S&P запази кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's (S&P) потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута...

Финалното броене на SPD поставя в напрежение цяла Германия

Съществуват опасения, че безпрецедентното масово допитване сред социалдемократите относно участието в коалиция ще отприщи вълна на недоволство

    


Народът срещу ВЕИ: Плевнелиев, доходите ни не са в "зелено"!

Стотици потребители и производители на електроенергия се събраха пред президенството против решението на Росен Плевнелиев да сезира Конституционният съд за 20-те процента такса, с които се предвижда да бъде облагана свръхпечалбата на собствениците на ВЕИ.

Анкета: Има ли политическо бъдеще Волен Сидеров?

Волен Сидеров

В новата си анкета Ви питаме: “Има ли политическо бъдеще Волен Сидеров след последните разкрития?”

Какви са прогнозите ви за кариерата на лидера на “Атака”, след като избирателите му видяха как си почива с хотели за 15 000 евро, пуши скъпи пури по “Канале гранде” и събира тен по Коледа в Куба с неясно чии пари.

Отговорите в анкетата са:

- Разбира се. Всяко чудо за три дни.

- Да, в Централния софийски затвор.

- Да, на екскурзовод по “Канале гранде”
- Ако пак влезе в парламента, емигрирам.

- Не мога да преценя – народът търпи всякакви извращения.

Можете да гласуват в долната част на сайта.

Статията "Анкета: Има ли политическо бъдеще Волен Сидеров?" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Димитър Кумчев спечели приза „Спортист №1 на Асеновград за 2013 г. ”

Спортист №1 за 2013 г. на Асеновград стана Димитър Кумчев. Припомняме ви, че това е второто му награждаване, а за първи път борецът печели този приз през 2011 г. На церемонията по награждаването присъстваха отличени асеновградски спортисти ветерани,поканени бяха и треньори и настоящи състезатели, които защитават името на Асеновград. А самият трофей бе връчен на победителя от кмета на общината доктор Емил Караиванов. Наградата си за вече отминаващата 2013 г. спортистът успя да заслужи, благодарение на многобройните си отлични постижения в света на борбата. Такова е златният пояс от 51- вия международен турнир „Дан Колов”, както и 7-мото му място на Европейското първенство по борба. Не бива да забравяме и едно от най- големите постижения на Кумчев- победата при мъ...

39-годишна отвлечена, пребита и обрана от свой позната

Жена е била отвлечена от свой познат пред хотел в Кнежа.
На 12 декември 2013 година в 3:10 часа в полицията в града е подадена жалба от 39-годишна местна жителка.
Тя е обяснила, че на 11 декември 2013 година около 12:00 часа 29-годишен неин познат я е качил в собствената ѝ кола "Мерцедес" против волята ѝ. Жена е била отвлечена от свой познат пред хотел в Кнежа. На 12 декември 2013 година в 3:10 часа в полицията в града е подадена жалба от 39-годишна местна жителка. Тя е обяснила, че на 11 декември 2013 година около 12:00 часа 29-годишен неин познат я е качил в собствената ѝ кола "Мерцедес" против волята ѝ.

Запалени контейнери вдигнаха на крак пожарната

Неизчистен комин предизвика пожар в с. Батин, съобщиха от полицията. Противопожарен екип от РСПБЗН - Две могили e потушил огъня. Два пожара пък възникнали от запалване на отпадъци в Русе. Единият инцидент е възникнал на ул. “Рига”, а друг пластмасов контейнер за разделно сметосъбиране горял на ул. “Хан Омуртаг”....

Късо съединение е станало в "Лукойл Нефтохим Бургас"

Четирима работници пострадаха при инцидент в "Лукойл Нефтохим Бургас", предаде кореспондентът на БГНЕС от морския град.

"Икономист": Британците не мразят имигрантите

Списание разказва за начина, по който поляците, пристигнали във Великобритания след 2004 г., са променили живота в много британски градове, като се набляга на активното им включване в трудовия пазар

Разбиха депо за нелегални цигари в Русе

/КРОСС/ Депо за разпределение на нелегални цигари беше разбито в русенския кв. "Селеметя" при операция на инспектори от отдел „Митническо разузнаване и разследване" в Митница Русе в четвъртък вечерта. След продължителни наблюдения на обекта, с разрешението от Районен съд - Русе е извършено претърсване и изземване на адреса, откъдето са разпределяни големи количества цигари без бандерол. Екипът на Митница Русе е открил общо 1908 кутии контрабандни цигари, опаковани в четири полиетиленови чувала. При влизането на проверяващите в помещението станало ясно, че докато собственикът на имота обяснявал на митническите служители, че няма ключ за гаража, вътре съпругата му и доставчикът разтоварвали доставените цигари от снабдения с множество тайници автомобил. Когато митническите служители влезли в помещението, цигарите вече били опаковани в чувалите, а двамата помагачи се криели в тъмнината зад автомобила с фенерче в ръка. При огледа е установено, че автомобилът е специално оборудван за доставки на нелегални стоки. Изработените тайници са открити в седалките, в облегалките и страничните кухини. Иззетите общо 38 160 къса цигари са от марките Oris Slims, Vigor Slims и GR. Стойността им по цени на съдопроизводството се изчислява на над 14 300 лева. По случая е образувано дознание по описа на Митница Русе.  

Борисов: Отвращават ме тези в парламента, ще умра, ако идвам (видео)

Бойко Борисов

Честно – толкова ме отвращават вече, толкова ми е трудно да ги понеса тези хора, че ако ме задължите да го правя, аз ще идвам, но ще умра, ще ми изгорят бушоните.

Това казал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на парламентарната група на ГЕРБ на срещата вчера в парламента като оправдание, че не идва в Народното събрание.

Партията пусна записа от срещата в четири части в Youtube. “Ние от ГЕРБ винаги сме държали да бъдем прозрачни пред обществото. Затова в четири части ви предлагам цялата среща днес с депутатите в Народното събрание”, пише самият Борисов като коментар под четвъртата част.

Пред съпартийците си Борисов говори това, което после накратко обобщи пред медиите след срещата.

На тази среща лидерът на ГЕРБ назначи още един зам.-председател на групата – Цецка Цачева с идеята тя да играе класната ръководителка.

И пред депутатите, и пред медиите вчера Борисов обяви, че това не означава снемане на доверие от зам.-председателя  Цветан Цветанов. Цветанов бил много зает с пътувания и разпити в прокуратурата.

Лидерът на ГЕРБ съветва депутатите си да са по-активни и да изобличават лъжите на БСП и ДПС, да напомнят, че ГЕРБ е изплащала пенсиите, които те са вдигнали много, да обясняват, че полицейщина има в момента, защото те на са били и бутали хората, не са обграждали парламента със заграждения и не са го застраховали.

“Нямате никакво основание да се притеснявате, да се срамувате или да се плашите”, надъхва Борисов хората си.

Той дори им разказва няколко притчи и поучителни истории.

Една от тях гласи, че баща оставил две бележки на сина си – една за случая, в който е много нещастен и една, когато е много щастлив…отворил ги синът и на двете пишело “И това ще мине”.

“Това е безценно време за ГЕРБ, когато бяхме млада партия, имаше много плява. Лесно беше преди 4 години, когато се знаеше, че ще бием”, казва още лидерът на ГЕРБ.

В тази връзка разказва на депутатите си как се прави самурайски меч – стоманата се оставя в тиня или блато и каквото остане здраво – от него се прави мечът. А пък израелският политик Шимон Перес му разказал следната поучителна приказка: Един влюбен пишел всеки ден по едно писмо на приятелката си и накрая тя се оженила за пощальона”.

С тази приказка и с мотивите, че не може да понася хората в парламента Борисов оправдава поставянето на Цецка Цачева за класна ръководителка на групата.

 

Статията "Борисов: Отвращават ме тези в парламента, ще умра, ако идвам (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Като в Украйна има протести, не може ли да дойдат бежанци - украинки?

Емил Кошлуков във Фейсбук: "Добре де, сега като в Украйна има протести, не може ли да дойдат бежанци - украинки?"

Владо Стоянов в идеалния отбор на УЕФА за Лига Европа

Вратарят на българския шампион Лудогорец Владислав Стоянов попадна в идеалния отбор на УЕФА за Лига Европа. Стражът бе един от най-добрите за разградчани в мачовете от груповата фаза на турнира и съвсем заслужено спечели вниманието на специалистите. „Стоянов се завърна в родината си през януари 2013 година, след като впечатли при престоя си в тима на ФК Шериф. Той бързо успя да се впише в отбора на Лудогорец, помагайки за спечелването на титлата през май. Стоянов спаси дузпа за Лудогорец във втория предварителен кръг на Шампионската лига...

Община Варна намали такса смет

Размерът на такса смет за битови отпадъци на жилищни имоти и фирми да бъде намалена от един на 0.98 промила, гласуваха общинските съветници на днешното заседание на местния парламент. Местните депутатите приеха още туристическия данък за 5-звездните хотели да бъде намален от 1.

Сватба на петък 13-ти ?!

Две сватби са планирани за фаталния петък 13-ти в Пловдив. Това съобщи за Дарик радио Анна Георгиева, завеждащ бюро „Обредни услуги“. Броени часове преди насрочения ритуал обаче едната двойка младоженци не са представили необходимите за сключване на граждански брак документи. По този начин остава само един ритуал за последния петък 13-ти на 2013-та. Александър и Дюлбер са решили да си кажат взаимно „Да“ в ранния следобед. До края на годината са записани 32 двойки младоженци, като по четири сватби на ден ще има на 27-ми и 28-ми декември. За Бъдн...

Искаме гаранции от Македония по няколко въпроса

Не се очаква решение за препоръка за начало на преговорите за членство, каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред журналисти след среща с министъра на външните работи на Македония Никола Попоски

Еврофутбол: Бразилия ще е новият световен шампион

/КРОСС/ Бразилия ще е новият световен шампион по футбол - това определи „Еврофутбол", след като бяха изтеглени и групите за Мондиал 2014. Домакините са с коефициент от 3.30 за краен успех в надпреварата, следвани от Аржентина с 4.25 и Германия с 5.30.  

29-годишен отвлича, пребива и обира своя позната

Жена е била отвлечена от свой познат пред хотел в Кнежа.
На 12 декември 2013 година в 3:10 часа в полицията в града е подадена жалба от 39-годишна местна жителка.
Тя е обяснила, че на 11 декември 2013 година около 12:00 часа 29-годишен неин познат я е качил в собствената ѝ кола Жена е била отвлечена от свой познат пред хотел в Кнежа. На 12 декември 2013 година в 3:10 часа в полицията в града е подадена жалба от 39-годишна местна жителка. Тя е обяснила, че на 11 декември 2013 година около 12:00 часа 29-годишен неин познат я е качил в собствената ѝ кола "Мерцедес" против волята ѝ.

Двама ритали студента Балтов дори след като припаднал

Подсъдимият за убийството на студента Стоян Балтов пред столичната дискотека “Амнезия” Вили Георгиев е ритнал жертвата по хулигански подбуди и не е пряк виновник за настъпилата смърт. Отговорността е на другите двама. Това става ясно от публикуваните вчера мотиви към присъдата на Софийския градски съд, с която Георгиев бе оправдан за зверството ... Подсъдимият за убийството на студента Стоян Балтов пред столичната дискотека “Амнезия” Вили Георгиев е ритнал жертвата по хулигански подбуди и не е пряк виновник за настъпилата смърт. Отговорността е на другите двама. Това става ясно от публикуваните вчера мотиви към присъдата на Софийския градски съд, с която Георгиев бе оправдан за зверството ...

Еврофутбол: Манчестър сити ще бие Арсенал

/КРОСС/ Манчестър сити ще победи Арсенал в дербито от поредния кръг във Висшата лига на Англия- това обяви „Еврофутбол" в програмата си за предстоящите четири дни. Гражданите са с коефициент от 1.69 за победа, докато гостите от Лондон имат 3.78. Равенството е с 3.18. За двубоя родният букмейкър предлага 73 вида залози, от които такива и на живо. Другото дерби на Острова е между Тотнъм и Ливърпул. Ето коефициентите за него, както и за останалите мачове от европейските футболни терени: Тотнъм Хотспър - Ливърпул Сингъл, Live „1"- 2.24 „2"- 2.98 „3"- 2.58Херта Берлин - Вердер Сингъл, Live „1"- 1.50 „2"- 3.40 „3"- 4.76Монпелие - Сент Етиен Сингъл, Live „1"- 2.20 „2"- 2.85 „3"- 2.75Нюкясъл Юнайтед - Саутхямптън Сингъл, Live „1"- 2.19 „2"- 2.93 „3"- 2.69Евертън - Фулъм Сингъл, Live „1"- 1.28 „2"- 4.00 „3"- 7.11Хъл сити - Сток сити Сингъл, Live „1"- 2.09 „2"- 2.84 „3"- 2.94Барселона - Виляреал Сингъл, Live „1"- 1.24 „2"- 4.60 „3"- 6.89Астън вила - Ман. Юнайтед Сингъл, Live „1"- 4.40 „2"- 3.15 „3"- 1.60Норич сити - Суонзи сити Сингъл, Live „1"- 2

Twitter рекордите на 2013 година

Туит на звездата от сериала "Клуб Веселие" (Glee) Лиа Мишел (Lea Michele), с който благодари на феновете си за подкрепата им след смъртта на приятеля й - канадския актьор Кори Монтийт - постави рекорд за 2013 година. Благодарността за съболезнованията на Лиа е най-препращаното съобщение в Twitter през 2013 година, обяви компанията. "Благодаря на всички Ви, че ми помогнахте да се справим с вашата любов и подкрепа. Кори ще остане завинаги в сърцето ми",...

Арестуваха обкръжението на шефа на Коза Ностра

Един от най-търсениете мафиоти в света Матео Денаро

Украинският президент се среща с лидерите на опозицията

Виктор Янукович. Снимка: БГНЕС

Украинският президент Виктор Янукович и премиерът на страната Микола Азаров се срещат с лидерите на опозицията, за да обсъдят изхода от политическата криза в страната.

На кръглата маса присъстват лидерът на партия „УДАР“ Виталий Кличко, лидерът на партия „Свобода“ Олег Тягнибок и ръководителят на парламентарната фракция „Баткивщина“ Арсений Яценюк.

На срещата присъстват и тримата бивши президенти на Украйна Леонид Кучма, Леонид Кравчук и Виктор Юшченко, министри и други.

Много е важно да седнем на масата за преговори, за да може разговорът да започне, заяви в началото на срещата Виктор Янукович.

Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС е изготвено в разрез с националните интереси на страната. Затова част от хората, работили по подготовката на документа може да бъдат отстранени или дори уволнени, коментира Янукович.

Украйна не се отказва от договора и ще продължи преговорите за евроинтеграция, категоричен е той. 

Преди дни Виктор Янукович обсъди ситуацията в страната и с бившите украински президенти Леонид Кучма, Леонид Кравчук и Виктор Юшченко.

Статията "Украинският президент се среща с лидерите на опозицията" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Русия отказа виза на активист от „Грийнпийс”

Властите в страната не пускат "арктическите хулигани" зад граница

Давид Вия: Арсенал ме искаше, но Барса не ме пусна

"Офертата на артилеристите беше много добра", призна стрелецът на Атлетико

    


Кутев: Преди да искат оставки ГЕРБ да погледнат в своята си градина

Антон Кутев от БСП препоръча на ГЕРБ, когато искат оставката на някого да погледнат първо в своята градина и "да поискат примерно оставката на Цветанов, за когото има достатъчно много основания за това".

Гласуването за "Спортист на година" приключва днес

/КРОСС/ Днес в 19.00 часа приключва гласуването в 56-та анкета за определяне на Спортист на годината, 5-та за избор на спортист с увреждания и отбор на годината.Победителите ще станат ясни на официалната церемония, организирана, която ще се проведе следващия понеделник - 16.12.2013 г., от 13.30 часа в балната зала на Централния военен клуб в София. На събитието ще бъдат наградени и тримата най-достойни треньори на годината, определени от 30-то юбилейно издание на анкетата на в. Труд. Водещи на празничната церемония ще са най-бързата бяла жена Ивет Лалова и чаровният глас на българската поп музика Орлин Павлов. За поредна година генерален спонсор е българската букмейкърска къща Еврофутбол и основен спонсор - телекомуникационната компания Мобилтел. Еврофутбол ще награди на сцената във Военния клуб победителя в своето допитване "Млад спортен талант", което се провежда в уеб сайта www.eurofootball.bg и приключва в неделя в 18.00 часа. Претендентите са 24 млади спортисти с невероятни постижения, които са част от вече станалата ежегодната социална кампания на букмейкъра "Спортни таланти".  

Ограничават движението на МПС-та по горските пътища на ПП „Шуменско плато"

Представители на различни институции се обединиха около въвеждането на забрана за движение на моторни-превозни средства по горските пътища на територията на Природен парк Шуменско плато". Предложението е на „Държавно горско стопанство"-Шумен и касае периода до 15 март догодина, като не включва подходите към заслоните за туризъм. Заповед за въвеждане на забраната трябва да издаде директорът на Регионалната дирекция по горите Тервел Стефанов, каквато възможност дава Закона, стана ясно по време на провелото се по-рано днес обсъждане на предложени...

Официално: Владо Стоянов в идеалния отбор на УЕФА за Лига Европа

Вратарят на българския шампион Лудогорец Владислав Стоянов попадна в идеалния отбор на УЕФА за Лига Европа. Стражът бе един от най-добрите за разградчани в мачовете от груповата фаза на турнира и съвсем заслужено спечели вниманието на специалистите. „Стоянов се завърна в родината си през януари 2013 година, след като впечатли при престоя си в тима на ФК Шериф. Той бързо успя да се впише в отбора на Лудогорец, помагайки за спечелването на титлата през май. Стоянов спаси дузпа за Лудогорец във втория предварителен кръг на Шампионската лига срещу ...

Коледа в музея

Регионалният исторически музей организира Коледна седмица за бургаските учители и ученици. На 16, 17 и 18 декември специалистите от музея ще бъдат на тяхно разположение с отговори на въпроси за светлия християнски празник. Те ще изнесат и три лекции по теми за „бъдника” и сурвачките, от какво дърво е коледната елха, народна традиция на Игнажден, какво може да бъде научено от живота на светците, кой е денят на Свети Модест. Въпреки, че е за пръв път, лекторията се разва на...

Емануела припадна след зрелищно участие

За щастие около нея имало хора от екипа на клуб Players, които ѝ оказали незабавна помощ, след което я откарали в болница.

Пожарникари в Брюксел заляха полицията с пяна, тя отвърна с палки

Обстановката в Брюксел е напрегната покрай масов протест

    


"Булгаргаз" е завело съдебен иск срещу "Топлофикация Враца" заради дълг


Държавното газово дружество "Булгаргаз" е завело съдебен иск срещу "Топлофикация Враца" за около 2.3 млн. лева. ова коментира пред журналисти в Държавната комсия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Александър Петров, началник управление "Лицензионна дейност и корпоративни отношения" в
дружеството, цитиран от БТА.

Представители на "Булгаргаз" бяха в ДКЕВР на открито заседание за разглеждане на заявлението на газовото дружество за утвърждаване на цени на природния газ за...

Четвърти районен кмет на София си отива заради далавери

Четвърти районен кмет на София е на път да бъде отстранен в рамките на тази година, заради далавери. Този път на прицел е районният кмет на "Слатина" Антоанета Апостолова, която засега е отстранена временно от длъжност, заради възлагане на обществени поръчки на фирми на нейни роднини. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на парк "Студентски".   Също заради далавери по-рано през годината бяха отстранени кметовете на столичните райони "Витоша", "Изгрев" и "Триадица" - Стойко Дуков, Димитър Димитров и Стоян Начев.   Временно изпълняващ длъжността кмет на "Слатина" е назначена зам.-кметът Наталия Стоянова, каза Фандъкова.   Получих няколко сигнала срещу кмета на "Слатина", по които възложих проверка на звената за вътрешен контрол и за вътрешен одит, каза Фандъкова.   По думите й най-сериозното нарушение е, че фирми на роднини на общински служители, включително на заместник-кметове и на кмета печелят обществени поръчки за ремонти и строителство.   Не се е потвърдил сигналът, че фирма на сина на кмета на района печели обществени поръчки, посочи Фанъдъкова.   Има обаче ясна информация, че едноличната фирма на бащата на заместник-кмета на "Слатина" Станка Методиева е спечелила общо шест обществени поръчки на различна стойност за ремонти на детски градини и училища. Методиева е отстранена от длъжност, съобщи Фандъкова.   Тя информира, че според докладите в район "Слатина" са превишени парите за представителни разходи.   Всеки районен кмет има право годишно на 480 лв. за представителни разходи. За 2012 г. обаче вместо тази сума, в района за целта са похарчени 1020 лв. За 2013 г. няма подобни нарушения, до момента за представителни разходи са изразходвани 320 лв., съобщи Фандъкова.   Тя е поискала от звеното за вътрешен одит проверка за изплащаните допълнителни възнаграждения, според която неправомерно са раздадени три пъти допълнителни възнаграждения.   Столичният кмет е изпратила и двата доклада до градската прокуратура. Фандъкова каза, че кметът на "Слатина" оспорва някои от констатациите и документите и е подала сигнал до полицията срещу главния счетоводител на района за фалшифициране на документи.   Очаквайте подробности

Нещо незапомнено – в Кайро валя сняг

В египетската столица днес за първи път от десетилетия валя сняг, а синоптиците регистрираха температурен рекорд за светлата част на денонощието – плюс 7 гладуса по Целзий, което е най-ниската температура, измерена през последните 122 години.

Ясна спортната десетка на В. Търново, награждаването е на 19 декември

На 19 декември ще бъде обявен Спортистът на 2013 г. на В. Търново. Церемонията е от 10,00 часа в Ритуалната зала на Общината, като призовете ще връчи лично кметът на старата столица Даниел Панов. По- рано днес съветници от Постоянната комисия за децата, младежта и спорта към местния парламент, спортните експерти Йордан Дурчев и Георги Давидов и четирима журналисти дадоха своя вот в анкетата за избор на Спортист №1. 13 имена бяха номинирани от клубовете при мъже и жени, 12 при юноши и девойките, плюс един отбор, девет бяха предложенията за Трень...

Оскверниха гробницата на дядо Генадий

Тази нощ вандали изпотрошиха гроба на дядо Генадий, игумен на Троянския манастир. Последният дом на дядо Генадий в гробищния парк в Правец е бил осквернен.
Според полицаи във вандалската постъпка са участвали поне няколко души, които са разбили входната врата на гробницата, която е с тухли и шперплат. Разбит е и ковчега. Вандалите са изкопали Тази нощ вандали изпотрошиха гроба на дядо Генадий, игумен на Троянския манастир. Последният дом на дядо Генадий в гробищния парк в Правец е бил осквернен. Според полицаи във вандалската постъпка са участвали поне няколко души, които са разбили входната врата на гробницата, която е с тухли и шперплат. Разбит е и ковчега. Вандалите са изкопали

ВАС прие за незаконна ролята на Кокинов в срещата с Борисов и Найденов

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли в петък жалбата на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от юли да го уволни като магистрат заради участието му в незаконно записаната скандална среща с експремиера Бойко Борисов и бившия агроминистър Мирослав Найденов. Върховните съдии Наталия Марчева (председател на тричленния състав – бел.ред.), Тодор Тодоров и Николай Гунчев не само, че не намират никакви основания да отменят санкцията на ВСС, но и с решението си на практика критикуват становището на прокуратурата, която през юни обяви, че нямало данни за извършени престъпления по време на разговора между тримата. Въпреки че Кокинов с готовност разказваше на Борисов и Найденов какво знае за хода на разследването за корупция срещу бившия министър, описваше показанията на кои свидетели трябва да притесняват най-много Найденов и дори осветли бившия премиер за резултатите от проверката на мобилното подслушване в МВР, които към онзи момент още не бяха публично обявени. "Проведеният на 15.04.2013 г. разговор е индивидуализиран по време, място, теми, повод, цел, участници и участие на всеки един от тях в него. Жалбоподателят (Кокинов – бел.ред.) е присъствал на срещата по своя воля, реализирайки противоправен резултат", категоричен е Върховният административен съд. Съдиите Марчева, Тодоров и Гунчев подробно излагат в решението острите си критики към поведението на бившия градски обвинител, приемайки категорично, че няма никакви правни основания уволнението му от съдебната система да бъде отменено. Според тях участието му в скандалния разговор, макар и записан незаконно, е неопровержимо доказателство, че той сериозно е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Податливост на влияние и липса на независимост "Контактите и разговора на Кокинов с бивши представители на изпълнителната власт и високопоставени политици обосновават като негов модел на поведение при упражняване на функциите му на магистрат податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване. Даването на информация по висящо наказателно производство и обясняване на последващи стратегии по разследването сочи липса на независимост и безпристрастност при упражняване на правомощията", смята ВАС. Върховните съдии посочват, още че "макар и пряко да не е участвал като прокурор в коментираните производства, жалбоподателят в качеството си на административен ръководител е длъжен да съблюдава визираните норми". Съгласяват се напълно и със становището на ВСС, че "почтеността и благоприличието имат основно значение за доверието, авторитета и цялостната дейност на магистрата". Кокинов търпи сериозна критика и по повод споделените от него пред Борисов намерения да оглави Софийската апелативна прокуратура, обяснявайки му: "По-високо е. Три граници са. Това е от Благоевград, от Кулата горе до Видин. Пет апелативни прокуратури са в България..." "Дълбоко укоримо е поведението на жалбоподателя във връзка с търсената от него политическа подкрепа за бъдещо кариерно израстване. Стремежът му да оглави Апелативна прокуратура София не е свързан с конкретни идеи за оптимизиране и подобряване работата на тази институция", смята тричленният състав на ВАС, уточнявайки, че подобно търсене на подкрепа също е "грубо нарушение" на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, според който "при кариерното си израстване, магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му". "Правилата за етично поведение на магистратите не отричат тяхното право на лични и социални контакти. Тези контакти обаче трябва да са обществено приемливи и да не разколебават доверието към магистрата и към органите на съдебната система. Обосновано с атакуваното решение Висшият съдебен съвет е приел, че проведеният разговор от 15.04.2013 г. между Кокинов, Борисов и Найденов създава сериозни съмнения относно моралния интегритет на съдебната власт като цяло, с което накърнява престижа й", аргументират се върховните съдии. Прокуратурата също смята жалбата за неоснователна При разглеждането на жалбата на бившия градски обвинител представителят на Върховната административна прокуратура (ВАП) също изразява мнение, че тя е неоснователна и трябва да бъде оставена без уважение. "Прокурорът от ВАП дава заключение за неоснователност на оспорването. Посочва, че решението на Висшия съдебен съвет е издадено при спазване на материалноправните и процесуалноправните норми, в границите на предоставените на органа правомощия, при необходимия кворум и изискуемо мнозинство. Отчита, че аудиофайловете, приложени на хартиен носител по административната преписка, не са в резултат от експлоатиране на СРС съобразно НПК и Закона за специалните разузнавателни средства, но писмените обяснения на Найденов и на дисциплинарнонаказаното лице потвърждават съдържащата се в тях информация. Доказано е виновното извършване на нарушението, като е налице и причинна връзка, доколкото без реализираното поведение не биха били нарушени правилата на морала и не би се предизвикало отрицателно отношение към съдебната власт", се казва в решението на съда. В потвърждение на този извод магистратите цитират в мотивите си част от обясненията на Кокинов и Найденов пред дисциплинарния състав на ВСС, предложил на съвета обвинителят да бъде уволнен. "Аз не съм слушал целия запис, защото усещането е крайно неприятно, но фрагментите които слушам и това което излезе в медиите разпознавам гласа на Борисов, на Кокинов и своя. Не мога да бъда сто процента сигурен, че разговора не е манипулиран, но разговор с подобно съдържание наистина се състоя", твърди бившият земеделски министър пред съдебния съвет. "Кокинов каза по едно време, че бърза за репетиция за обявяване на резултатите от проверката за СРС. Стана ясно, че репетицията всъщност е оперативка, преди обявяването на резултатите от проверката на СГП по скандала със СРС-тата. Кокинов каза на Борисов, че нещата са сериозни и са подписани от всичките 11 или 13 проверяващи, ще има повдигнати обвинения. За мен не беше изненада да чуя това, тъй като знаех, че Цветанов е разпореждал подобни нерегламентирани мероприятия по отношение на министри, политици, общественици и т.н.", разказва още Мирослав Найденов. Делото срещу Найденов било поръчка от Цветанов По-нататък в решението на ВАС са цитирани думите на ексминистъра по отношение на тази част от разговора в Банкя, която засяга образуваното дело срещу него. "Като се появи се поздравихме, дори се пошегувахме – стори ми се отслабнал (Кокинов – бел.ред.), след което се изкуших да го попитам кой поръча това мое дискредитиране в публичното пространство, свързано с повдигането ми на обвинение за нещо, което се е влачило повече от три години и то в точно подбран определен момент – дни преди номинациите за депутати на ГЕРБ, с цел да ме извади от листите за надпревара. Кокинов ми каза това, което всъщност и аз подозирах, че това е поръчка на Цветан Цветанов – бившия вътрешен министър. Малко след това се появи господин Борисов... След това провокирах Кокинов да потвърди това, което беше коментирал пред мен – да потвърди, че Цветанов е поръчал моето дискредитиране. Кокинов отговори, че трябва тези вътрешни проблеми да си ги коментираме в ГЕРБ, но потвърди пред Борисов, че Цветанов е поръчал моето дискредитиране. Каза, че подробности по делото не знае, тъй като е изолиран от това дело, че то се докладва директно на зам.главния прокурор г-н Сарафов, но се носели клюки, че съм поръчан, някой ми диша във врата, че моя близка по всяка вероятност ще бъде използвана от прокуратурата, за да бъда дискредитиран. Каза, че личното му мнение като прокурор е, че това е абсолютно скалъпено обвинение, което няма да издържи. След което те започнаха с Борисов друг разговор по отношение на намерение на Кокинов да кандидатства за апелативен прокурор", спомня си Найденов пред ВСС. Самият Кокинов твърди пред дисциплинарния състав на съдебния съвет, че по време на разговора е споделял само "информация от изнесеното по медиите", както и че казал на Борисов за плановете си да стане апелативен прокурор "чисто приятелски". "Разговор между мъже, както правят повечето българи" "Що се касае до другите разговори, които проведохме в дома на г- Борисов – всичко, което съм коментирал относно сексуалността на този или онзи беше под формата на шега, разговор между мъже, както правят повечето българи. В крайна сметка това беше частен разговор, в частен дом, нерегламентирано записан... Позволявахме си един по фриволен тон, защото се познаваме отдавна. Безкрайно ми е неприятно, че частни разговори бяха изнесени в публичното пространство и си задавам риторичен въпрос – ако вкъщи водя разговор с жена си и някой го запише и изнесе, това по-малко укоримо ли е", възмущава се Кокинов в обясненията си пред ВСС. "Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие. За участниците в него разговорът е бил "фриволен и шеговит на места" като "между мъже", но тази оценка не може да замени неговата истинска същност, детерминирана от използвания на моменти вулгарен език при оценка на личните и професионални качества на обсъжданите лица", смята обаче Върховният административен съд. По повод аргумента, посочен в жалбата на Кокинов – че ВСС е демонстрирал предубеденост по неговия казус, обявявайки становище по скандала още преди да се произнесе по дисциплинарното му производство, върховните съдии Марчева, Тодоров и Гунчев смятат и него за неоснователен. "На 26.04.2013 г. по повод публичното оповестяване на разговора между Кокинов, Борисов и Найденов ВСС е обявил на сайта си становище, което гласи: "Независимо дали записа е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата". Начинът, по който е формулирана декларацията, показва безпристрастност и липса на предварително заявено отношение на ВСС към дисциплинарноотговорното лице, както и към останалите двама участници в разговора. В текста й се съдържа принципно отношение към подобни прояви, уронващи престижа на съдебната власт", категоричен е ВАС. Решението обаче не е окончателно и Кокинов ще може да го обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд. Кокинов ще трябва да обжалва, за да стане адвокат По закон дисциплинарно уволнен магистрат не може да се впише като адвокат в продължение на две години от освобождаването си. В момента Кокинов работи като юридически консултант в кантората на Иво Найденов и дори си позволява да съветва юриста по делото за убийството на Яна Кръстева, по което той защитава обвинения като неин убиец Николай Русинов-Чеци. Според много юристи и магистрати неформалния ангажимент на Кокинов точно по този казус също е доста морално укорим при положение, че докато беше ръководител на Градската прокуратура, Чеци веднъж бе оневинен от разследващите въпреки наличието на множество косвени доказателства за вината му. Веднага след избухването на скандала със записа на разговора между Кокинов, Борисов и Найденов, Кокинов подаде две оставки. Първата бе градски обвинител, а втората като прокурор. ВСС обаче прецени, че трябва да образува първо дисциплинарно производство срещу Кокинов, което вече означаваше, че няма как да му гласува оставката. Ако тя бе приета, той щеше да напусне прокуратура с около 100 000 лева обезщетение. Изненадващият крах на кариерата на градския прокурор на София се случи на 26 април, когато към медиите контролирано изтекоха аудиозаписи от незаконно подслушване на разговора му с бившия премиер Бойко Борисов и разследвания за корупция бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Срещата между тримата се бе провела няколко дни по-рано в къщата на лидера на ГЕРБ в Банкя. Особено запомняща се бе репликата на Кокинов към Борисов по повод действията на Сотир Цацаров начело на прокуратурата: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира". Другата символна реплика на Кокинов бе: "Гърча се кат' червей", с която той описваше положението си в държавното обвинение след избора на новия главен прокурор в края на миналата година.

Цената на природния газ без промяна до Нова година

/КРОСС/ Цената на синьото гориво от 1-ви януари 2014-а остава непроменена - 630 лева на един кубически метър газ, стана ясно на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, председателствано за първи път от Боян Боев, който бе назначен само преди два дни. По време на заседанието стана ясно, че доставките на природен газ за страната ни не са застрашени, а "Булгаргаз" вече е завела дело за събиране на вземанията си срещу "Топлофикация - Враца" за около 2 млн. лева. На заседанието газовото дружество бе представлявано от експерта Александър Петров, въпреки че на върха на дружеството също има промяна. Дългогодишният директор Димитър Гогов бе отстранен от длъжност, а на негово място встъпи Шишман Чаушев, който обаче не дойде в регулаторния орган. Основните длъжници на "Булгаргаз" са топлофикационните дружества в София, Враца, Плевен и Бургас, както и "Оранжерии - Петрич" и газоразпределителното дружество "Промишлено газоснабдяване" в Сливен. Тези дружества формират над 90 на сто от вземанията на обществения доставчик или 124 млн. лв. Общо дълговете към Булгаргаз възлизат на 131 млн. лв. Единствено към врачанската топлофикация е заведено дело. При завеждането на делата се гледа и размерът на най-старото задължение, обясни Петров. За първи път след встъпването в длъжност на нов председател на ДКЕВР, той не представя приоритетите в работата си пред медиите при първата си среща с тях

Нон-стоп проверки за опасни храни по празниците

Предпразнично земеделският министър Димитър Греков подписа „Коледен пакт”, част от кампанията „Коледата безопасна”. Масирани проверки, но не кампанийно, а целогодишно обеща министърът, с цел храната на масата ни да е безопасна.

Масови проверки за тютюнев дим в заведенията по Коледа и Нова година

Масови проверки за тютюнопушене на закрити обществени места се очакват по Коледните и Новогодишните празници. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева. Тя уточни, че засиленият контрол от страна на регионалните здравни инспекции се предприема с оглед на това, че по време на празниците изкушенията винаги са по-големи.

Добрите очаквания за бъдещето продължават да стимулират акциите на EADS

Ще продължим да се съсредоточаваме върху подобряване на нашата рентабилност, приходите ни и наличните ни средства, обявиха от компанията

    


Михаил Миков откри българо-китайския икономически форум

/КРОСС/ Редица български стоки, сред които вино, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката, могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, отбеляза председателят на Народното събрание Михаил Миков на откриването на българо-китайски икономически форум в китайската провинция Чунцин. Селското стопанство, информационните технологии и туризмът са областите с потенциал за сътрудничество между България и провинция Чунцин, заяви на форума заместник-председателят на Събранието на народните представители на Чунцин г-н Сюн Джоу.  Бизнес-форумът в Чунцин потвърди обявеното от премиера на Китай в Букурещ желание да удвои търговския обмен със страните от ЦИЕ в рамките на следващите 5 години, както и да реализира големи инфраструктурни проекти на тяхна територия. Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков, е от 12 до 17 декември 2013 г. на официално посещение в Китай. Визитата е по покана на председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъцзян. В състава на делегацията са председателят на ПГ на ПП „Атака" Волен Сидеров, председателят на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Камен Костадинов, заместник-председателят на комисията по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов и заместник-председателят на комисията по енергетика Мустафа Карадайъ

Фандъкова е най-влиятелната жена в България, Моника Станишева е в топ 5

Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС

Най-влиятелната жена в България е кметът на София Йорданка Фандъкова, според българското издание на сп. Forbes.

Съпругата на лидера на БСП и управител на ПР агенцията “Актив груп” Моника Станишева пък е в топ 5. Миналата година същата пета позиция в класацията бе отредена на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

На второ място след Фандъкова е еврокомисарят Кристалина Георгиева. На трета и четвърта позиция се нареждат съответно Цветелина Бориславова, мажоритарен собственик на Българо-американска кредитна банка, и лидерът на “Движение “България на гражданите” Меглена Кунева. 

Шеста е червената депутатка и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова, а седма – собственикът на Нова българска медийна група и майка на Делян Пеевски Ирена Кръстева.

На осмо място е класирана Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, а след нея се нарежда Петя Славова, собственик на “Инвестбанк”. Десета позиция е за Ирина Бокова, втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО.

От изданието посочват, че използваните за класацията критерии са обсега на власт на съответната личност, контрол върху финансови ресурси, в кои сфери са тези ресурси и колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България, посочват от изданието. 

От миналогодишната класация на Forbes са отпаднали бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, бившият шеф на парламента Цецка Цачева и заместничките ù Искра Фидосова и Менда Стоянова, шефката на политическия кабинет на бившия премиер Бойко Борисов Румяна Бъчварова и шефът на Института за пазарна икономика Светла Костадинова.

Марина Юнакова

Статията "Фандъкова е най-влиятелната жена в България, Моника Станишева е в топ 5" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бившият агент на ФБР Робърт Левинсън е бил на тайна мисия на ЦРУ, преди да изчезне


Бившият агент на ФБР, за когото се смяташе, че е задържан в Иран през последните седем години, е работел за ЦРУ по неодобрена мисия, съобщи "Асошиейтед прес", Робърт Левинсън изчезна по време на бизнес пътуване до иранския остров Киш през март 2007 г. Американските власти неколкократно призоваваха Техеран да помогне да го намерят. "Нямаме коментар за каквато и да е предполагаема връзка между господин Левинсън и американското правителство", пише в коментар на ЦРУ. "Американското правителство...

Коледа заблестя в очите на деца от дневен дом в Монтана

Ароматни свещи, венци, рисувани бутилки, картички – това е само малка част от направеното в работилницата на дома за деца с увреждания в Монтана. Предметите бяха предложени на базар в Младежкия дом час след тържествения коледен концерт, на които децата от  дома пяха, декламираха играха етюди и най-вече се радваха на всички свои гости, препълнили голямата зала. За изявата се подготвяме три месеца, разказва директорката на дома Калинка Миронова. Днешният ден е повод да благодаря на всички деца и техните възпитатели и учители и им кажа, че ще на...

Кутев: Шоупрограмите на Борисов през годините вероятно са по-компрометиращи от тeзи на Сидеров

"Не съм убеден например, че ако вземем всички шоупрограми на Бойко Борисов през годините, няма да се окаже, че материалът е доста по-компрометиращ от този, който сме видели за Волен Сидеров".
Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от Коалиция за България Антон Кутев по повод поисканата от ГЕРБ оставка на Волен Сидеров като председател "Не съм убеден например, че ако вземем всички шоупрограми на Бойко Борисов през годините, няма да се окаже, че материалът е доста по-компрометиращ от този, който сме видели за Волен Сидеров". Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от Коалиция за България Антон Кутев по повод поисканата от ГЕРБ оставка на Волен Сидеров като председател

Кутев: Шоупрограмите на Борисов може да са доста по-компрометиращи от тeзи на Сидеров

Депутатът от левицата Антон Кутев заяви, че БСП се проверява внимателно за разходите, които партията прави. По думите му социалистите нямат проблем с харчовете, защото постоянно се проверяват. Кутев коментира и появилите се в медиите снимки на лидера на „Атака" Волен Сидеров от луксозни пътувания в чужбина. По-рано през днешния ден депутатите от ГЕРБ поискаха оставката на лидера на „Атака" като шеф на парламентарната комисия по Комисията за борба с корупцията и ко...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване