Абеномиката с нова порция мерки срещу демографските предизвикателства

Планът ни ще събори стени, които опитвахме да бутнем много пъти преди, заяви японският премиер Шиндзо Абе


Русия с нова резолюция за Украйна в ООН

Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин обяви

Станимир Стоилов: Радвам се, че няма сметки в първите мачове

“Радвам се, че не виждаме характерните за първите мачове на световни първенства сметки и предпазливост - коментира Станимир Стоилов. - Просто няма тромаво начало, изчаквателни тактики. Всички играят амбицирано и с цел да трупат точки независимо от разхода на усилия. Това според мен е сериозна промяна...

Причините? Вероятно са комплексни, но няма “Радвам се, че не виждаме характерните за първите мачове на световни първенства сметки и предпазливост - коментира Станимир Стоилов. - Просто няма тромаво начало, изчаквателни тактики. Всички играят амбицирано и с цел да трупат точки независимо от разхода на усилия. Това според мен е сериозна промяна... Причините? Вероятно са комплексни, но няма

На КСНС президентът очаква съгласие по няколко точки

Извънредно заседание днес има Парламентът, ще разглежда въпроса за референдума за изборните правила

КСНС: Обсъжданията за вота започнаха

Извънредно заседание днес има Парламентът, ще разглежда въпроса за референдума за изборните правила

При президента днес: Обсъждат датата за вота

Извънредно заседание днес има Парламентът, ще разглежда въпроса за референдума за изборните правила

Парламентът ще обсъжда извънредно днес референдума за изборните правила

На извънредно заседание днес депутатите ще обсъждат искането за организиране на  референдум за избирателната система по предложение на президента Росен Плевнелиев, подкрепено от инициативен комитет.

Идеята на президента, обявена в края на януари, е за допитване за въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен избор на част от депутатите и електронен вот. Тя трябваше да бъде разгледана от парламента в края на миналата седмица, но в четвъртък  ГЕРБ и "Атака" не се регистрираха за...

Проектите по селската програма ще се подават онлайн

 Подготвя се единен електронен регистър в аграрния сектор, който ще позволи проектите по Програмата за развитие на селските райони да се подават онлайн. Земеделското министерство работи по създаването на единни електронни регистри в аграрния сектор, както и по електронни системи, които да улеснят земеделските производители, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

 

„Ако работата продължи със същите темпове, в рамките на 2015 г. трябва да имаме изградена цялостна система по електронно кандидатстване. Определено първите проекти догодина няма да могат да се подават по електронен път, но съм оптимист и смятам, че до края на 2015 г. може да има цялостно електронизиране на процесите по кандидатстване“, заяви Гечев, цитиран от fermer.bg. От аграрното министерство имат намерение до януари догодина да бъдат публикувани необходимите наредби и да бъде отворена цялата програма с всички мерки.

Станишев иска Шулц за шеф на червените

Станишев иска Шулц за шеф на червените

Веднага след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев соцлидерът Сергей Станишев заминава за Брюксел. Там ще участва в заседанието на бюрото на групата социалистите и социалдемократите (S&D), информира „Стандарт“.

Очакванията са Станишев лично да предложи досегашния шеф на Европарламента Мартин Шулц за председател на групата на S&D. Според запознати, Шулц е с големи шансове да оглави отново ЕП. Пак днес в Брюксел заседава бюрото и на либералите, за да избере ръководство на АЛДЕ и на него ще присъства Филиз Хюсменова (ДПС). От АЛДЕ ще изберат вероятно Ги Верховщат за шеф на групата си.

Това са последните заседания на отделните парламентарни групи в Европарламента, преди да се оформят ръководствата им и да се пристъпи към поредните совалки за избор на президент на ЕК. От ЕНП вече избраха свое ръководство и за зам.-председател бе гласувана Мария Габриел (ГЕРБ). Лидерът на България без цензура Николай Бареков от снощи е в Хърватска за заседание на бюрото на Европейските консерватори и реформисти (ECR).

По време на заседанието ще се стартира процедура за членство на ББЦ в Алианса на Европейските консерватори и реформисти. Очаква се в групата на ECR да бъде приет и вторият в листата на ББЦ Ангел Джамбазки. Джамбазки изненадващо отпадна от гласуване миналия четвъртък, когато трябваше да влезе в групата на консерваторите заедно с Бареков.

Най-важното от Варна във вчерашния 16 юни

Три закона не стигат за една ограда от варненски плаж Поне в три български закона е написано в прав текст, че плажовете като държавна собственост не могат да се ограждат и никой не може да забранява достъпа до тях. Законите за устройство на територията, за устройство на Черноморското крайбрежие и за концесиите би трябвало да са достатъчни, за да се излезе срещу всеки, който дръзва да поставя заграждения на такива места.

КТБ точена от Цветан Василев през свързани дружества

 Кредити над милиард лева е раздала КТБ на фирми, свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев. Това показва проверка в търговския и фирмените регистри на страната.

 

Данните са към 2011 г., защото дружествата, които са взели заемите, не са публикували каквито и да било финансови отчети през следващите години. Макар да са задължени по закон. Сумата надвишава неколкократно позволеното от нормативната уредба на страната, а кредитите са раздавани все на дружества, които имат, меко казано, скромна търговска дейност, но от своя страна са отпускали част от парите под формата на заеми към други фирми. Резултатът от цялата схема е, че е поставена под риск сигурността на парите, вложени в банката, в това число и от обикновени граждани на държавата.

 

Според Закона за кредитните институции максимумът

 

който трезорът може да раздаде на свързани лица под формата на кредити – т.нар. кредитни експозиции, е 25 на сто от собствения й капитал. Към 2011 г. собственият капитал на КТБ е бил 60 млн. лева и дори с резервите е надвишавал малко над 300 млн. лева. Към миналата година собственият й капитал вече е бил 65,5 млн. лева, а с резервите, в това число и неразпределената печалба, е бил около 605 млн. лева. Законът е категоричен, че се взема като база само собственият капитал, но дори да прибавим и резервите, и в двата случая раздаденото кредитиране на фирми от кръга на банкера Василев е надвишавало в пъти позволеното по закон. Нарушението е толкова драстично, че би трябвало да има незабавна реакция от регулатора, който в случая е управление „Банков надзор” към Българската народна банка. Към него обаче КТБ е подавала коренно различни данни, стана ясно на пресконференция вчера.

 

От банката свикаха пресконференцията, след като миналата седмица стана ясно, че са разпитвани няколко души от ръководството й. Полицаи, агенти на ДАНС, следователи и прокурори пък обискираха половин ден офиси на фирми, свързани с Цветан Василев в бизнес сградата на бул. „Цар Борис III”, в която се намират и помещения на КТБ. По време на вчерашното си изявление изпълнителните директори и членове на Надзорния съвет на банката Илиан Зафиров и Георги Христов постоянно си

 

противоречаха в данните

 

които подаваха. На въпрос за кредитните експозиции пък Христов обяви: „Най-отговорно мога да заявя, че всички отпуснати кредити – в миналото или настоящето – лично на дружеството акционер в банката - „Бромак” ООД, и на дружества, които са контролирани от г-н Цветан Василев пряко или косвено, са в рамките на регулациите, допустими и приложими от банковия регулатор. Това е било обект не само на проверки от надзорните инспекции, не само от независимите одитни институции, а също така и от рейтингови агенции, които имат сключени договори с нас, от комисии за финансов надзор. В този смисъл – да има акционер кредит, не е лошо нещо”.  Христов допълни също, че важното било дали банкерът Василев създава проблеми на трезора, или развива бизнеса. Засега, твърдят хората му от Надзорния съвет, въпросните заеми нямали характера на „проблемни”. Цифрите обаче показват друго.

 

Както е знайно, дяволът е в детайлите и в случая

 

от КТБ премълчават

 

че освен фирми, свързани юридически пряко или косвено с Цветан Василев, със заеми са уреждани и дружества, регистрирани на името на негови служители. Примерите са много, а един от тях е фирма „Булит 2007” ЕООД. Въпросното дружество, което се занимава, общо казано, с външна и вътрешна търговска дейност, към 2011 г. е имало 7 служители, а към 2014 г. бройката им е нараснала на „внушителните” 14. Капиталът на фирмата са стандартните 5000 лева, а за 2011 г. не декларират никаква печалба. Въпреки скромните цифри дружеството, което се води еднолична собственост на един от служителите на Василев в свързани с него фирми – Димитър Свещаров, е получило 46 млн. лева кредити. В същото време е раздало 33 млн. лева под формата на заеми на други лица. Следващ достатъчно показателен пример е фирма „Юлита 2002”, отново занимаваща се с търговия, но само на вътрешния пазар. Капиталът на дружеството е 50 000 лева. Печалбата, която декларира за 2011 г., е малко над 8 млн. лева, но за сметка на това до същата година е получило петкратно повече кредити – 54,2 млн. лева. Срещу получените заеми активите на предприятието са заложени в КТБ. В същото време самото то е раздавало заеми, макар това да не влиза в предмета му на дейност. Към 2011 г. сумата им е в размер на 43 млн. лева, като декларира 2 млн. лева от получени лихви. Последното реално представлява скрита банкова дейност и подлежи на лицензиране. Според информацията, която е подало към Търговския регистър, няма данни „Юлита 2002” да има такъв лиценз. Далеч не изненадващо, дружеството е собственост на други двама, свързани с Василев служители – Нели Николова и Красимир Зарев. Не по-малко любопитна е и фирмата „Дивал 59” ЕООД. Справката в регистъра за фирмено разузнаване ДАКСИ показва, че през 2011 г. фирмата е имала 11 служители, които през 2014 г. са редуцирани на трима. Пак през 2011 г. е декларирала 66 000 лева нетни приходи, но пък се е радвала на впечатляващо кредитиране в размер на 40 млн. лева, като е раздала заеми в размер на 12,2 млн. лева. Огромната част от тях на „асоциирани и смесени предприятия”. Примерите далеч не се изчерпват дотук. Сред щедро кредитираните от КТБ фирми са и „Рубин индъстри”, управлявано от друг служител, свързан с Василев – Златка Качин, а също „Карне М”, управлявано от Васил Шуманов. Последният е охранител в сградата на „Цар Борис III”. Въпросните данни са към 2011 г., като как се е движел потокът в следващите години, не е ясно, защото, както вече беше уточнено, нито една от фирмите не е подавала финансови отчети. Затова кредитите може вече да са погасени, но и да са скочили още повече.

 

Вчера, запитани дали чрез тази схема на кредитиране на свързани с Василев лица не се погазват и законите, и интересите на вложителите в КТБ, както и дали не се застрашава стабилността на банката, изпълнителните й директори не отрекоха размера на експозициите.

 

Пробваха да се оправдаят

 

обаче, че юридически нямало как да засекат лица, които не са свързани чрез дялове и акции с банкера Василев. „Начинът, по който една банкова институция изследва дружество, може да бъде само юридически обоснован – т.е. това са данни от Търговския регистър, декларации за свързаност, които се подават от кредитополучателя, и дотам нещата спират”, заяви Георги Христов. В същото време той влезе в противоречие със себе си, като увери, че Търговският регистър им бил последният източник на информация, като приоритетно комуникирали всяка седмица с кредитополучателите. Как при тази комуникация не са разкрили топлите им връзки с банкера Василев, не стана ясно. Не е ясно и как през годините „Банков надзор” не са надушили схемата, съмнения за която се появяваха и в публичното пространство. Фактът обаче е, че засега никой не отговаря на въпроса къде потъват парите, след като са вложени от КТБ в дружествата, защо и на какъв принцип трезорът финансира фирми, свързани с банкера Василев, и каква е гаранцията, че въпросните дружества не са кухи и съответно не се създават кредитни милионери. А какво се случва, когато се създават кредитни милионери, уви, за съжаление, всички помним.

„Булгартабак” закрива сметките си там

 
„Булгартабак” е в процес на закриване на всички свои банкови сметки в КТБ. Това обявиха вчера от дружеството в коментар на изявленията на изпълнителните директори на банката. „По повод на публикации в средствата за масова информация относно кредити на „Булгартабак” компанията заявява, че към днешна дата дружествата от групата „Булгартабак” нямат кредити в КТБ. Всички такива са погасени.” Думите им дойдоха, след като на пресконференцията единият от директорите на КТБ – Георги Христов, даде противоречиви изявления на въпроси за дружеството, като хем обяви, че имало проблемни кредити, отпуснати на „фирми, гравитиращи около „Булгартабак”, хем в крайна сметка заяви, че дружеството обслужвало редовно всичките си задължения. В същото време призна, че има и „мигриране на кредитите, дадени на компанията”, защото „Булгартабак” повече не искал такива от КТБ.



 

Дъжд и гръмотевици и днес

Времето остава дъждовно, следобед се очакват гръмотевични бури. Силно неустойчиво. По-често облачно, с продължаващи превалявания, на отделни места интензивни, с гръмотевици и с временни усилвания на вятъра. Възможни са и градушки. Температурите ще останат без съществена промяна, и максималните в повечето места ще са между 23° и 28°, в София 23°. Времето остава дъждовно, следобед се очакват гръмотевични бури. Силно неустойчиво. По-често облачно, с продължаващи превалявания, на отделни места интензивни, с гръмотевици и с временни усилвания на вятъра. Възможни са и градушки. Температурите ще останат без съществена промяна, и максималните в повечето места ще са между 23° и 28°, в София 23°.

Автобус падна в пропаст в Индия, 11 жертви

Автобус с туристи падна в дълбок пролом в Индия, в резултат на което загинаха най-малко 11 души.

11-годишна и 13-годишен блестят на първия турнир по голф Cape Kaliakra Open

Малки голфъри показаха големи възможности и се превърнаха във фактор в първия турнир Cape Kaliakra Open, който се проведе край Каварна. Петър Стратиев спечели надпреварата в дивизия А, след като не отстъпи челната позиция през цялото състезание и събра 117 точки от трите състезателни кръга, изиграни на игрищата в Lighthouse, Малки голфъри показаха големи възможности и се превърнаха във фактор в първия турнир Cape Kaliakra Open, който се проведе край Каварна. Петър Стратиев спечели надпреварата в дивизия А, след като не отстъпи челната позиция през цялото състезание и събра 117 точки от трите състезателни кръга, изиграни на игрищата в Lighthouse,

Пържената цаца поскъпна с левче

Пържената цаца поскъпна с левче

Цената на пържената цаца скочи този сезон с левче по Северното Черноморие. Докато миналото лято порция от 300 г от дребния морски деликатес се продаваше по 3 лева, сега в крайбрежните заведения на Балчик копърката върви по 4 лева, съобщава в. "Монитор".

Увеличението е заради факта, че голяма част от цацата се внася от Полша, отбелязва изданието. Между 1 и 3 лева върви на едро по борсите дребната рибка, като повечето оферти са от Полша и Украйна. Рибената чорба запазва същата стойност от миналото лято – 3 лева, най-изгодно е да се похапне в Дуранкулак, където струва само 2,10 лв. Цените на останалите морски дарове остават като миналогодишните.

С непроменени цени посрещнаха търговците лятото и в морската столица. На варненския плаж малката наливна бира е по 1,50 лева, а голямата - 2. Безалкохолните в малка бутилка са по левче, а половинката е 1,50 лв. Порция хамсия по крайбрежните капанчета е 5 лв., каята – 6 лв., а сафридът - 7,50 лв. Скъпите рибни блюда вървят по 12 лева за чернокопа и по 15 лева за ципурата и лаврака. Концесионерите на варненските плажове и този сезон не променят таксите за чадъри и шезлонги. На плажа в Аспарухово те ще са между 2 и 3 лв., в зависимост от локацията, а съоръженията по варненския бряг ще са 4-5 лв.

Същото е положението и в близките курорти край Варна, където търговците очакват туристите с кафе по 2-3 лева, колкото е и бутилка безалкохолно, голямата бира е 5 лева, както и всички коктейли, ракията е 4,50 лв. за 50 грама. Порция пържен сафрид или чернокоп върви по 9,90 лева, толкова излиза и порция пелмени.

Сьомгата е 21,99, акулата пане - 17,99 лв. Парче пица е 3 лева, хот-дог се предлага за 4 лева, а сандвичите и дюнерите са 5 - 6 лева. Две палачинки излизат петарка. Все още обаче гостите са малко, жалват се търговците, които очакват с нетърпение дъждовете да спрат, за да се увеличат туристите. На гости от страната, които притичват до морето за уикенда, разчитат все повече собствениците на малки хотели и заведенията край брега.

На плажа цените също са миналогодишни, като за да се изпъне снага на морския бряг, трябва да се броят по 7 лева за чадър и още 8 за шезлонг. За шалте се доплаща три левчета. Най-евтиното удоволствие на Златни пясъци е малка вафлена фунийка сладолед от машина за 1 лв. Левче е и платеният вход за тоалетна.

В заведенията на курорта Св. св. Константин и Елена посрещат туристите с народни цени, като порция сафрид е 7 лева, а попчетата са по 6 лева. В първия български морски курорт кюфтето струват 1,50 лв., а тройка с гарнитура излиза 6 лева. Супите са между 2 и 3 лв., мидите - 5 лева, а скаридите вървят по 8 лв. При напитките няма промени от миналата година. Халба малка наливна бира е 2 лв., толкова броят посетителите и за чаша кафе.

Бивш играч на ЦСКА подсилва Левски

Левият бранител на Черно море Михаил Венков може да се окаже изненадващият вариант за нов играч в Левски, пише "Меридиан мач". Георги Иванов познава прекрасно качествата на бившия футболист ...

Медведев: Подновяваме доставките на газ за Украйна след плащане на дълговете и предплата

„Безплатното свърши”, написа в страницата си в със „Фейсбук” премиерът на Русия Дмитрий Медведев по повод на това, че „Газпром” въведе за Ук...

Мъри: Добре, че няма сметки и предпазливост в първите мачове

Бившият треньор на Ботев (Пловдив) Станимир Стоилов говори за очакванията си от световното първенство в Бразилия пред "Труд". Радвам се, че не виждаме характерните за първите мачове на свет...

Разработиха софтуер, който открива всичко за всичко

Необичайна програма, която предоставя всякаква информация за абсолютно всичко, са разработили специалисти от Вашингтонския университет и Института по изкуствен интелект Ален в Сиатъл. Според думите н...

В Алжир: М'Боли излиза титуляр срещу Белгия

Раис М’Боли ще бъде титуляр срещу Белгия днес на Световното в мача от група Н, прогнозираха алжирски журналисти. Според тях също така вратарят на ЦСКА няма да се върне в България след Мондиа...

Португалия продължава битката без Коентрао

Фабио Коентрао отпада за момента от Световното първенство по футбол в Бразилия. Защитникът на Португалия получи сериозна контузия по време на мача срещу Германия. Той бе заменен в 65-ата минута от Алм...

Остава дъждовно, следобед с гръмотевични бури

Времето остава дъждовно, следобед се очакват гръмотевични бури. Силно неустойчиво. По-често облачно, с продължаващи превалявания, на отделни места интензивни, с гръмотевици и с временни усилвания на вятъра. Възможни са и градушки. Температурите ще останат без съществена промяна, и максималните в повечето места ще са между 23° и 28°, в София 23°. Времето остава дъждовно, следобед се очакват гръмотевични бури. Силно неустойчиво. По-често облачно, с продължаващи превалявания, на отделни места интензивни, с гръмотевици и с временни усилвания на вятъра. Възможни са и градушки. Температурите ще останат без съществена промяна, и максималните в повечето места ще са между 23° и 28°, в София 23°.

Мачовете днес: Бразилия излиза срещу Мексико за място на осминафиналите


Седмият ден на световното първенство ще предложи три срещи. В очакваната с най-голям интерес от домакините Бразилия ще се изправи срещу Мексико в 22.00 часа на "Ещадио Кастелао" във Форталеза в опит да си гарантира класирането за осминафиналите. 

Преди това в 19.00 часа определяният от мнозина букмейкъри и специалисти като скрит фаворит отбор на Белгия ще започне участието си срещу Алжир  на "Ещадио Минейрао", а в 1.00 часа Русия и Южна Корея ще приключат първия кръг от груповата...

Ипотечният кредит - пак скъп

Няколко банки вече се съобразиха с променения Закон за потребителския кредит и още през май пуснаха ипотечни заеми без такси за отпускане и усвояване на кредита и за предсрочното му погасяване (виж стр. 31). И както се оказва, са направили така, че общата цена на кредита - т.е. лихвата плюс таксите, да си остане почти същата като преди. Няколко банки вече се съобразиха с променения Закон за потребителския кредит и още през май пуснаха ипотечни заеми без такси за отпускане и усвояване на кредита и за предсрочното му погасяване (виж стр. 31). И както се оказва, са направили така, че общата цена на кредита - т.е. лихвата плюс таксите, да си остане почти същата като преди.

Извънредни заседания на парламента и КСНС днес

Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“.  Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори,

Акупунктурата лекува хроничната болка

Това сочат данните от метаанализ на голяма група пациенти


Извънредни заседания на КСНС и парламента днес

Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“.
Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори, Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Очаква се членовете на КСНС да постигнат съгласие относно датата за произвеждане на предсрочни парламентарни избори,

БСП игнорират президента за дата за изборите

БСП не бърза с определянето на датата за предсрочните избори у нас, дори напротив – обмисля сценарий, при който денят за провеждането на вота да бъде определен след широки политически консултации между партиите, в които не е нужно да участва президентът Росен Плевнелиев.

Пътна обстановка в страната - 17 юни

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Монтиране на 13 броя рекламни съоръжения на 16.06.2014 г., 19.06.2014 г., 23.06.2014 г., 24.06.2014 г., 25.06.2014 г., 26.06.2014 г., 27.06.2014 г., 30.06.2014 г., както следва км 240+644 ляво, км 240+660 дясно, км 242+264 ляво, км 242+300 дясно, км 243+741 ляво, км 243+752 дясно, км 245+660 дясно, км 245+692 дясно, км 247+349 ляво, км 251+302 дясно и км 269+840 ляво.

Борисов не вижда смисъл от КСНС при президента

Вече няма значение кой ще спечели изборите, държавата е в колапс, заяви лидерът на ГЕРБ


Ген. проф. Николай Петров, началник на ВМА: Имам нужда от хора, които вземат решения

С ген. проф. Николай Петров разговаря Анна Ботинова

- Проф. Петров, след първите 10-ина дни като началник на ВМА имате ли вече отговор - лекар или администратор ще сте занапред?
- Основно лекар. Денят ми започва в реанимацията, както обичайно. Сутрин ставам в 6 ч. В 6,50 вече съм в кабинета си в Клиниката по анестезиология, С ген. проф. Николай Петров разговаря Анна Ботинова - Проф. Петров, след първите 10-ина дни като началник на ВМА имате ли вече отговор - лекар или администратор ще сте занапред? - Основно лекар. Денят ми започва в реанимацията, както обичайно. Сутрин ставам в 6 ч. В 6,50 вече съм в кабинета си в Клиниката по анестезиология,

Новите правила за заемите не ги поевтиниха

Няколко банки не изчакаха 23 юли, когато новите правила за ипотечните кредити ще влязат в сила, и вече предлагат продукти без такси за усвояване, за годишно обслужване и за предсрочно погасяване. Това е станало още през май, съобщиха вчера от консултантската компания “Кредит център”.
Проверка на “Труд” показа, че става дума за четири банки. Няколко банки не изчакаха 23 юли, когато новите правила за ипотечните кредити ще влязат в сила, и вече предлагат продукти без такси за усвояване, за годишно обслужване и за предсрочно погасяване. Това е станало още през май, съобщиха вчера от консултантската компания “Кредит център”. Проверка на “Труд” показа, че става дума за четири банки.

Покана за оферти за предоставяне на финансови услуги на „Информационно Обслужване “АД

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4         Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4    До всички банки, лицензирани в Република България На основание т.4.3 от Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 До всички банки, лицензирани в Република България На основание т.4.3 от "Правилата за избор на изпълнител на финансови услуги от

Поляци и унгарци заменят украинските туристи на морето

Поляци и унгарци заменят украинските туристи на морето

Председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова съобщи, че България очаква украинските туристи, които може да имат затруднения с лятната си почивка, да бъдат заменени от увеличение на туристическия потока от Унгария, Чехия и Полша, предаде украинската агенция УНН. 

„Към момента се появиха сериозни запитвания от страна на туристически оператори относно допълнително настаняване в Слънчев бряг на туристи от Унгария, Чехия и Полша. Надяваме се туристите от тези страни да компенсират ситуацията с украинците”, каза Иванова. 

Трябва да има бързи избори, но не прибързани

От кризата в БСП печели АБВ, сигурен е Първанов

Трябва да има избори, но не прибързани

От кризата в БСП печели АБВ, сигурен е Първанов


Ще издържи ли Фед на натиска от отслабващия икономически растеж?

Рязкото понижение на прогнозата на МВФ не означава, че централната банка ще запази за дълго ниските лихви, смятат експерти


Няма да има нова газова криза в Европа, прогнозира експерт

Станчев: ЕС ще плати задълженията на Украйна за природен газ


Пенев изкушил Бадема да избяга от ЦСКА

Причината Емил Гъргоров да напусне вчера ЦСКА е предложение от Ботев (Пловдив), твърди "Меридиан мач". Националният селекционер Любослав Пенев е поискал полузащитника на "червените"...

И спонсор, дал 100 бона, също бяга от ЦСКА

Български букмейкър, който бе спряган през последния месец като бъдещ спонсор на ЦСКА, е превел 100 000 лв. на клуба, пише "Меридиан мач". Сумата дори е била усвоена от боса на "армейци...

Кирхнер увери, че Аржентина няма да изпадне в неплатежоспособност

Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер съобщи, че страната й няма да изпадне в неплатежоспособност по реструктурирания си дълг, след като решение на Върховния съд на САЩ оказа въздействие върху фин...

Икономията на "Герена" гони титуляр

Ограниченията в бюджета на Левски са наложили включването в трансферната листа на още един от основните играчи. "Сините" търсят отбор на вратаря Горан Блажевич, съобщава "Меридиан мач&q...

Вежди Рашидов: Отново предстои на улицата да има кръв

"Откакто Доган е във властта, той държи държавата. Той е собственик на държавата, Пеевски е изпълнителят на държавата, а Василев е банкерът на държавата. Сега е делбата да си вземат парите. Отнов...

Alibaba предоставя по-детайлен поглед към огромното си кралство

Въпреки бързия растеж на приходите оперативният марж на групата през последните три месеца спада, става ясно от актуализирания борсов проспект


17 юни в историята

Събития 1631 г. — Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ̀и, азиатския владетел Шах Джахан, построява за 17 години дворецът гробница Тадж Махал (дн. Индия). 1866 г. — Започва Австро-пруската война.

Заради тази книга се срещнах с Тодор Живков. Хайтов искаше да я открадне - 1

Случаят с книгата ми „Забравените от небето“ (Документални разкази за столетници от Родопите, Издателство на ОФ, С., 1981) ме връща с три десетилетия назад. Навремето от личен той се превърна в обществен, въпреки тоталитарната ни държава. Предизвика го и го създаде самият Николай Хайтов, като се опита да открадне тази книга и, за съжаление, се оказа не единствен, а един от многото, предизвикани от него. Случаят беше разкрит, въпреки неимоверните му усилия да го потули, да го остави „недоказуем“ – това бе една от любимите му характеристики, със самочувствието на именит, популярен, овластен.

Фактите и постъпките му произтекоха от неговото поведение, за които, както тогава, така и сега, считам, че е бил отговорен лично той, и каквито обяснения или защити да се появяват от когото и да било, то фактите не могат да се променят – и аз самата не мога да го сторя, защото тези факти са делата, в които се оглежда човешката същност. За съжаление, дори смъртта не променя нищо. След нея истината изкристализира, бих казала – брутално. Спомням си, че това, което най-много ме порази тогава, бе, че у подобни лица отсъстваше всякакво чувство за вина. Това, което разказвам за онова време (1979–1981 г.), навярно сега изглежда абсурдно и ще пропусна много подробности – вероятно и хората, които споменавам тук, са ги забравили, за което не мога да ги упрекна – и аз бих направила същото, ако е възможно. Озовала се в положение на неизбежна защита тогава, когато нямаше свободни медии, срещу толкова овластено лице с наложена популярност в партията-държава, бях принудена да документирам случая в изложения, отворени писма, преписки, адресирани до държавни институции, преса, личности с обществени постове, комисии, съд, писатели, творчески съюзи, общественици – над пет хиляди души, – запознати по онова време писмено или устно.

Благодарна съм на всички, които ми помогнаха тогава да се защитя и без които нямаше да успея. Това бяха приятели, познати и непознати, хора на перото, както и администратори – много повече, отколкото се бях надявала. С риск да ги засегна, тук просто не мога да ги изброя всичките, дори като списък. Времето ни раздели, много от тях вече не са сред нас, но не съм забравила тяхната подкрепа и винаги ще ги помня с признателност. След промените и премахването на цензурата случаят бе огласен, както и още много други случаи, свързани с „подвизите“ на народния писател, устремил се да монополизира едва ли не духовността, плашейки с близостта си с Тодор Живков.

През 1975 г. като сътрудник на списание „Родопи“ (с главен редактор Н. Хайтов) – никога не съм работила в списанието, сътрудничих само със стихове и журналистически материали – бях командирована, както и много други сътрудници, из Родопите по една социологическа анкета, отнасяща се до бита, поминъка, обичаите и пр. на местното население, които Хайтов събираше, като твърдеше, че материалите са за архива на списанието, за БАН, за музеите. Какво стана с хилядите страници от тези анкети, събирани от десетки сътрудници, не зная. Предавахме ги на Хайтов по специално изготвения въпросник, дешифрирани, в папки и така отчитахме командировките си. Той ме попита събирала ли съм други материали, извън анкетата. Казах му, че съм събрала, тъй като живях в домовете на хора из селата и махалите, сприятелихме се, открих интересни столетници и те ми разказаха своя личен живот и съдби. Той се заинтересува какво ще правя с тях и аз му отговорих, че навярно ще напиша пътеписи – все още не знаех. Той поиска да види нещо и аз му дадох част от написаното, което той никога не ми върна, въпреки постоянните ми подсещания. Освен главен редактор на „Родопи“ ...

Кой разпокъсва Ирак

Касим Абдул-Захра
Асошиейтед прес

Окуражени от призив на висш шиитски духовник да се грабва оръжието, подкрепяни от Иран милиции бързо се преместиха към центъра на политическия пейзаж в Ирак, повеждайки това, което шиитското мнозинство в страната смята за борба срещу сунитските въоръжени бойци, контролиращи големи части от Северен Багдад.

Появата на милициите като легитимна сила, радваща се на подкрепа от оглавяваното от шиити правителство и на благословия от религиозния елит, представлява заплаха за единството на Ирак, посаждайки семената на нов религиозен конфликт и издигайки регионалното разделение между шиити и сунити на потенциално взривоопасно равнище.

Иракските шиитски милиции нападаха американските войници по време на осемгодишното американско присъствие в страната. Те също така бяха начело в сунитско-шиитските убийства от периода 2006-2007 г., тласкайки Ирак на ръба на гражданската война. Техните наказателни взводове вземаха на прицел радикални сунити и оркестрираха прочистването на сунитите от няколко багдадски квартала.

В по-ново време шиитските милиции се бият заедно със силите на президента Башар ал Асад и ливанската шиитска групировка Хизбула срещу предимно сунитските бунтовници и въоръжени бойци в съседна Сирия. Някои от тях се завърнаха в Ирак - първо, за да се бият срещу сунитските въоръжени бойци в провинция Анбар, а сега в северните покрайнини на Багдад и провинциите Салах ад Дин и Ниневия.

Това са районите, където бойците на групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) завзеха градове и градчета в светкавична офанзива миналата седмица. Сред превзетите селища бяха Мосул, вторият по големина град в Ирак, и Тикрит - родният град на Саддам Хюсеин.

Представители на силите за сигурност казаха, че шиитски милиции се бият от месеци на страната на правителството срещу бойците на ИДИЛ в райони западно от Багдад в предимно сунитската провинция Анбар, както и в части на провинция Диала, на североизток от столицата. Те също така се бият срещу сунитски въоръжени бойци на юг от столицата. Тяхното участие обаче никога не е било публично признавано от премиера Нури ал Малики.

Засилващата им се роля в битката срещу сунитските въоръжени бойци ще задълбочи влиянието на Иран в Ирак, давайки на неарабската и предимно шиитска страна роля, подобна на тази, която играе в Сирия. Техеран подкрепи режима на Асад в борбата му срещу предимно сунитските бунтовници и въоръжените бойци от вдъхновени или свързани с Ал Каида групировки.

Представители на шиитски милиции, интервюирани от Асошиейтед прес през последните два дни, разказаха как са преминали обучение в Иран и после са били транспортиране по въздух в Сирия, за да се бият на страната на правителството. С пристигането си в Сирия те биват посрещани от ирански агенти, които им дават оръжие и им поставят задачи.

Представителите на милициите, които бяха интервюирани поотделно, описват групировките си като вдъхновени от това, което те наричат “сериозна” заплаха за своята общност. Те казват, че са мотивирани от призива на техния най-почитан духовник, родения в Иран аятолах Али ас Систани, да се грабва оръжието.

По един злокобен начин те не виждат в ИДИЛ единствения си враг; те също така поставят в списъка си и иракските сунити, които обвиняват в подкрепа за вдъхновената от Ал Каида групировка в райони, които сега са под контрола на въоръжените бойци.

Техните изказвания също така говорят за висока степен на одобрение от страна на оглавяваното от шиити правителство на Малики. Преди шест години правителството се бореше срещу шиитски милиции в Басра, за да установи властта на Малики и да покаже образа му на национален лидер.

Сега Малики публично се среща с лидери на милиции, като Каис ал Хазали от подкрепяната от Иран “Асаиб ахл ал хак”, групировка, която организира някои големи нападения срещу американските сили, преди изтеглянето им през 2011 г.

Хади ал Амири, ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване