Испания реши да блокира плана за референдум за независимостта на Каталуния

Испанското правителство предприе мерки за решаване на кризата с националния суверенитет на страната, след като обеща да блокира "противоконституционния" план на Каталуния за референдум за независимост на 9 ноември догодина, предаде БГНЕС. Испанският премиер Мариано Рахой яростно нападна плана за референдум, обявен от Артур Мас, политически и регионален лидер на Каталуния. Причината се крие във формулировката на въпросите за плебисцита. Въпросите на референдума са формулирани по следния начин: - "Искате ли Каталуния да бъде държава, да или не? - Ако да, искате ли държавата да бъде независима, да или не?" Според Рахой, референдумът е в нарушение на принципа за национална единност в конституцията и лишава целия испански народ от суверенните му права. "Т...

Д. Делчев и Трансформатори променят градската среда

Сдружение "Трансформатори" има няколко реализирани проекта в София

Кметът на Слатина е временно отстранена от длъжност

Кметът на столичния район „Слатина” Антоанета Апостолова е временно отстранена от длъжност. За нейн заместник в момента е назначена Наталия Стоянова. 
До остраняването на Апостолова се стигна след направената по искане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова проверка. 

Кметът на столичния район „Слатина” Антоанета Апостолова е временно отстранена от длъжност. За нейн заместник в момента е назначена Наталия Стоянова. До остраняването на Апостолова се стигна след направената по искане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова проверка. "Получих няколко сигнала, и възложих проверка на звеното за Вътрешен

Варненски митничари унищожиха хиляди бутилки фалшив алкохол

11 500 бутилки, имитации на марков алкохол, са унищожени под контрола на Митница Варна. Фалшивата стока е унищожена от митничарите през последните 3 месеца, съобщават от Агенция „Митници". Унищожени са 1200 еднолитрови бутилки уиски, обозначени със знак „Jack Daniel's", както и 1200 бутилки по 0,7 л и 10 368 еднолитрови бутилки водка, обозначени с етикети „Finlandia". Бутилките са задържани въз основа на чл.76 ал.1 т.4 от Закона за марките и географските означения. Стоките са пристигнали през декември 2006 година на Пристанище Варна, деклариран...

Арестуваха 30 близки и роднини на боса на сицилианската мафия

30 души от най-близкото обкръжение на боса на сицилианската мафия Коза Ностра Матео Месина Денаро, между които и неговата сестра, бяха арестувани тази сутрин в град Трапани, Сицилия, съобщава ВВС. Месина е най-издирваният мафиот в Италия, но вече 20 години успява да се изплъзне от ръцете на закона.
При съвместната операция на полицията... 30 души от най-близкото обкръжение на боса на сицилианската мафия Коза Ностра Матео Месина Денаро, между които и неговата сестра, бяха арестувани тази сутрин в град Трапани, Сицилия, съобщава ВВС. Месина е най-издирваният мафиот в Италия, но вече 20 години успява да се изплъзне от ръцете на закона. При съвместната операция на полицията...

Назначават контрольор на Тубдиспансера във Варна

Представител на Община Варна или на Общински съвет да следи как се изразходват средствата от администрацията в помощ на Тубдиспансера, гласуваха местните депутати на заседание на Общински съвет, предаде репортер на Moreto.net. Решението бе взето по повод поредното субсидиране на здравното заведение от местната управа със 150 хил.

Любо Киров: Да правим добро, без да търсим повод и причина

Трябва просто да помагаме, без да си търсим поводи за това, казва пред Vesti.bg музикантът Любо Киров, който е посланик на благотворителната кампания "Българската Коледа". Тази година фокусът на инициативата е да се събират средства за навременна грижа за децата със слухови и зрителни нарушения. "Да чуваш и виждаш - това е прозорецът на човека с едни от най-ярките сетивности. От тях той придобива реална представа за света, който го заобикаля. И може не само да приема отвън навътре визуално и аку...

BMW Group подготвя 11 модела с предно предаване

Още догодина ще се появи серийната версия на Active Tourer

    


Kонфискуваха нередовни коледни елхи

Коледни елхи без контролни пластини откриха горските инспектори при засилените проверки в Пловдив. Това съобщи за Дарик Мирослава Велинова, зам.-директор на Регионалната дирекция по горите. На нарушителя е съставен акт за съхранение на 20 дръвчета без необходимата маркировка. Елхите са конфискувани. Санкциите съгласно Закона за горите са от 50 до 5 000 лв., като максималният размер е за длъжностни лица. До момента служителите на РДГ- Пловдив са извършили11 проверки на търговски обекти за продажба на живи елхи  и не е установен незаконен добив н...

Местят Морска администрация във Варна, а спират преместването на ИАРА в Бургас

„Правителството трябва да преосмисли своята позиция по отношение спиране на преместването на ИАРА в Бургас Не разбираме защо има липса на приемственост от сегашните управляващи по отношение на децентрализацията и вашите министри изпращат различни сигнали към гражданите по тази тема? Защо се преустановиха действия като преместването на администрацията на ИАРА, след като целият процес на подготовка е преминал, а вие казахте „Стоп”. Защо няма ясна визия и политика по предприетите стъпки в тази посока?”. Това заяви от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева по време на парламентарният контрол днес. Тя заедно с народните представители от бургаската група Иван Вълков, Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Галина Милева, Снежина Маджарова отправи въпрос към вицепремиер по икономическо развитие Даниела Бобева каква е политиката на Министерски съвет по отношение на децентрализация на държавните органи и институции в Република България, която ще води настоящето правителство.

„Децентрализацията е ключов  процес, за който всяка една демократична държава би следвало да има ясна визия и политика. Тя е средство за разпределение на отговорности, права и ресурси, което ще позволи на гражданите да се приближат до процеса по взимането на решения. Степента на децентрализация и нагласата и готовността за нейното развитие са ярък сигнал за степента на социално-икономическото развитие на една държава, за степента на демократизация. Ситуирането на агенции в други градове дава възможност за утвърждаване и на други административни центрове в различни региони на страната и превръщането им в притегателни центрове за развитието на икономиката. Тези цели съответстват на целите на административната реформа, на Стратегията за децентрализация и Националната стратегия за регионално развитие, както и Бялата книга на Комитета на регионите за многостепенно управление”, аргументира изказването си Ивелина Василева.

Тя коментира, че в България първите по-сериозни стъпки в тази посока бяха направени по време на управлението на ГЕРБ, процесът набра известна скорост, но бе стопиран. Бургаският депутат посочи като примери преместването на сектор туризъм в Пловдив като първата по-сериозна стъпка към децентрализация в България, както и решението за преместването на ИАРА в Бургас . От отговора на вицепремиера обаче не стана ясно по какъв начин и при какви критерий се извърша децентрализацията у нас, както и каква точно е стратегията за нейното изпълнение през следващия период 2014-2015 г.

„От изказванията на г-жа Бобева днес и от изявленията на различни министри на свое име и от името на моите колеги изказвам сериозни притеснения и резерви относно действията на правителството по отношение на децентралицазията на държавното управление. Причина за тях са липса на приемственост между сегашното и предходното правителство по отношение на децентрализацията, както и разнопосочните сигнали, които дават министрите по темата. Преди няколко седмици Министъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията от тази трибуна обяви от тази трибуна, че Морска администрация ще бъде преместена във Варна, ние приветстваме тази идея по която се работи вече близо година, но няма ясни критерии и мотиви, по които ще де извърши този процес. Стана ясно още, че след Нова година звеното  по туризъм, което беше прехвърлено от София в Пловдив, сега отново ще бъде върнато в София”, заяви Иван Вълков.

Той коментира още, че се говори за децентралицазия и деконцентрация на държавните административни органи и укрепване на териториалните администрации по места, а в същото време правителството е спряло вече проведена процедура като тази за прехвърляне на ИАРА в Бургас, след решение на МС и е променен закон. „Трябва ли един министър да е от даден регион за да бъде преместен съответния сектор?”, попита Иван Вълков от трибуната на НС.

„Това, което коментира г-жа Бобева, всъщност съответства за определението за балансирано териториално развитие. Работим в посока надграждане, но това не означава, че сегашното правителство трябва да отрича всичко направено по отношение на децентрализацията до този момент. Тя обхваща много по-широк кръг въпроси, не трябва всеки път по тази тема да започваме от нулата. Надяваме се на разумен подход от страна на правителството”, коментира Ивелина Василева.

 

Заетостта в ЕС не се покачва, но и не спада

Заетостта остава непроменена както в еврозоната, така и в Европейския съюз през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, сочат...

МВР-министърът: Взривът в София е за сплашване, не за убиване

Взривът в София от четвъртък вечерта не е бил предназначен за убиване. Той е бил за сплашване. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев в парламента.

Няма място за притеснение от думите на Ердоган

Няма място за притеснение, но смятам за легитимно и важно, България да реагира, когато такива неща се случват, каза министърът на външните работи Кристиян Вигенин. Турският му колега Ахмед Давутоглу ще посети България през февруари.

Учени: Джеймс Бонд е импотентен пияница!

Водка мартиното на Джеймс Бонд е емблематично питие – но именно заради него британски учени заявиха, че след прецизен анализ са установили: агент 007 е импотентен алкохолик.

Идеи за центъра на София: Пешеходен площад около храм-паметника "Александър Невски"


Премахване на паркинга и спиране на автомобилния трафик около  храм-паметника "Александър Невски", където да се направи пешеходен площад. Това е една идеите за Зона 4 в проектите за конкурса на Столичната община за нов облик на центъра на София.

Идеите вече са публикувани на сайта на управляваното от главния архитект Петър Диков направление "Архитектура и градоустройство". Общо са се включили 39 екипа с проекти по четирите части, на които е разделен центърът на града в условията за...

Изключително тежко остава състоянието на двамата пострадали работници в нефтозавода

Изключително тежко е състоянието на двамата най-тежко пострадали при инцидента в нефтозавода. Това каза на пресконференция зам.-директорът на МБАЛ Бургас Стелиян Славов.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Изгарянето е вследствие на волтова дъга. Пострадалите вече са транспортирани до клиниката по изгаряния във Изключително тежко е състоянието на двамата най-тежко пострадали при инцидента в нефтозавода. Това каза на пресконференция зам.-директорът на МБАЛ Бургас Стелиян Славов. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Изгарянето е вследствие на волтова дъга. Пострадалите вече са транспортирани до клиниката по изгаряния във

Серпико живее без телевизор, интернет и мобилен телефон

Легендарния нюйоркски полицай Франк Серпико, който в началото на 70-те стана известен, като първия служител на реда, осмелил се да свидетелства срещу корупцията, живее доста скромно. Това разказа самия той пред Дарик. 

77-годишният Серпико пребивава в малко градче край Ню Йорк, далеч от славата. Решил е да се лиши от атрибутите на модерния свят Легендарния нюйоркски полицай Франк Серпико, който в началото на 70-те стана известен, като първия служител на реда, осмелил се да свидетелства срещу корупцията, живее доста скромно. Това разказа самия той пред Дарик. 77-годишният Серпико пребивава в малко градче край Ню Йорк, далеч от славата. Решил е да се лиши от атрибутите на модерния свят

Кметът на румънския град Галац с проект за тунел под Дунав

Тунел под река Дунав, който да свърже румънските градове Галац и Тулча, планират местните органи на властта в Галац, съобщава в. "Адевърул", като окачествява проекта като "фараонски". Местните съветници в Галац са одобрили отпускане на 10 милиона евро от местния бюджет през 2014 г. за проучване за осъществимост на проекта, посочва вестникът, цитиран от БТА, и уточнява, че идеята е на кмета на града Мариус Стан от Национално-либералната партия. Тунелът ще има за цел да направи връзка между двата града, като се избегне заобикаляне на зоната и плащане на такса за ферибот, който работи в момента. Кметът Мариус Стан смята, че проектът може да бъде осъществен чрез европейски фондове или чрез публично-частно партньорство. Строежът следва да продължи най-малко две години, а тунелът да бъде с дължина 1,5 км. Крайната цена ще бъде определена от фирмата, която ще го изпълни, но се говори за бюджет от 250 милиона евро и резервен бюджет от 40 процента от тази сума. Георге Удрище, бивш директор на компанията Метрорекс, който е смятан за "баща" на един от ключовите участъци на букурещкото метро, смята проекта за тунел под Дунава за осъществим, но проучването - за относително скъпо. Според Удрище по-евтино би било да се построи мост. Бюджетът на Галац за 2013 г. бе в размер на 196 милиона евро, посочва "Адевърул", за да даде представа за размера на средствата, с които оперират местните власти.

Сидеров: Борисов харчеше държавни пари за шантонерки, аз си плащам сам

Волен Сидеров обяви, че ГЕРБ нямат основание да му искат оставката като председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, освен страха, че има много сигнали срещу техни основни фигури, начело с Бойко Борисов.

Владо Стоянов намери място в идеалния отбор на Лига Европа

/КРОСС/ Стражът на Лудогорец Владислав Стоянов попадна в идеалния състав на Лига Европа.УЕФА обяви най-добрите 11 на своя сайт, след като в четвъртък бяха изиграни последните мачове от груповата фаза.Лудогорец победи Динамо (Загреб) с 2:1 и с това завърши на първо място в група "В", в която Стоянов допусна само два гола и с него българският шампион не загуби мач.В състава на най-изявените футболисти от груповата фаза на Лига Европа попаднаха още Гонсало Родригес (Фиорентина), Ник Фийргевер (АЗ Алкмаар), Жорди Амат (Суонзи), Ян Вертонген (Тотнъм), Бебрас Начо (Рубин), Ханск Хенрик Андреасен (Есберг), Фабиан Камус (Генк), Андрий Ярмоленко (Динамо Киев), Олджан Адън (Трабзонспор) и Алан (Залцбург).

Русия поиска равнопоставеност от ЕК за газопроводите

Русия настоява за равнопоставено отношение от страна на Европейската комисия към всички проекти за газопроводи. Това заяви руският заместник-външен министър Алексей Мешков. Той взе участие в преговори в Атина във връзка с предстоящото председателство на Гърция в ЕС.

Ерика Баду стана новото рекламно лице на "Живанши"


Американската соул и R'n'B изпълнителка Ерика Баду е новото лице в следващата рекламна кампания на модната марка "Живанши" (Givenchy), чийто творчески директор в момента е италианецът Рикардо Тиши.

Изборът й не е случаен. От излизането на дебютният й албум Badiuzm са минали 16 години, но неговата обложка продължава да е силно послание за афроамериканската идентичност, а и модата заема централно място в нея, коментира "Гардиън". На снимката към Baduizm Баду носи африканска чалма,...

Жената на Любен Дилов: Любо е ужасен, гледа тъпи филми и цапа

юбен Дилов е ужасен. Всяка вечер се затваряме в отделни стаи и зомбираме пред компютрите, сподели пред TV7 жената на тв водещия Марчела. 
юбен Дилов е ужасен. Всяка вечер се затваряме в отделни стаи и зомбираме пред компютрите, сподели пред TV7 жената на тв водещия Марчела. "Зомбира, гледа тъпи филми и цапа", описа го с едно изречение тя. Марчела го призова да тропне хоро в "Усещане за жена", където Любо беше гост. "Любо искам едно хоро от теб.

На Балканите най-скъп е токът в Букурещ, а газът – в Белград

Букурещ е градът с най-скъп ток на Балканите, а Белград води по цени на битовия газ, показва проучване на ББС в сътрудничество с агенция Vaasaett за цените на тока и битовия газ в Европа, цитирано от хърватския информационен сайт Индекс и БТА в петък.   В проучването са сравнени цените за ток и газ с включени данъци.   Жителите на румънската столица зават по 26.51 евроцента за киловатчас електроенергия, докато средната цена за Европа е 20.34 евроцента.   За сравнение софиянци плащат около 12 евроцента за киловатчас.   По цени на тока Букурещ е на четвърто място след Берлин, Прага и Лисабон.   Любляна и Загреб са на 11-о и 12-о място с цена на тока 19.88 и 19.77 евроцента за киловатчас. Атина е на 18-о място със 17.18 евроцента, а Белград е сред градовете с най-евтин ток – 13.7 евроцента за киловатчас.   Сръбската столица обаче е трета по цена на битов газ след Стокхолм и Лисабон. Потребителите на газ в Белград плащат 9.91 евроцента за киловатчас, а средната цена за Европа е 7.91 евроцента. Любляна е на седмо място с 8.41 евроцента, Загреб е девети с 8.34 евроцента, Атина е на 11-о място със 7.93 евроцента, а Букурещ на 18-о място с 6.25 цента за киловатчас.   Проучването показва и в кои европейски страни гражданите не могат да се справят с режийните си разноски. Сметките за отопление не могат да плащат редовно 47 процента от българите, 31 процента от кипърците, 26 процента от гърците, 10 процента от хърватите.   По данни на Евростат, цитирани от ББС, 28 процента от българите и 28 процента от хърватите не могат редовно да плащат и сметките си за ток. По-зле е положението само в Гърция, където проблеми с плащането на тока имат 32 процента от гражданите.

Спират водата в част от кв. "Младост" 2 в София

В понеделник вода няма да има от 10 до 22 часа

    


Фандъкова отстрани от длъжност кмета на район „Слатина"

София /КРОСС/ Градоначалникът на София Йорданка Фандъкова отстрани временно от длъжност кмета на столичния район „Слатина" Антоанета Апостолова. Тя ще бъде заместена от Наталия Стоянова. Фандъкова припомни, че е получила няколко сигнала срещу кмета на "Слатина" и е възложила проверка на звената за вътрешен контрол и за вътрешен одит. По думите на Фандъкова най-сериозното нарушение е, че фирми на роднини на общински служители, включително на зам.-кметове и на кмета печелят обществени поръчки за ремонти и строителство."Получих няколко сигнала, и възложих проверка на звеното за Вътрешен контрол, и по-късно включих звеното за вътрешен одит. Получих и разгледах вчера два доклада с констатации. Констатирани са редица нарушения и в двата доклада. Първото, най-фрапиращо за мен нарушение, е, че фирми на роднини, на общински служители, включително на зам.-кметове и кметове, печелят обществени поръчки за ремонтни дейности и строителство. По отношение на сигнала за сина на кмета на района, който печели обществени поръчки - този сигнал не е потвърден", обясни Фандъкова. Едноличната фирма на бащата на сегашния зам.-кмет на районната администрация Станка Методиева, е печелил обществени поръчки, шест на брой, които са на различна стойност. Те са за детски градини, училища, и като цяло за инвестиции в района. Има констатация и за занижен инвеститорски контрол, обяснява още столичният кмет и уточнява, че Методиева е отстранена от длъжност

Зинаида Златанова "няма да се учуди", ако ЕК отчете новото бягство на осъден

Не бих се учудила, ако казусът с Илиян Тодоров бъде включен в предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия, каза в петък пред бТВ правосъдният министър Зинаида Златанова   Илиян Тодоров получи доживотна присъда за убийството пред дискотека "Соло", но изчезна, преди да бъде вкаран в затвора. Единствената следа от него бе публикувано в "Ютюб" видео, с което той обяснява лично на главния прокурор, че е жертва на политическа поръчка и е мълчал четири години, за да не се случи нещо със семейството му. Тодоров бе обявен за общодържавно издирване, но все още не е открит.   През април миналата година осъдените за изнудване Пламен Галев и Ангел Христов – братя Галеви, също изчезнаха, преди да бъдат вкарани в затвора, за да не излежат петгодишните си присъди. Тяхното изчезване бе отбелязано в юлския доклад на Европейската комисия.   "Не бих се учудила, ако бъде включен и този казус (на Илиян Тодоров). Не знам дали ще бъде включен, това ще реши Европейската комисия. Но не бих се учудила, тъй като по повод казуса с Братя Галеви имаше забележка на Европейската комисия", каза министърът. Според Златанова изчезването на престъпници "за радост" все още не е масова практика   "Единични са случаите. Но така или иначе дори единични, такива случаи изобщо не трябва да се допускат в страната. Не трябва да се допуска който и да било да избегне правосъдието", обясни министър Златанова. Тя не пожела да определи на кой точно е вината за изчезването на Илиян Тодоров, в стила на обвиненията към съда от времето на ГЕРБ зададе въпроса защо има различни присъди срещу обвиняемите на различните инстанции.   Илиян Тодоров беше оправдан само на първа инстанция, а следващите две му дадоха доживотен затвор.   "Има ред институции, които аз бих предложила първо да си свършат работата и след това да мислим за измяна на закона. Защо? Законът лесно би могъл да бъде променен, това е Наказателно-процесуалният кодекс, и да обвържем съдиите със задължението да задържат всички, да речем, осъдени за тежки умишлени престъпления на някакъв етап от процеса. Какво може да се получи? Представете си, че обвиняемият след две, три или шест години, в зависимост от тежестта на делото, бъде оправдан, а той е прекарал години в ареста, в затвора. Какво правим тогава?", обясни Златанова. Това беше и тезата на предшественичката й Диана Ковачева. Нито Златанова, нито Ковачева обаче си позволиха да критикуват МВР за липсата на елементарна превенция спрямо лицата с влезли в сила осъдителни присъди.   По отношение на очакванията си за доклада на ЕК, който трябва да се публикува в средата на януари, Златанова обясни, че "знае кой точно очаква съсипващ доклад за България".   Много е тревожно, че точно по правосъдие и вътрешни работи, така някак си се забавиха реформите. Седем годни - това са много правителства, много парламенти, много партии, управлявали държавата. И никак не ми се иска да политизираме този въпрос. От политизиране, от взаимни обвинения между институциите - кой кого хваща, пуска, отново хваща и т.н., стигнахме до ситуация, в която сме под мониторинг толкова време", каза тя.

Иран и шестте световни сили започват консултации по споразумението от Женева

Иран и шестте световни сили се нуждаят от повече време за уточняване на сложните технически стъпки по прилагането на споразумението за ограничаване на ядрената програма на Техеран, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление от ЕС след четири дни на преговори във Виена. Предстоят консултации между участващите страни (Иран, САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) и преговорите скоро ще бъдат възобновени, съобщи Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Ман не даде подробности дали през последните дни в преговорите са възникнали конкретни проблемни въпроси. Дипломати коментираха по-рано, че превръщането на споразумението от Женева, постигнато на 24 ноември, в конкретен план за действие е много сложна задача, отбелязва Ройтерс. Временното споразумение предвижда Техеран да ограничи дейностите по ядрената си програма в замяна на облекчаване на международните икономически санкции. Размразяването на отношенията с Иран след постигането на Женевското споразумение междувременно става все по-забележимо, отбелязват Асошиейтед прес и Ройтерс. В Техеран за пръв път от шест години пристигна делегация на Европейския парламент (ЕП). Осемчленната група от евродепутати ще остане в Иран до сряда и ще се срещне с ирански официални лица, както и с режисьора дисидент Джафар Панахи и правозащитничката Насрин Сотудех, които са съвместни носители през 2012 г. на престижната награда "Сахаров" на ЕП. В същия контекст може да се разглежда и освобождаването вчера на последните двама от осемте словашки парапланеристи, арестувани през май в Иран по обвинения в шпионаж, посочва Ройтерс. Според агенцията за затоплянето на отношенията с външния свят е допринесъл изборът през лятото на относително умерения ирански президент Хасан Рохани. Техеран обаче реагира раздразнено на допълването на американския черен списък с организации, заподозрени в заобикаляне на санкциите срещу Иран. "Американското решение противоречи на духа на споразумението от Женева", с което световните сили се ангажираха да не налагат нови санкции срещу Техеран, цитира Франс прес изказване на иранския преговарящ Абас Арагчи пред агенция Фарс. "Проучваме ситуацията и ще реагираме подобаващо", предупреди Арагчи.

Един мръсен бизнес

От търговията с хора в Европа се печелят милиарди: сутеньорите успяват да примамят стотици млади източноевропейки към Германия, където те биват принуждавани да проституират. 17-годишната румънка Луана живее в едно село на 20 км от Букурещ. Един ден в двора на училището ѝ едно момче я попитало дали не иска да замине с него за Германия. Казал ѝ, че там е пълно с хора, готови да се омъжат за нея. Разбира се, ставало дума само за формална женитба. Луана обаче отказала, защото си имала приятел. Румънската ученичка раз...

Двама от пострадалите работници в нефтозавода са в изключително тежко състояние

Изключително тежко е състоянието на двамата най-тежко пострадали при инцидента в нефтозавода. Това каза на пресконференция зам.-директорът на МБАЛ Бургас Стелиян Славов.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Изгарянето е вследствие на волтова дъга. Пострадалите вече са транспортирани до клиниката по изгаряния във Изключително тежко е състоянието на двамата най-тежко пострадали при инцидента в нефтозавода. Това каза на пресконференция зам.-директорът на МБАЛ Бургас Стелиян Славов. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Изгарянето е вследствие на волтова дъга. Пострадалите вече са транспортирани до клиниката по изгаряния във

Ранобудните студенти „изпитват държавата“ от януари

Ранобудните студенти. Снимка: Сергей Антонов

“Ранобудните студенти” стартират обществен дебат “Студентите изпитват държавата”.

Очаква се дебатът да започне в началото на януари, съобщиха „Ранобудните” на пресконференция в Аулата на Софийския университет днес.

Общественият дебат ще бъде разделен на 3 части: конкретизация на проблем, търсене на решения и гласуване на тези решения. В дебата и кръглите маси ще участват студенти, експерти и общественици.

Ресорите, по които ще се обсъждат проблеми и решенията, са общо 9, разделени по министерства. 

Във всеки един ресор участие ще вземат по 8 студенти, 4 експерти и 4 обществени личности.

“Идеята за този дебат е още от началото на окупацията. През последния месец ние създадохме много работни групи в СУ, с които да дадем началото на един такъв дебат. След месец подготовка, в началото на януари вече можем да дадем началото на широк дебат”, каза Ивайло Динев от “Ранобудните студенти”.

На въпрос на OFFNews дали след взетите решения всъщност няма да се наложи диалог между управляващи и студенти, Динев отговори, че политиците са длъжни да отговорят на техните искания:

“Ако не го направят, ние на практика увеличаваме още повече обществения натиск върху тях. През годините винаги много се е говорило, но не се е правило нищо. Именно за това в момента сме в това положение. След дебата искаме решенията да бъдат видни за нас, за нашето бъдеще. Не целим да правим партия, нито целим нашите искания да се превърнат в програми на партии”, добави Динев.

“Ранобудните” призоваха гражданите, които ги подкрепят, утре да излязат на протест от 18:00 ч.

Акцията ще отбележи 6 месеца протести #ДАНСWithMe. На утрешната дата се навършват и 24 години от протеста, премахнал член първи от Конституцията.

Статията "Ранобудните студенти „изпитват държавата“ от януари" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Миряни пак ще искат касиране на вота за варненски митрополит, само 4 кандидати били достойни

Повторният епархийски избор за варненски и великопреславски митрополит може отново да бъде касиран, предупредиха варненски миряни от инициативния комитет за чистота в Българската православна църква (БПЦ). Техните протести и жалби срещу първия вот доведоха до отмяната му от Светия Синод. Според миряните новото гласуване, което ще се състои на 15 декември, отново ще бъде опорочено, тъй като не са били извадени от списъците уличените в нарушения кандидати. Като такива те посочват д

Владислав Стоянов попадна в идеалния отбор на Лига Европа


Българският национал Владислав Стоянов беше избран за най-добър вратар в груповата фаза на Лига Европа. 26-годишният играч, който имаше голяма заслуга за силното представяне на "Лудогорец". попадна в идеалния отбор, селектиран от УЕФА.

Отборът от Разград спечели категорично първото място в група В с пет победи и едно равенство, а Стоянов допусна само един гол в петте срещи, в които игра. Той пропусна единствено последния мач срещу "Динамо" (Загреб) (2:1).

Вратарите на...

2 млн. лева разходи за охрана на протестите, нощувка на полицай - 33 лева

Между 25 и 33 лева плаща МВР за нощувка на всеки полицай, командирован в София за охрана на протестите, обяви вицепремиерът Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол днес.
Вътрешният министър посочи, че служителите на реда са били настанявали в хотелите „Родина" и „Москва", които са четиризвездни.
Той не уточни, дали МВР е сключило Между 25 и 33 лева плаща МВР за нощувка на всеки полицай, командирован в София за охрана на протестите, обяви вицепремиерът Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол днес. Вътрешният министър посочи, че служителите на реда са били настанявали в хотелите „Родина" и „Москва", които са четиризвездни. Той не уточни, дали МВР е сключило

Гласуването за най-добри спортисти на община Поморие опорочено

Гласуването за 10-те най-добри спортисти на община Поморие е опорочено, съобщиха от Обществения съвет по спорт относно избора. След внимателен анализ в сайта на община Поморие е установено, че над 2000 от гласовете са направени от еднакви IP – адреси, което автоматично превръща резултата в невалиден. Ето и официалната декларация на членовете на съвета:

Официална декларация на Обществения съвет по спорт относно избора на 10-те най-добри спортисти за 2013 г.

Уважаеми съграждани,

Ние, членовете на Обществения съвет по спорт /ОСС/ към община Поморие, подкрепяме инициативата за награждаване на 10-те най-добри спортисти за годината, защото нейната цел е да даде заслужено признание за техните успехи.
ОСС осъзнава необходимостта и полезното въздействие на спорта при децата и подрастващите и чрез подобни инициативи се стреми да ги мотивира да спортуват. ОСС уважава волята на спортиста и спортсменството.
ОСС е сформиран в името на спортното развитие на Поморие. Ние, неговите членове сме професионалисти, дали своя неоспорим принос за тази кауза.
След като през 2012 г. много от вас изразиха своето несъгласие, че ОСС решава кои да бъдат наградените, през 2013 г, ние дадохме на вас правото на избор. Затова създадохме анкета за гласуване. С това свое действие декларирахме подкрепа и доверие към гражданите на Поморие, които заслужават сами да изберат своите фаворити.

Уважаеми съграждани,
С огорчение се налага да ви съобщим, че сред нас има такива, които опорочиха добрата инициатива, манипулирайки вота. След внимателен анализ, установихме, че над 2000 от гласовете са направени от еднакви IP – адреси, което автоматично превръща резултата в невалиден. Изразяваме разочарование от този факт, защото спортсменството и честното състезание, на което разчитахме се оказаха невъзможни.

На 12.12.2013 г. ОСС проведе заседание във връзка с предстоящата церемония и взе решение относно принципа на селектиране на номинациите. 10-те най-добри спортисти на община Поморие за 2013 г. бяха избрани чрез явно гласуване между членовете на ОСС, с обикновено мнозинство.
Благодарим на тези от вас, които почтено дадоха своя глас и искрено съжаляваме, че точно вашите гласове изгубиха своята тежест. Вярваме, че спортсменството все още не се е превърнало в клише и не е изчезнало безследно в рутината. Надяваме се, че този епизод от ежедневието в града ни ще ни накара да преосмислим водещите си амбиции и основната си нагласа.

С уважение,
ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ПО СПОРТ ОБЩИНА ПОМОРИЕ
1.Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие /Председател на ОСС/
2.Щерион Василев – Треньор на ОХК „Поморие” /Заместник-председател на ОСС/
3.Аделина Чолева – Мл. експерт” Спортни дейности” в Община Поморие /Секретар на ОСС/
4.Детелин Лилов – Председател на Комисията по туризъм, търговия, спорт, младежки дейности и основни поминъци
5.Георги Гуменов – Председател и треньор на ОМСК „Циклон” – Поморие
6.Никола Абрашев – Председател и треньор на КСТ „Поморие”
7.Веселин Тодоров – Председател и треньор на КСТ „Блясък”
8.Атанас Атанасов – Председател и треньор на СК „Атлет 2014” – Поморие
9.Емил Илчев – Председател, треньор и състезател – СК „Железни ръце” – Поморие
10.Георги Вражев – Председател на СК по борба „Спартак” – Поморие
11.Диана Благоева – Учител по физкултура – СОУ „Иван Вазов” – Поморие

Норвегия не призна биткойн за истинска валута

Биткойн (bitcoin) претърпя значителен провал в Норвегия, след като правителството на най-богата скандинавска държава обяви, че не разпознава...

Взрив избухна в сграда с адвокатски кантори в София


Взривно устройство избухна снощи малко след 21:00 часа в сграда на столичната улица "Цар Асен". В сградата има няколко адвокатски кантори, един нотариус и фирми за превод и легализация на документи.

Няма пострадали хора, нанесени са само материални щети. Устройството се е взривило на втория етаж пред офис на една от фирмите, уточнява БНТ. 

Според разследващите най-вероятен мотив е сплашване, защото взривното устройство е било с малка мощност (около 200 грама тротил) и е...

Репресирани дават на прокурор Златанова

Представители на граждански организации, сред които за репресирани по време на комунистическия режим, ще сезират прокуратурата за това че, вицепремиерът Зинаида Златанова не е предала архива на Министерството на правосъдието, свързан с ДС.

Къде са били МВР психолозите в „нощта на белия автобус” пита ГЕРБ

Защо не е имало антиконфликт служители, попита депутатката Ирена Соколова

Васил Петров и Печенката в Коледния концерт на Симфоничния оркестър

Васил Петров, Марияна Арсенова и Адриана Николова – Печенката ще участват в Коледния концерт на Симфоничен оркестър - Сливен, който ще се състои тази вечер /13 декември/ от 18.30 ч. в залата на НТС. В програмата: Малка коледна увертюра; Да послушаме гласовете на ангелите; Коледни звънчета; Тиха нощ, свята нощ; Нека да вали; Лехар – Злато и сребро, Арлен „Вълшебникът от Оз” – „Някъде нас дъгата”дует на Печенката с Васил Петров -  „Stand by me”; Танц със саби на Хачатурян и др.   Диригент на Коледн...

Сменят старите автобусни спирки в Дупница

Община Дупница започна подмяна на автобусните спирки в град Дупница. Комисия от общинска администрация направи оглед на всички стоянки и поетапно започна премахване на някои от тях. 13 ще бъдат монтирани на този етап, тъй като са уточнени местата им, като допълнително ще бъдат монтирани още поне 4. Новите конструкции ще бъдат разположени при СБА в посока Крайници и обратно, горна махала спирката в посока Самораново, при рампата в посока центъра, на ул "Венелин" (при сладкарския цех), две при училище "Св. Св. Кирил и Методий", на ул "Св. Иван Ри...

Шофьор с опасност за живата след удар в дърво във Варна

20-годишен мъж от Девня е с опасност за живота след катастрофа. Инцидентът станал на бул. "Република" в посока бул. "Трети март" в близост до кръстовището с ул. "Блян". Поради движение с несъобразена скорост с пътните условия, водачът губи контрол над автомобила и се блъска в крайпътно дърво и електрически стълб.

Любо Киров: Да направиш добро не изисква усилия

"Това са деца, нашите деца, българските деца. Ние не знаем в кой от тях какво чудо е заложено във времето. Някое от тези деца може да изобретят нещо, да направят следващото голямо научно откритие", казва Любо Киров за кампанията "Българската Коледа"

Държавата купува мажоритарния пакет в "Ремотекс"

/КРОСС/ Държавата да придобие мажоритарен дял в машиностроителното предприятие "Ремотекс", което от февруари не е плащало заплати. Това е едно от предложенията за решение на проблема, стана ясно на заседание на социалната комисия в Парламента.Икономическото ведомство и Българският енергиен холдинг вече са предприели стъпки към мажоритарния дял. "Министерството провежда предварителни разговори за придобиване на дялове в дружеството с цел оздравяване на дружеството и изплащане на работните заплати", обясни Красин Димитров, заместник-министър на икономиката."Надяваме се, че държавата няма да ни остави", коментира работещата в завода Марияна Славова.В предприятието работят около 600 души. Задълженията за заплати са три и половина милиона лева. В края на миналия месец "Мини Марица изток" изплати на "Ремотекс" дължимите два и половина милиона лева . Приходната агенция е прибрала 5 % от тях за дълг към хазната. С останалите би трябвало да се платят заплати. Пари за работниците обаче няма. Защо- шефът на предприятието не дойде да обясни пред депутатите."Очаквахме да дойде г-н Спахиев и да обясни, това е нарушения на законите на страната, всеки е длъжен да се яви, ако комисията поиска изслушването му", заяви Корнелия Нинова, председател на Комисията по труда и социална политика.Синдикатите подкрепиха идеята държавата да придобие мажоритарен дял

Йовечев: 2 млн. лева са разходите за охрана на протестите в София

Между 25 и 33 лева плаща МВР за нощувка на всеки полицай, командирован в София за охрана на протестите, обяви вицепремиерът Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол днес.
Вътрешният министър посочи, че служителите на реда са били настанявали в хотелите „Родина Между 25 и 33 лева плаща МВР за нощувка на всеки полицай, командирован в София за охрана на протестите, обяви вицепремиерът Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол днес. Вътрешният министър посочи, че служителите на реда са били настанявали в хотелите „Родина" и „Москва", които са четиризвездни. Той не уточни, дали МВР е сключило

Властта в Румъния се опитва да потуши скандала със "супер имунитета"

Промените в Наказателния кодекс на Румъния, които бяха приети изненадващо във вторник тази седмица и които предоставят "супер имунитет" на някои категории лица на изборни длъжности по отношение на дела за корупция, хвърлиха управляващия Социал-либерален съюз в хаос. Лидерите на двете основни партии в съюза Крин Антонеску и Виктор Понта сега обаче бягат от отговорност, пишат в петък румънските медии. Красноречиво за ситуацията е заглавието на в. "Ромъния либера": "След черния вторник (денят, в който бяха приети законодателните промени – бел. ред.), четвъртък на лицемерието". Въпреки че Румъния е подложена на стриктно наблюдение от ЕС, за да засили борбата си с корупцията, румънските депутати приеха изненадващо във вторник серия поправки в наказателния кодекс, освобождаващи парламентаристите от съдебно преследване за корупция, както и местни избранници от разследавния за конфликт на интереси. Тази мярка предизвика възмущение в Румъния, където печатът и организации за защита на правовата държава и магистрати определиха деня на приемане на законодателните промени като черен ден в борбата с корупцията в Румъния. Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че ще върне текста в парламента. Германия, Великобритания, Холандия и САЩ обявиха, че са обезпокоени от законодателните промени. Франция посочи, че следи със загриженост законодателния процес, като насърчи Букурещ да продължи усилията в борбата с корупцията. Европейската комисия припомни, че всички граждани трябва да бъдат равни пред закона и отбеляза, че ще засегне въпроса за тези законодателни промени в предстоящия си доклад за състоянието на правовата държава в Румъния, очакван през януари. Вестник "Евениментул зилей" публикува интервю с главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, в което тя посочва, че промените ще направят корумпираните политици недосегаеми. На този фон първа от приетите текстове се отметна Национално-либералната партия, която обяви вчера, че вече не ги подкрепя, въпреки че десетки нейни депутати ги гласуваха във вторник, рамо до рамо с депутатите от Социалдемократическата партия. Предлагам на председателя на Камарата на депутатите да постави отново този текст на обсъждане. Ако текстът бъде преразгледан, ще поискам от депутатите от Национално-либералната партия да отхвърлят всички поправки, които биха могли да създадат супер имунитет, заяви Крин Антонеску, председател на Сената и лидер на Национално-либералната партия. Антонеску заяви, че не знае позицията на премиера и лидер на социалдемократите Виктор Понта по тези поправки в наказателния кодекс. Но се надявам, че тя е подобна на моята, добави той. По този повод вестник "Ромъния либера", цитиран в петък от БТА, отбелязва, че Крин Антонеску е постави Виктор Понта. По-късно обаче Понта също се дистанцира от скандала и изрази желание спорният закон да бъде обсъден отново. В първия си коментар по промените премиерът Виктор Понта обясни, че във вторник не е бил в страната, и не бил информиран за тях, но смята, че промените трябва да бъдат обсъдени отново. Във вторник премиерът бе на възпоменателната церемония за Нелсън Мандела. Понта обаче изрази недоволство от реакцията на американското посолство в Букурещ, в която се казваше, че промените отправят "обезсърчаващ сигнал към инвеститорите". "Доколкото знам аз, "Шеврон" инвестира в Румъния, но може да си тръгне, ако законът не се прилага и ако не успяваме да покажем, че можем да защитаваме частната собственост", коментира той. Същевременно румънските депутати предвиждат да гласуват във вторник проектозакон, предоставящ помилване на лица, получили присъди от шест или по-малко години затвор, който би довел до освобождаване на много политици, осъдени наскоро за корпуция. По този повод Понта заяви, че този проектозакон би трябвало също да бъде представен на Европейската комисия, преди да бъде гласуван в парламента. Тези два закона трябва да бъдат обсъдени отново с министерството на правосъдието, прокуратурата, Съвета на магистратите и да бъдат представени на Европейската комисия преди да бъдат одобрени, за да се види дали не нарушават международни задължения, каза премиерът. След негативните международни реакции през последните дни, включително свързани с очаквания през януари доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, министърът на правосъдието Роберт Казанчук поиска среща с депутатите от правната комисия и с председателя на Камарата на депутатите, за да обсъди с тях спорните промени в Наказателния кодекс, информира в. "Гъндул" и добавя, че законът междувременно е бил оспорен в Конституционния съд от опозиционната Демократично-либерална партия, както и от Върховния касационен съд.

Съвети за коледната трапеза от Zepter

Коледните празници ни пренасят в реалност, в която доста неща са възможни. Какво обаче бихме могли да направим, за да изглежда домът ни като красива сцена от филм и да има и мъничко от неговия дух?  Първата и най-важна стъпка е приготвянето на ястията, подредбата и украсата на масата, около която събираме своите близки. Безценни помощници в това начинание са 6 красиви идеи от Zepter.  Жест на внимание към родителите, роднините и приятелите може да бъде и една добре приготвена, вкусна и здравословна храна. С колекцията шедьоври на Zepter (която изглежда вечна и има впечатляващи патенти) можете да приготвите празничното меню по правилния начин – без вода, на ниски температури, без пържене в мазнина, като същевременно запазвате ценните питателни свойства на хра...

Мандела през очите на шивача му

Нелсън Мандела не се притесняваше да носи многоцветни ризи, тъй като живееше както искаше, разказва неговият шивач Пате Уедраого в ателието си в Абиджан. По-малко от седмица след смъртта на героя на борбата срещу апартейда, около трийсетина помощници се трудят над шевните машини, за за изпълнят поръчките за ризи "Мандела". Всички магазини се обаждат за поръчки. Имаше запаси, но свършиха. Сега шием нови", казва Пате`О, както е по-известен шивачът, роден в Буркина Фасо, но отрасъл в Кот д`Ивоар. В неговия разноцветен бутик срещу ателието, има снимки, на които той е заедно с Кофи Анан, Наоми Кембъл, Дезмънд Туту и Нелсън Мандела. Мандела, който носи цветни ризи, твърде далеч от протокола. Сега тези ризи се продават на цени между 23 и 183 евро. Шивачът признава, че благода...

270 хил. момичета в Европа проституират по принуда

От търговията с хора в Европа се печелят милиарди: сутеньорите успяват да примамят стотици млади източноевропейки към Германия, където те биват принуждавани да проституират. Предположенията са, че проститутките в Европа, занимаващи се с тази дейност принудително, са около 270 000, пише БГНЕС. Типичен пример за горестната съдба на такива момичета е разказът на 17-годишната румънка Луана. Тя живее в едно село на 20 км от Букурещ. Един ден в двора на училището ѝ едно момче я попитало дали не иска да замине с него за Германия. Казал ѝ, че там е пълно с хора, готови да се омъжат за нея. Разбира се, ставало дума само за формална женитба. Луана обаче отказала, защото си имала приятел. Румънската ученичка разказва, че в нейното училище момичетата редовно получават подобни предложения, ма...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване