия не възпрепятства изграждането му. Тогава още през 2017 г. формално вече няма да имаме нужда от Украйна като транзитьор на газ", пояснява експертът за "Росийская газета". "В момента Украйна фактически е във фалит, затова проблемът би могло да се реши, като се признае фактическият фалит на "Нафтогаз" и дългът се компенсира с разпродажба на имуществото й, смята руският експерт Сергей Правосудов. Руският външен министър Сергей Лавров предположи по-рано, че зад позицията на Украйна по газовите въпроси може да стои някаква трета държава, посочва печатът в Русия, цитиран от БТА във в торник. "Независимая газета" припомня "интереса на американците към засилване на контрола над украинската енергетика". Синът на вицепрезидента Джо Байдън например влезе в директорския борд на "Бурисма" – частна петролногазова компания в Украйна, пише всекидневникът. "За САЩ е изгодно да има конфликт и криза между Европа и Русия" и Щатите подкрепят Украйна, "заела неоправдано твърда позиция за положението, в което се намира", казва пред "Новие известия" Сергей Правосудов. Според шефа на "Нафтогаз" Андрей Коболев украинските власти имат план за действия, в случай че Русия спре да им подава газ. При недостиг на газ в транзитната тръба най-силно ще пострадат България и Словакия, заявява в коментар за "третата газова война" от електронния в. "РосБизнесКонсалтинг" руският аналитик Михаил Карчьомкин. За разлика от конфронтацията през 2009 г. обаче двете страни няма да останат съвсем без газ, защото ЕС вече уреди на своя територия реверсивни доставки, макар и в ограничен обем. Освен това има възможност да се запълва тръбопроводът "Северен поток", заобикалящ Украйна, който работи от 2011 г. - това ще компенсира част от дефицита в Европа, пише мрежовото издание. Лятната консумация на газ в Украйна съвпада с обема на вътрешния добив - към 1,7 милиарда кубика месечно, тъй че до края на септември все още има време Киев да се разбере с "Газпром", заявява украинският бизнес наблюдател Олександър Парашчи. През зимата обаче реверсивните количества ще са недостатъчни, за да спасят положението. Ако страните не се споразумеят, Украйна ще започне да взема за себе си от транзитния газ. Повод все ще се намери - например като обезщетение от Русия за присъединяването на Крим или като прихващане заради надплатени суми, смята експертът. Засега Украйна си запазва шанса да получи по-ниска цена и не рискува нищо, твърди той. "Газпром" също печели в тази ситуация, тъй като част от неговите договори са обвързани със спотовата цена, а тя расте, добавя Карчьомкин. Ако обаче страните не се разберат до началото на отоплителния сезон, ще изгубят всички - Украйна ще остане без газ, "Газпром" - без доходи, а в Европа ще има недостиг на гориво заради ниското налягане в украинските хранилища, заключава "РосБизнесКонсалтинг". Повторение на ситуацията от 2009 г. е последното, което биха желали "Газпром" и Русия, заявява пред "Ведомости" Алексей Гривач, зам.-директор на федералния фонд за енергийна сигурност. Преди да наложи режима на авансово плащане, предвиден в договора, "Газпром" два месеца проявяваше невероятна гъвкавост. Руският концерн явно е готов да уреди нещата. До момента украинският му партньор обаче предпочиташе да разговаря с ултиматуми. Дали ще са възможни нови отстъпки от страна на "Газпром" или по-гъвкава позиция от страна на Украйна - това до голяма степен ще зависи и от развитието на политическата ситуация, изтъква експертът. "Комерсант" прави равносметка на "първия етап от газовата война". "Газпром" получи само малка част от дълга и изгуби 5 милиарда куб. метра газ, складирани от Украйна в нейните хранилища. Киев получи безплатен газ и спечели време, а най-губещ излезе Евросъюзът, който отпусна на Украйна пари, без нищо да получи в замяна. Брюксел вече няма намерение да подкрепя Киев само от политически съображения, а тъкмо позицията на ЕС ще е най-важна на новия етап от газовите преговори, който неизбежно предстои до есента, пише руският вестник.

Убиецът на Стефка цъфна с патерици и отложи делото

Подсъдимият влезе в съдебна зала с патерици и обясни, че е претърпял втора тежка операция на коляното. Освен това изпитвал силни болки и не е в състояние да присъства на съдебния процес.

ЕС отпусна половин милиард евро за Украйна

Те могат да послужат и за уреждането на част от газовия дълг на Киев


Проф. Ивайло Дичев: Битката Станишев – Борисов ще разруши държавата

/КРОСС/Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски", преподава във Франция, САЩ и др. - Днес е заседанието на КСНС, където се очаква да бъдат разгледани предимно вътрешнополитически въпроси. Макар че не сте политик, кое е най-оптимистичното и най-песимистичното ви очакване от това събиране при президента, проф. Дичев? - Да си кажа право, предпочитам да ходят и да пият кафе някъде на скришно място. Там, където има медиен интерес, политиците стават циркаджии, започват отчаяно да се борят за демотивираните избиратели. Трябва да се отърсим от тази нова утопия, че политиката може да се прави прозрачно, пред очите на всички - прозрачни трябва да са резултатите от действията на политиците, въз основа на които да ги съдим. Камерите превръщат преговарянето в театър. - Защо политиците ни трудно узряват за диалог? Уж всички вкупом говорят за липсата му, декларират, че са демократи по убеждение, а накрая следват обиди и заяждания. - Диалогът в ценностния смисъл на тази дума не е работа на политиците, те се състезават, отстояват интереси, надлъгват се. Диалог означава готовност да се промениш под влияние на другия, откритост към истината

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване