БДЖ стартира предварителна продажба на билети за празниците

БДЖ стартира предварителна продажба на билети за всички бързи влакове, съобщиха от компанията. Целта е да се улеснят пътуващите с влакове по време на Коледните и Новогодишните празници.

Акцията на БДЖ започва от 16 декември. Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни, но националният железопътен превозвач удължава времето до 20 дни преди самото пътуване.

Билети за седящи места могат да се резервират и купят във всички железопътни гари и бюра в страната. За празничните дни БДЖ ще осигури и допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните направления в страната.

Гледайте в емисията новини на сайта. 

Димитър Димитров

 

 

Най-добрите двигатели на годината 2014

Сред призьорите на Ward's Auto са еднолитров турбоагрегат и електромотор

    


Замърсеният въздух от въглища е съкратил живота на 260 000 души в Китай за 2011 г


Емисиите от въглищните централи в Китай са причината за преждевременна смърт на една четвърт от общо един милион такива случаи за 2011 г. Те са довели и до увреждане здравето на стотици хиляди китайски деца. Това показват данните от ново проучване на американски експерт по замърсяването на въздуха, съобщава британското издание "Гардиън". Изследването е поръчано от международната природозащитна организация "Greenpeace".

Проучването излиза след поредица от седмици, в които в много...

12 известни българи - лица на "Българската Коледа"

Дванайсет известни и утвърдени българи стават част от официалната кампания „Българската коледа". Лицата, които участват в промото на кампанията са: Николай Дойнов, Радина Червенова, Марияна Векилска, Стела Енева, Румяна Нейкова, Станка Златева, Тервел Пулев, Калин Сърменов, Ваня Цветкова, Владо Карамазов, Михаил Билалов и Любо Киров. Те отправят послания, че можем да бъде добри, отговорни, единни. ...

Standard&Poor’s с отрицателна перспектива за България

Standard&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута, но ревизира перспективата на държавата от стабилна на отрицателна.
Като основна причина за открицателната прогноза кредитната агенция изтъква „слабите перспективи пред растежа, в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа Standard&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута, но ревизира перспективата на държавата от стабилна на отрицателна. Като основна причина за открицателната прогноза кредитната агенция изтъква „слабите перспективи пред растежа, в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа

Подписваме споразумение за реадмисия с Турция на 16 декември

Цветлин Йовчев, Снимка: БГНЕС

На 16 декември България ще подпише споразумение за реадмисия с Турция, съобщи в кулоарите на парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той обаче посочи, че преди споразумението практически да влезе в сила, има дълъг период.

“Ако се подпише, после предстои процедура по ратификация, която може да продължи продължителен период от време. След него следва период от 3 г., в който Турция ще приема обратно свои граждани, както и граждани на трети страни, с които Турция има подписана спогодба за реадмисия. Едва след тези три години ще започне да приема всички граждани, които са преминали нелегално границата ни с Турция”, обясни вътрешният министър.

Йовчев коментира, че не няма отчетено повишение на престъпността в страната заради бежанската вълна. Той посочи още, че до момента през 2013 г. са екстрадирани 877 имигранти.

В пленарна зала, във връзка с питане на ГЕРБ, Цветлин Йовчев обяви, че за допълнителна охрана по границите досега на ротационен принцип са били командировани 878 служители на МВР. Общите разходи за подкрепленията по границите възлизат на 1,762 848 лв.

Статията "Подписваме споразумение за реадмисия с Турция на 16 декември" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

"Ботев" (Пловдив) отстрани от първия отбор Бобан Грънчаров


Централният защитник Бобан Грънчаров е отстранен от първия отбор на "Ботев" (Пловдив). Македонският национал, който е неизменен титуляр в състава на Станимир Стоилов, е санкциониран заради конфликт със спортния директор Александър Александров. 

Решението е взето еднолично от Александров след нулевото равенство срещу "Берое" в последния мач на стадион "Христо Ботев", който ще бъде изцяло реконструиран. 

"Грънчаров е отстранен от представителния отбор с решение на...

Община Варна иска собствена GPS система за следене на сметосъбирането

GPS система за следене на машините за сметосъбиране и сметоизвозване предвижда да закупи Община Варна през следващата година, предаде репортер на Moreto.net. Предложението е заложено в План-сметка чистота за 2014-та, заяви зам. – кметът по сигурността Тодор Иванов.

Свалиха такса смет

Общинските съветници гласуваха такса смет за жилищни и имоти и фирми да бъде намалена от 1 на 0,98 промила. Общината има намерение да закупи и собствена GPS система, с която да контролира сметосъбирането в града. Към момента с такава разполагат само колите на сметопочистващите фирми. Съветниците намалиха и туристическия данък на 5-звездните хотели - от 1,60 на 1,40 лева. С този ход ще бъдат загубени 96 000 лева от приходната част на бюджета, но се очаква да се повиши значително събираемостта по това перо, аргументира се съветникът д-р Янко Стан...

Финансовият контрол върху подслушването отложен с година

Принципът за финансова обосновка при разрешаването на специалните разузнавателни средства (СРС) се отлага за 1 януари 2015 г. Това решиха депутатите от БСП и ДПС в петък. Само година по-рано, докато бяха в опозиция, двете партии вкараха в закона разпоредби за финансов контрол върху подслушването с цел по-добро мотивиране на службите и прокуратурата при исканията за прилагане на СРС-ата. Така БСП и ДПС твърдяха, че ще се ограничи полицейщината, наложена като стил на поведение от ГЕРБ. Сега ГЕРБ, в качеството им на опозиция, влязоха в ролята на ревностни защитници на финансовото обосноваване на подслушването, макар по време на мандата им да не се отваряше и дума за това. Законопроектът за отлагане с година на финансовия контрол върху СРС бе внесен преди два дни от червените депутати Димитър Дъбов и Атанас Мерджанов, а след това бе светкавично придвижен по комисиите. Те обосноваха предложението с факта, че Министерският съвет не си е мръднал пръста да създаде методика за начина, по който СРС-ата ще се прилагат според цената си и целесъобразността. В обсъждането в пленарна зала се включиха основно депутати от ГЕРБ. "Този принцип не е просто измислен, за да се облекчи бюджетът, той цели да се въведе механизъм, с който да се ограничи нарастването на СРС-ата. Този механизъм е по-важен дори от създаването на бюро за контрол на СРС", каза бившият заместник-вътрешен министър в правителството на ГЕРБ Веселин Вучков. Според него предложението за отлагане на този принцип дискредитира изцяло реформата в сектор "Сигурност". "Дълбоко се съмнявам, че през последните 5-6- месеца някой в МС се е потрудил по подзаконовия нормативен акт, който трябваше да е приет три месеца след приемането на промените в Закона за СРС", допълни той. Красимир Ципов (ГЕРБ) каза на свой ред, че за последните 6 месеца има двойно увеличение на използваните специални разузнавателни средства от ДАНС. "Някой трябва да обясни какви са причините за неизпълнението на нормативния акт, след като вече са минали 6 месеца. Имаше време да се сформира работна група, която да работи, ако трябва и денонощно, и да се представи решение в тази посока", коментира Пламен Нунев (ГЕРБ). Предизборно БСП и ДПС обещаха да не се допуска свръхупотребата на СРС, както по времето на ГЕРБ, както и да се въведе финансов контрол върху тях. В края на годината обаче историята се оказа съвсем различна. Двете партии увеличиха над два пъти и половина бюджета за подслушвания и той закова на почти 50 милиона лева. Управляващите дадоха и 27 милиона лева по-голям бюджет за ДАНС.

Петък 13-ти: Факлоносец се подпали с олимпийския огън

Олимпийският огън за игрите в Сочи едва не овъгли лицето на факлоносец по време на щафетата в Екатеринбург.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е уволнен законно, реши ВАС

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на бившия градски прокурор Николай Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което беше уволнен, съобщи Дарик. 

Дисциплинарната мярка беше наложена на Кокинов след разговорите в дома на Бойко Борисов, в които участва и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Дълбоко у Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на бившия градски прокурор Николай Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което беше уволнен, съобщи Дарик. Дисциплинарната мярка беше наложена на Кокинов след разговорите в дома на Бойко Борисов, в които участва и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Дълбоко у

Кутев: Шоупрограмите на Борисов могат да се окажат по-компрометиращи от тези на Сидеров

/КРОСС/Не съм убеден, че всичките шоу програми на Бойко Борисов през годините няма да се окажат по-компрометиращи от тези на Волен Сидеров. А да не говорим, ако някой разбие пощата или свали снимките на Бойко Борисов какво ще стане. Ще излязат едни футболни мачове по време на работа, едни тенис турнирчета, не е ясно какви снимки могат да излязат и от полетите на Авиотряда. Така народният представител от БСП Антон Кутев коментира в парламента искането на ГЕРБ за оставка на Волен Сидеров. Аз моля колегите да бъдат самокритични в някаква степен и да си дават сметка, че като искат оставката на Волен Сидеров, трябва да отговарят на същите морални стандарти, което мен дълбоко ме съмнява, каза още Кутев, обръщайки се към депутатите от ГЕРБ.    

Валентин Гладких, съветник в украинския парламент: Украйна ще избухне, ако няма предсрочни избори


В контекста на продължаващите вече три седмици протести в Украйна, започнали с неочаквания отказ на президента Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, се срещаме с Валентин Гладких, главен съветник на секретариата на украинската Върховна рада. Той е на частно посещение в България по покана на Центъра за либерални стратегии и разказа пред "Дневник" за участието си в демонстрациите, за ситуацията в родината си и какви са перспективите пред Украйна.
...

Оранжерия за марихуана в „Славейков”

Полицаи от Второ районно управление претърсили апартамент в блок 124, в комплекс „Славейков”, обитавано от 33- годишен мъж от Русе и жена на 22 години, от Ямбол. Там открили две тръбни конструкции, облечени в плат и алуминиево фолио, предназначени за отглеждане на марихуана. Иззети са около 200 грама суха тревна маса, торове, вентилатори, смеси и апаратура. Двамата са задържани за 24 часа.

Украинската опозиция се съгласи да преговаря с Янукович

Основните опозиционни партии в Украйна, включително тази на световния шампион по бокс Виталий Кличко (на снимката), са се съгласили да участват в преговорите с президента на Украйна Виктор Янукович, предаде АФП, цитирана от „Фокус”. Говорителят на Кличко Оксана Зиновиева каза, че всички три основни опозиционни партии ще се включат в преговорите. По-рано днес експерти заявиха, че изтича времето за Янукович да вземе решение за бъдещата посока на политически колебливата нация, която е разделена между проевпейския запад и клонящия към Москва изток. Янукович може или да подпише споразумение с ЕС, което ще отвори пътя за нацията към евентуално присъединяване към Съюза, или да се присъедини към Митническия съюз, който Русия разглежда като бъдеща алтернатива на ЕС. 19 участн...

Командированите за протестите полицаи са стрували над 230 000 лв на държавата

От юни 2013 г. досега за охрана на гражданските протести в столицата са били командировани общо 7 927 служители от 27 областни дирекции на МВР в страната. Изчислените разходи за командированите служители възлизат на 234 882 лева. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в парламента, предаде „Фокус”. „Общият размер на изчислените извънредни разходи на министерството по охрана на гражданските протести в София е 1 834 243 лева. В тази сума се включат и парите за нощувки на общо 700 служители на МВР. Те са командировани за охрана на обществения ред в София за периода от 12 до 17 ноември 2013 г.”, заяви Йовчев. „Извършва се проучване какви са възможностите за настаняване на служителите, на каква цена и за колко д...

Кметът на Разлог кумува на 68 двойки

Юбиляри, честващи златни и средбърни сватби в Разлог поканиха кмета на общината Красимир Герчев за кум. Дамите с 50 годишен стаж в брака Милка Найденова, Бакина Гахова, Катерина Манушкина и Нина Кисова с 25 годишен стаж в семейния живот отправиха нетрадиционна покана към градоначалника на Разлог – да бъде кум на 68 двойки. След като Герчев прие поканата бяха уточнени детайли по церемонията. Честването на златните и сребърни сватби ще се проведе утре, на 14-ти декември от 19:00 часа в ресторант „Мурата”. През тази година заедно своите златни и с...

ВАС реши: Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е уволнен законно

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на бившия градски прокурор Николай Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което беше уволнен, съобщи Дарик. 

Дисциплинарната мярка беше наложена на Кокинов след разговорите в дома на Бойко Борисов, в които участва и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Дълбоко у Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на бившия градски прокурор Николай Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което беше уволнен, съобщи Дарик. Дисциплинарната мярка беше наложена на Кокинов след разговорите в дома на Бойко Борисов, в които участва и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Дълбоко у

На 30 000 уникални документа в „Балканските войни“ на Милен Бъзински

В края на годината на книжния пазар се появи едно по-различно издание, посветено на 100-годишнината от Балканските войни. Едно издание което не си поставя за цел изясняване на исторически тези и оценки, което не отхвърля и не противопоставя идеи. Издание което няма за задача да отрази подготовката на войната, хода на сраженията и последиците от тях, не разкрива човешки съдби. „Балканските войни 1912-1913 г." иска да покаже как съвременниците на войните за национално обединение възприемат и оценяват подвига на българската войска и нейните команд...

Дебнат по празниците за пушачи в заведенията

По празниците здравните инспектори няма да почиват, а ще правят масови и изненадващи проврки на заведенията дали спазват забраната за пушене. Това съобщи пред медиите здравният министър Таня Андреева.

Благоевград продължава напред в конкурса за "Европейска столица на културата"

Благоевград продължава напред в конкурса за "Европейска столица на културата" 2019. Това обяви вчера председателят на Международното жури за подбор Стийв Грийн, съобщават от пресцентъра на общинска администрация. Освен София и Югозападен район, за втория етап от надпреварата  продължават Варна, Велико Търново и Пловдив.  Според представителите на международните оценители, големият интерес от страна на българските градове към конкурса, сам по себе си е атестат за тяхната активност и позитивно развитие. Общата кандидатура на Благоевград, София, П...

Кипър няма да продава злато, за да финансира спасението си

Централната банка на страната отказва да се раздели с оценяваните на 441 млн. евро златни резерви

    


ПГ на КБ с декларация в защита на държавните граници и история

/КРОСС/ Приемаме с дълбока тревога последните изявления на официални представители на Анкара, които обявяват за турска територия региона на Тракия, включвайки Кърджалийска и Разградска области. Това е опасен прецедент, който вреди на добросъседството и не допринася за развитие на двустранните отношения между Република България и Република Турция. Това е езикът на други времена, който разравя жаравата на миналото и минира пътя към бъдещето, се казва в официалната декларация на парламентарната група на "Коалиция за България". Съдбоносните исторически годишнини, които отбелязахме през настоящата 2013 година - 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 100 години от Балканските войни са неразрушимият мост между минало, настояще и бъдеще. Ние, народните представители от Коалиция за България, призоваваме нашите колеги, целия български народ да се поклони пред непреходното значение на борбата на предците ни за единна нация и целокупна държава, призовават от Коалиция за България.  От парламентарната група призоваха да работим за Балкани, в които побеждават принципите на свободата, добросъседството и духа на обединена Европа.  

Пребитият от мащехата си Данчо още е в кома

Четвърти ден състоянието на детето е без промяна

    


Бобева очаква да има нов консултант по въвеждането на тол система до края на 2014 г.


До края на следващата година се надявам да има избран нов консултант по изготвянето на модел за въвеждането на електронна система за платено преминаване по пътищата известна под името тол. Това съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Даниела Бобева.

В края на септември 2012 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви търг за избор на компания, която да предостави консултантски услуги с цел въвеждането на електронна система за събиране на пътни...

Севернокорейската ТВ съобщи за екзекуцията на чичото на Ким III (видео)

Севернокорейската ТВ съобщи за екзекуцията на чичото на Ким II

Севернокорейската държавна телевизия обяви екзекуцията на Чан Сон Таек, чичото на лидера Ким Чен Ун. Видео от емисията бе разпространено в Youtube малко след като световните агенции разпространиха новината.

Според превода на Би Би Си говорителят на севернокорейската телевизия съобщава, че специалният военен съд е потвърдил обвинението в държавна измяна на Чан Сон Таек. Той бе смятан за втория най-влиятелен човек на режима.

“Престъпленията са наказуеми по член 60 от Наказателния кодекс на КНДР, определящи го за политически кариерист, лъжец и предател во веки веков в името на революцията и народа”, се казва в съобщението.

Чичото на Ким Чен Ун е бил екзекутиран на 12 ноември.

По-рано тази година лидерът екзекутира и бившата си любовница – певицата Хьон Сoнг-Уол. Тя бе разстреляна заедно с 11 членове на групата, в която пее. Смята се, че в същата музикална формация в миналото е участвала и съпругата на Ким Чен Ун.

Агенция “Ройтерс” днес разпространи информация, че в началото на месец ноември са били екзекутирани 80 души за “дребни престъпления”.

Част от убитите са били осъдени на смърт заради това, че са гледали телевизия, а други, че са имали или чели Библията.

 

Статията "Севернокорейската ТВ съобщи за екзекуцията на чичото на Ким III (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

S&P потвърди рейтинга на България и промени перспективата на отрицателна

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's (S&P) потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута съответно на 'BBB/А-2' и ревизира перспективата от стабилна на отрицателна. Запазването на кредитния рейтинг отразява стабилната фискална позиция на страната. В доклада на агенцията за кредитен рейтинг се посочва, че в условията на ограничен икономически растеж бюджетният дефицит се очаква да достигне 2% от БВП през 2013 г., в резултат от поетите ангажименти на правителството да повиши социалните плащания и пенси...

Почина самозапалилият се Събин

21-годишният Събин Събинов, който в началото на седмицата се самозапали, е починал снощи. Това съобщиха за Дарик от реанимацията към Военноморска болница - Варна, където младежът прекара последните дни. Събин се самозапали в понеделник пред Тубдиспансера. Той бе в изключително тежко състояние, с над 90% изгаряния по цялото тяло. Лекарите направиха всичко възможно да спасят живота му, но шансовете бяха минимални. Събин Събинов страдаше от параноидна шизофрения, заради която преди 3 месеца се е лекувал в болница. Няколко дни преди да посегне на ж...

В 5 от 7 проучени случая в Сирия вероятно са използвани химически оръжия

Нов доклад на инспектори от ООН показва, че има доказателства за подобни атаки

    


Закриха банката на купувача на „Доверие“

Сергей Мастюгин (в средата). Снимка: investbank.ru

Банката на руския бизнесмен Сергей Мастюгин, който се обяви за основен акционер в мистериозната компания United Capital, кандидат – купувач на пенсионен фонд „Доверие“, е загубила лиценза си. Днес Руската централна банка обяви, че отнема лиценза на „Инвестбанк“, притежавана от Мастюгин, заради нарушение на банковите закони и “съществено недостоверни отчетни данни”, съобщи в. „Капитал“.

Централната банка отчита, че в последните 2 дни частната банка е изпитвала видими затруднения да изпълнява в пълен обем задълженията си към клиентите и вложителите. “Основна причина за това е неудовлетворителното качество на активите, които не са формирали достатъчно надежден паричен поток”, се казва в съобщението.

Надзорът на централната банка е установил съществена недостоверност в отчетността на банката и преценила, че реалистична оценка на поетите от „Инвестбанк“ рискове и реалните стойности на активите й водят до пълно стопяване на наличния й капитала. Освен това частната банка не е изпълнила задължението си да създаде нужните резерви за възможни загуби, а ръководството и собствениците й не са предприели нищо за нормализиране на дейността й.

За да се избегнат бъдещи усложнения е взето решение да се прекрати дейността на банката и да й се назначи временно ръководство. „Инвестбанк“ е 80-та по големина на руския пазар с 1.68 млрд. евро активи и е участник в системата за гарантиране на депозитите.

От днес на сайта й стои съобщение към вложителите как могат да получат обратно депозираните си средства.

Сергей Мастюгин се обяви за основен акционер в дружеството, кандидат-купувач на най-големия пенсионен фонд в България. Собственикът на „Доверие“ Vienna Insurance Group през лятото обяви, че е приел да продаде своите 92.58% във фонда на United Capital PlC. Сделката обаче не е финализирана пет месеца след сключването й – купувачът не е уведомил местния регулатор за нея. Неотдавна виенската компания намекна, че може да пристъпи към нова продажба.

Смущаващ се оказа фактът, че българският пенсионен фонд, който държи около 1.8 млрд. лева на 1.25 милиона души в страната, се продава на мистериозна компания, регистрирана във Великобритания, която, според разследване на Ройтерс, не е листвана на фондовата борса, няма уебсайт, нито телефонен номер. В сметката й, по данни от лятото, тя има 14 британски паунда.

Статията "Закриха банката на купувача на „Доверие“" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Гергана Паси не знаела нищо по случая "Батко"

Бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси даде показания по делото срещу бившия шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, по-известен като Батко. Оказа се обаче, че тя почти нищо не знае по случая.

Спират износа на лекарства при дефицит

Износът на лекарства на наши производители да бъде спиран, ако се окаже, че има дефицит за даден продукт или се очертава недостиг на българския пазар. Това предвижда проект за изменение на Закона за лекарствените средства, която бе гласувана от народните представители в здравната комисия вчера.

ДПС: България и Турция да изчистят всички недоразумения

/КРОСС/ Предизборното изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган стана повод за дебат и в Народното събрание. "Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион", каза Ердоган по време на предизборен митинг. Думите му бяха приети от мнозина като териториални претенции от страна на Турция и остро критикувани. "Призоваваме и България, и Турция във възможно най-кратки срокове да изчистят всички недоразумения", заяви днес председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан от името на групата си. "Последният открит проблем със съседна Турция беше решен в далечната 1997 г. след посещението на тогавашния президент на България Петър Стоянов. Аз бях член на делегацията му, когато приключи последният проблем, свързан с границата на река Резовска. Няма необходимост от провокирането на излишни страхове. Българските политически партии могат да бъдат единни по отношение минимум на това, че днешните граници на България са наистина свещени и неприкосновени. Границите на Република България са неприкосновени и защитени", заяви Местан. "Отношенията между България и Турция са образец за междудържавни отношения", увери Лютви Местан

ОДМВР – Бургас издирва 54 годишна жена

ОДМВР – Бургас издирва 54 годишната АНАСТАСИЯ ГАНЮВА ПЕШЕВА от Бургас, която напуснала дома си, разположен на Пети километър – Бургас около 11.00 ч. на 10.12.т.г. Жената е на видима възраст около 55 години, ръст 158 – 160 см., слабо телосложение, с къса коса, кестенява на цвят. Страда от психично заболяване – шизофрения.

В деня на напускането на дома си Анастатия Пешева е била облечена в светло яке, дълго до кръста, черен анцунг с бели кантове и черни маратонки.

ОДМВР – Бургас призовава гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на Анастатия Пешева да съобщят незабавно на тел. 856 131, 856 067 или в най-близкото поделение на МВР.

Гастроентеролози в подкрепа на Христо Гешов

/КРОСС/ Националният антихепатитен план е финализиран и внесен в МЗ, неговото действие ще обхване периода 2014-2020 г. и ще включва всички съвременни подходи за превенция, ранна диагностика и лечение на хепатита. Това съобщи днес на среща с журналисти националният консултант по гастроентерология проф. Людмила Матева. Тя уточни, че в разработването на документа заедно с гастроентеролозите са участвали още и епидемиолози, и инфекционисти, активно е съдействала и пациентската организация „Хепасист". „Една от първите мерки, за които настояваме е разработването на национален регистър на пациентите с хепатит и въвеждането на скрининг чрез включване на изследването на чернодробни ензими ALAT и ASAT в профилактичния пакет, заплащан от НЗОК. При повишени стойности на тези показатели пациентът ще бъде насочван към специалист, ще му се направят допълнителни изследвания за вирусни маркери, което е пътят към ранното поставяне на диагнозата и започване на подходящо лечение" , допълни още проф. Матева. Тя поясни, че планът ще бъде насочен основно към хепатит В и С, които са най-често срещани и с най-висока социална значимост, но ще разписва още и стандарти на поведение при друга патология - метаболитен синдром, неалкохолна стеатозна болест включваща неалкохолната чернодробна стеатоза и неалкохолния стеатозен хепатит

Адвокат Чечов пред Фрог нюз: Бомбата е поставена пред преводаческа фирма

Адвокатът на покойната Теодора Захариева - Стоян Чечов е категоричен, че избухналата бомба в сградата, в която има офис, не е предназначена за него. „Тя не е сложена пред моя офис. Дори не е в близост до него”, заяви пред Фрог нюз правистът.

Технологичните журналисти ще са най-търсената професия през 2014

Технологичните новини и медии стават все по-привлекателни за масовия читател. Тази им роля е в основата на сложните взаимоотношения между тях и големите технологични компании.

прочети повече

Далавери аха да катурнат кметицата на "Слатина"

Материалите срещу Антоанета Апостолова са в прокуратурата

    


S&P с негативна перспектива за рейтинга на България

Oт Министерството на финансите обявиха, че не са съгласни с прогнозите на рейтинговата агенция

Казусът "уролози" ясен до 10 дни

Казусът с уролозите на Пирогов ще е ясен до 10 дни, когато ще завърши проверката по случая. Това каза здравният министър Таня Андреева. Днес директорът на болницата д-ц. Миланов ще внесе в министерството разширен доклад по случая.

Слатински: Проблемът не е в Сидеров, а в нашето общество

/КРОСС/ "Проблемът не е във Волен Сидеров, а в нашето общество и аз наистина не знам как ще я караме заедно нататък в такова общество", пише в блога си днес Николай Слатински. "Не споделям "принципните" съображения кой имал полза от скандала с парвенюшката наглост на Волен Сидеров и как това разчиствало пътя за още по-безнравствени политици. Демек - знаем си го Волен Сидеров, ама след него идват още по-страшни и по-долнопробни типове... Не споделям обаче и нелепото правене на много страшно изненадани от огромни маси коментиращи, които се държат като паднали върху главите си директно от Луната", пише Слатински. "Волен Сидеров е типичен, до болка познат пример за брутален тип, присвоил си сакрална кауза и омаскарил я, превърнал я в посмешище. Ако някой си бе направил труда да прочете преди време расистките му, човеконенавистнически писания, бълвочите от типа на "Бумерангът на злото", нямаше да има нужда да се пита сега що е то Волен Сидеров и има ли то почва у нас", посочва още Слатински. Той е категоричен: "Въпросът не е във Волен Сидеров. Въпросът е в нашето опростачващо се и ошашавящо се общество, което е паднало толкова ниски и низко, че да държи в парламента интелектуални нищожества с очевидна смес от фашизоидност и шизоидност

Наводнение остави русенци без коледни изложби

Картини на русенски художници се оказаха сред вода, след като изложбената зала в Русе на улица "Борисова" 6 се наводни. Причината е теч в апартамент на третия етаж в кооперацията, където се намира експозиционното пространство.

Благотворителна вечер събра 11 200 лева в подкрепа на Операта

11 200 лева бяха събрани на благотворителна вечер, организирана от 16 неправителствени организации и клубове от Стара Загора. Сумата ще бъде предоставена на Държавната опера в града, за да се подпомогне дейността на културната институция. Проявата под надслов Коледната трапеза на обединена Европа се организира за пета поредна година. На нея се представят традиционни български блюда и коледните сладки на всяка от 28-те страни членки на Европейския съюз. Те се приготвят от ученици на Професионална гимназия по обществено хранене „Райна Княгиня" - ...

Владислав Горанов: В ГЕРБ няма разпад, има кадрови грешки

С депутата от ГЕРБ ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ разговаря ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА
- Г-н Горанов, в ДКЕВР валят оставки - защо заподозряхте, че причините са в оказване на натиск от властта за сваляне на цената на тока?

- Изглежда най-логично - точно в момента, в който вървят анонси за дисбалансите в енергетиката, за проблемите с цените на тока, председателят на ДКЕВР С депутата от ГЕРБ ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ разговаря ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА - Г-н Горанов, в ДКЕВР валят оставки - защо заподозряхте, че причините са в оказване на натиск от властта за сваляне на цената на тока? - Изглежда най-логично - точно в момента, в който вървят анонси за дисбалансите в енергетиката, за проблемите с цените на тока, председателят на ДКЕВР

ВАС реши, че Николай Кокинов е уволнен законно

Дълбоко укоримo е поведението на Кокинов във връзка с търсената от него политическа подкрепа за бъдещо кариерно израстване, коментира съдът

Юрген Клинсман остава селекционер на САЩ до 2018 г.


Бившият германския национал Юрген Клинсман продължи договора си като селекционер на националния отбор по футбол на САЩ.

Настоящият контракт на 49-годишния специалист изтичаше след края на световното първенство в Бразилия, но двете страни се споразумяха за удължаването му с четири години до 2018 г. 

Като част от сделката той вече ще бъде и технически директор на националната футболна асоциация на страната - U.S. Soccer. Това ще му даде по-широк поглед върху програмите на...

Трима твърди титуляри от Левски с проблеми след мача с Черноморец

Трима от най-важните футболисти на Левски не тренираха с отбора тази сутрин. Най-вероятно причината е свързана с леки травми, които измъчват Владимир Гаджев, Дъстли Мюлдер и Ларсен Туре. Французинът и холандецът бяха сменени от Тони Здравков по време на срещата с Черноморец. На този етап участието им срещу Нефтохимик в неделя е под въпрос. Болки в ахилеса има и Мирослав Иванов, който влезе като резерва срещу тима на Димитър Димитров-Херо. В последно време Шуменският деко играе рядко, като по-често се появява през втората част на мачовете. Утре ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване