Сидеров над всичко

На улица „Цар Асен” в София може да се види голям надпис в превод от немски език на вратата на офис на партия „Атака”: „България над всичко”.

Тази аналогия с нацизма и с лозунга на германските националсоциалисти „Германия над всичко” явно се смята тук за легитимна.

Защото беше възприето за легитимно легитимирането на самата „Атака” като партия, прекопирала названието си от органа на Гьобелс в нацистка Германия„Der Angriff” ( атака).

По същата причина днес вождът на тази партия Сидеров атакува входа на Министерския съвет.

Пак по тази логика Сидеров безнаказано блъска и дърпа за реверите държавен охранител на правителствената сграда, чупейки дръжката на вратата и стойки пред телевизионните камери.

Съвсем в същия дух геносе Сидеров наруга премиера Райков, наричайки го „простак”.

Размина му се отговорността за стрелбата на магистрала Тракия, както и хулиганското му поведение на борда на германските авиолинии „Луфтханза”.

След всички тези поощрения не обвинявам него, а онези, които му позволяват да разиграва националсоциалистическия си агресивен фарс.

Да сте чували обаче от всичко това да се възмутят другарите и другарки борци срещу фашизма?

Няма и да чуете. Те са си другари по оръжие по русофилска линия.

Amazon придобива Goodreads

Amazon обяви, че придобива най-голямата социална мрежа за читатели – Goodreads. Конкретните условия на сделката не са обявени публично, но преговорите трябва да бъдат финализирани до края на второто тримесичие на годината.

Според технологичния сайт Techcrunch сделката дава социално предимство на книжния гигант Amazon пред конкуренцията на Apple. Особено ценна се явява и рейтинговата система на Goodreads, която от друга страна се смяташе за слабо
място на Amazon.

Откакто стартира през януари 2007, Goodreads събра близо $2.75 милиона финансиране от различни инициативи. Докато през август членовете на сайта бяха 10 милиона, а книгите включени в него – 360 милиона, днес потребителите му надвишават впечатляващите 16 милиона.

"Amazon и Goodreads споделят общата страст за преоткриване на четенето" коментира Ръс Грандинети, вицепрезидент на Amazon за продуктите Kindle. "Goodreads помогна да променим начина, по който откриваме и говорим за книгите, а с Kindle Amazon помогна за популяризирането на четенето по целия свят. В допълнение към това и Amazon, и Goodreads помагат на хиляди автори да достигнат до по-голяма аудитория и да живеят по-добре чрез своите творби. Заедно ние ще изградим нови пътища да вдъхновяваме читателите и авторите".

"Книгите, историите и идеите в тях, са час от нашата социален свят", пише в блога на Goodreads Отис Чандлър, изпълнителен директор и един от създателите на социалната мрежа за читатели. "Хората обичат да говорят за идеи и да споделят своята страст по книгите, които четат. Изключително съм въодушевен от възможността да си партнираме с Amazon и Kindle. Сега ще можем много по-бързо да предоставим изживаването Goodreads до милиони читатели по целия свят. С нетърпение очакваме вдъхновяващи литературни дискусии, които да помагат на повече читатели да откриват страхотни книги, независимо дали ги четат в електронен или хартиен вариант", допълва Чандлър, който създава Goodreads заедно със своята годеница Елизабет само месец след годежа си през декември 2006 г.

Това, което и наблюдателите, и потребителите очакват в първите дни след обявяването на сделката, е повече яснота за това как придобиването ще се отрази на услугите на Goodreads. Отис Чандлър загатва за предстояща интеграция на социалната мрежа с Kindle, но подробности все още липсват.

Screen shot 2013-03-28 at 11.33.54 PM

 *Графиката е на Techcrunch

 

а би трябвало да мълча

при цялата ми неприязън към касиел ноа ашер, тя трябваше да има главна роля в сериалЪТ за спасяването на българските евреи. 
не е покана за разговор, просто отбелязвам.  
митко баненкин в "недадените". страхотен. линията с дънов е любопитна, дано да бъде интересно развита нататък.

Без мене! Баста!

А стадото - безжалостно обирано, на кредит да задържа своя гняв.

Молитва за предизборната програма на ГЕРБ "Имаме воля"

Господи Всевишни, за едно те моля:
нашата нация пази от унижение
и на тия с "Имаме воля"
не давай вече управление!

Уотъргей

Аз не знам дали обвиненията на Сергей Станишев за български Уотъргейт с подслушване на политици от 2009 г. насам са основателни, но знам, че се основават на „анонимен подател”. Знам също, че заради въпрос за имотното състояние на партийния ментор на Станишев, президента Георги Първанов, си загубих работата като журналист през 2006 г.

Причината, поради която Първанов ме заклейми поименно с декларация, четена на 8 октомври 2006 г. в централните новини на работното ми място Би Ти Ви без право на отговор, беше именно, че съм задал въпрос, базиран на анонимен подател, според който той притежава подарени от негов спонсор апартаменти.

Явно в България има значение не дали подателят е анонимен, а кой е приносителят на анонимния сигнал. Ако той е политик, издигнат от Първанов, това се приема за легитимна новина, включително от същата Би Ти Ви. Но ако журналист пита –ПИТА а не ТВЪРДИ дори-на основание на анонимен приносител на информацията дали Първанов е получил два мезонета от спонсора си Манджуков, не се намира медия, институция или каквато и да било сила в държавата, която да провери истинността на твърдението. Всички приемат за вярно, че няма такова нещо. Защото така казва Първанов.
Скандалът тук е кас(тр)иран, сведен е до някакъв уотъргей, еднополов брак по сметка за сметка на истината и справедливостта.

Ако питате в каква държава живеем, доказаният днес отговор е: в държавата на параваните за такива като Първанов и неговите протежета.

ЕСПЧ в осъдително решение: Връщането на чеченец от Австрия в Русия би го изложило на риск от преследване

ЕСПЧ в осъдително решение: Връщането на чеченец от Австрия в Русия би го изложило на риск от преследване

ЦИК пуснаха електронно заявление за гласуване в чужбина, въпреки оспорването му в съда

Днес, 28 март 2013 г., ЦИК най-после предостави на страницата си – след голямо закъснение и неспазване на срокове – електронен вариант за подаване на заявление за гласуване в чужбина. Но ЦИК прави това въпреки жалбата (подадена от мен) в Административен съд София – град (вх.№ 8374 от 25.03.2013) срещу това в електронния вариант на заявлението да се изискват данни за номера на лична карта/паспорт, дата и място на издаването им, както и мобилен телефон.

марин райков

жал ми е за хората, които смазани от бедност и труден живот, подкрепят волен сидеров. мъчно ми е за тези хора, защото отчаянието е много лош съветник. марин райков каза, че три пъти го е канил да разговарят, но сидеров явно предпочитал да разговаря с него по мегафон. 
временният премиер звучи повече от смислено, направо успокоително. дано хората да се поуспокоят, че в момента се работи за всички нас, и това правителство се опитва да направи максималното в ситуация на европейска криза. 
дано да не е вярно, че има хора, които са готови на всичко за да падне валутния борд - заради огромните им дългове в левове. това не бива да се случва. и защо трябва да се чудим в коя банка трябва да са парите на държавата. държавата си има банка - бнб. защо да не са там? всяка друга банка ще бъде обект на същите обвинения, които сега се отправят към кооперативна банка. апетитът към тези авоари може да стои на дъното на много неща. дори на дъното на бунтове. управлението на българия не бива да зависи от алчността и личните сметки на разни банкери или кандидат-банкери.

Класиката „Брулени хълмове” се завръща

Една от холивудските екранизации на шедьовъра „Брулени хълмове” - с Жулиет Бинош и Ралф Файнс в главните роли, бе сякаш последният ни пряк досег с единствения роман на Емили Бронте. Чакането обаче ще свърши на 1 април, когато новото издание на книгата ще бъде на пазара с логото на издателство „Ера”.

„Брулени хълмове” е страстна история за необузданата и демонична любов между Катрин Ърншоу и Хийтклиф, подхвърлено дете, отгледано от нейния баща. След смъртта на господин Ърншоу, Хийтклиф е тормозен и унижаван от брата на Катрин – Хиндли. Убеден, че любовта му към Катрин е несподелена, Хийтклиф напуска дома им. Години по-късно той се завръща като богат и изискан човек, прецизно подготвил своето жестоко отмъщение.

Единственият роман на Емили Бронте е считан за едно от най-великите произведения в световната литература, дори бе поставено на първо място в класацията за Десетте най-любими романтични книги на читателите на „Аз чета” през 2011 г. Но при неговото публикуване през 1847 г. той е посрещнат с яростна критика.

Вземи тази книга с отстъпка!





Все ще късно за Миро

Скъпият за Бойко Борисов като премиер земеделски министър е с повдигнати три обвинения. С факти, отлежавали в стари папки в нечии чекмедже, но иначе познати за публиката и още повече за потърпевшите. Иначе словоохотливият бивш вече земеделски министър сега мълчи, а от партията на Борисов се разграничиха от него. Излезе съобщение, но от пресцентъра на партията и не на скъпо платената Фейсбук страница на Фонд „Земеделие”, че д-р Мирослав Найденов няма да се кандидатира за депутат.
Хората които през всичките години докато той беше министър казваха, че когато и да го сменят все ще е късно, сега казват, че по добре късно, отколкото още по-късно.

Хрониката на безобразията е дълга и няма нужда да се припомня. То небеше „Калинка”, станала, нарицателно за управлението на ГЕРБ, то не беше шеф на „Напоителни системи”. А да се припомнят ли скандалите със „Стара планина” и акция „Дупета”. Или може би историята с домашните козунаци. Ами щастливите кокошки и прасета? Е, прасетата все пак свършиха работа и като протестиращи срещу оставката на кабинета „Борисов”. Ама 20-годишното ирландско месо? …

Сега Мирослав Найденов е привлечен като обвиняем за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Наложена му е парична гаранция от 10 хил. лева. Той ще бъде разследван по досъдебното производство, образувано още през ноември 2009 г., което допреди ден се водеше срещу неизвестен извършител, както официално съобщи държавното обвинение. А за всичко случвало се след 2009г. ще има ли досъдебни производства и обвинения? Този въпрос го задава например перничанина Васил Николов, който има ферми за крави и овце и мандра в община Земен. Заради отказани рушвети покрай спечелени от него проекти, доскро го размотаваха по съдилища. Сега през съда всички измислени обвинения срещу него паднаха и Фонд „Земеделие” му казват да води нови дела, за да си получи парите, които и без друго му се дължат.

ГЕРБ може и да затвори чадъра над Миро предизборно, но дали ще каже колко скъпо е бил платен той преди предишните избори... И дали по този въпрос имат какво да кажат от "Бела България" и Грил", например...

Коментар от форумите:
На бас с всички че;1 Боко нищо не е знаел2 И да е знаел той не е взимал. 3 и да е взимал ги давал на цецо да ги дари на новия главен за борба с корупцията.4 Присъди ще има, но ''оправдателни''5 Куче от кремвирш не се плаши когато е по (стандарт Стара планина), гарниран с ''мишова бира''...

Трите стълба на новата Пенева чета

Треньорите на национални отбори неслучайно се наричат „селекционери”. Тяхна основна задача е да подбират най-добрите измежду играчите с национален паспорт на съответната държава. Тъй като времето за работа е малко, от националния селекционер не се изисква да учи на тактическа и техническа грамотност играчите – те трябва да идват в националния подготвени. Затова често сме свикнали да подценяваме ролята на треньорите на националните отбори. Колко пъти сме чували „Димитър Пенев имаше Стоичков, Любо Пенев, Трифон Иванов и Боби Михайлов и му беше лесно”. Или „И магаре да водеше испанския отбор – пак щяха да са световни и европейски шампиони”. С ръка на сърцето всеки трябва да признае, че за конкретните случаи има известна доза истина. Само че какво се случва, когато треньорът не разполага със Стоичков или Шави в състава си и когато е невъзможно да открие техни заместители? Тогава просто националният селекционер трябва да влезе в ролята на клубен треньор – трябва да залага повече на...

Автоцензурата в медиите и в прокуратурата за медиите

Когато стане дума за корупция управляващите в България, които основателно са гузни, обикновено се крият зад факта, че корупция има и другаде.

Факт е, че има и другаде. Но другаде има и друго: на корумпираните, дори само по подозрение, им се случват страшно неприятни неща. Докато у нас- например в медиите- корумпираните са като правило „звезди”. И как иначе, кой ще си купува медийно влияние от „обикновен” журналист!

Една „звезда” във в. „Труд” беше посочена като корумпирана от разярен политик, но понеже той се казва Ахмед Доган и е мразен повече от въпросната „звезда”, нейната дума изглежда натежа в обществото срещу неговата. Така и не се стигна до опит за разследване на обвиненията му.И никому дори не мина през ум да попита: защо Доган не направи втора крачка с обвиненията, за да се превърнат в прецедент за държавното обвинение, което се прави на сляпо повече и от Темида?

Такива неудобни въпроси за удобни журналисти у нас също толкова удобно не се задават. Подобно нещо е възможно, но другаде. И не къде да е, а в самата Би Би Си, нарицателно за възможно най-висок стандарт в световната журналистика. Толкова висок, че етичният кодекс на българските журналисти, подписан от повечето „големи” български медии, е практически преписан от кодекса на Би Би Си, нищо че авторството си го приписват тук разни „тюфлеци” ( да се изразя и аз като един доктор хонорис кауза).

Ето как, по информация на Кафене.нет, в Би Би Си е възможно да се случи онова, което у нас е невъзможно. Обърнете внимание на спецификата: в британския случай продуцент е заподозрян в ДАВАНЕ на подкуп за информация. Възможно е това да се е случвало и у нас, но правилото тук е да се ВЗИМАТ пари за разгласяване на информация, угодна на поръчителя. Това престъпление дори не се нарича с истинската дума „корупция”, а щадящо се е наложило с термина „поръчкова журналистика”.

Британската медийна корпорация БиБиСи съобщи, че отлага епизод на популярното си теливизионно предаване за разследваща журналистика „Панорама” и отстранява временно от работа продуцент след твърдения, че той е платил подкуп ,за да получи информация.

Програмата разказва за резултатите от проучване на дейността на компания, която строи луксозни жилища на Карибските острови.

Според в-к „Таймс” продуцентът е изпратил имейл до консултант по сигурността, рааботещ във фирмата, в който дал да се разбере, че БиБиСи може да му предложи работа, ако предостави информация.

Документалният филм на „Панорама”, който трябваше да бъде излъчен миналия понеделник, бе анонсиран в телевизионните програми като „разследване на финансовите скандали, които могат да затрият всичките спестявания на хората”.

Вътрешният правилник на БиБиСи постановява, че трябва да се действа с „нулева толерантност” към подкупи. Той изисква и от всички служители да се държат професионално и почтено в своите служебни бизнес контакти.

„Заради информация, получена в последните етапи от подготовката на филма, БиБиСи реши да отложи излъчването на предаването”, се казва в декларация на медията. „Проучваме фактите. В резултат на това член на екипа е временно отстранен от работа и срещу него е започнала дисциплинарна процедура”.

„Панорама” е сред най-популярните предавания за разследвания по британската телевизия. Програмата е изобличавала много случаи на корупция, както в Обединеното кралство, така и в организации като Международния олимпийски комитет (МОК) и световната футболна федерация (ФИФА).

През 2004 година журналисти от БиБиСи заснеха със скрити камери как тогавашният български представител в МОК Иван Славков преговаря да подкрепи срещу подкуп кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 г. Излъченият по „Панорама” филм доведе до изключването на Славков от МОК година по-късно.

Най-голямото земетресение в Оклахома е свързано с добива на шистов газ и петрол

Депозирането на отпадни води от добива на шистов газ и петрол е причина за земетресението с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер, което разтърси Оклахома през 2011 г., съобщи BBC. Според критиците на технологията фракингът, както е известен начинът за добив на газ и петрол чрез инжектиране на коктейл от химикали и вода под налягане в шистови скали, може да доведе до сеизмична активност и замърсяване на подпочвените води.

Висящи налози

Данъците са неприятно задължение. Необходимо обаче. Плащането им донякъде прилича на гласуването. Само този, който е отишъл до урната да пусне гласа си, има право да критикува. Така е и с налозите. Ако ги платиш, можеш да имаш претенции към държавата. На последните протести у нас имаше хора, които заплашиха, че няма да си платят данъците. Изложиха и логични аргументи. „След като нищо не е наред, защо ние да бъдем коректни и да даваме и без това малкото ни пари за плащане на данъци и сметки?”, изтъкнаха протестиращи. Истината обаче е, че за да бъдат нещата наред, трябва да се започне отнякъде. По-умният отстъпва, гласи една стара мъдрост. От Националната агенция за приходите напомниха, че на 1 април изтича срокът за подаване на данъчна декларация за облагане с корпоративни данъци. И не на шега, нищо че 1 април й е ден, дотогава фирмите трябва да платят налозите си. Кампанията за местните данъци и такси също тече с пълна сила. Обезпокоителното е, че има българи, които нямат...

Какво е общото между HP и “Круд” на DreamWorks Animation SKG

Какво е общото между HP и "Круд" на DreamWorks Animation

Какво е общото между HP и "Круд" на DreamWorks Animation

HP разкри, че е бил избран от DreamWorks Animation SKG, Inc. (Nasdaq: DWA) да предостави технологията, стояща зад “Круд,” разширявайки лимитите на съвременната анимация в това праисторическо анимирано приключение, което е всичко друго, но не и примитивно.

“Круд” е 3D анимационна комедия на DreamWorks Animation SKG, която проследява пътешествието на живота на едно праисторическо семейство. Героите са озвучени от Ема Стоун, Никълъс Кейдж, Катрин Кийнър. 

DreamWorks Animation е използвал технически ресурси на HP за създаването на най-модерните графики досега в семейната комедия, която ще дебютира по кината в България на 29 март 2013 г.  Конвергираната структура на HP, състояща се от сървъри, сторидж, мрежи, услуги, софтуер за управление и работни станции, както и HP принтери и дигитално рендиране, предостави безпроблемната, високопроизводителна основа, необходима за посрещане на художествените нужди на студиото.

“Свръхмодерното цифрово моделиране изисква огромна изчислителна мощ и дирижираното сътрудничество на нашите студиа,”

аза Дерек Чан, главен мениджър на Global Technology Operations, DreamWorks Animation.

“Конвергираната инфраструктура на HP осигури възможността нашите режисьори да разполагат с техническите ресурси, необходими да вдъхнат живот на творческата им идея и да осигурят невероятни филми за нашата публика.”

Услугите и сървърите на HP се справят с масивни изчислителни натоварвания

Продукцията “Круд” е изисквала над 80 милиона часа за рендиране на изображения от 3D модели. За да се съживят образи като Груг, свръхзагриженият баща, и Ееп, тийнейджърката бунтарка, DreamWorks Animation е разчитала на HP ProLiant сървъри и HP Enterprise Services в рендиращи ферми на четири локации – Глендейл и Редууд Сити в Калифорния, Лас Вегас, както и Бангалор в Индия. Високата производителност, непрекъснатата изчислителна сила, предоставена от HP, е дала възможност на DreamWorks Animation да рендира огромно количество данни, необходими за продуцирането на филма.

Освен това, сървърните блейдове HP ProLiant BL460c Gen8 са осигурили на студиото повече от 40 процента по-висока пропускателна способност, както и повече от 42 процента на ват по-висока производителност спрямо предишни поколения.(1) В резултат студиото е увеличило капацитета си за рендиране до средно 500,000 задачи на ден.

Художествено сътрудничество с работните станции на HP

За създаването на екзотичните същества и сложните пейзажи, с които се сблъсква семейство Круд, аниматорите на DreamWorks Animation използват най-добрите системи на HP – HP Z820 и Z800.

екзотичните същества и сложните пейзажи

Задвижени от двойка Intel® Xeon® процесори, HP Z820 конфигурациите са повече от 50 процента по-бързи от предшествениците си,(1) давайки възможност на аниматорите да работят с големи, сложни сцени в рамките на няколко кадъра, героя и филма в интерактивна среда.

HP Z800 работни станции са използвани също и в новото най-модерно студио на DreamWorks Animation за възпроизвеждане на вдъхновените изобретения на Гай и топлия смях на Гран.

вдъхновените изобретения на Гай и топлия смях на Гран

За още по-високо полезно действие софтуерът на HP – Remote Graphics Software, е позволил на аниматорите в студиата Глендейл, Редууд Сити и Бангалор да си сътрудничат в реално време на един общ десктоп.

Задълбочен технологичен опит

На основата на взаимоотношения, започнали през 2001г., DreamWorks Animation се довери на HP за почти всеки аспект на технологичната анимация в продуцирането на “Круд.”

 Основните ползи включват:

• Непрекъсната работа на мрежата чрез HP FlexNetwork architecture, която включва сериите комутатори HP 12518, 5820, 5800 и 6125G/XG с HP Intelligent Resilient Framework (IRF), вградена иновационна технология за виртуализация.

• По-ниска сложност на мрежово управление в рамките на студийната среда с HP Intelligent Management Center, единно приложение за централизирано управление, както и улеснено принтиране с Managed Services на HP.

• Бърз, надежден и сигурен достъп до приложенията и активите на студиото с HP 3PAR StoreServ Storage, HP MSA P2000, HP StoreAll Storage и HP StoreOnce Backup.

• Централизираното управление на сторидж масиви с HP 3PAR StoreServ дава възможност на инженерите на DreamWorks Animation лесно да управляват и наблюдават операциите по съхранение на данни от десктопа си.

• Цветово съответствие между принтирани, изобразени на монитор и голям екран филмови същества и пейзажи с професионалните принтери и дисплеи HP DreamColor.

Хардуер, софтуер и услуги на HP съпровождат “Круд” от идеен замисъл до финално изпълнение, давайки възможност на DreamWorks Animation да завършат продукцията и да предоставят свръхмодерната графика, която феновете им очакват.

За да усетите тези иновации на HP, посетете премиерното клиентско събитие на HP за северна и южна Америка, HP Discover, което ще се проведе на 11-13.юни в Лас Вегас.

За HP накратко

HP създава нови възможности технологията да има значително въздействие върху хората, бизнеса, правителствата и обществото. Най-голямата технологична компания в света предлага портфолио, което включва принтери, персонални компютри,  софтуер, услуги и ИТ инфраструктура, за да разреши проблемите на клиентите си. Повече информация за HP (NYSE: HPQ) можете да намерите на http://www.hp.com.

Снимки: HP

 

Христо Стоичков и менте новините

safe_imageНенадминат футболист и вечен любимец на българите. И в същото време услужлив към силните на деня, без значение кои са. Толкова за Христо Стоичков, а сега за новините, в които и той връхлетя напоследък:

“Футболната легенда Христо Стоичков стана патрон на студентското движение “Орлов мост”, което поиска неговата подкрепа по време на протестите. Камата се съгласи да стане техен гарант при условие, че са безкористни и няма да опетнят името му. Студентите му обещаха, че ще се борят срещу всички политици, които са лъгали гражданите. От движението намекнаха, че е вероятно да участват на предсрочните избори”.

С малки разлики в избора на конкретните думи, българската публика получи новината по този начин. За всички е очевидно, че тази история не е такава, каквато изглежда. Но опитите за доизясняване на картината бяха изключения.

Година след бляскавия успех на националите на Световното първенство в САЩ през 1994 г., българските футболисти продължаваха да побеждават и да бъдат звезди. Тогава телевизията често излъчваше една реклама. Христо Стоичков и Любослав Пенев ловко прескачат вратите на ярко червен кабриолет и се усмихват на камерата. Двамата призоваваха зрителя да се застрахова във ВИС-2.

После Петър Стоянов стана президент, а Христо Стоичков го наричаше „Бат’Петьо“. После го чувахме да казва как се разбира с „гусин Първанов“, след това риташе футбол с Бойко Борисов. В интерес на истината споменатите – и мутри, и политици, бяха тези, които се натискаха за стоичковата подкрепа. На самата Кама обаче си беше лекотата, с която даряваше подкрепа наляво и надясно.

Най-трайна през годините се оказа близостта му с вносителя на повечето лобистки поправки в парламента, Емил Димитров. Етрополският бизнесмен успя да повлияе като законотворец върху цигарената индустрия, горския сектор, възобновяемите енергийни източници. Прочу се и с това, че играе карти с Бойко Борисов, а правителственият самолет извозва отборчетата на двамата. После за кратко поиска да управлява ЦСКА, отново с името на Стоичков напред.

Напоследък се прочува и с това, че изглежда Бойко Борисов е решил да си спести скандалния му имидж и да не го включи в листите, т.е. да му отнеме депутатския имунитет. Има и други богати хора, които са били близки до Борисов, а сега са му леко сърдити. Наемът на една зала, няколко десетки автобуси и по един сандвич за статистите са смешни разходи за тях.

Има много детайли и въпроси около студентската авантюра на Стоичков, но те бяха спестени на публиката и медиите й сервираха новина-менте. Менте са и голяма част от другите истории, които ни заливат. Ето например, в последните дни няколко големи телевизии си прехвърлят топката покрай желанието на Веселин Марешки да даде интервю пред полиграф, т.нар. детектор на лъжата. Тази история също е менте и няма връзка с обществения интерес.

А кои са хората, които анонсират поредната „партия на протестите“? Какво са правили преди, кой ги подкрепя, кой финансира? Не, това не е изстрел в тъмното, някои от тях са следствени, но повечето медии предпочитат да не използват ресурса си, за да открият отговорите.

Ами заканите и разкритията на Яне Янев? Проверете в Google и ще се изненадате колко познати са ви били още преди години всички „бомби“, които сега Янев взривява пред публика, а медиите отразяват с охота. И отново единици са тези, които се сещат да припомнят, че този филм вече сме го гледали. Няколко пъти. Стефан Гамизов ли пропуснах? И по-добре.

Така си живеем с ментета. Казваме и показваме нещо, което знаем, че не е точно такова, на каквото иска да изглежда. Публиката също знае. Сигурно сте забелязали, че така както действащите политици не посмяха да отидат при протестиращите, така и нито едно от най-популярните лица от ТВ екрана не рискува с подобна разходка.

П.П. Това е писано в понеделник. След това в.”Труд” публикуваха нещо много интересно по темата: “Виден ГЕРБ-ер изскочи от Орлов мост

Vesti.bg

Сигнал на ГД БОПП до българския премиер, главния прокурор и Европейската комисия

Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност (ГД ОПП) е изпратило до служебния премиер, главния прокурор и министъра на икономиката на Р. България, както и до комисаря по здравеопазване и политика за потребителите в Европейската комисия, Сигнал, свързан с електроразпределителните дружества в България. Съдържанието на Сигнала може да се прочете по-долу.

Путин ще забрани на хомосексуалните чужденци да осиновяват сираци в Русия

Путин ще забрани на хомосексуалните чужденци да осиновяват сираци в Русия

Русия отново се опитва да сплаши организации на гражданското общество

Русия отново се опитва да сплаши организации на гражданското общество

За първи път жена ще пази президента на САЩ

Пиърсън обяснява, че хората имат грешна представа за работата й, като мислят, че става въпрос основно за телоохранителна дейност. "Работата на агентите включва много разузнавателни дейности, някои от които се припокриват с тези на ФБР, и имат непрекъсната връзка с военните и полицията. Дори телоохранителната дейност не е само за самия президент, а пазим цялата местност, която той ще посети, и това е магията на нашата работа - ние пазим всички хора, които са около нас", обяснява тя.

Музикална вечер за спасените в Царството евреи

Milcho_Leviev2Милен Радев

70-тата годишнина от спасяването на евреите в Царство България бе почетена и в Берлин – някогашната столица на Райха, в която през 1942 г. се взеха нечовешките решения за финално (“окончателно” като русизъм не приемам) изтребване на европейското еврейство.

На 19 март 2013 в най-тържествения и прекрасен концертен театър на Берлин Шаушпилхаус (построен в стила на класицизма в началото на XIX век, стрит на прах през войната и отново въздигнат от развалините) се състоя музикална вечер, посветена на кръглата годишнина.

Участваха Милчо Левиев на пианото, а на тромпета – Александър Владигеров, внук на тясно свързания с Берлин проф. Панчо Владигеров.

Изпълниха се композиции на Милчо Левиев и Панчо Владигеров, някои от които вдъхновени от еврейската история или от музикалното наследство на източно-европейските евреи.

В една от пиесите на сцената се появи и талантливият млад саксофонист от Берлин Владимир Карпаров. С особен възторг публиката посрещна клавирния вариант на Рапсодия в синьо на Гершуин, вдъхновено интерпретиран от маестро Левиев (вж. петия клип по-долу!).

Milcho_Leviev

Цялата вечер от сцената се импровизира виртуозно и  проникновено, а публиката с възторг участва в тази рядко срещана тук като интензивност и непосредственост проява.

Убедени в уникалността на музикалното събитие се осмелихме въпреки правилата на Концертния театър да направим нещо като видеорепортаж от по-голямата част на програмата. За жалост конспиративният характер на заснемането и въртеливостта на публиката от предните редове се отразиха на качеството и спокойствието на образа. Също така липсата на микрофон на сцената не даде възможност на седящите отвъд петия реда да разберат повечето от казаното от маестро Милчо Левиев, което си е загуба, както и да го гледаш.

Затова пък музиката, смятам, компенсира всички други кусури. Препоръчвам при наличието на бърза връзка да се активира опцията “720p HD”:

..

..

..

..

..

..


Тонус

Отива млад мъж на лекар, един такъв омърлушен, с надеждата докторът да му помогне да се справи с апатията. - Ако имате повече стимули в живота си, ще превъзмогнете депресията и апатията - обобщил накрая на прегледа лекарят. - Как сте със социалните контакти? - Много зле, докторе. Аз почти през цялото време си стоя вкъщи. - Не излизате ли с момичета? - Страхувам се, че не, докторе. - Не ви ли се иска? - О, иска ми се, разбира се! - Тогава защо, по дяволите, не го правите? - изнервил се докторът. - Жена ми не ми дава... Усмихни се, България! Причините за депресия стават все по-разнообразни. Доказаха го и руски учени, които открили, че сутрешната физзарядка е не само вредна, но и води до депресивни състояния. Най-полезно било да се протягаме - това било достатъчно за раздвижване на мускулите и по-добър тонус. Друг пациент, който също се оплаквал от липса на щастие, отишъл на лекар. Докторът му казал: - Ето ви за умората, ето за нервното напрежение, а това - срещу...

Шокиращи резултати за изборите от анкета на dir.bg: ГЕРБ -38,7% БСП-15,6%

С уговорката, че гласуванията по Интернет не са представителни и все пак … Гласували 71 399 души. За ГЕРБ 38,7% За БСП 15,6% Разбирате ли сега защо Станишев треска го тресе и се чуди какви нови компромати да извади от ръкава. Едва ли това ще му помогне. Хората не му вярват, не вярват и на [...]

22 дългосрочни и 220 краткосрочни наблюдатели от ОССЕ за изборите в България

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е приела поканата на служебния премиер и министър на външните работи М. Райков за изпращане на наблюдатели на предстоящите на 12 май 2013 г. в България парламентарни избори, информира Външно министерство. В рамките на стандартната наблюдателна мисия на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) на ОССЕ, е било поискано от държавите-членки на организацията да излъчат експертен екип от 22 дългосрочни и 220 краткосрочни наблюдатели. Екипът от наблюдатели следва да проследи цялостното протичане на изборния процес, в съответствие с ангажиментите, поети към организацията, и други международни стандарти, както и с вътрешното законодателство.

Марина Колева: Технологията измести фокуса на общуване и го направи по-студено

Марина Колева е родена в Добрич, където завършва езикова гимназия с профил френски език. През 2010 година се дипломира от НБУ със специалност "Графичен дизайн". Известно време след това живее в столицата и работи в сферата на дизайна. Преди да започне обучението си във Великобритания, е част от екипа на няколко млади артисти с амбициозната задача да направят български пълнометражен анимационен филм. От септември 2012 г. е студент магистър по анимация в University for the Creative Arts във Великобритания. Миналата седмица спечели конкурса на Би Би Си What If в категория "Анимация". Краткото й видео, което е предупреждение за бъдещите поколения, получи изключително висока оценка от Стивън Хардинг Хил, който работи за печелилата "Оскар" компания за анимационни филми Aardman animation. - Госпожице Колева, как се чувствате, след като спечелихте престижния конкурс на Би Би Си със своята анимация? Вечерта, преди да разберете, че вашето видео е най-харесвано от журито, бяхте една...

Чувствителните хора се адаптират по-трудно към смяната на часа

Смяната на лятното часово време първоначално се въвежда с цел спестяване на потреблението на електричество, като се удължава активността във времето на дневна светлина. Тази промяна се използва най-вече в районите с умерен климат, където измененията между светлата и тъмната част на денонощието са значителни в зависимост от сезоните. Съществуват разногласия по отношение на влиянието на тази промяна върху човешкия организъм и психика. Според резултатите от някои изследвания, проведени от учени в Мюнхенския университет, преместването на часа повлиява, като нарушава възприятието и естествения синхрон на организма с редуването на деня и нощта, която е в зависимост от сезоните. Обикновено хората по-трудно се адаптират към пролетната промяна на времето, тъй като "губят" един час от денонощието, и то от времето за почивка и сън. Естественият ни биологичен часовник работи ръка за ръка с природата и ако се изживява някакъв адаптационен стрес, то той се дължи именно на тази така да...

Страхът от Василев, Пеевски & Ko

Преди няколко дни мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се появи на страниците на австрийския вестник "Дер Шандарт" с едно интервю, което ще остане в историята на нашето преходно време като модел за безочлива наглост - дори и само заради твърдението, че в България има медийна свобода (спестявам останалите интерпретации на банкера).

Гладиаторите на училищната арена


Снощи получих покана от агенция "Media Start", чрез блога си да се включа в съвместната им кампания със софийското училище „П.Р.Славейков” против агресията в училище. Не веднъж съм участвала в щафетни инициативи в блогосферата, откликвала съм на желания на потребители за материали по определени теми и за пръв път се виждам в такова затруднение да реагирам с подходящ текст. Тези, които следят блога отдавна, знаят, че превеждам и терапевтични приказки за деца и това би било най-уместното, което да публикувам в случая. Но за тази брутална жестокост, проявявана от деца в днешно време, на която ставаме свидетели ежедневно, още няма написани. Включвам се с лична история и тя е по-скоро приказка за родители.
Преди осемнадесет години като учителка в едно междучасие трябваше да се намеся в жестока битка и да разтърва двама десетокласници, които на ръст, килограми и сила ме превъзхождаха многократно. На земята лежеше кварталният хулиган Мартин, свит на топка и опитващ се да предпази с ръце главата си, в която с необуздана ярост и в пълно умопомрачение го риташе с кубинката си Веско - момче, което за няколко години дотогава познавах единствено с кротката му, блага усмивка. Не, Веско не беше артист, не беше лицемер с двулично поведение, а наистина кротък и безобиден като тенденциозно поведение. И за да се стигне до такъв сблъсък, явно е станал обект на сериозна провокация, а провокаторът, свикнал да доминира в дрязги и конфликти, въобще не е очаквал, че е възможно да получи такъв отпор. Оказва се, че наистина не е забавно, когато жертвата си ТИ. И не просто това - можеш да загубиш живота си или да пострадаш сериозно. 
Кървавата битка се разиграваше пред очите ми и трябваше да я прекратя веднага, защото всеки следващ удар можеше да се окаже фатален. Нямах минути да намеря колега мъж, който да се осмели да ги разтървава физически. Нямах даже достатъчно секунди за колебание - колебание, защото бях бременна с първо и силно желано дете. А ако го загубя? Моето дете, чуждите деца, моето, чуждите ... Тик-так! Няма време за дилеми. Виковете ми не дадоха никакъв резултат. Момчето, което удряше, беше в пълен амок. Единственото, което можех да направя, беше да вляза между тях, без да знам дали и аз няма да се озова на земята. Направих го. С едната ръка през корема, другата срещу Веско, пъхнах се помежду им. Успях, той спря! Мартин се отърва, даже и без комоцио струва ми се, но можеше да не е така.
Моето дете е с хронично заболяване. Няма кой да каже със сигурност, но винаги съм мислила, че ако болестта му е продукт на външен фактор, това е ужасът, който изживях в онзи ден. В онези години това беше инцидент. Учениците не бяха ангели, но в междучасията се боричкаха, не се пребиваха един друг. Днес жестоките битки в училище са ежедневие. Масово. 
В пети клас, когато излязат изпод крилото на началната учителка, този вид агресия изригва като вулкан. Едва дочакват да бие звънеца и се нахвърлят един върху друг, без да им трябва даже и повод. Едва учителят ги е разтървал и се е устремил към следващата двойка, те се сбиват отново зад гърба му. По време на такава схватка, докато дъщеря ми беше в прогимназията, един, изстрелян като снаряд неин съученик се стовари върху главата ѝ и това ѝ коства кичур коса. А моята побеля - докато завърши, всеки ден се страхувах за физическото ѝ оцеляване в училище. И сред основните ми мотиви да бъде идеално подготвена за изпита след седми клас беше завинаги да забравя за кошмара, наречен СОУ, защото единственият ми избор на онзи етап беше да я преместя в друго подобно училище - от трън, та на глог! Постигнах целта си. Сега тя учи в гимназия, където атмосферата е по-скоро академична, за физически стълкновения и дума не може да става. Но преди това нямаше алтернатива. Гладиаторските битки бяха ежедневие. Към седми клас, когато страстите почнат да позатихват, момчетата понякога си намират и по-кротки занимания през междучасията, например с все сила да се опитват да изкъртят радиаторите от стените. Врати, прозорци, чинове, дъски, аксесоари в класните стаи, чудите ли се защо са в такъв вид? И се възмущавате? Те са смлени от нашите деца. Първите камери, които поставиха в това училище на цял един етаж, бяха изкарани от строя за една седмица. От цял един клас, този на дъщеря ми, имаше едно-единствено момче, което не участваше в битките - Петър. Не защото беше някой слабак, те бяха въвличани и насила, а точно обратното - той тренираше и физически, и интелектуални спортове и можеше да победи всеки, който се осмели да го предизвика, но такъв нямаше. Другаруваше с най-дребничкото момче в класа, понякога се боричкаха приятелски, но никога не се биеха. Как Петър беше толкова различен от 15 други момчета? Просто е, благодарение на прекрасните си родители - юристи, хора със запазени нормални човешки ценности, които следяха отблизо развитието на детето си и реагираха на всеки личен или общ проблем. И ключовата дума тук не е "юристи", а "прекрасни родители", те биха могли да са и трактористи. Знам много, иначе уж интелигентни хора, които напълно се провалиха като родители - слепи и глухи, напълно лишени от обективност, когато се отнася до грешките на собствените им деца. Родители, които се конфронтират с целия свят, за да наложат позицията си, че тяхното "ангелче" е невинно при всякакви обстоятелства. И съвсем естествено е подобни деца да се чувстват безнаказани във всяко провинение, защото винаги има гръб, зад който да се скрият. Сещам се за заглавието на един стар хорър - "Ръката, която люлее люлката". Съдържанието на филма няма общо, само заглавието и поговорката, от която произлиза: "Ръката, която люлее люлката, управлява света" ...
Има много фактори, които оказват влияние и подклаждат проблема с детското насилие, но корените - и на съществуването, и на разрешаването му - остават дълбоко в семейството. На тези, които остават слепи и глухи, а още повече на онези, които умишлено толерират подобно поведение у децата си, мога да кажа единствено:

Вива, Родителю, тези, които може да умрат, те поздравяват!


Можете да изразите съпричастност към кампанията или да намерите информация как да се включите на страницата на училището във Фейсбук - https://www.facebook.com/SlaveikovSchool  .



Отровна почерпка

Те са бездушни, озверели скотове в човешки кожи. Бродят сред нас незабелязано, носейки черните си сърца в студената мъртва гръд. Някои от тях може би дори са в дома ни, умело прикрити зад човешката си маскировка. На тези същества им пречи всичко, което диша и мърда, но тъй като биха влезли в затвора, ако приложат садистичните си наклонности към човешко същество, насочват убийствените си ярост и жестокост срещу окаяните четириноги, които кръстосват градските улици. Свикнали сме да обвиняваме немотията и духовното разложение за безумното коравосърдечие, което напоследък сякаш е завладяло страната ни. Всеки ден слушаме за поредното хладнокръвно убийство или издевателство. Целокупно бяхме втрещени и от редицата случаи на безумна жестокост към животни. Може би сме забравили за горката Мима, която остана жива, но премина през деветте кръга на ада и вече е инвалид, тъй като „грижовният” й стопанин брутално отряза четирите й лапички. А помните ли свинските забавления на някакви...

Великденски комикс

С Ива, Дари и Вяра ( Страната отвъд дъгата)  откриваме сезона за Великденски идеи… Ако сте навити да оставете децата си пред...

Семинар за успешен онлайн магазин

Април като че ли ще се окаже месецът с най-много маркетинг събития за тази година. Аз ще ви разкажа за едно, което си струва и е особено подходящо за колеги, които се занимават с онлайн търговия. Става дума за новия семинар на Interactive Share “Продавай повече онлайн!”, който ще се случи на 11 април. Освен качествено съдържание, ще ви зарадвам и с друго:

Всички читатели на блога могат да ползват код VAS256 за 30% отстъпка!

Промотирането на събитието започва с обнадеждаваща статистика: “Според данни на IAB България само през последния месец 1 интернет потребител в България е направил средно 3 покупки на обща стойност близо 100 лева.” Ами, как да не искаш част от този пай, нали? По време на семинара ще научите как да създадете онлайн магазин, как да го направите успешен и как да привличате трафик и да увеличите продажбите. Различните аспекти на оналйн търговията ще бъдат разгледани от експерти в отделните подобласти. Лично аз с интерес чакам да чуя Стефан Чорбанов и Димитър Димитров от Stenik, Рафи Шахугян от Студио Модерна, Любомир Русанов от СуперХостинг.БГ, Георги Маринов от ИзиПей, но съм сигурна, че и останалите лектори ще ме изненадат приятно.

Всичко за семинара вижте в сайта на Interactive Seminars. За мултимедийно настроените, ето нещо обобщаващо:

Постът Семинар за успешен онлайн магазин е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Политическият хамелеон Даниел Вълчев от партията на Кунева България на гражданите: “Необразованите да не гласуват.” Защо тогава в рекламните си клипове ухажват ромските избиратели?

Изпеченият политически хамелеон Даниел Велчев днес изригна с нова манипулативна идея с цел да привлече националистически вот за бъдещите избори: “Хората без образование не трябва да гласуват.” Очевидно това цели да елиминира циганския вот. Идеята не е никак лоша, но от устата на шмекера Вълчев, тя звучи като подигравка. Защо? Ами защото точно неговата формация [...]

Балонът Стефан Гамизов.

 Много често приятели и познати ме питат, какво мисля за това лице. Ето че дойде време да си кажа приказката. Но верен на стила си ще се позовавам само и единствено на проверими случки, факти и събития. Ето какви почти революционни ...

“Имаме воля”=имате Волен

Няма да коментирам същината на „сензационни” социологически данни, с които партийните централи воюват, защото не искам да ставам част от чужди сценарии, чиято фактологическа достоверност предизвиква съмнения именно с опита си да внуши „сензация” в полза на някой от основните „играчи”. Малко повече умереност в пророкуването щеше да свърши повече работа на пропагандаторите, но когато залогът е самото оцеляване на досегашните управляващи явно не можем да очакваме подобна сдържаност.

Заслужава си обаче да се обърне внимание на една издайническа подробност, с която е опакована социологическата сензация за огромна преднина на ГЕРБ към днешна дата. Внушението за някакъв американски подтекст в това невидяно още от никого проучване издава почерка на ГЕРБ да се перчат като „американски” фаворити. Шумното твърдение за предстояща голяма победа ( вярно или не- не мога да знам) е гарнирано с намеци, че за проучването „знае американското посолство”. Нима? Ако и това е вярно, информираността на въпросното посолство прибавя ли някакъв авторитет на социологическите твърдения?

Ясно е, че макар и преминал рязко от едната крайност на втръснал на всички медиен герой, в другата- като нелегален водач на ГЕРБ, напуснал не само панически властта, но и публичността, Бойко Борисов отправя послание: аз съм тук и се готвя да се завърна с помощта на могъщ съюзник. При това го прави по такъв начин, че няма формална причина да бъде опроверган от американска страна. В края на краищата става дума само за „невинен намек”, че политическата реклама на ГЕРБ се върши със знанието на американското посолство.

Дали е така, е друг въпрос. Обаче знам друго: на изборите през 2009 г., когато ГЕРБ се представяха за дясна партия, левите лъжеха избирателите си с плашилото: „Гласуваш за Бойко, получаваш Костов”. Обаче се получи друго: гласувалите за Бойко получиха Волен, който е големият печеливш от кризата, докарана от управлението на Борисов. И това е факт, който направо прозира от предизборния лозунг на ГЕРБ „Имаме воля”.

Имате Волен, болен от скачените съдове на антиамериканизма и русофилството, които ще се лепнат върху фасадата на ГЕРБ след изборите! Това е истината, чиито последици България тепърва ще трябва да преодолява. Не че Волен ще вземе властта и ще изреве гороломно: „тук се слуша мойта Воля”! Но в състезанието по популизъм с ГЕРБ относителната му тежест в омаскаряването на България пред света ще се увеличи, за което трябва да сме „благодарни” на уж проамериканското управление на Борисов.

Европейската комисия разширява обхвата на анализа си на съдебните системи на държавите членки

Европейската комисия разширява обхвата на анализа си на съдебните системи на държавите членки

Пълнени картофи с коприва и сирене

Продукти за 4 порции:
1кг картофи
500г коприва
1 връзка пресен лук
1ч.л. сол
1ч.л. джоджен
1ч.ч. намачкано твърдо сирене
1к.ч. олио

Приготвяне:
Картофите трябва да се със средна големина. Почистват се и се измиват. Издълбават се много внимателно. Голяма част от вътрешността се издълбава. Трябва да се получат картофени лодки. Копривата се мие листо по листо. Къса се на малки парченца. Стръковете лук се почистват и измиват. Режат се на колелца. Издълбаните среди се рендосват. В тиган се налива олио. Съдът се поставя на включен котлон. Добавят се късчетата коприва, лукът и стърготините картофи. Продуктите се запържват за 10 минути. Бърка се непрекъснато с дървена шпатула. След готовност съдът се оттегля. Добавя се натрошено сирене, сол и джоджен. Съставките  в тигана се объркват наново. С тях се пълнят картофите. Редят се в тава. В тигана се налива 1ч.ч. вода, за да обере максимално осатаналото количество мазнина. Течността се налива около картофите. Ястието се пече на умерена фурна, 40 минути. Картофките се поднасят топли. По желание може да се полеят със сметаново сосче.

Когато вятърът стане по-евтин от атома, какво ще работят АЕЦ-ите?

Милиарди инвестиции, стотици нови работни места. Говорим за реални факти, а не за предизборни обещания.

Милиарди инвестиции, стотици нови работни места. Говорим за реални факти, а не за предизборни обещания. И говорим за Щатите, нали.

Изглежда, 2012 година е била съпроводена от попътен вятър за възобновяемите енергийни източници. И по-точно – за ветрогенераторите. Енергията добита чрез тях се е увеличила с 42% в САЩ и по този начин се е качила тържествено на почетното първо място в класацията “най-бързо развиващи се източници на енергия”. Информацията е на Американската асоциация за ветрогенерирана енергия, но е подкрепена и от анализ в Блумбърг.

Общо взето и на двете места се говори за едно и също – американската икономика получава живителни инжекции покрай бума на ветрогенераторите, тъй като това гигантско нарaстване на сектора означава нови работни места и свежи инвестиции (120 милиарда от 2003 досега според Джон Ъптън от grist.org). Цената на вятърната енергия на много места вече е по-ниска от всички други. Мнението на Кристофър Крейн, изпълнитеен директор на Exelon Corporation, е, че при тази ситуация е много възможно скоро да се наложи много ядрени електроцентрали да се “пенсионират” преждевременно. Произведената от вятър електроенергия се е увеличила 1 000 пъти за периода, а колегите от Grist твърдят, че това увеличение се развнява на количеството енергия, която биха произвеждали 14 нови ядрени елекроцентрали. Не една, не две… четиринайсет.

Още на GRIST

Какво се очаква от един политик по избори

Българският политик, пък и всеки друг политик по тази грешна земя, не е обикновен човек. Той е някакъв властолюбив и крадлив маниак, обсебен от желанието да се показва по телевизора. Него всички го мразят (включително и другите политици) и същевременно всички искат да бъдат на неговото място (включително, кой знае защо, и другите политици). Политикът е странно и изродливо същество през по-голямата част от ненужния си живот, но особено странен и изродлив става той, когато се зададат някакви избори. Това е една от лошите черти на демокрацията: кара хората да изглеждат странно и изродливо. Когато се зададат избори, към политиците се появяват нови очаквания и изисквания, на които те трескаво се хвърлят да отговарят и които те трескаво се хвърлят да задоволяват. Опитах се да преброя основните изисквания към един политик по време на избори. Стигнах до пет. Може да има и повече, но тези са най-типичните и най-съществените. И така, какво се очаква от един политик по време на избори. Най-напред се очаква

да знае всичко

Може да се случи така, че по време на избори на горкия политик да му се наложи в един и същи ден да говори по радиото, да участва в дебат по телевизията и да се срещне с избиратели. Тогава ще го чуете да разказва с къдрави числа и проценти за социодемографските тенденции, за отпадането от образованието и ролята на квалификацията за икономическия растеж и заетостта. По телевизията авторитетно и разпалено ще дебатира енергийните въпроси, сложния начин, по който се получава сметката за ток с всички нейни зелени и кафяви енергии, разпределителни мрежи и системни оператори. Когато привечер се срещне с избирателите си, ще покаже задълбочени познания за техния район, като започне от макроикономическите параметри и свърши с видовете костюми, които се използват по време на местните кукерски игри. Всички тези неща той до този момент едва ли ги е знаел. Научил ги е предната вечер и на другия ден вече ще ги е забравил. Но пък това по никакъв начин няма отношение към работата, която възнамерява да върши, ако спечели изборите. Другото, което се очаква от политикът е

да бъде катастрофичен

Политикът не е никакъв политик, ако не вярва в Апокалипсиса. Основна задача на всеки политик е да убеди хората, че страната е на ръба на бездна и ако през следващите минути не се вземат някакви спешни мерки, тя ще полети в преизподнята. Съдбата на България е да бъде най-великата и най-богатата страна в света. Една Швейцария на Балканите, обаче с територията на Канада. Социално слабите в България биха могли да бъдат като саудитски шейхове, но не са. България също не е Швейцария с размерите на Канада и за това са виновни политиците. Кои политици? Другите политици. Слава Богу, има една партия, има един човек, който знае кои са тези спешни мерки, които трябва да се вземат, за да не полети нацията в бездната на поредната катастрофа, и това е нашият политик. Именно той знае тайната рецепта или поне се очаква от него да убеди аудиторията, че я знае. От него се очаква и друго:

да обещае всичко

Представете си как той се е изправил в читалищната зала, как размахва ръце като Икар и така пламенно аргументира ролята на мелиорацията за нормализирането на търговското салдо, че чак сълзи избиват в ъгълчетата на очите му. Когато свърши и с вече по-спокоен глас даде думата за въпроси, от залата се надига плах човек и прошепва от името на всички: „Не разбрахме какво ще ни обещаете”. В този момент от политика се очаква да бъде смел и да действа с размах. Ако при демонстрацията на ерудиция къдравите числа и процентите са били чудесни, тук те не вършат никаква работа. Ако кажеш, че ще увеличиш доходите с 8,5% и с 12,3% ще намалиш безработицата, никой няма да ти повярва. Ще ти повярват, ако кажеш, че ще направиш заплатата на всички 2000 лева и ще намалиш безработицата два пъти. Ако опонентът ти обещае, че ще увеличи работните места със сто хиляди, отговори му бързо и смело, че ти ще ги увеличиш с двеста хиляди. Ако опонентът ти обещае, че през неговия мандат България ще влезе в Шенген, ти обещай, че през твоя мандат пък не само ще влезе, ами ще излезе от другата страна. Защото това се очаква от един политик по време на избори. От него също така се очаква

да обича всички

Като хвърковат бенковски четник политикът по време на избори препуска от община в община, от клуб в читалище, от площад на тържище и навсякъде тупа по гърбовете загорели мъжаги, въздиша редом със съсухрени старици и се снима с русокоси дечица в ръце. Всичко това той го прави, не защото го иска, не защото е нужно, а само защото то се очаква от него. Ако не го направи, някак си няма да е със света, някак си ще е претупал задълженията си, което от своя страна може да се разтълкува като обидно незачитане на избирателите. Иначе всеки един политик обича лично всеки един избирател точно толкова, колкото всеки един избирател обича лично един политик. И в това няма нищо лошо – хора сме, живеем заедно и се обичаме, доколкото можем. И накрая, от един политик се очаква

да бъде беден

Ако си политик и имаш хубав и скъп автомобил, скрий го бързо в някой двор, затрупай го със сухи клони и се прехвърли на нещо евтино, преди да се появиш пред избирателите си. Избирателят мрази богатите политици, дори когато самият той не е беден. При все че според досадната логика е по-правилно да се гледа не с какъв автомобил влиза един политик във властта, а с какъв излиза, от всеки политик по време на избори се очаква да манифестира скромност и смирение. За да може когато излезе от властта, за него да се каже: „Ей, и тоя се ояде!”. Защото ако си е влязъл „ояден”, какво ще речеш после за него! Ако не краде, как ще го обвиниш за собственото си положение! Как ще го напсуваш, че да ти олекне…


Ето такива ми ти работи се очакват от политиците по време на избори. И те, горките, гледат с всички сили да отговорят на очакванията, нищо че след като отговорят, пак ще ги гледат с гнусливо сбърчен нос. Така е устроен светът, в който живеем, който обичаме и за който треперим да не бъде пометен от цунами, ударен от метеорит или затрит от някакво друго ужасяващо събитие. Да живее нашият свят, да живее демокрацията! Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Роскосмос планира след 2030 , пилотирана мисия към Луната без кацане

Роскосмос планира след 2030г да реализира мисия към Луната с използване на перспективния пилотиран космически кораб. Това е събщил пред журналисти на форума 'Инфоспейс-2013' зам началника на Центъра за системно проектиране на 'ЦНИИ Машиностроене' Анатолий Маленченко.

Huawei с конкурент на Samsung Galaxy S IV

Huawei

HuaweiHuawei подготвя ново устройство от висок клас, което е проектирано като директен конкурент на Samsung Galaxy S IV. Предстоящият модел на Huawei ще разполага с голям 4.9-инчов дисплей, поддържащ Full HD резолюция, както и 13-мегапикселова камера в задната част. Очаква се смартфонът да се захранва от четириядрен 1.8GHz процесор, който компанията произвежда сама и е базиран на ARM Cortex-A15 архитектурата. Huawei са включили още Mali T604 графичен чип и оперативна памет от 2GB в предстоящото си устройство. Ако Huawei успеят да намалят цената и стартират продажбите му при по-ниска с 15-20% цена от тази на Galaxy S IV, смартфонът може да се превърне в хит на пазара, съобщават от UnwiredView.

Всички тези характеристики са доста впечатляващи, но все пак най-атрактивната от тях сa компактните му размери. Смартфонът ще е с дебелина от едва 6.3 мм, което ще го направи по-тънък от всички негови конкуренти на пазара.

Снимки : UnwiredView

 

 

 

 

Samsung Galaxy Note III ще се сдобие с гъвкав AMOLED дисплей

galaxy note 3

Samsung Galaxy Note III ще се сдобие с гъвкав AMOLED дисплей

Двете поколения на фаблетите Samsung Galaxy Note продължават да регистрират високи продажби на глобалния пазар. В техния наследник Samsung планират да използват своите уникални гъвкави AMOLED дисплеи, които бяха демонстрирани на CES 2013 през януари. Въпросният панел ще поддържа Full HD резолюция и ще е с диагонал, който варира между 5.9 и 6.3 инча. По този начин Samsung Galaxy Note III ще се превърне в първата електронна джаджа, която включва подобна характеристика. Именно така компанията планира да дистанцира своя нов продукт от конкурентните фаблети на пазара, а фактът, че гъвкавите дисплеи се произвеждат от специална пластмаса, а не от стъкло, им позволява да бъдат и много по-здрави. Samsung също така ще включат поддръжка за Android 4.2 OS в Galaxy Note III, а също оперативна памет от 2GB и вероятно осемядрен Exynos 5 Octa процесор. Премиерата на предстоящия фаблет на компанията ще се реализира на изложението IFA 2013, което ще се проведе в Берлин между 6 и 11 септември, съобщава unwiredview.

galaxy note

Снимки: Unwired View

iPhone 5S ще дебютира през юни

iPhone 5 S

Iphone Header

Аpple подготвят премиерата на предстоящото си устройство от висок клас през юни. Смартфонът по всяка вероятност ще бъде представен с името iPhone 5S и ще се отличава с редица подобрения от своя изключително популярен предшественик. Oчаква се най-интересните от тях да бъдат по-бързият процесор, iOS 7, a също и камера с по-висока резолюция от тази на iPhone 5. Според данните има голям шанс Apple най-накрая да включат поддръжка на NFC в предстоящото устройство, за да позволят на потребителите си по най-лесен да извършват мобилни плащания с него. Преди време говорихме и за техния патент за обмяна на съдържание между устройства на компанията. Ще бъде много интересно да видим дали ще запазят големината на дисплея от 4 инча или за втори път в рамките на няколко месеца ще го увеличат с новия си смартфон, съобщават CNET.

Анализаторите предвиждат още до края на юни Apple да успее да продаде около 5 млн. броя на iPhone 5S, а през това тримесечие общите доставки на пазара ще достигнат до 30 млн. През септември ни очаква премиерата и на дългоочаквания бюджетен смартфон на компанията, който ще й позволи да разшири присъствието си в ниския ценови клас. Потребителите ще могат да купят този модел на атрактивна цена от около 200 евро, а премиерата на двете нови устройства ще има ключово значение за конкуренцията между Apple и Samsung през 2013 г.

iPhone 5 S

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване