Четири точки решиха кой модел да стане ван на годината у нас


"Дачия Докер" е спечелил титлата най-добър ван/мултифункционален автомобил у нас с преднина от едва четири точки пред "Ситроен С 4 Пикасо/Гранд Пикасо", сочат данните от провелия се снощи конкурс "Автомобил на годината" в България, организиран от "Експо тийм" в столичния хотел "Шератон". При леките коли "Шкода Октавия" изпреварва втория "Мазда" 6 с 22.5 пункта. В категорията 4х4 "Рейндж Роувър спорт" води на БМВ Х5 с 11.5 точки.

По качествата на автомобилите имаха право да се...

Мая към Цецка: Водете мъдро ГЕРБ

Управлявайте мъдро групата на ГЕРБ. Този съвет отправи към Цецка Цачева зам.-шефката на парламента Мая Манолова след като съобщи от трибуната, че тя е новият зам.-председател на групата на ГЕРБ.

Кобрата: Физически съм готов, но не и тактически

"Времето за разузнаване бе кратко, американецът е неудобен"

    


Селфито на Обама предизвика вълна от коментари за секс и расизъм

Барак Обама и Хеле Торнинг-Шмид по време на поклонението пред Мандела, Снимка: AP

Американският президент Барак Обама беше обвинен, че е флиртувал не особено тайно с датския премиер Хеле Торнинг-Шмид по време на поклонението пред Нелсън Мандела.

На снимка от церемонията се вижда как Обама се държи като „студентче с бушуващи хормони на път за стриптийз клуб, написа журналистът от News York Post Андреа Пейзър.

На снимките се вижда, че президентът е твърде весел и флиртуващ с датската фурия Торнинг-Шмид, която „повдигна полата си, за да покаже дългите си скандинавски крака, покрити само с черни чорапи“, написа Пейзър.

И няма ли някой да помисли за горката първа дама Мишел Обама?

„Мишел се мръщи и изглежда така, сякаш иска да изплюе киселина към мъжа си, който я унижи пред приятелите им и пред света, и към блондинката, която не е намерила за нужно да се покрие“, допълва тя.

Господин Обама дължи извинение на света. Той трябва да даде обяснение – на жената, за която се е оженил, на дъщерите си, на хората от Южна Африка и на скандализираните хора в САЩ, категорична е Андреа Пейзър.

Фотографът Роберто Шмид, чиято снимка на Обама и Торнинк-Шмид обиколи световните медии, обясни, че снимката е направена по време на тази част от церемонията, в която събралите се са празнували живота на Нелсън Мандела. Хората танцуваха и се смееха. Мишел Обама се смееше заедно със съпруга си и датския премиер секунди преди да направя снимката, коментира фотографът.

Единственото непристойно поведение по време на поклонението е това на медиите, категорична е Кайла Епстейн от The Guardian. Коментарът на медиите превърна поклонението в сапунена опера. И като във всяка сапунена опера, женските персонажи бяха разделени според сексистките стереотипи Торнинг-Шмид е вятърничавата блондинка-съблазнителка, а Мишел Обама – ревнивата свадлива съпруга, пише Епстейн.

Истината е, че хората просто не знаеха какво се случва между двамата и затова решиха да запълнят празнините по най-долния начин. Те просто не могат да приемат за нормално две ярки и интелигентни жени седят до двама от най-влиятелните мъже в света, допълни тя.

При обсъждането на ситуацията някои медии достигат дори до расови разделения. Отношението към ситуацията показва как обществото гледа на черните жени. Според обществото те са винаги готови да защитават агресивно своята територия, коментира журналистът Роксан Гей.

Статията "Селфито на Обама предизвика вълна от коментари за секс и расизъм" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Нейнски: ГЕРБ показа дефицит на демократичност

В Реформаторския блок се води дебат дали да се формира коалиция или да се създаде единен блок. Този дебат върви трудно, защото трябва да бъдат преодолени конфликти и недоверие натрупани с времето между различните политически формации в дясно.

Последователната експанзия на неоосманизма

Имперското самочувствие в Република Турция дотолкова е прераснало в държавна политика, че премиерът Реджеп Ердоган обяви преди дни части от България, Гърция, Македония и Босна за турски.

Трябва обаче да се има предвид, че турското държавно ръководство е последователно в тази външна политика.           Имперското самочувствие в Република Турция дотолкова е прераснало в държавна политика, че премиерът Реджеп Ердоган обяви преди дни части от България, Гърция, Македония и Босна за турски. Трябва обаче да се има предвид, че турското държавно ръководство е последователно в тази външна политика.

Мистериозен автор води до екстаз ума, тялото и душата

 Възможно ли е да останеш анонимен в дигиталната ерата, когато личният животът на богатите и известните е на всеобщо удостояние, когато всеки споделя информация за себе си в социалните мрежи? Авторът на „Адът на Гейбриъл” и „Екстазът на Гейбриъл”, подписал се с псевдонима Силвейн Рейнард, успява да го направи. Въпреки че сключва договор с издателя си за седемцифрена сума, а романите му са продадени в милиони копия, той продължава да крие кой е всъщност. Никой не го е виждал, а агентите му позволяват интервюта с него единствено по имейл. Малкото, което е ясно за Рейнард, е, че е канадец и че се представя за мъж. Самият Рейнард няма желание да става публична фигура: „Мога да вляза в някоя голяма книжарница, да видя изложени книгите...

Силвейн Рейнард: Не мисля да изоставям темите за любовта и сексуалността

Мистериозният автор на „Адът на Гейбриъл” и „Екстазът на Гейбриъл” Силвейн Рейнард се наслаждава на най-доброто и от двата свята – на известността и на анонимността: „Съвсем доскоро смятах, че анонимността ми ще ме предпази от това да бъда интервюиран, а сега давам постоянно интервюта. Не че не ми харесва”. Ето какво сподели авторът пред Тhesubclubbooks.com. В стила ви на писане има много класически елементи от литературата и изкуството. В историята има огромна доза културен критицизъм. Как ще се развива писането ви, ще се придържате към романтиката или ще посегнете към нещо ново? Имам няколко идеи, които бих искал да изпробвам в други жанрове, включително класическия художествен роман и литературата за по-младите чита...

Постът е полезен за здравия организъм, но трябва да се яде риба

В предаването "Стилист Капанов представя" диетологът проф. Донка Байкова сподели, че един здрав организъм в трудоспособна възраст със сигурност няма никакъв проблем да пости 40 дни, но даже християнската религия повелява по средата на този пост да се приема риба. "По този начин се предотвратяват рисковете от хранителни дефицити. Чудесно е, че растителната храна е по-лека, богата е на витамини и минерали, на фибри и антиоксиданти, но е бедна на белтъци с високо качество. В тях се съдържат деветте жизненоважни аминокиселини, които човешкият организъм не може сам да произведе и непременно трябва да внесе с храната отвън", категорична е Байкова. На второ място калцият е дефицитен. Той се намира в най-добри форми в млякото и млечните продукти, а те са липсвали. На трето ...

ПРОФОН и МУЗИКАУТОР: Ние държим по-голямата част от правата за музика

Няма злоупотреба с господстващо положение по отношение на управлението на авторските права в сферата на музиката от страна на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР. Това реши Върховният административен съд във връзка със жалба от страна на Европейска агенция за защита на изпълнителски, продуцентски и авторски права (ЕАЗИПА) по решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщават от МУЗИКАУТОР. И ВАС, и КЗК излязоха със сходни становища - МУЗИКАУТОР и ПРОФОН са официално утвърдените от компетентните държавни органи дружества за колективно управление на права в сферата на музиката в България. Между тях не е налице споразумение или съгласувана практика с цел установяване на монополно положение. От друга страна, в решението на съда отново се обръща внимание на факта, че ЕАЗИПА е предлагала у...

ГЕРБ поиска Волен Сидеров да се оттегли от Антикорупционната комисия

От ГЕРБ искат оставката на Волен Сидеров като председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията заради станалите известни в последните дни факти и обстоятелства около неговите пътувания и заради разхищението на средства, свързани с тях. Това заяви на брифинг в парламента днес депутатът Десислава Атанасова, предаде БГНЕС. Според Атанасова така се рушал и без това ниският авторитет на Народното събрание. Атанасова намекна и за това как се харчат парите на данъкоплатците без обаче да има доказателства дали Сидеров е харчил свои пари или средства от субсидията на "Атака". „В последните дни станаха известни доста скандални факти и обстоятелства около пътуванията на един народен представител от 42-то Народно събрание, който е председател на Комисията за ...

Милена Славова пее "Не’ам нерви" в джаз вариант с цигаре в ръка

Юлиан Костов в смокинг и с папийонка като истински джентълмен целува ръката на Милена Славова. А тя пее джаз с тоалет от 60-те и цигаре в ръка. Това се случва в клипа към чисто новия джаз аранжимент на хита Юлиан Костов в смокинг и с папийонка като истински джентълмен целува ръката на Милена Славова. А тя пее джаз с тоалет от 60-те и цигаре в ръка. Това се случва в клипа към чисто новия джаз аранжимент на хита "Не’ам нерви". Милена Славова е първият гост в новата музикална рубрика на Теди Кацарова "Новото лице на...". В нея певицата ще показва

„Уестингхаус": 7-ми реактор - преграда за поскъпване на тока

/КРОСС/Строежът на американския 7-ми реактор в Козлодуй може да започне в средата на 2016 г. и да бъде завършен за 5 години. Това обяви изпълнителният директор на „Уестингхаус" Дани Родерик в интервю за bTV. Той отказа да назове колко ще ни струва реакторът AP1000. Но изтъкна пък предимството, че цената на тока, който ще произвежда реакторът следващите 60 и повече години, ще е много по-предвидима и защитена от поскъпването на петрола и природния газ. Ние разбираме необходимостта блокът да бъде разходоефективен и на най-ниската цена. Освен че трябва да е безопасен - бъдете сигурни, това е първият ни приоритет, реакторът, разбира се, ще трябва да произвежда електричество, което хората могат да си позволят да купуват. Първият ни такъв изцяло нов модел реактор ще бъде пуснат да работи догодина в Китай, казва Дани Родерик в отговор навъпрос за цената на проекта Ядрената мощност ще ви служи и като преграда да ограничите поскъпването на тока от други централи като въглищните и газовите. Ако гледате разходите за електричество, които ще имате 60 години, това ще е най-стабилната и предвидима цена на тока, която можете да имате, казва още Родерик. На въпрос как този проект ще кореспондира с волята на България да намали зависимостта си от руската атомна технология и руското ядрено гориво, той отговаря: "Има два елемента на диверсификация

135 години от рождението на Адриана Будевска

Днес се навършват 135 години от рождението на Адриана Будевска. Актрисата, която е родена в Добрич ще бъде почетена от 11.00 ч. в родната й къща-музей. Там ще се състои поднасяне на цветя, организирано от общината и Регионалния исторически музей. Адриана Будевска е родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Завършва гимназия във Варна. През 1895 г., след конкурс, е изпратена като стипендиантка в Малий театър в Москва, където неин учител е Александър Ленски. След завършване на четиригодишното обучение тя се завръща в България през 1899 г. и дебютир...

Японските акции прекъснаха тридневната си негативна серия

Настроението на инвеститорите бе подкрепено от новото 5-годишно дъно на йената спрямо долара и еврото, както и от правителствените стимули

    


Опра: Ако имах деца, те щяха да ме мразят

/КРОСС/ Опра Уинфри не смята, че има майчински инстинкт и не вярва, че би могла да се превърне в една добра майка, пише Hollywood Reporter. Докато най-добрата ми приятелка пишеше имената на бъдещите си деца в тетрадката в училище, аз си мечтаех как ще се превърна в Мартин Лутър Кинг, сподели телевизионната водеща. През 1986 година тя започва да се среща със Стедман Греъм, а от 1992 година те са сгодени, но все още не са решили  да се оженят. Ако имах деца те щяха да ме мразят. Най-вероятно щяха да идат в телевизионно шоу подобно на моето, за да говорят за моите грешки, добави още Уинфри. През 2011 година телевизионната водеща свали от ефира собственото си шоу след 25 излъчени сезона, за да започне своя собствена кабелна телевизия OWN.  

Българите не умеят да планират финансите си, показва проучване

Българите все още не умеят да планират финансите си, особено в дългосрочен план, но постепенно такива умения се зараждат в обществото. Това са изводите от проучване онлайн през октомври, направено от специализиран финансов портал и представено на форум по темата днес.

Петък 13-и е!

13 декември е последният ден от тази година, в който денят петък съвпада със соченото за фатално число 13. Тази година имахме само два петъка на 13-то число, като първият беше през септември. Конфигурацията се среща най-малко веднъж годишно и най-много - три пъти. Догодина ще има само един петък 13-ти - през юни.За суеверните този петък ще бъде ден, изпълнен с ужаси и тревоги, който ще носи единствено беди и нещастия. Петък 13-и, наричан още „черен петък", предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. Психолози обаче са установ...

Румяна Коларова става секретар на президента

Тя ще отговаря за връзките с гражданското общество

    


Сидеров до Париж, Варадеро и назад (обновена)

/КРОСС/ Разпространените снимки на лидера на "Атака" Волен Сидеров от кубинския плаж Варадеро предизвикаха бурна обществена реакция. Последваха обясненията на депутати от партията, че става въпос за официално посещение на малка група в рамките на няколко дни.ТВ7 показа разпечатка на груповия самолетен билет, от който става ясно, че излитането е било на 30 ноември, а прибирането в България - на 1 декември; десет дни, в рамките на които е осъществено едно работно посещение. От билета става ясно, че на "служебното" мероприятие са пътували осем народни представители и две съпруги - на депутатите Илиан Тодоров и Десислав Чуколов. По-рано Тодоров обясни пред медиите, че е платил за билета си 2500 лв. лични средства. От разпечатката обаче ясно се вижда сумата от 4049,35 лв.Потърсени за обяснение, Тодоров заяви, че след като е платил с лични средства за пътуването, не е длъжен да дава обяснения, а Чуколов отказа да коментира случая.Волен Сидеров води разточителен живот от години, твърди бившият депутат от „Атака" Стоян Иванов, който върна лентата и разказа в сутрешния блок на БТВ за скъпи вечери и празненства, в които е участвал и самият той. „Сидеров пръскаше хиляди левове за по една вечеря, пиеше алкохол за хиляди левове. Поръчваше се, например, бутилка водка за 1000 лв., вино за 700 лв. За един обяд на 7-8 души са правени сметки от по 4000 лв

Сидеров до Париж, Варадеро и назад

/КРОСС/ Разпространените снимки на лидера на "Атака" Волен Сидеров от кубинския плаж Варадеро предизвикаха бурна обществена реакция. Последваха обясненията на депутати от партията, че става въпос за официално посещение на малка група в рамките на няколко дни.ТВ7 показа разпечатка на груповия самолетен билет, от който става ясно, че излитането е било на 30 ноември, а прибирането в България - на 1 декември; десет дни, в рамките на които е осъществено едно работно посещение. От билета става ясно, че на "служебното" мероприятие са пътували осем народни представители и две съпруги - на депутатите Илиан Тодоров и Десислав Чуколов. По-рано Тодоров обясни пред медиите, че е платил за билета си 2500 лв. лични средства. От разпечатката обаче ясно се вижда сумата от 4049,35 лв.Потърсени за обяснение, Тодоров заяви, че след като е платил с лични средства за пътуването, не е длъжен да дава обяснения, а Чуколов отказа да коментира случая.Волен Сидеров води разточителен живот от години, твърди бившият депутат от „Атака" Стоян Иванов, който върна лентата и разказа в сутрешния блок на БТВ за скъпи вечери и празненства, в които е участвал и самият той. „Сидеров пръскаше хиляди левове за по една вечеря, пиеше алкохол за хиляди левове. Поръчваше се, например, бутилка водка за 1000 лв., вино за 700 лв. За един обяд на 7-8 души са правени сметки от по 4000 лв

Скандално! Учителка събула панталона на първолак в Русе

Учителка и родителка на друго дете свалили панталона на първолаче в Русе за назидание и наказание. Родителите на детето ще сезират прокуратурата. В друго русенско училище пък десетокласник счупи носа на съученик и бе изключен от училище, но потресеният баща прави акция - надуйте клаксона в 12.00 като несъгласие с агресията в училище.

Morcheeba отново се срещат с българската публика тази вечер


Британската трип-хоп група "Морчийба" (Morcheeba) за пореден път ще излезе пред българската публика тази вечер, 13 декември, в зала 3 на НДК. Началото на концерта е обявено за 20 ч..

Музикантите, водени от нежните вокали на Скай Едуардс, ще изпълни някои от най-любимите песни на своите фенове, както и част от новите композиции от последния им, осми поред студиен албум Head Up High, който е на пазара от 14 октомври тази година.

Билетите на цена 35 лв. вече са напълно...

Цецка Цачева е новият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ

Цецка Цачева е новият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Това съобщи от парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Манолова каза, че в деловодството на парламента е постъпило заявление от председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов, с което той уведомява, че на заседание на групата от 12 декември е взето решение Цецка Цачева е новият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Това съобщи от парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Манолова каза, че в деловодството на парламента е постъпило заявление от председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов, с което той уведомява, че на заседание на групата от 12 декември е взето решение

Ким Чен Ун екзекутира чичо си

Чан Сон Тек, който е съпруг на лелята на севернокорейския лидер, е бил екзекутиран в четвъртък, веднага след произнасянето на смъртната му присъда. В КНДР се задава "културна революция" по китайски образец, прогнозират японски наблюдатели.

Актовете на раждане ще са на 3 езика

Акт за раждане/ архив

Актовете за раждане, свидетелствата за брак и смъртните актове вече ще бъдат на три езика – български, английски и френски. Това заяви регионалният министър Десислава Терзиева, цитирана от “Стандарт”.

По този начин документите ще са валидни в 23 държави, включително Турция, без да се налага превод и легализация.

В момента българите плащат на фирми, когато им се налага да представят документи зад граница.

Легализацията се извършва само от лицензирани преводачи. Тя струва от 9 до 50 лв. в зависимост от вида на документа и срока.

Промяната е в резултат на подписана международна конвенция, чиято цел е да намали административната тежест за гражданите.

Статията "Актовете на раждане ще са на 3 езика" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Тези стават нагли! Майката на Илиян Тодоров обвинява ГЕРБ!

 Не знам къде е, нямам хипотеза по този въпрос. Това каза пред БНТ майката на осъденият на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло" и обявен за общодържавно издирване Илиян Тодоров.

"Не мога да кажа как ще се развият нещата във времето – не зная дали ще го видя повече. Зависи доколко обективно ще бъде представена истината. Ще водим битка в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Приветствам постъпката му, знам, че той е прав. Ако...

Продължава

Цецка Цачева е новият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ

Цецка Цачева е новият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Това съобщи от парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Манолова каза, че в деловодството на парламента е постъпило заявление от председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов, с което той уведомява, че на заседание на групата от 12 декември е взето решение Цецка Цачева е новият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Това съобщи от парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Манолова каза, че в деловодството на парламента е постъпило заявление от председателя на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов, с което той уведомява, че на заседание на групата от 12 декември е взето решение

Горя Фолксваген пасат

Aвтомобил Фолксваген пасат горя в ранните часове на деня на ул. „Георги Кирков” . Возилото е лумнало около 4 часа.

Изгоряло е купето на автомобила и двигателния отсек също. Пламъците са обхванали и предните стъкла. Сигналът е получен на спешния телефон 112 около 4:05 часа, съобщи началникът на Оперативния център към Областна противопожарна служба Пламен Петков. Една кола на Районната служба пристигнала веднага на мястото на инцидента и гасила пламъците.

Все още се изясняват причините за пожар. ОТ РПУ разследват случая.

Жители на блока, пред който е станал инцидента, заявиха, че не са чули и видели нищо. Очевидци от съседните магазини на улицата споделиха, че засекли собственика на автомобила да паркира на улицата към 19 часа. След това той не се появил повече.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

  Анжелина Янева

 

VW, Toyota и Skoda са най-препоръчваните автомобили

Класацията е на компанията Boston Consulting Group

    


Чичото на Ким Чен ун е бил екзекутиран

Чичото на севернокорейския лидер Ким Чен ун Джан Сон-тхек е бил екзекутиран заради държавна измяна, съобщиха световните агенции.  Джан Сон-тхек беше заместник-председател на Комисията по национална отбрана, ключов ръководен орган в КНДР, и бе смятан за втория по важност човек в държавата.  Той е бил осъден вчера от военен съд на Министерството на народната сигурност, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност. Присъдата е била изпълнена незабавно, съобщи севернокорейската агенция КЦТА. Той е създал група с цел "завземане на върховната власт в партията и държавата, сваляне на ръководството на партията, промяна на социалистическата система". КЦТА нарича екзекутирания Джан "предател" и съобщава, че на процеса вината му е била доказана, а той си е "признал престъпленията".

Какво реформира Касим Дал с Реформаторите - Тракия ли?

Това, че турският премиер Ердоган сега си позволи да ни взема от територията, поне на думи, се дължи и на липсата на държавна реакция още в мига, когато отцепилият се от ДПС Касим Дал бе признат от Ердоган за българския му партньор. Тази теза защити социалистът Румен Петков в "Гореща точка" по ТВ7.

История на Рождество Христово оживя в лекторията на Център по изкуствата-Благоевград

Библейската история на Рождество Христово оживя в православната лектория на Център по изкуствата, която се проведе възрожденския квартал "Вароша" в Благоевград. Святата история бе пресъздадена от отец Андон Шавулев и отец Петър Стефанов, експонирани бяха и рисунките на децата от всички класове по приложно изкуство на комплекса. Общата изложба бе озаглавена „Коледа в багри“, а на нейното представяне присъстваха и преподавателите на младите творци Лидия Асенова, Даниела Механджиева, Огнян Механджиев и Гергана Михова.

Златанова: Реформите в правосъдната система се бавят

Много е тревожно, че реформите в правосъдната система се забавиха. Мониторингът по правосъдие и вътрешни работи на Европейската комисия продължава вече седем години.

Люксембург – най-богатата, България – най-бедната държава в ЕС

България остава най-бедната държава в ЕС. Илюстрация: Christian Ferrari/sxc.hu

Люксембург остава най-богатата държава сред 28-те в ЕС през 2012 г., а България – най-бедната. Това сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат за БВП на глава от населението, публикувани на 12 декември.

Покупателната способност на населението в Люксембург е над два пъти и половина по-висока от средната за ЕС. Австрия, Ирландия, Нидерландия, Швеция, Дания, Германия и Белгия са между 20% и 30% над средното за общността. Финландия е 15% над средното равнище.

Покупателната способност на живеещите във Франция, Великобритания и Италия варира между средното ниво за ЕС и 10% над него.

Испания и Кипър са между средното за ЕС и 10% по-ниско ниво, докато Малта, Словения и Чешката република имат между 10% и 20% по-ниска покупателна способност. В Словакия, Португалия, Гърция, Литва и Естония нивото е между 20% и 30% под средното за Евросъюза, а Полша, Унгария, Латвия и Хърватия – от 30% до 40% под средното.

Покупателната способност в Румъния и България е с около 50% по-ниска от средната за ЕС, като в Румъния е 50%, а в България – 47%.

Статията "Люксембург – най-богатата, България – най-бедната държава в ЕС" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Преглед на варненския печат - 13 декември

След пресявка Варна на финал за европейска културна столица, четем на първа страница на вестник Черно море. Отпаднаха четири града, напред продължават още София, Пловдив и Велико Търново. Двата основни принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете кандидати са – тя да привлича гражданското участие, чужди туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество.

БСП и ГЕРБ видяха турска заплаха за българските граници, "Атака" иска НАТО да ни защити

Партиите разиграха в петък открит урок по патриотарство, като всички парламентарни групи излязоха с позиции за изказването турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за Тракия и "нашата жива история в Европа".   Президентът и правителството вече "осъдиха" изказването на Ердоган, а турският външен министър Ахмед Давутоглу обясни пред българския си колега Кристиан Вигенин, че "в съвременния свят в двустранните отношения в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници", но депутатите в петък се заеха със "заклеймяването" на Анкара.   От ГЕРБ обявиха, че "никой няма право да предявява каквито и да е териториални претенции към България", от БСП припомниха "нашата отговорност пред паметта на избитите", а от "Атака" поискаха НАТО да защити България.   Лидерът на ДПС Лютви Местан пък призова България и Турция във възможно най-кратки срокове да изчистят всички недоразумения.   "Стратегическият интерес на България е свързан с поддържането на добри междусъседски отношения. Това трябва да е посоката на развитие на двустранните отношения. Радикални взаимоотношения е възможно най-страшният сценарий, който трябва да избегнем", заяви Местан.   По-рано тази седмица по време на предизборна обиколка в Кешан край Одрин Ердоган заяви: "Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево.... Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя представлява цялото ни минало в района. И днес Тракия с Одрин, Текирдаг, Къркларели и, естествено, Истанбул, се намира в центъра на всички наши отношения в района на Балканите ".   Тези думи обаче бяха разчетени от България като териториални претенции.   От ГЕРБ излязоха с декларация, според която "никой няма право да предявява каквито и да е териториални претенции към България".   "Не приемаме в 21 век да се правят изказвания, кореспондиращи с териториалната цялост на България. Настояваме за европейската перспектива на всяка една страна", се посочва в текста.   Според партията на Бойко Борисов всякакви подобни изявления трябва да се правят с внимание и уважение към историята, но и с поглед към бъдещето.   "Коалиция за България" също излезе с декларация, като посочи, че приема с "дълбока тревога последните изявления на официални представители на Анкара, които обявяват за турска територия региона на Тракия, включвайки Кърджалийска и Разградска област".   "Това е опасен прецедент, който вреди на добросъседството, не допринася за развитието на двустранните отношения, това е езикът на други времена, "който разравя жаравата на миналото и минира пътя към бъдещето", заяви депутатът Минчо Минчев.   "Нашата отговорност пред паметта на избитите ни задължава да припомним на света за погрома и разорението на българите от Източна и Беломорска Тракия. Да продължим да се борим за справедливо овъзмездяване на наследниците им, да работим за просперитета и мира на Балканите. Етническото прочистване и обезбългаряване на Тракия е безпрецедентно и би било престъпление да бъде забравено", се посочва още в декларацията на левицата.   От "Атака" директно настояха правителството да поиска от НАТО да гарантира териториалната цялост на страната заради изказванията на Ердоган.   Депутатът Станислав Станилов посочи, че изявлението на Реджеп Тайип Ердоган за Тракия е абсолютно неприемливо. "Призоваваме министъра на външните работи да извика посланика на Турция в България и да му връчи протестна нота от името на българското правителство", заяви Станилов.   Националистите искат българският външен министър да инициира среща на външните министри на засегнатите страни, които да излязат с обща декларация за турските претенции към териториите на Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Сърбия и България.   "Правителството трябва да се обърне с питане към ЕК възможно ли е Турция да има статут на кандидат за член в ЕС, когато има претенции към териториите на своите съседи и възможно ли е да се водят преговори при тези условия", каза Станилов.   Станилов посочи, че Ердоган ислямизира съседна Турция, а действията му крият огромна опасност да се ислямизира и турската диаспора и в България.   Лидерът на ДПС Лютви Местан от своя страна посочи, че последният открит проблем със съседна Турция беше решен в далечната 1997 г. след посещението на тогавашния президент на България Петър Стоянов.   "Аз бях член на делегацията му, когато приключи последният проблем, свързан с границата на река Резовска. Няма необходимост от провокирането на излишни страхове. Българските политически партии могат да бъдат единни по отношение минимум на това, че днешните граници на България са наистина свещени и неприкосновени. Границите на Република България са неприкосновени и защитени”, заяви Местан.   "Разбира се, че всички имаме съзнанието, че Балканският полуостров е натоварен с много историзъм. Погледът назад към историята, боравенето с историческите факти, когато става въпрос за съвременната им интерпретация, е въпрос на политическа отговорност и прецизност. И между България и Турция няма открити въпроси. Отношенията между България и Турция са образец за междудържавни отношения”, добави Лютви Местан.   На фона на острите изявления от българска страна турският външен министър Ахмед Давутоглу заяви пред българския си колега Кристиан Вигенин, че в съвременния свят в двустранните отношения в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници.   Давутоглу е подчертал, че българо-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите. По думите му те трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето.   Двамата външни министри са разговаряли в Ереван, където Вигенин пое ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, съобщиха от външното министерство.

Aнкара: Не може да става дума за промяна на държавни граници

В съвременния свят двустранните отношения в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници. Това е заявил турският външен министър Ахмед Давутоглу пред българския си колега Кристиан Вигенин, съобщиха от МВнР. По-рано тази седмица на предизборен митинг в тракийския град Кешан турският премиер Реджеп Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област. Изявлението предизвика остра реакция от страна на Гърция и България. Давутоглу е подчертал, че българо-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите. По думите му те трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето. Двамата външни министри са разговаряли в Ереван, където Вигенин пое ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Атина: Не може да става дума за промяна на държавни граници

В съвременния свят двустранните отношения в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници. Това е заявил турският външен министър Ахмед Давутоглу пред българския си колега Кристиан Вигенин, съобщиха от МВнР. По-рано тази седмица на предизборен митинг в тракийския град Кешан турският премиер Реджеп Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област. Изявлението предизвика остра реакция от страна на Гърция и България. Давутоглу е подчертал, че българо-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите. По думите му те трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето. Двамата външни министри са разговаряли в Ереван, където Вигенин пое ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Депутат се съблече: Дотам стига грабежът на Мексико!

Мексиканският парламент одобри реформа в енергийния сектор

    


Турция нямала териториални претенции към нас

Външният министър Давутоглу е уверил колегата си Вигенин в това

    


Бивши приближени на Сидеров: Харчеше хиляди за алкохол и пътувания

Волен Сидеров води разточителен живот от години, разказаха пред bTV и Нова телевизия бившият депутат от „Атака” Стоян Иванов и шофьор, работил в партията. От луксозен парижки хотел потвърдиха, че преди години Сидеров е похарчил 15 000 евро за 6 нощувки.

Бивши приближени на Сидеров: Харчеше хиляди за алкохол и пътувания

Волен Сидеров води разточителен живот от години, разказаха пред bTV и Нова телевизия бившият депутат от „Атака” Стоян Иванов и шофьор, работил в партията. От луксозен парижки хотел потвърдиха, че преди години Сидеров е похарчил 15 000 евро за 6 нощувки.

Кулминация на тържествата за 40-годишнината на Ветеринарната гимназия

В Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич продължават празниците, свързани с нейната 40-годишнина. Днес е тяхната кулминация. Открива се нова компютърна зала, като в 9.00 ч. бе направена демонстрация на работа с терминални станции. В 9.45 ч. започва тържествен час на класа "Среща минало - настояще" - разговори по класове с бивши учители и ученици, а от 10.30 училището ще проведе педагогически съвет. В 14.30 ч. в залата на Младежкия център започва празничния концерт на гимназията. Кулминацията на тържествата е на празнична вече...

Петък 13-и е!

13 декември е последният ден от тази година, в който денят петък съвпада със соченото за фатално число 13. Тази година имахме само два петъка на 13-то число, като първият беше през септември. Конфигурацията се среща най-малко веднъж годишно и най-много - три пъти. Догодина ще има само един петък 13-ти - през юни. За суеверните този петък ще бъде ден, изпълнен с ужаси и тревоги, който ще носи единствено беди и нещастия. Петък 13-и, наричан още „черен петък", предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. Психолози обаче са устано...

Софарма с дял от 33% в покупката на акции на компанията за 5-11 декември

През август тази година имаше и период със 78% дял на Софарма в изтъргуваните акции на компанията

    


Касабов: Сидеров притежава пет офшорки на Сейшелските острови

/КРОСС/ Сидеров притежава пет офшорки на Сейшелските острови, във всяка една от тях има по 100 000 долара уставен капитал, заяви пред бТВ бившият общински съветник от „Атака", сега - съпредседател на НФСБ, Валентин Касабов и попита защо след като и Цацаров е сезиран, никой не се занимава с тези пари. "Говорим за парите на Сидеров, а не за тези на "Атака", уточни Касабов.  Касабов заяви, че се говори за една крупна сума, която Сидеров притежава в сметки и става дума за над 400 млн. лева. "Това се говори в службите. Част от парите идват по турска линия, друга част от руска линия. Апелирам прокуратурата да си свърши работата", призова бившият общински съветник от „Атака". Според него се извършва заговор от определен кръг от хора в политиката, тъй като се говори за офшорките на Плевнелиев, на Борисов, но за тези на Сидеров се мълчи. Под натиск депутатите са дали 150 000 долара. Това са евтини измами. Голяма част от тези депутати са писали до прокуратурата, сезиран е и предишният, и сегашният главен прокурор, но никой не прави нищо. Има Комисия за незаконно придобито имущество, но никой не прави проверки от къде харчи такива пари лидерът на „Атака" във Венеция и в Куба, възмути се отново Касабов. А проверка на Сидеров не се прави, защото има чадър над него, убеден е Касабов. "В "Атака" има зависими депутати и това са Петър Петров, Станислав Станилов и Павел Шопов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване